Page 1


Ens trobem, de nou, amb un dels esdeveniments socials que més gaudim en el cicle anual. És la FESTA MAJOR de Sant Cristòfol, que dóna el tret de sortida a I’estiu i també posa I’accent en els aspectes més lúdics i en les tradicions populars del nostre municipi. Aquest any, es presenta amb un ambient molt nostre, donant a conèixer les arrels locals, creant espais per a compartir amb la nostra família, amb els nostres veïns i amb tothom qui tria Cunit per a passar-hi uns dies o estiuejar. Els dies de Festa Major ens conviden a gaudir també de Cunit. Tenim un poble amb encant, amb molts indrets i racons amables i amb joies naturals com la muntanya i la platja. Durant aquests dies, podem aprofitar I’oportunitat de caminar per senders, de fer rutes en bici, de descobrir la cova de l’Avenc, de fer tota la platja que vulguem, d’escoltar bona música amb un fons romanic únic, el de la nostra església de Sant Cristòfol. Podrem conviure amb les entitats de Cunit que esdevenen una peça clau en el dinamisme i riquesa en tradicions populars del municipi... tindrem foc, balls populars, música tradicional, esports, concursos, balls, sardanes, un correbars pels més joves...


Esperem que tothom participi d’aquesta Festa Major perquè conté una alta dosi d’il·lusió en fer que tots i totes passem uns dies especials que, amb el temps, ens portin bons records. Visca la Festa Major de Cunit!

Montserrat Carreras Alcaldessa de Cunit

Jaume Casañas Regidor de Cultura i Patrimoni


DIVENDRES, DE JULIOL

6

A 2/4 de 9 de la nit, a la Plaça de la Vila, ACTE DE RECONEIXEMENT dels mèrits de les entitats esportives locals. A continuació, PREGÓ D’INICI DE FESTA MAJOR. I acte seguit, encesa de la traca pirotècnica a càrrec de la colla del Drac de Cunit. A partir de 2/4 d’11 de la nit, CORREBARS CUNIT 2012, i amb l’acompanyament

de BATUKADA. Amb la col·laboració de la Coordinadora del Carnaval de Cunit, i amb el final de festa a la Plaça del Casal amb actuacions de Dj’s.

DISSABTE, DE JULIOL

7

De 9 del matí a 9 de la nit, TORNEIG 5X5 DE FUTBOL SALA, al Pavelló Els Joncs. De 10 del matí a la 1 del migdia, TORNEIG DE PETANCA DE FESTA MAJOR, a les pistes de l’Av. de la Font, a càrrec del Club de Petanca Cunit. Lliurament de premis al bar la Cova. A les 10 del matí, a l’Oficina de Turisme, exposició de fotografies “Les Salines de Cubelles segona meitat s.XX”. (Fotografies cedides de I’arxiu particular del Sr. Antonio Pineda i Gavalda. Col·labora el Grup d’estudis cubellencs Amics del Castell, Grup d’estudis cunitencs Delmacio de Conito).


A 2/4 d’1 del migdia, a la sala de Plens de l’ Ajuntament, PRESENTACIÓ DELS 25 ANYS DE L’ESCUT DE CUNIT i DE L’ASSOClAClÓ LOCAL “DELMAClO DE CONITO”. A les 6 de la tarda, al c. Sant Joan, davant Casal Municipal, XVI CONCURS DE TRUITES i III CONCURS DE REPOSTERIA CASOLANA, a càrrec de I’entitat Ateneu Cultural Alba de Cunit. A les 7 de la tarda, a la Plaça de la Vila, BALLADA DE SARDANES, amb la participació de l’Agrupació Sardanista de Cunit. A la mateixa hora i pels carrers de la població, amb

inici a la Plaça del Casal i acabament a la Plaça Santiago Rusiñol, CERCAVILA DE BALLS POPULARS amb la participació de les colles dels Balls Populars, Gegantons i Capgrossos de Cunit i amb els balls de Bastons, Cercolets, Pastorets, Cintes i Gitanes. A les 10 de la nit, pels carrers del municipi, CERCAVILA DE FOC, amb la participació de les colles: DRAC DE CUNIT, DRAGA DE CUNIT, JOVES DIABLES DE CUNIT i I’acte final amb la “FESTA DEL FOC” al Pg. Marítim amb Av. la Font. A partir de les 12 de la nit, a la Plaça del Casal BALL DE FESTA MAJOR.


DIUMENGE, DE JULIOL

8

A partir de 2/4 de 10 del matí, a la Plaça del Casal, CONCURS DE PINTURA RÀPIDA, a càrrec de l’Ateneu Cultural Alba de Cunit. A les 10 del matí, a les pistes del Pg. Marítim, TORNEIG PETANCA DE FESTA MAJOR a càrrec del Club Petanca Platja Cunit. Lliurament de premis a les 14h a la Jijonenca. A les 11 del matí, a I’església parroquial, MISSA SOLEMNE, en honor del patró de la localitat, Sant Cristòfol. En acabar, BENEDICCIÓ DE VEHICLES. A les 12 del migdia, a la sala d’Exposicions del Casal Municipal, LLlURAMENT de premis del II CONCURS DE FOTOGRAFIA, a càrrec de l’ Associació Fotogràfica de Cunit. A partir de la 1 del migdia a la Plaça del Casal, Iliurament de premis del CONCURS DE POESIA ”ALBA ESTIU“ i acte

seguit, lIiurament de premis del CONCURS DE PINTURA RÀPIDA. A les 6 de la tarda, a la Pl. del Casal, FESTIVAL INFANTIL de caire participatiu i refrescant, amb Tallers de xapes i imants, Jocs gegants a càrrec de la Casa de Andalucía del Baix Penedès i Jove Baix Penedès. Un cop acabat, XOCOLATADA INFANTIL. A 2/4 de 9 del vespre, a la PI. de la Vila, CONCERT DE MÚSICA amb la participació de la CORAL de Cunit, les RONDALLES de les ROQUETES I L’ASSOCIACIO D’ACORDIONS.


DIllUNs,

9 DE JULIOL

A les 9 del matí, des de la PI. de la Vila, sortida a peu “RUTA DE LES MASIES DE CUNIT” per a conèixer les Masies de Cal Pla, el jaciment del Fondo d’ en Roig, masia de Cal Santó, masia Vilaseca, masia de Puigdetiula i masia Sant Antoni.

A les 5 de la tarda, TORNEIG DE PETANCA DE FESTA MAJOR, a les pistes de l’Av. de la Font, a càrrec del Club Petanca Cunit. “L’Ajuntament de Cunit es reserva el dret a fer modificacions i/o cancel·lacions sobre el programa de la Festa Major.”


L’escut de Cunit Antigament, Cunit es co-

Aquest senyal es mantingué fins al 1986, any en què l’Ajuntament, sabent que cap municipi català no pot emprar les armes pures dels quatre pals, perquè aquest és senyal de I’escut propi de Catalunya, encarregà al senyor Armand de Fluvià, un segell que representés I’escut de Cunit.

L’escut de Cunit ha sofert, com el de molts pobles de Catalunya, diverses modificacions.

Després d’un estudi exhaustiu, I’escut d’armes del poble de Cunit va ser organitzat i blasmat de la manera següent:

neixia com la Quadra de Sant Cristòfol de Cunit, i depenia del Castell de Cubelles. En ser la palmera el símbol d’aquest sant, I’escut de Cunit està representat per la palmera d’or, les quatre barres i la corona del poble.

Antigament, per raons històriques, s’adoptaren com a escut municipal les quatre barres, a causa de la donació que féu del territori i de la torre de Cunit Ramon Berenguer IV durant la Reconquesta.

Escut caironat partit: al primer, d’atzur, una palmera d’or; al segon, d’or, quatre pals de gules. Per timbre, una corona mural de poble.


penedÈs marÍtim El 23 de març, els ajuntaments de Cubelles i de Cunit, varen firmar un conveni per tal de promocionar-se conjuntament des del punt de vista turístic. Històricament, els lligams entre ambdós municipis han estat molt estrets, tot i que els entrebancs amb els que s’han anat trobant al llarg de la història, han fet que els vincles hagin perdurat, no tant en la forma però si en el fons. No va ser fins al 1833, amb la divisió provincial del ministre Burgos, que la separació d’aquest lligam natural es va fer realitat, interposant entre els dos municipis una línia imaginària, però carregada de molta voluntat política, que suposava l’establiment de les províncies de Barcelona i de Tarragona. El Penedès Marítim, com a eslògan i imatge conjunta dels municipis de Cunit i Cubelles, tendeix a cobrir dos objectius. En primer lloc, atorgar a ambdós municipis una qualitat turística i comercial que permeti la seva articulació al territori, creant i aprofitant totes les característiques que ens uneixen i que donen força a la imatge i la qualitat dels nostres municipis. En segon lloc, ajudar al manteniment i a la promoció del Penedès, a un territori que ha patit amb força, les pressions urbanístiques per part de les dues àrees metropolitanes, i també les


pressions de les infraestructures que hi passen, sense deixar-ne cap rendiment. Aquesta és l’aposta del Penedès Marítim, vinculant la imatge del territori a un concepte territorial com és el Penedès, carregat de valor afegit. Un valor afegit que s’ha definit al llarg de la seva història, tradicions, i que es materialitza en un paisatge peculiar, i una identitat ben definida. Intentant sumar la projecció externa de les marques consolidades a nivell global, com la Costa de Barcelona i la Costa Daurada, però intentant donar una oferta enriquida amb les peculiaritats pròpies de la nostra terra, sense deixar escapar la possibilitat de projectar-nos també com a Penedès, aprofitant la projecció també global que posseeix la Denominació d’Origen Penedès. El Penedès Marítim no deixa de ser un instrument de “marketing territorial”, per tal de transformar la imatge d’una zona costanera, castigada pel boom immobiliari, per la seva situació perifèrica, i amb uns índex d’atur remarcables. No es tracta, doncs, de renunciar a res ni a ningú, simplement, sumar, millorar i donar una oportunitat a aquest municipis de promocionar-se amb la seguretat de relacionar la pròpia imatge a un cànon de qualitat, el Penedès.


Estat actual del jaciment ibèric del Fondo del Roig

Recreació hipotètica de la granja Ibèrica del Fondo del Roig

Edita: Ajuntament de Cunit D.L.: T-789-2012


Cunit Festa Major 2012  

Festa Major d'Estiu

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you