Page 71

GJEOGRAFIA

EVR OPA E MESME Mendoni dhe për gjigjuni - Në hartën gjeografike përcaktoni kufijtë e Evropës Qendrore ndaj rajoneve të tjera Evropiane. - Cilat hapësira gjeografike i përfshijnë shtetet e Evropës Qendrore? - Pse, shtetet e Evropës Qendrore paraqesin një mozaik të begatshëm ekonomik dhe kulturor?

Evropa e Mesme POZITA GJEOGRAFIKE , SHTETET DHE KRYEQYTETET E TYRE Evropa e Mesme përbën një urë lidhëse për rajonet dhe shtetet tjera të Evropës. Ka një shtrirje të gjerë si në relacionin perëndim-lindje, ashtu edhe në drejtimin veri jug. Me përjashtim të Evropës Jugore, ajo nuk ka kufij të qartë me rajonet e tjera të Evropës. Evropa e Mesme shtrihet nga Deti i Veriut dhe ai Baltik deri në Detin e Zi në lindje, nga Ultësira Gjermano-Polake e deri në atë të Danubit të Mesëm dhe territorit të Bjellorusisë. Edhe pse Evropa e Mesme ka dalje në det, në veri dhe në lindje, ajo ka karakter tipik kontinental. Nëpër territorin e saj kalojnë rrugë të rëndësishme kontinentale duke filluar prej Evropës Perëndimore e deri në territoret e shteteve të Evropës Lindore. Po të njëjtat karakteristika, ndoshta edhe më të fuqishme lidhet midis shteteve në relacion veri-jug. Tradicionalisht, shtetet e Evropës së Mesme kanë pasur lidhje me të gjitha 71

Географија  

Географија за 7 одд - К3

Географија  

Географија за 7 одд - К3

Advertisement