Page 1

7 d’abril del 2014

Edició digital: http://www.lhdigital.cat

Núm 286

Connecta’t amb la primavera ❙❙❙ La ciutat gaudirà de la seva festa gran des de Sant Jordi fins al 27 d’abril ❙❙❙ Tornen els concerts gratuïts a l’aire lliure que estrenen espai a la Remunta ❙❙❙ Melendi, Rosendo i Mago de Oz protagonitzen les actuacions a La Farga ❙❙❙ La popular Cursa Nocturna reunirà 6.000 corredors amb esperit solidari a la plaça d’Europa ESPECIAL DE LES PÀGINES 13 A 20 I 29 GABRIEL CAZADO

Infants i joves de Collblancla Torrassa recuperen el Cine Romero

L’H fa al·legacions al Pla del transport de Foment perquè inclogui el soterrament de les vies PÀGINA 4

El Diumenge de Rams comencen les primeres processons de la Cofradía 15+1 PÀGINA 21

Diverses activitats per commemorar els 50 anys del llibre de Candel ‘Els altres catalans’

Les entitats del Districte II organitzaran activitats lúdiques i educatives en el nou equipament, que vol ser un referent per als més joves del barri.

PÀGINA 24

PÀGINA 3 GABRIEL CAZADO


2

OPINIÓ

2 de 7 d’abril novembre del 2014 del 2010 DIARI DE DIARI L’HOSPITALET DE L’HOSPITALET

Collblanc-la Torrassa, pionera de la Llei de barris ollblanc-la Torrassa acaba de rebre una de les instal·lacions més esperades en aquest districte, l’Equipament Municipal de Lleure Antic Cine Romero per a infants i joves, amb el qual es tanca en aquesta zona el projecte de l’anomenada Llei de barris, que va contribuir a crear amb la seva empenta. La història va començar a final dels anys 90, quan les entitats de Collblanc-la Torrassa i l’Ajuntament van fer la diagnosi que el Districte havia quedat envellit. No hi havia espais per a zones verdes, faltaven equipaments i els habitatges no es renovaven. Calia donar-li la volta i així va néixer el Pla integral Collblanc-la Torrassa, consensuat per 30 associacions que van constituir la Comissió d’Entitats i aprovat pel Ple municipal el gener del 2002. Però un projecte així requeria un important finan-

C

PSC FRANCESC J. BELVER Portaveu

çament que un ajuntament en solitari no podia assumir en un termini raonable. El març del 2004, el llavors president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va visitar Collblanc-la Torrassa i va parlar d’un nou projecte de llei per revitalitzar barris que necessitaven una forta inversió pública per renéixer. Maragall va dir: “En barris com Collblanc-la Torrassa ens juguem el futur de Catalunya”. Va ser l’embrió de la que s’anomenaria popularment Llei de barris i que tenia previst cofinançar al 50% amb els ajuntaments actuacions en aquests zones, a les quals es van sumar després la Florida i Pubilla Cases. Han passat 10 anys i l’Antic Cine Romero suposa la culminació de molts projectes: zones verdes, habitatges, equipaments i també projectes educatius i socials per millorar la cohesió al districte. Tota una revolució que amb la crisi i el canvi de prioritats

PP JUAN CARLOS DEL RIO Portaveu

CIU

va estar a punt d’anar-se’n en orris. L’any 2012, la Generalitat anunciava que deixava en suspens la Llei de barris i projectes com el Cine Romero per a infants i joves i el Centre de Creació Multimèdia Torre Barrina van quedar pendents. L’Ajuntament va decidir invertir en solitari els 4 milions d’euros que feien falta per dur-los a terme perquè continuava pensant que eren una prioritat. En l’acte de presentació de l’Antic Cine Romero, el conseller de Territori, Santi Vila, va anunciar que la Generalitat pagarà la part que li pertoca, encara que ara per ara no hi ha terminis. Però aquests diners fan falta. Feien falta a Collblanc-la Torrassa i ara segueixen fent falta a altres barris de la ciutat. Esperem que la Generalitat compleixi la seva promesa i aboni, no només els diners de la Llei de barris, sinó el total de 17 milions que deu a L’Hospitalet.

ICV-EUIA

MERITXELL BORRÀS Portaveu

ALFONSO SALMERÓN Portaveu

PXC DANIEL ORDÓÑEZ Portaveu

15 + L’Hospitalet

Escándalo en L’Hospitalet

Què se n’ha fet dels diners?

La restauració borbònica

Inseguridad en Bellvitge

Llega la Semana Santa y con ella, las procesiones organizadas por la Cofradía 15+1. Quien les iba a decir a aquellos andaluces, que añorando las procesiones de su tierra natal, allá por 1977, que lo que ellos iniciaron es hoy uno de los eventos más conocidos y multitudinarios de L’Hospitalet. La fuerza, el tesón, el trabajo y la ilusión de cientos de personas que colaboran para que las procesiones sean mejores cada año se ven recompensados al ver cómo se vuelca la gente en acompañar a sus pasos. Desde espectadores que vienen a captar la fuerza y el sentimiento que se pone en estos actos, hasta los que desde su más hondo sentir religioso acuden para cumplir alguna promesa. Todos caben. Y es que las procesiones de la Cofradía 15+1 trascienden a lo litúrgico. Son las únicas procesiones laicas de España, son “del pueblo y para el pueblo”. Personas de diferentes procedencias y credos no pueden evitar sentir emoción ante el sonido de tambores y cornetas, de una saeta o del silencio respetuoso de algunos pasos, que tan solo rompe el “¡Al cielo con ella!”, del capataz. Capataces, nazarenos, centurias, madrinas, músicos y costaleros ya lo tienen todo preparado. Les deseo toda la suerte del mundo y que el tiempo nos acompañe.

Posible “pufo” de unos 300.000 euros en la gestión del polideportivo Sergio Manzano de L’H. Es posible que desde hace años el responsable de la gestión del polideportivo se haya llevado dinero público que desde el Ayuntamiento se daba a la entidad deportiva. La situación es tan grave que se ha pedido a los trabajadores que reduzcan a la mitad su sueldo. El Gobierno de la ciudad (PSC e ICV-EUiA) son también responsables al no detectar durante años ese fraude. Si cada año se hace una auditoría, ¿cómo puede ser que no se haya descubierto antes ese fraude? ¿para qué estamos pagando con dinero público una auditoría que es incapaz de garantizar que las cosas se hacen de forma correcta? ¿quién controla qué se hace con las subvenciones que da el Ayuntamiento? El gobierno municipal tiene la obligación de velar por la buena gestión del dinero público y, o no se ha enterado del “pufo”, lo que indica que no controla lo que se hace con el dinero público que se da en subvenciones y eso es muy grave; o, si lo sabía, no ha hecho nada para evitarlo, lo que es peor. Ahora el Ayuntamiento tendrá que salir en ayuda de ese polideportivo. Otra vez seremos los ciudadanos los que debamos pagar con nuestro dinero la ineficacia del Gobierno municipal.

Fonts municipals ens han informat que una de les persones que s’encarreguen de gestionar el Poliesportiu Municipal Sergio Manzano, presumptament, ha malversat uns 400.000 €. Aquest fet és molt greu per diferents raons. Primer, perquè, estem parlant de diners públics. Segon, perquè l’equip de govern ha estat incapaç de fer un control de la gestió d’aquest poliesportiu municipal. Tercer, perquè ara que tot s’ha destapat l’equip de govern continua amb els braços plegats (com si la cosa no anés amb ell). I quart, perquè ja és la segona vegada que ens trobem amb un cas de malversació de diners públics en un dels poliesportius municipals (la mala gestió del Poliesportiu les Planes ja ens va costar a tots uns 600.000 €). És alarmant el poc control que fa l’equip de govern dels diners de tots els ciutadans. Com pot ser que l’equip de govern es despreocupi d’aquesta manera de la gestió dels seus propis equipaments? Com és possible que una vegada s’ha demostrat que s’han robat diners públics no es faci res pel que fa al cas? Com podem estar segurs que això no està passant a altres gestions delegades? Des de CiU demanarem al Ple que es faci una comissió d’estudi, que es rescati la gestió d’aquest equipament i que es faci una auditoria completa a totes les gestions delegades per tal de saber si els diners dels hospitalencs s’estan gastant correctament.

El passat diumenge 23 de març, va morir Adolfo Suárez. La nostra opinió sobre el servei que Suárez va fer al franquisme, en liderar una transició que garantís l’statu quo existent, no ha de ser cap obstacle per manifestar els nostres condols. Així ho hem fet. Ara bé, a prop de complir-se quaranta anys de la mort del dictador, es fa més necessària que mai una lectura crítica de la santíssima transició, que comenci a dir les coses pel seu nom. Suárez va ser la persona escollida per pilotar una reconversió del règim que garantís el poder en mans dels de sempre. La correlació de debilitats que van ser els Pactes de la Moncloa va propiciar una cultura del “mal menor” en l’esquerra que, de facto, segrestà el dret de la ciutadania a debatre i a decidir el seu futur en llibertat i alhora imposà una transició sense memòria, justícia ni reparació. El relat oficial d’aquella transició, que se’ns ha explicat al llarg d’aquests anys s’esvaeix aquests dies a la llum d’un règim en descomposició. Les imatges grandiloqüents del funeral d’Estat contrasten amb el silenci i la manipulació informativa sobre les Marxes per la Dignitat, que han mobilitzat més de dos milions de persones i representen l’expressió mateixa del final del règim borbònic i l’inici d’un veritable procés constituent a tot l’Estat.

La delincuencia es un fenómeno demasiado frecuente en la ciudad de L’Hospitalet. En barrios como, por ejemplo, la Florida, la Torrassa o Pubilla Cases la inseguridad y el incivismo forman parte del día a día. Tirones a mayores o robos en tiendas y hogares son tema de tertulia habitual en bares, plazas y mercados. Lamentablemente, el partido socialista, responsable de la seguridad, se ha mostrado incapaz a la hora de reducir la delincuencia, principal problema para los ciudadanos de L’Hospitalet según las encuestas. Y es que, lejos de reducirse los actos delictivos, crecen en otros barrios. Es el caso de Bellvitge, un barrio menos inseguro en comparación con otros, dónde los últimos meses se han multiplicado los robos en establecimientos y hogares, protagonizados según fuentes policiales, por bandas de georgianos y gitanos rumanos. Este colectivo, que ha levantado varios campamentos ilegales, es señalado por muchos vecinos como principal responsable de la sensación de inseguridad en Bellvitge. Desde Plataforma per Catalunya exigimos a los responsables de la seguridad que aumenten los efectivos policiales y los doten con todos los medios necesarios para frenar la oleada de inseguridad que acontece tanto en Bellvitge como en otros barrios de la ciudad.

Direcció de Mitjans de Comunicació Municipals: Anna Esteve Sotsdirecció: Cristina Sánchez Redacció: Marga Solé, Enric Gil i la redacció dels mitjans de comunicació municipals Disseny i capçalera: Anna Belil Maquetació: Traç edicions Fotografia: Gabriel Cazado

Edita: La Farga GEMSA Adreça: pl. Francesc Macià, 25 Tel.: 93 297 28 00 Fax.: 93 297 28 18 E-mail: diari@lhcomunicacio.cat Publicitat: Ramón Montolio Hemeroteca: www.lhdigital.cat

Imprimeix: Producciones Mic, SL Tiratge: 105.000 exemplars. D.L. B.36444-94

L’opinió d’aquesta publicació s’expressa només a l’editorial. La resta dels articles de la secció Opinió són responsabilitat exclusiva dels seus autors. Els anunciants són els únics responsables dels continguts i de les imatges dels anuncis publicats.


PRIMERA PLANA

DIARI DE L’HOSPITALET 7 d’abril del 2014

3

Equipamientos. El Ayuntamiento destina el remodelado Antiguo Cine Romero a los niños y jóvenes de Collblanc-la Torrassa

Una infraestructura ‘de cine’ El Antiguo Cine Romero es ahora un edificio moderno y equipado para ser el punto de referencia de los jóvenes del barrio El nuevo Equipamiento Municipal Antiguo Cine Romero, donde las entidades de Collblanc-la Torrassa realizarán actividades para niños y jóvenes, se ha presentado oficialmente con una jornada de puertas abiertas y un acto institucional en el que participaron la alcaldesa, Núria Marín, el conseller de Territori de la Generalitat, Santi Vila, y Pepa Gásquez en nombre de la Comisión de Entidades del Distrito, que ha trabajado activamente en el proyecto. En principio, las entidades que lo utilizarán son Itaca, JOC, la Associación de Vecinos, el CB Santiago Apóstol y la Coordinadora de Discapacitados. No obstante, su funcionamiento y uso será flexible y se adaptará a las demandas de la Comisión de Entidades de Collblanc-la Torrassa, que es quien coordinará las actividades. La Generalitat se compromete Las obras de este equipamiento se iniciaron en 2011 y formaban parte de la llamada Ley de barrios que financiaban al 50% Generalitat y Ayuntamiento. En enero de 2012 el ente autonómico anunció que suspendía las ayudas y en octubre de 2012 el Ayuntamiento decidió retomar las obras en solitario. “La decisión se tomó por responsabilidad, ya que el barrio necesitaba de este equipamiento”, manifestó la alcaldesa. Por su parte, el conseller de Territori, Santi Vila, anunció que la Generalitat pagará el 50% que le corresponde de este proyecto “aunque no tan puntualmente como querría”. La inversión realizada es de 2,65 millones de euros. El edificio tiene una superficie de 1.300 m2 distribuidos en tres plantas con aula de informática, diez aulas taller y sala de actos, y una sala de encuentro para jóvenes. La actuación ha permitido además esponjar la zona del entorno del Antiguo Cine Romero con la ampliación de

LOS PROTAGONISTAS

CARME MORRO Comisión de Entidades Llegamos a pensar que el equipamiento no se haría porque estaba proyectado desde 1988, pero gracias al Ayuntamiento se ha hecho realidad. La comisión ha definido sus usos, coordinada por Pepa Gásquez, que ha llevado casi todo el peso.

Pepa Gásquez, miembro de la Comisión de Entidades, muestra el nuevo equipamiento de Cine Romero

La comisión de Entidades del Distrito II coordinará las instalaciones

la acera, nuevo pavimento y alumbrado. En el exterior se ha creado una zona de juegos infantiles y un espacio de encuentro. La alcaldesa añadió que las actuaciones de la Ley de barrios ya han finalizado y “ahora es importante

hacer una reflexión para definir la nueva transformación económica y social para toda la ciudad”. Marín destacó el trabajo conjunto realizado por Ayuntamiento y la Comisión de Entidades de Collblanc-la Torrassa en el diseño del equipamiento. ❙

FELIPE CAMPOS Associació Educativa Itaca Para Itaca supone dignificar nuestra actividad, movemos 250 niños cada día y contar con este espacio es una oportunidad única. En el Distrito llevamos años reivindicando un equipamiento como este y por fin lo tenemos.

UN ESCENARIO MULTIDISCIPLINAR El Cine Romero fue construido en 1931 por los hermanos Ramón y Antoni Puig i Gairalt. Además de proyecciones de películas, en él se celebraban espectáculos folclóricos, combates de boxeo y mítines políticos de figuras como la anarcosindicalista Federica Montseny. No hay que olvidar las sesiones de reestreno para pasar la tarde del domingo viendo dos películas, comiendo cacahuetes y fumando cigarrillos. Era la época de Rock Hudson y Doris Day, de metrajes nacionales como Carmen, la de Triana y Marisol rumbo a Rio. La última sesión que se proyectó fue en 1981 con La leyenda de Billy Doolin y La isla de los hombres peces. Ahora los jóvenes han recuperado La claqueta, nombre de la planta baja del edificio, que se ha diseñado como su punto de encuentro.

ANA GONZÁLEZ AV Collblanc-la Torrassa Estamos encantados porque infancia y juventud son una prioridad para el barrio. Y entre todos lo hemos conseguido. Aquí daremos clases de repaso para niños de familias acogidas en nuestro proyecto social. FOTO CEDIDA PER ÒSCAR GARCÉS / INOCENCIO SALMERÓN


4

LA CIUTAT

DIARI 17 deDE maig L’HOSPITALET del 2010 DIARI 7 d’abril DE L’HOSPITALET del 2014

Instituciones. El Ayuntamiento presenta alegaciones contra el Plan de Infraestructuras del Transporte, que excluye el proyecto

El Ministerio de Fomento obvia el soterramiento de L’H El nuevo plan nacional del transporte no contempla los acuerdos aprobados en 2009 por el Consejo de Ministros El Ayuntamiento de L’Hospitalet ha presentado alegaciones al Plan de Infraestructuras del Transporte y la Vivienda (PITVI) del Ministerio de Fomento para que incluya el soterramiento de las vías de L’H y la construcción de la estación de la Torrassa, como recogía el Plan de Cercanías de Barcelona que aprobó el Consejo de Ministros en 2009. El nuevo PITVI descarta proyectos de integración urbana de los trazados ferroviarios, que considera “de carácter urbanístico por lo que deberán ser asumidos directamente por las administraciones locales y autonómicas”. En palabras de la alcaldesa Núria Marín, el plan “deja en papel mojado” los acuerdos firmados con Fomento y la Generalitat. En las alegaciones, el Ayuntamiento plantea que el proyecto de L’H incluye reestructurar los trazados y conectar las dos líneas de la costa (Vilanova-Mataró) y las del interior (Vilafranca-Granollers)

Reunión de la alcaldesa Núria Marín con los representantes de la plataforma L’Hospitalet sense vies para exponerles las alegaciones presentadas

y demuestra que no es solo un proyecto de integración urbana. “Es absolutamente necesario para articular la red metropolitana intermodal de transporte público, contribuir a la mejora del desarrollo económico del área metropolitana y avanzar hacia una movilidad sostenible”. También hace hincapié en el impacto medioambiental que supone el trazado de las vías y, por

El Gobierno central afirma que debe ser asumido por las administraciones local y autonómica

último solicita que, si la construcción de la nueva estación de Bellvitge-el Gornal se retrasa más de dos años, el PITVI debe incluir las mejoras de accesibilidad que necesita el apeadero actual. El Ayuntamiento expuso a la plataforma L’Hospitalet sense vies las alegaciones, y las entidades participantes decidieron sumarse. Su portavoz, Carme Morro, afirmó

que “llevamos luchando por este proyecto desde el año 2000 y haremos lo que haga falta para que el Ministerio cumpla lo que firmamos hace mucho tiempo”. Si el problema es económico, solo un detalle. La primera fase del proyecto de L’H supone un 0,22% del total de la inversión en el escenario más desfavorable (250 millones sobre 119.720 millones). ❙

Ferias. La XX edición del Salón Alimentaria en la Fira de Granvia tiene un impacto económico de 170 millones de euros

El mundo gastronómico mira a L’Hospitalet El Salón Alimentaria ha puesto L’H en el punto de mira del mundo desde el 31 de marzo al 3 de abril. La feria ha celebrado su vigésima edición que preveía, al cierre de esta edición, un volumen de negocio de 170 millones de euros, la participación de 3.800 empresas de más de 50 países y superar los 140.000 visitantes y profesionales. La feria ha apostado este año

por la internacionalización y ha creado The Alimentaria Experience, un espacio gastronómico que ha reunido más de 50 chefs españoles de máximo nivel como Joan Roca, Pedro Subijana, Carme Ruscalleda y Juan Mari Arzak, que entre todos suman más de 50 estrellas Michelín. L’Hospitalet, además de ser ciudad anfitriona, también ha participado en la feria a través de empresas

Estand de la empresa Ta-Tung de L’H en Alimentaria

como Gallina Blanca; la cadena de cafeterías El Fornet d’En Rossend; Ta-Tung, empresa de platos cocinados, y Funnelpack, fabricante de envases monodosis de mayonesa, chocolate, aceite, etcétera. También los hoteles de la ciudad distribuyeron un pack informativo que incluía la guía Locals singulars per menjar i beure com cal. L’H tapa a tapa, un plano con los puntos de interés turístico del municipio, el folleto Welcome L’H. Benvinguda a la ciutat y otro con los principales acontecimientos de 2014. ❙


PUBLICITAT

DIARI DE L’HOSPITALET 7 d’abril del 2014

5


6

LA CIUTAT

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Ple municipal. L’Ajuntament reclama la desaparició dels tipus hipotecaris abusius i que l’euríbor sigui l’únic índex

L’H vol més polítiques públiques per lluitar contra la pobresa El Ple municipal va donar suport a les accions de les administracions per protegir la població més vulnerable i en risc d’exclusió social El Ple de L’Hospitalet es va pronunciar en la sessió de març a favor de les polítiques públiques per lluitar contra la pobresa, atès que un 35% de les persones en atur no té cap tipus d’ingrés. Segons la tinenta d’alcalde de Benestar i Famílies, Dolors Fernández, dels 23.000 aturats registrats a la ciu-

tat el passat novembre, 8.300 no rebien cap prestació. La moció, presentada pel PSC, demana que la Generalitat impulsi les propostes que no van ser aprovades en la sessió que el Parlament de Catalunya va dedicar a la pobresa. En la mateixa línia, la plataforma d’entitats Espai de Ciutadania va

intervenir davant el Ple per donar suport a la Iniciativa Legislativa Popular que demana una Renda Garantida de Ciutadania “per la dignitat de les persones”. El plenari va acceptar a més una moció d’ICV-EUiA per reclamar que es retirin els índex hipotecaris abusius, com l’IRPH, i que l’única referència sigui l’euríbor més un punt. En el mateix sentit es va manifestar la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca que va intervenir per explicar la situació dels afectats per l’IRPH. També es va aprovar una moció

El consistori presenta uns comptes sanejats amb un romanent positiu de l’exercici del 2013 de 3 milions de PSC i PP en suport dels treballadors dels Laboratoris Balagué Center, en concurs de creditors i als que diverses autonomies deuen una important quantitat, i una proposta d’ICV-EUiA per fer un mapa

Comunicació. El portal www.l-h.cat ha estat distingit per la Universitat Autònoma de Barcelona

de l’educació especial a la ciutat que hi determini les necessitats. El Ple, que va començar amb un minut de silenci en record de l’expresident del Govern Adolfo Suárez, va donar compte de la liquidació del pressupost municipal del 2013, que s’ha tancat amb un resultat positiu de tres milions d’euros i ha complert la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Per acabar, tots els grups van donar el seu suport a les al·legacions presentades per l’Ajuntament al Pla d’infraestructures del transport del Ministeri de Foment que no preveu el soterrament de les vies. ❙ Sessió íntegra del Ple municipal Escaneja el codi i accedeix al vídeo del plenari des del portal L’Hdigital

Conveni

Segell de qualitat per al web municipal

L’Hospitalet se suma al proyecto Reempresa

El web de l’Ajuntament de L’Hospitalet és un dels 48 portals municipals de Catalunya que han obtingut el Segell Infoparticip@, un distintiu de qualitat i transparència de la comunicació pública local creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona. La puntuació obtinguda del portal municipal ha estat del 98%, la mateixa que Barcelona, Sant Cugat, Sant Boi i Vilanova del Camí i després d’Esplugues i Sant Feliu de Llobre-

El Ayuntamiento ha firmado con la patronal Cecot y la Diputació de Barcelona un convenio para adherirse al proyecto Reempresa, para facilitar el contacto entre negocios, emprendedores y empresarios, y fortalecer y dinamizar el tejido empresarial a través de la compra-venta de negocios. La idea es incorporar emprendedores a empresas que ya funcionan para hacerlas crecer sin tener que empezar de cero. Actualmente Reempresa cuenta con 31 ciudades catalanas adheridas. ❙

gat, que han aconseguit el 100%. Una de les qüestions valorades ha estat la retransmissió dels plens municipals per streaming, que realitza L’Hdigital i Televisió de L’Hospitalet i a la qual també es pot accedir des del web municipal. “Estem molt contents malgrat que encara hem de millorar en transparència i en la relació amb els ciutadans, perquè, en definitiva, representa millorar en qualitat democràtica”, ha dit la tinenta d’alcalde Mercè Perea, que va recollir la distinció. ❙

La tinenta d’alcalde d’Hisenda, Mercè Perea, amb el guardó


LA CIUTAT Economia

DIARI DE L’HOSPITALET 7 d’abril del 2013

Educació. Aprendre valors i hàbits de col·lectivitat entre el jovent

7

Breus El poco incremento de ‘la paga’ moviliza a los pensionistas

El conseller Felip Puig pronostica el creixement del PIB al Fòrum Empresarial En un acte organitzat pel Fòrum Empresarial del Llobregat, el conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha fet una anàlisi de l’economia catalana i ha pronosticat que “el PIB català enguany trencarà les previsions i creixerà per damunt de l’1,5%”. Puig ha posat en relleu l’esforç de les empreses, directius i treballadors per sortir de la crisi. D’altra banda, l’alcaldessa, Núria Marín, s’ha mostrat optimista amb el futur i ha recordat que l’atur comença a baixar a L’H. L’alcaldessa ha identificat el turisme, la biomedicina, la cultura i la gastronomia com a sectors en els quals s’ha de basar la recuperació econòmica a la ciutat. ❙

La Comisión de Pensionistas y Jubilados de L’Hospitalet ha intensificado sus protestas por el incremento de solo el 0,25% de sus pensiones. En una concentración en el parc de la Serp elaboraron una carta que remitirán a la ministra de Trabajo, Fátima Báñez, en la que muestran su disconformidad por este incremento “que no se corresponde con el de los servicios más básicos”, han dicho los portavoces de la comisión. La entidad ha instalado diversas mesas informativas para dar a conocer su reivindicación. ❙ Alguns alumnes ‘emprenedors’ amb els tinents d’alcalde José María García Mompel i Lluís Esteve

Cultura emprenedora a les escoles de L’Hospitalet Els alumnes de tres escoles de la ciutat han rebut el NIF de cooperativistes escolars per aprendre com es planifica i s’endega un negoci Treballar conjuntament i crear productes, distribuir-los i obtenir-ne beneficis és el que han après alumnes de les escoles Milagros Consarnau, Bernat Desclot i Pompeu Fabra, que han participat en el programa Cul-

tura emprenedora a l’escola, de la Diputació de Barcelona. El jovent ha presentat productes de bijuteria, punts de llibre, imants per a neveres, bossetes d’olor per a armaris, diademes i clips per al ca-

bell i, per poder comercialitzar-los, han rebut un NIF simbòlic per part del tinent d’alcalde de l’Àrea de Promoció Econòmica i Ocupació, José María García Mompel. “Ara ja coneixen els passos legals per constituir una cooperativa i també que les relacions laborals no són sols treballador-empresa sinó que també es pot treballar col·lectivament”, els ha dit el tinent d’alcalde de Serveis a les Persones, Lluís Esteve. ❙

El Consell de Ciutat de L’H crea cuatro mesas sectoriales de trabajo El máximo órgano de participación ciudadana de L’Hospitalet ha iniciado su trabajo con la creación de cuatro mesas sectoriales: Cohesión social, presidida por Jordi Ibáñez; Cultura, por Xavier Marcé; Desarrollo económico y ocupación, que preside Joan Torres, y Valores, convivencia y civismo, presidida por Amadeu Juan. Se ha abierto un período de inscripción para participar en los grupos de trabajo. Las personas interesadas se pueden apuntar a través de la web municipal www.l-h.cat. ❙


8

LA CIUTAT

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Barris. Les notícies dels districtes de L’Hospitalet

Can Serra 250 noves places d’aparcaments de zona verda ❙❙❙ A l’estiu començaran les obres de construcció d’un nou aparcament d’àrea verda de 150 places al costat del camp de futbol, que sumades a les ja existents, facilitarà que els veïns del barri tinguin accés prioritari a 250 places regulades. El distintiu per aparcar costarà un euro a la setmana i els veïns, per accedir-hi, hauran d’estar empadronats i tenir el cotxe domiciliat a la ciutat. ❙

L’actual ascensor sobre les vies s’aprofitarà per fer accessible l’estació del Metro

Arriba l’ascensor del Metro de Just Oliveras Districte I. La construcció de l’ascensor i també la remodelació del parc de la Serp i de la plaça de Puig i Gairalt, obres molt reivindicades pels veïns El Centre està d’enhorabona perquè ja han començat els treballs previs per a la instal·lació d’un ascensor a la parada del Metro de la rambla de Just Oliveras, una obra molt reivindicada. Aquesta estació de la Línia 1 i la de Collblanc de la Línia 5 són les dues úniques de la ciutat que encara no són accessibles. Les obres de l’ascensor del Metro es perllongaran durant 15 mesos i aprofitaran l’actual elevador

que comunica el Centre amb Can Serra a través del pont per sobre de les vies, que quedarà fora de servei durant vuit mesos a partir del juny. Les obres també afectaran la circulació de l’avinguda de Josep Tarradellas que tindrà un carril tallat a la confluència amb la rambla de Just Oliveras. D’altra banda, és previst que en un parell de mesos comencin les obres de remodelació del parc de

la Serp i també de la plaça de Puig i Gairalt, més coneguda com el parc de la Tortuga. Aquestes actuacions van ser anunciades en el Consell del Districte I pel regidor Alfonso Salmerón, que va explicar que “s’intentarà que les obres no afectin la totalitat dels espais perquè els veïns puguin continuar utilitzant el parc mentre es realitzen els treballs de remodelació”. El parc de la Serp tindrà més zona de jocs infantils, la pista esportiva serà tancada i s’hi instal·laran cistelles de bàsquet i porteries de futbol, mentre que a la plaça de Puig i Gairalt hi haurà pistes de petanca i un espai per als gossos. ❙

Centre-Sant Josep Vint-i-cinquè aniversari del Grup de Botigues ❙❙❙ El Grup de Botigues del Centre-Sant Josep ha celebrat l’aniversari amb una festa per recordar que va néixer per posar en comú els seus problemes i que va crear una xarxa per atreure clients. Dels fundadors sols queda en actiu Carme Aliaga, que té una botiga de productes dietètics al barri del Centre. ❙

La Torrassa Asseguraran les restes del Castell de Bellvís ❙❙❙ Aquesta antiga fortificació va ser identificada fa pocs anys entre les parets de l’antiga masia de la Torrassa i data dels segles X al XIII. En els treballs previs a la consolidació s’han descobert murs, un fossar i unes voltes medievals. ❙

Santa Eulàlia Dissabtes de cultura al barri ❙❙❙ El CC Santa Eulàlia, Plàudite Teatre i el Grup de Comerciants del barri han iniciat una activitat mensual d’actuacions artístiques a diferents indrets. Les entrades per als dies 26 d’abril, 31 de maig i 28 de juny es poden comprar al CC Santa Eulàlia (3 € la individual i 8€ l’abonament per a tres espectacles). ❙

Comencen les obres del nou edifici del Mercat de la Florida Malgrat la pluja, el 30 de març es va col·locar com estava previst la simbòlica primera pedra de l’edifici del nou Mercat de la Florida. Ara, les màquines ja treballen en la construcció del nou equipament. El nou edifici acollirà les parades del mercat, un aparcament soterrani, un supermercat, un servei municipal encara per determinar. Les obres tindran una durada aproximada de dos anys i mig.


PUBLICITAT

DIARI DE L’HOSPITALET 7 d’abril del 2014

9


10

LA CIUTAT

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Contabilidad

Economia. L’empresa donarà servei a Espanya i Portugal

Los auditores están analizando la gestión del polideportivo de Bellvitge La AE Bellsport, entidad que gestiona el Polideportivo de Bellvitge, está auditando sus actividades para conocer el alcance de las irregularidades descubiertas en su gestión contable. Según el presidente de la entidad, Xavi García, iniciaron la investigación tras los rumores y descubrieron irregularidades económicas que presuntamente implican al contable. Además de la auditoría han presentado una denuncia penal en los juzgados. El concejal de Deportes, Cristian Alcázar, ha manifestado que el Ayuntamiento velará para que el polideportivo preste correctamente el servicio a usuarios y deportistas. “Tomaremos decisiones cuando tengamos los datos de la auditoría”. CiU ha criticado que se repita una situación que ya se dio en el Polideportivo de les Planes y que el Ayuntamiento no ejerce el control que debería sobre sus concesiones administrativas. Exigirán al Pleno una auditoría completa. El PP también ha solicitado al Gobierno más información y le ha preguntado si se personará en la causa abierta. ❙

Municipales

El PSC elige alcaldable a Núria Marín para 2015 Al cierre de esta edición, el Consell de Federació del PSC de L’Hospitalet anunció la elección por unanimidad de Núria Marín como candidata de los socialistas a la Alcaldía para las elecciones municipales de 2015. La formación abrió el pasado 10 de febrero un proceso de primarias para eligir al alcaldable al que solo se presentó la candidatura de Núria Marín, que consiguió el 100% de los votos de los miembros del Consell de Federació en votación secreta. ❙

Europeas

Quiròfan amb tecnologia 3D de la nova seu l’Olympus a la plaça d’Europa

Olympus s’instal·la a la plaça d’Europa L’empresa Olympus ha apostat per la plaça d’Europa per ubicar la nova seu corporativa que donarà servei a Espanya i Portugal. La construcció ocupa més de 2.500 metres quadrats repartits en tres plantes en un edifici ecològic que és el primer a Catalunya acreditat amb el certificat LEED (el segell de referència mundial en qualitat ambiental). Les no-

ves instal·lacions estan equipades amb un modern servei tècnic i un quiròfan per a cirurgia 3D. A la inauguració, l’alcaldessa, Núria Marín, va destacar que “la plaça d’Europa és un dels espais econòmics més importants d’aquest país. Des de L’H contribuïm a la millora econòmica de Catalunya”. El director general d’Olympus,

Miguel Ángel García, també va parlar de L’Hospitalet i va dir que “és ideal perquè ens permet tenir tot l’espai disponible i ser a prop de la zona d’influència del sud d’Europa”. Per a la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, que també va assistir a la inauguració, “aquestes són les petites coses que ens fan veure el futur amb més optimisme”. ❙

Ernest Urtasun, candidato de ICV al Parlamento Europeo El candidato a las elecciones europeas por ICV, Ernest Urtasun, visitó L’H y explicó en un encuentro con militantes que las políticas sobre pensiones, paro, recortes, sanidad o educación se deciden en Europa. Según Urtasun, las políticas y los recortes han venido marcados por la mayoría de derechas que controla el Parlamento Europeo. “Hay que conseguir una gran mayoría de partidos de izquierda para plantear alternativas económicas”, dijo. ❙


LA CIUTAT

DIARI DE L’HOSPITALET 7 d’abril del 2014

11

Entrevista Núria Marín, alcaldesa de L’Hospitalet. Dirige la segunda ciudad de Catalunya en uno de los momentos económicos más

complicados que se recuerdan. Por ello se y, a la vez, sentar las bases para la transformación del modelo económico y ha planteado como objetivo del mandato acompañar a la ciudadanía en dificultades social del municipio

“Mi prioridad es la cohesión social y la economía de L’H” CRISTINA SÁNCHEZ

- En L’H hay más de 23.000 personas sin empleo ¿Cómo se actúa desde la administración local contra el paro? - Para nosotros, el paro es el principal problema y hay que preparar la ciudad para que genere empleo. Trabajamos para ayudar a las familias con dificultades económicas y para dar oportunidades formativas y de empleo impulsadas por el Ayuntamiento con cualquier administración que nos ayude, también con las empresas. Hasta que la crisis no pase no se resolverá pero con pequeñas actuaciones, como manteniendo la inversión, contribuimos a que haya personas que puedan encontrar trabajo. - El Ayuntamiento está haciendo de mediador en los desahucios hipotecarios. ¿Cuál es el resultado? -Hemos mejorado mucho respecto a los primeros años de la crisis. Se han creado mecanismos que ayudan a los afectados a iniciar una mediación, gracias también a la colaboración de otras administraciones. También ha cambiado la posición de muchas entidades financieras y el contacto con el Ayuntamiento ayuda a que se puedan buscar soluciones como el alquiler social. Hoy sigue siendo un problema pero hay instrumentos que evitan en un porcentaje muy alto que haya desahucios. - Este año han incrementado la partida de servicios sociales y ayudas, como becas de comedor. ¿Por eso han subido el IBI? - El Gobierno y yo como alcaldesa tenemos la voluntad de ayudar a las personas que lo están pasando mal. En L’H priorizamos la atención social y para ello hemos tenido que aumentar las partidas económicas y complementar también las de otras administraciones, como la Generalitat, que aporta recursos insuficientes. Por eso el presupuesto tiene más presión en el gasto y tenemos que buscar cómo financiarlo. Las aportaciones del Estado y de la Generalitat decrecen, por lo que una de las opciones es que los propios ciudadanos contribuyamos con nuestros impuestos. Pedimos un esfuerzo colectivo para que L’Hospitalet no se rompa y mejore la cohesión social. Como hay familias que no pueden hacer frente a esta subida, también hemos creado elementos de compensación y ayuda para pagar los impuestos. - Estamos en el nuevo equipamiento del Antiguo Cine Romero. L’H mantiene la inversión.

Núria Marín en uno de los talleres infantiles del nuevo equipamiento municipal del Antiguo Cine Romero para niños y jóvenes

“La educación es una inversión pero creo que para otras administraciones es solo un gasto” ■

“Somos la segunda ciudad que más aporta al PIB de Catalunya” ■

- Somos de las pocas administraciones que tenemos una política de inversión clara después de hacer un análisis realista de la ciudad con las entidades. Por eso abordamos proyectos como éste que dará solución a una necesidad de Collblanc-la Torrassa, atender a los niños y jóvenes. Ahora, mi prioridad es la cohesión social y la economía. Por eso hemos acabado este equipamiento, que la Generalitat debía pagar al 50%, y lo hemos hecho en solitario, como hicimos con el Centro Ana Díaz de la Florida y el Centre de Creación

Multimedia de Torre Barrina. Son necesarios, como el nuevo edificio de la Florida, que acogerá el mercado y también otros servicios, y el equipamiento del Gornal que abrirá en septiembre. - Usted dice que la educación es prioritaria. ¿Cree que no lo es para otras administraciones? - La educación es una inversión pero creo que para otras administraciones es un gasto. Nos iguala y, a pesar de las dificultades, debe ser prioritaria para cualquier gobierno. El Ayuntamiento no tiene competencias en educación pero siempre ha trabajado para formar a los jóvenes y a los que necesitan acceder a un empleo. - Con la nueva ley de la administración local, ¿los municipios podrán seguir invirtiendo en estas materias? - Esta nueva ley del PP ha conseguido que todo el municipalismo catalán haya presentado un recurso ante el Constitucional porque invade competencias. Pero lo más importante es que está poniendo en peligro servicios tan básicos como los que hemos citado hasta ahora. Esta ley decide que los municipios no puedan intervenir en todo lo que es cohesión social. Y si no lo hacen los municipios, no habrá ninguna otra adminis-

tración que lo haga. Los ciudadanos pagarán las consecuencias, sobre todo los más vulnerables. - La seguridad ciudadana preocupa a la ciudadanía. Sin embargo, los datos policiales no lo avalan. ¿Por qué? - Los datos demuestran que L’H tiene un comportamiento similar a los municipios del entorno e incluso por debajo. La sensación que tiene el ciudadano se refiere más a comportamientos incívicos, a vandalismo, que a delincuencia. Me preocupa y estamos trabajando con los cuerpos policiales en el espacio público. Por ejemplo, sobre el comportamiento de muchos propietarios de animales que generan suciedad y dejadez. Vamos a corregirlo con campañas y sancionando a los infractores. -Hablemos del futuro. Quiere usted que L’H sea el segundo motor económico de Catalunya. Un proyecto ambicioso... - De hecho creo que hoy ya somos la segunda ciudad más potente de Catalunya desde el punto de vista económico, somos la que aporta más Producto Interior Bruto a la economía del país después de Barcelona. Tenemos empresas que están preparadas para exportar, están cinco puntos por encima de la

media de Catalunya. Tenemos un Distrito Económico que atrae empresas importantes de diferentes sectores y la Fira, que genera un impacto anual de 2.400 millones de euros. Tenemos elementos, territorio e ideas para que L’H sea el segundo motor económico del país, se fortalezca y crezca con sectores de futuro y de forma realista, con lo que ya tenemos, como el clúster biomédico de Bellvitge que puede atraer empresas del sector sanitario. La plaza Europa y su entorno es un espacio muy potente, competitivo y bien ubicado. - ¿Y es posible centrar nuestra economía en turismo de negocios, gastronomía y cultura? - Gracias a los 13 hoteles que tenemos acogemos medio millón de pernoctaciones al año, la gran mayoría por congresos, ferias y visitas a las empresas. La idea es que la ciudad se beneficie de estas visitas potenciando nuestra gastronomía, nuestro comercio y nuestro ocio. El aspecto cultural es también un motor económico pero poco explorado. Tiene margen para crecer, ya tenemos 234 empresas relacionadas con la cultura pero L’H puede ser también laboratorio de innovación cultural para impulsar proyectos que en estos momentos Barcelona no puede realizar. ❙


12

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

PUBLICITAT


7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

13


14

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Els diables protagonitzen els correfocs

Canvi de guàrdia dels gegants de la ciutat

L’H es connecta amb la primavera!

Melendi porta la gira del seu desè aniversari a La Farga

Sant Jordi marca l’inici de les festes de la ciutat, que enguany tindran com a pregonera l’actriu hospitalenca Amparo Moreno Ja ha arribat la primavera i amb ella, aquest cas a la Remunta, que orla ciutat es prepara per gaudir de les ganitza La Casa de la Música amb seves festes, que enguany comengrups com Los Barrankillos i Elecen el 23 d’abril, la diada del llibre fantes. Tampoc no falten els grans i la rosa, amb l’obertura de la Fira concerts a La Farga que portaran a de Sant Jordi a la ciutat Melenla rambla de Just di, Rosendo i El Oliveras i la sigMago de Oz. natura d’autors En aqueslocals a l’estand ta edició de les de les bibliotefestes es consoques. liden propostes El pregó, teatrals com les dijous 24, a Càpsules de teles 20h, tindrà atre en llocs incom a protasòlits i el Festival gonista l’actriu de L’Humor que hospitalenca comptarà amb la Amparo Moremateixa Ampano i serà transro Moreno, Dani mès en directe Mateu, Berto per la Televisió Romero i Los de L’Hospitalet i Martínez, entre per internet per altres propostes L’Hdigital. com la dels cienLes Festes de tífics bojos que Primavera aug- Concerts gratuïts obriran el festival menten enguany a l’aire lliure a la el dia 23. la seva oferta També s’han musical amb la Remunta i Melendi, convertit en cirecuperació dels Rosendo & Mago de tes habituals la concerts gratuïts Oz actuen a La Farga P r i m a v e r a d e a l’aire lliure, en Tapes, enguany

amb 42 establiments adherits i premis per als participants, i la Fira de la cervesa artesana de la rambla de la Marina, on aquest any hi haurà un escenari per a actuacions.

Joan Rosero és l’autor del cartell de les Festes de Primavera 2014 Un endoll en forma de drac. Així veu Joan Rosero, alumne de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Serra i Abella les festes de la ciutat. El seu cartell ha estat triat entre 140 treballs dels alumnes d’aquest centre de L’H per il·lustrar les festes i ‘connectar’ amb elles. Guanyar ha estat “una sorpresa” per a Rosero, que afirma que la idea va sorgir “mirant un endoll que s’assemblava als meus esbossos de dracs”.

Cultura popular No poden faltar a la cita les entitats de la nostra cultura popular, amb les bèsties del Fabulari, l’actuació dels castellers, la galejada dels trabucaires, l’art de les puntaires, les ballades de sardanes, la trobada de gegants i els correfocs que protagonitzen les colles de diables, per acabar amb la Nit de foc que tancarà les Festes de Primavera la nit del 27 d’abril. Tot això guarnit amb les exposicions obertes a la ciutat, les activitats esportives com la popular Cursa Nocturna, el Parc de les Meravelles que es trasllada a Bellvitge, i un ampli ventall de propostes que trobareu en les pàgines següents. Bones festes de #primaveralh! ❙ Connecta’t amb les Festes de Primavera Visita l’especial de LHdigital on trobaràs notícies, fotografies i vídeos de les Festes.


7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Dimecres, 23 d’abril

Tot el dia. Fira de Sant Jordi. Fira de llibres i flors Fira de manualitats dels casals d’avis de la ciutat Rambla de Just Oliveras 12h. Concert diada de Sant Jordi. Concert de l’alumnat de les escoles Ramón y Cajal i Pau Vila que formen part de l’Orquestra de l’Escola de Música - Centre de les Arts. Plaça Espanyola 18h. Trobada de cavallers, dracs i princeses. Veniu a celebrar Sant Jordi amb les vostres disfresses de cavallers, dracs i princeses. Als jardins de la Biblioteca Can Sumarro ens esperaran uns personatges dels llibres de fantasies, el Goblins, uns recol·lectors de paraules que guardaran a la caixa màgica dels mots. Jardins de la Biblioteca Can Sumarro 18.30h. Espectacle familiar. ‘Els secrets de M. Stromboli’. A càrrec de les companyies El que Ma Queda de Teatre i L’Avalot Teatre. Mr. Stromboli és un firaire, un xerraire venedor d’elixirs miraculosos que recorre pobles i fires presentant els seus invents. Plaça de Lluís Companys 20h. Cervantes ‘vs’ Shakespeare: Poetry Slam Virtual Internacional! Actuació en directe dels millors slamers de l’Slham Poetry i connexió virtual amb poetes nacionals i internacionals. El públic podrà formar part del jurat Ho org.: Regidoria Municipal d’Esports i Joventut i l’Associació Cultural Mecànica Planetària. Més info: facebook.com/slham.

DIMECRES, 23 D’ABRIL

Fins al 27 d’abril. Primavera de tapes. Ruta gastronòmica de les Festes de Primavera on participen 42 establiments de la ciutat. Podeu degustar una tapa i una canya de cervesa o un got de vi per 2,5€ i participar en els concursos. El dia de Sant Jordi trobareu versos exposats als bars en pissarres. Afegiu-ne el vostre. Més info: http://bit.ly/ deBarEnVers. Activitat gastronòmica promoguda per l’Àrea Municipal de Promoció Econòmica, amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria de L’Hospitalet i la Cambra de Comerç. Més info: www.dinamitzaciolocallh.cat

poetry. Lloc: Centre de Creació Multimèdia Torre Barrina 20h. Festival de L’Humor. ‘The Big Van theory’. Ciència amb humor. Recital de monòlegs a càrrec d’un grup de científics entregats a la divulgació amb les eines de l’humor. Dins el programa Pessics de ciència. Entrada lliure (aforament limitat). Auditori Barradas (rbla. de Just Oliveras, 56) Fins al 26 d’abril. Gimcana Fotogràfica ‘Ciutat de L’Hospitalet’. Conegueu la ciutat i participeu en les Festes de Primavera de la manera més divertida amb la visió de la vostra càmera: L’H pel medi ambient, la Gimcana Mini i la Gimcana Fotogràfica seran les categories del concurs fotogràfic més divertit de L’Hospitalet. Ho org.: Regidoria d’Esports i Joventut i l’Àrea Municipal d’Espai Públic, Urbanisme i Sostenibilitat Hi col·laboren: Canon Sistemes de L’Hospitalet i Baix Llobregat Informació i inscripcions: Oficina Jove d’Emancipació, telèfon 93 448 73 72, www.joventutlh.cat, facebook.com/joventut.LH

Dijous, 24 d’abril

D’11h a 20h. Signatura d’autors de L’H a l’estand de les Biblioteques. Signen exemplars Pedro Sanz, David Lucas, Joan Pallarés, Christian Aguilera, Esther Sanz, Marcel Fité, José Triviño, Nicolás Cortés, Xavier Marín, Jordi Dorca, Isidro Garrido, Francesc Marcé i Sanabra, Jaume Barallat, Antonio María Flórez, Ignasi García Barba, Vicenç Roca, Núria Vázquez Chimeno, Antonio Mayo, Lola Toledano, Centre d’Estudis de L’H, Sergio Fidalgo, Fernando Gómez, Rafa López i Nacho Cabana, guanyador del premi L’H Confidencial amb la novel·la negra La chica que llevaba una pistola en el tanga. Rambla de Just Oliveras

Tot el dia. Fira de Sant Jordi. Fira d’artesans (col·lectiu d’artesans de L’H) i fira de manualitats dels casals d’avis Rambla de Just Oliveras Fira de ceramistes Rambla de la Marina Fins al 27 d’abril. Primavera de tapes. Ruta gastronòmica de les Festes de Primavera on participen 42 establiments de la ciutat. Podeu degustar una tapa i una canya de cervesa o un got de vi per 2,5€ i participar en els concursos la Tapa més popular i Fotografia la Primavera de tapes. Els premis són nits d’hotel i dinars degustació a L’H. Més informació: www. dinamitzaciolocallh.cat 22h. Festival de L’Humor amb Dani Lagi. Entrada lliure (limitada a l’aforament de la sala) L’Oncle Jack. (carrer de les Roselles, 32)

DIJOUS, 24 D’ABRIL

15

Divendres, 25 d’abril Tot el dia. Fira de Sant Jordi. Fira d’artesans (col·lectiu d’artesans de L’H) i fira de manualitats dels casals d’avis Rambla de Just Oliveras Fira de ceramistes Rambla de la Marina 9.30h. L’H Camina. Anem al riu! Inscripció prèvia als poliesportius municipals (Vegeu pàg. 29)

20h. Pregó de les Festes de Primavera 2014. A càrrec de l’actriu hospitalenca Amparo Moreno. Plaça de l’Ajuntament

Fins al 27 d’abril. Primavera de tapes. Ruta gastronòmica de les Festes de Primavera on participen 42 establiments de la ciutat. Podeu degustar una tapa i una canya de cervesa o un got de vi per 2,5€. Més informació: www. dinamitzaciolocallh.cat De 17h a 19h. Bosc imaginari. Acció d’art urbà. Aprenentatgeservei. Grup Taller d’Estampació del CC la Bòbila, alumnes de batxillerat artístic de l’Institut Bellvitge i La Fundició. Plaça de la Bòbila

20h. Toc d’inici. Recuperació d’un tema tradicional propi de la ciutat de L’Hospitalet, el Ball de la balsa, interpretat per una orquestra creada especialment per a l’ocasió integrada per músics amateurs de diverses entitats musicals i culturals de la ciutat, a més d’alumnat i professorat de l’Escola de Música – Centre de les Arts, dirigida per Eduard Casals. Inici a la rambla de Just Oliveras/ avinguda de Josep Tarradellas fins a la plaça de l’Ajuntament. 20.30h. Exhibició. Presentació i exhibició de les entitats de la ciutat en l’àmbit de la cultura tradicional i popular: diables, grallers, bestiari, geganters, esbarts dansaires, sardanistes, trabucaires, capgrossos, castellers. S’interpretaran obres creades especialment per acompanyar la presentació de la imatgeria popular i la sardana Carrer Xipreret del compositor hospitalenc Jaume Reventós. Plaça de l’Ajuntament

20h. Festival de L’Humor. Duo Binomio presenta ‘Sin complejos’. Si voleu passar una bona estona, veniu a riure. Això si, sense complexos. Preu: 10 €. Venda de localitats: Telentrada 902101212 o www.telentrada.com. Auditori Barradas (rbla. de Just Oliveras, 56) 20h. L’H Espai de Lletres. Sopar literari en commemoració dels 50 anys del llibre Els altres catalans de Paco Candel, amb la participació de Genís Sinca. Amb reserva prèvia a espaidebat@gmail.com o al telèfon 93 338 89 25. Ho org.: Tres Quarts x Cinc Quarts, Perutxo Llibres i Biblioteques de L’H. Lloc: La Bodegueta Masia-Museu Serra

20h. Primavera ‘in Black’. Espai de difusió musical amb diverses


16

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

DIVENDRES, 25 D’ABRIL

19.30h. Càpsules de L’H. L’espectacle surt del teatre. Te’l pots trobar a qualsevol lloc. Una proposta servida en càpsules en indrets on mai no se t’hagués acudit que hi poguessis anar com a espectador. Vuit peces teatrals de 15 minuts, vuit indrets insòlits i dos itineraris diferents amb quatre càpsules de: Plàudite Teatre, Laboratori Teatral Patates amb Suc, LAminiAl Teatre Sistèmic, Cia. Tornasol, Cia. Frotalámparas, Cia. de la Bestia, Cia. La Bombeta i Zowa Xeper. Preu: 3€ per espectacle i 10 € si compres l’abonament per a un itinerari (quatre càpsules). Venda d’entrades: el mateix dia de l’espectacle a l’Auditori Barradas (rambla de Just Oliveras, 56) Biblioteca Tecla Sala (avinguda de Josep Tarradellas, 44) 21h. Visita guiada nocturna a la nova exposició permanent del Museu ‘L’Hospitalet: un indret, una història’. Més informació: www. museul-h.cat. Museu de L’H. Edifici Casa Espanya (carrer de Joan Pallarès, 38) 21h. Festival de L’Humor. Cia. El cansancio presenta a ‘Berto Romero: Sigue con nosotros’. El darrer espectacle d’aquest gran humorista. Preu:16 €. Venda de localitats: Telentrada 902101212 i www.telentrada.com Teatre Joventut (carrer de la Joventut, 4-10) Més informació: www.teatrejoventut.cat

propostes de petit format al voltant del blues i la música negra (gospel, soul, funk) 20.30h. New Gospel 21.45h. Txus Blues & Jose Bluefingers 22.45h. Set acústic: Casi el mejor trio de tu vida 23.45h. Chill Out Jardins de Can Sumarro

dels infants que fan iniciació als que cursen estudis superiors i també els aficionats. Una festa per fer música i gaudir-ne! Escola la Marina (rambla de la Marina, 408)

23.30h. Festival de L’Humor. Mayte Carreras. Entrada lliure (limitada a l’aforament de la sala). L’Oncle Jack (c. de les Roselles, 32)

Dissabte, 26 d’abril Tot el dia. Fira de Sant Jordi. Fira d’artesans (col·lectiu d’artesans de L’H) i fira de manualitats dels casals d’avis Rambla de Just Oliveras Fira de ceramistes Fira de la cervesa artesana. Ho org.: Àrea Municipal de Promoció Econòmica i Ocupació Rambla de la Marina Fins al 27 d’abril. Primavera de tapes. Ruta gastronòmica de les Festes de Primavera on participen 42 establiments de la ciutat. Podeu degustar una tapa i una canya de cervesa o un got de vi per 2,5€ i participar en els concursos la Tapa més popular i Fotografia la Primavera de tapes. Els premis són nits d’hotel i dinars degustació a L’H. Més informació: www. dinamitzaciolocallh.cat Tot el dia. Activitats esportives. (Vegeu informació a la pàgina 29). Plaça de Lluís Companys

De 10 a 20h. XI Exposició de Bonsais. Mercat de bonsais. A les 12h, taller a càrrec de Daniel Castillo i Santiago Conde, i demostració simultània a càrrec dels mestres Pep Farre, Daniel de la Rubia i Sebastián Fernández, i Kusamonos a càrrec de Maria Rosa Bonet. Ho org.: Associació Catalana d’Amics del Bonsai. Jardins de Ca n’Arús (rambla de la Marina, 417) Matí. La festa de les aigües. Activitats familiars amb jocs d’aigua adreçades a nens i nenes fins a 12 anys. Ho org.: Aigües de Barcelona. Plaça de Lluís Companys D’11h a 14h. Jornada de portes obertes a l’Ajuntament. Plaça de l’Ajuntament, 11 D’11h a 14h i de 17h a 20h. Jornada de portes obertes al Palauet de Can Buxeres. Carretera d’Esplugues, 1 12h. Concert del Big Ensemble de l’Escola de Música-Centre de les Arts. Entrada lliure. Auditori Barradas (rbla. de Just Oliveras, 56) 17h. Concert de combos ‘poprock’ de l’Escola de MúsicaCentre de les Arts. Escenari de la rambla de la Marina

21h. La música a les festes. Tornen els concerts gratuïts a l’aire lliure amb: El Mosquito del Garito, Los Barrankillos i El Puchero del Hortelano. Ho org.: La Casa de la Música i l’Ajuntament. Parc de la Remunta 21h. Els concertes de les festes. Melendi, gira 10è aniversari. L’asturià Melendi celebra una dècada d’èxits sobre els escenaris fent un repàs dels temes més emblemàtics de tots els seus discos i, a més, promet alguna sorpresa. Preus: 22 € (anticipada) + despeses de distribució. Venda de localitats: The Project: www.theproject.es Telentrada: www.telentrada.com Ticketmaster. www.ticketmaster.es Centre d’Activitats la Farga (c. de Barcelona, 2)

Tot el dia. Espai de seguretat i civisme. La Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, el cos de Bombers i el Servei d’Ambulàncies de Protecció Civil exposen les eines que hi ha a disposició de la ciutadania. Exposició de material i exhibició dels Serveis Especials dels Mossos d’Esquadra. Rambla de la Marina Tot el dia. Fagotada. Trobada de fagotistes de tots els nivells que vénen de tot el territori català. Des

19h. Càpsules de L’Hospitalet. Petites dosis d’espectacles en indrets on mai no hauríeu pensat anar-hi com a espectadors Preu: 3€ per espectacle i 10 € si compres l’abonament per a un itinerari (quatre càpsules). Venda d’entrades: el mateix dia de l’espectacle a l’Auditori Barradas (rambla de Just Oliveras, 56) 20h. Nit de foc infantil. Una nit de foc amb els petits diables i diablesses de L’Hospitalet. Hi participen: Skamot Diabòlic de Santa Eulàlia, Diables del Club

Bellvitge, Diablons i Tabalers d’ESJEP, Patunyetes, Toc de Foc de la Bòbila, Folcat Diabòlic, Ball de Diables de Cornellà, Ball de Diables de Llorenç del Penedès i Ball de Diables Carranquers de Cervera Sortida: pl. de l’Ajuntament Recorregut: pl. de l’Ajuntament, c. de la Tecla Sala, c. de Joan Pallarès, c. del Xipreret, c. de Barcelona, pl. de la Remunta, c. Major i pl. de l’Ajuntament. Final i lluïment: pl. de l’Ajuntament 20h. Primavera ‘in Black’. Espai amb propostes de petit format al voltant del blues i la música negra 20.30h. Amadeu Casas Trio & Friends 21.45h. Verónica Sbergia & The Blues Red Serenaders 22.45h. Set Acústic: The Black Snakes 23.45h. Chill Out Jardins de Can Sumarro 20h. Festival de L’Humor. Amparo Moreno presenta ‘Recurso de Amparo’. Preu: 10 €. Venda de localitats: Telentrada 902101212 i www.telentrada.com. Auditori Barradas (rbla. de Just Oliveras, 56) 22h. Cinquena cursa nocturna Ciutat de L’Hospitalet. Circuits de 5 i 10 km. Inscripcions: www. cursanocturnalh.cat (informació a la pàg. 29). Plaça d’Europa 23.30h. Festival de L’Humor. Enric Company. Entrada lliure (limitada a l’aforament de la sala). L’Oncle Jack (c. de les Roselles, 32)

Diumenge, 27 d’abril Tot el dia. Fira de Sant Jordi. Fira d’artesans (col·lectiu d’artesans de L’H) i fira de manualitats dels casals d’avis Rambla de Just Oliveras

Fira de la cervesa artesana. Ho org.: Àrea Municipal de Promoció Econòmica i Ocupació Fira de ceramistes Rambla de la Marina 10h. Trabucaires. Hi participen: Trabucaires de L’H, Fadrins Trabucaires de Sant


7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

DISSABTE, 26 D’ABRIL

18H. Fabulari. Concentració de comparses i bèsties fantàstiques. Concentració de les colles participants a la plaça de l’Ajuntament. Passejada de les colles pels carrers d’Enric Prat de la Riba, rambla de Just Oliveras, carrer de Barcelona, plaça de la Remunta, carrer Major i plaça de l’Ajuntament. Ho org.: Drac d’Or 20h. Festival de L’Humor. Dani Mateo presenta ‘PK2.0 que Dios nos pille confesados’. Humor en estat pur. Una revisió actualitzada i incompleta dels set pecats capitals. Preu: 16 €. Venda de localitats: Telentrada 902101212 i www.telentrada.com. Teatre Joventut (carrer de la Joventut, 4)

21h. La música a les festes. Tornen els concerts gratuïts a l’aire lliure amb: Tremenda, Ruidoblanco i Elefantes. Ho org.: La Casa de la Música i l’Ajuntament. Parc de la Remunta

21h. Els concerts de les festes. Rosendo i Mago de Oz. Rosendo, un dels artistes que més ha contribuït a definir l’imaginari de l’anomenat rock urbà, i Mago de Oz, amb la seva fusió de rock dur i música celta, presentaran els seus grans èxits i els nous treballs. Preu: 22 € (anticipada) + despeses de distribució Venda de localitats: The Project: www.theproject.es Telentrada: www.telentrada.com Ticketmaster: www.ticketmaster.es Centre d’Activitats la Farga (carrer de Barcelona, 2)

Boi, Trabucaires de Cornellà, Trabucaires de Sant Feliu de Llobregat, Trabucaires de Ripoll Recorregut: pl. de Josep Bordonau (l’Harmonia), c. del Xipreret, c. de Joan Pallarès, pl. del Repartidor, rambla de Just Oliveras, c. Major, pl. de l’Ajuntament i pl. de Josep

Bordonau 10h. Enroda’t a L’Hospitalet. Festa de la bici, dels patins i de les cadires de rodes. Activitats lúdiques i esportives per a tota la família (més informació pàg. 29). Plaça d’Europa 10.30h. Geocaching en família.

(Vegeu informació a la pàgina 29). Ho org.: Somnis. Parc de Can Buxeres (carretera d’Esplugues, 1)

rock’ de l’Escola de MúsicaCentre de les Arts. Escenari de rambla de la Marina

Fins al 27 d’abril. Primavera de tapes. Ruta gastronòmica de les Festes de Primavera on participen 42 establiments de la ciutat. Podeu degustar una tapa i una canya de cervesa o un got de vi per 2,5€ i participar en els concursos la Tapa més popular i Fotografia la Primavera de tapes. Els premis són nits d’hotel i dinars degustació a L’H. Més informació: www. dinamitzaciolocallh.cat

12h. Sardanes. Festa de Sant Jordi. Ballada de sardanes amb la cobla Premià. Ho org.: Coordinadora Sardanista de L’Hospitalet. Plaça dels Veïns de Granvia Sud

Matí. Espai de seguretat i civisme. La Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, el cos de Bombers i el Servei d’Ambulàncies de Protecció Civil exposen les eines que hi ha a disposició de la ciutadania. Exposició de material i exhibició dels Serveis Especials dels Mossos d’Esquadra. Rambla de la Marina

D’11h a 14h. El Parc de les Meravelles. Vine i comparteix la festa. Hi trobaràs una selecció d’activitats festives, sorprenents i espectaculars. Meravelloses! Espectacles i propostes per a tota la família. Parc de Bellvitge 11h. XIX Trobada Comarcal de Puntaires. Trobada amb puntaires de la ciutat i la comarca. Rambla de Just Oliveras. Ho org.: Ateneu de Cultura Popular

12h. Càpsules de L’Hospitalet. Petites dosis d’espectacles servits en càpsules i en indrets on mai no hauríeu pensat anar-hi com a espectadors Preu: 3€ per espectacle i 10 € si compres l’abonament per a un itinerari (quatre càpsules). Venda d’entrades: el mateix dia de l’espectacle a l’Auditori Barradas (rambla de Just Oliveras, 56) A partir de les 13h. Primavera ‘in Black’ amb ‘picnic blues’. Espai de difusió musical amb diverses propostes de petit format al voltant del blues i la música negra acompanyats de servei de bar i barbacoa 12h Combos jazz manouche de l’Escola de Música-Centre de les Arts 13.15h Jam amb combos de l’Escola de Blues de Barcelona 17h Chill Out Jardins de Can Sumarro 18h. Festival de l’Humor. Isaac Jurado, mag còmic, presenta ‘Idiota!’. Un espectacle de màgia pensat per a tota la família. Isaac Jurado és un jove i talentós mag de rinxols morens, ulleres de pasta, estatura mitjana, somriure simpàtic i poc cul. Preu: 10 €. Venda de localitats: Telentrada 902101212 i www.telentrada.com Auditori Barradas (rbla. de Just Oliveras, 56)

11h. Acció d’Art Urbà amb Tisa. A càrrec de Dibuxito Art. Plaça de Lluís Companys De 12h a 14h. XI Exposició de Bonsais. Mercat de Bonsais. A les 12h, taller de bonsais i demostració simultània a càrrec dels mestres Juanjo Pardo i Andreu Mirete. Ho org.: Associació Catalana d’Amics del Bonsai. Jardins de Ca n’Arús (rambla de la Marina, 417) 12h. Ruta Vila vella. Passejada guiada. Sortida: Museu de L’H. Casa Espanya (carrer de Joan Pallarès, 38) 12h. Concert dels combos ‘pop-

19h. Festival de l’Humor. Los Martínez presenten ‘Detectives Martínez’. Estrena mundial del nou espectacle de Los Martínez. Un musical, un espectacle d’humor, un thriller o una història d’amor? Preu: 10 €. Venda de localitats: Telentrada 902101212 i www. telentrada.com Teatre Joventut. (carrer de la Joventut, 4-10)

17

DIUMENGE, 27 D’ABRIL

De 9h a 12.30h. XXV Trobada de Gegants. Els gegants de la ciutat ens conviden a gaudir d’aquesta jornada festiva acompanyats d’un bon grapat d’amics. 9.30h. Concentració i plantada de gegants a l’avinguda de Josep Tarradellas. Després d’un bon esmorzar es donarà inici a la cercavila 11h. Passejada: avinguda d’Isabel la Catòlica, carrer de Barcelona, rambla de Just Oliveras, carrer Major i plaça de l’Ajuntament 12.15h. Canvi de guàrdia dels gegants romans pels grecs, ball final i cloenda a la plaça de l’Ajuntament Ho org.: Coordinadora de colles geganteres de L’H

11h. XXX Concurs de Cocteleria per a Professionals. ‘Trofeu Ciutat de L’Hospitalet’. Una tradició que vincula les festes i la ciutat de L’Hospitalet amb el món del bàrman i la cocteleria. Amb la col·laboració del Club del Bàrman. Amb el suport i la col·laboració de Hotel Porta Fira, on té lloc el concurs. Plaça d’Europa, 45-47

12.30h. Jornada castellera. Amb la participació de Minyons de Terrassa, Castellers de Cerdanyola i Colla Jove de L’Hospitalet. Ho org.: Colla Jove de L’Hospitalet. Plaça de l’Ajuntament


18

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

PRIMAVERA DE CINE

DIUMENGE, 27 D’ABRIL

Fins al 10 de maig Exposició d’obres dels artistes de l’Associació Freixas. Antiga fàbrica Freixas de Santa Eulàlia (carrer de la Glòria, 5) Fins al 25 de maig ‘Ferran Freixa. Fotografia 19762013)’. Sala 1. Centre d’Art Tecla Sala (av. de Josep Tarradellas, 44)

Del 23 al 29 d’abril ‘A propósito de Llewyn Davis’, de Joel i Ethan Coen ‘Blue Jasmine’, de Woody Allen ‘The bling ring’, de Sofia Coppola ‘La venus de las pieles’, de Roman Polanski ‘The Granmaster’, de Wong Kar Wai ‘De tal padre, tal hijo’, de Hirokazu Kore-eda ‘En otro país’, de Hong Sangsoo Horaris: www.espaivo.blogspot.com Preu de l’entrada: 5 € Abonament: 10 € les set pel·lícules. Ho org.: Espai VO Filmax Granvia. Centre Comercial Gran Via 2 (av. de la Granvia, 75)

EXPOSICIONS

Del 20 al 23 d’abril Mostra floral de Sant Jordi Exposició de les floristeries de la ciutat. Ho org.: Gent de Pau i floristeries de L’H. Regidoria del Districte I (rbla. de J. Oliveras, 23) Del 22 al 27 d’abril Taller d’estampació. APS CCLB i Institut Bellvitge. CC la Bòbila (plaça de la Bòbila, 1)

Fins al 25 de maig ‘Dibuixa una línia recta i segueix-la’. Sala 2. Centre d’Art Tecla Sala (av. de J. Tarradellas, 44) 20.30h. Nit de foc. Les colles de diables de L’H seran les protagonistes de tancar els actes de les Festes de Primavera d’enguany omplint els carrers d’espurnes de foc al compàs dels tabals 20.30h. Tabalada. Sortida: rambla Just Oliveras /av. de Josep Tarradellas Recorregut: rambla de Just Oliveras, carrer Major i plaça de l’Ajuntament 21h. Correfoc amb les colles: Drakadables, Diables de Bellvitge, Skamot Diabòlic de Santa Eulàlia, Diables i Diablesses de la Florida, Kabra, Folcat Diabòlic, Fills de la Flama, Ball de Diables de Cornellà, Ball de Diables de Llorenç del Penedès, Ball de Diables Carranquers de Cervera Sortida: plaça de l’Ajuntament Recorregut: plaça de l’Ajuntament, carrer de la Tecla Sala, carrer de Joan Pallarès, carrer del Xipreret, carrer de Barcelona, plaça de la Remunta, carrer Major i plaça de l’Ajuntament 22.15h. Esclat final Ho org.: Tro - Entitats de foc 22.30h. Focs artificials Plaça de l’Ajuntament

Fins a l’1 de juny ‘Punts de fuga’. Obres de Jenny Owens, Arnau Musach, Edgar Ibáñez. Exposició permanent ‘Obres 19’ d’Eduard Arranz-Bravo. Fundació Arranz-Bravo (av. de Josep Tarradellas, 44) Fins al 21 de maig ‘La primavera dels pobles’ de Carlos Villena. Auditori Barradas (rambla de Just Oliveras, 56) Fins al 30 d’abril ‘Mitos’, fotografies de Guillem Medina. CC la Bòbila (plaça de la Bòbila, 1) Fins al 30 de maig Exposició de Joies d’Anna Tomas & Mónica Puig. CC la Bòbila (plaça de la Bòbila, 1) Fins al 27 d’abril Gravats de Conxa Ibáñez. Exposició permanent ‘Color, forma i volum’ de l’Església de Santa Eulàlia de Mèrida. L’Harmonia. Espai d’art (pl. de Josep Bordonau, 6) Exposició permanent. ‘L’Hospitalet: un indret, una història. Nova mostra sobre la història de la ciutat. Exposició ‘El Conveni de L’Hospitalet: història i societat a principis del

segle XVIII’. Museu de L’H. Casa Espanya (c. de Joan Pallarès, 38) Exposició permanent. ‘L’Hospitalet i la memòria democràtica’. Can Riera. Espai de la memòria (carrer de la Riera de l’Escorxador, 17)

ALTRES ACTIVITATS 24 d’abril, 22h Concert. Quico Pi de la Serra amb ‘Quicolabora’. Preu: 6€. El Mosquito (c. de la R. de la Creu, 50) 25 d’abril, de 10h a 14h ‘Master class’ de ‘hip-hop’. Ho org.: Somnis, Associació Catalana de Teatre de L’H. CC la Bòbila (pl. de la Bòbila, 1) 25 d’abril, de 10h a 14h Final d’Scrabble Interinstituts. Ho org.: Associació d’Estudiants, amb el Club Scrabble L’H Escarràs i el Centre de Normalització Lingüística. Més info: www.aelh.cat 25 d’abril, 18h Lliurament de premis de l’11è Concurs de Literatura i Dibuix Sant Jordi. Ho org.: Somnis, Biblioteca i CC la Bòbila. Lloc: CC la Bòbila (pl. de la Bòbila, 1) 25 d’abril, 22h Concert de Ricardo Vicente. ‘Qué haces tan lejos de casa’. Depósito Legal (c. de Sta. Anna, 14) 26 d’abril, de 10h a 14h ‘Master class’ d’estils urbans. Ho org.: Somnis, Associació Catalana de Teatre de L’H. Més informació a somnis@somnis. Ho org: CC la Bòbila (pl. de la Bòbila, 1) 26 d’abril, 20h, i 27 d’abril, 18h Teatre: ‘Las criadas’, de Jean

Genet. Amb la Cia. Taló de Teatre. Entrada gratuïta a canvi d’aportacions per al Banc dels Aliments de la Creu Roja. CC la Bòbila (plaça de la Bòbila, 1) 26 d’abril, 21h Concert de Naranjo y los Volkaos + Isaac Galán. Preu anticipada, 10€; taquilla, 12€. Salamandra 2 (av. del Carrilet, 301) 26 d’abril, 22h Concert de Black Islands i Fighter Pillow. Depósito Legal (carrer de Santa Anna, 14) 27 d’abril, 11h Reconeixement a les persones que col·laboren amb les associacions de jubilats i pensionistes. A les 12h, actuació de la Rondalla del Casal de Pubilla Cases. A les 12.30h, desfilada de vestits de paper. Auditori Barradas (rbla. de Just Oliveras, 56) 27 d’abril, 18h Audició de sardanes. Ho org.: Ateneu Cultural Catalònia. Plaça de Guernica 27 d’abril, 18h Festival de Primavera dels Dansaires de L’H. Casino del Centre (c. d’E. Prat de la Riba, 337) 27 d’abril, 18h. L’Hospisona. Grups musicals dels instituts de L’H. Ho org.: Consell de Nois i Noies. Salamandra 2 (av. del Carrilet, 301) 30 d’abril, 20.30h. Slham Poetry. Final del torneig de poesia en directe de L’H. El guanyador anirà al campionat nacional i presentarà un espectacle al Festival Acróbatas. Ho org.: Regidoria d’Esports i Joventut i l’Associació Cultural Mecànica Planetària. Més info: www.facebook. com/slham.poetry. L’Oncle Jack (c. de les Roselles, 32)


7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

MANEL TIRVIÓ Cocteleria Tirsa Concurs de cocteleria Fa 30 anys que fem el concurs, és una tradició i sento orgull per continuar fent-lo. La vinculació amb l’Escola d’Hostaleria ha permès que alumnes que s’han iniciat participant al concurs ara siguin bàrmans d’importants locals i creuers de luxe.

Les entitats ho tenen tot a punt per lluir la seva millor actuació

19

El millor que té L’Hospitalet és la seva gent, el teixit social, entitats i associacions que treballen en benefici de la comunitat i que a les Festes de Primavera tenen un paper cabdal en l’organització de molts dels actes

REME ARAGÓ Colla Jove de L’H Diada castellera Som l’única colla de castellers de la ciutat i per a nosaltres és molt important poder organitzar la diada. Intentarem acabar les tres rondes, però fem una crida als ciutadans perquè vinguin a l’entitat, una colla castellera necessita molta gent.

MERCÈ TUBAU Coordinadora Sardanista de L’H Ballada de sardanes Ens agrada participar-hi i, de passada, donar-nos a conèixer una mica més a la ciutat. Sempre tenim la possibilitat que hi hagi gent d’altres barris que potser no coneixen aquesta part de la nostra cultura, com és la sardana.

JOSÉ ORTEGA ‘ZENI’ Tro- Entitats de foc Correfocs Tenim molta estima a les Festes, ja que en fem el Toc d’inici de sortida i les tanquem amb els correfocs d’infantils i d’adults la Nit de Foc. Per a nosaltres també és important que les setze colles de foc de L’H col·laborem juntes en la festa.

EUGÈNIA DELGADO Plàudite Teatre Càpsules L’H Per a nosaltres és una tradició de l’art escènic que es consolida, perquè Càpsules L’H van néixer a les festes de 2013 i, per tant, és interessant que una forma de teatre de petit format ja hagi acollit més de 50 persones a Bellvitge.

DAVID LAFUENTE Salamandra-Casa de la Música Concerts a la Remunta És una satisfacció que a L’H tornem a tenir concerts a l’aire lliure i gratuïts, perquè això fa esperit de festa major. Tant de bo que es mantinguin. La Remunta és una nova experiència, un lloc molt maco i és important que s’hagi recuperat.

JOSEP ANTONI ORTEGA Gent de Pau Mostra Floral Fa 27 anys que participem a les Festes, que ja són una tradició i s’han convertit en la festa major de L’Hospitalet. Tant per a nosaltres com per a les floristes que hi participen representa un aparador molt important de la nostra tasca.

ROSA CORRAL Coordinadora de Gegants Trobada de gegants És molt important per a nosaltres aplegar més de vint colles geganteres. També fem el canvi de guàrdia dels gegants del vestíbul de l’Ajuntament, traiem els Romans per a les festes i entrem els Grecs que hi estaran fins a l’11 de setembre.

RAMON LÓPEZ Drac d’Or Fabulari Apleguem 25 grups a la cavalcada del Fabulari entre bestiari, gegants, capgrossos, dansaires, etcètera. És el moment de mostrar la nostra activitat a la festa més important de L’Hospitalet. Enguany, a l’obertura i al tancament hi haurà sorpresa.

MANEL PEDROLA Amics del Bonsai Mostra de bonsais Fa 15 anys que participem a les festes, ens agrada que els ciutadans ens coneguin i s’interessin per la cultura del bonsai, com s’han de cuidar i preparar perquè visquin i tinguin la forma que desitgin. També fem cursets.

LAURA LUQUÍN Restaurant Mug Primavera de tapes Per nosaltres són quatre dies per treballar per a la ciutat i donar valor afegit tant als hospitalencs com als que vinguin a visitar-nos, com fem al Mug cada dia. El marc, les Festes de Primavera, és perfecte. Es podran tastar tapes a la terrassa.

JOSEFINA CORTINAS Casal d’Avis de Santa Eulàlia Mostra manualitats dels casals A la mostra portem treballs fets per les dones del Casal. Avui dia se’n fan pocs perquè cosir és un art, no està pagat i no el sabem apreciar. Exposarem patchwork, ganxet, brodats a mà, puntes de coixí. Tenim senyores que fan meravelles.


20

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET


SOCIETAT

DIARI DE L’HOSPITALET 7 d’abril del 2014

21

Tradición. Nueve pasos de la Cofradía 15+1 recorrerán entre el 13 y el 20 de abril las calles de Pubilla Cases y la Florida

L’Hospitalet se tiñe de fe, y fervor en Semana Santa La Cofradía 15+1 está ultimando los detalles para que la ciudad reviva un año más las escenas de la pasión, muerte y resurrección de Jesucristo Las calles de L’Hospitalet se llenarán de nuevo con miles de personas que seguirán con entusiasmo y devoción las procesiones de Semana Santa que organiza la Cofradía 15+1 y que este año cumplen su 37 aniversario. Como cada año, el canto de saetas y el son de los tambores acompañarán a los nazarenos y a los nueve pasos de la Cofradía que llevan a hombros con devoción los 280 costaleros de la entidad. En la edición de este año, la imagen de Nuestra Señora de la Soledad lucirá una saya nueva bordada. Manuel Romera, presidente de la Cofradía 15+1, se siente especialmente satisfecho del trabajo que los 800 socios de la entidad realizan, año tras año, para lograr el máximo esplendor de las procesiones, que constituyen las únicas laicas de toda Catalunya “y me atrevería a decir que de España, aunque no puedo afirmarlo. Esto sólo quiere decir que no estamos regidos por el rito canó-

El paso de Jesús Resucitado en su recorrido por las calles de L’Hospitalet ante miles de ciudadanos

Este año la imagen de Nuestra Señora de la Soledad lucirá una nueva saya bordada

nigo, pero nos unen igualmente seriedad, devoción, sencillez, respeto, fervor y sentimiento”, añade. Estos días hay mucho movimiento en la sede de la entidad. Costaleros de ambos sexos, nazarenos, cofrades, madrinas, romanos, capataces, contraguías, la agrupación

musical..., todos trabajan con afán. “Para mí son más importantes los sentimientos que el trabajo y eso que ya llevo 30 años en la Cofradía”, explica Romera, que recuerda sus más de veinte años de capataz en el paso del Cristo de la Expiración: “Si tienes buena cuadrilla es fácil pero

El programa 2014 ■ Domingo de Ramos, 13 de abril 10.30h. La Borriquita. Inicio y final: pl. de la Bòbila 18.30h. Jesús Cautivo. Inicio y final: c. del Molí ■ Viernes Santo, 18 de abril 8h. Jesús Nazareno y Nuestra Señora de los Dolores. Inicio y final: pl. de la Bòbila 21h. El Cristo de la Expiración. Inicio y final: c. del Molí ■ Sábado Santo, 19 de abril 20h. El Santo Sepulcro y Nuestra Señora de la Soledad. Inicio y final: pl. de la Bòbila ■ Domingo de Resurrección, 20 de abril 18h. Jesús Resucitado y Nuestra Señora de los Remedios. Pl. Bòbila

equilibrar las 40 personas que están debajo, darles las órdenes oportunas y que las entiendan, es difícil. El costalero primero nace y luego se hace”. Además de la agrupación musical, la Cofradía cuenta con un grupo de jóvenes que cantan saetas en la avenida del Masnou, ante el edificio de los Bomberos, y en la calle de Josep Molins, delante del Hospital General de L’Hospitalet, (la antigua Cruz Roja). Como preámbulo, la Tertulia Flamenca convoca el 12 de abril el XVI Festival de Saetas en la avenida de Severo Ochoa. ❙

Economia. Els establiments premiats són els que van obrir entre els anys 1960 i 1965, que tenen entre 49 i 54 anys d’antiguitat

Guardonats els comerços amb més tradició L’Ajuntament de L’Hospitalet ha fet un reconeixement a 33 comerços de la ciutat que segueixen en actiu després de més de 50 anys i també s’han lliurat dues mencions especials al Mercat Merca-2 Bellvitge, que enguany celebra el 25è aniversari, i al comerciant Josep Maria Selva, un dels fundadors de la Unió de Botiguers. L’acte va ser presidit per l’alcaldessa, Núria Marín, i pel tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, José M. García Mompel. L’alcaldessa va fer un agraïment als comerciants i també a les famílies que abans que ells havien tirat endavant el negoci. “És el moment de donar-vos ànims i de dir-vos que no esteu sols, que l’Ajuntament és al vostre costat”, va dir Marín, que va afegir que “els comerciants representen el motor

econòmic més gran de L’H, generen més llocs de treball i, per tant, riquesa i, cosa encara més important, contribueixen a fer barri i a fer ciutat”. Dues mencions especials El president de Merca-2 Bellvitge i propietari d’un bar-cafeteria, Antonio Torres, va donar les gràcies pel reconeixement i va explicar que el repte dels mercats és tenir content al client i intentar donar un bon servei. “Davant les grans superfícies l’únic que ens queda és el tracte personal”, va afegir. Josep Maria Selva, després d’agrair el guardó, va fer una crida: “Les retallades han estat bé, però ara el que toca és crear llocs de treball perquè si la gent treballa hi ha consum i, si no, la llum s’apaga i també la dels barris i ciutats”. ❙

Antonio Torres, president del Merca-2 Bellvitge, i Josep Maria Selva, les dues mencions d’honor

Els premiats Santa Eulàlia Joan-Ló, Centre de Bellesa Anna, Bar Joventut, Jal i Bosses Núria Collblanc-la Torrassa Tocinería Hermanos Murcianos, Muebles San José, Llegums Cuits i Gra Sec Planes Pubilla Cases i la Florida Calzados Mina, Tocinería Carnicería Ginés Imbernon, Bar

Mariano´s i Deportes y Juguetes Fanny El Centre Jardinería Montserrat, Pollería Ana María, Hermanos Castillo (Mercat del Centre) i Fruites Blanco (Mercat del Centre) Mercat de la Florida Confecciones Jordi, Perfumería Ana Mari, Gloria Dieguez, Modas Padilla, Fruterra, El Gallo Kiriko,

Andrés y Conchi, Grimaldos, Quadres Ric-Art, Confecciones el Toledano i Carns Ana Mercat de Collblanc Merche, Espardenyeria Cadenas, Lina Modas, Regals Mari i Cuqui MENCIONS ESPECIALS Merca-2 Bellvitge Josep Maria Selva


22

SOCIETAT

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Recerca

Beques sobre l’hospital medieval i la gastronomia tradicional L’Ajuntament ha convocat la 29a edició de les Beques de L’Hospitalet, que aquest 2014 subvencionarà dos projectes de recerca científica en ciències socials: l’Hospital medieval de Provençana i la gastronomia i els productes alimentaris tradicionals a L’Hospitalet. Les Beques de L’H les coordinen el Museu i l’Arxiu Municipal, amb la col·laboració del Centre d’Estudis, i cada una té una dotació econòmica de 3.000 euros. Les persones interessades han de presentar les seves propostes abans de les 14h del 30 d’abril. Segons les bases, han d’aportar una breu descripció del projecte de recerca amb el tema i els objectius que s’han d’assolir, les fonts bàsiques que es consultaran, la metodologia i un pla de treball. Un cop atorgades les beques, els seleccionats tenen sis mesos per lliurar els treballs de recerca, assessorats per uns tutors designats pel jurat que avaluarà les diferents candidatures. Les bases íntegres es poden trobar al web del Museu (www.museul-h.cat) i del Centre d’Estudis (www.celh.org). ❙

Emergències. També s’ha reconegut la feina dels voluntaris de L’H

José Ortiz rep una menció honorífica La tasca del president de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de L’H, premiada per la Generalitat Coincidint amb el Dia del Voluntariat de Protecció Civil de Catalunya, el Departament d’Interior de la Generalitat va lliurar diverses distincions i mencions honorífiques a les associacions de voluntaris de Protecció Civil que fa més de 10 anys que estan registrades a la Generalitat, entre elles la de L’Hospitalet. També s’ha lliurat una menció honorífica al president dels Voluntaris de Protecció Civil de L’H, José Ortiz “en reconeixement a la seva llarga trajectòria i implicació”, com diu el text del seu diploma. José Ortiz ha fet extensiva la seva menció a tots els voluntaris de Protecció Civil de la ciutat i especialment a la seva esposa, “que és la més sacrificada i la que m’ha trobat a faltar hores i hores i anys i anys”. A banda de les més de 6.000 hores d’assistència durant prop de vint anys a la ciutat, Ortiz també

OMIC

Tallers per als joves per un consum responsable L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor imparteix fins a final de mes tallers en instituts i centres educatius de la ciutat per promoure el consum responsable entre els joves sobre qüestions que els afecten, com la moda, la imatge, les marques, la publicitat, el consum sostenible i els serveis bancaris. L’objectiu és que tinguin criteri a l’hora de consumir. Aquesta acció s’emmarca en la celebració del Dia Mundial dels Drets dels Consumidors. ❙

Aniversari

Asomobe celebra 10 anys solidaris per tot el món El guardonat, parlant amb un agent de la Guàrdia Urbana

s’ha mostrat satisfet de la bona entesa que han assolit amb la Guàrdia Urbana amb qui “compartim instal·lacions i vocació de servei”, apunta el guardonat. La Generalitat també ha reconegut la tasca que han fet durant 10 anys els Voluntaris de Protecció Civil de L’Hospitalet, que són una referència obligada en situacions

d’emergència i també en tota mena d’actes públics. “Els voluntaris estem contentíssims que es reconegui la nostra feina fora de L’Hospitalet perquè aquí, a la ciutat, sí que és prou valorada. Som més famosos que la ‘Monyos’, com jo dic moltes vegades”, exclama tot cofoi el president de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de L’H. ❙

L’entitat es va crear arran de la tasca solidària d’un grup de monitors que van ajudar a construir una ludotecabiblioteca a un hospital pediàtric de Cuba. Poc després va morir una de les voluntàries, Montse Bernat, i els seus companys es van constituir en associació per seguir la seva tasca amb projectes solidaris a L’Hospitalet i a països del tercer món, com el Marroc i Mauritània. Podeu consultar la seva tasca a www.asomobe.org. ❙


PUBLICITAT

DIARI DE L’HOSPITALET 7 d’abril del 2014

23


24

CULTURA

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Homenatge. L’escriptor Paco Candel va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament del 1979 al 1983

Cultura urbana

L’H celebra el 50è aniversari del llibre ‘Els altres catalans’ L ’Hospitalet ret homenatge a la figura de Francesc Candel i Tortajada, escriptor i activista polític, que va ser regidor de Cultura de 1979 a 1983 en el primer ajuntament democràtic. En commemoració del 50è aniversari de la publicació del llibre Els altres catalans s’han programat diverses activitats organitzades per l’Ajuntament i entitats de la ciutat juntament amb la Fundació Paco Candel. L’escriptor i activista polític va ser el primer d’abordar el fenomen de la immigració, que va marcar profundament la vida de Catalunya i especialment de Barcelona i de les localitats del seu voltant com és el cas de L’Hospitalet. Aquestes ciutats es van transformar per la immigració procedent de les zones econòmicament més deprimides de l’Estat espanyol. Aquest és el tema principal d’Els altres catalans, on l’autor, un immigrant més, recull la realitat quotidiana d’unes persones que es van veure obligades a deixar les seves cases, les famílies, l’entorn i les ciutats on vivien per buscar un vida millor. Aquelles persones intentaven encaixar en una societat molt diferent a la que coneixien. “És una situació molt semblant a la que s’està vivint avui a moltes ciutats i hem de treballar perquè la seva integració sigui el menys traumàtica possible”, va dir l’alcaldessa, Núria Marín, en la presentació del programa a l’Auditori Barradas. De Casas Altas a Can Tunis Paco Candel va néixer el 31 de maig de 1925 a Casas Altas, al País Valencià. La seva família va emigrar a Catalunya quan ell tenia dos anys i el seu primer sostre va ser el d’una barraca a Can Tunis, a la muntanya de Montjuïc, fins que, poc temps després, els seus pares es van traslladar a les cases barates del mateix barri. Va escriure 56 novel·les, contes i llibres d’assaig i va tenir una relació molt estreta amb l’editor hospitalenc Josep Janés, que li va publicar la seves tres primeres novel·les, Donde la ciudad cambia de nom-

Bastardo, Zenher y Complejo ganan la Olimpiada del Rap

Paco Candel mostra les fotografies d’una exposició al Barradas l’any 2005, amb motiu del seu 80è aniversari

L’editor Josep Janés li va publicar el primer llibre, ‘Donde la ciudad cambia de nombre’

bre, Hay una juventud que aguarda i Han matado un hombre, han roto un paisaje. També va escriure articles i reportatges, i va col·laborar en diversos diaris i revistes. Paco Candel va mantenir-se sempre vinculat a la ciutat de L’Hos-

pitalet, on hi ha una escola que porta el seu nom. També va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi l’any 1983, el Premi d’Honor Ciutat de L’Hospitalet el 2000 i la Medalla d’Or de la Generalitat l’any 2003. Candel va morir a Barcelona el 2007. ❙

Este proyecto, impulsado por la Concejalía de Deportes y Juventud y la Casa de la Música Popular, entre otros, pretende convertir L’Hospitalet en un referente dentro de la música rap y de la cultura urbana. El concurso ha elegido entre seis candidatos al mejor MC. El vencedor, Bastardo (foto), grabará un videoclip y los finalistas, Zenher y Complejo, se han dado a conocer como artistas por la promoción que representa haber participado en el torneo. En la competición, inspirada en una olimpiada, los vencedores han superado pruebas de interpretación, composición e improvisación. ❙

EL PROGRAMA. Activitats durant el 2014 per recordar la figura de l’escriptor ■ 25 de abril, 20h. Paco Candel. La literatura social. Sopar literari a L’H Espai de Lletres amb Genís Sinca, biògraf de Candel, i lectura de textos pel Col·lectiu Verba. Ho org.: Tes Quarts per Cinc Quarts i Biblioteques de L’H Lloc: La Bodegueta del Museu ■ 8 de maig, 19h. Projecció de La piel quemada, de Josep M. Forn, i cinefòrum amb Antoni Kirchner. Ho org.: Auditori Barradas Lloc: Auditori Barradas ■ Maig Contes infantils. Amb Ester Pardo sobre Paco Candel. Ho org.: Escola Paco Candel Llegir per parlar, llegir per

aprendre: Els altres catalans Lectura i conversa sobre textos de Candel amb interacció entre aprenents i l’assessorament d’un tutor. Ho org.: Centre de Normalització Lingüística de L’H ■ Juny Adaptació teatral d’Els altres catalans. Amb Pentateatre Atòmic. Ho org.: Escola de MúsicaCentre de les Arts i Centre de Normalització Lingüística. Lloc: Centro Cultural Claveles Xerrada Candel i la immigració, amb Jaume Botey. Ho org.: Ateneu de Cultura Popular. Lloc: c. de Santa Anna, 1 ■ Tardor Els espais de Paco Candel. Els

altres catalans. Ruta pels espais més emblemàtics de la seva trajectòria a L’H. Ho org.: Museu de L’H, Centre d’Estudis de L’H i CNL L’H Paco Candel a l’Aula. Conferència sobre la figura de l’autor, adreçada a alumnes d’institut. Ho org.: Regidoria d’Educació. Lloc: Biblioteca Central Tecla Sala Les biblioteques llegeixen Candel. Club de lectura de ciutat. Ho org.: Biblioteques de L’H. Lloc: Biblioteca Bellvitge Petita història de Candel. Club de lectura fàcil sobre l’obra de Pilarín Bayés i Genís Sinca. Ho org.: Biblioteques de L’H. Lloc: Biblioteca Josep Janés

Història

‘El patrimoni de L’H’, últim quadern del Centre d’Estudis El Centre d’Estudis de L’H ha presentat el seu Quadern d’Estudi 27, en el qual diversos historiadors, arquitectes i experts en art han reflexionat sobre el patrimoni històric de la ciutat. La publicació consta de vuit articles sobre el patrimoni i el marc legislatiu, les masies ubicades en el territori; Can Buxeres, la transformació d’una masia en residència patrícia; els antecedents tèxtils de la fàbrica Tecla Sala, el canal de la Infanta i la importància de l’arquitectura de Puig i Gairalt. Quadern d’Estudi 27 es pot adquirir a l’entitat, a l’edifici de l’antic Molí de la Tecla Sala. ❙


PUBLICITAT

DIARI DE L’HOSPITALET 7 d’abril del 2014

25


26

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

PUBLICITAT


CULTURA

DIARI DE L’HOSPITALET 7 d’abril del 2014

Commemoració. Diversos actes per difondre la importància de l’escena

27

Reconeixement

La Biblioteca Tecla Sala, premiada per l’Associació d’Autors de Còmic d’Espanya El premi es lliurarà durant el 32è Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que se celebra al maig i correspon a la categoria d’institució, empresa o personalitat que hagi donat suport al còmic espanyol. S’ha valo-

rat la feina de difusió amb exposicions i xerrades, i també la publicació del butlletí electrònic Còmic Tecla que té 1.200 subscriptors. El fons de còmic de la Tecla Sala consta de més de 25.000 documents. ❙

Mostra

La Fundació Arranz-Bravo presenta una exposició temporal del cicle ‘Dissidències’ Representació davant la casa on va néixer l’actriu Núria Espert, al carrer de Buenos Aires de Santa Eulàlia

La ciutat commemora el Dia Mundial del Teatre

E

ls grups de teatre de L’Hospitalet han celebrat el Dia Mundial del Teatre, que es commemora el 27 de març, amb diversos actes. Plàudite Teatre va fer una lectura de poemes de García Lorca i Calderón de la Barca davant la casa on va néixer l’actriu hospitalenca Núria Espert, a Santa Eulàlia, en la qual van participar alumnes dels cursos de te-

atre de l’entitat i altres associacions del barri. Per la seva part, el Teatre Joventut va acollir entre el 25 i el 27 de març el XIX Festival de Teatre Grecollatí adreçat a estudiants i on va participar el grup Ela-ελα, que va representar l’obra de Plaute Miles gloriuosus, dirigida pel pedagog grec Panagiotis Angelopoulos. També l’Ateneu de Cultura Popu-

lar es va sumar a la celebració, amb una marató teatral amb entrada lliure el 29 de març en la qual van participar deu companyies. Per acabar, a l’Auditori Barradas es va projectar el documental Història d’un teatre lliure i la Biblioteca Josep Janés va organitzar tallers per construir titelles i una acció sobre temes de teatre musical nord-americà que han esdevingut icones. ❙

Punt de fuga és el títol de la mostra dels joves artistes Arnau Musach, Edgar Ibáñez i Jenny Owens que es pot visitar fins a l’1 de juny. Els artistes d’aquesta col·lectiva han estat seleccionats a partir de l’exposició

Sense títol de la facultat de Belles Arts de Barcelona. Amb Dissidències, la Fundació Arran-Bravo busca que artistes i comissaris acabats de sortir de la universitat treballin plegats en un projecte inèdit. ❙

Poesia

L’Hospitalet se suma a l’any dedicat al poeta barceloní Joan Vinyoli Amb l’espectacle Entre la vida i el somni, amb l’actriu Mercè Pons, la cantant Llúcia Vives i el músic Carles Beltran, L’H ha iniciat els actes de commemoració del centenari del

naixement del poeta Joan Vinyoli. També hi ha participat el Col·lectiu Verba, amb l’espectacle Un poeta, una vida. El 19 de juny hi haurà un recital de poemes a Can Sumarro. ❙


28

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

PUBLICITAT


ESPORTS

DIARI DE DIARI L’HOSPITALET DE L’HOSPITALET 19 de setembre 7 d’abril del 2011 2014

29

No et perdis la Cursa Nocturna! Activitats. Vine a córrer o a animar els participants el 26 d’abril, dins de les Festes de Primavera Les dues grans cites esportives de les Festes de Primavera seran la Cursa Nocturna del 26 d’abril i l’Enroda’t a L’Hospitalet, el matí del dia següent. Les dues activitats tindran com a escenari la plaça d’Europa. La Cursa Nocturna ofereix dues distàncies: 5 i 10 quilòmetres de terreny pràcticament pla. La sortida de les dues distàncies coincidirà a les deu de la nit a la plaça d’Europa. S’espera aplegar uns 6.000 participants, una xifra similar a la de l’any passat. Les inscripcions ja es poden fer, fins al 22 d’abril, al web www.cursanocturnalh.cat i, de forma presencial, als poliesportius municipals, a la botiga GM Esports i al Centre Comercial Gran Via 2 (punt d’informació o a la botiga Nike). Un cop acabades les curses hi haurà una petita festa a la zona d’arribada (la mateixa plaça d’Europa), amb carbohidrats per recuperar forces (plat de pasta) i música en directe per a corredors, acompanyants i públic. Cursa solidària Cal destacar la vessant solidària de la Cursa nocturna. Aquest any es col·labora amb la Fundació Grup SIFU que, entre altres coses, promou teràpies amb gossos per a persones amb discapacitats físiques. Els participants poden donar un euro solidari a l’hora d’inscriure’s, que anirà destinat a aquesta causa. Enguany es torna a organitzar la festa de la bicicleta, la bicicleta adaptada, dels patins i de les cadires de rodes. És l’Enroda’t a L’H, que proposa una passejada tranquil·la pels carrers de la ciutat. La sortida serà també a la plaça d’Europa, el dia 27 a partir de les 10h. No cal inscripció prèvia i la jornada es completarà amb activitats esportives per a totes les edats. ❙ Jordi Alba, amb la Cursa Nocturna Escaneja el codi i accedeix al vídeo que el futbolista de L’H ha enregistrat.

Sortida de la Cursa Nocturna de L’H a la plaça d’Europa l’any 2013

ACTIVITATS ESPORTIVES Divendres, 25 d’abril 9.30h. L’H camina. Anem al riu! Caminada guiada de 10 km. Inscripció prèvia als poliesportius municipals. Sortida i arribada: aparcament del Poliesportiu Bellvitge Sergio Manzano. Av. de la Mare de Déu de Bellvitge, 7

Dissabte, 26 d’abril En l’horari d’obertura de cada equipament. Jornada de portes obertes als poliesportius municipals de L’H De 10h a 14h. Tallers d’esports de muntanya. Adreçats a totes les edats. Club Muntanyenc L’Hospitalet (c. de la Reforma, 5, baixos) De 10.30h a 14.30h i de 16.30h a 20.30h. Activitats esportives a la plaça de Lluís Companys Espai lúdic per a infants. Per a nens i nenes de 3 a 6 anys; inflable gegant per a infants de 7 a 12 anys Circuit d’arts marcials. Per a infants i joves. Tennis de taula. Per a totes les edats

D’11h a 14h. Exhibició d’esports artístics i arts marcials. Gimnàstica, aeròbic, taekwondo, karate, etcètera De 17h a 18h. Exhibició d’esports artístics i arts marcials. Gimnàstica, aeròbic, taekwondo, karate, etcètera De 17h a 18h. Taller de ‘Kangoo Jump’. Obert a tothom De 18h a 19h. Taller de ‘zumba’ amb Alma Zumba 19h. ‘Flashmob’. Més info a www.l-h.cat/esports De 19.30h a 10.30h. Taller de tai-txi. Obert a tothom 22h. 5a Cursa Nocturna Ciutat de L’H. Curses de 5 i 10 km. Informació i inscripcions a www.cursanocturnalh.cat fins al 22 d’abril. Inscripcions presencials als poliesportius municipals, al Centre Comercial Gran Via 2 (punt d’informació i botiga Nike) i a Esports GM. Podeu donar un euro solidari per a la Fundació Grup SIFU, que promou teràpies amb gossos per a persones amb discapacitat física. Rebreu un buff solidari Recorregut 5 km: Pl. d’Europa, av. de Joan Carles I, c. de les Ciències, c. de la Literatura, av. de la Granvia, c. de l’Aprestadora, av. del Carrilet, c. d’Amadeu Torner, pl. d’Europa, av. de la

Granvia i pl. d’Europa. Recorregut 10 km: Plaça d’Europa, av. de Joan Carles I, c. de les Ciències, c. de la Literatura, av. de la Granvia, av. de Vilanova, c. de Miguel Hernández, c. de la Botànica, av. de Joan Carles I, c. de les Ciències, c. de Miguel Hernández, av. de la Granvia i pl. d’Europa

Diumenge 27, d’abril En l’horari de cada equipament. Jornada de portes obertes als poliesportius municipals de L’H 10h. Enroda’t a L’Hospitalet! Passejada amb bicicleta, bicicleta adaptada, patins i cadires de rodes per circuit urbà. Activitats esportives en col·laboració amb entitats de la ciutat. No cal inscripció prèvia, tret de la reserva de la bicicleta adaptada per acord amb l’Associació Àrea Adaptada. Sortida i arribada: pl. d’Europa 10.30h. ‘Geocaching’ en família Gimcana en família a la recerca de tresors. Per a equips d’una a quatre persones amb telèfon mòbil amb connexió a internet. Parc de Can Buxeres


30

ESPORTS

7 d’abril del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Atletisme

Básquet

L’AESE organitza la Milla Urbana més solidària L’Agrupació Esportiva Santa Eulàlia (AESE) organitza el proper 1 de maig la seva 23a Milla Urbana. De nou la carrera prendrà un marcat caràcter solidari, en col·laboració amb l’Associació Solidària Montse Bernat (ASOMOBE). Les curses de les diferents categories es correran des de les 9.15h del matí al circuit tancat de l’avinguda del Carrilet (entre els carrers de Buenos Aires i del Comerç). La matinal segueix homenatjant la memòria dels seus joves esportistes morts en accident de trànsit, David Sánchez i Óscar Vizcaíno. La vessant solidària de la cursa té un marcat accent local. La inscripció ‘costa’ un euro solidari i un quilo de menjar. L’euro anirà destinat al projecte Cistell Fresc, de la Creu Roja local, i el quilo de menjar anirà al seu Banc dels Aliments. A més, enguany no cal córrer per poder col·laborar-hi ja que s’ha establert el dorsal 0, amb el qual es pot fer l’aportació solidària sense participar-hi. La inscripció es pot fer al Poliesportiu de Santa Eulàlia o bé per internet (en aquest cas el cost és de 3 euros). ❙

L

Més informació: www.aesantaeulalia.info

Miguel López Abril deja el banquillo del CB Al cierre de esta edición, Miguel López Abril anunció que abandonaba el cargo de entrenador del primer equipo del CB L’Hospitalet por motivos laborales. Sin embargo, seguirá al frente de la dirección técnica del la entidad. Jordi Tarragona, hasta ahora segundo técnico, ocupa su puesto. López Abril afrontaba su tercera temporada como entrenador del CB L’H y ha dejado el cargo cuando el primer equipo llevaba cuatro derrotas consecutivas en la liga EBA. ❙ Partida durante la Festa de la Petanca en las pistas del Club Mediterrani de Bellvitge

Una fiesta multitudinaria cierra una gran temporada Petanca. Ocho equipos de L’H han ascendido en las ligas federadas Los aficionados a la petanca de la ciudad han celebrado su tradicional encuentro de final de temporada, que coincide con las últimas partidas de las ligas que organiza la Federación Catalana. Durante la fiesta, celebrada en el polideportivo Sergio

Manzano de Bellvitge, se repartieron 113 trofeos de las competiciones organizadas el año anterior por la Asociación de Clubes de Petanca. Además, se disputó una matinal de partidas y, para concluir, los asistentes disfrutaron de una fideuá multitudinaria, ya que asistieron a los actos unas 600 personas. El Pubilla Casas, campeón El último resultado de las competiciones federadas ha sido una alegría para la tripleta del Pubilla Casas,

que se ha proclamado campeona de Catalunya de clubs, en una final disputada precisamente en sus pistas. Los campeones son Ezequiel Marrón, Pedro Flores y Álex Izquierdo. En las ligas, han ascendido como campeones de grupo el Hospitalet (3a), el S. José El Carrilet y el Gran Vía (4a), y tras una promoción el Pubilla Casas A (2a) y el B (4a), el Mediterrani-Bellvitge B (4a), el Ildefons Cerdà B (5a) y el equipo femenino del Sanfeliu L’H (3a). No se ha producido ningún descenso. ❙

Rugbi

El RC L’Hospitalet es manté i diu adéu als tècnics El club de Bellvitge continuarà una temporada més a la Divisió d’Honor B, però no serà amb Diego Godoy i Paco Baena com a entrenadors. Els dos han decidit tancar un cicle, on el més destacat ha estat l’ascens a l’actual categoria. El club busca ara un nou tècnic per a la propera temporada. S’intentarà trobar una persona del mateix perfil, un home de club que compti amb el planter. El Rugby Club L’H ha acabat la lliga en sisena posició amb 25 punts. ❙


COMUNICACIÓ/SERVEIS

DIARI DE L’HOSPITALET 7 d’abril del 2014

31

Media. La Televisió i L’Hdigital informaran amb espais i seccions especials sobre la celebració del 23 al 27 d’abril

Els mitjans de L’H emetran en directe el pregó de les Festes de Primavera La Televisió de L’Hospitalet i el portal multimèdia L’Hdigital preparen una programació especial perquè no us perdeu cap detall de les festes Els hospitalencs podran seguir en directe el pregó de les Festes de Primavera a través de la Televisió de L’Hospitalet i també per internet a L’Hdigital i amb l’app dels mitjans. La intervenció que farà l’actriu Amparo Moreno des de la plaça de l’Ajuntament el 24 d’abril a les 20h es podrà consultar després a la carta al portal multimèdia. És només una de les activitats especials que preparen els mitjans municipals perquè la ciutadania gaudeixi de les festes, per saber quines activitats s’hi convoquen i com s’han desenvolupat. Per començar, en aquesta edició de L’HOSPITALET podeu trobar l’agenda completa de les festes i les veus dels seus protagonistes. Per la seva part, la Televisió de L’Hospitalet oferirà reportatges especials sobre els esdeveniments de les festes i edicions especials de

La Televisió de L’Hospitalet tornarà a ser present als principals actes de les Festes de Primavera

l’agenda Pren-ne nota que s’emetran durant tot el dia entre el 23 i el 27 d’abril, a més de la transmissió en directe del pregó d’Amparo Moreno. Per escalfar l’ambient, els dies previs a les festes la ‘tele’ emetrà reportatges sobre les activitats més

tradicionals a L’Hospitalet per Sant Jordi i el programa Som L’H entrevista el 9 d’abril la pregonera. A internet, L’Hdigital prepara una secció especial amb agenda, galeries fotogràfiques, vídeos i notícies per seguir les festes siguis on

siguis, ja que aquesta informació també apareixerà a l’app dels mitjans (L’Hdigital) que pots baixar-te de forma gratuïta del Google Play. ❙ Consulta www.lhdigital.cat

Sorteig d’entrades per a Melendi i Rosendo + Mago de Oz El portal L’Hdigital i el programa Pren-ne nota de Televisió de L’H sortegen dues entrades dobles per al concert de Melendi i cinc més també dobles per a Rosendo i Mago de Oz. Els participants han de respondre on line preguntes sobre els concerts de les festes.

La creativitat i la imaginació que tenen els ciutadans de L’Hospitalet són alguns dels potencials que té la ciutat, com els dos casos que us presentem en aquesta edició. Trobareu més informació i vídeos sobre ells a L’Hdigital. Podeu enviar les vostres iniciatives a lhdigital@ lhcomunicacio.cat

FOTO CEDIDA PER KIKE UBIETO

TALENT ‘MADE IN L’H’.

Eusebio Martínez, creador del joc, dóna indicacions

El cantautor de L’Hospitalet Kike Ubieto

UN JOC DE TAULA RECREA L’HOSPITALET MEDIEVAL Una combinació d’història i entreteniment. Això és el joc de taula ‘Spitalet 1215-1545’ que ha ideat l’hospitalenc Eusebio Martínez, llicenciat en Història que viu a Sant Josep. En el joc, els participants assumeixen la identitat d’una família de camperols de l’estrat més humil i, segons la seva habilitat amb les cartes i les fitxes, progressen o no en l’escalafó social de l’època. Al joc hi apareixen també espais i edificis històrics de la ciutat. La intenció d’Eusebio Martínez és comercialitzar ‘Spitalet 1215-1545’ com a joc educatiu.

‘SÓC DE L’HOSPITALET’, TEMA DEL CANTAUTOR KIKE UBIETO Kike Ubieto és un cantautor aragonès que va venir a L’Hospitalet amb 12 anys amb la seva família per instal·lar-se al barri de Santa Eulàlia. El tema Sóc de L’Hospitalet l’ha inclòs en el seu últim disc Pan y circo. El cantautor fa referència a com era la vida, la ciutat, els barris i la gent que vivia al municipi en aquella època. Ubieto va començar amb el grup Os Chotos i l’any 2009 va fer el pas cap a la cançó d’autor. Des que va publicar el vídeo Sóc de L’Hospitalet a Youtube ja l’han visionat més d’un miler de persones.

TELÈFONS D’INTERÈS AJUNTAMENT

Oficina d’Atenció al Ciutadà 93 402 94 94 Districte del Centre-Sant Josep-Sanfeliu 93 402 99 04 Districte de Collblanc-la Torrassa 93 447 03 60 Districte de Santa Eulàlia-Granvia Sud 93 298 85 80 Districte de Pubilla Cases-Can Serra i la Florida-les Planes 93 403 29 90 Districte de Bellvitge-el Gornal 93 264 15 64 Regidoria de Sanfeliu 93 338 64 71 Telèfon d’Incidències i Manteniment a la Via Pública (VIA) 900 28 29 30

SERVEIS D’URGÈNCIES

www.l-h.cat

ALTRES SERVEIS

Telèfon únic d’emergències (Mossos d’Esquadra, Servei d’Informació de la Generalitat Bombers, Protecció civil i urgències sanitàries) 112 Oficina Municipal de l’Habitatge Sanitat Respon 061 CAID (Informació i atenció a la dona) Guàrdia Urbana 93 409 10 92 SIOT (Recursos Socials) Comissaria dels Mossos d’Esquadra 93 413 13 00 Servei de suport a les comunitats de veïns Jutjat de guàrdia 93 554 81 45 Cita prèvia DNI i passaport Emergències violència domèstica 900 900 120 Tanatori Telèfon d’Incidències de la Convivència i el Civisme (TIC) 93 402 94 44

012 93 334 79 59 93 298 18 70 93 402 99 90 93 402 60 43 902 247 364 93 263 02 02

www.gencat.cat www.lh2010.cat

suportcomunitats@l-h.cat www.citapreviadnie.es


Diari de L'Hospitalet Nº286  

Boletín Municipal

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you