Page 1

Memòria

2012

Ecoserveis desenvolupa productes i serveis dins l’àmbit de les energies renovables i l’eficiència energètica. A continuació trobareu els projectes més destacats del 2012.


MEMÒRIA 2012

CONTINGUTS I.

Introducció

............................................................................................................ 3

II.

Educació...................................................................................................................... 4

III.

Il·luminació ............................................................................................................. 5

IV.

Geotermia ................................................................................................................. 5

V.

Pobresa energètica ........................................................................................ 6

VI.

Fòrum de l’energia sostenible .......................................................... 7

VII.

Ekoenergy................................................................................................................. 7

VIII.

Eficiència energètica.................................................................................... 7

IX.

Altres activitats.................................................................................................. 9

X.

Aparicions en mitjans ............................................................................... 10

2


MEMÒRIA 2012

I.

Introducció Al llarg de l’any 2012 ECOSERVEIS ha realitzat diferents activitats i projectes, sempre des de la perspectiva de millorar la cultura energètica de la societat. La seva finalitat és oferir a la població aquella informació necessària per tal de fer un bon ús de l’energia, fomentant l’estalvi energètic i l’ús de les energies renovables, tot conscienciant a la població del que això suposa al medi ambient. Entre altres ECOSERVEIS ha dut a terme, xerrades i tallers envers l'eficiència energètica i el canvi climàtic, ha aportat dades sobre la situació actual envers la pobresa energètica i ha potenciat la formació a partir dels seus cursos. La memòria que presentem a continuació és un detall de tot el que ha estat realitzat, diferenciat en els següents grups: projectes europeus, recursos, estudis, formació i activitats (xerrades, actuacions).

3


MEMÒRIA 2012

II.

Educació  Xarxa Changing with the Climate Durant el 2012 Ecoserveis ha continuat coordinant, dinamitzant i difonent la xarxa internacional Changing with the Climate, una xarxa educativa que lluita contra el canvi climàtic des de l’educació de la qual Ecoserveis és fundador. La xarxa per el Canvi Climàtic ha estat creada per desenvolupar una millor comprensió de les causes que provoquen alteracions en el clima i així iniciar accions que minimitzin els canvis que es produeixen. Es tracta d’una xarxa educativa que uneix escoles i classes disposades a fer front als impactes del Canvi Climàtic a nivell global i aportar idees i accions amb la finalitat de mitigar o adaptar-se a aquests canvis.

L’objectiu és que les escoles puguin incloure dins del seu currículum educatiu el Canvi Climàtic com a tema rellevant dins del desenvolupament sostenible. Per tant la xarxa és un recull de recursos per a facilitar al professorat diferents eines per treballar en un tema tan multi disciplinar; desenvolupar un procés d’ensenyament i d’aprenentatge que aporti als estudiants més entusiasme en temes relacionats amb la ciència; i fomentar l’ús de l’energia de forma més sostenible.

 Aquest curs s’ha posat un èmfasi especial en desenvolupar activitats interdisciplinàries, que integrin aproximacions diferents a la temàtica, i permetin així a l’alumnat relacionar causes i conseqüències, i desenvolupar un sentit crític orientat a l’acció positiva.

 S’han continuat els agermanament virtuals, en que 2 escoles de diferents països fan activitats conjuntes per treballar el tema del canvi climàtic.

Impactes: •

12 noves escoles/instituts a Catalunya s’han unit a la xarxa durant el 2012 4


MEMÒRIA 2012

S’han realitzat noves activitats en escoles: auditories energètiques, tallers de geotèrmia, construcció de plaques fotovoltaiques amb materials reciclats, exposicions, formació a professors

S’ha organitzat 1 concurs internacional per promoure accions per mitigar el canvi climàtic, on una escola catalana va resultar guanyadora

1 Trobada Anual amb professors de diferents països (Reading, UK), on es va dur a terme un taller sobre pedagogia del canvi climàtic per a alumnes de diferents edats. •

1 Taller sobre pedagogia del canvi climàtic a Bucarest per a professors romanesos

1 avaluació del nou mètode pedagògic per ensenyar el canvi climàtic a classe, per a alumnes de primària, secundària i batxillerat, integrant una visió interdisciplinària. L’avaluació es fa fer a través d’una enquesta qualitativa als professors implicats i entrevistes personals.

 IUSC o

Es realitzen tres cursos online de postgraus i màsters sobre energies renovables i medi ambient.

 UOC o

Es realitza un curs d’energia solar tèrmica i fotovoltaica online.

 Exposicions “Apunta’t al Canvi” i “ExpokW” Ecoserveis va continuar fent divulgació energètica a través de les seves exposicions, que aquest any es van cedir al Centre de recursos Pedagògics dels Gironès i diversos instituts i escoles catalanes.

III.

Il·luminació El projecte PremiumLight involucra a 12 països de la UE per fer front a una problemàtica apareguda després de la desaparició de les bombetes incandescents. Com comprar una bombeta eficient i de qualitat? A través de informació i cursos gratuïts Ecoserveis ha informat a venedors i ciutadans per afrontar aquest dilema fàcilment.

5


MEMÒRIA 2012

IV.

Geotèrmia  El projecte Groundmed i la instal·lació geotèrmica a Ecotendencias (Cosmocaixa) Ecotendencias CosmoCaixa és un espai de divulgació, reflexió i debat sobre els reptes ambientals actuals i futurs, impulsat per l’Obra Social La Caixa. En la “quarta ecotendencia” titulada “La Ciutat del Futur” el projecte europeu Ground-Med va ser seleccionat i Ecoserveis va anar a presentar-ho el 21 de novembre de 2012 al CosmoCaixa a Barcelona.

 Vídeo divulgatiu sobre què és la Geotermia En l’àmbit del projecte Groundmed es va crear un vídeo divulgatiu sobre què és la Geotermia i com es va dur a terme la instal·lació a la Fàbrica del Sol. Aquest vídeo es pot trobar a Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=T6eyBwOJQKI

V.

Pobresa energètica i consumidor energètic  Xerrada d’alfabetització energètica a la Fundació Bayt alThaqafa a Barcelona Bayt al-Thaqafa és una entitat sense ànim de lucre que treballa amb immigrants d'origen arabomusulmà des de 1974. A finals d’any vam poder compartir amb ells una sessió sobre energia en la que vam parlar dels sistemes d’il·luminació i climatització que utilitzen, vam analitzar les seves factures de gas i electricitat i vam proporcionar-los-hi eines per a reduir l’ús d’energia a les seves llars.

6


MEMÒRIA 2012

 Participació en el projecte “Pla Energètic Participatiu” del barri de Sant Martí a Barcelona Ecoserveis va participar a diverses reunions del PEP Sant Martí i hi va realitzar un taller sobre “Entendre la teva factura”.

 Conveni i formació a Solar Difusió L’entitat de divulgació de les energies renovables Solar Difusió i Ecoserveis van signar un conveni de col·laboració per tal de promoure la lluita contra la pobresa energètica a les respectives àrees d’actuació. Ecoserveis va realitzar una formació als tècnics de Solar Difusió en pobresa energètica i en anàlisi de la factura energètica per tal de proporcionar-los els coneixements necessaris per difondre la informació a la seva regió.

 Ciutat Meridiana Xerrada d’assessorament sobre les factures energètiques a dones en situació d’exclusió en el centre de formació de Ciutat Meridiana.

VI.

XIV Fòrum de l’energia sostenible Ecoserveis va organitzar un any més el Fòrum de l’Energia Sostenible, que celebrava la XIV edició. Aquest any el tema central va ser explorar “Les eines i els serveis per fer un ús eficient de l’energia a la llar i per generar-ne”. Actualment existeixen molts productes i serveis relacionats amb l'estalvi energètic i les energies renovables que resulten molt útils per al sector domèstic. Per desgràcia moltes d'aquestes iniciatives no tenen prou difusió i molta gent encara no coneix les possibilitats d'estalvi a casa seva. És per aquest motiu que es va organitzar un cicle de presentacions i demostracions sobre aquesta temàtica. Un espai per discutir i crear estratègies per fer avançar el nostre país per la via de la sostenibilitat energètica. 7


MEMÒRIA 2012

PROGRAMA Lloc: Auditori La Pedrera de Catalunya Caixa, Passeig de Gràcia 92, baixos, Barcelona Dia 26 d’abril del 2012 Hora: de 10 a 14 h.

DESCOBREIX LES EINES I ELS SERVEIS PER FER UN ÚS EFICIENT DE L’ENERGIA A LA LLAR I PER GENER-NE -

Consum domèstic – Com fem servir l’energia a casa

-

Monitors energètics – Com controlar l’energia que fem servir

-

Electrodomèstics i cuina – Facilitar-nos la vida, consumint menys

-

Climatització i ACS – Què hi ha més enllà del gas?

-

Il•luminació eficient – La mateixa llum, menys factura elèctrica

-

Domòtica – Una casa intel•ligent per ajudar-nos a estalviar

-

Ecogadgets – Disminuir l’impacte ambiental amb objectes quotidians

-

Mobilitat sostenible – Desplaçar-se sense emetre CO2

-

Energia solar fotovoltaica – Generar energia elèctrica fàcilment

-

Energia minieòlica – Generar energia elèctrica a través del vent

Energia verda – Un model cooperatiu fer servir a casa energia neta i renovable

VII.

Ekoenergy EKOenergy és una xarxa de 27 ONGs de l’`àmbit ambiental de 21 països de la UE d’on Ecoserveis n’és membre fundador. Junts, volem promoure l’ús de l’electricitat renovable a Europa. EKOenergy també és el nom de la primera i única etiqueta europea d’electricitat. Durant 2012, s’ha treballat per ampliar la xarxa i definir els criteris de sostenibilitat de l’ecoetiqueta. http://www.ekoenergy.org/

8


MEMÒRIA 2012

VIII.

Eficiència energètica:  La Copa del Clima dels Ciutadans Europeus: En el context del projecte Europeu es varen realitzar dues entregues de premis:

IX.

Una d’àmbit europeu, es van reunir els participants més eficients de la competició dels 10 països participants per rebre el seu premi a Brussel·les.

I una entrega de premis a Barcelona a la botiga d’electrodomèstics “René més que electrodomèstics” on els 3 participants catalans amb més percentatge d’estalvi durant la competició van rebre els seus premis eficients.

Altres activitats  Participació al Marketplace Ambiental (Tàndem) Ecoserveis va ser present al Marketplace ambiental organitzat per Tàndem, un espai de trobada per a empreses i entitats que té com a objectiu afavorir el coneixement i la col·laboració entre totes dues parts.

 Participació al 1r Congrés del Tercer Sector Ambiental Sota el lema "La força social del canvi ambiental", el 13 i 14 de desembre es va celebrar el 1r Congrés del Tercer Sector Ambiental, a l’edifici de la Pedrera (Barcelona). Ecoserveis hi va participar en el marc dels “DIÀLEGS”, al debat "El mix energètic de la Catalunya del futur" (Josep Puig), així com en la secció “COMUNICACIONS” presentant el projecte d’educació: Xarxa per el Canvi Climàtic. 9


MEMÒRIA 2012

 Presentació Ecoserveis a professors i alumnes del Mòdul d’Educació Ambiental de l’Institut Narcís Monturiol L’Institut Narcís Monturiol de Barcelona va iniciar aquest any un nou títol de cicle formatiu de grau superior en Educació i Control Ambiental. Ecoserveis hi va col·laborar presentant als alumnes les possibilitats professionals que ofereix l’àmbit de l’educació ambiental i explicant quines són les competències més valorades per treballar en el sector.

 Vulnerable Group - Citizen’s Energy Forum (UE) Aquest any, Ecoserveis es va unir al Vulnerable Group del Citizen’s Energy Forum de la Unió Europea, que es reuneix 4 cops l’any a Brussel·les. Aquest grup debat i treballa per a defensar els interessos dels consumidors vulnerables d’energia a la UE, i serveix per posar en comú idees, estratègies i iniciatives dels diversos països participants.

 INFORSE – International Network for Sustainable energy Ecoserveis continua sent membre d’aquesta xarxa internacional que treballa per promoure solucions energètiques sostenibles per reduir la pobresa i protegir el medi ambient.

X.

Aparicions en mitjans 

Aparició en el programa “Para todos la 2” de TV2 realitzant una taula rodona de pobresa energètica juntament amb entitats com la Asociación de Ciencias Ambientales (ACA), la organización de consumidores FACUA y Cruz Roja.

http://www.rtve.es/alacarta/videos/para-todos-la-2/para-todos-2---pobreza-energetica/1343886/

10

Profile for Ecoserveis

Memoria 2012  

Memoria 2012  

Advertisement