Page 1

L’HIPERBÒLIC

DESTINACIONS I TURISME SUPLEMENT ESTIU / 2008

Temps per viatjar


2

SUPLEMENT DESTINACIONS I TURISME

SUPLEMENT DESTINACIONS I TURISME L’HIPERBÒLIC 2

PRESENTACIÓ Anem de viatge

3

ESCÒCIA Viatge a la fi del móm

4

TURISMEJOVEBCN Mostra de Turisme Juvenil de Barcelona

6

FESCAT’08 Escoles d’estiu de cultura popular

6

ARA LLEIDA Gaudeix del millor estiu

7

REPORTATGE A l’estiu, el millor teatre clàssic

8

CLAP MATARÓ El Cruïlla de Cultures es consolida a Mataró

10

GREC’08 El Teatre Grec, epicentre artístic del Grec’08

11

MNAC Aquest estiu gaudeix del millor art

- PRESENTACIÓ

Anem de viatge L’estiu és especial per moltes coses. Perquè tens més temps lliure, perquè el bon clima fa que visquis més el carrer, la vida mediterrània, que t’obris més a la gent i que coneguis a persones que, potser, en una altra època de l’any et seria més difícil. Però, sobretot, són bones dates per viatjar. Els viatges són de les coses més importants que es poden fer a la vida. T’ajuden a créixer com a persona, a estimar, a compartir altres cultures i a descobrir que no ets el centre del món. Aquest suplement de Turisme i Destinacions vol ser una guia per a què, si no ho has fet encara, triïs la teva opció. Aquí trobaràs informació de tot tipus, des d’atractives ciutats fins a entorns que tenim molt propers i que ara podem gaudir amb més intensitat. Viatges llargs i caps de setmana originals. Música a l’aire lliure, esports d’aventura, festivals de teatre o conegudes urbs on conèixer de prop els escenaris reals de les nostres novel·les i pel·lícules preferides. Ara, sense la rutina de l’hivern, nosaltres som els protagonistes. Només cal estudiar les diverses possibilitats i triar el teu estiu. Comença l’aventura!


REPORTATGE - SUPLEMENT DESTINACIONS I TURISME

3

Viatge a la fi del món Diego Giménez diego@edicat.cat

Comentava Chesterton de les Illes Britàniques que aquestes tingueren, temps ençà, el privilegi poètic de ser la fi del món. El passat estiu vaig tenir

whisky. Hi ha una xarxa d’albergs molt ben equipats, dels quals recomano el d’Armadale. Però si hi ha un lloc que reuneix tots els punts que fan d’Escòcia un lloc diferent, aquest és Neist Point. Situat entre Glendale i Ramasaig, uns cingles entapissats d’un verd intens, amaguen un far que s’erigeix en el bastió monolític d’una bellesa natural on la solitud colpeix l’esperit acostant-nos a la veritat de nosaltres mateixos. Definitivament, un lloc per trobar-se o, millor dit, per perdre’s.

l’oportunitat de conèixer el subjecte de tan lírica definició per constatar que, tot i que els romans s’equivocaren en titllar la “Britain” com la terra més meridional del món, sí que, no obstant, hom té la sensació d’assistir al sostre del món, per exemple, quan camina pels penya-segats que

Història El nom “Scotland” prové de la tribu celta dels escots (scoti), que van arribar a Escòcia provinents d’Irlanda, tot i que el nom original en gaèlic és “Alba”. El Regne d’Alba fou fundat el 844 pel rei celta Kenneth Mac Alpin tot unificant els pictes (d’origen incert) i els escots. La cultura anglosaxona, provinent del sud, va tenir cada vegada una influència més important al regne d’Escòcia, i va arraconar la llengua i la cultura gaèlica a les Terres Altes. El 1707, el parlament escocès va aprovar la fusió dels regnes d’Escòcia i Anglaterra, i dels seus parlaments (les corones d’Escòcia i Anglaterra s’havien unit des de 1603). El nou parlament unificat es va establir a Londres, al palau de Wesminter. El 1999 es va aprovar la devolució del parlament escocès a Edimburg. Aquest parlament té una sèrie de competències en afers exclusivament escocesos.

perfilen la costa escocesa. Altres llocs d’interès La illa d’Skye Un dels indrets que segueixen aquesta exposició el trobem a l’illa escocesa d’Skye, situada a l’extrem oest de l’arxipèlag. Es pot arribar a l’illa sense haver d’agafar el ferri, ja que un pont l’uneix amb la resta d’Escòcia. En 1.656 km2 d’illa, els habitants es guanyen la vida amb el turisme, l’agricultura i el

· Portree · Elgol · Uig · Dunbegan

Llibres El mirall escocès Xavier Solano Catalunya i Escòcia han estat comparades sovint pel paper que totes dues nacions representen dins els respectius estats. És per aquest motiu que el cas escocès i allò que representa políticament resulta d’un interès cabdal des de la perspectiva catalana. Xavier Solano, analista polític del Partit Nacional Escocès, explica tot allò que cal saber per entendre l’Escòcia del segle XXI i el debat que hi està tenint lloc en aquests moments sobre la seva independència en un moviment que no para de guanyar partidaris. El mirall escocès és un assaig rigorós que us aportarà les claus per analitzar i comparar la situació política de les dues nacions.

Faros, viajes alrededor de Escocia Walter Scott Sir Walter Scott, primer baronet (15 d’agost de 1771 - 21 de setembre de 1832), va ser un prolífic escriptor de novel·les històriques, poeta i editor escocès, i conegut a tot Europa a la seva època. En cert sentit, Scott va ser el primer autor que va tenir una veritable carrera internacional al seu temps, amb molts lectors contemporanis a Europa, Austràlia i Amèrica del Nord. Faros, viajes alrededor de Escocia és un llibre de viatges on Scott recull descripcions de la gent i la geografia escoceses amb els fars com a fil conductor.

Adreces d’interès Aeroport de Glasgow http://www.glasgowairport.com Aeroport Inverness http://www.invernessairport.com Visit Scotland http://www.visitscotland.com Skye, the Island and lochalsh http://www.skye.co.uk


4

SUPLEMENT DESTINACIONS I TURISME - REPORTATGE

Mostra de Turisme Juvenil de Barcelona La Mostra de Turisme Juvenil de Barcelona arriba del 5 de juny al 31 de juliol per oferir-te informació, assessorament i propostes per a què preparis el teu viatge.

Què hi trobaràs? Als equipaments:

La mostra es realitza al Centre d’Informació i Assessorament per a Joves – CIAJ, El Punt – PIJ SantsMontjuïc, PIJ Sarrià-Sant Gervasi, PIJ Gràcia, PIJ Sant Martí i Biblioteca Jaume Fuster. Totes les activitats són gratuïtes!

- Activitats: tot un seguit de conferències, xerrades, exposicions, tallers... que, a càrrec de professionals del turisme, viatgers experts, escriptors, fotògrafs..., t’orientaran i t’ajudaran en la planificació del teu viatge. - Fons bibliogràfic especialitzat: literatura de viatges, llibres sobre expedicions, atles i cartografia, llibres de fotografia i guies de viatges. - Ordinadors des dels quals podràs navegar per Internet i fer les cerques oportunes per planificar el teu viatge. - Espai de consulta: un lloc on poder llegir amb tranquil·litat tota la informació que se t’ofereix.

- Assessorament personalitzat a càrrec d’un/a expert/a en turisme, que atendrà les teves demandes per a què planifiquis les teves vacances (només al CIAJ). - Viatgeteca: informació de tots els països i regions del món, guies de viatge, mapes, camps de treball, turisme solidari... (només al CIAJ).

A www.bcn.cat/mostraturisme: - Tota la informació de les activitats que es realitzen dins la Mostra de Turisme Juvenil 2008. - Fòrum virtual sobre viatges des del qual podràs demanar tota la informació que et calgui i intercanviar experiències amb altres viatgersinternautes.

+ Info: www.bcn.cat/mostraturisme www.bcn.cat/joventut


6

SUPLEMENT DESTINACIONS I TURISME - FESTCAT’08

Festcat08, escoles d’estiu de cultura popular Arriba la 12ena edició del curs de música tradicional i popular que aquest any es celebrarà a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), del 20 al 26 de juliol. La Festcat és l’aposta del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat per potenciar la cultura d’arrel popular a l’estiu.

Com diu el director artístic, Pep Coca, “el Curs cerca, doncs, la comunicació i el contacte. El profit no consisteix tant en una adquisició de tècnica o de repertori com en la intensa vivència d’un temps especialíssim en què la música tot ho amara. Per això, no ens podem limitar a parlar d’oferta lectiva, i a les classes d’instrument del matí i als tallers temàtics de la tarda cal sumarhi tot allò que succeeix així que sortim de l’aula: activitats, concerts, trobades, ballades, sobretaules... Aquest és un format que s’ha revelat útil al llarg de més d’una dècada, però en el qual no poden faltar innovacions i novetats: exactament el modus operandi de la cultura popular”. Cursos d’instrument: Acordió diatònic, Cant col· lectiu, Cant solista, Flabiol, bombo i cornamuses, Gralla i timbal, Guitarres, Instruments de pua, Instruments de vent, Panderos mediterranis, So insistent/sound system, Tarota, Viola de roda, Violí i instruments de pua, Violí i instruments d’arc.

Tallers Audioedició; Les cançons de Beget; Fet a casa: Lutieria domèstica; Improvisació folk; Música i dansa: una relació íntima; Música medieval catalana; Músiques del gran nord: Blugeras, Blues, Cajun; Músiques d’ultramar: anades i tornades; Tall del rel: folk rock català; Les vares musicals de l’Ebre al Segura.

“L’inscripció al curs d’estiu i reserva

+Info: Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí C/ 11 de setembre 17257 Torroella de Montgrí Telèfon: 972 76 06 05 Fax: 972 76 06 48 annamaria@joventutsmusicals.com http://festcat.amtp.cat

d’allotjament durant el mes de juny

SUPLEMENT DESTINACIONS I TURISME - LLEIDA

Gaudeix del millor estiu, AraLleida Esports, natura, cultura i moltes emocions estan darrere d’unes de les millors opcions per treure el màxim de l’estiu. Parlem de Lleida i del seu ventall d’activitats, que ens apropen al millor de nosaltres mateixos. Lleida es considera líder a l’estat en esports d’aventura, amb més de 150 empreses especialitzades i la celebració de campionats del món (caiac, parapent, ala delta, piragüisme...), com també una terra d’excepcional bellesa per als aficionats a la natura (senderisme, SGR, BTT, passejades a cavall, pràctica de la pesca i la caça...). Gràcies a la seva diversitat d’espais naturals, amb l’únic Parc Nacional de Catalunya -Aigüestortes i Estany de Sant Maurici-, els seus cabalosos rius

ideals per a la pràctica del ràfting i els més de 500 llacs per conèixer, Lleida és plena de racons per descobrir i compartir amb els amics o amb la família les emocions més sorprenents. Esports Esports d’aire, esports d’aigua, esports extrems, golf, caça, pesca, esquí, senderisme, cicloturisme. Natura Parcs, aiguabarreig, Boumort, Camí natural d’Utxesa, Congost de Mont-rebei, El Montsec, Estany d’IvarsVila-Sana, Parc de Collegats-Terradets, Parc de la Mit-

jana, Vall del Riu Llobregós, espais naturals, centres i organismes, Parc Astronòmic del Montsec, Centre de Natura d’Odèn, Centre de Fauna del Pont de Suert, Les Planes de Son, rutes de senderisme, trekking pels parcs i Aran, senderisme de gran recorregut. Cultura Lleida antiga, Lleida medieval, Lleida renaixentista, Lleida modernista, Lleida ciutat, Museus, Picasso, Josep Guinovart, arts escèniques, festivals de música, artesania autòctona, festes populars, rutes culturals, centres i organismes, Centre social i cultural “la Caixa”, Centre d’art i natura.

+Info: Rambla Ferran, 18, 3r pis 25008 Lleida (Spain) Tel. 902 101 110 Fax 973 24 55 58 E-mail: lleidatur@lleidatur.com Web:www.lleidatur.com

Turisme de Lleida El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida és un ens de promoció turística creat l’any 1989 per a la gestió de l’oferta turística de les comarques lleidatanes: una terra privilegiada i amable per gaudir

tot l’any d’una gran varietat d’esports, d’una cultura singular, d’una gastronomia autòctona i d’un turisme rural. L’hostatge . terra a nostr la de ria més autèntica


REPORTATGE - SUPLEMENT DESTINACIONS I TURISME

7

Albert lladó, albert@edicat.cat

A l’estiu, el millor teatre clàssic L’estiu és temps de viatjar i d’anar a concerts però també, de gaudir del millor teatre clàssic. A Espanya, hi podem trobar dos dels millors festivals d’Europa. Per una banda, a Extremadura podem gaudir del Festival de Mèrida que enguany, en la seva 54a edició, celebra els seus 75 anys d’història amb el reconeixement a l’actriu uruguaianocatalana Margarida Xirgu, que va ser la primera actriu del teatre romà el 1933. Per altra banda, a Ciutat Reial, podem anar al Festival d’Almagro, on podem gaudir d’espectacles en viu a l’únic “corral de comèdies” que queda en actiu.

Si vols saber totes les activitats, els

Mèrida, la veu de la història

horaris, reservar les teves entrades

Enguany, el festival més antic de la península arriba als 75 anys. Amb un amfiteatre i un teatre romans en excel·lents condicions de conservació, es prepara per recordar a Margarida Xirgu, que va ser la Medea de Sèneca a la reconeguda traducció de Miguel de Unamuno. Mèrida ha volgut anar més enllà del festival i, a part d’un estiu ple d’obres clàssiques – com l’Electra d’Eurípides o l’Edip Rei de Sòflocles –, les diverses activitats i exposicions s’allargaran fins al novembre. Però, sens dubte, l’acte més important tindrà lloc el proper 21 de juny, quan Núria Espert – molt implicada amb el festival i la ciutat – inaugurarà la gala d’aquesta 54a edició.

Si vols conèixer amb més profunditat la història d’Almagro, els seus espais, comprar les teves localitats o com arribar-hi des de Catalunya, ho pots fer des del web www.festivaldealmagro.com

o, fins i tot, demanar treballar com a extra, només has d’entrar al web www.festivaldemerida.es Almagro, el record del Segle d’Or Visitar Almagro és tenir la sensació que, en qualsevol moment, et creuaràs amb Lope de Vega. Un municipi, capital històrica de la Manxa, que des del 1978 organitza un festival de teatre clàssic que s’ha convertit en un referent europeu amb més de 60.000 visitants. Les obres es representen en patis, esglésies i claustres emblemàtics. Sens dubte, però, l’estrella del festival és el Corral de comèdies, del segle XVI, situat a una banda de la Plaça Major. Enguany, el festival està dedicat a la figura de la dona sota el títol “Clásicas”. Entre les obres que es podran veure des de finals de juny, i durant tot el juliol, destaquen una versió del Don Juan de Tirso de Molina, dirigida por Emilio Hernández i protagonitzada per Fran Perea, i un Hamlet, dirigit i protagonitzat por Juan Diego Botto.


8

SUPLEMENT DESTINACIONS I TURISME - REPORTATGE

El Cruïlla de Cultures es consolida a Mataró Mataró torna a oferir-nos un dels festivals que ja s’ha fet un nom propi a l’escena musical i cultural europea per la seva oferta de qualitat, coherència i diversitat. La quarta edició del Cruïlla torna a apostar fort per un plantejament artístic que ofereix als seus espectadors la possibilitat de descobrir abans que ningú les propostes que obren els camins d’allò que està arribant. La intenció dels organitzadors és que el públic pugui gaudir i recordar, quan hagi passat el temps, que va ser a Mataró on va descobrir o es va retrobar amb artistes que marquen o marcaran tendència.

Un estil propi El festival de música Cruïlla de Cultures és un rara avis en el moment en què estem. És un festival que busca la complicitat de tothom, mantenint la independència de gestió de la seva direcció, una empresa d’economia social que gestiona la Casa de la Música Popular de Mataró. Però sobretot és un festival amb un estil propi que és possible gràcies a la implicació dels artistes i de les seves agències, de les diverses administracions públiques, tant locals com autonòmiques, que hi participen activament, dels patrocinadors... Però, sobretot, el Cruïlla de Cultures és una realitat gràcies al teixit social que va creant amb associacions d’immigrants, associacions de veïns, entitats governamentals i no governamentals, dinamitzadors socials i musicals, petites empreses privades i associacions d’empresaris. Tot això fa que l’anomenada “World Music” o “Música d’arrel” s’estengui a tots els públics. Per als organitzadors, la multiculturalitat és una realitat i no, una moda esnob.

Un festival d’autor Vivim un moment extraordinari pel que fa als festivals musicals. L’oferta creix i creix, tant pel que fa a la diversitat d’estils i de conceptes com pel pes específic dels artistes participants. En aquesta situació, que ha generat una evident competència, des de Mataró s’aposta per un projecte de programació que podríem qualificar d’autor, allunyada dels grans noms mediàtics presents a la majoria d’esdeveniments i farcida de referències musicals poc conegudes o que no han aconseguit encara una visibilitat o un impacte dins l’escena que faci justícia al seu indiscutible nivell artístic.

Informacions pràctiques VENDA D’ENTRADES ANTICIPADES: · A LA WEB DEL FESTIVAL (Venda on line amb el sistema CODETIKETS: Entrades impreses a casa) www. cruilladecultures.com · TOTES LES OFICINES DE CAIXA LAIETANA · MATARÓ: TRAK: C/ Sta. Teres, 4 ROBAFAVES: C/Nou, 9 PATRONAT DE CULTURA: C/St. Josep, 6

ADRECES DELS RECINTES DELS CONCERTS - PARC CENTRAL: Pça. Espanya - SALA CLAP: c/Serra i Moret, 6 - TEATRE MONUMENTAL: La Riera, 169 - CAMP DE FUTBOL DE CERDANYOLA: c/ De l’estadi, s/n - PATI DE CAN MARCHAL: c/ Sant Joaquim, s/n - PRIVAT: c/Carrasco i Formiguera, 32 - PLATJA DEL VARADOR - PASSEIG DEL CALLAO

AUTOBÚS ESPECIAL BARCELONA -CRUÏLLA - BARCELONA El Festival habilitarà durant els dies de concert autobusos especials que sortiran des de Barcelona i aniran directament al recinte del concert. Un cop acabat el concert, l’autobús tornarà a Barcelona. Per consultar horaris i fer la reserva : www.cruilladecultures.com. MATARÓ, CRUÏLLA DE CULTURES 2008.


10

SUPLEMENT DESTINACIONS I TURISME - GREC’08

Troilus and Cresida del 3 al 6 de juliol

El Teatre Grec, epicentre artístic del Grec’08 Arriba, per a tots els amants de la dramatúrgia, el millor festival de teatre de l’estat. L’edició d’aquest any concentra la meitat de l‘aforament als espectacles programats al teatre de Montjuïc, que es posiciona, volgudament, com a epicentre artístic del festival. De la programació del Teatre Grec, en podem extreure l‘essència de la graella de tot el festival: teatre clàssic i contemporani, d‘aquí i de fora, dansa, música clàssica, circ, hip hop, fados, Dido & Aeneas de l’11 al 13 de juliol - Foto Sebastian Bolesch

pop, rock i flamenc. Acollirà 7 produccions d’arts escèniques –Història del soldat, d‘Stravinsky, l‘espectacle inaugural; Andròmaca, d‘Eurípides; El ángel exterminador, de Buñuel; Sutra, a càrrec de Sidi Larbi Cherkaoui; Las Troyanas, d‘Eurípides; Mujeres, sota la direcció de Mario Maya, i la Nit de Circ- i 6 concerts de música: Orchestra di Piazza Vittorio, Xavier Rudd, Mísia, John Surman Quartet, Buika, i el Rèquiem, de Mozart, a càrrec de l‘Orquestra Simfònica i Cor del Liceu. El Grec continua apostant per la poesia del carrer. El 25 de juliol acollirà, de nou, una vetllada de hip hop, i el 27 i 28 de juliol es convertirà en una carpa a l‘aire lliure en una nova nit de circ.

Grans equipaments culturals Quan el festival abandona Montjuïc ho fa per aliar-se amb els actors centrals de la cultura de Barcelona a través de projectes específics dissenyats juntament amb els responsables d‘aquests equipaments. Enguany, el Macba oferirà tres nits de música d‘avantguarda dels anys 60, el Museu Picasso acollirà un

espectacle de teatre brossià, el CCCB li prendrà el pols a l‘escena alternativa britànica més emergent, al Palau de la Música es podrà veure un espectacle del barroc musical (Monteverdi) de Carme Portacelli sobre textos de Torquato Tasso, a l‘Auditori hi haurà un concert homenatge a Mariana Pineda a càrrec d‘Albert García Demestres i Antonio Carvajal dirigit per Xavier Albertí, el Caixafòrum proposarà un recorregut musical per països i èpoques diferents amb un cicle de sis concerts, la Fundació Miró programarà jazz cada dijous de juliol, i el Gran Teatre del Liceu hi serà present amb el Rèquiem de Mozart.

Homenatges a Mercè Rodoreda i a Joan Brossa Amb motiu del centenari del naixement de Mercè Rodoreda, Carlota Subirós ha creat Rodoreda. Retrat imaginari (Mercat de les Flors), espectacle basat en la vida i obra de l‘escriptora. Els poetes Carles Hac Mor i Ester Xargay retran un homenatge a Joan Brossa en el desè aniversari de la seva mort i convertiran el Museu Picasso en un temple brossià amb l‘espectacle En Brossa fa dissabte a can Picasso.

La millor opció per gaudir del teatre L’Orchestra di Piazza Vittorio 5 de juliol

El Festival Grec 08 alçarà el teló el dimecres 25 de juny i s‘allargarà fins el proper 2 d‘agost. En total s‘hi han programat 57 espectacles: 23 produccions teatrals, 11 espectacles de dansa i 23 actuacions musicals.

+Info: www.bcn.cat/grec


MNAC SUPLEMENT DESTINACIONS I TURISME

11

Aquest estiu, gaudeix del millor art al MNAC El Museu Nacional d’Art de Catalunya reuneix en un itinerari pràcticament ininterromput una excepcional mostra d’art català, des del romànic fins a mitjan segle xx, i el presenta en paral·lel als grans moviments europeus. La visita permet una lectura aclaridora de la història de l’art europeu en general, a la vegada que es dibuixa el caràcter singular que adopten els diferents corrents artístics en l’àmbit cultural català.

Monedes en lluita Catalunya a l’Europa napoleònica Del 5 de juny de 2008 al 3 maig de 2009. Amb motiu de la commemoració del bicentenari de l’inici de La Guerra del Francès o de la Independència (1808-1814), un dels períodes més convulsos de la història contemporània del país, el MNAC organitza una exposició que explora el paper protagonista de la moneda, de la medalla commemorativa i de les condecoracions al llarg de la guerra a Catalunya.

Duchamp, Man Ray, Picabia (26 de juny - 28 de setembre) Organitzada per la Tate Modern de Londres en coproducció amb el MNAC, aquesta exposició reuneix a Barcelona prop de 300 obres que presenten els principals temes explorats per aquests tres artistes durant la seva experiència dadaista. La mostra aplega pintures, objectes -entre els quals destaquen els famosos ready-mades de Duchamp-, fotografies i films que reflecteixen l’univers compartit per aquestes tres icones de l’art del segle XX.

Activitats a l’entorn de l’exposició Cicle de conferències Duchamp, Man Ray, Picabia, antiart al segle XX (dins del programa Els juliols de la UB ). Coordinació: Lourdes Cirlot Valenzuela, catedràtica d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, i Herman Bashiron Mendolicchio, doctorand i becari del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona

+Info:

Museu Nacional d’Art de Catalunya Palau Nacional. Parc de Montjuïc 08038 Barcelona Tel. 93 622 03 60 (oficines) 93 622 03 76 (Museu) info@mnac.es www.mnac.es

Calendari 14 de juliol Duchamp, Man Ray, Picabia: la trobada dels amics Lourdes Cirlot, catedràtica d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. Sobre la fotografia i el film Dawn Ades, catedràtica d’Història de l’Art de la Universitat d’Essex 15 de juliol Man Ray: blanc i negre Duchamp, Man Ray, Picabia: visita a l’exposició Jennifer Mundy, comissària de l’exposició i cap d’Investigació de la Col·lecció d’Art Internacional de la Tate Modern de Londres 16 de juliol Duchamp, Man Ray, Picabia: connexions catalanes Elena Llorens, adjunta de conservació de la col·lecció d’Art Modern del Museu Nacional d’Art de Catalunya - MNAC L’impacta del romànic i el modernisme en l’obra de Picabia i Man Ray Mariàngels Fondevila, conservadora de la col·lecció d’Art Modern del Museu Nacional d’Art de Catalunya - MNAC 17 de juliol Lee Miller i Man Ray Katherine Slusher, autora i comissària d’exposicions Ciutats i moviment: la dimensió internacional del dadà Herman Bashiron Mendolicchio, doctorand i becari del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona 18 de juliol Les màquines solteres Duchamp: les claus estètiques de les seves estades a Catalunya Pilar Parcerisas, historiadora de l’art i comissària d’exposicions Dates 14 al 18 de juliol Horari de 16 a 20.30 h Lloc Auditori del MNAC Informació i inscripcions a la Universitat de Barcelona Servei de traducció simultània La inscripció al cicle inclou un passi gratuït per visitar l’exposició (vàlid els dies de durada del curs)


Suplement dest. i turisme 064  

Revista gratuïta per universitaris