Page 1

Raport de activitate 2012- 2013


Recrutări 1 OCTOMBRIE - 26 NOIEMBRIE 2012

Îmi doresc să întâlnesc o echipă prietenoasă și energică, alături de care să întâmpin provocări și să dobândesc cunoștințe noi și deprinderi prin desfășurarea proiectelor actuale, participarea la seminarii și inițierea altor proiecte. Simona

Cum în fiecare toamnă se numără

bobocii,

ECOTUR

își

numără noii recruți. Tema de anul acesta a foat “Pregătește-ți o studenție cu de toate!”

subliniind

importanța

alegerilor pe care le facem în fiecare moment. Fiecare student este liber să-și aleagă parcursul pe durata studiilor, noi oferindu-le un mediu propice de dezvoltare.

1 - 2 6 N O I E MB R I E Perioada de proba

1 - 1 9 O C T O MB R I E Promovare si inscriere

Recrutările reprezintă butonul de pornire al motorului de funcţionare dintr-o organizaţie studentească.

2 2 - 3 1 O C T O MB R I E Interviuri

În fiecare toamnă, ECOTUR îşi adună rezerve de energie, perseverenţă şi entuziasm din tinerii ce aleg să se alăture echipei. 1 O C T O MB R I E Targul ONG-urilor

Sper ca ECOTUR să mă ajute să devin o persoană mult mai deschisă către nou , să mă determine să găsesc soluții la problemele de mediu . Aș dori foarte mult să cunosc oameni care au aceeași pasiune pentru natură ca și mine , să îmi fac prieteni și cel mai mult aș vrea să zăresc Adrian

Am aplicat la această asociație deoarece are ca subiect domeniul în care vreau să mă specializez și consider că mă va ajuta în a-mi dezvolta abilitățile, a însușii noi cunoștințe și de a relaționa cu noi persoane. Gabi


Practică în turism 4 MARTIE – 31 MAI 2012

Noţiunile teoretice acumulate pe băncile facultăţii, oricât de vaste ar fi, reprezintă doar un punct de plecare, experienţa activităţii într-o companie fiind de fapt cea care deschide noi orizonturi. Ideea proiectului a plecat de la două puncte cheie: nevoia de practică resimţită în mediul studenţesc, precum şi nevoia de forţă de muncă din mediul profesional.

ECOTUR susține studenții în procesul de formare profesională, oferindu-le posibilitatea să aplice pentru stagii de practică în unități de turism de prestigiu.

EDIȚIA A VI-A Cea de-a VI-a ediție a proiectului Practică în turism s-a remarcat anul acesta prin facilitarea procesului de aplicare. Studenții au avut oportunitatea de a depune CV-ul online, ceea ce a condus la o creștere a numărului de aplicanți față de anul trecut.


ecoTUR pentru hârtie Camine După patru ani consecutivi în care s-a realizat proiectul ecoTUR pentru hârtie, s-a ajuns la strângerea unei cantităţi semnificative de maculatură. ecoTUR pentru hârtie este o campanie prin care membrii ECOTUR colectează, de la studenti, maculatura strânsă de aceștia pe parcursul anului universitar. De-a lungul celor două sesiuni, desfășurate în februarie și iunie 2013, membrii ECOTUR au primit de la studenți aproximativ 4000 de KG de maculatură. Campania de promovare a proiectului s-a desfășurat atât online, utilizând canalele media și rețelele de socializare, cât și offline prin afișe.

Scopul acestui proiect este de a îi responsabiliza și informa pe studenții Academiei de Studii Economice referitor la importanța reciclării hârtiei.

Desfășurare


Responsabilitate Ecologică în Școli Susţinem educaţia încă de la cele mai fragede vârste deoarece copiii de azi reprezintă tinerii de mâine, şi doar acţionând preventiv vom putea pune bazele unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător. În cadrul proiectului, prin intermediul metodelor de educaţie non-formale, elevii descoperă propriile metode de a deveni responsabili. Deşi aflat la doar trei ediţii, proiectul s-a bucurat de o creştere constantă, având rezultate din ce în ce mai promiţătoare.

Astfel, în ediţia 2012-2013, s-au realizat parteneriate atât cu 6 şcoli din Bucureşti (85, 89, 156, 167, 168, 196), cât şi cu instituţii private, precum Fundaţia Filantropică Metropolis. Pe parcursul celor 3 etape de desfăşurare a proiectului, şi anume: sesiuni educaţionale în clasă, plantări de flori în curtea şcolii şi ecologizării unor zone situate în exteriorul Bucureştiului, peste 330 de elevi au intrat în contact cu noţiuni de ecologie şi au învăţat Ne adresăm elevilor de clasa a IV-a și reguli pentru o viaţă sustenabilă. a V-a deoarece aceştia prezintă o mai mare deschidere şi receptivitate la informaţiile primite din jur, constatând prin observaţie directă, reale schimbări în comportamentul civic al acestora. Prin intermediul activităţilor desfăşurate în timpul celor 2 sesiuni educative per clasă (jocuri de grup, filmuleţe educative, scenete şi ateliere de reciclare Şcoli Clase creativă), dar şi ajutându-ne de caietul de exerciţii oferit la finalul acestora, am reuşit să implicăm şi părinţii în lupta pentru protejarea mediului înconjurător. Astfel, nu numai că o parte din elevi şi-au creat propriul sistem de colectare selectivă a deşeurilor menajere, ba mai mult, cu aprobarea părinţilor, s-au implicat în ecologizarea Cheilor Zărneştiului şi a Parcului Natural Comana.

360 de elevi au înţeles şi aplicat principiile ecologiei, ca urmare a desfăşurării proiectului Responsabilitate Ecologică în Școli.

Evoluția ascendentă a proiectului în perioada 2012 - 2013 16 14 12 10 8 6 4 2 0 E

Ediţia a II-a

d

i

ţ

i

a

a

I

I

I

-

a

Impactul proiectului nu ar fi fost acelaşi dacă nu am fi avut susţinerea atât din partea sponsorului oficial al proiectului, Raiffeisen Comunităţi, cât şi din partea partenerilor noştrii de tradiţie: Apa Nova Bucureşti şi ECDL România

În ediţia curentă s-au implicat 32 de voluntari din care 12, studenţi ai modulului psihopedagogic, au avut ocazia să aplice cunoştințele şi abilităţile pedagogice însuşite la cursuri.


EcoMetroArt 7 IANUARIE – 22 FEBRUARIE 2013

EcoMetroArt este un concurs de artă vizuală ce a avut ca tematică centrală protecţia mediului şi anume ilustrarea acesteia dintr-o perspectivă inedită, plasată într-o atmosferă pozitivă şi educativă. Provocarea lansată prin acest concurs este îmbinarea

Rezultate o 93 de artişti: o 48 la secţiunea artă plastică şi grafică, o 41 la secţiunea artă grafică o 4 la secțiunea artă stradală.

armonioasă a conceptului de ecologie cu mediul urban, evidențiind metroul ca simbol al acestuia.

Sensibilizarea opiniei publice referitor la importanţa ecologiei prin realizarea unui număr de picturi 3D în staţiile de la metrou. Desfășurare

15 lucrări expuse: o 5 la secţiunea artă plastică şi grafică, o 8 la secțiunea artă digitală o 2 la secțiune artă stradală.


Clubul de literatură IN ST IG A R E L A C U L T U R Ă

La început discuţiile se purtau în turele

În cadrul ECOTUR, prin Clubul de

de la munte, cel mai ales în tren sau pe trasee

literatură încurajăm membrii să-și urmeze

când drumul era lung şi căutăm subiecte de

pasiunile și să-și creeze singuri un traseu

discuţie. Aceasta a fost scânteia care a

de dezvoltare propriu.

declanşat ideea constituiri unui grup informal

Acesta

a luat naştere din pasiunea

care să comenteze diverse cărţi propuse.

dezbateri

Partea cu organizarea a fost mai greu de pus

argumentate, pe lângă cea bine cunoscută

la punct, însă astăzi suntem mândri că am

deja – drumețiile montane.

analizat douăzeci de opere literare “de primă

pentru

lectură

și

pentru

mână” în cei trei ani de existenţă. Grupul de discutii Activitatea Clubului de literatură se desfășoară pe două planuri. Unul este format din întâlniri lunare ce iau forma unui grup de discuții informal, în cadrul cărora se dezbat și discută diferite opere literare propuse anterior. Aceste întâlniri creează un cadru de învățare alternativ celui clasic. Aici poți să faci ceea ce te pasionează în timp ce te dezvolți personal (dezbatere, negociere, vorbire în public, susținere argumentată și acceptarea ideilor celorlalți, creativitate și spirit de analiză etc.) Blogul Cel de-al doilea plan îl reprezintă blogul clubului de literatură, în care membrii pasionați de citit își pot exprima părerile referitor la anumite opera literare sau filme ce au la bază cărți, angrenându-i totodată și pe ceilalți internauți în discuții. (http://clubliteraturaecotur.wordpress.com/),

Pe blogul clubului de literatură au fost dezbătute 27 de articole. Cel mai vizualizate posturi sunt: "Moartea lui Ivan Ilici" de Lev Tolstoi, urmat de "Raiul Găinilor" de Dan Lungu și"Bătrânul care citea romane de dragoste" de Luis Sepulveda. Recenzia "Raiul găinilor" a fost preluată și postată pe pagina oficială de Facebook a autorului ei, Dan Lungu, pe data de 6 februarie.

2012- 2013

"1984" "Zorba Grecul" "În căutarea oii fantastice" "Marele Gatsby" "Viața pe un peron" "Șoareci și oameni" "Jucătorul"


Raport financiar În anul universitar 2012-2013 cea mai importantă sursă de venit au fost sponsorizările provenite, atât din granturile câștigate de la Petrom, prin platforma Țara lui Andrei, pentru proiectul EcoMetroArt, cât și Raiffeisen Comunități, prin programul de granturi, pentru proiectul Responsabilitate Ecologică în Școli. O altă sursă de venit importantă pentru desfășurarea activității organizației o reprezintă veniturile provenite de la agenţiile de turism partenere în proiectul Practică în turism, cât şi de la companiile ApaNova, ECDL, Red Bull sponsori ai proiectelor ECOTUR edițiile 2012. Graficul alăturat arată procentual nivelul fondurilor atrase şi reinvestite de ECOTUR anul acesta, din totalul veniturilor clubului.

Nu cheltui acolo unde poţi economisi, dar nu economisi acolo unde trebuie să cheltuieşti!

Proiectele ce au necesitat cele mai multe cheltuieli anul acesta au fost EcoMetroArt și Responsabilitate Ecologică în Școli, proiecte ce vizează dezvoltarea spiritului ecocivic și promovarea ecologiei în rândul publicului larg. Ambele proiecte au beneficiat în această ediție de sponsorizări substanțiale. Un alt proiect ce a presupus realizarea unor cheltuieli importante pentru organizație este Practica în turism, proiect ce asigură peste 60 de locuri de practică studenţilor Academiei de Studii Economice şi Universităţii Bucureşti pe o perioadă de minimum 2 luni.

De asemenea, ecoTUR pentru hârtie este un alt proiect ce presupune colectarea hârtiei din căminele ASEului la finalul fiecărei sesiuni. Prin acesta tragem un semnal de alarmă cu privire la importanța reciclării în rândul studenților. Astfel, costurile pentru transportul hârtiei colectate, precum și pentru premierea celor mai responsabili studenți au fost acoperite din finanțări. Restul cheltuielilor corespund în cea mai mare parte organizării şedinţelor de pe parcursul anului universitar şi desfăşurării întâlnirilor de lucru pentru pregătirea proiectelor, dar şi realizării proiectelor interne precum Ziua Pământului, sau a Programului de mentorat.


Parteneri Parteneri educaționali

Sponsori si Finantatori


Parteneri media


Comunicare Site: www.club-ecotur.ro Site-ul reprezintă cartea de vizită a oricărei organizaţii studenţeşti. Informaţiile postate periodic pe site au atras în acest an universitar peste 19 000 de vizitatori. Cel mai vizualizat a fost link-ul către pagina EcoMetroArt care a înregistrat 4786 de vizitatori unici.

ECOTUR a mai apărut: Facebook: www.facebook.com/clubecotur/ Activitatea susţinută şi mesajele bogate în conținut ce au fost postate pe pagina oficială de facebook a clubului au atras după sine o creștere a numărului de fani, de la 1488 de la începutul lunii octombrie la 2761 la finele anului universitar.

Cea mai vizualizată postare: Albumul Lucrări EcoMetroArt care a strâns pe 15 februarie în ultima zi de votare 11723 vizualizări unice, 26 558 afișări ale postării și 7 345 utilizatori care au creat o știre despre pagina noastră. În perioada 1 ian - 19 iulie au fost înregistrate următoarele rezultate:    

160.000 de persoane care au văzut postările de pe pagina noastră 374.877 numărul total de afișări ale postărilor din pagină 29.569 de persoane care au făcut click oriunde în postările noastre 12.605 persoane care au creat o știre prin interacționarea cu pagina ECOTUR

Articole în care au fost menționate proiectele ECOTUR: Au fost publicate un număr total de 124 de articole ce au avut drept subiect proiectele ECOTUR. Un alt instrument de comunicare îl reprezintă blogul Clubului de literatură care a înregistrat 3100 de vizitatori în anul 2012, iar în primele 6 luni ale anului 2013 un număr de 1770 de vizitatori.

- www.edu-news.ro - www.ghiozdan.ro - www.greenestsinergy.ro - www.vernisaje.com - www.creativemonkeyz.com - www.ziarulring.ro - www.hipo.ro - www.visualart.me - www.gratuitor.ro - www.metrorex.ro - www.anat.ro - www.infotravelromania.ro

Raport activitate Clubul de turism şi ecologie ECOTUR 2012-2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you