Page 61

GJEOGRAFIA

Evropa Veriore

EVROPA VERIORE Puna në hartë - Në bazë të hartës jepni mendimin tuaj për relievin, klimën dhe hidrografinë e Suedisë dhe të Norvegjisë? - Si qendron situata lidhur me klimën në Norvegji dhe Suedi. Cili prej këtyre dy shteteve ka klimë më të përshtatshme se sa Suedia? Përgjigjuni pse? POZITA GJEOGRAFIKE, SHTETET DHE KRYEQYTETET Evropa Veriore përfshin gadishullin e Skandinavisë, gadishullin e Jutlandës dhe Islandën. Shtetet përbërës të saj me kryeqytetet e tyre janë: Norvegjia (Oslo), Suedia (Stokholmi), Finlanda (Helsinki), Danimarka (Kopenhaga) dhe Islanda (Rejkjavik). Vendet skandinave në pjesën veriore të territorit të tyre hyjnë në rrethin polar. Nëpër këto shtete kalon meridiani i Griniçit. Gadishulli i Skandinavisë dhe ai i Jutdlandës shtrihen në hemisferën lindore, kurse Islanda në hemisferën perëndimore prej meridianit të Griniçit. 61

Географија  

Географија за 7 одд - К3

Географија  

Географија за 7 одд - К3

Advertisement