Page 1

Tema del mes

Reportatge (pàg.14)

(pàg.10)

UniFiccions,

Futbol: esport i negoci

84

es ti u

20 10

Tiratge: 26.330

lliurament de premis

Reportatge (pàg. 12)

Què se n’ha fet de la grip A?

C I L Ò B R E L’ H I P IVERSITARIS

LA REVISTA DELS UN


2

OPINIÓ L’HIPERBÒLIC/84 ESTIU 2010 _______________________________________________________________________________________________________________

Sumari

N84 - SUMARI2010 02 - EDITORIAL Final de temporada 03 - LA IMATGE ATARDECER EN SITGES 04 - LES UNIVERSITATS SÓN NOTÍCIA La UPF atorga el doctorat honoris causa a Michelle Bachelet 05 - DIUE Per una universitat de qualitat 06 - EL CONVIDAT JAUME ALGUERSUARI, PILOT DE F1 DE L'ESCUDERIA TORO ROSSO 08 - ALTAVEU Gossos canten contra la crisi

Editorial

L’enquesta

Final de temporada

Com passaràs aquest estiu?

Arriba l’estiu i, en plena època d’exàmens i a punt d’acabar les classes, surt l’últim número de la temporada de L’Hiperbòlic. Aquesta temporada que acabem ha sigut molt especial. Aquest 2010, ha tingut lloc la tercera edició del concurs UniFiccions. Aquest any, uns 100 participants de 14 universitats dels Països Catalans han escrit relats d’un elevat nivell literari al web. Per celebrar aquest èxit, i entregar els diplomes als 10 finalistes, ens vam reunir a l’Espai Jove La Fontana. Un acte que, sens dubte, no podia ser més emocionant. El primer premi, un ordinador portàtil, va ser per a Daniel Velasco Sánchez, de la Universitat Pompeu Fabra. El segon premi, un iPod, va ser per a Bruna Generoso Miralpeix, també de la Universitat Pompeu Fabra. UniFiccions, però, no és l’única proposta per a aquest número. L’Hiperbòlic us acosta el negoci del futbol arran del proper Mundial. I comptem també amb el testimoni del Jaume Alguersuari, que ens parla de la F1.

12 - REPORTATGE Què se n’ha fet de la grip A? 14 - REPORTATGE UniFiccions2010 16 - fotoREPORTATGE Expropiats dels seus somnis 18 - PETITS ANUNCIS GUIA JOVE 19 - CALAIX DE SASTRE Passatemps 20 - SEXE Nous conceptes d’home 22 - CULTURA RECOMANEM, AGENDA... 23 - ESCOLA D'ESCRIPTURA Mercè Duran

Edita: Edicat, s.l. Dos de maig 270, local B / 08025 Barcelona T: 93 451 61 70 / F: 93 451 33 91 edicat@edicat.cat / www.edicat.cat Editors: Josep Ritort i Antoni González Cap de Relacions externes: Jordi Sansalvador Consell de redacció: Diego Gimènez Disseny i maquetació: Enric Vidal, Susana Perdomo Administració: Sònia López Publicitat: 93 451 61 70, publicitat@deria.cat Impressió: CRE-A, s.a. Dipòsit legal: B-48091-2007

L’Hiperbòlic és una publicació independent, plural i alegre. Els articles firmats reflecteixen l’opinió exclusiva dels seus autors, que L'Hiperbòlic no fa necessàriament seva. En defensa de la llibertat d’expressió i de la pluralitat de la nostra societat, L'Hiperbòlic es compromet a acceptar les rèpliques dels lectors, sempre que guardin el respecte que es mereixen les persones i les institucions i siguin d’interès general.

SUBSCRIPCIÓ: 1€ (edicat@edicat.cat) Tiratge: 26.330 exemplars

Nom: Jimmy Jump

El passat maig, durant el Festival d´Eurovisió, Jimmy Jump, conegut per saltar a camps de futbol i altra esdeveniments esportius, va saltar amb barretina a l´escenari quan cantava el representant d´Espanya, Daniel Diges.

La il.lustració

09 - JOVENTUT La joventut i el català, trencant tòpics 10 - TEMA DEL MES Futbol: esport i negoci

25%

Estudiant (10 vots)

38% Treballant (21 vots)

37%

A la platja (20 vots)

Troba’ns al Facebook!!!

Flaixos

Ens acomiadem, d’aquesta manera, fins la temporada que ve. Que passeu un molt bon estiu, que gaudiu de la companyia de qui us estima i estimeu, i que carregueu piles per tornar a veure’ns i trobar-nos, després de les esperades vacances, a les pàgines de la nostra revista o de la xarxa.

0%

Totes les opcions (0 vots)

Xifra: 40 millons

Aquesta és la quantitat de euros que el Barça ha pagat al València pel fitxatge de l'asturià David Villa. Joan Laporta ha volgut agilitzar tots els fitxatges possibles abans de les eleccions a la presidència del club.

Lloc: aigües

internacionals

Un atac per part de l’exèrcit israelià a un vaixell que navegava en aigües internacionals i que portava ajut humanitari per a Palestina va acabar amb l’assessinat de 14 cooperants i més de 80 detinguts. L’atac ha estat condemnat pel gruix de la comunitat internacional.


L’HIPERBÒLIC/84 LA IMATGE _________________________________________________________________________________________________ ESTIU 2010

Erikaa Salt Bote / ATARDECER EN SITGES / www.flickr.com/photos/ericasbphotos/ Tinc 16 anys . Estic estudiant 4t d’ESO i, d’aquí poc, 1r de Batxillerat Artístic a Vilafranca del Penedès. No fa gaire que he començat amb la fotografía i ja és per a mi un dels millors hobbies. Aquesta foto, la vaig fer a Sitges. Hi havia un cel preciós i s’estava fent fosc. Vaig veure el nen

saltant de roca en roca, darrere, el reflex del sol a l’aigua i els núvols de fons. Era una imatge perfecta i de molta pau. El to fosc del capvespre, i aquell nen corrents per allà, donava sensació de tranquil·litat i de llibertat. Per això, ho vaig considerar un bon moment per fotografiar.

Es busquen... JOVES TALENTS!

3

T’agrada fer fotos? Ets un il.lustrador que vol donar a conèixer els seus dibuixos? Si tens un espai web - com un Flickr o un Fotolog, - no ho dubtis. Envian’s les teves creacions a redaccio@edicat.cat i publicarem les millors a "Es busquen joves talents!"


4

MÓN UNIVERSITARI L’HIPERBÒLIC/84

LES UNIVERSITATS SÓN NOTÍCIA

UPF (

)

FLAIXOS UNIVERSITARIS

UdG (

www.upf.edu

La UPF atorga el doctorat honoris causa a Michelle Bachelet Sota la presidència del rector de la UPF, Josep Joan Moreso, el passat maig es va celebrar, a l’auditori del campus de la Ciutadella, la cerimònia acadèmica d’investidura de l’expresidenta de la República de Xile, Michelle Bachelet, com a doctora honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra. El padrí de la doctoranda, la primera dona que rep la màxima distinció de la Universitat, va ser el degà de la Facultat de Comunicació, Josep M. Casasús.

Seguidament, la vicerectora d’Estudiants de la UPF, Emma Rodero, va llegir el text pòstum que l’exrectora de la UPF, M. Rosa Virós, havia preparat com a elogi dels mèrits de la doctoranda. El rector Moreso va recordar la figura de Virós, que tot just va morir dies abans, i va assenyalar que “la manera de fer-la present, recordar-la i homenatjar-la” no podria ser una altra que la lectura del seu text. Abans de llegir-se l’elogi, el guitarrista Eulogio Dávalos va interpretar “El cant dels ocells”.

Després de l’obertura de l’acte a càrrec del rector, el secretari general, Josep Fargas, va llegir l’acord de concessió del doctorat honoris causa pres pel Consell de Govern el passat 3 de març, que reconeix a Bachelet “la seva defensa dels drets humans en l’exercici de la màxima autoritat política de Xile, i per haver impulsat polítiques de reparació històrica i de reconciliació i de millora dels nivells de justícia social, amb especial atenció a la població femenina”.

A continuació, el rector va imposar a Bachelet la medalla que l’acredita com a doctora honoris causa per la UPF i l’expresidenta xilena, ja doctora, va llegir el corresponent discurs d’acceptació, durant el qual va dedicar al poble de Xile el doctorat honoris causa que la UPF li havia concedit.

*

Textos: Redacció (redaccio@edicat.cat)

deria.cat

) www.udg.edu

La UdG rep un premi de l’Associació de Donants de Sang En el marc de l’assemblea general de l’Associació de Donants de Sang, la rectora de la UdG, Anna M. Geli, va rebre un premi per la col·laboració de la institució universitària gironina en les campanyes de recollida de sang.

UdL (

) www.udl.cat

Inici rècord de matriculacions a la Universitat d’Estiu, amb més de 340 inscrits en una setmana La Universitat d’Estiu de la UdL va camí de batre tots els seus rècords de participació. Un total de 343 persones s’han inscrit en algun dels 45 cursos durant els primers set dies hàbils de matrícula. La xifra representa un 10% més que en el mateix període de l’any passat, que ja va marcar un màxim en la història d’aquesta oferta formativa.


L’HIPERBÒLIC/84 DIUE _________________________________________________________________________________________________ ESTIU 2010

5

Per una universitat de qualitat Els estudiants podran participar a l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) és l’organisme encarregat de promoure i avaluar la qualitat de les universitats catalanes. El projecte de llei de l’agència, aprovat aquest mes de maig pel govern, preveu com a novetat una remodelació dels membres del consell de direcció. A més dels rectors i dels presidents dels consells socials, s’hi incorporaran dos científics i acadèmics, dos estudiants i dues persones que representin la societat catalana.

universitats públiques catalanes, especialment els de

el projecte de llei permetrà la creació de la Comissió

Higher Education). Aquesta acreditació, li ha permès

docència i recerca. En definitiva, l’agència va néixer

d’Apel·lacions, que haurà d’actuar com a garantia

ser una de les primeres agències externes de qualitat

amb el repte d’impulsar la qualitat i la millora contínua

de seguretat jurídica i objectivitat de les comissions

universitària a ser inclosa a l’European Quality Assu-

del sistema. D’acord amb la Llei d’Universitats de Ca-

avaluadores, i un increment de la independència i au-

rance Register for Higher Education (EQAR).

talunya (LUC), de l’any 2003, passa a denominar-se

tonomia respecte de les universitats i l’administració.

Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de

 

AQU Catalunya vol esdevenir la institució de referència

Catalunya i es presenta sota la denominació interna-

L’agència ha contribuït d’una manera decisiva a im-

en el manteniment actualitzat dels conceptes de qualitat

cionalment reconeguda d’AQU Catalunya.

pulsar els últims anys la millora de la qualitat de les

i d’excel·lència que han de caracteritzar el sistema uni-

universitats catalanes en el marc europeu. L’AQU ha

versitari de Catalunya present i futur, alineant-se amb

Ara, s’impulsa la primera llei sobre qualitat univer-

estat la primera de l’estat a ser reconeguda internaci-

l’entorn internacional i escoltant amb precisió les neces-

sitària de Catalunya, que ha de facilitar que l’AQU

onalment en el compliment dels estàndards i de les di-

sitats del sector i del conjunt de la societat, que estarà

s’adapti als nous escenaris que puguin derivar-se de

rectrius de qualitat europeus, a través d’una avaluació

representada ara pels científics, acadèmics i estudiants

l’evolució de la cultura de la qualitat, per afavorir la

externa coordinada per l’ENQA (Quality Assurance in

que formin part del consell de direcció de l’agència.

innovació a la docència, la recerca i la gestió. Segons el comissionat per a Universitats i Recerca, Joan Majó, la incorporació d’estudiants a la direcció

Amb aquests canvis legislatius, l’AQU tindrà com

de l’agència l’aproxima als estàndards europeus.

a atribucions l’elaboració d’informació estadística i d’indicadors sobre l’educació superior i la recerca

La Generalitat de Catalunya i les set universitats pú-

universitària per tal de facilitar l’anàlisi de la seva si-

bliques catalanes van constituir, l’any 1996, el Con-

tuació, farà anàlisis sobre les tendències i el desenvo-

sorci Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari

lupament nacional i internacional de les universitats, i

a Catalunya, amb els objectius d’avaluar el sistema

també farà assessorament amb l’objectiu de promou-

universitari català, analitzar els seus resultats i propo-

re l’excel·lència dels serveis que presten les univer-

sar mesures de millora dels serveis que presten les

sitats i d’altres centres d’educació superior. A més,

www.gencat.cat/diue


6

EL CONVIDAT L’HIPERBÒLIC/84 ESTIU 2010 _______________________________________________________________________________________________________________

JAUME ALGUERSUARI, PILOT DE F1 DE L'ESCUDERIA TORO ROSSO

“L’objectiu que tinc és guanyar la F1, és el meu somni” Jaume Alguersuari és un pilot català de carreres. Actualment, és el pilot oficial de l’Scuderia Toro Rosso de Fórmula 1. La temporada passada, va ser el pilot més jove en debutar a la F1. Ho va fer el 26 de juliol de 2009 a Hongria. Als 8 anys, Alguersuari ja competia al Campionat català de kàrting i, als 15, ja portava els monoplaces de la Fórmula Renault 1600. El 2008, va aconseguir el Campionat de Fórmula 3 Britànica.

cursa del campionat i, a sobre, endur-te el campionat és el millor que et pot passar. Va ser fantàstic!

És una bona formació haver començat la teva carrera fent kàrting abans d’arribar a la Fórmula 1? Sí, és la millor formació. El kàrting et dóna la competitivitat i l’agressivitat per ser un futur pilot de Fórmula 1. El kàrting no només va ser el meu origen, sinó que ara mateix és el més important del meu entrenament.

L’any passat podríem dir que vas fer una prova a la F1. Aquest any, però, va de debò. Què vas aprendre amb les vuit curses que vas disputar? Jo crec que vaig aprendre moltes coses. L’any passat va ser difícil perquè vaig fer vuit curses que no m’esperava fer i la primera va ser a Hongria. Va passar tot molt ràpid, vaig aprendre molt i vaig viure coses absolutament noves. Ara ja sé de què està feta la Fórmula 1. Estic en una situació molt bona aquest any, havent fet vuit carreres l’any passat.

Una de les fites que fins el moment ha estat més important en la teva carrera ha estat guanyar el Campionat de F3 Britànica. Com recordes aquell moment? Va ser quasi un dels millors moments de la meva vida. Guanyar-ho tot a l’última

“Jo sóc molt jove, tinc 19 anys, encara he d’aprendre molt”

Quins reptes et planteges per a aquesta nova temporada? Bàsicament, em plantejo fer punts. Aquest és l’objectiu de Toro Rosso i hem d’aprofitar al màxim per aconseguir-ho. Crec que tenim cotxe per fer-ho i ens deixarem la pell per complir aquest objectiu.

“Ara ja sé de què està feta la Fórmula 1”

Abans de començar aquesta temporada, has fet un entrenament molt dur. En què ha consistit aquest entrenament? Sí, he fet un entrenament molt dur al CAR de Sant Cugat. M’ha ajudat a desenvolupar-me físicament per a aquest any. He pogut entrenar durament al CAR, però també he aprofitat molt la pretemporada per completar aquest entrenament. Penso que aquesta ha estat la clau i que m’ajudarà molt per arribar a la primera cursa del campionat que serà a Bahrein. Ha estat una bona pretemporada. Com la valores? Jo crec que ha estat genial. He provat de tot, ja que hem rodat en sec i en mullat. I hem agafat experiència, que era el principal ob-

Jaume Alguersuari conduint el seu Toro Rosso.

En Jaume al paddok de l'equip.


L’HIPERBÒLIC/84 EL CONVIDAT

jectiu. A Jerez, ningú anava a fer qualifying, ni nosaltres mateixos, però bé vam fer una molt bona volta. Sempre és bo ser primer i estar a dalt de tot, però hem de ser realistes i continuar treballant. A Catalunya, els entrenaments han estat fantàstics, sobretot per l’afició, i perquè hem pogut provar les condicions de carrera. Tenim un cotxe competitiu, ha anat molt bé en cursa. Hem de millorar el qualifying, però no tenim pressa i anem fent. Aquest any, hi ha 3 pilots espanyols a la graella. Creus que això por influir en l’augment de seguidors espanyols a la F1? Segurament, sí. És molt bo que hi hagi tres pilots a la Fórmula 1 i això mostra l’estat de l’esport a Espanya. Tinc molt de respecte als dos companys, a Pedro Martínez de la Rosa i a Fernando Alonso. Han treballat molt per ser on són i espero que els vagi molt bé. Tot i això, espero poder anar per davant d’ells. L’objectiu que tinc és guanyar la F1, és el meu somni. Quines diferències hi ha entre el cotxe de la temporada anterior i el d’aquest any? Aquest any, el cotxe és més llarg perquè

té un dipòsit de gasolina més gran, té més aerodinàmica, un motor més potent i uns frens que van millor. Hem de veure a nivell tècnic com han millorat les altres escuderies i també com hem millorat nosaltres. Això ho veurem a la primera cursa, a Bahrein.

“El kàrting et dóna la competitivitat per ser un futur pilot de Fórmula 1” Aquesta temporada, no es pot proveir benzina en carrera. Com veus aquesta mesura? És una mesura interessant perquè les curses estaran més igualades i no hi haurà tanta estratègia. Guanyarà el pilot

7

i l’equip que hagi fet més bona feina durant el cap de setmana i es veuran curses més clares. Què en penses de la seguretat viària i que aquesta s’ensenyi a les escoles? És molt important l’educació perquè els joves seran els futurs conductors. Tot comença des de baix, igual que una carrera esportiva en el món del motor, que comença des del kàrting. L’ensenyament és el més important. L’educació viària a les escoles i als instituts és una molt bona idea que s’hauria d’aplicar a tot Catalunya i a l’estat espanyol, fins i tot incrementar-la. Creus que molts joves et prendran com a model? Això espero (riu). Jo sóc molt jove, tinc 19 anys, encara he d’aprendre molt, però espero ser un referent en aquest país.

*

Textos: Mònica Puntí Fotos: Scuderia Toro Rosso

deria.cat


8

ALTAVEU L’HIPERBÒLIC/84 ESTIU 2010 _______________________________________________________________________________________________________________

Gossos canten

contra la crisi En un temps de crisi i un moment de transició, Gossos aposta per cantar amb optimisme al seu novè disc d'estudi, Dia 1 (Música Global, 2010), al qual cal sumar-hi també tres àlbums en directe. "Tot està bé, no has de patir per mi, és la meva aposta" ("Dia 1"). Quina és l'aposta del nou disc? Natxo Tarrés: Venim d'Oxigen (Música Global, 2007), que és un disc que va consolidar molt la nostra segona etapa elèctrica. Ens ha donat molta potència, i ara cal començar a recollir fruits d'una feina feta a

llarg termini. Amb aquesta confiança, ens hem dit: no ens repetim ni ens estressem, no hem de superar res, anem pel bon camí i endavant. En aquest disc, la diferència és que primer neix el concepte de "Dia 1” abans d'haver compost la majoria de cançons. Ha estat un estímul més. Teniu més confiança ara que abans... N.T: Sí, i la seguretat de dir-nos: nois, anem bé, fem una empenta més a la nostra carrera. Si hi ha d'haver un piano, doncs posem-lo! Si el so ha de ser contundent, més contundència. Dia 1 neix d'una època de molta confiança. No només hi ha contribuït

l'èxit d'Oxigen, ha estat la celebració dels 15 anys i tres anys de gira en què no hem parat i hem tornat a omplir places! Us heu inspirat en grups diferents? Oriol Farré: Sí! Com més grans ens fem, més ens diferenciem entre nosaltres. Cadascú marca més el seu caràcter i les seves inquietuds. Però al cap i a la fi és un sol projecte, per tant arriben influències de tota mena. La música que he escoltat en els últims tres anys no té res a veure amb la que escoltava abans, i segur que als altres els passa el mateix. A l'anterior entrevista (EDR 155), consideràveu que semblava que "Si t'agraden Coldplay o Keane no et pot agradar Gossos." Grups com Manel o Antònia Font, o cançons com "Corren", han fet que ja no sigui així? N.T: A la música en català, per sobre de tot, hi ha les cançons. Poden arribar de qualsevol manera, i després hi ha el concepte i el so que hagis posat. Si té vida, té ànima i arriba! Durant els últims anys s'ha diversificat prou l'escena catalana com perquè a qui li agradi una tendència trobi un grup que hi experimenta. I això és fenomenal, és normalitzar la situació, que tinguis grups indie, gent que fa hip-hop, rumba... És així que potser aconseguirem que quatre grups facin alguna cançó que agradi a tothom. El "Corren““, per exemple, el canten molts nens. I no el vam fer pas pensant en ells! Però és fantàstic que la canti moltíssima gent!

*

Textos: Helena Morén Alegret) Fotos: Juan Miguel Morales

deria.cat

www.enderrock.cat DDAA Embolingats Un tribut a Skatalà (Black Borinot)

Gran disc d'homenatge molt ben treballat per una vintena de bandes que, per a o per b, són deutores de l'obra dels pioners de l'ska català. L'excusa és una reunificació del grup de Quique i Pitu, motivada ara pel vint-i-cinquè aniversari de la seva creació: un cabell blanc més per a tots els que van viure la primera etapa del grup. Conté divuit peces (tampoc tenien gaire més repertori). Roger Palà Minimal 21 L'habitació del fons (Blanco y Negro/Fanàtic)

La fràgil i sensual veu de Núria Tamayo al servei d'un grup que cuida fins al darrer detall una proposta de pop electrònic delicat i amb molta sensibilitat. Guanyadors del premi Èxit del Sona 9 2009, Minimal 21 han creat una obra molt efectiva, dolça i cassolana, gravada al seu home estudio, que reflecteix una manera de ser, fer i de crear, sense massa complicacions instrumentrals ni efectes sonors, tot i ser un grup que és mou dins de l'òrbita electrònica. Laura Torrent Soul Atac Mercat negre (Temps Record)

Que aixequi la mà qui no li agradi despertarse tard sense mirar el despertador o fer la darrera cervesa al final de la vetllada. El que fan Soul Atac en aquest segon disc agrada tant com "fer la migdiada al llit en pijama". Per riure de les penes i no desesperar, un disc per gaudir sense permisos: Soul Atac pinta de color els detalls. Elisenda Soriguera.


L’HIPERBÒLIC/84 JOVENTUT _________________________________________________________________________________________________ ESTIU 2010

9

La joventut i el català,

trencant tòpics MOLTS I MOLTES JOVES CASTELLANOPARLANTS ADOPTEN EL CATALÀ COM A LLENGUA D’ÚS HABITUAL A LA UNIVERSITAT

A LA UNIVERSITAT, EN CATALÀ! Un estudi de les secretaries de Joventut i Política Lingüística desmenteix que el català sigui poc popular entre la gent jove i que les noves generacions de catalanoparlants renunciïn a utilitzar-lo amb facilitat. Ben al contrari, la joventut és el sector de població que incorpora més nous parlants al català. Molts són els tòpics que, quan és parla dels i les joves, floreixen per tal d’explicar un col·lectiu sovint mal entès. Un tòpic és un argument general que s’aplica a tots els casos semblants, un lloc comú, una expressió trivial emprada sistemàticament en el mateix sentit. Des d’aquell que diu que “els joves no llegeixen” fins al que diu que “els joves no tenen valors”, passant pel, malauradament famós, “ni estudien, ni treballen”. Un exemple d’aquests tòpics podria ser que el jovent és un problema per a l’ús del català. Però res més lluny de la realitat. Segons el secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, “els i les joves no són un problema sinó l’esperança del català”. L’estudi posa de relleu que les persones joves es consideren cada cop a ells mateixos com a bilingües o híbrides lingüísticament. Aquesta hibridació juga a favor del català perquè és molt més habitual que un o una jove nascut/ da en un context castellanoparlant passi a ser bilingüe o, fins i tot, a identificar-se bàsicament amb el català, que no que un o una jove catalanoparlant d’origen es consideri a ell/a mateix/a com a bilingüe o com a castellanoparlant.

La campanya A la universitat, en català! està promoguda per la Plataforma per la Llengua amb l’objectiu d’impulsar l’ús social del català, la millora del seu estatus legal, i contribuir a desvetllar la consciència lingüística a la societat perquè, per a la plataforma, el català constitueix un factor clau per a l’emancipació cultural i personal. L’estudi conclou que la joventut és el sector de població que més usa indistintament el català i el castellà. D’una situació de partida familiar on normalment es parla exclusivament una o altra llengua, i on el pes del castellà és superior al del català, passem a una situació dominada per les hibridacions lingüístiques del català i el castellà en els usos quotidians que beneficia i incrementa l’ús del català. Però per a què els i les joves castellanoparlants adoptin usos socials del català i viceversa cal que hi hagi certes condicions en el seu entorn immediat, i això sovint no succeeix fins que arriben a la universitat.

Enderrocant més tòpics També pel que fa a l’àmbit quotidià hi ha tòpics a moldre. Les dades contradiuen la creença que els i les joves catalanoparlants sempre adopten el castellà amb els parlants d’aquesta llengua. Tot i que els i les catalanoparlants habituals tendeixen més a adoptar el castellà amb amics i amigues castellanoparlants que a la inversa, i a

utilitzar-lo d’entrada per adreçar-se a persones desconegudes, els i les catalanoparlants que no adopten el castellà a menys que realment no els entenguin són també un col·lectiu important. Aquesta “lleialtat lingüística” contribueix a incrementar la presència del català, facilita oportunitats per parlar-lo als castellanoparlants d’origen i promou la diversitat lingüística i cultural.

Els correus electrònics i les xarxes socials afavoreixen el català En el consum de mitjans de comunicació i Internet, la hibridació també és dóna. És el cas de la televisió, que esdevé una via de contacte lingüístic amb el català de gran rellevància per una part de joves castellanoparlants habituals sense grans competències lingüístiques en català. La utilització dels correus electrònics o de les xarxes socials (Facebook, Twitter...) podria afavorir l’ús del català.

*

Textos: Secretaria General de Joventut Fotos: Secretaria General de Joventut

deria.cat

Què demanen: 1. Poder rebre l’ensenyament de tots els graus íntegrament en català. 2. Més oferta de postgraus i màsters oficials en català. 3. Que tot el professorat que s’incorpori a les universitats conegui suficientment la llengua catalana. 4. Que s’anunciï i es respecti la llengua de la docència. 5. Poder fer els exàmens, les pràctiques i els treballs en català. 6. Que hi hagi un reconeixement oficial de la recerca feta en català. 7. Disposar de bibliografia específica en català. 8. Que l’estudiantat de mobilitat i intercanvi conegui el català. 9. Que totes les universitats elaborin un reglament d’usos lingüístics i el compleixin. 10. Que les i els futurs professionals siguin competents en llengua catalana.


10

TEMA DEL MES L’HIPERBÒLIC/84 ESTIU 2010 _______________________________________________________________________________________________________________

Futbol:

esport i negoci EL MÓN DEL FUTBOL VIURÀ AQUEST ESTIU UN DELS ESDEVENIMENTS ESPORTIUS MÉS IMPORTANTS: EL MUNDIAL

Del futbol, es sol dir de tot. Des del famós “el futbol és així” al “el futbol és l’opi del poble”, parafrasejant la frase marxista referida a la religió. I és que les dues frases connoten dues grans dimensions de l’esport rei, a saber: la seva condició apassionadament humana que defuig qualsevol tipus de lògica i, l’altra, la dimensió econòmica, que més sovint del que voldríem sembla enterbolir l’esport. Un altre argument que abona aquesta idea salta sobre la gespa amb els resultats econòmics pel que fa als grans clubs. Els petits són una altra història. En temps de crisi, sembla mentida que es pugui estar parlant de xifres com les que es van pagar l’any passat pels fitxatges de Cristiano Ronaldo i Ibrahimovic. Si parlem d’ingressos bruts, l’exercici fiscal de 2008 ha estat el millor de la història. Durant el passat any, l’Associació de Federacions Internacionals de Futbol (FIFA) va presentar uns ingressos per valor de 674 milions d’euros i uns beneficis nets de 129 milions. Ni més ni menys que un 375% més de benefici que l’obtingut el 2007 (34 milions d’euros). No sembla que els estigui afectant gaire la crisi. És raonable preguntar-se si en un moment en què es destrueixen milers de llocs de treball, desapareixen milers d’empreses i

l’economia mundial està en recessió, és lògic i ètic que hi hagi un flux de diners en circulació tan gran.

La història Però anem a pams. La història moderna del futbol comprèn més de 100 anys d’existència. Va començar l’any 1863, quan a Anglaterra es van separar els camins del “rugby-football” i de l’”association football”, i es va fundar l’associació de futbol més antiga del món: la Football Association.

“La història moderna del futbol comprèn més de 100 anys d’existència” Ambdós tipus de joc tenen la mateixa arrel i tots dos presenten un arbre genealògic de molt vasta ramificació. Aquesta prehistòria coneix almenys una mitja dotzena de diferents jocs, en alguns aspectes més o menys similars, que poden ser l’origen del futbol i del seu desenvolupament històric, des de la Xina del segle III AC fins als romans, passant pel Japó.

La FIFA La Fédération Internationale de Football Association (en català: Federació Internacional de Futbol Associat), universalment coneguda pel seu acrònim FIFA, és la institució que governa les federacions de futbol a tot el món. Es va fundar el 21 de maig de 1904 i té la seva seu a Zuric, Suïssa. Forma part de la FA Board Internacional, organisme encarregat de reglamentar les regles del joc. A més, la FIFA organitza els campionats mundials de futbol en les seves diferents modalitats. La FIFA agrupa 208 associacions o federacions de futbol de diferents països, comptant amb 16 països afiliats més que l’Organització de les Nacions Unides, i cinc menys que l’Associació Internacional de Federacions d’Atletisme.

“La FIFA disposa d’un pressupost superior al de França” El Mundial La Copa del Món de Futbol és la competició oficial més important on s’enfronten els equips nacionals membres de la FIFA. El campionat es porta a terme cada quatre anys des de la primera competició el 1930 (a excepció dels anys 1942 i 1946 per causa de la Segona Guerra Mundial). No obstant això, es pot considerar un esdeveniment continu, atès que les rondes de classificació es porten a terme durant els tres anys anteriors a les rondes finals, també anomenada fase final.


L’HIPERBÒLIC/84 TEMA DEL MES

A la fase o ronda final de la competició, hi participen 32 equips nacionals que competeixen durant un període de quatre setmanes al territori d’una nació seu. Només set nacions han guanyat el títol de la Copa del Món durant les 17 competicions que s’han realitzat.

“El 2008, la FIFA va presentar uns ingressos per valor de 674 milions d'euros” La polèmica El 2006, el periodista anglès Andrew Jennings va realitzar el documental Escàndol FIFA, on denunciava el pagament de suborns milionaris pels drets publicitaris i de màrqueting. I és que el negoci mou xifres milionàries. La FIFA, per exemple, disposa d’un pressupost superior al d’un país com França, i esperona el procés de liberalització econòmica del futbol. Aquestes i moltes altres són les contradiccions, que sovint no volem veure, del món del futbol, on una samarreta pot costar més de 60 euros i potser ha estat feta per un nen del tercer món. Quan es veu el Messi fent un gol, l’últim que ve al cap és el sotabosc de la selva del futbol. I segurament tothom és capaç de sentir d’una manera diferent allò que fa de l’esport una cosa especial, competició, alegria, èpica, etc. En qualsevol cas, sí que podem dir que el futbol és més que un esport.

*

Diego Giménez (diego@edicat.cat)

Fotos: Banc d'imatges

deria.cat


12

REPORTATGE L’HIPERBÒLIC/84 ESTIU 2010 _______________________________________________________________________________________________________________

Què se n’ha fet de A ? la grip A? A? A?

? A

La malaltia, que va atemorir mig planeta, va arribar a casa nostra fa un any Fa poc més d’un any, exactament el 23 d’abril de 2009, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) informava les autoritats sanitàries de l’aparició d’un brot de grip a Mèxic i alertava que podia provocar una greu epidèmia a escala mundial i milers de morts. Quatre dies després, el 27 d’abril, el virus arribava a casa nostra. L’anunci va fer saltar totes les alarmes sanitàries i la psicosi es va apoderar de mig món. El temps ha demostrat que aquella grip, batejada com a grip A, no era tan demoníaca com es creia aleshores. Les catastròfiques previsions de l’OMS no s’han complert i la grip A, que durant setmanes va estar a la portada de tots els diaris, ha quedat pràcticament en una anècdota. La grip A ha estat la primera epidèmia global i mediàtica narrada en temps real. El seu naixement i la seva evolució van ser retransmesos minut a minut pels mitjans de comunicació i, a més, van generar un volum enorme d’informació a les xarxes socials i la blocosfera. Aquesta fluïdesa d’informació, barrejada amb el gran desconeixement que hi havia sobre la malaltia, va fer estendre la por entre els ciutadans, col·lapsats per un excés de dades. Les autoritats sanitàries, especialment l’OMS, no van ajudar a frenar aquesta por amb els seus anuncis constants sobre l’arribada immediata d’una pandèmia. Ara, un cop demostrat que la

grip A no era tan greu, moltes veus han acusat l’OMS de ser massa alarmista. En aquell moment, però, es va optar per ser cauts i apostar al màxim per la prevenció. També estan al punt de mira les farmacèutiques, que van aprofitar el moment per enriquir-se amb la creació d’una vacuna. Així es va viure tot plegat.

El balanç: 250.000 catalans afectats i 54 morts El Departament de Salut va informar fa uns dies que, en total, la grip A ha afectat uns 250.000 catalans. La majoria dels casos han estat lleus, però 771 han estat greus i han hagut de ser hospitalitzats, molts a la UCI, i 54 persones han mort. La consellera de Salut, Marina Geli, i el director general de Salut Pública, Antoni Plasencia, han assegurat que “és innegable” que Catalunya ha viscut una

pandèmia de grip A, tot i que han admès que el resultat ha estat més benigne de l’esperat. En el conjunt d’Espanya, la grip A ha afectat unes 4.000 persones i ha causat prop de 300 morts. Tot i que la xifra pugui semblar molt elevada, cal destacar que la grip estacional provoca unes 8.000 morts cada any. Es calcula que la taxa d’incidència de la grip A és actualment molt baixa: menys de 9 casos per cada 100.000 habitants. El cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha assegurat que el virus, que va aparèixer “fora de temps i de lloc”, ha comportat casos majoritàriament lleus i casos greus poc freqüents. Amb tot, es considera un fet destacable que hi hagi hagut un desplaçament de la gravetat a grups d’edat més joves que en les epidèmies estacionals.

De fet, la major incidència de la grip A s’ha donat en persones menors de 14 anys, així com també ha estat aquest grup el que ha concentrat major taxa de casos greus. D’altra banda, però, la letalitat -que és el nombre de morts per casos atesos- és més elevada en persones majors de 64 anys. Trilla ha assegurat que “no és possible predir l’evolució futura”, tot i que es descarta en un primer moment que hi hagi cap altra onada abans de l’estiu. El nou brot podria ser a la tardor. I llavors es començarà a administrar la vacuna de la grip convencional que ja portarà incorporat el virus H1N1.

*

Textos: Rocío Ros (lamalla.Cat) / ACPG) Fotos: ACI Creativo

deria.cat


14

REPORTATGE L’HIPERBÒLIC/84 ESTIU 2010 _______________________________________________________________________________________________________________

DANIEL VELASCO SÁNCHEZ, DE LA UNIVERSITAT POMPEU FABRA, GUANYA LA TERCERA EDICIÓ D’UNIFICCIONS, L’AVENTURA DE CREAR HISTÒRIES Més de 300 joves omplen l’Espai Jove La Fontana en el lliurament de premis d’UniFiccions i Ficcions, els concursos literaris en què han participat més de 1.800 estudiants entre universitaris i alumnes de secundària. El veredicte del jurat es va fer públic el dijous 20 de maig, a les 17.00 de la tarda, a l’Espai Jove La Fontana, en un acte on alguns dels membres del jurat, com ara Antònia Cortijos o Hortènsia Galí, van lliurar els diplomes i els premis als finalistes. El jurat, format per persones del món de la cultura, la literatura i l’educació catalanes, va estar format per Pau Vidal, Albert Lladó, Josep Antón Muñoz o Marià Marin, entre d’altres.

Pompeu Fabra. Aquest any, uns 100 participants de 14 universitats catalanes, valencianes i balears han escrit relats d’un elevat nivell literari al web.

o “N

cluquis els ulls. O a e bse qu l rva a c

ri al am

UniFiccions2010 .S ate t n ntame

e

Música en directe L’edició d’enguany va comptar amb la presència de la Sant Andreu Jazz Band, la big band més jove de tota Europa que va ambientar l’acte amb el jazz més jove de Catalunya. www.myspace.com/santandreujazzband.

A l'esquerra, Eugeni Villalbé, Secretari General de Joventut, al lliurament de premis d'UniFiccions2010. A la dreta, Daniel Velsco Sánchez, de la UPF, guanyador de UniFiccions 2010. A baix, els jovens de la Sant Andreu Jazz Band tocant en directe

res mirades e t s o n sv es an c L “ reu

Un any més, UniFiccions ha demostrat que la literatura en català a la xarxa és ben viva entre la gent més jove, que ha escrit, durant dos mesos, més de 100 històries al web del concurs. El primer premi, un ordinador portàtil, ha estat per a Daniel Velasco Sánchez, de la Universitat Pompeu Fabra. El segon premi, un iPod, ha estat per a Bruna Generoso Miralpeix, també de la Universitat

L’HIPERBÒLIC i FILA 7

* ET CONVIDEM AL TEATRE

Si vols anar al teatre entra a www.

deria.cat

ES SORTEGEM 30 ENTRADES DOBL RE PER A L’OBRA DE TEATRE ASUF Barcelona, per a ASUFRE, al teatre Capitol de Si vols una de les entrades dobles ... oms cogn t, indicant el teu nom i entra als concursos de www.deria.ca un 20 % pots anar a qualsevol sessió amb Si no has estat un dels afortunats, nt el enta pres i c bòli iper L´H la promoció de de descompte dient que véns per carnet d´estudiant.

* Despeses de gestió ADECTA, 5 euros per entrada

ASUFRE


El sentit de viatjar en bus

Daniel Velasco Sánchez

1r classificat

-te

o el s

llor

ar aquest af ol

es .F .. . rprès

mi

itz r i at

lia

for ma de s

L’HIPERBÒLIC/84 REPORTATGE

“No cal que acluquis els ulls. Observa atentament. Seria la millor forma de satiritzar aquesta follia. Fes-te el sorprès. Només així podràs fer-te teu l’absurd. Si vols trobar-li sentit a tot això que passa, ho hauràs de fer en base a uns principis adequats. I el primer pas per a l’adequació és la següent: tot això que detestes, la teva rutina diària decorada amb la vida racional del civisme urbà, és pura estètica, una manifestació de la imaginació d’altri. Potser és una imaginació pobra, mancada de passió, però és pura imatge mental. Ergo utilitza-la. Absorbeix-la i converteix-la en material per construir la teva pròpia imatge i viure-hi. No cal que et passis de romàntic, tampoc. La teva imatge no està feta d’irrealitat, sinó de ficcions, vivències, de relacions interpersonals i fins i tot d’intel·lectualitat. Al cap i a la fi, no està clar, tampoc, el límit entre la visió del geni endògen i la del to be is

to be connected. Són els bàndols d’una guerra imaginària. Però si només fos això, seguiria sent una guerra, com qualsevol altra. En realitat, això podria perdre la tensió si es veiés que uns i altres, en el fons, busquen la mateixa cosa i l’han d’anar a trobar allà mateix.”

15

la literatura en català a la xarxa és ben viva entre la gent jove.

Esprint

Bruna Generoso Miralpeix

2a classificada

“Les nostres mirades es van creuar, i aleshores vaig saber del cert, molt contenta, que es recordava de mi. Que, segurament, a l’estació d’autobusos, tot i que a priori m’havia semblat el contrari a causa de la seva horrible inexpressió, el noi de les cames meravelloses havia sentit el mateix rau-rau a l’estómac que jo. I allò era fantàstic! Llavors, em vaig sentir, potser per primera vegada a la vida, plenament feliç. Perquè (encara que visquem a dins d’una metàfora avorrida) vaig descobrir que, de vegades, entre la terra dels camps rutinaris sense cultivar,

saber del cert, g i mo va lt c s e r on o . tent h s a, que es recordava de mi e l uar, i a

hi poden créixer flors fetes de somnis reals. Visca les explosions de poesia! Estava tan alterada, que no sé del cert si vaig saltar o cridar d’alegria, però encara sembla que vegi els colors del seu cos i la forma dels seus genolls movent-se en la meva direcció. Anava vestit amb la mateixa roba que a l’estació d’autobusos i a l’entrevista del diari. Els pantalons curts negres i la samarreta blanca. És que mai no es canviava de roba? Damunt dels cabells rossos, la mateixa gomina de sempre! Era idèntic a la imatge que m’havia quedat gravada a la ment des que el vaig descobrir al banc de la parada.”

*

Diego Giménez (diego@edicat.cat) Fotos: Ivan Giménez

deria.cat


16

fotoREPORTATGE L’HIPERBÒLIC/84 ESTIU 2010 _______________________________________________________________________________________________________________

Expropiats dels seus somnis

Les cases que es van edificar en aquesta ubicació estan habitades de forma molt humil pels seus amos, que han acumulat records i detalls de tota una vida, marcada pel seu propi bagatge. Al mateix temps, s’evidencia el deteriorament de les seves llars, que pateixen filtracions d’aigua a causa de la mala qualitat constructiva. Són una sèrie de retrats, persones que esperen, sense ganes, l’arribada de la carta d’expropiació que els expulsi de les seves vides per començar de nou en un nou lloc.

En un passadís d’un carrer principal que desemboca en un carreró del barri de la Salut, a Badalona.


PETITS ANUNCIS L’HIPERBÒLIC/84 ESTIU 2010 _______________________________________________________________________________________________________________

EDUCACIÓ

GUIA

JOVE

MODA

EDUCACIÓ

SERVEIS

El futur a l’empresa EAE, Escola d’Administració d’Empreses, t’ofereix una doble titulació: la del centre i la de la Universitat Politècnica de Catalunya, a la qual està adscrita. A EAE trobaràs programes MBA, màsters directius, programes online i una gran oferta formativa per a la direcció d’empreses. També tens assessors de formació per ajudar-te en tot allò que necessitis. Amb EAE el teu futur cap a la direcció està garantit.

T’agrada el Turisme? Adscrits a la primera Universitat en recerca turística de país, amb nosaltres podràs cursar des de Cicles Formatius de Gestió d’Allotjament Turístic, Agències de Viatges o Informació i Comercialització Turística fins el nou Grau en Turisme amb 5 idiomes inclusos en el preu. Una borsa de treball amb més de mil ofertes de feina i de pràctiques. Inscripció ja oberta, codi D81038.Descobreix perquè som líders en Turisme a Barcelona.

EDUCACIÓ

EDUCACIÓ

C/ Aragó, 55 Tel.: 902 47 46 67 www.eae.es admisiones@eae.es

EDUCACIÓ

NIT

EDUCACIÓ

18

C/Rocafort, 104 Tel.: 93 426 98 22. www.mediterrani.com

L’IEF és reconegut, des de fa quasi 20 anys, com la institució de referència en formació bancària i financera. Fundat per les principals entitats de crèdit espanyoles, ofereix des de programes de postgrau i de preparació per a les principals certificacions professionals fins a seminaris i cursos d’especialització en les últimes innovacions financeres.

EDUCACIÓ

El centre de formació dels professionals financers

Institut d’Estudis Financers Gran Via 670, 08010 Barcelona Telf: 93 412 44 31 Fax: 93 412 10 15 infoief@iefweb.org

EDUCACIÓ

www.iefweb.org

Escola Universitària de Turisme, Oci i Gestió Hotelera

GRAU EN TURISME Centre adscrit a:

MÀSTERS EN TURISME - Organització de Congressos - Promoció i Publicitat Turística - Direcció d’Empreses d’Intermediació Turística

Centre adscrit a:

c/ Aragó 55. Barcelona - Tel.: 93 227 80 90 - ceta@ceta.edu.es www.ceta.edu.es

Per a més informació sobre la GUIA JOVE: publicitat@edicat.net

T’obrim les portes al món · Hostessa Relacions Públiques · TCP Tripulant de Cabina de Passatgers, · Hostessa i Auxiliar de vol · Relacions Públiques i Màrqueting · Secretariat Internacional d’alta direcció · Agent de viatges Pg. De Gràcia, 66 (Barcelona) Tel.: 93 215 88 66 www.formatic-barna.com formatic@formatic-barna.com


L’HIPERBÒLIC/84 CALAIX DE SASTRE _________________________________________________________________________________________________ ESTIU 2010

Passatemps MOTS ENCREUATS per Pau Vidal 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 11 12

1 2 3 4 5 6

VERTICALS: 1. Entre el Masnou i Premià, una porció de biocatalitzador. Sufix sense pretensions / 2. Sempre són al mig del carrer. La rectora fent d’actriu?: no, una ploma de la cua. Al mig del camp / 3. Té la capacitat d’inclinar la balança. Per pecar de massa li falta un 20% / 4. Epoca mesurable en períodes anuals. Solen ser-ho el fred i el penal / 5. Salari sense necessitat de treballar a la mina. Jardí de la torre d’en Berlusconi / 6. Dimarts a migdia. Vençuda pel ble d’una vegada. Pel llepafils són la fi / 7. Alumnes molt enganxats a la pantalla. La pell segons el publicitari / 8. Un rigor il·limitat. Turment infligit als missaires en forma d’evangeli. El melic del món / 9. Tecla per fer baixar una ratlla amunt. Estan atentes a l’emissor / 10. El mateix to poder no, però tants de neutrons sí. Tants admiradors com tenia en Davis, el de la trompeta / 11. Sí, que no és poc. Goita, aquest sí que ha de treballar allà on dèiem. Valencià del Carxe / 12. A més de bonica, fa riure i sobretot descansa. Té una actitud gens tolerant amb el gluten.

7 8 9 10 11 12 13

MALCREIENTS I MALPITJORS

SUDOKU

RODA EL MÓN I TORNA EL MOT / per Pau Vidal

2

1 6

5

3

8

7

2

4

3

6

8

6

5

8

6 1

4

4

O C A T A

6

2

1

10 9 8 5 4 3 2 1

O

D E C I S 3

2

6

4

5

9

7

8

9

6

3

5

1

3

8

1

4

7

2

G

E D A T R I 4

8 3 1 2 7 4 5 9 6

N A O M B I L N E A G   A I D T A A   L I I L A S 5

3 2 4 5 9 7 1 6 8

S

R S C U T I O

C U R S

6

7

9 1 6 4 8 2 7 5 3

R A O

I O G R O T N L I E   C O T I U D O R E S 8

5 7 8 6 1 3 4 2 9

9

7 8 2 1 4 6 9 3 5

O H I C A S   M O M A T I C O N A N A   S I C   R E M E L I I L X A S E C

MOTS ENCREUATS:

A

7

11

O R O S

10 11 12

4 9 5 3 2 8 6 7 1

1 6 3 7 5 9 2 8 4

SUDOKU:

7

R I A S S A

3

R R R E C T R I U   A M

8

F E G I T O

2

12

6

1

13

9

SOLUCIONS:

HORITZONTALS: 1. Endreça del territori per mètode del seminari. Admiració per la inversió pronominal / 2. Oració només apta per a incauts. És europea però sembla una ogressa / 3. Al capdamunt. Cambres per marinerots i capitanots. Al cap de munt / 4. Triï’ls i tracti’ls, si vol, però són químics. Fragment del genoma en el cocaïnòman / 5. Amics d’Espantar el Servei. El paleolític ja li semblava una cosa primitiva / 6. Cremor d’estómac que afecta el cor i tot. Aigua en moviment a Cremona / 7. La part lúdica del patriotisme. Opel que antigament s’usava per llançar / 8. Del mascle acusat de no encendre’s com una dona. Malalt passat de moda / 9. Ep, que has degollat el veí! Ducat petitó però de bon invertir. Menys que res / 10. Ruc capaç de dir alguna cosa en guaraní. Monstre fetal de potes unides i regust dolç / 11. Mitja parella. No té ningú per jugar a pòquer. L’altra mitja / 12. Sembla un grec, o un persa, però és un altiplà de gres. I aquest en canvi sembla d’Elx i n’és / 13. Arbre contingut en una poma. Calma i descans, sobretot si m’assec.

Si ets creient, no necessites agents externs que et facin passar per l’adreçador perquè creure és l’essència mateixa de la teva condició: ets fidel perquè creus en alguna entitat superior. Quan no creus, sí que te la jugues perquè qui mana potser et farà creure d’una altra manera. Si ets un marrec i no despares taula, tal com t’ha ordenat el pare, et pots quedar sense setmanada, perquè no has cregut. Si ets un regidor i no votes el que t’imposa el partit, ja veuràs com creuràs quan t’amenacin amb fotre’t l’escó. Per això, l’eslògan d’en Montilla és tan revelador, perquè deixa ben clar que continua creient. És un noi obedient. No sabem si amb amenaces de retirar-li la setmanada o de quina altra mena, però el que queda fora de dubtes amb aquesta perla de la propaganda política és que l’amo del president català deu estar ben content, perquè el creuen. No sé fins a quin punt els socialistes catalans donen importància als pronoms (però m’ho ensumo: gens ni mica) i confonen l’amo gros amb la divinitat (“segueixo creient / hi segueixo creient”), però el que és segur és que ningú els podrà acusar de malcreients. Un altre que si no era una divinitat s’hi devia trobar força era en Samaranch. A aquestes alçades, ja no ens hem de sorprendre de l’oportunisme, la hipocresia i la misèria moral de les classes dirigents del país. Però l’exercici de vassallatge en ocasió del traspàs de l’interfecte ha estat per posar-se a plorar. Si ja fa riure aquest intent d’anostrar l’inanostrable catalanitzant-li el nom (quin riure, les quatre pàgines d’esqueles del diari llur: semblava una partida de "juanantonios" contra "joanantonis"), el que fa posar la pell de gallina és l’oblit interessat de les principals virtuts del personatge. No tan sols va ser franquista destacat, i mai penedit, sinó sobretot anticatalà furibund. I ho demostrava ja des del seu nom mateix. En Samaranch era la personificació del papu franquista, d’aquelles èpoques en què Vic es deia Vich, el santuari de Lluc era Lluch i Caldes d’Estrac era Caldas de Estrach. Els locutors del règim, i ell el primer, s’esforçaven a pronunciar "Samarantx", recalcant aquest esclat final, no fos cas que fes tuf de català. Encara avui hi ha molta gent, incauta i hereva d’aquells temps miserables, que no sap dir el nom de la ciutat alemanya de Munic si no és "Múnitx", com si els pobres muniquesos tinguessin la culpa de la mala llet i la ignorància dels franquistes. Ara, una mica de raó sí que tenien: en Samaranch era un fatxa com un casa de pagès. Amb una TX ben grossa.

acpg

19

premsa gratuïta i mitjans digitals

LA BRUIXA 2.0 / ZODÍAC El tercer trimestre, el més convuls de tots, promet tensions, moments crítics, resultats inesperats… Veiem com es concretarà en aquest col·lectiu tan específic com és el món estudiantil: ÀRIES: Un gir inesperat, esdeveniments aleatoris, sorpreses sorprenents… Des de trobar-te piranyes “in your swimming pool” passant per un ximpanzèberenant damunt el teu cotxe (d’on haurà sortit el bitxo?). TAURE: Resultats acadèmics discordants: aproves allò que no hi comptaves i suspèns alguna inexplicable (per a tu, és clar!). Especialment inestable, cercant dins i fora trobes allò que no buscaves... “Ligues”, d’haver-n’hi, n’hi ha, però amb la mateixa tònica dispar. BESSONS: Període remogut però esteu protegits. Les vacances es presenten una mica insípides i teniu a les vostres mans fer-les més emocionants (sense arribar a la impredictibilitat dels Aquari). De peles, no aneu bé però ho podreu compensar perquè teniu recursos personals. CRANC: Portareu un cicle lunar accelerat (T=18 dies) que us provocarà un increment de problemes, especialment en l’àmbit familiar. Tot i el vostre romanticisme, millor dediqueu-vos a lligar amb certa frivolitat i sense “enganxar-vos” emocionalment. Salut, bé. LLEÓ: Noi: tingues cura del teu aspecte perquè si et deixes podries acabar semblant un “xulo-platja” amb la conseqüent pèrdua de resultats... I, francament, podent ser un encant.... En general, nois i noies obteniu bons resultats acadèmics. VERGE: Període durant el qual escassegen creativitat i empenta. Si no t’importa anar a remolc o bé si saps adaptar-te a canvis dràstics, prova d’unir-te als Aquaris i tindràs un toc de sorpresa i incertesa assegurades. Tendència o obrir-te més, a l’hora de lligar, especialment. BALANÇA: Juny: centreu-vos en els exàmens i oblideu el món. Juliol i agost tempestuosos i amb sorpreses de tots tipus. Consell: intenteu treure ferro a les coses perquè sinò estareu molt neures. Els Lleó tendiran a treure’us de polleguera: ignoreu-los/les. ESCORPÍ: Aprofita “a tope” la 1a ½ de l’estiu perquè la 2a no pinta massa bé. “Ligues” i rotllets variats: algun podria assemblar-se a Pesadilla en Elm Street, algun altre línia Amelie. En tot cas, no els trobaràs a la platja. Els exàmens, hi haurà de tot! SAGITARI: Període d’apatia i desídia que en cap moment justifica la ganduleria soporífera! Si no intenteu corregir la tendència, us espera un estiu avorridet i depriment. Si us esforceu, hi ha sortides i excursions interessants. . CAPRICORN: Els exàmens et deixen KO: fes un petit “kit kat” i així et podràs agafar l’estiu a tota màquina. Tanmateix, aquestes ànsies et poden fer visitar el metge més d’un cop (cremades del sol?, sangries carregades?, tiberis sense seny?). AQUARI: T’espera un estiu del teu estil: impredictible. Tant podries començar planejant un viatge cultural i acabar fent: 1) tot un estudi de màrqueting dels xiringuitos de la platja Waikiki o 2) muntant-ne tu un. PEIXOS: To apàtic, com els Verge, el juliol i l’agost. Als exàmens, resultats dispars. Les noies tendireu a la coqueteria en excés (a voltes carregant) i competitiva (tensió amb les Lleó). Els nois, tanmateix, tendència a xocs amb la figura paterna.


20

SEXE L’HIPERBÒLIC/84 ESTIU 2010 _______________________________________________________________________________________________________________

Nous conceptes

e m o d’h

Amics i amigues hiperbòlics, som al mes de juny, de ple a l’època primaveral. Ja començam a anar a vorera de mar, a agafar un poc de color. I d’aquí no res, ja arribaran les verbenes de poble, farcides de noves experiències eroticoludicofestives que esperem que siguin enriquidores.

Home invisible: és el que tu creus que existeix, però només existeix en la teva imaginació. Pensar en aquest home no és bo, perquè ell no sap de la teva existència... Tu el veus, però tu ets invisible als seus ulls. Et recordam la dita “más vale pájaro en mano...”

Convé començar a posar-nos un poc al dia de quin panorama ens podem trobar si anam un poc per enmig... Si has estat un temps fora de combat, perquè has hagut d’estudiar, perquè estaves asexual, perquè has hagut de complaure alguna persona, etc., és ben necessari que facis un poc de repàs de la flora i fauna masculina que pastura actualment pel mercat.

Home còctel: no sabem el que és ni quines són les seves tendències... és indefinit. Aquest tipus d’home ens va bé, perquè en un moment donat el còctel pot dur més pinya que rom...

Facem un resum dels tipus d’home més representatius amb qui et pots topar en un moment donat. Home llapis: quan no li interessa, s’esborra. Aquest tipus d’home és molt abundant. Ja te pot interessar a tu, que si ell no vol, no el veuràs, s’esborrarà a ell mateix, quan menys t’ho esperis. De totes maneres, la part positiva és que t’haurà ensenyat la tàctica, quan tu no el vulguis, fora de la roda! Home cactus: te pica i se’n va... Home problema: home no previst que entra en la teva vida. I tu estaves tan bé així que et demanes per què ha hagut de venir, per desbarartar-te! Si jo tenia roda d’homes i estava bé, i ara aquest jove me fa perillar la roda... Home retornable: es pot reciclar en diferents ocasions (“pa tí, pa mí, pa todas!”). També va bé que n’hi hagi, d’aquests...

Home “cogío”: el que ja està “cogío”. Però, per què sempre ens hem d’anar a fixar en aquests? Per què no me “coge” a jo?

Home botella: el que no vocalitza perquè s’ha begut una botella de qualque cosa. Un bessssoooo, esstàsss molt boooona! I acte seguit, una bona nespla amb un senyal de trànsit... Jove, si vocalitzassis estaries més tirador... Home “quiero y no puedo”: tira canyes, però no sap pescar. Vol tenir parat un poc pertot, però després no fa res de res, és una llàstima... És un home que perd la força per la boca, si l’empràs per a altres coses... Home pebre de padró: variant del “quiero y no puedo”, ell vol, però no se li alça. Home lapa: no se’t desferra ni a la de tres. Home succió: et deixa seca. Has perdut 10 quilos en un mes... però no et deshidratis, tu beu suc! Fins aquí els nous conceptes d’home. Ara, descobriu-los per vosaltres mateixes/mateixos!

*

Textos: Atòmic Girls Fotos: ACI Creativo

deria.cat


22

CULTURA L’HIPERBÒLIC/84 ESTIU 2010 _______________________________________________________________________________________________________________

RECOMANEM

AGENDA ESTIU10

LLIBRES

MÚSICA I TEATRE I POESIA I CIRC I FIRES I L’àngel de la segona

El món segons Garp

mort

John Irving

Julià de Jòdar

La Butxaca

La Butxaca

10’95 euros

12’95

496 pàgines

336 pàgines

Tres escenaris estableixen l’àmbit de L’àngel de la segona mort, primera part de la trilogia L’atzar i les ombres: el barri de vençuts entre els turons i el mar: la primera generació de foranis com els Pacheco i els Caballero, trencada per la guerra civil; la via del tren, a prop de mar, on la gossa Canela ha trobat el cos destrossat d’un xicot del barri, l’Àngel Cucharicas, amic del Gabriel Caballero; i el pont del Petroli, regne indisputat fora de mar de la Filla de la Capitana i espai mític del jovent del barri.

Aquesta és una història insòlita, la d’una infermera que decideix tenir un fill sense pare reconegut a la dècada dels quaranta i la d’en Garp, fruit d’aquesta especial decisió, que farà de la seva vida una magnífica novel· la d’amor i odi. Entremig, tot un seguit de personatges que, en un apassionant entramat de sentiments, inhibicions i hostilitats, ens parlen d’allò més superficial i alhora més profund de les relacions humanes. Els fets es desencadenen el dia que la infermera Fields publica les seves memòries.

PEL.LÍCULES

Dies: Fins al 30-09-2010

Dies: del 02-06-2010 al 20-06-2010

Reacció

mayr, Lars

Apocalíptica. Els rastres de la mort a través de la història, segles XVI-XVIII

Independent

Eidinger, Hans

Exposició

Spirit: Mejor

Jochen Wag-

documental

ner, Nicole

C. Santa Llúcia, 1

90 minuts

Marischka, Mira

Barcelona

Anvil! The Story

Entre nosaltres

of Anvil

Maren Ade

Sacha Gervasi

Birgit Minich-

2009, Premios

Teatre Sala Beckett

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Partecke

Entrada gratuïta

119 minuts

933181195

C. Alegre de Dalt, 55, bis Barcelona http://www.salabeckett.cat

De dimecres a dissabte a les 22 h / Diumenge a les 19 h

Dies: 24-06-2010 Anvil, la banda canadenca potser més popular del heavy metal d’aquell país, ha estat l’escollida per Sacha Gervasi, que és també un vell amic de la banda, per a la realització d’un documental. Sasha es va dedicar a filmar alguns shows de la banda durant el 2005 i el 2006, entrevistant també a amics propers d’Anvil. Quan va sentir que tenia prou material, va editar el documental sobre la banda.

KISS

Estem davant la història de Gitti i Chris, una estranya parella que intenta gaudir d’unes vacances allunyades de tot. Es tracta d’un retrat íntim de dues persones que només poden ser elles mateixes quan estan soles: els seus rituals, les seves ximpleries, els seus somnis incomplerts... Tot i així, la seva trobada amb una altra parella aparentment més reeixida desestabilitzarà l’equilibri que existia entre ells. Estrenada a concurs al Festival de Berlín 2009.

Concert Palau Sant Jordi

http://fifa-world-cup.easports.com

Dies: del 20-05-2010 al 20-06-2010 Monster Hunter tri

Non Solum Teatre Teatre Poliorama

http://www.nintendo.es

Competeix jugant amb un dels 199 equips des de la classificació fins a una reproducció virtual de la final de la Copa del Món de la FIFA 2010. Juga a qualsevol dels 10 estadis oficials recreats amb tota la passió i les emocions de la Copa del Món de la FIFA 2010.

Monster Hunter Tri és el tercer videojoc de la saga Monster Hunter. Ha estat desenvolupat per Capcom i distribuït per a la consola Wii. Es tracta d’un joc on et posaràs a la pell d’un caçador principiant en una terra que comparteixen humans i monstres.

Passeig Olímpic, 5

Barcelona.

Hora: 20’00

VIDEOJOCS

FIFA World cup 2010

Rambla dels Estudis, 115 Barcelona 25-30 euros

Dijous, divendres i dissabte a les 21.30 h / Diumenge a les 19 h


L’HIPERBÒLIC CULTURA

L’HIPERBÒLIC/84 A...Z ___________________________________ ESTIU 2010

23

ESCOLA D’ESCRIPTURA

I CONFERÈNCIES I EXPOSICIÓ Dies: 17, 18 i 19 de estiu

Caixa Sabadell Etnival Festival Girona www.caixasabadelletnival.com

www.flickr.com/photos/lesnostresfotos De vegades plou al cor J. M. Serrat

No he nascut a la franja de Gaza Dies: 24-06-2010

Dies: 16 i 17 de juliol

Concert

Festival

BOB DYLAN

CruïllaBCN

El poble Espanyol

Av. Marquès de Comillas, 13

Barcelona

Hora: 20’00

Parc del Fòrum

Barcelona http://www.cruillabarcelona.com

Dies: Fins al 31-12-2010

Abracadabra. Il·lusionisme i ciència Exposicions

Dies: 27-06-2010

C. Isaac Newton, 26

Concert

Sarrià-Sant Gervasi

Palau Sant Jordi Passeig Olímpic, 5

Barcelona

Hora: 20’45 Dies: 13-07-2010

MORCHEEBA Concert Sala Apolo C. Nou de la Rambla, 113 Barcelona

Hora: 20’00

Per què, malgrat aquesta sort, avui que plou a fora a dintre també em plou?

CosmoCaixa Barcelona

AEROSMITH

Tinc sort, no he nascut a la franja de Gaza, ni m’han matat un fill com qui esclafa un terròs, no treballo catorze hores a un taller sense finestres, ni m’han violat tres homes enmig d’un desert polsós, a la meva taula cada nit hi ha una poma, m’acompanya dòcilment i digne el cos, tinc casa amb parets, puc escalfar-me.

http://www.cosmocaixa.com

Convoco l’alegria i assajo de cantar, potser són el que se’n diu “efectes químics”: la puta hormona que ha deixat de segregar. Em permeto doncs, avui ser feble deixo doblegar-se el dia en pau, no em vull barallar més amb les absències que avui criden amb boques de forat. I tinc sort, perquè no he nascut a la franja de Gaza i demà em tornarà potser la voluntat; llevar-me poc a poc; fer-me de nou, sense mirall; recosir-me a la vora l’esperança; apedaçar les ganes que s’hagin foradat; replegar unes quantes abraçades, i el somriure, sobretot, que no em caigui, i caminar caminar caminar.

Mercè Duran

Canuda, 6. 08002 BCN. Tel. 93 317 49 08 www.campusdescriptura.com


L'Hiperbòlic 84  

Revista per joves i universitaris

L'Hiperbòlic 84  

Revista per joves i universitaris