Page 1


Ευχαριστούμε τον κ. Βαγγέλη Θεοδωρίδη που εργάστηκε για την εικονογράφηση του παραμυθιού αφιλοκερδώς.


H ιστορία που θα σας διηγηθώ έμελε να ταράξει την ήσυχη ζωή της πολιτεία ς που ζουν όλα τα τρόφιμα που ξέρουμε, αλλά και όσα ξέρουμε για το Μαραθώνιο Αθηνών. Μετά από μια μεγάλη διαδικασία επιλέχθηκαν τελικά οι δύο διαγωνιζόμενοι για τον 31ο κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών. Αυτοί ήταν ο Νάκης το σπανάκι και ο Δάκης το γαριδάκι. Προπονητές των δύο αθλητών ορίστηκαν για το Νάκη, ο Ζίζη το θρεπτικό ρύζι και για τον Δάκη, ο Ριρή το παχυντικό τυρί. Είχαν ένα χρόνο μπροστά τους για να προετοιμαστούν.


Η προετοιμασία ξεκίνησε με αυστηρές οδηγίες των δύο προπονητών. Οι οδηγίες προς τον Νάκη ήταν ως εξής: - Νάκη, θα σηκώνεσαι κάθε πρωί στις 7, θα τρως ένα θρεπτικό πρωινό με γάλα και δημητριακά και θα τρως μία μεγάλη μπανάνα. Μετά θα κάνεις προπόνηση για τρεις ώρες. Το μεσημέρι θα τρως ένα υγιεινό γεύμα και θα ξεκουράζεσαι. Το απόγευμα θα προπονείσαι πάλι και το βράδυ θα είσαι στο κρεβάτι σου στις 8. Οι οδηγίες του Ριρή προς το Δάκη ήταν: - Δάκη, μπορείς να ξυπνάς το πρωί με την ησυχίας σου και να τρως ότι θέλεις. - Μπορώ να τρώω σοκολάτα και παγωτό; τον διέκοψε ο Δάκης. - Ναι, βέβαια. Λοιπόν, μετά θα κάνεις μια σύντομη προπόνηση, θα τρως το μεσημέρι ότι θέλεις και το βράδυ μπορείς να παίζεις με τα παιχνίδια σου μέχρι ότι ώρα θες και μετά να κοιμάσαι. Οι δύο αθλητές για τον επόμενο χρόνο ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες των προπονητών τους.


Έτσι φτάσαμε σιγά σιγά στις τελευταίες μέρες πριν το μεγάλο αγώνα. Ο Νάκης έτρεχε με άνεση την απόσταση που έπρεπε α τρέξει για να βγει πρώτος. Ο Δάκης όμως…. -Είμαι τρομερά απογοητευμένος από σένα , του έλεγε ο Ριρής. - Δεν ξέρω τι φταίει. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες σου σοφέ προπονητή μου, έλεγε ο Δάκης. - Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να νικήσουμε χωρίς να χρειαστεί να τρέξεις, είπε ο Ριρής την τελευταία μέρα πριν τον αγώνα. - Αλήθεια , υπάρχει τέτοιος τρόπος; Ρώτησε ο Δάκης. -Μα, ναι., φώναξέ μου τον Τάκη το πατατάκι και θα δεις …


Η μέρα του αγώνα έφτασε και οι δύο αθλητές πήγαν στην εκκίνηση.


Ο Ράνη το ραπάνι που ήταν αντίθετος με τον αγώνα ξάπλωσε φαρδύς πλατύς στη μέση του δρόμου για να εμποδίσει τους αθλητές. - Σήκω αμέσως από εκεί Ράνη, του είπε η Μάτα η ντομάτα, αλλιώς θα σκάσω πα΄νω σου και δεν θα σε γνωρίζει κανείς, έτσι όπως θα είσαι κόκκινος. Έντρομος ο Ράνη έτρεξε να κρυφτεί.


Η πιστολιά της εκκίνησης ακούστηκε και τα δύο τρόφιμα άρχισαν να τρέχουν. Μετά από λίγο ο Δάκης το γαριδάκι άρχισε να ξεφυσάει, ενώ ο Νάκης το σπανάκι έτρεχε χαλαρά.

Ο Τάκης το πατατάκι είχε κρυφτεί πίσω από μία βελανιδιά και περίμενε υπομονετικά να περάσει ο Νάκης και να του βάλει τρικλοποδιά, να πέσει και να νικήσει ο Δάκης.

Όμως, λίγο πριν φτάσει σε αυτό το σημείο ο Νάκης, του λέει ο Δάκης μετανοιωμένος: - Νάκη, σου έχουμε στήσει παγίδα, μπορεί να μην τρέφομαι σωστά, όμως δεν θέλω να νικήσω με αυτόν τον τρόπο. Ο Νάκης έμεινε να τον κοιτάει έκπληκτος.


- Πάμε του λέει, θα σε βοηθήσω εγώ. Κατάφεραν να φτάσουν με μεγάλη βοήθεια του Νάκη προς το Δάκη μέχρι το 34ο χιλιόμετρο και τότε σταμάτησαν. Τα άλλα τρόφιμα της πόλης απορούσαν τι είχε συμβεί. - Δεν μπορούμε να τρέξουμε άλλο, μέχρι εδώ μπορούμε είπε ο Νάκης. Τότε, τα τρόφιμα της πόλης αποφάσισαν να οριστεί ως τέρμα το 34ο χιλιόμετρο και αν ανακηρύξουν και τους δύο αθλητές ως νικητές. Από τότε ο κλασσικός μαραθώνιος για τα τρόφιμα ορίστηκε να τελειώνει στο 34ο χιλιόμετρο.


- Σ΄ ευχαριστώ Νάκη, χωρίς εσένα δεν θα τα κατάφερνα , είπε ο Δάκης το γαριδάκι. - Και εγώ σ΄ ευχαριστώ, ούτε εγώ χωρίς εσένα δεν θα ’ήμουν ένα υγιεινό τρόφιμο, είπε ο Νάκης το σπανάκι. Ο Δάκης ο γαριδάκης από τη μεριά του υποσχέθηκε να γίνει ένα υγιεινό γαριδάκι από δημητριακά. Από εκείνη την ημέρα, έγιναν φίλοι και πάντοτε ευχαριστούσε τον φίλο του πλέον, Νάκη.

ΤΕΛΟΣ


Το ebook ολοκληρώθηκε με τη φροντίδα των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Δάκης το Γαριδάκι  

Εκπαιδευτήρια Δούκα. Μια φορά κι ένα παραμύθι

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you