Page 1

Електронски билтен града Ниша

3

www.ni.rs

ФИРМА “ИТАЛНИС ГРОУП” ГРАДИЋЕ АКВА ПАРК НА ЛОЗНОМ КАЛЕМУ

4

НИШ – ГРАД СА ПОВОЉНИМ ПОСЛОВНИМ ОКРУЖЕЊЕМ

9

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ КОМЛЕКСА ЦАРА КОНСТАНТИНА

Број 24, Година 2 - Децембар 2010. год.

У овом броју: ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ФАБРИКЕ ДАЈТЕК

1

ЈОШ ТРИ НОВЕ ФАБРИКЕ

2

ОТВОРЕНО СЕДИШТЕ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ У НИШУ

2

ФИРМА “ИТАЛНИС ГРОУП” ГРАДИЋЕ АКВА ПАРК НА ЛОЗНОМ КАЛЕМУ

3

ОСНИВАЊЕ ОДСЕКА ЗА КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

3

НИШ – ГРАД СА ПОВОЉНИМ ПОСЛОВНИМ ОКРУЖЕЊЕМ

4

НОВИ АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ У ПОСЕТИ НИШУ

5

ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА И ПРИВРЕДНУ ДЕЛЕГАЦИЈУ СЛОВЕНИЈЕ

5

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ КОРЕЈСКИХ ПРИВРЕДНИКА ЗА ПОКРЕТАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ У НИШУ

6

ГРАД НИШ ПОДРЖАВА РАЗВОЈ КЛАСТЕРА НАПРЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

6

ЕФИКАСНИЈА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКАТА ИЗ НИП-А

7

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О УНАПРЕЂЕЊУ ЛОКАЛНИХ ФИНАНСИЈА

7

ФОРМИРАН САВЕТ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРИПРЕМНИХ АКТИВНОСТИ ГРАДА НИША ЗА ОРГАНИЗОВАЊЕ ПРОСЛАВЕ И ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 1700 ГОДИНА МИЛАНСКОГ ЕДИКТА

8

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ КОМЛЕКСА ЦАРА КОНСТАНТИНА

9

КОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА ПОЧЕЛА СА РАДОМ

10

НОВА ТОПЛАНА У ДУВАНИШТУ

10

КОНСТИТУИСАНА ГРАДСКА ЗАЈЕДНИЦА ОПШТИНА

11

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

11

ГРАДСКО ВЕЋЕ УСВОЈИЛО ПРЕДЛОГ БУЏЕТА ЗА 2011. ГОДИНУ

12

НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ ПОЈЕДИНЦИМА

12

ШАХОВСКИ СПЕКТАКЛ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

13

ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ УЗ НИШКЕ СНАГЕ

13

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ФАБРИКЕ ДАЈТЕК У радној зони ‘’Доње Међурово’’ започети су радови на изградњи фабрике италијанске компаније ‘’Дајтек’’.

Радна зона ‘’Доње Међурово’’ - почетак радови на изградњи фабрике италијанске компаније ‘’Дајтек’’

Инвестиција италијанског “Дајтека” одвија се по већ утврђеним корацима на основу потписаног меморандума са овом компанијом. Инвестиција италијанске компаније ‘’Дајтек’’, вредна је 12 милиона евра. У фабрици, чија је укупна површина 8000 квадратних метара, биће запошљено 400 радника за које ће бити организована обука пре званичног почетка рада.Очекује се да фабрика почне да ради септембра наредне године. Град Ниш бесплатно је уступио два и по хектара комунално

опремљеног земљишта у Радној зони Доње Међурово за потребе изградње фабрике. Поводом почетка радова на изградњи фабрике Дајтек, радну зону у Доњем Међурову обишли су градоначелник Ниша Милош Симоновић и шеф Канцеларије за локални економски развој Милан Ранђеловић. Имајући у виду веома брзу реализацију договора, Град Ниш доказао се као кредибилни партнер који отвара врата новим инвестицијама, што ће довести до


АКТУЕЛНО

www.ni.rs отварања нових радних места која су најпотребнија управо Нишу и југоисточној Србији, рекао је том приликом Градоначелник Ниша. Град Ниш први је град у Србији који је израдио елаборат о давању земљишта у закуп по новом Закону о планирању и изградњи и на основу Уредбе Владе Републике Србије која предвиђа уступање грађевинског земљишта великим инвеститорима без накнаде. Након потписивања меморандума о сарадњи и усвајања елабората од стране Владе Републике Србије, стекли су се сви услови да италијански Дајтек региструје своју фирму у нашој земљи, што је ова компанија и урадила и то управо у Нишу.

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

ОТВОРЕНО СЕДИШТЕ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ У НИШУ

Радна зона Доње Међурово почетак изградње фабрике “Дајтек”

С тим у вези, као један вид субвенције, Град је Дајтеку обезбедио канцеларију у просторијама Бизнис инкубатор центра које ће менаџмент компаније моћи несметано да користи до завршетка изградње фабрика у Доњем Међурову.

ЈОШ ТРИ НОВЕ ФАБРИКЕ Градско веће Ниша усвојило је Закључак којим се покреће иницијатива за израду елабората о оправданости давања у закуп грађевинског земљишта компанијaма „Yura Eltec” Co.Ltd, „Sagem” и „Haj ararat” д.о.о. Ниш. Реч је о фабрици каблова фирме „Јура Елтек”, као и Сажемовом погону за израду дигиталних декодера и бројила, које треба да буду смештене у индустријској зони Доње Међурово. Трећа фабрика бавиће се израдом кондиторских производа и њу ће фирма „Haj ararat” отворити у делу комплекса Електронске индустрије. Изградња нових фабрика започеће марта наредне године, а све три фабрике имају извозно оријентисан производни програм. Град Ниш први је град у Србији који је израдио елаборат оправданости давања у закуп грађевинског земљишта по новом Закону о планирању и изградњи и на основу Уредбе Владе Републике Србије. Великим инвеститорима, компанијама “Yura” и “Dytech” јула ове године уступљено је грађевинско земљиште за изградњу

Радна зона ‘’Доње Међурово’’ радови на изградњи фабрике “Јура”

фабрика у Радној зони “Доње Међурово” без накнаде. Према елаборату о оправданости уступањa земљишта овим двема компанијама, Град Ниш у наредних десет година неће наплатити 2,5 милиона евра за комунално опремање и уступање земљишта страним улагачима, али директни и индирекних приходи града од тих инвестиција биће између 70 и 100 милиона евра.

2

У Нишу је отворено седиште Фонда за развој Србије на основу одлуке Владе Србије о формирању те републичке институције ван престонице. Седиште Фонда у Нишу отворили су министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић , директорка Фонда за развој Слађана Бацковић и градоначелник Ниша Милош Симоновић. Том приликом најављено је да ће идуће годне бити отворене филијале Фонда и у Краљеву, Новом Пазару, Зајечару, Ужицу и Зрењанину. Динкић је најавио да ће у филијалама Фонда радити троје до петоро запослених, а да ће бити објављен конкурс за запошљавање 20 до 30 људи у централи Фонда у Нишу. Министар је рекао да ће на седници Управног одбора Фонда за развој, бити донета одлука да се кредитни потенцијал те институције побољша за још 4,2 милијарде динара чиме ће како је нагласио укупан потенцијал Фонда у 2010. години бити 22 милијарде динара. Преко Фонда за развој предузетници ће моћи директно да конкуришу за повољне кредите. Развој малих и средњих предузећа предуслов је за развој привреде, па ће сада привредници ван Београда лакше долазити до повољнијих кредита а отварањем филијала у још неколико градова Србије поступак ће бити још једноставнији. Градоначелник Ниша каже да је Фонд за развој прва значајна институција која прелази у Ниш јер се ускоро очекује и отварање седишта Србија вода. Он је рекао да 80 одсто грађана Србије живи ван Београда и да је неопходно измештање републичких институција будући да су њихова седишта смештена у престоници.


АКТУЕЛНО

www.ni.rs

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

ФИРМА “ИТАЛНИС ГРОУП” ГРАДИЋЕ АКВА ПАРК НА ЛОЗНОМ КАЛЕМУ Српско-италијанско предузеће Италнис Гроуп купило је данас од Града на лицитацији парцел Лозни калем са десне стране улаза у Нишу Бању, укупне површине од 15 хектара.

Макета будућег аквапарка Фантазија

На површини од 5,5 хектара биће изграђен аквапарк, док ће се на остатку земљишта градити два луксузна хотела, спортски терени и други објекти спортско-пословног центра. У изградњу центра биће уложено око 100 милиона евра док ће на комплексу бити запослено око 800 грађана. Град Ниш је продао “Италнису” цео комплекс по цени од 780 динара по метру квадратном. Ово предузеће било је уједно и једини понуђач, па је на лицитацији купило плац по почетној цени.

Центар на улазу у Нишку Бању треба да буде изграђен у року од пет година, колико предвиђа уговор. Читав пројекат изградње аква парка са свим пратећим садржајима радио је нишки “Арт Пен” студио. Архитекта Љубиша Митић, директор АртПена, каже да ће се, поред аквапарка, изградити два хотела, језеро, велнес и спа центри, фудбалски терен, терени за мале спортове, продајни компекси и низ објеката са услужним садржајима. У плану је и градња комплекса са затвореним теренима који се лако може претворити у сајмиште.

Макета будућег аквапарка Фантазија

Макета будућег аквапарка Фантазија

3

ОСНИВАЊЕ ОДСЕКА ЗА КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У циљу модернизације рада Градске управе Ниша и успостављања добрих односа са привредним окружењем, Град Ниш формирао је Одсек за капиталне инвестиције уз финансијску подршку ЛЕДИБ програма. Формирањем Одсека за капиталне инвестиције побољшаће се рад Управе за планирање и изградњу Града Ниша, пре свега, кроз административно олакшање процеса инвестирања. Задатак Одсека је да континуирано информише јавност о инвестирању у капиталне објекте, да промовише општу слику Града и одређених конкретних потеза, иницијатива и активности, као и константно праћење инвестиција, анализа података и њихово коришћење у сврхе предузимања будућих потеза и иницијатива у домену планирања и изградње. Значај пројекта оснивања Одсека за капиталне инвестиције је усвајање основних принципа модерне локалне администрације који подразумевају ефикасну, доступну и поуздану локалну самоуправу убрзањем поступка добијања неопходних дозвола и сагласности. То значи да ће инвеститори на једном месту, на бржи и једноставнији начин добијати информације и решавати своје захтеве. Одсек за капиталне инвестиције ће олакшати комуникацију између локалне самоуправе и инвеститора, стандардизазијом процедура, унапређењем метода рада и побољшањем кодекса рада запослених што је и основни циљ реализације овог пројекта. Куповину опреме финансијски је подржао ЛЕДИБ програм куповином рачунарске опреме.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

АКТУЕЛНО

НИШ – ГРАД СА ПОВОЉНИМ ПОСЛОВНИМ ОКРУЖЕЊЕМ На пригодној свечаности у ресторану “Аеродромтурса”, којој је присуствовало око 200 представника локалне пословне заједнице и локалне самоуправе, програмски директор Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) Јелена Бојовић, уручила је градоначелнику Ниша Милошу Симоновићу Уверење о испуњености критеријума за сертификацију Града Ниша као локалне самоуправе са повољни пословним окружењем.

Уверење о испуњености критеријума за сертификацију Града Ниша као локалне самоуправе са повољни пословним окружењем

Сертификација општина значи испуњење одређених стандарда, тј. одређену гаранцију да ће постојећи привредници, као и потенцијални инвеститори добити услуге и информације на начин који олакшава послове и активности које спадају у надлежност локалних самоуправа у Србији. Међу градовима и општинама које су до сада сертификоване, Град Ниш је најбоље оцењен, освојивши 96.5 од могућих сто поена. Овај документ омогућиће привредницима и потенцијалним инвеститорима да лакше добију услуге и информације значајне за њихово пословање. Основни циљ овог програма НАЛЕД-а је развијање способности локалне самоуправе и локалне пословне заједнице у погледу подстицања привредног развоја и отварања нових радних места, како би се створили услови за настанак повољног пословног окружења за развој приватног сектора. Да би општина добила тај документ, неопходно је

да постане ефикасна у сервисирању грађана, тако што ће поједноставити и унапредити систем рада својих службеника. С друге стране, локална самоуправа треба да постане партнер привредницима, поготово локалним предузећима и изађе у сусрет њиховим потребама, планирањем и стратешким размишљањем. Представљањем конкретних пословних прилика и примера успешног пословања и промоцијом привредних потенцијала, Ниш на најбољи могући начин покушава да утиче на стварање повољнијег и подстицајнијег амбијента, како за домаће тако и за стране инвестиције. Град прихвата нове пословне идеје и планове и интензивно ради на усвајању принципа модерне локалне администрације који подразумевају ефикасну, доступну и поуздану локалну самоуправу. Да ове тврдње нису само слово на папиру, показала је Канцеларија за локални економски развој Службе

4

за послове градоначелника која је преузела координацију у обимном и захтевном процесу сертификације градова са повољним пословним окружењем. Овај програм покренут је од стране НАЛЕД-а као механизам којим може да се осигура ефикасна и транспарентна управа у градовима и општинама које желе да буду у функцији својих грађана и привредника. - Можемо да се похвалимо да је Град Ниш град који је у овој години имао највише директних страних и домаћих инвестиција у фабрике у Србији. Град Ниш је учинио доста тога како би олакшао пословање компанија које послују на нашој територији. Ниш је први град у Србији који је омогућио легализацију бесправно подигнутих објеката по сниженим износима, а почетком наредне године омогућићемо додатне погодности за оне који буду улагали у изградњу нових производних хала. У последње две године Град Ниш остварио је веома блиску сарадњу са републичким институцијама, а нарочито са СИЕПА-ом, истакао је градоначелник Симоновић. Партнери НАЛЕД-а у програму сертификације општина са повољним пословним окружењем су Министарство економије и регионалног развоја, Министарство за државну управу и локалну самопуправу, УСАИД, СИЕПА, војвођански Секретаријат за локалну самоуправу и међународну сарадњу и Фонд за промоцију инвестиција у Војводини. Сам процес и чин доделе сертификата представља подстицај локалним самоуправама за бржи локални економски развој.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

АКТУЕЛНО

НОВИ АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ У ПОСЕТИ НИШУ Новоименовани амбасадор Француске Франсоа Гзавије Денио боравио је у првој званичној посети Нишу. Ниш је први град у земљи који је, на захтев Амбасаде Француске, званично угостио новог амбасадора Француске. Градоначелник Ниша Милош Симоновић разговарао је са амбасадором Француске Франсоа Гзавије Дениом о унапређењу привредне и културне сарадње. Долазак француских компанија доказ је да Ниш има изузетну сарадњу са представницима те земље , рекао је градоначелник Симоновић. Он је том приликом потврдио да је француска компанија Сажем и званично поднела апликацију за коришћење субвенција за реализацију планиране инвестиције. Град Ниш ће испунити све неопходне услове и пружити

потпуну логистику француској компанији као што је то био случај са компанијама Јура и Дајтек, поручио је Симоновић и изнео очекивање да ће изградња још једне нове фабрике, компаније Сажем, почети марта наредне године. Амбасадор Француске Франсоа Гзавије Денио потврдио је да Град Ниш има велики привредни и људски потенцијал и да ће, између осталог, из тих разлога компанија Сажем своје пословање развијати и у Нишу. Амбасадор Денио посебно је захвалио градоначелнику Ниша што се и културни и привредни пројекти у Нишу реализују планираном динамиком уз развој свих потенцијала.

Амбасадор Француске Франсоа Гзавије Денио

ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА И ПРИВРЕДНУ ДЕЛЕГАЦИЈУ СЛОВЕНИЈЕ Градоначелник Ниша Милош Симоновић приредио је пријем у Градској кући за амбасадора Словеније Франца Бута и делегацију словеначких привредника која је у нашем граду боравила како би се унапредила пословна сарадња словеначких и српских фирми са овог подручја. - Град Ниш подржава сваку добру пословну иницијативу, а словеначки привредници добродошли су да инвестирају у овај регион. Град Ниш ће подржати такве намере, а посебно пословна повезивања са предузећима из овог региона, рекао је градоначелник Симоновић. Он је са амбасадором Словеније Францом Бутом, коме је ово била прва званична посета нашем граду, разговарао и о могућностима сарадње Универзитета у Нишу и словеначких универзитета, као и о сарадњи у области културе и основног и средњег образовања.

Амбасадор Бут навео је да је у Србији регистровано око 1.400 словеначких предузећа, али да само мали број њих послује у региону југоисточне Србије. Могућности подршке гринфилд инвестиција у Нишу и овом региону много су веће него у неким другим градовима, а сам Град Ниш нуди веома повољне могућности економске сарадње. Верујем да ће то у наредних неколико месеци и година довести у Ниш и неке нове словеначке инвестиције, оценио је амбасадор Бут. Владимир Кравчук, председник Словеначког пословног

5

Пријем у Градској кући

клуба, оценио је да је састанак са представницима нишке пословне заједнице у Регионалној привредној комори био изузетно успешан. - Закључак овог састанка је да је економска сарадња двосмеран пут, не само довођење словеначких фирми у овај регион, већ и довођење нишких фирми у Словенију. Договорили смо се да на следећем састанку Словеначког пословног клуба, почетком наредне године, могућности инвестирања у овај регион буду презентоване пред око 300 чланова клуба, рекао је Кравчук.


АКТУЕЛНО

www.ni.rs

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ КОРЕЈСКИХ ПРИВРЕДНИКА ЗА ПОКРЕТАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ У НИШУ Делегација привредника из шест корејских предузећа, представници корејске Агенције за подстицање улагања и промоцију извоза КОТРА, амбасадор Јужне Кореје Ким Ђонгхе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић посетили Ниш. Том приликом они су са градоначелником Милошем Симоновићем обишли радну зону у Доњем Међурову где је у току изградња фабрике Јура корпорације. Градоначелник Ниша рекао је да је посета делегације корејских привредника резултат одличне сарадње локалне самоуправе са иностраним партнерима и испуњавање свих услова и критеријума који су неопходни за пословање инвеститора. Ефикасност администрације и ажурност локалних институција биле су један од предуслова за поштовање динамике радова на изградњи нове фабрике, рекао је Симоновић и додао да су из тог разлога корејски привредници изразили жељу да посете Ниш. Симоновић је приликом обиласка градилишта рекао да је Град Ниш у завршним преговорима са ‘’сестром’’ фирмом компаније ‘’Јура’’, ‘’Јура Елтек’’,

око изградње њеног погона на парцели која се налази до оне на којој се гради корејска фабрика. Нова фабрика, која се такође бави производњом делова за аутоиндустрију, упослиће око 300 људи. Одлична сарадња локалне самоуправе и корејске компаније “Јура” била је препорука и осталим фирмама из ове земље да своје пословање започну у Нишу буду, сложили су се градоначелник Милош Симоновић и Милан Ранђеловић шеф Канцеларије за локални економски развој Ниша и подсетили да се у делегацији налази и агенција “Котра”, која се бави промоцијом инвестиционих улагања у Кореји, тако да ће Ниш бити представљен и другим фирмама из те земље као атрактивна локација за покретање посла. Они су казали да су производни програми корејских фирми различити, од ауто-индустрије,

преко информационих технологија до електричних инсталација. Градоначелник Ниша и министар економије и регионалног развоја одржали су и радни састанак са корејским привредницима у Градској кући. Представници делегацијеказали су после састанка да су изузетно задовољни темпом изградње постојеће фабрике “Јура”, која у Нишу отвара и сестринску фирму “Јура Елтек” у Доњем Међурову и изразили интересовање за почетак пословања у Нишу још шест фирми из Кореје. Градоначелник Ниша Милош Симоновић рекао је да је посета корејске делегације од изузетног значаја, јер ће поред 1.500 радника у фабрици “Јура” бити запослено још неколико стотина грађана у корејским предузећима која ће пословати у Нишу.

ГРАД НИШ ПОДРЖАВА РАЗВОЈ КЛАСТЕРА НАПРЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У Градској кући потписан је Меморандум о подршци будућем кластеру Напредних технлогија у региону града Ниша. Кластер ће повезати фирме на нишком подручју које се баве производњом електронских уређаја, информационим технологијама и механичким инжењерингом. Њихово удруживање и заједнички наступ подржали су Град Ниш, Пројекат за развој конкуретности и промоцију извоза SECEP, заједнички пројекат Европске Уније и Министарства економије и регионалног развоја Републике Србије, као и Унииверзитет у Нишу и Регионална привредна комора Ниш.

Оснивање кластера има за циљ јачање локалних фирми и локалне економије. Организацијојм у кластер, локалним фирмама које се баве производњом електорнских уређаја као и фирмама које се баве информационих технологијама биће пружена подршка која се односи на њихов пословни и технички развој, истраживање, маркетинг и заједнички наступ на циљаним тржиштима, вештине запослених, сарадња са образовним иституцијама итд. Визија оснивања кластера јесте профилисање

6

града Ниша као пожељне локације за пословање комапанија које се баве напредним технологијама. Градоначелник Милош Симоновић рекао је да добри резултати које већ показује недавно формирани Кластер рециклажне индустрије, што даје наду да ће добре резултате показати и Кластер напредних технологија. - Ниш има потенцијале за развој електронике и информатике, а овај кластер омогућиће да се тај потенцијал развија, рекао је градоначелник Симоновић.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

АКТУЕЛНО

ЕФИКАСНИЈА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКАТА ИЗ НИП-А Градоначелник Ниша Милош Симоновић са сарадницима и министарка за НИП Верица Калановић обишли су Сомборски булевар и вртић у насељу Бранко Бјеговић чија је изградња у току. Инвестиција изградње Сомборског булевара вредна је 200 милиона динара. Од тог износа 122 милиона издвојено је из Нип-а , преко Европске инвестиционе банке, док је око 77 милиона обезбедио Град Ниш. Ова саобраћајница гради се у дужини од 2 270 метара. Изградња вртића у насељу Бранко Бјеговић кошта 70 милиона динара. Од те суме 37 милиона обезбеђено је из НИП-а , док се ће градског буџета у изградњу овог објекта бити уложено 32 милиона. Новоизграђени вртић у насељу Бранко Бјеговић гради се на 1 780 квадратних метара и у њему ће боравити око 300 малишана. Приликом обиласка Сомборског булевара и вртића, градоначелник Ниша Милош Симоновић посебно је истакао да Град Ниш успешно реализује све пројекте који се финансирају из НИП-а. Он је

подсетио да је један од основних постулата локалне политике да реализација свих пројеката као и радови на изградњи инфраструктуре могу да буду започети искључиво у тренутку када буде заокружена финансијска конструкција како се не би догодило да се на завршетак изградње капиталних објеката чека и по неколико година. Министарка за НИП Верица Калановић потврдила је да је ефикасност спровођења пројеката напредовало у односу на претходне године и да очекује да ће током године сви започети пројекти бити завршени како је и било планирано. Укупна вредност пројеката за 2010. годину , који се финансирају из НИП-а и буџета Града Ниша са по пола новчаних средстава, је 730 милиона динара. Највећи део пројеката за 2010. годину који ће се финансирати

из градске и државне касе односи се на изградњу нових булевара и улица изградња обданишта у насељу Бранко Бјеговић, Сомборског и Булевара Медијана, реконструкција Булевара Зорана Ђинђића као и реконструкција улица Ивана Милутиновића, Станка Власотинчанина, Наде Томић, Орловића Павла и Страхињића Бана.

Изградња Сомборског булевара

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О УНАПРЕЂЕЊУ ЛОКАЛНИХ ФИНАНСИЈА У оквиру скупа ‘’Дан локалне самоуправе’’, у Београду је одржана и Национална конференција под називом ‘’Унапређење локалних финансија у Србији’’ коју организују Савет Европе, Министарство финансија Републике Србије и Стална конференција градова и општина као партнери у оквиру програма ‘’Јачање локалне самоуправе у Србији - 2. фаза’’ који финансира Европска унија. У оквиру Националне конференције разматране су најактуелније теме од интереса за градове и општине. Кроз отворени дијалог између представника локалних и државне власти затражени су одговори на најактуелнија питања од значаја за даљи развој колане самоуправе и локалних финансија у земљи. На Националној конференцији говорили су, поред представника локалне самоуправе, високи представници државних органа Републике Србије, као и представници Савета Европе, Европске уније и

међународни експерти из области јавних и локалних финансија. Градоначелник Ниша Милош Симоновић рекао је током Националне конференције да очекује од Владе Србије спровођење мера које се односе на повећање трансфера , пре свега најнеразвијенијим општинама и градовима, у току наредне године, као и интензивнији дијалог између Сталне конференције градова и општина и Владе Србије.

7

Градоначелник Ниша Милош Симоновић


АКТУЕЛНО

www.ni.rs

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

ФОРМИРАН САВЕТ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРИПРЕМНИХ АКТИВНОСТИ ГРАДА НИША ЗА ОРГАНИЗОВАЊЕ ПРОСЛАВЕ И ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 1700 ГОДИНА МИЛАНСКОГ ЕДИКТА Градоначелник Ниша Милош Симоновић формирао је Савет за реализацију припремних активности Града Ниша за организовање прославе и обележавање 1700 година Миланског едикта 2013. године. Задатак Савета је да координише активности и послове везане за организовање прославе и обележавање 1700 година од доношења Миланског едикта. Град Ниш започео је велику кампању која ће бити вођена до 2013. године , када ће бити обележено 1700 година од проглашења хришћанства као законите вере. До централног догађаја 2013. године Град Ниш ће обновити све културно-историјске споменике и излетишта и ставити их у функцију развоја туризма и промоције града. Кроз партнерски однос са републичким институцијама и реализацијом пројеката за унапређење културе, Ниш ће заузети централно место на културној мапи. Обележавањем годишњице Миланског едикта Ниш ће, заједно са италијанским Миланом, британским Јорком и немачким Триром бити културни центар Европе. За ту манифестацију очекује се и подршка Европске уније и европских градова. Град Ниш је почетком ове године организовао кoнференцију под називом „Правци и мoдалитети међунарoдне сарадње града Ниша у области културе” која је била посвећена презентацијама и размени искуства на пољу истраживања, заштите, валоризације и промоције културног наслеђа Константинових градова. Конференцији су присуствовали релевантни представници Константинових градова: Трир (Немачка), Арл (Француска), Милано (Италија), Измит (Турска), Карнунтум-Петрпнели (Аустрија), Јорк (Велика Британија) и Ниш (Србија). Овај скуп био је почетак умрежавања свих Константинових градова у намери да сви заједно учествују у организацији великог хришћанског јубилеја-обележавања 1700 година од доношења Миланског

едикта. У оквиру прве званичне посете Милану, градоначелник Ниша Милош Симоновић разговарао је, у присуству државне делегације, са градоначелницом италијанског града Летицијом Морати о припремама Града Ниша за обележавање годишњице Миланског eдикта. У оквиру сарадње са градом Триром, делегација немачког града коју су чинили Улрих Холкенбрик, заменик градоначелника Трира, ресорно задужен за пројекте из културе и Еркарт Куне, директор Народног Музеја у Триру, аутор изложбе о Константину, посетила је Град Ниш. Циљ посете је успостављање међународне мреже сарадње градова и историјских локалитета везаних за римске цареве, међу којима своје место има и Ниш. Ова посета била је наставак већ успостављене сарадње са Триром. Представници делегација два града, Ниша и Трира, презентовали су своје културно наслеђе и разговарали о умрежавању градова који су повезани историјским чињеницама са римским царевима. Представници Града Ниша учествoвали су на симпoзијуму у археoлoшкпм парку КарнунтумПетрoнел, у Аустрији. Симпозијум је представљаo први кoрак у успoстављању међународне мреже сарадње Константинових градова и историјских локалитета у организовању заједничких уметничких догађаја за обележавање 17 векова од потписивања Миланског едикта. До прославе 1700 година Миланског едикта храм Светог цара Константина и царице Јелене биће у потпуности завршен и спремно ће дочекати овај велики јубилеј.

8

Град Ниш започео је реализацију великих инфраструктурних пројеката , реконструкцију Булевара др Зорана Ђинђића као и радови на Булевару светог цара Константина. који ће повезати наше најзначајније културноисторијске споменике - Тврђаву, Ћеле Кулу и археолошки парк Медијана. Градоначелник Ниша Милош Симоновић подржао је иницијативу нишких привредника да се на брду Виник подигне крст у част цара Константина, поводом обележавања 1700 година од потписивања Миланског едикта. Представници Српске православне цркве, свих политичких странака,ВојскеСрбије,полицијеинишки привредници потписали су Деклерацију о црквено-народном јединству којом су се заветовали на јединство и позвали све Србе и остале православне хришћане да допринесу изградњи крста Светог цара Константина. Крст од челичних профила биће висок 80 метара и биће највеће обележје ове врсте на Балкану, снабдевен адекватним осветљењем како би био видљив и ноћу. На археолошком локалитету Медијана започети су радови на пројекту Константинова вила на Медијани. Овим пројектом предвиђени су обимни радови на презентацији локалитета Медијана поводом прославе великог хришћанског јубилеја 1700 од Mиланског едикта. Циљ Пројекта је презентација, популаризација и промоција културног наслеђа и он ће бити остварен кроз археолошка и архитектонска истраживања, конзерваторскорестаураторске радове, конзервацију и презентацију фресака и мозаика и покретног археолошког материјала.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

АКТУЕЛНО

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ КОМЛЕКСА ЦАРА КОНСТАНТИНА Патријарх српски Иринеј и градоначелник Ниша Милош Симоновић потписали су у Светосавском дому уговор о заједничкој изградњи Комплекса цара Константина на Винику. Потписивању уговора присуствовао је и потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић, који је најавио подршку Републике у организацији прославе 1700 година од доношења Миланског едикта. - Србија има велику част и привилегију да, због чињенице да је Цар Константин рођен у Нишу, може да учествује у прослави великог јубилеја 2013. године. То је велика шанса и за Град Ниш и за Србију да покажу своје вредности и на прави начин искористе ову историјску чињеницу, рекао је градоначелник Симоновић. Он је подсетио да је Град Ниш формирао Савет за припрему обележавања овог значајног догађаја, а већ су предузете и многе конкретне активности. - Град Ниш учествује у изградњи цркве Светог цара Константина и царице Јелене, а завршавају се и капиталне саобраћајнице које ће повезати археолошки парк “Медиана” са Тврђавом и још много других ствари како би се припремили за 2013. годину, рекао је градоначелник. Потписивање Уговора између представника града Ниша и Српске

Комплекс Цара Константина - Крст на брду Виник изнад Ниша

православне цркве омогућава да се започне са изградњом Комплекса цара Константина на Винику. Град Ниш обавезао се да уступи шест хектара земљишта на којем ће се налазити главни део Комплекса, као и да учествује у изградњи путне и комуналне инфраструктуре. Средства за изградњу крста прикупљају се од донатора, а за њих је задужена Српска православна црква. Урађен је идејни пројекат за део Комплеса са крстом који ће бити изграђен на градском земљишту. Крст ће бити висок 80 и широк 40 метара. Поред крста, на Винику ће

се налазити музеј цара Константина, отворени амфитеатар, хотел, медија центар са биоскопом, два ресторана и хелиодром. У плану је да изградња буде завршена до 2013. године када се слави 1700 година од потписивања Миланског едикта, којим је римски цар Константин признао хришћанство за званичну религију. Иницијативу за изградњу овог комплекса пре тачно годину дана покренула је група нишких привредника, што су СПЦ, Град Ниш, војска и полиција подржали потписујући Декларацију о изградњи Крста.

Макета комплекаса Цара Константина

Макета комплекаса Цара Константина

9


www.ni.rs

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

АКТУЕЛНО

КОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА ПОЧЕЛА СА РАДОМ Комунална полиција Града Ниша, у присуству градоначелника Милоша Симоновића, обавила је прву смотру и на тај начин свечано обележила почетак свог рада.

НОВА ТОПЛАНА У ДУВАНИШТУ Топлана у улици Мајаковског у насељу Дуваниште, капацитета 14 мегавата, пуштена је у рад, тако да ће становници овог дела града добити кваалитетније грејање.

Отварање нове топлане у насељу Дуваништу Прва смотра припадника Комуналне полиције у Нишу

Пожелевши комуналној полицији успех у раду градоначелник је рекао да очекује да се у граду успостави апсолутни комунални ред и да ће наредних дана комунални полицајци најпре упознати грађане са општим правилима поштовања комуналног реда. Он је позвао грађане да пријаве сваки случај нарушавања комуналног реда и изразио уверење да ће после мера превентивног деловања комунални полицајци примењивати сва законска овлашћења која им стоје на располагању. Комунална полиција града Ниша основана је у складу са законом о комуналној полицији као унутрашња организациона јединица у саставу Управе за комуналне делатности, енергетику и саобраћај, Градске Управе града Ниша, са седиштем у Нишу, ул. Катићева бр. 29. Послови из надлежности Комуналне полиције су: одржавање комуналног и другог законом уређеног реда, вршење контоле над применом закона и других прописа и општих аката из области комуналне и других делатности из надлежности града, остваривање надзора у јавном

градском, приградском и другом локалном саобраћају у складу са законом и прописима града, заштита животне средине, културних добара, локалних путева, улица и других јавних објеката од значаја за град, подршка спровођењу прописа којима се обезбеђује несметано одвијање живота у граду, очување градких добара и извршење других задатака из надлежности града. У обављању послова комунални полицајци овлашћени су да упозоре лице, издају усмено наређење, изврше проверу идентитета или довођење, изврше прегледање лица и предмета, привремено одузму предмете, користе видео надзор као и да употребе средства принуде (физичку снагу, службену палицу и средства за везивање). Грађани могу комуналној полицији подносити пријаве, петиције и предлоге у вези са комуналним редом писменим путем, а у хитним случајевима телефоном и непосредним обраћањем. Грађани се комуналној полицији могу обратити позивом на број телефона 018/415-02-01.

10

- Са новом топланом у могућности смо да дугорочно решимо проблем грејања два велика насеља, Дуваништа и Делијског виса, али и да створимо могућност прикључења нових корисника на топлану “Криви вир”. Већи део финансијских средстава за нову котларницу обезбеђен је из KfW кредита. Град Ниш је једини град у Србији који користи четврту фазу KfW кредитне линије, што је и знак поверења ове немачке развојне банке у Град Ниш, али и знак да је наша топлана врло ефикасна у реализацији свих инвестиција, оценио је градоначелник Ниша Милош Симоновић. Он је истакао да наредне године предстоји имплементација новог тарифног система за обрачун утрошка топлотне енергије, о чему већ постоји одлука Скупштине Града, што ће заокружити инвестициони циклус и нови систем организације Градске топлане. Нова топлана у Нишу једна је од најмодернијих котларница у Србији, која испуњава све критеријуме Европске уније за заштиту животне средине.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

АКТУЕЛНО

КОНСТИТУИСАНА ГРАДСКА ЗАЈЕДНИЦА ОПШТИНА У Нишу је конституисана Градска заједница општина, коју чине Град Ниш и општине Гаџин Хан, Мерошина, Ражањ и Сврљиг чији је циљ удруживање, повезивање, планирање и усклађивање даљег развоја. Градоначелник Ниша Милош Симоновић рекао је да је конституисање Градске заједнице општина конкретан корак у заједничком наступу пред републичким институцијама и пред потенцијалним инвеститорима и додао да овакав облик удруживања има подршку Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Председник Скупштине града Ниша Миле Илић рекао је да је овакав вид удруживања одговор са југа Србије на централизацију, београдизацију и метрополизацију, да је у складу са Уставом Србије и Законом о локалној самоуправи. Он је казао да то није облик администартивне децентрализације

већ форма решавања заједничких инфраструктурних проблема и форма сарадње у различитим областима друштвеног живота. Председници општина које су приступиле Градске заједнице општина оценили су да ће своје интересе успешније остваривати удружени око једног регионалног центра као што је Ниш. Овакавобликистовременоније пандан статистичким регионима, а као специфичан облик повезивања он ће допринети остваривању политичког и економског полицентризма, утицаће на деметрополизацију, дебеоградизацију и децентрализацију, оцењено је на састанку.

Градска заједница општина

Градска заједница општина неће имати правни субјективитет, финансијски суверенитет и неће изискивати додатне трошкове и нову администрацију, а одлуке биће усвајане консензусом.

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У холу Градске куће одржана је свечана седница Савета за рад са особама са инвалидитетом градоначелника Града Ниша, поводом обележавања 3. децембра, Светског дана особа са инвалидитетом. Свечаној седници присуствовао је градоначелник Милош Симоновић, члан Градског већа Душица Давидовић, председник Управе за дечју, социјалну и примарну здравствену заштиту Иван Николић, представници градских општина и чланови удружења особа са инвалидитетом. Члан Градскогвећа Душица Давидовић истакла је да Град Ниш предњачи међу другим градовима у Србији када је реч о бризи о квалитету живота особа са инвалидитетом. Она је навела да је Савет за рад са особама са инвалидитетом у свом досадашњем раду испунио свој стратешки план. Из Савета су потекле многе успешно реализоване иницијативе које су допринеле побољшању квалитета живота особа са инвалидитетом. Постигнути су значајни резултати када

је у питању уклањање архитектонских баријера, поштовање стандарда приликом планирања и изградње нових објеката за потребе особа са инвалидитетом, упућена је иницијатива Скупштини Републике ради доношења јединствене налепнице за паркирање возила ОСИ на територији целе Србије. У сарадњи са Центром за социјални рад и Градском стамбеном агенцијом предузимане су активности у циљу решавања стамбених проблема угрожених породица ОСИ. - Град Ниш ће у наредној години као један од приоритета у овој области имати решавање финансирања персоналних асистената за самостални живот особа са инвалидитетом из градског буџета, а очекује нас и низ значајних пројеката које ћемо реализовати, рекла је Душица

11

Давидовић. Градоначелник Милош Симоновић истакао је да ће Град Ниш активно промовисати нови закон о запошљавању особа са инвалидитетом. - Један од најважнијих задатака овог Савета и свих нас јесте да још више промовишемо нови закон који прописује обавезу запошљавања особа са инвалидитетом. Наш приоритет за наредну годину биће стварање више раднихместазаособесаинвалидитетом, али и побољшање услова рада и конкурентности предузећа које запошљавају особе са инвалидитетом. Проблеме са финансирањем које имају различита удружења решаваћемо појединачно, уз помоћ овог савета, рекао је градоначелник Симоновић.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

АКТУЕЛНО

ГРАДСКО ВЕЋЕ УСВОЈИЛО ПРЕДЛОГ БУЏЕТА ЗА 2011. ГОДИНУ Предлог одлуке о буџету Града Ниша за 2011. годину данас је једногласно усвојен на седници Градског већа. Градоначелник Ниша Милош Симоновић рекао је да градски буџет за 2011. износи око 8 милијарди и 853 милиона динара, што је, у поређењу са овогодишњим буџетом, повећање за 8.7%. Он је нагласио да су приходи у буџету већи јер се очекује повећање прихода од пореза на зараде, као и повећање прихода од пореза на имовину. Исто тако, рекао је градоначелник, очекује се и повећање трансфера из републичког буџета за 20 %. Градоначелник је истакао да су, због повећања капацитета Установе „Пчелица” највећа средства управо намењена овој установи. „У току ове године изграђена су три нова обданишта, а наредне године биће завршена још два и започета изградња такође још два нова вртића, чије је отварање

планирано за 2012. Годину”, каже градоначелник. Градски буџет за 2011. годину предвиђа и значајна улагања у здравство. „Град Ниш наставља активности које ће омогућити да услуге примарног здравства буду доступне сваком грађанину на целом подручју Града. Ускоро ће бити завршена амбуланта у насељу “Бранко Бјеговић”, здравствена станица у Нишкој Бањи, а наставиће се и радови на изградњи “Медико терапије” у Чаиру. У току наредне године прошириће се капацитети са још две амбуланте- у насељима Брзи Брод и Доња Врежина”, рекао је градоначелник Симоновић. Према речима Симоновића близу три милијарде динара планирано је за капиталне инвестиције, за инфраструктуру,

здравство, културу, спорт и образовање. „Заједно са Републиком, првенствено са НИП-ом, Град Ниш учествује у финансирању капиталних инвестиција, тако да ће укупна улагања бити већа од пет милијарди динара. Наставиће се изградња студентског дома, изградиће се клиника за кардиохирургију, основна школа у насељу Бранко Бјеговић, а очекује се и почетак улагања у реконструкцију Клиничког центра,из средстава републичког буџета. За реконструкцију стадиона “Чаир” Град Ниш издваја 69 милиона динара, а укупна вредност ове инвестиције је 925 милиона динара. Такође, наставиће се и суфинансирање санације депоније, у сарадњи са надлежним министарством”, истакао је градоначелник Симоновић.

НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ ПОЈЕДИНЦИМА Заменица градоначелника Ниша Нађа Марковић уручила је на пригодној свечаности у холу Градске куће награде најбољим појединцима из Полицијске управе, Завода за хитну медицинску помоћ, Ватрогасне службе и Одреда жандармерије у 2010. години. Она је истакла да су ове, већ традиционалне награде којима Град Ниш указује признање припадницима ових институција, производ тимског рада, али и несебичног залагања појединаца. - Град Ниш и ваше службе имају као заједничко то што су препознали значај тимског рада. У локалној самоуправи, као и до сада, имаћете поузданог партнера у свим вашим будућим залагањима за добробит нашег града и наших суграђана, рекла је заменица градоначелника Нађа Марковић. Награде у виду ручних часовника добили су припадници Ватрогасне службе Марко

Радовановић, вођа тима за спасавање на води и Миодраг Поповић, вођа тима за спасавање из рушевина. Најбољи појединци Завода за хитну медицинску помоћ у 2010. години су др Славица Недељковић и медицинска сестра Данијела Стојановић. Ивица Живковић, полицијски службеник Полицијске службе за дежурства и интервенције и Марјан Миленковић, полицијски службеник у Полицијској испостави Исток, проглашени су за најбоље полицајце у 2010. години. Први пут, награде за најбоље појединце нишке жандармерије додељене су Јовици Стаменковићу и Бојану Бранковићу.

12

Награђени најбољи појединци из Полицијске управе, Завода за хитну медицинску помоћ, Ватрогасне службе и Одреда жандармерије у 2010. години


www.ni.rs

е-Билтен: Број 24, Година 2 - Децембар 2010.

АКТУЕЛНО

ШАХОВСКИ СПЕКТАКЛ У ГРАДСКОЈ КУЋИ Легендарни шаховски шампион Анатолиј Карпов одиграо је у Нишу шест партија меча против Нишлије Мирослава Миљковића, интернационалног мајстора.

ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ УЗ НИШКЕ СНАГЕ Финалиста серијала „Ја имам таленат” и један од три кандидата за представника Републике Србије на овогодишњој Песми Евровизије, Оливер Катић, потом популарни ансамбл Грош и некада пратећи оркестар Шабана Бајрамовића Mamba black, забављаће Нишлије које одлуче да Нову годину дочекају на Тргу краља Милана.

Шаховски спектакл у Градској кући: Карпов - Миљковић

Шаховски меч, који је организован под покровитељством Града Ниша, у Градској кући пратило је неколико стотина Нишлија свих генерација. Први потез повукао је градоначелник Милош Симоновић. - Велика је част да у нашем граду борави велика шаховска легенда, а нарочито чињеница да је његов ривал талентовани млади шахиста из Ниша. Надам се да ће овај меч допринети популаризацији шаха не само у Нишу, већ и у читавој Србији. Град Ниш ће настојати да и убудуће организује овакве спектакле који, пре свега, треба да промовише спорт и оне људе који вредно тренирају и раде, рекао је градоначелник Симоновић. Бивши двоструки шампион света у шаху Анатолиј Карпов подсетио је да Ниш има славну шаховску традицију. Карпов је изразио наду да ће меч који је одиграо против свог младог колеге Мирослава Миљковића допринети популаризацији овог спорта. - У разговорима пред почетак меча присећали смо се времена када су шахисти некадашње Југославије били међу најбољим велемајсторима

у свету. Надамо се да ће се ускоро појавити “нови Глигорићи и Љубојевићи”, рекао је Карпов. Интернационални мајстор из Ниша Мирослав Миљковић рекао је да је почаствован што игра против легенде светског шаха. - Изузетна ми је част што уопште делим таблу са Карповим, тако да за мене резултат и није много важан, рекао је Миљковић. Анатолиј Карпов најуспешнији је шахиста у историји. Био је светски првак два пута, а освојио је и највише велемајсторских турнира - чак 167. Његовог ривала Мирослава Миљковића шаховска каријера тек чека, иако је већ догурао до титуле интернационалног мајстора. Миљковић има 25 година и апсолвент је медицине. Меч је завршен резултатом 5:1. У паузи између дводневног меча, Анатолиј Карпов посетио је штићенике Дома за децу без родитељског старања “Душко Радовић”, са којима је одиграо неколико партија.

13

Оливер Катић

Град Ниш и ове године потрудио се да обезбеди квалитетан програм на централном градском тргу, а Нишлије ће испратити стару и дочекати Нову 2011. годину уз традиционални новогодишњи ватромет. Трошкове организације дочека покривају спонзори па из градског буџета ове године неће бити издвајана средства за новогодишњу ноћ.

e-Bilten 24  

Eлектронски билтен Службе за послове градоначелника Града Ниша број 24 - Децембар 2010.

e-Bilten 24  

Eлектронски билтен Службе за послове градоначелника Града Ниша број 24 - Децембар 2010.