Page 1


Edició del llibre Magnífic Ajuntament de Borriana Regidoria de festes, falles i joventut

Impressió Editorial MIC

Coordinació Ajuntament i Junta Local Fallera Beni Cifuentes Nebot Col·laboracions Junta Local Fallera Comerços participants

Fotografíes oficials Junta Local Fallera OPG Fotogràfic Portada Abel Sebastiá

4 / BORRIANA 2019


> Pregó Pàgina 7

> Salutació alcaldessa Pàgina 8

> Salutació regidora Pàgina 10

> Salutació Reina Fallera Pàgina 16

> Dames de la Ciutat i Cort d’Honor Pàgina18

> Salutació Reina Fallera Infantil Pàgina 20

> Dames de la Ciutat infantils i Cort d’Honor Pàgina 22

> Entrevista Mar Pàgina 24

> Entrevista Anne Pàgina 28

> Junta Local Fallera Pàgina 37

> Premis 2018 Pàgina 43

> Categories monuments fallers Pàgina 51

> Falles de Burriana Pàgina 58 > Exaltació Mar Pàgina 183

> Exaltació Anne Pàgina 187

> Concurs de redacció Pàgina 190

> Programa Falles 2019 Pàgina 194

5 / BORRIANA 2019


2019

Pregó: Javier Gual Rosell Pregoner: Jose Poveda Chabrera

A llum de les espurnes de l’estel d’una carcassa, han començat a cantar tots el carrers de Borriana. La música ja s’escolta i a tot el poble acompassa seguint les notes que van amb l’esclafit de la traca, que arriba fins als tallers on cada artista s’afanya rematant els monuments que esperen en cada plaça. Els ninots, que abans dormien entre cartró i borumballa, s’han despertat a aquest so com si fos per art de màgia, i en els casals dels fallers, amb les mans plenes de gràcia, volen paperets de seda preparant la cavalcada que els haurà de passejar amb carrossa i amb comparsa. Els forasters i els veïns, amics tots... enmig la Plana seran benvinguts, com sempre, amb un somriure en la cara per cinc nits, i quatre dies, mentre naix i viu la falla. Festejarem Sant Josep, amb devoció i esperança, i entre dos portes antigues d’una glòria que no es passa, a l’ombra del Campanar que ens senyoreja i ens guarda, ofrenarem a la Mare que és la Reina de la casa, poc abans que el foc encenga una nit de lluminària. Hui eixe foc són les espurnes, l’estel viu d’una carcassa que ha despertat el cantar que tot el Poble reclama: Fallers i Falleres tots! Hui la joia ens agermana! i seguint la tradició i com l’Alcaldesa em mana, siga dit aquest pregó amb il·lusió i la veu clara per dir ben alt i ben fort: Que la primavera esclata! La festa es declara oberta! Ja estem en falles, Borriana!

7 / BORRIANA 2019


Salutació Alcaldessa Borrianencs, borrianenques: La festa de les falles té un significat particularment profund per a les persones que, com nosaltres, les hem viscudes des de sempre i es tracta de l’anunci d’un ampli espai de convivència festiva perquè, un any més, amb l’arribada del mes de març a Borriana donem la benvinguda a la nostra festa de les falles de sant Josep.

A pesar que des de fa temps ha canviat el calendari faller i s’ha ampliat a pràcticament tot l’any, i ens trobem immersos al llarg de l’exercici en actes inclosos en les festes falleres, és ara, en març, quan anem a encetar els dies grans de les falles, uns dies que ens fan desconnectar de les preocupacions quotidianes i conviure en un ambient d’immillorable germanor amb els nostres veïns i veïnes.

I amb elles els nostres veïns i veïnes enceten uns dies d’activitats que porten a la memòria dels que ja tenim una edat un recordatori de les tradicions dels nostres avantpassats que afortunadament continuen ben vives entre la gent més jove.

Ja tenim ací les fetes de les falles de sant Josep a Borriana i des d’aquestes lletres vull convidar totes aquelles persones que, de la nostra ciutat, de la nostra província i des de fora a veniu compartir-les com uns fallers i falleres més.

I açò amb el convenciment que, a la nostra ciutat, les falles des de sempre han estat considerades molt més que un senzill conjunt d’actes festius perquè inclouen una gran quantitat d'activitats ben diverses en molts àmbits de la nostra societat, des de les que formen part del llegat històric de les nostres tradicions, a aquelles que giren al voltant del món artístic, gastronòmic o cultural, sintetitzant tot allò que, com a borrianencs i borrianenques, esperem que prenga possessió dels nostres carrers al llarg dels dies grans de la setmana fallera.

Borriana vos obri els braços una vegada més en senyal de benvinguda, perquè ja sabeu que a la nostra ciutat vos rebem com a casa vostra perquè vos sentiu un borrianenc o borrianenca més.

A més, hem de reconéixer el treball que realitzen les diferents comissions falleres sumant les abundants activitats que tenen lloc als seus casals, als paradors, a les carpes o als carrers i que no serien res si no s’entengueren com la manifestació sentida de l’estima que els borrianencs i borrianenques tenim per tot el que envolta el conjunt del món faller.

També vull demanar que es faça realitat la petició que sempre fem al nostre sant Josep perquè l’oratge col.labore amb ell i les pluges, el vent o la calor excessiva no impedesquen la realització de cap dels actes programats.

Eixe món faller del que formen part activitats que impliquen la música, els vestits, els monuments, les traques i els coets, les presentacions, les desfilades i els passacarrers, la crítica satírica i, especialment, la devoció al nostre estimat sant Josep que arriba al seu grau més significatiu en el dia gran, el 19 de març, amb un dels actes més carregat de sentiments com és l’ofrena de flors de totes les comissions falleres al tapís instal.lat a la plaça Major.

I és important remarcar que, des del primer dia de les festes falleres, hem d’intentar que la gent de Borriana, i també qui ens acompanye des d’altres localitats, ho passe d’allò més bé des de la convivència i el respecte i en un càlid ambient de germanor i de mesura, on compartesquen espai la festa i el treball.

Des del propi sentiment faller vull manifestar que, com ja he repetit en altres ocasions, Borriana no seria la mateixa sense les falles, però les falles tampoc serien les mateixes sense Borriana. I això és una declaració d’orgull faller! Visca Borriana! Visca Sant Josep! Visquen les falles!

8 / BORRIANA 2019


Maria Josep Safont Melchor Alcaldessa de Borriana

9 / BORRIANA 2019


Des d’aquestes pàgines, amb el meu càrrec de Regidora i Presidenta de Junta Local Fallera, tinc l’oportunitat i l’honor de poder dirigir-me a totes les falleres i fallers, veïnes i veïns de Borriana per a desitjar-vos que gaudiu de les festes de les falles que ja estan a punt de començar. Com cada any en arribar la primavera, l’esforç i el treball de les comissions i els artistes fallers, que des d’ací vull reconèixer, fa que els monuments ocupen el seu lloc a les places i carrers de la nostra Ciutat, per admiració de tots, siguen borrianencs, o forasters. Traques, música, passacarrers, fan que la gent ixca al carrer, per a veure desfilar les xiquetes i jóvens de Borriana que, representant a cada una de les comissions falleres, lluint el vestit de valencianes i omplin de goig tot el poble. Vull agrair a tots la col·laboració rebuda al llarg de l’any, el que ha facilitat que tot haja pogut eixir bé, reconeixement especial a tots i cadascú dels membres del món faller, a la Federació de falles i als membres de la Junta Local Fallera per l’esforç que venen fent per aconseguir que siguen les festes de tots i que tots puguen disfrutar-les amb alegria i il·lusió. Especial menció he de fer a les nostres màximes representats, Mar i Anne que de manera tan especial viuen el somni de totes les jóvens i xiquetes de Borriana, a les que tan bé estan representant allà on han anat. Des d’ací també vull demandar-vos, un any més, que participeu de tots els actes fallers, perquè siga la festa de tots, que puguem gaudir amb alegria i germanor i per uns dies oblidar les nostres obligacions, que per això ja tenim tota la resta de l'any. VISQUEN LES FALLES I VISCA BORRIANA.

MARIA LLUÏSA MONFERRER AGUILELLA.

10 / BORRIANA 2019


MARIA LLUÏSA MONFERRER AGUILELLA Regidora de Festes

11 / BORRIANA 2019


12 / BORRIANA 2019


ANA GIMÉNEZ DOMINGO

Reina Fallera Infantil 2018


14 / BORRIANA 2019


JUDIT PESUDO MARTÍNEZ

Reina Fallera 2018


16 / BORRIANA 2019


MAR ZAMORA FENOLLOSA Reina Fallera 2019

17 / BORRIANA 2019


DAMES DE LA CIUTAT

Lara Monferrer Aguilella

Marta Gurrea Sabater

Celia Vicent Borja

Andrea Amiguet AgustiĚ

18 / BORRIANA 2019


CORT D´HONOR

Sofía Tejedo Blasco

Lara Sabater Hernández

María Moros Cabedo

Marta Chabrera Fuentes

Carmen García Ros

Ana Barrionuevo Juan 19 / BORRIANA 2019


20 / BORRIANA 2019


ANNE ALÓS PALOMERO

Reina Fallera Infantil 2019


DAMES DE LA CIUTAT

Ariadne Bodí Ferrer

Dayana María Centeno Molnar

Helena Beltrán Granell

Melani Porter Cabedo

22 / BORRIANA 2019


CORT D´HONOR

Sara Gil Ibáñez

Lucía Vilar Corell

Paula Chaves Claramonte

María Montoliu Asensio

Julia López Soler

Lucía Salas López 23 / BORRIANA 2019


Per Juan Emilio Gumbau González UN SOMNI FET REALITAT Arribe a casa de Mar a les 18h. Ella, com sempre, radiant, vestida d’informal, amb eixa cara angelical que tant ha captivat al poble de Borriana. Junt a ella, Maria, sa mare, Reina Fallera de Borriana fa trenta anys. Ens saludem afectuosament i seiem al voltant d’una taula de fusta massissa. L’ambient, també com sempre, de completa familiaritat. Una dolçor de xiqueta en una dolçor de família. Per començar, clar, la pregunta d’obligada formulació: Mar, fa 30 anys ta mare va ser Reina Fallera de Borriana. Què suposa per a tu i la teua família aquest fet? Per mi és un orgull poder representar a Borriana tal i com va fer ma mare fa trenta anys. La meua família està revivint moments molt especials per a tots ells i recordant anècdotes i experiències que van viure tres dècades enrere. Quant a mi, he de dir que viure tot allò que ma mare em va contar amb tanta il·lusió en la meua infantesa al voltant del seu regnat és un somni fet realitat. (Maria, que ens ha deixat sols, esbossa un somriure a uns metres de distància). Una pregunta que es fa molta gent: quan començares a somiar en ser RFB? Des de que sóc molt xicoteta he estat escoltant a la meua família parlar de com van gaudir en aquell 1989. Amb el pas del temps, la idea de viure-ho jo va començar a sovintejar en el meu cap. Però tot va començar en el 2016, quan vaig tornar a ser fallera de la meua falla. Per a mi, el fet de ser fallera, tot i que sols fóra un any, ja era una cosa inabastable. I, com he dit moltes voltes, mai m’haguera imaginat poder arribar on ara estic. De fet, no m’atrevia a dir en casa que somiava poder presentar-me a reina; era un somni que tenia d’amagat. Per sort, a la fi ho vas dir (Mar somriu). Qui t’animà a presentar-te? La gent del meu voltant m’havia punxat durant anys: les meues amigues, la gent de la falla... Ma mare, a qui també rondinejava la idea, tampoc s’atrevia a formular-ho en veu alta, fins que un dia, en eixir l’oportunitat, van confluir els nostres desitjos. M’agradaria destacar que, des que vaig fer el pas endavant, ha sigut molta la gent que m’ha mostrat el seu recolzament i volia agrair-los les seues mostres d’estima envers la meua família. Pense que a la gent li agradaria saber alguns aspectes un poc més personals de la nostra reina. Pots fer-nos cinc cèntims de com ets tu? En primer lloc em considere una persona valenta, quan vull alguna cosa, vaig a per ella sense dubtar-ho, i no pare fins aconseguir-ho. Sóc molt positiva, m’agrada veure les coses

des de la millor perspectiva possible i pensar que tot anirà bé. Tinc el caràcter fort, encara que no ho parega. Crec que li pose molta il·lusió a tot i no necessite grans coses per a il·lusionar-me. Considere que sé bé el que vull i sóc detallista i lleial amb la gent que estime. Ja sabem com ets ara, però... com era Mar Zamora Fenollosa de menuda? Vaig ser, a més, una xiqueta tímida i menudeta, m’agradava molt cantar, ballar i jugar amb les meues cosines. M’encisava estar amb la meua amiga Cristina i no hi havia ningú que em fera riure com ella, érem inseparables. Era molt ordenada, fins i tot, posava els mitjons per colors. També era discreta, no m’agradava cridar l’atenció. Aficions, costums, anècdotes, preferències… Què ens pots contar? Sóc una persona a qui li agrada molt eixir i fer coses. Gaudisc passant el temps amb la meua família i amistats, a les quals considera indispensables en la meua vida. M’agrada passejar per la platja en hivern i eixir a córrer. M’agrada molt anar els divendres a sopar a la falla, és un dels millors moments de la setmana. També viatjar i conèixer llocs nous, tot i que els darrers anys ho he tingut un poquet complicat pel ‘fallerio’. També, i no es incompatible amb el que he dit abans, sóc casolana, i si duc molt de temps fora, necessite tornar. Ah, i m’entusiasma menjar, em passaria tot el dia menjant. (Ací Mar fa cara de ‘no puc remeiar-ho’). Parlem ara del passat, un passat recent, vull dir. La setmana d’abans de l’elecció, els segons previs a la cridada de l’alcaldessa. Des del moment en què vaig fer el pas de presentar.me, em vaig conscienciar que podia eixir escollida o no. No obstant la possibilitat del no, la meua família i jo vam decidir viure amb molta il·lusió cada moment, isquera o no, ja que el simple fet de presentar-te com a candidata és una

25 / BORRIANA 2019


experiència molt bonica. Per això vaig viure unes setmanes prèvies molt tranquil·la, sense nervis i gaudint al màxim de cada segon. El dia de l’elecció, les hores prèvies, les recorde amb molt de carinyo, perquè en tot moment vaig tindre el recolzament de la meua gent. Els nervis vingueren després, quan quedaven uns minuts per a l’esperada cridada telefònica. Tots estàvem pendents del telèfon. Recorde que tenia moltes ganes de plorar i que el rellotge semblava aturat. Quan va sonar el telèfon, el que més feliç em feu va ser que aquella alegria impagable l’estava compartint amb la família, les amigues i la falla, i que eixe dia no era sols jo qui aconseguia un somni, sinó tots. Durant l’any t’acompanya algú que és el teu equivalent en el món dels xiquets. Parla’ns d’Anne. Per a mi, Anne és com una germana xicoteta. Des del primer dia ha sabut guanyar-me amb la seu espontaneïtat, el seu carisma, la seua maduresa, la seua dolcesa i, sobretot, amb l’estima per mi i la meua família. Ha aconseguit que l’admire per la seua forma de ser i la seua personalitat; tot i ser més menuda, aprenc d’ella dia a dia. Ha passat a formar part d’una de les etapes més boniques de la meua vida i compartisc amb ella tants sentiments en un any tan bonic que hem creat un lligam molt fort, com també amb la seua família als qui no puc més que agrair el tracte que tenen amb mi i amb tots els meus. Parla’ns de la teua Cort d’Honor. La meua Cort d’Honor és una peça fonamental d’aquest 2019. Totes i cadascuna d’elles té alguna cosa especial que fa que aquesta cort siga única, són les millors companyes de viatge. No podria haver tingut més sort. Compartim un

somni i no podré mai agrair-los que hagen volgut formar part d’aquest viatge, com tampoc podré mai donar-los suficientment les gràcies per com de bé que s’han portat amb mi des del primer minut en què açò començà. Una pregunta ara que sols una reina pot contestar. Com canvia la visió de ser Reina Fallera de Borriana des de fora i quan ja ets de fet? En la meua opinió canvien molts aspectes. Però jo destacaria que mai pots arribar a imaginar la immensa estima que la gent de Borriana, que la gent de les falles, pot arribar a donar-te i la felicitat que açò suposa. És un any que ha superat totes les meues expectatives. Tots som conscient de la gran responsabilitat que implica representar a una ciutat com Borriana, però es tan intensament i amb tanta Il·lusió, que és impossible que no isca bé. Parles de la gran responsabilitat que suposa ser Reina Fallera de Borriana. Creus que requereix algunes qualitats específiques? Per a mi, una Reina Fallera de Borriana ha de ser, sobretot, molt fallera. Ha d’entregar-se al món de les falles i que les falles siguen una part importantíssima d’ella. No cal dir que ha de ser responsable, conscient del càrrec que ostenta i estar compromesa amb ell. Considere també molt important que sàpiga estar, que siga amable ―no li pot faltar mai un sincer i generós somriure―, i estar oberta a conèixer gent nova. I, per finalitzar, una Reina Fallera ha de ser capaç de demostrar-li a Borriana l’agraïment per donar-li l’oportunitat de representar-la. (Mar sospira per la importància cabdal de la pregunta que acaba de contestar. El seu somriure, per descomptat, continua embellint més, si açò és possible, el seu rostre).

26 / BORRIANA 2019


Vestimenta, adreços… Què t’agrada més? Il·lusió. (adreç de Maria) De la indumentària d’enguany el que més m’agrada és la tela, crec que és l’element clau d’una Reina Fallera de Burriana, i allò que més la caracteritza. Les pintes gravades amb l’escut de la ciutat també em fan molta il·lusió. Encara que volia destacar l’adreç que duc, ja que és el mateix que ma mare va dur quan va ser la reina de la ciutat. Tant per a ella com per a mi és molt especial poder compartir una part de la indumentària en trenta anys de diferència. Una altra pregunta, aquesta va de símbols. Què suposa la banda que duus? Sense dubte és un honor, a més d’una gran responsabilitat i compromís. Dur la banda de Reina Fallera de Borriana és per mi il·lusió, entrega, somnis complits i una felicitat absoluta per damunt de tot. Si em permets esta pregunta... Amb quin acte et quedes? Hi ha molts d’especial. Però si he d’escollir un, em quedaria amb l’acte de l’exaltació, des del moment en què em vaig alçar al crit de ‘SORPRESA’, fins a quan em vaig gitar. Va ser un dia ple de sentiments i emocions indescriptibles. I d’eixe dia, destacaria el moment d’eixir del portal de casa, escoltar la traca, la banda tocant i veure el carrer Sant Vicent reblit de gent, de la família, la falla, les amigues a primera fila i amb les llàgrimes a les galtes, i de persones que no coneixia i m’aplaudien perquè em consideraven la seua reina. Va ser molt, però que molt emotiu. Deixem de moment el tema personal i parlem de les falles de Borriana. Com veus la festa de les falles a Borriana? Es podria viure més aquesta festa? Crec que Borriana es caracteritza per ser un dels pobles on més es viu la festa de les falles. Tenim actes durant tot l’any: presentacions, paelles, processons, concursos, sopars d’estiu cavalcades i un munt de coses més. Però es viurien molt més si la festa abastara a més ciutadans encara. Creus que els falta alguna cosa? Des del meu punt de vista,a Borriana hi ha gent, que no forma part d’una comissió, que no entén el sentit de les falles i el seu valor festiu i associatiu. Crec que hauríem de lluitar per a fer arribar a eixa part de la població la nostra vivència per la festa. A més, a les falles de Borriana els falten comissionats, que lluiten per la tradició i per la festa. Entre tots hem d’implicar a més gent per assegurar la pervivència d’aquesta festa tan gran.

I què ens pots dir de Borriana? Com veu la Reina el seu poble? Borriana és una ciutat amb caràcter, un poble elegant i senyorial, amb gent emprenedora i amable. Un lloc meravellós per a viure. Aquest any està sent molt especial per atu, però també molt atrafegat. T’ha canviat molt la vida ser Reina Fallera de Borriana? Clar. Ser Reina Fallera de Borriana m’ha ajudat a madurar i a créixer. He viscut experiències que han aportat molt a la meua personalitat i a la meua manera de ser. Abans ja hem considerava una persona responsable, però en tenir més compromisos, m’he hagut d’organitzar molt millor. Poder viure aquest somni m’ha demostrat que si som capaços de creure en un projecte amb totes les nostres forces, aquest es pot fer realitat, això sí, has de ser perseverant. Crec que és la lliçó més gran que m’ha donat el ser Reina Fallera de Borriana. A qui li dediques aquest regnat? (Mar no dubta) Al meu iaio. Gràcies a ell estic ací i tinc molt que agrair-li. Les falles van ser la seua passió, es va entregar a elles des de molt jove, sobretot, al club 53. També volia parlar de la meua iaia, perquè a més de compartir amb el seu home l’estima per les falles, ella té una cor tan gran que no li cap en el pit. Ho dona tot per tots, en especial per la seua família. I ja per anar concloent. Com t’agradaria que et recordaren? M’agradaria que em recordaren com sóc, una persona amable, amiga dels seus amics, carinyosa i agraïda. Però sobretot m’agradaria que em recordaren com una reina que ha representat a Borriana amb tot moment com esta ciutat es mereix. No dubtem, Mar, que serà així. No puc més que afegir una cosa: moltes gràcies per compartir amb nosaltres les teues vivències i sentiments, mostrant-nos un poc més qui és Mar Zamora Fenollosa i, sobretot, per ser la fantàstica reina que ets.

I ja que estem en matèria. Penses que la tradició i la innovació estan renyides en les falles? No. Com en tots els àmbits, és necessària l’evolució i, en la meua opinió, també passa açò en el món faller. Això sí, sempre tenint en compte que els extrems no solen ser bons i que hem de conjugar aquest innovació amb el respecte per la tradició. Què penses que li aporta la RF a Borriana? Jo crece que aporta unió. És la representant de la il·lusió d’un poble per viure la festa. 27 / BORRIANA 2019


per Mar Orero i Vicente Manzano Estem a punt de cridar a la porta d’una casa , la qual no es gens desconeguda per a nosaltres i a la que estem acostumats a visitar amb prou freqüència, però aquesta vegada ens trobem nerviosos no venim per a fer una visita de plaer, apleguem amb un encàrrec baix del braç. La nostra visita no és més ni menys que una entrevista, de les moltes que la nostra protagonista de segur que ha tingut el plaer d’atendre, però aquesta serà més especial, es publicarà en el llibre de Borriana eixe que amb tantes ganes esperem les falleres i fallers i per tal perdurarà en la memòria de tots. Bé i per què som nosaltres els encarregats d’entrevistar a la Reina Fallera Infantil de Borriana 2019 Anne Alós Palomero?, doncs es fàcil de contestar per als dos ja que una la coneix fins i tot d’abans de nàixer i l’altre des que no feia ni mig metre d’alçada. Per aquest motiu s’estaran preguntant, quines preguntes li faran doncs, si ells ja la coneixen ben bé? pel que nosaltres els contestarem que principalment aquest ha sigut el motiu pel que vàrem acceptar l’encàrrec ja que degut a la nostra relació amb l’entrevistada creiem que podem fer-li aquelles preguntes que de veritat permeten que la resta de gent conega d’una manera més propera a la representant dels xiquets i xiquetes de Borriana. Anne estudia sisè de primària al col·legi Penyeta Roja de Castelló, a banda d’esportista també és gimnasta i músic, ha format part de grups de competició a nivell provincial de Gimnàs tica Rítmica i és actualment membre de l’Agrupació Filharmònica Borrianenca amb el seu instrument el saxofó.

Per tal de normalitzar la situació, ens relaxem en el sofà de casa com tantes voltes hem fet i per anar agafant fluïdesa li preguntem com es definiria la Reina Fallera Infantil de Borriana 2019 a ella mateixa? Hem considere una xiqueta molt festera i divertida, però a la mateixa vegada responsable en els moments que tinc que ser-ho a mes d’esportista. Bé ja sabem un poc més com et defineixes però abans de tot i per a posar-nos en antecedents conta’ns d’on be Anne, de quina falla era i per que va elegir aquesta ? De la falla la Mercé, què és la falla del barri dels meus abuelitos i iaios i a més coneixem a amics que ja estaven dins Encara que ja heu hem explicat abans volem que sigues tu la que ens compte en quina escola estudies i si a banda de les falles tens altres aficions que compagines amb aquest món? Estudie en el Centre d’Iniciació Tècnica Deportiva de Penyeta Roja en Castelló i també estudie quart de conservatori de música elemental.

Toque el saxòfon i a més forme part de la banda de música. M’encanta la gimnàstica rítmica, esport que faig des de que tenia 3 anys, encara que aquest any hem decidit descansar, és algo a lo que no renuncie i en un futur tinc pensat tornar. Anem a explicar a la gent el que més els pot interessar i el perquè d’estar hui ací, la decisió de presentar-te al càrrec que ostentes va ser fàcil o et va costar que els papas acceptaren? La veritat és que els vaig convèncer gràcies a la meva germana, i a totes les notes que cada nit els deixava damunt del llit als meus pares demanant-los que me presentaren, i al final van veure que jo era forta i estava convençuda del que volia i van acceptar. Tirem un poc enrere en el temps concretament a l’estiu i per a ser exactes al mes de Juny, recordes el dia de l’Elecció? Hi ha alguna anècdota que ens pugues comptar d’aquell dia? I sobretot com el recordes? Recorde ma casa plena de gent que em vol animant-me, recorde a la meua falla amb una gran pancarta amb una foto meua per donar-me suport, la meva germana plorant, tots cridant d’alegria, abraçades, no se com explicar tants sentiments, no ho oblidaré mai! I com a anècdota aquell dia, la connexió d’internet no anava bé, i va sonar el mòbil i era una floristeria i ja vam pensar que tot havia acabat i quan va tornar la connexió i vam veure que encara no havien contat tots els vots ens vam relaxar un poquet, i al final va tornar a sonar el telèfon i ja no sabíem que fer, i la meua mare me’l va passar i al escoltar la veu de Mª Josep Safont només podia que plorar. Una vegada vares ser la escollida per el poble de Borriana, quina és l‘opinió de la família i amics respecte al càrrec de representar a tots els xiquets de Borriana? Tots molt contents creuen en mi, saben que ho desitjava amb totes les meves forces, i que igual que sóc festera, sóc

29 / BORRIANA 2019


responsable i per això saben que m’esforçaré al màxim per tal de representar com cal a tots els xiquets i xiquetes de Borriana. Seguint amb el dia de l’elecció, no sols tu vares ser escollida, a més un altra jove també està vivint un somni junt a tu. Què ens diries de Mar, Reina Fallera de Borriana i quina relació tens amb ella? Mar i jo és com si ens coneguérem de sempre, hi ha eixa “chispa” que fa que des del primer moment he estat a gust amb ella. Me cuida, me fa riure, i és molt , molt guapa…. La vull molt i em trobe segura al seu costat, es un bon exemple a seguir.

Sabem que la elegida vares ser tu, però de segur que no estàs sola en aquest viatge, hi ha gent que està vivint aquest regnat de manera compartida. podries dir-nos de quines persones podem parlar i que son elles per a tu? Principalment la meua família ,els meus pares, els meus tios i cosins tant els de Borriana com els de Benicarló, i molt especialment la meua iaia Rosalia , el meu “abuelito” ,el meu iaio i Nieves que és com una més de la família per a mi. Però la que més contenta està per mi es Emma, la meua germana, que encara que no es deixa veure molt , sempre em diu algun consell i m’ajuda quan alguna cosa no sé molt bé que fer.

I de les components de la cort d’honor, heu fet bona amistat? Estàs contenta amb elles? Jo sempre pense que elles quan es van presentar ja sabien que jo era la reina així que estic molt contenta de que volgueren formar part de la meua cort d’honor. Es duem molt bé totes i ens divertim també.

Com a la màxima representant de la xicalla de Borriana, si ens visiten xiquets i xiquetes de diferents poblacions veïnes, a quins llocs els portaries a veure? Per suposat primer els duria a visitar el centre per a que veren el nostre Campanar, al qual mon pare té vertadera admiració, i després els duria a veure el Museu Faller i que es posen les ulleres de realitat virtual, que és molt bonic. També els ensenyaria la nostra platja que es preciosa.

Supose que ja sabràs que eres la primera xiqueta que ocupa el càrrec de Reina Fallera Infantil venint de la comissió més veterana del poble, com es van prendre la notícia i si et van ajudar durant tot el procés de selecció? Els meus presidents Raúl i Vicent me van animar i ajudar en tot el procés , els feia molta il·lusió i jo notava com de contents estaven, al igual que tota la falla. Encara que no haguera eixit, em sentia tant volguda per tots, que tot el procés d’elecció no podré oblidar-lo mai, La meua família fallera , tots, han estat allí per a tot .

Ara toca una pregunta amb molt de suc ja que és el secret millor guardat per totes les que aplegueu fins ací, en quant al color elegit per al trage, ja el tenies clar des de el principi o et vas deixar aconsellar pels indumentaristes? No duia cap idea ja que el meu color preferit el havia elegit ja per a ser reina de la meua falla però quan ens van col·locar els colors nous d’aquest any damunt de la taula , en eixe moment vaig saber el que volia i els indumentaristes ens van deixar que decidirem nosaltres. A ells també els va agradar i diuen que vam ser molt ràpides, i és cert , de seguida ho vam saber

30 / BORRIANA 2019


Seguint amb la cronologia d’aquest meravellós any que estàs vivint, si et diguérem la paraula EXALTACIÓ que ens contestaries? Emoció, il·lusió, nervis, alegria. Va ser un dia molt bonic, el recordaré tota la vida, però si algun moment em va cridar l’atenció va ser el desfile on tot el mon aplaudia super fort i em cridaven “guapa”. Des que et varen posar la banda sabem ben bé que no has parat i que has assistit a un fum d’actes fora del poble, com vius eixos moments? Anar a un lloc i veure com la gent et mira amb admiració perquè sou les màximes representants de Borriana, és una barreja de nervis, il·lusió, orgull i alegria que no sé molt bé com explicar. Arriba el mes de Març amb tots els seus actes, sabem que és impossible que et quedes amb un sol, però podries comentar quins son els actes que esperes amb més il·lusió? És molt difícil perquè tots són únics, però el dia de la planta es un dia especialment bonic per a mi, i el dia de l’entrega de premis també, encara que l’ofrena sempre l’espere amb moltes ganes i aquest any amb molta més il·lusió Ara dis-nos, d’ací uns anys i després del que viuràs enguany, et quedaran ganes de tornar a ser fallera quan sigues més major? Per suposat, aquest any encara fa que ser fallera m’agrade

més, si es que es possible clar! Tornaré a ser fallera i encara ho viuré amb més intensitat perquè cada any valore més com d’importants són les falles per al poble i no hi ha res més bonic i divertit Centrant-nos un poc amb els xiquets de Borriana creus que sou importants per al mon de les falles? Molt, sense nosaltres no seria igual, aquestes coses que vivim de menuts ens apropa més a les tradicions del nostre poble i ens fa valorar moltes coses que sinó estàs en este mon et perds Creus que els majors deixen que els xiquets s’involucren d’una manera activa a tot el que es fa en les diferents comissions o no deixen que s’arrimen? pots contar-nos la teva experiència personal. En la meua falla, i pense que en totes, als xiquets i xiquetes ens “malcrien” molt, ens ensenyen a fer carrossa be desfent paperet o inclús alguna volta pegar-ne també, a posar els clavells en les creus, ens fan balls per a les comparses i també ajudem en la planta en aquelles coses que no son perilloses Per a finalitzar, que diries a tots els xiquets als quals tens el honor de representar aquest exercici? Que estic molt orgullosa de tots i totes , que gaudisquen de la festa de les falles com jo i que li ensenyen a tots els amics i amigues com de bonica i divertida és la nostra ciutat per a que tots s’ho passen genial

31 / BORRIANA 2019


35 / BORRIANA 2019


Vocals Plenari Junta Local Fallera

Karina Porter Ferrer

Juan Claramonte Llopis

Juan José Guinot Gurrea

Javier Plasencia Borillo

Berta Hernández Pérez

Emilio Morcillo Ortega

Vicent Blasco Miro

José Adrián Coronado Ayala

Marc Gil Nicolau

María Cubedo Bort

Jose Poveda Chabrera

Juan José Martí Pla

Borja Hidalgo Montoya

Juan Capella Claramonte

Marc Martí Rodríguez

Luis Javier Ruiz Nebot

Carlos Piquer Bellido

Sergio Almarcha Valls

Xavi Calpe Almela

36 / BORRIANA 2019


39 / BORRIANA 2019


Senyoreta

MARINA CIVERA MORENO Fallera Major

Xiqueta

SARA LARRAZÁBAL BERNAL

40 / BORRIANA 2019

Fallera Major Infantil


41 / BORRIANA 2019


1r Premi Falles Categoria Especial - Falla Societat Club 53

1r Premi Falles Infantils Categoria Especial - Falla Societat Club 53

44 / BORRIANA 2019


1r Premi Falles Infantils 1ª Categoria - Falla Societat Centre Espanya

1r Premi Falles 1ª Categoria - Falla Societat Centre Espanya.

1r Premi Falles 2ª Categoria - Falla Barri l’Escorredor 45 / BORRIANA 2019


1r Premi Carrosa Cavalcada del Ninot Infantil Falla Barri València

1r Premi Creus de Maig - Falla Barri València

1r Premi Carrossa Cavalcada del Ninot - Falla Barri València.

1r Premi Creus de Maig Infantils - Falla Barri València 1r Premi Comparsa Cavalcada del Ninot - Falla Barri València

1r Premi Comparsa Cavalcada del Ninot - Falla Barri València - Entrega de premis 46 / BORRIANA 2019


1r Premi Aparadors Grans - Floristeria Pètals

1r Premi Aparadors Grans - Floristeria Pètals

1r Premi Aparadors Xicotetes - Joieria Sole

1r Premi Carrossa Batalla de Flors - Falla Societat Club 53

1r Premi Aparadors Xicotets - Joieria Sole

Ninot Indultat i Ninot Indulta Infantil Falla Societat Club 53

47 / BORRIANA 2019

Tapís - Juan Dualde


Monuments grans Categoria especial

Falla Plaça Chicharro

Falla Don Bosco

Falla Societat Club 53

52 / BORRIANA 2019


Monuments grans Categoria primera

Falla Barri la Vila

Falla Barri la MerceĚ

Falla Societat Club Ortega

Falla Societat Centre Espanya 53 / BORRIANA 2019

Falla Barri València


Monuments grans Categoria segona

Falla Barri la Bosca

Falla Rei Jaume I

Falla Societat Cardenal Tarancón

Falla Barri d’Onda

Falla Barri Sant Blai

Falla Barri la Ravalera

Falla Caçadors

Falla Barri l’Escorredor

Falla Barri la Mota

Falla Quarts de Calatrava

Falla Societat Sant Josep

54 / BORRIANA 2019


Monuments infantils Categoria especial

Falla Plaça Chicharro

Monument Infantil Club 53

Falla Don Bosco

55 / BORRIANA 2019


Monuments infantils Categoria primera

Falla Barri la MerceĚ

Falla Barri València

Falla Societat Centre Espanya

56 / BORRIANA 2019


Monuments infantils Categoria segona

Falla Barri la Bosca

Falla Rei Jaume I

Falla Barri la Vila

Falla Barri Sant Blai

Falla Societat Club Ortega

Falla Barri l’Escorredor

Falla Barri d’Onda

Falla Societat Sant Josep

Falla Societat Cardenal Tarancón

Falla Barri la Mota

Falla Quarts de Calatrava

57 / BORRIANA 2019

Falla Barri la Ravalera

Falla Caçadors


FALLES DE BORRIANA 2019

Falla Barri la Bosca

Falla Plaça Chicharro

Falla Cardenal Tarancón

Fulles 61 a 65

Fulles 66 a 71

Fulles 72 a 76

Falla Barri la Vila

Falla Barri d’Onda

Falla Don Bosco

Fulles 78 a 83

Fulles 84 a 89

Fulles 92 a 97

Falla Barri la Mercé

Falla Barri la Mota

Falla Barri la Ravalera

Fulles 98 a 103

Fulles 104 a 109

Fulles 112 a 117

58 / BORRIANA 2019


Falla Barri Sant Blai

Falla Quarts de Calatrava

Fulles 118 a 123

Fulles 124 a 129

Falla Caçadors

Falla Societat Club Ortega

Fulles 130 a 135

Fulles 136 a 141

Falla Societat Sant Josep

Falla Barri València

Falla Rei Jaume I

Fulles 144 a 149

Fulles 150 a 155

Fulles 156 a 161

Falla Barri l’Escorredor

Falla Societat Centre Espanya

Falla Societat Club 53

Fulles 162 a 167

Fulles 170 a 175

Fulles 176 a 180

59 / BORRIANA 2019


Artesà: La Comissió Lema: La bruticia que sobra a la mar

61 / BORRIANA 2019

FALLA BARRI LA BOSCA

2A CATEGORIA


FALLA BARRI LA BOSCA

FALLERES MAJORS

Minerva Rodiel García. Fallera Major

Silvia Sánchez Peris

62 / BORRIANA 2019


FALLA BARRI LA BOSCA

INFANTILS Marta Franch Cervera i Javi Mateu SebastiaĚ Fallera Major Infantil i Cavaller acompanyant

63 / BORRIANA 2019


FALLA BARRI LA BOSCA

2A CATEGORIA Artesà: La Comissió Lema: Extranyem la natura

64 / BORRIANA 2019


Presidenta: Karina Porter Ferrer. Vicepresident 1r: Pablo Señoret Marín. Vicepresidenta 2n: Mª Jose Almela Rosell. Vicepresident 3r: Fco. Javier Vidal Serrano. Vicepresident 4t: Fco. Javier Mateu Sierra Secretari Francisco Arenas Jimenez. Vicesecretaria: Alexia Pérez Bertomeu. Tresorera: Matilde Cárdenas Isach. Comptador: David Cervera Pérez. Delegada loteries: Sandra Arenas Porter. Delegada festejos: Bàrbara Muñoz Almela. Delegada paiportes: Judith Borja Cárdenas. Delegat pitotècnic: Bruno Arenas Porter. Vocals: Sandra Gurtubay Serra, Juan Antonio Mateu Sierra, Elias Gimeno Pérez, Minerva Rodiel García, Silvia Sanchez Peris, Victoria Sebastiá Lara.

Presidenta: Ariadna García Muñoz. VicePresident: Antonio Mateu Pérez. Secretari: Braian López Arenas. ViceSecretaria: Maria Vidal Del Barrio. Tresorera: Alba Gimeno Caldes. Comptador: Pau Navarrete Rosado. Vocals: Marta Franch Cervera, Javi Mateu Sebastiá, Aarón Mateu Sebastiá, Pablo Perez Borja, Alejandra Francisco Muñoz, Dennis López Arenas, Alma Señoret Muñoz.

Karina Porter Ferrer. Presidenta

Ariadna García Muñoz. Presidenta Infantil

65 / BORRIANA 2019

FALLA BARRI LA BOSCA

COMISSIÓ INFANTIL

COMISSIONS

COMISSIÓ


FALLA PLAÇA CHICHARRO

CATEGORIA ESPECIAL Artesà: Sergio Fandos Nájera

66 / BORRIANA 2019


Borriana és una centúria més, l’evolució ja no es pot parar. Les modes tampoc es paren i també canvien dia darrer dia. El guardià de la ciutat galàctica observa com ha anat canviant la fesomia d’un poble que ha passat de ser ciutat dormitori a ser una ciutat galàctica adormida. Ara, ens trobem en un poble-galàxia aïllat de la resta del territori, el poder absolut ha passat a les mans de la dona regidora que governa ací al nostre poble el seu gran univers. A Borriana s’han unit tres estrelles que vénen d’un planeta, encara per descobrir, per a governar la nostra ciutat més galàctica. La primera una “estrella” social i llesta, la segona, una “estrella” sense cap compromís i a l’espera de l’assalt al poder, i la tercera una “estrella” que si es pot no fa cap tipus de lluminària. Segons ens diu un savi astrònom, les estrelles del nostre magnífic monument, mitjançant les diferents escenes, seran la societat actual i els polítics que estan al nostre costat i que moltes voltes, la majoria, es queden mirant a les estrelles, en vegada de veure el que necessitem els sofrits ciutadans de a peu. La crítica de la falla no anirà pel nostre sistema solar, sinó que tocarà els peus a terra i si cal, més d’un o una portarà algun calbot..., ja ho voreu!!!

67 / BORRIANA 2019

FALLA PLAÇA CHICHARRO

Lema: El Guardià de la Borriana Galàctica Crítica: Pepe Esteban


FALLA PLAÇA CHICHARRO

FALLERES MAJORS

Rocío Tormos Llopis Fallera Major

Ana Sancho Villach

Estefania López Valls

Gala Gómez-Bello González

Eva Faus Redón

Teresa Poveda Ballester

68 / BORRIANA 2019


FALLA PLAÇA CHICHARRO

INFANTILS

Anna Canuto Ventura

Rocío Melchor Cardet. Fallera Major Infantil

Daniela González Gual

Diana Mata Sanchis

Inma del Olmo Casalta

María Garí Uría

Natalia Borrego Hernández

Sara Bort Martínez

Sara Garí Uría

69 / BORRIANA 2019


FALLA PLAÇA CHICHARRO

CATEGORIA ESPECIAL Artesà: Sergio Fandos Nájera Lema: Tot per l’aire Crítica: La comissió

La protagonista de la nostra falla, és una xiqueta que viurà una estranya aventura plena de vent, pluja i molta imaginació. El conte comença amb un regal: un paraigües. Encara que parega insignificant, el paraigua de la xiqueta la portarà a viure l’aventura  més  increïble que la xicoteta haguera imaginat mai. El seu paraigua  li farà  veure  el món des de les altures. L’acompanya amb moltes de les seues

aventures un altre xiquet, també faller d’ací, que s’enlaira amb un globus de colors. Tan alt pugen que poden tocar els núvols i també es troben amb vents molt forts que els porten en totes direccions i els fan pegar voltes i voltes per tot el món mundial. Si voleu saber com acaba l’aventura de la xiqueta i el paraigua, només heu de vindre a l’emplaçament de la falla. Vos esperem.

70 / BORRIANA 2019


COMISIÓ INFANTIL Presidenta: Mar Zaragozà Gascó. Vocals: Rocío Melchor Cardet, Sara Garí Uría, María Garí Uría, Inma Del Olmo Casalta, Anna Canuto Ventura, Natalia Borrego Hernández, Diana Mata Sanchis, Sara Bort Martínez, Daniela González Gual, Mª José Monsonis Llopis, Yanira Mármol García, Virginia Mata Sanchis, Ferran Hernández Marín, Aimar Mármol García, Teresa Piñeiro Soler, Graciela Soriano Monfort, Lola Del Olmo Casalta, Valeria Vicent Abaso, Ximo Bracero Casalta.

71 / BORRIANA 2019

FALLA PLAÇA CHICHARRO

COMISIÓ FALLA PLAÇA CHICHARRO President: Juan Caramonte Llopis. Vicepresident 1º: Alejandro Carreguí Cerezo. Vicepresident 2º: Juanjo Bellés Abella. Vicepresident 3º: Julián Claramonte Picazo. Secretaria: Mª Dolores Ballester Ferrandis. Vicesecretari: Rafa Llopis Martí. Tresorer: Ángela Vives Casanova. Comptador: Josep Antoni Cabedo Gil. Bibl. arxiver: José Monserrat Tarancón. Delegat de loteries: Pascual Tormos Arnandis. Delegat de festejos: Diego Aymerich Palomar, Vicent Llopis Diago. Delegat de act. div. Lidia Branchadell Delgado. Delegat de carrosa: Adrián Rosado Hernández. Delegada de comparses: Paula Monfort Capella, Lara Cardet María. Del. sainet: Mª Dolores Delgado Alonso, Vicenta Garí Castrillo. Del. col·laboradors: Manuel Fandos Gómez. Del. falleres: David Vaquer Fandos, Andrea Claramonte Llopis, Esther Vidal Dualde. Vocals: Encarna Gascó Ayala, Joaquín Albarrán Honorato, Remei Escrig Castrillo, Mª José Bernat Gaya, Jorge Blasco Clofent, Vicente Bonet Braceros, Lolín Palomero, Mario Bort Ramos, Ana Martínez Ros, Juan Vicente Bracero Bonet, Loles Casalta Tena, Patricia Branchadell Delgado, Juan Vicente Branchadell Ribes, Xelo López Vidal, Marc Cabedo López, Antonia Calatayud San Epifanio, Lola Calvo Molés, Francisco Vicente Canuto Montoliu, Rosana Ventura Jiménez, Vicenta Llopis Carceller, Isidro del Olmo Sales, Inma Casalta Tena, Suni Fandos Gómez, Emili Faus Redón, Silvia Redón Panís, Yolanda Fernández Bermudo, Vicente Ferrer Hernández, Estefanía Valls Andrés, José Flor Doñate, Carmen Rufino Bey, Sandra García Claramonte, Alfredo Garí de Alba, Sara María Uría Gil, Alejandro Gómez Bello, Oscar Griñó Perez, Pilar Hernández Lázaro, José Ángel Hernández Sanchez, Mónica Marín Monsonís, Vicent Llopis Claramonte, Susana Diago Taberner, Ernesto López Sanz, Alejandra Cuadros Romero, Mª Carmen Valls Andrés, Jose Antonio Mármol Sosa, Gemma García Escobár, Luís Mata Casero, Virginia Sanchis Saborit, María Mata Casero, Manolo Melchor Llombart, Álvaro Molés Llacer, Marta Casanova Peixó, Jorge Monsonís Sanchis, Carmina Llopís Martí, Carlos Musoles Palau, Vanessa San Juan Casalta, Javier Piñeiro Membrado, Cristina Solér Cerisuelo, Tomás Piquer Fandos, Lara Martí Monsonís, Florentino Poveda León, Vanessa Ramón Navarro, Viki Romero Cobo, Miguel Rosado Masià, Paqui Hernández Lucha, Jesús Sanchez Abella, Pablo Sanchis Sanchis, Toni Sancho Buenaventura, Leo Villach Porcár, Ángels Segarra Rico, Eduardo Soriano

COMISIÓ JUVENIL Presidenta: Clara Rosado Hernández. Vicepresident: Adrià Cabedo Lopez. Vocals: Rocío Tormos Llopis, Estefanía Lopez Valls, Teresa Poveda Ballester, Ana Sancho Villach, Eva Faus Redón, Gala Gomez Bello González, Jordi Blasco Garí, Cristina Flor Rufino, Pablo Bravo Muñoz, Luis Darás Traver, Cristian Fandos Ventura, Eric Imbernón, Pablo Lopez García, Gloria Fortea Sanchis, Adrià Monferrer García, Guillem Pérez Martínez, Nuria Reguart Segarra, Sofía Riego Fandos, Carla Robles Velasco, David Roig López, Laia Roig Palau, Helena Tarancón Safont, Clara Villalba Llop, Oscar Albarrán Escrig, Roser Blasco Garí, Charlotte Deutsch Abaso, Joan Escribà Segarra, Vicente Ferrer Figuerola, Jordi Llopis Valls, Álvaro Molés Casanova, Laia Piquer Martí, María Poveda Ballester, Alejandro Soriano Monfort, Paula Aguilar Fortalet, Marta Bernat Navarro, María Borja Chordà, Marta Candau Gil, Nadia Elena Catanescu, Eduard Congost Roca, Isabel Domènech Sabater, Vicent Domènech Sabater, Hugo Domínguez Jove, Anna Esteve López, Diego Forcano Llácer, Carlos Franch Llacer, , Sheila González Nebot, Lydia Grifo Villegas, Marta Llopis Valls, María Guerola Cuesta, Manuel Hidalgo Manzano, Juan Julián Miguel, Andrea López Fabregat, Laura Martí Ramos, Samuel Martínez Gómez, Claudia Monfort Carratalà, María Musoles Vicent, Gema Navarro Mingarro, Francesc Ochando Martí, Amparo Payà Ferrada, María Payà Ferrada, Belén Ramos Llopis, Elena Riego Fandos, Irina Rodríguez Borillo, Beatriz Sanchez Fabregat, Carlos Traver García, Jordi Canuto Ventura, Adrián Martín Cuadros, Alejandro Molés Casanova, Javier Piñeiro Soler, Sergi Piquer Martí, Pablo Sancho Villach, Blanca Bort Saborit, Lorena Burdeus Querol, Raquel Bustos Ortells, Nuria Cabedo Fornás, Blai Carratalà Ramos, Pau Carratalà Ramos, Carlos Domènech Molinos, Paula Escrig Martí, Beatriz García Carratalà, Pablo García García, Marta Gimenez Pascual, María Guerola Piquer, José Guinot Renau, Julia López Martó, Lidia Lopez Ramos, Cristina Macià Folch, Gloria Marín Llopis, Nuria Mora Usó, Clara Mundina Marmaneu, Héctor Oliver Company, Llanos Ortíz Sanchez, Claudia Peris Sanz, Claudia Pí Hernández, Jaume Porcar Domínguez, Vera Prades Montoliu, Paula Miralles Ramos, Laura Sanchis Moreno, Anna Serrano Darás, Nuria Vicent Trilles, Blanca Villalba Llop, Clara Vives Canuto, Carmen Zamora Fenollosa, Héctor Barrera Usó, Andrea Amiguet Agustí, Lucía Ros Monserrat, Carla Ferrer Figuerola, Paula López Valls, Carmen Monsonís Llopis, Javi Vidal Dualde, Juan Bracero Casalta, Eloy Aparicio Rueda.

COMISSIONS

Rodero, Esteban Soriano Llidó, Berta Sorolla Carbonell, Juani Llopis Carceller, Rafael Vicent Llop, Georgia Abaso Gómez, Paloma Vicent Martí, Javier Vidal Moreno, Esther Dualde Ballester, Victor Zaragozà Abad, Manuel Zaragozà del Campo Mª Luisa González Fernández, Dolores Abad Capella


FALLA CARDENAL TARANCÓN

2A CATEGORIA Artesà: Loren Fandos

72 / BORRIANA 2019


Moltes de les paraules i expressions que utilitzem hui en espanyol han evolucionat durant segles d’una forma extraordinària. Una cosa pareguda ocorre amb algunes frases fetes, el significat de les quals ha variat molt des de l’edat moderna. L’expressió “fer l’indio” s’associa hui amb un comportament festiu, irreverent, però fa 300 anys el seu significat era totalment distint. La història conta que els criolls havien encunyat una expressió que expressava qualsevol classe de resignació vergonyosa davant de l’afront: “fer l’indio”. Es a dir, que a mitjan segle XVIII, “fer l’indio” era sinònim d’assumir sense piular les humillacions. Encara que hui, “fer l’indio”, és sinònim de comportar-se de forma bromista i poc seriosa, com hem explicat, el sentit primigeni de la frase era ben diferent de l’actual. Nosaltres cada quatre anys hem d’aguantar a diferents personatges “fen l’indio” i per què no passe això hem de pensar molt bé el que votem. Si no ho fem així estem tornant al sentit que la frase “fent l’indi” tenia fa 300 anys. Tots nosaltres tenim la clau a la mà per què “alguna” gentola que vol clavar el cap en les nostres institucions no acabe “fent l’indio” i en la falla vos ho expliquem.

73 / BORRIANA 2019

FALLA CARDENAL TARANCÓN

Lema: Fer l’indio. Crítica: Loren Fandos


FALLA CARDENAL TARANCÓN

Rocío Felipe Cárdenas Fallera Major Infantil

74 / BORRIANA 2019


Artesà: Loren Fandos Lema: El primer bes Crítica: Loren Fandos

La falla infantil d’enguany presenta a un xiquet i una xiqueta, baix d’un arc ple d’àngels i cors, bessant-se tendrament. Però també hi ha unes altres formes d’amor, com per exemple, el dels gats i gossos, l’amor que porten “els angelets de Cupido” quan llancen les seues fletxes, l’amor que reflexen els coloms, l’amor dels xiquets i xiquetes…, i així podíem estar d’ací a demà parlant de formes d’amor. Com podeu vore, l’amor està present en tots els àmbits de la nostra vida. I per finalitzar vos direm una cosa, quan una persona fa les coses amb amor sempre...sempre ixen be.

75 / BORRIANA 2019

FALLA CARDENAL TARANCÓN

2A CATEGORIA


FALLA CARDENAL TARANCÓN

COMISSIONS

Xabi Guinot Congil

Juan José Guinot Gurrea

COMISSIÓ President: Juanjo Guinot Gurrea Vicepresident 1r: Enrique Javier González Tárraga Vicepresident 2n: Emilio Beltrán Peris Secretari: Enrique Javier González Tárraga Delegat truc i guinyot: Juanjo Guinot Gurrea Delegat artístic: Emilio Beltrán Peris Delegat festejos i web: Carlos Pallarés Sanz Delegat discoteques i festes: Raúl Sales Pérez Delegat loteries i rifes: Antonio Felipe López Delegada falleres: Sonia Jiménez Ramírez Delegat futbolí: Carlos Pallarés Sanz Delegada indumentària fallera: M.ª Jesús Monfort Giménez Delegat comparses i pirotècnia: Francisco García Ortega Delegat carrosses i creus: Emilio Beltrán Peris Delegades protocol: María Congil Fernández, Rosa María Fornet Doñate, Sonia Jiménez Ramírez Delegats manteniment: Vicente Guinot Gurrea, Julio Fernández Escobar, Aitor Aymerich Congil

COMISSIÓ JOVE Belén Beltrán Monfort, Isabel Monell Blasco, Alejandra Vergara Artero, Gisela González Fornet, Paloma Guinot Nevot, Daniel Martí Montón. COMISSIÓ INFANTIL President: Xabi Guinot Congil Vocals: Rocío Felipe López, Pablo Fernández García, Carla Fernández García, Noa Guinot Traver, Balma Guinot Traver, Raúl Felipe Cárdenas

76 / BORRIANA 2019


FALLA BARRI LA VILA

1A CATEGORIA Artesà : Francisco Fuentes Moreno

78 / BORRIANA 2019


La crítica de la falla se centra en el tema de la moda, tendència que mareja el comportament humà perquè sempre està de moda i és tan extravagant i estrafolària que de vegades fins i tot incomoda. En les diferents escenes es farà una crítica a les últimes tendències de la moda en el vestuari, tant femení com masculí, i sobre tot als perfums i les colònies, que van nàixer a Sumèria i Egipte, però a nosaltres ens arribaren des de les cultures orientals. També estaran presents altres modes per particulars o curioses, les borrianenques antigues, les lingüístiques, i algunes que poden arribar fins i tot a destorbar la salut.

Tallar-se el pèl a València o tindre un cotxe de Burgos eren modes que a Borriana, feien fa temps els més “xulos”. Fins i tot l’Ajuntament va comprar un autobús que no va circular mai, però... xe tu, era de BU! A fanfarrons ningú ens guanya, ni els dels pobles dels voltants, “Burriana, París i Londres” a quina més capital.

El “botelló” és tendència que en els caps de setmana, ompli indrets de deixalles que ningú recull de terra. Tots hem vist joves amb bosses amb beguda d’alcohol passejant cara a la platja per beure sense control. La responsabilitat del que embruten deixar net, no va amb ells, gens els importa, i ho deixen tot brut de fem.

L’egípcia que des de dalt saluda els vianants, està allí per precursora dels aromes perfumats.

També ara s’estila molt fer-se tatuatges al cos al pit, a les mans o als peus o en innombrables llocs.

Van ser primer els sumeris i els egipcis després, estudiaven les aromes i eren cosmètics pioners.

Em recorda l’acudit d’aquell que es tatuà el piu i se li llegia un llibre quan allò s’alçava viu.

Una herència oriental ens ha portat la cosmètica i estem tots molt desitjosos de tindre bonica estètica.

A cadascú el que li agrade, a mi, no m’agrada gens, preferisc un cos blanquet que un ple de dibuixets.

Publicitat estrangera quan promocionen perfums, gairebé ho trobem normal, més que tendència és costum.

També és ben estrafolària la incipient tendència gòtica, tots de negre amb cares blanques i amb estètica andrògina.

Amb paraules molt meloses a cau d’orella en francès i unes imatges sensuals, ens embriaguen de plaers.

Amb els adorns religiosos les cadenes i els brodats, fins i tot et donen por si te’ls trobes al costat.

I així ens sentim en la glòria siga perfum o colònia, es diga “o de sobac”, “o d’abadeig”, o “o de Sòria”.

La moda sempre va i bé, però sempre està de moda, abans pantaló amb campana, ara la roba esgarrada.

Buscant el perfum perdut com Süskind en la novel·la, l’intrèpid aventurer amb l’olor experimenta.

La minifalda RF o ulleres sense cristalls, cresta al monyo o pèl al zero, tot està d’actualitat.

Captivat per les aromes de les més boniques dones, ell busca fer un perfum que les emocions controle.

Ensenyar migs calçotets o dur a l’aire el melic... que ens depararà el futur?, serà mai vist i inaudit.

És l’essència de la dona que vol posar en flascons i així tindre el seu abast la fragància de l’amor.

L’estrambòtic personatge, assegut en daurat tron és el nou rei de la moda com Chanel, Versace o Dior.

Buscar l’aroma ideal sí que és tota una aventura, regirant olors i efluvis fins trobar la que perdura.

Pensa en noves vestimentes que ben extravagants siguen encara que, molt sovint, mai ningú arribe a vestir-les. La passarel.la d’enguany serà el boom de la moda: les dones, mig cul visible i els homes amb un ou fora.

79 / BORRIANA 2019

FALLA BARRI LA VILA

Artesà faller: Francisco Fuentes Moreno. Crític: Toni Gil Trilles Lema: Tendència fútil la moda, que a vegades incomoda


FALLA BARRI LA VILA

FALLERES MAJORS

Cristina Conde Castillejo

Iris Moreno Guerola. Fallera Major

Paloma Sánchez Cabezas

Alba Vilarroig Aguilera

Andrea Muñoz Martínez

Carla Granell Monserrat

Coral Barres Sanz

Iris Ochando Gascó

Laia Molina Suárez

Maria Antonino Navarro

Naiara Pérez Rubio

80 / BORRIANA 2019


FALLA BARRI LA VILA

INFANTILS Teresa Clavel Bernat. Fallera Major Infantil

Ana Vicent Suárez

Eva Rubert Castillo

81 / BORRIANA 2019

Melany Nitescu García


FALLA BARRI LA VILA

2A CATEGORIA Artesà: faller: Francisco Fuentes Moreno Crític: Toni Gil Trilles

Lema: La fantasia ens endinsa en un món màgic que encisa

En la falleta, tot gira en relació a la fantasia, la capacitat que tenen els més menuts, i també els no tan menuts, d’imaginar situacions possibles o impossibles en mons reals o irreals, amb els quals se’ns desborda la imaginació, com quan veiem una pel·lícula de caire fantàstic, llegim un llibre d’aventures o vivim experiències pròpies de la inventiva. Hi haurà referències al cinema de Disney, a les aventures amb castells, princeses, bruixes, o fades, a la mitologia i els seus déus o als àngels i dimonis i els animals mitològics i també a les disfresses, que ens permeten capficar-nos en la pell de qualsevol heroi, monstre o personatge de ficció.

82 / BORRIANA 2019


FALLA BARRI LA VILA Marimé Canut Sancho, Marián Martínez Vico, Pilar Polo Santos-Olmos, Juan Francisco Giménez Gómez, Gory Ruiz Requena, José Fuentes Rodríguez, María Jimenez Romero, Fermín Robles Zamora, Verónica Millán Martínez, M. Jose Montoya Tormo, Susana Suárez López, Teresa Bernat Campos, Manuel Clavel Alarcon, Desirée Gual Añó, José Ramón Caballero Llorens, Joaquín Gascó Prades, Sandra Martínez Gil, Cristian Vázquez Lázaro, Jordi Gimeno Godos, Neus Gil Blasco, Cèlia Vicent Borja, Iris Moreno Guerola, Aida Plasencia Ferrada, Alexis Valls Giménez, Àfrica Arribas Gimeno, Irene Archelós Girona, Sara Jiménez Oliver, Pablo Ojeda Ruiz, Mercè Pérez Martínez, Elena Hinojal Vicente, Jorge Navarro López, Balma Ballester Saborit, Ana Palmer Vivas, Ana Armario Miranzo, Ferran Felis Canut, Marc Ferriols Martí, Laura Edo Mingarro, Maria Martín Vicent, Aroa Ruiz Sánchez, Alejandro Diago Espí, Eric Julve Diago, Jordi Pérez Diago, Manuel Bueno Gozalbo, María Escribà Paricio, Marc Eixerés Moros, Marc Gómez Godos, Luis López Dolz, Pablo Plasencia Masiá, Lara Monferrer Aguilella, Adrià Sanmarti Polo, José Montoro Fernández, Carlos Feliu Usó, Paloma Sánchez Cabezas, Maria Antonino Navarro, Cristina Conde Castillejo, Coral Barres Sanz, Andrea Muñoz Martínez, Iris Ochando Gascó, Adriana Amiguet Gual, Naiara Pérez Rubio, Laia Molina Suárez, Andrea Cabedo Muñoz, Rosa García Llobat, Carla Granell Monserrat, Paula Juan Ortiz, Judith Felis Canut, Jorge Idáñez Lara, Carolina Gil García, Alba Vilarroig Aguilera, Marta Pascual García, Ángela Diago Marco, Isabel Tormo García, Blanca De La Torre Pina, Cristina Borja Chabrera, Elena García Garí, Paula Beltrán López, Marta Saborit Mundina, Mar Tormo Vernia, Juan Tarancón Sancho, Mireia Oliver Hernando, Anna Ros Molés, Guillem Dosdá Domingo. CÀRRECS INFANTILS FALLA LA VILA 2019 Presidenta: María Ardouni Montoya. Vicepresidenta: Comptadora: Eva Rubert Castillo. Tresorera: Ana Vicent Suárez. Secretària: Melany Nitescu García. Vocals: Teresa Clavel Bernat, María Clavel Bernat, Paula Vilarroig Aguilera, Ainhoa Sanmartín Polo, Alicia Giménez Poles, Claudio López Millán, César López Millán, Lucía Nitescu García, Pablo Alonso Suárez, Erik Caballero Gual, Joan Caballero Gual, Andrea Angullo Usó, Lola Ríos Saborit, Pepa Ríos Saborit, Carmen Oliver Chordá.

83 / BORRIANA 2019

COMISSIONS

CÀRRECS FALLA LA VILA 2019 President: Javier Plasencia Borillo. Vicepresident 1r: Amadeo Antonino Fuentes. Vicepresident 2n: José Plasencia Borillo. Vicepresident 3r: Toni Gil Trilles. Vicepresident 4t: Loles Suárez López. Vicepresident 5t: Adrián Plasencia Masiá. Comptadora: Meritxell Navarro López. Tresorera: Amparo Poles Gimeno. Secretària: Gema Ferrada Rubio. Vicesecretari: Carlos Gimeno Godos. Delegat de Loteria: Javier Plasencia Borillo. Delegada de Rifes: Mónica Masiá Granell. Delegat de Recompenses: Javier Plasencia Borillo. Delegats de Creus: José Vicente Ferrada Rubio, Maria Piqueras Blasco, Diego Palomo Llidó. Delegat de Teatre: Amadeo Antonino Fuentes, José Plasencia Borillo. Delegats de Falleres: Amadeo Antonino Fuentes, Pedro Molina Cabrera, Marco Antonio Muñoz Culebras, Mariola Aguilera Sanchis. Delegades d’Infantils: Belén Suárez López, Inma Castillo Arnau, Montse García Navarro. Delegat de Truc: Amadeo Antonino Fuentes. Pirotècnics: José Vicente Ferrada Rubio, Pedro Molina Cabrera. Delegada de Cartilles: Mónica Masià Granell. Delegats de Casal: José Plasencia Borillo, Amparo Poles Gimeno. Delegat de Llibret: Toni Gil Trilles. Delegat de Propagandes: Javier Plasencia Borillo. Delegats de Carrosses: Maria Piqueras Blasco, Reyes Blasco Muñoz, Julián Piqueras Rubio. Delegats de Comparses: Gema Ferrada Rubio, Sayo Godos Moliner, Asun Blasco Muñoz, Meritxell Navarro López, Loles Suárez López. Delegada de Flors: Loles Suárez López. Delegada de Fotos: Gema Ferrada Rubio. Delegada de Cens: Mariola Aguilera Sanchis. Delegada d´estendard: Ana García Crespo. Delegats de Música: Amadeo Antonino Fuentes, José Ángel López Girona. Delegat de Troquel: Julián Piqueras Rubio. Delegats de Taller: Marco Antonio Muñoz Culebras, Raul Rubert Montoliu. Vocals: Ramón José Ibáñez Badal, Carmen Isabel Guerola Font, María Elisa Pina Muñoz, David Felis Peris, Bárbara Molina Cabrera, Pilar Esteve Escobedo,


FALLA BARRI D’ONDA

2A CATEGORIA Artesà: José Luis Pascual Nebot

84 / BORRIANA 2019


Remat.- Un gran dimoni a dalt dels llibres, on estan escrites totes les perversitats de la Terra, porta una forca en un cartell. Se’ns ha tornat esta vida, Ací en Borriana, Déu meu!, un continu patiment, un desconcert “triparit” una estança maleïda, que pel poquet que es veu, per la causa d’una gent. no fan res de bon profit. Han aplegat al govern, per l’esquerra, de calbot i ens ha portat un infern, un gran expert tararot.

Diuen ser incompetents, al concedir festivals però el que és més evident, és la baixà de camals.

Escenes.- La porta de l’infern, com a reclam publicitari, on es presenta un angelet mig bo i mig roí. Miren senyors a esta vora, En quina banda quedar-se, el que ací representem, és el gran dilema etern. i quan travessen la porta, No cal tant desesperar-se, hauran caigut al “cepet”. que ningú és sempitern. Un guàrdia municipal, controla qui entra i qui no pot entrar. Com, tenim tants “policeros” Batiste era un home bo patim tanta delinqüència? i complidor de les lleis. Si alçarà el cap el “Vaquero”... De vegades un poc tosc, Això sí que era eficiència!

però conscient per de més.

Les temptacions endimoniades de la vida, amb un dimoni en el cartell de “IVA Espanya”. Per als uns, el nostre país, Les pujades dels impostos, camina a trot de cavall, blaüren al ciutadà però si és de compromís, i acabarà fet un gos, veus que va cap per a vall. enviant-ho a fer la mà. En què s’ha convertit la Terra; en una gàbia de lleons, on viuen els diputats. Bramen més que els elefants, es diuen paraules lletges, tenim uns quants Diputats

Semblen salvatges lleons, en la tribuna, ferits, més quan tornen a l’escó,

que acabaran mal del fetge.

fan el que els mana el partit.

L’àngel caigut no va poder resistir a la temptació dels plaers que reporta el sou dels polítics. Al tocar tots els plaers Ara és un àngel caigut, que reporta la riquesa, que les clava de gaidó, ha canviat els arguments, i com és el més sabut, el xiquet de la coleta. s’ha marcat un “casopló”.

85 / BORRIANA 2019

FALLA BARRI D’ONDA

Lema: Esta vida és un infern. Crítica: Santiago Ríos Guinot


FALLA BARRI D’ONDA

FALLERES MAJORS

Marina Ribes Anguera

Paula Selma Huguet Fallera Major

Naiara Arenós García

Silvia Navarro Godos

Sonia Hoyos De Prado 86 / BORRIANA 2019


FALLA BARRI D’ONDA Claudia Pescador Selma

Lara Ribes García

Natalia Pomares Monsonís i Quique Pomares Monsonís

Carmen Martínez Felip

Lucía Ribes Grandío

Nuria Esteban Almenara

87 / BORRIANA 2019

Neus Marqués Petit

Valeria Madueño Felipe

INFANTILS

Aitana Esteller Mingarro i David Aragonés Hernández Fallera Major Infantil I Cavaller Acompanyant


FALLA BARRI D’ONDA

2A CATEGORIA Artesà: La Comissió Lema: Cada xiquet, un desig complit Crítica: Sergio López Tomás PRÒLEG Senyores i senyors em presente davant vostés amb un poquet d’estupor, responsabilitat, i un gran pes. Doncs acceptant l’encomanda dels amics del Barri d’Onda la inconsciència m›envoltava sabent que la clavava ben fonda. Puix que vaja per davant que no sóc crític ni poeta i aquest vers sols sé rimar-lo amb la paraula... “trompeta”. Però donar-li argument a una acció tan solidària fent el text al monument és una cosa molt falagària. Ací estic jo, davant d’un full, i com isc d´aquest compromís? si jo tinc la gràcia al culet i no escric fa any i mig. Però vostés en perdonaran pel meu gran atreviment i és que per a tirar endavant he d’exercitar molt la ment. El monument que relatem té com a remat un geni amb desitjos de valent i com destinatari un bon gremi. Eixe gremi del qual parlem són els xiquets amb l’alegria de què un dia jugarem amb l’oblit de la seua malaltia. Doncs per no empastrar més us deixe amb el relat que he fet per donar-li al monument un argument boig i compromés. ARGUMENT MIQUELET EL GENI DEL JOIOS DESIG Sí, és cert, benvolguts xiquets, en la  mitologia  geniana  no sols existia un geni,  està  clar que sols un es va endur tot el protagonisme, però insistisc no sols existia el Geni de la  llàntia  màgica  d’Aladí, no, hi ha molts  més. Molts més i que guarden històries tan màgiques i fantàstiques com les del famós de la llàntia aquella. Per exemple la gran història de geni Miquelet, un geni d›ací, de casa, però que quasi ningú el coneix, però el seu poder de concedir desitjos és tan potent que al qui descobrira la seua història es queda bocabadat, bocabadat de veres.... Voleu que us la conte? Bo, doncs allà vaig.

jugar amb normalitat amb els seus amiguets, ni anar al col· legi amb els seus companys i que passaren llargues estones en l´hospital sense poder gaudir de la seua llar amb la seua família. A eixos era als que volia concedir-los el desig per a fer-los feliços i extraure el seu millor somriure. Miquelet, que a part de ser geni era molt llest, sabia que fer feliç a un xiquet era la millor medicina que se li podia donar. Ell era així, un geni solidari amb els xiquets malalts. I no, no fregaves res perquè apareguera sinó que màgicament s´endinsava dins de la ment de les persones que estaven al voltant dels xiquets malalts, els feia esbrinar discretament quin desig tenia el xiquet i ja s´encarregava ell de transformar-lo en realitat. Tots el coneixen com Miquelet el geni del joiós desig. No se sap a  quants  xiquets els  haurà  concedit  el seu desig. Segons conta la mitologia es poden comptar per milers o centenars de milers o milions o que sé jo. Però el que si m´han contat, és que hui en dia encara  està  fent realitat els  desitjos  dels xiquets malalts,  perquè  Miquelet  s’alimenta de somriures i per cada somriure d´un xiquet malalt que aconsegueix, ell renova el seu poder per poder continuar omplint de goig als xiquets malalts. Tal volta, alguna vegada Miquelet s’haja introduït al vostre inconscient per fer feliç a algun amiguet teu que li vas traure un bon somriure quan estava malalt Te’n recordes? És un secret de la mitologia geniana, per això no hauria de contar-ho, però una vegada em van dir que Miquelet el geni del  joiós  desig habita dins del  subconscient de totes les persones i que si tanquem els ulls, respirem profund, molt profund i escoltem al nostre interior, el  descobrirem.

Miquelet era un geni d›ací, de la terra, com nosaltres, gaudia d´aquest meravellós lloc del món on la llum del sol era miraculosa i il·luminava amb mil colors, l´aire portava mil flaires cadascú més embriagador, on l’aigua de la mar banyava les seues arenes daurades en platges immenses, on el somriure en la cara de la gent et donaven els bons dies totes les matinades de l’any. Terra de gent amable, alegre i molt, molt solidària. Miquelet, no era com aquell de la llàntia, no, la veritat és que era prou diferent, a Miquelet no li feia falta que fregares  cap  objecte  per a  aparéixer  i tampoc  podia  concedir tres desitjos al qui el trobara, sinó que Miquelet sols podia concedir un desig. Bé, un desig per cada u que el necessitara. Miquelet volia fer feliç a tots i cadascú dels xiquets que patiren alguna malaltia. Malaltia que no els permetera

88 / BORRIANA 2019


COMISSIÓ INFANTIL Presidenta: Sara Gimeno López. Vicepresidents: Marc Aragonés Hernández i Marc Esteller Mingarro. Delegada de falleres: Dana Ferrer Hernández. Delegats minifalles: Pau Garrido Claramonte i Javier Martínez Felip. Delegats jocs: Jaume Almagro López, Gerard Garrido Claramonte, Alejandro Vilar Vicent, Elena Vilar Vicent. Delegats desfilades: Alba Darocha Hoyos. Delegats festejos: David Aragonés Hernández, Aitana Esteller Mingarro. Delegats actes: Pau Darocha Hoyos. Vocals: Lara Ribes García, Martina Ribes García, Lucia Ribes Grandio, Mateo Ribes Grandío, Pablo Valero Ruíz, Claudia Pescador Selma, Marc Pescador Selma, Carmen Martínez Felip, Gerard Marqués Petit, Neus Marqués Petit, Valeria Madueño Felipe, Blai Madueño Felipe, Natalia Pomares Monsonís, Quique Pomares Monsonís, Manuel Pomares Monsonís, Nuria Esteban Almenara, Xavier Esteban Almenara.

Iván Ribes Martí, Berta Hernández Pérez i Sergio Navarro Máñez

89 / BORRIANA 2019

Sara Gimeno López. Presidenta Infantil.

FALLA BARRI D’ONDA

Delegada parador: Inés Franch Blasco. Delegats estandart: Javier Martínez i Blai Madueño. Delegades creus: Noema Bleda Vilar i Paula Selma Huguet. Delegat falles: José Luis Pascual Nebot. Delegats festejos: Maria Rosario López Albella, Juan Bautista Ventura Burdeus, Ana Maria Grandio Molejón. Delegats flors: Sonia Hoyos de Padros, Elena Felip Giménez. Delegat sainet: Juan Darocha Huerta. Delegat pirotècnia: Cristian Nebot Pascual. Vocals: Santiago Esteller Gascó, Verónica Sorribes Cabrera, Eva Petit Blasco,Alejandro Marqués,Álex Marqués Petit, Vanesa Felipe, Naiara Arenós García, Mónica Petit Blasco, Jorge Isach Cortes, Natalia Monsonís Codina, Enrique Monsonís, Juan Francisco Esteban, Queralt Almenara, Pablo Pescador.

COMISSIONS

COMISSIÓ Vicepresident 1r: Iván Ribes Martí. Vicepresidenta 2a: Berta Hernández Pérez. Vicepresident 3r: Sergio Navarro Máñez. Tresorer: Manuel Sabater Sabater. Secretària: Belén García Cabedo. Delegada lotería i rifes: Mamen López Tomás. Comptador: Sergio Ribes Martí. Vicecomptadora: Beatriz Godos Moliner. Delegades falleres majors i infantils: Andrea Ventura López, Paula Barruguer Aparici. Delegada casal: Mª José Pascual Martí. Delegat truc: Teodoro Hernández Antón. Delegat cartilles: Rocío Ruíz Campos. Delegat llibret: Juan Ribes Rico. Delegades indumentària: Lara Sabater Hernández, Ester Hernández Garcia. Delegades protocol: Silvia Navarro Godos,Verónica Nebot Pascual. Delegats artístics: Silvia Anguera Prados, Vicente Palomero Montoya. Delegats carrosses: Gerardo Ribes Guerola, Maria José Forcada Burdeus, Carmen López de Armentia Miralles, Pedro Aragonés Cabanes. Delegades comparsa infantil: Sayo López Tomás, Ana Claramonte Chiva, Mª Dolores Vicent Arrufat. Delegat manteniment: Juanjo Gimeno Bomboí. Delegada xaranga: Marina Ribes Anguera. Delegada fotografia: Gemma Hernández Pérez. Delegats comparsa major: Vicente Llácer García, Sergi Navarro Godos, Diego Ventura López, Alejandro Gil Soler, Oscar Esteban Guardino, Juan Carlos Moreno Sánchez. Delegats gastronòmics: Benjamín Vilar Ferrandis Vicente Garrido Silvestre, Luís Almagro Tormos. Delegats comunicación i publicitat: Santi Calaforra Ramada, Rubén Soto Vives. Delegades cabaç: Mª Dolores Sabater Sabater, Mª Angeles Mingarro Arnandis. Delegades banderetes: Sonia Peris Varella, Loles Segura Torrent.


FALLA DON BOSCO

CATEGORIA ESPECIAL Artesà: Francisco Jiménez Rodero

92 / BORRIANA 2019


Un any més, ja entrats en març, volíem, amb il·lusió, oferir de nostra falla la crítica-explicació. I un any més ens dirigim als fallers més avesats, mes també als lectors novells, que no estan acostumats. Així doncs, obriu els ulls i pareu bé l’atenció, perquè enguany la nostra falla causarà gran sensació. I és que tracta d’un assumpte que a tots més o menys agrada, puix el menjar i la cuina és el tema d’esta falla. I com ara estan de moda programes com Màster Xef, segur que us és familiar tot allò que us contarem. COS DE LA FALLA Per al cos del monument, el nostre artista ha triat a un cuiner presumptuós, d’aspecte voluminós, i de si mateix pagat. Aquest xef de tres estrelles en la cuina fa i desfà, i cap dels seus ajudants, als qui no creu importants, s’oposa a sa voluntat. És si més no com Borriana, on el nostres dirigents han posat un porc al forn, que enllestiran ben enjorn per a tots els borrianencs. Sembla que és ‘recotxineo’ que els cuiners hagen triat l’animal que ens representa; és normal que la gent senta que a tots ens ha enfornat. Ells manen i tots nosaltres, amb el cap catxo obeïm sense poder ni piular, però no ens podem queixar: hem triat el que tenim.

REMAT Rematant la nostra falla tenim a un xef mexicà, que sembla que està cuinant menjar amb molt de picant i fotuts ens deixarà. I és que cada decisió dels que ostenten el poder afecta, quina putada, a la gent malhumorada que està pagant el servei. ESCENA PRIMERA: CARABASSES I MONIATOS Com que som un poble d’horta hem plantat al mig del Pla, un planter de carabasses que el mes de maig florirà. I seguint la tradició que mana l’agricultura, també plantem moniatos per a fer-ne confitura. I és que abans que la calor vinga i amb ella l’estiu, collirem les plantacions per fer unes eleccions de les quals tothom es riu. ESCENA SEGONA Des de sempre el nostre món ha estat molt mal repartit, mentre alguns moren de fam, de greix altres van farcits. En la falla podreu veure a un home un tant rovellat, amb més fam que un regiment, mentre el nostre Ajuntament empapussa al que està fart. Ens recorda aquests extrems a les dispars subvencions que van donant els polítics per tocar-nos els collons. ESCENA TERCERA No feu cas de l’Arguiñano, de l’Arzak o el Jose Andrés, en el nostre consistori

93 / BORRIANA 2019

trobareu al millor xef. És un home de gran pes en política local, amb la llengua compromés i que aspira a ‘lo més alt’. Damunt, com és ‘periodista’, escolta’l, t’il·lustrarà; tots saben que al consistori quan ell parla puja el pa. ESCENA QUARTA A esta bonica xinesa, la van dur ben enganyada, prometent-li bona vida en la terra valenciana. No us sona açò a algun partit que ha promès al ciutadà mil promeses que tothom sabem que no complirà? ESCENA CINQUENA Borriana ha estat distingida amb una flamant estrella, un gran reconeixement a la cuina del moment per nostra indústria hostalera. Serà aquesta lluent estrella la de tantes subvencions que en Europa ens han donat, però que no ens hem gastat perquè som estalviadors? O serà la lluïssor d’eixos premis tan ansiats, els que espera cada falla i que en no rebre’l no es calla allò de: ‘mo l’han robat’? I amb açò, amigues i amics, acabament l’explicació d’aquest monument que enguany preparem amb il·lusió. Veniu en festes a veure’ns, sentiu-vos tots convidats que en la falla de Don Bosco ens sentirem molt pagats.

FALLA DON BOSCO

Lema: Màster Xef a Borriana. Crítics: Salvador Doménech i Juane Gumbau


FALLA DON BOSCO

FALLERES MAJORS

Clara Segarra Arnau. Fallera Major

Andrea Galán Sorlí

94 / BORRIANA 2019


FALLA DON BOSCO Ángela Arnandis Usó

Ana Molina Dualde. Fallera Major Infantil

Ángela Ribes Daza

Claudia Rodríguez Alemany

María Morcillo Ballester

Balma Blasco Sanmiguel

Blanca Mallol Saborit

Claudia Monferrer Devís

Emma Membrado Gargallo

Luna Carabantes Herrero

María Doménech Clausell

Marta Bou Arnandis

Pilu Ríos Medina

Sofía Fuentes Portalés

95 / BORRIANA 2019

INFANTILS

Alejandra Ríos Medina


FALLA DON BOSCO

CATEGORIA ESPECIAL Artesàns: Hermanos Fuentes Lema: El Somni D’Ana

Crítics: Salvador Doménech i Juane Gumbau

Atenció, pares i mares, acosteu a la xicalla, que els faré, ben acomplida, l’explicació d’esta falla. Doncs enguany ací en Don Bosco us mostrem un monument ben reblit de fantasia, ben reblit de sentiment. És el cos de nostra falla una xiqueta fallera que asseguda en el seu tron es mostra ben riallera. Fent-li tot el rendibú, podrem veure a un dolç xiquet, que pel seu abillament, deu de ser son falleret. Tots dos, amb molta sorpresa, admiren bocabadats com un munt de personatges d’un llibre s’han escapat. Són personatges de conte, de màgia i de fantasia, que als xiquets i als majorets omplin de molta alegria. D’esta colla tan graciosa al davant va Peter Pan, i uns xiquets que amb pols de fades de segur que volaran. Per descomptat que no falta un malèvol capità, a qui un dia un cocodril se li va menjar la mà. Completen aquesta colla un cabàs de ninotets que van a fer les delícies de xiquetes i xiquets. I amb estos versos acaba la crítica, de moment, si voleu saber més coses estaran al monument.

96 / BORRIANA 2019


COMISSIÓ INFANTIL Presidenta: Alejandra Morcillo Ballester. Vice-President: Nacho Monferrer Devis. Vice-President: Jordi Doménech León. Secretari: Pepe Broch Monraval. Tresorer: Ferran Corro Hidalgo. Contador: Vicent Ríos Granell. Vocals: Ángela Arnándis Usó, Yago Arnándis Usó, María Arrufat Pastor, Sara Arrufat Pastor, Neus Balaguer Sales, Ferran Balaguer Sales, Julia Blanch Ríos, Pau Blanch Ríos, Salva Blanch Ríos, Balma Blasco Sanmiguel, Álvaro Blasco Sanmiguel, Natalia Blasco Segarra, Adriana Bodí Francisco, Lucía Bodí Francisco, Marta Bou Arnándis, María Broch Monraval, Mar Carabantes Herrero, Luna Carabantes Herrero, Joana Corro Hidalgo, Andrea Crespo Rueda, María Domenech Clausell, Sofía Fuentes Portalés, Lucía Gallego Fort, Natalia Gil Ibañez, Sara Gil Ibañez, Paula Gimeno Ríos, Santi Gimeno Rios, Pau Hernández Balaguer, Maria Hernández Balaguer, Carmen Mallol Saborit, Blanca Mallol Saborit, Emma Membrado Gargallo, Anna Miró Cabrera, Marta Molina Dualde, Ana Molina Dualde, Claudia Monferrer Devís, María Morcillo Ballester, Laura Ortells Marqués, Irene Ortells Marqués, Jose Pascual Pedro, Ángela Ribes Daza, Sofía Ribes Daza, Marina Ríos Granell, Amèlia Ríos Granell, Alejandra Ríos Medina, Celia Ríos Medina, Pilu Ríos Medina, Claudia Rodríguez Alemany, Arnau Torres Mingarro, Robert Torres Mingarro, Adriana Ventura Moreno, Cesc Ventura Moreno, Francisco Javier Perelló Crespo, Rubén Ferrer Perelló, Lucas Ferrer Perelló, Carmen Doménech León.

Alejandra Morcillo Ballester

97 / BORRIANA 2019

Emilio Morcillo Ortega

FALLA DON BOSCO

Pedro Lozano Centelles, Isabel Poyatos Mora, Jordi Mallol Escura, Juan Miguel Membrado Trilles, Mª Isabel Gargallo Porcar, Juan Carlos Miguel Monfort, Vicente Miró Gutierrez, Maite Cabrera Vicent, Miguel Molina Saera, Mª José Dualde Ballester, Nacho Monferrer Daudí, Cristina Devís Diago, Joaquín Monfort Peña, Anna Ballester Grimaltos, Patricia Oliver Granell, Vicent Ortells Gil, Lucía Marqués Martí, Gloria Monfort Manzano, Clara Pedro Monfort, Cristina Mingarro Amiguet, Claudia Pérez Martínez, Jero Cano Martínez, Anna Poveda Manrique, Javier Ribelles Marqués, Pilar Medina Badenes, Vicent Ríos Torres, Gloria Granell Doñate, Manuel Roca Vicent, Isabel Gimeno Rodríguez, Rebeca Gimeno Salafranca, Pedro Rodríguez Ruiz, Alejandra Alemany Ribes, María Ruiz Capdevila, Paloma Saborit Dosdá, María Safont Ros, Marta Salas Simó, Marieta Santos Palau, Marta Silvestre Cepeda, Ana Sorlí Garrido, Pascual Teixeira Bernardo, Paloma Torrent Gómez, Ángel Torres Soria, Tamara Mingarro Molés, Frans Ventura Aguilella, Ibana Moreno Llácer, Mª Pilar Ventura Salvador.

COMISSIONS

COMISSIÓ President: Emilio Morcillo Ortega. Vicepresidents: Paloma Boix Bort, Manuel Ríos Sarmiento, Juan Granell Ferré, Salvador Doménech Montoliu. Secretaria: Mª Carmen León Domingo. Vicesecretaria: Mª Rosario Planelles Ramos. Tresorer: Javier Pi Saborit. Comptador: Javier Perelló Oliver. Delegat de loteries: Jose R. Broch Mesado. Delegat de casal: Juan Carlos Hernández García. Delegat de pa i portes: Juan Fran Pedro. Delegada de falleres: Isabel Lozano Poyatos. Assesor artístic: Juan Dualde Molés. Delegat d´activitats artístiques: Vicente Ribes Caballer. Delegada de Play Backs: Raquel Climent Silla. Delegat de carrosses: Luis J. Bernat Rubert. Delegada de comparsa infantil: Cristina Saborit Dosdá. Delegada de comparsa: Mª Ángeles Daza Lobón. Delegats d´activitats diverses: Carlos Cano Heras, Jorge Penalba. Delegats de Llibret: Juan Emilio Gumbau González, Paloma Boix Bort. Delegat de “La Volta”: José Juan Nebot Albero. Delegats pirotècnics: Mauro Llopis Martí, Javier Arrufat Vicent. Delegats de truc: Salvador Doménech Montoliu, Luis J. Bernat Rubert. Delegades de parxis: Cinta Escobedo Molés, Mª Isabel Tortosa Julián, Mª Carmen Gascó Murciano. Vocals: Jéssica Agudo Serrano, Sofía Alonso García, Juan José Archelós Picazo, Francisco José Arnandis Ibáñez, Natalia Usó Sánchis, Rosa Arnau Fandos, Clara Segarra Arnau, Gloria Pastor Aymerich, Mª José Badimón Sanz, Isaac Balaguer Lizaran, Nuria Sales Pérez, Mª Dolores Girona Llácer, Salvador Blanch Saera, María Ríos Torres, Juan José Blasco Granell, Mercedes Payá Gil, Sara Blasco Payá, Alberto Blasco Monfort, Rosa Mª Segarra Ribes, José Antonio Blasco Pérez, Sara Sanmiguel Gómez, Jorge Bodí Ortells, Sandrina Francisco Muñoz, Silvia Bono, Mª Carmen Bort del Río, Salvador Bou Tomás, Marisol Arnándis, Lorena Monraval Peris, Maite López Atienzar, Paloma Cano López, Carlos Cano López, María Carbonell Ruíz, Adrián Chiva Saez, Carolina Mataix Ferrer, Joaquín Chiva Ventura, Mariló Saez Alonso, Ángela Chiva Saez, Julio Climent Vieco, Adelaida Herrero Calvé, Gerard Climent Silla, Víctor Manuel Pesudo Villarreal, Silvia Comes Palomero, Jose Manuel Crespo Romero, Marisa Rueda Martín, Emilio Dávila Velasco, Santiago Doménech Montoliu, Silvia Clausell Hidalgo, Josefa Ballester Enguídanos, Alejandro Forcano Llácer, Carmen Melchor Borja, Claudia Fornet Ventura, Adrián Francisco Clausell, Venancio Fuentes Guerola, Mª Isabel Portalés Galí, Isabel Mª Fuentes Portalés, Jose Vicente Gallego Porras, Inmaculada Fort Porcar, Carlos Garí Aguilella, Jose Manuel Gil Fonfría, Elsa Ibañez Palau, Laura Barrué Ibañez, Laia Gil Monraval, Santiago Gimeno Piquer, Cristina Ríos Ripollés, Rocío Gómez Tichell, Vicente Granell Estiguin, Mª José Fortea Rubert, Marta Guillamón Salom, Marilar Rosell Diago, Maria Gumbau Rosell, Roser Gumbau Rosell, Mª Dolores Heredia Quirós, Isabel Andreu Heredia, Gloria Balaguer Moscardó, Bibiana Hidalgo Sanchis, Verónica Jarque Diago, Marta Latorre Poveda, Juan León Amiguet, Carmen Domingo Jarque, Julio López Guillén, Andrea Galán Sorlé, Marta Marqués Martí,


1A CATEGORIA

FALLA LA MERCÉ

Artesà: Loren Fandos Ayoro

98 / BORRIANA 2019


Enguany el tema escollit vol trencar maleficis reclamant sense perjudicis el primigeni sentit de la festa als inicis. Per això tot el cadafal el trobareu dedicat a l’aspecte més destacat, al sentit original pel qual la falla s’ha creat. Si la festa de la falla perd l’origen essencial, fer la falla ja no ens cal; preparem junts la mortalla i enllestim el funeral. Quatre trastos i un ninot sense massa pretensió iniciaren la tradició i condemnaven al foc la malicia i perdició. És la gènesi de la festa, l’esperit que ha de surar, l’exercici de criticar que al cadafal es manifesta i és l’objectiu principal. No va nàixer la falla per ser un bonic monument que admirara tota la gent, sinó amb l’ànima canalla de fer justícia públicament. Sense fer mai de costat l’art que vingué després fent d’eixos trastos monument, hem de deixar clar i subratllat que és la crítica lo primer. Escena Primera El circ de les crítiques. Com enguany hi ha eleccions en este circ municipal la funció serà especial amb promeses a muntons per mantindre els seus jornals.

Escena segona I tu, més! La crítica política. Si a l’exercici de criticar tinguerem que donar guardons, serien els campions que mai podríem alcançar nostres polítics espanyols. Escena tercera Tu saps que m’han dit? La crítica al carrer. És la crítica del carrer la més pura xafarderia, la que escoltem cada dia a la veïna del primer o a l’amo de la fruiteria. Escena quarta La crítica a les xarxes socials. Les noves tecnologies semblen ja hui essencials i en elles les xarxes socials ens bombardegen tots els dies amb mentides monumentals. Escena cinquena Falla moderna o falla clàssica? Una crítica a la falla. Siga clàssic o modern, lo important del monument és una crítica en fonament i que l’artista puga viure amb un jornal dignament. Escena sisena Açò heu plantat? La crítica als fallers. Observant el monument trobem a este malcarat que un plat de polp ens ha tirat criticant severament el que a la plaça hi ha plantat.

99 / BORRIANA 2019

FALLA LA MERCÉ

Lema: I tu...que critiques? Guió i versos: Amics del Got


FALLA LA MERCÉ

FALLERES MAJORS

Maria Guerrero García. Fallera Major

Andrea Sanchis Ferrandis

Alèxia Durà i Saura 100 / BORRIANA 2019


Maria Olivas Vidal-Joan Blasco Martí Laura Moreno Enrique-Tarancón. Fallera Major Infantil

Carla Arnau Sanchis

Carla Vidre Lara

Sofia Sanchis Miralles

Ainhara Sánchez-Cambronero López

Aina Borja Soler

Daniela Salinas Rubert

Lucia Palos Rueda

Aitana Puchol Köster 101 / BORRIANA 2019

Irene Rodríguez Ibáñez

Llura Borja Soler

Paula Imbernón Raduta

FALLA LA MERCÉ

INFANTILS

Julia Aparici Mundina-Braian González Rivera


FALLA LA MERCÉ

1A CATEGORIA Artesà: Paco Martínez Heredia Lema: Samba!!! Crítica: La Calavera Coquis Toca moure l'esquelet al ritme més saborós aquell que marca content la samba arreu del món.

Amb maraques i timbals portant el ritme i el compàs passarem uns dies genials dels que no et penediràs.

No podia ser d'altra manera, qui més li ha fet propaganda al llarg de tota la terra ha segut Carmen Miranda.

Des de Brasil ens arriba per fer-nos entrar en calor. Amb la música i el ball és la samba la millor.

Puix la música és motiu de gaubança i germanor; et fa sentir sempre viu allunyant tristesa i plor.

Ella és l'element principal que trobem a la falleta amb eixa imatge genial sempre de fruita repleta.

Engalanem la placeta amb garlandes de colors per fer present la festa que naix dintre dels cors.

Qui podria simbolitzar a la samba brasilera? Qui la sap millor ballar amb una gràcia primicera?

I, com no, està ballant amb un somrís meravellós que a tots va anunciant el seu caràcter amorós.

L'alegria de la samba ens aplega a La Mercè doncs som una falla oberta que rep sempre a tot el que ve.

102 / BORRIANA 2019


COMISSIÓ INFANTIL FALLA BARRI LA MERCÈ 2019 Presidentes: Alejandra Martínez Moreno, Núria Martínez Moreno. Vocals: Anne Alós Palomero, Julia Aparici Mundina, Candela Argandoña Sánchez, Leo Argandoña Sánchez, Carla Arnau Sanchis, Joan Blasco Martí, Martina Blasco Romero, Aina Borja Soler, Llura Borja Soler, Alba Campos Gascón, Nicolás Capella Melchor, Simón Capella Melchor, Pepe Capella Melchor, Joan Conde Campos, Marc Conde Campos, Aleix Cuartero Murgui, Ariadna García, Hugo García, Alexia Garcia Ruiz, Pablo Garrido Salinas, Pau Gaya Miró, Lucía Gaya Miró,Elia Gil Castell, Joel Gil Castell, Carmen Gil Molés, Braian González Rivera, Paula Imbernon Raduta, Martín Llopis Sánchez-Cambronero, Balma Marañón Meliá, Laura Moreno Enrique-Tarancón, Ángel Moreno Enrique-Tarancón, Marina Nebot Lahuerta, Xavi Nebot Lahuerta, Ana Olivas Vidal, Maria Olivas Vidal, Lucía Palos Rueda,Víctor Palos Rueda, Melani Porter Cabedo, Sofía Porter Cabedo, Aitana Puchol Köster, Diego Puchol Köster, Aina Ramón Martínez, Vera Ramón Martínez, Irene Rodríguez Ibáñez, Valeria Rodríguez Ibáñez, Mónica Romero Ibáñez, Alejandra Salinas Rubert, Daniela Salinas Rubert, Ainhara Sánchez-Cambronero López, Marc Sánchez-Cambronero López, Sofia Sanchis Miralles, Carmen Tena Rosell, Lola Tena Rosell, Carla Vidre Lara, Alejandra Villanova Sanahuja, Daniel Villanova Sanahuja, Adelle Vivas Abaso, Alma Vivas Abaso.

Vicent Blasco Miró

Núria Martínez Moreno-Alejandra Martínez Moreno

103 / BORRIANA 2019

FALLA LA MERCÉ

Vocals: Carlos Nebot Ortega, Vidal del Campillo Marta, Iván Pallarés García, Antonio Rodríguez Ortega, Martina Mesado Albero, Raquel Beltrán Sangüesa, Carmen Beltrán Sangüesa, Angel Beltrán Gallén, Jessica Guillem Díaz, Paula Mata Belenguer, Ana Blasco Romero, Ángela Escrivá Montoro, Jose Antonio Imbernón Ruíz, Júlia Pi Hernández, Irune Zorio Lucha, Natalia Granero Moreno, Ana Velasco Martínez, Roberto Campos Franch, Lourdes Gascón Pons, Patricia Campos Franch, Juan Vicente Conde López, Marta Castell Sanz. Raimon Gil Sánchez, Vicente José Ríos Abella, Ainhoa Doñate Segarra, Rocío López Salido, Mercedes Sanahuja Sanz, Teresa Bort Saborit, Carmen Melchor Carda, Carlos Romero Romí, Mónica Ibáñez Gumbau, Mari Luz Sanchis Guinot, Jesús Arnau Ripollés, Esmeralda Rivera Arce, Fermín Palos Cardona, Noelia Rueda Muñoz, Angel Villanova Pérez, Rafael Aparici Tamayo, Marisa Mundina Méndez, Vicente Puchol Prades, Kristel Köster Cuende, Pepe Palmer Boix, Héctor Olivas Masip, Javier Argandoña Haro, Jorge Marañón Rives, Stella Meliá Hidalgo, Fernando Salinas Sánchez, Susana Laura Rubert Rhein, Vicent Mingarro Arnandis, Sergio Borja Salvador, Laura Soler Centelles, Hugo García Almela, Lorena Ruíz Traver, Lorena Martínez Sebastiá. Narciso Ramón Navarro, Sarah Vidre Lara, Silvia Diago Pérez, Maria Anaya Monte, Carmen Hermoso Gil, Alba Monfort Cirera, Laura Sendra Muñoz, Emma Alós Palomero, Sofia Murillo de la Fuente, Amparo Arce García, Magda SánchezCambronero Marín, Rubén Cuartero Sancho, Lorena Cabedo Ruíz, Francisco Martínez Gómez.

COMISSIONS

COMISSIÓ President: Vicent Blasco Miró. Vicepresidència Organització i Festejos:Susana Sánchez Beltrán, Rosa del Campillo Arenós, Merche Castelblanque Mateo, Salvador Escrivá Alemany. Vicepresidència econòmica: Diego Blasco Garcés, Jordi Bort Castelló, Laura Vidal Moreno. Vicepresidència d'Activitats: Raúl Blasco Miró, Quique Vidal Moreno, Paco Martínez Herédia, Vicente Manzano Mollar. Vicepresidència Cultura: Josep Nos Garcia, Héctor Borja Sánchez, Maria Guillamón Silvestre. Secretaria: Jordi Bort Castelló, Laura Vidal Moreno. Tresoreria: Diego Blasco Garcés. Delegació de Loteries: Susana Sánchez Beltrán. Delegació de Cartilles: Arturo Castelblanque Pérez. Delegació de Llibret: Josep Nos García, Héctor Borja Sánchez, Jordi Bort Castelló, Vicent Blasco Miró. Delegació de Federació: Josep Nos García, Vicent Blasco Miró. Delegació de Junta Local Fallera: Toni Leal Corrales, Raúl Blasco Miró. Delegació de Música: Maria Guillamón Silvestre. Delegació de Comunicació i xarxes: Diego Blasco Garcés, Vicent Blasco Miró, Nieves Gallén Hermoso. Delegació d'Activitats solidàries: Minerva Saura Fausto. Delegació de Teatre: Esther Salinas Sánchez, Salvador Escrivà Alemany, Quique Vidal Moreno, Paula Vidal del Campillo, Maria Sánchez Tercero, Vicent Manzano Mollar, Raúl Blasco Miró, Rosa del Campillo Arenós, Alejandro Capella Pulido, Eva Garcia Pérez, Daniel Canseco Gil, Lorena Miró Torres, Héctor Borja Sánchez, Joan Pau Durà Saura. Delegació de Falleres: Merche Castelblanque Mateo, Nieves Gallén Hermoso, Maria Guerrero García, Andrea Sanchis Ferrandis, Alèxia Durà i Saura, Maria Hidalgo Manzano. Delegació d'Infantils: Vicent Manzano Mollar, Socorro Lara Cuenca, Maria Enrqiue-Tarancón Gallego, Mirela Anabela Raduta. Delegació d'Actes de Novembre: Noelia Boluda Boix, Jessica Vidre Borja, Pablo Pedrós Herrera, Natalia Palacios Carreguí. Delegació de Parador: Salvador Escrivà Alemany, Rosa del Campillo Arenós, Susana Sánchez Beltrán, Vicent Granel Cabedo, Carmina Miralles Montolio, Josep Nos García, Consuelo Moreno Albert, Maria José Sangüesa Mingarro, Estela Barrachina Tornador Delegació d'Exaltació i Proclamació: Josep Durà Vives, Loles Martí Barreda, Miriam Garcia Fernández, Mercé Rufino Isach. Delegació del Porrat: Trinitat Calaforra Soto, Merche Galve Izquierdo, Loles Martí Barreda, Susana Sánchez Beltrán,Laura Vidal Moreno, Rosa del Campillo Arenós. Delegació de Plantà i cremà: Pasqual Chiva Sanchis. Delegació de Carrosses i Creus: Paco Martínez Heredia, Tomás Gallén Sánchez, Alejandro Capella Pulido, Raúl Blasco Miró,Richard Alós Ribes, Sergio Sendra Berlanga, M.Ángel Blasco Guinot, Vicent Manzano Mollar, Julián Sánchez-Cambronero Marín, Quique Vidal Moreno, Daniel Canseco Gil, Sergio Porter López. Delegació de Comparsa: Esther Salinas Sánchez. Delegació de Comparsa Infantil: Esther Ibáñez Sorribes, Gemma Lahuerta Villar, Maria Murgui Diago, Susana Melchor Pascual. Rosa del Campillo Arenós, Inmaculada Abaso Rochera, Ana Romero Ferrandis. Delegació de Paiportes i gastronomia: Arturo Castelblanque Mateo, Ulpi Mateo del Olmo, Joaquina Capdevila Tomás, Sonia Rosell Tena, Natividad Fernández Almagro. Delegació de Casal: Vanessa Sánchez-Cambronero Marín, Nieves Hermoso Braceros, Ame Muñoz Ríos, Belén Palomero Blesa, Rubén Tena Batalla, Raúl Blasco Miró. Delegació de Pirotècnia: Tomás Gallén Sánchez, Pasqual Chiva Sanchis, Daniel Canseco Gil.


FALLA BARRI LA MOTA

2A CATEGORIA Artesà : Loren Fandos

104 / BORRIANA 2019


“Fer el quadro”, és una expressió que significa una cosa així com “fer una escena”, o el que és quasi el mateix “muntar un poll”. Es basa en l’origen de la paraula “poyo”. En llatí vol dir pòdium i era el lloc al qual es pujaven els oradors per a donar xarrades. Així, doncs, “muntar un poll” no es pujar-se a un pollastre sinó que vol dir pujar-se a un podi per a donar la “brasa” a una audiència més o menys gran, tampoc “fer el quadro” és pintar ninguna superficie artísticament, més bé és fer el “pallasset”. “Fer el quadro”, és el que es toca a la classe política d’ací per què la gent els done el seu vot cada quatre anys i així ells poder “pintar” la nostra ciutat a la seua manera i convinença. Per què estos “elements” o “pintors de quadres” que, la majoria, solament es recorden de nosaltres quan toca posar la papereta a l’urna entren en raó i no els deixem “fer el quadro” hem de posar els quatre sentits amb qui dipositem la nostra confiança “pictòrica”. No necessitem “pintors de brotxa gorda”, necessitem “artistes” que pinten per a la nostra ciutat un quadre meravellós...amb futur. Entre tots ho hem d’aconseguir.

105 / BORRIANA 2019

FALLA BARRI LA MOTA

Lema: Fer el quadro. Crítica: Vicent Jarque


FALLA BARRI LA MOTA

FALLERES MAJORS

Lorena Monfort Rovira. Fallera Major

Marta Ortells MartiĚ 106 / BORRIANA 2019


FALLA BARRI LA MOTA

INFANTILS Nerea Palero Monfort. Fallera Major Infantil

Aitana Andreu Abaso

Leyre Lara Silvestre

107 / BORRIANA 2019

Sara Tomás Martínez


FALLA BARRI LA MOTA

2A CATEGORIA Artesà: Sergio Fandos Lema: IDEAL2A Crítica: Vicent Jarque Com bé observem tots dia a dia, la tecnologia es fa cada vegada més forta en la nostra vida, a hora d’ara, per exemple, no imaginem un xiquet sense la seua tableta, oci, treball, domèstics...tots ens fan la vida més fàcil i còmoda. Qui podria pensar que mitjançant un objecte quadrat poguerem comunicar-nos a mils de quilòmetres amb un altra persona? O Com han evolucionat les cartes, passant d’enviar-la per correu i tardant molts dies en arribar al seu destí,a, que amb un simple clic arribe a este per e-mail en segons. Sens dubte darrere de tot açò hi ha grans personatges, genis i inventors, que ho han dut a terme.

En esta falla farem un tour pel planeta IDEAL2A, observant com serà el dia a dia en el futur, un xicotet lloc anomenat món en l’any 2980, observarem com viurem en comú amb robots, on l’amor, l’amistat i el companyerisme és absolut. Inclós les mascotes tenen cabuda ací, convivint tots junts, com iguals. En la falla no ens oblidem de les mascletades, de la pirotècnia del futur. Veurem com serà el dia de demà. Veniu amb nosaltres i gaudireu del futur en l’idíl·lic planeta IDEAL2A

108 / BORRIANA 2019


COMISSIÓ FALLA LA MOTA

Joan Palero Monfort

Ricard Romero Cano, Ylenia Pastor Abaso, Sandra Carda Planelles José Adrián Coronado Ayala

109 / BORRIANA 2019

COMISSIONS

COMISSIÓ INFANTIL President: Joan Palero Monfort . Vicepresident: Ramon Garcia Diago. Vocals: Nerea Palero Monfort, Leyre Lara Silvestre, Aitana Andreu Abaso, Vicent Garcia Diago, Sara Tomàs Martínez, Carmen Tomás Martínez, Xavi Palero Monfort, Clara San Vicente Abaso, Edurne Lara Silvestre.

FALLA BARRI LA MOTA

Membre de Junta Gestora i Del artístic: Jose Adrián Coronado Ayala. Membre de la Junta Gestora i Del. d’actes: Sandra Carda Planelles. Membre de la Junta Gestora i Del. de falleres: Ylenia Pastor Abaso. Membre de la Junta Gestora i Vicesecretari: Ricard Romero Cano. Secretaria i Del. de Loteries: Maria Martí Martínez. Comptadora: Loli Hidalgo Porras. Delegat artístic: Adrián Ortells Ferrer. Delegat gastronòmic: Alfonso Coronado Ayala. Delegat de xaranga: Vicente Lara Herrero. Dele gada de comparses: Maria Coronado Ayala. Delegat poètic: Javier Gual Rosell. Delegada de llibret i arxius: Cristina Marco Martínez. Delegada de festejos: Arantxa Llorca Saporta . Delegat de Falleros d’honor: Adrián Pinazo Mendo. Vocal: Noelia Diaz Diago. Vocals: Mari Rey Diago Garcés, Silvia Peirats Renau, Marta Terren Diaz, Jessica Lara Hidalgo, Mari Trini Ayala Garcia, Irina Abaso Gómez, Cynthia Abaso Gómez, Pablo Felguera Pérez, Sandra Saborit Cabrera, Encarna Rovira Palanques, Lorena Monfort Rovira, Juanan Palero Mollon, Vicente Cantos Barreda, Eugenia Martínez Campillo, Marta Ortells Marti.


FALLA BARRI LA RAVALERA

2A CATEGORIA Artesà : Javi Capella Claramonte

112 / BORRIANA 2019


Al Mercat Persa pots trobar tot el que pugues somiar Ves amb cura amb què somies i els malsons que passaries. Tres catifes de pèl d’ós venen amb despatx inclòs. O una tauleta de nit amb polític impunit. Podràs veure mercaders, són polítics mentiders. Traficants de tota mena que et fotran fins la berena! Amb qui més compte has d’anar pel què et podria passar és amb els Cibur-trileros, mescla de Ciutadans i Peperos. Ells t’ensenyen el dauet... Quan alces el gobelet et quedes amb l’expressió que has vist una aparició! El Món Faller, com Faquir, traga vidres, serps i sabres. Volen fer-nos penedir de fer crítica de falles. Perquè no us he anomenat no gaudiu els de l’esquerra. Encara queda, al remat, la falla per donar guerra. Així és benvolgut amic! No et mires més el melic i vine de bona gana a un Mercat Persa: BORRIANA!

113 / BORRIANA 2019

FALLA BARRI LA RAVALERA

Lema: “En Un mercat Persa” Crítica I Guió: Critikakelarre


FALLA BARRI LA RAVALERA

FALLERES MAJORS

Patricia Negre Gimeno

Raquel Sánchez López

Irene Panís Casado

Sandra Candau López

114 / BORRIANA 2019


FALLA BARRI LA RAVALERA

INFANTILS Leire Ortiz Baena. Fallera Major Infantil

Adriana Fernández Ventura

Olaia Daudén Oyanguren

115 / BORRIANA 2019


FALLA BARRI LA RAVALERA

2A CATEGORIA Lema: Tròpic Artesà: Javi Capella Claramonte Crítica: La Comissió

Ací tenim els ocells tropicals vinguts de llocs prou llunyans. Lloros, papallones, flamencs i tucans que ens fan gaudir de colors exuberants.

116 / BORRIANA 2019


COMISSIÓ INFANTIL Presidenta infantil: Àfrica Marín Piles. Vicepresidenta infantil: Ariadne Bodí Ferrer. Fallera major: Leire Ortiz Baena. Cort d’honor: Olaia Daudén Oyanguren i Adriana Fernández Ventura. Delegades de comparsa: Teresa Moreno Montagut i Ana Moreno Montagut. Delegats de jocs: Asier Marín Piles, Leire García Varella i Rubén Franch Ventura. Delegat de plantà: Blai Villagrasa Monfort. Delegat de pirotècnica: Sergi Ferrer Ninot. Delegats de presentació: Nekane Corzo Oyanguren, Víctor Pérez Guillamón, Marina Bodí Ferrer. Delegades de festejos: Irene Barrachina Nebot, Beatriz Boix Monsonís, Ainhoa Borja Aymerich, Paula Monserrat Barrachina, Marieta Santos Palau, Claudia Nadal Poles, Ainhoa Martínez Zamorano i Irene Monfort Pérez.

Eva Navarro Hernández i Marc Gil Nicolau 117 / BORRIANA 2019

Àfrica Marín Piles

FALLA BARRI LA RAVALERA

Delegada de fallers d’honor: Maria Teresa Borillo Melchor. Delegats de dolços: Placido Martínez Salas i Rosana Llácer García. Delegats de cuina: Eduardo Pérez Ibañez, Jorge Ortiz Angullo i Jose Luis Nebot Herrero. Delegades de regals: María José Hernández Fernández, Amparo López Villanova. Delegades d’entreteniment: Marta Baena Pedraza, Lorena Piles Doñate, Raquel Ventura Canós i Garbiñe Oyanguren González. Delegades de rifes: Raquel Ninot Alagarda I Paula Morte Vallez. Delegats de barra: Laura Varella Rios, Andrés Garica Robles i María Manuela Marín Diago. Delegats de música: Carlos Bodí Pitarch i Ana Belén Ferrer Sánchez. Delegats de plantà: Alejandro José Marin Llorach, Jose Mª Ferrer Serra, Fernando Espinosa Trapero.

COMISSIONS

COMISSIÓ Presidents: Marc Gil Nicolau i Eva Navarro Hernández. Vicepresidents: Daniel Sánchez Boza, Francisco Javier Navarro Palau, Manolo Candau Garí i Mayte Guillamón Chordá. Secretari: Javier Artero Linares. Vicesecretari: Guillem Traver Daroca. Tresorera: Eugenia Martí Granell. Comptadora: Sara Minguez Zuriaga. Faller honorífic: Jose Manuel Peirats Peiró. Cort d’honor: Raquel Sanchez López, Patricia Negre Gimeno, Sandra Candau López I Irene Panís Casado. Delegats de casal: Juan Miguel Bernat Gil, Vicente Manuel Carda Monfort. Delegat de fotografía: Óscar Peris Gallego. Delegada de loteria: Maria Asunción Renau Redondo. Delegada d’infantils: Mª Dolores Pérez Ballester. Delegades de falleres: Maria Cantos Ferrer I Isabel Mingarro Amiguet. Delegades d’actes i protocol: Andrea Navarro Hernández i Yasmina Sánchez Gharbaoui. Delegat artístic: Manuel Candau López. Delegat de carrossa: Jose Franch Nebot. Delegat de comparsa: Santi Claramonte Rico. Delegats de comparsa infantil: Reyes Bodí Peña, Alessandro Iori Amiguet, Sandra Griñó Martínez, Elena Claramonte Rico, Claudia Cataluña Porras. Delegat d’estendart: Héctor Gramaje Bodí. Delegats de material: Fernando Sánchis Braulio, David Martí Maria I Enrique Daudén Blázquez i Salvador Palomares Martí. Delegades de festejos: Sara Sabater Tarín, Sara Martínez Llácer, Amparo Candau López, Teresa Traver Daroca, Clara Isabel Gil Gual, Claudia Amelia Gil Gual. Delegat d’indumentària: Miguel Barrón Cardenal. Delegades de parador: Maite Gallén Nicolau, Isabel Montoya Giménez, Isabel López Gascó i Maria Amparo Villagrasa Monfort.


FALLA BARRI SANT BLAI

2a CATEGORIA Artesà : Sergio Monfort Pascual

118 / BORRIANA 2019


Monfort Pascual

¿Quants metres farà? ¿Quants ninots tindrà ? Les mateixes preguntes es repeteixen com la història de mai acabar. Els comptarem des d’un punt de vista crític i sense ànim d’ofendre, la història d’una incerta falla que bé podria ser, qualsevol de les que enguany es plantaran. 20 de Març comença l’any per als artesans fallers i comissionats, estos triaran president i es prepararan per fer el concurs d’esborranys del monument faller. El guanyador, com no, l’esborrany més gran i en més figures per davall. Totes dos parts contentes, és hora de posar-se a la feina, que el 15 de març pareix lluny però no ho és tant. Dia 15 de març, dia de la “plantà”, tots a la plaça per plantar la falla i per preparar la “Bunyolà”. Una vegada plantat el monument i vist el resultat el jurat valorarà, encara que a la vista està que no és el mateix que a l’esborrany presentat... De nit ja, la gent del veïnat, de falla en falla van buscant com no, els bunyols que preparen els comissionats. I és que no hi ha res millor el dia de la planta, que un bon bunyol a peu de falla. Dia 16 de març, de bon matí, un jurat molt qualificat ix al carrer per puntuar els monuments classificats en diferents categories que les falles amb total llibertat, les comissions, han elegit. Amb els premis ja clars, molt difícil tampoc ha sigut, és hora de fer festa, beure i ballar i així fins al dia de la cremà El dia 19 ja és ací, el dia gran ja ha arribat, ofrena, dinarot i preparar la cremà, tot arriba a la seua fi, un bon esclat i el foc farà camí, però tranquils a l’endemà serà 20 i tota aquesta història es tornarà a repetir.

119 / BORRIANA 2019

FALLA BARRI SANT BLAI

Lema: Falles al pes. Crítica: Sergio


FALLA BARRI SANT BLAI

FALLERES MAJORS

Paula Ferrer Perelló. Fallera Major

Laura Rosell Fuster

Lucía Hernández Safont

120 / BORRIANA 2019

Alba Sánchez Bixquert

Sandra García Lahuerta


FALLA BARRI SANT BLAI

INFANTILS Paula Torres Subíes. Fallera Major Infantil

Alicia García Lahuerta

Gisel Palma Gay

121 / BORRIANA 2019

María Ortí Hidalgo


FALLA BARRI SANT BLAI

2a CATEGORIA Artesà: Sergio Monfort Pascual Lema: Una estoreta velleta Crítica: Sergio Monfort Pascual Viatgem als inicis de la nostra festa, quan tota esta bogeria començava i per poder plantar un monument per a Sant Josep, es necessitava a tot un barri.

és més llarg i perquè no destorbe al taller el cremarem en honor a Sant Josep.

Els xiquets, els més joves comissionats del nostre barri Sant Blai, tots jugant i arreplegant trastos per donar els últims retocs a l’esperat monument.

Pel barri, de casa en casa van, buscant trastos vells i així junt al parot poder cremar en honor a Sant Josep. Els xiquets, amb roba vella han engalanat al seu monument faller i encara els queda temps per a jugar i fer bretolades.

El fuster ens ha donat l’estall, que durant l’hivern li donava llum durant les fosques vesprades d’hivern. Ara ja ve l’estiu i el dia

Fins a mobles vells, roba per vestir o deixalles del taller del fuster, tot val per poder el dia 19 pegar-li foc en honor al volgut Sant.

122 / BORRIANA 2019


COMISSIÓ INFANTIL Presidenta Infantil: Mark Lopez Rosell. Vocals: Maria Orti Hidalgo, Paula Torres Subies, Gisel Palma Gay, Alicia Garcia Lahuerta, Lujan Marques Ribes.

COMISSIONS

FALLA BARRI SANT BLAI

COMISSIÓ President: Manuel Ribes Arnandis. Vice-president 1: Maria Cubedo Bort. Vice-president 2: Carlos Garrido Garcia. Vice-president 3: Juan Modesto Ribes Ventura. Secretaria: Sara Garrido Garcia. Delegat Pirotecnia: Unai Tornador Sales, Francisco Moreno Carratala. Comptador: Maria Dolores Arnandis Segarra. Delegat festejos: Damian Cozar Torres. Delegat Artistic: Paula Ferrer Perello. Delegat Xarxes socials: Angela Cubedo Bort. Delegat Comparses: Carmen Hidalgo Ortiz, Laura Rosell Fuster. Delegat Infantil: Juana María Palomar Gari. Delegat Activitats Diverses: Francisco Miguel Ortí Bellmunt. Bibliotecari Arxiver: Gabriel Reguart Miralles. Vocals: Jose Triguero Ferrando, Judith Garcia Cano, Veronica Ribes Arnandis, Pascual Marques Sifre, Jennifer Torres Subies, Alejandro Torres Moreno, Sonia Subies Botella, Alba Sanchez Bixquert, Alejandro Garcia Morte, Beatriz María Lahuerta Adsuara, Sandra Garcia Lahuerta, Marialina Segarra Palanques, Sergi Musoles Delpuech, Lucia Hernandez Safont, Miguel Muñoz Ramos, Ana Maria Nuñez Poveda, Hector Gavara Llidó, Magnolia Adsuara David Arnau Monroig, Alejandro Garcia Calvet, Eloy Mirabet Sospedra, Aaron Lara Bel, Ivan Bonet Calvet, Fernando Sorli Redó, Daniel Ayza Ramia, Carlos Segarra Ibañez. President: Manuel Ribes Arnandis

President infantil: Mark Lopez Rosell

123 / BORRIANA 2019


FALLA QUARTS DE CALATRAVA

2a CATEGORIA Artesà : Francisco Fuentes

124 / BORRIANA 2019


COS I REMAT Dalt de un ánfora ha pujat la sirena per vigilar o defendre la seua mar, elle patix per tot el que a la mar es tira, la brutícia arriba a tal nivel que creu que ja no es podrá salvar, ella es trova disposta a lluitar davant que siga per parar tan dramática situación. 1ºESCENA El llop de mar sap molt per experiencia i veu que ningú el vol escoltar, ell somnia en els temps quan embarcava disfrutant d’una mar limpia i blava 2ºESCENA Una iaia ha volgut fer un passeig en góndola, i assombrada contempla con res li pareix com imaginava, la mar está bruta i fa molta pudor que al pobre gondoler l’ha transformat en calavera. 3ºESCENA La turista que arriba a la nostra costa, ni mira ni res vol vore, a ella només li preocupa lluir-se per la nostra platja i sentir-se admirada, sense preocupar-se del estat que té la mar 4ºESCENA Altre paratje que també ens preocupa es el “Clot de la Mare de Déu”, per aixó volem conciencar a tots des de nostra Falla que mantindre-ho net es feina de tots. 5ºESCENA Aquí trovem la humanitat, representada en una dona grosa per tant com s’ha unflat per armarse de valor i enfrontarse als seus governants a qui ha decidit nugar-los fort per que ella puga parlar.

125 / BORRIANA 2019

FALLA QUARTS DE CALATRAVA

Lema: Borriana, la mar de… Crítica: Antonio Ruiz


FALLA QUARTS DE CALATRAVA

FALLERES MAJORS

Ángela Martínez Bort

Ana Morales Hidalgo. Fallera Major Claudia Clavel Egea

Diana Parra Navarro

Irene Gómez Carratala

MªJosé Arambul Ballester

Nereida Hidalgo Viñals

Paula Morales Hidalgo

Sara Capdevila Tornador

126 / BORRIANA 2019


FALLA QUARTS DE CALATRAVA Isabel Crespo Granell - Fallera Major Infantil

Aitana Cárdenas Urbaneja

Adriana Albalate Claramonte

Dafne Quirós Serrano

Mireia Campos Briz

Paula Cientanni Escrig

Rocío Rodríguez García

127 / BORRIANA 2019

INFANTILS

Belén Usó Valls i Diego Roldán Serra


FALLA QUARTS DE CALATRAVA

2a CATEGORIA Artesà: Francisco Fuentes LEMA: “¿Que és el univers?” CRÍTICA: Antonio Ruiz Isabel una xiqueta molt llesta vol seguir aprenent de tot el que veu, ella es troba a casa però com és molt fantasiosa somnia totes les nits pujar dalt d’un coet per a descubrir tot el que amaga el univers. Quan ja es troba dalt del coet Isabel comença a cridar a tots els seus amics de l’escola per a que l’ajuden a descubrir el mon que hi ha fora del seu alcans i que ella tantes ganes té de conèixer, ha cridat a Marc un jove molt atrevit que li agraden els avions i que s’ofereix a acompañar-la en aquesta gran aventura per tot el univers. També ha cridat a Óscar un xic molt parlador i mentider que diu que ell per les nits quan hi ha lluna plena es converrteix en un astronauta, no podía falatar la seva amiga Sara que la seva il·lusió és pujar en globus i ho va aconseguir.

Per a finalitzar amb els amics que han viatjat amb ella i sols li falta Alfons un xic a qui li agrada volar el vol lliure i sentir-se com un pardal. La gran sorpresa va ser quan Isacbel i el seu grup d’amics es van trovar en uns nous xics i xiques un poc rars i estranys que els van ajudar a visitar tot l’univers per a que Marta a l’escola poguera contar a tots els xiquets que és i com és el univers. La seva germana Àfrica no ha volgut viatjar però s’ha quedat a casa per a observar les estrelles i al mateix temps veure si veu volant per el univers a Marta i els seus amics. Un vei de Isabel un poc bordet vol inventar un explosiu i posar-lo dins d’un coet per a enviar-lo a la lluna per a desprès poder viatjar ell.

128 / BORRIANA 2019


COMISSIÓ INFANTIL QUARTS DE CALATRAVA 2019 Presidenta: África de Pedro Branchadell. Vice-President: Pablo Garrido Piles. Secretàri: Rubén Márquez Cantavella. Tresorera: Carolina Fuentes Porter. Comptador: Alba Campos Briz.

COMISSIÓ JOVE María González Soto, Cristina Vilar Chabrera, Jose Poveda Chabrera, Carla Escrig Soler, Isabel Prades Aymerich, María Márquez Cantavella, Jesus Campos Briz, Marta Chabrera Fuentes, Mª Lluisa Monferrer Aguilella, Verónica Ibáñez Serra, Carla Isach Calduch, Victor Fuentes Moreno, Adrián Reula Juárez, Irene Gómez Carratalá, Abigail Muñoz Archelós, Sara Capdevila Tornador, Serafín Martínez Hidalgo, Sabrina Pérez Peñafiel, Ángela González Buchardó, Oscar Fuentes Porter, Regis Bertolín González, Yasmina Gómez Carratalá, Pascual Colonques Sanmartín, Carlos Llopis Miravet, Jorge Capdevila Tornador, Miranda de Pedro Branchadell, Ricardo José Campos Izquierdo, Paqui Briz González, Ana Morales Hidalgo, Marc Usó Vallés, Ivan Sanchis Ferrandis, Carlos Diago Vilar, Paula Branchadell Juan, Alan Gutierrez Llopis, Diana Parra Navarro, Rebeca Esquinas Madueño, Ángela Martínez Bort, Nereida Hidalgo Viñals, Adrián Claramonte Navarro, Carlos Usó Valls, Gerard Pérez Diago, Coral Teruel Llorens, Rubén Torres Gil, Juan Cabedo Muñoz, Lucía García Burdeus, Marc Borja Chordá, Andrea Reula Juarez, David Vicent García, Marta Torres Chordá, Claudia Clavel Egea, Miguel Juan Lambrich, Laura usó Misfud, Jorge Fonte Ruiz, Alejandro Garrido Piles, Martina Oficial Olea, Juan Carlos Blasco Sabater, MªJosé Arambul Ballester, Javier Muñoz Mingarro, Paula Morales Hidalgo, Juanvi Marín Llorach,Erika Ballester Verdegal, Nilamon Felipe Nieto, Nacho Francísco Blasco, Nacho Figueiras Hernández, Marcos Requena Martí.

Jose Poveda Chabrera 129 / BORRIANA 2019

África de Pedro Branchadell

FALLA QUARTS DE CALATRAVA

Vocals: Paula Stalrich Olea, Paula Cientanni Escrig, Isabel Crespo Granell, Judith Castellano Ruiz, Marc de Pedro Branchadell, Belén Usó Valls, Mireia Campos Briz, Vera Campos Briz, Marc Castellano Ruiz, Aitana Cárdenas Urbaneja, Diego Roldán Serra, Adriana Albalate Claramonte, Alejandra Albalate Claramonte, Laura Cárdenas Urbaneja, Marcos Roldán Serra. Alba Vicent Escrig,, Clara Stalrich Olea, Carla Cabedo Muñoz, Eva Fuentes Monforte, Aitana Felipe Ballester, Rocío Rodríguez García, Dafne Quirós Serrano, Nerea Querol López, Adrian Peris Otero, Marta Molina Carda, Ilenia Bellés Madueño, Ingrid Bellés Madueño, Jose Hidalgo Viñals.Paula Stalrich Olea, Paula Cientanni Escrig, Isabel Crespo Granell, Judith Castellano Ruiz, Marc de Pedro Branchadell, Belén Usó Valls, Mireia Campos Briz, Vera Campos Briz, Marc Castellano Ruiz, Aitana Cárdenas Urbaneja, Diego Roldán Serra, Adriana Albalate Claramonte, Alejandra Albalate Claramonte, Laura Cárdenas Urbaneja, Marcos Roldán Serra. Alba Vicent Escrig,, Clara Stalrich Olea, Carla Cabedo Muñoz, Eva Fuentes Monforte, Aitana Felipe Ballester, Rocío Rodríguez García, Dafne Quirós Serrano, Nerea Querol López, Adrian Peris Otero, Marta Molina Carda, Ilenia Bellés Madueño, Ingrid Bellés Madueño, Jose Hidalgo Viñals.

COMISSIONS

COMISSIÓ FALLA QUARTS DE CALATRAVA 2019 President: José Poveda Chabrera. Vice President 1: Vicente José Chabrera Giménez. Vice President 2: Jose Manuel Poveda Quintanilla. Secretàri: Javier Diago Serrano. Vicesecretaria: Rosa Mª Chabrera Giménez. Tresorer: José Márquez Puertolas. Comptadora: Berta Fuentes Moreno. Vicecomptadora: Marta Chabrera Fuentes. Delegat Federació: Salvador Crespo Franch. Delegada Loteríes: Maria José Cantavella Pitarch. Delegades Falleres: Abigail Muñoz Archelós, Iván Sanchis Ferrandis, Sabrina Pérez Peñafiel. Delegades Infantils: Mónica Urbaneja Simarro, Amparo Valls Cervera, Ricardo Campos Izquierdo. Del. Festejos: Yasmina Gómez Carratalá, Irene Gómez Carratalá, Melinda Figueiras Hernández. Delegats activitats diverses: María Márquez Cantavella Serafín Martínez Hidalgo, Paula Branchadell Juan,Cristina Vilar Chabrera. Delegats Recompenses: Cristina Vilar Chabrera, JavierDiago Serrano. Delegada Premsa: Maria José Arambul Ballester. Delegat estandart: Alejandro Garrido Pilesr. Delegats pirotècnics: Jesús Campos Briz, Vicente José Chabrera Giménez. Delegat artístic: Víctor Fuentes Moreno, Oscar Fuentes Moreno, Oscar Fuentes Porter. Delegades comparses: Cynthia Branchadell Juan, Merche Piles Ferrer, Mónica Urbaneja Simarro,. Delegades pa i portes: Meri López Jerez, Paqui Briz González, Amparo Valls Cervera,Verónica Porter López. Delegades bunyols: Rosa Mª Chabrera Giménez, Constan Briz Torres. Del. Electrónica: Adrian Claramonte Navarro, Adrián Reula Juarez, Ruben Torres GIl. Delegat carrosses: Jose Poveda Quintanilla, Sebastián Ruiz Carrillo. Delegat casal: Rosa Mª Chabrera Gimenez, Felicidad Carratalá Santolaria, Verónica Porter López, Paqui Briz González. Delegades vestuari: Rosenda Soler Luna, Chelo Felip Ferrer. Delegats llibret: José Poveda Chabrera, Alejandro Usó Barres. Delegat Publicitat: Jose Poveda Quintanilla. Delegat Transport: Vicente Ramón Gómez Cubertorer. Delegat Musical: José Poveda Chabrera. Delegats Decorats: Sebastián Ruiz Carrillo, Pedro Serrano Cova, Salva Crespo Franch. Delegada Act.Solidaries: Cristina Vilar Chabrera. Vocals: Antonia Moreno Albella, Antonia López Jerez, Rosi Juárez Olvera, Mónica Urbaneja Simarro, Jose Antonio Menero Vidal, Julian Olea Ruiz, Carlos Llopis Oliver, Gema Sanmartín Oliver, Pascual Colonques Gimeno, Lorena Granell Gozalbo, Mª Jesús Miravet Collado, Juliana Quintanilla Medrano, Jose Antonio Rosell Gómez, Alejandro Usó Barres, Cynthia Branchadell Juan, Adrian de Pedro Martínez, Ana María Hidalgo Porras, Pedro Serrano de la Cova, Maribel Vilar Molés, Vanesa Urbaneja Simarro, Roberto Cárdenas Mingarro, Elena Claramonte Ribes, Abraham Albalate Ventura, Mª Pilar Tornador de la Torre, Santiago Capdevila Chabrera, Olga Serra Donet, Pedro Manuel Roldán Cuadros, Mª Carmen Navarro Morote, Ana María Diago Serrano, MªAngeles Bort Marín, Ignacio Martínez Martínez, Arantxa Serrano Hernández, Ana Egea Navarro, Eva María Durà García, Jose Manuel Hidalgo Porras,Mª Teresa Mingarro Poles, David Cabedo de Alba, Jose Antonio Rodríguez Giménez, Rosa García del Campillo, Chelo Monforte Prades, Kike Fuentes Moreno, Antonio Qurós Reyes.


FALLA CAÇADORS

2A CATEGORIA Artesà:

José Luis Pascual Nebot

130 / BORRIANA 2019


Remat i Cos: Quan se es menut, és té presa per a tot. Se tenen ganes de viure i se vol ser prompte major. Li preguen al rellotge que baja més ràpid. Ja d´adolescents, se desperten les hormones i la innocència és convertís en enganyifes i maldats. Se perden les formes i el respecte entre la gent. Enganyar-te de menut, És fácil i prou sovint, Ara hi ha una joventut Que no estima aconseguir. Pensen que es la maquineta, La máxima distracció I al tenir-la com a meta, Se perd la imaginació. No troben llum on mirar-se, En un panorama tan fosc, Ni un sol on destacar-se, Quan es valora al més gos. Quan s´ajunta l be i el mal, Sense línia divisòria, Ningú tira del ramal, Pensant en la seva historia. Història que no respecta, Antics esdeveniments, No es la bona ni correcta, Es parla de sentiments.

La qüestió es fer soroll en to talló que es representa. Bona cosa de senyeres i estandards; gent amorrada al pesebre del partit dels guanyadors. Per a ells està tot permés, mentre als no addictes els cauen totes les sancions. Abans tot estava mal, Si,quan manaven els atres, Ara els pareix tot genial, Quan sols fan que desbarataes. Ara es governa el vot, Tornem al temps del “pa i circ”, Se malgasta més que es pot, Important semblar ser ric.

Escenes: Com en festes de xiquets,boten dessaborits i no tenen sensació d´estar fent el ridícul. La nul·la preparació i capacitat de gran part de les candidatures, és la conseqüencia del menyspreu generalitzat a la clase política. En el barri es conegut, Per no saber mai que fer, Presentar-se,veges tú, En la llista va el primer. S´ha il·lusió es viure de “gorra”, Un pecat es el doblar, Mig serios i mig de “conya”, Vol al poble gobernar.

Estem vivint uns moments on “fer el quadre” s´ha tornat en un modus de vida. Dona més prestigi i beneficis, el insultar en un programa de televisió que obtener un doctorat o una llicenciatura universitària. Es cosa molt maleïda, Com la gent jove se´n va, Fora a buscar-se la vida, Sense importar quina edat. Ací en Espanya es la moda, Fotre a qui es llest i sabut, Tant se val si es home o dona, Fer el quadre es lo segur.

De vegades s´acontenta a la gent en projectes espectaculars per al poble. Il·lusionen com els castells inflables dels menuts que al principi tots salten de goig, fins que farts de sempre el mateix, preguen en insistènvvvcia un atre joc. Mostrar sempre bona cara, Donant esperança plena, I quan passa la volá, Se torna en Castell d´arena. Esta vida es com un joc, On qui més arrisca guanya, El que més gran te´l garrot, O el que de tots té més banya.

131 / BORRIANA 2019

FALLA CAÇADORS

Lema: Ganes de viure, ganes de riure Critíc: Santiago Rios Guinot


FALLA CAÇADORS

FALLERES MAJORS

María Llopis Manzano. Fallera Major

Alba Llopis Manzano

Teresa Vicent Tornador

132 / BORRIANA 2019


FALLA CAÇADORS

INFANTILS Valeria Usó Fuentes

133 / BORRIANA 2019


FALLA CAÇADORS

2A CATEGORIA Artesà: José Luis Pascual Nebot Lema: Anar a la platja és el millor Crític: Clara García Muñoz

Un dia de platja és el millor remei que hi ha, desprès d´un soletjat dia d´estiu. No és cossa fácil ixir de casa amb tot el necessari per anar a la platja, barret, crema, rastell, joguets d´arena, sombrilla, aigua, menjar….i un gran llarg etc de cosses que queden per amanir, Mama Pata creu que ja té lo necessari per dirigir-se cap a la platja. Xicotets patets, contents al cotxe van, Mama pata no s´ho creu, Son les 12.00h del mati, I encara están a peu de carrer. Ni joguines, ni potets, Per ixir cap a la platja, Un camió ple de trastets I sempre algún és tirarà en falta. Intenció d´arribar, abans que de nit és faja, quan la platja queda deserta arriba la familia pata. Orgullosa esta la mare, de tindre´ls a tots controlats, Menys quan s´assabenta, Que un patet s´ha dixat oblidat. Bon dia feia d´estiu, Quan volien platja, platja, Ara ja saben vostes, El que pensa mama pata. Tres dies abans de sortir, Prepara cossa mala, Tots els artilugis i joguets, Que és necessiten a la platja. I per fi, han arribat, Cada ún al seu costat, Mama pata no s´ho pensa I el solta desperdigats. Aprofiten l´estiu, Jugan a la platja, A la próxima vega, Correns i a l´aigua.

134 / BORRIANA 2019


FALLA CAÇADORS

President: Juan José Martí Pla. Vicepresident 1r: Pedro Almendros Pintor. Vicepresident 2n: Rafael Vicent Tornador. Secretaria: Rosana Mingarro Canos. Tresorera: Loles Sanz Crespo. Delegada loteries: Marita Muñoz Blasco. Delegada festejos: Silvia Ferrer Canós. Delegat falleres: Manuel Peris Piquer. Delegada comparsa infantil: Maite Tornador Marín. Delegats traques: Juan José Mingarro Mollar, Pepe Guiral Ramos. Delegada llibret: Clara García Muñoz. Delegada teatre: Lola Oliver Iserte. Delegades presentació: Davinia Francisco Dart, Elena Sales Tierraseca. Delegada casal: Yolanda Usó Fuentes. VOCALS:Juan Jose Martí Plà, Pedro Almendros Pintor, Rafael Vicent Abella, Rosana Mingarro Canos, Loles Sanz Crespo,Silvia Ferrer Canós, Marita Muñoz Blasco, Maite Tornador Marín,Manuel Peris Piquer, Lola Oliver Iserte, Teresa Vicent Tornador, Maria Llopis Manzano, Alba Llopis Manzano, David Vicent Tornador, Yolanda Fuentes Usó, Alexis Mingarro Mollar, Clara García Muñoz, Juan Jose Mingarro Mollar, Elena Sales Tierraseca, Sonia Sales Tierraseca, Pepe Guiral Ramos, Maria Jose Manzano Oliver, Javier Llopis Amoros, Toni Sales Girona, Valeria Usó, Ferran Mingarro Garcia, Sofia Pans Sales, Davinia Francisco Dart.

Juan José Martí Pla

Quique Llacer Fuentes

Comissio 135 / BORRIANA 2019

COMISSIONS

COMISSIÓ


FALLA CLUB ORTEGA FALLA CLUB ORTEGA

1A CATEGORIA Artesà: José Luis Pascual Nebot En la falleta, tot gira en relació a la fantasia, la capacitat que tenen els més menuts, i també els no tan menuts, d’imaginar situacions possibles o impossibles en mons reals o irreals, amb els quals se’ns desborda la imaginació, com quan veiem una pel·lícula de caire fantàstic, llegim un llibre d’aventures o vivim experiències pròpies de la inventiva.

Hi haurà referències al cinema de Disney, a les aventures amb castells, princeses, bruixes, o fades, a la mitologia i els seus déus o als àngels i dimonis i els animals mitològics i també a les disfresses, que ens permeten capficar-nos en la pell de qualsevol heroi, monstre o personatge de ficció.

136 / BORRIANA 2019


Remat i cos.- Una bonica fallera, recolzada entre el joier dels seus ornaments i la tradició de la barraca valenciana. Es el que representa tot el que hi ha al voltant, del mon de les falles. Les flors que adornen la festa i les muses que com les papallones, revolten durant tot l’any. També les cares de encant i desencant, degudes a l’entrega dels premis. Es un orgull i emoció, Diuen que no es veritat, quan per sort obtens un premi això ja ningú se ho creu, més seria la il·lusió, es de gran actualitat, si el jurat foren del gremi. un secret a tota veu. Ara ja no hi ha sorpreses. I d’aquelles tradicions abans tot està pactat que mantenien la festa, i al veure els vots com bandegen, queden poques emocions, tens el premi assegurat. han fet cap a la palestra. Les muses s’han embolat, ja no val literatura, les falles les han capat, es lleig massa vers “basura”. Escenes.- La decepció. La xica plora perquè al seu monument no l’hi ha donat el premi que ella considerava. Esta xica se pensava, El ser el premi primer, que seria ajupir i plega, es difícil conquistar, però ella no imaginava, moltes coses hi ha que fer, que no tindria bona prega. sobre tot, el treballar. L’èxit. Al contrari que abans, dos fallers boten de goig per l’estendard que no esperaven. Ja tenim el que volem, Sol ser més gran l’alegria, ha segut una sorpresa, en la casa del pobret, no es cosa que ací solem, tant si cau la loteria, per això estem tots de festa. com si el premi es xicotet. El desengany. Dos xiquets desconsolats, al veure com s’ha repartit el pastís dels premis i a d’ells no els ha tocat ningun palet. La cara de la moneda, Per més que se repartís, la que se nomena el cul, sempre hi ha a qui no li toca, es la que dona més pena, ni les molles del pastís, es la que no vol ningú. ni una fulla de bajoca. La celebració. La barraca fallera es troba plena de gent, pels premis obtinguts. Davant el guió de la falla, ple de rates penades. Hi ha falla que haurà de fer, Son uns acaparadors, més parets dintre el casal, de totes les excel·lències, no li caben més palets, col·leccionen els guardons, ni estendards per a penjar. fent el treball a consciència. L’oblidat. A l’artista faller, any darrere any, cada vegada més, estan comprimint-li els caragols, per a fer més falla en menys diners. Es el artista faller, Un de la comissió li diu, el pobre d’esta contalla, que els diners van a altre lloc, que veu en el mon fester, oblidant-se que el motiu, que el que sobra, es pa la falla. es la gran festa del foc. El negoci. Quants més guardons adquireix la comissió, més economia es meneja al seu voltant. Dos joves, amb els seus ornaments, van a la perruqueria. Ací ningú pot negar, Forns, regals, perruqueries, el negoci que es genera, modistes, teixits, detalls, a l’hora del festejar, impremtes, pastisseries, si la falla es de primera. xarangues i restaurants. El temps. El rellotge que mai marca el temps que convé i que no sap mai quan acaba la festa. Una aranya està brodant pa l’any que ve, abans de finalitzar el que estem. Encara no s’ha acabat, El temps passa inexorable, l’exercici que viurem mes no per a tots igual i la gent ja està pensant, i serà lo més probable que farem el any que ve?. que segur que acaba mal.

137 / BORRIANA 2019

FALLA CLUB ORTEGA

Lema: La il·lusió del premi. Crítica: Santiago Ríos Guinot


FALLA CLUB ORTEGA

FALLERES MAJORS

Elena Pastor Manzano. Fallera Major

Ainoa Flores Santos

Lucía Montero Amiguet

María Burdeus De La Cruz

María Domenech Molinos

Patricia Bonet Palomero

Rocio García Torres

138 / BORRIANA 2019


FALLA CLUB ORTEGA Jimena Fuster Vila. Fallera Major Infantil Claudia López Llopis

Sonia Dols Marti

Martina Valenzuela Devís

139 / BORRIANA 2019

Alba Rubert Alberto

INFANTILS

Carla Cervera Moya


FALLA CLUB ORTEGA

2A CATEGORIA Artesà: Pablo Fandos

Lema: Els peluixos de la nena Crítica: Vicent Jarque

La nena en el llit està i molt ben acompanyada va. Els monstres jugant estan amb els xiquets i al voltant del llit aniran. El xiquet divertit està i jugant amb els monstres seguirà. Drácula i frankenstein acompanyant al grup estan perquè la festa no es volen perdre.

140 / BORRIANA 2019


COMISÍO INFANTIL Presidenta: Ana Giménez Fuster. Vicepresidenta: Isabel Enrique Guerola. Secretaria: Alba Planelles Ribes. Vicesecretaria: Sofía Ribes Barrionuevo. Tesorera: Julia Silvestre Sánchez. Delegades de Falleres Infantils: Teresa Enrique Guerola, Carmen Enrique Benedito. Vocals: Patricia Arenós Verche, Juan Bernat Enrique, Lola Bernat Enrique, Mónica Bernat Enrique, Carla Carla Cervera Moya, Sonia Dols Martí, Jimena Fuster Vila, Mencía Fuster Vila, Martín Giménez Fuster, Teresa Jacob Reig, Claudia López Llopis, Carlos Pascual Ríos, David Pascual Ríos, María Planelles Ribes, Jordi Ribes Barrionuevo, Alba Rubert Alberto, Iker Sancho Sánchez, Rocío Sancho Sánchez, Martina Valenzuela Devís, Maria Diago Espí, Rodrigo Diago Espí.

Borja Montoya Hidalgo. President

141 / BORRIANA 2019

Ana Giménez Fuster. Presidenta Infantil

FALLA CLUB ORTEGA

Ramiro Navarro León, Ainoa Navio Perez, Javier Nohales Motilla, Alejandro Ortín Cervera, Vicente Pallarés Barres, Ángel Palomero Marco, Lolín Palomero Marco, Carlos Pascual Conde, Carlos Pascual Ríos, Francisco Pastor Aymerich, Elena Pastor Manzano, María Pastor Sánchez, Julia Patuel Payá, Ana Peinado Ferreira, Ana Peirats Ripollés, Alfonso Peirats Santágueda, Juan José Pérez Barber, Alba Pérez Bernat, Juan José Pérez Gil, Quino Pérez Traver, Ana Peris Caballer, Judit Pesudo Martínez, Pablo Picó Vicent, Vicente Picó Vicent, Alfonso Planelles Muñoz, Enrique Pons Montolio, Esther Ponz Burdeus, Jorge Ramos Canós, María Ramos Codina, Mª José Reig Urios, Olga Ribes Collado, Roger Ribes Collado, Mercedes Ríos Sales, Laura Ripollés Segura, Alejandro Ripollés Torralba, Carlos Ros Montserrat, Salvador Rubert Rhein, Joaquín Sabater Almela, Sebastián Sabater Almela, Pepe Safont Borillo, Fernando Sales Caballer, Mayte Sánchez Asensio, Francisca Sánchez Marín, Mercedes Sánchez Martínez, Delia Sanchis Mínguez, Mar Sanchis Moreno, Javier Sanchis Rambla, Cristóbal Sancho Herrera, Manolo Segura López, César Serrano Palomero, Jorge Soriano Santos, Sergio Taberner Cabedo, Marc Tarín Vilar, Sofía Tejedo Blasco, Vicente Tejedo Tormo, José Carlos Torralba Altarejos, María Mercedes Torralba Altarejos, Pilar Torralba Gascón, Ana Torres Palau, Carlos Tortosa Gianinni, Sara Traver Gual, Ferrán Tudela Flores, María Usó Ibáñez, Francisco Valenzuela Almagro, José María Ventura Palomero, Gemma Verche Beltrán, Carlos Vicent Traver, Ángela Vicent Viñes, Javier Vidal Gijón, Cristina Vila Castelló, Blanca Guerola Domenech, Elisabeth Martínez González, Jorge Monferrer Vicente, Sebastian Sabater Espolet, Jorge Taberner Cabedo, Javi Varella Moros, Pablo Arenos Pons, Leo Arenos Pons, Mateo Moratalla, Nando Montoya, Pepemar Gaya Tur, Vicente Petit Monfort, Mercedes Espí Gisbert, Alejandro Diago Almela, Leonardo Arenos Bordils, Mireya Pons.

COMISSIONS

COMISSIÓ President: Borja Montoya Hidalgo. Vicepresidenta: Tania Pérez Gil. Secretari: Joaquín Botas Sales. Tesorer: Juan Manuel Fuster Moliner. Comptador: José Vicente Ramos Muñoz. Delegada de Falleres: Silvia Devís Huidobro. Delegat Pirotècnic: Javier Bernat Gaya. Delegat de Festejos: Alejandro Font Marín. Delegada de Comparsa: Isabel López Gómez. Delegat de Loteria: Javier Silvestre Villagrasa. Delegat de Monuments Fallers: Pepe Ramos Canós. Delegada de regals: Mari Carmen Marín González. Delegada de compres: Ana Fuster Torres. Delegada de flors: Laura Conde Manzano. Delegada de llibret: María Franch Adsuara. Col.laboradora: Mercedes Enrique Benedito. Bibliotecari-arxiver: José Carlos Franch Fandos. Vocals: Edgar Adell Chabrera, Ana Adsuara Gual, Daniel Alamilla Andreu, Alicia Alberto Miralles, Mercedes Albuquerque Arribas, Amparo Almela Fuster, Lucía Amiguet Guillamón, Francisco Armario Miranzo, Carla Avellana Martínez, Nacho Balaguer Canet, Núria Barres Mesado, Esther Barrionuevo Burdeus, Mayte Benedito Palos, Enrique Bernat Enrique, Lola Bernat Enrique, Sylvia Blasco Brisach, Blai Bodí Hernández, Juan Bodí Monsonís, Miranda Bodí Torralba, Vicente Bonet Braceros, Patricia Bonet Palomero, Juan Borillo Alcalá, Ariana Botas Martí, Amparo Broch Folch, María Burdeus de la Cruz, Anna Caballero Chabrera, Marta Caballero Chabrera, Francisco Caballero García, Pablo Canós Capdevila, Reyes Canós Fernández, Juan Canós Molinos, Mª Dolores Canós Molinos, Isabel Cantavella Franch, Natalia Cantavella Franch, Carmen Capdevila López, Gema Capella Bomboí, Esther Capella Manzano, José Manuel Capella Perelló, Javier Carbonell Moros, Juan Carlos Cervelló Ferrada, Ana Cervelló Franch, Carlos Cervelló Franch, Santiago Cervera Ramos, Rosana Chabrera Arnandis, Alfonso Colonques Montoliu, Quino Conde Guerola, Alba Corral García, Carla Cubedo Carceller, Sandra Devís Felis, Vicente José Diago Almela, Nacho Diago Domingo, Carlos Diago Domingo, Diana Diago Muñoz, Xavi Diago Vilar, Paula Díaz Flores, José Dols Izquierdo, María Doménech Molinos, Silvia Dosdá Martí, Liliana Dosdá Hernández, Teresa Enrique Benedito, Adriano Enrique Miranda, Ernesto Enrique Miranda, Fátima Enrique Miranda, Manuel Enrique-Tarancón Cabedo, Vicente Enrique-Tarancón Cabedo, Francisco Esbrí Ramos, Paula Escrig, Mar Fas Diago, Jesús Felguera Arroyo, María Felguera Arroyo, José Luis Felis Ros, Albert Feliu Usó, Reyes Fernández Badenes, Juan Carlos Flores Martínez, Carla Flores Martínez, Mario Flores Martínez, Ainoa Flores Santos, Antonio Font Mora, Adrián Font Marín, Ester Font Picazo, Inma Ventura Fornet, Paula Franch Adsuara, Rosana Franch Fandos, Vicente Manuel Franch García, David Fuentes Guerola, Mercedes Fuster Moliner, Juan Fuster Torres, Alba García Ramos, Carlos Aurelio García Traver, Carlos Garí, Pablo Gil Capella, Gemma Gil Capella, Trini Gil Vilar, Cristian Giménez Atienza, Luis Giménez Usó, Jorge Gimeno Arnandis, Paula Gimeno Redondo, Carlos Gimeno Tormos, Sofía Grimalt Folch, Luis Grimalt García, Luis Grimalt Montero, María Grimalt Montero, Inma Guerola Doménech, Mª Teresa Guerola Planelles, Andrea Hernán Barres, Daniel Hernán Barres, Amable Hernán Milla, Alonso Hernández Escudero, Carlos Hernández Taberner, Raúl Ioan Muntean, Thomas Jacob, Zeus Llopis Ferrer, Sergi Llopis Montserrat, Teresa Llopis Oliver, Daniel López Escorihuela, Sergio López Fernández, Estela López Ferrer, Dani López Gramaje, Alba Lozano Daganzo, Celia Manzano Domingo, Rosana Manzano Domingo, Adrián Marco Monfort, Alina Marín Taurá, Irene Martí López, Ariana Martí Pitarch, Minerva Martí Tornador, María José Martí Vicent, Sonia Martí Vicent, Paqui Martínez Molina, Marta Marzá Arenós, Ximo Moliner Yuste, Ana Monfort Tarazón, Lucía Montero Amiguet, Pilar Montero Capilla, Paco Montero Ruiz, Juanvi Montón Iserte, Sara Montoro Rodríguez, Sara Montoro Rodríguez, Encarna Moya Sánchez, Marbella Muñoz Jaramillo,


FALLA SOCIETAT SANT JOSEP

2A CATEGORIA Artesà: Joan Garí García

144 / BORRIANA 2019


Sempre es fa crítica a les falles de les coses que els polítics fan malament al nostre poble, doncs d’això es tracta, de fer crítica social a la falla. Però enguany al nostre monument, canviarem d’estratègia i volem fer i lloar algunes coses i llocs del nostre poble que estan molt bé. Podríem parlar de les millores que s’han fet en el Clot de la Mare de Déu i els arbres que s’han replantat, parcs i jardins, ornaments de rotondes i vies, o dels asfaltats dels carrers, les voreres amples i els passos de vianants rebaixats per a persones amb capacitat reduïda, etc... I es que en la nostra ciutat hi ha coses que són i estan «de mel».

145 / BORRIANA 2019

FALLA SOCIETAT SANT JOSEP

Lema Falla Major: «De mel». Crítica: Joan Garí García


FALLA SOCIETAT SANT JOSEP

FALLERES MAJORS

Ángela Redondo Segura. Fallera Major.

146 / BORRIANA 2019


FALLA SOCIETAT SANT JOSEP

INFANTILS Aitana Boira Sanchís. Fallera Major Infantil

147 / BORRIANA 2019


FALLA SOCIETAT SANT JOSEP

2A CATEGORIA Artesà: Francisco Jiménez Rodero Lema Falla Infantil: «Colorins» Crítica: Franciso Jiménez Rodero

Hi havia una vegada un bosc encantat on es trobava un xicotet país màgic ple d’essers fantàstics. Un país on tot era totalment diferent del que es coneix. En ell es podien trobar donyets jugant, arbres xarrant, bolets celebrant l’aniversari d’un esquirol, i fades, moltes fades. Una rossa, una altra morena, una altra marró, un altra verda, una altra blava, una altra

groga, una altra negra, i així de tots els colors. No podreu dir-nos que esta falla no té colorit, com el nostre lema indica, en este país podrem veure a les fades dels colors i cada xiquet de la comissió va triant la tonalitat que mes se li assembla al seu caràcter, menys la de rosa que ja sabem que l’ha triat la nostra Reineta. I tot això dins d’un món de màgia i fantasia.

148 / BORRIANA 2019


FALLA SOCIETAT SANT JOSEP

Melchor, Lola Gil Dosdá, Roberto Perelló Oliver, Oriol Sánchez Gregorio, Alfonso Esteller Salvador, Sergio Puertas López, Miguel Vaquero Forés, Xavier Olucha Sanz, Rubén Gómez Edo, Roberto Chalmeta Castells, Alberto Gil García, Marcos Monferrer Alcón, Enric Dionís Ballester. COMISSIÓ INFANTIL Presidenta: Adriana Gauchia Corbalán. Vicepresidenta: Marina Boira Sanchís. Secretari: Abel Capella Gonçalves. Delegat infantils: Martín Redondo Segura. Vocals: Aitana Boira Sanchís, Jorge Socarrades Bravo, Angela Gauchia Corbalán, Azul Aparici Broch, Ivan Capella Gonçalves, Sonia Serrano Ventura. Presidenta Infantil: Adriana Gauchia Corbalán

Presidents: Juan Capella Claramonte, Carlos Boira Arrufat, Javier Ventura Vidal

149 / BORRIANA 2019

COMISSIONS

COMISSIÓ President: Javier Ventura Vidal. President: Carlos Boira Arrufat. President: Juan Capella Claramonte. Secretaria: Maria Elena Andreu Ballester. Tresorera: Ángeles Segura Valero. Delegats publicitat:Jorge Socarrades Granell, Fuensanta Señoret Briz. Delegades paiportes: Encarna Sanchís Martínez, Esther Bravo Guinot. Delegat activitats diverses: Javier Corbalán Bádenes. Vocals:Mayte Robles Traver, Elena Aparici Penalba, Martín Redondo Molina, Noelia Corbalán Señoret, Fatima Gonçalves Rovira, Angela Redondo Segura, Sergio Ventura Vidal, Pepe Borillo Barres, Encarna Martinez Jiménez, Pascual Escrig Broch, Lola Penalba Sánchez, Gloria Guinot


FALLA BARRI VALÈNCIA

1a CATEGORIA Artesà: Luis Herrero

150 / BORRIANA 2019


Explicació del monument. Al cos i remat del monument de la nostra falla trobem una barca carregada de faraons que han vingut a la nostra benvolguda Borriana a fer el gran negoci. Venen per la mar i pel clot d’un riu que quasi sempre ve sec, però que quan ve la riuada, la passarel·la de la seua desembocadura se’n va a fer la mà. S’acaba la crisi o -això diuen els més sabuts- i ara ja tornen al nostre poble faraons i “faraones” a invertir en obres faraoniques, venen per la mar almassorina i, com és d’esperar, “atracaran” com puguen a Sant Gregori. La faraona “Tota sòcia llesta” no sap per on va, el seu assessor d’urbanisme és un especialista en clavar la pota -la més sonada, la del solar de l’Arenal- i ara té un bou carregat de responsabilitat que té de nom Sant Gregori i, per la seua forma de fer les coses i la seua aparent tranquil·litat, és per a estar en aquests moments realment preocupats. El faraó “Tot en compromís” i els seus seguidors i seguidores no són molt amics d’aquest tipus d’obres, però han format un tripartit amb molt poc de seny creat només per a governar. Quan el faraó opina en privat, pensa unes coses, però quan té ben prop la vara del seu comandament per a governar a Borriana, fa normalment el que no pensa per poder seguir enganxat al seu còmode càrrec que tan bon sou li proporciona. El faraó de “Tot lo pot ” ho té molt clar, ja ha aconseguit el que ell volia: simplement tenir un bon càrrec amb un sou realment important i acabar la legislatura amb el treball tan transparent o, millor dit, opac que va començar Tot del moral. El faraó opositor “Tot partit i popular” ja no mana ni a l’oposició i després de vint anys fent un desgovern han arribat a les nostres arques municipals un muntó de sentències judicials perdudes que hem hagut de pagar tot els ciutadans d’aquesta ciutat, creant així un gran malestar. Quan s’acaba una etapa, per més popular que siga el faraó, hauria de reflexionar si vol tornar al govern. La faraona independent Tota la mar i ona ho sap tot i sap de tot, però no aclareix res de res, ja du setze anys al seu lloc i per a poc ens han servit les seves reivindicacions, això sí: parla, parla i parla i no calla ni baix l’aigua. La faraona taronja Tot al ciutadà és nova al seu càrrec i li han passat totes altes, no s’assabenta de res i ha passat realment desapercebuda. Faraons de mig pèl governen a Borriana són riota a la Plana i mai saben de res. Al camp del retirament abunden velles relíquies, faraons d’altres èpoques i regidors de l’ajuntament.

El faraó més popular governarà el seu imperi sense tindre cap criteri i d’esquenes al ciutadà. Escena Segona (El faraó de Sant Gregori) Un faraó vol fer negoci al poblat de Sant Gregori i amb els seus acòlits prepara la seua estratègia. És una obra faraònica que no comença mai i a tots produeix esglai per si el poble s’arruïna. Diuen que ho tenen clar dient-nos a tots que va i que van a començar entrant les màquines ja. Escena tercera (Les tombes faraòniques) Tot faraó que ha governat al seu poble vol passar a la posteritat com un gran dirigent i no vol que ningú el puga oblidar mai. Deixar un taüt o sarcòfag espectacular en una camp sant com la piràmide de Borriana era una manera realment estrafolària de dir a tots adéu. Als faraons de Borriana açò els ve que ni pintat i ací tenen al camp sant una piràmide d’entrada. Moltes trampes han deixat els faraons més populars i ple de judicis i sentencies el ciutadà ja ho ha pagat. Escena Quarta (El faraó del tripartit) El faraó del tripartit ho té més que clar, la primera faena que deu de fer és acontentar als altres dos i la manera més senzilla de fer-ho és adjudicant-los un bon sou i donant-los un càrrec d’eixos lluïts i de poca responsabilitat. El govern esta marejat de navegar sense “trellat”, capitanejarà el més votat i remaran els del costat. Ara que venen eleccions ja es pot canviar de faraó però de segur que tenen raó els que sumen més vots. Escena quinta (El cocodril de l’oposició)

I per faraons no serà, En tenim de tots els colors blaus, taronges, rojos i morats del color coleta.

A l’oposició ja li han tret les preses i la fam per a poder governar i ara s’han convertit en uns animals molt voraços i carnívors per a veure si agarrant una peça i el seu vot és pot aplegar al govern.

Escena Primera (La barca electoral)

S’ho volen menjar tot i són com un cocodril, si el càrrec corre perill et poden pegar un mos.

Una barca electoral baixa pel riu i troben a un fill prodigi que una mare arreplega de les seves aigües, un elegit que vindrà a governar el nostre poble. Ja busquen a l’elegit, però esta ben escrit que al faraó del partit sempre el tria un dit.

Farts de ser oposició quan tenen peça a tir s’han après ja la lliçó i cal menjar per a no patir.

151 / BORRIANA 2019

FALLA BARRI VALÈNCIA

Lema: Faraons i Faraones. Crític: Pepe Esteban


FALLA BARRI VALÈNCIA

FALLERES MAJORS

Carla Olivares Montoro

Alba Redón Ortiz. Fallera Major

Paloma Agustí Castilla

Raquel Domingo Climent

152 / BORRIANA 2019

Cristina Crivat

Tamara Sancho Peiró


FALLA BARRI VALÈNCIA

INFANTILS Laia Orenga Verdegal. Fallera Major Infantil

Ana Sanchidrián Varas

Eva Conde Gascó

153 / BORRIANA 2019

Andrea Gascó Sancho

Sofía Francisco Mateo


FALLA BARRI VALÈNCIA

1a CATEGORIA Artesà: Paco Martínez Heredia Lema: Un món de civilitzacions Crític: Vicent Blasco Miró Enguany la falla infantil ens convida a anar pel món en un recorregut febril per moltes civilitzacions.

Un dels grans invents que els falles usem tot hora als xinesos el devem; els coets fet de pólvora.

El món àrab tant suggeridor ací veiem representat amb la llàntia dels desitjos que este xiquet s'ha trobat.

Anirem a Tailàndia ballarina a l'Egipte dels faraons a la Xina de porcellana fina i de festives sensacions,.

Fent un foc cerimonial trobem a la xica maia que celebra este ritual des de la seua alta talaia

De més gran a xicotetes i si ho mires també al revés. En Rússia les han fetes: Ja sabeu tots el que és?

Passarem pel Mèxic maia, d'Amèrica preuat tresor, i per la tradicional Rússia recoberta sempre d'or.

Amb la màscara dansant el ritu el xicot completa tots dos estan adorant al sol, Déu del planeta.

Si les poses separades faràs una gran «escampà» més quan estan ajuntades et caben totes en la ma.

També la Índia sagrada en la falla tindrà lloc i el món àrab, de passada, podràs vore també un poc.

Una ballarina tailandesa des del Pacífic ha arribat i amb la seua dolcesa a tots ens ha captivat.

En Egipte les piràmides són un símbol nacional no entenien de mides i són de tamany descomunal.

Xina amb la Gran Muralla és la primera civilització que trobem ací a la falla i de la que fem representació.

Ben repleta de detalls amb vestit d'or refulgent milers de joies i metalls que enlluernen a la gent.

Cleopatra la faraona d'una civilització genial, astuta i valenta esta dona creant un imperi sense igual.

Esta jove elegant és la cultura xinesa un país amb gran encant al que conèixer sense presa.

La Índia de mil colors també trobem al monument amb perfums i moltes flors carregades de sentiment.

Els servents la sostovaven doncs en l'ofici de manar agafava acalorades i la tenien que ventar. Si passar-ho bé voleu i tenir molta diversió, en festes no oblideu vindre a la falla del Garbó.

154 / BORRIANA 2019


COMISSIÓ INFANTIL Presidenta: Andrea Dolz Tornador. Vicepresidenta: Lucía Redón Ortiz. Vocals: Adriana Cifuentes Chabrera, Alba Buforn Tur, Ana Sanchidrian Varas, Andrea Francisco Mateo, Andrea Gascó Sancho, Blanca García Serrano, Carlos Collado Sanahuja, Elsa Sanchidrian Varas, Eva Conde Gascó, Jose Llopis Ortiz, Laia Orenga Verdegal, Marina Nicolau Ramos, Mateo Nicolau Ramos, Pablo Conde Gascó, Pepa Cifuentes Chabrera, Ramón Mileo Dolz, Sara Buforn Tur, Silvia Fornet Gil, Sofía Francisco Mateo.

Eva Torres Palau i Marc Martí Rodríguez

155 / BORRIANA 2019

Andrea Dolz Tornador

FALLA BARRI VALÈNCIA

Chabrera Mesado, Mª José Tornador Orosia, Mª Mercedes Balaguer García, Mª Pilar Capella Beltrán, Mª Rosario Campos Martínez, Mª Teresa Braceros Guerola, Manel Vives Revert, Manolo Vives Andreu, Mar Planelles Imbernon, Marc Orá Cervigón, Marc Porcar Martínez, Marcelino Ora Safont, Maria José Sancho Peiró, María Peris de las Liras, Miguel Hernández Taverner, Miguel Ramón Rosell, Mihaela Tureac, Monica Pérez Tomás, Nacho García Celma, Nicole García Tomás, Noelia Serrano Peset, Núria Broch Campos, Núria Martínez Bodí, Oscar Castillo Martínez, Pablo Jiménez Martínez, Paloma Agustí Castilla, Paola Asensio Pérez, Patricia Granell Guerola, Paula Ballester Garcés, Paula Borja Redón, Paula García Ibáñez, Paula Orenga Herrera, Pedro Julián Mileo Calpe, Pepa Alcalá Palomo, Pepa Moya Pérez, Ramón Jose García Sanmartín, Raquel Domingo Climent, Raquel Huerta Alcalá, Raul Sanchidrian Rodríguez, Roberto Collado Tortosa, Rosa Revert Palacios, Rosana Blanes Ferrandis, Rosana Marzá Peris, Rubén Puig Sotomayor, Ruben Tormo Caston, Salva Fortuño Bort, Sandra Ortíz Ninot, Sara Broch Campos, Sara García Serrano, Sergi Parreño Marzá, Silvia Gil Arnándis, Silvia Ortíz Ninot,Tamara Sancho Peiró, Teresa Palmer Llombart, Teresa Verdegal Branchadell, Toni Angulo Barrionuevo, Vicenta Dolz Fontelles, Vicenta González Vilar, Yaiza Capella Broch.

COMISSIONS

COMISSIÓ President Honorífic Perpetu: Tomás Ramos Ros. Presidents: Marc Martí Rodriguez, Eva Torres Palau. Vicepresidents: Fausto Feliu Torner, Carlos Ventura Estellés. Delegats FFB: Rosa Mª Martínez Sánchez. Delegada Falleres Infantils: Mª Dolores Marco Rodiel . Delegats de falleres: Mario Aguirre Palmer, Marc García Monsonís, Abel Sebastiá Martinez, Lourdes Izquierdo Gila, Irene Isach Balaguer i Nerea Ruiz Sánchez. Delegats de llibret: Alex Alventosa Navarro i Mercé Ros Sanjuan. Delegada Loteries: Berta Ibáñez Huguet. Delegat Recompenses i transports: Jorge Ramón Rosell. Delegat Gastronómic: Abilio Huerta Saiz. Delegats Exaltació: Fani Verdegal González, Francis Orenga Herrera. Delegats Artistic: Jose Vte. Sebastiá Bort . Delegats Carrosses i Creus: Joaquin Torner Ucher, Francisco Verdegal Ferrer, Nilamon Mateo Vergara. Delegat Pirotécnic: Vicent Isach Panís. Delegat representació exterior: Toni Franch de Dios. Delegats Pa i portes i logística: Roberto García Godos, Ramón Francisco Montoliu, Jose Pascual Peris Llópis, Juan Fernando Fornet Medina. Delegats Truc: Juan Carlos Bort Ortiz, Jorge Menero Melchor, Fausto Feliu Domingo. Delegat Guardons: Laureano Sanchidrián San Sebastián. Delegades Comparsa inf: Susana Martínez Salas, Mercedes Cervigón Ballega. Vocals: Abel Bort Braceros, Aida Bort Braceros, Aida Feliu Torner, Alba Redón Ortíz, Alejandro Ramos Giménez, Alejandro Ventura Saborit,Alvaro Escrig Cuellar, Amparo Castillo Martínez,Ana Cardet Montoro, Ana Tornador Edo, Ana Torner Ucher, Andrea Torner Capella, Angela Catedra Lopez, Angela Ruiz Ruiz, Antonio Torres Caro, Arianna Fornet Gil,Beatriz Castilla Fernández, Beni Cifuentes Nebot, Blanca Angulo Tornador,Carla Gascó Rius, Carla Olivares Montoro, Carlos Conde Cabedo, Carmen García Ibáñez, Cesar Capella Garcia,Claudia Dolz Tornador, Claudia Edo Andrés, Cristina Crivat, David Buforn Nebot, David Sierra Fandos, Diego Lorente del Campillo, Dolores Martínez Gómez, Domingo Rubio Esteban, Edu Palau Ballester, Elena del Cuerpo Santágueda, Encarna Sanjuan Montoliu, Estefanía Escuder Alonso, Estela Mateo Marco, Eva Gil Rodiel, Fina Mesado Garcia, Francisco Javier Garcia Celma, Gloria Angulo Tornador, Glória Tornador Moreno, Goya Capella García, Hugo Peris Martinez,Isabel Isach Balaguer, Isabel Puig Lecha,Javier Agustí Rovira, Jennifer Bernal Fernández, Jesús Péris Herrera,Joaquin Agusti Castilla, Joaquin Agustí Rovira, Joaquin Ramón Redón Benajes, José Cabedo Guerola, Jose Maria Broch Muñoz, Juan Manuel Ros Cherta, Juan Oriola Martinez, Judith Navarro Marzá, Judith Serra Domingo, Laura Mesado Peris, Lourdes Rodríguez Cifuentes, Maydo Ramos Romero, Mª Carmen Rodríguez Martín, Mª Dolores Herrera González, MªJose


FALLA REI JAUME I

2A CATEGORIA Artesà: Rafael Ibáñez Sánchez

156 / BORRIANA 2019


Cos, Remat i Escenes La ciutat de Borriana s'ha transformat en un granja on animals i grangers tenen difícil la seua convivència, d'una banda la vaca que donava la nostra llet l'hem deixat eixuta per la roïna gestió. Ja només ens queda l'aigua de les botiges per a refrescar-nos i les cabres i els cabrits es neguen a continuar sent munyits, la producció del formatge local ha baixat a mínims, i els pensionistes han de plantar els horts locals per a poder subsistir, mentres en els plens locals continuen havent-hi molts porcs i algunes gallines.

157 / BORRIANA 2019

FALLA REI JAUME I

Lema: “De Porcs i Gallines” Crítica: Rafa Ibáñez Sánchez


FALLA REI JAUME I

FALLERES MAJORS

Mari Luz Chiva Esteve

Marta Sanchis Carrera 158 / BORRIANA 2019


FALLA REI JAUME I

INFANTILS Carmen Garcia Musoles

Paula Briz Chiva

Victoria Rubira Sanchis.

159 / BORRIANA 2019


FALLA REI JAUME I

2A CATEGORIA Artesà: Javi Capella Lema: Il·lusions i fantasies Critic: Raul Capella ilusions i fantassies En tenim tots els dies Tots tenim ilusions I les vivim a montons Tením fantassies Tos els dies. La fada del conté Ens apareix de sobte. La fantasía del mac En la que tots en sommiat. Flors encantades Que en deixen abobades. Ilusions del primer amor Que es viu amb tremolor. Gabia daurada De llum iluminada.

160 / BORRIANA 2019


COMISSIÓ INFANTIL Vicepresidenta 1a: María Montoliu Asensio Vicepresidenta 2n: Teresa Mondragón Piqueres. Secretari: Nicolás Soriano Masip. Tresorera: Empar Oltra Moreno. Comptador: Josep Oltra Moreno. Delegada: Paola Ruiz Monzón. Delegada: Leire del Carmen Cátedra Rodríguez. Vocals: Enzo Ruiz Monzón, Mireia Oltra Moreno, Ester Nadal Rodríguez, Candela Monferrer Monferrer, Aninara Monferrer Monferrer, Carmen García Musoles, Daniel García Musoles, Paula Briz Chiva, Jesús Briz Chiva, Pablo Montoliu Asensio, Victoria Rubira Sanchis.

COMISSIONS

FALLA REI JAUME I

COMISSIÓ President: Luis Javier Ruiz Nebot. Vicepresident 1: José Luis Mondragón Doñate. Vicepresident 2: Ramón José Casanova Peixó. Vicepresident 3: José Luis Moreno Elvira. Secretari: Santiago Soriano Valls. Vicesecretari: Silvia Borillo Manrique. Tresorer: Miguel Izquierdo Burdeus. Comptador: Nereida Piqueres Fabregat. Vicecomptador: Rebeca Masip Carceller. Del. Festejos: Hilario Varella Seglar. Del. Loteries: José Jaime Sanz Ribes. Del. Infantils: Ana Izquierdo Rodríguez. Del. Act. Div.: Mª Luisa Rosell Rius. Delegat: Miguel Angel Ruiz Nebot. Delegat: Carla Izquierdo Rodríguez. Delegat: Jaume Sanz Borillo. Delegat: Marisa Rodríguez Valero. Bibl. Arxiver: Daniel García Sotoca. Vocals: Andrea Casanova Borillo, Marc Casanova Borillo, Mamen Monzón Lahoz, Vicenta Borillo Manrique, Manuel Peris Martínez, Jessica Moreno Rosell, Manuel Oltra Monsonís, Jairo Prats Andreu, Angeles García Sanchis, María Franch Guardino, África Franch Guardino, Josefa Ríos Ferrer, Héctor Queral Campillo, David Aymerich del Olmo, Rosario Asensio Fonfría, Felipe Montoliu Oliver, María Carmen Musoles Medall, Carlos Monferrer Benlloch, Soraya Monferrer Verche, Jesús Briz Gómez, María Luz Chiva Esteve, Marta Sanchis Carreras, David Serrano Miralles. Luis Javier Ruiz Nebot. President

161 / BORRIANA 2019


FALLA BARRI L’ESCORREDOR

2a CATEGORIA Artesà: Luis Herrero

162 / BORRIANA 2019


Explicació del monument

Escena segona (La boda de les dretes)

La vida en parella és realment complicada i tenim al cos de la falla a una parella que convivia a Borriana en una altra època i que pensava com molta gent al nostre poble que feia seva una gran dita molt coneguda i adorada - qui ara esta bé millor quiet -¡així ens ha anat!.

Una boda clàssica espera celebrar la dreta l’any que ve allà pel mes de maig, com sumar majoria absoluta està molt enrevessat ells duen la idea de casar-se en parella però la cosa es podria complicar i aparèixer un tercer convidat i no de pedra.

(Problema gros tenim si la gent de hui en dia pensa el mateix)

en la nostra Basílica

Tota inversió que ha vingut al nostre poble ha sigut rebutjada pels borrianers perquè només li veien impediments, la més sonada va ser la Ford una empresa coneguda per tots i que quasi no va ser ni escoltada pels cacics de la nostra benvolguda Burriana.

de blau i de tarongeta.

(Atenció a Sant Gregori que pot passar el mateix o pitjor) Al remat trobem a uns àngels assessors que falta ens faran per a que Borriana puga eixir d’aquest immobilisme al que hem sigut sotmesos. (La musica que s’escolta dels àngels a tots ens agrada) Parlem de parelles

Es vol casar la dreta en una boda clàssica

Escena Tercera (La parella fallera) A la nostra ciutat tenim una parella fallera molt mal avinguda, enemics irreconciliables són la junta local i la federació de les falles de Borriana. Presidenta i president no es fiquen mai d’acord el conflicte ja esta mort i d’ells la solució depèn. Escena quarta (La parella de Santa Bàrbara) A Santa Bàrbara tenim una comissió de festes i una associació de veïns que nomes fan que discutir i no es fiquen mai d’acord en res, açò ara ho paga el bou en corda que per uns per altres ja no sap que fer i el tenen esgotat i marejat.

de diferents maneres, de les ben avingudes i també de les altres. Escena primera (La boda a les esquerres) Una boda moderna de conveniència es celebra al nostre poble, va ser feta per a governar però la dura realitat és que es que s’anaven a repartir un gran pastís però el resultat final no ha sigut l’espera’t.

El bou ja es troba al mig i per no posar-se d’acord l’han lligat els dos tan fort que han fet gran l’embolic.

El govern de tres partits és vol repartir el pastís, governarà el més votat i cobraran els del costat.

163 / BORRIANA 2019

FALLA BARRI L’ESCORREDOR

Lema: La vida en parella. Crític: Pepe Esteban


FALLA BARRI L’ESCORREDOR

FALLERES MAJORS

Noemi Rius Imbernón. Fallera Major

Silvia Moreno Martínez

Marian García Cuesta

Ana Alcalà Blesa

Ariadna Ramírez Castriciano

Montserrat Alacarcón Griñón

Paula Gaya Llopis

164 / BORRIANA 2019

Laura Marqués Rico

Reyes Fuentes Alarcón


FALLA BARRI L’ESCORREDOR

INFANTILS Ainhoa Vilar Comaniciu - Pablo Giménez Valero.

Hugo Muñoz de León Fernández

Adrián Muñoz de León Fernández

165 / BORRIANA 2019

Carmen Serrrano Moreno


FALLA BARRI L’ESCORREDOR

2a CATEGORIA Artesà: Paco Jiménez Lema: Dolços Somnis Crítica: Paco Jiménez

En el centre de la falla es pot observar un xiquet en un bressol i que no para se somniar en mil i una aventures i personatges de tot tipus on ell es el protagonista de totes les aventurres que pasen per el seu cap.

166 / BORRIANA 2019


David Arnau, Dolores Franch Cornejo, María Dolores Imbernón Franch, Gemma Moreno Martínez i Cristina Arnandis García. Delegat infantil: Naia Isach Panís. Delegat festejos: Brian Heim Gimeno, Alexandra Carda Gómez, Gloria Valero Castellanos, Marian García Cuesta. Delegada audiovisuals: Miriam Sánchez Enrique. Relacions públiques: Pedro Jiménez Branchadell. Delegada gastronòmica: Cristina Martín Cardoso. Delegada presentacions: Eva Capdevila Llueca. Delegat coreografies: Lidia Ordoñez Lorite. Delegat truc: Sergio Alcalá Sebastiá. Vocals: Ariadna Ramírez, Laura Marqués Rico, Miranda Cubedo Sánchez, Francisca Morató Palanques, Juan Daniel Zomeño Morales, Raúl González Enrique, Ana Alcalá Blesa, Paula Gaya Llopis, Reyes Fuentes Alarcón, Noemí Rius Imbernón.

FALLA BARRI L’ESCORREDOR

COMISSIÓ INFANTIL Presidenta: Marina Galindo Martínez. Vicepresident 1r: Carlos Piquer Bellido. Vicepresident 2n: Alberto Tornador Melchor. Vicepresident 3r: Xavier Vilar Saborit. Secretari: Pablo Giménez Valero. Tresorer: Marc Piquer Sánchez. Comptadora: Sofía Panís Martín. Delegats: Inés Panís Ortiz i Jordi Cayero Pérez. Vocals: Adríán Muñoz de León Fernández, Laura Pérez Pérez, Sergio Fuentes Alarcón, Paola Ortiz Ordoñez, Eva Ortiz Ordoñez, Hugo Muñoz de León Fernández, Melany Giménez Valero, Carmen Serrano Moreno, Unai Arnau Moreno, Idatxe Arnau Moreno, Ainhoa Vilar Comaniciu, Lucía Castelló.

COMISSIONS

COMISSIÓ ADULTA Presidenta: María Tornador Panís. Vicepresidenta 1a: Lucía Broch Torres. Vicepresident 2n: Carlos Piquer Bellido. Vicepresident 3r: Pedro Mora Usó. Secretaria: Reyes Piles Sánchez. Delegat vicesecretari: Salvador Piles Ferrer. Bibliotecari-arxiver: César Martí Barreda. Tresorera: Reyes Sánchez Segarra. Comptador: Francisco José Panís Granell. Vicecomptadora: Jessica Ortiz Querol. Delegada comparsa major: Miriam Broch Torres. Delegada recompenses: Nela Tornador Melchor. Delegada quotes: Begoña Sánchez Maciá. Delegat loteria: Iván Panís Granell. Delegada comparsa infantil: M.ª Carmen Sánchez Segarra. Delegada cartilles: Marta Panís Tornador. Delegat falleres: Izan Sánchez Pérez, Iván Barrios Solís. Delegats casal: M.ª Isabel Martínez López, Carmen Isach Panís, Alexandru-Petru Bercea. Delegat activitats diverses: Carlos Panís Granell, Héctor Rodas Egea, Claudia Vila Martí, M.ª Asunción Llopis Llopis, Agustín Gaya Pascual, Juan Bautista Arnau Calandria, Lorenzo Galindo Manzana, Sandra Heredia Perales, Bernardo Gallén Broch, Juan Francisco Arnau Sánchez, Adrían Arnau Sánchez, Manuela Andrés Martí, Cristina Arnau Sánchez, Jonathan Serrano Hernández, Silvia Moreno Martínez, Carlos Giménez Ramírez, Ana Maria Comaniciu, Carlos Vilar Heredia, Isabel Fernández Galdeano, Adrián Muñoz de León Navata, Alexis Ortiz Querol, Montserrat Alarcón Griñón, Salvador Fuentes Reguart, M.ª Ángeles Cuesta Gargallo, Hilario García Vilar Alessandro Valerio Feliz, Verónica Picazo Coria,

Presidents: Maria Tornador Panís, Lucia Broch Torres, Pedro Mora Usó i Carlos Piquer Bellido

167 / BORRIANA 2019

Presidenta infantil: Marina Galindo Martínez


FALLA CENTRE ESPANYA

1A CATEGORIA Artesà: Paco Jiménez Rodero

170 / BORRIANA 2019


En les nostres escenes podràs jugar a diferents jocs com els escacs, els daus o el domino. No podràs avorrir-te ni un moment.. Cada joc representarà un partit politic, ja que ells juguen a  governar  i com si foren fitxes de  parxís cadascun un color té. Si el que vols  és  jugar a cartes ací estem nosaltres, el poble per  a  cantar-vos les quaranta i a més a més de bastos, en el nostre rei vestit de budell, la calça cagà i el barret vell. Entre el rei i el cavall, apareix el roig de l'alcaldessa, protegida per si de cas pel rei i la reina d’escacs, amb una espasa en la mà esquerra, per a defendre el seu tron davant del proper  jaqué  mate, no sabem si d’amics o d’enemics. Com “conseglieri”, trobem a la seua dreta el groc de compromís, pujat a l'alfil que amb la boca oberta va introduint, no se sap què, per a  mantenir  i perdurar el seu protagonisme. A l'esquerra apareix el blau del PP, intentant alçar la copa, però el pobre no té forces suficients i buscarà desesperadament el suport d'altres colors. "Davant del cavall de bastos, tenim el director de l'orquestra: el CIS, que se li ha ocorregut la meravellosa idea d'obtenir  els resultats de la intenció de vot introduint el concepte de simpatia. Quina favada, ja que conec poquetes persones que tinguen simpatia pels polítics. Darrere del rei, trobem el taronja de ciutadans intentant pujar al cavall dels escacs, per a escapar del lloc dels fets i com solen fer, ballant al so de la música que més els interessa. Darrere del cavall de bastos, poden reconéixer un escarransit morat d’espot i a un panxut verd de  vox, que  estan  jugant la partida de truc, per a saber qui  aconsegueix  el premi, que és la peça més xicoteta i més important  de l'escac, el peó, i així dominar els extrems. Diran que falta un color, el transparent, igual apareix que no, però sempre dóna la sorpresa, Per què serà?. A veure qui guanya la partida?, Senyores i senyors vostés juguen…

171 / BORRIANA 2019

FALLA CENTRE ESPANYA

LEMA: Jocs i Colors CRÍTICA: Vicente García Almela i Jose Vicente Tormos Arnandis


FALLA CENTRE ESPANYA

FALLERES MAJORS

Anna Freixes Sancho. Fallera Major

Ana Franch Martínez

Ángela Tornador Panís

Carla Ros Andrés

Carla Valero Escribá

Carlota Luna Ibáñez

Claudia Sabater Llopis

Paula Serrano Santos

172 / BORRIANA 2019


FALLA CENTRE ESPANYA Adriana Vilanova Gual

Anna Ballester Daudí

Candela Sanchis Casero

Lola Domingo Olivert

Lucía Miravet Tarancón

Mar Parra Roca

Patricia Vilanova Gual

173 / BORRIANA 2019

INFANTILS

Alicia Martínez Bodí. Fallera Major Infantil


FALLA CENTRE ESPANYA

1A CATEGORIA Artesà: Paco Jiménez Rodero Lema: Mascotes

Crítica: Ivana Guinot Panadero i Joaquín Albert Peris

Quin xiquet no hi ha  volgut  alguna vegada tindre una mascota?,  doncs  en  aquesta  falleta eixe somni es farà realitat.

No podien faltar, en el més alt i prop del cel, els pardalets, sempre amics i grans cantors que amenitzen els nostres matins.

El nostre artista ha volgut mostrar-nos enguany la inseparable relació entre xiquets i animals. En el centre del monument dos xiquets satisfets ens mostren amb orgull les seues mascotes. El millor amic de l'home, el gos, i el més intel·ligent, un gatet. I encara que parega impossible, es miren amb afecte.

Tot en esta falla mou un tendre sentiment, per això et convidem que vingues amb la teua mascota a veure el nostre monument. Segur que us agrada als dos d’allò més.

Darrere, un pòrtic, que assenyala l'entrada a l'escala que ens porta del sol a la lluna, de la terra al cel. En ella conviuen diferents escenes, personatges singulars. Un xiquet antipàtic intenta donar un puntellada a un indefens gatet, encara sort que té una bona amiga que el protegirà. Perquè l'amor que tenim cap a les nostres mascotes és el més important. No poden faltar els xiquets passejant als seus gossets, abraçant-los si se senten sols; ni els gatets dormint d'allò més a gust a la falda de les seues ames.

174 / BORRIANA 2019


175 / BORRIANA 2019

FALLA CENTRE ESPANYA

COMISSIONS

COMISSIÓ President: Sergio Almarcha Valls. Vicepresidents: Tiziana Pérez Peris, Quino Albert Peris, Manuel Llorca Mata, Carlos Felguera Grifo. Secretària: Blanca Asensio Fortea. Vicesecretària: Berta Tormos Chordá. Vicepresident econòmic: Nacho José Férriz. Vicepresident financer: César Estellés Sales. Tresorer: Juan Agustín Pérez Peris. Vicetresorer: Vicente Tormos Arnandis. Cap de protocolo: Vicente García Almela. Delegat de Junta Local Fallera: Benjamín Monfort Felis. María Giménez Córdoba Raquel Cabedo Suller Sergio Almarcha Valls Subdelegat de Junta Local Fallera: Quino Albert Peris. Delegat comercial: Paco Ros Martínez. Delegat xaranga: Amadeo Montesinos Leopori, Iban Luis Ortiz Vidal. Ingrid Marco Barres, Núria Cantavella Cabedo, Piluca Viver Fuertes, Emilia Arnau Delegat orquestres: Pepe Fenollosa Esteve. Comellas, Carlos Andrés Valero Aicart, Silvia Adsuara Monsonís, Ana Muñoz Salas, Delegat Dj’s: Carlos Mundina Llácer, Vicente García Monfort. Magda Martínez Gual, Mª Jesús Sancho Llopis, Gema Monfort Felis, Arancha Gaya Delegat relacions institucionals i loteria: Salva Almarcha Valls. Pascual, Ana Domingo Archelós, Gloria Gómez Valls, Pascual Vilanova Menero, Rosa Delegats creus: David Conejero Llansola, Lola Llopis Gorris, Álvaro Vila Sebastiá. Cantos Pérez, Esther Palomero Sánchez, Marta María Jarque, Susana Bodí Graciá, Delegats monuments: Quino Albert Peris, Rafa Arribas Navarro. María Tarancón Franch, Sergio Gargallo Iserte, Cristina Barres Moliner, Mónica Peris Delegats carrosses: Sergio Almarcha Valls, Sergio Giménez Arnandis. Granell, Blanca Ballester Perelló, Alicia Tormos Chordá, Raquel Monsonís Moliner, Delegat trenet: Sergio Giménez Arnandis. Araceli Morte Julián, Ana Bernat Feliu, Lidia Mingarro Molés, Luis Parra Ribes, Delegats “plantà”: Manolo Sabater Piles, Francisco Vicente Lloret Ferrada, Enrique Eduardo Garro Crevillent, Teresa Vicenta Llorens Martell, MªCarmen Lengua Tormos, Monzonis La Orden, Manolo Torres Almazán, Manuel LLorca Mata, Sergio Forcano Marta López Atienza, Esther Perdiguer Siguera, Esther Torralba Pradas, Marta Marín Collado. Chordá, Irene Saborit Torres, Nela Ros Tarancón, Mª Luisa Panís Granell, Carolina Delegats “cremà”: David Pérez Morte, David Conejero Goterris, Abel Gómez Arnal, Marzal Arona, Ángela Tarancón Franch, Elena Muñoz Salas, Isabel Bonet Granados, Vicente García Monfort, Carlos Felguera Grifo, Cristóbal Sánchez Mota, Sergio Raúl Asunción Rius Peris, Patricia Felip Martínez, Raquel Díaz Ninot, Merxe Ros Fandos. Marin Ruiz, Victor Gil Aymerich, Sergio Forcano Collado. Coordinador falleres: Juan Elvira Codina. COMISSIÓ JUVENIL Delegades falleres: Claudia José Cantos, Marta Domingo Martí, Marta Pérez Traver, Presidenta: Raquel Cabedo Suller Rocío Aymerich Palomar. Vocals: Pablo Almarcha Fontdemora, Alba Angullo Orellano, Ana Aparisi Esteve, Delegat comparsa: Héctor Meliá Cárdenas. Claudia Aragó Gardú, Ana Arribas Cabrera, Pascual Artana López, Alba Bagán Bernal, Delegats comparsa infantil: Tere Córdoba Campos. Ángela Badenes Herrero, Juan Bernat Enrique, Claudia Borrás Marín, Francisco Delegades presentació: María Freixes Sancho, Gemma García Monfort, Laura Aparisi Borrás Marín, Marcos Broch Monfort, Mª Amparo Capella Marco, Andrea Capella Esteve, Sara Tormos Ros. Gómez, Ignacio Cervera Ferrer, Aitana Chorra Marco, María Conejero Goterris, Carla Delegades flors: Magda Llorens Lapuerta, Gema María Jarque. Crouseilles Estrada, Ricardo Escobar Taurá, Paula Escrig Beltrán, Pau Escrig Felis, Delegats events gastronòmics: Néstor Martí Felis, Vicente García Almela, Manuel Carlos Fandos Carbonell, Marta Felguera Roig, Ana Fernández Bravo, Ana Ferreres Llorca Mata, Ricard Freixes Quirós, Jose Luis Aleixandre Chiva, Nacho José Férriz, Peris, Jorge Font Blesa, Alba Franch Llácer, Ana Franch Martínez, Ana Freixes David Conejero Llansola, Vicente Cervera Pitarch, David Conejero Goterris, José Luis Sancho, Yaiza García Gaya, Laura García Giménez, Irene García Villarroya, Rocío Aleixandre Renau, Vicente García Monfort, Andrés Ondoño Fernández, César Estellés Gascó Oller, Agustín Gaya Llopis, Sergi Giménez Córdoba, Juan Vicente Giménez Sales, Pablo Salas Simó, Óscar Ondoño Monsonis. Domingo, Cristina Gómez Montalt, Ana Gozalbo Arquimbau, Carlos López Leal, Marta Delegat sainet: Jose Vicente Tormos Arnandis. LLorca Chordá, Paula Llorca Palomero, Beatriz Llorens Sabater, Carlota Luna Ibáñez, Delegada recompenses falleres: Sara Ros Feliu. Laura Marmaneu Borrás, Paula Monfort Truchado, Sara Monfort Truchado, Carlos Delegat llibret: Sergio Giménez Arnandis Monsonís Terrones, Efrén Moreno Balaguer, Beatriz Moros Albert, María Mota Franch, Delegats truc: Quino Albert Peris, Pepe Fenollosa Esteve. Pau Musoles Borja, Albert Ortí Martí, Mauro Ortiz García, Celia Pallarés Barres, Álvaro Delegats guinyot: Marian Gardú Giménez, Gemma Ferrer Abad, Jose Luis Aleixandre Peris Garí, Ana Puchol Bernat, José María Ramos Llopis, Carla Ros Andrés, Ana Chiva. Rosell Bernat, Luis Roures Ribes, Claudia Rubert Escrig, Lucía Ruiz Ojeda, Claudia Delegades parxís: Olga Truchado Fuster, Gema Renau Monfort. Sabater Llopis, Carmen Sabater Feliu, Pepe Saborit Llombart, Claudia Sánchez Delegats futbolí: Alonso Aragó Artero, Alberto Martínez Claramonte. García, Chema San Feliu Cardet, Adriana Sanz Musoles, Miguel Serrano Santos, Delegats pirotècnia: Héctor Meliá Cárdenas, Vicente Cervera Pitarch. Paula Serrano Santos, Marta Soriano Monferrer, Adrián Tarancón Beltrán, Jaume Delegats de masclets: Sergio Beltrán Chabrera, Rafa Arribas Navarro, La Peña El Tormo Montón, Ángela Tornador Panís, Aitana Torres Marín, Samuel Torres Marzal, Parris. Carla Valero Escribá, Nadia Valero Ruso, Itziar Ventura Pérez, Ana Vicent Huguet, Delegats logística: David Conejero Llansola, Alonso Aragó Artero, Juan Aparisi David Vila Sánchez. Ventura, Andrés Ondoño Fernández. Delegat sumministres: Jaume Chabrera Carda. COMISSIÓ INFANTIL: Delegat carpa: Vicente Cervera Pitarch. Presidenta: María Giménez Córdoba Delegats barra: Jaume Chabrera Carda, Francisco Vicente Lloret Ferrada. Delegades falleres infantils: Paula Beltrán Granell, Helena Beltrán Granell, Satine Delegat de sello: Juanjo Cabedo Rubert. Arribas Pérez, Clara Estellés Ferrer, Elena Aymerich Francisco, Natalia Monsonis Petit, Delegada fotografia i e-mails: Mª Jesús Ros Tarancón. Silvia Martínez Bodí, Sofía Almarcha Saura, Julia Albert Guinot, Teresa Fenollosa Delegats d’imatge: Carlos Capella Chordá, Arantxa Villar Peixó. Muñoz, Cayetana Elvira Felip, Inés Chabrera María, Daniela Meliá Tormos, Sofía Delegats web: Nacho José Férriz, Marta Aleixandre Renau, Belén Cervera Ferrer. Remacha Domingo. Vocals: Ramón Aymerich Vicent, Francisco Ballester Saborit, Teresa Barres Moliner, Vocals: Marcelo Albert Guinot, Nicolás Alexandre Navío, Hugo Almarcha Fontdemora, Isabel Bea Agut, Modesto J. Beltrán Salvador, Ana Blanch Saera, Carlos Bodí Lavall, Ana Ballester Daudí, María Ballester Daudí, Guillermo Beltrán Granell, Ana Beltrán Francisco Borras Miró, Eva Cabedo Suller, Pilar Casaso Izquierdo, Patricia Casero Arnau, Emma Beltrán Arnau, Carlos Bodí Soler, Carla Castillo García, Julia Castillo Roig, Vicente Castillo Almela, Francisco Cuadros Romero, Jorge Cubero Llorens, García, Vicente Castillo García, Daniel Collado García, Álvaro Cuadros Marco, Valeria María Jesús Domingo Archelós, Juanjo Domingo Escribano, María Elena Domingo Cuadros Marco, Marc Cubero Cantavella, Daniela Cubero Cantavella, Mario Domingo Escribano, Carlos Domínguez Núñez, Fuensanta Escribá Blanch, Alejandro Escrig Olivert, Lola Domingo Olivert, Aitana Escrig Adsuara, César Esteller Ferrer, David Sanchis, Beatriz Ferrer Roig, David Franch Sabater, Juan Antonio García Ballesteros, Franch Martínez, Juan García Gaya, Lucas Garro Roca, Ana Giménez Domingo, Montse García Claramonte, Juan Vicente Giménez Arnandis, Francisco González Emma González Gómez, Alicia Martínez Bodí, Begoña Martínez Carda, Adriana Rambla, Patricia Gual Rosell, Patricia Martí Ros, Vicente Miravet Capdevila, Teresa Meliá Tormos, Lucía Miravet Tarancón, Marc Miravet Tarancón, Benjamín Monfort Monraval Barres, Francisco Morales Ferrás, Luis Muños Ballester, David Musoles Truchado, Carment Montesinos Llorens, Yago Morales Peris, Goya Morales Peris, Medall, José Carlos Puchol Abella, Santiago Queral Ibáñez, Guillermo Raigal Luis Muñoz Ballester, Marcel Muñoz Ballester, David Musoles Borja, Ana Ortiz Blanch, Rodríguez, José Roca Saura, Patricia Roca Saura, Juan Vicente Ros Varella, José Mar Parra Roca, Jorge Parra Roca, Jaume Queral Mingarro, Daniel Queral Mingarro, Sánchez Simó, David Sanchis Luri, Isabel Santos Palacios, José Manuel Silles Rocío Raigal Villar, Carmen Raigal Villar, Guillermo Raigal Villar, Marta Rosell Bernat, Forcada, José Tabares Ortiz, Joaquín Tornador Melchor, Olga Torrent Agost, Sonia Lucía Salas López, Candela Sanchis Casero, Lucía Sanchis Casero, Alejandra Torrent Agost, Augusto Traver Capdevila, Javier Valls Chordá, Secundino Vázquez Sánchez Perdiguer, Guillermo Sánchez Perdiguer, Valentina Sanchis Torralba, Sonia Cubedo, Jesús Vidal Franco, Chimo Vidal Galver, Juan Vinyals Ferrer, Beatriz Vital Serrano Ventura, Daniel Silles Marín, Lucas Silles Marín, Martina Silles Marín, Pablo Peris, Ivana Guinot Panadero, Trinidad Navío Llorente, Elsa Saura Barreda, Mª Silles Marín, Gonzalo Tabares Saborit, Martín Tabares Saborit, Blanca Valero Escribá, Ángeles Esteve Ramos, Sonia Francisco Montoliu, Paula Daudí Borillo, Silvia Granell Pepe Valls Muñoz, Patricia Vázquez Bonet, Secundino Vázquez Bonet, Marcelo Vidal López, Luisa Arnau Trigo, Ana Soler Sabater, Encarna Marín Pérez, Mª Adela Suller Felip, Julia Vidal Rius, Álvaro Vila Díaz, Martina Vila Díaz, Adriana Vilanova Gual, Vidal, Juan Carlos Sanchis Guinot, Carmen García Calle, Carmen Goterris Albiol, Pascual Vilanova Gual, Patricia Vilanova Gual, Mercé Viñals Ros, Elena Viñals Ros.


FALLA SOCIETAT CLUB 53

CATEGORIA ESPECIAL Artesà: Rafa Ibáñez

176 / BORRIANA 2019


L’aristo...gràcia tractarem enguany al nostre monument, de moltes formes la vorem, cada qual més sorprenent.

Però posant-nos en farina i cenyint-nos a la qüestió d’allò que la falla critica, anem a fer la explicació.

Els aristòcrates són persones, homes i dones privilegiats, que tant a males com a bones sempre viuen ben pagats.

Hi ha una aristo...gràcia àrab on, com podreu imaginar, és el sultà el que parla i la resta... tots a callar.

Ara estan més amagats, abans treien més pit, però sempre endollats per treure el millor partit.

Hi ha una aristo...gràcia pirata que ha convertit l’ajuntament en un taverna barata que pot acabar malament.

Comtes, ducs, marquesos i demés de la sang blava, porten una vida d’excessos només tocant-se la fava.

Hi ha una aristo...gràcia fallera en Egipte ambientada on alguna es desespera si no ix ben retratada.

Dalt de la porta del marqués es mostra règia una parella, no sabem qui mana més, si serà ell o serà ella.

Hi ha una aristo...gràcia social amb un jutge i un botxí que representen com fer el mal a consciència i sense juí.

Porten luxosos vestits igual mascle que femella, així estem tots advertits de qui té pel mànec la paella.

Hi ha una aristo...gràcia romana amb el centurió i el senador que fan el que els dona la gana i deixen ben fotut al llaurador.

Doncs la seua posició a la piràmide de la societat és només per la condició d’un privilegi heretat.

I fins ací, de moment, la aristocràtica explicació, que vegeu el monument trobareu més informació.

I més que siga anacrònica en estos temps la noblesa, encara hi ha gent histriònica que la defèn amb feresa.

177 / BORRIANA 2019

FALLA SOCIETAT CLUB 53

Lema: L’aristo...gràcia. Artista: Rafa Ibáñez


FALLA SOCIETAT CLUB 53

FALLERES MAJORS

Anna Solà Piera

Anna López Ferrer. Fallera Major Infantil Daniella Ferrari Sánchez

Gimena Muñoz Ávila

Manuela Ramos López

Marina Santos Miro

Miranda Puquer Chiva

Raquel Felis Jorge

Rocio Compañ Tormo

178 / BORRIANA 2019


Botànica és el lema que per a la falla hem escollit doncs al 53 és un emblema tindre un monument polit.

De bellesa penetrant i amb una jovial dolcesa ens mostra el seu encant revestida de princesa.

Arbres, plantes i flors, humanitzades i naturals amb un gran ventall de colors junt a personatges especials.

Amb un conjunt exuberant i un templet que meravella de la botànica hem fet cant per ser una ciència tant bella.

Tot això t’ho trobaràs, bé, això i encara molt més, quan al Març arribaràs a la falla del Club 53.

De la botànica és estudiós especialista en fongs i bolets sempre es mostra ben gojós d’ensenyar a tots els xiquets.

Com és la mare natura la que al món dóna la vida al mig de la falla es procura tenir-la ben reflectida.

Van pel bosc estos donyets amb un objectiu ben clar: replegar un grapat de bolets per a fer-se un bon sopar.

179 / BORRIANA 2019

Per a ser el dia de demà una gran professional l’aprenent practicarà ficant molta estima, com cal. Amb els llibres estudiant per poder-ho tot saber la xiqueta es va il·lustrant amb il·lusió i gran deler. Per a posar-se ben moreneta ha trobat una bona solució; baix dels gira-sols es posa queta però sempre amb protecció. La botànica oriental és per tots molt estimada doncs amb un encant especial té a la gent captivada.

FALLA SOCIETAT CLUB 53

Artesà: Sergio Fandos Lema: Botànica

INFANTILS

CATEGORIA ESPECIAL


FALLA SOCIETAT CLUB 53

COMISSIONS

COMISSIÓ President d’honor: Huberto Vilar Peixó. President: Xavi Calpe Almela. Vicepresident 1º: Jorge Gisbert Serra. Vicepresident 2º: Carlos Pallares Torrent. Equip Assessor: Bernat Escriche Rosell, Pepe García Ros, Alejandro Felis Ros, Héctor Anda de la Cruz, Jorge García Felis, Pepe Peris Ania, Pepe Rivera Torrent. Secretari: Jorge Tejedo Orts. Tresorer: Jaime Petit Dosda. Director Artístic: Jorge García Vicent. Carrossers: Oscar Petit Dosdá, Ruben Lahuerta Adsuara. Del. Loteries i propagandes: Jaime Petit Dosdá. Noves Tecnologies i Xarxes Socials: Carlos Tejedo Fuster, José Luis Chiva Pérez. Relacions públiques: Román Alamela Sirvent, José Vicente Usó Llorca. Deleg. Logística: Herman Abaso Gómez, Juan Vicente Pérez. Fed. Fogueres Alacant: José Vte Oliver Marqués. Deleg. festes al club: Luis López Alvés, Alejandro Moros Sanchis. Del. Plantà i Cremà: Vicente García Garciá, Ramón Llopis Llacer, Antonio Lleó Bono, Batiste Piquer Ros, Bernat Escriche Rosell, Héctor Anda de la Cruz, Jaime Petit García, Javier Tejedo Vicent, Joaquín Monfort Peña, Joaquin Vicent Franch, Manuel Usó Montalban, Marcos Monfort Perelló, Marcos Pallarés Torrent, Miguel Gozalvez Revueltas, Nando Calpe Caballer, Pepe García Ros, Pepe Peris Ania, Ruben Ribes Sanahuja, Salva Dosdá Arnal, Vicent Monfort Piquer. Del. Llar Fallero: Carlos Pallares Torrent. Dtor. Actuacions i Events: Fernando Ros Felis. Assessor musical: José Mª Peris Pertegaz. Jorn. Gastronòmiques: Francisco Piera Ripollés, Jaime Azuara Palomo, Miguel Moncho González. Del. Pirotècnic: Vicente García García. Critica falla: La Comissio. Artista falla major: Rafael Ibáñez Serra. Artista Falla Infantil: Sergio Fandos Nájera. Del. Comparsa Ninot: Miguel Angel Bodí Monsonis. Assessores Falleres: Marisa CansecoSalome Garcia Monfort, Mariví García, Karina Soler López. Del. recinte festes i casal: Jose E. Pascual Conde. Del. Cavalcada infantil: Geni Avila Cuevas, Nayara Sánchez Utrilla, Patricia Tormo Blasco, Soraya López López, Ester Miró Monsonis, Ana Piera Cerezuela, Eva Jorge Parra, Isabel Chiva Perez, Sara Ferrer Pujol. Del. esports i coses Cansades: Antonio Santos, Javier Felis Fandos, Vicent Solá Lloret, Fran Capdevila Traver. Del. Esmorzars i treballs forçats Rubén López Ramón, Abel Compañ Aymerich, Javier Muñoz Rios, Manuel Ramos Vicent. Del. Jocs de Saló: Ana Cerezuela, Carlos Morellá Pérez, José Luis Balmaseda Jodrá, Lolín Forcada, Mª José Cuenca, Mª José de la Cruz, Vallivana Piles, Yolanda Navarro. Del. Llibret: Jorge Tejedo Orts, Xavi Calpe Almela, Yolanda Navarro Matutano. Vocals: Abel Carrasco, Alberto Gracia, Alberto Ramirez, Alfonso Miró, Andrés Gurrea, Angel Carbonero, Anselmo Corral, Antonio Lleó, Carlos Juan, Carlos Nadal, Carlos Solà, David Sebastiá, David Vidal, Esteban Vilar, Fernando Calpe, Gillermo Piquer, Íñigo Rodriguez, Ismael Ferrer, Javier Fuster, Javier Maximino, Javier Parra, Javier Safont, Javier Tejedo, Javier Tena, Joan Segarra, Joaquin Felis, Joaquin Monfort, Joaquin Vicent, Jorge Garcia, Jorge Usó, Jorge Usó Blasco, Jose A. Capella, José Luis Monfort, José Luis Valencia, José Ramón Calpe, José Simarro, José Vte. Sales, Juan Bodí, Juan Carlos Barres, Juan Carlos Franch, Juan Carlos Monserrat, Juan Manuel Guinot, Juan Manuel Piquer, Juan Miguel Anda, Juan Ramón Rios, Juan Saura, Juan Soler, Juan Vte. Moros, Manuel Capdevila, Manuel Llopis, Manuel Usó, Miguel Valls, Moncho Piñón, Nacho López, Nacho Villalonga, Oscar Ventura, Pablo Toran, Pascual Molés, Pedro Sancerni, Pedro Taurá, Pepe Ferrada, Pepe Muñoz, Rafa Mechó, Rafael Rios, Ramón Abaso, Ricardo Sales, Roger Chordá, Salvador Dosdá, Sebastián Prior, Toni Piquer, Vicente Aguilar, Vicente Bono, Vicente Monfort, Vicente Picó, Vicente Ruiseco, Xavi Vernia. Ana Bono, Ana Juan Llopis, Ana Piquer, Ana Vicent, Araceli Sanchis, Argentina Capella, Beatriz Jimenez, Belén Fuster, Belén Gargallo, Berta López, Carmen Enguidanos, Cecilia Morales, Chon García, Clara Monfort, Cote Franch, Cristina Tortosa, Elena Ferrada, Elena Pérez, Elia Peña, Elvira Sanchis, Encarna Piquer, Estela Martínez, Esther Manzano, Ester Miró, Eva Jorge, Eva Moros, Eva Vidal, Gema Gomez, Gloria Monsonis, Isabel Chiva, Isabel Ramos, Liliana Tarancon, Loles García, Luisa Piquer, MªCarmen Ferrada, Mª Dolores Daudí, Mª Dolores Monsonis, Mª Dolores Piquer, Mª José López, Mª Luz Jóvena, Mª Paz Monfort, Magda Sanahuja, Maite Bort, Maite Caballer,

Maite Medina, Maite Sabater, Maite Sanchez, Maite Saura, Maite Soler, Mampa Felis, Manuela Llopis, Mar Caballer, Marilo Puertes, Marian Borja, Marian Villalonga, Mariola Juan, Marisa Canseco, Marta Caballer, Marta Felis, Mercedes Barberá, Mercedes Carbonell, Mercedes Ferrada, Merche Castelló, Mireya Burdeus, Mireya Monsonis, Mireya Montalban, Nieves Guerola, Noelia Monzonis, Nuria Manzano, Peque Ventura, Pili Pich, Rebeca Pitarch, Rocio Caballer, Rosa Vicent, Ruth Ramos, Sonia Cepeda, Sonia Ferrada, Sonia Gascon, Sonia Vilar, Susana García, Susana Rosell, Tere Ani Bellido, Teresa Queral, Terina Franch, Toya Vernia, Vicenta Dolz Juvenils: Alba Barrionuevo, Alba Corral, Alberto Blasco, Alberto Molés, Alberto Ramírez, Alejandra Franch, Alejandro Gargallo, Alejandro Moros, Alex Pallarés, Alicia Dosdá, Ana Bodí, Ana Lleó, Ana Soler, Ana Tejedo, Andrea Tejedo, Andrea Usó, Andrés Poveda, Angela Fuster, Bárbara Ninot, Beatriz Dosdá, Blanca Capella, Blanca Gimeno, Blanca Monfort, Carlota Ramirez, Carmen Piquer, Carmen Ramirez, Carmen Zamora, Celina Piquer, Clara Moros, Claudia Pascual, Claudia Usó, David Domenech, David Sabater, David Tena, Eva Usó, Fran Calpe, Graciela García, Iñigo Rodriguez, Isabel Ferrer, Isabel Fuster, Isabel Peris, Jaime Azuara, Jaume Nebot, Javier Capdevila, Javier Valencia, Jesús Rios, Jordi Usó, Jordina Vicent, Jorge Capdevila, Jorge Nicolau, Jorge Usó, José Capella, Jose Mª Rios, Jose Mª Vicent, Josu Carbonero, Juan Gosalvez, Juan M. Guinot, Juan Molés, Juan Ramón Rios, Julia Monofort, Laura Mechó, Laura Petit, Lola Piquer, Luis Capella, Luna Morellá, Malena Carbonero, Manuel Melchor, Manuel Rios, Mar Zamora, Marc García, Marc Tena, Marcos Petit, Maria Guinot, María Valencia, María Vernia, Marian Moncho, Marta Gozalbo, Marta Gurrea, Marta Vernia, Martín Traver, Mireya Usó, Pablo Aguilar, Pablo Picó, Pablo Poy, Paloma Balmaseda, Paloma Gosalvez, Pascual Llopis, Pau Chordá, Pepe Felis, Quino Conde, Rafa Mechó, Ramón Felis, Ramón Llopis, Renata Franch, Rocío Piquer, Román Almela, Rosa Picó, Rosa Vidal, Salva Poy, Sara Miranzo, Sergi Nebot, Sergio Grimalt, Sonia Usó, Teresa Moles, Teresa Pérez, Vicent Abaso, Vicente Bono, Vicente Diago, Lucía López Bertomeu, Berta Chabrera Fuentes. COMISSIÓ INFANTIL Presidenta: Abril Chiva Canseco. Vicepresidenta: Paula Ros Ferrada. Secretaria: Carmen Almela Isach. Vicesecretari tresorer: Héctor Rodríguez Colonques. Del. Pirotecnic: Carlos Garcia Pich. Del. Actes infantils: Ana Sebastiá Felis, Ana Bodí Juan. Del. Falleres: Abril Chiva Canseco, Martina Ramos López, Carla Capella Torres. Del. Protocol: Lucia López Soler. Del. Xarangues: Carlos Ninot Ferrada, María Maximino García. Del. Artistic : Isabel Almela Ramos. Relacions publiques: Aitana Pinón Gómez. Del. Llibret: Oscar Ventura López, Maria Ventura López. Del. Activitats esportives: Nacho Saura Medina, Miguel Lleó Bono. Vocals: Adrian Gracia, Alba Juan, Alva Vidal, Alejandra Griñó, Alejandra Maximino, Alex Morellá, Alvaro Chiva, Ana Solá, Andrea Ripollés, Angela López, Ariday Gutierrez, Belén Petit, Berta Miró, Candela Martínez, Candela Ros, Candela Solá, Carlos López, Carlos Nadal, Lucía Llopis, Lucía Oliver, Manuela Ruiseco, Mar Bodí, María Estelles, María Molina, María Tel, María Valls, Marian Villalonga, Marina Abaso, Marina Santos, Marta Barruguer, Marta Ortells, Marta Saura, Marta Solá, Marta Valls, Mateo Carrasco, Miranda Piquer, Nacho Bono, Nacho López, Nacho Villalonga, Natalia Franch, Nicolás Rios, Pablo Azuara, Pablo Gracia, Paloma Casalta, Paloma Villalonga, Paula Balmaseda, Pepe Parra, Rafa Rios, Raquel Felis Jorge, Ricardo Sales, Rocio Nadal.

Abril Chiva Canseco. Presidenta Infantil

180 / BORRIANA 2019

Xavi Calpe Almela. President


per Juan Emilio Gumbau González

He somniat un somni amarg en el qual, ai, viatjava trist i sol i esmaperdut; i estant-ne tan abatut sols la idea de la llar el meu ànim consolava. I en aquell mateix moment en què quasi abandonava, m’ha sobtat un sentiment, el record d’un ser volgut que el meu cor esperançava.

Grans fallers que bé coneixen la història de la ciutat, i amb mestria de les falles ens podrien il·lustrar.

Doncs tu has tingut a un dels grans, a un faller de pura raça, el volgut Pepe Aymerich que per tu demanà plaça.

Trenta anys, una altra vida! Mes… com en fou de gojosa! L’any va ser ben plujós, tu, la Reina més ditxosa.

Per això, Maria, ara dubte si seré bo per lloar a ta estimada filleta com podries tu esperar.

D’allò fa… potser trenta anys? Trenta anys els que han passat, i el poble encara recorda eixos cabells tan daurats.

Què pensaran Fran i Carmen, d’esta rima, sols mig feta, que mai podrà fer justícia a sa filla i germaneta.

Quan arriba la foscor la llum que t’ha de guiar és la dels qui més t’estimes: l’Ítaca on sempre tornar. Amb la vènia, Majestat, MAR, ma Reina estimada; i amb el permís de tots els presents que us heu reunit per a retre-li homenatge: la Senyora Alcald essa-presidenta, Maria Josep Safont, la senyoreta Lluïsa Monferrer, Regidora de festes i presidenta de Junta Local Fallera sw Borriana, el Sr. President de la Federació de Falles de Borriana, Salvador Doménech, les diverses DELEGACIONS i Autoritats que ens acompanyeu, les Dames de la Ciutat i la Cort d’Honor de la nostra Reina, les Falleres Majors i respectives Corts d’Honor, les falleres i fallers de totes les comissions, els amics fallers de cor i ànima, la gent de Borriana, i finalment tu, benvolguda Borriana, Molt bona nit. Bona nit i de bestreta vaja el meu agraïment: estar ací és un honor i un motiu sempre plaent. Ja en fan més de vint els anys, que a Lydia li vaig cantar; era ella la reineta, jo el poeta afortunat. Després fou la bella Glòria a qui m’uneix l’amistat, aquell temps en la memòria guarde com tresor preat. Mes, enguany, Mar, jo no sé, si de debò heu encertat havent com hi ha tants fallers, més versats i preparats.

183 / BORRIANA 2019

REINA FALLERA

MAR ZAMORA FENOLLOSA

EXALTACIÓ

ACTE D’ EXALTACIÓ DE LA REINA FALLERA DE BORRIANA


REINA FALLERA

EXALTACIÓ

Potser, Vicent i Mª Dolores, gaudiríeu doblement si un home de monyo blanc fera aquest manteniment. Puix a Mar, i a tots vosaltres hauria volgut lloar-vos, doncs, no sent de la família més no podia estimar-vos. Sentiu, així, estes paraules com si foren d’ell mateix, el que jo dic i jo sent, allà dalt ell ho senteix. Ara, amb la seua veu gastada glossaria vostra néta i a aquesta versada audiència deixaria satisfeta quan diguera amb emoció i amb un fil de veu quebrat, els més bells versos que un home dedicara a sa ciutat. “Què tindràs, Borriana meua, que quan estic lluny de tu, de tornar tan sols tinc ganes, els dies es fan setmanes, els segons semblen minuts”. (No hi ha paraules més sentides i encertades!) Què tindràs, Borriana, meua, per què em senta tan pagat i pregone als quatre vents que sóc fill d’esta ciutat. Què tindràs, per poder dir, més orgullós que ningú que com els fruits a la terra, Borriana, jo sóc a tu. Tu has sigut el fresc aljub, guardiana de nostra història, el guaita de la memòria, tot ho hem tingut, venint de tu. Tal volta hi ha altres ciutats, modernes i glamouroses, molt més grans i més de tot, potser també més formoses. Més no són tu, no ho són, no; no poden ser com tu, Borriana, egrègia, orgullosa, antiga, tantes voltes coronada. Ninguna que sàpia a tu, o amb la flaire que desprens, ni que s’estime els seus fills, amb tant d’amor com tu sents. Tot en tu complau i agrada: l’encís de cada racó, l’amor constant que amb deler tens per cada tradició. I entre elles, de totes elles, el cor d’aquesta ciutat, per la festa de les falles

guarda un lloc privilegiat. Ah, les falles, la falla, la gent de falla… Ai, quin misteri atresores, quina és la màgia ancestral, quin secret poder et fa ser principi essent final? Què ets, falla, que així em captives? Potser foc, caliu o estel? Tal volta... eixa esperança que hom busca quan mira el cel. Tal com el foc ets l’essència d’esta vida que solquem, motiu primer d’existència, ets l’aleph, que tot comprén.

Aquella xiqueta rossa per damunt de tot volia ser fallera, mes fallera semblava que mai seria.

I entonant una saloma, els vaixells solquen la mar, cap a un destí ben incert somniant quan podran tornar.

Mes... persistent, insistí, insistí i tornà a insistir, fins que aquella oposició al final es va rendir.

És una bellíssima esquadra, poderosa, bregadora, mai s’ha vist quelcom semblant, tants vaixells vogant alhora!

I tant que va ser fallera, fallera com la que més, doncs era de noble estirp... Reina doncs, havia de ser.

A reraguarda dues naus de l’armada fan final; han sigut fa poc forjades, llueixen els noms pagades: Rei en Jaume i Cardenal.

―Que què és la falla?, em pregunte.

Qui aleshores em diria que estaria al teu davant, intentant dir en paraules el que no es pot expressar.

És tradició i l’heretatge de nissages perpetuades, és eixa espurna que deixa les ànimes abrandades.

Qui es creuria que jo, ingenu, et volia alliçonar sobre els excelsos poemes que la història ens ha donat.

Les falles són els inicis i aquells que amb una humorada ens llegaren esta festa tan volguda i arrelada.

A què això!, si vas ser tu qui em deixara alliçonat doncs tan prudent i assenyada no n’ha vist esta ciutat.

Les falles són, doncs, Romero, Martí, els Batistes i Artana, De Astorza, Sellés, Borja, Ferrer… Quant vos deu a tots Borriana! Sí, les falles són els arrels: de la festa, el bastiment; són aquell heroic passat, mes per dir la veritat són arrels i encara més.

A què, tècnica i poètica dels poetes més versats, si el més bell poema d’amor en tu està representat. Potser, Mar, tu te’n recordes que algun dia vaig parlar del viatge d’un grec, l’Ulisses, que hagué de fer-se a la mar.

Perquè la falla és la gent, perquè la falla és Borriana, i essent l’hereva del foc, enguany, Mar, tu eres la falla. Sí, Mar, ja pots ben dir-ho, doncs ho proclama Borriana: d’aquest poble i de les falles eres tu sa sobirana.

I deixant-se dona i fill encarregats de la llar, d’Ítaca, la seua terra, l’heroi es va acomiadar. Imagina’t, ara, Mar, imaginem un instant que el destí, que és capriciós, ens forçara, veleïtós, a abandonar la ciutat.

A proa van altres dues amb joves tripulacions una es diu la Calatrava, i a Sant Josep, duu a estribord. Amb el vent de sotavent amb fermesa i decisió, veus el vaixell de Don Bosco, emparat pel seu patró. A babord duu a la Chicharro amb l’alcàsser carregat, ple de pólvora i carcasses com sempre han acostumat. A ull de vent quasi s’albira la Bosca, sempre bregant, i al costat va el Club Ortega que el velam va renovant. Quantes naus i en cadascuna quanta feina i quants quefers!; tripulacions avesades: homes, dones abrivades, que hom coneix com a fallers. Amb l’eixàrcia aparellada, per tothom és ben palés, com està de preparada la nau del Cinquanta-tres. El pal Mestre i el trinquet a armar un vaixell s’afanya, puix no vol quedar enrere; és la nau del Centre Espanya.

Esta ciutat que duem tan ancorada en el pit, que ens obnubila els sentits, tant d’amor li professem!

És de veure com treballen a la lleva i parant mai, les dues tripulacions de la Mota i de Sant Blai. En Avant, sempre en avant, suportant el sol i el vent, Caçadors i Ravalera són tot cor i sentiment.

Era dolça, dolça mel, de cabells d’intens daurat, fina pell de porcellana i un somrís franc i nacrat.

Imaginem, doncs, fallers, que com l’Ulisses haguérem de fer-nos tots a la mar amb més de vint caravel·les, armada d’allò més gran. Serà aquesta l’Odissea d’un poble i els seus fallers, que lluiten per mantenir el que estimen amb deler?

Exquisida i refinada, de posat, sempre elegant; mirar-la era com mirar a un àngel del cel baixant.

Serà aquesta l’aventura que tots hauran de passar, perdent el que més s’estima i així poder-ho apreciar?

I encapçalant esta esquadra, exercint de capitana, doncs fou forjada primer, va la nau La Veterana.

Ai, qui em diria fa uns anys, que aquella xiqueta dolça que venia als salesians, anava a ser coronada com Reina quan fóra gran. Aquella xiqueta guapa, que duia el nom de la mar, doncs la mar duia en els ulls amb la seua immensitat.

184 / BORRIANA 2019

En avantguarda, ben ferms, pots trobar l’Escorredor, que amb les naus de l’Onda i Vila, escorten la del Garbó.


I així com en l’Odissea, algun déu ben enfadat, ha fet embravir les aigües i el cel de negre ha pintat. Des d’aquest instant l’esquadra no gaudirà de cap pau, puix mil i un terribles monstres assetjaran cada nau. Sirenes, Circe, Calypso, Caribdis i Polifem, tants perills que per contar-vos esta nit no els acabem. Perills que, per als fallers són diners, les subvencions, enveges, les males arts, la falta de comprensió. Mes les naus d’estos fallers, en el bell mig de la mar, noten com si alguna força a casa els fera tornar. I traint-ne d’on no tenen la força i la voluntat, van retrobant el camí per a Ítaca poder tornar. Ítaca, la desitjada, la que ve a representar allò que més estimem o volem recuperar. És el que ompli nostra vida, una força encisadora, que sacseja el nostre ser, que ens sedueix i enamora. Ítaca és, doncs,… nostra terra, Ítaca és, clar, Borriana, i Ítaca enguany ets tu, Mar, la nostra Reina estimada. Perquè enguany per als fallers, del seu rumb ets el fanal; i també ho seràs per mi, per mi ho ets tot, dolça Mar. Ho ets tot, i això em recorda que et contara en altres temps les paraules d’un poeta sobre un màgic element. I ens deia el poeta cec: hi ha un instant que tot comprén, que és principi i és final, impossible d’abastar… aquest punt es diu l’Aleph.

I enguany, el màgic Aleph, on res falta i tot està, on és allò que estimem i tota falla volem és en tu, ma Dolça Mar. Tu ets guardiana de la flama, de l‘ancestral tradició, que a este poble de la Plana provoca tanta emoció. En tu trobarem la música de la traca i el coet, convertint-se la carcassa en el so del teu batec. Ets les creus i les carrosses, comparses i cavalcades, i pels carrers de Borriana eixes belles desfilades. I en la nit de Pleitesia, seràs eixa inspiració que necessita el poeta per lloar-te amb emoció. És en tu cada detall que les joves ben pagades, lluiran amb molt d’orgull i sabent-se afortunades. Ets la joia i l’arracada, i el fulgor dels lluentons, i la tannara trenada, en record de tradicions. Ets la il·lusió que suposa la banda creuada al pit, l’emoció que de tan gran va acostant-se a l’infinit. Ets la setmana fallera que amb la Nit de la Plantà, inicia el que ha d’acabar-se amb el foc de la Cremà. Aleshores seràs flama que tot ho ha de consumir, fènix que permetrà que el cicle puga seguir. Ja ho veus, Mar, tot està en tu, tot en tu respira falla; què més pot voler un poble, què més pot voler Borriana! Què més podria voler, quin honor més gran demana una jove, una xiqueta, nascuda al mig de la Plana? És el somni de portar un vestit de valenciana, ser fallera i, tant de bo, un bon dia sobirana.

Una d’aquestes xiquetes, Il·lusionada, em contà que una nit a la finestra tafanera s’abocà, per descobrir, ben sorpresa, que damunt de la ciutat, resplendien unes llums que ella, sola, interpretà com que n’eren les falleres que estaven espurnejant, i d’elles, una fulgia, amb major intensitat. Hui en vosaltres, les falleres, eixa xiqueta veurà els estels que amb lluïssor il·luminen la ciutat. Mes deixeu que ara jo trie d’aquest celestial jardí, un estel, solament un, per guardar-lo per a mi. Deixeu-me, bellíssima Cort i Dames de la Ciutat: amb qui tant he compartit i estime de veritat. Celia, Marta i Andrea, les dos Lares i Sofía, deixeu-me Ana i l’altra Marta, també Carmen i María. Deixeu-me que hui em la quede, sols per a mi únicament; per vosaltres, tot un any, per a mi, sols un moment. Així, Mar, deixa que et parle, en esta màgica nit, amb l’escàs art que atresore, si no excels, sí molt sentit. Dóna’m, doncs, Reina estimada, el teu favor de bestreta; recorda que l’art fa versos, mes sols el cor és poeta. I escolta, atenta, el meu somni d’un diàleg que amb la NIT, vaig mantenir a l’albada amb el seu temps ja extingit. Amb la claror resplendent d’un cel nu de Lluna plena la NIT, que es mostra serena, altiva, ufana i plaent, em pregunta, confident: Qui és la jove angelical, doncs no n’he vist mai altra igual, que en contra del meu parer la negror que té el meu ser il·lumina com fanal? Qui és esta jove beutat que es presenta a tall de nit quan les flors s’han adormit, i ella sola ha provocat que hagen totes despertat? Qui és aquesta criatura tan bella, tan dolça i pura, que extasia tots els sers;

185 / BORRIANA 2019

si fins i tot l’Univers per contemplar-la s’atura? Qui provoca tal desvel que la mateixa estrelada dubta si és nit o és albada o si ella és dona o estel o un àngel vingut del cel? Qui, a la fi, és esta donzella d’extraordinària virtut, mig tempesta, mig quietud? Qui voldrà parlar-me d’ella doncs no n’he vist cap tan bella? I arribat este moment, a la NIT li vaig contant d’este foc que està abrandant el meu pobre cor batent que bull amb dispars sentiments. Com, tu NIT, no puc fugir d’este embruix que he de patir, doncs, si ja sols amb mirar-la, no puc més que venerar-la, sabent que no ho puc tenir? Perquè ella és tot, NIT, ho és tot, tot anhel que atresorem, tota il·lusió cobejada, l’esperança que a l’albada potser un dia ens trobem. Sé que sols serà un moment i que prompte acabarà puix com gotes de rosada Mar també s’esvairà quan marxe la matinada. I així acaba la conversa que amb la NIT vaig mantenir, en ella, Mar, pots trobar com em puc ara sentir. I és que has sigut per a mi un desig mai abastat, ombra etèria i fugissera, potser sols una quimera, un somni sempre somniat. El meu somni fet de tu, que amb gran il·lusió he trenat amb la matèria dels somnis que a la fi es fan realitat. Un somni, el meu, que és el teu: el somni d’una xiqueta que volia ser fallera... hui la joia ja és completa. I és que el somni s’ha acomplit, que ho sàpia tota la Plana: MAR ZAMORA FENOLLOSA és la Reina de Borriana. I per mi, un últim desig: sigues, bellíssima MAR, la llum que amb el seu fulgor em guiarà en la foscor... l’Ítaca on sempre tornar. Moltes gràcies.

REINA FALLERA

Mes el viatge, com la vida!, lluny de ser assossegat, es tornarà turbulent, cruel i despietat.

Mes les falles a Borriana hem trobat aquest indret, on tot queda reunit, d’esta festa essent sentit… és l’aleph, l’aleph faller.

EXALTACIÓ

Finalment, brúixola guia, va el vaixell Federació, que amb la nau Junta Local han de ser de tots la unió.


Per Mar Orero Rodríguez i Vicente Manzano Mollar

Senyora Alcaldessa de la ciutat, senyora regidora de festes i presidenta de Junta Local Fallera, senyor President de la Federació de Falles de Borriana, corporació municipal, autoritats de les localitats veïnes, falleres majors infantils i reines d’altres poblacions de la província, Bellesa del Foc Infantil d’Alacant, Reina Infantil de les festes de Castelló, Fallera Major Infantil de València, fallers i falleres de Borriana, amics tots, molt bona vesprada.

Doncs bé, i per a que tot açó que vos acabem de contar?, tu saps el perquè Anne. Aquella xiqueta eres tu i per això des d’aquell mateix moment el destí el que t’aguardava era ocupar el lloc més alt de l’escenari. El destí que sol ser capritxos hi ha voltes que cal guanyar-se’l a pols i tu has lluitat pel que volies, tant que fins que no ho vas aconseguir no vas parar, sinó que li pregunten als teus pares.

Hola Anne. Hola Reina. Qui ens anava a dir als 3 que un dia com hui podríem estar en aquest lloc d’honor?, pareix mentida que des d’aquella nit del 19 de març on després de cremar la teua “falleta” i mentres ens preparàvem per a sopar, una pregunta s’enlairava entre els més arrimats a la teua família. Et puc assegurar que no se m’oblidara mai la cara dels teus pares a l’escoltar les paraules que estaven sentint, però aquelles paraules per a tu no resultaven gens desconegudes, doncs un sentiment interior havia augmentat en gran força durant la setmana de falles, i com a bona xiqueta innocent no havies dit res pel que poguera ser. No sé si tal vegada tots el que esteu hui ací creieu en el destí, però nosaltres pensem que tot el que ens passa té un perquè. Un mes de Novembre del 2013, en aquest mateix escenari, una xiqueta, que dubte que aplegara al metre d’alçada, era la primera vegada que es vestia de fallera per a formar part de la cort d’honor de la falla en la qual acabava d’entrar i sense saber exactament el motiu aquella menuda decidida, en lloc de parar-se en el punt en el qual havia practicat aquella mateixa setmana, va enfilar escales amunt sense mirar enrere, dirigint-se cap a aquell tro reial que coronava la part més alta. De seguida un membre de junta corria darrere d’ella per tractar de tornar a la xiqueta al seu lloc però aquesta no es deixava, així que agafada de la cintura i portada en l’aire la fallereta continuava movent els peus com si encara pujara aquells escalons.

187 / BORRIANA 2019

Quina responsabilitat més gran has fet que recaiga en nosaltres aquesta vesprada, però al mateix temps ens sentim afortunats per la confiança depositada. Ara que el que desitjaves s’ha convertit en una realitat, cal prendre consciència de tot el que el càrrec comporta però sobretot no t’oblides del més important, de gaudir-ho al màxim. Viuràs moments màgics, plens d’emocions, però el que nosaltres volem aconseguir hui

REINA FALLERA INFANTL

ANNE ALÓS PALOMERO

EXALTACIÓ

ACTE D’ EXALTACIÓ DE LA REINA FALLERA INFANTIL DE BORRIANA


REINA FALLERA INFANTL

EXALTACIÓ

és que aquest moment es grave en un lloc especial del teu cor i com no podia ser d’altra manera en forma de conte t’ho anem a contar…

les paraules que els havia dit aquella dona, van anar afegint al seu esbós tot el que els havien demanat. Així doncs van anar numerant tot el que havien de dibuixar.

Un dia de primavera en una zona industrial plena de tallers d’artistes fallers, es troben els nostres protagonistes, una parella d’artesans que any rere any duen a terme les seues creacions mitjançant la construcció de falles infantils. Després de la nit de la cremà la nostra parella ja es posa mans en l’obra per tal de realitzar els esbossos de les que seran les falles de l’any vinent, ja que més o menys tenen clar tots els encàrrecs que duran a terme. Però en aquesta ocasió alguna cosa inesperada estava a punt d’ocórrer.

El primer element que no podien excloure del conjunt era, sens dubte el més característic de la nostra ciutat, el duem per emblema i per tant no imaginaven un esbós complet sense ell. El nostre campanar, El Templat. No sabem ben bé com descriure el sentiment que ens transmet aquest element però els nostres avantpassats ens conten que quan havien hagut d’anar-se’n lluny del seu poble per motius de feina o simplement pel seu pensament, a l’hora de tornar tan sols albiraven la part més alta del campanar una sensació de familiaritat els embargava i sense poder evitar-ho exclamaven amb la veu tremolosa “ja estem en casa”.

Un matí a l’arribada al seu taller van veure com algú els estava esperant a la porta, des de lluny no podien distingir de qui es tractava, i una vegada ja més prop van poder observar que es tractava d’un matrimoni amb una xiqueta al seu costat. Es trobaven desconcertats, no s’imaginaven el que podria haver fet que aquelles persones s’acostaren fins allí. Els varen convidar a passar dins i en una xicoteta sala on aïllats del soroll, la pols tan característica d’un taller faller i el fred propi de l’estació, els nostres artistes temorosos es decideixen a dirigir-se al matrimoni per tal d’assabentar-se del motiu de la visita d’aquesta família. La dona va prendre la paraula, amb veu tremolosa i fixant la mirada cap aquelles dues persones que tenia al front, els va explicar el motiu de la seva visita volien demanar-los un encàrrec molt especial una joia per a poder sempre contemplar, una nina fallera plena de llum i color, però amb unes condicions… que tinguera elements característics de la festa de les falles, elements emblemàtics del poble, les aficions compartides per la família, però sobre totes les coses que aquella “nineta” fora el més especial del conjunt, que tinguera llum pròpia amb un gest amable i de simpatia, riallera i amb una bellesa particular. Els protagonistes aclaparats després del que havien sentit i conscients de la responsabilitat que comportava aquell encàrrec, van decidir acceptar el que la dona els havia demanat i després d’acomiadar al matrimoni i la xiqueta es van posar mans en l’obra. Per on començar?es preguntaven, savien ben clar quin seria l’element principal del conjunt però aquest no podia estar a soles, agafaren llapis, paper i les primeres idees van començar a prendre forma, i guiats per

Aquest element és tan poderoso que tan sols amb la seua ombra és capaç de reunir la major concentració de falles per metre quadrat. Ni més ni menys que 5 falles planten el monument al seu voltant com són la Falla Barri La Vila, Falla Societat Centre Espanya, Falla Societat de Caçadors, Falla Plaça Chicharro i la Falla Societat Club Ortega. Ells tenen la sort de comptar de fons amb el nostre benvolgut campanar. El segon element, coronant aquest majestuós monument com es El Templat, l’emblema principal de la ciutat el que ens defineix com a poble. La nostra Senyera. Borriana tres vegades coronada honor que li va ser atorgat a la ciutat i per això a la nostra senyera es queda reflectit aquest fet històric, formant així la identitat del poble de Borriana. No tan sols defineix a Borriana, a més, algun que altre barri i societat decidiren en el seu moment que aquest element també els definiria a ells com a associació com és ara el cas de la Falla Don Bosco, la Falla Barri València, la Falla Barri La Bosca o la Falla Barri La Mota. Borriana, terra de llauradors, tot el seu terme està cobert pel següent element, també molt característic de la nostra ciutat i que gràcies a ell va impulsar la indústria de la localitat. Les taronges. Gràcies a la construcció del port, Borriana va veure com el seu tresor daurat era exportat arreu del món i es va fer famosa la seua ruta “Borriana, París i Londres”. Tant va marcar el cor dels veïns aquest element que fins el dia de hui algunes falles han decidit portar-les ven a prop del seu cor, en forma de brodat que llueixen a

188 / BORRIANA 2019

la banda de les seues falleres formant l’escut de l’agrupació com són la Falla Societat Club 53 o la Falla Rei Jaume I. El següent element ens uneix més del que realment ens pensem ell s’encarrega de donar-li sentit a la nostra festa i també de posar-li punt i a part per a poder seguir any rere any. El Foc. Ens purifica, converteix tot els moments viscuts en records que romandran per sempre en la nostra memòria. Encisador. És part fonamental del soroll de la pirotècnia que inunda Borriana per tots els seus carrers. I com a fil conductor de la festa que ets, és l’element que mes es repetís als escuts de les falles de la ciutat com son el cas de la Falla Barri la Ravalera, la Falla Barri Camí d’Onda, la Falla Barri Quarts de Calatrava, la Falla Barri l’Escorredor, Falla Societat Sant Josep, Falla Barri Sant Blai i la Falla Societat Cardenal Tarancón. El llenç en blanc del principi res a veure té ara. Era ara el torn d’una part especial del conjunt, un símbol que significava molt per a la família però també per als protagonistes. La Paleta de Pintor. Part fonamental per a les falles, damunt d’ella tenen lloc les creacions més especials dels monuments, en ella apareix la màgia de combinar colors, crear-ne de nous o descobrir combinacions que no creiem possibles. La família va demanar especial dedicació per a representar aquest objecte, doncs era el principal motiu que els havia conduït a demanar aquest encàrrec especial. Era el símbol principal de la falla en la qual havien passat els últims millors anys de les seues vides. La Falla del Barri de La Mercè, La Veterana, allí havien encontrat un lloc d’amistat, molt familiar i persones entregades a la festa. La il·lusió de la família es va convertir també en la de tota la gent que formava la comissió havien fet noves amistats, fins i tot alguns a pesar de no compartir llaços de sang es convertirien en part de la família. De segur que aquesta part ocupará un lloc important en la nostra història, doncs serà la part més propera a l’element principal, sobre el que descansara el pes important del conjunt, Els Colors, 10 colors majestuosos, 10 colors que acompanyaran en tot moment el remat de l’esbós, aquells que el faran lluir més si és possible. 10 colors màgics, alguns seran la primera vegada que es mesclen per a formar noves tonalitats i es quedaran per sempre, però també d’altres familiars arribant fins a transmetre sensació com si de vertaderes germanes es tractara.


No sabien el que estava passant de sobte començaren a sentir un presencia extranya un fort vent gelat entrava per la finestra, al moment les llums del taller es van apagar, la foscor es va apoderar de tot l’entorn que els rodejava fins que una xicoteta llum va agafar força i va enfocar un ninot en forma de flama que havien construït per a una falleta. I de sobte l’aire va parar, el vent gelat es va convertir en una sensació de benestar i un murmuri va anar agafant potencia fins que amb veu clara i concisa es va pronunciar. (AUDIO) Soc la flama de les falles aquella que té un pacte amb el monument que tan sols nosaltres coneixem, aquest encàrrec és tan important que en veure que es quedaveu sense idees he decidit guiar-vos. Heu de pensar en algo màgic, que tan sols la mireu als ulls reflecteixen felicitat, alegria, infantesa, somnis i il.lusions, és una obra molt especial d’una persona molt especial per a Borriana, però el més important i que no heu d’oblidar és que en conjunt heu de crear una figura tan gentil i galana, que tota ella represente a la xicalla valenciana. el silenci es va tornar a apoderar de la sala i en un tancar i obrir d’ulls, tot va tornar a la normalitat les llums tornaven a il·luminar el taller i la llum del sol entrava per la finestra. Els nostres protagonistes, encara un poc sense entendre el que acabava de pasar, es miraren l’un a l’altre i de seguida es posar-en a dibuixar aquella “nineta” inspirats per les paraules de la Flama de les Falles. Amb l’encàrrec ja quasi per entregar, conscients que el que havien dibuixat es tenia que correspondre amb el demanat, sabien

Els artesans fallers havien complit amb lo sol·licitat: el campanar i les taronges molt demanats per la parella per deixar molta evidència d’on són. I així finalment aquella nineta va prendre forma. Anne com ja ve t’hauràs adonat aquella nineta dolça que il·lumina per on passa, ets TU. La nostra protagonista, el centre de tot, el remat de la nostra creació, la nostra guia, la del somriure etern en la cara, la que tan sols amb una mirada pot fer-nos oblidar els problemes diaris, la que ens abraça i conseguís derretir-nos el cor. Tu i tan sols tu pots aconseguir tot açò en a penes uns segons. I l’esbós es va veure acabat a la fi. Ja estava, ja ho tenien, contents amb el resultat que veien davant els seus ulls i sense poder aguantar l’emoció del moment una llàgrima d’admiració va recórrer el rostre dels protagonistes. Però encara no havien acabat del tot, tan sols quedava entregar l’obra a la parella que els va demanar l’encàrrec. Aquesta parella ja ocupa un lloc especial a les vides dels protagonistes, ells són els que ens han ajudat a arribar fins ací, Belén, Richard vosaltres heu vist i ajudat a Anne a créixer, sempre creieu en ella, en les seues il.lusions, els seues somnis, els que no heu dubtat en enseyar-li el camí correcte, que sabeu que no sempre és fàcil, els que heu aconseguit que hui estiga allà dalt. Rosalia, la abueli, tu saps que eres la culpable que eixa nina estiga ahí dalt, eres una gran matriarca junt al teu home Ramon! Richard el teu campanar i les teues taronges ahí les tens reflectides, son part important en la teua vida i t’agrada allí on vages discutir si és més gran o no que la resta de campanars de la comarca… Belen lluitadora des de sempre, treu la seua vena lleona quan de les seues filles es tracta, sempre endavant eres una mestra de 10. Familia gràcies per compartir en Borriana el vostre tresor… I Emma, què pensaves que et podies escapar, doncs poc direm per així prompte acabar, eres ja tota una doneta, amb un somriure espectacular, ajuda molt a la teua germana que de segur que et neces-

189 / BORRIANA 2019

sitara, tu eres el seu pilar més important, el seu model a seguir… i que molt orgullosa estás. Tati ja pots plorar, però d’alegria perquè per fi la nostra nina es Reina fallera de Borriana! I tu, Anne, Anne de veritat, la de carn i ossos, aquella xiqueta que aprofita qualsevol oportunitat per a tirar-se als meus muscles, aquella nineta que va aplegar a la meua vida una vespra de creus i que es va posar de seguida a punxar el clavell, pero que a mi em va punxar el cor. Aquella xiqueta que si no li donava menjar la tia no menjava, Riallera i lluitadora com la mama, Segurament pensaràs que eres exactament com la del conte, una gran xiqueta d’11 anys que va a l’escola Penyeta roja, que estudia sense parar, i este any encara més, que t’enxisa jugar amb els teus amics, l’esport, el saxo i com no el coc de xocolate en iema de la padrina…Però, amb eixa naturalitat, senzillesa i espontaneïtat que tens, i que et recordem que no has de perdre mai. Has aconseguit una cosa molt desitjada, escriure el teu nom en el més alt de la història fallera de Borriana i al teu costat eixes 10 perles i junt amb Mar, la companya perfecta per a recórrer l’aventura en la nostra menuda, aquesta mateixa setmana ens donaves les gràcies per deixar compartir el teu somni amb ella i hui som nosaltres els que et donem les gràcies, gràcies per rebre-la de la manera que ho has fet de segur que ja res podrà trencar aquesta amistat. Anne sense dubte la més important d’aquesta vesprada tan esperada per a tu. Tan sols ens queda dir-te que sentisques aquest moment únic, perquè això ja ningú t’ho podrà arravatar i sempre t’acompanyara, eres l’elegida, Borriana t’ha posat en eixe lloc de privilegi, però no t’oblides que eixa oportunitat que t’han donat has de correspondre-la, donar sempre el millor que portes dins. No canvies mai princesa! I si algun dia et trobes cansada de tots els actes, d’anar d’ací cap allà sense parar, les hores de plantò, tan sols has de girar el cap i ahí ens trobaràs, no anem a deixar-te ni un sol moment, sempre ens tindràs ahí per a donar-te el nostre recolzament i el nostre suport. Hui comença el teu regnat, el 2019 du el nom d’Anne Alòs Palomero gravat a foc. Visca Sant Josep, visca les falles, visca les nostres reines falleres i Visca Borriana, moltes gràcies!

REINA FALLERA INFANTL

El conjunt ja quasi complet, tan sols faltava els més important, l’element conductor, el nostre remat, aquell que uniria tots aquests complements i crearia el més meravellós ninot que mai s’haguera construït. I va ser precisament en aquest moment quan la fluïdesa que havien aconseguit a l’hora de dibuixar els elements anteriors, en aquest de sobte la responsabilitat de l’encàrrec va pesar més que la imaginació i com si fóra part d’algun malefici no sabien per on seguir.

que en la part més important de l’esbós havien de posar extremada atenció. Volien que tan sols amb mirar-la fóra capaç de transmetre delicadesa, però també sensatesa (és la que pensa), la que ho duu a terme, però sempre recolzats amb gent al seu voltant.)

EXALTACIÓ

Tant important consideraven els nostres artistes als 10 colors que no van dubtar ni un segon en què deurien posar-li nom a cadascun d’ells; al blau clar Elena, el blanc Ariadne, rosa fucsia Dayana, el morat Julia, el roig granat Lucia Salas, el lila Lucia Vilar, al rosa clar Maria, el verd aiguamarina Paula, al turquesa Sara, i finalment al daurat Melani.


CONCURS DE REDACCIÓ

1r Premi

UNA IL·LUSIÓ QUE JA ÉS REALITAT “7 de setembre de 2018, plaça de la Mercé, Casa de la Cultura, 2n pis, 15 persones. Una mateixa il·lusió” Era dia de preparatius i d’il·lusions perquè el que havíem estat buscant durant molt de temps estava a punt de complir-se. Pel carrer se sentien coets i festa però també rumors, tot el món estava expectant, parlava d’allò que tant somniàvem. És un lloc molt xicotet! Farà molta calor! No tindran prou material! Són coses que deia la gent encara que no sabien tota la història que s’amagava darrere d’aquella porta. “8 de setembre de 2018, dia de la Misericòrdia, la nostra patrona” S’acosta el moment de saber en que havien treballat aquelles persones durant tant de temps. Després de rebre els convidats i d’haver

presentat el que seria un lloc més per als fallers, tocava per fi, obrir les portes d’aquell Museu. L’expectació era molt gran i després d’unes quantes fotos, tot el món va descobrir el que hi havia allí dins. Un lloc ple de monuments, llibrets, indumentària, pólvora, però sobretot història, molta història. Quan la gent ho va veure ningú deia que era xicotet, que feia calor, ni molt menys que faltava material. Tots deien que havia superat les expectatives. Quan tot el món se’n va anar i el Museu es va buidar, aquestes 15 persones que van estar des del principi, van veure reflectit en les cares de la gent el seu esforç dedicació en aquell projecte. Les falles no són sols festa, les falles són molt més. Les falles són un patrimoni que cal conservar, són esforç, treball, il·lusió, història, tradició... però sobretot, les falles son SENTIMENT.

Jordi Doménech León 1º ESO. Col·legi Villa Fátima

191 / BORRIANA 2019


CONCURS DE REDACCIÓ

2n Premi

EL SOMNI DE LA FALLERA Hi havia una vegada una xiqueta que amb tan sols tres anys ja volia ser fallera com els seus germans.

Doncs estil i elegància no li faltaven, amb el seu somriure a tots captivava. I el candor de la seua amistat a totes les falles contagiava.

Li encantava veure’ls vestits de valencians, muntats en una carrrossa i també desfilant.

La xiqueta va ser escollida entre totes les falleretes, com la nova representant de la gran festa de les falles.

Ella mirava encantada a tota la xicalla que reien, cridaven i ballaven i de la comissió infantil part en formaven.

Fruit de tota la felicitat que a la festa va guanyar, als fallers va captivar amb el dolç somni del seu regnat.

La xiqueta sentia l’amor per les falles, per la música i la pólvora desitjava viure la festa lluint pinta d’or i perla fina.

El dia de l’ofrena va arribar, als carrers versos i aplaudiments ressonaren. El cor dels fallers flamejava orgull de veure passar la seua fallera major.

Prompte el seu somni es va fer realitat, el seu vestit ella luiria i la seua comissió amb la banda l’investiria.

I quan va arribar la nit de la cremà dels ulls de la xiqueta llàgrimes càlides i plenes d’amor van brotar per la festa que acabava.

Però el seu somni no acabaria, a tot el món va meravellar la seua dolçor i simpatia, la seua cara alegre i els seus ulls vius, el seu somriure contagiós i el seu nervi infantil…

Aquest era el seu somni el que ella tant desitjava, el viure la festa fallera amb la seua banda engalanada.

MARÍA GONZÁLEZ BURDEUS 1º ESO. Col·legi Ntra. Sra de la Consolació

192 / BORRIANA 2019


CONCURS DE REDACCIÓ

3r Premi

LA XIQUETA QUE VOLIA REGNAR BORRIANA Cada nit el somni era el mateix. Aura sempre somniava poder regnar Borriana. Al mateix temps, pensava que era impossible, perquè ella no sabía com era allò de posar-se un traje pompós ni aquells pentinats tan estranys, ni aquelles sabates amb tacó, ja que Aura mai havia sigut fallera, mai li digué als seus pares que que pensava i somniava. Ella sola, a la seua habitació, pensà en contar-li als seus pares el que volia ser. Però sense acabar de decidir res, es gità al llit, tancà els ulls i per fi s’adorgué. Unes setmanes després, Aura es decidí a parlar amb els seus pares i els digué...”pares vull ser reina de Borriana”. Aura, estàs boja, però si tú mai t’has posat un vestit de fallera?, digué la mare. Ja ho se mare però és el que més il·lusió em fa del món!!!, constestà Aura intentant convéncer a la mare. En eixe moment el pare li digué…, a vore Aura, això no és dir, “vull ser reina de Burriana” i ja està, almenys has de ser fallera d’una falla, han de fer-te un traje ben bonic, que això no es fa en un tres i no res, i moltes més coses que s’han de complir.

El pare té tota la raó, digué la mare. Aura ja tenia totes les esperances perdudes. Cada nit de lluna plena demanà el mateix desig. S’asomava a la finestra i deia “Ohhh lluna llunera permitis-me ser fallera”. Una nit Aura pujà a la seua habitació i com que també era lluna plena demanà el seu desig amb molta força i en eixe moment pujà el pare i sense que ella se’n adonara li deixa una noteta damunt del llit. Quan Aura va tornar cap al llit va vore una noteta que possava… “Aura Llobat Caballer, t’agradaria que el teu desig canviara la història? Perquè si ho desitges amb força, així serà. La lluna plena te l’ha concedit, seràs reina fallera de Borriana” La xiqueta es va quedar bocabadada, no sabia si riure o plorar. Correns baixà les escales i abraçà molt fort als pares i en llàgrimes als ulls els digué...”pare, mare vaig a ser el que més vull en el món sencer, vaig a ser reina de Borriana”. Gràcies, gràcies mooooltes gràcies. I des d’aquell moment, Aura va formar part per sempre de la memòria fallera de la ciutat de Borriana.

ABRIL CHIVA CANSECO 6é de Primària. Col·legi Illes Coumbretes

193 / BORRIANA 2019


DIMARTS 5 DE MARÇ

DIJOUS 21 DE FEBRER

EXPOSICIÓ DEL NINOT A les 19.30 h Al Centre Municipal de Cultura la Mercé, amb l’assistència de la reina fallera, reina fallera infantil, dames de la ciutat, corts d’honor, falleres majors, falleres majors infantils i cavallers acompanyants, presidents, presidents infantils dels distints barris i societats i Junta Local Fallera, s’inaugurarà l’Exposició del Ninot i Ninot Indultat Infantil de 2019. Tot seguit, s’entregaran els premis patrocinats per la Regidoria de Festes.

DIUMENGE 24 DE FEBRER

PREGÓ I CRIDA A les 18.00 h Pregó anunciador de les festes falleres 2019, que recorrerà els següents emplaçaments de falles: Falla Barri la Mota, Falla Barri la Vila, Falla Societat Cardenal Tarancón i Falla Barri l’Escorredor. Finalitzada la desfilada, des dels balcons del Magnífic Ajuntament, el pregoner, José Poveda Chabrera, llegirà el Pregó. A continuació, la nostra reina fallera infantil xiqueta Anne Alós Palomero, reina fallera senyoreta Mar Zamora Fenollosa i la Sra. alcaldessa Maria Josep Safont Melchor, pronunciaran la tradicional Crida.

DISSABTE 2 DE MARÇ

CAVALCADA DEL NINOT A les 22.00 h Cavalcada del Ninot que recorrerà l’itinerari següent: plaça de la Generalitat, carrer de l’Escorredor, carrer del Raval, Plaça el Pla, amb la baixada dels components de les carrosses al final del Pla. -Tribuna oficial al carrer de l’Escorredor encreuament amb carrer de Santa Cristina, on hi haurà la reina fallera, reina fallera infantil, dames de la ciutat, corts d’honor, presidenta de Junta Local Fallera i convidats.

DIUMENGE 3 DE MARÇ

CAVALCADA DEL NINOT INFANTIL A les 16.30 h Cavalcada del Ninot Infantil que recorrerà l’itinerari següent: plaça de la Generalitat, carrer de l’Escorredor, carrer del Raval, Plaça el Pla, amb la baixada dels components de les carrosses al final del Pla. -Tribuna oficial al carrer de l’Escorredor encreuament amb carrer de Santa Cristina, on hi haurà la reina fallera, reina fallera infantil, dames de la ciutat, corts d’honor, presidenta de Junta Local Fallera i convidats.

MISSA INICI DE FESTES CONCURS D’APARADORS IMPOSICIÓ D’INSÍGNIES ENTREGA PREMIS DE TRUC, PARXÍS, FUTBOLI I COMPARSES CAVALCADES DEL NINOT A les 18.00 h Missa a l’inici de les festes falleres de Sant Josep 2019, a l’església de Sant Josep, Pares Carmelites, amb l’assistència de reina fallera, reina fallera infantil, dames de la ciutat ,corts d’honor, falleres majors, falleres majors infantils i cavallers acompanyants, corts d’honor, presidents, presidents infantils dels distints barris i societats i Junta Local Fallera. En finalitzar la missa d’inici de les festes, les Reines Falleres junt a les seues corts d’honor, representants de les falles i Junta Local Fallera, es dirigiran als aparadors premiats per tal de fer-los entrega dels banderins acreditatius dels premis. A les 22.00 h A la Llar Fallera, amb l’assistència de falleres majors, falleres majors infantils i cavallers acompanyants, corts d’honor, presidents i presidents infantils dels distints barris i societats, la nostra reina fallera i reina fallera infantil entregaran les màximes Recompenses atorgades en l’exercici faller 2019 per la Junta Local Fallera de Borriana i per la Junta Central Fallera de València. - Entrega als guanyadors dels premis del Campionat de truc, parxis i futbolí. - Entrega de premis de comparses aconseguits en la Cavalcada del Ninot i Cavalcada del Ninot Infantil per les comissions falleres.

DIMECRES 6 DE MARÇ

HOMENATGE REINA FALLERA INFANTIL A les 19.00 h Al Teatre Payà, les falleres majors infantils, cavallers acompanyants, corts d’honor, presidents infantils de les distintes comissions falleres de barris i societats, dames de la ciutat infantil, cort d’honor infantil i Junta Local Fallera, retran homenatge a la nostra reina fallera infantil, xiqueta Anne Alós Palomero.

DIJOUS 7 DE MARÇ

HOMENATGE REINA FALLERA A les 22.00 h Al Teatre Payà, les falleres majors, corts d’honor, presidents de les distintes comissions falleres de barris i societats, dames de la ciutat, cort d’honor i Junta Local Fallera, retran homenatge a la nostra reina fallera, senyoreta Mar Zamora Fenollosa.

194 / BORRIANA 2019


DIVENDRES 8 DE MARÇ

INAUGURACIÓ DEL CASAL DEL VI PRESENTACIÓ XIII TORNEIG DE FUTBOL INTERNACIONAL FALLES DE BORRIANA PAIPORTA FALLER Inauguració del Casal del vi, situat a la plaça de José Iturbi. Horari d’apertura: de 12.00 a 01.30 hores. Les Reines Falleres faran la inauguració oficial a les 17.30 h. A les 19.30 h Al saló de plenaris de l’Ajuntament, presentació del XIII Torneig de Futbol Internacional Falles de Borriana. A les 21.30 h A la Llar Fallera, tindrà lloc el tradicional paiporta faller amb l’assistència de la reina fallera, reina fallera infantil, dames de la ciutat, cort d’honor, dames de la ciutat infantil, cort d’honor infantil, falleres majors, falleres majors infantils i cavallers acompanyants, corts d’honor, corts d’honor infantils, presidents, presidents infantils, comissionats de les diferents associacions falleres i Junta Local Fallera. A les 23.00 h A l’envelat de la Falla Barri l’Escorredor, situat al costat del monument, Sergio Porcar «in sesion».

DISSABTE 9 DE MARÇ

SOPAR HOMENATGE REINA FALLERA De 12.00 a 01.30 h Casal del vi faller, situat a la plaça de José Iturbi. A les 18.00 h A l’envelat de la Falla Don Bosco, actuació del grup flamenc «Los Makis» A les 22.00 h A la Llar Fallera, se celebrarà el sopar homenatge a la nostra reina fallera, senyoreta Mar Zamora Fenollosa. A les 23.00 h A l’envelat de la Falla Barri l’Escorredor, situat al costat del monument, Remember Pre-Falles amb Josel (exACTV), Coco (exYUCAS) i (exTERMINAL) i Diego Cuevas (UFO’S).

DIUMENGE 10 DE MARÇ

QUEDADA DE PESCA BALL DE LA TERCERA EDAT GALA DEL TEATRE De 12.00 a 23.00 h Casal del vi faller, situat a la plaça de José Iturbi. A les 13.00 h En la seu del Club Esportiu El Pescador, les Reines Falleres faran entrega dels trofeus als guanyadors de la Quedada de Pesca Falles 2019. A les 14.00 h A l’emplaçament de la Falla Quarts de Calatrava (C/Federico García Lorca) , Globotá Infantil. A les 17.00 h A l’emplaçament de la Falla Quarts de Calatrava (C/Federico García Lorca), castells inflables.

A les 17.30 h Ball de la tercera edat a la Llar Fallera. Després del ball, berenar per a tots els assistents. A les 19.00 h Gala de entrega de premis del XIII Concurs de Teatre en Valencià, al Teatre Payà. A les 20.00 h A l’emplaçament de la Falla Quarts de Calatrava (C/ Federico García Lorca), cremada d’una falleta.

DILLUNS 11 I DIMARTS 12 DE MARÇ

CASAL DEL VI FALLER De 12.00 a 23.00 h Casal del vi faller, situat a la plaça de José Iturbi.

DIMECRES 13 DE MARÇ

VISITA RESIDÈNCIA 3ª EDAT CÁRITAS VISITA AL CEAM De 12.00 a 23.00 h Casal del vi faller, situat a la plaça de José Iturbi. A les 16.30 h Les Reines Fallers junt amb les seues corts d’honor i Junta Local Fallera, visitaran la Residència de la 3º edat de Cáritas, per a veure la cremada de la falla preparada per a l’ocasió. A les 17.30 h Les Reines Falleres junta amb les seues corts d’honor i Junta Local Fallera, visitaran el CEAM.

DIJOUS 14 DE MARÇ

PLANTADA FALLA ASSOCIACIÓ AFDEM A les 08.30 h Plantada de la falla de l’Associació AFDEM, en la zona del Centre de Salut de l’Avinguda de Nules.

DIVENDRES 15 DE MARÇ

VISITA FALLES COL·LEGIS XIII TORNEIG DE FUTBOL INTERNACIONAL FALLES DE BORRIANA VISITA OFICIAL A LA PLANTADA A les 9.00 h Visita oficial a les falles dels col·legis, per la reina fallera infantil, dames de la ciutat infantils, cort d’honor infantil i Junta Local Fallera. De 12.00 a 01.30 h Casal del vi faller, situat a la plaça de José Iturbi. A les 17.00 h Presentació dels equips participants en el XIII Torneig de Futbol Internacional Falles de Borriana, en el camp de Sant Ferran. A les 17.30 h Partit inaugural del XIII Torneig de Futbol Internacional Falles de Borriana, en el camp de Sant Ferran. A les 18.30 h Visita oficial a la plantada de les falles 2019, a la qual assistiran les reines falleres, dames de la ciutat, corts d’honor, autoritats i Junta Local Fallera.

195 / BORRIANA 2019


A les 23.00 h A l’envelat de la Falla Barri l’Escorredor, situat al costat del monument, Sergio Porcar «in sesion». A les 00.00 h MASCLETADA NOCTURNA a la plaça de l’Hereu, amb l’assistència de la reina fallera, reina fallera infantil, dames del foc d’Alacant, dames de la ciutat, cort d’honor, dames de la ciutat infantils, cort d’honor infantil, falleres majors, falleres majors infantils i cavallers acompanyants, corts d’honor, comissions falleres i Junta Local Fallera. A les 00:00 h A l’envelat de la Falla Societat Club Ortega (Terrassa Payà) Iker Nieto & DJ Calu.

DISSABTE 16 MARÇ

CONCURS DE DIBUIX FALLES 2019 TREN FALLER XIII TORNEIG INTERNACIONAL DE FUTBOL FALLES DE BORRIANA ENTREGA PREMIS FALLES 2019 De 9.00 h a 13.35 h i de 16.30 h a 19.10 h Partits de la 2ª jornada del XIII Torneig Internacional de Futbol Falles de Borriana, en el camp de Sant Ferran. De 10.00 a 12.00 h Concurs de dibuix Falles de Borriana 2019 per a alumnes de primària, organitzat per Junta Local Fallera. Inscripcions i recollida de fulls per a dibuixar a les 9.30 h en l’Ajuntament. Entrega de premis a les 13.00 h en l’Ajuntament. De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 h Tren faller que recorrerà els monuments fallers de la ciutat. Inici i final a la Plaça Major, enfront el Centre Espanya. De 12.00 a 01.30 h Casal del vi faller, situat a la plaça de José Iturbi. A les 18.00 h A la Llar Fallera, entrega dels premis falles de 2019. En finalitzar l’entrega de premis, la reina fallera, reina fallera infantil, dames del foc d’Alacant, dames de la ciutat, cort d’honor, dames de la ciutat infantils, cort d’honor infantil, i Junta Local Fallera, visitaran les falles que hagen obtingut el Primer Premi de les Falles 2019 (de categoria especial), tant major com infantil. A les 18.00 h A l’envelat de la Falla Barri l’Escorredor, situat al costat del monument, «Tardeo flamenco» amb Patxi Ojana. A les 23.00 h A l’envelat de la Falla Barri l’Escorredor, situat al costat del monument, discomòbil a càrrec del Showman del Serrucho. A les 23.30 h A l'envelat de la Falla Societat Cardenal Tarancón, situat al costat del monument (C/Europa encreuament amb C/Mare Teresa de Calcuta), festa “Forever Cardenal Tarancón”, reviu els anys 90 amb: Dj Valero, Dj Pirri, Taelo Dj i l’actuació de Sonia Madoc.

A les 00.00 h A l’ubicació de la Falla Societat Sant Josep (C/ Assumpta González Cubertorer encreuament amb el C/ Maestrat) , Festa «REMEMBER» amb duel de 4 Dj’s. A les 00.00 h A l’envelat de la Falla Societat Club Ortega (Terrassa Payà) Concert CALLE BOTICA + Manuel Hidalgo DJ . A les 00.00 h A l’emplaçament de la Falla Quarts de Calatrava (C/ Federico García Lorca), festa REMEMBER a càrrec de DJ INDU. A les 00.00 h A l’envelat de la Falla Don Bosco, actuació de “Los Simples”. En finalitzar Dj Victor Capella. Los Simples recreen la música de la década dels 80 amb temes d’artistes com Loquillo, Los Rebeldes, La Frontera, La Guardia, Burning, Rosendo, Siniestro Total, Tequila, Joaquín Sabina, Leño, Pistones, Seguridad Social, Los Ronaldos, Radio Futura, Coz, Ramoncín...) DIUMENGE 17 DE MARÇ XIII TORNEIG INTERNACIONAL DE FUTBOL FALLES DE BORRIANA TREN FALLER VISITA A LA CAIXA RURAL MASCLETADA VISITA OFICIAL A LES FALLES De 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 19.00 h Tren faller que recorrerà els monuments fallers de la ciutat. Inici i final a la Plaça Major, enfront el Centre Espanya. A les 10.50 hores Semifinals i final del XIII Torneig de Futbol Internacional Falles de Borriana, en el camp de Sant Ferran. Al finalitzar la final entrega de trofeus. A les 11.30 h Visita al Centre Social de la Caixa Rural de la reina fallera, reina fallera infantil, dames del foc d’Alacant, dames de la ciutat, cort d’honor, dames de la ciutat infantils, cort d’honor infantil, comissions falleres invitades i Junta Local Fallera. De 12.00 a 01.30 h Casal del vi faller, situat a la plaça de José Iturbi. A les 14.00 h MASCLETADA a la plaça de l’Hereu, amb l’assistència de la reina fallera, reina fallera infantil, dames del foc d’Alacant, dames de la ciutat, cort d’honor, dames de la ciutat infantils, cort d’honor infantil, falleres majors, falleres majors infantils i cavallers acompanyants, corts d’honor, comissions falleres i Junta Local Fallera. A les 18.00 h Visita oficial a les falles 2019 pels emplaçaments de les falles següents: Falla Don Bosco, Falla Barri d’Onda, Falla Societat Club 53 i Falla Barri la Mota, amb assistència de la reina fallera, reina fallera infantil, dames del foc d’Alacant, dames de la ciutat, cort d’honor, dames de la ciutat infantils, cort d’honor infantil, falleres majors, falleres majors infantils i cavallers acompanyants, corts d’honor i Junta Local Fallera.

196 / BORRIANA 2019


En finalitzar la visita oficial a les falles 2019, en el Tapís, acte d’entrega obsequi Fallers d’honor a les reines falleres de Borriana, per totes les comissions falleres. A les 23.00 h A l’envelat de la Falla Barri l’Escorredor, situat al costat del monument, David Saez «in sesión». A les 23.30 h Al casal de la Falla Societat Cardenal Tarancón, situat al Camí Fondo nº4: Dj Taelo, Dj Raul de Myrmyevent i l’actuació d’ Aitor Doble AA. A les 00.00 h A l’ubicació de la Falla Societat Sant Josep (C/ Assumpta González Cubertorer encreuament amb el C/ Maestrat) Ball concurs de disfresses amb discomòbil. A les 00.00 h A l’envelat de la Falla Societat Club Ortega (Terrassa Payà) Festa de disfresses amb Dj Xay. A les 00.00 h A l’envelat de la Falla Don Bosco, nit de disfresses amb Marc Borja Dj. DILLUNS 18 DE MARÇ TREN FALLER MASCLETADA CORREFOC NIT DE FOC De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h Tren faller que recorrerà els monuments fallers de la ciutat. Inici i final a la Plaça Major, enfront el Centre Espanya. De 12.00 a 01.30 h Casal del vi faller , situat a la plaça de José Iturbi. A les 14.00 h MASCLETADA a la plaça de l’Hereu, amb l’assistència de la reina fallera, reina fallera infantil, dames del foc d’Alacant, dames de la ciutat, cort d’honor, dames de la ciutat infantils, cort d’honor infantil, falleres majors, falleres majors infantils i cavallers acompanyants, corts d’honor, comissions falleres i Junta Local Fallera. A les 17.00 h A l’ubicació de la Falla Societat Sant Josep (C/ Assumpta González Cubertorer encreuament amb el C/Maestrat) «Tardeo» amb el grup flamenc «LOS SONSEROS». A les 19.45 h CORREFOC amb inici al Col·legi Salesians, amb el següent recorregut: Camí d’Onda, Plaça 9 d’Octubre, Carrer de l’Encarnació, el Raval, Carrer Major i la Avg, Poeta Calzada, on enllaçarà amb la NIT DEL FOC, a les 21.00 h. A les 23.30 h A l’envelat de la Falla Barri l’Escorredor, situat al costat del monument, Remember Falla l’Escorredor amb Xano-AMQ, Diego Cuevas-UFO’S, César FernándezPunto Rojo, Paco Moliner – Industrial. A les 23.30 h A l'envelat de la Falla Societat Cardenal Tarancón, situat al costat del monument (C/Europa encreuament

amb C/Mare Teresa de Calcuta), Dj Raul de Myrmyevent i l’actuació de Sandra Hernández. A les 00.00 h A l’ubicació de la Falla Societat Sant Josep (C/ Assumpta González Cubertorer encreuament amb el C/ Maestrat) Discomòbil. A les 00.00 h A l’envelat de la Falla Societat Club Ortega (Terrassa Payà) actuació de Dj Javi Mac. A les 00.00 h A l’emplaçament de la Falla Quarts de Calatrava (C/ Federico García Lorca), actuació oberta al públic de l’orquestra EMBRUJADA. A les 00.00 h A l’envelat de la Falla Don Bosco, “Destrangis” (Tributo a Estopa). Al finalitzar Juanino Pinchadiscos. DIMARTS 19 DE MARÇ FESTIVITAT DE SANT JOSEP OFRENA DE FLORS MASCLETADA CREMADA A les 10.10 h En el pati del col·legi Salesians, se celebrarà un homenatge a Sant Josep. A les 10.30 h Tradicional ofrena de flors a la nostra patrona, la Mare de Déu de la Misericòrdia, en la qual participaran: reina fallera 2019, cort d’honor i dames de la ciutat, reina fallera infantil 2019, cort d’honor infantil, dames de la ciutat infantils, reina fallera 2018, reina fallera infantil 2018 i corts d’honor, reines falleres d’anys anteriors, dames del foc d’Alacant, falleres majors, falleres majors infantils, corts d’honor i comissions falleres, comissions convidades i Junta Local Fallera. EN FINALITZAR L’OFRENA MASCLETADA a la plaça de l’Hereu, amb l’assistència de la reina fallera, reina fallera infantil, dames del foc d’Alacant, dames de la ciutat, cort d’honor, dames de la ciutat infantils, cort d’honor infantil, falleres majors, falleres majors infantils i cavallers acompanyants, corts d’honor, comissions falleres i Junta Local Fallera. De 12.00 a 01.30 h Casal del vi faller, situat a la plaça de José Iturbi. A les 16.00 h La Caixa Rural ofereix la seua tradicional “bunyolà” al seu Centre Social, situat al C/La Carrera nº17. Per a socis, clients i fallers en general. A les 19.30 h Cremada de la falla de l’Associació AFDEM, en la zona del Centre de Salut de l’Avinguda de Nules. A les 20.00 h Cremada de les falles infantils 2019. A les 22.00 h Cremada de les falles 2019.

197 / BORRIANA 2019


Profile for Editorial MIC

Borriana Fallas 2019  

Borriana Fallas 2019  

Advertisement