Page 1

JUGEND


Jugend, nuoruus Jugend syntyi 1800–luvulla vastustamaan kertaustyylejä ja elementtirakentamista ja yksi merkittävimmistä vaikutuksista tämän uuden tyylisuunnan kehitykselle oli vuonna 1886 perustettu liike, joka vastusti teollisesti tuotettuja esineitä ja suosi keskiaikaisia käsityöperinteitä. Tämä liike oli Arts and Crafts. Tyypillisiä Jugendin tyylisuunnalle rytmikkäästi aaltoilevan ja epäsymmetrisen muotokielen lisäksi olivat luonnonläheiset aiheet sekä hyperbelien ja paraabelien muotoiset kuviot. Se vaikutti erityisesti arkkitehtuurissa ja teollisessa muotoilussa.

Yksi ensimmäisistä tyylipuhtaista Jugendin edustajista oli englantilaisen Arthur Mackmurdon suunnittelema tuoli vuodelta 1881. Tämän tuolin selkänojassa oli aiempaan nähden poikkeuksellisen epäsymmetriset linjat. Tätä tyyliä innostuivat levittämään monet englantilaiset aikakauslehdet, kuten The Yellow Book, The Savoy ja The Studio.

Isosta-Britanniasta jugend löysi tiensä Belgiaan, jonne syntyneistä rakennuksista ensimmäinen merkittävä oli Victor Hortan (1861–1947) suunnittelema Hôtel Tassel.

Toinen tunnettu jugendkauden taiteilija oli belgialainen Henry van de Velde (1863–1957), joka sai mainetta muun muassa abstrakteilla kasviornamentiikkatöillään.


Lähteet • • • • • •

www.wikipedia.fi www.ecodesign.ca www.johncoulthart.com www.hogd.pbworks.com www.dreamstime.com www.tapettitehdas.fi

Kannen kuvat itse tehtyjä.

Taitto  

..............................................................

Taitto  

..............................................................

Advertisement