Page 1

ESTUDIA SUPLEMENT

ABRIL / 2009

“Totes les oportunitats per aprendre”


SUPLEMENT ESTUDIA SECUNDÈRIA

2

PRESENTACIÓ Torna el Saló

3

DEIÀ El disseny de l’entorn humà

5

EUNCET Ade a l’ENCET

6

REPORTATGE Parla bé en públic

10

REPORTATGE Català en línia

2

SUPLEMENT ESTUDIA - PRESENTACIÓ

Torna el Saló, tornen les oportunitats En temps de crisi, el valor afegit de l’Educació cobra més sentit que mai. I és que, des de la revista Secundèria, sempre hem defensat que una bona formació no només obre possibilitats d’un futur professional esperançador, sinó que assegura una societat més lliure, més cohesionada i més forta. Si els ciutadans som millors en el nostre treball, millor serà el nostre país. Ara, i del 18 al 22 de març, torna el Saló de l’Ensenyament, ubicat al Recinte Montjuïc de Barcelona, que és un punt de trobada de referència per a l’educació a Catalunya. Els seus 70.000 visitants podran consultar totes les opcions per prendre decisions respecte al seu futur professional. N’hi ha per a tots els gustos i inquietuds. Hi participen més de 150 expositors d’estudis universitaris, estudis de formació professional, altres estudis superiors, estudis complementaris, formació ocupacional, estudis d’idiomes i centres de batxillerat i serveis a l’educació. I, naturalment, també ens podreu trobar a nosaltres, que estarem encantats de poder intercanviar impressions amb tots els nostres lectors.

11

ESEC Una oferta d’educació superior diferent

13

DIGITAL TEXT Innovació a l’aula

14

PROJECTE CLARÍN Recerca en huimanitats

15

ABAT OLIBA Dobles llicenciatures

És per això que hem preparat aquest Suplement Estudia. A les properes pàgines, hi trobareu algunes de les opcions més atractives, un llistat de centres autònoms, algunes universitats amb estudis específics i un ampli ventall de possibilitats. També podreu llegir un reportatge sobre recursos per treballar millor en català, un altre per enfortir la vostra oratòria – imprescindible avui segons a què us vulgueu dedicar – i, en definitiva, una guia per no perdre’s en la difícil decisió de triar una carrera professional. Com més informació, millor.


REPORTATGE - SUPLEMENT ESTUDIA

3

Els estudis de Disseny d’interiors: el disseny de l’entorn humà El disseny d’interiors no és un artifici ni un objecte de luxe, sinó un mecanisme per col•laborar activament en la millora de les condicions de vida de les persones, per fer que l’estada en els espais d’espera, residència, oci o consum sigui còmoda i agradable. Aquest és el plantejament de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Deià. Si també és el teu, aquí tens una excel•lent opció per a la teva formació. El centre i els estudis L’EASD Deià és un centre públic del Departament d’Educació especialitzat en els estudis oficials de Disseny d’interiors. Aquests ensenyaments estan estructu-

rats en dues tipologies, cinc Cicles Formatius de Grau Superior (Projectes i Direcció d’Obres, Moblament, Arquitectura Efímera, Elements de Jardí i Aparadorisme) i els Estudis Superiors de Disseny.

La professió i la formació Els interioristes participen activament en la configuració dels diferents espais per on transcorre la nostra vida i, per tant, a banda de contribuir amb propostes creatives i funcionals que facilitin l’ús de les diferents instal•lacions, aporten també noves propostes d’interacció entre les persones per millorar-ne la relació i la comunicació. Són, en definitiva, una peça clau que col•labora activament al benestar humà. Per tot això és necessària una bona formació tècnica, artística i humanística, i aquesta és la base dels coneixements que ofereix l’EASD Deià.

Tota la informació de Escola d’Art Superior de Disseny Deià al web www. deiadisseny.com

de jardins o d’arquitectura efímera, així com les tasques de direcció d’art i atrezzo cinematogràfic, televisiu i publicitari.

Espais d’actuació professional Professorat multidisciplinar El professorat de Deià és un equip de formació diversa: arquitectes superiors i tècnics, llicenciats en Belles Arts, Història de l’Art, Sociologia i Pedagogia, i que, en la varietat de la seva formació i pràctica professional, aporta als alumnes els recursos necessaris per treballar en el món professional del disseny dels diferents entorns humans: despatxos professionals de disseny i de creació interdisciplinària, despatxos d’arquitectura, empreses de disseny de mobiliari,

La tipologia d’espais on intervenen els professionals del disseny d’interiors abraça un ampli camp d’actuació i es concentra, sobretot, en aquells espais on la interacció humana hi és fonamental: l’habitatge, les oficines i centres de treball, les escoles, els centres de salut, els locals comercials, els espais d’oci, els espais expositius, les escenografies publicitàries i televisives, els espais firals... Així, es pot parlar de disseny de l’entorn humà, l’espai que es genera en els diferents ambients i que, en fer-ho, utilitza la llum, els materials, la textura, els colors, la forma, per crear l’atmosfera desitjada.


CURSOS D’IDIOMES Colò

nies en anglès

de 6 a 12 anys

ys

Cursos a l’estranger a partir de 12 an

DDCOUUBRLÍKBNLCÍN K R O RES ND S E R D N O LLO N LEDON OB D LE B WIM IM W BRISTOL O OL RGT BUIS IMR EDB EDIMBUR

TORONTO Amb la col·laboració de:

TORONTO VANCOUVER COUV PARÍS VAN BERLÍN FRANKFURT MUNICH SIDNEY

PARÍSBERLÍN

RT FRANKFUU NIC M

Apunta’t al A Saló ESTUDI

Aer Lingus, vols directes a Irlanda

R O SA D EL S V EN TS , A ER LI N G U S i SE C U N D ÈR IA

SORTEGEM

2 VOLS A IRLANDA

SENSE TAXES

ROGRAMA

EL P + 12% DESCOMPTE EN

9 0 2 5 0 4sv0en0ts3id io m a s. es

w w w .r o sa d el

SIDNEY

Les millors tarifes per a joves estudiants

VINE I GAUDEIX-NE!!! Contracta’ns al 902 502 737 o be a traves de la nostra pàgina


EUNCET - SUPLEMENT ESTUDIA

5

Administració i Direcció d’Empreses: ADE a l’Euncet T’interessa el món empresarial? Has pensat en convertir-lo en el teu àmbit professional? Vols dedicar-t’hi? Si et preguntes on pots rebre la millor formació, aquí tens la resposta: Euncet, l’Escola Universitària Caixa Terrassa t’ofereix la millor educuació en Administració i Direcció d’Empreses. Una opció que assegura als estudiants una sòlida i professional formació per incorporarse al món laboral amb garanties d’èxit.

N RGO VER

N T

CH

Què és l’Euncet? L’Euncet és l’Escola Universitària Caixa Terrassa on pots trobar els millors serveis i recursos per preparar-te i incorporar-te de ple al mercat laboral. A més, la titulació en Administració i Direcció d’Empreses que s’obté després d’haver cursat els 4 anys del grau, està oficialitzada per la Universitat Politècnica de Catalunya.

Un model educatiu innovador Allò que fa diferent l’Euncet de la resta d’escoles universitàries és el seu model educatiu. L’objectiu de l’escola és oferir els coneixements teòrics propis de cada

ensenyament i, alhora, formar l’alumnat en habilitats, actituds, valors i eines per integrar-se amb garanties al món laboral. La millora dels coneixements en l’àmbit empresarial (finances, màrqueting, tecnologia de la informació i la comunicació, etc) i l’ampliació de les competències professionals de cada alumne són els pilars d’aquest model educatiu. La combinació d’aquestes estratègies de formació et permetrà accedir al mercat laboral amb més garanties i, per tant, aconseguir l’èxit professional ben aviat.

El Servei d’Orientació Personal i Desenvolupament Professional Una de les eines diferencials que ofereix l’Euncet és el Servei d’Orientació Personal (SOP). Aquest departament, format per un equip de professionals preparats, t’assessora tant en l’àmbit acadèmic com en el professional. Aquest assessorament es duu a terme en grups reduïts per fer un seguiment completament personalitzat de l’estudiant. A més, l’Euncet disposa d’una assignatura pròpia anomenada Desenvolupament Professional, que combina el treball individual i en equip, per treballar aspectes com l’autoconfiança, l’empatia, el treball en equip, el compromís ètic, la planificació i organització, les habilitats comunicatives, la presa de decisions, etc. Amb aquesta innovadora assignatura aprendràs qüestions estratègiques sobre el món empresarial que t’ajudaran a aconseguir les teves fites professionals.

La Borsa de Treball de l’Euncet Finalment, cal destacar el Servei de Borsa de Treball de l’Euncet. Gràcies a una nova eina de gestió que s’ha implantat recentment, tots els estudiants que vulguin trobar feina poden oferir directament la seva candidatura a l’empresa que demanda el lloc de treball. D’aquesta manera, l’escola estableix un pont directe entre l’estudiant interessat i l’empresa.

EUNCET Escola Universitària Caixa Terrassa Euncet Crta. de Terrassa a Talamanca km. 3 08225 – Terrassa Tel. 93 730 19 00

www.euncet.es


6

SUPLEMENT ESTUDIA - REPORTATGE

Parla bé en públic: obre’t portes Parlar bé en públic t’ajudarà en els estudis, millorarà la teva vida social i t’obrirà més portes a nivell professional. L’oratòria és l’art de parlar bé en públic. Dominar les tècniques de l’oratòria té molts beneficis. El primer de tots, la confiança i seguretat que sentiràs en tu mateix en qualsevol situació, en una entrevista de feina o en una festa on no coneixes ningú.

Busca els teus models Malia i Sasha, les filles de Barack Obama, president dels Estats Units, seran unes bones comunicadores, no en dubtis. Perquè tenen bons models (pare i mare són oradors excel·lents), perquè com que de ben petites ja es troben amb grans auditoris, tenen consciència escènica. I sobretot, perquè estan rebent una bona educació: als Estats Units es dóna molta importància a aquesta habilitat. La primera repercussió positiva al nostre país de l’elecció de Barack Obama és l’admiració que ha causat la seva eloqüència. Obama ha inspirat confiança en sectors de la població molt diversos a través d’un aspecte molt cuidat, uns discursos ben construïts i una capacitat d’expressió altament seductora. Si no tens la sort de comptar amb uns bons models propers i a l’escola es reforça més l’escriptura que l’expressió oral, no desesperis. Hi ha moltes maneres d’adquirir aquestes habilitats:

Observa els polítics, els professionals de la comunicació i qualsevol persona que parli a la ràdio o surti a la televisió. Pots fixar-te en la seva veu, en la posició del cos, en la gesticulació, en la indumentària. Fixa’t en els millors professors que tinguis: Quin és el que et fa agradar l’assignatura? Com ho fa? Com parla? Com es relaciona amb els alumnes? Quins recursos expressius fa servir?

Coneix les tècniques Aprèn bé els recursos que expliquen els teus professors de Filosofia, Literatura i Llengua. Encara que a classe costi de trobar-hi aplicació, les figures retòriques, les normes gramaticals, les tècniques d’elaboració d’un escrit o un bon vocabulari són imprescindibles per dominar l’art de la persuasió.

Els deu consells bàsics Aquí tens els deu consells bàsics par parlar bé en públic:

Fes-te un esquema

Estructura el contingut. El públic percep clarament si les idees estan ordenades, si el discurs és lògic, i associa la coherència del discurs a la coherència del pensament de qui el diu. Inverteix, doncs, el temps necessari en la preparació, endreça el que vols dir i fes-te un esquema, si cal, per no perdre el fil.

Fes un bon principi i un bon final

Dissenya un començament que capti l’atenció, que desperti l’interès en tu i en el teu tema. Pensa que la primera impressió compta molt i, si comences bé, ja tens el públic a la butxaca. I no t’oblidis del final: cal tancar el tema i és l’última oportunitat que tens per convèncer. No et precipitis, no perdis força i, sobretot, no tallis el discurs amb un “I ja està”.

Assaja

Assaja sempre les teves intervencions de més compromís. Aconseguiràs més fluïdesa i podràs controlar el temps de l’exposició. Procura no excedir el temps que t’han donat. Però tampoc no et quedis curt! Una cosa i l’altra transmeten una imatge de poca preparació.

Cuida el teu aspecte

Sobretot, tingues cura de la higiene. Tant si ets clàssic com modern, pijo o progre. Tant si vas amb uniforme com sense, és primordial tenir un aspecte polit. Saps que inspiraràs més confiança i tothom et jutjarà amb més benevolència? És una reacció inconscient que tenim tots quan veiem algú, especialment si és el primer cop. Procura sobretot que els cabells no et tapin la cara: cal que et puguis comunicar amb la mirada, de tu a tu amb el teu públic. Et posis el que et posis, és important que t’hi sentis còmode perquè et donarà seguretat.

Controla els moviments del cos i la gesticulació

Amb el cos, diem allò que no podem dir amb les paraules. Amb el cos, diem si som tímids, nerviosos, insegurs, passem por... O tot el contrari. Aprèn davant un mirall a “col·locar-te” amb una actitud natural i ferma alhora. Tingues el cos “encès” (obert cap al públic, traient el pit) i no apagat! No et deixis anar, no et recolzis a les taules, no t’escarxofis a la cadira. Busca l’estabilitat sobre els dos peus lleugerament separats i en paral·lel, treu pit i aixeca el cap, relaxa les espatlles: aquesta posició t’ajudarà a respirar i dirà al teu públic que ets una persona segura i ben preparada, que controla la situació.

Mira el teu auditori

Mirar els ulls de les persones costa, sobretot si són moltes alhora. Però quan ho facis t’adonaràs del poder que té la mirada. Podràs saber què fa i què pensa el públic. Però, sobretot, establiràs una veritable comunicació amb ell: parlar a un auditori no és fer un monòleg sinó un diàleg amb totes les persones que tens al davant. Procura mirar tothom: si deixes algú exclòs del teu camp visual, se sentirà exclòs de l’acte i les teves paraules perdran impacte.


7

Parla alt, clar i sense córrer. Vocalitza!

Cuida el teu vocabulari

El primer objectiu és fer-te entendre. Oblida la vergonya i parla amb energia, que se’t senti. Així mostres més seguretat. I no corris! Les presses delaten nerviosisme i ganes d’acabar. Si corres massa, no podràs respirar bé i a més, no li donaràs temps al teu auditori d’assimilar els missatges que amb tanta cura has preparat.

També pots fer algun curs de tècniques d’expressió oral, adequat a les teves possibilitats. T’ajudarà a controlar els nervis i a descobrir el teu potencial.

Practica, surt a parlar Cal que aprofitis totes les oportunitats per practicar, com ara, sortir a la pissarra, exposar un treball, ser el portaveu del teu grup, participar en debats i assemblees, dir unes paraules als teus amics el dia del teu aniversari, fer un brindis a casa per Nadal... Friqui? Mira-t’ho com vulguis. Més friqui seràs el dia que hagis d’exposar el treball de recerca o el projecte final de carrera si no saps com ferho i no pots fer lluir el teu treball com voldries!

No t’enrotllis

Procura fer frases clares i directes, ben acabades. No t’enrotllis. Les frases curtes s’entenen millor, es recorden amb més facilitat i ens permeten destacar el més important de la nostra exposició. Recorda que l’ordre lògic de les frases en català o castellà és S+V+C.

Adequa el registre al teu auditori: no parlis als professors igual que als teus amics. La versatilitat diu molt a favor teu, és una mostra de la teva capacitat d’adaptació i dels recursos de què disposes. Evita paraules del teu argot i parla amb el màxim de precisió i correcció. Això millorarà d’una manera extraordinària la teva imatge.

Parla amb entusiasme

Per interessant que sigui el contingut, no convenceràs si no hi poses energia i tota la passió de què siguis capaç. Si tu hi creus, els altres hi creuran. Parla amb entusiasme. Les emocions s’encomanen.

Text: Teresa Baró, experta en comunicació pública i directora d’Icómpani

www.icompani.com

GRAU EN TURISME I DIRECCIÓ HOTELERA

PENDENTS DE LA VERIFICACIÓ D’ANECA

SORTIDES PROFESSIONALS Hoteleria

I

Agències de viatges

I

Informadors i Guies

I

Companyies de Transport

I

Empreses de Lleure

Centre adscrit a:

Escola Universitària de Turisme, Oci i Gestió Hotelera Tel. (+34) 93 227 80 90 - Aragó, 55 - 08015 Barcelona - www.ceta.edu.es


Els cicles formatius una necessitat

Què és la CCAEC? La Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, fundada l’any 1978, és una associació professional de centres d’ensenyament reglats, privats, concertats i no concertats, que representa a nivell institucional els seus interessos jurídics, institucionals i socials. Els diferents centres d’ensenyament que s’integren dins l’àmbit de la Confederació estan repartits per tot Catalunya i gaudeixen d’una llarga tradició al sector de la formació. La seva experiència, els seus plans pedagògics i els equips de professionals de què disposen fan possible aconseguir uns alts nivells d’estudis que permeten als seus alumnes afrontar amb èxit futures decisions, ja sigui per seguir estudiant a les universitats o per accedir al mercat laboral amb garanties d’èxit..

Segurament teniu un germà o una germana, un conegut o un veí a qui heu sentit dir algun cop “quatre anys de carrera estudiant com un burro i ara, a l’atur”. De la mateixa manera, segur que també coneixeu algú que havent estudiat algun cicle formatiu ara té feina i no s’ha de preocupar de buscar qualsevol feineta per anar tirant. Pot ser un fuster, un mecànic, un tècnic de laboratori... que ara es guanya les garrofes dignament. I és que la situació és ben preocupant, l’excessiva quantitat d’universitaris deixa buida tota una manera d’enfocar una carrera professional. Un article de la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya (CCAEC) ens diu que a la Unió Europea la proporció d’alumnes que trien cicles formatius és del 60%, quan només el 40% va a la universitat. Fins i tot, als països més rics de la UE (Alemanya, Holanda o Bèlgica), els alumnes que realitzen aquests estudis superen el 70%. A Catalunya, no obstant, l’empresa demanda més tècnics qualificats dels que actualment s’estan formant. Les autoritats educatives remarquen la necessitat que en els propers quatre anys s’arribin a tenir 100.000 nous alumnes de cicles formatius.

El perquè de l’èxit dels cicles formatius: - Perquè són uns estudis adreçats a formar tècnics qualificats a través d’un aprenentatge eminentment pràctic, d’acord amb el perfil professional que demanda l’empresa. - Perquè cada especialitat de cicle formatiu utilitza en la formació la mateixa metodologia i mitjans que són utilitzats en l’àmbit laboral. Entre un 40 i un 60% dels crèdits es realitzen en aules-taller. - Perquè és una formació reglada. En finalitzar aquests estudis, s’obté una titulació oficial. - Perquè entre un 25 i un 30% del total d’hores de qualsevol especialitat dels cicles formatius es realitzen fent pràctiques en una empresa, formant part del currículum de l’alumne. S’anomenen FCT (Formació en Centres de Treball). - Perquè la normativa sobre els cicles formatius permet flexibilitat en l’aprenentatge, essent compatible la realització d’aquests estudis tècnics amb altres responsabilitats. - Perquè en el cas dels cicles formatius de Grau Superior, és possible continuar estudis universitaris sense necessitat d’examen d’accés, amb una convalidació acadèmica que està al voltant del 33% de les diplomatures afins al cicle formatiu realitzat. Tanmateix, la CCAEC considera que s’han de tenir en compte certs factors a l’hora de triar un centre que imparteixi cicles formatius, com ara el professorat i instal·lacions d’alt nivell, atenció personalitzada, relació del centre amb el món empresarial i inserció laboral. Aquests factors marquen la diferència d’una bona educació amb garanties d’èxit.

Carles Camí Carles Camí, president de la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, ens parla, com a entitat amb més de 30 anys d’experiència al sector, sobre la importància dels cicles formatius. Quina és la salut dels Cicles Formatius? Estem en un moment històric per la formació professional. La Formació Professional està prenent un caire molt important, no per la LEC (Llei Catalana d’Educació) que pràcticament no en fa menció, sinó perquè les diferents institucions, autonòmiques, municipals, el sector privat, les cambres de comerç, etc... han pres consciència de la importància que te la formació professional. Aquesta importància ve reforçada perquè històricament el país tenia molts llicenciats universitaris que al final es tenien que reciclar fen un cicle formatiu per poder-se incorporar al món laboral. La tendència ara mateix és inversa i es va ampliant el nombre de matriculats en Cicles Formatius amb l’avantatge que els alumnes poden adaptar els estudis a les seves necessitats, seguint el sistema de crèdits de la universitat i accedint a la mateixa des del Grau Superior sense necessitat de fer exàmens.

Per tant, continueu treballant per tal de millorar l’oferta educativa Tan és així que a efectes de reforçar i d’ampliar el número de gent qualificada, ara estem intentant lligar els tres subsistemes dels Cicles Formatius que contemplen la formació reglada, la formació ocupasional i la formació continua. La tendència és que es tracti de conjugar les forces, contemplar tota la formació que hagi pogut assolir una persona al llarg de la seva vida i donar-li un títol. Sembla una mesura molt encertada pels temps que corren. Com ho faran? Des d’aquí faig una crida perquè totes les escoles concertades facin estiguin a l’aguait i es converteixin en centres “preescriptors”. Això vol dir que assessorin a tothom que ho demani. Com? Doncs quan vingui una persona del carrer i expliqui el que ha fet, el centre li farà el diagnòstic i li dirà, segons l’experiència laboral que tingui... quina titulació li correspon o quin nombre de crèdits. És tracta d’una assessoria. Els centres de la Confederació, centres de qualitat, reconeguts socialment, són una actiu que compta amb més de 30 anys d’experiència i que poden complir aquesta funció educativa i, si em permeteu, social. Quin valor afegit aporten els Cicles Formatius? És important tenir en compte el que es diu la FLV, formació al llarg de la vida. Avui en dia s’ha d’estar al peu del canó. Ja no

hi ha prou amb uns estudis, les persones s’han de continuar formant. Com a fruit dels 30 anys d’experiència, es pot assegurar que la Confederació ha estat capdavantera apostant per uns cicles formatius quan ningú hi creia, dotant-los d’unes instal·lacions i material de qualitat, tutories personalitzades i contacte amb el món empresarial que pràcticament garanteixen la inserció laboral.


RELACIÓ DE CICLES QUE IMPARTEIXEN ELS CENTRES DE LA CONFEDERACIÓ DE CENTRES AUTÒNOMS D’ENSENYAMENT DE CATALUNYA CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ

CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR

- GESTIÓ COMERCIAL I MÀRKETING - PASTISSERIA I FORNERIA - CUINA - SERVEIS DE RESTAURANT I BAR - GESTIÓ ADMINISTRATIVA - COMERÇ - EQUIPS I INSTAL.LACIONS ELECTROTÈCNIQUES - ELECTROMECÀNICA DE VEHÍCLES - CURES AUXILIARS D’ENFERMERIA - FARMÀCIA - CARROCERIA - EQUIPS ELECTRÒNICS DE CONSUM - EXPLOTACIÓ DE SISTEMES INFORMÀTICS - EXPLOTACIONS AGRÀRIES EXTENSIVES - JARDINERIA - TREBALLS FORESTALS I DE CONSERVACIÓ DEL MEDI NATURAL - ELABORACIÓ DE VINS I ALTRES BEGUDES - INSTAL.LACIÓ I MANTENIMENT ELECTROMECÀNIC DE MAQUINÀRIA I CONDUCCIÓ DE LÍNIES - MECANITZACIÓ

- ADMINISTRACIÓ I FINANCES - COMERÇ INTERNACIONAL - RESTAURACIÓ - DIETÈTICA - SECRETARIAT - AGÈNCIES DE VIATGE - GESTIÓ COMERCIAL I MÀRKETING - ADMINISTRACIÓ I SISTEMES INFORMÀTICS - DESENVOLUPAMENT D’APLICACIONS INFORMÀTIQUES - SISTEMES DE TELECOMUNICACIONS O INFORMÀTICS - AUTOMOCIÓ - DOCUMENTACIÓ SANITÀRIA - INTERPRETACIÓ DE LA LLENGUA DELS SIGNES - INTEGRACIÓ SOCIAL - EDUCACIÓ INFANTIL - ANATOMIA PATOLÒGICA I CITOLOGIA - GESTIÓ I ORGANITZACIÓ DE RECURSOS NATURALS I PAISAGÍSTICS - GESTIÓ I ORGANITZACIÓ D’EMPRESES AGROPECUÀRIES - HIGIENE BUCODENTAL - LABORATORI DE DIAGNÒSTIC CLÍNIC - IMATGE PER EL DIAGNÒSI - ANIMACIÓ D’ACTIVITATS FÍSIQUES I ESPORTIVES - SISTEMES DE REGULACIÓ I CONTROL AUTOMÀTICS - PRODUCCIÓ PER MECANITZACIÓ

Catalunya (Comarques)

Cultura Pràctica

C./ Sant Pere, 36-38 08221 Terrassa - tlf: 93.783.25.88  www.cpractica.net

Escoles Freta-Calella C./ Costa i Fornaguera, 2-14 08370 Calella - tlf: 93.766.19.83

Educem

Pl. Maluquer i Salvador, 19 08400 Granollers - tlf: 93.870.15.99  www.educem.com

Les Heures

Av. Alcalde Rovira Roure, 4 25006 Lleida - tlf: 973.23.59.86

Escoles Freta-Mataró

El Pinar de Nuestra Señora C./ Canal de la Mànega, 3-5 08197 Valldoreix Sant Cugat del Vallès tlf: 93.674.14.00

Academia Igualada

C. Sant Josep, 110-112 08700 Igualada - tlf: 93.803.14.94  www.academiaigualada.com

Escola Familiar Agrària Quintanes

Esc. Familiar Camp Joliu

CENTRE TÈCNIC ILERDENSE

Escola Tècnica Girona, S.L.

Mas Quintanes, s/n 08508 Les Masies de Voltregà tlf: 93.850.24.41 / 93.850.23.75  www.quintanes.com

C/ La Garrotxa nº 11 baixos 25005 LLEIDA tlf: 973 22 00 17

Crtra. 340, - 43720 L’arboç tlf: 977.67.01.02  www.campjoliu.org Obra Social de Caixa Penedès

Ctra. Barcelona, 199 - 17005 GIRONA (Gironès - Girona) tlf: 972 208316

Centre Tècnic d’Automoció, S.L.

Pg. Rocafonda, 45-47 08304 Mataró - tlf: 93.790.47.58  www.escolesfreta.es

Polígon Clos de Fires C/ Garrigàs, nau nº 1 17600 FIGUERES (Alt Empordà - Girona) tlf: 972 - 505498

barcelona (Ciutat)

AF Centre d’estudis

C./ Fontanella, nº 19 - 08010 BCN tlf: 93.318.93.35  www.af-ciclos.jazztel.es

Centre Cultural Pineda C. dels Joncs, 1 08902 Hospitalet de Llobregat tlf: 93.263.79.90  www.pineda.es

Centre d’Estudis Politècnics

Centre d’Estudis Sant Francesc

Ceyr-Villarroel

Santa María dels Apòstols

Santíssima TrinitaT

Pça. Urquinaona, 10- 08010 BCN tlf: 93.302.02.24  www.cepnet.net

Monlau

Roca

Roger de Llúria

Stucom

Ubae Centre de Formació

Xaloc

C./ Monlau, 2-10 - 08027 BCN tlf: 93.340.82.04  www.monlau.cat

C./ Pelai, 8 - 08001 BCN tlf: 93.301.56.96  www.stucom.com

Av. Meridiana, 263 - 08027 BCN tlf: 93.243.07.70  www.ceroca.com

C./ Comte Borell, 21-33 - 08015 BCN tlf:93.443.93.15  www.ubaeseae.es

C./ Mare de Déu del Coll, 40 08023 BCN - tlf: 93.217.10.46  www.rogerdelauria.com

Gran Via Zona Nord, s/n 08902 Hospitalet de Llobregat tlf: 93.335.16.00  www.xaloc.org

C./ Taquígraf Serra, nº 7 - 08029 BCN tlf: 93.321.83.77  www.cesftech.com

C./ Pere IV, 562 / Rbla. Prim, 146-152 080191 - tlf: 93.314.91.00  www.smapostols.org

C./ Villarroel, 5 i 7 - 08011 BCN tlf: 93.423.30.86  www.ceir-arco.org

Ctra. d’Esplugues, 62-70 - 08034 BCN tlf: 93.204.63.12  www.trinitariasbarcelona.es


10

SUPLEMENT ESTUDIA - REPORTATGE

Català en línia Potser has arribat fa poc a Catalunya i t’has adonat que el català és present a la vida de cada dia. Potser tu ja el parles però els teus pares no i t’agradaria ajudar-los. O potser ets catalanoparlant nadiu però vols ampliar i millorar els teus coneixements de català i ajudar altres persones que el volen aprendre. Si tens un ordinador a l’abast i ganes d’aprendre’n, aquí tens un recull dels recursos més interessants.

Si el que t’agrada és aprendre la llengua relacionant-te amb persones que la parlen et pots apuntar en aquests programes (són gratuïts i oberts a tothom!):

Voluntariat per la llengua (VxL). Va néixer l’any 2003 i consisteix

Parlacatala.org Si prefereixes utilitzar l’ordinador per comunicar-te amb els altres pots visitar un portal en línia que relaciona voluntaris i aprenents que mantenen converses mitjançant el programa Skype.

L’última novetat

Galí és un recurs per qui vulgui començar pel nivell bàsic amb activitats interactives organitzades en diferents blocs temàtics. Galí permet treballar en les modalitats d’iniciació i aprofundiment i, a més, té l’opció de fer-ho en diferents varietats geogràfiques del català: central, nord-occidental i alguerès. Un altre recurs és l’Espai LIC, un espai de llengua, literatura i de cohesió social que creix gràcies a la col·laboració dels usuaris. Hi trobaràs material multimèdia per millorar les competències d’expressió i comprensió oral, el lèxic o la comprensió lectora.

Parla.cat és el recurs més nou que ha aparegut i ofereix moltes possibilitats: s’ofereixen quatre nivells d’aprenentatge (bàsic, elemental, intermedi i suficiència), organitzats en tres graus (d’unes 45 hores cadascun). Pots fer una prova de nivell que et permetrà saber quin és el teu coneixement del català i, segons el resultat, podràs triar per on començar. Les modalitats són dues: la primera és lliure i gratuïta i la segona és amb tutoria (i de pagament). Has de saber que els continguts dels cursos preparen per a les proves oficials que es convoquen regularment.

Les faltes descompten? Segur que cada trimestre has de presentar molts treballs escrits i has de de redactar-los bé perquè les faltes descompten punts de la nota final. Recorda que les faltes no desapareixen només amb el corrector del processador de text. Si no saps com escriure una paraula pots consultar el diccionari normatiu de l’Institut d’Estudis Catalans, o l’Encliclopèdia Catalana, que compta amb 433.154 articles. A més, també comptes amb l’Optimot, una eina creada fa poc més d’un any que conté fitxes de dubtes amb les solucions i que es va ampliant a mesura que els usuaris van fent noves consultes.

Parlar pels descosits

a posar en contacte dues persones (un voluntari i un aprenent) que puguin quedar un mínim de deu sessions d’una hora per parlar en un context real i relaxat. Més de 15.000 parelles ja hi han participat!

Aprendre’n amb imatges i so

Diccionaris DIEC: http://dlc.iec.cat Enciclopèdia Catalana: www.enciclopedia.cat Optimot: www.optimot.gencat.cat

Per aprendre’n en lína Parla.cat: www.parla.cat Espai LIC: www.xtec.cat/lic/ Galí: http://clic.xtec.net/gali/


REPORTATGE - SUPLEMENT ESTUDIA

11

ESEC, una oferta d’educació superior de negocis diferent ESEC és el campus de Barcelona de l’escola de negocis Toulouse Business School. Fundada l’any 1995, és una de les poques escoles del món que ha aconseguit els màxims reconeixements del sector (EQUIS, AACSB i AMBA). ESEC t’ajuda a convertir-te en un professional dels negocis. Ensenyament pràctic i experiència professional El programa acadèmic inclou períodes de pràctiques obligatòries a empreses, classes basades en l’estudi de casos pràctics, tallers de desenvolupament de competències, tutories i mòduls especialitzats per construir el projecte professional de l’es-

tudiant. Marc Maurey, de 23 anys, explica que va fer les pràctiques de segon any a Guangzhou, al sud de la Xina, en una empresa a les àrees d’importació i exportació i de màrqueting i disseny. “Va anar molt bé, va ser una bona experiència que em va permetre millorar el meu xinès”. Hugo Chalmin, de segon curs, va fer-les a la seu de Massimo Dutti, i comenta que “l’ambient era molt professional, no era estudiant sinó un professional més. Vaig aprendre a treballar amb objectius, en equip i sota la supervisió d’un cap, amb autonomia, desenvolupant les meves capacitats”.

Obertura internacional Durant els tres anys de Bachelor es pot cursar el primer any a Barcelona, el segon en una de les universitats internacionals amb acord amb l’ESEC i el tercer al campus de Tolouse. Si t’agraden les llengües, a ESEC és fàcil aprendre’n: des de primer s’estudia anglès com a primer idioma i francès o xinès com a segon. A partir del segon any

les classes es fan en anglès i en castellà. En Marc ha aprofitat aquestes oportunitats: “L’any passat vaig estar al Canadà, a Montreal, per fer el segon any del grau. Em va ajudar molt a fer millorar l’anglès. Ara cada vegada hi ha més destinacions per triar”.

Proximitat i rigor Les classes d’ESEC són en grups reduïts, com a màxim de 30 persones per aula. L’Hugo destaca sobretot els treballs en grup perquè “permeten millorar la capa-

citat de treballar en equip i millorar els idiomes, ja que hi ha alumnes de molts llocs del món”.

Sortides professionals Els titulats d’ESEC s’incorporen al món laboral tant en empreses de producció com de serveis i de distribució en les àrees de Màrqueting i Vendes (cap de producte, responsable de comunicació, director de màrqueting, etc.) el Comerç Internacional (àrea mànager, director comercial...), les Finances i la Gestió (credit manager, auditor o director financer entre d’altres) i Recursos Humans. A en Marc li agradaria formar part d’una ONG relacionada amb el medi ambient i el món animal i més endavant crear una empresa pròpia. En canvi, l’Hugo té clar que vol “acabar el tercer any, fer el màster i crear la meva pròpia empresa”.

Què fa diferent ESEC?

Els cicles d’estudis

- L’enfocament internacional de l’escola - Les estades a l’estranger - El programa d’estudis bilingüe i el professorat internacional - Les pràctiques professionals en empreses del sector

L’escola proposa dos cicles d’estudis: Bachelor + Màster en Management. El Bachelor és una titulació de grau de tres anys i el Màster una titulació de postgrau de dos. Tots dos títols són oficials a tot Europa, atorgats pel ministeri d’educació francès i adaptats al Pla de Bolonya.


REPORTATGE - SUPLEMENT ESTUDIA

13

Digital-Text, innovació a l’aula Els Digital-Text (DT) són llibres de text digitals interactius i innovadors creats per experts docents en cada assignatura, pensats per aprofitar al màxim les possibilitats de les noves tecnologies, facilitar la tasca del professorat, afavorir la comprensió i l’interès per les assignatures i fomentar l’ús de les noves tecnologies en l’àmbit educatiu.

Llibres de text i llibres digitals La majoria del material digital educatiu que hi ha es basa en llibres de text en format paper, cosa que no el fa adequat per ser vist de manera amena en una pantalla d’ordinador. Els Digital-Text s’han creat per aprofitar al 100% les possibilitats de les noves tecnologies. Aquest curs, l’Escola Virolai de Barcelona ha incorporat aquest sistema a les aules i uns 230 alumnes d’ESO fan les assignatures de Ciències Naturals, Física i Química i Tecnologia amb el sistema de DT. Coral Regí, directora del centre, explica que “Pel nostre ideari sempre hem intentat apostar per les noves tecnologies

i la innovació, perquè considerem que cal tenir una actitud d’investigació i recerca que afavoreixi l’aprenentatge de l’alumne. Per això hem apostat per DT, perquè ens va semblar un material molt interessant, un producte molt ben fet i econòmicament molt assequible”.

Les noves tecnologies a l’aula Els joves mostren, cada dia més, un creixent interès per les noves tecnologies. Gràcies al gran suport visual (vídeos, animacions, dibuixos, etc.) de DT, l’alumnat presta més atenció a classe i augmenta l’interès i la curiositat per l’assignatura. L’experiència a l’aula de Maria José Miranda, professora de Ciències Naturals de la mateixa escola, ho confirma: “És una eina interactiva que atreu molt als nanos, s’hi impliquen perquè és molt atractiu. Un personatge fa de fil conductor del tema i va presentant les unitats. Combinat amb una pissarra digital permet crear un ambient molt dinàmic a l’aula”.

De la realitat al llibre Els DT incorporen els canvis curriculars de manera immediata i, a més, els continguts es revisen i es renoven de manera constant. “L’era digital ja no és un futur, sinó la realitat. L’ús d’internet és cada vegada més habitual, els nens no aguanten un discurs, vivim al món de la imatge. El suport gràfic de DT permet captar millor l’atenció dels nois i té la possibilitat de fer exercicis complementaris, amb enllaços a adreces web externes, etc.”, comenta Maria José.

Equipament tecnològic Els centres que vulguin incorporar aquest sistema només han de disposar d’una bona connexió a internet, una sala d’ordinadors o un projector a l’aula. Pel que fa als aspectes tècnics, la professora de Ciències de l’Escola Virolai explica que “Tot just l’acabem d’implantar i el tenim en fase d’experimentació i des que l’utilitzem han millorat molts aspectes tècnics: la capacitat de càrrega, la capacitat de renovació, i la possibilitat de descarregar-se tota la documentació en format PDF (a casa o a classe), com si fossin uns apunts. La nostra experiència està sent molt positiva i per això recomanem el DT als altres centres”.

Els avantatges del Digital-Text · Aprenentatge interactiu i dinàmic · Facilitat d’ús · Renovació constant del material · Assignatures disponibles en català, castellà i anglès · Suport tècnic constant i eficaç · Econòmicament assequible


14

SUPLEMENT ESTUDIA - REPORTATGE

El projecte CLARIN, recerca en humanitats Si esteu pensant estudiar alguna filologia, humanitats o belles arts, ara ho teniu més fàcil per poder investigar ja que el projecte CLARIN, una iniciativa de més de 30 organitzacions europees de diferents països, té l’objectiu de crear una infraestructura que permeti facilitar i incrementar la utilització de la tecnologia en les activitats investigadores en els àmbits de les Humanitats i les Ciències Socials, i potenciar així la recerca d’excel·lència.

Per què? · Per dur a terme recerca d’excel·lència en els àmbits de les humanitats i les ciències socials. · Per dinamitzar la cooperació en la recerca. · Per formar i assessorar els grups de recerca per integrar els recursos i utilitzar aquesta nova tecnologia.

www.clarin.eu

Dins d’aquest marc, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa (DIUE) de la Generalitat de Catalunya i la UPF, com a membre del projecte europeu CLARIN, han signat un conveni per construir el demostrador català CLARIN-CAT, que permetrà integrar recursos de la llengua catalana a l’e-infraestructura des de la fase inicial. La construcció d’aquest demostrador està liderada per l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada (IULA).

A l’acte d’inauguració de la jornada CLARIN-CAT, que ha reunit més de 100 investigadors en els àmbits de les humanitats i les ciències socials, hi han assistit la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada; el rector de la UPF, Josep Joan Moreso; la directora de l’IULA, Mercè Lorente; i el coordinador de CLARIN a nivell europeu, Steven Krauwer.

El projecte CLARIN-CAT, coordinat per Núria Bel, vol reforçar el lideratge català en la consolidació de l’e-infraestructura a Europa i a l’estat espanyol, impulsant la creació d’un centre de competències per a l’ús de l’e-infraestructura CLARIN per a la recerca en Humanitats i Ciències Socials.

El projecte CLARIN CLARIN, que és una xarxa per a la creació d’una infraestructura comuna de tecnologies i recursos lingüístics, permetrà accedir, analitzar i explotar els recursos lingüístics que tingui emmagatzemats de forma digital. És, doncs, un projecte ambiciós amb el qual les humanitats i les ciències socials entren a formar part de l’e-ciència i poden fer ús d’eines tecnològicament avançades, processament intensiu i accés a dades distribuïdes. El que fins avui significava una gran inversió de temps i recursos, quedarà simplificat per l’ús tant de tecnologies grid d’accés a dades distribuïdes com

de tecnologies lingüístiques d’anàlisi. Els investigadors i les investigadores que treballen consultant i explotant textos i dades lingüístiques podran cercar i localitzar les fonts dels seus estudis, accedir a material textual digitalitzat a tota Europa i analitzar-lo mitjançant una única interfície. CLARIN ha estat seleccionat pel Fòrum Estratègic Europeu per a les Infraestructures de Recerca (ESFRI) com a iniciativa prioritzada, i la seva fase preparatòria està sent cofinançada pel 7è Programa Marc de la Unió Europea i el Ministeri de Ciència i Innovació.


ABAT OLIBA - SUPLEMENT ESTUDIA

15

Dobles llicenciatures i un portàtil a la Universitat Abat Oliba CEU La societat de la informació i del coneixement en la qual estem immersos requereix que l’ensenyança universitària estigui totalment adaptada als nous reptes del segle XXI. Per aquesta raó, la Universitat Abat Oliba CEU ofereix plans d’estudi amb itineraris de doble llicenciatura i un portàtil per a cada alumne per aprofitar tots els avantatges de les noves tecnologies. Pionera en aquesta metodologia docent, la Universitat Abat Oliba CEU ofereix als seus alumnes la possibilitat de realitzar dues llicenciatures simultàniament en un total de cinc anys. Per aconseguir-ho, els plans educatius s’enfoquen a la complementarietat dels diferents estudis com per exemple: Administració i Direcció d’Empreses + Dret; Dret + Ciències Polítiques i de l’Administració, Periodisme + Ciències Polítiques; Publicitat i RRPP + Periodisme, etc. Igualment, la UAO ofereix programes internacionals durant el primer i el segon cicle per fomentar la mobilitat dels estudiants amb altres centres internacionals. Entre aquests cal destacar els programes bilingües CEU amb la Boston University, amb la Saint Thomas University of Houstoun (EEUU).

La Universitat Abat Oliba, un opció de confiança La idea de les dobles llicenciatures o dels programes d’intercanvi es veu reforçada per la dimensió de la UAO, que recorda els petits colleges de les universitats anglosaxones. El fet que hi hagi un nombre determinat d’alumnes per any facilita la personalització de la docència, la relació entre professor i alumne, i l’orientació a la qualitat de tots els serveis universitaris.

Un ordinador portàtil per a cada alumne El campus virtual de la Universitat permet als alumnes accedir als seus materials de docència, bibliografia, informació útil, links als principals mitjans de comunicació, etc. Per aquest motiu, la Universitat Abat Oliba CEU facilitarà a tots els seus alumnes un ordinador portàtil d’última generació i una taquilla tecnològica. A més, la UAO disposa de xarxa wifi facilitant als seus estudiants l’ús de les noves tecnologies de la comunicació aplicades a la seva formació universitària. Amb totes aquestes iniciatives es vol dotar als alumnes dels últims avenços tecnològics.


Suplement Secundèria 134  

Revista gratuïta per instituts

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you