Page 27

Kultura

2012 marec, Ivančna Gorica | KLASJE

Poznate ljudskega pripovednika Anton Dremlja – Resnika? Februarsko kulturno dogajanje v knjižnici Ivančna Gorica je zaznamovala tudi predstavitev knjige z naslovom Anton Dremelj – Resnik. Knjiga, ki je izšla maja 2010, je bila sedaj tudi uradno predstavljena v naši občini, ki je lahko upravičena ponosna na literarno zapuščino osebe iz naslova omenjene knjige. Sicer pa smo rojaka Antona Dremlja obširno predstavili tudi v eni izmed domoznanskih galerij avtorice Brede Zupančič, ki smo jo objavili v Klasju po izidu omenjene knjige. Anton Dremelj - Resnik je bil preprost kmet iz Petrušnje vasi, rojen na začetku prejšnjega stoletja, ki je bil izvrsten poznavalec in pripovedovalec ljudskih pripovedi. V 50-ih letih prejšnjega stoletja je njegovo bogato pripovedno zakladnico raziskoval tudi zbiralec ljudskih pripovedi Milko Matičetov. V letih od 1950 do 1960, ko je Resnik pri petdesetih letih starosti umrl, je Matičetov posnel 63 pripovedi našega rojaka. Dragoceno gradivo je desetletja čakalo, da bo lahko predstavljeno tudi širši javnosti. To se je vendarle zgodilo po zaslugi Anje Štefan, ki je uredila zbrano gradivo o pripovedovalcu Resniku in tako poskrbela, da je bilo Matičetovo raziskovalno delo nadgrajeno tudi s knjižno izdajo. Še več; bogata zapuščina pripovedovalca Resnika bo tako ostala ohranjena za poznejše rodove, prav gotovo pa si njegova zapuščina zasluži tudi pozornost naše lokalne skupnosti. Knjiga prinaša zapise Resnikovih pripovedi, živalskih in čudežnih pravljic,

legend in zgodovinskih povedk, kratkih šaljivih povedk in anekdot, v njej pa lahko spoznamo tudi življenje tipične dolenjske vasi in dolenjskega kmeta iz časa

Resnikovega življenja. Posebno vrednost dajejo knjigi pričevanja in komentarji še živečih Resnikovih poslušalcev. Predstavitev knjige je potekala v obliki pripovedovalskega večera avtorice knjige Anje Štefan. Avtorica je magistrirala iz področja folkloristike in je ena redkih slovenskih poklicnih pripovedovalk. Kljub temu, da je po rodu Primorka, se je ob preučevanju Resnika odlično vživela v svet dolenjskega pripovedovalca. Navzoči, med njimi tudi Resnikov sin Anton Dremelj in drugi sorodniki oz. nasledniki na Resnikovi domačiji so lahko prisluhnili izbranim pripovedim, ki jih je Štefanova ob tej priložnosti interpretirala. Prijeten večer, v katerem so spregovorili o svojih spominih na Resnika tudi nekateri njegovi sovaščani, je minil v obujanju spominov na čas, ki ga nepreklicno ne bo več, ostaja pa živ ravno po zaslugi takšnih ljudi, kot je bil ljudski pripovednik Anton Dremelj Resnik.

27

Praznik kulture 2012 v knjižnici v Ivančni Gorici: Kultura bo obstala

Malokdo v občini se zaveda, kako dragocenega pravljičarja smo imeli v Petrušnji vasi. Strokovnjaki so ga prepoznali in lani je izšla zbirka pravljic Antona Dremlja – Resnika. Knjigo smo predstavili v knjižnici.

Tokrat smo ob prazniku kulture pripravili lutkovno predstavo slovenske ljudske pravljice »O povodnem možu«. Z akad. slikarko Joanno Zając – Slapničar so mladi na to temo izdelovali reliefe.

Matej Šteh

Knjižnica Ivančna Gorica Enota Ivančna Gorica, Cesta II. Grupe odredov 17 1295 Ivančna Gorica, tel. št.: 787 81 21 sikivancna@gro.sik.si PON., TOR., SRE., PET. od 9. do 19. ure ČET. od 9. do 14. ure SOBOTA od 8. do 13. ure

Prijave sprejemamo do zasedbe mest.

KRAJEVNE KNJIŽNICE

Tečaj kaligrafije bo v petek, 20. aprila, ob 17.30. uri bo. Osnovnega lepopisja se bomo učili pod vodstvom Tadeja Trnovška. Vstopnine ni. Prijave zbiramo do zasedbe mest.

Četrtkovi popoldnevi so namenjeni njihovi odprtosti, in sicer: Višnja Gora: od 13. do 15. ure (788 45 88) Stična: od 13. do 15. ure (051 236 436) Šentvid: od 16. do 18. ure (051 236 436) Delavnica za boljše odnose z naslovom »Najini pogledi na vzgojo se razlikujejo«, z zakonsko psihoterapevtko Jano Lavtižar, bo v torek, 3. aprila, ob 19. uri.

Bralna delavnica »Z igro do branja« pod vodstvom Viljenke Jalovec bo v sredo, 11. aprila, ob 17.30. uri. Delavnice so primerne za predšolske otroke in otroke s težavami pri učenju branja.

Mala likovna šola se je predstavila s svojimi izdelki. Na otvoritvi smo spoznali tudi glasbeno skupino, v kateri so Katarina Zorec, Vid Kavšek in Karin Kovaček, ki je tako dobra, da mora postati več kot le priložnostna.

Likovne razstave: V mesecu februarju si lahko v knjižnici ogledate likovno razstavo devetošolcev pod mentorstvom Anke Koželj- Švigelj z naslovom Ad lintverna: zmajevske, v aprilu pa se nam bodo z novimi stvaritvami predstavili člani Likovnega društva Ferdo Vesel iz Šentvida pri Stični. Vabljeni.

15. regijsko tekmovanje mladih glasbenikov okolice Ljubljane in Zasavja V glasbenih šolah napovedujejo konec zime regijska tekmovanja po vsej Sloveniji in v tujini. V februarju se je 15. regijskega tekmovanja mladih glasbenikov okolice Ljubljane in Zasavja udeležila tudi Glasbena šola Grosuplje.

VIOLINA (mentorica Oksana Pečeny): - Tina Blaznik (I. c kat.) je dosegla 94 točk in zlato priznanje.

13. februarja 2012 so v Trbovljah tekmovali kitaristi in komorne skupine s pihali. Naši učenci so dosegli naslednje odlične rezultate: KITARA (mentor Žarko Živković): - Urh Klopčič (I. a kat.) je dosegel 87,8 točk in srebrno priznanje. KOMORNE SKUPINE S PIHALI (mentor Andrej Tomažin): - Loti Kralj, Tjaša Javornik in Lea Štrubelj (trio saksofonov, I. kat.) so dosegle 92,33 točke in zlato priznanje.

Nina Kaufman

16. februarja 2012 so v Domžalah tekmovale učenke violine in dosegle naslednje odlične rezultate: VIOLINA (mentorica Viktorija Šušteršič Smrekar): - Petra Skubic (I. c kat.) je dosegla 91,33 točke in zlato priznanje. VIOLINA (mentorica Polona Udovič): - Ajda Blaževič Arko (I. a kat.) je dosegla 97 točk in zlato priznanje - Ana Blaževič Arko (I. b kat.) je dosegla 91 točk in zlato priznanje - Marija Omejec (I. c kat.) je dosegla 85,67 točke in srebrno priznanje.

Vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem iskrene čestitke!

Sedmošolci so nas obiskovali v okviru državnega projekta Rastem s knjigo. Letos so prejeli knjigo Dese Muck: Blazno resno o šoli.

Sprejemni izpiti na KGBL Z veseljem sporočamo rezultate sprejemnih izpitov na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, ki so jih opravljali učenke in učenci na podružnici Ivančna Gorica: • Neža Pajek Arambašič, učenka iz razreda prof. Evelin Legović, je sprejeta na oddelek jazz klavir (1. mesto); • Marjetka Valentinčič, učenka iz razreda prof. Eve Sotelšek, je sprejeta na oddelek klavir (1. mesto); • Gašper Livk, učenec iz razreda prof. Jakoba Ivana, je sprejet na oddelek kontrabas; • Zala Bregar, učenka iz razreda prof. Nikoline Kovač Juvan, je sprejeta na oddelek prečna flavta; • Eva Kovačič, učenka iz razreda prof. Polone Udovič, je sprejeta na oddelek violina; • Ana Omejec, učenka iz razreda prof.Irene Vidic, je sprejeta na oddelek solopetje. Za uspešno pripravo na teoretični del izpitov je poskrbela Tanja Tomažič Kastelic. Vsem iskreno čestitamo in želimo uspešno nadaljnje izobraževanje!

Obiski vrtcev in šol so se vrstili, na urah pravljic pa imamo številčen obisk. S pravljico Zala, mala gosenica smo gostovali v Dobrepolju na dobrodelni prireditvi za Urbanove nove noge.

Klasje marec 2012  

Letos približno 8000 pohodnikov po Jurčičevi poti, Info točke sedaj tudi na Krki,Zagradcu in Muljavi,Prvi Gregorjev sejem na ivanški tržnici