Page 195

outdoor spaces for the children. The second project is the refurbishment of an abandoned warehouse situated at the Academy of Plato neighborhood of Athens. We proposed to reuse the building as an information and education center for upcycling, recycling, and to tell the history of the adjacent archaeological park. The conservation of the existing building envelope reduces the energy consumption and the building cost. A new metallic structural frame is introduced, which supports the building envelope, as well as two levels of prefabricated elements. Operable vertical wooden elements cover the facades and regulate the solar gain, daylight, natural ventilation, and passive cooling of the interior space. The roof of the building is covered with photovoltaic panels mediating direct

sunlight on the building and transforming it into electricity. Finally, the team proposed a traditional, yet innovative insulation solution for the existing walls: compressed newspapers offer a low-cost solution which considerably reduces the U-value and creates a lively and unexpected texture to the interior 193 of the building.

10

8

9

11

Profile for Ecoweek

Ecoweek The Book #1  

http://ecoweekbook.org/ 50 architects, landscape architects, designers and environmental leaders from 15 countries around the world, share...

Ecoweek The Book #1  

http://ecoweekbook.org/ 50 architects, landscape architects, designers and environmental leaders from 15 countries around the world, share...

Profile for ecoweek