Klasje julij 2015

Page 11

julij 2015

številka 6

Krajevne skupnosti

11

Papirčkarji Kulturno športnega društva Dob na strokovni ekskurziji

VABILO K SODELOVANJU NA ANINEM SEJMU

V soboto, 13. junija 2015, smo se odpravili na strokovno ekskurzijo po Dravinjski dolini, natančneje v občino Poljčane.

Izdelujete izdelke domače obrti, umetnostne obrti, pridelujete lokalno pridelane prehrambene izdelke in bi jih radi predstavili širšemu občinstvu?

Strokovne ekskurzije se je udeležilo 30 članov. Zbrali smo se zjutraj ob sedmi uri pred gasilnim domom v Dobu, od koder smo se na pot odpeljali z avtobusom. Slabe dve uri smo se peljali v smeri štajerske, kjer smo imeli prvo postojanko v vasici Loče v Poljčanah. Tukaj se nam je pridružila vodička Mojca in se skupaj odpravili na ekološko kmetijo Cenc. Ogledali smo si rastlinjake nasajene s plodovkami, poučili so nas, kako se ekološko zatirajo škodljivce in bolezni na rastlinah. Pokazali so nam še nasad jagod, kjer so bile po večini jagode že obrane, a kljub temu je gospodar dovolil, da stopimo med gredice in si postrežemo s sladkimi jagodami kar sami. Med tem časom pa je gospodinja pripravila malico. Na mizi nas je počakala velika polna skleda češenj, jagod in seveda tudi maline. Poleg sadja smo degustirali domače namaze (česnov, zeliščni) in domačo marmelado. Tudi domačega rženega kruha ni manjkalo. Z novim znanjem in polnimi želodčki smo se odpravili do ptičje opazovalnice, kjer teče reka ob pobočju Boča. Na eni strani lesenega podesta so leseni panoji, ki razločno, v sliki in besedi, podučijo katere ptice in živali tu živijo. Na drugi strani pa je opazovalnica, ki s pomočjo daljnogleda opazujemo ptice. Gospa Mojca nam je med vožnjo pokazala tudi druge znamenitosti tega kraja, kot so cerkve, kozolci, šola in seveda lep razgled na njihov najvišji vrh Boč, ki je visok 978 m. Pot smo nadaljevali v Dole. V kraju Dole smo šli na ogled učnega poligona s samooskrbo s poudar-

Turistično društvo Višnja Gora vas vabi k sodelovanju na tradicionalnem ANINEM SEJMU, ki bo v nedeljo, 26. julija 2015, od 8. do 14. ure v Višnji Gori. Ponudbo za sodelovanje pošljite na elektronski naslov visnjagora.td@ gmail.com ali pokličete na tel. 031 600 135 (Jožica), pisne vloge pa pošljite na naslov: Turistično društvo Višnja Gora, Mestni trg 21, 1294 Višnja Gora. Vaše sodelovanje bo popestrilo in obogatilo ponudbo na sejmu in razveselilo obiskovalce, zato toplo vabljeni. TD Višnja Gora

Turistično društvo Višnja Gora vljudno vabi na tradicionalni kom na permakulturnih zasaditvah poljščin in drugih rastlin. Lastnica Ana nas je popeljala po poligonu, ki je velik več kot 1,5 ha. Nazorno nam je povedala in razložila, kako zasaditi in urediti raznovrstne grede, kot so: visoka greda, gomilasta greda, spiralasta greda, kitajska greda, grede na ključ, rastoče grede itd. Seveda pa tudi greda za lenuhe. Končni cilj vseh gred je, da z malo truda, veselja in razuma pridelaš lepe in slastne pridelke. Na poligonu, ki je oskrbljen s tekočo vodo iz vodohrana in z elektriko preko sončne energije, stoji mongolska hiša »jurta« z zimskim vrtom, umivalnici, mini kuhinjo in kompostnim straniščem. V znožju poligona pa je »zemljanka«, ki je vkopana v hrib. Cela je izdelana iz debelejšega lesa, primerna za shrambo pridelkov in prijetno ohladitev. Ana nas je še pogostila z žajbljevim

sokom in zaupala postopek izdelave. Po dvournem sprehodu po poligonu, smo se odpravili še v njihov turistično-informacijski center na ogled trgovinice s ponudbo izdelkov njihovih rokodelcev in ostalih ponudnikov. Jelka, predsednica združenja ponudnikov, nam je predstavila njihovo delovanje in ponudbo. Po nakupu nekaterih izdelkov smo se skupaj odpravili na pozno kosilo na turistično kmetijo Debeljak, kjer nas je Jelka tudi pogostila. Po obilnem kosilu, sladici in kavici smo pohiteli proti domu. Strokovna ekskurzija je dosegla svoj namen. Vsi smo bili veseli novega znanja in seveda medsebojnega druženja. S takšnimi in podobnimi izleti samo še podkrepimo človeške odnose in spodbujamo drug drugega k boljšemu in bolj zdravemu načinu življenja. Renata Čebular

Razpis za čiščenje Družbenega centra na Krki Krajevna skupnost Krka vabi k zbiranju ponudb za čiščenje Družbenega centra na Krki z malo športno dvorano. Ponudbo je potrebno poslati najkasneje do 30. 7. 2015.

Vsebina del:

- 1 x tedensko čiščenje večnamenske male športne dvorane, - 1 x tedensko čiščenje sejne sobe, sanitarij in avle, - 1 x tedensko čiščenje hodnika, stopnišča.

Interesenti morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

- da imajo v lasti delovna sredstva za kvalitetno izvajanje razpisne dejavnosti, - da imajo sklenjeno zavarovanje odškodninske odgovornosti. Ponudba se poda za eno čiščenje v kompletu na mesečni ravni. Pogodba se z izbranim izvajalcem sklene za 3 mesece z možnostjo 4 letnega podaljšanja. Merilo za izbor izvajalca bo najugodnejša ponudba in kvalitetna izvedba dela. Pridržujemo si pravico dodatnega pogajanja s ponudniki. Pisne ali elektronske ponudbo za čiščenje Družbenega centra Krka pošljite z oznako »ponudba za čiščenje DC Krka« najkasneje do 30. 7. 2015 na naslov Krajevna skupnost Krka, Krka 1D, 1301 Krka ali na elektronski naslov kskrka@siol.net. Krajevna skupnost Krka si pridržuje pravico, da ne izbere nikogar izmed ponudnikov, oziroma da z nobenim ponudnikom ne podpiše pogodbe, in sicer brez povrnitve kakršnihkoli stroškov in morebitne nastale škode.

ANIN SEJEM V VIŠNJI GORI Petek, 24. julija 2015, ob 20. uri v Mestni hiši: otvoritev razstave slikarskih del Anite Parlov ter pevski nastop Marka Vozlja in otroškega pevskega zbora iz Višnje Gore. Sobota, 25. julija 2015, ob 20. uri na Mestnem trgu: Mehiški melos s koncertom skupine MARIACHI FIESTA EN JALISCO. Možen ogled razstave del Anite Parlov v Mestni hiši. Nedelja, 26. julija 2015 Sejemski dan od 8. do 14. ure na Mestnem trgu: ob 8. in ob 10. maša v mestni cerkvi sv. Ane nastop klicarja z oznanilom prireditve predstavitev konjarjev, starodobnih avtomobilov in motorjev animacijski program za otroke sejmarji s predstavitvijo svojih izdelkov odlična ponudba jedi in hladnih pijač Dobrodošli v Višnji Gori Slovenski pravljici!

DOGODEK NA KRIŠKO-POLŽEVSKI PLANOTI!

Leto je naokoli in zopet vas vabimo na že 11. Krevsov tek, v spomin na nekoč izjemnega tekača, domačina Iva Krevsa. Pridružite se nam kot tekač, kot pohodnik ali samo navijač. Veseli vas bomo.