Page 1

Test Bank for Leading and Managing in Canadian Nursing 1st Edition by Yoder Wise Chapter 04: Developing the Role of Manager MULTIPLE CHOICE

1. Role theory has its underpinnings in management theory. Management theories influence managers’ leadership styles. Which would a nurse manager be most likely to follow when redesigning the staffing schedule? a.

Theory X

b.

Productivity theory

c.

Psychological theory

d.

Theory Y

ANS: D Theory Y is effective in health care and helps reinforce the concept of team. Because the manager needs to redesign staffing schedules, it would be important to use this participatory approach, inasmuch as the change involves a group.


DIF: Cognitive Level: Apply

REF: Page 65 (Theory Box)

TOP: Nursing Process: Planning

2. A nurse manager has worked rapidly to persuade the staff to accept changes in the unit’s mission, so that downsizing can be avoided, through innovative use of technology. This nurse manager is displaying a.

a focus on past concerns related to the mission.

b.

how to teach staff members about self-management.

c.

facilitation of goal accomplishment.

d.

a requirement that all staff members need to review and reinforce their technologic skills.

ANS: C Nurse managers who are successful in motivating staff provide a work environment that facilitates goal accomplishment and personal satisfaction. In this situation, the


nurse manager worked quickly to avoid downsizing, thus facilitating the goal of avoiding staff layoffs.

DIF: Cognitive Level: Analyze

REF: Page 57 | Page 65

TOP: Nursing Process: Implementation

3. The nurse manager, as the leader of the unit’s “customer (patient) first” initiative, has asked the staff nurses to develop and administer a survey to every patient before discharge. In asking the staff nurses to accomplish this task, the nurse manager is demonstrating a.

accountability.

b.

shared governance.

c.

a common purpose.

d.

independence in the nursing manager’s role.

ANS: B


Engaging staff and others in decision-making and in obtaining information is one characteristic of creating a shared governance structure in which nurses are encouraged to make decisions.

DIF: Cognitive Level: Apply

REF: Page 57

TOP: Nursing Process: Implementation

4. A nurse manager is encountering considerable conflict among staff members because of weekend staffing coverage. During a called staff meeting, the nurse manager asks the disgruntled staff to meet as a group and determine the best staffing practices. In doing this, the nurse manager is using the concept of collaboration to

a.

demonstrate interdependence.

b.

depict flexibility and broadmindedness.

c.

focus all energies of staff members on a win-win strategy.

d.

defuse the possibility that staff members’ discontent will escalate when staffing the unit on weekends.


ANS: C Conflict resolution skills are important for nursing managers. When collaboration is used to solve a conflict, all energies are focused on solving the problem, rather than on defeating other people with opposing views.

DIF: Cognitive Level: Analyze

REF: Page 58 | Page 61

TOP: Nursing Process: Implementation

5. A nurse manager’s responsibility for financial management involves making budgetary decisions. Budgets that enable the nurse manager to allocate resources at the unit level allow a.

minimal nurse manager input.

b.

limited rationale for budgetary requests.

c.

budgetary allocations at the executive nurse level.

d.

budgetary decision making at the point of service.


ANS: D In organizational structures in which decision-making occurs at the point of service, nurse managers are given responsibility for preparing and implementing a budget that meets the long- and short-term needs of their unit without requiring hierarchical approval.

DIF: Cognitive Level: Understand Planning

REF: Page 63

TOP: Nursing Process:

6. Which represents one of the Canadian Nurses Association’s top six competencies of a good nurse manager? a.

Political activism

b.

Conflict resolution skills

c.

Budgetary responsibility

d.

Current clinical practice knowledge


ANS: B The top six competencies for nurse managers are (1) accountability for professional practice, (2) verbal communication, (3) team-building skills, (4) leadership skills, (5) conflict resolution, and (6) knowledge of ethical and legal issues.

DIF: Cognitive Level: Understand

REF: Page 58

TOP: Nursing Process: Assessment

7. Whenever a staff nurse asks Sue, the nursing manager, about the best way to perform a new procedure, Sue immediately goes to the computer with the staff nurse and searches for online best practices related to the procedure in question. What is Sue demonstrating? a.

Lack of procedural knowledge

b.

Role-modelling evidence-informed decision-making

c.

Empowerment for the staff nurse to do this on her own, rather than involve the manager

d.

The key role of informatics in the current health care system


ANS: B Nurse managers can help staff use research evidence in their practice decisionmaking by valuing research, role modelling, providing encouragement, ensuring policies are based on research and are up to date, and monitoring practice and patient outcomes.

DIF: Cognitive Level: Apply

REF: Page 58

TOP: Nursing Process: Implementation

8. In planning a new wing, the nurse manager complies with the workplace safety requirements of the U.S. Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Which of the following groups is considered to be at high risk for violence in the workplace? a.

Pediatric staff

b.

Postsurgical unit staff

c.

Emergency department staff

d.

Medical oncology unit staff


ANS: C Emergency department staff members are considered to be at high risk for violence.

DIF: Cognitive Level: Remember Planning

REF: Page 60

TOP: Nursing Process:

9. In orienting a 25-year-old nurse, the unit manager understands that this worker probably a.

likes to attend to detail.

b.

is highly proficient in math and reading skills.

c.

enjoys being managed by superiors.

d.

ANS: D

likes to solve problems without being given solutions.


A role of the manager is to understand various motivations of staff and to bring these together in the accomplishment of goals. In general, younger workers are motivated strongly by shared governance and decision-making.

DIF: Cognitive Level: Understand Planning

REF: Page 57

TOP: Nursing Process:

10. Nurses on Unit 4 are unhappy and frustrated with their nurse manager. They complain that “nothing is ever good enough for him.� Such statements suggest that the nurse manager’s goals may be

a.

measurable.

b.

unrealistic.

c.

attainable.

d.

too low.

ANS: B


Nurse managers need to set goals that are high enough to achieve excellence but reasonable enough to enable achievement. Lack of achievement can result in frustration.

DIF: Cognitive Level: Analyze

REF: Page 56 | Page 62

TOP: Nursing Process: Evaluation

11. While interviewing for a nurse manager position, Ann is asked to give an example of a situation in which she demonstrated leadership. Which of the following examples exemplifies leadership? a.

Through research and investigation of best practice and practice-based evidence, she proposed a change to management of incontinence in elderly patients.

b.

She ensured that new policies related to parenteral infusions were implemented consistently within her team.

c.

When asked by her students about institutional policies, she readily and patiently interpreted policies to facilitate quality care.

d.

She organized the team and delegated responsibilities effectively in providing nursing care.


ANS: A Management involves practising within and ensuring that established policies are interpreted and followed accurately. Management is also concerned with maximizing and coordinating resources to accomplish the vision of meeting established goals and objectives. Leaders propose changes and inspire other people to follow this vision.

DIF: Cognitive Level: Analyze

REF: Pages 57-58

TOP: Nursing Process: Assessment

12. Budgeting and protection of revenues is a function of a.

leadership.

b.

management.

c.

team leadership.

d.

followers.


ANS: B Managers address complex issues such as planning, budgeting, and allocating resources, whereas leaders address change.

DIF: Cognitive Level: Understand

REF: Page 57

TOP: Nursing Process: Assessment

13. Which of the following is important in a positive work environment? a.

b.

One-way communication

Accountability and clarity of roles and responsibilities

c.

Hierarchical decision-making

d.

Challenge and striving for excellence


ANS: B One of the six competencies of a good nursing manager is accountability for professional practice; clarity of roles and responsibilities enhances accountability.

DIF: Cognitive Level: Understand

REF: Page 58 | Page 60 | Page 64 TOP:

Nursing Process: Planning

14. As the manager of a unit with a high percentage of young professionals, you increase job satisfaction among this young staff by a.

providing high levels of job structure and task orientation.

b.

developing schedules that are fair and observing contractual obligations.

c.

utilizing skills in the staffing mix to optimize the delivery of patient care.

d.

establishing opportunities to self-schedule.


ANS: D A manager is challenged to motivate staff and increase organizational commitment across different generations of workers. Carver and Candela’s (2008) findings suggested that strategies such as shared governance and self-scheduling increase satisfaction among younger staff.

DIF: Cognitive Level: Apply

REF: Page 57

TOP: Nursing Process: Implementation

15. On the first day of every month, the nursing manager on the surgical unit posts a staff nurse’s name on the bulletin board with the caption “Look what this great nurse did this month” and outlines nursing behaviours that were displayed by that particular nurse. This is an example of a.

negative reinforcement.

b.

valuing employees.

c.

obtaining evidence for performance appraisals.

d.

reinforcing the vision and goals of the organization.


ANS: B Nurse managers must communicate their commitment so that staff members know they are valued in accomplishing the work of the unit that furthers the mission of the organization. One way of demonstrating that employees are valued is through recognition. Recognizing staff’s efforts is part of effective management practices. DIF: Cognitive Level: Apply

REF: Page 62

TOP: Nursing Process: Implementation

16. As a nurse manager, you determine that a shift in nursing care models might decrease workplace violence. Members of the hospital administration are reluctant to adopt this new approach to care. To leverage your ideas, you a.

ask staff to send e-mails to administration members encouraging consideration of your option.

b.

invite a senior member of administration to your staff meeting, so you can tell him what you are planning.

c.

write a letter of complaint to a member of the institutional board about the lack of openness of the administration.


d.

identify influential members of your nurse manager group with similar ideas and request an opportunity to meet with administration members to discuss options.

ANS: D In addressing issues with higher administration, it is important to develop power strategies such as seeking support from other influences in the organization.

DIF: Cognitive Level: Apply

REF: Page 60

TOP: Nursing Process: Implementation

17. During staff meetings, you make it a regular practice to encourage shared problem solving and to recognize employees who go beyond basic roles and responsibilities to contribute to a positive team environment and to quality patient care. This practice exemplifies a.

values-based management.

b.

shaping of workplace behaviour.


c.

cooperation and collaboration.

d.

recognition of institutional priorities.

ANS: A Values-based management recognizes that commitment to the vision, mission, and purpose of the organization is demonstrated in everyday behaviour and that managers communicate their commitment to staff members by expressing the value of their work in accomplishing the mission, purpose, and priorities of the institution.

DIF: Cognitive Level: Apply

REF: Pages 61-62

TOP: Nursing Process: Implementation

18. The successful integration of informatics into health care settings is key to a.

quality decision-making and processes related to management of resources.

b.

accessing current information about business practices.


c.

leveraging ideas from other managers.

d.

speeding up calculations and decisions in budget development.

ANS: A The use of informatics to research evidence and alternative models of delivery, to compare data and solutions with those of other managers, and to assist with integrative functions that make budgeting more efficient is related to high quality of decision-making and processes related to management of resources such as revenues and personnel.

DIF: Cognitive Level: Understand Planning

REF: Page 62

TOP: Nursing Process:

19. As a nurse manager, you embrace the usefulness of resources such as Smart Bed. This behaviour is important in a.

budget development.

b.

a manager’s role.


c.

succession planning.

d.

encouragement of staff members’ use of technology.

ANS: D Advances in technology such as the Smart Bed facilitate effectiveness and efficiency in care. By becoming an early adopter of technology, staff members, particularly older staff, who may be less comfortable with technologic advances, are encouraged to value its use in care delivery and management.

DIF: Cognitive Level: Understand

REF: Page 63

TOP: Nursing Process: Implementation

20. A manager who is concerned with ensuring that patients on her surgical unit have the necessary information to make informed choices is a.

practicing legal nursing care.

b.

demonstrating respect for patients’ rights.


c.

avoiding risks.

d.

probably experiencing issues with informed consent.

ANS: B In advocating for informed consent, the nurse manager is modelling professionalism and a professional philosophy that includes patient rights such as the right to informed consent. Concern for this right is associated with safe, competent, and ethical care.

DIF: Cognitive Level: Understand Planning

REF: Page 64

TOP: Nursing Process:

21. The nurse manager plays a unique role in institutional management in that the nurse manager a.

encourages shared decision-making.

b.

models professional nursing behaviour.


c.

interprets health care trends and their effect on revenues.

d.

coordinates care and allocates resources.

ANS: B Encouragement of shared decision-making, coordination of resources, and interface between internal and external factors and a unit are all associated with effective management but could be performed by a manager from any discipline. The nurse manager’s unique role is modelling professional behaviour.

DIF: Cognitive Level: Understand

REF: Page 64

TOP: Nursing Process: Implementation

22. In developing an orientation program, the hospital educator breaks essential organizational information down into chunks, which she develops as online modules. This is an application of which of Peter F. Drucker’s functions of management? a.

Establishment of goals and objectives


b.

Motivation and communication

c.

Analysis and interpretation of performance

d.

Organization of activities into manageable tasks

ANS: D Organizing the information into online modules is an application of Drucker’s organizational analysis and the division of activities, decisions, and relations into manageable tasks.

DIF: Cognitive Level: Apply

REF: Page 56

TOP: Nursing Process: Implementation

23. Julia is a staff nurse who works on a rehabilitation unit. Julia tells you that the assistants are experiencing difficulty with the new lift and wonders what your thoughts on organizing an educational session would be. Julia is a.

communicating a vision for safety.


b.

taking a risk in identifying the problem with safety.

c.

coordinating the development of knowledge and skills necessary to use the lift.

d.

taking responsibility for identifying a safety concern and conceding authority for solution to you.

ANS: D Communication of a vision and risk taking are leader traits, whereas coordination is a manager trait. Taking responsibility while conceding authority to the leader is depicted in the example.

DIF: Cognitive Level: Apply

REF: Page 57

TOP: Nursing Process: Implementation

MULTIPLE RESPONSE

1. A nurse manager is discussing with unit staff the repeated lack of staff compliance in documenting exercise activity for patients who have undergone cardiac surgery. The unit’s licensed practical/vocational nurses are responsible for ensuring that patients carry out the prescribed exercise regimen and that the activity is documented. According to Drucker’s five


basic functions of a manager, which of the following are appropriate functions for the nurse manager to use when addressing this situation? (Select all that apply.) a.

Divide the necessary activities into manageable tasks, so that patients adhere to the exercise regimen.

b.

Establish objectives and goals for each area and decide who is accountable for them.

c.

Allow patients to organize the activities.

d.

Engage in activities that motivate the health care team, and communicate effectively with the responsible staff members.

e.

Analyze, appraise, and interpret the performance of responsible staff members, and communicate these findings to staff management.

f.

Allow patients to establish objectives and goals.


ANS: A, B, D, E Drucker’s five basic functions include division of work into tasks; development and communication of goals and outcomes; motivation and communication; and analysis, approval, and interpretation of staff performance.

DIF: Cognitive Level: Apply

REF: Page 56

TOP: Nursing Process: Implementation Leading and Managing in Canadian Nursing: 1st Edition Test Bank – Yoder-Wise

Test Bank for Leading and Managing in Canadian Nursing 1st Edition by Wise Grant  

Link full download https://nursingtestbankdownload.com/product/test-bank-for-leading-and-managing-in-canadian-nursing-1st-edition-by-wise-gr...

Test Bank for Leading and Managing in Canadian Nursing 1st Edition by Wise Grant  

Link full download https://nursingtestbankdownload.com/product/test-bank-for-leading-and-managing-in-canadian-nursing-1st-edition-by-wise-gr...

Advertisement