Page 1

Speciale uitgave

Zeven geheimen om klanten te krijgen via je netwerk

Auteur: Daphne Medik www.dmmcommunication.nl


Dit is versie 1.0 van het e-boek Zeven geheimen om klanten te krijgen via je netwerk. Heb je dit e-boek doorgestuurd gekregen via een relatie? Vraag dan een eigen exemplaar aan via www.dmmcommunication.nl zodat je er zeker van bent dat je de meest recente versie hebt. Je ontvangt dan tevens elke maand het e-zine DMM’s Netwerktips met praktische tips over het opbouwen, onderhouden en benutten van je netwerk . Er is ook een gedrukte versie van dit boek verkrijgbaar op A5-formaat. Zeer geschikt om uit te reiken na een training, workshop of presentatie of als relatiegeschenk. De boekjes zijn te bestellen via de website: www.dmmcommunication.nl/boek7geheimen.

Copyright ©2010 Daphne Medik. Alle rechten voorbehouden. Doorsturen, kopiëren of op andere wijze verveelvoudigen van dit boek of delen ervan is niet toegestaan. Gratis exemplaren zijn verkrijgbaar via www.dmmcommunication.nl. Als je dit document of delen ervan elders wilt publiceren, is schriftelijke toestemming van de auteur nodig.

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

Pagina 2/18


In deze speciale uitgave Pagina Voor wie is dit boek geschreven?

4

Inleiding “Als je goed bent, komen de klanten vanzelf…”

5

1e geheim: Klanten bevelen jou niet spontaan aan

6

2e geheim: De Netwerkparadox

7

3e geheim: De échte kracht van jouw netwerk

8

4e geheim: De gunfactor

10

5e geheim: Hoe krijg je mond-tot-mondreclame?

11

6e geheim: Netwerkorganisaties hebben de toekomst

12

7e geheim: Het nut van LinkedIn

13

Tot slot

14

Wie is Daphne Medik?

15

DMM Communication - Networking for Results

16

Geraadpleegde bronnen

17

Notities

18

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

Pagina 3/18


Voor wie is dit boek geschreven? Dit boek is waardevol voor wie zich herkent in het volgende: 

Je bent zelfstandig professional, ondernemer, of hebt een commerciële functie in de zakelijke dienstverlening (je bent bijvoorbeeld accountmanager, commercieel directeur, consultant, interim-manager, trainer, coach, accountant, advocaat, notaris, financieel adviseur, tekstschrijver, fotograaf, grafisch ontwerper of webdesigner).

Je hebt een hekel aan ‘koude acquisitie’ (bedrijven bellen om opdrachten te verkrijgen).

Je krijgt nog onvoldoende opdrachten via je huidige klantenkring en netwerk.

Je hebt het idee dat netwerken je nu meer tijd kost dan dat het je oplevert.

Je wilt leren hoe je met gemak nieuwe klanten kunt aantrekken via je netwerk, op een manier die bij jou past.

Zijn twee of meer van deze punten op jou van toepassing, lees dan verder en ontdek wat de zeven geheimen zijn om klanten te krijgen via je netwerk!

Netwerkborrel na LinkedIn training DMM - september 2010

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

Pagina 4/18


Inleiding “Als je goed bent, komen de klanten vanzelf naar je toe.” Waar of niet waar? Toen ik tien jaar geleden begon als zelfstandig ondernemer wist ik niet beter of de klanten zouden vanzelf naar me toekomen zodra ik eenmaal een paar opdrachten had uitgevoerd. Mijn tevreden opdrachtgevers zouden dit immers gaan rondvertellen. Helaas bleek dit in de praktijk niet helemaal waar te zijn. Ja, er kwamen wel klanten via via naar mij toe, maar niet zoveel dat ik daarmee de gewenste omzet kon verwezenlijken. Daar bleek meer voor nodig te zijn. En niet alleen voor mij! Toen ik andere ondernemers vroeg hoe dit bij hen was, bleek bovenstaande stelling voor de meesten een fabeltje te zijn. Ik ontdekte dat dit deels te maken heeft met de aard van de dienstverlening. Als je aan een paar klanten genoeg hebt, bijvoorbeeld als je steeds langlopende projecten hebt, gaat de stelling misschien wel op voor jou. Heb je kortlopende projecten en dus steeds nieuwe klanten nodig, dan zul je ofwel je dienstenpakket moeten uitbreiden zodat klanten bij je terugkomen, ofwel jouw netwerk moeten activeren. Of beide. Klanten zullen niet vaak spontaan doorverwijzen, zelfs als ze tevreden zijn. Daar zijn allerlei redenen voor. Gelukkig kun je ook nieuwe klanten krijgen door je netwerk actiever in te zetten als wandelende reclamezuil voor jouw bedrijf. Dat je allereerst goed werk moet leveren, spreekt voor zich. Dat is geen geheim, maar een voorwaarde. Het is alleen niet voldoende. Op basis van mijn praktijkervaringen heb ik mijn Top 7 samengesteld van methoden die werken. Ik noem het de ‘Zeven geheimen om klanten te krijgen via je netwerk’, omdat deze tips voor velen tot nu toe een goed bewaard geheim blijken te zijn. En waarom zou ik deze waardevolle tips niet met je delen? De markt is groot genoeg voor ons allemaal! Ik wens je veel plezier met het lezen en toepassen van de zeven geheimen om klanten te krijgen via je netwerk!

Fotografie: Judith Verzaal

Daphne Medik Netwerkcoach en trainer

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

Pagina 5/18


1e geheim - Klanten bevelen jou niet spontaan aan Voor veel zelfstandigen is het een desillusie als zij merken dat tevreden klanten hen niet spontaan aanbevelen bij hun relaties. Geldt dit ook voor jou? Lees hieronder wat de belangrijkste redenen zijn waarom zij dat niet doen. En bedenk hoe je dit kunt verbeteren (een aantal tips krijg je verderop in dit boek). De vijf belangrijkste redenen zijn: 1. Je vraagt zelf niet naar referenties of aanbevelingen Zelfs verkopers vragen hun klanten meestal niet om aanbevelingen. Volgens referral expert Bob Burg zijn er globaal vier redenen waarom ze dit niet doen: ze vergeten het, ze hebben te weinig zelfvertrouwen, ze geloven onvoldoende in de waarde van hun dienstverlening of ze weten niet hoe ze dit kunnen vragen. 2. Je hebt geen heldere netwerkpitch Heb jij je moeder of je buurman wel eens aan iemand horen uitleggen wat jouw vak is? En, hoe vond je dat ze het er vanaf brachten? Tenzij jij een eenvoudig uit te leggen beroep hebt (modefotograaf, boekhouder) is de kans groot dat de mensen uit jouw nabije omgeving niet precies weten wat jij nu eigenlijk doet, laat staan dat zij weten wie jouw klanten zijn en welke voordelen jij te bieden hebt aan jouw opdrachtgevers. 3. Je hebt geen strategie om het contact op te volgen nadat jouw opdracht is afgerond Hoe zit dat bij jou? Rond jij je opdrachten af met een evaluatiegesprek? Zorg jij ervoor dat jouw opdrachtgever zijn tevredenheid uitspreekt? Vraag je om een aanbeveling of referentie? Vraag je om een vervolgopdracht? Of durf je dat allemaal niet? 4. Je hebt geen duidelijke marketingstrategie Veel mensen zijn bang om te kiezen. Zij durven niet te focussen op een ‘niche’. Door de markt heel breed te omschrijven, denken ze dat ze meer mensen aanspreken en meer klanten zullen aantrekken. Het tegendeel is waar! 5. Je bent alleen gefocust op jezelf Een netwerkattitude is cruciaal om doelen te bereiken met behulp van je netwerk. Die attitude is: eerst geven, dan ontvangen. In het volgende hoofdstuk lees je hoe dit werkt.

Effectief netwerken vraagt om strategische keuzes

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

Pagina 6/18


2e geheim - De Netwerkparadox Veel mensen zijn door hun werk zo gefocust op het behalen van resultaten, dat ze met hun houding het tegenovergestelde bereiken. Zonder dat ze dit door hebben, uiteraard.

Het paradoxale bij netwerken is, dat alleen degene die geeft zonder iets terug te verwachten, veel terug zal ontvangen!

Onze resultaatgerichte cultuur zorgt ervoor dat netwerken vaak niet werkt. Een voorbeeld: accountmanagers van een bank gaan regelmatig naar bijeenkomsten om te netwerken. De volgende dag op kantoor vraagt hun manager ‘wat het heeft opgeleverd’. Of nog concreter: ‘hoeveel afspraken heb je gemaakt?’ Hoewel ik een voorstander ben van doelgericht handelen, is dat niet hoe netwerken werkt! Netwerken draait om niets anders dan het opbouwen, onderhouden en benutten van duurzame relaties. En zo’n relatie bouw je niet in één avond op. Als je jouw nieuwe netwerkcontacten trakteert op een verkooppresentatie, dan haken ze af. Ze zijn niet gekomen voor een verkoopverhaal, maar om relaties op te bouwen en te onderhouden, die op termijn wederzijds voordeel kunnen opleveren. Succesvolle netwerkers zijn vaak herkenbaar aan hun netwerkattitude: zij zijn gericht op geven, in plaats van ontvangen. Het zijn geen snelle praters, maar goede luisteraars. Dat maakt het netwerken voor henzelf trouwens ook interessanter: hun eigen verhaal kennen ze immers al. Het geheim van goede netwerkers is dat zij continu luisteren met een ‘netwerkantenne’: wat kan ik voor die ander betekenen? Ze verdiepen zich in hun gesprekspartner, door vragen te stellen, door belangstelling te tonen. Wat heeft hij nodig, waar is hij naar op zoek? Zij geven waardevolle tips of brengen de verbinding tot stand met iemand uit hun netwerk. Het kost hun weinig tijd en levert veel goodwill op.

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

Pagina 7/18


3e geheim - De echte kracht van jouw netwerk Het is een misverstand dat je alleen ‘belangrijke’ mensen in je netwerk moet hebben. Ik heb zelfs wel eens een ‘netwerkexpert’ horen beweren dat je geen tijd moet verspillen aan iemand die ‘er niet toe doet’. Los van de arrogantie dat je dan blijkbaar denkt dat je beter bent dan een ander, is dit ook niet verstandig. De echte kracht van je netwerk zit namelijk niet in jouw directe contacten (de eerste graad van je netwerk), maar in de toegang die zij jou geven tot de tweede graad van je netwerk (de contacten van jouw contacten). Waarom? Het is altijd mogelijk dat een aantal mensen uit jouw eerste graad klant bij je worden, maar dit netwerk is snel uitgeput. Niet al jouw contacten zullen immers behoefte hebben aan jouw product of dienst. Dus al heb je 600 relaties, dan betekent dat nog niet dat dit 600 potentiële klanten zijn. Bovendien doen veel mensen liever geen zaken met hun vrienden, familie of bekenden. Als zij denken dat de kracht van hun netwerk in de eerste graad zit, is dat een drempel die hen ervan weerhoudt om hun doelen te bereiken. Al heb je die eerste graad van je netwerk natuurlijk nodig om de tweede graad te bereiken, het is belangrijker dat jouw relaties jou in contact brengen met hun relaties, dan dat zij zelf klant worden! Als je dit eenmaal weet, dan helpt dit je ook om op een relaxte manier om te gaan met jouw netwerk en de mensen die je verder ontmoet. Je hoeft jezelf niet aan hen te ‘verkopen’. Dat geeft rust, en zorgt ervoor dat je ontspannen kunt netwerken. Wordt netwerken dan niet ineens een stuk gemakkelijker en leuker? Ben je nog niet overtuigd? Laten we dan even een rekensom maken. Al jouw eerstegraads relaties hebben een netwerk. Volgens sociaal wetenschappers heeft iemand uit de beroepsbevolking tussen de 250 à 600 eerstegraads contacten (privé plus zakelijk). Een eenvoudige rekensom maakt snel duidelijk wat de kracht is van jouw netwerk (zie volgende pagina).

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

Pagina 8/18


Stel, je hebt 250 contacten in de eerste graad. Een aantal van hen kent ook andere mensen uit jouw netwerk. Als we uitgaan van een overlapping van 50 procent in de eerste en de tweede graad, wordt de rekensom als volgt: 1e graad: 250 contacten, 2e graad: (50% van 250 =) 125 x 250 contacten = 31.250 contacten, 3e graad: 125 x 31.250 = 3.906.250 contacten. Wauw, bijna 4 miljoen contacten! Stel dat je 10 procent hiervan via via zou kunnen bereiken met jouw boodschap, wat zou dat dan voor je omzet betekenen? Als je de som nog verder doorrekent, kom je in de 6e graad uit op een getal dat groter is dan de wereldbevolking. Vandaar dat er wel wordt gezegd dat je maar ‘6 stappen bent verwijderd van iedereen op de wereld’. De Amerikaanse socioloog Stanley Milgram publiceerde hier al over in 1967 en onderzoeker Duncan Watts kwam in 2001 bij een vergelijkbaar onderzoek naar de ‘6 degrees of separation’ tot eenzelfde conclusie: “It’s a small world.” Het online netwerk LinkedIn maakt de omvang van jouw netwerk tot en met de derde graad inzichtelijk én bereikbaar. Meer daarover bij het 7e geheim.

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

Pagina 9/18


4e geheim - De gunfactor Een belangrijke marketingwet leert dat, wanneer producten of diensten hetzelfde zijn, mensen bij voorkeur zaken doen met – en doorverwijzen naar – mensen die zij kennen, aardig vinden en vertrouwen. Wij noemen dat wel de gunfactor. Hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis beschrijft in zijn boek “Het slimme onbewuste” hoe mensen keuzes maken. In tegenstelling tot wat iedereen graag denkt, gebeurt dat niet op basis van rationele maar op basis van emotionele criteria. Een voorbeeld: iemand koopt een prachtige nieuwe, zilverkleurige, peperdure auto. Dit doet iets met zijn status: zijn vrienden en relaties zullen dit namelijk zien als een teken van zijn zakelijke succes. De koper van de auto laat trots de technische snufjes zien, maar verklaart zijn aankoop op rationele gronden: hij wilde een veilige, betrouwbare auto omdat… (vul maar in). Onbewust heeft hij echter de auto gekozen die hij mooi vindt en die status geeft. Reclamemakers kennen deze psychologische wetten al lang. Niet voor niets gaan tv-commercials van Douwe Egberts niet over de kwaliteit van de koffieboon, maar over sfeer. De belofte is: als je DE koffie drinkt, is het leven goed. En Zwitserleven vertelt niet hoe de verzekeringpolis in elkaar zit, maar belooft je het Zwitserleven Gevoel. Nu heb jij als zelfstandige geen budget voor tv-reclame. Dus zul je het slimmer moeten doen, om te zorgen dat mensen jou gaan kennen, aardig vinden en vertrouwen. Om te zorgen dat zij jou kennen, ofwel om naamsbekendheid op te bouwen, is marketing het meest effectief. Gelukkig is dat dankzij de opkomst van social media steeds goedkoper en effectiever te doen. Om te zorgen dat mensen jou aardig vinden en vertrouwen, is netwerken het ideale middel.

De gunfactor?

Als de kwaliteit die jij levert goed is, jouw attitude gericht is op geven en je jouw afspraken nakomt, vinden mensen jou sympathiek en betrouwbaar. Je ontwikkelt dan vanzelf de gunfactor.

“Bedankt voor de order, Piet-Hein. Nu nog een rondje voor het echie?”

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

10/18

Pagina


5e geheim - Hoe krijg je mond-tot-mondreclame? Stel, je hebt een aantal tevreden klanten en andere goede relaties. Je hebt een aantal van hen wel eens geholpen en ze zijn zeker bereid om jou nu ook eens te helpen. Zorg dan dat je het hen gemakkelijk maakt om jou aan nieuwe klanten te helpen! Hoe kun je dat doen? 1. Zorg dat je goed kunt uitleggen wat jij doet. 2. Vertel hen hoe jouw ideale klant eruitziet. 3. Vraag om aanbevelingen, op zo’n wijze dat je ze krijgt. In de eerste plaats is het belangrijk dat je zelf kort, bondig en op een prikkelende manier kunt uitleggen wat jij doet. Dit wordt vaak de Elevator Pitch genoemd. Het is ook jouw antwoord op de vraag “wat doe jij?” Waarom is een goede netwerkpitch zo belangrijk? Omdat mensen jou pas kunnen aanbevelen in hun eigen netwerk als ze precies weten wat jij doet, voor wie je dat doet en welk voordeel jouw klant daarbij heeft. Jouw netwerkpitch moet dat dus duidelijk maken. Ter verduidelijking: misschien heb jij zelf een kennis waarvan je niet precies weet wat hij doet voor de kost. Stel, hij is directeur van een ingenieursbureau. Als hem gevraagd wordt wat hij doet, zegt hij altijd: “Ik ben ingenieur”. Wat zegt dat jou? Waarschijnlijk niets. Je zou graag opdrachtgevers naar hem doorsturen als de kans zich voordoet, maar dan moet je wel begrijpen wat hij precies doet, wie zijn potentiële klanten zijn en waarmee hij zich onderscheidt. Als je dat niet weet, kun je hem ook niet aanbevelen. Zorg dus dat jij wél een goede netwerkpitch hebt, anders mis je kansen! Om te zorgen dat jouw relaties je aan de juiste mensen aanbevelen, moet je hen ook uitleggen hoe jouw ideale klant eruitziet. Hoe specifieker je daarbij bent, des te beter het werkt. Vraag dan aan jouw relaties of ze iemand kennen die aan dit beeld voldoet en bij wie ze je willen introduceren. Zorg er tot slot voor dat je de namen en de contactgegevens krijgt, zodat je hen kunt benaderen.

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

11/18

Pagina


6e geheim - Netwerkorganisaties hebben de toekomst

De huidige kenniseconomie brengt een aantal nieuwe trends met zich mee. Zoals een explosieve groei van het aantal zelfstandig ondernemers (ZZP’ers). Er zijn nu in Nederland al ruim 350.000 hoger opgeleide, zelfstandige professionals*. De groei van deze groep zal de komende jaren exponentieel toenemen. Het aantal zelfstandigen zal naar verwachting binnen tien jaar groeien tot een miljoen. Een andere trend is dat zowel kleine als grote organisaties meer gaan samenwerken in netwerkorganisaties. Dit levert namelijk meer kansen, dus meer omzet en winst op. De exponentiële groei van het aantal zelfstandig ondernemers is het gevolg van vier ontwikkelingen. Ten eerste zijn de kosten om specialistische deskundigheid te vinden sterk verlaagd door de komst van internet. Ten tweede is de standaardisatie van automatisering en bedrijfsprocessen enorm toegenomen. Ten derde kunnen veel activiteiten waar vroeger een compleet team voor nodig was, tegenwoordig door één enkel individu op een laptop worden uitgevoerd. En ten vierde heeft de opkomst van de creatieve kenniseconomie het belang van innovatie en flexibiliteit verhoogd. Verder zie je dat bij bedrijven de kern van vaste medewerkers steeds kleiner wordt en dat meer werk wordt uitbesteed. Productiewerk wordt verhuisd naar het goedkopere buitenland en externe professionals met hoogwaardige kennis worden op projectbasis ingehuurd om werk te doen dat vroeger door vaste medewerkers werd uitgevoerd. Om als zelfstandig ondernemer succesvol te kunnen zijn, is een goed netwerk onontbeerlijk. Uit onderzoek* blijkt dat de omzet van een zelfstandige grotendeels wordt bepaald door marktfactoren (44,6%), gevolgd door wat je kunt (kennis en ervaring, 25,6%) en wie je kent (sociaal kapitaal/netwerk, 20,7%). ZZP’ers die actief netwerken bij potentiële klanten en bemiddelingsbureaus hebben gemiddeld een 36% hogere omzet. Het effect van netwerken kan dus veel groter zijn dan je wellicht dacht.

*Bron: De carrière van de zelfstandige professional in de netwerkeconomie, Proefschrift Arjan van den Born, Universiteit Utrecht

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

12/18

Pagina


7e geheim - Het nut van LinkedIn Maak jij al gebruik van social media, zoals LinkedIn? Zo ja, gebruik je het dan als adresboek, of doe je er ook echt iets mee? Sinds LinkedIn van start ging in 2003 is er veel veranderd. De laatste jaren is de groei van het aantal LinkedIn gebruikers exponentieel toegenomen. Elke week komen er in ons land ruim 10.000 nieuwe gebruikers bij. De meeste gebruikers komen niet verder dan het maken van een profiel, het uitnodigen van relaties en het accepteren van uitnodigingen. Zonde! Wat is het grootste voordeel van LinkedIn? Linkedin geeft je toegang tot het netwerk van jouw netwerk. Voor de komst van LinkedIn wist je niet eens wie jouw relaties allemaal kenden, laat staan dat je ze kon bereiken! Via LinkedIn kun je de contacten zien van jouw relaties. Dat is voor sommige mensen reden om contacten af te schermen: “Ik wil niet dat mijn concurrenten zien wie mijn klanten zijn.” Je kunt je afvragen of de band met jouw klanten zo slecht is, dat ze zomaar naar de concurrent overstappen. Hopelijk niet, en zorg er anders voor dat die band sterker wordt, want anders raak je ze sowieso wel kwijt. Wat Google is voor het zoeken van informatie, is LinkedIn voor het zoeken van mensen. In zijn boek “Hoe LinkedIn nu ECHT te gebruiken” beschrijft Jan Vermeiren dit aan de hand van een voorbeeld: “Stel, je wilt werken bij Coca-Cola Nederland. Eerst bedenk je wie je kent bij Coca-Cola. Als je niemand weet, geef je het misschien op. Of je belt het bedrijf, vraagt naar de HR-manager en blijft steken bij de receptioniste. Of de HR-manager zegt dat ze zal terugbellen, maar doet dat niet. Frustratie!” LinkedIn maakt het eenvoudiger om je doel te bereiken. Jan: “Stel dat je weet dat de HR-manager jou het beste kan helpen om je doel te bereiken. Je kunt dan een ‘search’ doen naar ‘HR-manager, Coca-Cola, Nederland’. Je vindt dan niet alleen de naam, maar ook de connecties die je gemeenschappelijk hebt. Als je die contacten bekijkt, ontdek je misschien een connectie met jouw buurman. Je kunt je buurman dan vragen hoe goed hij de HR-manager kent, en of hij jou wil introduceren. Als hij dat doet, heb je grote kans dat jij een afspraak krijgt.” Ditzelfde gaat op voor ieder bedrijf waarmee jij zou willen samenwerken.

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

13/18

Pagina


Tot slot Ik heb dit boek geschreven om mijn kennis met je te delen over de zeven geheimen om klanten te krijgen via je netwerk. Al schrijvend kwam ik er achter dat ik voor elk van deze geheimen veel meer pagina’s nodig heb. Het liefst zou ik je namelijk niet alleen vertellen wat je kunt doen, maar ook hoe je dat kunt doen. Maar dan was dit boek nog lang niet verschenen… Wellicht komt er ooit nog eens een uitgebreidere versie. Tot die tijd zal ik mijn kennis over het ‘hoe’ blijven overdragen via de netwerktrainingen die ik met veel plezier geef, en die erop gericht zijn om de netwerkvaardigheden te oefenen. Uiteindelijk komt het ook bij netwerken natuurlijk vooral neer op het ‘doen’. Ik wens je veel succes daarbij en bovenal: heel veel plezier bij het netwerken! Daphne Medik

Netwerkborrel na LinkedIn training DMM - oktober 2010

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

14/18

Pagina


Wie is Daphne Medik? Als netwerkcoach en trainer help ik zakelijke dienstverleners, waaronder ondernemers, financieel adviseurs, consultants, accountmanagers, interim-managers, trainers en advocaten, om met meer gemak klanten te krijgen via hun netwerk. Daarnaast leer ik beleidsmakers en carrièremakers hoe zij de samenwerking met anderen kunnen verbeteren en hoe netwerken hun carrière kan ondersteunen.

fotografie: Judith Verzaal

De afgelopen jaren heb ik mij volledig gespecialiseerd in netwerken. Ervaring met netwerken deed ik op in de 15 jaar dat ik als pr- en marketingcommunicatiemanager de pr verzorgde voor diverse bedrijven in de IT-sector. Later, als eigenaar van een pr-bureau en vervolgens als commercieel trainer, kreeg ik vrijwel al mijn klanten via mijn netwerk. Nu is dat nog steeds zo. Omdat mij vaak gevraagd werd hoe ik dat toch deed, ben ik vanaf 2004 mijn kennis en ervaring met netwerken gaan delen. Eerst alleen via mijn trainingen, vervolgens ook via publicaties. Wil jij ook leren om klanten te krijgen via je netwerk? Neem dan contact met mij op, zodat we kunnen bespreken hoe ik jou het beste kan helpen om de kracht van jouw netwerk te benutten! Voor informatie of een afspraak kun je mij bereiken via www.dmmcommunication.nl. Volg mij ook via: http://nl.linkedin.com/in/daphnemedik @DaphneMedik

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

15/18

Pagina


DMM Communication - Networking for Results DMM Communication helpt mensen om hun doelen te bereiken via hun netwerk. Dat kunnen commerciële doelen zijn (nieuwe klanten, betere opdrachten) of carrièredoelen (sneller carrière maken, een nieuwe baan vinden). Wij adviseren bij het bepalen van een effectieve netwerkstrategie en bijbehorend actieplan, zodat doelgericht naar het gewenste resultaat wordt toegewerkt. Verder helpen wij mentale netwerkdrempels te overwinnen en netwerkvaardigheden te ontwikkelen, zodat deelnemers zich comfortabeler voeler op bijeenkomsten en succesvoller netwerkgesprekken kunnen voeren. DMM Communication levert de volgende diensten: 

Presentaties over de kracht van netwerken,

Workshops, om inzicht te geven in de kracht van netwerken en een specifieke vaardigheid te ontwikkelen,

Training, gericht op bewustwording, kennisvergroting en het ontwikkelen van netwerkvaardigheden,

Persoonlijke coaching voor verdere ontwikkeling,

360⁰ feedback test, om inzicht te krijgen in de huidige en gewenste netwerkvaardigheden,

Netwerkspellen, om nieuwe contacten tot stand te brengen.

Onze missie: Zorgen dat zo veel mogelijk mensen de kracht van netwerken kunnen ervaren, waardoor zij met minder moeite en meer plezier hun doelen kunnen bereiken. Opdrachtgevers: DMM Communication heeft trainingen verzorgd voor onder meer: ABN AMRO Bank, Anton Jurgens Instituut, Instituut Clingendael, Elsevier Congressen, Evides Waterbedrijf, Grant Thornton, HAS Den Bosch, Horwath de Zeeuw & de Keizer, vervoerder HTM, IBM Nederland, Kamer van Koophandel Amsterdam, Ludens Kinderopvang, Rabobank Amstelveen, re.Public, Science Center NEMO, SDU uitgevers, Unisys, Universiteit Leiden, UWV en diverse ondernemersverenigingen, vrouwennetwerken en business clubs. Publicaties: Blog over netwerken bij De Zaak online. Maandelijks gratis e-zine DMM’s Netwerktips. Zie verder www.dmmcommunication.nl/in de pers en LinkedIn groepen over netwerken.

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

16/18

Pagina


Geraadpleegde bronnen Netwerken: Let’s Connect – Jan Vermeiren Netwerken voor Dummies – Donna Fisher De essentie van Netwerken – Ria de Jong Je kent wie je bent – De verborgen kracht van relatienetwerken – Jos van Hezewijk & Marcel Metze Afgedwongen toeval en andere geheimen van succesvol netwerken – Fred Krautwurst Netwerken op Karakter – Jochem Klijn Doeltreffend netwerken – do’s & don’ts - Dineke van Zeewijk Vink & Just Jongeleen Het zwarte boekje voor netwerkers – 6½ waarde-instrumenten om een rijk netwerk aan relaties op te bouwen – Jeffrey Gitomer Netwerken werkt – Op weg naar de baan die je wilt – Rob van Eeden Givers Gain – Dr. Ivan R. Misner & Jeff Morris Go-Givers sell more – Bob Burg & John David Mann Never eat alone – Keith Ferrazzi & Tahl Raz Netwerkstrategie, - economie en -organisaties: Communication by NETwork – Netwerken als strategisch instrument voor beleid en onderneming – Henk Buis De carrière van de zelfstandige professional in de netwerkeconomie - Wat bepaalt het succes van freelancers? – Arjan van den Born – Proefschriften Universiteit Antwerpen en Universiteit Utrecht Connect! De impact van sociale netwerken op organisaties en leiderschap – Menno Lanting Change - Hoe de netwerkgeneratie Nederland gaat veroveren – Joop Hazenberg Online netwerken/social media: Hoe LinkedIn nu Echt Gebruiken – Jan Vermeiren Wordt succesvol via LinkedIn (e-boek) – Vincent Smit Solliciteren via LinkedIn – Aaltje Vincent & Jacco Valkenburg Marketing: Calimeromarketing - Karen Romme Get Clients Now – C.J. Hayden Everlasting Referrals – Bob Burg Laat de klant naar jou komen – Klanten krijgen via internet voor ZZP’ers – Erno Hannink Psychologie: Het slimme onbewuste, Denken met gevoel – Ap Dijksterhuis De kracht van vertrouwen – Steven Covey jr. Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

17/18

Pagina


Notities …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Copyright ©2010 Daphne Medik – www.dmmcommunication.nl

18/18

Pagina

DMM_e-boek_7_geheimen_om_klanten_te_krijgen  
DMM_e-boek_7_geheimen_om_klanten_te_krijgen  

Specialeuitgave www.dmmcommunication.nl Auteur:DaphneMedik ErisookeengedrukteversievanditboekverkrijgbaaropA5-formaat.Zeergeschiktomuit tere...

Advertisement