Page 1


2


3


01

OPERA IN KADIKOY, Spring 2017 Kadikoy,Istanbul (diploma project)

02

ADAPTIVE REUSE GAZHANE, Fall 2016 Yedikule,Istanbul

18-27

03

REFUNCTIONING TO WAREHOUSE,Spring 2016 Hackney Wick, London

28-37

04

EDUCATION PLUS, Spring 2015 Datca, Canakkale, Turkey

38-43

05

SPINA PAVILION, Spring 2014 Istanbul Bilgi University, Istanbul

44-49

6-17


6


01 OPERA IN KADIKOY Location: Kadikoy, Istanbul, Turkey Fourth Year, VIII Semester, Diploma Project Spring, 2017

7


8


SITE Project is located in the seafront of Kadıköy / Istanbul, one of the most important cultural centres of Istanbul. Taksim, is the place that also includes AKM (Ataturk Cultural Center) - which is a building that remains its future still uncertain- as a part of it, was a matter in hand for a long time that if Kadiköy could take over its place as a center of cultural attraction center, especially after what happened in Gezi events. The Opera House, which is proposed to be built in Kadıköy, aims to understand Kadıköy’s role as a cultural attraction center in the historical process and understand the change in recent years. Also to build a performing arts center that will serve all of the people live in İstanbul and even nearby cities.

PROJECT OBJECTIVES It was aimed to redefine connections between Kadıköy, which has no connection with the sea, and the coastline that continues until Moda with the land of the treatment facility that selected as a project area. It is aimed to produce more functions to keep the building alive during all day long, in addition to 25.000m2 of closed space of the total area, which has used to build two halls and a performing arts center within the necessity program. In our country, people think that Opera is just for a specific audience, which is simply a wrong perception.

9


10


11


12


13


CONCEPT The architectural plan required by the Operas makes the building rigid and on such a scale building only lives certain times. One of the main goals of this project are to spread the Opera culture into a wider mass of people and let them gain more experience from it by bringing the building closer to the human scale. The relationship between people and opera has been strengthened with these routes, which has created on Kadikรถy dock and Moda coastline.

14


It is intended for people not only to watch Opera, but also to find themselves in the middle of the magical/charming process of the show by using the circulation of the building. The masses, which creates the Operas rigid layout, are placed between the routes and these routes also generates transparency among all the process of the show and people, also creates more functions for performing center such as libraries, working places and restaurants. Besides of this experience process, the main goal of these routes is to make the connection of the area and people even stronger with the sea, and also with the city itself. These routes which are surrounding the masses has some Vista points on its high spots which creates connections with both Haydarpasa train station and historical peninsula.

15


16


17


18


02 ADAPTIVE REUSE GAZHANE Location: Yedikule, Istanbul, Turkey Third Year, VII Semester Fall, 2016

19


SITE Yedikule Gasworks was the first gas factory, located at the perimeter of Historical Peninsula, is one of the most important industrial heritage of Ä°stanbul. Today Yedikule Gasworks is devastated, although legally protected and has huge potential for reuse, were abandoned to extinction. Yedikule Gasworks was spreading conversion to electric power for lighting the walled city which had many cultural layers. Well then, How can Yedikule Gasworks illuminate the walled city today? PROGRAM A program that neigborhood resident, supporters and students can join for research and produce to improve the walled city, was planned. At the same time, a Historical Peninsula Museum, where might be a starting point for tourists, was added to the program.

20


21


LOCALIZATION The Historical Peninsula Museum was built using old circular gasometer tracks in the Gasworks and it was located with bi-directional accessibility. Extant two furnace buildings were refunctioning as historical peninsula research center.

22


23


24


25


26


Old gates which has located on the Istanbul Walls were used for entrance and those gates creating a way on three different point to the area by rising with elevation difference and also creates the Historical Peninsula Museum itself.Walls that direct to the land and create to the museum boundries, emphasizes the meaning of sky of the seven hills, which are the symbols of İstanbul in the city map. A bridge is created from the green-field on the coast to between the extant İstanbul’s walls gap for facilitation of access to the land. The historical peninsula museum is located along the created axes. This Project is aimed on that the area will create a starting point for understanding the historical peninsula and illuminate the walled city once again.

27


28


03 REFUNCTIONING TO WAREHOUSE Location: Hackney Wick, London, UK Experimental Office Project Spring, 2016 Team: Berfin Ekinci, Ecenur Sezgin

29


As an intern, we have developed a collaborated studio, residency and art gallery project in Hackney Wick, London, as a team of 2 people. SITE Hackney Wick is a developing region today. The warehouses that located in Hackney Wick, were a workshop of craftsmen in the past and now stands dysfunctional. We have retained this old building’s structure to reuse the building again.

30


31


We have fictionalized a center where the artists will be able to live, produce and exhibit their work. While some part of the building retained structure is being used by artists, the other part is related to the public. The eaves were created at the entrance, considering the situation of peeling. The peeling wall that rising from the land created the gallery by spatialization. This project is aimed to live the craft once again, create a living and producing an environment for the artists and also establish a relationship with the people at the same time.

32


33


34


35


36


37


38


04 EDUCATION PLUS Location: Resadiye Village, Datca, Turkey Second Year, IV Semester Spring, 2015

39


Upon visiting the Kazim Yilmaz Primary School located in Resadiye Village in Datca, and taking the students troubles and wishes into consideration, a project has been proposed to replace the existing school. Talking to the students who live far away from the city life made it clear that vast majority of them are very familiar with gardening and cultivation. CONCEPT Thus, separate gardens for each class have been built in the backyard to enable farming. Influenced by pieced structures commonly used in local Datca architecture, the project has digressed from the school’s former typical look and entailed a design with a pieced structure. The two main roads to north and south of the land respectively have been tied with ground floor axes, and common spaces have been built in the front yard.

40


41


42


In our present intellection of school design, education building often remains passive in out off classes, weekends and especially the summer months. This large building which has various spatial potentials and remains totally empty should be used opportunities of surroundings, and especially open to the usage of the local community. Through this kind of usage, an education artifact goes out of spatial and massive opportunities of itself, and takes on a task as a social catalyst: now users are not only children but also local people, besides they have mutual socializing.

43


44


05 SPINA PAVILION Location: Istanbul Bilgi University, Istanbul, Turkey Basic Design Studio, Material Performance Spring, 2014 Team: Berfin Ekinci, Ceren Atik, Ece Erdoğdu, Ecenur Sezgin, Esra Doğan, Esra Tokat, Ezgi Bektaşoğlu, Gönenç Kurpınar, Meriç Arda Eren, Mert Elmacı, Mısra Sonat Göz, Nur Horsanalı,Taha Çağrı Men

45


For the final project of our first year, we were asked to design and construct a material system approximately 12 m2 in plan layout and 2.2 m at heigh at the campus of Istanbul Bilgi University. Spina is a pavilion constructed using the only exclusive material. There are three different key pieces and these pieces compose an interlocking system. No nail or any other connector is used. PATTERN Pavilion’s ribs take reference from regular polygons with thirty-six edges that are lined up in Y-axis. Polygons are rotated 10 degrees in every step. This creates the pattern of the pavilion. MATERIAL We used 8 mm beech wood as material because of it’s good strength and resistance to outside conditions. After seven weeks of trial-error, we built the Spina Pavilion that used by people as long as the weather conditions are handed.

46


47


48


49


e-mail: ecenursezgin@gmail.com Thank you!

Portfolio  
Portfolio  
Advertisement