Page 1

Електронски билтен града Ниша

3

www.ni.rs

ГРАД НИШ ПРОМОВИСАО СВОЈУ СТРАТЕГИЈУ БЕЗБЕДНОСТИ

6

ПОСЕТА ПРИВРЕДНИКА ИЗ ИТАЛИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ

7

ПРОЈЕКТИ ГРАДА НИША И ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА ДОБИЛИ СРЕДСТВА ЕУ

Број 21, Година 2 - Септембар 2010. год.

У овом броју: ИНДУСТРИЈСКА ЗОНА “СЕВЕР” ОПРЕМЉЕНА КОМУНАЛНОМ ИНФРАСТРУКТУРОМ

1

ОБНОВА КОМПЛЕТНЕ СПОРТСКЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ

2

ГРАД НИШ ПРОМОВИСАО СВОЈУ СТРАТЕГИЈУ БЕЗБЕДНОСТИ

3

ПРИПРЕМЕ ЗА ОТВАРАЊЕ ЦЕНТРА ЗА РЕАГОВАЊЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА

4

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ У РЕАГОВАЊУ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА СА БЕЧОМ

4

ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ ФОРУМ О ЕНЕРГЕТСКОМ МЕНАЏМЕНТУ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ

5

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

5

ПРИЈЕМ ЗА ОДЛАЗЕЋЕГ АМБАСАДОРА РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ

5

ПОСЕТА ПРИВРЕДНИКА ИЗ ИТАЛИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ

6

ГРАДСКО ВЕЋЕ УМАЊИЛО ДУГОВЕ ПРЕДУЗЕЋА КОЈА ТРЕБА ДА СЕ ПРИВАТИЗУЈУ

6

КОЛ ЦЕНТАР У ДОМУ ЗДРАВЉА

6

ПРОЈЕКТИ ГРАДА НИША И ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА ДОБИЛИ СРЕДСТВА ЕУ

7

ЈОШ ЈЕДНО ОБДАНИШТЕ НА СЕОСКОМ ПОДРУЧЈУ

7

ОДРЖАН ЧЕТВРТИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ НИШ 2010. – „ЗАТО ШТО ВОЛИМ СЕЛО“

8

ПРОЈЕКАТ ЗА ЕТНО СЕЛО У СИЋЕВУ

8

У СУСРЕТ ХРИШЋАНСКОМ ЈУБИЛЕЈУ И ПРЕЗЕНТАЦИЈА КОНСТАНТИНОВЕ ВИЛЕ

8

НИС УЛАЖЕ У НИШКИ СПОРТ И КУЛТУРУ

9

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ “СРБИЈА У РИТМУ ЕВРОПЕ”

9

ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ САНДКОРН МЕЂУНАРОДНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ МЛАДИХ

9

ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ СИЋЕВО

10

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА “СИЋЕВО 2010”

10

ИНДУСТРИЈСКА ЗОНА “СЕВЕР” ОПРЕМЉЕНА КОМУНАЛНОМ ИНФРАСТРУКТУРОМ Градоначелник Милош Симоновић, директор УСАИД програма МЕГА Питер Епштајн и шеф Канцеларије за локални економски развој Службе за послове градоначелника Милан Ранђеловић обишли су радове на изградњи комуналне инфраструктуре у радној зони “Север”.

Индустријска зона “Север”

Индустријска зона Север, на Коридору 10, два километра удаљена од аеродрома Константин Велики, представља једну од

приоритетних инвестиционих локација у граду Нишу. У овој индустријској зони тренутно послује преко 20


АКТУЕЛНО

www.ni.rs компанија. Иако зона располаже прилазним путевима, струјом, гасом и телекомуникационом инфраструктуром, неке од компанија биле су суочене са проблемом недостатка канализације. Власници објеката обратили су се Канцеларији за локални економски развој Службе за послове градоначелника, и Град Ниш се укључио у решавање овог проблема који је спречавао тренутно функиционисање, али и планове за даље ширење компанија.

е-Билтен: Број 21, Година 2 - Септембар 2010. Проблем је решен уз помоћ Урбан Института, средствима УСАИД - МЕГА програма, којим је суфинансирана изградња недостајуће канализационе мреже са 5.944.250,00 динара. Урбан Институт обезбедио је материјал и супервизију радова, док је Град Ниш преузео на себе обавезу припреме документације неопходне за реализацију радова и финансирање извођења грађевинских радова. Пројекат изградње канализационе мреже у

Индустријској зони Север је прави пример решавања проблема локалних привредника у сарадњи са Градом Нишом и међународним институцијама које финансијски подржавају локални економски развој. Град Ниш наставиће да кроз Канцеларију за локални економски развој излази у сусрет и решава проблеме локалне пословне заједнице.

ОБНОВА КОМПЛЕТНЕ СПОРТСКЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ У Спортском центру Чаир у току су радови на реконструкцији спортске хале. Тренутно се изводе радови на реконструкцији кровне конструкције. Радове на реконструкцији хале у Чаиру, чија је вредност два и по милиона евра, обишли су градоначелник Милош Симоновић и члан Градског већа Миодраг Радовић. Градоначелник Симоновић рекао је да је ово само почетак реконструкције спортске хале која ће после завршетка радова добити добити сасвим нови изглед, али и шири капацитет за преко 1.000 места. Сви радови обављаће се по фазама тако да се утакмице, сајмови и друге манифестације могу одржавати док траје санација. Реконструкција хале подразумева и санацију санитарног чвора и свлачионица, а затим следе и радови на уређењу ентеријера и екстеријера. Спортска хала у Чаиру, после завршетка радова, биће спремна за одржавање највећих спортских такмичења. Градоначелник Ниша и градски већник Радовић обишли су и стадион у Чаиру чија се реконструкција очекује од краја октобра. Они су казали да је Влада Србије дала сагласност на реконструкцију стадиона у Чаиру и

Спортски центар - Хала “Чаир” Ниш

да ће некада велелепном спортском стадиону поново бити враћени сви неопходни услови за одржавање међународних спортских такмичења. Реконструкција стадиона на ‘’Чаиру’’ кошта 9 милиона евра. На стадиону ће после рушења бити изграђене нове трибине - источна, јужна и западна. Само источна трибина моћи ће да прими 7.000 гледалаца, а капацитет целог објекта биће 17.000 места. “Чаир” ће после адаптације добити и нови пословни простор, најављено је током обиласка спортских објеката.

2

После изградње отворених базена и реконструкције хале ‘’Чаир’’ као и потпуном реконструкцијом стадиона у ‘’Чаиру’’, Ниш ће добити јединствени спортски комплекс. Изградњом свих ових објеката Ниш ће обновити и завршити изградњу комплетне спортске инфраструктуре. Ниш је у претходних годину дана, после великог броја светских и европских такмичења, већ показао да заслужује да буде домаћин великих спортских такмичења.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 21, Година 2 - Септембар 2010.

АКТУЕЛНО

ГРАД НИШ ПРОМОВИСАО СВОЈУ СТРАТЕГИЈУ БЕЗБЕДНОСТИ У центру Ниша одржана је симулација реаговања у случају терористичког напада, пожара, саобраћајне незгоде и изливања опасних материја из цистерне. Извођењем показне вежбе обележено је доношење Стратегије безбедности Града Ниша. Како би се грађанима и стручној јавности представио напредак градских служби у процесу модернизације, као и резултате на побољшању координације управљања у ванредним ситуацијама, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова РС у сарадњи са Градом Нишом, координисао је симулацију терористичког напада и спашавања људи и имовине на тргу краља Милана. Многобројне градске службе учествовале су и у симулацији хемијског акцидента, гашења пожара, евакуације становништва и збрињавања повређених.

Симулацији хемијског акцидента

Извођењу показне вежбе присуствовали су представници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, Амбасаде САД у Србији, Мисије УСАИД-а у Србији, УНИСДР-а, руководство Града Ниша и председници општина и градова у Србији које су показале спремност да испуне стандарде за реаговање у ванредним ситуацијама. Поводом обележававања усвајања Стратегије безбедности у Градској кући приређен је пријем за учеснике и госте. Том приликом градоначелнику Ниша уручен је Сертификат који потврђује посвећеност Града да

Симулација реаговања у случају терористичког напада

применом међународних стандарда систематски приступи реаговању у ванредним ситуацијама. Ниш је први град у Србији који је развио свеобухватну стратегију безбедности чија је визија економски, социјално и еколошки сигуран и безбедан град Ниш који перманетно јача институције за унапређење безбедности, превентивно делује и адекватно решава ризике претње безбедности у циљу побољшања квалитета живота својих грађана, рекао је поздрављајући госте и учеснике показне вежбе градоначелник Ниша Милош Симоновић. Ниш је први град у Србији који ће се придружити мрежи безбедних градова у оквиру иницијативе Међународне стратегије за смањење катастрофа Уједињених нација (УНИСДР). Стратегија безбедности резултат је визије градске власти и сарадње остварене са УСАИД Програмом за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама (ППЕС). Стратегија је резултат координираних напора како владиних агенција, тако и

3

образовних установа и цивилног сектора, поручили су представници Мисије УСАИД-а у Сбији. Главну подршку изради стратегије пружили су стручњаци Факултета заштите на раду Универзитета у Нишу.

Град Ниш део УН кампање Безбедни градови

Стратегија је отворила пут регионалној сарадњи на пољу управљања у ванредним ситуацијама, најпре са бугарском и аустријском престоницом. Ова два споразума омогућиће већу безбедност за грађане Ниша кроз програме заједничког коришћења ресурса и обуке.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 21, Година 2 - Септембар 2010.

АКТУЕЛНО

ПРИПРЕМЕ ЗА ОТВАРАЊЕ ЦЕНТРА ЗА РЕАГОВАЊЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА Градоначелник Ниша Милош Симоновић и члан Градског већа Жарко Ранковић примили су високу делегацију Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације која борави у нашем граду поводом извођења показне вежбе реаговања у случају пожара, поплава и елементарних непогода. Припадници јединица за реаговање у ванредним ситуацијама Русије и Србије извешће заједничку показну вежбу спасавања у случају избијања шумског пожара, 9. септембра, на Облачинском језеру. То ће бити промоција формирања Регионалног центра за реаговање у ванредним ситуацијама који ће и званично бити отворен 2012. године. Градоначелник Симоновић рекао је да је Град Ниш спреман да пружи сваку врсту логистичке подршке како би пројекат формирања Регионалног центра био успешно реализован.

Ово је само почетак сарадње која је дефинисана међудржавним споразумом између Русије и Србије, рекао је Симоновић и изнео очекивање да ће сви задаци у циљу отварања центра бити испуњени с обзиром на то да Ниш има изузетну сарадњу са МУП-ом Србије. Представници високе делегације Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације потврдили су да ће током боравка у Нишу и извођења показне вежбе, на лицу места решавати сва питања која се односе на функционисање Регионалног

Показна вежба гашења пожара на Облачинском језеру

центра за реаговање у ванредним ситуацијама.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ У РЕАГОВАЊУ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА СА БЕЧОМ Делегација Града Ниша коју је предводио члан Градског већа Жарко Ранковић потписала је у Бечу Споразум о сарадњи у области заштите од катастрофа и кризног менаџмента између надлежних служби градова Беч и Ниш. Овај споразум предвиђа размену искустава у раду ватрогасних служби, хитне помоћи, заштите од катастрофа и управљања у ванредним ситуацијама. Бечки и нишки стручњаци у овим областима редовно ће одржавати контакте и заједничке вежбе, како би размена информација била што ефикаснија. Као једна од првих активности предвиђених овим споразумом јесте долазак екипе аустријских ронилаца на обуку у нишку ватрогасну јединицу. У складу са Стратегијом безбедности Града Ниша, која је постала узор за све локалне самоуправе у Србији, Град Ниш уврштен је у мрежу безбедних

градова Европе, а промоција нашег града у овој организацији очекује се на лето наредне године на међународној конференцији у Израелу. У циљу промоције Стратегије безбедности Града Ниша, на Тргу краља Милана 30. септембра, са почетком у 11 часова одржаће се показна вежба на којој ће учествовати припадници Полицијске управе Ниш, Сектора за ванредне ситуације, жандармерије, Завода за хитну медицинску помоћ, Црвеног крста и градских јавно комуналних предузећа, на којој се очекује присусво великог броја високих званица из земље и иностранства.

4

Беч, Аустрија


АКТУЕЛНО

www.ni.rs

е-Билтен: Број 21, Година 2 - Септембар 2010.

ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ ФОРУМ О ЕНЕРГЕТСКОМ МЕНАЏМЕНТУ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ У Нишу је одржан Први међународни форум о енергетском менаџменту на локалном нивоу у организацији Централноевропског форума за развој, под покровитељством Министарства рударства и енергетике и у сарадњи са Агенцијом за енергетску ефикасност Републике Србије и градом Нишом као домаћином. Овај догађaj отворили су Петар Шкундрић, министар рударства и енергетике и Милош Симоновић, градоначелник Ниша. Форуму је присуствовало око 300 експерата из целе Европе, велики број представника локалне самоуправе, инвеститора, амбасада, бизниса, банака, комора, експертско-развојних организација и међународних и националних медија. Форум је пратило и неколико специјално приређених догађаја, као што је изложба уметничких фотографија на тему енергије, презентација низа успешно реализованих пројеката енергетске ефикасности, објава конкурса за најбољи медијски прилог на тему енергетске ефикасности током 2010. године, као и најава конкурса

Одбора за изградњу комплекса за осветљавање новог меморијалног комплекса „Цар Константин” у Нишу поводом обележавања 1700 година од потписивања Миланског едикта. - Град Ниш је препознао значај рационалне употребе енергије, повећања енергетске ефикасности, коришћења обновљивих извора енергије и заштите животне средине. То показује и чињеница да је Град Ниш први град у Србији који је основао Савет за енергетску ефикасност.У том смислу у јуну месецу ове године у хали “Чаир” одржан је први Сајам екологије, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, који је према броју излагача и посетилаца био изузето успешан, рекао је отварајући Форум градоначелник Ниша Милош Симоновић.

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ Градоначелник Ниша Милош Симоновић потписао је данас у Градској кући Протокол о сарадњи са директором Међународног савеза за помоћ особама са посебним потребама (Internationaler Bund-Behindertenhilfe Hessen) са седиштем у Оберурселу, у Немачкој, господином Михаелом Тхиле. Град Ниш и Међународни савез за помоћ особама са посебним потребама (IB Behindertenhilfe) договорили су том приликом партнерску сарадњу на пољу социјалне заштите и унапређења установа које се баве инвалидитетом у југоисточној Србији, са седиштем у Нишу.

IB Behindertenhilfe пружаће саветодавне услуге при изради социјалних планова и подршку при имплементацији различитих пројеката, као и подршку Граду Нишу при успостављању Интервентног ресурс центра, амбулантне службе, дневних заштитних радионица, као и тела која се баве психосоцијалним проблемима.

5

ПРИЈЕМ ЗА ОДЛАЗЕЋЕГ АМБАСАДОРА РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ Градоначелник Ниш Милош Симоновић приредио је у Градској кући пријем за амбасадора Француске Жан Франсоа Терала поводом његовог одласка због истека мандата.

Одлазећи амбасадор Француске Жан Франсоа Терала

Амбасадор Терал оценио је да је током његовог мандата са Градом Нишом остварена веома блиска сарадња за коју је најзаслужнији управо градоначелник Симоновић. Он је подсетио да је неколико француских компанија последњих година инвестирало у наш град и истакао да су многе компаније из ове земље показале интересовање за нове инвестиције. Амбасадор Терал је изразио чврсто убеђење да ће и будући амбасадор Француске наставити да одржава блиску сарадњу са Градом Нишом.

Мајкл Тиле, директор InternationalerBund IB-Behindertenhilfe Hessen и Милош Симоновић градоначелник Ниша


www.ni.rs

е-Билтен: Број 21, Година 2 - Септембар 2010.

АКТУЕЛНО

ПОСЕТА ПРИВРЕДНИКА ИЗ ИТАЛИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ Представници Италијанско-српске и Француско-српске привредне коморе одржали су састанак са градоначелником Милошем Симоновићем и представницима Канцеларије за локални економски развој Службе за послове градоначелника, на коме су привредници из ове две земље изразили велико интересовање за инвестирање у наш град. Градоначелник Симоновић оценио је да је ова посета била добра прилика да се италијански и француски привредници из прве руке увере у све инвестиционе потенцијале града Ниша. Матео Мастроматео, аташе за економске односе Амбасаде Италије Београду, изразио је уверење да ће пордшка и подстицај за стране инвесторе од стране Владе Републике Србије и локалне самоуправе, веома брзо показати конкретне резултате у виду интересовања за инвестиције у овај део југоисточне Србије и истакао да ће се амбасада Италије

У Дому здравља је почео са радом кол центар, преко кога ће се заказивати прегледи код изабраног лекара опште праксе и гинеколога.

Кол центар у Дому здравља 0700-303-503 Пријем италијанско-француских привредника у Градској кући

у будућности још више залагати да италијанске привреднике упозна са потенцијалима града Ниша.

ГРАДСКО ВЕЋЕ УМАЊИЛО ДУГОВЕ ПРЕДУЗЕЋА КОЈА ТРЕБА ДА СЕ ПРИВАТИЗУЈУ Градско веће донело је одлуку да прихвати препоруку Владе Србије да се предузећима која се налазе у поступку реструктуирања отпишу камате на на дуг по основу свих изворних и уступљених јавних прихода буџета Града Ниша које су доспеле на наплату са 31.12.2009. године, односно на порезе и таксе које пуне локални буџет. Ова одлука о отпису камата помоћи ће да се поправи стање у фирмама које се налазе у поступку реструктуирања и да се оне учине привлачнијим потенцијалним купцима. Међу предузећима којима ће камате бити отписане највише је фирми из састава Машинске индустрије Ниш, а на списку фирми којима ће се отпсати дугови налазе се и “Грађевинар”, „Вулкан”, „Нитекс” и “Србијатурист”.

КОЛ ЦЕНТАР У ДОМУ ЗДРАВЉА

Чланови Градског већа дали су своју сагласност на Предлог одлуке о стављању ван снаге Регулационог плана гробља „Бубањсеверни део”, који је сачињен у складу са већ превазиђеним законским решењима. Нови план за овај простор биће план Генералне регулације који ће град донети у предстојећем периоду.

6

Град Ниш уступио је Дому здравља телефонску централу и линије, вредности око 50 хиљада евра. На располагању је десет телефонских линија, тако да ће пацијентима бити лакше и брже да ступе у контакт са медицинским особљем. Број 0700-303-503 биће отворен сваког радног дана од 7 до 20 часова, а позив се тарифира по цени импулса у локалном саобраћају. Да подсетимо, Град Ниш јула месеца ове године обезбедио је Дому здравља анализатор урина IRIS IQ 200, чија је вредност осам милиона динара. Новац за набавку овог апарата обезбеђен је из буџета Града и представља једну од највећих инвестиција у основно здравство у овој години. Захваљујући пројекту нишког Дома здравља који је подржало Градско веће, 12.500 Нишлија старости од 50 до 70 година моћи ће превентивно да уради скрининг тестове којима се открива присуство невидљиве крви у столици и претканцерозна стања дебелог црева. Град је за ове намене издвојио скоро 10 милиона динара за куповину тестова које ће грађани добијати од својих изабраних лекара.


АКТУЕЛНО

www.ni.rs

е-Билтен: Број 21, Година 2 - Септембар 2010.

ПРОЈЕКТИ ГРАДА НИША И ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА ДОБИЛИ СРЕДСТВА ЕУ Делегација Европске уније у Републици Србији и Стална конференција градова и општина организовали су свечану промоцију уговора са градовима-општинама којима су одобрени пројекти на основу првог позива у оквиру EXCHANGE 3 програма.

ЈОШ ЈЕДНО ОБДАНИШТЕ НА СЕОСКОМ ПОДРУЧЈУ После отварања вртића ‘’ Шврћа’’ у селу Горња Топоница и мештани Доњег Матејевца добиће нови објекат за боравак деце.

Потписивање Писма о намерама о изградњи обданишта у Горњем Матејевцу

Свечана промоција уговора са градовима-општинама којима су одобрени пројекти на основу првог позива у оквиру EXCHANGE 3 програма

Присутним представницима градова и општина су се обратили: Божидар Ђелић, потпредседник Владе Републике Србије, Венсан Дежер, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО и Ирина Славковић, менаџер програма EXCHANGE 3. Програм Exchange 3 донео је, захваљујући пројектима Градске општине Палилула и Града Ниша око 260 хиљада евра у Ниш. Свечаности у Београду присуствовали су проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, поводом доделе гранта општинском пројекту у области социјалних услуга у износу од 113 хиљада евра и Бобан Михајловић, члан Градског већа

Ниша поводом реализације пројеката формирања Кол центра и Центра за издавање грађевинских дозвола, одобрених Граду за унапређење градских служби, вредан 143 хиљада евра. Члан Градског већа Бобан Михајловић изнео је очекивање да ће изградњом ових центара бити омогућена боља комуникација са грађанима, бржи проток информација и ефикасније решавање комуналних проблема путем пријава грађана Кол центру. Михајловић је посебно истакао значај формирања Центра за издавање грађевинских дозвола који ће пружити велики допринос привредном развоју града.

7

Као и прво обданиште, и изградња вртића у Доњем Матејевцу биће донација дугогодишњег српског добротвора Елејн Лејкок. Писмо о намерама потписали су у Градској кући градоначелник Ниша Милош Симоновић и Елејн Лејкок. Током састанка са руководством Града, Елејн Лејкок је рекла да ће са великим задовољством помоћи изградњу још једног обданишта на сеоском подручју Ниша, а да очекује да ће обданиште бити отворено већ средином наредне године имајући у виду досадашње изузетно искуство у сарадњи са Градом Нишом. - Ниш је препознатљив, између осталог, и по намери да услуге васпитања и образовања деце буду доступне свим родитељима без обзира на то да ли станују у граду или на сеоском подручју, рекао је градоначелник Симоновић. Отварање вртића на сеоском подручју представља значајни напредак у изједначавању социјалних услова живота у граду и на сеоском подручју, јер, проширењем мреже објеката, услуге васпитања и дневног боравка деце постају доступне и становницима сеоског подручја.


АКТУЕЛНО

www.ni.rs

е-Билтен: Број 21, Година 2 - Септембар 2010.

ОДРЖАН ЧЕТВРТИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ НИШ 2010. – „ЗАТО ШТО ВОЛИМ СЕЛО“ Управа за пољопривреду и развој села града Ниша успешно јe организовала четврти Сајам пољопривреде, у суботу 25. и недељу 26. септембра. Сајамске манифестације одржане су на три локације: у Ветеринарском специјалистичком институту, на Кеју 29. децембар поред Нишаве и у Тврђави. Упркос кризи у свим областима, сточари су се и ове година одазвали у великом броју, тако да је одржана II Регионална изложба крава у суботу, а у недељу XII Републичка изложба коза и VII Републичка изложба оваца. На истом месту приређена је и Изложба агроопреме. Овогодишњи Сајам пољопривреде, који је под слоганом „Зато што волим село“, остаће запамћен и по специјалном госту – Природном резервату Засавица. Он се представио

Нишлијама и гостима у оквиру II Изложбе ситних животиња и кућних љубимаца – Демо ЗОО парк егзотичних врста, што је Тврђаву током Сајма учинило још атрактивнијом за посетиоце, а посебно оне најмлађе. Трећа локација на којој се одржавао Сајам пољопривреде био је Кеј 29. децембар, на коме су представљени рурални потенцијали, домаћи производи и етностваралаштво централне, источне, западне и јужне Србије.

На археолошком локалитету Медијана започели су обимни радови на презентацији локалитета Медијана поводом прославе великог хришћанског јубилеја 1700 година од Mиланског едикта.

Археолошко налазиште Медијана

ПРОЈЕКАТ ЗА ЕТНО СЕЛО У СИЋЕВУ Градоначелник Ниша Милош Симоновић и Лука Лијети, представник италијанске регије Трентино, потписали су уговор о реализацији пројекта “Јачање капацитета града Ниша за амбијентални и екотуризам”. Пројекат је пријављен и одобрен у оквиру SEENET програма: међународна мрежа сарадње између Италије и Југоисточне Европе, као део Програма “Јачање еколошког туризма на територијама Скадра, Ниша, Никшића и Пећи”. Циљ пројекта „Јачање капацитета града Ниша за амбијентални и екотуризам” је побољшање животних услова становништва у руралном подручју и заштита природног богатства, као и унапређење смештајних капацитета, укључење града Ниша у мрежу амбијнталног и еко туризма, сензибилизација локалног становништва, промоција туризма и туристичког потенцијала у Нишу. Комплетну пројектну документацију за изградњу 11

У СУСРЕТ ХРИШЋАНСКОМ ЈУБИЛЕЈУ И ПРЕЗЕНТАЦИЈА КОНСТАНТИНОВЕ ВИЛЕ

стамбених објеката и етно ресторана са информационом рецепцијом израдиће Завод за заштиту споменика. Објекти ће се налазити на земљишту које припада граду Нишу, а налази се у селу Сићеву. Идејне пројекте ће заједнички радити стручњаци Завода за заштиту споменика и 10 студената завршне године архитектуре, односно постдипломских студија и то пет из Ниша и пет из Италије. Укупна вредност пројекта „Јачање капацитета града Ниша за амбијентални и екотуризам” је 151.141€. Министарство иностраних послова Републике Италије финансира пројекат са 104.819€, а град Ниш са 46.322 евра. Временски период реализације пројекта је 36 месеци.

8

Пројектом “Константинова вила на Медијани” предвиђена је презентација, популаризација и промоција културног наслеђа. Пројекат обухвата презентацију и реконструкцију економског и војног живота на Медијани и у Наисусу, израду макета и “3Д” презентација и презентација мултимедијалних садржаја. Такође је предвиђен и подпројекат “Константиново доба” у оквиру којег је у току израда модела римских ратних справа. Пројекат реализују стручњаци Универзитета и Археолошког института у Београду, Републичког и нишког Завода за заштиту споменика културе, Народног музеја Ниш и Централног института за конзервацију. Градоначелник Ниша Милош Симоновић истакао је да је неопходна и изградња инфраструктуре у склопу овог локалитета, а планирана је и изградња пријемне зграде са билетарницом и сувенирницом на улазу.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 21, Година 2 - Септембар 2010.

АКТУЕЛНО

НИС УЛАЖЕ У НИШКИ СПОРТ И КУЛТУРУ Градоначелник Милош Симоновић и генерални директор НИС-а Кирил Кравченко потписали су у Градској кући у Нишу Споразум о финансијској подршци за ЖРК ‘’Наиса’’, Народно позориште и Нишвил џез фестивал. Вредност ове донације је 10 милиона динара. Потписивањем Споразума о социјалној и економској сарадњи, Нафтна индустрија Србије (НИС) и град Ниш започели су заједничко стратешко деловање у овим областима на територији овог града. Споразум о сарадњи у области економије, културе и спорта резултат је обостраног интереса НИС-а и града Ниша да сачувају и промовишу вредности локалне заједнице. Заједнички интерес и Града Ниша, као локалне самоуправе, и НИС-а, као друштвено одговорне компаније, јесте да развијају међусобне односе кроз унапређење стања у важним животним областима, нарочито заједничким учешћем у реализацији културних манифестација и спортских пројеката.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић приредио је пријем за учеснике САНДКОРН међународне конференције младих, чији је овогодишњи домаћин нишка Гимназија “Светозар Марковић”.

Потписивање споразума

Градоначелник Симоновић изразио је задовољство због тога што се ове донације поклапају са новим инвестицијама Нафтне индустрије Србије у наш град, које ће, осим нових и квалитетних услуга ове компаније омогућити и отварање нових радних места.

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ “СРБИЈА У РИТМУ ЕВРОПЕ” Пред директорима нишких основних и средњих школа у холу Градске куће презентован ке прокекат ‘’Србија у ритму Европе’’, коме се прикључило 30 градова Србије. Три стотине најталентованије деце из Ниша биће одабрано у сарадњи са основним и средњим школама на аудицијама од септембра ове године до јуна 2011. године. Стручни тим пројекта ‘’Србија у ритму Европе’’ организоваће бесплатне обуке за полазнике пројекта који ће припремати програм у оквиру хорске и водитељске секције, модерног плеса и фолклора. У пројекат ће бити укључени ђаци од првог разреда основне до четвртог разреда средње школе. Почетком лета наредне године деца ће наступити на

ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ САНДКОРН МЕЂУНАРОДНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ МЛАДИХ

Србија у ритму Европе

централном тргу у Нишу са најпознатијим певачима забавне музике из Србије и евровизијским извођачима.

9

Радионица учесника Међународне конференције младих

Близу 80 средњошколаца и њихових професора из 12 европских земаља учествује у радионицама које за овогодишњу тему имају Европску Унију. Резултате свог рада представиће на завршној свечаности 5 септембра на Летњој позорници у Тврђави. Гимназија “Светозар Марковић” један је од оснивача европског пројекта САНДКОРН, хуманитарне организације и савеза средњих школа Европе која се бави промовисањем образовања, културе и интеграције младих у Европи, као и интеграције земаља у Европску Унију уз поштовање свих културних и националних вредности и различитости. Градиначелник Симоновић изразио је задовољство због тога што Град Ниш има прилику да угости колеге нишких гимназијалаца из европских земаља и наду да ће се њихови домаћини и овога пута представити у најбољем светлу, као и да ће из Ниша понети лепе утиске.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 21, Година 2 - Септембар 2010.

АКТУЕЛНО

ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ СИЋЕВО Градоначелник Ниша Милош Симоновић приредио је у Градској кући пријем за учеснике Међународне ликовне колоније “Сићево 2010”.

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА “СИЋЕВО 2010” Међународна ликовна колонија “Сићево 2010” отворена је у среду 1. септембра и трајала je наредних десет дана.

Отварање Међународне ликовне колоније “Сићево 2010”

Пријем за учеснике Међународне ликовне колоније “Сићево 2010” у Градској кући

Дванаесторо уметника из земље и иностранства у разговору са градоначелником предложило је неколлико иновација које ће допринети да програм колоније у наредним годинама буде још садржајнији. - Последњих година Град Ниш доста је повећао новчана средства која издваја за културне манифестације, нарочито за оне које имају велику традицију, попут Ликовне колоније у Сићеву. Наредне године ће започети и изградња етносела у овом селу, по пројекту који радимо са Европском унијом, чиме ће ова манифестација добити на значају, а уметници радити у још бољем амбијенту, рекао је градоначелник Симоновић.

Међународна ликовна колонија “Сићево 2010” почела је у среду 1. септембра и трајаће наредних десет дана. Уз уметнике из Ниша, Београда и Краљева, у Сићеву стварају и гости из иностранства Данкиња Тине Хинд и два из Јапана, Каори Накамура и Коичи Макино. Осим сликара и графичара, у колонији ове године стварају и мултумедијални уметници. Сићевачку ликовну колонију, најстарију на Балкану, још 1905. године основала је велика српска сликарка Надежда Петровић. Захваљујући Колонији, у фонду нишке Галерије чува се више од 700, а у Народном музеју око 90 дела. У галерији Србија у току је изложба “Мотиви” Сићева, као избор дела из тог обимног фонда.

10

На овогодишњој Колонији учествoвали су уметници из Ниша, Београда и Краљева, а гости су били и уметници из Данске и Јапана. Свечано отварање одржано је у згради Колоније у Сићеву. Међународна ликовна колонија у Сићеву је најстарија, некада југословенска, а данас српска уметничка колонија на Балкану. Позната сликарка Надежда Петровић препознала је лепоту сићевачког кањона и у селу Сићеву 1905. године основала ову колонију. Кроз Сићевачку колонију прошло је више од четири стотине сликара из свих крајева некадашње Југославије. Од 1991. године колонија има међународни карактер, отворена за уметнике различитих генерација и естетских опредељења. Захваљујући њој формиран је импозантан ликовни фонд који данас чини преко 600 дела значајне уметничке вредности. Захваљујући Колонији, у фонду нишке Галерије чува се више од 700, а у Народном музеју око 90 дела. У галерији Србија у току је изложба “Мотиви” Сићева, као избор дела из тог обимног фонда. Организатор Колоније је Галерија савремене уметности Ниш.

e-Bilten 21  
e-Bilten 21  

Eлектронски билтен Службе за послове градоначелника Града Ниша број 21 - Септембар 2010.