Page 46

GJEOGRAFIA

EVR OPA PERËNDIMORE Puna në hartë - Në hartën gjeografike analizoni pozitën gjeografike të shteteve të Evropës Perëndimore. - Gjeni malet, fushat, luginat lumore më të rëndësishme dhe shpjegoni rëndësinë e tyre ekonomike. - Gjeni qytet-limanet bregdetare dhe përgjigjuni për rëndësinë e tyre transportuese. Pozita gjeografike, shtetet dhe kryeqytetet

• Evropa Perëndimore

46

Evropa Perëndimore përbën një urë lidhëse midis vendeve evropiane dhe vendeve të kontinentit Amerikan. Evropa Perëndimore përfshinë: Britaninë e Madhe kryeqyteti i të cilës është Londra, Irlandën me kryeqytetin Dublin, Francën me Parisin, Belgjikën me kryeqytetin Brukseli, Holanda me Amsterdamin dhe Luksemburgun ka kryeqytetin me të njëjtin emër. Shtetet e Evropës Perëndimore me kryeqytetet e tyre kanë shtuar rolin e zhvillimit të tyre si në aspektin e komunikacionit, tregtisë, këmbimit të mallrave, pajisjeve me energjentë e tjerë. Të gjitha shtetet e Evropës Perëndimore me përjashtim të Luksemburgut dhe të Monakos kanë dalje në ujërat e Oqeanit Atlantik. Kjo është shumë e rëndësishme, sidomos për lidhjet ujore me kontinentin e Amerikës dhe të vendeve të tjera detare të botës. Deti i Veriut që e ndanë Evropën Qendrore prej asaj Veriore dhe Kanali Lamansh që ndanë Britaninë e Madhe dhe Irlandës prej pjesës kontinentale të Evropës, llogariten ndër rajonet më të bujshme të lundrimit detar dhe tregtisë midis vendeve të botës perëndimore. Në detet e Evropës Perëndimore derdhen shumë lumenj të lundrueshëm ku ekzistojnë edhe limane të rëndësishme. Pozitën e volitshme e bëjnë edhe lumenjtë e lundrueshëm siç janë: Reni, Temza, Sena, Shelda, Luara dhe Gjirona. Shtetet e Evropës Perëndimore kanë vijë bregdetare mjaft të zhvilluar, me gjire, kepe, kanale, gadishuj dhe ishuj të shumtë. Deti i Veriut është i cekët. Bregdeti i vendeve që dalin në këtë det janë të ulëta, të përshtatshme për ndërtimin e porteve. Bregu i Holandës është nën nivelin e detit (depresion), prandaj përgjatë tij janë ndërtuar prita mbrojtëse. Për dallim prej shteteve të tjera të Evropës Perëndimore, Franca ka dalje, pos në Oqeanin Atlantik edhe në detin Mesdhe. Gjithashtu, asaj i për-

Географија  

Географија за 7 одд - К3

Географија  

Географија за 7 одд - К3

Advertisement