Page 1

SETEMBRE 2013 Núm. 8

Tornar a la feina amb optimisme

Clínica Sanza Crisalix, simulacions 3D

Clínica Podològica

Les ungles sanes a l’estiu

FARMÀCIES DE GUÀRDIA ................. pàg. 60 GUIA DE SERVEIS SANITARIS ....... pàg. 62

Dr. Poblet Unitat de Medicina Esportiva

Revisions medicoesportives a la Unitat de Medicina de l’Esport VITHAS SALUT, fes esport amb la màxima seguretat LA REVISTA meSALUT S’encarta amb el Diari “SEGRE”


Música · Dansa · Teatre · Arts Plàstiques www.centredalcroze.com C/ Mossèn Reig, 1 · 25008 LLEIDA · Tel. 973 98 43 03


AMB LA COL.LABORACIÓ DE:

Sumari D’interès ................................................ 6 TORNAR A LA FEINA AMB OPTIMISME

FARMÀCIA ................................................ 8 COM ELIMINAR ELS POLLS

ALIMENTACIÓ ........................................10 ELS SUCRES

D’interès ............................................. 12 DISLÈXIA, QUÈ ÉS?

PREVENCIÓ ............................................ 14 VAPEJAR ÉS FUMAR?

PREVENCIÓ ............................................ 18 BOLETS, PREVENIR LES INTOXICACIONS

D’INTERÈS ............................................. 20 LA LUMBÀLGIA

VITHAS HOSPITAL MONTSERRAT ....... 22 REVISIONS MEDICOESPORTIVES C/ Mossèn Reig, 1 Baixos · 25008 LLEIDA Tel. 973 00 80 40

DL L-187-2013

Dep. Publicitat

Tel. 973 00 80 40 · 608 48 57 09 revisamesalut@gmail.com

CLÍNICA SANZA ..................................... 24 CRISALIX: SIMULACIONS 3D

LA CLÍNICA DE PODOLOGIA ................. 28 LES UNGLES SANES A L’ESTIU

AVANTMÈDIC ......................................... 31 GICOT....................................................... 35 NEXUS..................................................... 36

Correcció de la revista

OZONOTERÀPIA

CLÍNICA ARGÜERO................................ 44 LA PELL traducció I correcció I interpretació 973 28 81 38 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida · Fax 973 28 99 70 Aquesta publicació no pot ser ni tota ni una part reproduïda, distribuïda, comunicada publicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense autorització escrita prèvia de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

MEDICINA .............................................. 48 EL SON EN ELS NENS

PREVENCIÓ ............................................ 50 LA SALUT EMOCIONAL

ACTIVITATS ........................................... 54 FARMÀCIES DE GUÀRDIA.................... 60 GUIA DE SERVEIS SANITARIS ............. 62


Tornar a la feina amb

optimisme

QUÈ ÉS? La depressió postvacances és una síndrome que experimenta molta gent al final de les vacances i en incorporar-se als llocs de treball. Malgrat que els psicòlegs o psiquiatres no es posen d’acord sobre si s’ha de considerar com a tal, es tracta d’una síndrome que acostuma a presentar uns símptomes molt semblants als d’una depressió clínica: sensació d’apatia, desànim, irritabilitat, dificultat de relacionar-se amb els altres, insomni... En casos greus pot arribar a provocar estats d’ansietat, trastorns digestius i taquicàrdies. 6

PER QUÈ ES PRODUEIX? El principal causant de la depressió postvacances és la tornada a la feina després d’un llarg període de vacances en què influeixen el canvi en els horaris i la modificació de les hores de son. Els dies d’oci donen pas a llargues jornades laborals i a responsabilitat, i això fa que sigui lògic que la persona estigui una mica desanimada. El veritable problema sorgeix quan aquesta sensació de desànim generalitzat es perllonga massa en el temps. Cal dir que per norma general el període d’adaptació acostuma a durar entre una o dues setmanes.

CUIDA L’ALIMENTACIÓ Les vacances és el moment d’oblidar totes les normes que hem tingut durant l’any, entre aquestes portar una dieta equilibrada. Grans tiberis als bufets dels hotels o gelats cada dia són algunes de les coses que no solem fer durant la resta de l’any i que ara ens passen factura.


TORNAR A LA FEINA AMB OPTIMISME

Alguns consells La primera regla és oblidar-te dels tiberis. És important que cada dues hores consumeixis petites quantitats d’aliments, donant una major importància a l’esmorzar, el dinar i el sopar. Menjar poc però sovint facilitarà l’absorció dels nutrients, estimularà el metabolisme i afavorirà la sensació de sacietat.

1

ELS NENS TAMBÉ PATEIXEN

2

El primer dia d’escola suposa un gran canvi per als més petits de la casa. D’estar tres mesos de vacances a matinar i fer els deures cada dia, és un gran canvi per a ells. Aquesta situació els pot provocar ansietat. Per això ha d’existir compenetració entre pares i professors per fer-los sentir còmodes en aquesta situació. Cal anar introduint els nens als horaris a què teníem acostumats abans de les vacances. El millor és tenir una disciplina a l’hora d’aixecar-se, anar a dormir o fer la migdiada, a més d’un temps d’oci més reduït. I també cal començar a motivar dient que la tornada a l’escola és positiva, ja que aprendran coses noves i tornaran a veure els amics. Hi ha psicòlegs que recomanen acompanyar el nen el primer dia perquè se senti segur.

3

4 5 6

Pren-te el primer dia amb filosofia. De res et servirà que et lamentis i t’amarguis. En lloc de pensar en com de bé t’ho vas passar i com de dura i trista és la tornada a la feina, pren-te el primer dia de feina com una jornada laboral més. A poc a poc. No arribis a la feina i comencis a treballar a preu fet des del primer moment. Pren-te el teu temps per posar-te al dia amb el que vas deixar pendent abans de marxar de vacances i del que ha passat mentre eres fora. Marca’t nous objectius i il·lusions. Tornar a la feina i caure en la dissort que encara et queden molts mesos per a les properes vacances és un error que només farà que et deprimeixis encara més. Pensa que pots aprofitar els caps de setmana, perquè el calendari laboral està poblat de dies festius. Marca’t projectes i metes per aconseguir a través de la feina. El dia té moltes hores. Has de comprendre que el dia té 24 hores i que la feina només te n’ocupa una tercera part. Així doncs, quan hagis acabat la jornada laboral, dedica la resta del dia a practicar activitats que t’agradin. Has pensat a practicar esport? Està demostrat que fer esport de manera regular no només és bo per a la salut, sinó que també contribueix a combatre l’estrès. No hi ha dubte, l’esport és un dels millors aliats per combatre la depressió postvacances. Què és per a tu la feina? Molta gent no s’adona de la veritable importància de la feina. És una manera de realitzar-se personalment en què no es deixa mai d’aprendre. Si un és capaç de comprendre això, deixarà de veure la tornada a la feina com una obligació. D’altra banda, també és important adonar-se que la vida no només és treballar, la feina, al fons, no és més que un mitjà per guanyar-se la vida. Treballes per poder viure i per poderte pagar les vacances de què acabes de gaudir, entre moltes altres coses.

7


FARMÀCIA I COM ELIMINAR ELS POLLS

COM ELIMINAR ELS POLLS

Rosalía Barios Farmacèutica a Pharma 2.0. La teva xarxa social de farmàcia Més consells i vídeos a www.pharma20.es @rosaliabarios

Símptomes Els polls produeixen una petita ferida al cuir cabellut per xuclar sang humana, el seu aliment. Quan dipositen la seva pròpia saliva sobre la picadura causen picor, el principal símptoma de la infestació per polls. Quan el nen es rasca insistentment el cap pot provocar irritació al cuir cabellut i fins i tot infeccions bacterianes, i en aquest cas s’ha d’anar al pediatre. Com es poden detectar? Quan rebem una nota del col·legi en què s’alerta de la presència de polls o quan el nen es rasca o es queixa de picor és el moment d’examinar-li amb deteniment el cap. Els polls es troben principalment darrere de les orelles i al clatell.

Aquestes petites cuques són paràsits humans, s’adhereixen al pèl amb les seves potes i s’alimenten exclusivament de sang. Tenen predilecció pels nens d’entre 4 i 10 anys, i avui dia és rara la infestació en adults. Es troben habitualment al cuir cabellut i molt poques vegades a les celles i les pestanyes.

De vegades els podem veure a simple vista, però altres cops costa més detectar-los. El més fiable és fer-ho amb una llemenera, una pinta de pues molt juntes que en passar pel cabell arrossega els polls i les llémenes. A l’hora de passar la llemenera és recomana fer-ho damunt del lavabo o d’una tovallola blanca, on si el nen té polls es veuran perfectament.

Cada poll femella pot pondre de 7 a 10 ous al dia: les

Tractament

anomenades llémenes. Queden enganxades a l’arrel del cabell a 1 o 2 mm, i una setmana després fan eclosió i donen lloc a un poll jove, que 10 dies després es convertirà en adult.

Amb la tornada al col·legi és molt freqüent que els nens presentin una infestació per polls. És el que es coneix com pediculosi. Els col·legis avisen de la presència de polls mitjançant notes informatives. En aquest moment és important que reviseu el cap dels nens, encara que no hi hàgiu notat cap símptoma. Si hi trobeu polls o llémenes, s’hauran de tractar amb pediculicides tòpics i llemeneres. Si el nen no ha estat infestat, es poden utilitzar productes repel·lents de polls. 8

Un cop confirmat que el nen està infestat, se l’ha de tractar com més aviat millor i d’una manera eficaç per alleugerir les molèsties i evitar el contagi a altres nens. Heu d’anar a la farmàcia a buscar un tractament pediculicida tòpic per eliminar tant polls com llémenes. Els productes més emprats avui dia són les piretrines (permetrina) i les silicones (dimeticona). És molt important combinar aquests productes amb l’ús d’una llemenera (n’hi ha de plàstic, metàl·liques i elèctriques). Permetrina. Té activitat insecticida. Bloqueja el sistema nerviós central del poll i el mata. La concentració ha de ser com a mínim de l’1%. Està indicada en adults i nens més grans de 2 anys.


Dimeticona. És una silicona que actua per asfíxia, recobreix el poll i l’ofega. No conté insecticida. Està indicada en bebès, nens, persones amb problemes asmàtics, pells sensibles o atòpiques. I també es pot utilitzar durant l’embaràs i la lactància. És el tractament d’elecció en cas que els polls hagin creat resistència a la permetrina. Abans d’aplicar la loció pediculicida es recomana passar una pinta o llemenera per eliminar el màxim nombre de polls. El producte escollit s’ha d’aplicar sobre el cabell sec de l’arrel cap a les puntes, insistint sobretot darrere de les orelles i al clatell. El cabell ha de quedar completament moll. El temps d’aplicació del producte dependrà del fabricant. Normalment acostuma a ser de 15 a 30 minuts. Després s’ha de rentar el cabell amb un xampú suau. És el moment de fer anar la llemenera a consciència: heu d’agafar floc a floc i passar-la de l’arrel a les puntes. El tractament s’ha de repetir una setmana després per assegurar la desaparició de qualsevol llémena o poll.

Recomanacions S’ha de tractar el nen com més aviat millor per eliminar les llémenes i els polls amb un tractament tòpic de permetrina o dimeticona. És molt important emprar la llemenera. S’han de rentar la roba i els llençols amb aigua calenta. S’han de netejar els accessoris del cabell amb la mateixa loció pediculicida. S’ha de revisar el cap dels nens freqüentment. Els nens no parasitats no han de ser tractats i poden usar productes repel·lents.

9


ALIMENTACIÓ I ELS SUCRES

ALIMENTACIÓ

Mireia Espachs Dietista · alimentacioescola@gmail.com

Els sucres

mm

Mm

mm

m M mm

m

Moltes vegades, quan volem felicitar o bé recompensar els nostres fills, perquè han tret bones notes o perquè es porten bé els comprem llaminadures, xocolata, etc. Altres cops per esmorzar o berenar els preparem aliments rics en sucres, sense ser del tot conscients dels perills dels sucres per a la salut dels petits. Les llaminadures i els sucres, com tots sabem, afavoreixen les càries, i ja es diu que s’han convertit en la droga més perillosa que tenen a l’abast. Provoquen addicció i són perillosos per a la salut.

Afavoreixen el sobrepès Els sucres són hidrats de carboni en volum molt reduït. Per tant, podem menjar-ne molts sense adonar-nos que ens estem atipant. Això afavoreix que ingerim una quantitat més elevada de calories de les que el nostre organisme necessita i, per tant, més material calòric que farà que s’emmagatzemi en forma de greix corporal i afavoreixi el sobrepès.

Procés d’absorció dels sucres Quan aportem sucre al nostre organisme, aquest el transforma en energia; la resta, en greix que s’acumula al cos i pot ocasionar sobrepès infantil. Els sucres no aporten ni vitamines, ni minerals, ni fibra ni proteïnes. Només aporten energia buida. Contràriament, quan el nostre cos transforma el sucre en greix ha d’absorbir de l’organisme vitamines, minerals i especialment calci de les nostres reserves. Es pot patir, per tant, dèficit de calci als ossos.

Quan vulguem premiar els nostres fills pels seus progressos, ells i la seva salut ens agrairan que els dediquem més temps en comptes de comprar-los regalant-los xocolatines, llaminadures o sucs massa endolcits. 10

Els sucres i la hiperactivitat Els sucres refinats, al contrari dels naturals (els que es troben a la fruita), s’absorbeixen amb molta rapidesa a través de l’intestí prim. Això ens provoca una brusca hiperglucèmia que ens duu a un estat d’excitació física i psíquica. Tot seguit presentem una reacció d’hipoglucèmia, és a dir, cansament, tristesa... i això fa que tinguem ganes de tornar a prendre sucres, tot provocant una addicció. Aquests processos deterioren els sistemes reguladors del metabolisme i esgoten el sistema nerviós, fan que estiguem irritables, dèbils... La ràpida absorció dels sucres produeix hiperglucèmia, un alt nivell de glucosa a la sang, i això està directament relacionat amb alts nivells d’hiperactivitat en els nens. La hiperglucèmia obliga el pàncrees a produir una gran quantitat d’insulina, i aquest excés de treball pot derivar en una futura diabetis.


QUÈ ÉS? LA DISLÈXIA ÉS LA DIFICULTAT D’IDENTIFICAR, COMPRENDRE I REPRODUIR ELS SÍMBOLS ESCRITS Es manifesta, entre altres, una lectura de paraules que no és global, sinó síl·laba a síl·laba, o fins i tot so a so; l’omissió, substitució o la inversió de lletres. Es pot manifestar en la dificultat d’agafar la paraula globalment a primer cop d’ull i en un desxifratge lletra per lletra. A l’hora d’escriure es pot presentar disgrafia (dificultat en la cal·ligrafia) i faltes d’ortografia.

CAUSES Existeixen factors hereditaris que predisposen a tenir dislèxia. Tot i així, encara no són clars altres factors que poden estar implicats en el curs del trastorn, com ara causes genètiques, dificultats en l’embaràs o part, lesions cerebrals, problemes emocionals, dèficits espaciotemporals o problemes en l’orientació seqüencial, de percepció visual o dificultats adaptatives a l’escola. Tanmateix, des de l’àmbit de la psicolingüística, s’ha vist que un dels dèficits centrals en la dislèxia, especialment en els nens més petits, 12

és una baixa consciència fonològica. La consciència fonològica és el coneixement que tenim de les persones per dividir la parla i l’escriptura en estructures cada cop més petites.

CARACTERÍSTIQUES: • Disortografia (trastorn del llenguatge en l’escriptura). • Intel·ligència normal. • Més facilitat en exàmens orals que escrits. • Baixa autoestima, ja que es frustra fàcilment i no li agrada anar a l’escola, fer exàmens ni llegir. • Altres talents en art, música, teatre, esports... • Dificultat per fixar l’atenció. • Molta curiositat i creativitat.


DISLÈXIA. QUÈ ÉS?

La dislèxia evoluciona a mesura que l’infant creix, per tant, acostuma a detectar-se en les etapes següents:

Preescolars (de 3 a 5 anys) En aquesta etapa ja es comencen a detectar alguns símptomes, com ara: • Dificultats per pronunciar paraules i seguir instruccions. • Retard en el desenvolupament de la parla. • Falta d’atenció. • Poca precisió saltant i corrent. • Conductes problemàtiques amb la resta de persones. • Retard per memoritzar (abecedari, dies de la setmana, formes, colors...). • Poc control a l’hora de menjar i altres eines de treball. Escolars (de 6 a 11 anys) En aquesta etapa apareixen símptomes com ara: • S’inverteix l’ordre de les lletres, els nombres i les paraules. • Es confon l’ordre de les lletres. • Dificultats per pronunciar paraules. • Dificultat per connectar lletres i sons. • Es té una coordinació motora molt pobra i això provoca que tingui una mala cal·ligrafia. • La seva gramàtica i ortografia són deficitàries. • Dificultat en l’aprenentatge de conceptes numèrics. • Comprensió lectora molt pobra. • No agafa bé el llapis. • Confon la dreta i l’esquerra. • Té problemes amb el temps i no sap dir l’hora, el dia, el mes i l’any.

Invacare Leo SCOOTERS ELÈCTRICS CADIRES DE RODES ELÈCTRIQUES

De 12 anys en endavant • Dificultat de concentració quan llegeix o escriu. • Falla en la memòria immediata. • Interpreta malament la informació, ja que no entén els conceptes. • Té dificultats per organitzar els treballs i els seus pensaments en escriure o en parlar. • No aconsegueix planificar el seu temps i no acaba a temps les feines. • Treballa amb lentitud i no s’adapta a ambients nous. • No té facilitat per entendre les discussions. • Evita llegir i escriure, així com les matemàtiques, i es bloqueja emocionalment.

SOLUCIONS a la MOBILITAT

INSTAL·LACIÓ i SERVEI TÈCNIC PROPI REPARACIÓ DE TOTES LES MARQUES

973 26 28 44 · LLEIDA 13


PREVENCIÓ I VAPEJAR ÉS FUMAR?

és el nou verb de moda que conjuguen els fumadors “Vapejar” vol dir “fumar sense fum” És una cigarreta electrònica que substitueix la combustió dels productes cancerígens que porta el tabac. L’usuari aspira vapor calent d’un líquid format per aigua, propinglicol, l’aroma elegida i la nicotina. “No són innocus, perquè mantenen la nicotina, que és molt addictiva”, recorden els experts. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) demana molta prudència mentre no se’n comprovi la seguretat. No obstant això, les empreses que comercialitzen aquest producte assenyalen que “vapejar” és diferent de fumar.

14


Quina és la diferència respecte a fumar?

La cigarreta electrònica es basa en l’aspiració del vapor d’un líquid que conté aroma i nicotina, com hem assenyalat. No hi ha combustió dels components que integren el tabac.

Petició de l’OMS

Com que és un hàbit nou, encara no hi ha estudis. En principi no hi ha combustió dels productes cancerígens del tabac, però els experts adverteixen que el vapor que s’aspira no és innocu i recorden que la nicotina és igual d’addictiva.

Està permès “vapejar” als bars?

La cigarreta electrònica no està regulada a Espanya. En principi, com que emet vapor i no fum, no entra en les restriccions de la Llei del Tabac.

Quant val?

La bateria —que pot durar més d’un dia—, el carregador i una càrrega poden costar uns 50 euros. Després l’usuari va comprant càrregues com si fossin paquets, amb el gust i amb el percentatge de nicotina o sense. ( Font: La Vanguardia)

Vine a provar els nous sabors

Gran Passeig de Ronda, 100 . 25006 LLEIDA


PREVENCIÓ I ACUPUNTURA

L’acupuntura és originària de la Xina i és possiblement la pràctica més comunament associada amb la medicina tradicional xinesa

És una tècnica de medicina tradicional xinesa que tracta la inserció i la manipulació d’agulles en el cos amb l’objectiu de restaurar la salut i el benestar en el pacient. La tècnica més estesa és amb artemisa que s’encén per escalfar el punt o bé es talla un tros i es col·loca al mànec de l’agulla, deixant que es consumeixi totalment. Els acupuntors utilitzen àmpliament aquesta tècnica per al tractament del dolor.

Hi ha debat pel seu caràcter de proclamar medicina alternativa l’occidental i perquè sectors científics la descriuen només com un placebo. En els últims anys s’ha intentat demostrar la seva base científica i la capacitat que posseeix d’influir positivament tant en l’alleujament del dolor com en les funcions sensitives, motores i autonòmiques. A més, universitats de diferents països l’han incorporat als seus plans d’estudis i ofereixen cursos d’especialització i postgraus per a metges o altres professionals.

els òrgans i les entranyes no funcionen aïllats. La medicina tradicional xinesa es basa en els zang-fu (òrgans-comportes) tenint en compte la globalitat de l’organisme, i els cinc elements, basats en la idea que no hi ha res aïllat i inamovible, i que tenen entre si una relació de producció, dominació, agressió i insult; una altra relació de correspondència entre aquests i la resta de les coses, i una altra de correspondència entre si i la resta de les coses.

Els xinesos conceben el món com un tot que es relaciona entre si, com el cos humà,

Agulla moderna L’acupuntura és originària de la Xina i és possiblement la pràctica més comunament associada amb la medicina tradicional xinesa, encara que diversos tipus d’acupuntura (japonesa, coreana i xinesa clàssica) es practiquen i s’ensenyen actualment a tot el món. La medicina tradicional xinesa està molt influenciada per la seva filosofia, sobretot pels primers conceptes filosòfics que van aparèixer a l’Orient, com el confucianisme, molt racional, que considera l’home pels seus mèrits i no pel seu origen, i que dóna molta importància al paper que ocupa l’home en la societat; el taoisme, que té una concepció molt positiva de la naturalesa i deixa que l’home hi visqui en harmonia meditant sobre el constant moviment de l’univers, de la vida i de la mort, del que és material i del que és immaterial, i també el budisme, que pretén arribar a un “estat” de coneixement que ens alliberi del sofriment, i en què les seves principals bases són la tolerància i la confiança en un mateix. 16


ACUPUNTURA

La introducció de l’acupuntura a Occident A l’Orient, l’eficàcia de l’acupuntura és admesa i històricament no ha estat posada en dubte. L’acupuntura és àmpliament utilitzada en la medicina xinesa des de fa més de dos mil·lennis, i és el component en aquesta medicina que compta amb més quantitat de pacients en l’actualitat. A Europa les primeres nocions i informes de pràctiques acupunturals sembla que es van iniciar a mitjan segle XVIII. Al XIX, el metge alemany Baumscheidt va idear independentment una teràpia semblant a la de l’acupuntura xinesa. A aquesta teràpia se l’ha conegut com baumscheidtisme. En el passat, el debat sobre si l’acupuntura era veritablement eficaç o només un placebo ha estat tema d’àrdues discussions científiques, mèdiques i filosòfiques durant la segona meitat del segle XX.

Els científics han efectuat revisions més recents d’assaigs clínics existents segons els protocols de la medicina basada en l’evidència. Un estudi científic publicat al “British Medicine Journal” ha trobat evidències de la seva eficàcia en el tractament del dolor en dones embarassades. Hi ha evidències per al tractament de les nàusees i del mal d’esquena i sobretot per a la majoria de dolors crònics. Fins ara les observacions no han conclòs que hi hagi una evidència suficient per determinar si l’acupuntura és eficaç en la resta de malalties. L’acupuntura, per tant, se situa a Occident com una opció terapèutica indicada per a un ventall determinats mals i s’imparteix actualment amb normalitat com a màster a les principals universitats d’Europa i els Estats Units. La tècnica de l’acupuntura no és innòcua i, per tant, l’ha de realitzar personal qualificat. Hi ha estudis sobre diversos casos de problemes després de tractaments d’acupuntura. No obstant això, cap dels estudis realitzats compleixen la característica de comparar l’efecte de l’acupuntura davant del placebo.

Estàndard mundial de punts acupunturals

El 16 novembre de 2010 la UNESCO va declarar l’acupuntura patrimoni cultural immaterial de la humanitat

La definició i la caracterització dels punts acupunturals està estandarditzada i actualment se segueix una guia escrita per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en un estudi sobre l’acupuntura en què es descriuen una sèrie de mètodes i pràctiques només amb finalitats d’estudi, i que s’ha interpretat com una guia “oficial” i s’usa la seva mateixa nomenclatura estandarditzada, que agrupa les grans tradicions de l’acupuntura, encara que no es correspon completament amb un únic patró de punts tradicional. L’OMS ha publicat documents i guies per animar els estudis clínics d’aquesta disciplina mèdica com un camí per validar l’acupuntura i millorarne així l’acceptació per part de la medicina moderna i estendre’n el seu ús com una simple, barata i efectiva opció terapèutica. En aquesta línia, la mateixa OMS divulga resultats d’assaigs clínics des de fa anys. Des del 1979 reconeix l’acupuntura com eficaç per al tractament d’almenys 49 malalties i desordres, llista que s’ha ampliat gràcies a la investigació en els anys següents.

17


PREVENCIÓ I BOLETS. Prevenir les intoxicacions

Comestibles o verinosos? Com distingir-los?

No hi ha regles segures ni

Bolets Prevenir les intoxicacions

A

mb l’arribada de la tardor, una gran part de la població surt a collir bolets als nostres boscos. Aquesta pràctica sovint es fa de forma indiscriminada, fet que propicia que gairebé cada any es produeixin intoxicacions quan no es coneixen les espècies micològiques o es confonen amb espècies comestibles. A Catalunya, es poden trobar moltes espècies comestibles, algunes amb un elevat interès gastronòmic, però n’hi ha d’altres que són tòxiques —aproximadament un centenar— i que poden ser fins i tot mortals. Els nous coneixements científics sobre els bolets han evidenciat que bolets considerats tradicionalment comestibles han passat a ser tòxics, com és el cas del “Tricholoma” eqüestre, conegut amb els noms de verderol, groguet o pixaconill, segons la contrada (en castellà, “seta de los caballeros”). 18

proves generals per distingir els bolets tòxics dels comestibles. L’única forma d’assegurarse que un bolet és comestible o no és identificant correctament l’espècie. Això s’aconsegueix gràcies al coneixement i l’experiència en el camp micològic.

Les tradicions populars de comprovació de la toxicitat dels bolets, com les proves de l’ennegriment del gra d’all o la patata, o de les culleretes de plata, són falses. No és cert que els bolets que mengen els caragols o d’altres animals no són tòxics. Els bolets, com altres plantes, poden ser tòxics per a les persones i no ser-ho per als caragols o altres animals.


BOLETS. Prevenir les intoxicacions

CONSELLS DE RECOL·LECCIÓ I CONSUM DE BOLETS Colliu només els bolets d’espècies comestibles conegudes que presentin un bon estat de conservació i que sapigueu identificar del cert. Davant de qualsevol dubte, no s’han d’agafar mai, i molt menys menjar-los. Rebutgeu els exemplars trencats, els que ja s’han començat a descompondre o els que estan florits, amarats d’aigua o s’han gelat durant la nit. Cal tenir en compte que després de la pluja es poden descolorir o, contràriament, poden estar massa acolorits per haver absorbit humitat. També poden haver perdut part de l’ornamentació i això ens podria confondre. Transporteu-los en un cistell rígid i airejat per evitar-ne la fermentació. Conserveu-los preferentment al frigorífic. Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s’alteren ràpidament.

Davant dels primers símptomes d’intoxicació, s’ha d’anar immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat. Convé portar-hi les restes dels bolets, ja sigui els trossos que s’han eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitar l’aplicació del tractament més eficaç. Si les persones que han menjat bolets són diverses, encara que n’hi hagi alguna que no presenti símptomes, també ha de rebre assistència mèdica. Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie de bolet que l’ha produïda.

És recomanable que els consumiu cuits, ja que alguns bolets són comestibles quan s’han cuinat i, en canvi, poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuits. La majoria de bolets no són de digestió fàcil, i per això és aconsellable consumirlos amb moderació, preferentment, com a acompanyament.

Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: dolors d’estómac, suor freda, vòmits, diarrees, vertígens, prostració, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Els primers símptomes poden aparèixer al cap de poca estona d’haver menjat els bolets, però també poden començar passades algunes hores des de la seva ingestió.

19


D’INTERÈS I LA LUMBÀLGIA

L’esquena

em fa mal !

La lumbàlgia La lumbàlgia es caracteritza per dolors a la part baixa de l’esquena (la regió lumbar). Pot anar acompanyada de rigidesa, disminució del moviment de la regió lumbar i dificultat per estar dret. Si, a més, el dolor s’estén fins a sota d’un genoll o dels dos s’anomena ciàtica. Tot i que de vegades són molt doloroses, no es tracta d’una malaltia greu de l’esquena. Només és imprescindible consultar el metge o la metgessa si, a més del dolor lumbar, hi ha febre, debilitat sobtada en alguna de les cames o incontinència.

Causes Les causes més freqüents de la lumbàlgia són els esforços continuats, els sobreesforços puntuals i les postures inadequades durant temps. L’exemple més clar és l’aixecament de pesos de manera inadequada, tant de forma contínua com sobtada. Símptomes Segons la causa, es pot experimentar debilitat a les cames o als peus, formigueig, sensació de cremor o dolor lleu o tan intens que la persona afectada sigui incapaç de moure’s. Si es tracta de ciàtica, els símptomes també inclouen dolor a la cama, al maluc o a la planta del peu. Tractaments La majoria dels símptomes de la lumbàlgia milloraran ràpidament amb mesures com l’aplicació de gel, analgèsics suaus, fisioteràpia i exercicis apropiats. Moltes persones es beneficien de la fisioteràpia, que al principi utilitza mètodes per reduir el dolor i després ensenya als pacients maneres d’evitar que es repeteixin. 20

Recomanacions Per als primers dies: · Estigueu actius tant com us sigui possible. Si esteu en repòs tot el dia, retardareu la recuperació. · No feu moviments ni adopteu postures que augmentin el dolor. · Preneu paracetamol per disminuir-lo. Després de dues setmanes: · Feu exercici molt suau: camineu, correu a poc a poc o nedeu. Aneu fent les activitats diàries, utilitzeu postures correctes quan estigueu quiets, quan carregueu pes, quan seieu, conduïu, us aixequeu, dormiu, etc., i de moment no feu exercicis de reforç de l’esquena, ja que el dolor podria empitjorar. A partir de la tercera setmana: · Afegiu exercicis gimnàstics per enfortir l’esquena, si el metge o la metgessa considera que ja els podeu fer. Podeu fer-los cada dia, però mai de manera forçada. Postures adequades per evitar el dolor lumbar a partir de la tercera setmana: · Quan camineu, manteniu l’esquena recta. · Quan aixequeu objectes, agafeu-los de cara, flexionant els genolls en comptes de la cintura, sense forçar l’esquena. · Quan transporteu objectes, mantingueu-los tan a prop del cos com us sigui possible i a l’alçada del melic. ·Si us doblegueu cap endavant, drets i amb els braços reclinats sobre una taula o una barra, és convenient que flexioneu els genolls. · Mantingueu-vos sempre de cara a l’objecte que estigueu utilitzant, a la feina que estigueu fent, etc. · Per arribar a objectes alts, feu servir un tamboret o una escala, no forceu l’esquena fent puntetes.


LA LUMBÀLGIA

· Per traslladar objectes, empenyeu-los aprofitant el pes del cos i repengeu-vos d’esquena. Si porteu un carret, situeu-lo al davant, com els cotxets dels nens. · Porteu el pes repartit de manera equilibrada. És millor portar dos objectes més petits (un a cada mà) que un de sol, gran i pesant. · Dormiu preferentment de panxa enlaire, amb un coixí sota els genolls o sota les vèrtebres lumbars o bé de costat amb els genolls flexionats. No dormiu mai de bocater-rosa. Utilitzeu un matalàs dur. · Per seure, apropeu-vos a la cadira i quan hi arribeu, gireu-vos canviant els peus de posició, sense torçar l’esquena, flexioneu els genolls i, amb el cos i el cap inclinats endavant, asseieu-vos. Per aixecarvos, inclineu el cap endavant, repengeu les mans a les cuixes i aixequeu-vos lentament mentre esteneu els genolls. · Quan conduïu, recolzeu-vos fermament contra el seient. Manteniu l’esquena recta i no reposeu el pes del cos sobre la columna vertebral. Per ficar-vos dins el vehicle, primer asseieu-vos i després introduïu-hi els peus. · Si treballeu asseguts, eviteu doblegar l’esquena cap endavant. Heu de seure en cadires giratòries per no torçar l’esquena. La cadira ha de tenir, a més, un respatller graduable per respectar la forma de la columna lumbar. A més, ha d’haver-hi un reposapeus sota les taules. · Si treballeu dempeus, mantingueu un peu alt, sobre un escaló o un petit suport. · Per descansar, intenteu no posar una cama sobre l’altra. L’esquena ha d’estar fermament recolzada. Els genolls han d’estar més alts que els malucs. Els peus han d’arribar del tot a terra.

Prevenció

Per prevenir la lumbàlgia cal fer les postures adequades per disminuir els esforços, les que es recomanen per alleujar el dolor serveixen com a prevenció. Perdre pes, en cas d’obesitat, també ajuda a evitarla, així com mantenir una bona condició física general i local a la zona de la musculatura abdominal i de l’esquena. També existeixen una sèrie d’exercicis senzills que mantenen i enforteixen la musculatura de l’esquena, els abdominals i els glutis. El personal sanitari pot ajudar a facilitar la correcta realització d’aquests exercicis. Font: Institut Català de la Salut. Departament de Salut

21


LA SALUT PRIVADA A L’ABAST DE TOTS

Unitat de Medicina de l’Esport Dr. Poblet Responsable de Valoracions Funcionals i Revisions Mèdiques Esportives

REVISIONS MEDICOESPORTIVES.

Fes esport amb la màxima seguretat

Control de la tensió arterial durant la prova d’esforç

Ens apropem a l’inici de temporada de la majoria d’esports federats i això implica que molts esportistes hauran d’anar a la consulta del metge per passar la revisió medicoesportiva. No hem d’entendre aquesta revisió com un simple tràmit al qual estem obligats, sinó com a una oportunitat d’assegurar-nos que tot va bé i que podem fer esport sense sorpreses per evitar així possibles lesions.

A la Unitat de Medicina de l’Esport de Vithas Salut realitzem les revisions medicoesportives sota el màxim rigor mèdic ajustant-nos als suggeriments formulats per la Generalitat de Catalunya a la seva “Guia de prescripció d’exercici físic per a la salut”. Basant-nos en aquesta guia, podem classificar les revisions en diferents tipus.

La revisió tipus I, la més bàsica, ha d’incloure: • Anamnesi. • Exploració física per aparells (cardiològica, respiratòria i de l’aparell locomotor). • Antropometria bàsica (índex de massa corporal). • Electrocardiograma de 12 derivacions. • Seguiment de patologies, si escau. • Realització d’un informe medicoesportiu. • Elaboració d’un certificat medicoesportiu.

La revisió tipus II, recomanada per a tots aquells esportistes que Plicometria per determinar la quantitat de greix corporal

practiquen esport d’alta intensitat amb certa freqüència, inclou: • Tots els apartats de la tipus I. • Prova d’esforç màxima amb monitorització cardíaca.

Ergometria màxima amb control electrocardiogràfic i anàlisi de consum de gasos

Aprofitant el trasllat a les noves instal·lacions de Vithas Salut, a la plaça de la Llotja, hem fet un pas endavant i presentem el nou analitzador de gasos respirats, que ens permet entrar de ple en el món de l’esport de rendiment i oferir revisions de tipus III que, a banda de tots els apartats de la revisió tipus II, inclouen: • Antropometria completa (amb determinació de greix corporal). • Anàlisi de gasos espirats i inspirats durant la prova d’esforç. Exploració de l’aparell locomotor i control de flexibilitat

22

Vithas Salut. Unitat de Medicina de l’Esport

Av. Tortosa, 4 · Tel. 973 26 63 00 · www.vithassalut.com


PUBLIREPORTATGE I Crisalix: simulacions 3D

Crisalix

simulacions 3D Com em veuré després de la cirurgia o el procediment? Dr. Sanza i la Unitat de Cirurgia Plàstica-Estètica de Vithas Hospital Montserrat de Lleida t’ofereixen des d’ara les simulacions exclusives de Crisalix 3D per a procediments esteticofacials i augments mamaris per poder així respondre finalment a la pregunta que es fan tots els pacients: “Com em veuré després de la cirurgia o el procediment?” Qualsevol persona interessada en un augment mamari o en qualsevol procediment estètic facial pot veure com quedaria el seu nou cos o el rostre, abans fins i tot del procediment, sol·licitant una consulta amb el Dr. Sanza a la Unitat de Cirurgia Plàstica i Estètica de l’Hospital Montserrat.

Especialista en Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica amb una àmplia experiència en la seva especialitat, és reconegut tant a escala nacional com internacional. Membre de la Secpre. Dirigeix la Unitat de Cirurgia Plàstica i Estètica de Vithas Hospital Montserrat de Lleida

Qualsevol decisió per modificar l’aparença física no es pot prendre a la lleugera i, per tant, és molt normal que els pacients vulguin veure el resultat final abans del procediment. És per aquest motiu que després de la combinació d’una investigació mèdica avançada i de la tecnologia més avançada ara és possible oferir aquesta possibilitat als pacients en un esforç per millorar el seu nivell d’atenció. Crisalix és el primer simulador web 3D per a procediments estètics que utilitza únicament tres fotos en 2D per recrear en 3D el rostre o el cos del pacient, i això és el que ens permet previsualitzacions molt precises del resultat final. Per primer cop en la història de l’estètica el pacient pot visualitzar el seu nou cos o rostre en una simulació en 3D, en oposició a altres mètodes més tradicionals que es basen en resultats imaginaris, com la utilització de farciments o fotos d’altres pacients que no representen la veritable anatomia del pacient. Aquesta avançada tecnologia que ara ofereix el Dr. Sanza augmenta l’educació del pacient, la comprensió i la interacció, i això permet optimitzar encara més després del procediment la seva satisfacció.

24


Crisalix: simulacions 3D

Què en diuen els pacients, de Crisalix? Els resultats de diversos estudis realitzats a Suïssa entre el novembre de 2007 i el gener de 2012 demostren que el 90% de les dones prefereixen consultar un cirurgià plàstic que utilitza un simulador 3D que un cirurgià que empra els mètodes tradicionals per mostrar els resultats postoperatoris. El 100% dels pacients estaven satisfets o molt satisfets amb les simulacions 3D que Crisalix els va proporcionar, i el 87,5% van notar que Crisalix els va permetre expressar els seus desitjos i expectatives amb el cirurgià.

Què en diuen els cirurgians plàstics més reconeguts a escala mundial, de les simulacions de Crisalix©?

IPRAS recomana la tecnologia de Crisalix IPRAS, la federació internacional líder de la cirurgia plàstica, recomana Crisalix (www.crisalix.com) per l’important progrés que la tecnologia de simulació 3D aporta a tota la comunitat mèdica, així com per l’elevada atenció que atribueix al pacient. Els pacients que han utilitzat Crisalix han demostrat un nivell de satisfacció molt alt, que es correspon directament amb un dels principals objectius de l’IPRAS de millorar la cura i l’atenció de tots els pacients interessats en la cirurgia plàstica.

Prof. Jan Poell, MD (Suïssa), president d’ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery): “És una revolució fantàstica per al pacient i el cirurgià. Per al pacient no hi ha res millor que veure les simulacions sobre el seu propi cos. Aquesta tecnologia hauria d’ajudar tots els cirurgians, bé els que comencen o els que ja acumulen una llarga experiència, a determinar el que realment espera la pacient i millorar així els resultats finals”. Basada en el creixement ràpid que s’està produint, aquesta solució web ultramoderna, amb seu a l’EPFL, a Lausana (Suïssa), reuneix els últims avenços en tecnologia quirúrgica, 3D i tecnologia de la informació. La simulació única en 3D de Crisalix compta amb el suport de reconeguts cirurgians i del Consell Mèdic d’Assessorament, que inclou, entre d’altres, el prof. YvesGérard Illouz (inventor de la liposucció) i el prof. Thomas Biggs (editor en cap del diari “IPRAS”).

Per a més informació o per programar una cita amb el Dr. Sanza: Contacte: Anna Salat Duch, coordinadora de Clínica Sanza Lleida Tel.: 636 643 938 a/e: info@clinicasanzalleida.com

25


路 Dr. Recasens Guinjuan 路 Dra. Pascual Queralt

路 Dr. Berbegal Colas 路 Dr. Garcia Belmonte


Cirurgia laparoscòpica Cirurgia làser Implants de pròtesis (esfínters urinaris artificials, pròtesis de penis) Litotrípsia (tractament de pedres en vies urinàries) Microcirurgia (vaso-vasostomia) Estudi i tractament de la incontinència urinària masculina i femenina Tractament de la disfunció erèctil Cirurgia reconstructiva de la uretra Revisions urològiques per a homes, dones i nens


JESÚS MARCELINO REYES ARIAN MARCELINO ARGEMÍ Podòlegs. Especialistes en Biomecànica i Cirurgia Podològica

LES UNGLES SANES A L’ESTIU Com cada estiu, és època de sandàlies i volem lluir unes ungles boniques. Per aconseguirho, primer de tot han d’estar sanes.

ESTUDI BIOMECÀNIC DE LA MARXA PODOLOGIA ESPORTIVA PODOLOGIA INFANTIL CIRURGIA OBERTA / CIRURGIA MIS ATENCIÓ PRIMÀRIA DEL PEU

28

L’ungla és un annex cutani format per cèl·lules pròpies de la pell especialitzades que li atorguen consistència, duresa, impermeabilitat i flexibilitat. D’aquesta forma poden complir la funció de protegir la part distal del dit. Quan una ungla no està sana, aquestes qualitats comencen a canviar. Els primers símptomes són ungles que costen de tallar perquè són massa dures i/o gruixudes, que es poden trencar fàcilment perquè són fràgils o que estan arrugades. També podem trobar-ne amb franges verticals de color blanc o amb taques translúcides o groguenques que quan les tallem es trenquen en mil bocins. Hi ha més símptomes, però numerem els que són indolors i, per tant, passen més desapercebuts. És recomanable visitar el podòleg per conèixer si aquestes alteracions poden ser causa d’alguna infecció i poder curar així les ungles de forma eficient.

Les infeccions per fongs o onicomicosi són difícils de tractar perquè quan el pacient va a la clínica ja acumula molt temps d’evolució. Tot i que hi ha tractaments nous molt efectius, com el Làser 980nm, la clau d’una bona curació és el diagnòstic precoç.

Llit unguial Eponiqui Lúnula

Matriu de l’ungla Cos de l’ungla

Hiponiquio Bora lliure

Teixit cel·lular subcutani

Estries unguials Falange distal

Tou del dit


LES UNGLES SANES A L’ESTIU

Per prevenir la infecció unguial és important que la pell circumdant estigui sana i ben hidratada, ja que una infecció de la pell pot passar a l’ungla. D’altra banda, intentar mantenir l’ungla en les millors condicions és vital, perquè la millor barrera contra els fongs i els bacteris és el propi cos. Hi ha altres alteracions unguials provocades per l’ús de calçat que

estreny les ungles, per manca o excés de sudoració, per dèficit d’algun oligoelement, per la presa de certs medicaments, per l’edat, etc., i sense un diagnòstic correcte és molt difícil curar aquesta ungla. Com en la salut en general, la prevenció és sempre la millor opció. Per tant, per tenir unes ungles sanes a l’estiu cal cuidar-les durant la resta de l’any. 29


SETEMBRE 2013 N煤m. 6

Tot un m贸n,

al servei de la vostra salut i benestar Centres col路laboradors:

Obert de dilluns a divendres de 08.00 a 20.00h Pla莽a Social, 3 - 25008 Lleida - Tel. 973 72 80 90 - Fax 973 72 80 91 - info@avantmedic.com - www.avantmedic.com


avantestètic

avantmèdic

AVANTESTÈTIC

Unitat de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica

Dra. Helena Biosca Estela Directora d’Avantestètic

TÈCNIQUES QUIRÚRGIQUES

AVANTESTÈTIC és la Unitat de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica d´AVANTMÈDIC, dirigida per la Dra. Helena Biosca Estela, especialista en Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica, membre de les societats mèdiques d’aquesta disciplina: SECPRE, ISAPS, WOSAAM.

Cirurgia Plàstica Reparadora,

restaura i millora la funció i l’aspecte físic de anomalies congènites com taques de naixement, nevus i lesions vasculars, anomalies del desenvolupament mamari i deformitats facials i de la mà; i també, deformacions adquirides per malaltia o traumatismes com: cicatrius, cremades i les seves seqüeles, lesions de la mà, reconstrucció mamaria, tumors de la pell, de la cara i el coll.

Cirurgia Facial Rinoplàstia Otoplàstia ReconsT. de lòbul auricular Pomuloplàstia Cantoplàstia Blefaroplàstia

Cirurgia Plàstica Estètica

Lífting facial Lífting cervical

Cirurgia mamÀria Mastoplàstia d’augment Reducció mamària Elevació mamària Asimetria mamària Reconst. post-mastectomia Asimetries i malformacions Ginecomàstia

Cirurgia corporal Abdominoplàstia o lipectomia Liposucció de totes les zones Elevació de glutis Rejoveniment íntim

Cirurgia post-bariàtrica setembre

La imatge personal cada vegada es valora més. De fet, no deixa de fer una primera carta de presentació en les nostres relacions interpersonal. Avantestètic ofereix un tractament integral a les alteracions estètiques que preocupen els nostres pacients, valorant cada cas de manera individual i personalitzada, oferint la solució més adequada, en funció del diagnòstic i mitjançant la tecnologia més avantguardista. Esculpir subtilment per crear una harmonia natural en les proporcions i faccions, sense cap estigma de cara o cos “retocat”, és el secret de l’elegància en les mans del cirurgià. Naturalitat, frescor i equilibri, és el que es pretén.

tracta a persones sanes amb l’objectiu de corregir les alteracions de la norma estètica millorant l’harmonia facial i/o corporal i actuant sobre els els signes produïts per l’envelliment.


avantmèdic

avantestètic

Un combinat amb garantia coneixement, expertesa i tecnologia punta

WOSAAM

La plataforma Làser de l’Àrea Avantestètic d’AVANTMÈDIC, aplicada per la Dra. Helena Biosca -experta i pionera en l’aplicació de Làser Medicoquirúrgic a España, des de l’any 1993-, disposa de tots els làsers específics per donar solucions precises a cada cas ja que permet la versatilitat i l’especificitat per efectuar un tractament individualitzat, mitjançant la combinacio de diferents tipus de làser. Un dels errors més comuns és pensar que un únic làser serveix per tractar totes les alteracions. Tanmateix, l’eficàcia de l’aparotologia no resideix tant en el seu potencial tecnològic, sinó en la profunditat del coneixement i de les mans de qui l’utilitza.

Màxima precisió, màxima seguretat, màxima eficàcia i mínima invasió Tots els tractaments medicoquirúrgics de rejoveniment facial aplicats per la Dra. Helena Biosca tenen un denominador comú: màxima precisió, màxima seguretat; màxima eficàcia i mínima invasió. La seva manera d’efectuar un tractament d’estètica facial, és sempre des de un punt de vista global i integral, establint prioritats, millorant l’harmonia i les proporcions amb naturalitat. Proporcionar informació àmplia, honesta i individualitzada dels tractaments més indicats per millorar els aspectes físics que preocupen al pacient, permet que aquest pugui prendre una decisió meditada, segura i eficaç.

La incorporació en exclusiva de la nova tècnica de remodelació corporal ZERONA a Avantestètic garanteix l’eliminació de greix localitzat sense cirurgia, sense dolor, i sense haver de realitzar cap tipus de recuperació amb total seguretat i fins i tot suposant una experiència relaxant. Els seus resultats són visibles en 1 mes. La medicina anti-aging o antienvelliment és una branca de la medicina basada en els avenços científics més avantguardistes. L’estudi de la longevitat, la prevenció dels processos degeneratius associats a l’edat i el mantindre una òptima qualitat de vida a mesura que es fan anys. L’ampli desenvolupament d’aquesta disciplina mèdica des de les darreres dècades del segle passat als EEUU, aporta respostes i protocols a seguir davant la inquietud de les persones que desitgen viure i sentir-se més joves externament i internament.

FER-SE GRAN ÉS INEVITABLE... Sentir-se’n i semblar-ho, no necessàriament En l’àmbit del tractament dels signes i símptomes de la menopausa, la medicina anti-aging és molt recomanable i eficaç. A AVANTMÈDIC, la Unitat d’Avantestètic dirigida per la Dra. Helena Biosca, en col·laboració amb altres especialistes del centre, us aporta tot el seu coneixement i experiència per ajudar les dones en aquesta fase de la vida.

TÈCNIQUES MÈDICOQUIRÚRGIQUES NO INVASIVES Plataforma làser mèdico-tecnològica: Lesions pigmentades facials i corporals: taques, nevus en adults i infants Lesions vasculars: angiomes, couperosi, telangièctasis, punts rubí Seqüeles d’acne Depilació definitiva facial i corporal Eliminació de tatoos

Tractament de cicatrius i lesions tumorals Rejoveniment facial, escot i mans: Radiofreqüència Toxina botulínica Fillers (àcid hialurònic) Needling, Microneedling Peeling mèdic Tri-Age Bioestimulació i biorevitalització (vitamines, cèl.lules mare, factors de creixement)

Remodelació labial natural Remodelació corporal: Radiofreqüència Zerona

Hiperhidrosi o hipersudoració FRONTAL, AXILAR I MANS setembre


especialitats A V A N T M È D I C SALUT GLOBAL

Neurologia Dr. Fernando Paredes Carmona

Urologia. Andrologia Dr. Jesús Guajardo Guajardo

Gastroenterologia Dra. Maria Alba Civit Colas

Venerologia Dr. Xavier Soria Gili

Medicina Interna Dra. Laura Clavel Conget

Psiquiatria Dr. Jordi Sasot Llevadot

ZONA CAP I COLL

Cirurgia general Dr. Alfred Dealbert Aguilar Dra. Yolanda Maestre González

Psicologia Sra. Cristina Soler Prats

Anestesiologia Dra. Reis Drudis Morell Dr. Gregorio Marco Naya Dra. Montserrat Torra Riera Dra. Rosa M. Urgell Segarra

APARELL DIGESTIU

Medicina Familiar Dr. David Bartolomé Domínguez Dr. Jesús Ruiz Pérez

Infermeria Sra. Laura Fornós Blanch Sra. Laura Cabrera Mitjana Sra. Dolors Codina Vidal Sra. Elisabeth Planes Llorens Sra. Mar Taüll Borrell

SISTEMA NERVIÓS Neurocirurgia Dr. Roberto Noboa Baquero Dr. Josep Prim Capdevila Neurologia Electrofisiologia Dr. Josep Bagunyà Durich

ÀMBIT EMOCIONAL Psiquiatria Dr. Carles Lupresti Abelló Dr. Jordi Sasot Llevadot Psicologia Dr. Joan Palmi Guerrero Sra. Cristina Soler Prats

GLÀNDULES I METABOLISME Endocrinologia Dra. Mª Dolores Santos Rey Nutrició i Dietètica Sra. Núria Alcubierre Calvo Sra. Eva Martín Quesada

INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA Pediatria Dra. M. José Agustí Minguell Dra. M. Elena Herrero Crespo Dr. J. Josep Berenguer Queraltó

Digestologia Endoscòpia digestiva Dr. Carles Aracil Blanch Dr. Josep M. Miñana Calafat Dra. Montserrat Planella de Rubinat Cirurgia de l’obesitat Dr. Ignasi Poves Prim

PELL I PERFIL CORPORAL Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica Dra. Helena Biosca Estela Dermatologia medicoquirúrgica Dr. Xavier Soria Gili Dra. Sara Moreno Fernández Al.lergologia Dr. Lluís Marquès Amat

APARELL REPRODUCTOR I SISTEMA URINARI Ginecologia. Obstetrícia. Reproducció Dr. Josep Aixalà Gelonch Dr. Albert Cos Torrubiano Dra. Sandra Borderia Rabassa Dra. Clàudia Forteza Rosich Dra. Maria Ximena Herrera Dra. Laura Melé Olivé Dra. Ana Rosa Pérez Aguado Dr. Christian Sisó Raber Sra. Anna Maria Monsó Sumalla Sra. Roser Mayench Llorente

Al.lergologia Dr. Lluís Marqués Amat Otorinolaringologia Dr. Xavier Galindo Ortego Dra. Patricia Bellera Vilar Dra. Laura Samarà Piñol Oftalmologia Dr. J. A. Ezpeleta Campaña Dra. María Jesús Muniesa Royo Dr. J. Antoni Cardona Torres Dra. M. Carmen Sánchez Pérez Sr. Sal.lus Estadella Llobet Odontologia Dr. Joan Carrera Guiu Dr. Ángel Inglán La Rosa Dr. Ramón Rosell Juvilla Dra. Anna M. Àgueda Costafreda Dra. Maria Caballero Villarte Dra. M. Carmen Roure Miquel Sra. M. Pilar Acosta Barroso

Podologia ortopèdica i Biomecànica de la marxa Sr. Víctor Alfaro Santafé Reumatologia Dr. Sergi Ordóñez Palau Teràpia del dolor Dr. Antonio Montero Matamala Dra. M. Mercè Matute Crespo Fisioteràpia Sra. Marta Lordan Pujol

DIAGNÒSTIC PER LA IMATGE: RADIOLOGIA Dr. Luis Javier Díez García Dr. José Antonio Latasa Gimeno Sr. Juan Carlos Gozálvez Aranda Sra. Laura Mustieles Vera Sr. Jordi Tomàs Munsó

ÀMBIT CARDIOVASCULAR Cardiologia Dr. Fernando Worner Diz Dra. Eva Pueo Crespo Dr. Bieito Campos García

Pneumologia. Estudi del son Dr. Ferran Barbé Illa

Angiologia i Cir. Vascular Dr. José L. De Frutos Rincón Dr. Fernando Guiu Callén

Logopèdia Sra. Mireia Aldevert Serra

Hip. arterial i risc vascular Dr. David Bartolomé Domínguez Dr. Jesús Ruiz Pérez

LABORATORIS Dr. Aníbal Areces Piñol Sra. Mariona Pujol-Galceran Visa-Sitjar Sra. Almudena Lozano Fabregat Sra. Laura Coca Boneu Sra. Susana Miró Almendral

APARELL LOCOMOTOR

Diagnosi prenatal Dra. Teresa Farré Llanes

Traumatologia i Cirurgia ortopèdica Dra. Victoria Altemir Martínez Dr. Carlos González Rodríguez Dr. Francisco Herruzo Gallego Dr. Jesús Orán Espuys Dr. Francesc Pallisó Folch Dr. Christian Abel Schinder

Donació òvuls. Biologia Sra. Sílvia Beà Fontanet Sra. Ingrid Sebastià Sarroca

Medicina de l’Educació Física i de l’Esport Dr. Guillermo Torres Casado

Hematologia i Hemoteràpia Dra. Mª Cristina Marzo Alonso

QUALITAT DE VIDA Homeopatia Dr. José Miguel Geli Gassó Osteopatia Sr. Fèlix Grau Cercòs Acupuntura Dr. Guillermo Torres Casado Quiromassatge Sra. Mónica Ruiz Borrego Sr. Jordi López Ortiz Bellesa Sra. Mamen Perera Sambola Sra. Montse Pérez Lasierra Sra. Mònica Rodríguez Aguilà

TREBALLEM AMB LES MILLORS MÚTUES I ASSEGURADORES. CONSULTEU serveis Centres col·laboradors:

Obert de dilluns a divendres, de 08.00 a 20.00 h Plaça Social, 3 - 25008 Lleida - Tel. 973 72 80 90 - Fax 973 72 80 91 - info@avantmedic.com - www.avantmedic.com


Gabinet Ilerdenc de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

ESPECIALISTES EN CIRURGIA, ORTOPÈDIA I TRAUMATOLOGIA Consulta d’especialistes de dilluns a divendres (de 09.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 21.00 hores)

Urgències especialitzades 24 hores al dia

Cirurgia dels traumatismes · Unitat de maluc · Unitat de colze · Unitat de columna vertebral Unitat d’espatlla · Unitat de mà · Unitat de genoll · Unitat de peu · Unitat de turmell · Cirurgia artroscòpica Cirurgia percutània · Tractament de fracassos protètics · Infeccions de l’aparell locomotor Ortopèdia infantil · Rizòlisi · Infiltracions

Atenció personalitzada i seguiment:

Accidents de transit · Accidents esportius · Accidents escolars Accidents laborals · Mútues privades

L’equip mèdic de Gicot està format per:

Prof. José Juan Fernández · Dr. Emili Curià · Dr. Antonio García · Dr. Antonio Gómez · Dr. Ramon Jové Dr. Jaime Marín · Dr. Jesús Orán · Dr. Ferran Pérez · Dr. José Carlos Saló · Dr. Mariano Sánchez

CLÍNICA PERPETUO SOCORRO

Bisbe Messeguer, 3 · Tel. 973 266 100 · 25003 Lleida


PUBLIREPORTATGE I OZONOTERÀPIA EN EL TRACTAMENT DE LES HÈRNIES DISCALS

En el tractament de les hèrnies discals

L’ozonoteràpia és la tècnica mèdica en la qual s’utilitza l’ozó amb finalitats terapèutiques

36

A

tesos els amplis efectes i beneficis d’aquest gas en la salut humana, l’ozonoteràpia està integrada dins l’anomenada “medicina convencional” en molts països, generalment més avançats que el nostre, i forma part dels seus respectius sistemes nacionals de salut. De ben segur que a mesura que es vagin coneixent i constatant les seves bondats i la seva eficàcia, tant entre els pacients com entre els professionals de la salut, també al nostre país l’ozonoteràpia acabarà assolint el lloc preeminent que li pertoca dins dels protocols terapèutics de nombroses patologies.


OZONOTERÀPIA EN EL TRACTAMENT DE LES HÈRNIES DISCALS

Una de les patologies en la qual més s’empra i on resulta d’especial utilitat és en el tractament de la patologia vertebral, i més específicament en el tractament de les hèrnies discals. Simplificant-ho molt per fer-ho entenedor, direm que la clínica de l’hèrnia discal es produeix quan el disc intervertebral es desplaça cap a l’arrel nerviosa de la proximitat i la comprimeix. Al mateix temps, durant aquest procés herniari es produeixen substàncies neurotòxiques que irriten l’arrel i fenòmens inflamatoris i vasculars que involucren els teixits del voltant. Aquest darrer fet és el responsable majoritari del dolor local i radicular associat a l’hèrnia, i aquí és on actua primordialment l’ozó millorant l’aportació d’oxigen i el trofisme de la zona afectada, eliminant el dolor i el procés inflamatori, ja que neutralitza i inhibeix la secreció de les substàncies implicades, i modulant la resposta immunològica. Paral·lelament a aquestes accions, l’ozó desseca la part de disc que protrueix, i això en comporta la seva reducció i fins i tot la desaparició. Si bé existeixen diverses tècniques per aplicar localment l’ozó per a aquesta finalitat, la més emprada i efectiva és la injecció paravertebral. Els seus principals avantatges respecte a altres vies són la seva eficàcia superior (percentatge d’èxit del 90%), perquè és un tractament ambulatori molt ben tolerat pel pacient i perquè no té efectes secundaris. Per assolir aquests resultats tan desitjables és imperatiu posar-se en mans d’un metge ozonoterapista experimentat, bon coneixedor de les propietats fisicoquímiques i mèdiques d’aquest gas i que estableixi un pla de tractament apropiat a cada cas. L’aplicació de protocols inadequats o de volums, dosis o concentracions incorrectes del gas converteixen el tractament en senzillament inefectiu.

Un equip professional al vostre servei cada dia

principals indicacions de l’ozonoteràpia en patologia vertebral: La majoria de protrusions i hèrnies discals cervicals, dorsals i lumbars Osteoartrosi degenerativa de columna vertebral Estenosi degenerativa del canal vertebral Síndromes facetàries Fibrosi postquirúrgica: els pacients intervinguts de columna la presenten freqüentment. Es tracta de cicatrius doloroses a l’àrea operada. L’ozonoteràpia aconsegueix una reducció del 85% d’aquestes cicatrius i una millora clínica paral·lela. En definitiva, com ha quedat demostrat en nombrosos estudis multicèntrics, l’ozonoteràpia aplicada segons determinats protocols, és un eina de primera línia en el tractament de la patologia discal, inflamatòria i degenerativa vertebral i que, pels seus grans avantatges, està cridada a tenir un lloc preponderant en els esquemes terapèutics d’aquestes, sobretot quan el tractament conservador ha fracassat i abans de recórrer a la cirurgia.

Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825 Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus

C/ Segrià, 26-30, Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com 37


PREVENCIÓ I MÉS TELE MENYS VIDA

D Cada hora que passem mirant la televisió després dels 25 anys redueix l’esperança de vida en 21,8 minuts

os nous estudis alerten sobre els perills de passar massa temps asseguts. Les noves investigacions se sumen a un consens científic cada cop més ampli segons el qual com més temps passa una persona asseguda, més curta i fràgil serà la seva vida.

Per arribar a aquesta conclusió, els autors dels estudis publicats a “The British Journal of Sport Medicine” van recórrer a l’estudi “Australian diabetes, obesity and lifestyle study” que va realitzar una gran enquesta sobre els hàbits de gairebé 12.000 australians adults. A banda de les preguntes sobre salut general i hàbits, també se’ls demanava quantes hores diàries havien passat la setmana anterior davant el televisor. El temps que passem mirant la televisió és un indicador útil, tot i que una mica imprecís, del temps del comportament sedentari. Mitjançant complexes taules actuarials i ajustant tabaquisme, el perímetre de cintura, la qualitat de l’alimentació, els hàbits i altres variables els científics van poder aïllar l’efecte específic sobre la salut de les hores assegudes davant del televisor. Els resultats fan pensar que cada hora que passem mirant la televisió després dels 25 anys redueix l’esperança de vida en 21,8 minuts. En comparació, fumar una sola cigarreta redueix l’esperança de vida en 11 minuts, segons els autors de l’estudi. Des d’una perspectiva més àmplia, van concloure que un adult que dedica una mitjana de sis hores diàries a mirar la televisió al llarg de la seva vida pot esperar viure 4,8 anys menys que una persona que no miri la televisió. “Aquests resultats són vàlids fins i tot per a persones que fan exercici de manera regular”, assenyalen els autors. (Font “Ara.cat”)

38


PUBLIREPORTATGE I INDEMNIZACIón directa

Indemnización Directa només cobra si obté resultats positius per al client Una bona part de les persones accidentades ignoren que tenen dret a reclamar una indemnització al culpable de l’accident de trànsit en què s’han vist involucrades, reclamació que també es fa a la seva asseguradora. La valoració de la indemnització a favor dels lesionats l’han de fer metges i advocats. Encara que la majoria de vegades és la mateixa companyia d’assegurances la que s’encarrega de tots els tràmits amb la probabilitat que aquesta intenti pagar el menys possible. Per tant, el més convenient és que sigui una empresa independent i imparcial la que s’encarregui de fer la valoració. Aquesta empresa es diu Indemnización Directa i està formada per exjutges i exdirectius d’asseguradores

42

que tenen com a objectiu empresarial aconseguir la màxima indemnització per als seus clients. Indemnización Directa és la primera a Espanya en reclamacions d’accidents de trànsit i treballa a percentatge sobre resultats, és a dir, només cobra si el client també ho fa. Indemnización Directa està establerta a tot el territori espanyol. La seva directora a les Canàries assegura que està molt orgullosa d’estar ajudant tants accidentats. “Qualsevol pot accedir als nostres serveis, ja que no demanem diners per avançat ni cobrem fins a obtenir resultats, i en cas que no aconseguim cap indemnització, no cobrem. Aquesta és la clau del nostre èxit”, explica Silvia Núñez.


INDEMNIZACIón directa

P R I N C I P I S I VA L O R S Indemnización Directa basa la seva feina en principis ètics i morals estrictes. Es fa càrrec que quan una persona té un accident el més important és que es recuperi de les lesions. Per aquesta raó, mai no truca als accidentats per oferir-los els seus serveis. És el client qui, pel fet que coneix l’empresa, truca per explicar el seu cas i demana com se’l pot ajudar. Indeminización Directa està en contra d’arribar a acords amb ningú perquè els facilitin clients. El més important és vetllar per l’interès del client per aconseguir la millor indemnització possible i, per tant, que quedi satisfet. Són els mateixos clients els que recomanen l’empresa a tot tipus de professionals —taxistes, agents d’assegurances, policies locals, metges i fisioterapeutes. Cal tenir en compte que l’empresa fa 11 anys que fa les coses bé i ha deixat milers de clients satisfets. El cert és que el 75% dels clients vénen recomanats per altres, la qual cosa és una gran satisfacció per a l’empresa.

QUI SOM? Indemnización Directa va ser fundada per Enrique Viera Molina, advocat espanyol i també d’Anglaterra i Gal·les. També és notari anglès. L’any 1997 va tornar d’Anglaterra al seu país, Espanya, on es va adonar de la indefensió en què es troben les víctimes d’accidents de trànsit. Va ser dos anys després, el 1999, que va crear l’empresa Indemnización Directa a Las Palmas de Gran Canaria. Un any després va obrir una oficina a Madrid i, posteriorment, a Barcelona. L’empresa ha tingut un creixement espectacular, fins al punt que ha arribat a tramitar més de 2.000 reclamacions a l’any, fet que els ha convertit en líders d’aquest sector empresarial. Indemnización Directa només es dedica a aconseguir la màxima indemnització per als accidentats de trànsit. Actualment, l’empresa disposa de 20 oficines obertes al públic i més de 90 persones treballanthi en exclusiva.

¿Ha sufrido un accidente de tráfico? ¿Sabe que puede cobrar un dinero como indemnización?

Luchamos por conseguirle la máxima indemnización

Solo cobramos, si usted cobra LLEIDA Plaza Pagesos, 11 · 25003, Lleida · Tel. 973 890 275

10 años de experiencia

www.indemnizaciondirecta.com

43


PUBLIREPORTATGE I CLÍNICA ARGÜERO I LA PELL

DR. JORDI GARCÍA Cirurgià Maxil·lofacial Clínica Argüero

CUIDA LA TEVA PELL DESPRÉS DE L’ESTIU Després de l’estiu la pell necessita: a) Hidratació b) Aclariment de les taques de la pell (hiperpigmentació) A l’estiu la nostra pell pateix una sèrie d’agressions que li fan perdre bellesa en molts aspectes, i és que les fortes temperatures, la falta d’hidratació i les llargues exposicions al sol són alguns dels principals enemics que la pell pateix a l’estiu.

Què és l’àcid hialurònic? i quins beneficis obté la nostra pell? L’àcid hialurònic és una substància important de l’estrato corni de la pell i l’epidermis que s’utilitza per conservar la humitat de la mateixa. Els productes per a la pell que contenen l’àcid hialurònic contenen partícules de gel estabilitzat patentat, com a la resta de productes les partícules microscòpiques retenen l’aigua, millorant de forma natural la hidratació; a mes reflexa llum i la pell es veu mes lluminosa.

Aplicació de l’àcid hialuronic amb cremes. Quan s’aplica, les partícules amb forma de vidres de gel estabilitzat solen connectar amb les línies mínimes i en les irregularitats de la superfície de la pell, per això deixa una pell suau i molt hidratada on més es necessita.

Aquestes propietats fan dels nostres productes una línia que es diferencia d’altres productes per la cura de la pell.

ELS PRODUCTES PER A LA PELL QUE CONTENEN ÀCID HIALURÒNIC CONTENEN PARTÍCULES DE GEL ESTABILITZAT PATENTAT A quina edat és convenient iniciar l’aplicació? Amb les propietats de l’àcid hialurònic s’aconsegueix a part de la hidratació de tot tipus de pell, una funció d’hidroreserva que comença a minvar abans dels 30 anys i s’accentua dels 40 als 50 anys.

Beneficis de l’àcid hialurònic. Les cremes proporcionen una verdadera hidratació i uns efectes antienvelliment basats en l’àcid hialurònic estabilitzat d’origen no animal, que protegeixen, hidraten i nodreixen la pell des de l’exterior. Tenen un efecte protector davant dels radicals lliures. Aquesta gamma de cremes amb tecnologia lamel·lar són formulades de forma similar a l’estructura lamel·lar de la pell. Això reforça la pròpia capacitat de la pell de mantenir la seva funció com a barrera protectora, i amb això prevenim que la pell s’assequi amb el temps.


PRODUCTES SWEDEN>> Day Cream

Facial Cleanser

Cutis llis i lluent Reforça la funció de barrera de la pell Omple les línies fines Millora la hidratació de la pell

Efecte netejador suau Preserva la funció de barrera de la pell

Night Cream

Day Cream SPF 15

Cutis llis i lluent Reforça la funció de barrera de la pell Efecte calmant sobre la pell irritada o inflamada Omple les línies mínimes Millora la hidratació de la pell

Cutis llis i lluent Reforça la funció de barrera de la pell Omple les línies fines Millora la hidratació de la pell

Night serum

Eye serum

Hand Cream

Cutis lluent i radiant Reducció de les línies fines i rugositat de la pell Reducció de taques fosques Efecte flash

Pell més suau al voltant dels ulls Reducció de les bosses

Pell llisa i suau Reforça la funció de barrera de la pell Millora la qualitat de les ungles

Recover Cream Efecte calmant després dels tractments estètics Pell suau i hidratada Reforça la funció de barrera de la pell Redueix la inflamació i els hematomes Reducció de les ulleres

Whitening Day Cream Pell més brillant Reducció de les taques fosques Reducció de la pigmentació o la hiper-pigmentació Segur i no tòxic

* A més a més, com ja sabeu a CLÍNICA ARGÜERO també som especialistes en infiltracions d’àcid hialurònic que s’injecten a la pell en petites quantitats de gel de puresa cristal·lina. A Clínica Argüero, mitjançant els seus especialistes pots obtenir un tractament integral de totes les estructures facials, inclosa també la dèrmica.


DE PETITS I LA MÚSICA PER ALS MÉS PETITS

LA MÚSICA PER ALS MÉS PETITS

Marina P. Sullà

Directora del Centre Dalcroze Pianista i musicoterapeuta http://mymal-marina.blogspot.com.es/

Com ensenyar música a nens de 3 anys? El primer dia de classe a l’Institut Joan Llongueres utilizant el mètode Dalcroze va ser revelador: vaig poder veure com era una autèntica classe de música. Vaig poder sentir tots els elements que la conjuguen i el que no vaig veure van ser nens asseguts col·locant fitxes amb adhesius de colors

A

questa és la pregunta que em vaig plantejar el 2005 quan em van dir que hauria d’impartir classes de “sensibilització musical” a nens de 3 a 5 anys. Com ho faria? La veritat és que fins a aquell moment només havia impartit classes de piano i algun llenguatge musical, sempre per a nens que tenien un mínim domini en la lectoescriptura. Els meus coneixements pedagògics en aquell moment eren gairebé nuls. M’imagino que, com la majoria de professors de piano, violí, solfeig, etc., ensenyàvem com n’havíem après. I la nostra metodologia era la mateixa que havíem viscut. És clar que pel meu caràcter no em sentia satisfeta amb la ma-

nera que ho havia de fer. Ja l’any 2000 vaig introduir a Lleida, la meva ciutat natal, una metodologia de piano americana, el mètode Bastien, en la qual el nen aprenia la tècnica i les aplicacions teòriques de manera divertida i amena. Està clar que aquesta metodologia no és eterna i només abasta el primer cicle d’ensenyament musical. És necessari i important conèixer els clàssics i treballar-los. Però, tornant al tema, em vaig plantejar aquest dilema. Com s’ha de fer perquè un nen de tres anys aguanti una classe de sensibilització musical? Què s’ha de fer perquè sigui divertida? I més important, crec, quins en seran els objectius i continguts?

Per això, em remunto a les primeries del segle XX, quan els mestres i pedagogs de l’època van voler trencar amb el conservadorisme de la tradició europea del XIX. El nou segle va portar descobriments, tecnologia, avanços en la psique de l’ésser humà (pensem en Freud, Jung i la psicoanàlisi), l’home va trepitjar la Lluna. És el segle de la nova iniciació musical i realment es va plantejar només en la seva iniciació, en els següents graus no es va estructurar. Per això, entre altres motius, no poden quallar al nostre sistema. Quan arriben a la seva professionalització, canvia tota la metodologia apresa, els conceptes... Hi ha un buit que fa impossible la continuïtat del mètode. Hi ha diversos períodes de descobriment pedagògic al segle XX, tot i que em centraria en el segon.

46


SEGON PERÍODE DE DESCOBRIMENT PEDAGÒGIC Entre les figures destacades de la pedagogia musical dels països europeus que exerceixen la seva influència en aquest període es destaca, per la seva acció avantguardista, el músic i educador suís E. Jacques Dalcroze (18651950), creador de l’eurítmia. El panorama pedagògic s’enriqueix més tard amb les aportacions personalíssimes d’Edgar Willems (1890-1978, Bèlgica-Suïssa) i Maurice Martenot (1898-1980, França); ambdós ratificaran oportunament les seves coincidències conceptuals bàsiques amb J. Dalcroze en relació amb l’educació musical.

I és amb Dalcroze amb qui decideixo emprendre la meva formació pedagògica dins el camp musical. “De seguida ho vaig veure clar, em vaig sentir com si tot aquest temps hagués estat estafant els meus alumnes. Com que no me’n vaig adonar abans, en les meves pròpies carns, jo realment vaig aprendre i vaig viure la música quan l’ensenyava, va ser llavors quan realment vaig entendre tots els conceptes teòrics, quan vaig afinar bé, quan vaig tenir una oïda absoluta. Com n’era, d’ignorant. El primer dia de classe a l’Institut Joan Llongueres utilitzant el mètode Dalcroze va ser revelador, atès que vaig poder veure què era una autèntica classe de música. Vaig poder sentir tots els elements que la conjuguen i el que no vaig veure va ser nens asseguts col·locant fitxes amb adhesius de colors.” Tornant a la pregunta inicial de com s’ha de fer classe de música a un nen de 3 anys, crec que el més important és tenir la vocació d’ensenyar i adorar la canalla. A partir d’aquí enumeraré el que, segons el meu parer, és important: 1. Entendre el llenguatge dels nens. És clar, oi? Ens separen molts anys i el nostre concepte, la visió i la sensació de les coses no són les mateixes per a ells. Hem de saber què els apassiona, que els encanta la repetició, que adoren els jocs, cantar, riure, els contes, saltar, manipular, inventar i crear. Són grans creadors! Es troben en una etapa en què els cal viure i viuen intensament tot el que fan.

2. Mai no se’ls ha de cridar. Els nens es tornen sords als crits i generen el mateix, crits. Se’ls ha de parlar sempre amb dolçor, des de la veritat. En ocasions, més fluix de l’habitual per captar així la seva atenció al màxim. Creiem per tradició que la violència verbal censurarà l’actitud del nen. Error. Pensem en com reaccionem nosaltres mateixos davant una discussió en què intervenen crits, alguns s’alteren, altres es posen a la defensiva, n’hi ha dels que empetiteixen i ploren, altres poden, fins i tot, arribar a pegar, però cap respon el quid de la discussió. Es perden els papers i es genera una tensió innecessària. El mateix passa amb els nens, però a més gran escala, atès que ells són incapaços de processar igual que un adult i no estan en igualtat de condicions per fer-ho. 3. Premiar sempre les coses que fan de manera positiva, ja sigui una actitud com un exercici que han realitzat. Per desgràcia, la nostra societat actual no premia l’excel·lència. Recordo que quan jo estudiava a l’escola ens donaven diplomes per bon comportament, per les millors notes... Això et feia créixer com a ésser humà. Aquell diploma era molt més important que qualsevol altra cosa. T’ho lliuraven en una cerimònia davant tothom i això et feia pujar l’autoestima. Hem de premiar-los sempre amb un simple: “Què bé ho has fet! És fantàstic!” És suficient, però si algun dia es fa alguna cosa especial, això es tornarà inoblidable. 4. Si al punt anterior us he explicat que mai se’ls ha de cridar i que és molt important premiar-los, el que mai s’ha de fer és magnificar l’error ni evidenciar-lo. Els nens són grans imitadors amb això i amb la metodologia Dalcroze el nen resoldrà solet els errors als exercicis, tot aprenent d’ells. Com? Als exercicis s’introdueixen codis que obliguen el nen a estar concentrat, un canvi de velocitat, una pausa, un so... Això fa que el nen estigui pendent d’ell i a la vegada dels seus companys i corregeixi l’error automàticament sol, sense necessitat de remarcar-lo, evidenciar-lo, davant dels seus companys.

47


MEDICINA I EL SON EN ELS NENS

MIREIA PASCUAL Infermera Àmbit d’Atenció Primària

El son en els nens Al llarg de la vida, el procés del son evoluciona i s’adapta a les necessitats de l’ésser humà. Per això, quan parlem de problemes de son no ens referim a aquests quan parlem d’un nounat que quan es tracta d’un nen, un adolescent o una persona gran.

Les alteracions del son en el nen són freqüents. Si són esporàdiques, no se’ls ha de donar més importància, però quan apareixen amb intensitat i reiteració poden arribar a perjudicar el desenvolupament evolutiu En el nounat, el control del son i la vigília vénen determinats per un rellotge biològic que marca uns patrons que es repeteixen cada tres o quatre hores. Són els moments en què el nen es desperta, menja, se’l neteja i torna a dormir. No obstant això, tot i que hi ha nadons que no segueixen aquest patró, no per això interpretarem que tenen problemes de son o els hagin de tenir.

48


EL SON EN ELS NENS

Alguns dels consells per facilitar el son serien El seu entorn sempre ha de ser el mateix. No serveix, si no s’adorm, canviar-lo contínuament de lloc. Amb això només es contribueix a la seva inseguretat i, per tant, als errors en el seu aprenentatge. El nen necessita tenir presents les seves coses per sentir-se segur. Amb aquesta finalitat, escollirem un objecte (peluix, mocador...), mai res en posició que ens pugui provocar algun ensurt, és a dir, que si es gira dormint no li impedeixi respirar normalment. L’hem d’ajudar a diferenciar el dia de la nit. Ens hem d’assegurar que el nen està net, amb roba còmoda, sense gana ni set. Cal repetir sempre les mateixes rutines abans de posar-lo a dormir: li donarà seguretat. No accedirem immediatament al primer plor del nadó. És millor esperar uns moments. Si no es calma, hi acudirem, ja que deixar-lo plorar desesperadament encara l’excita més. Davant de qualsevol dubte, consultarem amb el/ la pediatre/a o amb la infermera.

A partir del quart o cinquè mes, el nadó comença a adaptar-se a un cicle de 24 hores, i és llavors quan es van incrementant els períodes de son nocturn més llargs, fins que arriba a les 12 hores seguides.

per a la seva futura autonomia. Quan no adquireix la confiança necessària, el nadó genera, alguns cops, problemes conductuals i els manifesta a través de l’alimentació (es nega a menjar) o amb trastorns del son.

El funcionament d’aquest rellotge està influenciat per condicions mediambientals de llum-foscor, per tant, des d’un principi hem d’ensenyar al nadó a diferenciar entre el dia i la nit.

En altres ocasions, les malalties, els tractaments farmacològics, l’ansietat que provoca la separació o l’agitació són causes que predisposen a alterar el son dels nens, i això es manifesta amb dificultat per adormir-se sols o freqüents desvetllaments nocturns, amb impossibilitat que s’adormin sols ells mateixos.

Des del naixement, els nadons es comuniquen. És evident que no a partir del llenguatge, sinó mitjançant el plor, el somriure... Som els adults els que interpretem les conductes i responem per satisfer les seves necessitats. Aquests primers anys de vida són de gran importància per al seu desenvolupament. És amb la nostra afectivitat (carícies, jocs, abraçades, aprenentatge...) que es reforça el fonament necessari per enfortir la seva seguretat i ajudar-los a començar el camí

Les alteracions del son en el nen són freqüents. Si són esporàdiques, no se’ls ha de donar importància, però quan apareixen amb intensitat i reiteració poden arribar a perjudicar el desenvolupament evolutiu, i això es tradueix en problemes de comportament (irritabilitat), somnolència diürna, més inquietud del normal ocasionalment, així com problemes d’aprenentatge i, per tant, malestar en els pares. 49


PREVENCIÓ I LA SALUT EMOCIONAL

La salut emocional (i, en general, la salut mental) és un concepte ampli relacionat amb la manera com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia. Una bona salut emocional implica un estat de benestar psicològic en què l’individu se sent bé, pot desenvolupar les seves capacitats, afrontar les situacions quotidianes d’estrès sense enfonsar-se, tenir relacions satisfactòries o treballar de forma eficient. Es relaciona, doncs, amb aspectes com estar motivat i tenir energia, seguretat i autoconfiança, o tranquil·litat i autocontrol, entre d’altres.

Factors que hi influeixen Factors de la persona: com les característiques psicològiques, l’estil de vida o també la predisposició genètica de la persona. Factors relatius a les xarxes socials properes: com la família, els amics o la mateixa comunitat (en la seva capacitat d’oferir suport o fomentar la inclusió i la participació). Factors de la mateixa societat: com la cultura o les polítiques públiques de treball, sanitat, etc. Alguns factors protectors són, per exemple, el fet de tenir una xarxa social que doni suport o el fet de mantenir uns hàbits de vida saludables. Per altra banda, fer un consum irresponsable de drogues o viure en

50

una societat amb una cultura que estigmatitza les persones amb problemes de salut mental són alguns exemples de factors de risc. És important tenir en compte que les persones tenen diferents sensibilitats davant dels factors de risc i protecció, i que aquests poden afectar més unes persones que d’altres. Avui sabem que molts d’aquests factors es poden modificar aconseguint canvis positius i estables en el benestar psicològic de les persones. Si bé alguns dels factors són externs a l’individu i requereixen accions conjuntes des de les comunitats o institucions, s’ha vist que cada persona també pot realitzar canvis per millorar el seu benestar, reduint l’exposició a alguns dels factors de risc i incrementant el contacte amb els pro-


LA SALUT EMOCIONAL

És recomanable consultar el metge si teniu un nivell d’ansietat que us dificulten continuar amb les vostres responsabilitatsi rutines

Totes les persones poden sentir-se angoixades per algun problema o incapaces de continuar amb les rutines i obligacions prèvies en algun moment determinat. Amb freqüència aquests sentiments són transitoris i es poden superar amb els recursos propis o l’ajuda de familiars o amics que ofereixen suport emocional, ajuda pràctica per resoldre un problema o, simplement, escolten en aquestes situacions difícils. Tanmateix, no sempre el malestar és transitori i aquesta ajuda pot resultar insuficient. En aquests casos és recomanable consultar professionals que puguin donar un assessorament més específic per resoldre la situació al més aviat possible i amb el menor patiment possible per a la persona. És recomanable consultar el metge o metgessa de capçalera o un servei mèdic especialitzat si teniu sentiments, pensaments o un nivell d’ansietat que us dificulten continuar amb les vostres responsabilitats i rutines, relacionar-vos amb la resta o descansar de forma adequada durant més de dues setmanes consecutives. Si els canvis són de molta intensitat o sobtats, podria ser recomanable una consulta abans d’aquest temps. Si teniu pensaments de suïcidi, demaneu ajuda al més aviat possible. Recordeu que demanar ajuda quan la necessitem és una de les formes més importants de tenir cura de la nostra salut emocional. No sempre és fàcil decidir-se a demanar ajuda, però penseu que els problemes de salut emocional són molt freqüents (una de cada quatre persones a Catalunya els presentarà al llarg de la seva vida, i els símptomes emocionals són unes de les causes de consulta més freqüents a l’atenció primària). Els metges i metgesses estan molt acostumats a oferir aquest tipus d’ajuda i tenen el coneixement necessari per fer-ho.

tectors. De fet, cada vegada tenim més evidència que els hàbits, comportaments i estils de vida de les persones poden tenir un efecte beneficiós en la salut emocional.

Consells per tenir-ne cura És important tenir clar que no existeix una recepta única, ja que, com hem dit, cada persona té unes predisposicions particulars i també una situació personal i unes condicions de vida determinades. Tanmateix, hi ha un nombre d’accions que són aplicables a la majoria de la gent de totes les edats i s’engloben en el que anomenem hàbits saludables per al benestar emocional. Aquests inclouen aspectes com l’estil de vida, les relacions personals o les activitats que fem.

Sempre que sigui possible, és recomanable intentar complementar aquestes pautes generals amb una reflexió personal sobre les coses que considerem importants per al nostre benestar emocional i que potser hauríem de prioritzar més en el nostre dia a dia. En termes generals, podem considerar com una bona recepta intentar augmentar el temps dedicat a accions que ja fem i sabem que milloren el nostre benestar (i també reduir allò que el perjudica) amb l’inici d’alguna activitat nova i motivadora. Aquesta combinació pot ser més fàcil de portar a terme que intentar incorporar un conjunt complert d’activitats noves o de canvis en els nostres hàbits.

51


PUBLIREPORTATGE I La Diputació de Lleida

Més de 200 bones raons per col·laborar-hi

És el nombre de projectes d’àmbit social i sociosanitari on aporta recursos la Diputació de Lleida “El compromís i la solidaritat són valors que tenen gran rellevància en moments de crisi i que fan possible que la nostra comunitat tingui sempre aquells mínims d’atenció imprescindibles.” Joan Reñé

L

a Diputació de Lleida participa en centenars de projectes encapçalats per diferents associacions i entitats que tenen una acció directa al territori lleidatà i que fan referència tant a l’àmbit econòmic, cultural, acadèmic, esportiu, com al terreny social i sociosanitari. En aquest darrer cas, l’acció de la institució arriba a 200 organitzacions, entre les quals es troba la Fundació Verge Blanca, vinculada al Bisbat de Lleida. L’entitat ha comptat aquest estiu amb una aportació de la Diputació de Lleida de 17.000 euros per al projecte de casals per a infants “Vacances per créixer”, projectat amb una clara vocació d’integració social.

52

Durant la roda de premsa de balanç celebrada aquest dimarts, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha fet incidència en el fet que “el compromís i la solidaritat són valors que tenen gran rellevància en moments de crisi i que fan possible que la nostra comunitat tingui sempre aquells mínims d’atenció imprescindibles”, ha dit Reñé. Les col·laboracions de la Diputació de Lleida comprenen entitats com ara Creu Roja, Banc dels Aliments, Fundació Arrels, la Federació ALLEM, així com l’Associació contra el Càncer o l’Escola Plançó o La Torxa, a tall d’exemple. Actualment, amb el Bisbat de Lleida també s’està col·laborant en la rehabilitació del Blocs del Seminari per a famílies desnonades. En total, la Diputació de Lleida té consignat en el pressupost 2013 més d’1,5 M€ destinats a projectes socials, al marge d’altres iniciatives que porta a terme amb la col·laboració de l’Obra Social de “La Caixa”.


La Diputació de Lleida

La Diputació finança un projecte per estalviar temps i desplaçaments als pacients de l’atenció primària

E

ls lleidatans estalviaran temps i desplaçaments als seus centres d’Atenció Primària de referència gràcies a un projecte finançat per la Diputació de Lleida que es durà a terme als CAP de 104 Centres d’Atenció Primària d’una vintena d’Àrees Bàsiques de Salut de la regió sanitària de Lleida. El projecte parteix d’un sistema d’atenció innovador i accessible basat en la telemedicina i es realitza a través d’un conveni específic de col·laboració amb l’Institut Català de la Salut (ICS). Concretament, la Diputació de Lleida aporta 386.668 euros per costejar la millora dels sistemes i les tecnologies de la informació i del coneixement a l’Atenció Primària de Salut a l’Atenció Primària de Salut de Lleida. Mitjançant aquest projecte, es millorarà la xarxa d’informació compartida i l’avaluació dels diagnòstics, així com un sistema integrat més resolutiu des dels primers nivells d’atenció. Això es tradueix en diferents avanços en l’atenció al pacient, com la celeritat en el diagnòstic i la garantia de la continuïtat assistencial, gràcies a la millora de la comunicació telemàtica entre professionals de diferents àmbits assistencials que els permetrà accedir en temps real a tota la informació que el pacient té a la seva història clínica.

Es tracta d’una unitat multidisciplinària on atendran professionals tant d’un hospital com de l’altre També suposarà una reducció del temps d’espera i dels desplaçaments dels pacients, ja que els professionals d’Atenció Primària podran fer teleconsultes als especialistes hospitalaris mitjançant l’enviament d’imatges (ja siguin radiografies, ecografies o fotografies de les lesions). Aquestes millores en l’atenció sanitària fan necessària la incorporació de nou maquinari. Això suposa la substitució de 235 ordinadors i 53 impressores. També es dotarà amb una tauleta els Equips d’Atenció Primària que disposen de programes d’Atenció Domiciliària. El projecte també contempla l’adquisició de 19 càmeres digitals per agilitzar el procés de captura i transmissió de la imatge des dels CAP a l’especialista en Dermatologia i la dotació d’11 centres amb un canó projector per garantir la connectivitat amb la imatge digital i millorar la difusió i transmissió de dades.

A través de l’actualització del m informàtic i tecnològic de 104 C

·T


ACTIVITATS

AECC-catalunya contra el cÀncer

aecc, 60 anys de Vida La història de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) és la de la lluita contra el càncer a Espanya. Pionera i compromesa, l’AECC va obrir pas perquè altres entitats públiques i privades se sumessin a aquesta lluita i entre tots vèncer aquesta malaltia. Des dels primers tractaments oncològics fins als últims avenços en la investigació, en la prevenció i diagnòstic precoç, amb els programes d’atenció als malalts i les seves famílies i amb assistència psicosocial. Fundada el 1953 per un català, Josep Biosca, l’AECC, al començament amb una sanitat incipient, assumeix el repte de fer-se càrrec dels tractaments de les persones malaltes de càncer amb pocs recursos. Conscient d’atansar els tractaments al més a prop possible dels malalts, va crear Centres Regionals, i Lleida va ser una de les primeres províncies que va tenir un Centre de Diagnòstic Precoç. Per canalitzar els projectes d’investigació oncològica, l’AECC crea la Fundació Científica (1971). Després de 40 anys de vida, és la primera entitat privada que més fons destina a investigació oncològica a Espanya, amb uns 14 milions de euros compromesos en 132 projectes. En l’actualitat, els processos d’adjudicació són per concurs públic. Intentar prevenir el càncer ha estat un dels objectius importants amb el desenvolupament de diferents campanyes, especialment a les escoles, per fomentar en la infància hàbits saludables; el Dia Mundial sense Tabac, per evitar l’inici del consum de tabac i l’ajuda de forma gratuïta amb els Grups de Deshabituació Tabàquica, i campanyes de prevenció solar i càncer de pell. S’estableix el Dia contra el Càncer de Mama i continuen els programes especialment adreçats a la dona intervinguda amb l’eslògan “MOLT X Viure”. Es van iniciar a partir del 2002 les primeres campanyes de prevenció i diagnòstic precoç del càncer de còlon. L’AECC participa amb membres de 27 països en la Declaració dels Drets dels Pacient. L’AECC enfoca el futur en tres pilars fonamentals: el pacient, la investigació i la prevenció. L’AECC és una entitat sense ànim de lucre integrada per pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen plegats per poder continuar escrivint el futur de la lluita contra el càncer. 54


ACTIVITATS

Associació Antisida de Lleida

12 mesos, 12 projectes L’Associació Antisida de Lleida aprofita aquestes pàgines per informar de l’activitat realitzada per l’entitat el passat 2012. Més d’una vintena de projectes desenvolupats en diferents àmbits a la demarcació de Lleida. En aquests 12 mesos, l’entitat va treballar en quatre marcs diferents: àmbit de sensibilització, prevenció i promoció per a la salut; àmbit d’atenció a les persones; àmbit de cooperació internacional, i àmbit de participació, treball en xarxa i visibilització de l’entitat. En total, es van portar a terme 9 programes diferents subdividits en 23 projectes de diversos àmbits. En l’àmbit de sensibilització, prevenció i promoció per a la salut, l’Associació Antisida de Lleida va realitzar intervencions educatives a 4.401 joves, repartits entre 71 centres de Lleida. Gràcies als treballadors i treballadores, i als vo-

luntaris i voluntàries es va atendre a les oficines de l’entitat (Lleida, Balaguer, la Seu d’Urgell, el Pont de Suert) 1.367 joves i 552 treballadors/es del sexe.

Fora de les oficines, també es van realitzar actuacions,. Així, per exemple, es va informar 11.550 persones amb el projecte “Nits segures”, o 66 treballadores del sexe en pisos o locals, sense oblidar que es va atendre 505 persones en el marc del projecte “Tots positius per a la detecció precoç d’infeccions sexualment transmissibles”.

Un altre dels aspectes que es va tenir en compte l’any passat va ser la potenciació dels projectes d’atenció a persones en risc d’exclusió social, en què 18.576 van ser les persones ateses en l’àmbit de millora de la salut, la inserció sociolaboral, ocupacional i assistencial. Pel que fa a l’àmbit de cooperació internacional, es va continuar amb el projecte de cooperació a Etiòpia i d’altres projectes per potenciar la participació i la col·laboració entre entitats. I aquest 2013, l’Associació Antisida de Lleida continua treballant en tots aquests projectes i d’altres. Per a més informació, contacta amb nosaltres Associació Antisida de Lleida Lluís Besa, 17 baixos. Tel. 973 26 11 11 consulta@antisidalleida.org www.antisidalleida.org facebook.com/antisidalleida twitter: @antisidalleida


ACTIVITATS

L’Associació Provincial de Laringectomitzats de Lleida

XERRADA DE SALUT I QUIROMASSATGE TERAPÈUTIC quirúrgica. Ara l’entitat, amb la col·laboració de Kapunka, fa extensiu aquest servei a tota la població, pels grans beneficis físics i emocionals que comporta a qualsevol persona, independentment de l’estat de salut que tingui. La Sra. Ruiz va fer especial èmfasi en el fet que el quiromassatge no s’ha d’entendre com un luxe, sinó com un dret que han de tenir totes les persones independentment del seu nivell econòmic, i aquesta és la base del seu treball que està sorgint a Lleida amb els professionals de Kapunka. L’Associació Provincial de Laringectomitzats de Lleida va organitzar el passat dijous 20 de juny una xer-rada relacionada amb la salut i el quiromassatge adreçada a tota la població, però sobretot a les entitats i persones que formen part de l’Espai Salut de Lleida, en què van assistir una vintena de persones per tal de descobrir els efectes beneficiosos per a la salut i la millora de la qualitat de vida que ofereixen les diferents tècniques d’aquesta

disiplina que s’apliquen a l’Associació de Laringectomizats de Lleida per part de la quiromassatgista Mònica Ruiz. L’associació de Lleida desenvolupa aquest servei des de l’any 2012 als laringectomitzats que precisen el massatge com a eina sobretot per treballar les contractures i millorar la mobilitat i funcionalitat de les extremitats superiors i cervicals que han estat afectades per la intervenció

Floristeries Flaires i Flors Una flor, un somriure

· Flors i plantes · Arranjaments per a bodes, comunions, batejos i funerals · Regals personalitzats · Obert tots els dies de l’any · Repartiment a domicili El Manel us atendrà a: Av. de les Garrigues, 27-29 · 25001 Lleida · Tel. 973 20 54 00 56

També ens podeu trobar a:

EUROHOGAR Alcoletge La Carme us atendrà a: C/ Major, 36 Tel. 973 19 72 72 Alcoletge · 25660


ACTIVITATS

CURES BÀSICS AL NADÓ ACTIVITATS

Associació DOWN LLEIDA

PROJECTE DESPERTA’T Aquest setembre l’Associació Down Lleida seguirà endavant amb el seu projecte de vida independent anomenat Projecte Desperta’t, que es va endegar l’any 2008 i té com a objectiu principal aconseguir que les persones amb síndrome de Down o altres discapacitats intel·lectuals prenguin les seves pròpies decisions, treballant diferents aspectes que els permetin arribar a ser el màxim d’autònoms i independents possible. El projecte està dividit en dues etapes. La primera, al pis de formació on els joves participants poden iniciar-se en les diverses responsabilitats que poden tenir en un habitatge autònom, millorar la seva convivència i relacions personals i, sobretot, augmentar el seu

nivell d’autonomia personal tot aprenent a realitzar el seu propi projecte vital. I la segona part, als habitatges compartits, on joves amb capacitats diverses comparteixen aquest espai de convivència i aprenen a distribuirse les tasques, organitzar les seves pròpies responsabilitats i augmenten així el seu nivell d’autoconfiança i autonomia personal vivint fora del seu nucli familiar habitual.

d’Inclusió de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Al mateix temps, l’entitat rep també l’ajut corresponent al Programa de Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar del Departament de Benestar Social i Família per a la realització d’aquest projecte.

Aquest curs el projecte comptarà amb el suport de l’Obra Social “La Caixa” en la seva convocatòria “Habitatges Temporals d’Inclusió Social”, en el marc del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials 2013. Aquest projecte també es troba dins de la Xarxa d’Habitatges

57


QUI SOM

58


COL.LABORADORS OFICIALS

59


FARMÀCIE SETEMBRE

C/ Segrià 45 · 25006 Lleida Tel. 973 24 99 23 info@laclinicadepodologia.com www.laclinicadepodologia.com

60

DIUMENGE 15

DILLUNS 16

Baquero Riu Ebre, 10

Isanta Alcalde Porqueres, 76

Bendicho-Isanta Pg. Ronda, 139

Baquero Riu Ebre, 10

*Montegut Pg. de Ronda, 93

*Elena Peña Pl. Sant Jordi, 2

DIMARTS 17

DIMECRES 18

Anadon Balmes, 44

Baquero Riu Ebre, 10

Martí Anselm Clavé, 35

Garrós Prat de la Riba, 53

*Salafranca Lluís Companys, 12

*Miarnau Pl. de d’Exèrcit, 5

DIJOUS 19

DIVENDRES 20

Arcaya Pl. de la Sal, 2

Villalonga Rambla de Ferran, 34

Anadon Balmes, 44

Isanta Alcalde Porqueres, 76

*Badia Prat de la Riba, 91

*Delmàs Av. Balàfia, 6

DISSABTE 21

DIUMENGE 22

Garrós Prat de la Riba, 53

Isanta Alcalde Porqueres, 76

Simó Príncep de Viana, 99

Anadon Balmes, 44

*García Pius XII, 7

*Simó Príncep de Viana, 99

DILLUNS 23

DIMARTS 24

Seuma Mariola, 39

Garra Alcalde Costa, 37

Garrós Prat de la Riba, 53

Garrós Prat de la Riba, 53

*Redondo Ager, 23

*Baldomà Alcalde Recasens, 21

DIMECRES 25

DIJOUS 26

Anadon Balmes, 44

Isanta Alcalde Porqueres, 76

Simó Príncep de Viana, 99

*Villalonga P. Hostal, 2

*Prat Bruc, 30

Bendicho-Isanta Pg. Ronda, 139

DIVENDRES 27

DISSABTE 28

Baquero Riu Ebre, 10

Anadon Balmes, 44

Garrós Prat de la Riba, 53

Simó Príncep de Viana, 99

*Zaldivar Baró de Maials, 20

Martí Anselm Clavé, 35

DIUMENGE 29

DILLUNS 30

Garrós Prat de la Riba, 53

Badia Prat de la Riba, 91

Baquero Riu Ebre, 10

Mestres Gorné Avda. Garrigues, 34

*J.Aragonés Avda. Barcelona, 71

*Anadon Balmes, 44


ES DE GUÀRDIA LLEIDA CAPITAL

OCTUBRE DIMARTS 1

DIMECRES 2

Garrós Prat de la Riba, 53

García Pius XII, 7

Rami Baró de Maials, 93

Isanta Alcalde Porqueres, 76

*Yeregui C. Escofet, 18

*Hellín Sant Antoni, 13

DIJOUS 3

DIVENDRES 4

Simó Príncep de Viana, 99

Anadon Balmes, 44

Anadon Balmes, 44

Baquero Riu Ebre, 10

*Puigpinós Humbert Torres, 23

*Villalonga P. Hostal, 2

DISSABTE 5

DIUMENGE 6

Baquero Riu Ebre, 10

Isanta Alcalde Porqueres, 76

Garrós Prat de la Riba, 53

Garrós Prat de la Riba, 53

*Sàez Pons Major, 27

*Salafranca Lluís Companys, 12

DILLUNS 7

DIMARTS 8

Simó Príncep de Viana, 99

Badia Prat de la Riba, 91

Baquero Riu Ebre, 10

Mestres Gorné Avda. Garrigues, 34

*Fernández Pi i Maragall, 62

*Arcaya Pl. de la Sal, 2

DIMECRES 9

DIJOUS 10

Garrós Prat de la Riba, 53

García Pius XII, 7

Rami Baró de Maials, 93

Isanta Alcalde Porqueres, 76

*Villalonga Rambla de Ferran, 34

*Garrós Prat de la Riba, 53

DIVENDRES 11

DISSABTE 12

Simó Príncep de Viana, 99

Redondo Ager, 23

Baquero Riu Ebre, 10

Freixinet Passeig de Ronda, 70

*Isanta Alcalde Porqueres, 76

*Seuma Mariola, 39

DIUMENGE 13

DILLUNS 14

Simó Príncep de Viana, 99

Baquero Riu Ebre, 10

*Fco. de Villalonga Boters, 25

Garrós Prat de la Riba, 53

*Garra Alcalde Costa, 37

*Manso Passeig de Ronda, 43

DIMARTS 15 Baquero Riu Ebre, 10 Bendicho-Isanta Pg. Ronda, 139 *Montegut Passeig de Ronda, 93

608 485 709

Comunica els dies de guàrdia, horaris, serveis…

DIJOUS 15

HORARIS

Baquero Riu Ebre, 10

09.00 - 22.00 h *22.00 09.00 *Seuma-Mariola, 39 h Garrós Prat de la Riba, 53

61


GUIA DE SERVEIS SANITARIS DE LLEIDA

1/16 pàgina

Ofereix els teus serveis dins la GUIA SANITÀRIA. Informa-te’n al telèfon 973 20 55 69

Fem evolucionar la medicina estètica 973 27 98 10

973 23 37 07 Av. Prat de la Riba, 50

LLEIDA

1/8 pàgina

C/ Segrià, 26-30 · Pg. de Ronda, 74-76 25006 Lleida · www.nexusgroup.es

Laboratori d’Anàlisis Clíniques

973 26 63 00

www.hospitalmontserrat.com

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:


salut,

Unitats Diagnòstiques i Terapèutiques • Clínica del Dolor: Rizòlisi, Infiltracions, etc. • Endoscòpia digestiva i terapèutica • Electromiografia • Unitat de Diagnòstic Prenatal • Unitat de Medicina del Son: Polisomnografies i Titulacions de CPAP

Especialitats Mèdiques • Al·lergologia • Aparell Digestiu • Cardiologia • Hematologia • Medicina Interna • Neumologia • Neurologia • Oncologia mèdica • Pediatria Àrea Quirúrgica • Angiologia i Cirurgia Vascular • Cirurgia General i Digestiva • Cirurgia Maxil·lo Facial • Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia • Cirurgia Pediàtrica • Cirurgia Plàstica i Reparadora • Neurocirurgia • Obstetrícia i Ginecologia • Oftalmologia – Cirurgia Refractiva • Oto-rino-laringologia • Urologia • Cirurgia Major Ambulatòria Anestèsia i Reanimació Laboratori Anatomia patològica (externalitzat) Laboratori Anàlisis Clíniques (externalitzat)

Unitat de Radiologia i Diagnòstic per imatge • Ressonància Magnètica Nuclear • Tomografia Axial Computeritzada • Ecògraf –Eco Doppler Color• Mamògraf i Esterotàxia • Ortopantomògraf –cefalometria• Densitòmetre • Radiologia convencional –Telecomandament• Radiologia convencional Gabinet d’Endoscòpia Digestiva • Gastroscòpia • Colonoscòpia i colonoscòpia fins a cec Hospitalització (2a, 3a i 4a planta) 55 hab. individuals amb llit d’acompanyant. Consultes Externes • Al·lergologia • Anestesiologia • Cardiologia • Cirurgia General

• Cirurgia pediàtrica • Cirurgia Vascular • Gastroenterologia • Ginecologia i Obstetrícia • Hematologia • Laboratori – Extraccions • Medicina Interna • Medicina de l’Esport • Neurologia • Neurocirurgia • Oncologia • Pediatria • Psicologia • Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica • Unitat de Diagnòstic Prenatal • Unitat del Dolor • Unitat de Medicina del Son • Urologia • CID-Menopausa • Consulta de Fertilitat Consulta d'Infermeria: ECG, Control de Tensió, Ostomies, Injectables, Espirometries, Pacients Anticoagulats, Diabètics i Hipertensos, Vacunacions i seguiment de calendari de vacunacions pediàtriques i infantils, Informació al pacient sobre els hàbits saludables.

C/ Bisbe Meseguer, 3 · 2003 Lleida / Tel. 973 266 100 · Fax. 973 216 121 info@clinicaperpetuo.es · www.clinicaperpetuo.es


Unitat de Cirurgia Estètica i Reparadora Tel. 636 643 938

www.clinicasanzalleida.com Av. Tortosa, 4 . 25005 LLEIDA

MESALUT 08  

Revista de salud y bienestar encartada en el diario Segre de LLeida.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you