Page 39

maj 2018

številka 4

Jih bo kdo prepoznal?

Doživljaji Leopolda »Svetodeželskega«

Zlato Zlato je imelo in ima v vseh kulturah posebno mesto. Je redko in plemenito, zato ima visoko ceno. Njegov simbol je Au in pride od latinske besede Aurum – zlato. Seveda bi kdo utegnil pomisliti, da znak pride od vzklika »auuu«, ki ga izdahneš, ko zveš za ceno zlatega izdelka. Ta »auuu« bi lahko bil tudi izraz bolečine, če bi ti kos zlata padel na nogo – zlato namreč spada med težke kovine. Vendar ni te nevarnosti – izdelki iz zlata imajo iz razumljivih razlogov majhno maso. So pa tudi izjeme, ki nam kajpak niso dostopne. Kar nekaj te dragocene kovine so različni verniki znosili v svete kraje. Oglejmo si nekaj najbolj razvpitih primerov. Leopold S. (Svetodeželski) Zlata kupola Mošeje na skali v Jeruzalemu. Stavba je visoka 21 metrov. Tu je bil naprej Salomonov tempelj, nato pa velika križarska cerkev, ki so je predelali v znamenito muslimansko svetišče. Poleg egiptovskih piramid je to najbolj fotografiran objekt na svetu. Koliko zlata je v kupoli, mi ni uspelo zvedeti. Nekateri trdijo, da je samo pozlačena.

Zlati zvoniki ruske pravoslavne cerkve na vznožju Oljske gore. Tudi tu gre verjetno le za pozlačenje. Zgraditi jo je dal eden od ruskih carjev.

OPRAVLJIVKI Matjaž Marinček

»Si kaj videla sosedo?« sprašuje soseda sosedo. »Sosedo? Katero sosedo? Mar tisto, ki pase govedo alˋ tisto s pobarvano skledo?« »Nikar mi ne reci, da nič še ne veš?! Ti zjutraj od doma prihuljeno greš in vse do potankosti prêcej izveš.« »Je rekla, da nikdar izvedet ne smeš …« »Ob kavi vse mi podrobno poveš!«

39

Orjaški sedmeroramni zlati svečnik menorah v Jeruzalemu. Ko sem stal prav blizu njega, me je obšlo, da bi eno rame »odcvikal«, saj bi jih ostalo še šest, sem si dejal. Vendar sem odnehal – ne bi rad bežal po Jeruzalemu s 50-kilogramskim kosom zlata na rami. Rajši sem si kupil miniaturni menorah. Ne vem če je zlat, se pa zlato leskeče.

S prepoznavanjem podob je križ. Če je fotografija stara, njene vsebine skoraj nihče več ne prepozna (kar je seveda obžalovanja vredno), novejše so pa manj nezanimive. Vendar ne kaže obupati. Tokrat objavljamo nekaj novejšega. Iskreno priznam, da mi je vsebina posnetka znana, prav tako tudi kraj in čas njenega nastanka. Vendar bi bilo vseeno zanimivo vedeti, če bo koga od bralcev fotografija vznemirila in se bo oglasil. Pustimo se presenetiti. Leopold Sever

Klasje maj 2018  
Klasje maj 2018