Page 1

MARÇ 2013 Núm. 2

Nexus

Eliminació del pèl permanent

Grup Kirma Novetat a Lleida Osteopatia

Clínica Sanza

La voluntat

La força vital

Mommy Makeover

LA REVISTA meSALUT S’encarta amb el Diari “SEGRE”


3


AMB LA COL.LABORACIÓ DE:

Sumari D’interès ................................................ 6 la voluntat o la força vital de cada persona

INDEMNIZACIÓN DIRECTA ..................... 7 nutrició .................................................. 8 DIETES i MITES ALIMENTARIS

D’interès ............................................... 10 lES DROGUES

PREVENCIÓ ............................................ 12 MAL DE CAP

NEXUS ......................................................14 Els sistemes més efectius per a l’eliminació permanent del pèl

LA CLÍNICA DE PODOLOGIA ..................16 la importància de la biomecànica

CIOS CLÍNICA DENTAL ...........................18 C/ Paer Casanovas, 12, local 5 · 25002 LLEIDA Tel. 973 000 389

DL L-187-2013

Dep. Publicitat

Tel. 973 000 389 · 639 046 048 Correcció de la revista

realitat virtual per relaxar-te

CLÍNICA PERPETUO SOCORRO ..........20 TRACTAMENT I PREVENCIÓ DE LA CISTITIS AGUDA

GRUP KIRMA .......................................... 22 EPIPE, RESTAURACIÓ DE CANONADES... 24 ILERDENT ............................................... 26 GICOT ...................................................... 27 CIRURGIA, ORTOPÈDIA I TRAUMATOLOGIA

CLÍNICA SANZA ..................................... 28 traducció I correcció I interpretació 973 28 81 38 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida · Fax 973 28 99 70 Aquesta publicació no pot ser ni tota ni una part reproduïda, distribuïda, comunicada publicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense autorització escrita prèvia de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

VITHAS HOSPITAL MONTSERRAT ....... 30 CLÍNICA ARGÜERO ............................... 32 COL.LEGI DE LOGOPEDES ................... 34 DIPUTACIÓ ............................................. 36 ACTIVITATS ............................................ 38


PUBLIREPORTATGE I LA VOLUNTAT O LA FORÇA VITAL DE CADA PERSONA

LA VOLUNTAT O LA FORÇA VITAL DE CADA PERSONA El desig és una constant en la nostra vida. El desig estimula la motivació que comporta una resposta als estímuls que l’entorn ens planteja. La motivació va lligada a la força de voluntat, la veritable eina per aconseguir els nostres propòsits. Però sempre tenim la voluntat que es necessita per complir els objectius que ens fixem? Podem millorar-la? Ho intentarem explicar. De ben segur que més d’una vegada tots nosaltres ens hem “acusat” de falta de voluntat quan els nostres projectes no s’arriben a complir. José Antonio Marina, al seu llibre “La inteligencia fracasada”, en dóna algunes claus, però sobretot assegura que les habilitats per disposar de força de voluntat es poden aprendre.

Com millorar-la Objectius clars i realistes. Proposar-se petites fites per reforça-la. Planificar l’objectiu. Automotivació. Comprovar que se superen obstacles. Recompenses a mesura que ho anem aconseguint. Paciència. Aconseguir un propòsit requereix anar a poc a poc. Controlar la frustració, si no s’aconsegueix el propòsit a la primera.

6


INDEMNIZACIÓ DIRECTA I PUBLIREPORTATGE

Les habilitats que cita l’autor són: Habilitat de poder inhibir-nos de l’impuls de fer realitat un desig. Habilitat per tenir capacitat de deliberar sobre si el desig ens convé o no. Habilitat de decidir una vegada hem deliberat si volem invertir recursos i energies per fer realitat el que desitgem. Habilitat de mantenir l’esforç necessari per complir-ho. La neuropsicòloga María Luisa Regadera creu que la força de voluntat té a veure amb la perseverança emocional i de pensament. Tenir-ne més o menys depèn de la motivació, de l’autoestima, de la tolerància a la frustració i de les idees que tingui cada persona. En definitiva, la força de voluntat depèn de la força vital de cada persona.

TRÀNSIT. Segons un estudi,

els accidentats no saben que han de reclamar una indemnització al culpable de l’accident i a la seva asseguradora

Aquesta indemnització ha de ser valorada per metges i advocats a favor del lesionat. La majoria de vegades se n’encarrega la mateixa companyia d’assegurances, que intentarà pagar el menys possible. Hi ha una empresa, amb oficines a tot l’Estat espanyol, independent i imparcial, que es diu Indemnización Directa (973 89 02 75). Està formada per exjutges i exdirectius d’asseguradores que lluiten per aconseguir la màxima indemnització. Aquesta empresa és la primera a l’Estat en reclamacions d’accidents de trànsit i treballa a percentatge sobre resultats, és a dir, només cobra si el client cobra al final. Tramiten anualment més de 4.000 reclamacions.

¿Ha sufrido un accidente de tráfico? ¿Sabe que puede cobrar un dinero como indemnización?

Luchamos por conseguirle la máxima indemnización

Solo cobramos, si usted cobra LLEIDA Plaza Pagesos, 11 · 25003, Lleida · Tel. 973 890 275

12 años de experiencia

www.indemnizaciondirecta.com


nutrició I DIETES I MITES ALIMENTARIS

ALIMENTACIÓ

DIETES I MITES ALIMENTARIS L’interès creixent de la societat envers l’alimentació i la nutrició va seguit de diferents mites que procedeixen de fonts diverses. La majoria d’aquestes creences estan basades en idees que han oblidat els principis establerts per la investigació científica i, en alguns casos, es contraposen totalment als coneixements sòlidament documentats dels quals es disposa avui dia. El problema és que algunes d’aquestes idees condicionen els hàbits alimentaris de moltes persones. La incompatibilitat de la llet amb els cítrics, que les fruites àcides són dolentes per al reumatisme, que la fruita al final d’un àpat engreixa, que el peix alimenta més que la carn i que l’ou cru és millor que cuinat són alguns dels mites alimentaris que podem trobar en l’actualitat. Un dels mites més populars és la classificació dels aliments que fan moltes persones: els que engreixen i els que no engreixen. Aquesta classificació simplista no té cap fonament nutricional i pot provocar que es faci una dieta inadequada. La realitat és ben simple: tots els aliments, excepte l’aigua, aporten energia, un aliment per si mateix no té capacitat per engreixar o no engreixar.

El valor energètic d’un aliment en concret depèn de 2 coses: Del seu contingut energètic. De la quantitat que se’n consumeixi al llarg del dia. La clau és menjar de tot en les proporcions adequades i d’una manera equilibrada. L’ORIGEN DELS MITES

El fet que alimentar-se sigui tan biològic com cultural promou la diversitat d’opinions i creences. Les creences de temps passats sobre les relacions entre l’alimentació i la salut es poden contrastar amb els mitjans científics actuals, i és curiós comparar la gran diferència que hi ha entre els mites que han estat creats avui dia per una publicitat tendenciosa i aquelles creences antigues amb una base empírica que han estat transmeses durant generacions per la tradició oral.

8

EL MITE DELS ALIMENTS QUE ENGREIXEN I ELS QUE NO ENGREIXEN “ALIMENTS QUE ENGREIXEN” El pa engreixa: FALS Aquesta és la idea més comuna en les persones que estan a dieta. També es pensa que la pasta, l’arròs, els llegums i les patates engreixen, quan en realitat no és així. Aquests aliments proporcionen hidrats de carboni, que han de ser el 50% del total de calories de la dieta i, per tant, han de ser la base de la nostra alimentació. I tampoc ens enganyem: en la majoria dels casos el que augmenta les calories és l’acompanyament (mantega, embotits, formatges...), ja que normalment solen ser aliments rics en greixos que aporten més calories que el pa.


Les fruites com el plàtan, les figues, les cireres i el raïm engreixen: FALS És cert que aquestes fruites aporten més calories que la mateixa quantitat d’altres fruites com la poma o la taronja, però el cert és que en prenem menys quantitat, de manera que finalment les calories serien equivalents a les d’una poma o taronja mitjanes. La fruita després de dinar engreixa: FALS Una fruita aporta les mateixes calories abans o després dels àpats. Si es pren abans, únicament pot donar sacietat, ja que la fruita conté fibra. L’ordre en què s’ingereixen els aliments no influeix en el total de calories, només en pot afectar la digestió. L’aigua durant les menjades engreixa: FALS L’aigua no aporta energia, de manera que no engreixa ni abans, ni durant ni després dels àpats. Si es beu abans de menjar, pot donar sensació de sacietat i evitar així el consum d’altres aliments. Prendre molta aigua durant els àpats pot fer la digestió més lenta perquè en aquesta es dilueixen els sucs gàstrics.

“ALIMENTS QUE NO ENGREIXEN” Els aliments integrals no engreixen: FALS Els aliments integrals aporten més fibra que els refinats, però la resta de composició és similar, de manera que aportarien les mateixes calories. El més interessant de la fibra són les seves propietats, però no és un mètode per reduir calories.

Invacare Leo SCOOTERS ELÈCTRICS CADIRES DE RODES ELÈCTRIQUES

L’oli d’oliva no engreixa: FALS L’oli d’oliva aporta les mateixes calories que la resta d’olis, tant si es menja cru com si no, de manera que se n’ha de moderar el consum en cas de sobrepès. Compte a posar-ne la quantitat per amanir. Els aliments “light” ajuden a perdre pes : FALS Els aliments “light” aporten una mica menys de calories que el mateix producte normal, però això no significa que serveixin per perdre pes. De fet, la majoria dels productes “light” continuen essent aliments bastant calòrics atesa la seva naturalesa, ja que bona part dels seus ingredients són greixos necessaris per a la seva elaboració o per donar-li textura, sabor... Exemples en són la maionesa “light”, les patates fregides “light” o el paté “light”, que s’han de consumir amb moderació perquè continuen essent calòrics en comparació amb altres aliments.

SOLUCIONS a la MOBILITAT

DRA. ANTONIETA BARAHONA Metgessa Especialista en Nutrició

INSTAL·LACIÓ i SERVEI TÈCNIC PROPI REPARACIÓ DE TOTES LES MARQUES

973 26 28 44 · LLEIDA


D’INTERÈS I LES DROGUES

LES DROGUES Actualment l’èxtasi o l’eva (MDEA) són una de les substàncies més consumides a Catalunya Les drogues de síntesi (conegudes inapropiadament com drogues de disseny) són substàncies psicoactives, sintetitzades en laboratoris clandestins, amb una estructura química similar a la d’alguns fàrmacs emprats en terapèutica i a la d’altres que, sintetitzats en el seu dia per la indústria farmacèutica, es van retirar per manca d’interès terapèutic. No obstant això, els anàlegs de la feniletilamina constitueixen el grup mes nombrós, i posen un èmfasi especial a l’èxtasi (MDMA), tot i que actualment l’eva (MDEA) també és una de les substàncies més consumides a Catalunya.

L

ratir els costos. Generalment, aquestes drogues es drogues han estat classificades ses’adulteren amb àcid acetilsalicílic o cafeïna, però gons múltiples sistemes de categoritzahi ha altres combinacions. ció. Qui no ha sentit a parlar de drogues Posteriorment es van anar descobrint altres molèdures i drogues toves? Es tracta d’una cules que químicament són substàncies de síntesi classificació que ja està en desús perquè és una emprades amb la dopamina i noradrenalina, és a forma poc precisa i arbitrària de denominar-les. En dir, les drogues no són un fenomen actual, sinó que l’actualitat, la classificació es realitza en funció ja fa molts anys que existeixen. dels seus efectes farmacològics. La millor manera de classificar-les és pels seus El consum continuat de psicoesefectes sobre el sistema nerviós. timulants pot ocasionar l’aparició L’adulteració de tolerància aguda o de sensibiAixí doncs, hi ha drogues que tenen efecte depressor, com l’alcohol, els de les drogues lització. I un dels efectes adversos que poden presentar aquestes subshipnòtics, els sedants o els opiacis; amb qualsevol tàncies són els trastorns neuropsialtres que provoquen una estimulaquiàtrics, i el risc és més gran si es ció, com la cafeïna, la cocaïna o les substància dosis molt elevades amfetamines, i, finalment, les drogues química és una consumeixen de la substància. En relació amb el al·lucinògenes, com el cànnabis, pràctica normal consum d’èxtasi, s’han descrit altel’LSD o la mescalina. Com ja s’ha esmentat, es realitza en per abaratir els racions del tipus trastorns d’ansietat, depressius i psicòtics. També poden laboratoris clandestins, i això implicostos presentar efectes del tipus cop de caca que quan una persona consumeix lor, cardiovascular i toxicitat hepàtica. aquest tipus de drogues mai no pot tenir la certesa de la variant i de les quantitats dels El consum agut d’opiacis (morfina, heroïna, etc.) components que està prenent i, per tant, els efectes produeix una constricció de les pupil·les, somnoque se’n poden derivar són desconeguts. lència, deteriorament de la memòria o l’atenció, i fins i tot si la intoxicació és greu es pot arribar al L’adulteració de les drogues amb qualsevol subscoma, la depressió respiratòria i la mort. tància química és una pràctica normal per aba-

10


En el cas del consum agut de tranquil·litzants o ansiolítics (com les benzodiazepines), es produeix una incoordinació que pot interferir en la conducció o en altres activitats i arribar a produir accidents. També poden provocar deteriorament de l’atenció de la memòria, i si és molt greu, fins i tot el coma. Pel que fa a la cocaïna, la intoxicació aguda produeix angoixa i tensió, taquicàrdia, dilatació de les pupil·les, suor, calfreds... Les xantines, com el cafè, el te i les begudes de cola, poden donar uns símptomes semblants als anteriors, però més atenuats, tot i que tenen un risc important per a les persones cardíaques i hipertenses. L’LSD, la mescalina i d’altres formen part del grup dels psicodislèptics i el seu consum agut pot produir reaccions de pànic, ansietat i agressivitat, i fins i tot la pèrdua de contacte amb la realitat mitjançant il·lusions i al·lucinacions. I en el cas del cànnabis, conegut també com grifa, marihuana o haixix, els seus efectes a curt termini són envermelliment de les conjuntives, ansietat, hipotensió i al·lucinacions, entre d’altres. A llarg termini afavoreix la presentació de trastorns psiquiàtrics de tipus psicòtic. Hem d’analitzar, reflexionar o pensar si la felicitat, la llibertat, les ganes d’aventura, etc. són emocions que podem obtenir utilitzant els nostres recursos personals i ser conseqüents amb el que decidim fer. Sovint els productes que ens intenten vendre no compleixen les expectatives que la publicitat ha creat. Davant qualsevol dubte o problema amb les drogues, busca algú que et pugui orientar, ja sigui el teu metge de capçalera, familiar, especialista, etc.

Telèfons d’interès: Línia verda d’informació d’alcoholisme i altres drogodependències: 93 412 04 12 Xarxa pública d’atenció i seguiment anomenada CAS Òrgan Tècnic de Drogodependències Departament de Sanitat i Seguretat Social 93 227 29 00

MIREIA PASCUAL

Infermera Àmbit d’Atenció Primària


PREVENCIÓ I MAL DE CAP

PREVENCIÓ

MAL DE CAP És molt poc habitual que el mal de cap sigui signe d’alguna malaltia greu, però es recomana consultar amb el metge El mal de cap o cefalea és una queixa bastant habitual en nens grans i adolescents. Generalment es produeix en un context infecciós (otitis, faringitis, refredat, grip, gastroenteritis...) o es desencadena per diferents factors (manca de son, estrès, deshidratació, saltar-se algun àpat, la menstruació, estar davant la televisió o ordinador durant molt de temps, el consum de tabac, alcohol, cafè, escoltar música forta, després d’un viatge llarg o haver-se donat algun cop). L’origen del dolor es troba, en la majoria dels casos, en les estructures que envolten el cervell, nervis, vasos sanguinis i músculs del cap i el coll, que envien missatges de dolor al cervell, i això produeix el mal de cap.

dos tipus diferents de cefalees: MigraNYa En la migranya, el dolor sol ser més intens i es descriu amb un martelleig o punxades en un o ambdós costats del cap. Pot durar entre 30 minuts i 48 hores i generalment va acompanyat d’altres símptomes (mareig, dolor abdominal, nàusees, vòmits, visió de punts negres o halos lluminosos, rebuig a la llum i al so o a les olors fortes). En alguns casos la intensitat del dolor pot dificultar la realització de les activitats diàries. És freqüent que hi hagi antecedents de migranya a la família. Hi ha certs factors que poden desencadenar les migranyes en persones predisposades (determinats aliments, estrès, canvis en el patró del son o canvis meteorològics).

12


Cefalea tensional És la més freqüent. Es produeix per la contracció dels músculs que envolten el cap i el coll i augmenta en situacions de cansament, preocupació o nerviosisme. Aquest dolor es descriu com una pressió constant (com si ens premés un casc) a la part frontal, lateral i posterior del crani. Sol ser més intens al final del dia i no va acompanyat de nàusees ni altres símptomes. La majoria de vegades el dolor desapareix de forma espontània després de descansar o dormir. És recomanable posar al llit el nen en una habitació fosca, fresca i silenciosa. Col·locar un drap humit i fresc al front o als ulls pot ajudar a calmar el dolor. Si el dolor persisteix o és molt intens es pot administrar algun analgèsic, com ibuprofèn o paracetamol, a les dosis adequades per l’edat i el pes. És molt poc habitual que el mal de cap sigui signe d’alguna malaltia greu, però es recomana consultar amb el metge si: Apareix mal de cap una vegada al mes o amb més assiduïtat. La cefalea es presenta en nens menors de 4 anys. El dolor és especialment intens o de diferents característiques a la cefalea habitual. No remet amb facilitat. Provoca múltiples absències escolars. És conseqüència d’una lesió, com un cop al cap. Va acompanyat d’altres símptomes com dificultats en la visió o en la parla, sensació de formigueig o manca de força als braços i a les cames, erupció cutània, mal de coll o rigidesa de clatell, febre i malestar general, convulsions. Si es consulta per mal de cap, probablement n’hi haurà prou amb una exploració i una història clínica detallada i únicament en casos determinats es requerirà una derivació al neuropediatre o la realització de proves diagnòstiques d’imatge (TAC o ressonància magnètica cerebral) o analítiques.

DRA. MARIA CHINÉ SEGURA Pediatra. ABS Bordeta-Magraners. Lleida Unitat de Pneumologia Pediàtrica. HUAV Clínica Perpetu Socors. Lleida


PUBLIREPORTATGE I ELIMINACIÓ PERMANENT DEL PÈL

Els sistemes més efectius per a l’eliminació permanent del pèl Una de les preguntes que més ens fan els nostres pacients de depilació làser, davant l’allau d’informació comercial que ens envolta, és la referent a quins són els làsers més efectius per eliminar el pèl i quines són les diferències que hi ha entre aquests. Lluny d’entrar en qüestions al voltant de la física de la llum i altres consideracions tècniques que resultarien farragoses, us expliquem tot seguit quins d’aquests aparells han sobreviscut a l’inexorable pas del temps i a la selecció tecnològica que, en tots els àmbits, aquest comporta.

Avui dia, com a sistemes d’efectivitat contrastada i aprovats per la FDA per a la depilació permanent, continuen vigents: Làser d’Alexandrita de pols llarg (755 nm) Com a principal avantatge d’aquest sistema figuren que és ràpid, versàtil i molt ben tolerat, ja que incorpora un sistema de crioanestèsia (refrigerat per gas criogen). No requereix rasurat previ. Especialment indicat en depilació corporal de pells clares, fototipus mitjà i facial en general, especialment l’àrea peribucal. És el més efectiu per al pèl fi. Làser de diode (800-810 nm) Presenta una menor afinitat per la melanina que l’anterior, i per això requereix energies de tractament superiors. Porta incorporat un sistema de refrigeració de la pell per contacte i requereix rasurat previ. En poder variar la duració del pols, permet poder tractar fototipus alts (IV-V). Per al pèl mitjà o gruixut exclusivament. Làser de Neodimi-Yag de pols llarg (1064 nm) Té una menor afinitat melànica que l’anterior, però permet tractar fototipus alts sense riscos de complicacions. Especialment indicat per tractar certes àrees, com l’esquena masculina o determinats problemes com la pseudofoliculitis de la barba. Llum polsada intensa No és un làser, sinó un tipus especial de llum de la qual, mitjançant uns filtres, se selecciona l’espectre més adequat segons la pell i el pèl del pacient. És un sistema molt versàtil però molt tecnicodepenent. Els d’ús mèdic no són assimilables als que es poden trobar en altres centres. Indicat especialment en certs casos de depilació facial.

14


ELIMINACIÓ PERMANENT DEL PÈL I PUBLIREPORTATGE

En conclusió,

en la majoria de casos per assolir el resultat desitjat o optimitzar el tractament, cal combinar més d’un làser i, segons l’àrea i el problema que s’han de tractar, escollir-ne el més convenient. Per aconseguir-ho, òbviament, cal anar a un centre mèdic que disposi de tot aquest arsenal terapèutic i on l’experiència i la professionalitat del seu personal permeti seleccionar en cada cas el sistema més adient i, sobretot, els paràmetres que cal emprar. Si bé és cert que amb alguns d’aquests aparells es pot tractar gairebé qualsevol cas, també ho és que l’eficàcia final del tractament i el nombre de sessions que s’han de realitzar (i, per tant, el cost) pot ser molt diferent.

Un equip professional al vostre servei cada dia Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825

Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus

A escala general, per la seva comoditat, seguretat i eficàcia, tant a nivell corporal com facial, el làser d’Alexandrita de pols llarg continua avui dia com la tecnologia Gold Standard en depilació mèdica làser, sempre que l’efectuï personal convenientment preparat i en les condicions higienicosanitàries adequades. Cal també saber que, dins d’aquests sistemes, només alguns models, i sempre que siguin periòdicament revisats i calibrats, poden desplegar tot el seu potencial terapèutic. En el cas del pèl blanc, no hi ha cap sistema fotolumínic avui dia que sigui efectiu. En aquests pacients, o en el cas de depilació de zones no abordables amb làser (com, per exemple, les celles), recorrem a tècniques basades en la ultrasonografia per aconseguir resultats notables.

En cas que el pèl que s’ha de tractar es degui a un problema hormonal, la millor tecnologia no té res a fer sense el concurs previ d’un metge que diagnostiqui i tracti el problema.

C/ Segrià, 26-30, Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.nexusgroup.es


PUBLIREPORTATGE I LA IMPORTÀNCIA DE LA BIOMECÀNICA

ESTUDI BIOMECÀNIC DE LA MARXA · PODOLOGIA ESPORTIVA I INFANTIL · CIRURGIA OBERTA / CIRURGIA MIS · ATENCIÓ PRIMÀRIA DEL PEU

JESÚS MARCELINO REYES i ARIAN MARCELINO ARGEMÍ Podòlegs. Especialistes en Biomecànica i Cirurgia Podològica

LA CLÍNICA PRESENTA

La importància de la BIOMECÀNICA Les lesions del corredor poden aparèixer per sobreesforç, per un mal escalfament o per haver realitzat estiraments de forma inadequada o insuficient.

Hem d’esperar a tenir una lesió per fer-nos una revisió podològica?

Aquests casos es poden corregir amb un bon assessorament per part del monitor o entrenador del club. Si es realitza de forma autònoma, és recomanable informar-se bé per evitar lesions repetitives i molèsties que frenaran la progressió de l’entrenament. Són lesions que acostumen a ser musculars o tendinoses; trencaments de fibres musculars que afecten els isquiotibials o el quàdriceps femoral, i inflamacions tendinoses, com la tendinitis rotular o aquíl·lia. Tenim atletes que abans d’anar a un especialista s’han comprat quatre parells d’esportives


LA IMPORTÀNCIA DE LA BIOMECÀNICA I PUBLIREPORTATGE

Apareixen al pla sagital, és a dir, al moviment de flexió i extensió de les articulacions del maluc, del genoll i del turmell. Si tots fóssim iguals, amb una mateixa estructura esquelètica, una musculatura i un teixit connectiu amb les mateixes característiques i en les condicions idònies tant d’entrenament com del terreny, potser mai tindríem lesions. En canvi, observem que són recurrents, localitzades en zones laterals, no al bell mig del quàdriceps o del tendó d’Aquil·les, per exemple, i això indica una alteració biomecànica. La síndrome de la banda iliotibial, la tendinitis de la pota d’ànec, la síndrome del dolor anterior del genoll, la tendinitis del tibial posterior, la fascitis plantar… són lesions originades per desequilibris musculars causats per una biomecànica imperfecta.

I com ho podem saber? El més adequat és visitar l’especialista, però, en una primera instància, si ens hi fixem, el nostre cos ens dóna pistes. La base d’una biomecànica alterada es troba en la disminució o bloqueig de moviments, i això conformarà la nostra postura. Podem observar si caminem amb les cames obertes o si ens és més fàcil creuar les cames com els indis o, contràriament, posar-les sota el maluc quan seiem a terra. També si quan estem drets recolzem ràpidament el pes sobre una extremitat, no només per costum, sinó perquè ens és més còmode, o si quan ens entrenem amb la bicicleta ens costa mantenir els genolls paral·lels. Si fem estiraments, podem notar si un determinat exercici ens costa més amb la cama dreta o amb l’esquerra, o si a l’hora d’estirar la musculatura posterior no podem arribar a tocar el terra amb els dits.

Lògicament aquests tests no ofereixen cap diagnòstic, però davant de molèsties o lesions recurrents i localitzades ens faran sospitar d’una alteració biomecànica

L.P. Jesús Marcelino Reyes Màster especialista en Cirurgia Podològica Professor associat de la UB Director de La Clínica de Podologia D.P. Arian Marcelino Argemí Màster especialista en Cirurgia Podològica Podòleg titular de La Clínica de Podologia

ENS HEM TRASLLADAT: C/ Segrià, 45 · 25006 Lleida · Tel. 973 24 99 23 www.laclinicadepodologia.com · info@laclinicadepodologia.com

17


PUBLIREPORTATGE I CIOS-CLÍNICA INTEGRADA D’ODONTOLOGIA I SALUT

Clínica Integrada d’Odontologia i Salut

A través d’unes ulleres 3D i d’un comandament a distància sense cables l’usuari se submergeix en un escenari relaxant i interactiu i descobreix paratges plàcids com un jardí japonès, un estany amb carpes, una colònia de tortugues... La percepció del dolor té un component psicològic important en què l’atenció hi juga un paper clau. Isla Calma és un programa de realitat virtual que utilitza tècniques avançades de distracció amb resultats d’eficàcia demostrada que faciliten els tractaments dentals. L’estudi que avala el sistema demostra que el 82% de les persones que se sotmeten a una intervenció mentre utilitzen Isla Calma disminueixen l’ansietat i la por al procés, i el 93% manifesten el seu desig de tornar a passejar per l’entorn virtual. També redueix dràsticament la durada del tractament, fins al punt que intervencions de 45 minuts són percebudes pel pacient que utilitza Isla Calma com si haguessin transcorregut 10 o 15 minuts.

CIOS UTILITZA LA REALITAT VIRTUAL PER RELAXAR-TE AL DENTISTA A CIOS ja pots gaudir d’Isla Calma, el primer sistema de realitat virtual que ha demostrat que redueix de forma significativa els nivells d’ansietat i pors associades a la consulta del dentista en pacients de totes les edats. Què ofereix CIOS als seus pacients?

Aquesta aplicació informàtica va ser desenvolupada per l’empresa Nesplora, i és fruit de deu anys d’investigacions sobre l’aplicació de la realitat virtual en el tractament de l’ansietat i el dolor. La realitat virtual aconsegueix que el pacient es distregui de manera activa del context del tractament i interactuï amb elements del món generats per ordinador, pensats per produir un estat de relaxació i benestar.

A CIOS volem que l’estADA al dentista et SIGUI agradable, segura i comfortable

18


PUBLIREPORTATGE I Tractament i prevenció de la cistitis aguda

Tractament i prevenció de la cistitis aguda

Dr. Xavier Pascual Garcia Dr. Felip Ruben Vallmanya i Llena

Cistitis aguda La cistitis aguda és una infecció superficial, molt freqüent en dones, que afecta l’epiteli de revestiment de la bufeta i els canals conductors de l’orina. Entre el 50% i el 60% de les dones tindran almenys un episodi de cistitis (ITU) a la seva vida. El principal factor de risc per tenir una ITU en dones és haver tingut relacions sexuals recentment. “La cistitis és més freqüent en les dones, perquè el meat uretral es troba més proper a la zona vaginal i anal, i, a més, la seva uretra és molt més curta que la de l’home. Ateses aquestes característiques anatòmiques de l’aparell urinari femení, el bacteri puja més fàcilment fins a la bufeta, on prolifera i produeix infeccions freqüents.” Quina és la causa de les cistitis? La majoria dels episodis són produïts pels microorganismes provinents del còlon, ja que els enterobacteris de la flora fecal són els que colonitzen la zona urogenital. En una primera fase, els enterobacteris colonitzen l’introit vaginal i la regió periuretral. Des d’aquestes localitzacions, un petit nombre de bacteris puja fins a la bufeta, i més excepcionalment fins a la pelvis i el parènquima renal. En circumstàncies normals, aquests bacteris són eliminats pel flux i les propietats antibacterianes de l’orina, i en menor mesura per la presència d’Inmunoglobulina A (IgA) secretora i els escassos polimorfonuclears presents a la superfície vesical. 20

Freqüència de gèrmens en ordre descendent: E. coli: 73% Klebsiella spp: 6,6%

P. mirabilis: 7,2% S. agalactiae: 1,7%

Staphylococcus saprophyticus: 0,7%

Com es diagnostica? Es basa en la clínica, en l’anomenat síndrome miccional (76%), hematúria (20%), dolor epigàstric (28%). La temperatura corporal s’hauria de trobar per sota dels 37º C en un 90% i per sota dels 38º C en un 9%. Si la temperatura és més alta que 38º C, s’hauria de considerar la possibilitat d’infecció del ronyó (pielonefritis).


Tractament i prevenció de la cistitis aguda I PUBLIREPORTATGE

Quin és el millor tractament? L’elecció de l’antibiòtic està supeditada al perfil local de resistències del germen E. coli:

Dosificació i durada del tractament de la cistitis no complicada: TRACTAMENT DE 1a ELECCIÓ

Percentatge d’E. coli sensible a antibiòtics a nivell nacional:

Fosfomicina trometamol, en una única dosi de 3 grams

Fosfomicina:………………97,9%

TRACTAMENT DE 2a ELECCIÓ

Ampicil·lina:………………41,3% Amoxi-clavulànic:………………90,8%

Sulfametoxazol-Trimetoprim, 800/160 mg/12 hores 3 dies

Cefuroxima:………………90,7%

Norfloxacina, 400 mg/12 hores durant 3 dies

Cefixima:………………95,8%

Ciprofloxacina, 250 mg/12 hores 3 dies

Cotrimoxazol:………………66% Nitrofurantoïna:………………94,3%

Amoxicil·lina-Ac. Clavulànic, 500/125 mg/8 hores durant 5 dies

Ac. pipemídic:………………67%

Cefixima, 400 mg/24 hores durant 3 dies

Ciprofloxacina:………………77,2%

TRACTAMENT DE 3a ELECCIÓ

1. Fosfomicina trometamol: és un fàrmac que encara que s’administri en dosi única proporciona nivells antibiòtics durant tres dies. Funciona com un antibiòtic de primera línia atesa la sensibilitat de més d’un 90% de les soques d’E. coli. 2. Cotrimoxazol: a Espanya, resistències molt elevades. 3. Ciprofloxacina: excel·lent biodisponibilitat. Útil, però amb alta taxa de resistència a l’E. coli. 4. Cefalosporines orals: les de primera generació no es recomanen en el tractament de les ITU per la seva alta taxa de resistències. Les de segona i tercera generació són actives enfront a la majoria de gramnegatius, en aquest moment són una bona alternativa al tractament d’ITU baixes. El seu principal problema és el seu elevat cost, motiu pel qual, atesa la incidència de la ITU, no haurien d’indicar-se com a primera elecció. 5. Associacions de betalactàmics amb inhibidors de betalactamasses: les resistències a amoxicil·lina associades a betalactamasses no superen el 5-10% i, per tant, haurien de ser una bona opció en el tractament, però les pautes de 3 dies no han demostrat ser millors que amb 3 dies de quinolones, motiu pel qual no es consideren de primera elecció en el tractament d’ITU baixes.

Nitrofurantoïna, 50-100 mg/8 hores durant 5-7 dies RECOMANACIÓ d’elecció: FOSFOMICINA 3 g/24 hores en 1 o 2 dosis separades 3 dies

EDUCACIÓ SANITÀRIA Pautes que ha de seguir la pacient: 1. Realitzi una ingesta diària mínima d’1,5 litres de líquids. 2. Encara que no tingui ganes d’orinar, intenti no estar més de 4 hores sense fer-ho (excepte durant les hores de son). 3. Orini després de les relacions sexuals. 4. Quan es renti l’àrea genital o s’eixugui després d’orinar, renti’s i eixugui’s de davant cap enrere. Utilitzi sabó neutre i no realitzi dutxes vaginals. 5. Faci el tractament seguint les dosis i la durada recomanades pel seu metge. 6. Ingesta de comprimits de 120 mg d’UROSENS® (concentrat de nabiu roig americà): la fructosa i les proantocianidines A inhibeixen l’adhesió dels bacteris a l’epiteli de la bufeta i disminueixen la bacteriúria i la piúria, i amb una tendència a la reducció de les ITU simptomàtiques.

C/ Obispo Meseguer, 3 · 2003 Lleida Tel. 973 266 100 · Fax. 973 216 121 info@clinicaperpetuo.es · www.clinicaperpetuo.es


PUBLIREPORTATGE I GRUP KIRMA

IOGA OFERTES ESPECIALS! La vida és com tu la veus i la sents, una mateixa cosa té molts colors. Per què no la mirem amb el teu color preferit?

El Ioga és l’eina adeQuada Entra en contacte amb el teu cos i la teva ment i pren consciència del moment present. Sent l’energia vital mitjançant la respiració, la suavitat de l’estirament dels músculs i els nervis de tot el cos, especialment de la columna vertebral, que és per on passa l’energia, per calmar la teva ment i continuar la salut física. Treballem HATHA IOGA i VUNDALINI IOGA.

NOVETAT PSICOLOGIA Incorporem especialitat de psicologIa Freqüentment creiem que el que ens fa sentir més bé o més malament depèn del que ens està passant, de les circumstàncies i de l’entorn que ens envolta. Però, heu pensat que el veritable canvi pot ser dins nostre? Que el que sentim depèn en gran mesura del que pensem? El tractament psicològic utilitzat al centre treballa tenint en compte la teràpia cognitivoconductual i la constructivista. Juntament amb la tècnica de Desensibilització i Reprocessament per Moviments Oculars (EMDR).

Com a fets per destacar, tenim: Treball en EMDR: tècnica molt efectiva en tot tipus de traumes i desordres afectius Tractament psicològic en persones adultes Tractament a estudiants universitaris

D’aquesta manera l’energia flueix amb més rapidesa i els beneficis es multipliquen i aporten equilibri, harmonia, pau interior i calmen dolors físics i emocionals. Més informació: 973 24 23 17

PSICÒLOGA · Núria Pérez · Tel. 625 10 99 91 www.psicologanuriaperez.com

PROGRAMA REDUCCIÓ Greix localitzat Busquem 30 dones que vulguin reduir greix localitzat a la zona abdominal o cel·lulitits a la zona dels glutis i les cames. El programa combina pautes d’alimentació + pràctica d’activitat física + tractament de greix localitzat RESULTATS ASSOLITS FINS ARA Els resultats d’aquest programa són molt bons en només 4 setmanes.

Reducció de cintura fins a 8 cm

OFERTA PRIMAVERA

973 24 23 17


GRUP KIRMA I PUBLIREPORTATGE

NOVETAT A LLEIDA

OSTEOPATIA GINECOLÒGICA, OSTEOPATIA OBSTÈTRICA I OSTEOPATIA PEDIÀTRICA

Amb l’osteopatia podem tractar des de nadons fins a ancians, passant per infants, joves i adults, tot adaptant el tractament a la problemàtica de cada pacient. A Therapy Trainer tractem l’individu en el seu conjunt, tot oferint una atenció individual i personalitzada. El nostre objectiu és anar a buscar la causa del problema, no només tractar la simptomatologia.

I un cop a nascut el nadó, podem seguir el tractament! El podem començar el primer dia de vida. En aquesta especialitat, l’osteopatia busca solucionar els problemes actuals del nadó, com ara còlics, alteracions respiratòries i del sistema digestiu, torticolis congènites, irritabilitat..., però també prevenir possibles alteracions que puguin aparèixer a la vida adulta.

Com a novetat, oferim l’especialitat en osteopatia ginecològica, osteopatia obstètrica i osteopatia pediàtrica de la mà d’una fisioterapeuta i osteòpata amb 10 anys d’experiència i especialitzada en aquests àmbits.

Durant el procés del part el nadó està sotmès a compressions del crani, de les cervicals i del tòrax que poden provocar-li tensions i alteracions. I en el cas de les cesàries, el fet de no haver passat pel canal del part fa que el procés del naixement no sigui el natural, i tot això pot tenir conseqüències un cop ha nascut.

El nostre desig és donar una resposta a les pacients que pateixen dolors menstruals intensos, pacients que tenen seqüeles a nivell pelvià després del part (adherències, dolors o tibantor a la cicatriu de l’episiotoma...), dones i noies amb dolor o disfunció durant les relacions sexuals, problemes d’infertilitat que no tenen causa orgànica...

A Therapy Trainer t’oferim la possibilitat de tractar tots aquests problemes. El nostre objectiu és que tu estiguis bé i el teu fill neixi i creixi sa.

És conegut que durant l’embaràs apareixen dolors diversos com a conseqüència del fort canvi general que pateix el cos, i que el tractament farmacològic està molt limitat en aquestes circumstancies. Des de l’osteopatia oferim la possibilitat de tractar tots aquests dolors d’una manera segura per a la mare i per al fetus.

Tenim despatxos disponibles per diferents especialitats: REUMATOLOGIA, REHABILITADOR, PODOLOGIA, NEUROCIRURGIA, PSICOLOGIA, ETC. FISIOTERÀPIA · TRAUMATOLOGIA · FOTODEPILACIÓ · TRACTAMENT DE VARIUS TRACTAMENT MESOTERÀPIA · DIETISTA-NUTRICIONISTA · ACUPUNTURA ESTIRAMENTS “STRECHING” · TRACTAMENT MÈTODE SLIM BELLY DRENATGE LINFÀTIC · MASSATGE ESPORTIU I TERAPÈUTIC

THERAPY TRAINER

RUVEM’S RECUPERACIÓ Avda. Generalitat, 2-2n · 25230 Mollerussa

Plaça amics de Lleida, 4 baixos · 25008 Lleida tels. 973 24 23 17 / 973 22 14 18 · fax. 973 24 35 12

w w w. f i s i o t r a i n e r. n e t

tel. 973 71 23 48 · fax. 973 71 00 94

·

m e d i c @f i s i o t r a i n e r. n e t


PUBLIREPORTATGE I EPIPE, RESTAURACIÓ DE CANONADES

L’aigua de l’aixeta, una amenaça per a la salut Els materials dels quals estan fetes les canonades, com el ferro o el coure, poden contaminar l’aigua de casa L’aigua que bevem, la que utilitzem per dutxar els nostres fills i que està en constant contacte amb la nostra pell, és molt important en el nostre dia a dia. Contràriament al que molts pensem, quan l’aigua arriba a casa ho fa en un estat perfecte. És quan entra en contacte amb el circuit de canonades de l’edificació que l’aigua perd qualitat. Les edificacions construïdes en les últimes dècades inclouen, generalment, canonades amb materials que es poden classificar en dos grups: plàstics (polietilè, polipropilè, PVC)

i metalls (coure, ferro galvanitzat, plom). Aquests últims materials representen en les instal·lacions d’aigua potable un perill per a la salut a causa, principalment, de la corrosió.

Canonades en instal·lacions d’aigua sanitària que suposen un perill per a la salut

Canonades de plom

Encara avui trobem canonades i soldadures fetes amb aquest material totalment prohibit. La contaminació per plom pot causar greus efectes per a la salut, sobretot en nens i gent gran.

Canonades de ferro

L’ús d’aquestes canonades es desaconsella totalment. La corrosió excessiva de les canonades de ferro ocasiona problemes de qualitat de l’aigua.

Canonades de coure

Les canonades de coure solen patir corrosió de diferents tipus que afecta la qualitat i la salubritat de l’aigua i, en ocasions, pot provocar problemes organolèptics.

Les canonades de la majoria d’HABITATGEs de més de 20 anys són de ferro, material que, a més de ser un perill per la possible contaminació de l’aigua, tÉ un termini de vida curt A CAUSA DE la corrosió i les fuites


EPIPE, RESTAURACIÓ DE CANONADES I PUBLIREPORTATGE

Oblida’t dels problemes a les canonades d’aigua amb la tecnologia epipe® L’avenç en la tecnologia ens proporciona solucions més completes cada dia. En l’actualitat, disposem d’un innovador sistema que permet restaurar les canonades sense necessitat de realitzar obres. Aquesta tecnologia, anomenada sistema epipe®, ens assegura una perfecta salubritat de

l’aigua sense necessitat d’haver d’obrir parets ni substituir les canonades, i esquivar així els problemes que poden comportar els nous materials com el coure o els plàstics. Epipe® es presenta com la solució més ràpida, eficaç i duradora per assegurar unes condicions òptimes de l’aigua potable.

Es tracta de crear una nova canonada utilitzant l’antiga com a motlle, de manera que l’aigua no entrarà mai més en contacte amb el metall o el plàstic de la instal·lació. El material que crea aquests nous conductes és una resina anomenada epoxi, que, com que no és porosa ni soluble,

evita que es torni a formar corrosió o que es produeixin filtracions a l’aigua. Les canonades d’aigua sanitària haurien de ser una de les principals prioritats en les restauracions d’edificis i habitatges. L’aigua és salut, i de la seva qualitat en depèn el nostre dia a dia.

® Restauració de canonades sense obres

Truca’ns

973 20 86 11


GICOT, Gabinet Ilerdenc de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia I PUBLIREPORTATGE

Gabinet Ilerdenc de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

En els últims 50 anys la traumatologia ha passat a ser una de les principals especialitats als hospitals com a conseqüència de l’enorme accidentalitat de trànsit, per la feina i per la pràctica d’esports cada cop més exigents i amb més risc.

S

’ha donat resposta a aquests requeriments amb una investigació exhaustiva des d’Europa i des dels EUA que ha donat com a resultat enormes avenços en el camp de l’osteosíntesi exomedular i endomedular, així com en el de l’osteotaxi. La mecànica s’ha posat al servei de la consolidació de les fractures, exigint cada cop més que els focus curin en posicions anatòmiques i amb un funcionalisme pròxim al fisiològic. L’ortopèdia no s’ha quedat enrere. Al tractament de les seqüeles de les paràlisis per poliomielitis, menys freqüent a partir de la vacunació sistemàtica de la població, l’ha succeït el tractament de les lesions articulars degeneratives, cada cop més freqüent per la prolongació de la vida, amb la substitució protèsica de les articulacions malaltes i amb la cirurgia fisiològica mínimament invasiva.

Aquests avenços han portat a una superespecialització dels professionals, ja que el cúmul de coneixements i habilitats fa impossible dominar tots aquests coneixements.

L’any 2003, amb motiu de la nova estructuració de la clínica Perpetuo Socorro, com a clínica d’Asisa, vam decidir crear GICOT, que és un gabinet de magnífics cirurgians de l’aparell locomotor de la nostra ciutat. Així, hi trobem especialistes en cirurgia en membre superior amb subdivisions d’espatlla, colze i mà; especialistes en membre inferior amb dedicació preferent al maluc, el genoll i el peu; especialistes en columna vertebral i en el tractament de les infeccions. Personalment, com a responsable de la creació d’aquest grup, em sento especialment satisfet que existeixi a la medicina privada una oferta de qualitat assistencial tan important per als nostres conciutadans. El projecte, que pròximament complirà 10 anys de vida, ha aconseguit consolidar-se amb èxit. Crec que l’esforç de la Clínica Perpetuo Socorro en unió amb GICOT ha valgut la pena. Signat: Prof. J. J. Fernández

ESPECIALISTES EN CIRURGIA, ORTOPÈDIA I TRAUMATOLOGIA Consulta d’especialistes de dilluns a divendres (de 9.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 21.00 hores)

CLÍNICA PERPETUO SOCORRO Bisbe Messeguer, 3 · Tel. 973 266 100 · 25003 Lleida

27


PUBLIREPORTATGE I CLÍNICA SANZA, MOMMY MAKEOVER

Mommy Makeover

Recuperar la figura després de l’embaràs

C

ada vegada és més habitual que les dones que han donat a llum recorrin a un cirurgià plàstic perquè els ajudi en el procés de recuperació de la figura. Als Estats Units, en entorns de “celebrities” i models on la pressió per estar perfecta és molt alta, comença a ser habitual que el cirurgià plàstic estigui fins i tot entre el personal que atén el part per preparar el Mommy Makeover, el conjunt de tractaments medicoestètics orientats a esborrar les petjades que deixa una experiència com gestar i alletar un nadó. Són molt poques les dones que aconsegueixen que el seu cos no evidenciï les conseqüències físiques que suposa un embaràs. A més, avui dia hi ha una dificultat afegida, i és que les dones tenen els fills més tard, per sobre dels 30 de mitjana, i, per tant, tornar a lluir la mateixa silueta d’abans del part requereix encara més paciència i esforç. Tot depèn de l’edat de la mare i, sobretot, de la genètica i les característiques físiques de cada dona, però en general la flacciditat muscular, la redistribució del greix i el canvi de forma i textura de les mames són característiques físiques que apareixen després del part i que, de vegades, no s’aconsegueixen fer desaparèixer ni després de dotze mesos seguint una bona alimentació i practicant una mica d’exercici físic.

Especialista amb una àmplia experiència en cirurgia plàstica, reparadora i estètica. Membre de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica (SECPRE), de la Societat Internacional de la Cirurgia de Restauració del Cabell (*ISHRS) i de la Societat Espanyola de Medicina i Cirurgia Cosmètica

Abans Augment mamari després del part

28

Després


CLÍNICA SANZA, MOMMY MAKEOVER I PUBLIREPORTATGE

A Clínica Sanza, desenvolupem aquest conjunt de tractaments que s’han donat a conèixer, com el Mommy Makeover, amb el suport d’una orientació alimentària i d’estil de vida. Les cirurgies més sol·licitades en aquest cas són les de remodelar el pit caigut, la correcció de cicatrius de cesària, la reducció de la mida de l’aurèola, la cirurgia abdominal per reduir l’excés de pell o de greix i els tractaments làser per eliminar taques. La majoria de dones solen esperar uns dos anys, o fins que decideixen posar fre a la seva capacitat reproductora.

L’equip Sanza les escolta i els aconsella el millor en cada cas, ja que el programa Mommy Makeover dóna orientació personalitzada a cada pacient

Abans

La cirurgia abdominal aconsegueix eliminar la distensió muscular que es produeix a la panxa i la cirurgia mamària permet recuperar la textura, el volum i la tonificació de les mames

La cirurgia abdominal aconsegueix eliminar la distensió muscular que es produeix a la panxa i la cirurgia mamària permet recuperar la textura, el volum i la tonificació de les mames. En alguns casos, es requereix també la cirurgia per rejovenir els genitals i també líftings facials i blefaroplàsties. La majoria de dones van a la primera visita per preguntar com la medicina estètica i/o la cirurgia plàstica poden ajudar-les a millorar el seu aspecte físic. Expressen que estan descontentes amb les natges, ja que han ampliat el volum i s’han tornat toves; insatisfetes per una panxeta flàccida que no desapareix; acomplexades per uns pits que no reconeixen, i preocupades per un aspecte facial que mostra gairebé més edat de la que tenen.

Després

Augment mamari i abdominoplàstia després de diversos parts

L’equip Sanza les escolta i aconsella el millor en cada cas, ja que el programa Mommy Makeover dóna orientació personalitzada a cada pacient perquè cada dona té unes característiques físiques determinades, i, a més, en aquest període vital les circumstàncies hormonals i emocionals són també factors importants per tenir en compte abans de sotmetre’s a tractaments d’aquest tipus. No es tracta de guanyar temps a la natura ni competir per accelerar els processos de recuperació per desfilar per catifes vermelles immediatament després del part. Però els canvis en el metabolisme i els efectes d’alletar es poden acceptar com una part indissociable del procés de ser mare o com una realitat que es pot remeiar amb una bona alimentació i exercici i, si cal, amb l’ajuda dels tractaments.

Abans

Després

Liposucció després del part

A Clínica Sanza t’escoltem

Bisbe Torres, 13 · 25002 Lleida · 973 266 300 · 636 643 938 info@clinicasanzalleida.com · www.clinicasanzalleida.com


ENTREVISTA I El pacient privat a Hospital Vithas Montserrat

El pacient privat a Hospital Vithas Montserrat Josep Magí Morera, director administratiu de l’Hospital Vithas Montserrat, ens parla sobre l’usuari que acut a l’hospital com a pacient privat. Qui pot ser pacient privat? El pacient privat és aquell que opta perquè l’atengui el professional que ell escull, o bé perquè sol·licita una segona opinió, o perquè el servei o la prestació que s’ofereix se li escau millor.

Què busca en aquests casos? Immediatesa, és a dir, que l’atenguin l’abans possible; accessibilitat, o facilitat d’atenció directa amb l’especialista que necessita; resolutivitat, ell no s’ha de preocupar de res, i un tracte immillorable.

Què se li ofereix al pacient privat? El pacient privat pot fer ús de tots els serveis que l’hospital ofereix, pot venir d’Urgències, a visitar-se en qualsevol de les nostres especialitats, a fer-se proves diagnòstiques, a sotmetre’s a una intervenció que el facultatiu li ha prescrit, etc. Tot això amb un tracte i una atenció immillorables, amb la garantia en l’ús de tècniques capdavanteres i renovació tecnològica contínua i, sobretot, amb els millors professionals, que destaquen per una reconeguda trajectòria i prestigi.

Com es pot informar una persona que estigui interessada a venir a visitar-se com a pacient privat? A la recepció de l’Hospital, per telèfon i a través de la web www.hospitalmontserrat.com. En aquesta última es pot informar de totes


les especialitats i serveis que oferim, així com demanar, anul·lar o reprogramar una visita, i es pot fer en el moment més adient per a ell sense haver d’estar supeditat a un horari d’atenció al públic. A més a més, pot conèixer-nos a través dels diferents mitjans de comunicació, en els quals participem en espais dedicats a la salut. Cada dilluns, de manera quinzenal, a les 9.30 h ho fem a Ua1 Ràdio, i cada dimecres, també de manera quinzenal, al programa “Cafeïna” de Lleida Televisió a partir de les 15.00 h; cada mes a la vostra revista MESALUT, i mitjançant campanyes d’“street marketing” amb informació als mupis, entre d’altres.

Un altre canal de comunicació són les fires. L’any passat vau ser a la Fira de Sant Miquel. Aquest any repetiu? Sí, creiem que ser en esdeveniments públics de caire local ens ajuda a tenir un contacte directe amb la gent de Lleida i contrades, com la Franja, i així se’ls pot informar i aclarir possibles dubtes. Parlant d’esdeveniments, també dir-vos que s’està duent a terme un cicle de conferències itinerants en diferents ajuntaments i associacions sobre el càncer de mama, a càrrec del Dr. Iglesias, i estem preparant un programa de jornades i tallers adreçades tant a professionals com al públic en general, en els quals es tractaran temes tan diversos com la prevenció i detecció precoç de diferents malalties, hàbits saludables, preparació al part, etc.

El pacient privat obté algun tipus d’atenció específica o avantatges?

Actualment oferim dos “Packs Salut”: un en cirurgia protèsica i artroscòpia diagnòstica o terapèutica, com poden ser cirurgies de lligaments creuats, pròtesi de genoll o maluc, síndrome del túnel carpià, entre d’altres, i un altre en cirurgia vascular per eliminar les varius. Amb aquests packs s’ofereix un preu tancat que inclou la primera visita, intervenció, hospitalització i visites posteriors de control. D’aquesta manera, el pacient sap l’import total del tractament que necessita abans de començar. I estem treballant per oferir-ne de nous en altres especialitats. També oferim el servei de diagnòstic ràpid a la Unitat de Mama, que permet en tan sols unes hores descartar si una tumoració és benigna o maligna, i alleugerir així notablement l’ansietat que provoca l’espera en la pacient. Som conscients de la situació que moltes famílies estan passant per la conjuntura econòmica, i és per això que volem facilitar encara més l’accés a la sanitat privada mitjançant una línia de finançament a 12 mesos sense interessos, perquè tots tenim dret a escollir.

I pel que fa a les instal·lacions? Treballem de forma continuada renovant i millorant el confort de l’hospital. El responsable d’atenció al pacient es preocupa perquè l’estada a l’hospital sigui el més còmoda possible, amb un tracte personalitzat i visitant-lo cada dia. De cara a un futur immediat, el pacient hospitalitzat podrà gaudir dels últims avenços en tecnologia i entorn 2.0 durant la seva estada a l’hospital i sales d’espera.


PUBLIREPORTATGE I INNOVACIÓ A CLÍNICA ARGÜERO

32


COL.LEGI OFICIAL I COL.LEGI DE LOGOPEDES DE CATALUNYA

Dia Europeu de la Logopèdia El 2004 la CPLOL va crear el Dia Europeu de la Logopèdia amb la finalitat d’augmentar la consciència de la professió de logopeda a tot Europa. Aquesta determinació es va considerar essencial per desenvolupar la consciència pública sobre els trastorns de la comunicació, el seu efecte sobre la salut humana, els drets dels pacients i les possibles solucions. El missatge del Dia Europeu és que la prevenció dels trastorns de la comunicació es pot veure beneficiada amb l’intercanvi de coneixements i l’experiència dels professionals logopedes de tot Europa. Amb aquesta idea, cada any la CPLOL proposa un tema i un lema comuns. Quins són els objectius del Dia Europeu de la Logopèdia? La paraula clau és “informació”. Informació sobre el llenguatge i els trastorns de la comunicació, sobre la tasca dels logopedes, sobre la CPLOL i les organitzacions locals. Informació tant per augmentar la demanda de les persones usuàries com la sensibilització de les autoritats de l’activitat logopèdica. La informació als pacients inclou informació sobre els seus drets, quin tipus d’ajut poden obtenir i on s’han de dirigir. També n’és un objectiu augmentar les activitats de la professió i fomentar la participació de tots els països d’Europa.

34


COL.LEGI DE LOGOPEDES DE CATALUNYA I COL.LEGI OFICIAL

Trastorns específics del desenvolupament del llenguatge, lectura i escriptura Qui són els destinataris? Pacients i persones usuàries: se’ls ofereix informació sobre la parla, el llenguatge, l’audició, la veu i els trastorns de la comunicació i les possibilitats de tractament. Professionals de la medicina, l’ensenyament i altres: les activitats del Dia Europeu de la Logopèdia promouen l’intercanvi entre professionals. Polítics, comunitats i autoritats locals: el Dia Europeu de la Logopèdia dirigeix l’atenció sobre el grup, sovint oblidat, de persones amb problemes de comunicació, que no poden expressar les seves necessitats de la mateixa manera que les altres. Periodistes i reporters: les activitats del dia de la UE ofereixen una àmplia gamma d’informació sobre els trastorns de la comunicació i les possibilitats de tractament. Logopedes: el Dia Europeu és una oportunitat perquè els professionals de la logopèdia mostrin al públic la seva contribució a la salut i a l’educació. Públic en general: els trastorns de la comunicació poden afectar qualsevol persona i tenen un impacte directe sobre els membres de la família. Així doncs, és molt important oferir informació a la persona usuària sobre la parla, el llenguatge, la veu, l’audició, la deglució i els seus trastorns, i com prevenir-los, detectar-los a temps, diagnosticar-los i tractar-los.

Fer enquestes a persones al carrer: indagar si saben què és la logopèdia, per a què serveix i altres qüestions relacionades. Organitzar jornades, simposis i taules rodones sobre algun tema logopèdic específic per a professionals i/o persones usuàries. Convocar una jornada de portes obertes als serveis logopèdics de les institucions públiques.

Quins són els avantatges de celebrar el dia de la UE? Celebrar el dia de la UE augmenta la consciència pública sobre una àmplia gamma de trastorns de la comunicació i sobre el paper del professional de la logopèdia, així com també al voltant dels mètodes, avaluacions i processos terapèutics. És, alhora, una oportunitat per promoure la tasca de les associacions de logopèdia, no tan sols dins de cada país, sinó també en l’àmbit europeu.

Quins tipus d’activitats podem organitzar a les nostres consultes o centres de logopèdia? Instal·lar una línia telefònica, perquè les persones usuàries puguin trucar i fer preguntes. Fer projeccions realitzades per logopedes o estudiants de logopèdia a les escoles, escoles bressol, hospitals i consultes privades. Distribuir fullets i cartells a les escoles, escoles bressol, hospitals i altres serveis. Publicar articles en revistes i diaris, entrevistes a la ràdio i a la televisió. El pacient o els pares són els indicats per descriure les seves experiències i comentar quin tipus de servei han rebut, el grau de satisfacció, etc.

Celebrar el Dia Europeu de la Logopèdia ens permet demostrar que els logopedes i les logopedes europeus i europees tenim un objectiu comú i que treballem junts per aconseguir la promoció de la salut i el benestar dels nens i les nenes, els adolescents i els adults amb trastorns de la comunicació a tot Europa.

Per a més informació: www.cplol · www.clc.cat · www.consejologopedas.es


ARA ACTUALITAT

La Diputació de Lleida renova la col·laboració amb la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, el vicepresident de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC), Enric Martí Suau, acompanyats d’altres membres de la federació i de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Lleida.

La Diputació de Lleida va renovar la col·laboració que manté amb aquesta federació mitjançant l’atorgament d’un ajut de 10.000 euros per subvencionar dos programes

36

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va rebre el passat dia 5 de març el vicepresident de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC), Enric Martí Suau, que va venir a la Diputació acompanyat d’altres membres de la federació i de la Lliga contra el Càncer de les comarques de Lleida. Durant la trobada, la Diputació de Lleida va renovar la col·laboració que manté amb aquesta federació mitjançant l’atorgament d’un ajut de 10.000 euros per subvencionar dos programes. Un d’aquests per a la promoció d’hàbits saludables i el consum de fruita i verdura entre els més petits a les escoles i un altre per a l’organització de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer.


Reñé inaugura la sala de vetlla de Torà, feta amb l’ajut de la Diputació

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va presidir el passat 10 de febrer la inauguració de la sala de vetlla de Torà

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va presidir el passat 10 de febrer la inauguració de la sala de vetlla de Torà (Segarra), que la Diputació ha subvencionat amb 43.186,31 euros dins la línia d’ajuts per a tanatoris i sales de vetlla. La Diputació ha concedit durant el 2012 ajuts a municipis per un import de 694.030,27 euros per a la construcció de 5 noves sales de vetlla, entre les quals es troba la de Torà; 2 tanatoris nous, i la millora de les instal·lacions de 7 equipaments. Per aquest 2013, la Corporació manté una dotació de 700.000 euros per als mateixos conceptes.

Durant el seu parlament, Reñé es va referir a la importància d’aquests ajuts, perquè permeten als ajuntaments executar uns equipaments que són importants per tenir una mort digna al poble. “L’equipament de Torà és un equipament senzill, adaptat a les necessitats de la població, tal com ha de ser. Ens sentim orgullosos de poder col·laborar amb els ajuntaments a l’hora d’oferir-los la possibilitat de tenir aquests equipaments.” Reñé també va defensar un cop més l’obligació de les institucions de bastir els municipis petits com Torà d’equipaments i serveis necessaris per al benestar dels seus ciutadans.

·T 37


ACTIVITATS

AECC-catalunya contra el cÀncer Programa de proximitat de l’aecc a les Comarques • L’Alta Ribagorça Amb el títol genèric “Taula d’intercanvi per a la prevenció i la informació sobre el càncer”, es realitzen una sèrie de trobades per parlar, d’una manera col·loquial, de diferents qüestions sobre el càncer. Són gratuïtes i estan dirigides a malalts, familiars, cuidadors i persones interessades en general, en una programació mensual fins al mes de juny. El programa organitzat per l’AECC-Catalunya contra el Càncer es realitza amb la col·laboració del CAP, l’Ajuntament del Pont de Suert i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça. En la segona xerrada d’aquest programa, la dietista i membre del Comitè Tècnic de l’AECC, la Dra. Antonieta Barahona, va parlar d’“Alimentació sana”. • La Noguera Mes de 60 persones van participar en la presentació de dos importants prestacions que s’iniciaran properament. L’acte es va fer al CAP de Balaguer i va anar a càrrec dels professionals de l’AECC i del CAP responsables d’uns programes, un de fisioteràpia aquàtica i un altre de psicoeducatiu, amb la presència de la presidenta de la Junta Comarcal de la Noguera i de Balaguer, Maria Buixó, i Manuel López, president de la Junta Provincial de l’AECC a Lleida.

38

Xerrada informativa al Voluntariat Corporatiu del Banc Santander El passat 5 de març va tenir lloc a la seu de l’AECC de Lleida una xerrada informativa al voluntariat corporatiu del Banc Santander. Gràcies a la seva motivació i compromís, podem dir que es tracta de l’inici de projectes comuns beneficiosos per a la lluita contra el càncer.


ACTIVITATS

ASSOCIACIÓ DE MALALTS/ES DE FIBROMIÀLGIA I SÍNDROME DE FATIGA CRÒNICA DE LES TERRES DE LLEIDA xerrades informatives amb gent que pateixen Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica El passat 16 de febrer es va celebrar la IV Jornada d’ Actualització Diagnòstica i Terapèutica en Fibromiàlgia a la Facultat de Medicina de Lleida. Ha comptat amb una gran participació: 118 pòsters, 45 relats presentats al II Premi de Relat que amb motiu d’aquest esdeveniment es convocava i més de 230 assistents, nombre impor-

40

tant malgrat que anava adreçat exclusivament a professionals de la salut. En aquesta ocasió s’ha donat especial protagonisme al component sensible i a la dimensió jurídica d’aquesta malaltia, però sense deslluir les exposicions de diferents treballs de recerca que estan tenint lloc actualment a Lleida i que són realment interessants.


ACTIVITATS

L’Associació Provincial de Laringectomiztats i Mutilats de la Veu de Lleida DIA NACIONAL DEL LARINGECTOMITZAT 50 voluntaris de l’Associació Provincial de Laringectomitzats de Lleida (APL), de la Federació Catalana de Voluntariat Social, de l’Associació de Veïns de la Bordeta i del voluntariat sènior de l’Ajuntament de Lleida han participat activament en les activitats organitzades per l’APL el dia 1 de març amb motiu del Dia Nacional del Larengectomitzat. La mobilització de tots aquests voluntaris ha permès arribar a un nombre important de població de la ciutat de Lleida i ampliar el coneixement de les limitacions i capacitats de les persones laringectomitzades, així com dels principals símptomes i factors de risc relacionats amb el càncer de laringe per incidir en la prevenció d’aquesta malaltia oncològica.

El lema escollit per les 20 associacions d’arreu de l’Estat espanyol per aquest dia ha estat “Que el cáncer no apague tu voz”. La Federació d’Associacions de Laringectomitzats de Catalunya (FALC) va editar diferents rètols en què s’indicaven els actes organitzats per les cinc associacions catalanes que pertanyen a la FALC, entre aquestes, l’APL de Lleida, amb el lema traduït al català: “Que el càncer no t’apagui la veu”.

aparèixer. També oferiran bossesmotxilles amb un consell fonamental: “Tu tens veu... Conserva-la!”.

Els voluntaris també van sol·licitar donatius als vianants per ajudar a mantenir els serveis, l’atenció social i els projectes que desenvolupa l’entitat, que ateses les greus retallades de l’administració estan en risc de des-

41


ACTIVITATS

ESCLEROSI MÚLTIPLE ASSOCIACIÓ DE LLEIDA TRACTAMENT NEUROREHABILITADOR EN ESCLEROSI MÚLTIPLE L’Esclerosi Múltiple (EM) és una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell i la medul·la espinal. Les fibres nervioses estan envoltades i protegides per la mielina, una substància composta per proteïnes i greixos que facilita la conducció dels impulsos nerviosos. Si la mielina és malmesa o destruïda l’habilitat dels nervis per conduir els senyals des del cervell i cap al cervell s’interromp i aquest fet produeix els símptomes de la malaltia. Les lesions de l’EM poden produir-se arreu del sistema nerviós central i, per tant, les seves manifestacions poden ser molt variades. Trobem símptomes de l’àrea motora que causen debilitat i falta de control de les extremitats, i també de l’àrea sensitiva, que causen la falta o alteració de la sensibilitat i del dolor. També són freqüents els trastorns visuals i les alteracions psicològiques i cognitives. L’esclerosi múltiple és una malaltia progressiva, fluctuant i imprevisible.

Tr a c ta me nt

Encara no disposem de cap tractament capaç de “curar” la malaltia, però sí de tractaments farmacològics i no farmacològics que ens ajuden a modificar l’evolució natural de la malaltia, i a tractar els brots i els símptomes.

De tractaments farmacològics, avui dia en disposem d’un ampli ventall, i és el neuròleg qui decidirà, juntament amb el pacient, quin és el més adequat per al seu cas, ja que cada EM és diferent en cada persona. L’altre tractament eficaç és la neurorehabilitació, que mira d’aconseguir una recuperació neurològica acompanyada d’una recuperació funcional. Això s’aconsegueix amb un equip multidisciplinar especialitzat que treballi de forma coordinada. És el mètode de treball dels Hospitals de Dia de la Fundació d’Esclerosi Múltiple (FEM). L’Hospital de Dia Miquel Martí i Pol (HdDMMP) és el centre neurorehabilitador de la FEM ubicat a Lleida, a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV). Està format per un equip qualificat que treballa de forma coordinada amb l’objectiu de disminuir les limitacions en les activitats i la restricció en la participació social de les persones amb discapacitat neurològica progressiva (EM i d’altres malalties neurològiques com ELA, Parkinson, Corea de Huntington, ictus, etc.), i augmentar així la qualitat de vida de la persona.

L’equip de l’HdDMMP està format per metges rehabilitadors, logopeda, terapeuta ocupacional, fisioterapeutes, psicòloga, neuropsicòloga, infermeres, auxiliars d’infermeria, treballadores socials, administrativa, recepcionista. També existeix una molt bona coordinació amb els neuròlegs i d’altres metges especialistes per tal de cobrir tots els símptomes de la malaltia. De fet, la majoria de les investigacions sobre la rehabilitació en pacients amb esclerosi múltiple demostren una millora de la funció motora i de la qualitat de vida sense que progressi la malaltia. Encara que els efectes de la rehabilitació es poden debilitar amb el temps, el tractament resulta útil per mantenir la independència el màxim temps possible. En tots els casos, el pacient ha de considerar la neurorehabilitació com una oportunitat per avançar en la convivència amb la malaltia en diversos aspectes de la vida, tant físicament com emocionalment i cognitivament. Els experts apunten que el tractament de rehabilitació en pacients amb esclerosi múltiple ha de ser individualitzat i que és imprescindible la participació d’un equip multidisciplinari, ja que això comporta beneficis per als pacients. Mònica Nieves


ACTIVITATS

DOWN LLEIDA IMPULS PER LA LECTURA FÀCIL L’accés a la lectura és una necessitat social i un dret reconegut en diversos textos legals nacionals i internacionals, i, alhora, llegir és un plaer que permet compartir idees, pensaments i experiències.

A través de la lectura fàcil fem accessible la lectura al 30% de la població que té dificultats lectores. A Down Lleida, des de l’any passat, els professionals de la Xarxa Nacional d’Educació de Down Espanya vam poder gaudir d’unes jornades de formació sobre lectura fàcil a càrrec d’Eugènia Salvador, codirectora de l’Associació Lectura Fàcil.

A partir d’aquí, hem impulsat ja dos tallers de lectura fàcil impartits per la tècnica i dinamitzadora Margarita Bartolomé gràcies a la col·laboració i suport de l’Obra Social Ibercaja de Lleida. Els i les joves que hi han participat s’han engrescat molt amb la iniciativa —després de la lectura del

clàssic “Romeu i Julieta” i la “Crida del Bosc”, i més d’aventures—, de la qual destaca la motivació per llegir, la comprensió lectora, l’expressió oral, el diàleg, l’intercanvi d’opinions, el foment de la imaginació... I ja estem pensant a posar en marxa el proper taller.


QUI SOM

44


COL.LABORADORS OFICIALS


GUIA DE SERVEIS SANITARIS DE LLEIDA

1/16 página

Ofereix els teus serveis dins la GUIA SANITÀRIA. Informa-te’n al telèfon 973 20 55 69

fem evolucionar la medicina estética 973 27 98 10

973 23 37 07 Av. Prat de la Riba, 50

LLEIDA

1/8 página

C/ Segrià, 26-30 · Pg. de Ronda, 74-76 25006 Lleida · www.nexusgroup.es

Laboratori d’Anàlisis Clíniques

973 26 63 00

www.hospitalmontserrat.com

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:


El nostre sistema de contracte INTEGRAL inclou TOTES les seves necessitats d’un Servei de Prevenció Aliè Serveis per empreses que necessiten cobertura legal

Gestió i implantació de la PRL; Seguretat, higiene, ergonomia, psicosociologia AVR + Planif de mesures correctores Formació a treballadors Investigació d’accidents

Vigilància de la Salut Reconeixements mèdics a empresa Disponibilitat d’unitat mòbil a empresa

Serveis Especialitzats Gestió Integral d‘emergències Realització plans d’autoprotecció; PAU’S Equips i sistemes de seguretat Serveis per empreses constructores Coordinacions de seguretat i salut en obres Plans de Seguretat i Salut Conseller de Seguretat Medicions higièniques: llum, soroll, amiant,... Formació en primers auxilis

Serveis per empreses amb estructura preventiva Assessoria per a la implantació del Sistema de Prevenció Preauditories del Sistema de Gestió de la Prevenció Medicions i Avaluacions Formació general o específica Presencial, semi-presencial, online Primers auxilis, RCP Risc electric, amiant, radiacions,...

Formació homologada per la FLC: Segons el conveni general de la construcció Segons el conveni general del metall Segons el conveni general del vidre i rotolació

Tramitació i inscripció al REA: Obtenció de la targeta professional de construcció (TPC)

Sol·liciti pressupost sense compromís Av. Segre,10 baixos· 25007 (LLEIDA) www.laborsalus.com · j.camp@laborsalus.com · Tel. 615 56 61 75


S E M O I D ’I D S CURSO R E G N A R T S ’E L A Oferta curs d’idiomes Irlanda The Horner School

INFORMA’T

Curs d’Anglès a Malta GSE Gatway

973 20 86 11

Ofertes especials

vàlides fins el 30 de juny Tenim altres opcions . . . Per més informació, truqui’ns.

s 14nidt e s e d

Places limitades

942€

Curs d’Anglès a l’Escola Kavanagh (Dublín)

ts 14 nide s e d

790€

Curs d’Anglès a Regne Unit Cambridge

ts 14 nide s de

827€

Curs d’Anglès a l’Escola Select English (Londres)

ts 15 nide des Vàlid fins al 30 de maig

626€

Work & Experience a Londres

ts 90 nide s de

500€

info@grup90.com C/ Abat Escarré 6, Baixos 25001 Lleida Título: G.C-1833

ts 14 nide s e d

888€

Campaments d’estiu per a nens d’11 a 17 anys (La Molina)

s 7 nitde s de

512€

MESALUT 02  

Revista de salud y bienestar encartada en el diario Segre de Lleida

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you