Page 1

PURPOSE

While in Barcelona, a continent away from our home institution, we were asked to submit a proposal for a museum about Antoni Gaudi, located across from La Sagrada Familia. The museum would be a center for exhibiting his life and works. After exhaustive analysis, we realized the purpose was not to create a center. The purpose was to create an edge. The given site is the edge of two habitats, where there is a junction between the local residents and the visiting tourists crowded around a world-renowned monument. Our site and structure aim to reconcile these two typologies by fully merging architecture and landscape. Through this design process, more and more urban elements started to converge. We began to shape an edge between Antoni Gaudi’s basilica and Ildefon Cerda’s rigid street grid, an edge between natural and artificial, and an edge between mountains and sea. The resulting project is designed with a fluidity that can encompass opposing ideas at once, while still defining a new understanding of urbanism in Barcelona.

CONCEPT

Sitting on the edge between La Sagrada Familia and the dense street grid, Edge Effect is a hybrid space that builds a new, identifiable zone in the city. Our strategy is simply multiplication. First, the stone forest within the Sagrada Familia is multiplied on the outside. Next, the ground plane is multiplied vertically and connected to the Sagrada Familia’s plinth to provide privileged vantage points above and shaded space below. Finally, the building mimics the landscape by multiplying the same natural systems of ventilation and shading, all while collecting the sun’s energy to be used for its own program.

ROLE OF LANDSCAPE ARCHITECT

WORLD MONUMENT

/

SAGRADA FAMILIA

REGION

/

URBAN GREEN CORRIDORS

NEIGHBORHOOD

/

SUPERBLOCK SAGRADA FAMILIA

SITE

/

PLACA DE GAUDI

STRUCTURE

/

MULTIPLYING GROUND + FOREST

INDIVIDUAL

/

ARCHITECTURE + LANDSCAPE

The ecological concept of the edge effect describes the greater diversity of life found where two adjacent ecosystems overlap. This concept is mirrored in how we developed this project. Through close collaboration between architect and landscape architect, Edge Effect reflects both physical and theoretical transparency between disciplines and is the final expression of a process that considers design at every scale. To understand the layers of the final design, one must understand our unique abilities as a multi-disciplinary team. This teamwork takes physical shape as the building and the site become indistinct from one another.


SUPERBLOCK de La Sagrada Familia was created in order to delineate and organize several urban elements into a coherent neighborhood.

EDGE EFFECT

COLLSEROLLA

BARCELONA

SAGRADA FAMILIA

ANTONI GAUDI

ILDEFONS CERDA

MULTIPLYING FOREST

HORTA

MUTIPLYING GROUND

LANDSCAPE

ARCHITECTURE

SITE LOCATION

EDGE EFFECT

CAN BARO

By understanding all of these different factors that have shaped the site as an edge, we can create a harmony from overlapping contexts. This overlap is the final, physical manifestation of a methodical process that considers design at every scale.

RECINTE MODERNISTA DE SANT PAU

WORLD MONUMENT / SAGRADA FAMILIA WORLD MONUMENT /

REGION

/

/

URBAN GREEN CORRIDORS

REGION

BOULEVARDS

NEIGHBORHOOD NEIGHBORHOOD

/

SITE

/

URBAN GREEN CORRIDORS SUPERBLOCK DE LA SAGRADA FAMILIA

SUPERBLOCK SAGRADA FAMILIA

/

PLAÇA DE GAUDI

GLORIES SITE

PARC DE LA CIUTADELLA

BASILICA DE LA SAGRADA FAMILIA

DESIGN

INDIVIDUAL MEDITERRANEAN

DESIGN /

/ PLACA DE GAUDI

INDIVIDUAL

/

MULTIPLYING GROUND & FOREST ARCHITECTURE & LANDSCAPE

/

MULTIPLYING GROUND + FOREST

/

ARCHITECTURE + LANDSCAPE


GROUND FLOOR PLAN

LANDSCAPE PROGRAM

FIRST FLOOR PLAN

SCRIM FOUNTAIN

SHADE GARDEN (3)

BOCCE BALL

SCULPTURE GARDEN

SEATING AREA (3)

PING PONG SECOND FLOOR PLAN CAFE SEATING

PLAYGROUND

The ground floor is designed as an open forest floor with free, undetermined circulation. Sapces are defined by the shadows cast by trees and structures. Outdoor programs are tailored to the local residents.

ROOF PLAN


VANTAGE POINTS GAUDI’S URBAN STAR INFLUENCING THE SHAPE OF THE FOREST

MULTIPLYING THE FOREST

Gaudi designed the Sagrada Familia to feel more like a forest than a church. Our task was to plant a tangible forest right outside of the stone one. Trees were chosen for their height, aesthetics, seasonality, and their adaptibility to urban conditions. By creating a consistent canopy over the site, the plaza feels like an outdoor room dappled with natural light. This leaves the “floor” open for circulation in comfortable conditions.

NARROW-LEAFED ASH

The trees are also important for framing the views of the Sagrada Familia. Gaudi himself envisioned an urban star so that his masterpiece would be seen from dyanmic angles. While walking through the site, glimpses of the basilica can be seen between the breaks in the forest for a dynamic experience. As you move through the site, the trees turn into ‘planted” columns into which the structure is nested. The outdoor walkways continue their meandering inside for a seamless transition between interior and exterior.

NORTH

SILKY OAK

BLUE WATTLE

SILVER LINDEN

FAN PALM

EXISTING

NORTH


MULTIPLYING THE GROUND PLANE

The overhead tree canopy leaves an open forest floor, but the space of the site itself is not able to accomodate the masses of tourists and the daily routine of locals. To address this, we went vertical with elevated walkways where people can interact more intimately with the forest. But the new layer does not detract from the ground plane; it enhances it. The walkway, the tree canopy, and the building all cast shadows onto this open space that is in a hot climate with a great need for shade. NORTH

NORTH


MULTIPLYING NATURAL SYSTEMS The interior of La Sagrada Familia is an incredible stone forest with masonry tree trunks and leaves of glass. All aspects of the construction seem to be an imitation of the structures found in the natural environment. Yet it is not a copy in any way. It goes beyond what is found in nature and then improves on, enhances it, and makes it more beautiful.. We also took cues from the forest and the ground and made a structure that incorporates natural systems down to the details. There is a significant slope on the site that it part of the larger downhill progression from the mountains to the sea. Water runoff collects pollutants as it moves through the city. We mitigate the effects of excess runoff on a small scale by coating the ground plane in permeable pavers, returning the water to the vegetation on site and reducing the need for irrigation.

ROOF STRUCTURE mimics a tree canopy by diffusing light and absorbing solar energy

FLOOR STRUCTURE creates a topography on the underside of the building

As the ground slopes beneath you, the floor beams of the walkway and building change depth as the span increases, adding an undulating topography on the underside of the building. Similarly to the forest canopy, the roof provides shade as well as diffused light through a system of bundled tubes in order to take advantage of consistent sunny days in Barcelona. The tubes are angled to capture solar energy, like the foliage that captures sunlight for photosynthesis. From top to bottom, the details of Edge Effect aim to not only to look like natural elements, but to build an entire system that functions as nature. Within Barcelona, our project is neither forest nor city, but a hybrid urban nature that shapes a new identity of public space.

PERMEABLE PAVING acts like a natural soft surface, offsetting the problem of runoff The ultimate compilation of layers connecting landscape and museum is a seamless experience of moving back and forth between interior and exterior, between natural and artificial, and between light and shade.

Profile for e . k .

e d g e e f f e c t  

New
Advertisement