Page 1

De Sa t Sa vad r

Revista Esc a

tserrat

Abri

GR FIC! E"S EC SISTE ES

2013


SUMARI

sumari Pàgina Sumari

1

Editorial

2

AMPA

3

Escola Bressol

4-7

Educació Infantil. P-3 A i B

8-11

Educació Infantil. P-4

12-13

Educació Infantil. P-5 A i B

14-17

Cicle Inicial. 1r A i B

18-21

Cicle Inicial 2n A i B

22-25

Cicle Mitjà. 3r A i B

26-29

Cicle Mitjà 4t A i B

30-33

Cicle Superior 5è A i B

34-37

Cicle Superior 6è

38-39

Aula de reforç

40

Disseny Portada i Contraportada: Nina Dato i Zoe Fernández

1


EDITORIAL

L’ESCOLA, UN ECOSISTEMA MÉS. Aquest curs a l’escola hem treballat els ecosistemes, i és per això que parlem de l’escola com si fos un ecosistema més, i no direm res de nou ni que no se sabés, però a vegades cal recordar-ho entre tots i dur-ho a la pràctica. L’escola, i quan diem “escola” no parlem sols de l’edifici, l’hem de tractar bé, l’hem de cuidar, l’hem de mimar, l’hem de respectar. I això és una feina que ens toca fer a tots: nens i nenes, pares i mares, mestres, l’Ajuntament, les entitats del poble i tots el que fem escola. És així, només d’aquesta manera, que aconseguirem tenir una escola sana i que creix en coneixements, en convivència i en tolerància. Tindrem una escola viva que anirem construint i conservant entre tots. L’escola Pare digueu-me què li han fet al riu que ja no canta. Rellisca com un barb mort sota un pam d'escuma blanca. Pare que el riu ja no és el riu. Pare abans que torni l'estiu amagui tot el que és viu.

2

Equip directiu


AMPA El dia 22 de març vam fer la festa de l’arbre, aquí al pati de l’escola. La Tina, l’Ari i el Xevi van ser els/les propulsors d’aquest esdeveniment. Tot va sorgir un dia, quan van veure els nens/es com jugaven des del pati de baix, i des de llavors, van començar una mà d’idees noves. Es van posar en contacte amb la junta de l’Ampa, i reunió rere reunió, junt amb la directora de l’escola, es van començar a encaixar peces. Que si, els alumnes de l’escola necessitaven ombra al pati, el Xevi es va posar mans a l’obra, va confeccionar la memòria definitiva perquè tot s’ajustés a les mancances del pati. L’Ari i la Tina mentrestant per un altre part , començaven a pensar que els hi podria agradar als nens/es, i va sortir la idea que fossin ells qui ho expliquessin, tots els alumnes des de P3 fins a 6è van fer un dibuix. Fotografia: Diego Yriarte

Hi havia tot un grapat d’idees …l’Ari i la Tina molt il·lusionades amb la participació de l’escola, es van posar també mans a l’obra. La idea era fer servir material reciclat. Es van adreçar a les empreses d’aquí, que van acollir molt bé la idea del pati, i van entrar amb el cercle indirectament, col·laborant amb els seus productes. Tot començava a encaixar…amb unes petites pistes es va posar una nota a la motxilla, dient que començaria una nova etapa al pati…se li va posar nom, “La festa de l’arbre”. Amb una pancarta gegant es va decidir el dia perquè nens/es, pares, mares, tietes, iaies i professors/es, portessin una pala per plantar els arbres. Es van col·locar, caixes, tubs, pissarres, tipis, es van improvisar escenaris, tendals i matalassos, tot amb productes reciclats.

Fotografia: Diego Yriarte

Va ser un dia molt emotiu, divertit i solidari en què tots ens vam ajudar. Gràcies a tots per la vostra col·laboració i ens veiem un altre dia, això no s’acaba aquí.. Fins aviat.

Junta de l’AMPA

3


ESCOLA BRESSOL

Els més petits de la colla comencen a fer les primeres troballes al pati de l’escola…

Ariadna Flores, Bruna Núñez, Óscar Domínguez, Sergi Vilà, Unai Moreno i Noé Camprubí

4

Els dentetes


ESCOLA BRESSOL

... un petit gran lloc ple de racons per: olorar, mirar, tocar, compartir... i sobretot gaudir de l’entorn en bona companyia!!!

Adam Chávez, Aitor Magro, Enric López, Laura Fíguls, Laia Rovira, Lucía Coll, Nela Carreras, Núria Kempf, Clàudia Roque i Natalia Nicoleta Zaharia

També un espai des d’on podem gaudir de les boniques vistes a les immenses muntanyes de Montserrat... Els dentetes

5


ESCOLA BRESSOL

... muntanyes que són molt especials per nosaltres. No hi ha dia que no les mirem; “- Avui no es veuen!! Hi ha molta boira!”...

Arnau Gonzálvez, Ainara Canela, Alan Caparrós, Àlex Mudarra, Clàudia Ricarte, Cristian Martín, Fiona Gómez, Guerau Font, Inés Álamo, Isidre Serra, Inti Mejía, Joana Hernández, Lucas Rodulfo, Marc Sellarès, Marià Miralda, Roc Montfort i Nehuen Casullo.

Ahhhh!! Us expliquem un petit secret... El nostre Tió viu a les muntanyes de Montserrat!!! 6

Els dentetes


ESCOLA BRESSOL

Al nostre petit gran espai ens agrada estar envoltats de natura. Per això tenim plantes, arbres, flors,... que li donen vida a la nostra escola. Alba Leyva, Biel Pujolà, Carla Nieto, Clàudia Caparrós, Clàudia González, Edgar Fernández, Héctor Álamo, Iker Alfaro, Jaume Núñez, Marina López, Marc Martínez,Marc Ricarte, Noa Montseny, Ot Espinal i Tristany Vilaseca

I sabeu què? També tenim unes maduixeres que quan són l’època, fem un petit tastet!!! Els dentetes

7


E.INFANTIL

A P3 SOM LES PALMERES I LES DUNES HEM APRÈS QUE LES DUNES SÓN LES MUNTANYES DE SORRA QUE FORMEN EL DESERT. A CAUSA DE LES TEMPESTES DE SORRA QUE HI HA, LES DUNES ES MOUEN I CANVIEN DE FORMA.

LA SORRA DEL DESERT ÉS MOLT FINA, S’ASSEMBLA A LA SORRA DE LA PLATJA. ÉS DE COLOR OCRE O MARRÓ CLAR. DURANT EL DIA, COM QUE AL DESERT HI FA MOLTA CALOR, LA SORRA ESTÀ MOLT CALENTA. EN CANVI A LA NIT, LA SORRA ÉS FREDA PERQUÈ LA TEMPERATURA BAIXA.

EL JAN ENS VA PORTAR UNA AMPOLLA DE SORRA DEL DESERT QUE VAN DUR ELS SEUS PARES. VAM PODER-LA MIRAR I TOCAR I COMPROVAR, REALMENT, QUE ÉS MOLT FINA......

8

Classe de P 3-A i B


E.INFANTIL LA PALMERA ÉS UNA DE LES PLANTES MÉS IMPORTANTS DEL DESERT. UNA DE LES MÉS CARACTERÍSTIQUES ÉS LA PALMERA DATILERA. LA TROBEM PROP DELS OASIS. FAN DÀTILS, UNS FRUITS MOLT DOLÇOS QUE ELS HOMES CULLEN PUJANT PEL TRONC, TALLEN ELS BROTS DE DÀTILS I ELS BAIXEN AMB L’AJUDA D’UNA CORDA.

DE LA PALMERA S’APROFITA TOT: TRONC, FULLES I FRUIT.

LA NAIA ENS VA PORTAR DÀTILS PERQUÈ ELS POGUÉSSIM TASTAR.

SÓN MOLT DOLÇOS!

Classe de P3-A i B

9


E.INFANTIL

L’ÚLTIM DIA DEL SEGON TRIMESTRE, ELS NENS I NENES DE P3 VAM ELABORAR LA MONA DE PASQUA, AJUDATS DELS NOSTRES PADRINS I PADRINES.

AQUÍ EN TENIU UNA MOSTRA!

MIREU QUE B

10

ONS PASTI SSERS QUE

SOM!!!

Classe de P 3– A i B


E.INFANTIL

ENS VAN QUEDAR BONÍSSIMES!

I ARA ...... A MENJAR-SE-LES!!!

BONA! E U Q . . . MMM.... Classe P 3–A i B

11


E.INFANTIL

A P4 SOM LA CLASSE DELS CACTUS! ASTUS A LA CL C A C T U G HEM TIN CUIDARM O C S È R P SE I HEM A LOS: INARIS DEL

US SÓN ORIG STAN - ELS CACT QUE E

PER AIXÒ A CADESERT I ÉS SSAR MOLT A P A S T A M DE ACOSTU A. ELS HEM U IG A A C O P LOR I TENIR POC! T REGAR MOL

EL CACTUS MÉS GRAN DEL MÓN ES DIU SAGUARO. ES TROBA A ARIZONA, CALIFORNIA I MÈXIC I POT VIURE 150 ANYS. PODEN ARRIBAR A MÉS DE DEU METRES D’ALÇADA!!!

TENEN PUNXES PER PROTEGIR-SE DELS ANIMALS COM ELS OCELLS I INSECTES QUE BUSQUEN AIGUA.

I AQUESTS SÓN ELS CACTUS QUE HEM FET NOSALTRES AMB FANG I ESCURADENTS!!! OI QUE SÓN “XULOS”?

12

Classe de P4


E.INFANTIL

HEM ANAT A LA GRANJA! ES DE P4 ELS NENS I NEN

VAM ANAR A LA

GRANJA VAM CONÈI-

LL A CALDERS.ARALSILÀEL PODIEM AJUDEL CANADEEN S VA DEMAN T QUE M POSAR XER L’AVI TONE ANIMALS. ENS VA US SE S EL TS TO DAR A CUIDAR !!! TS EN NT CO T MOL

VAM RECOLLIR A GLANS DEL BOSC I LES VAM DONAR ALS POR CS SENGLARS, QU E NOMÉS FEIEN QUE DO RMIR I MENJAR!!! QUE GOLAFRES!

A I A ERA U RUQUET QUE VA P DER T CAR I ACARICIAR E S VA AC PA YAR U A EST A PER A GRA A ENS VAM QUEDAR P A RA T S Q QUE ELS E MÚS FAN EL UAN ENS VAN EXPLICAR S O U S DE L COLOR VER ES SEVES C D PERQUÈ RIES DE A IXÍ QUEDE ALTRES AN N CAMUFL IMALS NO ATS I ELS SE’LS MEN GEN!!!

VAM PODER TOCAR DOS CONILLS. QUIN PÈL MÉS SUAU!!!

I FINALMENT VA VENIR EN “PITU” I ENS VA FER BALLAR UNA MICA AMB LES SEVES CANÇONS I LA SEVA GUITARRA...

VA SER GENIAL!!! Classe de P4

13


E.INFANTIL

SERPS I CAMELLS

DURANT EL PRIMER TRIMESTRE ELS NENS I NENES DE P5, DINS DEL PROJECTE DEL DESERT, VAM CONVIDAR UN NOI BEREBER A L’ESCOLA PERQUÈ ENS EXPLIQUÉS COSES DEL SEU PAÍS, EL MARROC. ES DEIA AZIZ.

14

Classe de P 5-A i B


CURIOSITATS

E.INFANTIL

serps

camells

Classe de P 5-A i B

15


E.INFANTIL

ACTIVITATS A L’AULA DE PSICOMOTRICITAT

16

Classe de P 5-A i B


E.INFANTIL

Classe de P 5-A i B

17


E. PRIMÀRIA

Aquest any el nom de la classe

està

relacionat

amb el bosc mediterrani. Per això la nostra classe és la de les guineus i rovellons.

BARRET Amb forma d’embut, de color variable, de grogós a ataronjat o vermell.

LAMINES Fines i molt juntes.

18

PEU Ferm, de color vermellós.

Classe de 1r A


E. PRIMÀRIA

Els nens i nenes de Cicle Inicial vam anar a celebrar el Dijous Llarder pels voltants del poble.

No veieu res estrany?

El camí va ser molt llarg, però Tots portem un animal a la cara. Era la consigna!!!

El meu és de botifarra d’ou

Classe de 1r A

vam disfrutar del paisatge.

Ummmmm, que bo aquest entrepà de truita !!!!

19


E. PRIMÀRIA

Hola! Els nens i nenes de 1r B som la classe dels...

PINS I ESQUIROLS Hem descobert moltes coses d’aquest petit rosegador! Aquestes són les parts del seu cos

Del pi també hem après moltes coses, com per exemple que n’hi ha de molts tipus. Aquests són els que tenim més a la vora d’on vivim nosaltres

20

Classe de 1r B


E. PRIMÀRIA

Els nens i nenes de 1r i 2n vam anar a veure l’espectacle….

“Tubs del món”

Primer de tot, vam esmorzar en un parc i vam jugar una estona. Després vam anar cap al Teatre Conservatori de Manresa per veure l’espectacle.

És un espectacle musical que es va fer a Manresa durant la Fira Mediterrània. Un artista que es diu Xavier Lozano feia música amb qualsevol tub, com per exemple la pota d’una cadira, un macarró, un totxo, el tub d’una regadora, una balla… Ens va agradar molt!

Classe de 1r B

21


E. PRIMÀRIA

Quan som petits tenim ratlles de color marró i ocre.

Quan som adults tenim la pell de color marró fort i ens creixen uns ullals que ens surten de la boca. Vivim als boscos mediterranis. De dia ens amaguem als esbarzers i de nit sortim a menjar glans, arrels, …

Les nostres fulles són petites, punxegudes i de color verd fort. El nostre fruit és la gla. Creixem als boscos mediterranis, en els llocs més secs.

22

Som arbustos i podem arribar fins a 1,5 metres. Som de fulla perenne.

Classe de 2n A


E. PRIMÀRIA

El divendres 22 de març els nens i nenes de Cicle Inicial vam anar d’excursió a Súria. Vam fer la ruta pel Poble Vell de Súria. Ens vam fixar en la muralla, les cisternes, els escuts i els carrers antics Ens va agradar molt fer la visita al castell!!! En “Guillem de Bosc” va ser el nostre guia!!! Després vam fer un taller de rajoles on hi vam gravar el dibuix del nom de la nostra classe, en el nostre cas va ser un porc senglar. I per acabar d’arrodonir el dia, cap al parc de Súria a dinar i jugar una estona.

Classe de 2n A

23


E. PRIMÀRIA

ABELLES I ROMANÍS Què hem après de les abelles?

24

Classes de 2n B


E. PRIMÀRIA

El dijous dia 7 de febrer va ser dijous llarder i vam anar a fer una caminada pels voltants del poble. Vam caminar força estona i ens ho vam passar molt bé.

Quan vam arribar a un lloc pla per poder seure vam cantar la cançó del dijous llarder, vam esmorzar i després vam jugar. Vam esmorzar menjars típics del dijous llarder, com per exemple botifarra, truita, bull blanc, etc.

Va ser molt divertit, perquè com que era la setmana del Carnestoltes, Carnestoltes tots dúiem la cara pintada d’algun animal, ja que era la consigna d’aquell dia. Classe de 2n B

25


E. PRIMÀRIA

ELS DE CICLE MITjÀ ANEM D’EXCURSIÓ RAT R E S MONT

El dia 17 d ’ octubre vam anar d ’ excursió a Montserrat. En arribar, vam anar cap a la plaça a esmorzar i después, a veure l ’ escola i la casa dels escolans. Més tard, a l’ e s glésia, els vam sentir cantar el

Virolai .

Sortint de la bas“lica ja vam anar a agafar el cremallera que ens va portar a Sant Joan i que a alguns els feia molta por! Un cap a dalt , vam dinar i després vam començar a baixar caminant i observant la natura fins ell lloc on ens esperava l ’ autobús. Va ser una sortida molt interessant!

DIJOUS LLARDER PELS VOLTANTS D EL POBLE Què s ’ acostuma a fer el dia del dijous llarder? Menjar botifarra ! Doncs nosaltres ens la vam anar a menjar al bosc que hi ha sota Cal Miralda. I per aprofitar la diada vam fer una caminadeta per conèixer els voltants del poble ,seguint les pistes que anàvem trobant pel cam“. La sortida va ser molt divertida perquè vam haver de superar una sèrie de proves fins a trobar la recompensa final...

26

Classe de 3r A


E. PRIMÀRIA

COLÒNIES A PALAMÓS Els dies13, 14 i 15 de Març vam

Vam trobar una pedra daurada

anar de colònies a Palamós.

que brillava!!!

Vam anar en un autobús de dos pisos amb els de 4t.

A la nit hi va haver un ball discoteca molt guai!

Quan vam arribar ja ens van presentar els monitors que es deien :

El tercer dia vam anar al port i vam

Punquito, Comi, Bussi i Vespa.

visitar un museu on hi havia vai-

Els mestres ens van cridar per anar

xells de pesca. En un vídeo vam

a fer el llit i després vam poder ju-

poder veure com aquests vaixells

gat a les cabanes.

encerclaven els peixos. Després a dinar .

Al cap d’una estona ja ens van avisar per anar a dinar però després

Després de dinar vam tornar amb

vam poder continuar jugant. Uns

el mateix autobús de dos pisos i

fèiem cabanes i els altres miràvem

vam poder anar a dalt..

els animals o bé jugàvem a futbol.

Classe de 3r A

27


E. PRIMÀRIA

PROJECTES Aquest any, a nivell d’escola, treballem com a eix transversal :

ECOSISTEMES A nivell de cicle, els alumnes de 3r i 4t hem realitzat el mural que veieu fotografiat al costat. A nivell d’aula, cada classe tria el nom d’un animal, planta, insecte, etc. I treballa mitjançant diverses activitats el tema proposat. Els alumnes de 3r B, en concret, ens diem EL BRUC.

Vem escollir aquest nom perquè: - és un arbust que trobem al nostre entorn i ens agrada. - ens recorda la llegenda del Timbaler del Bruc. - és el nom d’un municipi que tenim a prop de l’escola.

28

Classe de 3r B


E. PRIMÀRIA

SCHOOL TO SCHOOL Els alumnes de 3r hem realitzat un projecte que es diu School To School. Projecte que promou la Fundació “Vicente Ferrer” i consisteix en fer un intercanvi cultural i de tradicions amb una escola de l’Índia. La temàtica transversal d’aquest any era festes i instruments. Nosaltres hem realitzat i enviat tres dossiers: 1r– un calendari amb alguna festa o celebració de cada mes. ( per exemple: al mes de setembre, la Diada; a l’octubre, la castanyada; al gener, els Reis, etc) 2n– un dossier amb les instruccions de com realitzar els instruments fets a l’escola per Santa Cecília ( maraca, campana, tambor, sonall, etc.) 3r– un dossier explicant diferents tradicions catalanes ( gegants, castellers, diables, etc)

Classe de 3r B

29


E. PRIMÀRIA

A la classe de Treball cooperatiu, amb el Josep i l ’ Àngels, hem construït uns aparells meteorolòligs. Són fets de manera artesanal i després d ’ uns dies de posarlos en funcionament vam poder comprovar que eren poc resistents. Alguns nens i nenes van pensar com millorar el disseny dels aparells i van fer-ne de nous. A continuació us expliquem per a què serveixen i si els voleu veure els hem posat a l ’ hort!

EL PLUVIÒMETRE El pluviòmetre és un aparell que serveix per mesurar quants litres han caigut per metre quadrat. Però el nostre, és una mica especial, perquè mesura quants litres han caigut en el nostre pluviòmetre.

EL BARÒMETRE El baròmetre és un aparell que serveix per observar el temps que farà. Aquest aparell funciona amb l'aire que queda dins el pot, segons la pressió atmosfèrica podem saber si farà sol o pluja.

30

Classe de 4t A


E. PRIMÀRIA

EL PENELL El penell ‘s un aparell que serveix per indicar la direcció del vent. Cal que tingui una rosa dels vents per saber quin vent fa segons la direcció que marca el penell. Els nostres penells eren molt senzills i no aguantaven la força del vent. i es destrossaven. Per això alguns de nosaltres hem fet altres penells m‘s resistents. Esperem que resisteixin m‘s.

L'ANEMÒMETRE Vam construir un anemòmetre. L' anemòmetre ‘s un aparell meteorològic, que mesura la velocitat del vent. Vam observar com es movia l

anemòme-

tre i van decidir que: Quan l

anemòmetre no es mou no fa vent.

Quan l

anemòmetre gira suaument ‘s que

hi ha brisa. Quan l anemòmetre es mou ràpid ‘s que fa vent. Quan l

anemòmetre surt volant ‘s que hi

ha un huracà.

Classe de 4t A

31


E. PRIMÀRIA

APROXIMACIO A LES OBRES D’EN JOAQUIM FALCO: En aquest reportatge us volem explicar els passos que hem seguit per intentar imitar les tècniques i l’estil del pintor manresà. 1r: Estudi sobre el nostre quadre de la sabata. Vam agafar una sabata d’un company i la vàrem dibuixar,desprès en un paper vam fer l’esbós per poder després fer el quadre de la sabata, amb totes les instruccions. En una cartolina vam seguir les instruccions de l’esbós que havíem fet. Vam dibuixar la sabata més o menys i la vam pintar segons l’esbós en un paper de dibuix amb pintura tempera.

2n: Vam dibuixar la nostra silueta i... ens va quedar molt be! Ens vam fer una foto amb la postura que volguéssim. Després vam agafar una cartolina i vam fer un fons d’esquitxades de pintura de colors. I finalment vam calcar la silueta a la cartolina i vam pintar-la de color negre.

32

Classe de 4t B


E. PRIMÀRIA 3r:Vam portar un vehicle de joguina i el vam dibuixar amb llapis, vam tornar a dibuixar el vehicle a la cartolina, vam resseguir las línies més importants amb una xeringa amb pintura dins. Vam pintar el fons amb esponges, i vam afegir esquitxos.

4t:Vam agafar un suport gran on vam fer el fons. El fons el vam fer amb pintures, xeringues i esprai. Vam projectar un vehicle, la moto. Vam dibuixar la imatge al suport, i per acabar vam pintar la moto negre i els reflexes blancs directament amb pintura.

Amb tot aquest treball hem après a utilitzar noves tècniques de pintura, a dibuixar directament del natural i a saber planificar una obra, a treballar amb esbossos.

Classe de 4t B

33


E.PRIMÀRIA

Les nostres colònies

Aquest curs hem anat de colònies a un Camp d’Aprenentatge que es diu Pau Casals, a Coma-ruga. Vam fer un munt d’activitats relacionades amb la música i molt divertides, i ara us les explicarem. A l’escola vam assajar la cançó “Himne dels Pirates” de l’obra de teatre Mar i Cel per gravar-la en un estudi durant les colònies. Abans, però, ens van ensenyar i explicar com funciona un estudi de gravació. També vam dissenyar la caràtula del disc. A tots ens va agradar molt! Ara us parlarem del Museu Pau Casals, que era la seva antiga casa, vora el mar perquè li agradava molt. Hi ha estàtues que li agradaven i altres objectes, com ara el seu primer violoncel. En Pau Casals era solidari i un gran defensor de la pau, i per això va silenciar el seu violoncel durant la guerra civil com a protesta. I a més a més vam aprendre com és un auditori, amb concert de rock inclòs, com és una bateria i com es balla. També com es transmet el so i les seves característiques. I fins i tot poguérem fer una petita obra de teatre sobre els pirates. El segon dia de la nostra estada a la casa van venir dos monitors, en Pantxo i la Mireia, que eren molt divertits. Amb ells vam fer un joc d’orientació i discoteca. Quan teníem estones lliures jugàvem a “el pozo” i “al bote”, dos dels nostres jocs preferits.

Aquestes colònies han estat molt divertides, divertides, ens han agradat molt!!!

34

Classe de 5è A


E. PRIMÀRIA

L' ERIÇÓ Aquest curs l'eix transversal de l'escola va dels ecosistemes, i nosaltres som la classe de l'eriçó. Aquí us donem informació sobre ell: Els eriçons destaquen per les seves espines, que els serveixen de defensa. Quan se senten amenaçats, són capaços d'enrotllar-se sobre si mateixos formant una bola de punxes. Tenen un musell punxegut i unes orelles acabades en punta. Solen pesar entre 400 i 1.200 grams, i de llargada poden fer entre 23 i 30 centímetres. Acostumen a viure en boscos i s'alimenten d'insectes, granotes, ratolins, etc. Són molt macos, però si els toques... vigila!!!

ENTREVISTA A EN CARLES SALA Fa uns dies ens vam llegir un llibre que es diu CORNÈLIUS I EL REBOST D’IMPOSSIBLES i va venir l’autor, en Carles Sala, a comentarnos el seu llibre. Nosaltres li vam fer un llistat de preguntes, algunes sobre el llibre, d’altres sobre la seva feina i algunes no tan interessants. També ens va ensenyar una versió del llibre per a cecs, i d’altres obres que havia escrit. L’entrevista es va fer llarga, però vam aprendre moltes coses.

CANTÀNIA La cantània és un espectacle que fan diferents escoles de tot el Bages. Durant gairebé tot el curs hem estat assajant-la. Ens ho estem passant molt bé a classe de música perquè , hi ha una professora d'una altra escola que fa uns videoclips molt originals per ajudarnos a cantar-la millor. Ens hi esforcem molt perquè surti molt bé, ja que l'ha de veure molta gent. La nostra cançó preferida es diu “els miratges”. Fa uns dies ens van donar les entrades, i ara estem molt nerviosos pensant que actuarem al teatre més important de tot el Bages.

Classe de 5è A

35


E.PRIMÀRIA

36

Classe de 5è B


E. PRIMÀRIA

Classe de 5è B

37


E.PRIMÀRIA

Com cada any els nens de 6è apadrinem a un o a dos nens de P3. Cada nen és molt diferent dels seus companys; n’hi ha alguns que són molt extravertits i llavors és molt fàcil perquè t’accepten a la primera i jugues sempre amb ells. Però si et toca un nen o nena tímid l’experiència és completament diferent: no vol estar amb tu, comença a plorar i vol que marxis. El primer cop que ens vam trobar nosaltres estàvem molt nerviosos i ells semblava que tenien por, però de mica en mica els vam ajudar a superar- la . Un dia vàrem baixar amb ells al pati dels grans i, com que era el primer cop que hi anaven es van emocionar molt. Van poder jugar amb tota mena de materials i a tot allò que van voler. El dia de Carnestoltes vam participar a la rua amb ells. Cada nen anava disfressat d’una manera diferent i agafat de la mà del seu padrí. Abans de Setmana Santa van fer una mona tots plegats, la vam fer amb pa d’oli, Nocilla, Lacasitos, ous de xocolata i plomes. Totes tenien molt bon aspecte i molt bon gust !! Quan fa dies que no els veiem preguntem a la Pilar contínuament quan podrem jugar amb ells i de vegades l’atabalem. Sempre esperem ansiosos una oportunitat per estar amb ells. Les estones que passem plegats són curtes, però divertides. Si haguéssim de descriure amb una paraula l’experiència de ser padrins dels nens de P-3, aquesta seria “INOBLIDABLE!!”

Els nens i nenes de 6è

38

Classe de 6è


E. PRIMÀRIA

LES NOSTRES EXPECTATIVES ENVERS EL VIATGE DE FI DE CURS Aquest curs els nens i nenes de 6è anirem a Futuroscope, que és a Poitiers (França). Serà la primera vegada que sortirem del nostre país. Per arribar-hi necessitarem entre 7 i 8 hores de viatge. Un cop allà ens allotjarem a l’hotel du Futuroscope, que està situat davant del parc, i dormirem en habitacions de cinc persones. Allà esmorzarem a l’hotel, i dinarem i soparem al parc, menjarem en hamburgueseries i restaurants petits. Futuroscope és un parc temàtic on hi ha atraccions que estan relacionades amb el tema de la tecnologia del futur. Hi ha atraccions que són digitals, d’altres que són aquàtiques. A una de les atraccions hi ha com unes mans de robot que et fan ballar donant moltes voltes. Dels quatre dies que dura el viatge, dos els passarem al parc temàtic i els altres seran de viatge. A l’anada visitarem el poble de Foix, que està passada la frontera amb França; i a la tornada pararem a la ciutat de Carcassone, que també és un poble medieval i emmurallat. Nosaltres tenim molt bones expectatives envers el viatge, esperem que resulti com pensem. Tant de bo que ens divertim molt i que les atraccions siguin molt bèsties. La majoria volem veure’ns cap per avall, intentarem no vomitar sobre ningú, i passar-ho molt bé.

Classe de 6è

39


E. ESPECIAL SOPA DE LLETRES Busca en aquesta sopa de lletres les següents paraules relacionades amb els ecosistemes: Plantes, animals, bactèries, fongs, biòtop, biocenosi, ecosistema, biosfera i ecosistema. A Q S G N O F

N H Q B N J S

I C A O F G F

M Y J Y Y F P

A P E K O F O

L O L G B C T

S R D A T W O

F T L I N J I

F X C F J T B

V U U D Y H E

Q D S J P A M

B P R O T I S

J G V D G A J

T Q K A M E T

P S V V O I S

Q X L O B B L Y

A W X D B Z F H

R K Z F S A S B

E D C F P I E P

F T H O W G I B

S D X U I O R A

O V Q Y E L E V

I E U S N O T A

B O Z X E C C T

D P T I F E A V

S J Z V R Y B O

T E S U K T C T

M Y G B Z K E Y

S I S O C E R E

O N E C O I B S

SUDOKU

6 8 3 5 4 4 3 7 5 2

7

5 8 4 2 2 9 6 3 3 7 7 5 5 2 3 4

3

4 7 8

ENCREUAT 1. Sistema natural que està format per un conjunt d'organismes vius . 2. Paisatge que es caracteritza per l’absència de vegetació i falta de precipitacions. 3. Praderia dins un clima tropical.. 4. Tipus de boscos es caracteritzen per arbres alts i densos, amb una gran diversitat d'espècies. 5. Bioma terrestre caracteritzat per les baixes temperatures que només permeten el creixement d'una vegetació herbàcia o arbustiva.

2

3 4

5

1

6

6. Formació vegetal formada només per plantes herbàcies, o sigui, una comunitat vegetal formada només per herba. Solució encreuat: 1. Ecosistema 2. Desert 3. Sabana 4. Selva 5. Tundra 6. Prat

40

Aula de reforç


Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

AMPA DEL CEIP MONTSERRAT

Revista-2013  

Revista escolar "Els ecosistemes". CEIP Montserrat Sant Salvador de Guardiola

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you