Page 1

Besplatan primjerak!

Broj 39 • VII/2011.

Broj 51 • VII./2012.

PREDSTAVLJAMO 11

Gorenje+

TEMA BROJA 4

Dvije nove akcijske prodaje

MJESEČNA AKCIJA 15

Gorenje aparati

www.economic.ba • www.fme.ba • www.framini.ba • www.klubinstalatera.ba • www.fcbih.com • www.central.ba


Economic d.o.o. Vitez • T: +387 30 718 333 F: 713 748 • e-mail: info@economic.ba • PC’96, 72250 Vitez

Distribucija


SADRŽAJ

Dragi čitatelji, Vrući ljetni dani već su prisutni i u našim krajevima. Očekujući godišnje odmore i boreći se s visokim dnevnim temperaturama pripremili smo novo izdanje našeg i vašeg Infonomica, 51. redovni broj. Kao i svaki put do sada nastojali smo vas obradovati sadržajima koji pored informativnog karaktera provlače i notu zanimljivog i korisnog. U tijeku je nova mjesečna akcijska prodaja artikala Gorenje koja traje do kraja mjeseca kao i ljetna akcija za razdoblje od 21.6.-23.9. u kojoj su u ponudi radijatori Orion i Solar branda Lipovica. U prodavaonicama smještenim u FC BiH pronaći ćete nešto za sebe, po akcijski sniženim cijenama. Ne zaboravite na sadržaje Wellness & spa centra hotela Central u kojem možete svoje vruće dane rashladiti boravkom u zatvorenom bazenu te sunčanju na prostranoj terasi.

04

TEMA BROJA Dvije nove akcijske prodaje

06

RIJEČ MANAGERA Poslovna jedinica Sarajevo i uspješnost plasmana vlastite robe

07

VRIJEDNO PAŽNJE Ferotehna

08

EDUKACIJA Šest jednostavnih pravila za život

11

PREDSTAVLJAMO Gorenje+

15

MJESEČNA AKCIJA Oprema za dom i ured / Gorenje 1.-31.7.2012. god.

21

NEWS U kongresnoj dvorani FCBiH održan 3. sajam zapošljavanja Odlazak kolege u zasluženu mirovinu Održan Indola Look & Learn seminar Poreska reforma u funkciji privrednog razvoja i novih zapošljavanja Održana modna revija Fashion night out + MEGA iznenađenja

24

INFO STUDENT Psihologija oglašavanja

26

POSEBAN PRILOG Ravnoteža između privatnog i poslovnog

27

KVARTALNA AKCIJA Ljetna akcija do 23.09.2012. g.

30

LJEPOTA ŽIVLJENJA Oprema za dom i ured

32

FOTO KUTAK Iz Sinišinog fotoaparata

33

SKUHANO U KUHINJI ECONOMIC Lagana salata

34

RAZBIBRIGA Pronađi dvije identične fotografije

Uživajte u toplim ljetnim danima i nadamo se ugodnom čitanju Infonomica

k i n d e r U

Izdavač Voditelj projekta i urednik Fotografija Uređivački kolegij Centrala Fax Kontakt telefon e-mail Izdanje Naklada Tisak

Economic d.o.o. Vitez Vedran Skočibušić Siniša Skenderija 292 uposlenika Economica +387 30 718 333 +387 30 713 748 +387 30 718 328 redakcija@economic.ba VII./2012., broj 51 10.000 kom. Suton d.o.o.

Infonomic u elektronskom obliku možete preuzeti na http://www.economic.ba

business news - infonomic

3


www.economic.ba

Dijana Rajić,

Voditelj službe nabave Tel.: 030 718 332 e-mail: nabava@economic.ba

tema broja

Dvije nove akcijske prodaje Mijenjajući koncept poslovanja i prije svega, uvažavajući vaše zahtjeve redefinirali smo i cjelokupan koncept akcijskih prodaja.

Nakon dvije tromjesečne akcijske prodaje početkom ljeta nudimo vam dva nova, izuzetno atraktivna paketa akcijskih artikala, 1. Ljetnu akciju aluminijskih radijatora Lipovica 2. Redovnu mjesečnu akciju proizvoda robne marke Gorenje Mijenjajući koncept poslovanja i prije svega, uvažavajući vaše zahtjeve redefinirali smo i cjelokupan koncept akcijskih prodaja. Kontinuirano nastojimo odabrati atraktivne artikle, čijom prodajom ćemo stvoriti dodatne vrijednosti i za krajnjeg kupca, a i za sve nas koji se javljamo kao gospodarski subjekti. Program aluminijskih radijatora Lipovica je program sa tradicijom dugom 40 godina, tijekom kojih su generacije i generacije stručnjaka tkale svoja znanja, predan rad i entuzijazam u ime LIPOVICA, u proizvod koji

4

business news - infonomic

je danas savršeni spoj tradicije i kvalitete. Godinama su razvijali linije svojih proizvoda da bi danas ponudili četiri generacije aluminijskih radijatora: • Ekonomik • Solar - je aluminijski radijator nove generacije. Odlikuje se jednostavnošću i elegancijom oblika te odličnim termičkim osobinama. Uklapa se u svaki ambijent i zauzima vrlo malo mjesta. U ponudi se nalaze različite visine radijatora što dodatno olakšava njegovo prilagođavanje različitim zahtjevima prostora koje treba zagrijati. Kad ga jednom ugradite, prestaje svaka Vaša briga. Diskretno i nepogrešivo, SOLAR će se pobrinuti da vam bude ugodno i toplo. Ovaj radijator zrađen je od aluminijske legure koja omogućava brzi prijenos topline i garantira gotovo neograničen vijek trajanja. • Orion - rezultat je novih tendencija na svjetskom tržištu koje je pokazalo interes za grijača tijela koja s istom površinom, zahvaljujući većoj

dubini, daju veći efekt grijanja. Karakteriziraju ga meke zaobljene linije koje, u kontrastu s velikom masom i istaknutim volumenom, naglašavaju snažan i pouzdan izvor topline koji će ispuniti sva Vaša očekivanja. Zahvaljujući tehničkim i termičkim svojstvima radijator ORION je štedljiv, dizajnom svjež i moderan, a svojstva aluminijske legure od koje je napravljen osiguravaju otpornost, dugotrajnost i pouzdanost. • Solar plus i Orion plus Ako tražite kvalitetu, dugotrajnost, besprijekornost, vrhunsku uslugu proizvođača i toplinu koja će se širiti iz nenametljivog i estetski oblikovanog radijatora, ako za svoj novac želite najbolje – onda ste na pravom mjestu – LIPOVICA radijator udovoljiti će svim postavljenim zahtjevima.


www.economic.ba

Opširnije na strani 15-18!

business news - infonomic

5


www.economic.ba

riječ managera

Kemal Mustafić,

Manager ekonomsko komercijalnih poslova Tel.: 033/809-063, e-mail: economic@bih.net.ba

Poslovna jedinica Sarajevo i uspješnost plasmana vlastite proizvodnje Sarajevo predstavlja jedno tržište koje ima tendenciju intenzivnog rasta i širenja iz godine u godinu s izuzetno velikim potencijalom kako u gospodarskom, tako i u društvenom, kulturnom i svakom drugom smislu. Takvo jedno tržište koje ima karakter rasta i širenja postaje sve privlačnije mnogim svjetskim, a i domaćim brendovima koji nastoje po svaku cijenu osvojiti što veći dio tržišta te postati lideri u svojoj branši.

od nas očekuju cijenjeni kupci, a što opet zahtjeva kontinuirano organizacijko i kadrovsko usavršavanje i prilagođavanje prodajnog osoblja. Kupci se u sve većoj mjeri okreću domaćoj proizvodnji, vjerujući da će najlakše i na najbolji mogući način uz stručno osposobljeno radno osoblje rješiti svoje zahtjeve. Ti zahtjevi prvenstveno se ogledaju u kvaliteti proizvoda, suvremenog dizajna, stručnosti i osposobljenosti prodajnog osoblja.

Economic sa svojom Poslovnom jedinicom Sarajevo, unatoč takvom poslovnom okruženju uspješno posluje dugi niz godina i pri tome bilježi kontinuiran rast i ostvaruje značajne rezultate, uz potpuno zadovoljenje svih potreba tržišta iz svoje branše. Obzirom da je ove godine već premašen plan plasmana FRAMINI pločastog namještaja, za narednu godinu će se planirati povećanje plasmana za više od 100%.

Na temelju toga, Economic je razvio vlastiti proizvodni brand pločastog namještaja pod nazivom FRAMINI, čija se ukupna filozofija zasniva na kvaliteti, koju nije moguće postići bez vrhunske tehnologije. Brand FRAMINI zasnovan na takvoj vrhunskoj tehnologiji je ispunio sve zahtjeve i očekivanja kupaca. Economic pored uobičajeni strojeva za obradu drveta posjeduje tri vrhunska Biesse CNC stroja za obradu panela, kao i Burkle vakuumsku presu za presvlačenje obrađenih panela PET ili PVC folijom, što obezbjeđuje punu kontrolu nad finalnim proizvodima, visoku produktivnost, fleksibilnost i vrhunsku kvalitetu.

Jedno ovakvo poslovno tržište postaje sve zahtjevnije i traži maximalnu privrženost, inovativnost, stručnost i preciznost uz konstantno praćenje svjetskih trendova i primjene novih savremenijih tehnologija, koje

6

business news - infonomic

U pripremi je i uskoro se očekuje otvaranje salona kuhinja i ostaloga pločastoga namještaja FRAMINI u Poslovnoj jedinici Sarajevo. Poslovna jedinica Sarajevo nudi svojim kupcima idejna rješenja uz ljubazne i obučene kadrove. Kupcima se, također, nude usluge projektiranja i opremanja interijera. Vlastita proizvodnja Economica uz redovni prodajni asortiman omogućava ispunjenje mnogih zahtjeva prilikom opremanja poslovnih prostora, kuhinja i kupaonica. Uz stručne savjete arhitektice Lejle IsanovićKaravdić nudimo kompletno idejno rješenje, vizualni prikaz putem ViSoft programa te njihovu realizaciju u dogovorenom roku. Dosadašnja iskustva u proizvodnji i plasmanu pločastog namještaja FRAMINI govore da smo ispunili očekivanja velikog broja kupaca po pitanju kvalitete izrade i dizajna, što nas svrstava među lidere u proizvodnji pločastog namještaja na tržištu BiH.


www.economic.ba

Aleksandra Baškarad,

Voditelj poslovnice Elektroinstalacije i oprema Tel.: 030 718 315 e-mail: elektro@economic.ba

Oznaka 15050

Oznaka 15051

Plafonjera PL 300 Val

Plafonjera PL 300 K11 AB

10

,10

Navedene cijene u KM s PDV-om!

vrijedno pažnje

9

,35

Oznaka 15052

Oznaka 15265

Plafonjera PL 300 Pastello

Svjetiljka spot 9102.11S1

17,00

15,90

Oznaka 15266

Oznaka 15267

Svjetiljka spot 9102.21S1

Svjetiljka spot 9102.31S1

31

52

,50

,50

Oznaka 15505

Svjetiljka podna FL 202011

28

,50 business news - infonomic

7


www.economic.ba

edukacija

Šest jednostavnih pravila za život U ovoj temi podjelit ćemo šest jednostavnih pravila koja će vam pomoći u koordiniranju života. Nadamo se da ćemo vam ponuditi relevantna pravila koja ćete uzeti u obzir.

Ako ste ikada bili trener dječjeg sportskog tima, onda znate važnost objašnjavanja jednostavnih pravila igre. U početku, kaos i zbrka vladaju dok se djeca ne prilagode pravilima. Ipak, tijekom vremena, nekad zbunjujuća pravila postaju stvar prirode, pa djeca igraju zajedno, bez čak da misle o njima. Igranje sporta ne znajući pravila, dovodi do kaosa, konfuzije, pa čak može dovesti i do ozljede. Isto tako, ići kroz život bez pravila dovodi do poremećaja, nezadovoljstva pa čak i štete. U ovoj temi podjelit ćemo šest jednostavnih pravila koja će vam pomoći u koordiniranju života. Nadamo se da ćemo vam ponuditi relevantna pravila koja ćete uzeti u obzir. Pravilo broj 1: Staviti obitelj na prvo mjesto Mnogo lidera zapravo ne prakticira stavljanje supružnika ili djece kao prioritet. Što to znači

8

business news - infonomic

da se stavi obitelj na prvo mjesto? To uključuje redefiniranje uspjeha, ne mjeriti svoj uspjeh u smislu postignuća karijere. Uspjeh bi trebali gledati kroz ljubav najbližih i poštivanje drugih osoba. Praktično govoreći, pobrinite se da raspored vremena s voljenima ne spada u vaš kalendar rada. Daleko je važnije dijeliti vrijeme sa svojom obitelji, nego raditi prekovremeno. Pravilo broj 2: Slijedite zlatno pravilo Kao sljedbenici, uvijek postavljamo tri univerzalna pitanja o našim vođama: Da li se on brine za mene? Može li mi pomoći? Mogu li mu vjerovati? Vođe redovito postavljaju ista pitanja sebi- Da li sam brižan? Da li pomažem? Da li sam pouzdan?- kao podsjetnik da se prema drugima ponašate onako kako biste vi željeli da se prema vama ponašaju.

Pravilo broj 3: Vodite brigu o sebi Raditi nešto za sebe nije sebičan čin, to je čin održavanja. U obraćanju sveučilišnog početka rada prije nekoliko godina, Brian Dyson, predsjednik Uprave Coca Cola Enterprises, govorio je o odnosu rada i drugih odgovornost: Zamislite život kao igru u kojoj žonglirate pet lopti u zraku. Možete ih nazvati, posao, obitelj, zdravlje, prijatelji i duh, a vi ste vođa koji drži sve u zraku. Uskoro shvatite da je rad gumena lopta. Ako je ispustite, ona će odskočiti natrag. No, ostale četiri loptice: obitelj, zdravlje, prijatelje i duh su izrađeni od stakla. Ako ispustite jednu od njih, oni će biti nepovratni, obilježeni, oštećeni ili čak uništeni. Oni nikada neće biti isti. Morate shvatiti da morate težiti za ravnotežom u svom životu. Naučio sam važnost tog pravila kroz težak put, kroz traume od srčanog udara. Ako niste


www.economic.ba

pronalazili vremena za odmor, vježbu, te gledali na svoju duhovnu dobrobit, na kraju ćete dobiti slom. To nije dobro da se bilo kome dogodi. Pravilo broj 4: Odaberite pozitivan stav Sreća se ne može dobiti, kupiti ili vas učiniti drugačijom osobom. To je rezultat svjesnog izbora da budete zahvalni na blagoslovu i da najbolje od života uzimate. Što god da se

s nama događa, mi uvijek imamo kontrolu nad jednoj stvari: našem stavu. Pravilo broj 5: Imati osobni plan Ključ za osobni plan je imati početno razmišljanje. Početnici trebaju priznati da ne znaju sve. Kao opće pravilo, oni su otvoreni i ponizni, nedostaje im krutost koja često prati iskustvo i uspjeh.

Pravilo broj 6: Dati više nego što dobivaš Svatko, u nekom trenutku života mora pitati za pomoć, ali svaka osoba također ima urođenu potrebu da služi drugima. Treba izvlačiti vrijednosti iz ljudi ili pokušati tražiti načine kako dati vrijednost drugoj osobi.

Posebna ponuda za mladoženje! | Telefon: +387 30 718 418 | |FC BiH | PC96 | 72250 Vitez |


Popust na dioptrijske okvire 20% • Popust na sunčane naočale do 50% Telefon: +387 30 718 416 • Franšizni centar BiH • PC96 Vitez • www.fcbih.com

Super ponuda sportskog programa

10

business news - infonomic


www.economic.ba

predstavljamo

Gorenje+ Gorenje+ aparati su još jedna stepenica napretka već dobro poznatog sinonima za kvalitetu i vrlo je pozitivno konstantno unapređenje proizvoda, upotrebljavajući nove tehnologije kao što je iChef+ upravljački modul, koje su u velikoj mjeri kuhanje učinili zabavnijim Regionalni lider u proizvodnji kućanskih aparata, „Gorenje“, 30. svibnja 2012. godine u sarajevskom STUDIJU predstavio je ekskluzivnu robnu marku ugradbenih aparata Gorenje+. Gorenje+ aparati su prije svega namijenjeni suvremenom kupcu koji želi nešto više, istakao je gdin Robert Polšak, direktor Gorenje commerca BiH. Rezultat su rada brojnih Gorenje stručnjaka, te samim tim odražavaju visoku kvalitetu proizvoda. Kupci Grenje+ aparata imaju i dodatne pogodnosti tj. dostavu, montažu, dugu garanciju i najbolji servis. “Gorenje+ aparati su još jedna stepenica napretka već dobro poznatog sinonima za kvalitetu i vrlo je pozitivno konstantno unapređenje proizvoda, upotrebljavajući nove tehnologije kao što je iChef+ upravljački modul, koje su u velikoj mjeri kuhanje učinili zabavnijim. Rukovanje je jako jednostavno i Gorenje je uložilo puno truda da isti proizvodi budu “user frendly”. Sve u svemu proizvo-

di koji se mogu samo poželiti!” . Gorenje+ - prva pećnica u svijetu koja posjeduje iChef+ modul iChef+ modul ugrađen u Gorenje+ ugradbene pećnice donosi globalnu revoluciju unikatnog sistema upravljanja na dodir. Profesionalni efekti kuhanja su postignuti logičnim dodirima na fotografije u boji! Jedinstveni elektronski programski modul sa velikim displejom u boji u kojem se funkcije biraju dodirom i klizanjem prsta, budi poznati osjećaj korisnicima poput najuzbudljivijih elektronskih uređaja današnjice. Gorenje, koje je prvo u svijetu uvelo upravljanje na dodir na svojim kućanskim uređajima, prezentiralo je ovu globalnu inovaciju kako bi nadmašila očekivanja, te ponudila pouzdane i pametne rezultate. Plus za gurmanske užitke je također ostvaren kroz druge karakteristike Gorenje+ pećnice, kao što je Space+ karakteristika

povećanog zapreminskog prostora u unutrašnjosti pećnice uprkos standardnim eksternim dimenzijama, inovativan oblik unutrašnjosti Shape+, te Grill+, sasvim novi pristup u dizajnskom obliku grijača za potpuno ravnomjerno kuhanje. Glavni izbornik: put do svih programa i karakteristika Dodirom prsta, glavni izbornik će se pojaviti i omogućit će vam da postavite točan datum i vrijeme, kao i odabir jednog od 30 svjetskih jezika koji su ponuđeni kao opcija. Glavni izbornik je također i put do programa kuhanja: od SIMPLEbake, AUTObake, MYbake, EXTRA i PRObake do unikatne i patentirane karakteristike STEPbake. SIMPLEbake i AUTObake programi čine kuhanje izuzetno jednostavnim. Odaberite jelo na fotografiji na displeju, unesite procjenjenu težinu i pritisnite START i kuhanje počinje! SIMPLEbake program nudi devet kategorija najčešće pribusiness news - infonomic

11


www.economic.ba

predstavljamo premanih jela, dok AUTObake nudi izbor od 65 programskih recepata koji uključuju fotografije, provjerene i odobrene od profesionalnih kuhara i nutricionista.

12

business news - infonomic

PRObake program, u kombinaciji sa dodatnim programom STEPbake, dvije unikatne opcije na tržištu, omogućavju vam potpuno korištenje vaših kuharskih znanja. Inovativni patentom zaštičeni STEPbake sistem omogućava

postavljanje do tri nivoa kombinacija u toku pripreme jela. Odabirom grijača, temperature, vremena pripreme, napravit ćete jelo prema svom receptu onako kako to želite. Kada je jelo spremno iChef+ vam želi samo Bon Appétit!


www.economic.ba

business news - infonomic

13


14

business news - infonomic

Economic d.o.o. Vitez • T: +387 30 718 333 F: 713 748 • e-mail: info@economic.ba • PC’96, 72250 Vitez

Distribucija


OPREMA ZA DOM I URED Oznaka 20202

Oznaka 20206

Bojler električni TG 50L 2 kW Gorenje

Bojler električni PP TEG 5L 2 kW Gorenje

Bojler električni PP Gorenje

Navedene cijene u KM s PDV-om!

Širina: 454 mm • Masa aparata: 16,5 kg • Bruto težina aparata: 18,5 kg

Oznaka 20210

174

,00

151,00

104

,00

90,00

116,00

Oznaka 50351

Oznaka 50355

Oznaka 50370

Perilica rublja WA 6065, 600 o/min Gorenje

Perilica rublja WA 50080 / WA 6089, 800 o/min Gorenje

Perilica rublja WA 6 Gorenje

479,00

420

,00

525,00

462

,00

689,00


AKCIJA

1.-31.7.2012. TEG 10L 2 kW

100,00

60129, 1200 o/min

605

,00

Oznaka 50289

Oznaka 50320

Hladnjak kombinirani RF 6275 W (258 lit.) Gorenje

Zamrzivač FH 21 (210 lit.) Gorenje

490

,00

432,00

502

,00

444,00

Oznaka 50834

Oznaka 50771

Glačalo na paru 1600 W Gorenje

Usisivač VCK 1801 R Gorenje

48,00

38

,50

144,00

116

,00


www.economic.ba Kupujte u vama najbližoj Franšiznoj prodavaonici

ECONOMIC d.o.o., Poslovni centar 96, p.p. 71, 72250 Vitez, Bosna i Hercegovina tel: +387 30 718 333 • 713 748 fax • INFO tel: 0800 83 333 info@economic.ba • www.economic.ba


www.economic.ba

| Telefon: +387 30 718 420 | FC BiH | PC96 | 72250 Vitez | business news - infonomic

19


20

business news - infonomic

Economic d.o.o. Vitez • T: +387 30 718 333 F: 713 748 • e-mail: info@economic.ba • PC’96, 72250 Vitez

Distribucija


www.fme.ba

news

U kongresnoj dvorani održan 3. sajam zapošljavanja

U kongresnoj dvorani Hotela Central, 21.06. i 22.06. 2012. godine održan je 3. sajam zapošljavanja koji je organizirala Služba za zapošljavanje SBK/ KSB uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje te Privredne i Obrtne komore SBK/ KSB. Sajam zapošljavanja okupio je 38 firmi koje su tražile

određene kadrove za svoje proizvodne programe, te veliki broj nezaposlenih osoba iz više općina središnje Bosne kojima je ovo bila izvrsna prilika da ostvare kontakt sa potencijalnim poslodavcima. Najviše su tražena zanatska zanimanja vezana za obradu drveta i metala, a poslodavci su iskazali potrebu za visoko

obrazovnim kadrom, točnije za inžinjerima elektrotehnike, strojarstva, rudarstva i građevine. Inače, prema podacima na području središnje Bosne registrirano je 39.000 osoba bez zaposlenja.

Odlazak kolege u zasluženu mirovinu Odlaskom u zasluženu mirovinu oprostili smo se od našeg dragog kolege, prvog poslovođe proizvodnje Zorana Martinovića. Ne postoji formula za stjecanje prijatelja, ali činjenica je da većina ljudi barem dio svojih prijatelja stječe upravo na poslu. Kolege su mu pripremile skroman i emotivan oproštaj. Ipak je to samo oproštaj od formalno pravnog odnosa. Prijateljstvo traje i nakon toga.

Hvala Zorane za dobro obavljen posao! “Prijatelj će možda otići živjeti negdje daleko, tako daleko da

ga možda više nikada nećeš sresti. Pa ipak, on je dio tebe zauvijek.”

business news - infonomic

21


www.fcbih.com

news

Održan Indola Look & Learn seminar U nedjelju, 10. lipnja 2012. godine u Franšiznom centru BiH održan je veliki frizerski Indola Look & Learn seminar nove kolekcije frizura za 2012. godinu. Pod parolom “Indola Vam donosi novu Streetstyle kolekciju

frizura” uživo su predstavljene najnovije tehnike šišanja i bojenja kose. Gašper Karničar - Indola ambasador za regiju Adria, Indola tim iz BiH (Ilonka Marijanović, Sunita Bratić) te gost frizer Asmir Ljuca te specijalni gost

FCBiH • PC96, • 72250 Vitez • Tel.: 030 718 415

Sezonsko sniženje od 30% do 50%!

SVAKI VIKEND NOVA AKCIJA 22

business news - infonomic

Mira Plavšić uživo su predstavili najnovije frizure. 250 frizera koji su došli na ovaj prestižni događaj pratili su načine kreiranja najnovijih frizura. Foto galeriju možete pogledati na našoj Facebook fan stranici.


www.economic.ba

news

Poreska reforma u funkciji privrednog razvoja i novih zapošljavanja U kongresnoj dvorani Hotela Central održana je konferencija pod nazivom “Poreska reforma u funkciji privrednog razvoja i novih zapošljavanja” koju je organiziralo Sveučilište/ Univerzitet “Vitez” zajedno s Gospodarskom komorom FBiH i Udruženjem poslodavaca FBiH. Uz prisustvo Premijera Vlade FBiH gosp. Nikšića, potpredsjednika Vlade FBiH gosp. Desnice, ministra finansija Vlade FBiH gosp Krajine, Premijera ZDK gosp. Pljevljak, Rektora Sveučilišta/Univerziteta ”Vitez” Travnik prof.dr. Grabovca, predsjednika UO Sveučilišta/Univerziteta ”Vitez” Travnik gosp. Rajkovića, čelnih ljudi Poslodavaca FBiH i Gospodarske komore FBiH, predstavnika Sindikata BiH,

predstavnika međunarodnih organizacija u BiH, profesora i gospodarstvenika, skup je otvorio rektor Sveučilišta/Univerziteta “Vitez“ Travnik prof. dr. Nikola Grabovac. Premijer Nikšić je, prepoznavajući neophodnost nalaženja modusa za rasterećenje privrede i privrednika, izrazio hitnost mjera koje bi trebale

utjecati na sposobnost privrednih subjekata da ulažu u nove poslove i novo zapošljavanje. Izlaganja učesnika i zaključci konferencije će biti objavljeni u Zborniku radova Sveučilišta/ Univerziteta “Vitez“ Travnik koji će biti dostavljeni u kratkom roku svim relevantnih institucijama i pojedincima u BiH.

Održana modna revija Fashion night out + MEGA iznenađenja Franšizni centar BiH svojim kupcima i posjetiteljima darovao je modnu reviju povodom svog 4. rođendana. U organizaciji modne agencije Fashion iz Zenice, revija pod nazivom “Fashion night out” održana je u petak, 1.6.2012. u prizemlju FC BiH s početkom u 20h. Preko 20 manekenki i manekena nosilo je aktualne modele renomiranih brandova koje možete naći u Franšiznom centru BiH: Cesar’s, Carrera,

Happenning, Bellissima, Primasport, Carrera, Zlatna nit, optika Salmoiraghi & Vigano, Samsonite, Keshia, Vitmann, FC outlet i drugi. Za šminku i frizuru pobrinut će se ASK Studio Vitez i CM-cosmetic market. Za sve posjetitelje priređeno je i MEGA iznenađe-

nje, 40% popusta na kupovinu u trgovinama od 18-22h.

23


www.economic.ba

info student

Psihologija oglašavanja “Reklame kojih smo se svjesno prisjetili su neuspjele. Oglas je namijenjen motiviranju odluke da nešto kupimo nekoliko dana, tjedana ili mjeseci nakon što smo ga čak i samo na trenutak uočili. Zadatak reklame je prodaja-ne da ostane zapamćen“. Jesmo li svjesni medijske manipulacije? Velik je broj raznovrsnih reklama kojima smo izloženi svaki dan. Pogledajmo samo tradicionalne kanale oglašavanja kao što su: TV, radio, tisak i plakate. Osim toga, tu su i takozvani novi mediji. Donedavno je internet bio bijeg od svakodnevnih napada reklamnih poruka, dok se nije pojavila nova marketinška strategija – iskakujući banneri s gotovo nevidljivim iksićima koji nas prisiljavaju na usvajanje njihovoga sadržaj. Većina internetskih stranica ima jedan ili više bannera, boxova, sponzoriranih linkova i nagradnih igara. Ciljanje kupaca Svaki je proizvod namijenjen određenom tržišnom segmentu (mladima, starijima, zaposlenima, studentima, mlađim zaposlenim ženama s djecom, tinejdžerima i sl.) te se tom segmentu prilagođava cijenom, kakvoćom i sl. Takvi se tržiš-

24

business news - infonomic

ni segmenti nazivaju ciljnim segmentom (ciljnim tržištima, ciljnim skupinama). Poduzeće bi trebalo imati jasno definiran ciljni segment za svoj proizvod. Ponašanje ciljne skupine se mijenja iz godine u godinu, stoga stručnjaci neprestano osluškuju potrebe potrošača. U idealnoj situaciji, u kontinuiranom dijalogu s potrošačima, poduzeća bi trebala prikupljati podatke o tržištu te sukladno željama potrošača prilagođavati ponudu proizvoda i usluga. Boljim uvidom u ponašanje ciljne skupine i njihove sklonosti poduzeće stječe konkurentsku prednost. Zbog toga, veliki proizvođači, a sve češće i manji, mnogo ulažu u istraživanje tržišta. Kao formalni pristup istraživanju tržišta i ponašanja potrošača, stručnjaci u posljednje vrijeme sve češće organiziraju istraživanja unutar prodavaonice kroz ankete ili psihološki intervju. Psihologija kupaca Na proces odlučivanja pri kupnji određenog proizvoda

utječe čitav niz čimbenika, no osnovni su: psihološki čimbenici, socio – kulturni čimbenici, te utjecaj marketinškog mixa. Marketinških stručnjaci ističu veliki utjecaj psiholoških čimbenika koji utječu na kupnju određenog proizvoda i da funkcionalne karakteristike proizvoda same po sebi nisu dovoljne. Izbor marke temelji se na usklađenosti njezina imidža s našim vlastitim, što potvrđuju i brojna istraživanja, no posebno je zanimljivo da taj izbor ovisi o načinu na koji se proizvod koristi. Marku proizvoda koji koristimo u socijalnom okruženju biramo na temelju usklađenosti njezina imidža s idealnom slikom o sebi, pokušavajući na taj način posredno ostvariti željenu sliku o sebi. Proizvode koje koristimo sami, u privatnoj okolini, više biramo u skladu s onim kakvi zapravo jesmo. John B. Watson naglašava korištenje emocija u oglašavanju – da bi oglašavanje bilo efektivno treba koristiti tri emocije: ljubav, strah i bijes/strast. Tako npr. reklame prodaju paste


www.economic.ba

za zube, ne zbog higijene, nego jer bjelji zubi povećavaju privlačnost. Uporaba erotike u oglašavanju je veoma česta iz razloga jer seksualnost pobjeđuje biološke, emocionalne i duhovne aspekte čovjeka. Psihološki faktori utječu tako da se stvara simbolička veza između reklamiranog proizvoda i karakteristika ljudi iz reklame (u psihologiji se to zove prijenos čuvstava) te onih karakteristika koje publika želi posjedovati. Subliminalno oglašavanje Subliminalno oglašavanje jest oglašavanje ispod praga osjetljivosti jer nam se poruke prenose na razini koju svjesni um ne registrira, ali podsvjesni to čini. Podsvjesni vidi sve, dok svjesno bilježi samo djelić onoga što prođe kroz naše oči pa čak i mijenja mnogo toga. Prva subliminalna reklama napravljena je 1957. godine kada

je vlasnik jednog kina tijekom filma publici višekratno i brzinski “servirao” poruku “Jedite kokice!”, ali u vrlo kratkom trajanju, pa je gledatelji uopće nisu mogli svjesno zapaziti. Kasnije je tvrdio da je prodaja kokica značajno porasla. U sljedećim desetljećima provedeno je niz istraživanja kojima se nastojala potvrditi uspješnost subliminalnog oglašavanja, ali nijedno nije bilo uspješno. Efekt takvog načina oglašavanja stručnjaci za psihologiju oglašavanja često objašnjavaju takozvanim priming-efektom. Priming-efekt ili efekt okidača je na djelu kada se naše pamćenje i pohranjene emocije ponovno aktiviraju pod utjecajem neke situacije. Sličan efekt mogu imati i manje suptilni podražaji, poput jinglea neke radijske reklame, koji možda i ne zapamtimo svjesno, ali kad dođemo u trgovinu i vidimo taj proizvod sjetimo se dotičnog jinglea.

Wilson Briyan, u svojoj knjizi o subliminalnim porukama, kaže: “Reklame kojih smo se svjesno prisjetili su neuspjele. Oglas je namijenjen motiviranju odluke da nešto kupimo nekoliko dana, tjedana ili mjeseci nakon što smo ga čak i samo na trenutak uočili. Zadatak reklame je prodaja-ne da ostane zapamćen“.

SVAKI VIKEND NOVA AKCIJA

| FC BiH | PC96 | 72250 Vitez | | Telefon: +387 30 718 417 | business news - infonomic

25


www.economic.ba

autor Tatjana Divjak,

preneseno iz lidera

life coach www.liderpress.hr

Ravnoteža između privatnog i poslovnog Kada nam je jedno područje života u potpunosti ispunjeno i zadovoljava naša očekivanja, a naročito ukoliko njime osiguravamo zadovoljavanje osnovnih životnih potreba kao što su krov nad glavom i pun želudac, počinju se javljati i druge potrebe. Rezervoari koji su prazni zvone na uzbunu i traže svoje, a time nam polagano počinju ukazivati i na to da je upravo ravnoteža ono što želimo. Jer osim posla ima i drugih područja koja je potrebno ispuniti kako bismo se ostvarili kao osobe: obitelj, prijatelji, ljubav, zdravlje, duhovnost. Iako u ovom trenutku još ne osjećate potrebu za stvaranjem obitelji, vjerojatno osjećate potrebu za druženjem, a nadam se i ljubavlju. No, definitivno osjećate potrebu za ispunjenjem i svjesni ste da sadašnji obrazac ne vodi k tom cilju, pa ste spremi na rad na sebi. Odlično. Jer bit će potrebno pokrenuti se i odraditi nešto za sebe, a sami priznajete kako volite raditi, pa očekujem da će to biti – lak zadatak. Ravnotežu između poslovnog i privatnog moguće je postići samo ukoliko, prije svega, znate što su vaši prioriteti i što, zapravo, želite postići. Krenite stoga od samog početka, definirajući prije svega ono što već ostvarujete, i zatim prijeđite na ono što biste željeli ili htjeli da bude sadržaj vašeg života. Jednom kada ustanovite gdje

26

business news - infonomic

ste i kuda želite ići, bit će lakše krenuti korak dalje – na koji način to i ostvariti. Bez obzira hoćete li samo navoditi pojmove (crtice, točke ili natuknice) ili napisati esej o svom trenutačnom životu/danu i kako ga provodite, bit će potrebno da o tome razmislite. Vjerujem da je visoko na listi onoga što ne želite – traćenje vašeg vremena (jer ako radite po desetak sati dnevno, spavate – nadam se – barem 6-7 sati, i nekoliko sati posvećujete pripremi za odlazak i dolazak sa posla, zapravo vam i ne preostaje previše). Jedan od prvih zaključaka bio bi kako „buljenjem“ u TV ne ostvarujete ispunjenje svog sna. Rješenje koje se nameće jest – ne uključivati TV (ili ga kontrolirano konzumirati pregledom zanimljivih sadržaja te nakon odgledanog gasiti). Umjesto vremena kojeg trošite na program koji ne ispunjava vaše kriterije niti potrebe, razradite strategiju provođenje vremena vezanog za ono što vas stvarno veseli i ispunjava. To može biti knjiga, sport, zabava, druženje, boravak u prirodi ili neka druga aktivnost. Sve ono što vas veseli. Svoj dan prvo osmislite, a zatim se i pomnim planiranjem pripremite za provođenje plana u stvarnosti. Taj plan može uključivati druge ljude, a može biti orjentiran samo na vas.

Ukoliko pak uključuje druge, bit će potrebno i malo pomnije planiranje, kako bi se vaš raspored uspješno usaglasio sa rasporedom ljudi do kojih vam je stalo. Jedna od potreba kao dio vaše vizije o ispunjenom životu, može se odnositi i na putovanja. Za to će biti potrebno i više vremena unaprijed. Vaši planovi trebaju biti realistični, a za sve si ostavite dovoljno vremena kako ne biste svoje sadašnje nezadovoljstvo pretvorili u trku za ispunjenjem pod svaku cijenu – jer tada ćete samo jedno nezadovoljstvo zamijeniti drugim. Sada već imate i listu stvari koje želite ostvarivati, a lista bez prioriteta nema potrebnu kvalitetu. Jednom kada ste i to riješili ne preostaje vam drugo nego uložiti potrebnu energiju kako bi išli cilju kojem težiteispunjenje svog vremena izvan psolovnih obaveza. Ovime ćete pokriti svoje svakodnevne, no ipak kratkoročne potrebe i planove. Jednom kada na tom području uspijete zadovoljiti svoja očekivanja, krenite i korak dalje: kreirajte viziju svojih dugoročnih ciljeva i planova, svog života i što s njim želite postići. Vidjet ćete da tada neće biti mjesta panici, niti osjećaju praznine. Kreirajte svoj život vlastitim kvalitetnim odlukama – kad već imate slobodu izbora.


business news - infonomic

27


www.economic.ba

ljepota življenja

Oprema za dom i ured Kako bi smjestili sve ono što nam je prilikom obavljanja posla potrebno, prostor treba biti funkcionalno osmišljen. Radni prostor bi trebao zadovoljiti potrebe za prirodnim osvjetljenjem te putem rasvjetnih tijela osigurati primjerenu dodatnu osvjetljenost. Mjesta gdje se isprepliće sav naš profesionalni, kulturni i zabavni dio života su upravo dom i ured. Da bi postigli potpuni sklad na oba mjesta potreban je pravi odabir namještaja, boja, mirisa, osvjetljenja i glazbe. Prostor unutar kojega formiramo radni kutak, treba u svim segmentima nastojati urediti i opremiti na način da predstavlja skladnu cjelinu. Pogodno je iskoristiti fleksibilne elemente namještaja, kao što je ormarić s otklopnim radnim stolom koji se, ovisno o potrebi, otvara ili zatvara te na taj način osigurava dodatni potrebni prostor. Kako bi smjestili sve ono što nam je prilikom obavljanja po-

30

business news - infonomic

sla potrebno, prostor treba biti funkcionalno osmišljen. Radni prostor bi trebao zadovoljiti potrebe za prirodnim osvjetljenjem te putem rasvjetnih tijela osigurati primjerenu dodatnu osvjetljenost. Uređenje doma zahtjeva planiran i promišljan odabir opreme. Sobni namještaj, kupaonički namještaj, različiti kućanski aparati: mali, samostojeći i ugradbeni, i oprema za grijanje javljaju nedoumice oko odabira stilova, boja, materijala i samog definiranja ugođaja prostora. Svjesni smo da svako uređenje donosi i određen izdatak. Ovisno o vašim zahtjevima i željama, tražite zadovoljstvo uz stručan tim koji će vam pružiti

inovativan dizajn, kompletnost i kompetentnost u izradi, kvalitetu i garanciju. Ako želite da vaš ured i dom bude pravo mjesto inspiracije potrebni su vam i dodatni elementi da upotpunite vaš prostor, kao što su: • svijetli i reflektirajući predmeti, svjetla i ogledala • žive i mirne stvari, npr. akvarijum, cvijeće i biljke • zvukovi, zvonca, zavjese od perlica • kamenčići, bambus • različite boje koje odgovaraju vašem okruženju Ako želite svoj ured učiniti ugodnim i profitabilnim mjestom, možete početi već danas.


GALERIJA KUHINJA I KUPAONICA • Franšizni centar BiH • +387 (0)30 718 412 business news - infonomic

31


Foto kutak www.economic.ba

32

business news - infonomic


www.economic.ba

skuhano u kuhinji economic

Sastojci: » 4 velike zrele rajčice narezane na ploške » 1 svježi sir mozzarella narezan na ploške » 1/3 šalice svježeg bosiljka u listovima » 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja » soli po okusu » svježe mljevenog crnog papra po okusu

Lagana salata

Način pripreme: Na velikom pladnju, naizmjenično redati kriške rajčice, kriške mozzarela sira i listiće bosiljka. Posuti maslinovim uljem, začiniti po želji.

GALERIJA KUHINJA I KUPAONICA • Franšizni centar BiH • +387 (0)30 718 412 business news - infonomic

33


RAZBIBRIGA razbibriga

34

business news - infonomic


Economic d.o.o. Vitez • T: +387 30 718 333 F: 713 748 • e-mail: info@economic.ba • PC’96, 72250 Vitez

Distribucija

Radijatori


Product brand by Economic

GALERIJA KUHINJA I KUPAONICA • Franšizni centar BiH • +387 (0)30 718 412 • www.framini.ba • www.economic.ba

Infonomic br. 51  

Infonomic br. 51

Advertisement