Page 1

La història de Nadia és la de tants nens i nenes que viuen a països en guerra. Nens i nenes que, com ella, busquen refugi en l’abraçada dels grans i somien un món en pau.

Lidón Forcada

S’estima també que dos milions de nens i nenes han mort com a conseqüència directa de la guerra i que més de sis milions han quedat discapacitats o han sofert danys greus.

Lidón Forcada

El somni de Nadia Il∙lustrat per Marc Montenegro

El somni de Nadia

Segons l’UNICEF, es calcula que, en els darrers deu anys, vint milions de nens han hagut d’abandonar les seves cases o el seu país a causa dels conflictes armats. Molts d’aquests nens viuen amuntegats i en condicions precàries en camps de refugiats, i alguns d’ells han estat separats de les seves famílies.

ISBN: 978-84-7290-666-2

www.ed-bellaterra.com

El somni de Nadia.indd 1

Edicions Bellaterra

20/05/14 12:49


El somni de Nadia Escrit per Lidón Forcada Il∙lustrat per Marc Montenegro

Edicions Bellaterra


Cada nit passa el mateix: el terrabastall que se sent al carrer desperta Nadia, que s’incorpora angoixada.


Sa mare va corrents cap a l’habitació per tranquil∙litzar-la. Sentir les seves passes ja és un gran consol per a Nadia. Per a ella són com cops de batuta del director d’una gran orquestra que comença a tocar.


Mare i filla s’abracen amb força i tanquen els ulls per somniar…


Somien l’orquestra que senten tocar. Primer sonen els instruments de vent i metall: flautes, clarinets, trompetes, saxos‌


Tot seguit entren els de corda: violes, violins i violoncels, i de seguida se senten tambĂŠ les guitarres.


I en el punt culminant, ressonen amb força els instruments de percussió: tambors, bombos, platerets… Tots els instruments de l’orquestra entren en acció; no hi ha ni un segon de silenci.


I llavors acaba el concert. La mĂşsica ressona en les orelles de Nadia i de sa mare, fins que, a poc a poc, es fa el silenci i arriba la calma.


Cada nit la ciutat de Nadia s’omple de fum, i un fort estrèpit fa tremolar les cases i els seus habitants, que no entenen el perquè de tant patiment.


I cada nit Nadia i sa mare imaginen la mateixa orquestra, perquè cap guerra absurda farà que perdin les seves ganes de somniar i de viure.


El somni de Nadia és un exemple de resiliència, com el de tantes persones que pateixen o han patit situacions molt greus. I vol ser una mostra de gran admiració a aquestes persones que, per circumstàncies que els són alienes, els toca viure aquests moments d’angoixa que ningú no es mereix, i més quan es tracta d’infants als que l’atzar ha fet viure al lloc i en el moment menys favorable, i els nega el dret que tenen a jugar, explorar, aprendre, conviure, tenir amistats, crear i imaginar, somiar… Aquest conte vol ser un cant a aquestes famílies i persones que per culpa de grans injustícies viuen envoltades d’un fum i una ràbia que no tenen res a veure amb elles, a les que els toca lluitar dia a dia i a qui se’l nega cadascun dels drets universals, que tan fàcilment es violen. Aquesta història vol sensibilitzar i fer reflexionar sobre un tema que, per sort, aquí el tenim llunyà, però que no podem obviar. Vol denunciar la situació d’aquests infants que es troben enmig dels conflictes bèl∙lics i, a la vegada, Nadia vol recordar-nos que, tot això, són infants que tenen il∙lusions, esperances i que continuen somniant per un món millor. Resiliència: «Capacitat que té una persona per a resistir i superar agressions continuades. La resiliència d’una persona és més gran, si més no quan té una bona relació afectiva amb altres individus. Quan un subjecte es comporta amb resiliència pot recuperar-se millor després d’una vivència traumàtica, i fins i tot pot sortir-ne enfortit». Vikipèdia.

CONVENCIÓ INTERNACIONAL SOBRE ELS DRETS DE L’INFANT Text adaptat per a nens La Convenció va ser adoptada per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) el 20 de novembre de 1989 per protegir els drets dels infants de tot el món i millorar les seves condicions de vida. Article 1. Definició de nen La Convenció afecta tots els nens. Si tens menys de divuit anys, ets un nen, i per tant, estàs protegit per aquesta Convenció. Article 2. El dret a no ser discriminat La convenció ha de ser aplicada a tots els nens sense cap mena de discriminació:

— Tens dret a ser respectat, tant si ets una nena com un nen, sigui quin sigui el teu estat de salut, el teu origen social o ètnic, la llengua que parlis, la teva religió, les teves opinions o la teva nacionalitat. — Tens dret a la igualtat; això vol dir que els governs han de respectar i protegir els teus drets i els de tots els nens.


Article 3. El dret al benestar 1. Totes les decisions que t’afectin han de tenir en compte els teus interessos. 2. L’Estat ha de protegir i garantir el teu benestar si els teus pares no poden fer-ho, 3. L’Estat ha de garantir que totes les institucions encarregades del teu benestar (escoles, policia, etc.) t’ajudin i et protegeixin de manera eficaç. Article 4. El dret a exercir els teus drets L’Estat ha de prendre totes les mesures necessàries per permetre l’exercici de tots els teus drets, reconeguts com a tals per la Convenció. Article 5. El dret a ser orientat pels teus pares L’Estat ha de respectar el dret i l’obligació dels teus pares de guiar-te i aconsellar-te en l’exercici dels teus drets i en el desenvolupament de les teves capacitats. Article 6. El dret a la vida i al desenvolupament 1. Com tots els nens, tens dreta a viure i a no ser assassinat. 2. L’Estat ha de garantir la teva supervivència i el teu creixement i procurar-te tot el que necessites per al teu desenvolupament. Article 7. El dret a un nom i a una nacionalitat 1. Des del naixement tens dret a tenir un nom, un cognom i una nacionalitat. Tenir una nacionalitat et permet ser acceptat i protegit per un país. També tens dret a conèixer els teus pares i a conviure-hi. 2. Si no tens nacionalitat, els països han de respectar igualment el teu dret a tenir un nom i un cognom, i a viure amb els teus pares. Article 8. El dret a la protecció de la teva identitat 1. Els estats han de respectar la teva identitat. Han d’ajudar-te a preservar el teu nom, el teu cognom, la teva nacionalitat i la relació amb els teus pares. 2. En cas que se’t privi de la identitat, els estats han de protegir-te i ajudar-te a recuperar-la tant de pressa com sigui possible.

Article 9. El dret a viure amb els teus pares 1. Tens dret a viure amb els teus pares, llevat que això perjudiqui en els teus interessos i el teu benestar (si ets víctima d’abusos o de descurança, etc.). 2. Si els teus pares se separen, tens dret a opinar sobre les decisions que t’afectin en el moment de la separació. 3. Si et separen dels teus pares, tens dret a veure’ls regularment, llevat que això vagi en contra dels teus interessos i del teu benestar. 4. Tens dret a saber on són els teus pares (si són a la presó, per exemple), llevat que això vagi en contra dels teus interessos i del teu benestar. Article 10. El dret a retrobar-te amb la teva família 1. Si tu i els teus pares esteu en països diferents, tens dret a sortir del país on estiguis i anar a un altre país per retrobar-los. Els teus pares tenen aquest mateix dret. 2. Si vius en un país diferent del dels teus pares, tens dret a reunir-te amb ells. Article 11. Protecció contra el segrest i el trasllat a un altre país 1. L’Estat ha de protegir-te del risc de ser segrestrat i traslladat a un altre país. 2. En cas de segrest, els països han de cooperar i treballar conjuntament per garantir el retrobament amb els teus pares. Article 12. El dret a la llibertat d’opinió 1. Així que siguis prou gran per tenir una opinió pròpia, tens dret a dir el que penses en totes les decisions que t’afectin. Els adults tenen l’obligació de tenir en compte la teva opinió. 2. L’Estat ha de garantir que la teva opinió es tingui en compte en totes les decisions importants que t’afectin (per exemple, en les decisions judicials). Article 13. El dret a la llibertat d’expressió 1. Tens dreta a expressar la teva opinió lliurement. També tens dret a investigar i a rebre i difondre informació.


2. La llibertat d’expressió té aquests límits: a) Has de respectar els drets i la reputació dels altres. b) No has de posar en perill la societat. Article 14. El dret a la llibertat de consciència, de religió i de pensament 1. Tens dret a la llibertat de consciència i de pensament, i a practicar una religió. 2. Els teus pares tenen el dret i el deure de guiar-te en l’exercici d’aquest dret, d’acord amb la teva edat i les teves capacitats. 3. La llibertat de practicar una religió i d’expressar les teves conviccions (el que penses) té uns límits: a) Has de respectar les llibertats i els drets dels altres. b) No has de posar en perill la societat. Article 15. El dret a la llibertat d’associació 1. Tens dret a formar grups amb altres nens o adults i a participar en reunions sobre temes i activitats que t’interessin. 2. La llibertat d’associació té límits: a) Has de respectar les llibertats i els drets dels altres. b) No has de posar en perill la societat. Article 16. El dret a la protecció de la privacitat 1. Ningú no té dret a envair, sense una raó legal, la teva privacitat, és a dir, la teva vida privada i familiar. Casa teva, el teu correu, i també el teu honor i la teva reputació constitueixen la teva privacitat i estan igualment protegits. 2. L’Estat ha de promulgar lleis que protegeixin tots els aspectes de la teva privacitat. Article 17. El dret a la informació Tens dreta a rebre informació (a través dels mitjans de comunicació) i aquesta ha de ser variada i imparcial: a) L’Estat ha de garantir que els mitjans de comunicació (la ràdio, la televisió, els diaris, etc.) proporcionin informació útil als nens.

b) L’Estat ha d’afavorir el desenvolupament del coneixement i la comprensió d’altres cultures. c) L’Estat ha d’estimular la producció de llibres per a nens. d) L’Estat ha d’estimular els mitjans de comunicació perquè tinguin en compte la cultura i el llenguatge dels nens pertanyents a minories. e) L’Estat ha de protegir-te de qualsevol informació que pugui anar en contra del teu benestar. Article 18. Les obligacions dels teus pares 1. Els teus pares han de criar-te i garantir-te un desenvolupament adequat. 2. L’Estat ha d’ajudar els teus pares en aquesta tasca creant institucions i serveis, l’objectiu dels quals sigui tenir cura del teu benestar. 3. Si tant el teu pare com la teva mare treballen, l’Estat ha d’ajudar-los a assumir aquesta responsabilitat. Article 19. El dret a ser protegit contra el maltractament 1. L’Estat ha de protegir-te contra qualsevol mena de maltractament, tant si són els teus pares els que tenen cura de tu, com si és qualsevol altra persona. Tens dret a la protecció contra la violència, l’abandó, la descurança, l’explotació i la violència sexual. 2. L’Estat ha de garantir que no siguis mai maltractat, i si això t’arribés a succeir, ha de fer-se càrrec de tu. Article 20. El dret a ser protegit encara que no tinguis família 1. Si no tens família, l’Estat t’ha de protegir i de cuidar. 2. L’Estat ha de garantir que algú tingui cura de tu i que no estiguis sol. 3. Els que tinguin cura de tu han de tenir en consideració el teu passat i la teva cultura. Article 21. El dret a ser adoptat Només serà permesa l’adopció si afavoreix el teu benestar. a) L’han d’acceptar els qui tenen cura de tu. b) Pots ser adoptat en un país diferent del país on vas néixer si aquesta és la millor solució per a tu.


c) Si t’adopten en un altre país, has de tenir els mateixos drets que els que tindries si haguessis estat adoptat al teu país de naixement. d) L’adopció mai no pot ser una manera d’obtenir diners per als qui t’adopten. e) Els països han de treballar conjuntament, de manera que l’adopció sigui supervisada per institucions responsables i competents. Article 22. Els drets dels nens refugiats 1. En cas que et vegis forçat a abandonar el país on vius, tens dret a ser considerat refugiat. Com a tal, tindràs la protecció del dret internacional (constituït per les lleis compartides per tots el països) i d’aquesta Convenció, tant si estàs sol com si estàs amb els teus pares o amb altres adults. 2. Els estats i les organitzacions internacionals han d’ajudar-te i tenir cura de tu. Han d’ajudar-te a trobar els teus pares i la teva família. Si no la troben, no han de deixar-te sol i altres persones han de tenir cura de tu. Article 23. Els drets dels nens discapacitats 1. Si ets discapacitat, tens dret a tenir la millor qualitat de vida possible. Tens dret que es respecti la teva persona i la teva dignitat. Tens dret que se’t tracti com a qualsevol altre nen i que t’ajudin a ser tan independent com sigui possible i a participar en la vida de la comunitat. 2. L’Estat ha de reconèixer el dret dels nens discapacitats a rebre un tracte especial, ja que això és essencial per al seu benestar. 3. L’Estat, per tant, ha d’oferir ajut addicional als teus pares. Aquest ajut, si és necessari, serà dispensat de manera gratuïta per assegurar-te el dret a l’educació, a la capacitació, a la salut, al tractament, a treballar, a esbargir-te, a integrar-te socialment i a desenvolupar-te. 4. Els països han de treballar conjuntament i intercanviar tota la informació útil per ajudar els nens discapacitats. Els països en vies de desenvolupament han de rebre ajut addicional. Article 24. El dret a la salut i a l’atenció mèdica 1. L’Estat t’ha de permetre gaudir d’un bon estat de salut posant al teu abast tots els tractaments mèdics necessaris.

2. L’Estat ha de treballar, principalment i sobretot, per: a) Reduir el nombre de morts infantils. b) Millorar l’atenció bàsica en salut per a tots els nens. c) Desenvolupar tractaments preventius (vacunes, etc.) i lluitar contra la desnutrició (problemes causats per la manca d’una dieta equilibrada). d) Desenvolupar mesures d’assistència per a les mares abans i després d’infantar. e) Desenvolupar mitjans d’accés a la informació sobre salut, nutrició i higiene. f) Millorar la planificació familiar (és a dir, qualsevol forma d’ajut als pares perquè puguin decidir en quin moment volen tenir un fill). 3. L’Estat ha de posar fi a les pràctiques tradicionals que siguin perilloses per a la salut dels infants. Article 25. El dret que es revisi el teu internament Si t’han derivat a un centre de salut, tens dret que la teva situació sigui examinada periòdicament per saber si necessites els tractaments que t’administren. Article 26. El dret a la seguretat social 1. Tens dret a ser beneficiari de la seguretat social, que és un sistema nacional que et dóna la possibilitat de satisfer les teves necessitats bàsiques (salut, educació, alimentació, etc.). 2. L’Estat ha d’ajudar-te, d’acord amb la teva situació i la dels qui et cuiden. Article 27. El dret a tenir un bon nivell de vida 1. Tens dret a tenir un bon nivell de vida que et permeti desenvoluparte amb normalitat. 2. Els teus pares són els responsables del teu desenvolupament. 3. Si és necessari, l’Estat ha d’ajudar els teus pares, especialment a proporcionar-te aliments, vestit i habitatge. 4. Si tens dret a una pensió per aliments, l’Estat ha de garantir que la rebis i que aquest dret es respecti siguis allà on siguis.


Article 28. El dret a l’educació 1. Els països reconeixen que tens dret a l’educació, com qualsevol altre nen: a) Tens dret a anar a l’escola primària de manera gratuïta. L’educació primària és obligatòria. b) Tens dret a anar a l’escola secundària. L’educació secundària ha de ser gratuïta o has de rebre l’ajut necessari a fi que puguis rebre-la. c) Tens dret a l’educació terciària. d) Tens dret a accedir a la informació i a l’orientació tant educativa com vocacional. e) L’Estat ha de fer tot el que estigui al seu abast per fomentar l’assistència a l’escola. 2. La disciplina escolar ha de respectar els teus drets i la teva dignitat. 3. Els diferents països han de treballar conjuntament per lluitar contra l’analfabetisme (és a dir, la incapacitat de llegir i escriure) en el món i per millorar l’accés al coneixement tècnic i científic. Els països en vies de desenvolupament han de rebre ajuda.

Article 31. El dret al temps lliure 1. Tens dret a descansar, a gaudir de temps lliure, a jugar i a fer activitats recreatives. També tens dret a participar en activitats artístiques i culturals per a nens de la teva edat. 2. L’Estat ha de protegir i promoure el desenvolupament del teu dret al temps lliure.

Article 29. Els objectius de la teva educació L’objectiu de la teva educació és: a) Promoure el teu creixement personal i el desenvolupament de les teves capacitats. b) Preparar-te per assumir responsabilitats en una societat lliure, amb un esperit de comprensió, pau, tolerància, igualtat i amistat. c) Ensenyar-te a respectar el medi ambient natural que t’envolta.

Article 33. El dret a la protecció contra les drogues L’Estat ha de protegir-te de les drogues. A més, ha d’evitar que t’utilitzin o t’involucrin en la seva producció i tràfic.

Article 30. Drets del nen de grups indígenes i minoritaris* Si pertanys a una minoria ètnica, religiosa o lingüística, també tens dret a desenvolupar la teva vida cultural, a practicar la teva religió i a parlar la llengua del teu grup.

* Els grups indígenes són grups de persones que habiten en una regió determinada des de temps immemorials i que viuen en harmonia amb la naturalesa.

Article 32. El dret a la protecció contra l’explotació laboral 1. L’Estat ha de protegir-te contra l’explotació, és a dir, el fet d’estar obligat a treballar. No has de fer cap feina que sigui perillosa ni perjudicial per a la teva salut, el teu desenvolupament o la teva educació. 2. L’Estat ha de prendre totes les mesures necessàries per protegir-te de l’explotació laboral, entre les quals s’inclouen: a) L’establiment d’una edat mínima per treballar. b) La instauració de regles respecte a les hores i les condicions de treball. c) El càstig dels qui no respectin aquestes regles.

Article 34. El dret a la protecció contra l’abús sexual L’Estat ha de protegir-te contra qualsevol forma d’abús o violència sexual. Els països han de treballar conjuntament amb l’objectiu d’establir les mesures necessàries per: a) Evitar que et proposin o t’obliguin a realitzar activitats sexuals il∙legals. b) Evitar que t’utilitzin per a la prostitució. c) Evitar que t’utilitzin en produccions pornogràfiques (fotos o vídeos). Article 35. El dret a la protecció contra el tràfic de persones L’Estat ha de protegir-te de ser venut o segrestrat.


Article 36. El dret a la protecció contra qualsevol forma d’explotació L’Estat t’ha de protegir contra qualsevol forma d’explotació que sigui perjudicial per al teu benestar. Article 37. El dret a la protecció conta la tortura i el captiveri 1. L’Estat ha de garantir que: a) No et sotmetin a tortures ni a qualsevol altre càstig cruel o degradant. No pots ser sentenciat a pena de mort ni a presó perpètua. b) No et poden arrestar arbitràriament, és a dir, sense una raó real. L’arrest i l’empresonament han de ser l’última opció possible. c) En cas que t’arrestin, t’han de tractar de manera humana i digna, i no et poden tancar a la presó amb adults. S’han de tenir en compte les teves necessitats (d’acord amb la teva edat) i tens dret a mantenir el contacte amb la teva família. d) En cas que t’arrestin, tens dret a tenir accés a diferents formes d’ajuda. Tens dret a posar en qüestió la raó per la qual ets a la presó davant d’un jurat just, que haurà d’emetre un veredicte al més aviat possible. Article 38. El dret a la protecció dels conflictes armats 1. En cas que hi hagi un conflicte armat, l’Estat ha de protegir-te, respectant al mateix temps el Dret Internacional del Drets Humans (que regula els conflictes armats). 2. Si tens menys de quinze anys, no pots ser reclutat a l’exèrcit. Si en tens entre quinze i divuit, l’Estat pot exigir-te la incorporació a les forces armades, però primer ha de cridar les persones grans. 4. Si estàs involucrat en un conflicte armat, l’Estat ha de protegir-te i tenir cura de tu. Article 39. El dret a la recuperació i la reinserció social Si has estat víctima de negligència, explotació, tortura o qualsevol altra forma de maltractament, l’Estat t’ha d’ajudar a recuperar-te i a retornar a la vida normal.

Article 40. La justícia i els drets dels menors 1. En cas de ser sospitós o de ser declarat culpable d’un delicte, l’Estat ha de respectar els teus drets fonamentals. S’ha de tenir en compte la teva edat i totes les accions han de portar-se a terme de manera que puguis reinserir-te en la societat en bones condicions. 2. L’Estat ha de garantir que: a) No t’acusin falsament. b) Es respectin els drets següents: — Ets innocent fins que no es demostri el contrari. — Has de tenir un judici just (davant d’un jurat imparcial) que tingui en compte el teu benestar. — No t’han d’obligar a confessar la teva culpabilitat. — Pots apel∙lar el veredicte, és a dir, tens dret a sol∙licitar que es revisi la sentència. — Pots disposar de l’ajuda d’un advocat. — S’ha de respectar la teva privacitat durant tot el procés. 3. L’Estat ha de promulgar lleis específiques per als nens de la teva edat. a) L’Estat ha de prendre totes les mesures possibles per tenir cura de tu sense necessitat d’una intervenció legal. 4. L’Estat ha d’organitzar un sistema de desenvolupament i educació en relació amb les teves condicions de vida i el delicte que hagis comès, per assegurar el teu benestar. Article 41. El dret a la millor protecció Si la llei del país on vius és més favorable que aquesta Convenció, la llei del teu país hi prevaldrà. Article 42. La difusió dels teus drets El teu país ha de fer que aquesta Convenció sigui coneguda tant pels adults com pels infants. © Humanium.org


La història de Nadia és la de tants nens i nenes que viuen a països en guerra. Nens i nenes que, com ella, busquen refugi en l’abraçada dels grans i somien un món en pau.

Lidón Forcada

S’estima també que dos milions de nens i nenes han mort com a conseqüència directa de la guerra i que més de sis milions han quedat discapacitats o han sofert danys greus.

Lidón Forcada

El somni de Nadia Il∙lustrat per Marc Montenegro

El somni de Nadia

Segons l’UNICEF, es calcula que, en els darrers deu anys, vint milions de nens han hagut d’abandonar les seves cases o el seu país a causa dels conflictes armats. Molts d’aquests nens viuen amuntegats i en condicions precàries en camps de refugiats, i alguns d’ells han estat separats de les seves famílies.

ISBN: 978-84-7290-666-2

www.ed-bellaterra.com

El somni de Nadia.indd 1

Edicions Bellaterra

20/05/14 12:49

El somni de nadia baja  

Segons l’UNICEF, es calcula que, en els darrers deu anys, vint milions de nens han hagut d’abandonar les seves cases o el seu país a causa d...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you