Page 1

+ emily kelly


landscape architecture selected work samples


+ SMALL drawing

+ MEDIUM house in the cliffs

+ LARGE sterling art square

+ X-LARGE edge effect


DRAWING


. e . k .


1 804'

AREA AWAITING APPROVAL

16%

809'

1

TW: 829' BW: 825'

2

TW: 823' BW: 815'

TW: 823' BW: 816' POURED BRIDGE FOOTINGS TW: 823' BW: 818'

TW: 823' BW: 818'

TW: 830' BW: 828'

820'

TW: 832' BW: 830' TW: 836' BW: 829'

0' 83

TW: 835.5' BW: 830'

WALL AS NEED FOR ROAD

825' TW: 836' BW: 825'

TW: 836' BW: 830'

' 4.5 83

TW: 832' BW: 830'

TW: 826' BW: 824'

TW: 836' BW: 834'

830'

6' 83 TW: 836' BW: 834'

83 0'

835'

TW: 836' BW: 830'

7' 83

TW: 836' BW: 830'

3

POURED TW: 840' BW: 837'

837'

840'

84 5'

POURED TW: 849' BW: 837'

TW: 836' BW: 831'

855'

TW: 836' BW: 831'

TW: 849' BW: 832'

TW: 849' BW: 848'

850'

TW: 849' BW: 842.5'

TW: 847' BW: 831'

0' 85

4

TW: 832' BW: 831'

848.5'

TW: 857' BW: 850'

EXISTING WALL

TW: 865' BW: 850' TW: 854' BW: 848'

TW: 865' BW: 847'

865'

TW: 849' BW: 833' TW: 854' BW: 848'

TW: 835' BW: 833'

TW: 837' BW: 835'

85 5'

TW: 854' BW: 848'

TW: 865' BW: 857'

TW: 863' BW: 854'

0' 86

TW: 849' BW: 835'

SLOPE AS NEEDED FROM DOOR TO GRADE

TW: 857' BW: 850'

TW: 859' BW: 854' TW: 857' BW: 848'

TW: 860' BW: 856'

TW: 854' BW: 848' STEP DOWN IN WALL HT. TW: 852' BW: 848'

847'

87 0'

TW: 860' BW: 852'

TW: 836' BW: 834'

SMALL WALL AS NEED ONCE FINAL GRADE IN PLACE

836'

TW: 835' BW: 834'

TW: 846' BW: 836'

86 5'

TW: 846' BW: 838' TW: 845' BW: 843' TW: 860' BW: 856'

0' 86

855'

850'

2

3

EXTENSION OF EXISTING WALL

WATER FEATURE TW: 857' BW: 847'


HOUSE ON THE CLIFFS

LAKE KEOWEE / UNDER CONSTRUCTION

Rather than a plant schedule, or a masterplan, or a detail drawing, I was given a task unusual for the construction phase of a project: a series of sketches that capture the essence of the design. The client is building his own house with a sort of care and enthusiasm that I rarely get to see as an intern. He himself is a developer and is very accustomed to working with designers. His request was to have sketches that correspond to the finished plan so that he and the contractors can have a reference for the character they are trying to achieve until the construction of the house and landscape are finished. I had no hand in designing the site or landscape, but was given a site plan with the topography and references for the bridge structures on the site. This particular series of drawings follows a small water channel that descends from the waterwall next to the driveway, down a rocky creek, and to the lake. All of this is surrounded by a naturalistic planting scheme that highlights and enhances the existing conditions.

TW: 859' BW: 855' TW: 868' BW: 859'

0' 90

TW: 857' BW: 852.5'

5' 89

TW: 865' BW: 857'

This final project in my portfolio is a return to the beginning of the design cycle. It directly incorporates my strength- drawing- with the deeper understanding of reading plans, analyzing topography, and woring with clients. Sketches are no longer pretty pictures, or conceptual ideas, but a set of inexact directions that guide the building process.

870'

TW: 875' BW: 870'

89 0'

TW: 875' BW: 870'

SMALL WALL AS NEED FOR ROAD ADJUSTMENT

87 5'

WALL AS NEED FOR DRIVEWAY ENTRANCE

E WID 12'

. e . k .

4


STERLING ART SQUARE GREENVILLE / 2017

1 2

4

3

5 7

6

8

9

10

11

MASTERPLAN KEY

1

RESIDENTIAL ALLEYWAY (EXISTING)

2

THREE BEDROOM TOWN HOUSES

3

STUDIO APARTMENT & ARTIST STUDIOS

4

RESIDENTIAL ALLEYWAY (PROPOSED)

5 CENTER GREEN 6

FOURPLEX APARTMENTS

7

NEIGHBORHOOD CORNER STORE (<4000 SF)

8

STERLING COMMUNITY CENTER (EXISTING)

9

MEMORIAL PARK (PROPOSED)

10 TWO BEDROOM TOWNHOUSES 11 RESIDENTIAL ALLEYWAY (PROPOSED)


Sterling is a neighborhood on the west side of Greenville, SC, close to the trendy West End, but far below the standard of living. The community leaders of Sterling were key in developing a plan for neighborhood rejuvenation, complete with a front-porch feel. Meetings and collaborative charettes established the main design priority: housing for middle to low income residents. Our design tried to achieve a balance between innovative and economical. We proposed five different housing plans- meant for singles, families, artists, and the elderly- that hugged the existing community center and memorial park. As another layer of the design, we designed ways to develop Sterling into an approachable biophilic community with what we called “common sense” green initiatives. These three elements- the availability of inclusive housing, the value of the arts, and the heightened awareness of natural systems- will hopefully lead to bright, activity community for the long term. Studio partner: Yuanyuan Wang

“COMMON SENSE” GREEN INITIATIVES

GEOTHERMAL HEATING & COOLING SOLAR ENERGY VEGETATED BIOSWALES RAIN GARDENS RAINWATER CISTERNS NATIVE PLANTING SCHEME

. e . k .


DIVERSIFIED HOUSING


PLANTING PLAN

EVERGREEN TREES

EVERGREEN SHRUBS

2

1

DECIDUOUS TREES

DECIDUOUS SHRUBS

4 FLOWERING TREES

planting scheme

3 5

. e . k .

1

SPECIMEN PLANTS | AESTHETIC ACCENT

2

LOW MAINTENANCE GRASSES | SEDIMENT CONTROL

3

NATIVE PLANTS | PRESESRVING BIODIVERSITY

4

EXISTING TREES | STRUCTURAL FRAMEWORK

5

STREET TREES | COOLING MICROCLIMATE


PHASED DEVELOPMENT


Sterling Artist Square was a project from our studio in the Fall of 2017. Exactly a year after turning in the final set of deliverables, the Washington Post wrote a story titled, “The Artsy Southern That Wants To Be the Next Portland.” That artsy Southern town is Greenville, where average home prices have risen 20% in three years.

AFFORDABLE ART STUDIOS

Nancy Keats writes in her feature that, “What makes Greenville different is that many of the newly arrived artists are already established— not stereotypically young and starving. Because of that, the newcomers are buying high-end homes and building studios.” And this means Sterling Artist Square is still relevant as ever. It would be a lowcost solution to give locally grown artists a launching pad for their future. Having a diversified art scene would ensure long term success for Greenville.

ART STUDIO & APARTMENT FLOOR PLANS

. e . k .


EDGE EFFECT BARCELONA / 2018

COLLSEROLLA

BARCELONA

SAGRADA FAMILIA

ILDEFONS CERDA

ANTONI GAUDI

MUTIPLYING GROUND

MULTIPLYING FOREST

ARCHITECTURE

LANDSCAPE

HORTA

EDGE EFFECT

DIMENSIONS OF DESIGN

MULTIPLYING FOREST HORIZONTALLY

MULTIPLYING GROUND VERTICALLY

CAN BARO

MULTIPLYING NATURAL SYSTEMS

RECINTE MODERNISTA DE SANT PAU

By understanding all of these different factors that have shaped the site as an edge, we can create a harmony from overlapping contexts. This overlap is the final, physical manifestation of a methodical process that considers design at every scale.

BOULEVARDS

WORLD MONUMENT / BASILICA DE LA SAGRADA FAMILIA WORLD MONUMENT / SAGRADA FAMILIA REGION

GLORIES

REGION

/ NEIGHBORHOOD

NEIGHBORHOOD SITE PARC DE LA CIUTADELLA

/

/

SITE DESIGN /

DESIGN

INDIVIDUAL /

URBAN GREEN CORRIDORS

URBAN GREEN CORRIDORS /

SUPERBLOCK DE LA SAGRADA FAM

SUPERBLOCK SAGRADA FAMILIA / PLAÃ&#x2021;A DE GAUDI / DE GAUDI MULTIPLYING GROUND & FOREST PLACA / ARCHITECTURE & LANDSCAPE MULTIPLYING GROUND + FOREST

MEDITERRANEAN INDIVIDUAL

/

ARCHITECTURE + LANDSCAPE


SITE LOCATION

. e . k .


GROUND FLOOR PLAN


LANDSCAPE PROGRAM

FIRST FLOOR PLAN

SCRIM FOUNTAIN

SHADE GARDEN (3)

BOCCE BALL

SCULPTURE GARDEN

SEATING AREA (3)

PING PONG

SECOND FLOOR PLAN

CAFE SEATING

PLAYGROUND

The ground floor is designed as an open forest floor with free, undetermined circulation. Sapces are defined by the shadows cast by trees and structures. Outdoor programs are tailored to the local residents. . e . k . ROOF PLAN


MULTIPLYING THE FOREST

Gaudi designed the Sagrada Familia to feel more like a forest than a church. Our task was to plant a tangible forest right outside of the stone one.

NORTH

VANTAGE POINTS GAUDIâ&#x20AC;&#x2122;S URBAN STAR INFLUENCING THE SHAPE OF THE FOREST

NORTH


MULTIPLYING THE GROUND PLANE

The overhead tree canopy leaves an open forest floor, but the space of the site itself is not able to accomodate the masses of tourists and the daily routine of locals. To address this, we went vertical with elevated walkways where people can interact more intimately with the forest.

NORTH

NORTH

. e . k .


MULTIPLYING NATURAL SYSTEMS From top to bottom, the details of Edge Effect aim to not only to look like natural elements, but to build an entire system that functions as nature. Within Barcelona, our project is neither forest nor city, but a hybrid urban nature that shapes a new identity of public space.

ROOF STRUCTURE mimics a tree canopy by diffusing light and absorbing solar energy

FLOOR STRUCTURE creates a topography on the underside of the building

PERMEABLE PAVING acts like a natural soft surface, offsetting the problem of runoff


. e . k .

The ultimate compilation of layers connecting landscape and museum is a seamless experience of moving back and forth between interior and exterior, between natural and artificial, and between light and shade.


+ thank you


Profile for e . k .

w o r k s a m p l e s  

S, M, L, XL

w o r k s a m p l e s  

S, M, L, XL

Profile for e.k.8
Advertisement