__MAIN_TEXT__

Page 1

INVESTORFokus December 2017

MAGASIN OM MARKEDET FOR INVESTERINGSEJENDOMME

Stort tema:

Investeringsmarkedet i 2018 NIAM SATSER PÅ PROVINSEN

FLERE SØGER NYE INVESTERINGER FIND EN KØBER HER


INDHOLD TEMA: INVESTORER HAR KIG PÅ BOLIGER OG PROVINSEN

s. 4

TEMA: NIAM INVESTERER MASSIVT I PROVINSEN

s. 6

TEMA: UTF HOLDING LUN PÅ NORDSJÆLLAND

s. 8

2.809 PÅ JAGT EFTER NYE INVESTERINGER

s. 10

FIND EN KØBER HER

EDC ERHVERV ER PÅ JAGT

s. 15

TEMA: REALKREDITTEN: VI LÅNER UD I HELE LANDET

s. 16

STORT EJENDOMSTILLÆG

s. 18

TEMA: 3 TING, DU SKAL VI HOLDE ØJE MED I 2018

s. 38

NYE MARKEDSTAL

s. 40

ER DET DIG, VI STÅR OG MANGLER?

SE ET UDPLUK AF INVESTERINGSEJENDOMME I HELE DANMARK

• TAL PÅ BOLIGUDLEJNINGSEJENDOMME • TAL PÅ INDUSTRI • TAL PÅ DETAIL • TAL PÅ KONTOR

2

FREMTIDENS BOLIG SKAL RUMME STOR DIVERSITET

s. 48

SÅDAN LØSER VI OPGAVEN

s. 50

KONTAKT EDC ERHVERV POUL ERIK BECH

s. 52


INVESTORERNE SER LÆNGERE UD I OPLANDET Kære læser, Vi har igen i år taget temperaturen på ejendomsmarkedet anno 2018, blandt mere end 1.300 investorer og virksomheder. Konklusionen er klar: Der er fortsat stigende interesse for at investere i fast ejendom. Blandt de 993 investorer, der har svaret på undersøgelsen, svarer 46%, at de forventer at købe flere mursten, mens blot 6% venter at skrue ned for investeringerne i det kommende år. Det tegner altså lyst for investeringsvolumen. Spørgsmålet er, hvor midlerne skal placeres, når vi befinder os i et marked med markant større efterspørgsel end udbud – i de største danske byer, i hvert fald. Vi oplever, at flere og flere investorer ser ud af Hovedstaden og Aarhus og mod de næststørste byer i jagten på et højere afkast. Men vi oplever også, at nogle har en geografisk barriere – de vil fx gerne investere i boliger i Køge, men ikke i Slagelse. Dette på trods af, at eksempelvis Slagelse har en af Danmarks højeste andel af tilflyttere. I dette nummer af Investor Fokus ser vi derfor nærmere på nogle af de aktører, der er aktive i provinsen. Først og fremmest skal vi møde Niam, som var first-mover til at rykke ud i provinsen, da priserne begyndte at stige i København. Dengang begyndte de i stedet at opkøbe i blandt andet Aalborg, som den første store investor. I hælene på dem fulgte de store pensionskasser. Få svaret på Niams næste skridt på side 6. Dernæst har vi talt med UTF Holding – en mellemstor investor, der ligeledes har flyttet deres fokus fra Hovedstaden mod Nordsjælland, hvor prisniveauet er lavere, og efterspørgslen stigende. Vi tror, at mange andre investorer vil kunne lade sig inspirere af disse eksempler. Der er ingen tvivl om, at der i hvert fald er mange gode ejendomme at købe udenfor de største byer i Danmark. Vi har samlet et udpluk af dem, vi har til salg lige nu, på s. 18-37. Vi har, i EDC Erhverv Poul Erik Bech, kontakt til mange ejendomsejere, som er klar til at sælge og købe. Kontakt din lokale erhvervsmægler, hvis vi skal rådgive jer om jeres næste investering. Måske en city-ejendom i Aarhus eller København kan sælges og erstattes af nye ejendomme i fx Køge, Roskilde eller Kolding?

Med venlig hilsen Stephen Wielje Berthelsen Partner, erhvervschef EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland

3


TEMA Investeringsmarkedet i 2018

INVESTORER HAR KIG PÅ BOLIGER OG PROVINSEN Investorerne er klar med endnu flere penge til ejendomme, og boligejendomme er stadig en klar favorit, viser EDC Erhvervs forventningsundersøgelse for 2018. Storkøbenhavn og Aarhus tiltrækker fortsat størst interesse, men flere investorer har nu også kig på andre provinsbyer. Der er stigende interesse for at investere i fast ejendom, afslører EDC Erhvervs forventningsundersøgelse for 2018. Blandt godt 1.000 investorer fra hele landet svarer 46%, at de forventer at købe flere mursten, mens blot 6% venter at skrue ned for investeringerne. ”Vi mærker en stigende interesse for at investere i fast ejendom – både fra investorer og fra brugere, der er blevet mere konsoliderede og gerne vil eje deres lokaler. Obligationer giver fortsat meget lave renter, og det gør investeringer i ejendomme meget attraktive for pensionskasser og andre investorer,” siger Frank Jensen, regionsdirektør i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

hovedstaden og Hillerød – en af de byer, som oplever tilflytning.

BOLIGER I HØJ KURS Ejendomme med udlejningsboliger er blevet endnu mere populære: Sidste år ville 74% investere i boliger, nu er andelen vokset til 79%. Segmentet nyder godt af, at der næsten ingen tomgang er, og så har de fleste investorer fortsat kig på København og Aarhus, begge med stigende indbyggertal. Ifølge EDC Erhvervs forventningsundersøgelse er investorernes forkærlighed for landets to største byer dog kølet af, med lavere interesse for København by, Københavns omegn og Aarhus by. Blandt andet finder 17% færre af investorerne hovedstaden og omegn interessant i 2018. Til gengæld har flere investorer fået øjnene op for Fyn, Odense by samt Vest- og Sydjylland.

PROVINSBYER I MEDVIND Regionsdirektøren tilføjer, at en del investorer er begyndt at kigge på andre større danske byer. ”Her kan de få bedre afkast, også justeret for, at risikoen kan være lidt højere. Vi mærker øget interesse for udlejningsboliger i byer som Horsens, Silkeborg, Kolding/Trekantområdet, Esbjerg samt Hillerød og Roskilde på Sjælland. Det kan også være byer med indbyggertal ned til 10.000-15.000 og med et godt opland, god sammenhængskraft og beliggenhed tæt på større byer,” siger Frank Jensen.

DYRT I KØBENHAVN OG AARHUS ”Flere investorer er begyndt at kigge andre steder hen end de allerstørste byer. På grund af stor efterspørgsel, fx fra udenlandske investorer og pensionskasser, er der ikke meget at købe i København og Aarhus, og priser og afkast er blevet lige skarpe nok for mange. Kvadratmeterpriserne er nået højt op, og med lejepriser på op til 2.000 kroner per kvadratmeter er der efterhånden en vis risiko for ikke at kunne genudleje til samme pris,” siger Frank Jensen. Som eksempel sammenligner han typiske nyere lejeboliger i

4

I København er lejeniveauet på fire år steget fra cirka 1.400 kroner til op imod 1.800-2.000 kroner per kvadratmeter, og afkastkravet er faldet fra 5% til 3,5-4%. Til sammenligning er tallene i Hillerød gennemsnitligt 1.600 kroner per kvadratmeter, og afkastkravet er på 4,5%. ”Flere vurderer derfor, at boligmarkedet i hovedstaden er blevet lige varmt nok – ligesom for ejerlejligheder og projektsalg. ”Kan det blive ved med at gå?” spørger mange, og lejeniveauet ser ud til at være stagnerende,” påpeger Frank Jensen.

Flere investorer er begyndt at kigge andre steder hen end de allerstørste byer Et stort plus for investorerne er byer med stigende indbyggertal – og dem er der faktisk mange af ifølge fremskrivninger fra Danmarks Statistik. Udviklingen bliver forstærket af VLAKregeringens bebudede planer om at flytte yderligere statsjob til provinsen. Hovedparten af de første 3.900 statslige arbejdspladser er allerede blevet udflyttet.


Frank Jensen Regionsdirektør, partner EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg Tlf.: 5858 8485

DYK I INTERESSE FOR BUTIKKER EDC Erhvervs forventningsundersøgelse afdækker samtidig faldende lyst til at investere i lokaler til detailhandel. Interessen er næsten halveret til knap 11% af investorerne fra 20% sidste år. ”Mange investorer er usikre på detailhandlens fremtid og på, hvor meget omsætning der går over til handel på internettet. Boliger giver et lavere afkast, men kan samtidig tilbyde en lavere risiko. De gode detail-beliggenheder er dyre, og detail er et segment, som er mere specialiseret. Står man fx med et tomt butikslejemål, kan det være en stor udfordring sammenlignet med en tom lejlighed. Ydermere er segmentet påvirket af, at finansiering er sværere tilgængelig end i boligsegmentet,” siger Frank Jensen.

UDVIKLINGEN AF INVESTERINGSLYSTEN I BOLIGUDLEJNINGSEJENDOMME 2016

74%

2017

79,3%

I de mindre og mellemstore byer døjer detailhandlen stadig med en større pukkel af tomme lokaler fra finanskrisen end andre typer ejendomme. Det skyldes blandt andet den øgede nethandel, at de store indkøbscentre tager markedsandele, og et privatforbrug, der længe har været afdæmpet. OPTIMISME HOS MÆGLERE Den generelt stigende investeringslyst i forventningsundersøgelsen vinder genklang hos regionsdirektør Frank Jensen og EDC Erhverv, der tror på øget aktivitet på investeringsmarkedet i 2018. ”Der er masser af penge, som skal investeres, der er fortsat en meget lav rente, og det går godt i virksomhederne, som skal bruge ekstra plads, have flere folk og måske selv vil eje sine

Kilde: EDC Erhvervs “Forventninger til 2018”, dec 2017

bygninger. Udviklingen bliver styrket af den stigende beskæftigelse og af, at folk efterhånden er begyndt at bruge lidt flere penge”, slutter Frank Jensen.

5


TEMA Investeringsmarkedet i 2018

Kristian Krogh Landechef i Niam

NIAM INVESTERER MASSIVT I PROVINSEN Investeringsselskabet Niam har på 6½ år købt danske ejendomme for 15 milliarder kroner. Først var Storkøbenhavn i fokus, men inden for det seneste år er opkøbene især sket i provinsen, og den tendens fortsætter, vurderer landechef Kristian Krogh. ”Siden vi åbnede det danske Niam-kontor i februar 2011, har vi købt ejendomme i Danmark for cirka 15 milliarder kroner. Vi har også solgt noget fra igen og har vel samlet danske ejendomme for godt 10 milliarder i dag. Inden for det sidste år har vi især købt massivt op af boliger i provinsen.” Sådan opsummerer landechef Kristian Krogh Niams virke her i landet. Niam investerer i fast ejendom i de nordiske lande på vegne af investorer, som skyder penge i forskellige ejendomsfonde. Da Niam etablerede sig, med Kristian Krogh og en lillebitte stab, i et kontorhotel på Rådhuspladsen i 2011, handlede stort set alt i branchen om hovedstaden. ”De første fire år var Danmark lig med København, og det var et meget mere lokalt marked med danske sælgere og købere. Vest for Valby Bakke blev der ikke investeret meget, og da vi købte

6

nogle lejligheder i Vallensbæk lidt syd for København, rystede mange på hovedet af os.” Dén handel, i januar 2012, var Niams gennembrud i Danmark. Niam købte 646 lejligheder i Sydhavnen, Søborg og altså Vallensbæk for 1,3 milliarder kroner. Sælger var den krakkede Amagerbank. Både ejendomsbranchen og bankerne lå underdrejet af finanskrisen, og i de første år var Niam stamkunde hos Finansiel Stabilitet. Niam købte masser af strandede boliger og erhvervsejendomme, hovedsageligt i Storkøbenhavn. VÆK FRA STORBYEN Efterhånden lysnede tingene på ejendomsmarkedet, og flere og flere udenlandske investorer kom til. De havde især kig på København og til dels Aarhus, hvor priserne begyndte at stige


pænt. Niam begyndte derfor for et par år siden at frasælge københavnske boliger og at kigge på indkøbsmuligheder uden for landets to største byer.

Fynske byer som Middelfart og Nyborg er også interessante, og på Sjælland gælder det de større købstæder. Kristian Krogh påpeger, at demografi og urbanisering er mere nuanceret end blot at antage, at alle flytter til København og Aarhus. ”Urbanisering er også, når mennesker i omegnen flytter ind til Holstebro, Vejle og så videre. Mange mindre byer oplever måske, at unge flytter til de store, regionale byer, men alligevel er der aktivitet på boligmarkedet: Ældre sælger parcelhuset og vil gerne have noget mindre, fx et velholdt, lejet rækkehus. Her er den daglige drift utrolig vigtig, for folk taler jo med hinanden, og det rygtes, hvis boligerne og området ikke bliver holdt ordentligt ved lige.”

I januar 2016 overtog selskabet i alt 461 boliger i Aalborg til en anslået pris omkring 800 millioner kroner. Hovedparten af boligerne ligger i Da Vinci Parken og blev formidlet af EDC Erhverv Poul Erik Bech. ”Da Vinci-boligerne ligger ved universitetet og det kommende supersygehus. Aalborg er en vækstdynamo for hele regionen. Vi sad lidt med en fornemmelse af, at vores investeringer kickstartede en ny markant interesse, fordi flere pensionskasser også begyndte at investere i Aalborg,” siger Kristian Krogh. OPKØB I PROVINSEN Flere provinsopkøb fulgte – fx af 170 boliger i Randers i februar i år. I april skete så det helt store køb: Niam overtog det fynske HD Ejendomme med en portefølje på 4,2 milliarder kroner. Selskabet var røget ind i problemer under finanskrisen og havde gennem flere år været under kontrol af sine banker. ”Boligporteføljen er særdeles veldrevet, og vi har fået omkring 2.000 boliger med den største koncentration i Odense og andre steder på Fyn.”

Niam

Kort om

Med det fynske køb fulgte desuden en del erhvervsejendomme og en ejendomsadministration, som Kristian Krogh er meget begejstret for. Den skal håndtere den daglige – og vigtige – drift af endnu flere ejendomme. Det er allerede blevet til yderligere køb af boliger i fx Nyborg, Horsens, Silkeborg og Viborg. Niam har dog ikke vendt ryggen til Aarhus og København, men der er med Kristians Kroghs ord ”mange om buddet, høje priser og lave afkast.”

”Vi har en portefølje og forvaltning, som giver os mulighed for at købe steder, hvor vi ikke blot er en blandt 20 bydere. Vi udnytter vores konkurrencekraft og agilitet til at nå en højere hitrate, så vi ikke spilder tiden. Det er vigtigt at bruge kræfterne rigtigt, når vi kun har en lille stab på syv mand i Danmark.” I juli i år købte Niam en kontorejendom i det centrale Horsens. Det afspejler ifølge Kristian Krogh øget investeringslyst, også i andre segmenter end boliger i provinsen. FOKUS PÅ DEMOGRAFI Der bliver indimellem købt erhvervsejendomme i København, når de rette muligheder viser sig, men den største opmærksomhed tilfalder boliger i provinsen. ”Demografien betyder meget. Vi ser fx på, om der bor flere mennesker i en by om ti år. Vi kan godt lide byer som Vejle, Kolding, Fredericia, Skanderborg, Silkeborg, Randers og Aalborg. Fx har motorvejen mellem Herning og Aarhus gjort Silkeborg til et attraktivt sted at bosætte sig. Det er let at pendle, og prisniveauet er et helt andet end i Aarhus.”

FLERE INVESTERINGER PÅ VEJ Strategien hos Niam er flerstrenget med afsæt i to fonde i øjeblikket. ”Den ene er core plus, hvor vi investerer mere forsigtigt og lægger vægt på et stabilt, løbende afkast – lidt i stil med pensionskasser. Den anden er en opportunistisk fond, hvor vi i bred forstand kan gå efter investeringsmuligheder, som andre af forskellige årsager måske går i en bue udenom. Vi kan tillade os at være selektive og utraditionelle; vi har ikke et låst investeringsmandat, hvor alle andre ved præcist, hvad vi vil købe.”

• • • • • • •

Ejer danske ejendomme for ca. 10 mia. kr. 60% boliger, 40% kontor/erhverv Har det seneste år investeret meget i provinsen Afsæt i fonde med forskellige strategier Aktiv i Danmark siden februar 2011 Oprettet i Stockholm i 1998 Nordiske investeringer for ca. 25 mia. kr.

Strategien omfatter også fravalg, forklarer Kristian Krogh: ”I Danmark holder vi os umiddelbart fra detailhandel, fx butikscentre og strøgejendomme; det er der andre, som kan. Hidtil har vi heller ikke gjort meget i lager, logistik og let produktion, men vi har overtaget en portefølje via HD Ejendomme. Derfor overvejer vi for tiden segmentet.” En del af den geografisk spredte erhvervsportefølje i HD Ejendomme skal dog sælges fra løbende. Investeringerne sker i en balance, men også intern konkurrence med de tre øvrige Niam-organisationer i Sverige, Finland og Norge, og de bedste investeringer får grønt lys. ”Der er en vanvittig hård konkurrence på det store svenske ejendomsmarked, og Niam er i øjeblikket mest aktiv med opkøb i Finland og i Danmark. På nuværende tidspunkt er Danmark overvægtet i Niams nye investeringer, og det vil formentlig fortsætte det næste år,” slutter Kristian Krogh.

7


TEMA Investeringsmarkedet i 2018

Da vi gik i gang med udlejningen, blev vi nærmest løbet over ende, så dér fandt vi ud af, at der er et godt udlejningsmarked nord for København Ulrik Thalbitzer-Foldskov - UTF Holding

8


UTF HOLDING LUN PÅ NORDSJÆLLAND Ejendomsselskabet UTF Holding er de seneste år gået i gang med flere projekter i Nordsjælland og har droslet ned i Hovedstaden, hvor priserne er blevet lige høje nok.

”For fire år siden tog vi fat på det første projekt i Nordsjælland, fordi priserne havde bevæget sig højt op i København. Der var blevet hårdere konkurrence, og det var blevet sværere at finde ejendomme til de rette priser. Hvis man handler til toppriser, og noget fx går galt i byggefasen, så står man med et dårligt økonomisk udgangspunkt.” Sådan forklarer Ulrik Thalbitzer-Foldskov, hvorfor hans ejendomsselskab UTF Holding gradvis har ændret fokus fra hovedstaden til det, der kan kaldes den nære provins, hvor han kan følge byggeprojekterne tæt.

Skat-bygning til 25 rækkehuse. Vi forventer indflytning til januar, og projektværdien er omtrent 70 mio. kr. Vi er lige gået i luften med at udleje boligerne, som vi beholder eller sælger samlet. I Espergærde håber vi at kunne bygge 85 rækkehuse til omkring 325 mio. kr. i forventet salg. Vi venter på en lokalplan og forventer at gå i gang med at bygge i slutningen af næste år.” Det største projekt ligger i Hørsholm og blev omtalt af flere medier i efteråret, da byrådet nikkede til de foreløbige planer for den såkaldte Cirkelhus-grund. Området omfatter blandt andet Nordsjællands Grundskole & Gymnasium (NGG).

PROJEKTMAGER I GYMNASIETIDEN Han begyndte for alvor at investere i fast ejendom, da han solgte en virksomhed i 2008. ”Egentlig tog jeg fat på samme fremgangsmåde, som jeg brugte tilbage i min gymnasietid i 1990’erne. Dengang renoverede jeg et sommerhus sammen med to venner og solgte det med en fornuftig fortjeneste. Siden er det så bare sket i større målestok”.

”Der bliver tale om store butikker, som skal supplere butikkerne i Hørsholm og Fredensborg, som vi ikke skal til at konkurrere med. Projektet indeholder også en ny skole til NGG, hotel, biograf, fitnesscenter/lægehus og nye boliger til fx familier, ældre og unge,” fortæller Ulrik Thalbitzer-Foldskov.

Det er blevet til adskillige projekter med at opkøbe og istandsætte især beboelsesejendomme fx i Indre by og københavnerkvartererne Brønshøj, Christianshavn, Sundby, Valby og Vanløse. I 2013 tog han så første skridt i det nordsjællandske. ”Det første projekt var et gammelt rådhus i Hillerød. Det konverterede vi til rækkehuse og lejligheder, i alt 30 boliger til en projektsum omkring 70 mio. kr. Da vi gik i gang med udlejningen, blev vi nærmest løbet over ende, så dér fandt jeg ud af, at der er et godt udlejningsmarked nord for København.” Hele projektet blev solgt samlet til en investor, og siden er kikkertsigtet rettet væk fra Rådhuspladsen og mod nord. ”Vi har lige solgt et projekt med at indrette luksuslejligheder i en ejendom på Christianshavn, men vi har ikke opkøbt noget i København det seneste år. Jeg har neddroslet i København og tilsvarende ”droslet op” i Nordsjælland,” opsummerer Ulrik Thalbitzer-Foldskov. PROJEKTER PÅ VEJ Aktuelt er han og UTF Holding involveret i tre projekter nord for hovedstaden, blandt andet i Birkerød i Rudersdal Kommune. ”Siden april har vi været i gang med at omdanne en gammel

FORTSAT FOKUS PÅ BOLIGER Han oplyser, at UTF Holding og tilknyttede projektselskaber har aktiver for cirka 300 mio. kr., fordelt på 6-8 ejendomme og projekter. Derudover er der aktiviteter i England for 200 mio. kr. UTF Holding har fået smag for kommunerne nord for hovedstaden: ”Der er gode muligheder, og bankerne vil gerne låne ud til velbeliggende projekter i Nordsjælland. Syd for København er der sikkert mange udmærkede projekter, men vi har kig på Birkerød, Espergærde, Hillerød og Hørsholm. Det er områder, vi kender godt, og vi har godt samarbejde med kommunerne. Så vi skal i gang med mere, i takt med at vi får frigjort kapital fra andre projekter.” Ulrik Thalbitzer-Foldskov vil stadig overvejende holde sig til boliger, hvor han ser de mindste risici: ”Vi har taget et geografisk spring fra København til Nordsjælland, så vi vil ikke også tage et spring væk fra boliger, som er vores speciale. De områder, vi har fokus på, har gode togforbindelser og en fornuftig afstand til København. Og så bliver efterspørgslen styrket af, at flere af dem oplever tilflytning, efterhånden har offentligt ansatte jo dårligt råd til at bo i København. Det giver god mening for familier at skifte deres lejlighed i København ud med et rækkehus med egen have kun 20 minutter med tog fra byen.”

9


Stort online Køber-/Lejerkartotek

VI VED, HVEM DER SØGER DIN EJENDOM I EDC Erhverv ser vi en stigende efterspørgsel efter investeringsejendomme. Lige nu har vi 2.809 aktuelle ønsker fra investorer på jagt efter nye investeringer. Overvejer du om det er tid til at sælge, kan det være en god ide at starte her. Vi har nemlig samlet alle vores kunders ønsker i ét fælles kartotek. Og vi har gjort kartoteket frit tilgængeligt online, så du altid - hurtigt og let - kan tjekke efterspørgslen på din ejendom - eller måske endda finde en kommende køber.

TEST EFTERSPØRGSLEN - ELLER FIND DIN KØBER PÅ: edc.dk/erhverv/tilmeld

SE ET UDPLUK AF AKTUELLE ØNSKER PÅ DE KOMMENDE SIDER

10

GO


K

KØBENHAVN & OMEGN 1000-2950

N

NORDSJÆLLAND 2960-3670

Boligudlejningsejendom i København Boligudlejningsejendom med 6-10 lejl. i Kbh. eller omegn. Gerne restudviklingspotentiale og med en mindre ledig lejl. for køber. Pris maks. kr. 30 mio. Ønske nr.: 867523 Kontakt: Hans C. Nielsen 5858 8470

Mindre investeringsejendomme ca. 200 kvm Invester søger mindre investeringsejendomme i Nordsjælland. Ca. 200 kvm. Pris kr. 10 mio. Ønske nr.: 1046921

Min. 30 kvm i hele København Kunde ønsker at investere i butikker, lagre osv. på min. 30 kvm beliggende i hele København. God beliggenhed er et krav. Pris maks. kr. 20 mio. Ønske nr.: 913530 Kontakt: Thomas Riis 5858 8470

Ca. 500 kvm gerne i Nordsjælland Kunde søger erhvervsejendomme med godt afkast ca. 500 kvm. Gerne butikker eller butikker/ lejligheder. Pris kr. 60 mio. Ønske nr.: 1018885

1.100 kvm i Hellerup Kunde søger boligudlejningsejendomme med 2eller 3-værelses lejligheder. Pæne og præsentable ejendomme. Gerne afkast på 2,5-4%. Pris i alt kr. 100 mio. Ønske nr.: 1090636 Kontakt: Michael Thodsen 5858 8470

Lager-/produktionsejendom min. 1.500 kvm Kunde søger lager-/produktionsejendom på min. 1.500 kvm i Humlebæk eller Kvistgård. Kan evt. være byggegrund til opførelse af hal. Pris kr. 1 mio. Ønske nr.: 1016650 Kontakt: Morten Bådstorp 5858 8472

Fra 500 kvm i København Crowdfundinginvestor søger boligudlejningsejendomme i postnummer 1000-2500. 3-4 værelser og 80-110 kvm. Ejendommene skal være taget i brug efter 1992. Ønske nr.: 1100840 Kontakt: Michael Thodsen 5858 8470

Udviklingsejendom i Nordsjælland/Kbh. Investor søger dårligt istandsatte lejligheder til udvikling til boligudlejning i Nordsjælland eller København. Pris maks. kr. 7 mio. Ønske nr.: 910386 Kontakt: Stephen Wielje Berthelsen 5858 8472

Fra 500 kvm i København og omegn Kapitalstærk investor søger boligudlejningsejd. i København og omegn. Ejendomme opført efter 1992 er ikke relevant. Pris maks. kr. 60 mio. Ønske nr.: 954579 Kontakt: Poul Randrup 5858 8470

Mindre erhvervsejendomme i Nordsjælland Investor søger mindre erhvervsejendomme i Nordsjælland. 200-300 kvm med udviklingspotentiale foretrækkes . Pris maks. kr. 5 mio. Ønske nr.: 888573 Kontakt: Stephen Wielje Berthelsen 5858 8472

Investor til København K Investor søger ejendomme i København K. Gerne centralt beliggende ejendomme på bedste placeringer. Ejendom må gerne være færdigudviklet. Ønske nr.: 1016118 Kontakt: Niels Smith 5858 8470

Min. 500 kvm lager til opdeling Investor søger lagerejendom til opdeling i mindre lejemål beliggende indenfor Ring 3. Må gerne trænge til istandsættelse. Pris maks. kr. 10 mio. Ønske nr.: 698308 Kontakt: Stephen Wielje Berthelsen 5858 8472

Kontakt: Stephen Wielje Berthelsen 5858 8472

Kontakt: Jacob Lunding 5858 8472

Se flere 11


R

REGION SJÆLLAND 4000-4999

F

FYN

5000-5999

Boligudlejningsejendom i Korsør Investor søger mindre boligudlejningsejendom i Korsør området. Meget gerne en ejendom som står klar til indflytning. Pris maks. kr. 5 mio. Ønske nr.: 1085096 Kontakt: Jesper Karmark 5858 8475

Investeringsejendomme med bolig/erhverv Kapitalstærk køber søger investeringsejendomme til bolig og/eller erhverv, beliggende i større byer på Fyn samt i trekantområdet. Maks. kr. 50 mio. Ønske nr.: 1110513 Kontakt: Morten Nielsen 5858 8477

Boligudlejning i Greve, Køge, Solrød Str. Kunde søger mindre boligudlejningsejendom, beliggende i Greve, Køge, Solrød Strand eller Roskilde. Pris maks. kr. 2 mio. Ønske nr.: 1091340 Kontakt: Brian Skov Andersen 5858 8474

Boligudlejningsejendomme i Odense Mindre investor søger boligudlejningsejendomme i Odense. Det må gerne være håndværkertilbud. Pris kr. 1,5-4,5 mio. Ønske nr.: 1015916

Boligudlejningsejendom Sydsjælland Til lokal investor søges mindre boligudlejningsejendomme i Næstved, Vordingborg og Præstø. Ejendomme op til kr. 5 mio. har interesse. Ønske nr.: 1069455 Kontakt: Jesper Karmark 5858 8475

Småhusejendom i Odense For kunde søges boligudlejningsejendom i Odense C eller Odense M. Pris kr. 2-10 mio. Ejendommen må maks. indeholde 6 lejemål. Ønske nr.: 990742 Kontakt: Lars Duus 5858 8477

Boligudlejning i Ringsted Investor søger boligudlejningsejendomme med 4-6 lejl., velplaceret i forhold til København. Udviklingspotentiale foretrækkes men ikke et must. Pris maks. kr. 15 mio. Ønske nr.: 547449 Kontakt: Arno S. Werner 5858 8473

Boligudlejningsejendom i Odense/Nyborg Privat investor søger boligudlejningsejendom, evt. med mindre erhverv. Ejendommen skal være beliggende i Odense eller Nyborg. Maks. pris kr. 10 mio. Ønske nr.: 853666 Kontakt: Lars Duus 5858 8477

Boligudlejning i Køge Lokal investor søger mindre og mellemstore investeringsejendomme, har kort beslutningsproces og kan handle hurtigt. Pris maks. kr. 8 mio. Ønske nr.: 825742 Kontakt: Arno S. Werner 5858 8473

Investering i Middelfart Til kunde søges investeringsejendomme - gerne småhusejendomme med potentiale. Primært boligudlejning, men ok hvis der er et enkelt erhvervslejemål. Ønske nr.: 846877 Kontakt: Lars Duus 5858 8477

Boligudlejning i Ishøj og Tåstrup Ejendomme til beboelsesudlejning eller ejendomme som kan omdannes til beboelse. Beliggende i de store byer rundt om Kbh. Ønske nr.: 1088145 Kontakt: John Borrisholt 5858 8473

Boligudlejningsejendom i Odense Aktiv investor søger boligudlejningsejendom med 6-20 lejemål beliggende i Odense. Pris maks. kr. 50 mio. Ønske nr.: 834334

Kontakt: Lars Duus 5858 8477

Kontakt: Lars Duus 5858 8477

VI VI HAR HAR KØBERE KØBERE TIL TIL INVESTERINGSEJENDOMME INVESTERINGSEJENDOMME -- SE SE ET ET UDPLUK UDPLUK AF AF DEM DEM HER HER 12


S

SYDJYLLAND 6000-7361

Kunde søger gode investeringsejendomme Boligudlejning min. 300 kvm i Kolding, Fredericia og Haderslev. Pris maks. kr. 50 mio. Ønske nr.: 1098659 Kontakt: John Vogt 5858 8478

M

MIDTJYLLAND 7400-8990

Søger i Viborg Kommune Kunde søger boligudlejningsejendom, kontorejendom eller lager/produktionsejendom beliggende i Viborg Kommune. Pris maks. kr. 25 mio. Ønske nr.: 1026888 Kontakt: Mogens Lindal 5858 8483

Større boligudlejningsejendomme søges Ejendomsinvestor søger ejendomme i god stand med min. 6 lejemål i Kolding, Aabenraa og Sønderborg. Må ikke indeholde ungdomsboliger. Ønske nr.: 1111487 Kontakt: Wencke Sørensen 5858 8479

Boligudlejningsejendomme i Aarhus Investeringsselskab søger boligudlejningsejendomme i Aarhus. Ejendommene placeres i en pulje i et ejendomsselskab. Prisniveau fra kr. 5-40 mio. Ønske nr.: 989239

Boligudlejning i Sønderborg Lokal investor søger ejendomme i Sønderborg på op til kr. 4 mio. Maks. 6 lejemål. Ønske nr.: 1111147

Investor ønsker langsigtet investering Virksomhedsejer søger boligudlejningsejendom i Aarhus midtby. Ejendom skal anvendes som alternativ til pensionsopsparing. Pris op til kr. 25 mio. Ønske nr.: 997101 Kontakt: Steen Storgaard Møller 5862 8484

Kontakt: Ib Hansen 5858 8480

Kontakt: Steen Storgaard Møller 5862 8484

Boligudlejningsejendom i Vejle Investor søger boligudlejningsejendom med god beliggenhed centralt i Vejle. Ejendommen skal være i god stand. Pris maks. kr. 15 mio. Ønske nr.: 1074689 Kontakt: Claus Fenger 5858 8482

Nyudviklede boligejendomme i Aarhus Østjysk investor søger nyudviklede boligejendomme, der er opdelt i ejerlejligheder. Pris op til kr. 50 mio., men alt har interesse. Ønske nr.: 952542

Boligudlejningsejendom i Esbjerg Mindre investor søger boligudlejningsejendom i Esbjerg om omegn. 2-6 lejemål og gerne med udviklingspotentiale. Pris maks. kr. 6 mio. Ønske nr.: 1077672 Kontakt: Karsten Lindgård Jensen 5858 8481

Tandlæge søger boligudlejningsejendom Tandlæge søger boligudlejningsejendom på min. 200 kvm i Aarhus C. Pris maks. kr. 20 mio. Skal anvendes til langsigtet investering. Ønske nr.: 959923 Kontakt: Steen Storgaard Møller 5862 8484

Erhvervsejendomme i Blåvand Investor med lokalt kendskab søger investerings ejendomme i Blåvand - gerne rent erhverv. Pris omkring kr. 6-7 mio. Ønske nr.: 1072520

Boligudlejningsejendom i Aarhus C Topadvokat søger boligudlejningsejendom indenfor Ringgaden i Aarhus. Min. 8-10 lejligheder og helst uden erhvervslejemål. Startafkast ikke afgørende. Ønske nr.: 1003166 Kontakt: Steen Storgaard Møller 5862 8484

Kontakt: Jesper Ølgaard Bloch 5858 8481

Kontakt: Jan Hougaard 5862 8484

Se flere 13


N

NORDJYLLAND 9000-9990

Købeklar investor ønsker at udvide Investor fra Aalborg-området søger boliginvesteringsejendomme i Aalborg/Nørresundby. Pris maks. kr. 25 mio. Hjørring kan også være aktuelt. Ønske nr.: 675038 Kontakt: Michael Stilling 5858 8485 Projektejendomme i Aalborg Ejendomsinvestor søger projektejendomme og/ eller boligudlejningsejendomme med udviklingspotentiale i Aalborg-området. Pris maks. kr. 50 mio Ønske nr.: 978650 Kontakt: Michael Stilling 5858 8485 Søger i Aalborg og Nørresundby Investor fra Nørresundby ønsker at udvide porteføljen med 2-3 ejendomme - enten boligudlejning eller erhverv, hvis afkastet er godt. Ønske nr.: 851498 Kontakt: Michael Stilling 5858 8485 Bolig-/blandet ejendom i Nordjylland Gerne placering i Vestbyen, Midtbyen eller Ø-gadekvarteret fsva. Aalborg. Alternativt er en placering i Hjørring eller Århus en mulighed. Ønske nr.: 584682 Kontakt: Michael Stilling 5858 8485 Ejendomme til køb i selskabsform Ejendommen skal være med hovedvægten på indtægt fra beboelseslejemål og gerne med mulighed for køb/overtagelse af selskab. Ønske nr.: 843360 Kontakt: Michael Stilling 5858 8485 Min. 6 beboelseslejemål i Aalborg Kunde søger ejendom i Aalborg/Nørresundby, evt. med mulighed for køb af selskab og mulighed for istandsættelse og lejeoptimering. Pris maks. kr. 18 mio. Ønske nr.: 1012405 Kontakt: Michael Stilling 5858 8485

14

VI VED, AT DER ER KOMMET 17% FLERE ØNSKER SIDEN STARTEN AF 2017 VI VED, AT

2/3

LEDER EFTER BOLIGUDLEJNINGSEJENDOMME

VI VED, AT PROVINSEN VINDER FREM, MEN AT FLEST FORSAT KIGGER I HOVEDSTADEN

VI VED OGSÅ HVOR MANGE DER LEDER EFTER DIN EJENDOM? TEST SELV PÅ: edc.dk/erhverv/match

GO


Er det dig, vi står og mangler? Vi ved, at ejendomsmarkedet fortsat er i en rivende udvikling – og vi får behov for endnu flere knivskarpe medarbejdere! Lige nu søger vi: • Investeringschef/partner til boligudlejningsejendomme i København K • Vurderingschef i København K • Partner/erhvervsmægler i Kolding

Er det dig vi er på jagt efter? Se alle ledige stillinger på poulerikbeck.dk/rekruttering/ledige-stillinger

EDC Erhverv Poul Erik Bech består af 17 erhvervscentre fordelt i hele landet. Vi sætter faglig sparring i højsædet og prioriterer uddannelse og personlig udvikling. Du kan læse mere om EDC Erhverv, om alle opslåede stillinger samt søge dem via vores hjemmeside: poulerikbech.dk/rekruttering/ledige-stillinger Har du spørgsmål, er du velkommen til at ringe til HR-chef Katja Odder Erikstrup på tlf. 5858 8488.

15


TEMA Investeringsmarkedet i 2018

REALKREDITTEN: VI LÅNER UD I HELE LANDET Investorerne rykker længere ud i provinsen i jagten på højere afkast, og to af landets største realkreditselskaber understreger, at de belåner ejendomme overalt. I provinsbyer er et stigende indbyggertal vigtigt for at belåne boligejendomme, og i storbyerne kan de høje priser udløse krav om ekstra økonomisk polstring. Investorerne har i stigende grad kig på provinsen, og de er blevet endnu gladere for ejendomme med udlejningsboliger end sidste år. Sådan lyder et par af konklusionerne fra EDC Erhvervs forventningsundersøgelse for 2018, hvor omtrent 1.000 investorer gav deres syn på fremtiden. Ingen af konklusionerne kolliderer med kreditpolitikken hos hverken Realkredit Danmark eller BRFkredit. ”Vi har ingen tommelfingerregler på det professionelle marked. Når det gælder erhvervs- og investeringsejendomme vurderer vi hvert projekt og hver investor for sig. Men vi er i alle byer, vi udlåner alle steder og til alle typer ejendomme,” understreger Bjarne Jørgensen, vicedirektør og ansvarlig for storkunder i Realkredit Danmark, der indgår i Danske Bank-koncernen. En tilsvarende melding kommer fra BRFkredit, som har Jyske Bank i ryggen: ”Der er ingen byer eller områder, vi ikke låner ud til,” fastslår forretningsdirektør Kim Thomsen. VÆKST VITAL FOR BELÅNING Realkredit Danmark har i et stykke tid kunnet se, at en del investorer har øje for boligejendomme i flere byer end tidligere. ”Vi kigger blandt andet på, om der er flere, som vil bo i den pågældende by, og vi kigger på beliggenheden. I en mindre by uden vækst i indbyggertallet kan en placering i midtbyen, eller tæt på stationen, være et plus. Men vi låner også til ejendomme i udkanten af mindre byer. Så tilpasser vi blot finansieringen efter, hvad ejendommen kan bære – fx yder vi måske ikke stående lån eller belåner ikke helt op til 80%,” fortæller Bjarne Jørgensen. Også hos BRFkredit bliver mange forhold undersøgt, før pengene bliver udbetalt: ”Vi ser på, om det er en professionel investor, som kan håndtere ejendommen selv, og som kender markedet og de lokale forhold. Vi ser på, om det er en god og velholdt ejendom. Vi ser på kundesiden, altså udlejningen, og på den samlede økonomi.

16

Og vi ser på, hvem der skal administrere ejendommen og stå for vedligeholdelse,” siger Kim Thomsen. Han tilføjer, at når BRFkredit siger nej til at belåne mursten, skyldes det ofte, at investoren ”ikke har nok penge med selv, eller at ejendommen er dårligt vedligeholdt.” SKÆRPEDE KRAV I STORBYER Begge realkreditchefer har gennem flere år kunnet følge en stigende interesse for både København og Aarhus fra blandt andre pensionskasser og udenlandske investorer. Det har øget priserne i en sådan grad, at realkreditselskaberne er blevet ekstra påpasselige. ”I København og Aarhus er afkastene efterhånden blevet så lave, at vi er lidt mere restriktive og gerne ser, at investorerne fx foretager en lang rentesikring. Det kan også komme på tale med ekstra egenkapital eller afdrag på den yderste del af lånene, så investorerne ikke er så følsomme over for rentestigninger,” siger Bjarne Jørgensen. I BRFkredit peger Kim Thomsen på, at prisstigningerne i de to største byer er sket samtidig med, at den lange rente er faldet helt ned omkring, og under, 2%. ”Vi lægger vægt på, at investorerne har en buffer, så de kan klare en rente på 3-4%; der skal også være plads til at betale bidrag og afdrag,” pointerer BRF-direktøren. Ved belåning af kontorejendomme gransker Realkredit Danmark blandt andet tomgangen, længden på lejekontrakterne og økonomien hos lejerne. LETTERE AT LÅNE TIL LOGISTIK Realkredit Danmark mærker en øget interesse fra investorer for ejendomme inden for lager, logistik og produktion. ”Vi ser på beliggenheden, om det er moderne bygninger, og om cash-flowet er fornuftigt. Med stigende leje-efterspørgsel fra virksomheder er det blevet nemmere at låne til logistik-


ejendomme, men det er stadig et specialsegment, der kræver en vis indsigt,” siger Bjarne Jørgensen. HUSLEJETJEK FOR BUTIKKER For butiksejendomme vurderer BRFkredit blandt andet, om lejeniveauet kan holde på længere sigt. ”Vi ser på, om lejeniveauet er for højt i forhold til, hvad markedet kan bære. Det sker sjældent på boligejendomme, men det kan hænde på erhvervsmarkedet. Hvis en udlejer fx har indgået en tiårig kontrakt med en strøgbutik, så kan et nyt indkøbscenter eller andre faktorer have ændret de lokale markedsforhold, så butikslokalerne ikke kan genudlejes til samme pris,” påpeger Kim Thomsen. LYSE UDSIGTER Begge realkreditinstitutter ser lyst på 2018. ”Markedet for investeringsejendomme er ganske fornuftigt med et lavt renteniveau og med flere og flere penge fra pensionskasser og professionelle investorer. Transaktionsomfanget har sat rekord gennem flere år, og vi tror, at udviklingen vil fortsætte i 2018. Afkastene er ikke kun faldet i København og Aarhus, men også i Odense og Aalborg i kraft af øget investorinteresse, og det sker efterhånden også i større provinsbyer som Vejle og Kolding,” siger Kim Thomsen fra BRFkredit.

Vi er i alle byer, vi udlåner alle steder og til alle typer ejendomme

”Vi forventer, at den lange rente vil stige lidt i løbet af 2018, men det afhænger især af Den Europæiske Centralbank. Den helt korte rente vil næppe stige væsentligt de næste 12 måneder,” lyder det fra Bjarne Jørgensen i Realkredit Danmark. I EDC Erhvervs forventningsundersøgelse for 2018 spår syv ud af ti investorer, at det lave renteniveau fortsætter. Knap en fjerdedel forventer, at renten efterhånden må begynde at kravle opad.

Bjarne Jørgensen Vicedirektør og ansvarlig for storkunder Realkredit Danmark

17


PÅ JAGT EFTER NYE INVESTERINGER? 2018 byder på fortsat på stigende interesse for mursten. Er du blandt de 46%, der leder efter ejendomme – eller følger du blot markedet af interesse? EDC Erhverv Poul Erik Bech er, med 17 erhvervscentre, dine øjne og ører i hele Danmark, og vi kan hjælpe dig uanset hvor i Danmark, du er på jagt. Vi har lige nu 408 aktuelle investeringsejendomme til salg. Se et udpluk af de investeringsmuligheder, vi kan byde på lige nu, eller søg blandt alle ejendomme på:

edc.dk/erhvervsejendomme

GO

PÅ UDKIG EFTER NOGET HELT BESTEMT? Opret dine specifikke ønsker, så screener vi alle ejendomme for dig – og sender kun de ejendomme, der matcher dine krav. Opret dine ønsker på:

edc.dk/erhvervsoenske

18

GO


KØBENHAVN & OMEGN POSTNUMMER 1000-2950

KØBENHAVN K K --STUDIESTRÆDE STUDIESTRÆDE10 10& 10A

TIL SALG

KØBENHAVN K - STUDIESTRÆDE 10

TIL SALG

505 KVM UNIK BYEJENDOM – OPDELT I EJERLEJLIGHEDER Sag 18100785 Smuk fredet byejendom opført i 3 fulde etager samt udnyttet kælderetage og loftetager. Indeholder i høj kælder butik på 54 kvm. I stueplan (mezzanin), på 1. sal og på 2. sal tre vel-

indrettede lejligheder på 105 kvm, der indeholder 4 værelser, køkken og badeværelse med vaskesøjle. Øverst er der en charmerende taglejlighed i to plan, der indeholder 3 værelser, stort køkken/

alrum, badeværelse samt stort opholdsrum (registreret som pulterrum) på lejlighedens øverste etage. Kontant

kr. 22.850.000

33301000

SMUK, FREDET BYEJENDOM OPFØRT I 3 FULDE ETAGER Sag: 18100785 Ejendommen er beliggende i hjertet digt og udvendigt. I forbindelse med istandsættelaf København (Pisseranden). Ejendom er ifølge BBR sen har ejer ladet ejendommen opdele i ejerlejligopført i 1800 og fremstår i dag med pudsede facader heder. 505 KVM BYEJENDOM – OPDELT I EJERLEJLIGHEDER mod gadenUNIK og mod gården. Ejendommen indeholder høj kælder butik på 54

der indeholder 3 værelser, stort køkken/alrum, badeværelse samt stort opholdsrum (registreret som pulterrum) på lejlighedens øverste etage.

Afkast

Kontant

Ejendommen tidligere huset Københavns Sag 18100785der Smuk fredethar byejendom opført i 3 Universitet gennemgået en omfattende fulde etagerhar samt udnyttet kælderetage ogrenoveloftetaring samarbejdeimed Resultatet ger. i Indeholder høj Kulturstyrelsen. kælder butik på 54 kvm.erI en utrolig(mezzanin), smuk og velholdt ejendom stueplan på 1. sal og på både 2. sal indventre vel-

kvm. I stueplan (mezzanin), på 1. sal og 2. sal tre indrettede lejligheder på 105 kvm, derpå indeholder velindrettede lejligheder på 105 kvm, der indeholder 4 værelser, køkken og badeværelse med vaskes4øjle. værelser, vaskesøjle. Øverstkøkken er der og en badeværelse charmerendemed taglejlighed i to Øverst er der en charmerende taglejlighed to plan, plan, der indeholder 3 værelser, stort i køkken/

3,52%

Lejlighederne er udlejet på midlertidige tidsbegrænsede lejekontrakter. efter(registigalrum, badeværelse samt Lejen stort reguleres opholdsrum ningen nettoprisindekset. 3%. Næste gangetapr. streret isom pulterrum) på min. lejlighedens øverste 01.01.2018. ErhvervsLejen kan varsles efter erhvervsge. lejelovens §13, som dog ikke kan nedsættes. kr. 22.850.000

33301000 5858 8470

19


KØBENHAVN & OMEGN POSTNUMMER 2960-3670

KØBENHAVN NV - THORAVEJ 29

TIL SALG FULDT UDLEJET INVESTERINGSEJENDOM MED UDVIKLINGSMULIGHEDER Sag 18100688 Ejendommen er velbeliggende i Københavns Nordvest-kvarter, der er i stor udvikling, idet mange ældre bygninger rives ned eller ombygges til moderne erhvervs- eller beboelsesejendomme. Ved tomgang vil også denne ejendom fordelagtigt kunne ombygges til f. eks. hotel, hostel eller måske kontorhotel, der også vinder indpas i området i disse år. Ejendommen er opført i 1967 i 4 etager og fremtræder med gule facadesten og lange vinduesbånd. Taget er built up belagt med tagpap. Afkast

E

Kontant

4,7% kr. 105.000.000

5858 8470 VALBY - LANGAGERVEJ 7A

TIL SALG

D

BOLIGUDLEJNINGSEJENDOM BESTÅENDE AF 2 SEPARATE BYGNINGER Sag 18100692 Den ene bygning er opført i 1930. Bygningen og lejlighederne gennemgik i 2009-2010 en større istandsættelse med bl.a. nye termovinduer, bedre isolering, nye badeværelser og køkkener. I bygningen er der 2 boliger på 62 og 80 kvm samt 2 lejemål i kælder/sidebygning på 48 og 62 kvm.

Den anden bygning er opført i 2010. 2 boliger på 88 kvm med åbent køkken/ alrum, 3 værelser og stort badeværelse. 1. sals lejligheden har udgang til stor hjørnealtan og stuelejligheden har adgang til terrasse og have.

Afkast

Kontant

4,4%

5858 8470

20

kr. 12.025.000


Søg blandt alle ejendomme på edc.dk/erhvervsejendomme

VALBY - LANGAGERVEJ 6

TIL SALG

VALLENSBÆK - ALBERTSLUNDVEJ 63

D

D

BOLIGUDLEJNINGSEJENDOM PÅ STILLE VILLAVEJ, TÆT VED VIGERSLEV ALLÉ ST

VELBYGGET BOLIGKOMPLEKS MED 135 LEJEBOLIGER Sag 18100767 Ejendommen omfatter 5 boligblokke. De 5 blokke er en del af et større boligkompleks bestående af i alt 14 blokke. De her omhandlede 5 boligblokke er indrettet med 135 lejeboliger, mens de øvrige boligblokke er opdelt i ejerlejligheder, ejet af enkeltpersoner. Lejlighederne er hhv. 2 og 3 værelses på 68-107 kvm (jf. BBR). Alle lejligheder har indvendig altan samt bad og toilet. Badeværelserne er flisebeklædte og forsynet med enten badekar eller bruseniche. Ejendommens køkkener er elementkøkkener med skjulte installationer og naturlig udsugning fra aftræk i indvendig væg. Gulve er træparketgulve, lofter og vægge er malerbehandlede. Fælles vaskeri.

Sag 18100691 Ejendommen er roligt beliggende på stille villavej, med kort afstand til S-tog på Vigerslev Allé St. og Danshøj St. I ejendommen er der 4 boliger samt et udlejet kælderlejemål. De 3 boliger er 3 værelses lejligheder på mellem 76 og 83 kvm. Den sidste bolig er på 159 kvm i 2 plan og med nord-vestvendt altan, med udsigt ud over villakvarteret. Alle 4 lejligheder er flot indrettet med nyere badeværelse og køkken. Bag ved ejendommen forefindes stor græsplæne til beboernes fri afbenyttelse, samt 3 udlejede garager. Ejendommen er et småhus. Den er således ikke omfattet af tilbudspligt, ligesom lejen fastsættes efter regler om ”det lejedes værdi”. Afkast

4,27%

Kontant

TIL SALG

kr. 9.995.000

Afkast

5858 8470

2,41%

Kontant

kr. 136.000.000

5858 8470

HVIDOVRE - NORDHOLMEN 10

TIL SALG SALE AND LEASE BACK - MED SOLID LEJER Sag 18100489 Velbygget lager- og montageejendom med helt nyrenoveret kontorafdeling. Ejendommens areal på 3.590 kvm er fordelt på 3 bygninger, der indeholderhøjloftet lager på ca. 2.670 kvm samt en moderne kontorafdeling på ca. 750 kvm. Showroom 117 kvm og kælder 53 kvm. Grundareal 9.066 kvm. Ejendommen er fuldt udlejet på en 10 årig lejekontrakt, hvor lejer betaler alledriftsudgifter bortset fra vedligeholdelse af klimaskærm og administration. Kontant refusion kr. 980.000.

Afkast

D

Kontant

7,21% kr. 24.750.000

5858 8470

21


KØBENHAVN & OMEGN POSTNUMMER 2960-3670

RØDOVRE - ROSKILDEVEJ 301A

TIL SALG SMÅHUS MED ÉN LEDIG BOLIG TIL SALG I RØDOVRE Sag 18100664 Hjørneejendommen er på 372 kvm i krydset Roskildevej/Randrupvej meget tæt på Damhussøen. Ejendommens 372 kvm er fordelt på 3 etager, herudover fuld kælder på 124 kvm. Stueplan er udnyttet med 2 erhvervslejemål. Lejerne har fået tilladelse til at nedlægge væg ind til naboejendommen hvor de ligeledes er lejere i stueplan. 1 og 2. sal er udnyttet til beboelse med 4. stk. 2-værelses lejligheder - 2. stk. på 59 kvm og 2. stk. på 54 kvm. Heraf overtages 1. tv. på 59 kvm ledig for køber.

Afkast

E

Kontant

4,09% kr. 6.500.000

5858 8470 GENTOFTE - ÆRENPRISVEJ 15

TIL SALG

G

427 KVM SMÅHUSEJENDOM MED 6 LEJLIGHEDER TIL SALG I GENTOFTE Sag 18100730 Ejendommen er opført i 1939 i 2 etager plus en udnyttet tagetage der er inddraget i arealerne for to af lejlighederne på 1. sal, samt en fin, tør kælder. Der er foretaget løbende vedligeholdelse på ejendommen, der de seneste år

har fået udskiftet størstedelen af vinduerne, gennemgået taget, renoveret alle altaner og installeret fjernvarme. De 6 lejemål fordeler sig således: 4 stk. 2værelses lejligheder på 44-60 kvm, samt 2 stk. 4-værelses på henholdsvis 104 og 111 kvm.

Afkast

Kontant

4,7%

5858 8470

22

kr. 13.000.000


Søg blandt alle ejendomme på edc.dk/erhvervsejendomme

HELLERUP - HELLERUPVEJ 62

TIL SALG

E

SKØN HERSKABELIG INVESTERINGSEJENDOM I HELLERUP, FULDSTÆNDIG LEDIG FOR KØBER Sag 18100622 Grunden er på hele 1.434 kvm fordelt på to matrikelnumre. Der er 3 etager i ejendommen, plus udnyttet tagetage samt fuld kælder. Stuelejemålet 170 kvm fordelt på 4 værelser, med havestue og terrasse. 1. sal 129 kvm med 4 værelser og to terrasser. 2. sal 117 kvm med 3 værelser

og totalistandsat i forbindelse med tagrenoveringen i 2016. Ved tagrenoveringen har man også udnyttet 3. salen, ca. 50 kvm, der dog ikke er forsøgt godkendt til beboelse. Kælder på 170 kvm

Afkast

Kontant

3,81%

kr. 14.000.000

5858 8470 HELLERUP - STRANDVEJEN 155

TIL SALG PRÆSENTABEL EJENDOM UDEN TILBUDSPLIGT Sag 18100690 Ejendommen er opført i 1893 og omfatter 8 beboelseslejligheder og 2 erhverv. De 8 beboelser er hhv. 4 og 5 værelses herskabelige lejligheder med stue ensuite mod Strandvejen, smukke stuklofter og trægulve. Ejendommens gård er lagt sammen med nabogården. Ellers ligger ejendommen jo kun nogle få 100 m fra strand og vand. I kælderen er indrettet pulterrum til beboerne samt varmecentral. Bag ejendommens gårdareal er etableret et parkeringsanlæg med plads til 6 biler.

Afkast

D

Kontant

2,56% kr. 42.250.000

5858 8470

23


KØBENHAVN & OMEGN POSTNUMMER 2960-3670

HELLERUP - STRANDVEJEN 213, ST. 6

TIL SALG UDLEJET AFSKRIVNINGSBERETTIGET ERHVERVSEJERLEJLIGHED PÅ STRANDVEJEN Sag 18100440 Lejer er La Banca, der fungerer som et skiftende lokale, der kan bruges til afholdelse af selskaber, middage, pop-up events og andet kreativt. Ejendommen er opdelt i 6 erhvervsejerlejligheder, hvoraf nærværende har et fordelingstal på 184/715. Stueplan 184 kvm fremstår med et stort salgslokale, baglokale med køkken, opvask, lager samt afkølingsrum. I den højloftede kælder på 183 kvm er der bl.a. en stor bankboks, der benyttes til lejers arrangementer, herudover lager, toiletter og kontor. Afkast

F

Kontant

5,5% kr. 7.600.000

5858 8470 FARUM - HIRSEMARKEN 5

TIL SALG

INVESTERINGSEJENDOM MED GOD FINANSIERING OG BELIGGENHED Sag 11600338 Veludviklet og fuldt udlejet hjørneejendom udbydes til salg med et godt afkast. Ejendommen, der er opført i 2 plan med 2 fløje, har en god og synlig beliggenhed som hjørneejendom mod hovedvejen ind til Farum. Der er tale om en beliggenhed i et veludbygget erhvervsområde og

samtidig en nabobeliggenhed til Farum helt nye Silvan Byggecenter. Områdets kvaliteter og muligheder er hævet betydeligt efter gennemførelse af ny lokalplan.

Afkast

Kontant

7%

5858 8470

24

kr. 17.000.000


NORDSJÆLLAND POSTNUMMER 2960-3670

HILLERØD - SØNDRE JERNBANEVEJ 18D

TIL SALG

FREDERIKSSSUND - JERNBANEGADE 14

D

TIL SALG

D

EN AF HILLERØDS BEDST BELIGGENDE KONTORBYGNINGER UDBYDES NU TIL SALG

PROJEKTEJENDOM MED LEDIG BUTIK OG MULIGHED FOR OMBYGNING TIL CA. 464 KVM BOLIGER

Sag 34201111 Centralt beliggende med under 5 min. gang til Hillerød Station. Ejendommen er opdelt i 5 ejerlejligheder, hvoraf de 4 er udlejet. Der er et ledigt lejemål på 1. sal på ca. 207 kvm. I alt 1.539 kvm fordelt på stueetage på 348 kvm, første sal på 407 kvm, anden sal på 504 kvm, samt tagetage på 333 kvm. Endvidere kælderetage indeholdende fælles kantine/køkken på 111 kvm og med direkte udgang til udvendig kældertrappe i gavlen. Bagved bygningen er der indrettet to p-pladser i alt 20 stk. til kundeparkering.

Sag 34201153 Ejendommen med forbygning og bagbygning er bygget i 1860. Fra Jernbanegade er der en port til flisebelagt baggård med parkeringspladser og adgang til trappe, samt adgang til baghus og servicegaden med offentlige parkeringspladser. Stueetagen indeholder to butikslejemål, hvor det ene er udlejet til frisør og det andet er ledigt. Den ledige butik har indgangsparti med to store facadevinduer mod Jernbanegade. Fra indgangsdøren er der direkte adgang til stort butikslokale på ca. 100 kvm med loftshøjde på ca. 3 meter. Første sal er indrettet med en bolig på i alt 97 kvm.

Afkast

Afkast

4,58%

Kontant

kr. 24.850.000

5858 8472

6,90%

Kontant

kr. 5.500.000

5858 8472

HELSINGØR - KLOSTERGADE 1A-B + 3

TIL SALG 713 KVM INVESTERINGSEJENDOM I 1. PARKET I HELSINGØR Sag 11404005 Ejendommen Klostergade 1 A-B + 3 ligger på hjørnet af Klostergade og Stengade ved indgangen til Helsingørs gågadeområde og lige over for Helsingør Bycenter. Den omfatter 2 bygninger, erhvervs- og boligejendomme opført i henholdsvis 1986 og 1884 og er væsentligt ombygget i 1992, indeholdende 1 erhvervslejemål og 5 boliger. Bygningerne er opført i mursten og sadeltag med røde teglsten. Ejendommens facade i nr. 1 er pudset og malet, nr. 3 fremstår med facade i rødt tegl og pudset facade. Afkast

F

Kontant

5,25% kr. 12.300.000

5858 8472

25


REGION SJÆLLAND POSTNUMMER 4000-4990

NÆSTVED - ÅDERUPVEJ 78A

TIL SALG

KORSØR - JENS BAGGESENS GADE 5

TIL SALG

F

D

266 KVM EJERLEJLIGHEDSEJENDOM TIL INVESTERING

589 KVM BRUGER/INVESTERING/PROJEKT EJENDOM

Sag 47300657 Præsentabel investeringsejendom i den sydlige del af Næstved. Ejendommen er opdelt i ejerlejligheder og består af et beboelseslejemål og to erhvervslejemål. Boliglejemålet bebos af sælger og bliver ledigt til købers disposition. Det ene erhvervslejemål er udlejet til veldrevet kiosk. Det andet er udlejet til en cateringvirksomhed. Herudover er der på ejendommen en garage som anvendes af boliglejemålet. Bagved ejendommen er der parkering samt et grundstykke som vurderes at kunne udmatrikuleres til selvstændig matrikel med mulighed for opførelse af et dobbelthus.

Sag 47400084 Ejendommens 589 kvm, står p.t. tomme og kan af en kommende ejer enten benyttes til eget formål (kontor, lager eller mindre produktion), udlejning til en eller flere lejere eller udvikles til boligudlejningsejendom på 3-5 lejligheder. Udenomsarealerne er asfalteret og der er plads til 6-8 køretøjer på arealerne. Opvarmes med fjernvarme. Anvendelsesmulighederne er mange og ejendommen har tidligere været anvendt til Præstegård, Børnehave og senest base for Hjemmeværnet i Korsør (Er flyttet til Flådestationen). Ejendommen er beliggende centralt i Korsør tæt på Korsør Centrum. Der er mange forbipasserende køretøjer, så ejendommen bliver set af mange og har et mindeværdigt udtryk.

Afkast

Afkast

7,1%

Kontant

kr. 2.200.000

5858 8475 KORSØR - NYVEJ 12

11,80%

Kontant

kr. 1.350.000

5858 8676 TIL SALG

DIANALUND - STATIONSVEJ 1A+B

TIL SALG

D

910 KVM SPÆNDENDE BOLIGUDLEJNINGSEJD. - FULDT UDLEJET

Sag 47400049 Velholdt boligudlejningsejendom, beliggende på Nyvej i Korsør by. Ejendommen er fuldt udlejet. De 2 lejemål er på henholdsvis 140 kvm og 85 kvm. Ejendommen opvarmes med naturgasfyr. Til ejendommen hører fælles have med flisebelagt terrasse og træterrasse til 1. sals lejl. og kælderrum samt indkørsel til parkering til garage for 1. salen. Fra Korsør er der ca. 1 times kørsel til København

Sag 47400012 Statslig og imponerende udlejningsejendom midt i Dianalund by, med kun 3 min. gang til stationen. Ejendommen indeholder 13 boliger, der alle er udlejet. Opført i 1937 som statsligt plejehjem - i dag indrettet som beboelsesejendom. Grunden er på 8.156 kvm, der er opbevaringsrum til lejerne, stor fælles have samt egen skov! Lejlighederne fremstår gode og funktionelle og er løbende vedligeholdt.

Afkast

Afkast

7,95%

Kontant

5858 8476

26

E

209 KVM BOLIGUDLEJNINGSEJENDOM - FULDT UDLEJET

kr. 1.275.000

7%

Kontant

5858 8676

kr. 6.800.000


Søg blandt alle ejendomme på edc.dk/erhvervsejendomme

KALUNDBORG - HOVVEJEN 114

TIL SALG

KØGE - HØGEVEJ 7

TIL SALG

D

DEBBIES BED & BREAKFAST UDBYDES NU TIL SALG - 451 KVM

598 KVM INVESTERINGSEJENDOM MED SOLID LEJER

Sag 47400083 Debbies Bed & Breakfast består af 2 matrikler - "Søndergården", Hovvejen 114 og "Smedjen", Holbækvej 80. Søndergården er en hyggelig nedlagt landejendom fra 1886. Trods beliggenhed tæt ved vej, fornemmer man en landlig stemning på gården med en velholdt have, fritgående høns, geder, grise og katte. Alle værelser er holdt i en lys og enkel stil. Smedjen" ligger ca. 400 m fra Søndergården.

Sag 40301214 Investeringsejendom med solid lejer på frisk kontrakt med 6 års uopsigelighed. Nyere bygning på 598 kvm, der pt. er indrettet til autolakering. Lejer er en stor kæde med god økonomi. En regulær bygning med mange alternative anvendelser og god beliggenhed. Ejendommen er beliggende i et attraktivt erhvervsområde, tæt på Køge station og få min. til motorvejen mod København og Lolland Falster.

Afkast

Afkast

8,42%

Kontant

kr. 5.850.000

5858 8476 RINGSTED- HASLEVVEJ 24

6,05%

Kontant

kr. 4.200.000

5858 8473 TIL SALG

NÆSTVED - SMEDEVÆNGET 14

TIL SALG

D

483 KVM VELBELIGGENDE OG DELVIST UDLEJET ERHVERVSEJD.

974 KVM VELHOLDT INVESTERINGSEJENDOM - FULDT UDLEJET

Sag 47300633 Velbeliggende og delvist udlejet erhvervsejendom på Haslevvej i Ringsted. Ejendommen er opført som bungalow tag belagt med tagpap. Facaderne er hvidmalede og er løbende vedligeholdt. Ejendommen er indrettet som lyse og venlige kontorer. Der er egen parkering på ejendommen som deles af ejendommens lejere. 213 kvm er pt. udlejet. Sælger har ikke forsøgt at udleje de resterende 367 kvm. Disse forventes at kunne udlejes i niveauet kr. 450 - 500 pr. kvm. Her er tale om en veldisponeret ejendom som er ideel hvis man selv ønsker at en del af ejendommen, men den vil ligeledes være velegnet som investeringsejendom.

Sag 47300652 Ejendommen er fuldt udlejet til SSG skadeservice og er uopsigeligt indtil juli 2021. Ejendommen er opført i sandwich elementer med tagkonstruktion hvori der er rytterlys som er med til at give et godt og behageligt indeklima. Taget er belagt med ståltag. Grunden er delvist indhegnet og afskærmet med jordvold. Området hvor i ejendommen er beliggende er et ældre erhvervsområde hvor virksomhederne primært er inden for håndværk og produktion. Det forventes at området vil blive et mere attraktivt område med etablering af den nye omfartsvej som åbnes ultimo 2017. Dette vil betyde at man kan skære mellem 15 - 20 min. af tiden til motorvej mod København.

Afkast

Afkast

7,50%

Kontant

5858 8475

kr. 2.175.000

10,0%

Kontant

kr. 3.600.000

5858 8475

27


SYDJYLLAND POSTNUMMER 6000-7361

KOLDING - FABRIKSVEJ 18

TIL SALG

4.177 KVM INVESTERINGSEJENDOM Sag 60301080 Velholdt ejendom beliggende Koldings Sydlige industrikvarter i pænt udbygget område, og med kort afstand til motorvej. Ejendommen indeholder 4 gode lejemål med kendte lejere. Afkast

To af lejemålene på henholdsvis 720 kvm og 628 kvm kan overtages af køber hvis det ønskes. Ejendommen er på i alt 4.177 kvm, og fremstår velholdt og funktionel med fast rampesystem, porte

7,41%

samt befæstet indhegnet vendeplads samt med parkeringsareal. Området er i en god positiv udvikling. Kontant

kr. 10.700.000

5858 8478 KOLDING - HADERSLEVVEJ 30

TIL SALG 527 KVM INVESTERING BOLIG/ERHVERV Sag 60301027 Med beliggenhed på Haderslevvej, der er en af Koldings mest trafikerede indfaldsveje til byen, sælges yderst spændende fuldt udlejet investeringsejendom. Ejendommen er oprindelig opført i 1900 og væsentlig om/tilbygget i 1995 i 2 etager med udnyttet tagetage. Bygningen fremstår i pæn og velholdt stand. Indeholdende i alt 5 boliglejemål og 1 erhvervslejemål. Lejlighedernes størrelse varierer fra 40 kvm til 68 kvm og er alle veldisponeret. I løbet af de seneste 3 år er der foretaget fornyelser i ejendommen. Afkast

E

Kontant

5,91% kr. 7.500.000

5858 8478

29


SYDJYLLAND POSTNUMMER 6000-7361

KOLDING - ADELGADE 4

TIL SALG PRÆSENTABEL UDLEJNINGSEJENDOM I ADELGADE Sag 71000411 I forlængelse af gågadenettet, på én af Koldings attraktive handelsgader, finder man denne præsentable udlejningsejendom. Opført i 1900 og ombygget i 1994. Ejendommen og lejlighederne er løbende vedligeholdt, og indenfor de seneste par år er vinduespartiet i butikken blevet udskiftet samt facaden er blevet renoveret og malet. Ejendommen er på i alt 718 kvm fordelt på 3 beboelseslejemål og 1 erhvervslejemål. Den tilhørende have, der grænser op til Koldinghus benyttes af ejendommens lejere. Afkast

D

Kontant

5,67% kr. 5.800.000

5858 8482 AABENRAA - NYGADE 68A

TIL SALG

C

878 KVM INVESTERING BOLIG/ERHVERV Sag 62000753 Ejendommen er oprindelig opført i 1904/1911 og senest ombygget i 1992 indeholdende i alt 8 lejemål. Bygningsmassen består af et hovedhus ud mod Nygade, der indeholder i alt 7 Afkast

beboelseslejligheder i varierende størrelser. Lejlighederne fremstår alle i pæn og velholdt stand med lyst køkken og badeværelsesinventar. Bagbygningerne er udlejet til Aabenraa Kommune. Hoved-

7,12%

Kontant

5858 8479

30

bygningen fremstår med pudset facade og øvrige ydervægge er gule mursten. Bagbygningerne med pudset facade og tagdækning er pap. kr. 7.750.000


Søg blandt alle ejendomme på edc.dk/erhvervsejendomme

LØGUMKLOSTER - MARKEDSGADE 7

TIL SALG 348 KVM INVESTERING BOLIG/ ERHVERV Sag 62000748 I hjertet af Løgumkloster by sælges kombineret bolig og erhvervsejendom. Ejendommen indeholder 1 butik i stueetagen og 1 bolig beliggende på henholdsvis 1. sal og tagetagen. Udvendigt fremstår bygninger med pudset facade mod gaden, dekratag og vinduesrammerne er henholdsvis PVC og trærammer. Butiksvinduerne er alurammer. Overalt fremstår ejendommen i utrolig pæn og meget velholdt stand. I tilknytning til ejendommen er opført dobbelt garagebygning med tilhørende lager og vaskerum. Afkast

D

Kontant

16,21% kr. 1.175.000

5858 8479 EGERNSUND - SUNDGADE 17

TIL SALG

G

369 KVM BOLIGINVESTERING Sag 64100529 Pæn og velholdt boligudlejningsejendom udbydes nu til salg. Ejendommen er indrettet med 4 lejligheder, som alle er istandsat indenfor de seneste år. Der er nyere køkken og nyere badeværelse i alle lejligheder ligesom der er nyere gulvbelægninger i alle lejligheder. I gården bag ejendom-

men er der parkeringsmulighed ligesom der er redskabsrum til hver enkelt lejer. Ejendommen sælges fuldt udlejet. En ganske vedligeholdt ejendom i hjertet af Egernsund - ikke lang fra havnen og Flensborg Fjord.

Afkast

Kontant

8,5%

kr. 1.900.000

5858 8480

31


SYDJYLLAND POSTNUMMER 6000-7361

VOJENS - RÅDHUSCENTERET 25

TIL SALG 1.072 KVM INVESTERINGSEJENDOM Sag 62000584 I Rådhuscentret, der er beliggende i den vestlige del af Vojens, ligger størstedelen af Vojens handelsliv med 3 dagligvarebutikker, benzintank, optikere, apotek, materialist, tøjbutikker for damer og herrer, sko, isenkræmmer, frisør, cafe m.m. I centret er der rigtig gode parkeringsforhold ligesom adgangsforholdene er i top. Den samlede ejendom er udlejet til følgende lejere: Tøjhuset, Vojens Bøger og Papir - Ledigt lejemål (tidl. Sydbank) – skal udlejes.

Afkast

D

Kontant

12,56% kr. 3.700.000

5858 8479 ESBJERG - D. LAURITZENS VEJ 8

TIL SALG

ESBJERG N - DORNEN 6

TIL SALG

F

E

PÅ ESBJERG HAVN,SÆLGES FLEKSIBEL LOGISTIKEJENDOM

FULDT UDLEJET INVESTERINGSEJENDOM MED SOLID LEJER

Sag 67000481 Ejendommen består af en administrationsbygning i 2 etager på i alt ca. 1.000 kvm (bestående af fleksible kontorlokaler i stueplan samt store åbne arealer på 1. sal), en kantine på 104 kvm og en uopvarmet lagerhal på ca. 2.200 kvm med en god loftshøjde (5 m). Af hallen udgør ca. 841 kvm et overdækket perron- og rampeareal. Ejendommen ligger på 12.395 kvm lejet grund med attraktiv havneplacering.

Sag 67000842 Den indgåede erhvervslejekontrakt er uopsigelig fra lejers side indtil den 1. juli 2021. Erhvervsdelen er udlejet til SSG A/S, som er en landsdækkende skadesservice virksomhed. Erhvervsdelen består af ca. 230 kvm kontor- og personalefaciliteter og ca. 1.130 kvm lager- og produktionslokaler fordelt på flere haller. Dertil kommer et pænt stort udendørsareal på ca. 3.000 kvm. Til ejendommen hører også et parcelhus på 199 kvm.

Afkast

Afkast

12,65%

Kontant

kr. 9.500.000

5858 8481

8,25%

Kontant

kr. 5.900.000

5858 8481

VARDE - TØMRERVEJ 3

TIL SALG VELBELIGGENDE LAGER/ PRODUKTIONSEJENDOM PÅ 2.849 KVM - ER PT. OPDELT TIL 4 LEJERE Sag 67000724 Ejendommen er beliggende i Vardes sydlige erhvervsområde, som er et logistikmæssigt attraktivt område, hvor hovedvej 11 og 12 forbindes samt kun 10 min. kørsel fra motorvej E20. Ejendommen er opført i 1985, som en fleksibel lager-/produktionsejendom med gode, regulære haller og tilhørende administrationsafsnit. Lejemålene fremstår i almindelig vedligeholdelsesmæssig stand og er velegnet til mange former for lager og lettere produktion, engroseller handelsvirksomheder. Afkast Kontant

5858 8481

32

9,50% kr. 4.625.000


Søg blandt alle ejendomme på edc.dk/erhvervsejendomme

SKÆRBÆK - STOREGADE 38

TIL SALG

VEJLE - LADEGÅRDSVEJ 2/HJULMAGERVEJ 4A

TIL SALG

E

C

INVESTERINGSEJENDOM MED 4 LEJEMÅL CENTRALT I SKÆRBÆK

2 INVESTERINGSEJENDOMME MED ATTRAKTIV BELIGGENHED

Sag 67000655 Investeringsejendom på 794 kvm med 4 lejemål beliggende på Storegade 38 i Skærbæk. De tidligere banklokaler er på 429 kvm. Dernæst et ledigt kontorlejemål på 48 kvm, Det 3. lejemål er Butik Elin på i alt 237 kvm beliggende helt ud til parkeringspladsen. Nybolig Mægler har det 4. og sidste lejemål på ca. 80 kvm. Ejendommen sælges med en attraktiv forrentning på 16 % p.a.

Sag 71000518 Beliggende i populært industriområde med god tilgængelighed og god infrastruktur til både motorvej og Vejle centrum. Området er stort set udviklet og det er kun enkelte parceller, som ikke er bebygget. Der er tale om en stor lejespredning hvor der pt. er 25 lejere på Hjulmagervej og 17 lejere på Ladegårdsvej. Der foreligger detaljerede lejelister. Ejendommene sælges samlet. Kontakt EDC Erhverv for yderligere detaljer.

Afkast

Afkast

16%

Kontant

kr. 1.950.000

5858 8481

7,55%

Kontant

kr. 31.000.000

5858 8482

GRINDSTED - TREHØJEVEJ 5

TIL SALG VELBELIGGENDE INVESTERINGSEJENDOM PÅ 1.862 KVM MED ET GODT AFKAST Sag 71000486 Ejendommen er beliggende i et udbygget industriområde ved hoved indfaldsvejen til Grindsted by. Ejendommen er udlejet til CK Teknik A/S som har eksisteret siden 1987. Lejer har bundet sig på en lejekontrakt der tidligst kan opsiges til fraflytning 30.06.2022. I 2012 opførte man den nye hal med bl.a. gulvvarme og med 150 mm armeret betongulv og en loftshøjde i kip på 6,65 meter. Der er traverskran i begge haller. I forbindelse med hallerne er der ca. 250 kvm kontorer, arkiv, kantine samt mandskabsrum med toilet og badefaciliteter. Afkast

Kontant

8,37%

kr. 5.500.000

5858 8482 GRINDSTED - NØRREGADE 8

TIL SALG INVESTERINGSEJENDOM PÅ 1.191 KVM BUTIK/KONTOR PÅ VED NØRRE TORV Sag 67000723 I stueetagen ligger Handelsbanken og en nyligt åbnet Intersport-forretning, der begge fremtræder i meget præsentabel og indbydende stand, med lyst interiør og en behagelig loftshøjde på 3,2 m. På 1. salen er der udlejet til Job Team A/S, hvis lokaler ligeledes fremtræder i virkelig flot stand – som et lyst og moderne kontorlejemål med åbne kontorarealer, møderum og gode personalefaciliteter. Desuden 2 ledige kontorlejemål på hhv. 113 kvm og 253 kvm med potentiale til 3 gode boliger. Afkast

D

Kontant

8,85% kr. 6.100.000

5858 8481

33


MIDTJYLLAND POSTNUMMER 7400-8990

VIBY J - SKANDERBORGVEJ 202

TIL SALG

D

SOLID BOLIGUDLEJNINGSEJENDOM KAN OVERTAGES I SELSKABSHANDEL Sag 80202891 Ejendommen har et bebygget areal på 272 kvm og består af to matrikler med et samlet grundareal på 723 kvm. Bygningen består af 15 lejligheder og indeholder ifølge BBR-ejermeddelelsen et samlet boligareal på 916 kvm. Alle lejlighederne er med central fordelingsentré og indeholder eget

køkken, bad og toilet. Ejendommen indeholder tillige et uudlejet erhvervsareal på 224 kvm med udviklingspotentiale helt eller delvist til bolig. Alternativt kan erhvervslejemålet udlejes til kontor, klinik eller butik. Lejlighederne og opgang fremtræder generelt i pæn stand.

Afkast

Kontant

4,04%

kr. 27.900.000

5862 8484 HARLEV J - LILLERINGVEJ 50

TIL SALG ATTRAKTIV BOLIGUDLEJNINGSEJENDOM TIL INVESTERING Sag 80203651 I det idylliske Lillering finder vi Lillering gl. skole, som er en klassisk smuk rødstensejendom fra 1928. Ejendommen er i dag opdelt i 4 beboelseslejligheder, som alle er udlejede. Ejendommen består af en stor og attraktiv stuelejlighed på 121 kvm, samt tre lejligheder på 50-72 kvm. Ejendommen fremstår i god stand, og køber kan dermed overtage en investeringsejendom, som er veldrevet, og som giver 5% i startafkast. Lillering er en landsby beliggende 2 km. fra Harlev og 14 km. fra Rådhuspladsen i Aarhus. Afkast

D

5862 8484

34

Kontant

5% kr. 4.000.000


Søg blandt alle ejendomme på edc.dk/erhvervsejendomme

AARHUS C - SKT. CLEMENS TORV 17, ST. TH

TIL SALG

D

BUTIKSEJERLEJLIGHED PÅ STRØGET I AARHUS Sag 80203659 Skt. Clemens Torv ligger på Strøget/Søndergade med udsigt til Åen. Ejerlejligheden består af tre udlejningsenheder, hvoraf det største lejemål på 406 kvm er udlejet til Humac. Herudover består ejendommen af 2 lejemål, som er udlejet til restaurationsbrug. Lokalerne er hhv. 166 og 83

kvm. Begge lejemål har direkte adgang til Åen. Ejerlejligheden er en del af ejerforeningen Bropalæet, der er en yderst velholdt og præsentabel ejendom. Ejendommen passeres i gennemsnit af 45.000 mennesker dagligt, hvilket gør lejemålene særdeles attraktive, og tomgang teoretisk.

Afkast

Kontant

4,7%

kr. 30.000.000

5862 8484 SKALS - HOVEDGADEN 44

TIL SALG BOLIGUDLEJNINGSEJENDOM MED 6 LEJEMÅL I SKALS BYMIDTE Sag 75100178 Flot, klassisk rødstensejendom med sort bølgeeternit tag og hvide termotrævinduer beliggende på hovedgaden i Skals tæt ved gode indkøbsmuligheder. Ejendommen med 6 boliglejligheder, 2 på hver etage, fremtræder såvel indvendigt som udvendigt i god og vedligeholdt stand. Der er tale om en hjørneejendom, hvor der er 2 indkørsler til fint grusbelagt gårdmiljø med p-pladser. Beliggenheden og den gode standard har resulteret i lav lejerudskiftning med god efterspørgsel. Afkast

C

Kontant

5,46% kr. 4.900.000

5858 8483

35


NORDJYLLAND POSTNUMMER 9000-9990

AALBORG - STEEN BLICHERS GADE 7

TIL SALG

NØRRESUNDBY - SØVANGEN 5A-C

TIL SALG

D

VELBELIGGENDE SMÅEJENDOM MED 6 BEBOELSESLEJEMÅL PÅ ROLIG PLACERING I NØRRESUNDBY Sag 91203192 Alle boliger er lyse og tidsvarende, herunder med badværelser og køkkener af fornuftig standard. Derudover er der mulighed for parkering for lejer på et asfalteret areal foran ejendommen. Særligt 1. tv. venstre skiller sig ud, da dette lejemål har adgang til stor altan med udsigt over Limfjorden og Aalborg. Afkast

4,35%

Kontant

kr. 5.995.000

5858 8485

G

HJØRRING - FRILANDSVEJ 100

TIL SALG

SÆRDELES VELBELIGGENDE OG VELHOLDT BOLIGUDLEJNINGSEJENDOM Sag 91203285 Ejendommen, der indeholder 8 boliglejemål, er særdeles godt og centralt beliggende ved J.F. Kennedy Plads med få hundrede meter til banegård og busterminal. Endvidere kort afstand til midtbyens pulserende liv med butikker, cafeer og Limfjorden med Jomfru Ane Parken og havnebadet. Lejlighederne, som er 3 og 2 værelseslejligheder, er alle rigtigt godt indrettede og fremstår lyse og venlige, med trægulve der er lakerede og lyse lofter. Der er qua de mange vedligeholdelsesmæssige investeringer en negativ saldo på pgf. 18 b med kr. 1.060.758,- pr. 31.12.2016. Afkast

4%

Kontant

kr. 8.500.000

INVESTERINGSEJENDOM OPFØRT I ÅR 2006 - UDLEJET TIL ALDI Sag 91202139 Ejendommen der har et areal på 964 kvm fremstår overalt velholdt. Ejendommen er velindrettet til detailbutik og fremstår med lyse klinkegulve, hvidelofter og fast grundbelysning. Indretningen er med stort salgslokale, kontor, frokoststue, 2 toiletter, frost- og kølerum samt lager. Der er adgang for varelevering via rampe med direkte adgang til lageret. Der er gode parkeringsforhold. Afkast

5858 8485 HIRTSHALS - SKAGERAKVEJ 4

9,5%

Kontant

kr. 10.685.000

5858 8485 TIL SALG

BRØNDERSLEV - MALTVEJ 15

TIL SALG

1.071 kvm ledig butik til leje

G

INVESTERINGSEJENDOM I AKTIVT ERHVERVSOMRÅDE

Sag 91202074 Ejendommen indrettet med detailbutik anvendt af Netto, der er ved at opføre ny butik i området hvorfor de fraflytter ejendommen. Der er endvidere 2 store beboelseslejligheder på 138 kvm og 120 kvm. Udenomsarealet er asfalteret og udnyttet til parkeringsplads. Butikken er på 1.071 kvm og er indrettet med stort butikslokale med store vinduespartier mod gaden, lagerlokale, kontor, kantine og toilet.

Sag 91202768 Nærværende ejendom er beliggende i aktivt erhvervsområde i Brønderslev – med naboer som Brønderslev Synshal, Active Sportswear, Brønderslev Stål m.fl. Ejendommen er i dag udlejet til Brønderslev Kommune, som anvender ejendommen til Unge- og Jobcenter (primært kontor- og kursusformål). Ejendommen fremstår generelt præsentabel og velvedligeholdt.

Afkast

Afkast

10,63%

Kontant

5858 8485

36

C

BLANDET DETAIL- OG BEBOELSESEJENDOM

kr. 2.650.000

8,01%

Kontant

5858 8485

kr. 1.750.000


Søg blandt alle ejendomme på edc.dk/erhvervsejendomme

HJØRRING - HEDEVOLD 1

TIL SALG

ATTRAKTIVT BELIGGENDE INVESTERINGSEJENDOM MED JYSK A/S SOM LEJER Sag 91203052 Ejendommen er beliggende på en hjørnegrund med stor synlighed ud til Frederikshavnsvej, der er hovedindfaldsvejen fra motorvejen og ind til Hjørring. Ejendommen er opført i 2004 og er i 2017 ombygget således, at JYSK A/S nu er ene lejer i ejendommen. Lejemålet udgør 1.706 kvm flot

og højloftet butik, 116 kvm uopvarmet lager samt halvtag på 50 kvm. Ejendommen kan erhverves ved køb af anparterne i selskabet ”Ejendomsselskabet Hedevold 1 ApS”. Højt afkast på investeret kapital.

Afkast

Kontant

6,75%

kr. 19.275.000

5858 8485 BROVST - KIRKEGADE 21

TIL SALG

THISTED - KONGENSGADE 3A - 3B

TIL SALG

E

FULDT UDLEJET INVESTERINGSEJENDOM MED CENTRAL PLACERING NÆR BYENS HANDELSLIV

D

CENTRALT BELIGGENDE EJENDOM MED 11 BEBOELSESLEJEMÅL

Sag 91202934 Særdeles centralt med nærhed til byens handelsliv herunder dagligvare–/ og specialbutikker indenfor få hunderede meter. Ialt 7 lejemål fordelt på 6 boliger og 1 erhvervslejemål. Hovedhuset er indrettet med erhvervsdel i stueplan udlejet til Frk. Nedergaard og bolig på 1. salen. Herudover 3 boliger i sidebygningen og 2 boliger i bygning 3.

Sag 91203220 Ejendommens samlede areal til beboelse andrager idag 580 kvm, hvor til kommer vakant areal i stuen. Her til kommer uudnyttet tagrum placeret på ejendommens 3. sal. Ejendommen er ombygget i 1975 og fremstår i dag med pæn facade af røde teglsten, tagbelægning af ældre cementsten og med vinduer og døre af plast. Boligerne er alle fordelt på henholdsvis 2 étværelses- og 9 toværelseslejligheder.

Afkast

Afkast

7,08%

Kontant

5858 8485

kr. 4.250.000

5,50%

Kontant

kr. 5.150.000

5858 8485

37


ADVOKATENS HJØRNE

3 TING, DU SKAL HOLDE ØJE MED I 2018 Med et nyt år følger en ny lovpakke og udmøntningen af tidligere års lovændringer. Blandt andet kan nævnes ændringerne i beskatningsgrundlaget samt moms ved salg af fast ejendom, som allerede har fået en del opmærksomhed. Af andre emner, der i det daglige kommer til at trænge sig på, er den praktiske håndtering af persondata, investering i og værdiansættelse af tidligere andelsboligforeningsejendomme samt opfyldelse af tilbudspligt – igen.

• Behandling af persondata Når der handles investeringsejendomme følger der ofte persondata med data, der er beskyttet af den nye forordning. Persondataforordningen beskytter fysiske personer samt interessentskaber. Andre selskaber og juridiske personer er ikke omfattet af forordningen og skal orienteres om et ejerskifte m.v. som hidtil. Ved udlejningsejendomme fremgår der ofte personoplysninger f.eks. af lejekontrakterne i form af navn, adresse, ægteskabsforhold og lignende, og når oplysningerne går fra at skulle behandles hos én ejer til at skulle behandles hos en ny ejer, skal lejerne informeres herom. Efter forordningens ikrafttræden den 25. maj 2018 er det ikke længere tilstrækkeligt at sende en meddelelse om, at der er sket en ændring af ejerskabet. Fremover skal de berørte lejere ligeledes have oplysning om, hvem der for fremtiden behandler personoplysningerne og til hvilket formål m.v. En omstrukturering af et ejende selskab kan også udløse orienteringspligten.

Anne Louise Husen - Partner

38

For at imødegå forordningens forpligtelser, kan man med fordel allerede nu udarbejde en standardklausul herom til brug for nye lejeaftaler samt andre tilfælde af lejerskifte, f.eks. i tilfælde af afståelse. Persondataforordningen indeholder endvidere en mængde detailregulering, der vil få betydning for den praktiske håndtering af handel med udlejningsejendomme. For eksempel skal der foretages en videregående screening for persondata i det materiale, der tilgår køber, herunder lejerne i forbindelse med opfyldelse af tilbudspligt. Sideløbende med forordningen afventes færdigbehandlingen af lovforslag nr. 68 af 25. oktober 2017 til en ny persondatalov, der giver fysiske personer en endnu bedre beskyttelse end selve forordningen. Indholdet heraf samt den nærmere håndtering i praksis forventes først klarlagt efter ikrafttræden.

Katja Paludan - Partner


TEMA Investeringsmarkedet i 2018

• Tvangssalg af tidligere andelsboligforeningers ejendomme Højesteret afklarede i efteråret, at tidligere andelshavere først overgår til at være lejere på det tidspunkt, hvor andelsboligforeningens ejendom bliver overdraget til anden side og ikke allerede på tidspunktet for konkursdekretets afsigelse. Dermed er der gjort op med en af uklarhederne og endda på en sådan måde, at det er håndterbart i praksis. Retsstillingen for de tidligere andelshavere i tilfælde af tvangssalg af andelsboligforeningens ejendom, hvor andelshaverne overgår til at være lejere efter ABL § 4, er ved at blive klarlagt ved domstolene. Sagen om A/B Klostergården er senest i Ankenævnet afgjort således, at vilkårene er fastsat efter lejelovgivningens deklaratoriske regler, herunder at den indvendige vedligeholdelse påhviler udlejer, at lejen fastsættes efter reglerne om omkostningsbestemt leje, og at der kun kan opkræves depositum og forudbetalt leje hos de tidligere andels-

havere, såfremt der foreligger en aftale herom. Om domstolene følger dette udgangspunkt, må tiden vise. Flere væsentlige aspekter med betydning for værdiansættelsen af andelsboligforeningens ejendom henstår dog fortsat ubesvarede. For eksempel om der ved tvangssalg kan opkræves fri leje (i andre tilfælde end ejendomme, der er taget i brug efter 1. januar 1992), om der kan opkræves leje efter BRL § 5, stk. 2, og om den nye ejer kan kræve lejeforhøjelse for de forbedringer, der er foretaget af de tidligere andelshavere. I kølvandet på sagen om Klostergården og de mange andre tidligere andelsboligforeningers ejendomme, der ligeledes er handlet, må det forventes, at disse spørgsmål dukker op. Hvorvidt det kommende lovforslag, der forventes i december, gør op med alle problematikkerne, er endnu uklart.

• Digital kommunikation bliver udgangspunktet Af lejelovens § 4, stk. 2, i dens nuværende form følger, at lejer og udlejer kan aftale, at der skal anvendes digital kommunikation i beboelseslejeforholdet således, at meddelelser kan sendes via eksempelvis e-mail eller SMS, hvor lejeloven stiller krav om skriftlighed. En sådan aftale indskrives ofte i lejekontraktens § 11 eller aftales efterfølgende. Endvidere har der været usikkerhed om, hvorvidt tilbudspligten kan opfyldes digitalt. Udgangspunktet for private beboelseslejemål bliver ifølge det fremsatte lovforslag fremadrettet modsat, således som tilfældet er for erhvervslejemål, nemlig at man kan opfylde lejelovgivningens krav om skriftlighed ved at anvende digital kommunikation. Særligt for beboelseslejemålene gælder dog, at såfremt udlejer eller lejer er fritaget for digital post, gælder dette udgangspunkt dog ikke, ligesom udlejers opsigelse efter lejelovens § 87 og betalingspåkrav efter lejelovens § 93 fortsat kun kan ske ved brug af papirbrev.

Med lovændringen lettes kommunikationen mellem lejeforholdets parter således betydeligt, og usikkerheden omkring opfyldelse af tilbudspligten fjernes, hvilket bringer lejelovgivningen et - om end lille - skridt i den rigtige retning med hensyn til den digitale udvikling. Dog kan begge parter ifølge lovforslaget, som det ser ud i skrivende stund, opsige adgangen til at anvende digital kommunikation i lejeforholdet med 1 måneds varsel. Dermed medfører det ved den enkelte lejers opsigelse samme administrationsbyrde som nu – og usikkerheden omkring opfyldelse af tilbudspligten digitalt genopstår. Loven forventes at træde i kraft den 1. januar 2018. For allerede eksisterende beboelseslejeaftaler gælder loven dog først fra den 1. januar 2019.

Yderligere er det i lovforslaget præciseret, at tilbudspligten kan opfyldes digitalt, f.eks. per e-mail, ved udlevering af et USB-stik eller via digital platform.

39


TAL PÅ INVESTERING

Michael Thodsen EDC Erhverv Poul Erik Bech København Tlf. 5858 8470

MARKEDET FOR BOLIGUDLEJNINGSEJENDOMME I en tid med forsat højkonjunktur og stor efterspørgsel efter boligudlejningsejendomme, har flere og flere investorer fået øjnene op for ejendomsinvesteringer med lidt højere risiko, herunder f.eks. ejendomme med en mere provinsiel beliggenhed, større andel af erhverv eller med stort udviklingspotentiale i form af f.eks. byggeretter, moderniserings- og konverteringsmuligheder. Det store behov, der er for at finde egnede investeringer i et samfund, hvor milliarder placeres til nulrente, har vist sig at have en stor betydning for markedet for boligudlejningsejendomme. Flere års lave renter og stor efterspørgsel presser afkastkravene ned, ikke kun i de store byer, men generelt over hele landet. I København er afkastkravet nu helt nede i niveauet 3,75% på nyere boligudlejningsejendomme og omkring 4% for fuldt udviklede ældre boligudlejningsejendomme. BOLIGUDLEJNINGSEJENDOMME ER FORTSAT HOT Boligudlejningsejendomme er noget af det hotteste i øjeblikket. Det er klart den ejendomstype der handles hurtigst på markedet, og der går typisk ikke lang tid fra en ejendom er

40

udbudt offentligt, til vi har én eller flere købere. Nogle ejendomme når ikke gang i udbud, før vi har fundet en køber til ejendommen i enten eget netværk eller blandt kendte aktører på ejendomsmarkedet. Nogle få steder i landet er markedslejen stadig stigende, men flere steder, som eksempelvis i København, oplever vi, at markedslejen har været nogenlunde uændret det sidste års tid. Dette må alt andet end lige kunne tilskrives de sidste mange års stigninger i markedslejen og at man nu har fundet et niveau der passer til markedet. Vi oplever ligeledes at den lejedes værdi er steget væsentligt de seneste par år. STØRST EFTERSPØRGSEL EFTER MODERNISERINGSPOTENTIALE Vi oplever især at ældre boligudlejningsejendomme med stort moderniseringspotentiale er populære og dette gælder for store dele af landet. Der er også stor interesse for nyere boligudlejningsejendomme især hvis de ligger i de større byer og stationsnært. Afkastniveauet er naturligvis lavere på de nyere ejendomme, som ikke indeholder samme risikofaktorer.


MARKEDSLEJE Tal er baseret på ejendomme med god beliggenhed samt moderne/tidssvarende byggestil og faciliteter.

Nyere boligudlejningsejendomme Fuldt udviklede ældre boligudlejningsejendomme

Kilde: EDC Erhverv Poul Erik Bech, estimater 1. oktober 2017

1.100

1.250

Aalborg

1.400

1.650

Aarhus

1.200

Trekantområdet

1.350

Odense

1.000

1.100

Vest - og sydsjælland

1.250

1.400

Østsjælland

1.500

1.700

Nordsjælland

1.650

1.950

København

AFKASTKRAV I PROCENT Tal er baseret på ejendomme med god beliggenhed samt moderne/tidssvarende byggestil og faciliteter. Kilde: EDC Erhverv Poul Erik Bech, estimater 1. oktober 2017

Nyere boligudlejningsejendomme

Ældre boligudlejningsejendomme

Fuldt udviklede ældre boligudlejningsejendomme

KØBENHAVN

3,75

2,00

4,00

NORDSJÆLLAND

4,50

4,25

4,50

ØSTSJÆLLAND

4,75

4,50

5,00

VEST- OG SYDSJÆLLAND

5,25

5,50

6,00

ODENSE

4,50

4,00

4,50

TREKANTOMRÅDET

5,00

5,25

5,50

AARHUS

4,00

2,50

3,75

AALBORG

4,25

3,00

4,00

Ejendomme, som er taget i brug efter 1.1. 1992 og omfattet af reglerne om fri huslejefastsættelse i henhold til BRL § 15 A m.fl.

Ejendomme, som er reguleret efter BRL og Lejelovens bestemmelser om omkostningsbestemt husleje. Reguleret efter BRL § 5, stk. 1., med udviklingspotentiale

Ældre boligudlejningsejendomme uden yderligere potentiale for huslejestigninger via moderniseringer efter BRL § 5, stk. 2

Pilene er udtryk for EDC Erhvervs forventninger for udviklingen på 3-6 md’s sigt

41


TAL PÅ INDUSTRI

INDUSTRIMARKEDET Markedet for lager- og produktionsejendomme er stadig i fremgang og antallet af ledige lokaler er det laveste i otte år. Det er ikke overraskende at andelen af ledige lokaler i % af bygningsbestanden er helt nede på 2,3%. Det stemmer godt overens med de positive takter, vi ser i Køber-/Lejerkartoteket, hvor vi det seneste år har oplevet en stigning på næsten 30% i antallet af virksomheder og investorer på jagt efter lager- og produktionsejendomme. Flere virksomheder udvider og har derfor brug for mere plads, og vi ser nu også flere investorer, der har fået øjnene op for det højere afkast, der er på denne type ejendomme. HØJ EFTERPSPØRGSEL FØRER TIL NYBYG Det lave udbud af ledige lokaler, får flere virksomheder til at overveje at bygge nyt. Flere steder i landet ser man at byggeriet af nye, store industriejendomme er i gang. Alene i sidste kvartal af 2016 steg massen af industribygninger med 500.000 kvadratmeter. Virksomhedernes krav til lager- og produktionsejendomme kan være meget specialiserede og mange virksomheder bor i dag i utidssvarende ejendomme fra 70’erne, som er svære at bygge om til nutidens krav. For et stigende antal virksomheder bliver det derfor et spørgsmål om at rive ned og bygge nyt, eller finde en helt ny lokalitet. Den høje efterspørgsel er noget der opleves i hele landet. Men især i områder som Midtjylland og Syddanmark er der, i det seneste år, sket et fald i udbuddet af ledige industriejendomme. Riften om lager- og produktionslokaler skyldes bl.a. det voksende behov for opbevaringsmuligheder i forbindelse med at e-handelen vinder frem, hvilket stiller større krav til effektive lagerfaciliteter. Inden for lettere industri og montage ses der en stigende efterspørgsel efter lejemål, der opfylder gældende krav til bl.a. udsugning, ramper og moderne velfærdsfaciliteter. Endvidere oplever vi, at markedet især efterspørger højloftede lejemål med gode faciliteter som f.eks. rampeanlæg og med fokus på god infrastruktur, med kort afstand til nærmeste motorvejstilkørsel. Da der er ubalance mellem den lave mængde velbeliggende ledige lejemål og den stigende efterspørgsel, er dette med til, at vi oplever en tendens til stigende lejepriser.

Mark Pedersen EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg Tlf. 58 58 8485

42


AFKASTKRAV I PROCENT 7,50%

Vest- og Sydsjælland

7,25%

Trekantområdet

Tal er baseret på ejendomme med god beliggenhed samt moderne/tidssvarende byggestil og faciliteter. Kilde: EDC Erhverv Poul Erik Bech, estimater oktober 2017

MARKEDSLEJE Den opnågelige leje i kr. pr. kvm pr. år inkl. driftsomkostninger i det nuværende marked. Kilde: EDC Erhverv Poul Erik Bech, estimater oktober 2017

400

7,00%

Aalborg Nordsjælland

400

575

Aarhus

Nordsjælland

7,00%

7,00%

375

Østsjælland

Trekantomtådet

375

Odense

550

København

500

500

Vest- og Sydsjælland

Østsjælland

Odense

LEDIGE INDUSTRILOKALER I KVM Kilde: Tal for ledige erhvervslokaler stammer fra Ejendomstorvet-ED statistik oktober 2017

7,00%

2017

Aalborg

801.700

Aarhus

244.600

Region Nordjylland

Region Midtjylland

Fyn

Sydjylland

181.000

244.100

Region Sjælland 404.100

København

Region Hovedstaden

7,00%

2016

466.700

7,00%

2016

43


TAL PÅ DETAIL

Frank Heskær Retailchef EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus Tlf. 5858 8484

DETAILMARKEDET Hvis man ser på detailudviklingen i Danmark, både hvad angår lejeniveauer og afkastkrav, er markedet særdeles varmt i København og Aarhus. Dette skyldes bl.a. at afkastet i de Europæiske storbyer er pressede, og dermed er Danmark fortsat interessant at investere i. Godt nok er afkastkravene, hovedsageligt i København, ved at være ret langt nede. Til gengæld er der fortsat interessante afkast at hente i flere af de større danske byer. Fx ser vi i Aalborg et afkastkrav på 4,75% samt et niveau i Odense på 5%. På brugersiden ser vi flere og flere internationale brands etablere sig i Danmark, ligesom de kæder, der har været her i en kortere periode, nu er klar til yderligere ekspansion. Dette sker naturligt nok i forhold til bystørrelser. Det betyder også, at lejeniveauerne, på de allerbedste beliggenheder, er stigende. Til gengæld er polariseringen også blevet tydeligere. Man skal ikke mange hundrede meter væk fra de primære områder, før udlejningsniveau og tomgang er væsentligt udfordret. Tomgangsniveauet forbliver dog på samme niveau som for et år siden, hvilket kunne tyde på, at forbrugerne stadig værdsætter den fysiske butik. NYE BRANCHER EFTERSPØRGER LOKALER Der er store forskydninger i markedet. Nogle af de større dagligvarebutikker har lukket en del butikker, hvilket har givet mange ledige kvadratmeter. Yderligere står vi i en situation, hvor e-handelen vinder frem, hvilket igen kunne resultere i, at flere butikker ser sig nødsaget til at lukke.

44

På positivsiden ligner det dog ikke at detailmarkedet er synderligt påvirket, da vi samtidig oplever at andre brancher vinder frem og konverterer de ledige kvadratmeter. Fx ser vi at Food & Beverage markedet er i heftig vækst, og efterspørger lokaler, gerne i større byer, som aldrig før. Derudover er der kommet flere og større motions- og fitnesskoncepter til, og et større fokus på Danmark fra de større internationale butikskæder. På negativsiden tæller at mange af disse ”nye aftagere” kommer fra et noget lavere huslejeniveau, og derfor sætter lejeniveauet under pres. INNOVATION HOLDER MARKEDET ATTRAKTIVT Vi ser også en manifestering af de toneangivende detailhandlere indenfor udvalgsvarer. Magasins comeback i Aalborg, Bestsellers Rømerhus i Aarhus, og senest H&M’s Arket i København er gode eksempler herpå. Et meget spændende område er det skred, der sker i branchen. Stormagasinet Salling udvikler ”The Rooftop”, Illum udvikler restaurantområde på et kvalitativt højt niveau, flere butikstyper har implementeret cafeområder, og generelt ser vi en udvikling, der er præget af stor kreativitet og innovation, hvilket må ses som meget positivt, efter en årrække med pris som den vigtigste faktor. Forbrugerne kræver mere end lave priser, og dagligvarediscount udvikles derfor og bliver større samt indeholder flere specialhandelsprodukter.


AFKASTKRAV I PROCENT Tal er baseret på ejendomme med god beliggenhed samt moderne/tidssvarende byggestil og faciliteter.

7,00%

6,75%

Nordsjælland

Kilde: EDC Erhverv Poul Erik Bech, estimater oktober 2017

MARKEDSLEJE

Vest- og Sydsjælland

Den opnågelige leje i kr. pr. kvm pr. år inkl. driftsomkostninger i det nuværende marked. Kilde: EDC Erhverv Poul Erik Bech, estimater oktober 2017

4.500 6,25%

Aalborg

Trekantområdet

8.000

2.600

Aarhus

2.900 6,00%

5,00%

Trekantområdet

Østsjælland

Nordsjælland

20.000

1.800

5.000

Vest- og Sydsjælland

Odense

København

3.000

Østsjælland

Odense

LEDIGE DETAILLOKALER I KVM Kilde: Tal for ledige erhvervslokaler stammer fra Ejendomstorvet-ED statistik oktober 2017

4,75%

175.700 89.600

Region Nordjylland

Sydjylland

Fyn

Region Midtjylland

72.600

95.400

Region Sjælland

København

2017

145.300

Aarhus Region Hovedstaden

3,75%

2016

135.100

4,50%

2016

Aalborg

45


TAL PÅ KONTOR

AFKASTKRAV I PROCENT 7,50%

Vest- og Sydsjælland

Tal er baseret på ejendomme med god beliggenhed samt moderne/tidssvarende byggestil og faciliteter. Kilde: EDC Erhverv Poul Erik Bech, estimater oktober 2017

MARKEDSLEJE 7,00%

Den opnågelige leje i kr. pr. kvm pr. år inkl. driftsomkostninger i det nuværende marked.

Nordsjælland

Kilde: EDC Erhverv Poul Erik Bech, estimater oktober 2017

6,75%

1.100

Trekantområdet

Aalborg

1.600

1.200

Aarhus

6,50%

1.050

Østsjælland

Nordsjælland

2.350

900

Trekantområdet

1.150

København

Vest- og Sydsjælland

Odense

1.250

Østsjælland

Odense

6,00% LEDIGE KONTORLOKALER I KVM Kilde: Tal for ledige erhvervslokaler stammer fra Ejendomstorvet-ED statistik oktober 2017

2016

Aalborg

2016

2017

5,50% 890.800

Aarhus

110.400

Region Nordjylland

308.800

213.200

Region Midtjylland

Sydjylland

154.400

46

Fyn 85.400

4,00%

Region Sjælland

København

Region Hovedstaden

4,50%


MartinB. B.Mikkelsen Mikkelsen Martin EDCErhverv ErhvervPoul PoulErik ErikBech BechAalborg Aalborg EDC Tlf.5858 58588485 8485 Tlf.

KONTORMARKEDET KONTORMARKEDET Menshovedstadsområdet hovedstadsområdetlænge længehar harværet væretden denmest mestpopulære populære Mens placeringfor forvirksomheder, virksomheder,har haren enanden andendel delafaflandet landetnu nusneget sneget placering sigop oppå påsiden sidenafafKøbenhavn. København.Med Medetetfald faldpå på1,9% 1,9%det detseneste seneste sig i udbuddetafafledige ledigekontorlokaler kontorlokaleri Nordjylland, i Nordjylland,ligger liggerNordNordåråri udbuddet jyllandpå påandenpladsen andenpladsenover overde deregioner, regioner,som somhar haroplevet oplevetdet det jylland størstefald faldi andelen i andelenafafledige ledigelokaler lokaleri % i %afafbygningsbestand bygningsbestandpå på største årsbasis. årsbasis. Hovedstadsområdetligger liggerfortsat fortsatøverst øverstpå pålisten listenover overvirksomvirksomHovedstadsområdet hedernesvalg valgafafplacering. placering.Her Herser servivietetfald faldi tomgangsproceni tomgangsprocenhedernes ten––alene alenedet detseneste senesteårårpå påover over182.000 182.000kvm kvm- -svarende svarendetiltil ten 2,1%i af i afden densamlede samledebygningsbestand. bygningsbestand. 2,1% NYEFLYTTEMØNSTRE FLYTTEMØNSTRERYKKER RYKKERDEN DENOPTIMALE OPTIMALEBELIGBELIGNYE GENHED GENHED Detafspejles afspejlestydeligere tydeligerei markedet, i markedet,atatvirksomhederne virksomhederneflytter flytterfor for Det arbejdskraftenog ogikke ikkeomvendt. omvendt.I en I entid tidmed medmangel mangelpå påkvalifikvalifiarbejdskraften ceretarbejdskraft, arbejdskraft,ererkravene kravenetiltilarbejdspladsen arbejdspladsenetetvæsentligt væsentligt ceret elementi iatattiltrække tiltrækkede derigtige rigtigemedarbejdere. medarbejdere.Dette Dettegælder gælder element isæri iforhold forholdtiltilbeliggenheden, beliggenheden,hvor hvornye nyeflyttemønstre flyttemønstrerykker rykker især

grænsernefor forden denoptimale optimalebeliggenhed. beliggenhed.Denne Dennetendens tendenserervel vel grænserne mærkeikke ikkekun kungældende gældendehos hosmine minekolleger kollegeri Hovedstaden, i Hovedstaden, atatmærke meni høj i højgrad gradogså ogsågældende gældendei provinsen. i provinsen. men Fxser servivii Nordjylland i Nordjyllandstadig stadigetetrelativt relativthøjere højereafkast afkastend endhvad hvadvivi Fx seri landets i landetsandre andrestore storebyer. byer.Det Dethøjere højereafkast afkastog ogetetmarkedsmarkedsser leje,der derfortsat fortsatligger liggerpå påetetfornuftigt fornuftigtniveau niveaugør gøri høj i højgrad, grad,atatflere flere leje, investorerskæver skævertiltilkontorejendomme, kontorejendomme,som sometetalternativ alternativtiltil fxfxinvestorer boligudlejningsejendomme. boligudlejningsejendomme. VIRKSOMHEDEREFTERSPØRGER EFTERSPØRGERFLEKSIBILITET FLEKSIBILITET VIRKSOMHEDER Denstigende stigendeefterspørgsel efterspørgselpå påkontorlokaler kontorlokalerfår fårflere flerevirksomvirksomDen hedertiltilatattænke tænkenyt. nyt.ViViser seroftere oftereog ogoftere, oftere,atatvirksomheder virksomheder heder indgårkontrakter kontrakterom omkontorlokaler, kontorlokaler,som somfaktisk faktiskererstørre størreend enddet det indgår behov,de dehar harpå påkort kortsigt. sigt.For Fornogle, nogle,især isærstørre størrevirksomheder virksomheder behov, ogIT-firmaer, IT-firmaer,handler handlerdet detom, om,atatde dehar harvækstplaner, vækstplaner,så såde de og gernevilvilfremtidssikre fremtidssikreså såde deundgår undgårendnu endnuen enflytning flytningom ometetpar par gerne år.For Forandre andrehandler handlerdet detom, om,atatdet detererblevet blevetsværere sværereatatfinde finde år. lokalerpå pågrund grundafafopsvinget. opsvinget. lokaler

Skaldu duhave haveaktuelle aktuellenøgletal nøgletaltilsendt tilsendtpr. pr.mail? mail?Tilmeld Tilmelddig digpå: på: Skal

edc.dk/erhverv/tilmeld edc.dk/erhverv/tilmeld

GO GO 4747


TEMA Investeringsmarkedet i 2018

FREMTIDENS BOLIG SKAL RUMME STOR DIVERSITET ”Det handler om, at vores arkitektur skal gøre en forskel for de mennesker, som bruger den. Vi lever et komplekst liv, og det skal vores boliger reflektere,” konstaterer Kim Risager, senior partner hos Arkitema Architects. Boligen sætter rammen for vores hverdag og skal rumme mange former for samvær og aktivitet. Ifølge Kim Risager skal fremtidens boligkvarterer rumme stor diversitet, så vores forskellige boligbehov eksisterer i nærområdet. ”Vi vil se en tendens til, at folk vil blive i deres nærområde, så vidt omgivelserne tillader det. Et boligkvarter skal ikke bare bestå af én slags boliger, men skal bygges efter vores skiftende livsmønstre, relationer og behov. Om man er gift, skilt eller studerende skal man kunne bo i området,” siger Kim Risager.

48

ÆLDRE OG NYT FORENES En tendens, man i stigende grad ser i byggeprojekter, er bevaringen og integreringen af ældre og unikke bygninger. I Risskov ved Aarhus skyder en ny bydel op omkring de mere end 150 år gamle Bindesbøll bygninger. Visionen for den nye bydel, Bindesbøll Byen, er at skabe et boligområde, der på én gang nytænker området og som samtidig smelter sammen med de bevaringsværdige bygninger på en respektfuld måde. ”Bindesbøll bygningerne er bevaret, fordi de fortæller en historie, der er vigtig for området,” forklarer Kim Risager og fortsætter: ”De bedste nye boligområder opstår, når man kombinerer nye bygninger med unikke ældre områder og bebyggelser. Det skaber en stemning og et miljø, der ellers ville tage lang tid at opbygge.”Samtidig vokser Bindesbøll Byen frem omkring den


EDC har egen projektafdeling der hjælper med planlægning, opførsel og efterfølgende udlejning/salg af projektboliger. Har du brug for sparring omkring jeres byggeprojekt? Kontakt EDC Projekt på: 5858 8487

eksisterende park og udnytter derved områdets naturlige kvaliteter. Alle undersøgelser viser, at de grønne arealer er vigtige for vores livskvalitet, og sammensmeltningen mellem inde og ude vil derfor være en af fremtidens boligtendenser. ”De grønne elementer gør os lykkeligere både fysisk og psykisk, men urbaniseringen vil uden tvivl fortsætte i fremtiden. Netop derfor får vi brug for at nytænke de grønne arealer og vores relation til naturen. Vi vil se, at haven bliver hævet fra jorden og bliver en integreret del af vores bygninger i form af grønne tagterrasser, tage, afsatser og altaner,” siger Kim Risager, der mener, at den bedste bolig opstår, når man forstår at skabe en forbindelse til naturen, hvad enten det er via en altan eller udsigten fra køkkenvinduet. BINDESBØLL BYEN GIVER PLADS TIL IDENTITET Bindesbøll Byen består af 1.200 nye boliger fordelt på 110.000 kvm. For at følge tidens tendenser har en af de afgørende opgaver været at gøre det store område vedkommende for bydelens beboere. Det gøres ved at skabe kvarterer, der inddeler området i fire primære boligområder med hver deres udtryk. Her har boligerne et genkendeligt udtryk og en fælles grundstruktur, men varierer i højde, taghældninger og farvenuancer. Det underbygger tendensen til, at vi som mennesker ikke blot vil være et nummer i køen. Vi har vores egen individuelle identitet, og det skal vores bolig reflektere.

Bindesbøll Byen tager udgangspunkt i områdets kvaliteter og bryder det ned til små kvarterer. De differentieres ned til hver enkelt blok så boligen får sit eget unikke udtryk og små overgangsfaser til de offentlige områder. På den måde afspejler boligen beboeren som et individuelt menneske, der samtidig har en relation til noget større. Af samme grund udvikles de moderne boliger med såkaldte kantzoner. Zonerne fungerer som overgange fra hjem til offentligt rum og er halvprivate områder. Man kan vælge at opholde sig i zonerne som privatperson, men de skaber samtidig mødet med de offentlige arealer. Vi vil se en tendens til, at fremtidens boliger tilpasser sig vores individuelle og kollektive livsfaser. Boligen skal gøre det muligt for beboeren at være et individ, men skal samtidig tilbyde muligheder for at mødes med omverdenen. En nytænkning af de grønne arealer vil være nødvendig, men vil samtidig skabe helende arkitektur, der sikrer livskvalitet gennem en tæt relation til naturen.

Kim Risager Senior partner hos Arkitema Architects

49


SÅDAN LØSER VI OPGAVEN

HISTORISK FAGFORENINGSHØJBORG OMDANNES TIL MODERNE BOLIGER Da Dansk Metal skulle sælge deres fagforeningsejendom, skulle den rigtige køber findes i en investor, der kunne se muligheden i at omdanne den historiske bygning til moderne boliger. Byggeriet er nu i fuld gang og den 1. maj 2018 står lejlighederne klar til indflytning. ”Smedenes Hus” bliver ejendommen kaldt i folkemunde. Bygningen er fra 1938, og er siden tilbygget af to omgange. Den har været fagforeningshus for Dansk Metal gennem alle årene, og bygningen bærer tydelige historie træk. For eksempel er der i gården mindesmærker for smedesvende, der faldt under krigen. Huset var dog blevet for stort til foreningen, og efter længere tids overvejelser, blev den sat til salg. ”Huset var blevet for stort til os, da vi er blevet færre gennem årene grundet ny teknologi, og samtidigt stod ejendommen foran en renovering. Det var derfor det rigtige tidspunkt at sælge. Vi er nu gået i gang med at lede efter et domicil, der passer til os”, siger Kent Madsen fra Dansk Metal i Odense. Da EDC Erhverv Poul Erik Bech i Odense fik ejendommen til salg, kunne de hurtigt konstatere, at ejendommen var utidssvarende som kontorbygning. Det blev i stedet foreslået at konvertere til boliger. ”Med den unikke placering og historiske baggrund, var ejendommen oplagt til et boligprojekt. Der bød sig også hurtigt interesserede købere”, siger Morten Nielsen, partner og erhvervsmægler i EDC Erhverv Poul Erik Bech. LEJLIGHEDER MED ET TWIST Da den rigtige køber kom på banen, slog parterne til. Byggeriet af

50

ca. 30 nye boliger er nu i fuld gang. Kent Madsen fra Dansk Metal er glad for, at den rigtige køber kom på banen. ”Vi har haft tiden til at finde den rigtige køber. Denne løsning er den rette for os, fordi køber vil bevare husets ånd – hvilket var vigtigt for os,” siger Kent Madsen. Køber er Odense Bolig, der ejer og administrerer ejendomme på Fyn, men primært i Odense. ”Vi blev kontaktet af EDC Erhverv i Odense, som vi tidligere har købt konverteringsejendomme gennem. Da vi så ejendommen, kunne vi hurtigt se de gode muligheder: Perfekt, central beliggenhed, aflåst gård med parkering - hvilket er en sjældenhed i centrum - og så selvfølgelig en unik, historisk ejendom,” siger Jimmy Andersen, der er direktør for Odense Bolig. ”Der har igennem hele forløbet været en rigtig god og konstruktiv dialog med Odense Kommune, hvor man ved fælles hjælp og forståelse kunne udnytte parterre. Det gav ejendommen helt nye muligheder, og vi laver derfor blandt andet to-plans lejligheder,” fortæller han. Lejlighederne står klar til indflytning d. 1. maj 2018, men allerede i starten af det nye år, begynder udlejningen.


KØBER SKULLE FINDES I NETVÆRKET Da den store københavnske ejendomsportefølje blev afsat, blev køberen fundet i netværket. Ejendomsporteføljen, som består af fem markante cityejendomme i indre by og i brokvartererne, rummer alle en blanding af bolig og erhverv.

SOLGT

SOLGT

SOLGT

SOLGT

København K - Magstræde 18

København K - Dronningensg. 17

Roskilde - Havnevej 29

Valby - Retortvej 45

Det tog ikke lang tid at få et bud på ejendommene, som ellers var sat til en pris på over 120 mio. kr. Investeringsmægler, Michael Thodsen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech København, havde nemlig allerede en interesseret køber i netværket. ”Vi har tidligere handlet med køber og vidste derfor præcist hvilke ejendomme, han var på udkig efter. Porteføljen nåede ikke engang at komme i udbud, fordi vi fra starten af kunne se at vi havde en interesseret køber i netværket,” fortæller Michael Thodsen, som stod for at formidle ejendommene sammen med sin kollega Knud Egehoved. ”Markedet i København er præget af et enormt lavt udbud i forhold til den store efterspørgsel, så derfor går det hurtigt, når gode ejendomme kommer på markedet,” fortæller han. Også sælger af ejendomsporteføljen er tilfreds med forløbet. ”Jeg er meget tilfreds med EDC Erhvervs håndtering af salget. Hele forløbet er gået hurtigt og smertefrit og der har været en god dialog undervejs,” fortæller sælger af ejendomsporteføljen Thomas Kronborg.

SOLGT

SOLGT

Kolding - Jernbanegade 11

Odense C - Sverigesgade 6

SOLGT

SOLGT

Haderslev - Jomfrugang 3

Gråsten - Borggade 18

SOLGT

SOLGT

Vejle - Vestergade 8

Blåvand - Blåvandvej 8D

SOLGT

SOLGT

Aarhus - Vestervang 19-24

Aarhus - Ny Banegårdsgade 45

SOLGT

SOLGT

Hadsund - Tinggade 15

Taulov - Amerikavej 7

SOLGT

SOLGT

SOLGT

København

Aalborg - Kornblomstvej 2

Aalborg - Svendsgade 7

SKAL VI OGSÅ SÆLGE DIN EJENDOM? Find din lokale erhvervsmægler på:

edc.dk/investor

GO 51


VIL DU FREMADRETTET HAVE MAGASINET I DIN INDBAKKE? TILMELD DIG PÅ GO

edc.dk/erhverv/tilmeld

Jylland

Sjælland/Fyn Herlev Hillerød København Køge Næstved Odense Roskilde Slagelse

5858 8471 5858 8472 5858 8470 5858 8474 5858 8475 5858 8477 5858 8473 5858 8476

Esbjerg Kolding Sønderborg Vejle Viborg Aabenraa Aalborg Aarhus

Vi kender markedet

5858 8481 5858 8478 5858 8480 5858 8482 5858 8483 5858 8479 5858 8485 5858 8484

Profile for EDC Poul Erik Bech

Investor Fokus december 2017  

Vi tager temperaturen på ejendomsmarkedet anno 2018 og konklusionen er klar: Der er fortsat stigende interesse i at investere i fast ejendom...

Investor Fokus december 2017  

Vi tager temperaturen på ejendomsmarkedet anno 2018 og konklusionen er klar: Der er fortsat stigende interesse i at investere i fast ejendom...