Page 1

HANDLEIDINGEN ICT-TOOLS STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs. 29 maart 2012 te Hasselt


INHOUD 1. Handleiding Dipity ................................................................................................... 2 2. Handleiding Freemind............................................................................................. 6 3. Handleiding Glogster ............................................................................................ 11 4. Handleiding Prezi ................................................................................................. 15 5. Handleiding Dropbox ............................................................................................ 22 6. Handleiding Edistorm............................................................................................ 27 7. Handleiding Remember the milk ........................................................................... 32 8. Handleiding Wikispaces........................................................................................ 36 9. Handleiding Photo Story 3 .................................................................................... 43 10. Handleiding Blogger ........................................................................................... 49 11. Handleiding Hot Potatoes ................................................................................... 53

Versie 21 maart 2012

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

1


1. Handleiding Dipity

Dipity is een gemakkelijke manier om interactieve tijdlijnen te maken en te delen.

1. Registeren / inloggen Ga naar www.dipity.com en klik op de groene knop “Join Dipity”.

Vul vervolgens de gevraagde gegevens in en klik op “Join”. STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

2


Hierna krijg je nog een aantal opties zoals vrienden toevoegen. Deze stappen kan je (voorlopig) overslaan. Je bent nu automatisch ingelogd. Volgende keer kan je gewoon inloggen met je logingegevens.

2. Een nieuwe tijdlijn aanmaken

Een tijdlijn aanmaken kan via de knop “Create a Timeline”. Als je op deze knop klikt krijg je een pagina te zien met een aantal invulvelden: • • •

Topic Name: Description: Category:

Topic Tumbnail:

Permissions:

Vul hier de titel van je tijdlijn in. Vul hier een korte omschrijving van je tijdlijn in. Kies tot welke categorie jouw tijdlijn behoort (bv. economie of geschiedenis). Kies hier een typerende (kleine) afbeelding voor bij je tijdlijn. Geef hier in wie je tijdlijn mag zien.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

3


Klik vervolgens op “Continue to add events” 3.Gebeurtenissen toevoegen aan een tijdlijn Als je tijdlijn is aangemaakt (stap 2) kan je vervolgens gebeurtenissen toevoegen aan je tijdlijn. Klik op “Add Event” om een nieuwe gebeurtenis toe te voegen.

Voor elke gebeurtenis kan je de volgende zaken ingeven: • • • • • • •

Title Date Description Picture Link Location Video URL

De titel van de gebeurtenis. De datum van de gebeurtenis. Een omschrijving van de gebeurtenis. Een afbeelding van de gebeurtenis. Een hyperlink naar een webpagina. De plaats van de gebeurtenis. Link naar een video, bijvoorbeeld naar YouTube. Deze video wordt in Dipity weergegeven.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

4


Voorbeeld van een toegevoegde gebeurtenis:

Via Edit kan de gebeurtenis aangepast worden. Via Delete kan ze verwijderd worden uit de tijdlijn.

4. Mijn tijdlijnen

Via “My Topics” krijg je een overzicht van de tijdlijnen die je gemaakt hebt.

Als je op de titel van de tijdlijn klikt opent de tijdlijn. Je hebt hier ook de mogelijkheid om gebeurtenissen toe te voegen en/of te verwijderen. Via “Topic Settings” kan je de standaard gegevens van de tijdlijn aanpassen (titel, omschrijving, theme enz.)

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

5


2. Handleiding Freemind

FreeMind is een krachtig, praktisch programma om mindmaps mee te creĂŤren. FreeMind kan voor veel doeleinden gebruikt worden: om grote aantallen informatie te organiseren, inhoud te structuren, artikelen samen te vatten, projecten te organiseren, algemene ideeĂŤn te diagram, geheugensteuntjes aan te maken enz. FreeMind werkt met knooppunten die indexeren of met elkaar in verband staan afhankelijk van je behoeften 1. Downloaden Je kan Freemind voor Windows downloaden van: http://krt.be/freemind.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

6


2. Werkwijze van mindmappen Stap 1: Bepaal het thema. •

Het thema is het onderwerp waarover er wordt gebrainstormd of waarover er aantekeningen worden gemaakt. Dit thema of onderwerp plaats je in het midden van je mindmap.

Stap 2: Voeg associaties toe. •

Het thema roept associaties op. Deze associaties kan je toevoegen als vertakkingen van het thema. Plaats één sleutelwoord per lijn.

Stap 3: Voeg verdere associaties toe. •

De reeds gemaakte associaties kunnen op zich nog eens nieuwe ideeën oproepen. Deze ideeën kunnen ook weer gekoppeld worden aan de associaties.

Stap 4: Cluster de associaties. •

Wanneer de ideeën zijn toegevoegd kunnen de aspecten die samen horen worden geclusterd en ingedeeld: Wat is het belangrijkste? Waar liggen de prioriteiten? Welke zijn de beste ideeën? Gebruik kleur en icoontjes om indelingen te maken.

3. Een nieuwe mindmap aanmaken Een nieuwe mindmap aanmaken is even eenvoudig als een nieuw document aanmaken in Word. • •

Open het programma Klik op “Bestand” en kies voor “Nieuw”.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

7


4. Knopen maken Bij het aanmaken van een nieuwe mindmap verschijnt er een startknoop in het midden met als tekst “Nieuwe Mindmap”. 1. Klik op de tekst “Nieuwe mindmap”. Er verschijnt een tekstveld waarin je de tekst kunt wijzigen/invoeren. Typ hier het onderwerp van jouw mindmap en sluit af met Enter. Je startknoop is nu gereed. 2. Druk vervolgens op toets Insert op je toetsenbord om een nieuwe knoop toe te voegen. Hetzelfde resultaat bekom je door op “Invoegen” te klikken en vervolgens te klikken op “Nieuwe onderliggende knoop” te selecteren. Je kan dus kiezen welke methode je gebruikt. Typ de tekst voor de knoop en sluit af met Enter.

3. Herhaal deze procedure. Door op Insert te klikken kan je nieuwe knopen blijven toevoegen. De knoop verschijnt altijd onder de knoop die je selecteerde. Je kan dus meerdere knopen onder elke knoop plaatsen en vertakkingen maken. 5. Extras Pijlen toevoegen Soms hebben verschillende knopen in de mindmap iets met elkaar te maken, zelfs wanneer ze niet achter dezelfde voorafgaande knoop zitten. Je kunt dat met pijlen duidelijk maken: Wijs de eerste knoop aan, druk op de rechter muisknop, houdt die ingedrukt en beweeg de muiscursor naar de andere knoop en laat dan de muisknop los. De pijl wordt meteen gemaakt. Achteraf kun je nog verschillende wijzigingen aanbrengen. Klik hiervoor met de rechter muisknop ergens op de pijl. Er verschijnt dan een speciaal snelmenu. • • •

Bovenaan kan je ‘De pijl verwijderen’. Met de tweede keuze kan je een kleur voor de pijl kiezen. Daaronder staan nog keuzes voor de opmaak van de pijl.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

8


Een bestand koppelen aan een knoop 1. Selecteer de knoop. 2. Kies ‘Invoegen’ en ‘Link naar bestand’. 3. Voeg een bestand toe vanop jouw harde schijf.

Voor de knoop staat nu een rood pijltje. Wanneer je hierop klikt wordt het gekoppelde bestand geopend.

Een webpagina koppelen aan een knoop 1. Selecteer de knoop. 2. Kies ‘Invoegen’ en ‘Link (tekstveld)’. 3. Typ het internetadres (Let op: de http:// moet erbij). Knopen in een wolk plaatsen Je kunt om een knoop (met achterliggende knopen) een wolk tekenen om dat onderdeel te benadrukken: 1. Selecteer de knoop. 2. Klik op het wolksymbooltje in de menubalk onder “Invoegen”. 3. Klik nog een keer wanneer je de wolk weg wilt halen.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

9


Een icoontje toevoegen aan een knoop Standaard beschikt Freemind over een aantal icoontjes die je bij een knoop kunt zetten. 1. Selecteer de knoop. 2. Klik op het gewenste icoontje in de werkbalk links. Er zijn twee bijzondere icoontjes. Deze staan bovenaan in de werkbalk links. 1. Met het rode kruisje kun je het icoontje bij de geselecteerde knoop verwijderen. Wanneer er meer icoontjes bij een knoop staan, kun je zo steeds het laatst toegevoegde icoontje verwijderen. 2. Met de prullenbak kun je alle icoontjes bij een knoop in één keer verwijderen. Je kan de icoontjes ook toevoegen door “Invoegen” te kiezen in de menubalk en vervolgens “Icoontjes” te kiezen. Je kan dan kiezen uit een overzicht van de icoontjes met hun betekenis erbij.

6. Opslaan van de mindmap Sla je mindmap als volgt op: 1. Kies ‘Bestand’, ‘Opslaan als’. 2. Kies een map en typ de bestandsnaam. 3. Klik op ‘Opslaan’. Via ‘Bestand’, ‘Open’ kun je het bestand later weer openen.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

10


4. Handleiding Glogster

Glogster is een tool waarmee je digitale multimedia posters kan maken. Na het registeren kan je aan de slag binnen een webomgeving om je digitale poster te ontwerpen. Je kan afbeeldingen, tekst, achtergronden, geluid, video, data en hyperlinks toevoegen. Met deze gids kan je vertrouwd raken met de hoofdfuncties van Glogster en aan de slag gaan met het creëren van een eigen poster. 1. Je registreren bij Glogster Om een Glogster te maken, is je registeren de eerste stap. Je surft naar http://edu.glogster.com/register/. Vervolgens vul je je gegevens in bij ‘teacher’.

2. Een Glog aanmaken 1) Klik op de knop ‘Create new glog’. 2) Vervolgens kom je terecht in onderstaand scherm:

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

11


Kies de naam van je Glog in de werkbalk bovenaan de pagina.

3. Een Glog ontwerpen Je Glog is aangemaakt, nu kan je alle informatie die je erop wenst te plaatsen, toevoegen met behulp van de werkbalk links op de pagina. Met deze knop kan je afbeeldingen en figuren toevoegen aan je glogster. Als je op de knop duwt verschijnt onderstaand scherm:

Links kan je de categorie kiezen waaruit je een afbeelding wenst te selecteren. Als je op de knop ‘use it’ drukt, voeg je de afbeelding toe aan de Glogster. Met deze knop kan je tekst toevoegen aan je Glogster. Via deze knop kan je afbeeldingen van het internet en vanaf je eigen computer downloaden om in te voegen in je Glogster. Je kan zelfs een opname met je webcam maken. Klik op Upload om een afbeelding vanop je computer in de poster te zetten. Klik op Link om een ‘URL’ naar een afbeelding op een website in te voegen.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

12


Via deze knop kan je beeldfragmenten aan je poster toevoegen. Je kan filmpjes van schooltube, youtube en vanuit je eigen PC gebruiken. Klik op ‘upload’ om een filmpje te gebruiken dat op je computer staat. Klik op ’link’ om een filmpje van youtube in te voegen. Via deze knop kan je geluiden toevoegen, ook weer vanop je computer (via upload) of vanop het internet (via een link). De volgende knoppen (data en draw) kan je enkel via de betaalde versie gebruiken. Via deze knop kan je een grote hoeveelheid achtergronden voor je poster kiezen. Je kan ook rechtstreeks vanaf de balk bovenaan in het scherm met de knoppen ‘Upload’ en ‘Link’ filmpjes, geluiden en afbeeldingen in je poster zetten.

Met de knop uitzien.

kan je bekijken hoe je Glogster er uiteindelijk zal

4. Je Glogster opslaan Klik op de knop ‘Save or publish’ om je poster op te slaan. Anderen kunnen de poster dan ook zien. Als je je poster opslaat, moet je een categorie aangeven waarin je poster thuishoort. Onder de knop ‘tags’ kan je trefwoorden invoeren. Op de knop ‘unfinished’ klik je als je poster nog niet klaar is.

Als je op de knop ‘Save en Publish’ klikt, kom je terecht in onderstaand scherm.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

13


Bovenaan bij het onderdeel Link your Glog, zie je de directe link naar je poster. Deze link kan je bewaren of verspreiden via email. Klik op ‘back to dashboard’ onderaan, om terug te keren naar de website. Als je verder wil gaan met het bewerken van je poster klik je op ‘continue editing’. Als je je poster wil bekijken, klik je op ‘view this glog’. 5. Verder werken aan je Glogster Als je bent uitgelogd, en op een ander moment je poster wil afwerken, surf je terug naar www.glogster.com en log je in. Vervolgens kom je terecht in je ‘Dashboard’ waar je kan zien welke posters je al hebt gemaakt en met welke posters je nog bezig bent.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

14


4. Handleiding Prezi

Prezi is een manier van presenteren waarbij je in plaats van met losse dia’s (slides) werkt met een oneindig groot doek (canvas). De hele presentatie vormt zo één compleet beeld, waar je al dan niet volgens een vooraf bepaald pad door navigeert. Je kunt tijdens de presentatie inzoomen en uitzoomen, stukken overslaan of snel terug en zo meegaan met je eigen invallen en de reacties uit het publiek waardoor de presentatie heel dynamisch wordt. Nooit meer heen en weer scrollen door je slides om ergens op terug te komen of dieper op in te gaan, maar je verhaal in hoofdlijnen weergeven en met in- en uitzoomen schakelen naar de details. • •

Voorbeeld van een Prezi: De 5 stappen om een Prezi te maken:

http://krt.be/voorbeeld http://krt.be/stappen

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

15


1. Registreren 1. Ga naar http://prezi.com/ 2. Klik op de knop “Sign up” 3. Druk op de “Get” knop bij de licentie “Public” • Er zijn ook een educatieve licenties! Met de gratis licentie “Edu Enjoy” heb je 5x zoveel opslag als de Public licentie, kan je Prezi’s privé maken en kan je je eigen logo toevoegen. 4. Vul de gevraagde gegevens in 5. Open de ontvangen bevestigingsmail 6. Klik op de link in de bevestigingsmail 7. Je kan nu inloggen

2. Het startscherm van Prezi Dit zie je nadat je ingelogd hebt: Nieuwe prezi maken

Filmpjes bekijken met uitleg

Andere prezi’s bekijken

Populaire prezi’s (dit verandert regelmatig)

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

16


3. Een nieuwe Prezi presentatie aanmaken 1. Klik op “New Prezi”, vul de titel van je Prezi en een omschrijving in en klik op “New Prezi” 2. Vervolgens kan je een blanco template kiezen of vertrekken vanuit een bestaand design. Als je voor een bestaand design kiest kan je alles op het scherm nog aanpassen.

3. Maak een keuze. klik op “Preview” en kies vervolgens “Start Editing”. Hierna kom je terecht op je werkblad.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

17


4. Het werkblad Het werkblad is als volgt ingedeeld: Bubble menu

inzoomen uitzoomen

werkblad

De presentatie bekijken (voorvertoning)

5. Tekst aanpassen Bestaande teksten aanpassen • •

Dubbelklik op de tekst Typ de nieuwe tekst in

Nieuwe tekst toevoegen • Dubbelklik op een willekeurige plaats op het scherm. • Voer de gewenste tekst in. • Maak de tekstbalk zo breed als je wilt door de ronde knop met de twee driehoekjes naar rechts te verslepen. Met behulp van de vijf knoppen op de blauwe balk vlak boven de tekst kun je de tekst links of rechts uitlijnen, centreren, uitvullen of van een opsommingsteken voorzien. Tekst vergroten of verkleinen • Klik op de tekst en er verschijnt een zogenaamde Zebra-tool. • Klik in de zebra op het plusteken om de tekst te vergroten en op het minteken om die te verkleinen. STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

18


Tekst draaien • Klik op de tekst en er verschijnt een zogenaamde Zebra-tool. • Klik op de gestreepte rand van de zebra, houd de muisknop ingedrukt en verdraai de tekst. Tekst verplaatsen • Klik op de tekst en er verschijnt een zogenaamde Zebra-tool. • Klik op het handje, houdt de muisknop ingedrukt en versleep de tekst naar de gewenste plek.

4. De Zebra Als je op een tekst, figuur, … klikt verschijnt de Zebra. Hiermee kan je de volgende handelingen uitvoeren:

Draaien Vergroten Verkleinen Verplaatsen

Verwijderen

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

19


7. Het bubble-menu Links bovenin zit het bubble-menu: Hiermee kan je elementen toevoegen aan je Prezi presentatie:

• • • • •

Shapes: vormen zoals pijlen, lijnen, vierkanten, … Images: afbeeldingen YouTube: filmpjes Diagrammen: proces, cyclus, … Bestanden: Word documenten enz.

Hiermee kan je nieuwe frames toevoegen aan je presentatie.

Hier kan je dus kiezen voor kaders die je om de verschillende delen van je presentatie kunt zetten.

Hiermee kan je de volgorde waarin je slides worden weergegeven bepalen. In de bol “Colors & Fonts” kun je kiezen voor een stijl voor je Prezi: kleuren, lettertypes etc.

Met de pijl kan je steeds een stap terug gaan in het menu.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

20


8. Een pad maken Een filmpje over hoe je een pad maakt vind je hier: http://krt.be/pad. Als je klaar bent met het verzamelen van je ideeën en je wilt de presentatie gaan afmaken, dan heb je uit het bubble-menu “Path” nodig. Met de knop “Add” kun je een pad aanmaken door je presentatie heen. Gewoon op de volgorde waarin je alles wilt laten zien op de objecten klikken. In- en uitzoomen doet Prezi zelf voor je. Het pad laat de volgorde zien waarin de verschillende onderdelen van je presentatie getoond worden. Door op een onderdeel te klikken wordt het toegevoegd aan het pad. Je kan de blauwe bolletjes verslepen. De volgorde kan je ook onderaan aanpassen door de dia’s te verslepen. Als je klaar bent met je pad, dan kun je de presentatie gaan testen. Hiervoor druk je op de knop “Show” in de rechter benedenhoek.

9. Andere filmpjes (in het Nederlands): • • •

Werken met kleuren en fonts: http://krt.be/kleuren Werken met afbeeldingen en video: http://krt.be/afbeeldingen Een Prezi downloaden en presenteren: http://krt.be/presenteren

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

21


5. Handleiding Dropbox Dropbox biedt gebruikers (gratis) online opslagruimte. Je kan gemakkelijk bestanden delen en uitwisselen met elkaar. Door de synchronisatiemogelijkheid beschikt iedereen overal steeds over de laatste versie. Met deze gids kan je vertrouwd raken met de hoofdfuncties van Dropbox en aan de slag gaan met het opslaan en synchroniseren van bestanden. 1. Dropbox installeren Als je Dropbox wil gebruiken, is je aanmelden de eerste stap. Dit kan via de volgende link: www.dropbox.com. Vervolgens klik je rechtsboven op de knop ‘login’ en vervolgens op ‘create an account’. Daar voer je je naam, voornaam, emailadres en een wachtwoord in. Vervolgens ga je akkoord met de ‘dropbox terms’.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

22


2. Aan de slag met dropbox 1. Gebruik Dropbox online 2. Download de Dropbox-folder op je computer (gebruiksvriendelijker)

Stap 1: klik op run Stap 2: klik op Yes Stap 3: klik op Install en volg de instructies Nu de setup is afgerond, is Dropbox klaar voor gebruik. Het zojuist ge誰nstalleerde programma heeft niet zo veel om het lijf: aan het systeemvak is een icoontje toegevoegd dat met een rechter muisklik een menu opent.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

23


Verder is er lokaal een map My Dropbox aangemaakt (met submappen Photos en Public, zie uitleg verderop) en is voor het account een ruimte op de server van Dropbox gereserveerd.

De persoonlijke bestanden die in de lokale map zijn opgeslagen, worden automatisch met de online opslagruimte op de server gesynchroniseerd. De gesynchroniseerde bestanden kunnen zowel via je documenten als via de Dropbox-website (klik met rechts op het icoontje in de menubalk en kies voor Launch Dropbox Website of ga direct naar www.dropbox.com) worden benaderd. 3. Bestanden toevoegen of verwijderen Bestanden (of mappen) kan je vanuit mappen (door middel van kopiĂŤren-plakken, slepen etc.) of direct vanuit een programma aan de dropbox toevoegen. Je kan bestanden ook verwijderen. Dit kan ook online gebeuren (bijvoorbeeld omdat Dropbox niet op de betreffende computer is geĂŻnstalleerd), maar dat kost meer moeite: kies de juiste submap en navigeer vervolgens met de knop Upload naar het gewenste bestand om een bestand toe te voegen of optie Delete (onder het blauwe pijltje van het betreffende bestand) om het te verwijderen. 4. Bestanden synchroniseren Zodra een bestand is toegevoegd, gewijzigd of verwijderd, wordt de lokale map automatisch gesynchroniseerd met de online opslag. Je kan het synchronisatieproces op bestandsniveau opvolgen. Bestanden met een groen vinkje zijn reeds gesynchroniseerd, bestanden met een blauw cirkeltje met pijltjes, wachten nog om te worden gesynchroniseerd en bestanden met een rood bolletje kunnen om wat voor reden ook niet worden gesynchroniseerd.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

24


5. Bestanden voor iedereen toegankelijk maken

5.1 Een bestand openbaar maken met de map Public Het is vanuit Dropbox erg eenvoudig via internet bestanden voor iedereen toegankelijk te maken. Het programma heeft hiervoor direct bij installatie al twee mappen aangemaakt in de dropbox: de map Public (voor alle typen bestanden) en de map Photos (specifiek voor fotobestanden). De documenten die je wil delen, sla je in deze mappen op. Door personen uit te nodigen om het album of de bestanden te zien, kunnen bestanden voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. Eerst nodig je iemand uit. Vervolgens krijg je een link die je kan gebruiken om naar iedereen te verspreiden.

Door simpelweg een link naar de online locatie te verspreiden (bijvoorbeeld per email), kunnen bestanden voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. Om de link te openen heb je geen inloggegevens nodig, iedereen die over de link beschikt kan de bestanden vrij benaderen.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

25


5.2 Mappen delen met andere dropbox-gebruikers Wil je er zeker van zijn dat de bestanden alleen met bekenden worden gedeeld dan kan je ze beter in een gedeelde map plaatsen (het is dan wel noodzakelijk dat de ontvanger een Dropbox-account heeft). (Sub)mappen kunnen ook met andere Dropbox-gebruikers worden gedeeld zodat op eenvoudige wijze gezamenlijk aan documenten kan worden gewerkt. Het delen van een map is erg eenvoudig: klik op een map en kies Dropbox, Share This Folder (vanuit de webinterface via de optie Invite to folder onder het blauwe pijltje van de betreffende map).

Vervolgens kunnen Dropbox-gebruikers worden uitgenodigd medegebruiker van de map te worden. Vul de e-mailadressen in, voeg eventueel een persoonlijke boodschap toe en klik op de knop Share folder om de uitnodiging te versturen.

Zodra de ontvanger de uitnodiging accepteert (door op de link in de mail te klikken en vervolgens via de webinterface het delen te activeren), wordt de gedeelde map aan zijn persoonlijke dropbox toegevoegd en is hij gerechtigd bestanden in deze map te openen, te wijzigen, toe te voegen of zelfs te verwijderen! Aan het gewijzigde icoontje (twee poppetjes) is te zien dat een map wordt gedeeld. Wees voorzichtig met delen! Zorg zelf regelmatig voor back-ups en vraag je bij elk onvervangbaar bestand af of het wel zinvol is het in een gedeelde map te plaatsen.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

26


6. Handleiding Edistorm

Edistorm is een interessante brainstormtool, het is een virtueel plakbord waar je postits op kan kleven. Iedereen die uitgenodigd is voor de brainstorm kan ideeën posten en de posts van anderen volgen. Met deze gids kan je vertrouwd raken met de hoofdfuncties van Edistorm en aan de slag gaan met het organiseren van een brainstorm of ideeën posten. 1. Je registreren bij Edistorm Als je Edistorm wil gebruiken, is je registreren de eerste stap. Dit kan via de volgende link: www.edistorm.com. Vervolgens duw je op de knop ‘get started free’.

Daarna voer je je naam, voornaam, emailadres en een wachtwoord in (zie afbeelding hieronder).

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

27


Eens je bent geregistreerd kan je rechtsboven op de startpagina www.edistorm.com met je gebruikersnaam en wachtwoord inloggen.

van

2. Een brainstorm opstarten Als je bent ingelogd, kan je een brainstorm (of een ‘storm’) aanmaken door op de knop ‘create a storm’ rechtsboven op de pagina te klikken. In het volgende scherm (zie hieronder) geef je de naam in van je brainstorm (storm name). Bij de knop ‘votes per participant’ kan je kiezen hoeveel ‘stemmen’ een deelnemer maximaal kan uitbrengen voor verschillende ideeën (zie verder). In het onderdeel ‘privacy’ kan je de gebruiksinstellingen van je storm selecteren. Die kunnen publiek of privaat (solo) zijn. Bij een solo storm beslis jij wie aan je brainstorm mag deelnemen, terwijl bij een publieke storm iedereen die op je brainstorm terecht komt, deel kan nemen. Bij ‘Storm Goal’, kan je het doel van de brainstorm omschrijven.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

28


Vervolgens kan je via onderstaand scherm deelnemers uitnodigen voor je brainstorm. Via ‘Private Storm URL’, krijg je een link die je naar deelnemers kan versturen. Zo kunnen zij je brainstormideeën bekijken en deelnemen. Via Invite Users, kan je ook deelnemers uitnodigen om deel te nemen aan de denkoefening.

Tot slot klik je op de knop ‘Create’ om aan de slag te gaan!

3. Aan de slag met Edistorm Onderstaand scherm is het ‘basischerm’ om te brainstormen. Wanneer je inlogt en je selecteert een brainstorm, kom je hier terecht.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

29


A. Een idee toevoegen Je kan een idee toevoegen door je idee op de ‘post-it’ te typen en vervolgens op ‘Add Idea’ te klikken. Vervolgens verschijnt je idee op het scherm (‘prikbord’).

B. View Finder View Finder is een navigatiescherm om een overzicht te krijgen over de gekleefde post-its. Via View Finder krijg je een zicht op waar de verschillende post-its of bepaalde groepen zich situeren.

C. Idea Votes Met de knop ‘Idea Votes’ kan je stemmen op ideeën. Bij een discussie kan beslist worden dat de ideeën met de meeste stemmen worden ingevoerd. Je kan stemmen door een groene bol te verslepen naar de post-it met het beste idee. Op de post-it zelf (zie linksboven) zie je hoeveel stemmen een idee heeft gekregen (in dit voorbeeld is dat 1 stem).

D. Reageren op ideeën Iedere post-it biedt de mogelijkheid om een reactie te plaatsen op het idee of om de instellingen te wijzigen. Wanneer je op deze knop van de post-it klikt, kan je een reactie plaatsen bij een idee. Onderstaand scherm krijg je vervolgens te zien. Door op de knop ‘post comment’ te klikken, wordt je reactie op het idee geplaatst.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

30


Wanneer je op deze knop klikt, kan je je bestaande idee wijzigen. Onderstaand scherm krijg je bij klikken te zien. Wanneer je de tekst hebt aangepast, kan je op ‘save’ klikken en worden je wijzigingen opgeslaan.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

31


7. Handleiding Remember the milk

"Remember the milk" is een digitale to-do lijst waarmee je niet enkel taken kan beheren maar ook herinneringen kan onvangen via e-mail of SMS, taken kan delen, en integreren met Google Agenda of iGoogle. Met deze gids kan je vertrouwd raken met de hoofdfuncties van Remember the milk en aan de slag gaan met het opstellen van takenlijstjes. 1. Je registreren bij Remember the milk Als je Remember the milk wil gebruiken, is je inschrijven de eerste stap. Dit kan via de volgende link: http://www.rememberthemilk.com. Vervolgens duw je op de knop ‘Schrijf je nu in’.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

32


Daarna voer je je naam, voornaam, emailadres en een wachtwoord in (zie afbeelding hieronder).

Als je over een google-account beschikt, kan je daar ook mee inloggen via onderstaande knop:.

Eens je bent geregistreerd kan je rechtsboven op de startpagina (via de knop aanmelden) met je gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. 2. Instellingen wijzigen Als je bent aangemeld, kan je o.a. de taalinstelling wijzigen naar Nederlands. Dit doe je door rechtsboven op de pagina op ‘settings’ te klikken.

Vervolgens kan je de taalinstelling wijzigen naar Nederlands door bij ‘language’ Nederlands aan te klikken. 3. Een taak toevoegen Onderstaand scherm is het ‘basischerm’ van Remember the milk. Een taak kan je toevoegen in onderstaande balk. Wanneer je je taak getypt hebt, druk je enter.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

33


4. Toevoegen van einddatum, prioriteiten toekennen, etc. Om de instellingen van de taak te wijzigen, vink je de aangemaakte taak aan. Rechts verschijnt vervolgens een kader waarin je de instellingen kan wijzigen (zie pijl). Je kan de datum aanpassen, het aantal keer dat de taak zich moet herhalen, hoelang de taak zal duren,...

Je kan ook tags toekennen aan je taak. Bijvoorbeeld schrijven,lezen, email,... Dit is een woord dat je kan kiezen, om een zekere structuur binnen je taken aan te brengen. Wanneer je een taak een bepaalde tag geeft, kan je je takenlijst doorzoeken door gebruik te maken van de tag (het zoekwoord). Door op de knop ‘meer acties’ te klikken, krijg je nog meer opties om aan je taak toe te kennen. Zo kan je de taak doorsturen naar anderen, een type van prioriteit toekennen, je taak verplaatsen naar een bepaalde map,...

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

34


5. Hoe wil je herinnerd worden aan de taak? Om het herinneringsignaal in te stellen klik je op instellingen (zie hierboven). Vervolgens klik je op ‘herinneringen’.

Hier kan je instellen hoeveel keer je aan de taak herinnerd wil worden, alsook hoe je op de hoogte wil gehouden worden (zie onderstaande afbeelding voor mogelijkheden).

6. Taak voltooid?

Wanneer je taak is voltooid, vink je de taak aan en klik je op de knop voltooien. De taak verdwijnt vervolgens uit je takenlijst.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

35


8. Handleiding Wikispaces

Een Wikispace is een digitale ruimte waarin meerdere personen webpagina’s kunnen toevoegen en aanpassen. Iedereen die toegang heeft tot de Wikispace kan zelf nieuwe pagina's aanmaken over allerlei onderwerpen. Met deze gids kan je vertrouwd raken met de hoofdfuncties van Wikispace en aan de slag gaan met het opstellen van een website. 1. Je registreren bij wikispaces Als je een wikispace wil aanmaken of meewerken aan een website, is je registreren de eerste stap. Dit kan via de volgende link: http://www.wikispaces.com. Vervolgens duw je op de knop ‘Wikis for individuals and groups’.

Daarna voer je een gebruikersnaam, wachtwoord en emailadres in (zie afbeelding hieronder) en klik je op ‘join now’.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

36


2. Een wiki aanmaken 1) Klik op de knop ‘New Wiki’.

2) Vervolgens krijg je onderstaand scherm:

Kies de naam van je nieuwe wiki. Jij bent nu de beheerder van deze nieuwe wiki. Vervolgens moet je beslissen of je iedereen de mogelijkheid geeft om je wiki aan te passen (kies dan voor ‘Public’ of dat je dit recht voorbehoudt voor leden (kies dan voor ‘Protected’). In beide gevallen is je wiki gratis. Klik tenslotte op ‘Create’. 3. Een wiki ontwerpen Je wikispace is aangemaakt. Je kan er nu ook naar toe surfen: naamvanjouwspace.wikispaces.com. Je kan nu je wiki bekijken zoals alle niet-leden dit kunnen. Om meer rechten te hebben moet je je eerst aanmelden door te klikken op ‘Sign In!’ en vervolgens je gebruikersnaam en paswoord invullen.

3.1 Een nieuwe pagina maken op een wiki Klik

op ‘New

Page’.

Geef

de

pagina

een

naam

en

klik

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

op

‘Create’.

37


3.2. Je wikipagina's opmaken 3.2.1. Algemeen Voordat je een pagina kan wijzigen moet je klikken op ‘Edit’. Vergeet niet je wijzigingen op te slaan wanneer je de pagina weer verlaat. Met behulp van de werkbalk (zie hieronder) kan je je tekst opmaken.

3.2.2. Een afbeelding of een link naar een bestand toevoegen

Voordat je een afbeelding of een link naar bv. een Word-bestand wilt toevoegen aan je wiki moet je deze afbeelding of dit bestand eerst opladen. Dat kan je ofwel via ‘Manage wiki, Content, Files’.Ofwel rechtstreeks tijdens het opmaken van je pagina. Klik in de werkbalk op de knop ‘Files’.

Vervolgens kom je in onderstaand scherm:

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

38


Druk op de knop ‘upload files’. Selecteer vervolgens het bestand dat je wenst op te laden door op de knop ‘openen’ te klikken. Plaats de cursor op de plaats waar je de afbeelding of het bestand wenst in te voegen. Dubbelklik in het venster <Images and Files> op de afbeelding of het bestand dat je wenst in te voegen. Let op dat je de juiste keuze maakt uit ofwel ‘inserts the file’ voor afbeeldingen letterlijk op het scherm te tonen, ofwel ‘links to the file’ om een link naar een bestand te maken.

3.2.3. Een link naar een andere website toevoegen Selecteer de tekst die je als link naar een website wenst te gebruiken bijvoorbeeld: www.siho.be. Klik in de werkblak op de knop ‘Link’. Selecteer ‘External Link’ en typ het volledige adres van de website (bv. http://www.siho.be). Klik tot slot op ‘add link’.

3.3. Navigeren door je wiki Rechts zie je het menu van je wiki. Elke pagina die je aanmaakt verschijnt automatisch in dit menu. Wil je de indeling van dit menu zelf bepalen dan kan je de items van plaats verschuiven. Je kan bijvoorbeeld de pagina’s test en studiedag wisselen van plaats.

3.4. Wijzigingen bekijken Klik in de rechterbalk op ‘Recent Changes’ om de wijzigingen aan je wiki te bekijken. Van elke pagina kan je zien wie wat wanneer aangepast heeft. Om misbruik tegen te gaan kan je eerdere versies van pagina's terugplaatsen en zelfs leden met slechte bedoelingen uit je wiki verwijderen.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

39


3.5. Je wiki beheren A) Aan de rechterkant van de pagina heb je een knop ‘projecten’. Via deze knop kan je als docent projecten toevoegen. Aan elk van de projecten kan je vervolgens studenten toekennen. •

What is the name of the project?

Via deze knop kan je de naam van het project ingeven. Bijvoorbeeld ‘Buitenlandse reis’. •

How will you define the projects team?

Hier kan je uit verschillende mogelijkheden kiezen om de groepen aan te maken en studenten aan toe te kennen. •

Who has access to this project? o Public to wiki

Via deze knop kan iedereen de pagina’s die je aanmaakt (bijvoorbeeld over buitenlandse reis) bekijken. o Protected to wiki Iedereen kan de pagina bekijken, maar enkel de leden (bijvoorbeeld studenten en docent) die aan de groep zijn toegevoegd, kunnen de pagina bewerken. o Private Enkel de leden van de groep kunnen deze pagina’s zien en aanmaken. o Locked Enkel de organisatoren van de wiki kunnen deze pagina maken en wijzigen.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

40


B) Als je op de knop ‘manage wiki’ drukt (rechterpagina), kan je verschillende instellingen wijzigen en beheren. 3.5.2. Content

Pages: Als je klikt op ‘Pages’ krijg je een overzicht van alle pagina's van je wiki. Je kan pagina's verwijderen, hernoemen, afdrukken en vergrendelen. In het tabblad Tags: Hier kan je een lijst of een wolk van de in je wiki gebruikte tags bekijken. Templates: Nieuwe pagina's kan je baseren op een vooraf gemaakte template of sjabloon. Een template of sjabloon kan je hier aanmaken, ook weer op basis van een reeds bestaande pagina. 3.5.3. People

Members : Hier kan je anderen uitnodigen om deel te nemen aan de wiki door hem of haar een mail te sturen. Wanneer zij deze uitnodiging bevestigen heb je er een nieuw lid bij. Iemand kan zich ook spontaan aanmelden. Deze aanvraag tot lidmaatschap kan je dan zien onder ‘Pending Memberships Request’.

Als beheerder van de wiki kan je andere leden ook beheerdersrechten toekennen. Permissions:

Hier

kies

je

of

je

wiki

Public,

Protected

of

Private

is.

Invite People: Ook hier kan je nieuwe leden uitnodigen. Vul in het tekstvak bovenaan de e-mailadressen van de genodigden in. In het tekstvak onderaan kan je de uinodiging personaliseren. Nadat je op Send geklikt hebt krijg je meteen te zien of alles goed is verlopen. De genodigde krijgt de uitnodiging in de postbus met daarin

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

41


een link die hij/zij moet aanklikken om de inschrijving definitief te bevestigen. 3.5.4. Settings

Look and feel: Hier kan je de lay-out van je wiki in beperkte mate aanpassen. Zo kan je de kleuren, het logo en de kaders aanpassen naar je eigen smaak. Enige kennis van HTML is meegenomen, maar zeker niet noodzakelijk. Wiki Info: Hier kan je de naam van je wiki aanpassen. Ook kan je een beschrijving van je wiki toevoegen (Deze verschijnt als uw wiki opduikt bij de resultaten van een zoekopdracht op de website van Wikispaces) of het type licentie dat je koppelt aan je wiki wijzigen. Subscription: Je dient je enkel in te schrijven indien je je wiki wil upgraden Domain Name: Hier kan je de domeinnaam van je wiki wijzigen. 3.5.5. Tools

Notifications: Elke keer wanneer er een wijziging wordt doorgevoerd aan je wiki kan je hiervan op de hoogte gebracht worden via e-mail. Als je in de rechterbalk klikt op â&#x20AC;&#x2DC;Manage Wikiâ&#x20AC;&#x2122; kom je in het menu om je wiki te beheren. Onderstaande onderdelen zijn terug te vinden.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

42


9. Handleiding Photo Story 3

Met Microsoft速 Photo Story 3 kan je van jouw foto's interessante videoverhalen maken die je kunt delen. In enkele eenvoudige stappen kan je als docent of student foto's importeren en bewerken, titels toevoegen, gesproken tekst opnemen, achtergrondmuziek toevoegen en je verhaal opslaan.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

43


Stap 1: het programma downloaden Photo Story downloaden kan via de volgende link: http://krt.be/photostory. Stap 2: Een nieuw verhaal aanmaken 1. Open Photo Story 3 and kies de eerste optie een nieuw verhaal beginnen. 2. Klik op volgende.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

44


Stap 3: Foto’s selecteren voor verhaal 1. Selecteer de foto’s die je in je verhaal wil plaatsen. Je kan deze foto’s via de knop foto’s importeren… afbeeldingen importeren vanop je harde schijf, een USB stick, enz. 2. Plaats de foto’s vervolgens in de juiste volgorde op de filmstrip

1

3 4

2 5

3. Via de knop bewerken (onder een geselecteerde foto) kan je de foto’s ook bewerken. Je kan de foto’s onder andere draaien en bijsnijden. 4. Zwarte randen verwijder je ook best. Dit gebeurt via zwarte randen verwijderen. Hierdoor zullen er geen zwarte randen in je filmpje te zien zijn.

5. Als je klaar bent knik je op volgende.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

45


Stap 4: Een titel aan een foto toevoegen 1. Klik op een foto, en typ vervolgens de titel in het invulveld rechts. 2. Wanneer je de opmaak of plaats van de titel wil wijzigen, voer je de volgende handelingen uit: a. Als je het lettertype wil wijzigen, klik je op de knop lettertype (eerste knop links boven het invulveld) en selecteer je het lettertype, de stijl, de grootte, de effecten, de kleur en het script dat je wil gebruiken. b. Als je de horizontale uitlijning wil veranderen, klik je op de knop links uitlijnen, horizontaal centreren of rechts uitlijnen . c. Als je de titel hoger of lager op de pagina wil plaatsen, klik je op de knop boven uitlijnen, verticaal centreren of onder uitlijnen . De titel wordt standaard in het midden van de foto weergegeven. 3. Herhaal de vorige stappen als ze nodig zijn voor andere fotoâ&#x20AC;&#x2122;s. 4. Klik tot slot op volgende.

2a

2b

2c

1

4

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

46


Stap 5: Gesproken tekst toevoegen en beweging aanpassen

1

2

1. Als je gesproken tekst voor een foto wilt opnemen, klik je achtereenvolgens op de foto en de knop met het cirkeltje in het midden, dit is de knop om gesproken tekst op te nemen. Spreek de tekst vervolgens met de microfoon in. De gesproken tekst wordt voor elke foto afzonderlijk vastgelegd. Je kunt voor elke foto maximaal vijf minuten gesproken tekst opnemen. 2. Als je niet wilt dat pan- en zoomeffecten voor de foto's in je verhaal automatisch worden bepaald, kan je ervoor kiezen deze effecten handmatig toe te voegen door op de knop beweging aanpassen onder de afbeelding te klikken. Als je de beweging handmatig instelt, kan je de gedeelten van een foto selecteren die aan het begin en het einde van de videoclip wilt gebruiken.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

47


Stap 6: Achtergrond muziek toevoegen Je kan achtergrondmuziek toevoegen die tijdens het verhaal wordt afgespeeld. Voor elke foto of groep foto’s kan je een ander muziekstuk afspelen. Je kan in het verhaal zowel muziek gebruiken die je hebt opgeslagen op jouw computer als de aangepaste muziek van Photo Story. Via de optie Muziek selecteren kan je een muziekstuk selecteren op jouw computer, in een netwerkmap of op internet. Via de optie Muziek maken kan je vooraf opgenomen muziekstukken en stijlen aanpassen door het genre, de stijl, de bands, de stemming, het tempo en de intensiteit te selecteren.

Stap 7: Je verhaal opslaan Je kan in Photo Story kiezen uit diverse activiteiten, afhankelijk van wat je met het verhaal wilt doen. We kiezen nu voor de eerste activiteit “Uw verhaal opslaan zodat u dit kunt afspelen op de computer”.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

48


10. Handleiding Blogger

Blogger biedt gebruikers een eenvoudige manier om samen te werken, diverse onderwerpen te bespreken of gedachten met anderen te delen. Met deze gids kun je vertrouwd raken met de hoofdfuncties van Blogger en aan de slag gaan met het schrijven van je eigen blog. 1. Een blog maken Als je Blogger wilt gaan gebruiken, is je aanmelden met je Google-account de eerste stap. (Als je Gmail gebruikt, heb je al een account.) Als je nog geen Google-account hebt, kun je nu een account maken via de volgende link: http://krt.be/gmail. Als je met Blogger wilt beginnen, ga je naar www.blogger.com, voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik je op Aanmelden. Voer een weergavenaam in en ga akkoord met de Servicevoorwaarden van Blogger. Klik vervolgens op de link Een blog maken en ga aan de slag! Kies een naam en adres voor je blog. Kies vervolgens je favoriete sjabloon (zo ziet je blog eruit wanneer je hem publiceert). Daarna kun je je eigen creativiteit gaan gebruiken. Je kunt informatie toevoegen aan je persoonlijke blog en als je wilt kun je

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

49


ook het uiterlijk van je blog aanpassen. Nu ben je klaar om te gaan bloggen! 2. Een bericht schrijven Zodra je bent aangemeld bij Blogger, zie je het dashboard1 met je lijst met blogs. Doe nu het volgende: 1. Klik op het oranje potloodpictogram om een nieuw bericht te schrijven en voer alles wat je met de wereld wilt delen in.

2. Vervolgens zie je de pagina 'Berichteditor'. Begin met je bericht een titel te geven (optioneel) en voer daarna het bericht in:

3. Als je klaar bent, klik je op de knop Voorbeeld bovenaan om er zeker van te zijn dat je bericht af is. Klik vervolgens op de knop Publiceren om je bericht te publiceren.

1

Het Blogger-dashboard is uw bedieningspaneel, uw belangrijkste bewerkingsinterface in Blogger. Wanneer u zich hebt aangemeld bij Blogger, wordt het dashboard geopend en hebt u toegang tot al uw blogs, uw profiel en Blogger Nieuws, Onlangs bijgewerkte blogs en Belangrijke blogs. Opmerking:wanneer je in Blogger navigeert en je je niet op het dashboard bevindt, wordt in de rechterbovenhoek van de pagina de blauwe knop 'Terug naar dashboard' weergegeven.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

50


3. Een afbeelding toevoegen Je kunt een afbeelding vanuit je computer of van het internet aan je blog toevoegen. Klik op het afbeeldingspictogram in de werkbalk van de berichteditor. Er verschijnt een venster dat je vraagt naar een afbeeldingsbestand op je computer, een URL op internet, een foto uit een album, een afbeelding van je telefoon, enz. Zodra je de afbeelding hebt geselecteerd, kun je een lay-out kiezen waarmee wordt bepaald hoe de afbeelding in je bericht verschijnt. • • •

Hier kan je de uitlijning van de afbeeldingen kiezen (links, centreren, rechts) De optie 'Afbeeldingsformaat' bepaalt hoe groot de afbeelding in je bericht wordt weergegeven. Je kan ook een bijschrift toevoegen

4. Een video toevoegen Als je een video aan je blogbericht wilt toevoegen, klik je op het filmstrippictogram boven in de werkbalk van de berichteditor waar je je blogtekst samenstelt. Er verschijnt een venster dat je vraagt een video aan je blogbericht toe te voegen. Via Uploaden kan je een videobestand oploaden vanop je computer. Houd er rekening mee dat Blogger AVI-, MPEG-, QuickTime-, Real- en Windows Mediabestanden accepteert en dat de video niet groter dan 100 MB mag zijn. Je kan ook videobestanden van Youtube toevoegen aan je blog. Via een zoekwoord kan je op zoek gaan naar gepaste filmpjes. Kies vervolgens selecteren (knop onderaan) om een video toe te voegen aan je blog. 5. Reacties aanzetten / uitzetten Aan de rechterzijde van je scherm heb je bij Opties onder Instellingen berichten de mogelijkheid om reacties van lezers toe te staan of niet toe te staan.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

51


5. Je lay-out aanpassen Op je dashboard heb je achter de oranje knop met de potlood een knop met waaronder een lijstje met opties zit. Als je kiest voor Sjabloon kom je op een pagina waar je het sjabloon kan aanpassen.

Je kan nu het basissjabloon aanpassen door op de knop aanpassen te klikken. Je kan de achtergrond, lay-out, kleuren, lettertypen en meer aanpassen.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

52


11. Handleiding Hot Potatoes Met het gratis programma Hot Potatoes kunnen docenten zonder speciale voorkennis interactieve oefeningen opmaken, die nadien gemakkelijk in een webpaginavorm te gieten zijn. Het pakket omvat een 6 modules: Jmatch (mix en match-oefeningen), Jcross (kruiswoordraadsels), Jquiz (meerkeuzevragen of vragen die een kort antwoord behoeven), Jcloze (gatenteksten en andere invuloefeningen), Jmix (zinsvolgorde bepalen) en de Masher (oefeningen samenvoegen tot een pakketje met indexpagina). 1. Hot Potatoes downloaden en instaleren Ho tPotatoes kan je downloaden via http://krt.be/hotpotatoes. Na het installatieproces kan je Hot Potatoes meteen opstarten. Klik op Finish. Duid aan in welke taal je wil werken. Kies voor nederlands6.hif. Klik op OK.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

53


Er zal zich een pictogram vormen op het bureaublad (als dat werd geselecteerd bij de installatie). In het startmenu “PROGRAMMA’S” is Hot Potatoes steeds terug te vinden. 2. Soorten oefeningen Je kunt met Hot Potatoes de volgende soorten oefeningen maken. Soort oefening Invuloefeningen Quizvragen met korte antwoorden Combineeroefeningen Kruiswoordraadsels Rangschikoefeningen

Deel programma JCloze JQuiz JMatch JCross JMix

In deze handleiding komen de volgende oefeningen aan bod: • Invuloefening • kruiswoordraadsel

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

54


3. Algemene instellingen Het configuratiebestand Nederlandstalig maken (eenmalig) De eerste oefening die je met een Hot Potatoes module uitvoert als webpagina zal steeds engelstalig zijn. Bij elke Hot Potatoes module zal je de uitvoer dus eerst Nederlandstalig moeten maken. Dit doe je met het configuratiebestand. De taal, lay-out, feedbackteksten, â&#x20AC;Ś van de uitvoer worden bepaald door het configuratiebestand. Dit moet je voor elke Hot Potatoes module eenmalig installeren.

Herhaal deze procedure voor elke Hot Potatoes module: 1. Open een Hot Potatoes module (bv. JQuiz). 2. Klik op OPTIES daarna op UITVOER CONFIGUREREN. 3. Klik onderaan links op OPENEN. Blader naar de map C:\PROGRAMMAS\HOTPOTATOES\TRANSLATIONS 4. Klik op het bestand DUTCH6.CFG en klik op OPENEN. Alle tekst in het configuratiebestand is nu Nederlandstalig. Klik nu op OK en herhaal de procedure voor de volgende Hot Potatoes module. Uiteindelijk zal Hot Potatoes volledig Nederlandstalig zijn: de interface en alle configuratiebestanden.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

55


4. Een invuloefening maken (JCloze) De oefening aanmaken Klik op de aardappel van JCloze in het opstartscherm. Je krijgt volgend venster.

Selecteer een woord heel precies. Dubbelklikken op een woord selecteert ook de spatie erna.

Herhaal deze stappen voor alle “gaten” Wil je een overzicht van alle “gaten” die je aangemaakt hebt? Klik dan op de knop WOORDEN TONEN. Je kan ook een “Gat” verwijderen door eerst je cursor op het betreffende woord te plaatsen en dan

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

56


op VERWIJDER GAT te klikken. Het configuratiebestand aanpassen aan persoonlijke wensen Eenmaal de vragen klaar zijn kan je bepaalde instellingen aanpassen. Dit doe je opnieuw in het configuratiebestand. Kijk na of het configuratiebestand werd omgezet naar het Nederlands (indien NIET â&#x20AC;Ś doe je dit eerst). Kies UITVOER CONFIGUREREN in het menu OPTIES of het knopje in de werkbalk. Je krijgt het dialoogvenster met de steekkaarten waar je telkens bepaalde zaken kan aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. De steekkaart OVERIG

De procedure bij het OPSLAAN 1. Het resultaat: een htm-bestand (webpagina)

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

57


2. De werkmodule om achteraf nog wijzigingen te kunnen aanbrengen: een jclbestand Dit doe je om de oefening later nog te kunnen wijzigen. Het opslaan van de werkmodule is dus zeer belangrijk. Klik op BESTAND, dan op OPSLAAN ALS â&#x20AC;Ś en volg de normale procedure.

5. Een kruiswoordraadsel maken (JCross) De oefening aanmaken Klik op de aardappel van JCross in het opstartscherm. Je krijgt volgend venster.

Klik op de knop op de werkbalk om het rooster aan te maken met de nodige woorden. Je krijgt volgend venster:

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

58


Nadat je op â&#x20AC;&#x153;Maak het puzzelstramienâ&#x20AC;? hebt geklikt kom je op volgend venster:

Ben je niet tevreden over het resultaat dan herhaal je de stappen tot alle woorden in het roosterpassen (je past dan natuurlijk ook de maximum roostermaat aan). Uiteindelijk krijg je volgend resultaat:

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

59


Nu krijg je volgend venster. Je kan de aanwijzingen invoegen. Dit doe je voor alle HORIZONTALE en VERTICALE woorden.

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

60


Het configuratiebestand aanpassen aan persoonlijke wensen Eenmaal de vragen klaar zijn kan je bepaalde instellingen aanpassen. Dit doe je opnieuw in het configuratiebestand. Kijk na of het configuratiebestand werd omgezet naar het Nederlands (indien NIET … doe je dit eerst). Kies UITVOER CONFIGUREREN in het menu OPTIES of het knopje in de werkbalk. Je krijgt het dialoogvenster met de steekkaarten waar je telkens bepaalde zaken kan aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Zeker aan te raden is het eerste vinkje bij OVERIG: dan verschijnen alle aanwijzingen (vragen) onderaan! De steekkaart OVERIG

De procedure bij het OPSLAAN • • •

Het resultaat: een htm-bestand (webpagina) De werkmodule om achteraf,nog wijzigingen te kunnen aanbrengen: een jcwbestand Het configuratiebestand: een cfg-bestand

6. Meer weten over de andere mogelijkheden? Kijk op http://krt.be/handleiding voor de volledige handleiding.

Bron: Centrum Nascholing Onderwijs, Universiteit Antwerpen, CC Some Rights Reserved

STUDIEDAG Elk talent bereiken? UDL en ICT-tools inzetten in hoger onderwijs.

61

Handleidingen ict tools  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you