Page 1

WE’RE PRESENTING ERHVERVSAKADEMI SYDVEST

Danmarks første!

Videnkupon værdi 100.000

Erhvervsakademi SydVest har fået Danmarks første innovationscampus, hvor studerende, forskere og virksomheder kan udvikle fremtidens produkter.

Har din virksomhed en god projektidé, som kun kan føres ud i livet ved køb af forskningsbaseret viden og rådgivning? Så kan vi med Videnkupon hjælpe dig på vej.

side

BUSINESS ERHVERVSAKADEMI SYDVEST NO. 01 oktober 2012 Business online: www.easv.dk/easvbusiness

4

side

4

FREMT:D UDDANNET TIL VIRKELIGHEDEN

Super-cool fremtid inden for offshore/energi Flere har taget en investering i uddannelsen til Teknisk Manager Offshore, da de gik efter et job inden for offshore. Læs mere om fremtiden inden for offshore...

side

3

FÅ VÆRKTØJER TIL VÆKST OG FORRETNINGSUDVIKLING

INNOVATIONSLEDELSE EASV.DK

Akademiuddannelse der forener teori og praksis

EFTERUDDANNELSE


WE’RE CREATING

FREMT:D ALLEREDE JOB UNDER UDDANNELSE

Ungt talent headhuntet under studiet Mange studerende på Erhvervsakademi SydVest får tilbudt job under studierne. En af dem er Ronni Lund Sohl, der er uddannet datamatiker og nu læser en professionsbachelor i Software Development.

Uddannelserne som datamatiker og profesionsbachelor i Software Development giver et solidt vidensfundament, og der er meget rift efter os fra virksomhedernes side. Jeg har allerede fået tilbudt job som testkoordinator i speditionsvirksomheden Blue Water Shipping, selvom jeg ikke er færdig endnu.

Ronni Lund Sohl, datamatiker og studerende på professionsbachelor i Software Development

Talentsatsning Erhvervsakademi SydVest uddanner fremtidens talenter inden for alt lige fra byggeri, finans og offshore til design, laboratorie, ledelse, markedsføring og softwareudvikling. Vi tilbyder akademiuddannelser, professionsbacheloruddannelser og efteruddannelser, hvor de studerende i tæt samarbejde med virksomheder træner deres færdigheder og udvikler deres talent. I dette nr. af EA Business stiller vi skarpt på de mange talenter.

Talent i to verdener GULDMEDALJER & BØGER

Uddannet til virkeligheden - Lasse Storm, Projektleder Siemens Olie & Gas og uddannet Teknisk Manager Offshore

27-årige Lasse Storm Poulsen fra Esbjerg investerede i fremtiden, da han kombinerede sin maskinmesteruddannelse med en uddannelse som Teknisk Manager Offshore på Erhvervsakademi SydVest. - Selvom jeg har taget maskinmestervejen, har jeg altid vidst, at jeg ikke ville ud og sejle. Derfor gik jeg bevidst efter en lederuddannelse inden for offshore, og her var uddannelsen som Teknisk Manager Offshore perfekt, fortæller Lasse Storm Poulsen.

- Mathilde Pugholm Hvid studerende på finansøkonomuddannelsen og profesionel svømmer

Store guldmedaljer ligger side om side med tykke økonomibøger på Mathilde Pugholm Hvids skrivebord i Esbjerg. Det 22-årige svømmetalent har hænderne fulde med at jonglere 25 timers ugentlig svømmetræning på Esbjergs førstehold, samtidig med at hun tager uddannelsen til finansøkonom på Erhvervsakademi SydVest. - Jeg elsker at svømme, men man kan ikke leve af det. Derfor valgte jeg at sikre min fremtid med en uddannelse, og det har også gjort hverdagen mere afvekslende og udfordrende, fortæller Mathilde, der drømmer om at blive bankrådgiver.

Kvalificeret til bankverdenen

Projektleder Siemens Oil & Gas

Mathilde er i gang med sit 3. semester på finansøkonomuddannelsen, hvor hun læser sammen med Karsten Schütt, der også svømmer på Esbjerg Svømmeklubs førstehold. Hun nyder at prøve kræfter med teorierne ved siden af banerne i bassinet.

Rustet til internationale udfordringer

- På uddannelsen bliver man kvalificeret til at komme ud i bankerne og arbejde. Jeg har eksempelvis haft en eksamen i privat rådgivning, hvor jeg trak emnet bolighandel. Det var spændende at opleve rådgiversituationen af og få udviklet mit talent inden for bankverdenen, fortæller Mathilde Pugholm Hvid.

I dag arbejder Lasse som projektleder ved Siemens Oil & Gas i Esbjerg, hvor han servicerer internationale kunder og er ansvarlig for Siemens on- og offshore serviceopgaver på elektriske anlæg på boreplatforme og faste platforme. Lasse var blandt de første studerende, der i 2009 blev udklækket fra uddannelsen som Teknisk Manager Offshore. I dag bruger han dagligt de værktøjer, der blev undervist i på skolebænken, og han sætter pris på uddannelsens internationale profil. - Offshoreuddannelsen gearer de studerende til de internationale udfordringer, der kan være i at kommunikere med udenlandske kunder hver dag på et højt teknisk niveau. Samtidig får man den nødvendige viden om elektriske systemer, siger Lasse Storm Poulsen. Uddannelsen som Teknisk Manager Offshore er en af de hurtigst voksende uddannelser på Erhvervsakademi SydVest og vi optog 42 studerende i august 2012.

Svømmer på Esbjergs førstehold Mathilde svømmer på næsten fuldtid på Esbjerg Svømmeklubs førstehold, hvor hun træner til at komme med på Team Danmarks svømmelandshold. - I min alder kræver det endnu mere at komme på svømmelandsholdet, fordi kroppen ikke udvikler sig så meget som tidligere. Jeg træner mere end nogensinde før, og det kræver meget selvdisciplin at få både træning og uddannelse til at hænge sammen. Men der er ingen tvivl om, at det vil


WE’RE GROWING

Unge talenter skal have udsyn -Steen Brødbæk, CEO Semco Maritime A/S

Globaliseringen stiller større krav end nogensinde til de unge talenter, som både skal have en høj faglighed og et internationalt udsyn.

Iværksætter i studietiden - Jakob Lund, direktør & studerende på multimediedesigneruddannelsen

Hvordan kombinerer man studielivets pligter med lysten til at skabe og iværksætte?

Det har den 36-årige Jakob Lund fra Esbjerg fundet svaret på. Han studerer til multimediedesigner på Erhvervsakademi SydVest og er samtidig ejer af virksomheden Jakobl GRAPHIC DESIGN, hvor han designer blandt andet brochurer, plakater og invitationer. – Jeg er oprindeligt uddannet pædagog og har arbejdet med børn og unge i otte år, men lysten til at skabe og udvikle har altid været der. Derfor søgte jeg ind på uddannelsen som multimediedesigner og startede egen virksomhed umiddelbart efter, fortæller Jakob Lund.

Fedt at være iværksætter

For Jakob har det at starte egen virksomhed givet både spændende oplevelser og brugbar viden, som han kan bruge i fremtiden. - Der er hele tiden nye udfordringer ved at være iværksætter, og jeg lærer hele tiden en masse - alt lige fra markedsføring til bogholderi. Jeg nyder at løse opgaverne, og det er fedt at have føling med alle aspekterne af det at være selvstændig, siger Jakob Lund.

Foto: 22-årige Mathilde er talentfuld både i svømmebassinet og finansverdenen

styrke min fremtidige karriere at have begge dele med i rygsækken, slutter Mathilde Pugholm Hvid. Mathilde Pugholm Hvid har blandt andet vundet guld i DM i holdsvømning og individuel svømning.

Firmaet holder til på en kontorplads i Erhvervsakademi SydVests Innovatorium, hvor Jakob bor sammen med en række øvrige iværksættere fra de forskellige uddannelser på Erhvervsakademi SydVest. Miljøet er en stor fordel, fordi det giver ham et unikt netværk at sparre og vidensdele med. - Innovatorium er et unikt frirum. Videncentrets medarbejdere har hjulpet med kontakten til de første kunder, og de har støttet og opmuntret mig hele vejen igennem. Samtidig har jeg kontorpladsen gratis, hvilket er vigtigt, fordi jeg er familiefar og derfor er nødt til at være økonomisk ansvarlig, siger Jakob Lund. Besøg: www.jakobl.dk

Det mener adm. direktør Steen Brødbæk fra Esbjergs største privatejede virksomhed Semco Maritime, der har 1.600 medarbejdere over hele verden og gennem tiderne har ansat mange unge fra de tekniske og økonomiske uddannelser på Erhvervsakademi Sydvest. - Som ung skal man bruge og udvikle sit talent med al den energi, man har. Man skal have en faglighed i top og et bredt udsyn for, hvordan verden er sammensat. Og det er ens eget ansvar at gribe bolden og tage en uddannelse, som giver mulighed for at arbejde med talentet, siger Steen Brødbæk.

Højt ambitionsniveau i Asien

Når direktøren sammenligner danske jobansøgere med jobansøgere fra Asien og Mellemøsten, hvor den sydvestjyske offshore-virksomhed også er til stede, er der nogle ting, der falder i øjnene. - Unge fra eksempelvis Asien har tit et højere ambitionsniveau end mange danskere og fokuserer på at hæve barren for egen udvikling hele tiden. I Semco Maritime vil vi have unge ind, der brænder for at flytte noget og sætte nye dagsordner inden for offshore-området, som er i enorm udvikling lige nu. Her kan vi danskere lære noget af vores asiatiske kolleger, siger Steen Brødbæk.

Uddannelserne skal sikre studerende med højt fagligt niveau

Den ingeniøruddannede direktør, der har stået i spidsen for Semco Maritime siden 2009, giver også de danske uddannelsesinstitutioner et ansvar for at sende kvalificerede medarbejdere ud til virksomhederne. - Universiteter og erhvervsakademier har et ansvar for at levere et højt fagligt niveau i undervisningen, og det stiller krav til både underviserne og de studerende. Med Innovatorium er rammerne skabt og dermed også et vigtigt brohoved mellem virksomhederne og de studerende. De studerende skal have de bedste muligheder for at erhverve sig de kompetencer, som erhvervslivet efterspørger, herunder evnen til at tænke innovativt og effektivisere de interne processer i en virksomhed, siger Steen Brødbæk. Semco Maritimes ejer, Den Obelske Familiefond, har støttet Danmarks første innovationscampus, som under navnet Innovatorium blev indviet på Erhvervsakademi Sydvest i september. Semco Maritime havde den største omsætning nogensinde i 2011 og forventer at ansætte en række teknikere og ingeniører i de kommende år.

3:


INNOVAT:ON I PRAKSIS

NATIONAL INNOVATION CENTER er et nationalt innovationscenter i regi af Danske Erhvervsakade-mier inden for INNOVATION & ENTREPRENØRSKAB forankeret hos Erhvervsakademi SydVest. Her arbejdes med at gøre innovation praksisnær og brugbart. Kort fortalt er visionen, at skabe innovationer på tværs af studerende, virksomheder, undervisere, forskere og andre vidensinstitutioner. Vi skal bygge bro mellem videninstitutioner og erhvervsliv, så ny viden omsættes til vækst. DET SKAL VÆRE ATTRAKTIVT AT INVESTERE I INNOVATION

INNOVATORIUM

Innovation og entreprenørskab i en styret proces. Vi har hørt det før, at innovation er vejen frem for Danmark. I Esbjerg taler vi ikke bare om det - her gør vi det i praksis!

forskere og virksomheder sammen udvikler fremtidens produkter. De studerende lærer innovation i praksis på tværs af faggrænser, og virksomheder kan få hjælp til udvikling af nye produkter, siger Helene E. Pedersen

torium med fysiske læringlabs, hvor hele innovationsprocessen er synlig fra start til slut. Morten Østergaard, uddannelsesminister

Fra idé til forretning

Innovatorium er udviklet i et samarbejde med Aalborg Universitet Esbjerg og fokuserer på processen fra løs idé til salgbart produkt. De studerende udvikler produktidéerne gennem fire specialindrettede laboratorier med fokus på kreativitet, innovation, teknologi og forretning.

Aldrig har behovet for innovation været større, og

Hos EASV i Esbjerg kan du opleve Danmarks første Innova-

derfor skal samspillet mellem uddannelse og innovation styrkes. Vi skal bygge bro mellem videninstitutioner og erhvervsliv, så ny viden omsættes til vækst. Det bliver spændende at besøge National Innovation Center i Esbjerg, hvor de arbejder for at styrke de studerendes evne til at omsætte gode ideer til realitet blandt andet igennem et innovationslaboratorium, hvor unge iværksættere og virksomheder kan mødes, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.

PARTNERSKABER

VIDENKUPON

SPONSOR

Adgang til innovation og ny viden gennem et videnspartnerskab kan være en direkte vej til udvikling af nye forretningsområder. Som Nationalt Videncenter for Innovation opsøger og skaber vi kontakter til relevante virksomheder, vidensinstitutioner samt studerende og skaber rammerne for etableringen af partnerskaber. Netop nu udvikler vi på projekter inden for velfærdsteknologi, energi, offshore samt oplevelsesøkonomi.

Nye veje til viden og vækst

Du kan hjælpe innovationer og iværksættere på vej.

- Helene E. Pedersen, videncenterleder hp@easv.dk

Innovation handler om evnen til at forandre - såvel processer og produkter som teknologier og menneskelig adfærd. Vi ser dog et behov for et paradigmeskifte i måden vi lærer og praktiserer innovation på. Innovatorium er en innovationsfabrik som rummer en helt ny tilgang hvor hele innovationsprocessen indgår, således træfsikkerheden øges betragtelig.

Innovationsfabrik

Innovatorium er en innovationsfabrik, hvor studerende,

Virksomheders adgang til ny viden Innovatorium skal bringe uddannelsesinstitutioner og virksomheder tættere sammen med det fælles mål at omsætte viden til nye løsninger, der er med til at skabe vækst og job. En høj innovationskapacitet betyder, at virksomhederne er i stand til kontinuerligt at omsætte viden til nye løsninger, der er med til at skabe vækst og job i Danmark. Derfor har vi udviklet et nyt Innovatorium som går på tværs af uddannelsessystemet. Her skal skabes og udvikles innovation og entreprenørskab - og dette via en styret proces!

WE’RE OFFERING

Du kan være med Har du et skuffeprojekt?, mangler du ny viden?, nyt netværk? eller søger potentielle udviklingsprojekter? - er du mere end velkommen. Samarbejdet kan variere fra en relativ uformel mentorrelation til et mere formelt partnerskab afhængig af dine ønske og ressourcer.

Videnkupon er et nyt tiltag som har til formål at støtte små og mellemstore virksomheders projekter via køb af viden fra videninstitutioner. Forsknings- og Innovationsstyrelsen tilbyder støttepuljer på 100.000 til gode projekter, hvad enten der er tale om produktudvikling, strategiudvikling eller medarbejderudvikling.

SPONSORPAKKE 1 Sponsorat kr. 25.000, Logo på PRÆ-IDEA DÅSE

Firmalogo på easv.dk Firmalogo på sposortavle i Innovatoirum 2 x fri leje af konferencelokale

SPONSORPAKKE 2 Firmalogo på easv.dk

Sponsorat kr. 12.000,-

Videnkuponerne åbner nye døre til fremtidige samarbejder med offentlige videninstitutioner og skal i fremtiden inspirere flere virksomheder til at kaste sig ud i innovationsprojekter.

Kontakt: National Innovation Center Helene E. Pedersen hp@easv.dk

Venture capital og business angels søges

Firmalogo på sposortavle i Innovatoirum 1 x fri leje af konferencelokale

Sponsoraterne er gældende i en 2-årig periode og skal herefter fornyes.

Se vækstiværksættere som en investering. Forhør næmere hos leder af Idea House Esbjerg Ulrik Blom ubl@easv.dk.


WE’RE MOVING Foto: Nicolai Christensen Studerende og iværksætter på EASV

Digitalt prøverum i støbeskeen Partnerskaber mellem uddannelse og virksomheder Et digitalt prøverum skal gøre det lettere at købe tøj på nettet. Er du en af dem, som synes det er besværligt, tidskrævende og stressende at købe tøj? Så er hjælpen på vej.

Innovationspris til studerende - Nicolai Christensen PBA studerede og iværksætter

Vil din computer bare ikke, som du vil? Strejker printeren, eller falder internettet ud? Så kan det unge Esbjerg-firma Computerfriend hjælpe dig med onlinesupport for en billig penge. Den 24-årige studerende Nicolai Christensen fra Erhvervskademi SydVest har været med firmaet fra starten og har modtaget Danske Erhvervsakademiers Innovationspris, I-faktor-prisen 2012, for projektet.

med en teknisk svært forståelig IT-profil til at være en innovativ service, som almindelige brugere finder attraktiv og brugervenlig, siger Ulrik Blom. Computerfriend.dk blev for nyligt listet af Jyllandsposten som en af Danmarks 10 nye IT-kometer og har i dag 19 tilknyttede it-supportere fra alderen 16-66 år. I-faktor-prisen gives til studerende fra erhvervsakademierne, der har udarbejdet innovative projekter, som kan være med til at skabe vækst i samfundet. Med prisen følger en check på 25.000 kroner.

- Målet med firmaet har fra første dag været at tilbyde billig og professionel computerhjælp online, så folk ikke skal indlevere computeren på værksted. Kunderne har taget godt imod os, og det er fedt, at jeg nu også har fået en innovationspris. Det giver virkelig et boost fremad, siger Nicolai Christensen, der læser professionsbachelor i International Sales & Marketing i Esbjerg.

Innovationssamarbejde med Maersk Oil

International succes på vej

Studerende arbejder med innovation i Maersk

Firmaet blev stiftet tilbage i 2010 i studentervæksthuset IDEAHouse af studerende fra Erhvervsakademi SydVest og Aalborg Universitet Esbjerg. Ifølge dommerpanelet bag I-faktor-prisen har Computerfriend mulighed for stor succes på supportmarkedet både i Danmark og internationalt. - Det særlige ved dette projekt er dets fokus på kunderne, som giver et markant forretningspotentiale. Ikke alene i et nationalt perspektiv, men modellen kan meget vel også tænkes ind i en international sammenhæng, siger underdirektør Niels Milling, Dansk Erhverv, der var medlem af dommerpanelet. Også leder Ulrik Blom fra IDEAHouse i Esbjerg er fuld af roser for det innovative firma og ikke mindst Nicolai Christensen, der har titel af marketing manager i Computerfriend. - Nicolai er et usædvanligt talent inden for innovation med et lige så unikt innovationsprojekt i form af computerfriend. dk. Nicolai har med en konsekvent og systematisk brugertilgang ændret virksomheden fra at være et high tech-projekt

I efteråret skal 125 professionsbachelorstuderende fra Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg og Sønderborg udvikle nye idéer til at øge innovationen i virksomheden Maersk Oil. Det sker som led i den intensive innovationscamp InnoWeek, der løber af stablen fem dage i oktober. Campen finder sted i erhvervsakademiets Innovatorium, hvor de studerende skal arbejde med hele innovationsprocessen fra den indledende idéudvikling og prototyping til udvikling af forretningsplaner. De studerende præsenterer afsluttende deres idéer til nye produkter eller processer for virksomheden. - En innovationsuge med intensiv kreativitet, konkurrence og dedikation rummer mange uforudsigelige muligheder. Vi ser frem til det lokale samarbejde og at se de mange dygtige studerende in action. Vi håber selvfølgelig på at få et par ideer med hjem, som vi kan arbejde videre med eller måske endda implementere, siger HR Business Partner Sofie Smidt Hansen fra Maersk Oil.

3D-udviklingsvirksomheden Virtual Lab i Esbjerg er netop nu sammen med studerende og undervisere fra Erhvervsakademi SydVest ved at udvikle et digitalt prøverum, som skal gøre webshopping til en leg. Ideen er, at kunden kan prøve tøjet virtuelt, før det købes på nettet. Med et 3D-kamera kan man se sig selv på computerskærmen, vælge tøj fra en menu og prøve tøjet med det samme. Med 3D-teknologien er det endda muligt at se, hvordan tøjet falder på kroppen, og hvordan farverne passer til ens hud. - Projektet er udsprunget af vores egne frustrerende oplevelser med tøjindkøb. Vi vil skabe et brugbart værktøj, som kan effektivisere shoppingprocessen og øge forbrugernes tryghed ved webhandel. Vi håber, at produktet på sigt vil øge salget af tøj fra webbutikker i ind og udland, siger medejer Karsten Møller Brogaard fra Virtual Lab.

Stort kommercielt potentiale

På sigt er målet at sælge produktet til store tøjvirksomheder, som kan få økonomisk glæde af det, og det kommercielle potentiale er ifølge Erhvervsakademi SydVest stort. - Udover at forbedre webshopping kan det digitale prøverum også bruges til at lette tøjkøb i fysiske butikker, fordi kunderne selv kan prøve og bestille det tøj hjem, som butikken ikke lige har på lager. Det gør, at butikkens lager holdes nede, hvilket sænker omkostningerne, fortæller projektleder National Innovation Center Ulrik Blom fra Erhvervsakademi SydVest. Udover Erhvervsakademi SydVest deltager Aalborg Universitet Esbjerg, Virtual Lab, Bestseller og Microsoft i projektet, som er støttet af Højteknologifonden med 14 mio. kr. Projektet har været i gang et år og løber over en periode på i alt 2,5 år.

5:


WE’RE INTERNATIONAL Promotes Esbjerg Worldwide - Ann Egsgaard Nielsen, Marketing Coordinator Belman

How do you design the right marketing plan to boost the sale of one of Europe’s leading manufacturers of compensators for power stations, nuclear as well as conventional, oil refineries and steelworks? 33-year old Ann Egsgaard Nielsen, who is a marketing economist from EASV, has the answer. Miss Egsgaard has worked as a marketing coordinator at the global Esbjerg company Belman Production A/S since 2004. Websites, sales material, marketing surveys and marketing penetration strategies are her work areas. -I have always wanted to work in an internationally oriented company and the marketing economist training programme has proved to be a good basis. Belman exports 95 per cent of the compensators and I daily use many of the tools from the training course. This is quite simply the job of my dreams says Ann Egsgaard Nielsen. During the training period I did field research in Hungaria and then as now export companies and foreign markets are focal points. -The marketing economist training course holds a perfect mixture of theory and practice in an international setting. Since I was hired, several marketing economists have been trainees and I have even taken on some of them on a permanent basis, says Ann Egsgaard Nielsen. She has topped up her marketing training course with the Graduate Diploma in Business Administration, University of Southern Denmark.

I W:SH

A FUTURE

Business Academy SouthWest offers an international environment and a variety of international programmes taught in English. In two years, students can receive an English AP Degree and in three and a half year an English Bachelor Degree. One of the international students at Business Academy SouthWest is 28-year-old Sadia Soltani who was born in Afghanistan and grew up in Germany. Sadia Soltani holds a bachelor in Business Administration and is on her third semester at Fashion Design at Business Academy SouthWest in Sønderborg.

- I know from experience that a person never stays in one place all its life. Consequently, it is very important for me to study at an international line with English teaching like the ones at Business Academy SouthWest. It is my dream to work as a fashion designer and also use my knowledge about marketing.

Freewheeling in New York - Ronni Petersen, Architectural Technology and Construction Management

In January 23-year old Ronny Petersen said goodbye to Esbjerg to fly 9 hours to New York. Here Ronny spent 6 months planning and designing with the company Robert Cohen Architect LLC. The company has more than 20 years’ experience within architecture and interior design. -It was a n excellent opportunity to come to the USA and try out yourself. In my internship I invited into the entire process from drawings to marketing, contracts and customer orientation. The company is located only one hour’s drive from New York so I spent many weekends there, says Ronni, who is a 7th term student of the constructing architect training course at EASV.

From Idea to Turnkey Construction

Becoming an architect has always been an ambition. Nevertheless, Ronni chose the constructing architect training course because it was more hands on oriented and relevant. -The constructing architect training course focuses primarily on constructions which makes it attractive to me. You learn to participate in and follow projects from idea to readymade solutions. In my internship I benefitted from my fundamental understanding of the construction trade and my knowledge of programmes like Autocad, Word, Excell og PhotoShop, says Ronni Petersen. Right now Ronnni is currently preparing his final bachelor thesis. Next he hopes to find employment with a private company focusing on sustainable design solutions.

Picture: Ronni Petersen, Architectural Technology and Construction Management in NewYork.

INTERNATIONALE UDDANNELSER - udbydes på engelsk

AP Degree Fashion Design Marketing Management Computer Science Multimedia Design & Communication Management Technology

Bachelor Degree Architectural Technology and Construction Management Design & Business International Sales & Marketing Software Development Web Development Technical Manager Offshore


As a student you are interesting on the job market if you have been in a work placement abroad, says Steffen Bogdahn Thomsen.

Picture: The prestigious Oxford University where Steffen Bogdahn Thomsen is now a trainee.

Internship at Oxford - Steffen Bogdahn Thomsen, laboratory technician student

White lab coats, microscopes and research in state of the art laboratories behind the thick walls of Oxford University. This is everyday life for the 22-year old laboratory technician student, Steffen Bogdahn Thomsen, who was awarded an internship agreement with the prestigious British university in the autumn of 2012.

EXPORT SUPPORT SMALL COMPANIES

How is it possible for a small furniture maker in southern Jutland to penetrate the huge German market? Student assists export company

How is it possible for a small furniture maker in southern Jutland to penetrate the huge German market? Along with Findahl Møbler of Skærbæk, 45 professional bachelors of international marketing and sales are going to have a crack at it in a project that starts in October under the name of Inno 12. - In the project the students are to counsel the furniture makers about entry modes. As consultants they are to use their international marketing know-how to design a realistic and useable method that the company itself can implement, says Henriette Bjerreskov, lecturer at EASV.

The company chooses an idea

The students are split up in 12 groups and they have two weeks for research and to develop an idea. Next the groups present their solutions to Findahl Møbler,

- At Oxford University I am professionally challenged and break new ground every day. Of course, adapting to a new culture on your own has been intriguing, but I wouldn’t be without it. Add to this, the international environment you join is fantastic. You get to know new people with fascinating backgrounds all the time, says Steffen Bogdahn Thomsen.

International experience: a major priority

This year also, the EASV laboratory technician training course has sent trainees to Canada and South Africa. Says Steffen Bogdahn Thomsen, work placement abroad boosts your career.

-As a student you are interesting on the job market if you have been in a work placement abroad. In Oxford I have become very familiar with the work process of a major development oriented laboratory. At the same time I have the impression that laboratory technicians with international experience and who are proficient in English are attractive on the job market, says Steffen Bogdahn Thomsen. Owing to alterations of the rules governing state educational grant it is now possible for laboratory technician students to qualify for the grant during stays abroad.

It was great fun, rewarding and stimulating to be welcomed in a company and to be set at liberty to develop new ideas on their behalf, says Carsten Thrane, student at the bachelor programme International Sales & Marketing.

which subsequently select the one most applicable. A similar project was made last year with another export company. The students participating were most positive. - It was great fun, rewarding and stimulating to be welcomed into a company and to be set at liberty to develop new ideas on their behalf. We were to form an opinion about their current budget, product and staffing. I am sure that this year’s student will likewise feel delighted, says Carsten Thrane, who is a student.

7:


WE’RE DESIGNING

DES:GN SKABER JOBS

På Erhvervsakademi SydVest handler design ikke kun om mode. Designtænkning er en tilgang, som indebærer, at design tænkes ind i alle faser af udviklingen af nye produkter og processer. Derfor indgår design i alle uddannelser lige fra datamatiker til designteknolog.

Studerende nytænker genbrugstøj To studerende fra Erhvervsakademi SydVest forener deres fælles passion for genbrug og mode i et stort og anderledes modeshow, som løber af stablen i december 2012 i Sønderborg. - Else Berthelsen og tyske Katrin Richter, PBA studerende Design & Business

- Systemudvikler Anders Skarby, Dansk Scanning A/S Design af et softwaresystem var udgangspunktet for et samarbejde mellem vores virksomhed og studerende fra EASV.

- Vores samarbejde om design af et software-system med datamatikerne på Erhvervsakademi SydVest i forbindelse med deres afsluttende 2. semesteropgave har været utroligt givende. De studerende har ikke alene formået at løse en svær teknisk opgave, men også at identificere sig med et komplekst område og komme med et forslag til ændringer.

I modeshowet får gammelt tøj nyt liv, og de to studerende, grønlandske Else Berthelsen på 28 år og tyske Katrin Richter på 37 år, har stået for hele processen lige fra den kreative ideudvikling og tøjdesign til produktion og planlægning af modeshowet. - Vi har valgt at lave et modeshow, fordi vi gerne vil præsentere vores genbrugsprodukter på en visuelt flot måde og samtidig gøre opmærksom på, at genbrugstøj godt kan være flot designet og syet, fortæller Katrin Richter.

Canadisk praktikeventyr - Eva Lorenzen og Mads Knudsen, markedsføringsøkonomstuderende

Overvældende proces

De to studerende gennemfører projektet som led i uddannelsen som professionsbachelor i Design & Business. For de to piger har processen været overvældende, fordi de selv har skullet bane vejen, men det har ikke forhindret dem i at drømme stort og være kreative. Planlægningen af eventen har også givet mange gode erfaringer. - Vi har fået masser af udfordringer og rynker i panden, men det har været en meget positiv proces, fordi vi har lært af den hver dag og får god støtte fra Erhvervsakademi SydVests undervisere. Og så er det fedt at være i et kreativt iværksættermiljø her i Sønderborg, hvor alle bidrager med gode idéer, slutter Katrin Richter.

Når det nye år skydes i gang i januar, står de to markedsføringsøkonomer Eva Lorenzen og Mads Knudsen fra EASV i Sønderborg klar til deres livs udfordring. Foran venter 12 ugers praktikophold i Vancouver. - Vi havde flere forskellige lande at vælge i mellem, men vi valgte Canada for ikke at gøre som alle de andre. Det bliver spændende at få udvidet min personlige horisont, lære nye folk og den canadiske kultur at kende og måske tage en weekendtur til Los Angeles, fortæller 24-årige Mads Knudsen, der også tager sin kæreste Camilla med over Atlanten.

Skræddersyet ophold

Eva og Mads læser begge på næstsidste semester af uddannelsen til markedsføringsøkonom på Erhvervsakademi SydVest i Sønderborg. Erhvervsakademiet samarbejder med rejsebureaet ALOTT Work & Travel, der står for kontakten til praktikstederne i Canada. - Rejsebureauet har kontakt til over 700 virksomheder i Vancouver, så de skræddersyr praktikstedet til den enkelte studerende. De ser på vores faglighed i forhold til virksomhederne, men tager også hensyn til vores krav og ønsker, fortæller 23-årige Eva Lorenzen, der håber på at komme i praktik på et rejsebureau eller ved en grafiker.

Blod på tanden

De to spirende markedsføringsøkonomer drømmer begge om at arbejde inden for marketing, og de glæder sig til at prøve kræfter med den virkelige verden.


Vi har investeret i et Green Screen-videostudie på godt 30 kvadratmeter, der giver de studerende de bedste muligheder for at udfolde deres kreativitet.

- Jeg håber, at jeg kan få brugt min teoretiske viden i praksis. På uddannelsen har vi haft meget realistiske cases, der har taget udgangspunkt i virkelige sitationer, der enten er sket eller skal ske. Så jeg føler mig godt rustet til praktikken og et job bagefter, fortæller Mads Knudsen. Også Eva har fået blod på tanden, og hun overvejer at læse en professionsbachelor på Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg, når hun er færdig til sommer. - Erhvervsakademiet er mindre abstrakt end universitetet, og der er en god balance mellem teori og praksis. Vi lærer og bearbejder gennem teorierne, og vi får en større forståelse for, hvordan vi skal bruge værktøjerne i praksis, fortæller Eva Lorenzen.

Afgangsprojekt solgt til Hollywood i Esbjerg virksomhed

- Kim Tøisen, underviser multimediedesigner

- Jonny Clausen, produktionsteknolog

Et kreativt sind, masser af fingersnilde og et stort drive er de ingredienser, som skal til for at skabe og sælge et godt produkt. Det erfarede den 23-årige produktionsteknolog Jonny Clausen, da han designede og solgte et moderne løftebord for ingenørvirksomheden HNH Sønderborg som led i sit praktikophold.

- Jeg var med i hele udviklingsprocessen fra at designe løftebordet, sætte det i produktion og til sidst se det i brug. Det er en fed følelse, når det man har lavet, Foto: Eva Lorenzen markedsføringsøkonom og Mads Knudsen lever 100 procent op til, hvad kunden har efterspurgt, fortæller Jonny Clausen. bachelor i Design & Business før afrejsen til Canada Du kan læse mere om praktikophold i udlandet på www. alott.dk

Udover at være produktionsteknolog er Jonny tidligere uddannet smed, og baggrunden som håndværker var en stor fordel i projektet. - Når jeg sidder ved computeren og designer, er det en stor fordel, at jeg ved, hvad der fungerer i praksis på produktionsgulvet. Eksempelvis hvilke materialer der er gode at arbejde med, siger Jonny Clausen.

Et nyt filmproduktionsværktøj på Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg gør de studerende i stand til at producere videoer og film som i Hollywood. Det nye værktøj bærer navnet Green Screen Cyclorama og har form af et videostudie, der strækker sig langs to vægge og tre meter op i luften. - På uddannelsen til multimediedesigner bruger de studerende videoproduktionsværktøjer, og vores nye professionsbachelor i Web Development har et helt fag om avancerede medier og visuelle effekter. Derfor har vi investeret i et Green Screen-videostudie på godt 30 kvadratmeter, der giver de studerende de bedste muligheder for at udfolde deres kreativitet, siger underviser Kim Thøisen. Green Screen er en teknologi, der benyttes til at fritlægge personer eller genstande og derefter redigere eller udskifte baggrunden. Værktøjet bruges i mange filmproduktioner inden for blandt andet action- og science fiction. Se traileren Donarmand udarbejdet af multimediedesignere fra easv.

I forlængelse af det succesfulde projekt valgte HNH Sønderborg at fastansætte produktionsteknologen, allerede før praktikperioden var afsluttet.

9:


PRAKT:K PÅ DE VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

Oplev praksis i studietiden. Alle vores uddannelser forener teori og praksis - der indgår bl.a. et praktikophold på 10 uger på alle vores uddannelser. - Jeg føler allerede, at jeg er ude i den virkelige verden. IN4recycling er en nystartet virksomhed, og jeg deltager i alt fra patentsøgning og udarbejdelse af forretningsplaner til markedsføring og salgsmøder med potentielle kunder, siger Lucy Nguyen.

Foto: Jeanette Klit Jensen , Peter Rathje og Pernille Beck - Jeanette Klit Jensen og Pernille Beck har begge været i praktik hos ProjektZero i Sønderborg.

med den 28-årige Jeanette Klit Jensen, der er i praktik i ProjectZero som led i sit studie som professionsbachelor i Design & Business. Jeanette Klit Jensen ser også praktikken som springbræt til et fremtidigt job – og meget gerne inden for innovation. - Som samfund er vi nødt til at tænke i nye baner for at skabe en verden, der er gearet til den fremtidige befolkningstilvækst. Det er nu vi skal rykke, og vi burde allerede være startet i forgårs. I mit kommende job vil jeg gerne gøre mit til, at vi får udforsket nogle nye muligheder på vejen, siger Jeanette Klit Jensen.

- Man skal vælge et praktiksted, hvor man kan se sig selv arbejde i fremtiden. For hvem ved, om man bliver ansat i virksomheden, når man er færdig med studiet?

PRAKTIK GAV JOB Praktikken i Sønderborg-virksomheden ProjectZero gav bonus i form af et fast job efter studiet for den 22-årige markedsføringsøkonom Pernille Beck fra Erhvervsakademi SydVest i Sønderborg. Hun er blevet ansat som projektmedarbejder i ZERObolig-programmet, der rådgiver om energirenovering af boliger. - ZERObolig arbejder med at reducere CO2-udledningen, og det er fedt at være et sted, hvor der er et højere mål, med det vi laver. Jeg står konkret for at koordinere energivejledernes besøg hos borgere, hjælper med arrangementer og står for effektmåling, opfølgning og udsendelse af spørgeskemaer og interviews med borgere, siger Pernille Beck. På jobbet arbejder markedsføringsøkonomen sammen

- Lucy Nguyen, PBA International Sales & Marketing

Patentsøgning, forretningsplaner, kundemøder og salgsstrategier. Det er bare nogle af de ting, som den 26-årige Lucy Nguyen fra Esbjerg har prøvet kræfter med under et praktikophold i iværksættervirksomheden IN4recycling i Esbjerg.

Teknik & stærkstrøm - Produktionsteknolog - Installatør

International programmes Exchange and full programmes for both Danish and international students. - Fashion Design - Marketing Management - Computer Science - Multimedia Design & Communication - PBA in Design & Business - PBA International Sales & Marketing - PBA in Software Development - PBA in Web Development - PBA in Technical Manager Offshore - PBA in Architectural Technology and Construction Management

Varighed

Bygningskonstruktør Laborant Installatør Driftsteknolog

Teknisk Manager Offshore

Produktionsteknolog Datamatiker

Software Develoment

Multimediedesigner

Web Develoment

Fashion Design

Design & Business

Markedsføringsøkonom

International Sales & Marketing

Finansøkonom

4 år

Offshore & energi - Driftsteknolog - PBA Teknisk Manager Offshore

Markedsføring og salg - Markedsføringsøkonom - PBA i international handel og markedsføring

- Jeg elsker at skabe netværk, og min største motivationsfaktor er at møde nye mennesker og kulturer. På den internationale linje på Erhvervsakademiet har jeg læst sammen med folk fra Brasilien, Polen, Kina og Tyskland, og det er et kæmpe boost at læse med en så mangfoldig gruppe mennesker, siger Lucy Nguyen.

3 år

Laboratorieteknik Laborant

IN4recycling er en virksomhed med internationale ambitioner, og det er ikke tilfældigt, at Lucy valgte lige netop den som praktiksted. Hun har nemlig altid været vild med det internationale og har tidligere været på udvekslingsophold i USA og Vietnam.

2 år

IT & Design - Datamatiker - Designteknolog - Multimediedesigner - PBA i design & Business - PBA i softwareudvikling - PBA i webudvikling

Elsker det internationale

FRA PATENTSØGNING TIL SALGSSTRATEGIER

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER fuldtid

Finans - Finansøkonom

- Det var virkelig fedt at få et jobtilbud så hurtigt. Fordi virksomheden er så ny, skal jeg tænke innovativt i forhold til at udvikle virksomheden. Jeg kommer til at trække på mange af værktøjerne fra uddannelsen, siger Lucy Nguyen.

PRAKTIK

WE’RE OFFERING OVER SIGT Byggeri - Byggetekniker - PBA Bygningskonstruktør

Lucy tager praktikopholdet som en del af sin professionsbachelor i International Sales & Marketing på Erhvervsakademi SydVest, og allerede to uger efter praktikstarten blev hun fastansat som marketingkoordinator med start efter praktikkens udløb.

De to piger er enige om, at praktikken har stor betydning for ens fremtidige karriere. Og Pernille Beck har da også et godt råd til studerende, der skal ud og søge praktik:

ProjectZero

Springbræt for innovationsjob

Jobtilbud efter to uger


Mine el-tekniske færdigheder blevet styrket. Personligt er jeg klar til store udfordringer i fremtiden, siger Henrik.

INSTALLATØR

PRAKTIKKEN GAV BREDT INDBLIK

- Uddannelsen er god, fordi den giver rigtig mange jobmuligheder. Man bliver klædt på til at administrere en virksomhed i forhold til økonomi og arbejdsmiljø, og man får et dybere indblik i de juridiske og lovmæssige aspekter af elfaget. Derudover bliver ens el-tekniske færdigheder styrket. Personligt er jeg klar til store udfordringer i fremtiden, siger Henrik.

- Henrik Kock Hansen, Installatør

Industrien, vedvarende energi, belysning, intelligente bygningsinstallationer, tele/data og sikring. Alle disse afdelinger gav den 32-årige installatør Henrik Kock Hansen et lærerigt indblik i, da han i studietiden på Erhvervsakademi SydVest var i 10 ugers praktik i Danmarks førende el-, VVS-, og ventilationsgrossist Solar Danmark A/S i Vejen. - Jeg var 1-2 uger i hver afdeling og fik på den måde tegnet et billede af virksomhedens arbejdsopgaver i den tekniske afdeling. Turnussen gav et fantastisk indblik i de forskellige arbejdsgrupper og de udfordringer, de sidder med i dagligdagen. Den viden ville jeg ikke være foruden, og den har gjort mig meget mere sikker på, at jeg vil arbejde med solceller, fortæller Henrik Kock Hansen.

Fra beregninger til rådgivning

Under praktikken blev han kastet ud i vidt forskellige opgaver og projekter rundt i de mange afdelinger. - Jeg har arbejdet med alt lige fra beregninger på store industrianlæg i forhold til placering af solceller og dimensionering af diverse installationer til frekvensomformere, lysberegninger, alarmsystemer og videoovervågning. Jeg har også rådgivet vores kunder om installationerne, og hvordan de skal bygge dem, fortæller Henrik Kock Hansen.

Stor efterspørgsel efter installatører

Henrik skrev efterfølgende hovedopgave om solceller, og allerede inden han var færdiguddannet, blev han tilbudt fast job på praktikstedet. Ifølge den dygtige installatør er efterspørgslen på uddannede installatører fra Erhvervsakademi SydVest generelt stor.

Solceller sikrer fremgang for installatører

Akademiuddannelser - Ledelse - International transport og logistik - Kommunikation og formidling - Økonomi og ressourcestyring - International handel og markedsføring - Finansiel rådgivning - Retail - Innovation, produkt og produktion - Informationsteknologi - Laboratorie- og bioteknologi Diplomuddannelser - International handel og markedsføring Uddannelser og kurser for ledige - nærmere herom på easv.dk

- Åse Bjerregaard Christensen Personalechef , Blue Water Shipping A/S

Styrkede lederkompetencer og kommunikationsevner står højt på ønskelisten hos den danske shippingvirksomhed Blue Water Shipping A/S. Derfor samarbejder virksomheden med Erhvervsakademi SydVest om en efteruddannelsesproces, og de 15 første ledere har for nylig færdiggjort uddannelsen Ledelse i Praksis med flotte resultater. - Vores ledere har fået et stort fagligt udbytte med fra forløbet, og jeg fornemmer, at de føler sig godt rustet til at varetage de daglige lederroller med den nye viden i bagagen. Fordelen ved at gennemføre lukkede firmahold er, at der videndeles med kolleger på tværs af fagområder, fortæller personalechef Åse Bjerregaard Christensen fra Blue Water Shipping om de første indtryk af processen.

- Frank Nielsen, uddannelsesleder Installatøruddannelsen

Udbredelsen af solceller er i år eksploderet, og særligt på jyske parcelhuse vinder de frem. Den eksplosive vækst i solceller betyder ifølge uddannelsesleder på installatøruddannelsen Frank Nielsen, at vi står med en uddannelsen med rigtig gode jobmuligheder. Solceller er virkelig kommet frem for at blive og det er nu en af danmarks hurtigst voksende industrier, og det vil det være de næste mange år. I fremtiden er alternativ energi noget alle vil bruge, så det ser ud til det har en lys fremtid, vurderer Frank Nielsen. Brancheorganisationen Tekniq skønner, at arbejdet med at opstille solcelleanlæg foreløbig giver godt 600 arbejdspladser om året - og at det kan vokse til cirka 1500 job inden for et par år, når de store anlæg på eksempelvis kontorbygninger bliver mere almindelige.

VIDEREGÅENDE EFTERUDDANNELSER deltid

Efteruddannelse med succes

Undervisning på højt nivau For Blue Water Shipping er de faglige og menneskelige kompetencer meget vigtige, fordi det styrker evnen til professionel kundeservice. Uddannelsen på Erhvervsakademi SydVest varer seks uger, hvor lederne er på skolebænken fire gange á to dages varighed. Her bliver de udfordret på deres personlige og faglige kompetencer og får brugbare værktøjer på et teoretisk højere niveau end på tidligere lederuddannelser. Målet med forløbet er at styrke deres lederskab generelt, deres kommunikationsevner som ledere samt give dem en god forståelse for rolledynamikkerne på arbejdspladsen. - Samarbejdet med Erhvervsakademi SydVest har fungeret rigtigt godt. Vi har haft et konstruktivt samarbejde både i planlægnings- og gennemførelsesfasen, og det er afgørende for, at vi fortsat er motiverede til at uddanne vores medarbejdere hos Erhvervsakademi SydVest, siger Åse Bjerregaard Christensen.

ERHVERVSAKADEMI SYDVEST

FAK TA

EASV - Erhvervsakademi SydVest har beliggenhed i både Esbjerg og Sønderborg. EASVs formål er at udvikle og udbyde praksisrettede videregående uddannelser på erhvervsakademiniveau og professionsbachelorniveau - både på fuldtid samt deltid. Det sker i nært samarbejde med regionens erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner i ind- og udland. Vi fungerer desuden som videnscenter for innovation og iværksætteri . Der er 920 studerende på fuldtidsuddannelserne, 1920 på efteruddannelse og 80 ansatte på EASV. Oplev mere på EASV.DK

Nyt Karriere- og Studiekontor I løbet af studietiden har studerende mulighed for at søge råd og vejledning om karriere, praktik og generelle studiemæssige udfordringer på Erhvervsakademi SydVests nye karriere- og studiekontor. Kontoret afholder årligt en række forskellige arrangementer, som sikrer størst mulig trivsel og motivation som studerende, herunder eksempelvis karrieredage og workshops omkring eksamensangst.

11:


BUSINESS For dig, der gerne vil lede og udvikle

AMBITIØSE EFTERUDDANNELSER DER FORENER TEORI OG PRAKSIS Se alle dine muligheder for at videreuddanne dig både dag og aften AKADEMIUDDANNELSER: RETAIL LEDELSE FINANSIEL RÅDGIVNING INFORMATIONSTEKNOLOGI INT. TRANSPORT OG LOGITIK LABORATORIE- OG BIOTEKNOLOGI INT. HANDEL OG MARKEDSFØRING ØKONOMI OG RESSOURCESTYRING KOMMUNIKATION OG FORMIDLING INNOVATION, PRODUKT OG PRODUKTION

EASV.DK

DIPLOMUDDANNELSE: INT. HANDEL OG MARKEDSFØRING

EFTERUDDANNELSE

Spangsbjerg Kirkevej 103 6700 Esbjerg tlf: 4177 5717

EA business  

2012/10 Issue

EA business  

2012/10 Issue

Advertisement