Page 1

sivu 1


AGENTS AND MANAGERS IN CREATIVE INDUSTRIES


sivu 3 Tervetuloa Entertainment Business Arenaan! EBArena on ensimmäinen viihteen eri toimialat saman katon alle kokoava ammattilaistapahtuma Suomessa. Lähdimme rohkeasti rakentamaan uutta yhteistä, poikkitoimialaista kohtaamispaikkaa, joka tekee samalla viihteen eri toimialoja myös tutummaksi toisilleen. EBArenan tarkoitus on edistää kotimaisten toimijoiden yhteistyötä ja edesauttaa siten myös kansainvälisesti kiinnostavien uusien yhteistyömallien, tuotteiden ja palvelujen syntymistä. Eri viihteen toimialoilla syntyy myös jatkuvasti hyviä innovaatioita ja tekemisen tapoja, joista oppiminen on varmasti hyödyllistä koko bisnekselle. Heti ensiaskeleista alkaen olemme saaneet valtavasti tukea ja positiivista palautetta tahoilta, joille ajatusta EBArenasta olemme esitelleet. Tapahtumaa kasatessamme olemme verkostoituneet itsekin monien meille uusien toimijoiden kanssa ja oppineet uutta. Ajatteluamme on haastettu, meitä on sparrattu ja olemme saaneet apua sitä pyytäessämme. Kiitos siitä. EBArena on suunniteltu aiheet edellä ja sisältö on räätälöity kiinnostavaksi juuri suomalaiselle viihdekentälle. Jokainen käsiteltävä aihe on siis miehitetty eri viihteen sektoreiden kotimaisilla puhujilla ja keskustelijoilla, sen mukaan miten aiheiden paras ja kiinnostavin käsittely edellyttää. Paneelikeskustelussa on pyritty monialaisuuteen ja eri viihteen alojen toimijoiden kohtaamiseen. Saimme mukaan tapahtumaohjelmaan huikean monipuolisesti ja runsaasti eri viihteen alojen ammattilaisia. Iso kiitos myös siitä kaikille mukana oleville! Uskomme, että törmäyttämisestä syntyy uutta! Toivotamme kaikki tervetulleiksi mukaan verkostoitumaan, keskustelemaan ja ottamaan kantaa ohjelmassa käsiteltäviin aiheisiin. Tapahtuman järjestäjät Jenni Lähteenmäki ja Taija Holm, EBArena Oy.

TIMANTTISIMMAT TAPAHTUMAT — JUURI SIELLÄ MISSÄ HALUAT! FINLANDEVENTS.FI @FINLAND_EVENTS

TAHTIAREENA.FI @TAHTIAREENA


sivu 7

50 -sali TORSTAI 9:00 Tervetuloa EBArenaan 9:10 Radioala tutummaksi

EBArena tarjoaa tiiviit ja kattavat tietoiskut eri viihteen sektoreista Suomessa. Kukin toimiala esitellään ensin yleisellä tasolla kattoorganisaation toimesta, jonka jälkeen puheenvuoron saa alan yrittäjä ja kentän toimija. Radioalaa yleisellä tasolla esittelee RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller, jonka jälkeen yrityskentän puheenvuoron audion kulutuksesta ja sen tulevaisuudesta pitää Nelonen Median radioiden johtaja Jussi Suvanto.

9:40 Elokuva-ala tutummaksi

Elokuva-alan esittelevät Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen ja yrittäjä, Dionysos Filmsin toimitusjohtaja Riina Hyytiä.

10:10 Viihdealan monimuotoinen yritystoiminta

Yksi ajankohtaisimmista aiheista on viihdealan jatkuvasti monimuotoistuva yritystoiminta. Itsensä työllistäminen on trendikästä, yhtiöt hakevat kasvua monialaisuudesta ja taistelu paikasta auringossa kansainvälisten jättien kanssa kiihtyy. Yrittäjyys radioalalla on hyvin erilaista kuin tapahtuma-alalla, vai onko? Entä mitä musabisnesyrittäjä voisi oppia tv-alan toimijalta? EBArenan paneelissa pureudutaan moniin ajankohtaisiin, poikkitoimialaisiin kysymyksiin kiinnostavien yritysten kanssa. Selvitetään yhdessä, millaista synergiaa toimialojen kesken tulisi hakea, millainen yhteistyö toimijoita ylipäätään kiinnostaa juuri nyt ja pohditaan mistä viihdealan leipä tulee viiden vuoden kuluttua. Mukana keskustelemassa on joukko kiinnostavia ja ajankohtaisia yrityksiä, joiden monipuolisuus ja toiminnan laaja-alaisuus kertovat vahvasta osaamisesta, periksiantamattomuudesta ja rohkeudesta tehdä uusia avauksia. Viihdebisneksen monimuotoinen yritystoiminta –paneeliin istahtavat Madventures, Sound Tracker, Docventures ja Madcook tuotannoista vastaavan Gimmeyawallet Production Oy:n toimitusjohtaja Elise Pietarila, tuoreen, uuden ajan musiikkiyhtiö Hög Oy:n toimitusjohtaja Mikko Varjamo, radiotoimija Sampsa Jolma Mediatakojat Oy:stä ja Janne Kataja tapahtuma- ja sisällöntuotantoyhtiö Hihhihhii Oy:stä. Paneelin moderoi yrittäjä ja IPR.VC Management Oy:n Timo Argillander.

11:00 Lisenssibisneksen ABC tänään

Brändättyjen sisältöjen, tuotteiden, palveluiden ja tapahtumien bisnes on hurjassa kasvussa. IP-oikeuksien merkitys on korostunut digitaalisuuden myötä, kun globaali hitti voi syntyä nopeasti pienenkin toimijan tuottamana. EBArena tekee yhteistyötä Luovien alojen agentti- ja managerijärjestö AGMAn kanssa ja pureutuu seminaariohjelmassa lisenssibisnekseen ajankohtaisiin kysymyksiin. Kati Uusi-Rauvan puheenvuorossa kuulemme muun muassa miten lisensoinnin strategiaa voi kehittää osana liiketoimintaa ja millaista bisnestä viihdepropertien lisensointi voi mahdollistaa. Entä millaisia verkostoja toimiva lisenssibisnes edellyttää?

11:30 Lounas

Salaattibuffet-lounas tarjolla Royal-salissa klo 11.00-13.00.

12:15 Somedata - viihdebisneksen tärkeä työkalu

EBArena tekee yhteistyötä Underhood-mainepalvelun kanssa ja tuo Underhoodin tuotejohtaja Sami Kuuselan johdolla stagelle uusinta uutta some-datan hyödyntämisestä viihdebisneksessä. Kuusela kertoo EBarenassa, miten suomalaiset viihdebrändit pärjäävät sosiaalisessa mediassa, miten sosiaalisen median avulla voi mitata mainetta ja saada konkreettisia tuloksia aikaan: “Tarjoamme nopean, tarkan ja ymmärrettävän välineen tutkia, mikä tai kuka innostaa yleisöä”, Kuusela lupaa ja kehottaa viihdebisnesväkeä saapumaan EBArenaan nappaamaan hyödyllisiä vinkkejä. Kuusela esittelee muun muassa Pariisin Kevät -yhtyeen kanssa toteutetun someprojektin tuoreita tuloksia.

13:00 Peliala tutummaksi

Pelialaan EBArenan yleisön tutustuttaa suomalaisen pelialan kattojärjestön Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen.

13:30 Liveviihde - vain taivas rajana?

Liveviihde elää ja voi hyvin Suomessa vuonna 2017. Kuluttajia riittää ja tarjonta on ennätyksellisen runsasta. Satsaukset tapahtumiin kasvavat ja eventtejä tehdään koko ajan isommin. Missä tulee raja vastaan vai tuleeko? EBArenan poikkitoimialaisessa paneelissa tarkastellaan liveviihteen tilaa ja ajankohtaisia ilmiöitä sekä analysoi-

Muutokset mahdollisia.

daan kysynnän ja tarjonnan kasvua eri toimialojen näkökulmasta. Mediassakin vastikään puhuttaneet festivaalien artistisopimukset kielivät taistelun tähdistä livekentällä yhä kiihtyvän. Artistien imu on kova, mutta riskit kasvavat. Myös avainpelurit muuttuvat, kun tähtiinvestoinneista eivät vastaakaan enää levy-yhtiöt ja ohjelmatoimistot, vaan tapahtumajärjestäjät sekä mediakumppanit. Viime vuosina kaupallinen radio on tullut vahvasti mukaan tapahtumatuottamiseen, ja radiobrändien omat festivaalit sekä tapahtumat kilpailevat kuluttajista kiihtyvään tahtiin. Televisiossa edelleen suorat viihdeohjelmat keräävät hyvin katselua ja puhututtavat mediassa ja myös kanavilla satsataan isoihin event-tuotantoihin näkyvästi. Event Cinemakin kasvaa voimakkaasti ja houkuttelee elokuvateatteriin katsojia monipuolisella live-tarjonnalla aina urheilusta oopperaan. Rakennemuutos livealalla on ollut suuri lyhyessä ajassa ja ansaintalogiikka on muuttunut digitalisaation myötä. Mitä mahdollisuuksia VR ja AR tuo tapahtumien sisältöön ja markkinointiin? Entä kuinka artistien somefanitus muutetaan rahaksi? Tule EBArenaan kuulemaan, mitä ammattilaiset eri toimialoilta ennustavat tapahtuvan seuraavan viiden vuoden aikana ja osallistu keskusteluun. Mukana paneelissa ovat Tiketti Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja operatiivisista toiminnoista vastaava Mirva Merimaa, N.C.D. Production Oy:n promoottori Timo Isomäki, Finnkinon Head of Event Cinema Marjut Apilo-Olson, Nelonen Median tapahtumapäällikkö Riikka Fagerholm ja Iskelmä –kanavan ohjelmapäällikkö Ari Ojala Bauer Medialta. Paneelin moderoi Katja Ståhl.

14:15 Tauko 14:30 Musiikkiala tutummaksi

Musiikkialan esittelystä vastaavat toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen Music Finlandista ja PME Recordsin operatiivinen johtaja Antti Kosonen.

15:00 Televisioala tutummaksi

Televisioalan esittelyn tekevät Suomen audiovisuaalisen alan tuottajajärjestö SATU ry:n hallituksen puheenjohtaja Antti Väisänen ja ITV Studios Finlandin toimitusjohtaja Pete Paavolainen.

15:30 EBArena Close Up -haastattelu

EBArena Close-Up-haastattelussa Jussi Heikelä kohtaa Supercellin viestintäjohtaja Linda Åströmin. Lämminhenkisessä juttutuokiossa vaihdetaan muun muassa ajatuksia pelialan viestinnästä ja markkinoinnista sekä pohditaan millaista synergiaa ja toisiltaan oppimista silläkin saralla voisi syntyä eri viihteen toimijoiden kesken.

16:00 Managereista ja agenteista boostia bisnekseen?

Managementit ja agentuurit vakiintuvat viihdebisneksessä myös Suomessa. EBArenassa keskustellaankin, tuleeko ammattimainen managerointi tulevaisuudessa koskemaan kaikkia viihdebisneksen toimialoja, millä sektorilla vakiintunutta management- ja agentuuritoimintaa ei vielä ole ja miksi? Yhdessä pohditaan myös, mikä on managerin tai agentin tuoma lisäarvo, mitä eri viihteen toimialat voivat oppia tällä saralla toisiltaan ja kuinka rakenteelliset muutokset työelämässä vaikuttavat alan kehitykseen. Managerikoulutusta on tarjolla myös kasvavassa määrin, ja kysymmekin, onko kaikille tulevaisuuden managereille töitä? EBArenan managerikeskustelussa ovat mukana Fullsteam Managementin toimitusjohtaja ja Managerifoorumin puheenjohtaja Virpi Immonen, tuoreen Block Nation -management-yhtiön toimitusjohtaja Peppi Puljujärvi sekä agenttitoimistonsa kautta suomalaisen viihteen huippunimiä kuten Duudsoneita, Elastista ja Arman Alizadia erityisesti mainos- ja lisenssiyhteistyösopimuksissa edustava Iiro Lahdenranta Result Entertainmentista. Lahdenranta pyörittää yhtiökumppaninsa kanssa Result Entertainment Management -manageritoimistoa ja toimii mm. Krista Siegfridsin managerina. Mukana on myös Kaiken Kustannus Oy:n kustantaja, toimitusjohtaja sekä perustaja Laura Nevanlinna. Kaiken on luovan kustannuksen ja sisällöntuotannon agentuuri, joka erikoistuu tarinankerrontaan ja franchise-kehitykseen multimediakanavilla. Kaiken on myös vastuussa kansainvälisesti menestyneen Angry Birds -brändin kaikista kirja- ja lehtikustannusaktiviteeteista. Rovio Entertainmentin Kustannuspäällikön tittelin lisäksi Nevanlinna on työskennellyt koulutuksen ja kaupan sekä transmedian ja digitaalisen lasten ja nuorten kustannuksen alalla yli 15 vuotta.Aihetta moderoi Luovien alojen agentti- ja managerijärjestö AGMAn johtaja Kati Uusi-Rauva.

16:45 Tauko 17:00 Afterwork alkaa

Afterwork Loungessa klo 17.00-20.00. Tarjolla musiikkia, verkostoitumista ja cocktail-buffet. Tervetuloa!


sivu 20

Vuoden kiinnostavin vaikuttajaviestinnän ammattilaistapahtuma Tubecon Industry Day valtaa Hartwall Arenan 11.8.2017

2017 on suuren muutoksen vuosi media- ja markkinointiviestinnän alalla. Tubecon Industry Day -yritystapahtuma tuo osallistujan suoraan murroksen ytimeen. Tubecon Industry Day on kattava ja laaja-alainen foorumi, jossa asuu ja elää viimeisin näkemys videosta sekä nuorisotrendeistä. Kotiin vietäväksi saat modernin videoviestinnän toolboxin yrityksen markkinointiviestinnän toteuttamiseen. Puhujina nähdään maailman johtavia asiantuntijoita ja vaikuttajia markkinoinnista ja brändin rakentamisesta sosiaalisessa mediassa videon kerronnallisella voimalla. Paikalla ovat myös vaikutusvaltaisimmat tubettajat, ne joilla on nuorille suomalaisille todellista merkitystä.  Entertainment Business Arenan osallistujille on varattu edullisempia Early Bird -lippuja promokoodilla ”EBA17” mikäli lippu lunastetaan 24.5. mennessä. Early Bird -lippu sisältää ohjatun Safari-kierroksen Tubeconissa joko lauantaina 12.8 tai sunnuntaina 13.8. Lisätietoa ja liput: industryday.tubecon.fi


sivu 21

Mediapolis – uusia media-alan menestystarinoita ja liiketoimintaa

lä yhteydenotolla tarjouksen koko tuotannostaan sisältäen tilat, tekijät, mahdollisen äänentoiston, valaistuksen, lavastuksen, kaluston, rekvisiitan, maskeerauksen ja cateringin sekä käsikirjoituksen. Yhteyshenkilönä toimii Maarit Lilja, maarit.lilja@mediapolis.fi, 044 782 2249.

Tampereen Tohlopissa toimiva digi-, media- ja AV-keskittymä Mediapolis tarjoaa monipuolisia tilaratkaisujaan ja tuotantokapasiteettiaan, kuten henkilöresursseja ja kalustoa, tapahtuma- ja tuotantoyhtiöiden käyttöön.

Elämyksiä ja monipuolisia tilaratkaisuja eri kokoisiin kokouksiin ja tapahtumiin Mediapolis tarjoaa modernit ja innovatiiviset tilaratkaisut. Uusi Päivä –sarjan tutuksi tekemä kuvausmiljöö on ollut mieluinen paikka yritystapahtumille; Turpiinibaari ja iso tapahtumahalli muokkautuvat moneksi. Ylen TV-tuotannoissa käytettävät kolme studiota tarkkaamoineen sekä oppilaitosten studiotilat ovat vuokrattavissa ulkopuolisiin tuotantoihin. Kokous- ja videoneuvotteluhuoneiden lisäksi tarjolla on edustus- ja saunatila sekä elokuvateatteritason äänellä ja kuvalla varustettu auditorio yli 100 hengelle.

30 yrityksen, Tampereen Ammattikorkeakoulun TAMK:in, Tampereen seudun ammattiopiston Tredun ja Ylen Tampereen toimintojen kotina tunnettu moderni mediahub on eri mittakaavan yritys- ja yleisötapahtumien sekä TV-, elokuva- ja teatterituotantojen mahdollistaja.

”Mediapoliksessa on kustannustehokasta toteuttaa tuotantoja, koska talosta löytyvät kaikki fasiliteetit ja resurssit puvustuksesta ja lavastuksesta tuotantojen editointiin ja jälkitöihin”, kommentoi Ilkka Hynninen Aito Mediasta. Mediapolis Kiihdyttämö luotsaamaan media-alan start upeja vauhdikkaaseen kasvuun Mediapolis on mukana kiihdyttämöhankkeessa, jonka tarkoitus on vauhdittaa aloittelevien yritysten toimintaa. Kiihdyttämö suunnataan media-alalla toimiville kasvuyrityksille, jotta ne menestyisivät nopeammin ja saisivat pääomasijoituksia. Digital Media Finland toteuttaa kaksi kiihdyttämöjaksoa Mediapoliksessa vuosina 2017-2019. Toimeksiantajana on Tampereen kaupunki. Uusilla liiketoimintamalleilla se edesauttaa media-alan uusien liiketoimintojen syntymistä, ja luo siten elinvoimaa koko alalle. Samalla se on osaltaan mahdollistamassa alan toimijoiden ja niiden tuotantojen kansainvälistymistä. Yhden yhteydenoton palvelu Mediapolis on rakentanut yhden yhteydenoton periaatteen, jossa tapahtumajärjestäjä tai tuotantoyhtiö saa yhdel-

Yhteydenotot: maarit.lilja@mediapolis.fi, 044 782 2249 www.mediapolis.fi www.facebook.com/MediapolisTampere/ #mediapolis @MediapolisTre


tuotanto tehtaan takuulla!

- kaikenkattavat tapahtumatekniset palvelut ja laitevuokraus - led-screenien ja projisointilaitteiden vuokraus - mainoselokuvat, musiikkivideot, esittelyvideot ja tv-ohjelmatuotannot - äänitysstudiot - ohjelmapalvelut - tiedotus-, promootio- ja markkinointipalvelut - sauna- ja kokoustilojen sekä Akun Juhla-Areenan vuokraus

Aurinkokuja 9 • 33420 Tampere (03) 4108 800 • info@akuntehdas.fi AkunTehdas_EBArena_1_2s.indd 1

13.4.2017 13:29:10


sivu 26

PALAUTTEEN PAIKKA! Miten onnistuin -itsearviointi (ympyröi oikea vaihtoehto): 1) Suunnittelin ennakkoon aikatauluni ja tavoitteeni EBArenassa? a. Kyllä b. Jonkin verran c. En 2) Tutustuin uusiin ihmisiin. a. Kyllä b. Jonkin verran c. En 3) Vahvistin nykyisiä suhteitani. a. Kyllä b. Jonkin verran c. En 4) Tapahtuma synnytti uusia ajatuksia, bisnes- ja yhteistyöideoita. a. Kyllä b. Jonkin verran c. En 5) Edistin syntyneitä ajatuksia, bisnes- ja yhteistyöideoita. a. Kyllä b. Jonkin verran c. En 5a) Jatkotoimenpiteet?

6) Opin tapahtumassa uusia asioita omalta ja/tai toiselta viihdebisneksen sektorilta? a. Kyllä b. Jonkin verran c. En 6a) Miten hyödynnän niitä omassa liiketoiminnassani?

7) Muistan antaa palautteen järjestäjälle osoitteessa: www.entertainmentbusinessarena.fi/palaute a. Kyllä b. Ehkä c. En


sivu 27

”sitä jos liikaa yrittää, tulee hiki ja paha mieli.” - Keijo Jaatinen, valmentaja

mitä siitäkin tulisi, jos ei olisi yhtään yritystä? Yrittäjät luovat uutta ja pitävät Suomen pyörät pyörimässä. Se vaatii kovaa työtä – yrittämistä. Yrittäjät työllistävät ja maksavat suuren osan veroista. Jos sen jälkeen jää jotain itsellekin, se on ihan oikein. Yrittäjät ovat tottuneet pärjäämään omillaan. Mutta kyllä jokainen joskus apua, tukea ja verkostoja tarvitsee. Siksi kannattaa liittyä Suomen Yrittäjiin: yrittajat.fi/liity


sivu 28

Entertainment Business Arena 2017 -tapahtumaopas  

Entertainment Business Arena Helsingin Crowne Plazassa 4.-5.5.2017. Tapahtumaopas sisältää puhujanostoja sekä ohjelman ja muuta hyödyllistä...

Entertainment Business Arena 2017 -tapahtumaopas  

Entertainment Business Arena Helsingin Crowne Plazassa 4.-5.5.2017. Tapahtumaopas sisältää puhujanostoja sekä ohjelman ja muuta hyödyllistä...

Advertisement