Page 1

Dichterbij Wonen in de Maasstad 'Ideale markt voor starters'

3118

Rotterdam

18

Grand Départ Rotterdam 2010 Het wordt één groot volksfeest! Hubshop Rotterdamse ondernemers in de etalage Deloitte Hoofd in de wolken en voeten in de Maas Nummer 4 | Winter 2009

Rabobank in gesprek met wethouder Karakus.


GELD EN GOEDE RAAD

INHOUD

2 RABOBANK VOORWOORD

De ouderen onder ons zullen zich de slogan ‘geld en goede raad’ van de Rabobank ongetwijfeld nog herinneren. Met een slogan - nu meestal pay off genoemd - wil een bedrijf kort en krachtig aangeven waar het voor staat. Rabobank vernieuwde in de loop der jaren haar pay off van ‘Midden in de samenleving’ en ‘Dichtbij en betrokken’ naar ‘Het is tijd voor de Rabobank’. Inmiddels is de Rabobank een nieuwe campagne gestart met uiteraard daaraan gekoppeld een nieuwe pay off: ‘Rabobank. Een bank met ideeën.’ Hiermee onderstreept Rabobank nog eens extra dat zij een hedendaagse bank is, die haar leden en klanten wil ondersteunen bij het waarmaken van hun ambities. Dat is natuurlijk niet iets van de laatste tijd, dat doet de bank al sinds het ‘Boerenleenbank’-tijdperk. Kijk, de pay offs vernieuwen wel, maar de ‘oude’ zijn zo verweven met de Rabobankorganisatie dat ze eigenlijk nog steeds actueel zijn. Iedere dag geven wij ‘Geld en goede raad’ als de aanvragen aan de criteria voldoen. Met onze medewerkers die vrijwilligerswerk doen en de vele winstbestemmingsfondsen, waarmee wij lokale projecten ondersteunen, staan wij ‘Midden in de samenleving’ én zijn wij ‘Dichtbij en betrokken’. En ‘Tijd voor de Rabobank’ blijft het natuurlijk altijd. Door de jaren heen is gebleken dat de Rabobank een bank van alle tijden is, een bank van en voor mensen. Een nieuwe pay off verandert hieraan niets, het versterkt alleen maar!

Coert Beerman directievoorzitter

3118

Exclusief voor u!   Kijk voor de lokale ledenaanbiedingen op pagina 40 en 41.

Dichterbij RR voorwoord nov09.indd 1

06-11-2009 11:24


3 RABOBANK INHOUDSOPGAVE

INHOUD 04 06 08 10 13 14 16 19 20 22 25 26 28 30 33

3118

34 42 43

Nieuws en weetjes KlasseTV heeft lespakket ontwikkeld om jongeren met geld te leren omgaan Rabobank. Een bank met ideeën Nieuw toponderkomen Deloitte: Hoofd in de wolken, voeten in de Maas Column KM Notariaat: Successiewet Hubshop zet ondernemers in de etalage Econoom Wim Boonstra voorziet voor 2010 een klein plusje Het einde van het jaar is weer in zicht Rabobank Cijfers & Trends Woningmarkt Rotterdam ‘Dit is een ideale markt voor starters’ Product: de ZorgActief zorgverzekering Rabo CharityDesk Daan Dijk: ‘Duurzaamheid is geen modieus filosofietje’ Consultatiegroep Ledenraad voor (nog) meer betrokkenheid Betrokken en dichtbij: ‘We luisteren naar klanten en leden’ Grand Départ Rotterdam 2010 Vul in en win! Contact met de Rabobank: telefoon, e-mail en bezoekadressen


4 RABOBANK NIEUWS

NIEUWS VOOR ONDERNEMERS

3118

DE EUROMAST Rabobank Rotterdam heeft een driejarig samenwerkingscontract afgesloten met de Euromast. 'Rabobank Rotterdam timmert letterlijk en figuurlijk aan de weg en kiest voor de top', aldus Willem Tieleman, mede-eigenaar van de Euromast. Coert Beerman, directievoorzitter van Rabobank Rotterdam, licht toe: 'Zichtbaarheid in de stad is een belangrijk speerpunt. Naast al bestaande partnerships als de Rabobank 6-daagse, het CHIO en Diergaarde Blijdorp, past de Euromast prima in dit rijtje. Samenwerking tussen typisch Rotterdamse merken onderstreept de gezamenlijke betrokkenheid bij de stad.' De Euromast is sinds 1960 een niet weg te denken symbool van Rotterdam. Bovenop de Euromast is door de jaren heen steeds weer een ander bedrijfslogo te bewonderen geweest. Tot voor kort hing daar het logo van ABN AMRO. Eind november 2009 siert het Rabobank-logo de top van de Rotterdamse toren.

Binnenkort worden alle Europese betaalpassen uitgerust met een EMV-chip. Hiermee wordt pinnen in Nederland nog veiliger dan met de huidige magneetstrip. Bent u ondernemer met een betaalautomaat? Sluit dan het Rabo Europees pincontract af, zodat u alle Europese EMV-passen kunt accepteren, zowel PIN, Maestro als V Pay. Zo kunnen klanten veilig bij u pinnen en u betaalt voor alle (ook buitenlandse) transacties hetzelfde tarief als bij PIN. Bespreek de mogelijkheden met uw accountmanager van de Rabobank.

WIN EEN FIETS Rabobank Rotterdam organiseert veel bijeenkomsten en evenementen speciaal voor u, als lid van onze bank. De activiteiten moeten u een duidelijke meerwaarde bieden en goed aansluiten op uw persoonlijke interesses. Daarom starten wij een onderzoek. Geef uw mening en maak kans op een mooie Rabo fiets! Deelname is vrijblijvend en kan anoniem. Meedoen? Kijk snel op de meegestuurde folder.

OPVOEDEN De Rabobank geeft online tips en adviezen om ouders te helpen bij de financiële opvoeding van hun kinderen. Enkele van de adviezen zijn bijvoorbeeld: geef uw kinderen zakgeld, dat kan al vanaf 6 jaar. Het is van belang dat u uw kinderen financiële grenzen leert en daarbij duidelijk maakt dat geld ook echt ‘op’ kan zijn. En stel samen met het kind spaardoelen die realistisch en passend bij de leeftijd zijn. Meer weten? rabobank.nl/financieleopvoeding.

TEKST: VDBJ_ BEELD: GETTY IMAGES, VDBJ_

Europees pincontract


5 RABOBANK NIEUWS

& WEETJES Rotterdamse jongeren on the move ‘Je hoort altijd dat jongeren lui zijn enzo maar daar was die dag niks van te merken. Ik weet nog dat we die zaterdagochtend moesten brainstormen en eigenlijk kregen we ons plan maar niet helder. Dat winnen we nooit, dachten we’, aldus Neshon. Hij is lid van het team dat met de movement “Get to know me” de hoofdprijs wegsleepte in de spetterende finale van Change your World. Deze mega-actie was een van de ruim vijfhonderd activiteiten die dit jaar worden georganiseerd in het kader van Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad 2009. Driehonderd jongeren hadden zich opgegeven met een wereldverbeterplan. Neshon en zijn team ontwikkelden een plan om af te rekenen met vooroordelen. Zij wonnen € 10.000,- en een maand lang professionele coaching om hun movement te realiseren.

TURIJN Het jaar is bijna voorbij. Hoe kijkt Gerard Spierings terug? ‘De activiteiten waren heel succesvol maar om de sfeer voor jongeren positiever te krijgen, hebben we aan een jaar niet genoeg. Daarom willen we ook graag een aantal projecten blijvend maken, zoals de Dynamic Duo’s waarbij jong en oud aan elkaar worden gekoppeld.’ Tijdens oud&nieuw luidt een superparty het einde van het jaar in en draagt Europese Jongerenhoofdstad Rotterdam het stokje over aan Turijn. www.your09.nl.

Dichterbij RR nov2009_pag05.indd 1

TEKST: MARJON HOOGESTEGER BEELD: ED VAN DALEN EN YOUR WORLD

DROMEN In Rotterdam draait dit jaar alles om jongeren. Gerard Spierings, algemeen directeur van organisator Your World: ‘Doel is om mensen – jong en oud, autochtoon en allochtoon – te verbinden en om de kracht van jongeren naar boven te halen.’ Het resultaat is een bruisend vat van activiteiten. Gerard noemt nog een paar voorbeelden: ‘Bij de City Games – waar de Rabobank Rotterdam sterk bij betrokken was – hadden we een spannende competitie van allerlei urban sports. En bij Create your World kregen jongeren de kans hun dromen te realiseren. Een van de finalisten wilde, als kind van verslaafde ouders, een tehuis opzetten voor kinderen van verslaafde ouders. Zij is met haar verhaal bij Pauw & Witteman geweest. Inmiddels heeft de gemeente Den Haag een pand aangeboden.’

13-11-2009 10:58


3118 - 643602

}aE#J~ }aE#J~ 3118

Jongerenengeld LespakketvanKlasseTV Jongeren komen vaker in financiĂŤle problemen omdat ze de waarde van geld niet goed kennen. Samen met KlasseTV heeft de Rabobank een digitaal lesprogramma ontwikkeld voor basisscholen. Het moet jongeren leren met geld om te gaan.


OPVOEDKUNDIGE TAAK Ouders kunnen kinderen op weg helpen met zakgeld, door ze te leren keuzes te maken en over geld te praten. Uit onderzoek blijkt ook dat ouders vinden dat school

en financiële instellingen een opvoedkundige taak hebben. Die maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft de Rabobank onmiddellijk op zich genomen. Samen met KlasseTV is een lespakket ontwikkeld voor basisscholen. Kinderen leren op speelse wijze wat de waarde van geld is. Dat begint in de lagere groepen met keuzes te maken; wanneer en waarom is het slim om te sparen, of juist geld te geven. In hogere groepen wordt ook aandacht besteed aan de werking van reclame, de verhouding tussen inkomsten en uitgaven, en de consequenties van het lenen van geld. Na eenmalige registratie kunnen scholen het lespakket aanvragen bij klassetv.nl. (Met dank aan groep 8 van De Kardoen in Ommen.)

TEKST: JUDY LANDMAN BEELD: MICHEL CAMPFENS

3118

De kosten van lenen, de noodzaak om rekeningen tijdig te betalen, geld eerst verdienen voordat je het kunt uitgeven. ‘Verantwoord met geld omgaan is heel moeilijk als je dat niet al op jonge leeftijd hebt geleerd,’ zegt Esther Zimmerman van Rabobank Nederland. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongvolwassenen in financiële problemen komen. ‘Het is daarom erg belangrijk om kinderen al op de basisschool ermee te laten kennismaken.’


8 RABOBANK RECLAMECAMPAGNE

Nieuwecampagne Eenbankmetideeën

Z 3118

Zeven jaar lang zette “Het is tijd voor de Rabobank” de bank neer als zelfbewuste bank, als een volwaardig alternatief. Dat was nodig, zegt Milz. ‘Met die campagne hebben we het beeld van een veelzijdige bank versterkt. De Rabobank is ook voor complexe dienstverlening aan grote bedrijven en vermogende particulieren een heel competente partner. Met onze kennis, kunde en producten kunnen wij iedere klant verder helpen. Anders waren we nooit op zoveel fronten marktleider.’ KLANT CENTRAAL Nu is het tijd voor een volgende stap, want de Rabobank is meer dan alleen een aantrekkelijk alternatief, aldus Milz. ‘Door onze coöperatieve achtergrond zijn we een bijzondere bank. Wij hebben geen hijgende aandeelhouders in onze nek die uit zijn op snelle winsten. Daarom kunnen we het belang van de klant écht voorop stellen en gaan we voor de relatie op de lange termijn. We zijn betrokken, denken mee met onze klanten en helpen om hun ambities te realiseren.’ Ze geeft een aantal voorbeelden. ‘Door de crisis hebben veel klanten het moeilijk. Samen met hen proberen we een oplossing te vinden, uitstel te verlenen voor afspraken als dat verantwoord is, te kijken waar mogelijke kansen liggen. Dat doen we door ons netwerk en onze kennis in te zetten.’ Dat gebeurt ook

bij vermogende klanten die iets goeds met hun geld willen doen, zegt Milz. ‘We geven niet alleen een financieel advies, desgewenst bemiddelen we via ons uitgebreide netwerk. Ook de klant met maatschappelijke ambities vindt bij ons gehoor en tips.’ En als laatste voorbeeld: ‘Het kernidee van de Rabobank is zelfredzaamheid. Daarom hebben we bijvoorbeeld voor slechtzienden sprekende apparaten ontwikkeld. Zo kunnen ze zelfstandig hun bankzaken regelen.’ De Rabobank is, kortom, een bank met ideeën. ‘Vanuit onze opvattingen maken we onze klanten sterker met het oog op de toekomst. In de nieuwe campagne maken we dat zichtbaar. De verhalen van klanten dienen als inspiratiebron voor anderen.’ De campagne inspireert haar zelf ook. ‘Ik vind het mooi dat we laten zien dat de Rabobank meer is dan een geldwinkel. Extra stimulerend vind ik dat klanten in de campagnes via hun eigen lokale bank hun verhaal kunnen vertellen. Dat brengt de bank heel dichtbij en geeft veel vertrouwen.’ ORANJE STIP En wat is het idee achter de oranje stip in de campagne? Milz: ‘Ons beeldmerk toont een mens op de zonnewijzer. De stip is daarvan afgeleid en onderstreept dat we onze klanten een platform bieden om verder te komen.’

TEKST: MARC VAN DE VEN BEELD: FRANS JAN FORTUNATI

Het is u misschien opgevallen: de Rabobank heeft een nieuwe reclamecampagne. In de hoofdrol geen Fatima of een andere bekende Nederlander, maar u, de klant. Monika Milz, directeur Communicatie Rabobank Nederland, legt uit waarom.


3118


10 RABOBANK ROTTERDAM

Toponderkomen Deloitte Hoofd in de wolken, voeten in de Maas

De skyline van Rotterdam is verrijkt met een architectonisch hoogstandje op de Kop van Zuid. Met een hoogte van 165 meter is de Maastoren het hoogste kantoorgebouw van de Benelux. En het nieuwe hoofdkantoor van Deloitte.

D

De Maastoren is met recht een verrijking van de stad. Het gebouw met twee torens van resp. honderd en 165 meter, 44 verdiepingen en twee ondergrondse parkeerlagen kan door niemand over het hoofd worden gezien. Eén toren staat langs de Laan op Zuid, de andere loodrecht op de Wilhelminapier. Het gebouw staat met twee zijden in de Maas. Rotterdamser kan haast niet.

3118

OP ZOEK NAAR NIEUWBOUW

OVG Projectontwikkeling ontwikkelde de Maastoren voor Deloitte en juridische dienstverleners AKD Prinsen van Wijmen. Het begon allemaal, toen accountancy-/adviesorganisatie Deloitte zich in 2003 bezon op de herpositionering van het kantorennetwerk. ‘Deloitte ging up market, een verschuiving van het midden- en kleinsegment naar meer grotere organi­ saties als klant’, vertelt Harry Vlaardingerbroek, binnen Deloitte Nederland verantwoordelijk voor het vastgoed. ‘Deze keuze had grote gevolgen voor de huisvesting van onze kantoren. In 2002 had Deloitte nog negentig kantoren door heel Nederland en veel kantoren zijn we in de daaropvolgende jaren gaan samenvoegen. Het idee daarachter is een versterking van de cohesie binnen de organisatie door medewerkers meer en anders met elkaar te laten samen­­werken en hun kennis te delen. Deloitte heeft in Rotterdam een tweetal grote vestigingen, waaronder het hoofdkantoor aan de Admiraliteitskade, waaraan de kleinere kantoren in Schiedam en Gouda al waren

Dichterbij RR 10-11.indd 30

toegevoegd. De samenvoeging van de twee Rotterdamse kantoren en de verhuizing van het kantoor in Dordrecht maakte nieuwe huisvesting noodzakelijk. Er werd besloten naar een nieuwbouwlocatie uit te kijken, uiteraard in Rotterdam.’

UNIEKE LIGGING Begin 2005 vroeg Deloitte verschillende marktpartijen in een competitie een oplossing te bieden voor de realisatie van een nieuw hoofdkantoor. Daarin trok Deloitte gezamenlijk op met AKD Prinsen van Wijmen met wie het bedrijf zeer veel samenwerkt. Het nieuwe hoofdkantoor moest de klasse van beide bedrijven uitstralen en op een aansprekende locatie in de stad komen. OVG Projectontwikkeling vond in overleg met de gemeente een passende locatie op het scharnierpunt van de Laan op Zuid en de Wilhelminakade. Uiteindelijk sloten Deloitte en AKD in mei 2005 een ontwikkel­ overeenkomst met OVG Projectontwikkeling en tekende architect Dam en Partners voor het ingenieuze en markante ontwerp. ‘De reden dat wij juist voor deze locatie kozen, heeft allereerst te maken met de unieke ligging’, legt Harry Vlaardingerbroek uit. ‘Verder vielen we voor het prestigieuze karakter van het complex, de goede voorzieningen voor onze medewerkers en klanten en natuurlijk de centrale ligging in de stad met meerdere toevalswegen en uitstekende voorzieningen op het gebied van openbaar vervoer.’

16-11-2009 13:45


DUURZAAM Deloitte werkt volgens Harry Vlaardingerbroek al jaren op verschillende terreinen samen met de Rabobank, zowel landelijk als lokaal. ‘Deloitte en Rabobank vinden elkaar altijd’, weet hij. Eind december staat de verhuizing van Deloitte en AKD naar de Maastoren gepland, zodat de medewerkers het nieuwe jaar in een nieuw hoofdkantoor kunnen beginnen. Een fantastische start in een adembenemend kantoorgebouw met veel extra’s zoals een lounge, grand café, en een groot restaurant. De Maastoren heeft een totale oppervlakte van 38.000 m2, waarvan Deloitte er 23.000 en AKD er 6000 m2 zal huren. Het gebouw heeft twee ondergrondse parkeerlagen en tien bovengrondse. De bovengrondse lagen worden geëxploiteerd door Q-Park. ‘Direct boven de parkeergarage, op de twaalfde verdieping, hebben we een eigen fitnessruimte gerealiseerd’, vervolgt Harry Vlaardingerbroek. ‘De eerste echte kantoorverdieping begint dus op de dertiende etage. Op de Admiraliteitskade eindigden we op de elfde en hier op de 44e verdieping! Die bovenste etage is echt uniek: de stad ligt als een maquette aan je voeten en door de zes meter hoge beglazing en het water beneden waan je je op een gigantisch schip.’ De

Dichterbij RR 10-11.indd 31

Maastoren is ook nog eens een bijzonder duurzaam gebouw. Zo wordt het Maaswater benut voor de warmte- en koudeopwekking van het gebouw alsook voor de sprinklerinstallatie. In de zomer en in de winter wordt het rivierwater gebruikt om de warmteen koudebron te laden. In het voor- en najaar is het water dankzij het na-ijleffect ook direct bruikbaar om het gebouw te koelen of te verwarmen. Hierdoor is geen stadsverwarming nodig voor het piekverbruik. Groot voordeel van dit installatieconcept is, dat de CO2-uitstoot vrijwel wordt gehalveerd. Verder zijn in het gebouw daglichtafhankelijk geregelde lichtsensoren geplaatst. ‘Omdat de Maastoren ook met openbaar vervoer uitstekend te bereiken is, willen we dat zoveel mogelijk gaan promoten bij onze medewerkers. Deloitte beschikt al over NS Businesscards en die willen we gaan opschalen met de supersnelle High Speed-treinverbinding tussen Rotterdam en Amsterdam. Al met al kunnen we nauwelijks wachten om vanaf 2010 dit prachtige kantoor te betrekken!’, besluit Harry Vlaardingerbroek. Nieuwsgierig naar de imposante Maastoren? Kijk dan eens op www.maastorenrotterdam.nl

TEKST: NIENKE LANDRÉ BEELD: BEN WIND FOTOGRAFIE

31 RABOBANK VOORWOORD

16-11-2009 13:46


Het idee is dat je als starter niet direct alles nodig hebt. Als startende ondernemer is uw belangrijkste zorg het binnenhalen van werk. Logisch dat u in deze fase minder aandacht heeft voor overige zaken. Rabobank Rotterdam adviseert met betrekking tot de financiële zaken die nu van belang zijn. Zoals een zakelijke rekening bijvoorbeeld. Wilt u weten wat u écht nodig hebt? Vraag een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Bel met (010) 400 36 66. Een e-mail sturen kan ook: bedrijvenadvies@rotterdam.rabobank.nl.

Begin met een zakelijke rekening. Kies een Ondernemerspakket op maat. Rabobank. Een bank met ideeën.

Kijk op www.rabobank.nl/rotterdam

Dichterbij RR nov2009_pag12.indd 1

13-11-2009 14:08


COLUMN

13 RABOBANK COLUMN

SUCCESSIEWET Carola’s nalatenschap € 300.000,waard is, hebben Jerry, Sandra en Giovanni ieder recht op € 100.000,-. Onder de huidige successiewet is Jerry geen successierecht verschuldigd. Over het erfdeel van Sandra en Giovanni is per kind € 2.517,- aan successierecht verschuldigd. In totaal dus € 5.034,-. In het nieuwe systeem is over de verkrijging van Jerry evenmin erfbelasting verschuldigd, maar de kinderen zijn over hun verkrijging elk € 3.700.- aan erfbelasting verschuldigd. In totaal dus € 7.400,-. Mijn advies: overweeg bij leven al de mogelijkheid een bedrag schuldig te erkennen aan uw kinderen. Een andere wijziging betreft de aantoonbaarheid van ‘fiscaal partnerschap’ voor mensen die ongehuwd samenwonen. Dit wordt in de nieuwe wet strenger. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op www.kmnotariaat.nl/schenken Kennrick Misiedjan

‘600.000 EURO LIJKT RIANT, MAAR LEIDT NIET ALTIJD TOT LAGERE ERFBELASTING’

TEKST: SARAH DE PRETER BEELD: KM NOTARIAAT

3118

Sinds mensenheugenis wordt door de wetgever getracht zo rechtvaardig mogelijk belasting te heffen. Dit mandaat heeft ook staatssecretaris van financiën Jan Kees de Jager meegekregen. De Jager wil de successiewet uit 1956 aanpassen. Als zijn wetsvoorstel door de Eerste Kamer komt, treden vanaf 1 januari 2010 enkele fiscale wijzigingen op het gebied van erven in werking. Doelstelling van de voorgenomen wetswijziging is vereenvoudiging en verlaging van de heffing van belasting. Zo wordt het vrijstellingsbedrag voor fiscale partners opgetrokken van € 530.000,- naar € 600.000,-. Dat lijkt riant, maar er zijn enkele haken en ogen, waardoor de voorgestelde wijzigingen niet altijd tot lagere belastingheffing leiden. Kinderen die meer erven dan het vrijgestelde bedrag (vrijstelling is nu € 10.150.en wordt € 19.000,-) kunnen in het nieuwe systeem ook meer erfbelasting verschuldigd zijn. Een rekenvoorbeeld: stel dat we een gezin hebben: moeder Carola, vader Jerry en de kinderen Sandra en Giovanni. Als Carola overlijdt, is Jerry 63 jaar. Indien er geen testament is, wordt de nalatenschap verdeeld overeenkomstig het erfrecht. Als


14 RABOBANK ROTTERDAM COÖPERATIEFONDS

Hubshop Ondernemersinetalage

3118

Ideeën zijn soms hersenspinsels waar niets mee gedaan wordt. Milla en Cathelijne vinden dat zó zonde dat ze de Hubshop zijn gestart. Ze helpen ambitieuze ondernemers om een duurzaam idee of product aan de man te brengen. De Hubshop aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is een winkel die langs de muren vol staat met houten vitrinekasten, met grote en kleine vakjes. Elk compartiment wordt verhuurd aan een ondernemer die hierin een product etaleert. Via deze shop-in-shop probeert de één sieraden aan de man te brengen, de ander doet z’n best op deze manier bijzondere kleding, aparte muziek of unieke schilderijen te verkopen.

Eigenaresse Milla legt het concept kort uit: ‘De Hubshop is een sociaal bedrijf met de ambitie om creatief ondernemerschap met het oog op een betere wereld te ondersteunen.’ De winkel kan bestaan dankzij de huuropbrengst van de boxen. Medewerkster van de Hubshop Ursul vult aan: ‘Een compartiment van een meter bij een meter kost bijvoorbeeld €110 per maand, voor een ruimte van 50 bij 50 centimeter


15 RABOBANK ROTTERDAM COÖPERATIEFONDS

SCHENKING Senior adviseur Bedrijven van Rabobank Rotterdam, Hakan Copur kreeg lucht van het idee van Cathelijne en Milla en lichtte kantoordirecteur Ben Krooswijk in. ‘Wij waarderen initiatieven, ambities en creativiteit van mensen die een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Daarom hebben we vanuit het coöperatiefonds een donatie gedaan aan de Hubshop.’ Dit fonds is bedoeld om bewoners en ondernemers in Rotterdam te helpen met het realiseren van hun ambities. Voorwaarde is wel dat het project het maatschappelijke, economische, sociale of culturele leven in Rotterdam structureel versterkt. ‘De Hubshop past daar uitstekend in,’ zo vindt Copur. Krooswijk vult aan: ‘De timing was bovendien perfect, want we zijn als bank in samenwerking met een vastgoedbedrijf, de gemeente en een woningbouwcoöperatie nauw betrokken bij de revitalisatie van de Nieuwe Binnenweg. We wilden naast een barbershop, een biologische catering en een zaak in duurzame verlichting nóg iets bijzonders.’

Rabobank Rotterdam heeft het volste vertrouwen in zowel de dames als in het concept. Copur: ‘Het is prachtig om als bank betrokken te zijn bij zulke ambitieuze en inspirerende ondernemers. Bij de opening eind oktober stond de prachtig ingerichte Hubshop helemaal vol met geïnteresseerden. Het is ongekend wat Milla en Cathelijne in zeer korte tijd neergezet hebben.’ FARE TRADE De Hubshop is meer dan een winkel, het is een platform dat sociale en duurzame initiatieven ondersteunt. Het is bovendien een inspirerende ontmoetingsplek waar je in een relaxte koffiecorner kunt genieten van speciale fair trade koffie en heerlijke snacks. De Hubshop aan de Nieuwe Binnenweg 195B is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.thehubshop.blogspot.com.

TEKST: SYLVIE SMEETS BEELD: PIETER DE SWART

3118

betaalt een ondernemer €50,- ’


17 RABOBANK INTERVIEW

Econoom Wim Boonstra: ‘Ik verwacht een klein plusje in 2010’ Hoewel de economie zich langzaam lijkt te herstellen, moeten we op langere termijn rekening houden met een zeer beperkte groei. Dat zegt Wim Boonstra, hoofdeconoom van Rabobank Nederland, die begin september aan de tand werd gevoeld door Dichterbij.

I

IEDEREEN ROEPT DAT DE BODEM VAN HET ECONOMISCHE DAL IS BEREIKT. VANAF HIER ÉÉN RECHTE LIJN OMHOOG? ‘Nou nee, er zijn goede redenen om een niet al te krachtig herstel te verwachten. Op korte termijn lijkt de economie stevig aan te trekken, maar dat is een tijdelijk effect. De Nederlandse economie viel begin dit jaar scherp tegen, ook omdat consumenten uit voorzorg hard zijn gaan sparen. Gevolg was dat er minder werd uitgegeven. Als het sentiment opklaart zou het kunnen dat mensen meer gaan besteden. Daardoor zouden we eind van dit jaar wel eens verrast kunnen worden door een sterker kwartaal.’ EN OP IETS LANGERE TERMIJN? ‘Er zijn best veel krachten die herstel in de weg staan. Dat het nu wat beter gaat, is voor een belangrijk deel te danken aan de overheid die een hele hoop geld in de economie pompt. Met als gevolg dat op termijn ook maatregelen moeten worden genomen om de overheidsbegroting weer op orde te krijgen. Met andere

woorden, bezuinigen dus. Dat kan de groei remmen. Verder kunnen de grondstof- en energieprijzen vrij snel stijgen, net als in 2008. Dat vreet aan de koopkracht. En de reorganisaties door bedrijven zetten ook nog wel even door, wat betekent dat de werkloosheid verder zal oplopen.’ HOE HOOG VERWACHT U DAT DE WERKLOOSHEID IS VOLGEND JAAR? ‘Ik denk zo rond de 8 procent. Overigens is dat een stuk minder dramatisch dan in de jaren tachtig. De instroom in de deeltijd-WW en het feit dat veel schoolverlaters voor een vervolgopleiding kiezen, drukt de werkloosheid. Toch duurt het zeker nog even tot we terug zijn op het niveau van medio 2008.’ NOG MEER ZAKEN DIE HET HERSTEL REMMEN? ‘Ja, ander element is dat de scherpe financiering van bedrijven tot voor kort de economie aanzwengelde. Doordat veel met geleend geld werd gefinancierd, kon er meer geïnvesteerd worden. Nu gaan bedrijven con-


18 RABOBANK INTERVIEW servatiever financieren, dus met minder schuld en meer eigen vermogen. Ook banken zijn conservatiever met hun kredietverlening. Dat blijft nog wel even zo.’ EN CONSUMENTEN, GAAN OOK ZIJ STRUCTUREEL MEER OPPOTTEN? ‘Dat is best waarschijnlijk. Er is in de eerste helft van dit jaar veel spaargeld bij gekomen, vooral van beleggers die uit de beurs stapten. Die zie je nu wel terugkeren naar de beurs. Maar hoe dan ook heeft iedereen – banken, bedrijven en particulieren – iets geleerd van de crisis. Namelijk dat het onverstandig is je al te diep in de schulden te steken en dat je beter wat liquiditeiten kunt overhouden.’ HET CENTRAAL PLANBUREAU VERWACHT VOLGEND JAAR 0 PROCENT GROEI. EN U? ‘Ik verwacht wel een klein plusje in 2010.’

GAAN WE DAARNA GEWOON WEER OP DE OUDE VOET VERDER? ‘Nee, dat verwacht ik niet. Het financiële stelsel gaat structureel anders functioneren, wordt voorzichtiger met schulden. Daarnaast moeten de overheidsfinanciën op orde worden gebracht. Deze elementen zetten nog jaren hun stempel op de economie. Als we de komende jaren 1,5 à 2 procent kunnen groeien, ben ik al erg tevreden. Dat betekent dat we na ongeveer drie jaar op het niveau van halverwege vorig jaar zitten.’ BELEGGERS LIJKEN MÉÉR TE VERWACHTEN, GEZIEN DE FORSE KOERSSTIJGINGEN OP DE BEURS. ‘De beurs overdrijft zowel in stijgingen als in dalingen. De koersen zeggen veel over het sentiment van bedrijven en beleggers, maar vormen een slechte weerspiegeling van wat er in de echte economie gaande is. Vergeet niet dat in Nederland circa 60 bedrijven aan de

beurs staan genoteerd, maar dat er daarnaast nog zo’n 700.000 andere ondernemingen zijn. Bovendien is het herstel op de beurzen deels een correctie van een al te grote neergang. In 2008 halveerden de koersen, terwijl de economie toch echt niet halveerde, of de welvaart of het gezamenlijke ondernemingsvermogen. Wel kun je de stijgende koersen opvatten als een signaal dat we uit het dal krabbelen.’ HOE ONTWIKKELT DE HUIZENMARKT ZICH? GAAN WE EEN PRIJSVAL TEGEMOET, ZOALS SOMMIGEN VREZEN? ‘Er zijn analisten die wijzen op de prijsdaling in de VS van 30 procent en zeggen dat ons die ook nog te wachten staat. Maar dan wordt over het hoofd gezien dat de prijsstijgingen daar indertijd ook veel harder zijn gegaan. Vanaf 2000 zijn de huizenprijzen in ons land gematigd gestegen. Daardoor hebben wij geen zeepbel, zoals in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Spanje. Er is geen massale leegstand van koopwoningen en de latente vraag is best groot. De recente daling van de huizenprijzen in Nederland was een reactie op de krimpende economie, de mensen blijven op hun geld zitten. Maar zodra het herstel doorzet, gaat dat geld weer rollen en kopen mensen alsnog een huis. Over niet al te lange tijd voorzie ik daarom een voorzichtig prijsherstel op de woningmarkt.’

TEKST: LIZANNE SCHIPPER BEELD: GERARD TIL / RABOBANK

KOMT HET HERSTEL VAN DE EXPORT OF CONSUMENTENBESTEDINGEN? ‘Export. Het is de internationale conjunctuur die ons uit het dal moet trekken. De neergang kwam ook uit het buitenland. Als de wereldhandel instort, komt dat bij ons, als open economie en een van de grootste exporteurs ter wereld, genadeloos hard aan. Gaat het internationaal weer goed, dan merken de op export georiënteerde sectoren dat als eerste. Dan trekken de investeringen door bedrijven aan, verbetert de werkgelegenheid en ten slotte stijgt de koopkracht.’


VRAGEN

19 RABOBANK VRAAG EN ANTWOORD

Het einde van het jaar is weer in zicht

3118

Wat moeten we nog doen op financieel gebied in 2009? Op beleggingsgebied goed kijken of alle fiscale vrijstellingen optimaal gebruikt worden. Op groen- en cultuurbeleggingen geldt bijvoorbeeld een vrijstelling in box 3 van € 55.145,- per persoon. Er hoeft dan dus geen vermogensrendement van 1,2% betaald te worden. De maatschappelijke belegger ontvangt daarnaast 1,3% heffingskorting over het vrijgestelde bedrag in box 3. Samen met de te ontvangen rente, is het totale rendement een uitstekend alternatief voor een spaarrekening. Zijn er nog tips, los van beleggingen? Het is goed om nú de pensioenregeling onder de loep te nemen. Toekomstregelingen worden steeds soberder, dus kijk nu wat u zelf kunt aanvullen. Verder is het nieuwe erfrecht in de maak. Het is voor samenwonenden die geen samenlevingscontract hebben verstandig zich goed voor te laten lichten over eventuele consequenties. Dit kan namelijk, als één van beide partners komt te overlijden, heel wat successierecht schelen.

Waarom is de Rabobank de juiste financiële partner? De Rabobank is een brede financiële dienstverlener. Doordat er geen aandeelhouders zijn, heeft de Rabobank geen andere belangen dan de klant. De adviseurs hebben dus de kans uitgebreid de tijd te nemen om een oplossing op maat aan te bieden. Wij houden bij het verstrekken van een advies het totale financiële plaatje van de klant tegen het licht zodat niemand voor verrassingen komt te staan. We adviseren klanten bijvoorbeeld ook dat ze bij een koopsompolis in beleggingen goed moeten kijken naar de einddatum. Het is namelijk verstandig het rendement veilig te stellen door tijdig het risicoprofiel af te bouwen. We kijken niet alleen naar de korte termijndoelstellingen, maar richten ons vooral op de toekomst van de klant.

Heeft u ook een vraag? Neem dan contact op met uw bank (zie pagina 43) of kijk op www.rabobank.nl (ga naar ‘klantenservice’ en ‘veelgestelde vragen’).


20 RABOBANK CIJFERS & TRENDS

RabobankCijfers&Trends Ondernemersdespiegel voorhouden Hoe staat uw bedrijf er voor ten opzichte van concurrenten? Kunt u munt slaan uit ontwikkelingen in uw sector? Met Rabobank Cijfers & Trends kunt u de financiële prestaties van uw bedrijf spiegelen aan het branchegemiddelde.

A 3118

‘Als marktleider in het MKB heeft de Rabobank een enorme database met bedrijfsgegevens’, vertelt Eerke Hoven, manager Zakelijke Relaties bij Rabobank Rotterdam. ‘Deze data worden door ons geanonimiseerd en gecategoriseerd per branche. Op die manier kunnen we al dertig jaar actuele branche- en benchmarkinformatie aanbieden voor meer dan tachtig sectoren. Vroeger brachten we jaarlijks een dik boek uit met cijfers en trends, maar tegenwoordig is alles gedigitaliseerd. Op onze website kan men voor welke branche dan ook de laatste cijfers en trends vinden. Daarnaast hebben we een verdiepingsslag gemaakt: klanten kunnen een inlogcode krijgen waarmee ze hun eigen bedrijf op tal van punten kunnen vergelijken met andere bedrijven in dezelfde sector.’ CONCURRENTIEKRACHT Zijn mijn personeelskosten niet te hoog? Realiseer ik voldoende bruto-omzet? Antwoord op deze vragen krijgt men door zijn eigen bedrijfsgegevens af te zetten tegen het branchegemiddelde. De accountmanagers van de Rabobank maken deze vertaalslag graag voor hun klanten, vertelt Erik in ’t Groen, accountmanager Zakelijke Relaties bij Rabobank Rotterdam. Minimaal één keer per jaar neemt hij met klanten de situatie en ontwikkelingen door voor de branche waarin zij actief zijn. ‘Meestal doen we dit tijdens het jaarlijkse

onderhoudsgesprek’, aldus Erik in ’t Groen. ‘Ik vraag van tevoren de jaarcijfers op, leg ze naast de benchmarkgegevens en stel een rapport op dat ik met de klant bespreek. Op die manier daag ik klanten uit om actief na te denken over hun marktsituatie en de concurrentiekracht van hun bedrijf. Vooral in deze moeilijke tijden zie je dat succesvolle ondernemers daar mee bezig zijn. Door een tool als Rabobank Cijfers & Trends te gebruiken, kun je het verder uitdiepen. Je ziet in één oogopslag waar je eigen cijfers afwijken van de branchegemiddelden. Dat helpt ook een stuk strategie te bepalen voor de toekomst.’ Met behulp van Rabobank Cijfers & Trends komen bedrijven er ook achter waar ze eventueel kansen laten liggen. Erik in ’t Groen geeft een actueel voorbeeld: ‘Ondernemers hebben soms niet in de gaten hoe lang het duurt voor hun klanten betalen. Op dit moment hebben veel bedrijven last van lange debiteurtermijnen. Met Rabobank Cijfers & Trends kan je je eigen debiteurtermijnen vergelijken met die van concurrenten. Het reduceren van de betalingstermijnen kan een bedrijf wel duizenden euro’s per jaar aan opbrengsten schelen.’ Eerke Hoven: ‘Door het vergelijken van bedrijfsspecifieke gegevens met branchegemiddelden houden we ondernemers een spiegel voor. Dat levert vaak verrassingen op. Hierdoor kunnen onze adviseurs echter ook diep met een


TIPS VOOR STARTERS Ook voor startende ondernemers is het belangrijk dat ze hun marktsituatie goed kunnen inschatten. Daarom zetten de adviseurs van de Rabobank Cijfers & Trends ook in om te kijken of een ondernemingsplan de toets der kritiek doorstaat. Eerke Hoven: ‘Als financiële zakenpartner van startende bedrijven vinden we het belangrijk dat ondernemingsplannen haalbaar zijn. Heeft de starter een realistisch beeld van de sector waarin hij actief wil worden? Zijn de omzetverwachtingen reëel? We koppelen onze bevindingen altijd terug, zodat ondernemers in spé hun plannen kunnen bijwerken. Op die manier creëren de Cijfers & Trends ook voor starters toegevoegde waarde. Het spreekt voor zich dat we ze ook gebruiken ter toetsing van financieringsvragen van reeds bestaande bedrijven.’

BRANCHEBIJEENKOMSTEN Omdat de markt snel verandert zorgt de Rabobank ervoor dat de cijfers en trends voor alle sectoren ieder kwartaal geactualiseerd worden. Op onze website vindt u dus altijd de allerlaatste informatie. Daarnaast organiseren we regelmatig branchebijeenkomsten voor ondernemers. Elke bijeenkomst wordt opgebouwd rondom de laatste cijfers en trends voor een welbepaalde branche. De bijeenkomsten voor de automotive, de detailhandel en de advocatuur die eerder dit jaar plaatsvonden waren goed bezocht. De branchebijeenkomsten duren maximaal drie uur. In een interactieve sessie delen gastsprekers hun visie met vertegenwoordigers van de branche. Uiteraard ontvangen alle deelnemers een exemplaar van de laatste branchestudie. Na afloop is er volop ruimte om te netwerken en ervaringen te delen. Want naast actuele cijfers en trends blijven ook persoonlijke contacten met branchegenoten een prima middel om feeling te houden met de ontwikkelingen in uw sector! Benieuwd naar de laatste cijfers en trends voor uw branche? Neem een kijkje op www.rabobank.nl/cijfersentrends.

TEKST: SARAH DE PRETER BEELD: RABOBANK

3118

ondernemer in gesprek gaan over zijn bedrijf. Hoe kan ik kosten besparen? Is het verstandig om nu te investeren of stel ik grote investeringen liever uit? Omdat we het bedrijf én de branche zo goed snappen, kunnen we adviezen op maat verstrekken.’


22 RABOBANK ROTTERDAM STARTERS

WoningmarktRotterdam 3118 - 653703

‘Ditiseenideale marktvoorstarters’

3118

R

Ruim 23.000 mensen zoeken jaarlijks in Rotterdam hun eerste koopwoning. Met een ruim woningaanbod zou het vinden van die koopwoning geen probleem moeten zijn. En dat is mooi, want een florerende startersmarkt is de oplossing voor de problemen op de woningmarkt, die in 2008 abrupt tot stilstand was gekomen als gevolg van de kredietcrisis. ‘Starters kunnen goed helpen om de woningmarkt weer in beweging te krijgen’, zegt Hamit Karakus, wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening. ‘De voorwaarden zijn daar ook voor aanwezig. Rotterdam is een stad die verjongt in plaats van vergrijst; dat is eigen aan onze stad. We hebben dus heel veel starters op de woningmarkt. Ook hebben we in vergelijking met andere grote steden veel woningen onder de € 150.000,-, een prima prijs voor starters.’ Ondanks de ideale markt worden er maar weinig woningen aan starters verkocht. ‘De vraag is dus: waarom kopen ze dan niet?’, vervolgt de wethouder. ‘Een oorzaak is dat er te weinig duidelijke informatie is over alle regelingen die er voor starters zijn. Elke bank, makelaar en woningcorporatie heeft zijn eigen regelingen bedacht om starters te helpen hun eerste woning te kopen. Wijzelf als gemeente ook, met onze starterslening. En dan heb je ook nog de koopsubsidie, een regeling van de rijksoverheid.’ Veel starters zagen door de bomen het bos niet meer en haakten af. Hamit Karakus besloot de touwtjes in

handen te nemen. ‘Als eerste stap hebben we een brochure gemaakt, voor starters én voor makelaars en financieel adviseurs, met daarin alle voordelen en regelingen duidelijk op een rij.’ 1EKOOPHUIS.NL De tweede stap was starters de weg wijzen bij hun eerste schreden op de woningmarkt. Hamit Karakus: ‘Speciaal voor jongeren hebben we in oktober drie informatiedagen over wonen georganiseerd in het City Informatiecentrum. Alle aanbieders kregen daar de kans hun aanbod en voordeelregelingen toe te lichten.’ Eerder al, in september, ging de website www.1ekoophuis.nl de lucht in. Op deze website is alle informatie te vinden die je als starter op de Rotterdamse woningmarkt nodig hebt. ‘Daarnaast hebben we de verschillende partijen gevraagd om leuke aanbiedingen te verzinnen om starters aan te trekken’, vervolgt Hamit Karakus. ‘Daar zijn allerlei acties uit voortgekomen, zoals een gratis badkamer en keuken voor starters die een woning kopen in het nieuwbouwcomplex Stadtswerf, of kans op een jaar gratis wonen in het project Nieuw Trapezium in Crooswijk.’ Een bezoek aan de website leert dat er volop geschikt woningaanbod is voor starters. Naast bovengenoemde voorbeelden is daar ook het project “Eén blok stad” te

TEKST: MARJON HOOGESTEGER BEELD: BEN WIND FOTOGRAFIE

}bF$P~ }bF$P~

Dalende huizenprijzen, lage hypotheekrentes en een ruim woningaanbod. Een ideale woningmarkt voor starters dus. Dat biedt weer kansen voor de Rotterdamse woningmarkt. Wethouder Hamit Karakus en Rabobank Rotterdam benutten die kansen optimaal.


3118


24 RABOBANK ROTTERDAM STARTERS

3118

vinden, waar ongeveer vijftig vooroorlogse woningen in de Zwaerdecroonstraat en de Snellinckstraat grondig worden gerenoveerd. En ook het project D’Oranjeboom in de nieuwe wijk Port Feijenoord en het nieuwe appartementencomplex Schiecentrale in het Lloydkwartier hebben betaalbare woningen voor starters. ALGEMEEN BELANG Een obstakel bij het oplossen van de problemen op de woningmarkt was dat de verschillende makelaars en geldverstrekkers te veel naar hun eigen belang keken en niet naar het algemeen belang, constateerde Hamit Karakus. ‘Als een klant zich aandient en de makelaar kan hem of haar niet helpen, dan moet hij doorverwijzen, ook als dat niet in zijn eigen belang is’, vindt de wethouder. Om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, besloot hij het onderwerp aan de orde te stellen tijdens de studiereis naar Valencia die hij met vertegenwoordigers uit de Rotterdamse woningbranche maakte. ‘In het begin was er wantrouwen tussen de partijen onderling’, blikt Hamit Karakus terug. ‘De markt stagneerde, maar iedereen zei: “Bij ons is er niets aan de hand.” Nu ziet iedereen dat het om het gezamenlijk belang gaat. In Valencia hebben we met z’n allen een starterspakket opgesteld, met daarin de maatregelen die ik eerder noemde. Ook hebben we een toolkit met acties samengesteld, die als basis dient voor elke woningaanbieder.’ Marinus Elenbaas, directeur van Rabobank Rotterdam: ‘Het was frappant om te zien hoe de gemeente het initiatief moest nemen om de markt vlot te trekken. Twee jaar geleden sprak iedereen elkaar amper, nu wordt er gekeken naar wat we samen kunnen doen om de verkoop van een project te bevorderen.’ Bij het vlottrekken van de woningmarkt zijn banken hard nodig, meent Hamit Karakus. Hij is erg blij met de inzet van Rabobank Rotterdam. ‘Het mooie van Rabobank Rotterdam is dat het een zelfstandige bank is. Een bank waarmee we specifiek voor ons gebied afspraken kunnen maken.’ Hij noemt het voorbeeld van de kluswoningen. ‘De Rotterdamse kluswoningen zijn uniek in Nederland. Starters kunnen voor een prikkie een woning kopen en knappen die helemaal op. Dit project heeft bijvoorbeeld Spangen er bovenop geholpen. Om zulke projecten te laten slagen, heb je een bank als Rabobank Rotterdam nodig, die daar ook

wat in ziet.’ RABO STARTERSVOORDEELPAKKET Deelnemen aan projecten die de samenleving helpen, is één van de taken die je als bank hebt, legt Marinus Elenbaas uit. ‘Wij kijken naar de gebieden die aandacht nodig hebben. En dat hebben we ook gedaan met de kluswoningen. Dit soort projecten stimuleren hele wijken.’ Dat de Rabobank bij zulke projecten betrokken raakt, heeft te maken met de coöperatieve gedachte, legt Marinus Elenbaas uit. ‘Natuurlijk kijken wij ook naar de risico’s, maar het hoort bij ons om zo te werken; het zit in ons DNA. Onze leden verwachten het ook van ons.’ Rabobank Rotterdam ziet het ook als taak om starters zo goed mogelijk op weg te helpen. ‘Daarom hebben we regelmatig speciale acties voor deze doelgroep, zoals korting op de hypotheekrente of het niet berekenen van afsluitprovisie. Maar voorlichting en goed advies zijn ook heel belangrijk. Je hebt met kopers te maken die helemaal geen ervaring hebben met het kopen van een woning. En aan veel startersregelingen zit een hele papierwinkel vast, die goed moet worden uitgelegd en in orde moet worden gemaakt. Daarom hebben we het Rabo StartersVoordeelPakket geïntroduceerd, waarmee we de starter alle zorgen, zoals bijvoorbeeld het regelen van de notaris en het aanvragen van koopsubsidie, uit handen nemen. Ook wordt de starter automatisch lid van Rabobank Rotterdam. Hiermee profiteert hij of zij van alle ledenvoordelen en heeft bovendien toegang tot unieke startersaanbiedingen.’ Volgens Hamit Karakus en Marinus Elenbaas is het zaak dat de Rotterdamse woningmarkt snel weer vlotgetrokken wordt. ‘Dat is goed voor de economie’, zegt de wethouder. ‘Er moet ook doorgebouwd worden en niet alleen omdat dat goed is voor de werkgelegenheid.’ Marinus Elenbaas vult aan: ‘Deze economische crisis gaat voorbij en dan komen de kopers weer, ook de doorstromers. Als er dan niet genoeg woningen zijn, schieten de prijzen straks weer door het plafond.’ Wil je meer informatie over het Rabo StartersVoordeelPakket? Kijk op www.rabobank.nl/rotterdam of vraag het één van onze adviseurs.


25 RABOBANK PRODUCT

Complete zorgverzekering voor minder geld Het is een veilig idee te weten dat uw zorgverzekering goed is geregeld. Met Interpolis ZorgActief heeft u daar in ieder geval geen omkijken naar. Als lid van de Rabobank profiteert u van een aantrekkelijke korting en andere voordelen!

1

WAT BIEDT ZORGACTIEF? Naast de gebruikelijke basisverzekering is een aanvulling geen overbodige luxe. Met Interpolis ZorgActief kiest u de aanvullende verzekering die bij u past. Ook kinderen kunt u meeverzekeren, studerende kinderen zelfs tot 30 jaar. En zijn kinderen jonger dan 18 jaar, dan krijgen ze gratis dezelfde aanvullende verzekering als de meest uitgebreid verzekerde ouder!

3

NOG MEER VOORDEEL! Speciaal voor Rabobankleden staat vanaf nu het Medisch Informatiepunt ter beschikking. U

kunt hier terecht met uw medische vragen en wordt direct geholpen. Bovendien heeft u recht op een gratis health Check, een eenvoudige controle om tijdig een eventueel verhoogd risico op hart- en vaatziekten op te sporen.

4

INTERESSE? Ga voor meer informatie en de voorwaarden naar www.rabobank.nl/zorgverzekering. U kunt de verzekering online afsluiten. Doet u dat v贸贸r 31 december, dan regelt Interpolis de opzegging van uw huidige zorgverzekering.

TEKST: ROB SCHOEMAKER BEELD: VIJSELAAR EN SIXMA

2

VOORDEEL? Als klant van de Rabobank krijgt u 10 procent korting op de ZorgActief basisverzekering en 15 procent korting op aanvullende verzekeringen. Bovendien geven de aanvullende verzekeringen u op verschillende onderdelen een hogere vergoeding. Denk aan alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen, orthodontie, spoedeisende zorg in het buitenland en kinderopvang bij ziekte van een ouder.


26 RABOBANK CHARITYDESK

RaboCharityDesk ‘Hetiseenvoorrechtzo veelgeldtehebben’ U bezit geld en wilt dat delen met anderen. Want uw geld mag wel stromen, maar tegelijk wilt u uw maatschappelijke dromen of ambities waarmaken. De Rabo CharityDesk plaveit voor u de weg door goededoelenland. Zonder winstoogmerk.

3118

H

Hans en Ank Groothuis, ruim in de zeventig, hebben na hun academische opleiding beiden altijd hard gewerkt. In de vijftiger jaren stapte Hans in aandelen en verdiende daar goed mee. Later kwam daar een erfenis bij. Plus de opbrengst uit verkoop van familiebezittingen. Zo spaarde het echtpaar een mooi kapitaal bij elkaar. Hun sobere leefstijl deed daar nog een schepje bovenop. Tot zich enkele jaren geleden de vraag aandiende: Wat willen we eigenlijk met ons geld? Ank: ‘Onze drie kinderen hebben een goede baan. Zij hebben ons geld niet nodig. Waarom zouden we het dan niet weggeven aan mensen en instellingen die het wel goed kunnen gebruiken? Alleen al in Nederland zijn die er genoeg.’ Zowel Ank als haar man Hans zijn opgegroeid met de gedachte dat je moet klaarstaan voor anderen. Daarom gingen hun gedachten direct uit naar projecten met een sociaal doel. En dan bij voorkeur initiatieven die kind en cultuur centraal stellen. Zelf is het echtpaar fervent cultuurliefhebber; ze gaan regelmatig naar musea en houden van muziek, Hans speelde zo’n zeventig jaar viool. Ank heeft zich in haar werk altijd sterk gemaakt voor een goede jeugdzorg. Wat leek er mooier dan die twee aan elkaar te verbinden? Om er zeker van te zijn dat hun geld ook goed terecht zou komen, stapten ze naar de financieel adviseur van hun eigen Rabobank. De bank waar Hans al bijna een halve eeuw klant aan huis is. ‘Eind jaren

vijftig opende ik hier mijn eerste rekening,’ vertelt hij. ‘Toen was dat vooral een praktische keuze. Deze bank was om de hoek. Bovendien, reclame was er toch nog nauwelijks?! Door de jaren heen is de Rabobank echter een betrouwbare partij gebleken. Daarom ben ik klant gebleven.’ Via hun financieel adviseur kwamen Hans en Ank vorig jaar in contact met een van de charity managers van de Rabo CharityDesk. De charity manager zocht hen thuis op. In dat gesprek kwam naar voren dat Hans en Ank via een lijfrenteschenking al een aantal jaren een grote goededoelenorganisatie financieel ondersteunden. Het leverde hun een jaarlijks bedankbriefje op maar wat er nu precies met hun geld gedaan werd, bleef vaag. ‘Wat ze eigenlijk wilden was meer zekerheid dat hun geld ook daar terechtkomt waar het op dat moment het meest nodig is. Kortom, liever blije gezichten dan een goedbedoeld maar formeel bedankje.’ De charity manager ging op zoek naar middelgrote organisaties, binnen Nederland, actief op het vlak van kunst en kind en met een gedegen ervaring en vooral ook passie voor het werk dat ze doen. Dat leverde acht alternatieven op waarvan Hans en Ank er tijdens een tweede persoonlijk gesprek vier uitkozen: Stichting Muziek in Huis, organisator van klassieke kamermuziekconcerten in zorginstellingen, Stichting Kico (wordt binnenkort Stichting Heppie), organisator van vakanties voor kinderen in achterstandssituaties,


AFHANKELIJK Dit jaar schonken Hans en Ank hun geld aan een aantal andere goede doelen. Dat doen ze bewust. ‘We willen

niet dat organisaties afhankelijk van ons worden, daarom maken we ieder jaar een nieuwe keuze,’ legt Hans uit. De charity manager selecteerde zeven goede doelen waarvan hij en zijn vrouw er twee uitzochten: de opzet van een jeugdafdeling door het Stedelijk Museum in Amsterdam en ’t Toverbaltheater uit Puiflijk bij Nijmegen, een zelfstandige theaterwerkplaats voor mensen met een handicap. Voorlopig hopen Hans en Ank hun giften voort te kunnen zetten. ‘Het is een voorrecht om zoveel geld te hebben,’ zeggen ze eerlijk. ‘Maar eigenlijk zijn we er nooit zo mee bezig geweest. Geld kwam gewoon op ons pad, we hebben geluk gehad.’ Diverse keren ontvingen ze een uitnodiging om de besteding van hun schenkingen zelf te komen bekijken. Meestal echter reageren ze daarop terughoudend. Ank: ‘We willen niet de kans lopen om op een eretribune te moeten plaatsnemen of onze naam in een lokaal krantje te zien staan. Bovendien geven we ons geld niet weg om er zelf een goed gevoel van te krijgen, maar om er andere mensen van te laten genieten.’ Uit privacy-overwegingen zijn de namen van Hans en Ank Groothuis gefingeerd.

TEKST: NICOLIEN REITH BEELD: MARTIN WAALBOER (TIJDENS CONCERT LUCI SERENE) / STICHTING TEKEN MIJN VERHAAL

3118

vereniging Bartiméus Sonneheerdt die financiering zocht voor buitenspelmateriaal voor hun visueel beperkte leerlingen en Stichting Teken mijn Verhaal, die verhalen van gehandicapte kinderen in beeld laat brengen door tekenaars. Hans en Ank schonken per organisatie tussen vijf- en tienduizend euro. Zonder de adviezen van de charity manager zouden deze schenkingen een schot in het duister geweest zijn, vinden beiden. Ank: ‘Voor ons is het lastig om de financiële behoeften van de verschillende organisaties realistisch in te schatten. Wat weten wij van de achtergronden van een stichting, hun lopende projecten, hun begroting? Het zou ons heel veel tijd kosten om dat allemaal uit te zoeken. Omdat de charity manager rechtstreeks contact met ons onderhoudt, worden we daarover uitgebreid geïnformeerd. De charity manager voelt bovendien precies aan wat wij willen, we vertrouwen volledig op zijn goede advies.’


28 RABOBANK DUURZAAMHEID

InterviewDaanDijk ‘Duurzaamheidisgeen modieusfilosofietje’ Daan Dijk, adjunct-directeur Duurzame Energie en Klimaatprojecten van Rabobank Nederland, maakt zich hard voor een betere en duurzame wereld. ‘We kunnen onze leefwijze niet eeuwig blijven afwentelen op het milieu.’

V 3118

Vanaf 7 december staat de Deense hoofdstad Kopenhagen in het teken van de internationale VN-klimaattop. Meer dan 190 landen zullen aanwezig zijn op de klimaatconferentie. De staatshoofden en regeringsleiders worden vergezeld door meer dan 15.000 ambtenaren, adviseurs, ministers en activisten. Op de top worden bestaande afspraken en doelstellingen over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen juridisch vastgelegd. Daan Dijk hoopt dat er strenge CO2-afspraken worden gemaakt. WAT BETEKENT DUURZAAMHEID VOOR DE RABOBANK? ‘Duurzaamheid is voor ons geen modieus filosofietje waarmee we goede sier willen maken. Het is een kernwaarde voor ons. Niet voor niks is de Rabobank van origine een boerenbank. Boeren weten als geen ander dat je uiteindelijk oogst wat je hebt gezaaid. Als je grond niet goed behandelt en de regels die de natuur stelt met voeten treedt, krijg je dat op termijn terugbetaald. Ik zag laatst een cartoon waarin de ene planeet tegen de ander zegt: “Wat zie je bleek.” Het antwoord van de aangesproken planeet is: “Tja, ik heb homo sapiens.” Waarop de eerste planeet reageert met de geruststellende mededeling: “O, dat heb ik ook gehad, maar dat gaat vanzelf over!” Ik bedoel maar: de opwarming van de aarde is een urgent probleem. We

zijn bezig natuurlijke hulpbronnen voor komende generaties uit te hollen met een verkeerd businessmodel. Om het tij te keren, moeten we in de toekomst uitgaan van het principe “duurzame business of geen business”.’ DE RABOBANK STAAT IN DE TOP DRIE VAN MEEST DUURZAME BANKEN WERELDWIJD. ‘We hebben die positie toegewezen gekregen van verschillende gerenommeerde, internationale beoordelaren. Een daarvan is Sustainalytics, dat dit jaar aan de Rabobank de hoogste duurzaamheidbeoordeling toekende in een wereldwijde vergelijking met twintig andere internationale banken. Ook andere duurzaamheidbeoordelaren vinden de Rabobank internationaal behoren tot de ‘best in class’, waaronder SAM. Dat is een internationale vermogensbeheerder die onder andere de Dow Jones Sustainability Index samenstelt.’ WAT DOET DE RABOBANK ZELF? ‘Internationaal timmeren we flink aan de weg als het gaat om de productie en het gebruik van duurzame energie. De afdeling REIF – de afkorting staat voor Renewable Energy and Infrastructure Financing – staat helemaal in dienst van duurzame energieproductie. REIF financiert windprojecten, zonneparken en


EN DICHTER BIJ HUIS? ‘De Rabobank heeft het prinses Amalia-windpark in de Noordzee meegefinancierd. Athlon Carlease van De Lage Landen (een dochteronderneming van de Rabobank) stimuleert het gebruik van elektrische auto’s. Via Clean Tech Funds investeren we in de productie van elektrische auto’s en ook in onderdelen daarvan, zoals in ICT en batterijen. Een heel interessante ontwikkeling die zeker een vervolg gaat krijgen! Lokale banken committeren zich aan duurzame initiatieven in de regio. De Rabobank investeert ook in onderzoek op het gebied van schone technologie, streeft intern een klimaatneutrale bedrijfsvoering na en kiest voor leveranciers die duurzaamheidnormen hanteren. Dat zijn maar een paar voorbeelden van wat we allemaal doen en gedaan hebben.’

WAAR HOOPT U OP WAT DE KLIMAATTOP BETREFT? ‘Ik hoop dat de daar aanwezige regeringsleiders een rechte rug laten zien door strenge, ambitieuze afspraken te maken over CO2-uitstoot en dat grote partijen als India en China hierin ook hun verantwoordelijkheid nemen. Ik zou daarnaast willen dat de echte kosten eerlijker verdisconteerd worden in de prijs van producten en diensten. Ik ben voorstander van het principe: de vervuiler betaalt. We kunnen onze huidige leefwijze niet eeuwig blijven afwentelen op het milieu.’ WAT IS DE GROOTSTE UITDAGING BIJ HET STREVEN NAAR EEN BETER MILIEU? ‘Dat we een verandering in mentaliteit bewerkstelligen. Aan inventiviteit ontbreekt het ons niet, dat blijkt alleen al uit het scala aan mogelijkheden voor alternatieve energieproductie dat mensen bedenken. Maar het hemd is altijd nader dan de rok, dat geldt ook hier. Hoe je mensen kunt motiveren om meer duurzaam te zijn en te doen, lijkt mij nu een cruciale factor. De Rabobank levert daar op haar manier een actieve bijdrage aan.’

TEKST: ELSE DE JONGE BEELD: HANS VAN DEN HEUVEL

3118

biomassaprojecten in Europa, India en Noord- en Zuid-Amerika. Een groter succes dan dat is niet denkbaar.’


30 RABOBANK ROTTERDAM VAN DE LEDENRAAD

Consultatiegroep Ledenraad

Streven naar meer betrokkenheid Medio 2008 heeft onder verschillende lokale Rabobanken een groot onderzoek plaatsgevonden over het functioneren van de ledenraden. Ook Rabobank Rotterdam onderzocht hoe de ledenraad meer waarde kan toevoegen en riep de Consultatiegroep Ledenraad in het leven.

U

Uit de onderzoeksresultaten kwam naar voren, dat de ledenraad naast haar formele taken haar communicatieve rol tussen directie en leden van de bank belangrijk vindt. Een andere belangrijke taak is het meedenken over het beleid van de bank. Met betrekking tot dat laatste was een belangrijke aanbeveling uit dat onderzoek de oprichting van verschillende consultatiegroepen. Dat zijn aparte groepen van ledenraadsleden, die zich buigen over relevante thema’s. Dat kan gaan over bijvoorbeeld starters of duurzaamheid. En natuurlijk over de ledenraad zelf. Zo ontstond de Consultatiegroep Ledenraad.

wij enerzijds meer ledenbetrokkenheid te creëren’, vervolgt Josien van Cappelle. ‘Anderzijds geven we daarmee ook een stukje invulling aan onze communicatieve functie. Wij zullen bijvoorbeeld berichten over de uitkomsten van de verschillende consultatiegroepen.’

HALEN EN BRENGEN Een andere aanbeveling van de Consultatiegroep Ledenraad is het verhogen van het kennisniveau

NIEUWE RUBRIEK IN DICHTERBIJ

De Consultatiegroep Ledenraad bestaat uit negen ledenraadsleden die met veel enthousiasme aan de slag zijn gegaan met de onderzoeksresultaten. ‘Onze opdracht als Consultatiegroep Ledenraad was: hoe kunnen we de twee kerntaken van de ledenraad beter vormgeven?’, legt voorzitter Josien van Cappelle uit. ‘Hoe zorgen we er dus voor, dat we onze klankbordrol zo goed mogelijk invullen en hoe geven we vorm aan het meedenken over het bancaire beleid?’ Via de verschillende consultatiegroepen wordt die meedenkrol verder uitgebouwd. Een van de aanbevelingen van de Consultatiegroep was om de communicatieve functie van de ledenraad te versterken. Daarom introduceert de bank een nieuwe rubriek in het ledenblad Dichterbij Rotterdam. De ledenraadsleden kunnen hier laten zien wat zij zoal doen. De titel van deze rubriek luidt “Van de ledenraad” en zal vanaf de eerste uitgave van Dichterbij in 2010 elk kwartaal terugkeren. ‘Door de leden te laten zien waar de ledenraad zich mee bezighoudt, hopen

Dichterbij RR 30-31.indd 30

16-11-2009 9:39


van ledenraadsleden. Josien van Cappelle: ‘De bank heeft dit jaar al cursussen hiervoor in gang gezet en blijft daar uiteraard mee doorgaan. Zo komt er een introductiecursus voor nieuwe ledenraadsleden, waarin het functioneren van de bank centraal staat. Verder staat een opfriscursus gepland voor ledenraadsleden die al wat langer in functie zijn en komt er ook een financiële cursus. Daarin leren ledenraadsleden bijvoorbeeld hoe ze een balans moeten lezen. Met deze cursussen versterk je de knowhow van de ledenraad. Het leuke van de ledenraad vind ik persoonlijk dat het een kwestie is van zowel halen als brengen. Als ledenraadslid kun je veel meer kennis opdoen over het reilen en zeilen van de bank. Dat is het stukje “halen”. Daarnaast brengen de verschillende leden hun elders opgedane kennis en ervaringen weer in bij de bank. Op deze manier zorgen we samen voor een bank die dichtbij de samenleving en haar leden staat.’

OGEN EN OREN Wat Josien van Cappelle aanspreekt in het lidmaatschap van de ledenraad is de verbondenheid met de Rabobank die daaruit spreekt. ‘Als ledenraadslid ben je eigenlijk de oren en ogen van de bank en wil je graag meedenken over het beleid. Wat

Dichterbij RR 30-31.indd 31

buiten is, wil je graag naar binnen brengen. Oftewel: je probeert zo goed mogelijk te verwoorden naar de directie wat de leden belangrijk vinden. Die taak kun je alleen maar naar behoren uitvoeren, als er een goed functionerende ledenraad is. Een sterke ledenraad is immers in het belang van iedereen: de klanten, de leden, de ledenraad en de bank zelf.’ Zowel de directie van de bank als de raad van commissarissen staan zeer positief tegenover de Consultatiegroep Ledenraad. De voorstellen van de groep zijn besproken in de raad van commissarissen. Voorzitter Jan Prins vindt het een goede zaak dat de ledenraad zichzelf kritisch onder de loep neemt. ‘De ledenraad móet enkele taken verrichten, zoals het vaststellen van de jaarrekening. Daarnaast zijn er zaken waarover de ledenraad kan meedenken. Daar gaat het in de Consultatiegroep Ledenraad vooral om. Als voorzitter van de raad van commissarissen moedig ik initiatieven die de zichtbaarheid van de ledenraad vergroten, bijzonder aan. Het zegt namelijk veel over de betrokkenheid van onze ledenraad. Ik vind het fantastisch dat ledenraadsleden zich op die manier inzetten voor de verbetering van het functioneren van de ledenraad. Dat is toch een prachtige invulling van ons coöperatieve gedachtegoed!’

TEKST: NIENKE LANDRÉ BEELD: RABOBANK

31 RABOBANK VOORWOORD

16-11-2009 9:39


32 RABOBANK LEDEN

Gratis uw bedrijf promoten. Dat is het idee. Bedrijven die lid zijn van Rabobank Rotterdam genieten van free publicity door het plaatsen van een gratis advertentie in 360° Ledenvoordeel. Uw bereik: 24.000 potentiële klanten!

VERGROOT UW OMZET 360° Ledenvoordeel is een website gevuld met aanbiedingen van bedrijven die lid zijn van Rabobank Rotterdam. In ruil voor de gratis advertentieruimte worden bedrijven gevraagd om een product of dienst met substantieel voordeel aan te bieden. Het bereik: álle leden van de bank woonachtig in Rotterdam, Hoogvliet, Poortugaal, Pernis en Capelle aan den IJssel. Een uitgekiende kans voor omzetvergroting!

HELP ONZE STARTERS Binnenkort breidt 360° Ledenvoordeel uit met aanbiedingen speciaal voor leden die onlangs een woning hebben gekocht in Rotterdam of omgeving. Zo helpen wij starters op de woningmarkt. Helpt u mee door het doen van een aanbieding? Ieder aantrekkelijk aanbod op het gebied van ‘wonen’ is welkom!

ADVERTEER DIRECT Adverteer gratis met uw product of dienst. Breidt uw potentiële klantenkring uit. Geef uw omzet een impuls. Vraag naar uw accountmanager of bel ons via telefoonnummer (010) 400 33 33. Een e-mail sturen kan ook: info@rotterdam.rabobank.nl.

360° Ledenvoordeel is onderdeel van het ledenprogramma Rabo Leden Exclusief. Surf voor de algemene voorwaarden naar www.rabobank.nl/rotterdam, klik op ‘Rabo Leden Exclusief’ en kies voor ‘inloggen’. Uw inlogcode is kjell5lot8.

Dichterbij RR p32.indd 1

12-11-2009 16:43


33 RABOBANK PROFIEL

Betrokken en dichtbij

‘We luisteren naar klanten en leden’

‘Wij steunen projecten en verenigingen op verschillende manieren’, vertelt Dave de Held, kantoordirecteur van het rayon Hoogvliet, Poortugaal en Pernis. ‘Vanuit het Coöperatiefonds, maar ook via sponsoring bijvoorbeeld. Daarnaast ben ik als bestuurslid betrokken bij een aantal stichtingen in ons rayon.’ Onlangs heeft de kantoordirecteur het sponsorcontract met een aantal verenigingen verlengd. ‘Zoals met Nikantes uit Hoogvliet. Deze korfbalvereniging heeft een jeu-de-boulesafdeling opgezet, zodat ook ouderen sportief bezig kunnen zijn. Vanuit het Coöperatiefonds hebben wij voetbalvereniging Excelsior Pernis gesteund. In deze club loopt aardig wat jong talent rond. Met het geld kon de club zich inschrijven voor de Arsenal Soccer School. Dit zijn trainingen op een hoog niveau voor de jeugdleden én het is een bijzondere manier om nieuwe jeugdleden aan te trekken.’ Ook ViZi, een nieuw netwerk voor vrouwelijke ondernemers in de Albrandswaard, ontving een gift uit het Coöperatiefonds. ViZi staat voor Vrouwen in Zaken inspireren. Dave de Held: ‘Het is goed dat vrouwelijke ondernemers onderling zakendoen en elkaar steunen. Samen zijn ze sterk.’ Een gegeven dat ook voor de Rabobank zelf geldt, waar leden een belangrijke rol spelen. ‘Als coöperatie zijn wij verantwoording verschuldigd aan onze leden,’ zegt Dave de Held. ‘Bij die verantwoording hoort dat je echt luistert naar leden en klanten. We zien het klantgedrag veranderen. Onze klanten worden steeds kritischer en willen graag communiceren via de nieuwe media, zoals internet en e-mail, maar ook telefonisch. Maar omdat bankieren ook maatwerkproducten omvat, zoals hypotheken, moet je ook een fysiek punt hebben. Daarom blijven wij met onze kantoren en servicepunten sterk in ons werkgebied aanwezig. Want alleen met de combinatie van beide factoren kunnen we onze klanten optimaal bedienen.’

TEKST: MARJON HOOGESTEGER BEELD: PIETER DE SWART

3118

Het rayon Hoogvliet, Poortugaal en Pernis is betrokken bij haar werkgebied. Verschillende projecten en verenigingen kunnen rekenen op de steun van Rabobank Rotterdam.


34 RABOBANK SPONSORING

GrandDépartRotterdam ‘Hetmoeteengroot volksfeestworden’ De ogen van de hele wereld zijn op 3 juli 2010 op Rotterdam gericht, als de proloog van de Tour de France start vanaf Zuidplein. De dag erna vertrekt de Tourkaravaan voor de eerste etappe. Duidelijk is nu al dat het veel meer wordt dan een tweedaags feestje.

3118

R

Rotterdam is van 1 tot en met 4 juli 2010 gaststad voor de start van de Tour de France. Wim Hoogendoorn, projectdirecteur van het Grand Départ Rotterdam 2010, en Mario van der List, manager Marketing, Communicatie & Coöperatie van Rabobank Rotterdam, zijn er duidelijk over: Le Grand Départ, oftewel Het Grote Vertrek, moet één groot volksfeest worden, waar alle Rotterdammers aan kunnen deelnemen. ‘We willen dat er zo veel mogelijk mensen van meegenieten. Van de man in de straat tot de havenbaronnen’, aldus Mario van der List. Het hoofdthema van de activiteiten is New Energy. ‘Dat thema past bij Rotterdam’, zegt Wim Hoogendoorn. ‘New Energy draait om duurzaamheid, om fit zijn, bewegen. Er gebeurt veel in de stad op het gebied van fitheid, zoals bewegingsprogramma’s op scholen. Het thema past ook bij de Rotterdamse klimaatambities. Als meer mensen de fiets pakken, is er minder vervuiling.’ New Energy is eveneens het thema van de promotiefilm die Rotterdam liet zien tijdens de presentatie van de Toursteden in oktober in Parijs. Wim Hoogendoorn: ‘Je ziet beelden van een schone stad, met veel groen, veel beweging en de mens als belangrijkste component. Een stad waar mensen zich thuis voelen. Aan het eind rijdt een krantenjongen over de Erasmusbrug, waar hij Joop Zoetemelk passeert. Die steekt zijn hand op, alsof hij wil zeggen: “Ga maar,

jongen.” Het is een film die mensen raakt.’ TOURKOORTS De Grand Départ-festiviteiten blijven niet beperkt tot het Grand Départ zelf. In de aanloop ernaartoe wordt Rotterdam langzaam, maar heel zeker, in de Tour de France-stemming gebracht. Dat begon al in september met tal van side-events. Zo werd tijdens de Wereldhavendagen de Grand Départ Truck gepresenteerd die de komende maanden tijdens allerlei evenementen en op winkelpleinen te zien is. Populair in de truck is het virtuele parcours, waarbij je onder andere kunt testen hoe snel je zelf over de Erasmusbrug fietst. Op 15 oktober beleefde de “Muur on Tour” zijn première, een sportief-literair festijn met onder anderen Michael Boogerd, Wilfried de Jong, Ronald Giphart en Mart Smeets. Verder is de Kunsthal de mogelijkheden aan het bekijken voor een expositie waarin de 105-jarige geschiedenis van de Tour de France een rol speelt en vindt honderd dagen voor het Grand Départ het Diner Maillot Jaune plaats, waarbij de Tourhelden van weleer worden geëerd. Ook Rabobank Rotterdam doet mee aan de festiviteiten. Het is een evenement waarvan de bank niet kon, maar ook niet wílde wegblijven. ‘Als je “Rabobank” zegt, zeg je “fietsen”’, aldus Mario van der List. ‘De Rabobank Wielerzesdaagse van


GOEDE IDEEËN ZIJN WELKOM Het op peil brengen van de Tourkoorts is niet iets dat de projectgroep Grand Départ Rotterdam 2010 alleen doet. Daarvoor gaat het samenwerkingsverbanden aan met andere partijen in de stad, zoals Rabobank Rotterdam. Wim Hoogendoorn: ‘We willen graag partners die meer doen dan een zak met geld geven. Je zoekt naar partijen die op dezelfde manier naar de stad en naar de sport kijken. De Rabobank is betrokken en staat midden in de samenleving. Het leuke aan de Rabobank is dat ze ook zelf ideeën hebben, zoals de

Dikke Banden Race voor scholieren en het aanbieden van een podium voor de kick-off van het Grand Départ-jaar tijdens de Rabobank 6-daagse.’ Hij vervolgt: ‘Iedereen die een goed idee heeft, is welkom. Dan kijken we of we het in ons programma kunnen inpassen. Samenwerking is essentieel om tot het beste resultaat te komen.’ Mario van der List is het daar roerend mee eens. ‘Het Grand Départ moet geen tweedaags feestje worden. De hele stad wordt erbij betrokken; ook speciale groepen en dat neem je weer mee in een vervolgtraject als de Tour de stad verlaten heeft.’ Wim Hoogendoorn kijkt af en toe met verbazing naar wat de komst van het Grand Départ naar Rotterdam allemaal teweeg heeft gebracht. ‘Het blijft ideeën regenen. Wat wij doen rond het Grand Départ is nog nooit eerder gebeurd. Dit wordt uniek. Begin juli zijn wij heel even het middelpunt van de wereld. Het is geweldig dat Rotterdammers straks kunnen zeggen: “De Tour was hier en ik was erbij!”’ Meer weten over het Grand Départ en de activiteiten eromheen? Ga naar www.tourdefrancerotterdam.nl.

TEKST: MARJON HOOGESTEGER BEELD: PIETER DE SWART

3118

Rotterdsam die plaatsvindt van 7 t/m 12 januari 2010 in Sportpaleis Ahoy, is de kick-off van het Grand Départ-jaar. Ruim 40.000 mensen passeren dan de kassa’s en hebben hun eerste belevenissen rondom de Tourstart. Een van de side-events die in juli plaatsvinden, zijn de finales van de Rabo Dikke Banden Race, een wielerwedstrijd voor kinderen die gehouden wordt op het parcours van de proloog. Wim Hoogendoorn: ‘Met al dit soort activiteiten schiet de Tourkoorts naar de 45 graden plus!’


36 RABOBANK VOORDEEL: GELDIG TOT 05-03-’10 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL Kralen voor het leven

Nooit meer in een donker huis thuiskomen. Nooit meer de tijd bijstellen als het seizoen verandert. Want de schemerschakelaar werkt niet op tijd, maar op de schemer. Met de draadloze schemerschakelaar gaan meerdere lampen automatisch aan als het donker wordt. Aan het einde van de avond gaan de lampen achtereenvolgens binnen een paar minuten uit. De tijdsduur tussen schemering en einde van de avond is niet iedere dag hetzelfde, maar loopt in de winter op tot wel 7 uren. De schemerschakelaar bepaalt zelf per dag de tijdsduur, en volgt zo automatisch de seizoenen. Tijdens de nacht wordt iedere lamp gedurende een paar minuten op een willekeurig tijdstip aangedaan, zodat het lijkt alsof er iemand wakker is. U krijgt ook een afstandsbediening om de schakelaar handmatig te bedienen. Als Rabobanklid krijgt u € 10 korting. U betaalt € 49,95 voor een set schemerschakelaars (voor drie lampen in de woning te gebruiken), inclusief een cadeau naar keuze: drie spaarlampen t.w.v. € 15 of een stand by-indicator t.w.v. € 12,95; een uniek apparaat dat aangeeft hoeveel stroom de apparaten in uw woning in stand by-stand verbruiken. Alles is zonder installatie direct klaar voor gebruik. Bovendien steunt u met uw aankoop een maatschappelijk doel! Info en bestellen: www.rabobank.nl/dichterbij of bel 035-7600036.

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

3118

Schakelaar tegen inbraak

Beads for Life is de naam van een vrouwengroep in Katmandu, de hoofdstad van Nepal. Beads for Life geeft vrouwen de kans de kost te verdienen door het maken van kralenkettingen. Het zijn speciale, zelf ontworpen sieraden, waar uren handwerk in zit. Het resultaat is een waterval van strengen met glaskralen die soepel om uw hals valt. De ketting is verkrijgbaar in zwart en multicolour en kost € 29,95. Rabobankleden ontvangen nu gratis een bijpassende armband t.w.v. € 11,95. De set komt in een feestelijke verpakking en is dus klaar om cadeau te geven! Bent u geïnteresseerd? Voor meer informatie en voor bestellen kunt u naar www.rabobank.nl/dichterbij of bellen met 035-7600036.


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U

Bescherming in de regen nijntje! VOOR UW ROK OF BROEK

EEN UNIEK CADEAU

U hoeft nooit meer de fiets te laten staan als er kans is op een bui! Rainmates beschermen de benen tegen regen, wind en afkoeling. Ze zijn zowel in lange als korte uitvoering te dragen. Gemaakt van wind- en waterdichte parachutestof en ze wegen 120 gram. Nieuw is de Skirt, speciaal ontwikkeld voor rokdragers. Door het innovatieve ontwerp is de Skirt zeer comfortabel op de fiets: u heeft genoeg bewegingsruimte en uw benen blijven warm. Als lid van de Rabobank profiteert u van 25% korting. U betaalt dus slechts € 24 voor de Skirt en € 22 voor de Rainmates. Ga naar www.rabobank.nl/dichterbij of bel 035-7600036.

Speel samen met nijntje de hoofdrol in een uniek nijntje-boek! In het persoonlijke boekje ‘nijntje leert lezen’ wordt de naam die u opgeeft op een speelse manier verwerkt. (Voor)lezen wordt dan nog leuker! Rabobankleden betalen € 11,95 in plaats van € 14,95. Een prachtig geschenk voor uw eigen (klein)kind. Daarnaast maakt u kans op een van de 10 toegangskaarten voor het Dick Bruna Huis, waar kinderen kunnen spelen in het huisje van nijntje, luisteren naar verhaaltjes van Dick Bruna of op ontdekkingstocht kunnen gaan. En ontvang 25% korting op de entreeprijs. Voor meer informatie over beide aanbiedingen kijk op: www.rabobank.nl/dichterbij.

Ontmoet Mr Finney

Prinses Laurentien en tekenaar Sieb Posthuma ontwikkelden een nieuwe kinderboekenreeks: Mr Finney (vanaf 5 jaar). Het eerste deel, Mr Finney en de wereld op zijn kop, is nu uit. Speciaal voor u bieden we dit boek aan met korting: u betaalt € 15,95 in plaats van € 16,95. Gratis verzending! De eerste 50 exemplaren worden gesigneerd door Prinses Laurentien en Sieb Posthuma. Geldig van 27 november 2009 t/m 27 januari 2010. Actiecode: 901-70331. Meer informatie op www.rabobank.nl/dichterbij.

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

3118

UNIEK PROJECT VAN PRINSES LAURENTIEN


38 RABOBANK VOORDEEL: GELDIG TOT 05-03-’10 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL Thuis wijnen proeven

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor uw portemonnee. Wilt u besparen op energie? Vraag dan een uitgebreid ‘Energieadvies Plus’ van Planbuilding aan. Uw woning wordt zowel bouwkundig als isolatietechnisch geïnventariseerd en wordt er een verbruikersanalyse gemaakt: u krijgt aanbevelingen over zuiniger energiegebruik en ontvangt het Energielabel, dat verplicht is bij verkoop van uw woning. Als u gebruikmaakt van een subsidie van de overheid (zie www.senternovem.nl) betaalt u voor dit energieadvies € 125 in plaats van € 325. Maar wanneer u als lid van de Rabobank het advies opvolgt door energiebesparende maatregelen uit te voeren, dan vervallen deze kosten. U betaalt dan dus niets! Daarbij ontvangt u als lid van de Rabobank 25% korting op isolerende materialen als HR++ beglazing en vloer- en spouwmuurisolatie. Heeft u extra financiering nodig voor de aankoop van dergelijke energiezuinige producten? Ga dan naar www.freo.nl/ecolening voor de speciale ecolening van Freo. Planbuilding is een landelijke overkoepelende organisatie die al meer dan 10 jaar onderhoud en isolatie aan woningen en gebouwen uitvoert. Inmiddels heeft Planbuilding al meer dan 100.000 woningen geïsoleerd. Voor meer informatie: www.rabobank.nl/dichterbij of bel 0418-683645.

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

3118

Advies over energie

Met het oog op de feestdagen is de nieuwe Taster Game® een heuse aanbeveling. Dit spel staat garant voor een gezellige avond (2 tot 20 spelers)! U selecteert zelf vijf flessen wijn voor het spel. Deze wijnen worden vervolgens blind geproefd. Selecteer elke keer vijf andere wijnen. Online vindt u suggesties voor wijncombinaties. Wie proeft het verschil tussen druiven, streken of landen en wordt wijnexpert van de avond? Proef, geniet en leer met deze universele wijnproeverij set. Nieuw in Nederland! Rabobankleden profiteren van 25% korting en betalen € 14,95 in plaats van € 19,95. Meer informatie: www.rabobank.nl/dichterbij of bel 035-7600036.


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U Gezond en sportief

SafetyBox

Iedereen wil graag een gezond leven en daarom is goede voeding en voldoende beweging belangrijk. In het maandblad gezondNU leest u alles over gezonde voeding, gezondheid, bewegen en geestelijke balans. Wilt u ook gezonder leven? Profiteer dan van deze actie en ontvang 6 nummers met wel 55% korting. U betaalt slechts € 10 in plaats van € 22,48. Als extra welkomstcadeau ontvangt u een voucher van WellnessClubs t.w.v. € 50. Met deze voucher kunt u met twee personen gratis een weekend sporten. Kies uit een van de 50 vestigingen bij u in de buurt. Ga voor een proefabonnement op gezondNU naar www.rabobank.nl/dichterbij of bel 0161-459506. Geldig tot 1 maart 2010.

Wat doet u bij een woningbrand? Weet u waar de blusdeken is? Heeft u een brandblusser bij de hand? In ieder huis zou een verbandtrommel, brandblusser en blusdeken aanwezig moeten zijn, op een zichtbare en vaste plek. De oplossing is de SafetyBox: een compacte, duidelijk herkenbare designkast waar alle noodzakelijke producten in zitten, inclusief adviezen en instructies. Rabobankleden betalen in plaats van € 139 slechts € 115 en u ontvangt een gratis Lifehammer voor in de auto t.w.v. € 12,95. Van iedere SafetyBox gaat € 1,50 naar de Stichting Brandwondencentrum. Voor meer informatie en bestellen:

MET GEZONDNU DIRECT AAN DE SLAG

EEN MUST IN HUIS

www.rabobank.nl/dichterbij of bel 0499-490459.

Kunst als investering

Waar kijkt men naar tijdens een veiling? Wanneer is een aankoop een goede investering? Breng nu een bezoek aan Leslie Smith Gallery Amsterdam. In deze kunstgalerie, gespecialiseerd in 19de en 20ste eeuwse schilderijen, impressionisten en moderne kunst hoort u alle ‘ins en outs’ van de kunsthandel. U betaalt € 59 en ontvangt een gratis catalogus t.w.v. € 20. Voor beschikbare data, meer informatie en reserveren, ga naar www.rabobank.nl/dichterbij of bel 020-6208112.

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

3118

EXCLUSIEF PROGRAMMA IN KUNSTGALERIE


40 RABOBANK VOORDEEL: GELDIG T/M 05-03-’10 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL Smullen bij Abel

In 2010 is Rabobank Rotterdam voor de vijfde keer hoofdsponsor van de Rabobank Wielerzesdaagse van Rotterdam. Dit jaar staan tenminste drie wereldkampioenen aan de start. Zij zetten de toon tijdens de komende ‘Six’. Deense wereldkampioenen koppelkoers Michael Mørkøv en Alex Rasmussen zijn van de partij. Ook Grégory Baugé, de uit Frankrijk afkomstige wereldkampioen Sprint is aanwezig. Bovendien maakt 'onze' Theo Bos deze winter zijn debuut als Zesdaagserenner. Als lid profiteert u op zondag 10 januari 2010 van € 12,50 korting per kaartje op vertoon van de coupon achterin dit magazine. De korting geldt voor maximaal vier personen. Voor een selecte groep leden die hebben aangegeven speciale interesse in wielrennen te hebben, is bovendien een beperkt aantal gratis toegangskaarten beschikbaar. We benaderen deze leden medio december. De 6-daagse vindt plaats in Sportpaleis Ahoy van donderdag 7 januari tot en met dinsdag 12 januari 2010. Kijk voor meer informatie en het programma op www.zesdaagserotterdam.nl of raadpleeg www.rabobank.nl/rotterdan, klik op Rabo Leden Exclusief en kies voor 'inloggen'. De inlogcode treft u aan op uw Ledenpas.

TEKST: SYLVIE SMEETS BEELD: RABOBANK, ABEL

3118

Gratis of met korting naar de Rotterdamse 'Six'?

U zoekt een locatie voor een ongedwongen diner, een snelle zakenlunch, een high tea, personeelsfeest of bruiloft? Neem een kijkje bij Abel grand café restaurant aan de Albrandswaardsedijk in Poortugaal/Rhoon. De informele, trendy ruimte met een warme ambiance biedt plaats voor 2 tot 400 personen. De serre en de terrassen van Abel grand café restaurant zijn afzonderlijk geschikt voor een klein gezelschap en vormen gezamenlijk een ideale ruimte voor evenementen. Zowel particulier als zakelijk. In combinatie met de binnenkort te openen Pitch&Putt golfbaan zijn de mogelijkheden enorm. Lever de coupon achter in dit blad in bij Abel grand café restaurant en profiteer van 20% korting op de rekening. Meer informatie op www.abel-restaurant.nl.


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U Proef op de som

Biblio

Wijnkoperij De Gouden Ton Rotterdam maakt wijn toegankelijk, begrijpelijk en betaalbaar. Speciaal voor leden van Rabobank Rotterdam is een kennismakingspakket samengesteld: een selectie van zes wijnen -inclusief uitleg op papier- voor slechts € 49,95 in plaats van de gebruikelijke € 57,95. Op vertoon van uw Ledenpas krijgt u ook nog eens 15% korting op de aanschaf van een fles Gosset Grand Reserve Champagne. Stuur een e-mail naar rotterdam@degoudenton.nl en blijf op de hoogte van de aanbiedingen en de proeverijen en wijncursussen die De Gouden Ton organiseert.

Weleens in een boekenkast gegeten? U maakt het mee bij Grand Café Restaurant Jazzclub Biblio in het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam. Dé locatie voor een uitgelezen lunch of diner. Ontdek de mogelijkheden van dit schitterende gerestaureerde pakhuizencomplex uit 1894 in het Scheepvaartkwartier. Biblio is dé gelengeheid waar u comfortabel en swingend kunt stappen. En niet alleen een aanrader voor een gezellig avondje uit, ook zakelijke aangelegenheden zijn hier op z’n plek. Meer informatie: www.jazzclubbiblio.nl.

BIJ DE GOUDEN TON

PRIK EEN VORKJE

Computers lastig?

3118

NIET MET SENIORWEB!

SeniorWeb biedt computercursussen voor beginners en gevorderden, een deskundige helpdesk via internet, per telefoon en computerondersteuning aan huis. Ook ontvangt u vier keer per jaar het magazine Enter, met tips en adviezen over computertoepassingen. Het lidmaatschap kost € 25 per kalenderjaar en Rabobankleden ontvangen gratis het boek ‘Handig met internet’ t.w.v. € 8,15 en een maand gratis lidmaatschap over december 2009. Ga naar www.rabobank.nl/dichterbij of bel 030-2769965.

TEKST: SYLVIE SMEETS, VDBJ BEELD: BILBIO, DE GOUDEN TON

Achter in dit blad vindt u een korting speciaal voor leden van Rabobank Rotterdam.


WINNEN

42 RABOBANK SUDOKU

Vul de sudoku in Vul het diagram op een zodanige manier in dat alle cijfers van 1 tot en met 9 slechts één keer voorkomen in alle horizontale rijen en verticale kolommen, en dat alle cijfers van 1 tot en met 9 voorkomen in elk van de negen vierkantjes van 3 x 3 vakjes. Stuur de ingevulde sudoku op en u maakt kans op de schemerschakelaar met de nieuwe stand by-indicator (pag. 36), innovatieve Rainmates, een set van 3 producten (pag. 37) of een heel persoonlijk nijntje-boekje. De oplossing kunt u tot 5 februari 2010 sturen naar Rabobank Nederland, o.v.v. Oplossing Sudoku Dichterbij 4-2009, Postbus 17100, 3500 HG Utrecht of stuur een e-mail (met gescande of overgetypte oplossing) naar dichterbijpuzzel@rn.rabobank.nl.

PUZZEL: JFS

3118

EN MAAK KANS OP EEN SET VAN INNOVATIEVE RAINMATES


43 RABOBANK SERVICEPAGINA

CONTACT Telefoon: (010) 400 33 33 E-mail: info@rotterdam.rabobank.nl Internet: www.rabobank.nl/rotterdam Bezoekadressen: Blaak 333, Rotterdam Schorpioenstraat 260, Rotterdam Binnenwegplein 6a, Rotterdam Keizerswaard 22, Rotterdam Boonstraat 21, Pernis Stadsplein 101, Capelle aan den IJssel Bergse Dorpsstraat 92, Rotterdam Middenbaan Noord 28, Hoogvliet Lusthofstraat 124, Rotterdam Rochussenstraat 515-517, Rotterdam Het Wiel 2, Poortugaal (servicepunt Zorgcentrum Hooge-Werf) Bramantestraat 30, Rotterdam Prins Alexander

colofon Redactieadres Rabobank Rotterdam Postbus 10017 3004 AA Rotterdam Redactie Marketing, Communicatie & Coテカperatie Rabobank Rotterdam Concept vdbj_, Bloemendaal Vormgeving Studio Nico Swanink, Haarlem Druk & handling DMDesk, Schiedam

NIETS IN DEZE UITGAVE MAG WORDEN OVERGENOMEN OF GEKOPIEERD ZONDER SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN DE RABOBANK. DE RABOBANK EN VDBJ_ BESTEDEN UITERSTE ZORG AAN DE BETROUWBAARHEID EN ACTUALITEIT VAN ALLE GEPUBLICEERDE DATA. ONJUISTHEDEN KUNNEN ECHTER VOORKOMEN. DE RABOBANK EN VDBJ_, ALSMEDE DE AAN HEN GELIEERDE ONDERNEMINGEN EN TOELEVERANCIERS, ZIJN NIET AANSPRAKELIJK VOOR ONJUISTHEDEN OF ENIG HANDELEN OP GROND VAN DE IN DIT BLAD GEGEVEN ADVIEZEN OF GEDANE MEDEDELINGEN EN AANBIEDINGEN. DE AANBIEDINGEN ZIJN, TENZIJ ANDERS VERMELD, GELDIG VAN 27 NOVEMBER 2009 - 5 MAART 2010.

Voordelen van het lidmaatschap: 1> 2> 3>

4>

3118

5>

SPECIALE LEDENPRODUCTEN WAARONDER LEDENCERTIFICATEN. EXCLUSIEVE AANBIEDINGEN MET KORTINGEN OP PRODUCTEN EN DIENSTEN. BETROKKENHEID BIJ MAATSCHAPPELIJKE ACTIVITEITEN. OP VERZOEK VAN LEDEN SPEELT DE RABOBANK EEN ACTIEVE ROL IN DE SAMENLEVING DOOR PROJECTEN EN ACTIVITEITEN MOGELIJK TE MAKEN. KENNIS EN NETWERKEN: UITNODIGINGEN VOOR THEMABIJEENKOMSTEN, SEMINARS, STUDIES EN PUBLICATIES EN TOEGANG TOT DIVERSE NETWERKEN (O.A. VAN ONDERNEMERS). INVLOED EN ZEGGENSCHAP. DE RABOBANK NODIGT LEDEN ACTIEF UIT IN GESPREK TE GAAN MET DE BANK: IN LEDENPANELS, KLANKBORDGROEPEN EN DE JAARLIJKSE LEDENVERGADERING KRIJGEN WE ONGEVRAAGDE EN GEVRAAGDE ADVIEZEN VOOR DE BESTE FINANCIテ記E DIENSTVERLENING.

DE RABOBANK GAAT ZORGVULDIG OM MET PERSOONSGEGEVENS. MEER WETEN? ZIE PRIVACY STATEMENT RABOBANK OP WWW.RABOBANK.NL OF VRAAG ERNAAR BIJ UW RABOBANK. DICHTERBIJ IS GEMAAKT VAN EN VERPAKT IN MILIEUVRIENDELIJK MATERIAAL.


3118

ADRES POSTCODE + WOONPLAATS TELEFOON

NAAM

3118

E-MAIL

ADRES POSTCODE + WOONPLAATS TELEFOON E-MAIL

NAAM ADRES POSTCODE + WOONPLAATS TELEFOON E-MAIL

Het Ave Maria Kerstconcert door The New Romanian Chamber Orchestra and Choir, onder leiding van dirigent Raymond Janssen, vindt plaats op meerdere locaties in Nederland; van majestueuze kerken en fraaie kathedralen tot een prachtige basiliek. Kies uit een van de 12 locaties (op de site) en laat u meevoeren op de prachtige klanken van dit concert. Kom op sfeervolle wijze in de kerststemming! Als lid van de Rabobank betaalt u € 36 in plaats van € 45. Daarbij profiteert u ter plaatse van nog eens 50% korting op de Ave Maria cd. Meer informatie www.rabobank.nl/dichterbij. Telefonisch reserveren via See Tickets 0900-1353 (€ 0,45 p.m.), o.v.v. ‘Rabobank aanbieding’. Reageer snel, beperkt aantal kaarten beschikbaar!

3118

AANBIEDINGEN

NAAM


RABOBANK WIELERZESDAAGSE VAN ROTTERDAM Op vertoon van deze coupon ontvangt u € 12,50 korting per kaartje op de normale entreeprijs! De Rabobank 6-daagse vindt plaats in het Sportpaleis Ahoy van donderdag 7 januari tot en met dinsdag 12 januari 2010. Maximaal vier kaarten per coupon. Alleen geldig op zondag 10 januari 2010. Exclusief servicekosten.

20% korting ABEL GRAND CAFÉ RESTAURANT Tegen inlevering van deze coupon krijgt u in de maanden januari, februari en maart 2010 maar liefst 20% korting op de totale rekening (maximaal vier personen). De korting kan oplopen tot maximaal € 50,-. Deze aanbieding om van te smullen is niet geldig in combinatie met andere acties of op feestdagen. Kijk voor meer informatie op www.abel-restaurant.nl of bel: (010) 501 15 02.

€ 7,50 korting GRAND CAFÉ RESTAURANT JAZZCLUB BIBLIO Bij Grand Café Restaurant Jazzclub Biblio betaalt u tegen inlevering van deze coupon in de maand januari slechts € 25,- voor een driegangenmenu in plaats van de gebruikelijke € 32,50. Reserveer uw 3-gangenmenu via (010) 241 03 27 en laat het u smaken! Kijk voor meer informatie op www.jazzclubbiblio.nl.

AANBIEDINGEN

€ 12,50 korting

AVE MARIA KERSTCONCERT - HET ULTIEME, KLASSIEKE KERSTGEVOEL Vanaf 9 december brengt The New Romanian Chamber Orchestra and Choir, onder leiding van dirigent Raymond Janssen, het Ave Maria Kerstconcert ten gehore. Naast het ingetogen Ave Maria staan beroemde, moderne en authentieke kerstliederen op het programma. Kijk op de achterkant van deze bon voor meer informatie en welke korting u krijgt! RBD0904


Je eerste huis, je eerste hypotheek en een bank die je helpt. Dat is het idee.

Rabo StartersVoordeelPakket: • Rentekorting bij je eerste hypotheek • Lidmaatschap Rabobank Rotterdam • Speciale startersaanbiedingen • Financieel advies van A tot Z

Rabobank. Een bank met ideeën.

Meer weten over het Rabo StartersVoordeelPakket? Kijk op www.rabobank.nl/rotterdam of bel (010) 400 33 33.

Dichterbij Magazine  
Dichterbij Magazine  

Dichterbij Magazine

Advertisement