Page 1

Број 8 - Август 2009.

www.ni.rs У овом броју: 44. ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА - ФИЛМСКИ СУСРЕТИ

1

НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА

2

26. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ НИШВИЛ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

3

НИШ НАСТАВЉА РЕАЛИЗАЦИЈУ РЕГИОНАЛНИХ ПРОЈЕКАТА

4

ИЗВОРИШТЕ ЉУБЕРАЂА РАДИ ПУНИМ КАПАЦИТЕТОМ

4

РЕГИОНАЛНА САРАДЊА – УСЛОВ ЗА БРЖИ ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ

5

ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКТИ НИША И ГАЏИНОГ ХАНА

5

ГИЉОТИНА ПРОПИСА

6

ПОЗИВ НА САРАДЊУ ГРАЂАНИМА

6

ЕФИКАСНИЈА ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

7

ВИРТУЕЛНА ПРЕДУЗЕЋА У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА

7

НОВИ КОЛ ЦЕНТАР У ХИТНОЈ ПОМОЋИ

8

ЦЕРЈАНСКА ПЕЋИНА – ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛ НИША

8

ФОТОФИНИШ

8

ЛЕТО НА БАЗЕНИМА У ЧАИРУ

9

ПУ ТУЈЕМО У ЕВРОПУ

9

ОТВОРЕНА ТРЕЋА МЕЂУНАРОДНА ДЕЧИЈА КОЛОНИЈА ЦРТАНОГ ФИЛМА

10

САРАДЊА НИША И ОХРИДA

10

44. ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА ФИЛМСКИ СУСРЕТИ Летња позорница у Тврђави у Нишу била је домаћин 44. Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма "Филмски сусрети".

На фестивалу, који је трајао од 22. до 28. августа, приказано је 14 филмова домаће кинематографије, осам премијера и шест реприза. Пре званичног отварања фестивала, госте, глумце и суграђане поздравио је градоначелник Ниша Милош Симоновић.

"Најсрдачније бих поздравио глумце који ће у време трајања фестивала боравити у Нишу. Надам се да ће овогодишњи фестивал задовољити критеријуме јединствене нишке публике која увек, на примерен начин, награђује глумачка остварења. Филмски сусрети чувају се и негују дуги низ година као јединствена културна манифестација


АКТУЕЛНО

www.ni.rs и драго ми је да су сва места на овој позорници из године у годину попуњена љубитељима филмске уметности'', рекао је градоначелник Ниша. Он је посебно поздравио градоначелнике и председнике 35 градова и општина из целе Србије рекавши да они својим присуством у Нишу, доказују национални значај овог јединственог фестивала глумачких остварења, који се 44. пут одржава у Нишу, на југу Србије.

Поносан сам на то што у Нишу оволико година траје једини фестивал који је посвећен управо глумцима и од овог тренутка Ниш постаје и званично глумачки град, рекао је градоначелник Симоновић приликом уручења кључева Града председници овогодишњег жирија Дари Џокић. На тај начин традиционално се глумцима на управљање предаје Град за време трајања ''Филмских сусрета''. Проглашавајући 44. Фестивал глумачких остварења отвореним, уметнички директор Фестивала Горица Поповић рекла је да су "Филмски сусрети" ретка традиција која се одржава уз верност публике, добре креације и одличне филмове. На позив директорке Фестивала, три хиљаде љубитеља филмске уметности на Летњој позорници отворило је жуте, зелене, плаве и црвене кишобране - заштитни знак овогодишњих ''Филмских сусрета''. На симболичан начин, публика је показала да ће за време трајања фестивала, кишобранима, које је поклонио организатор, штитити себе и глумце, како је рекла директорка Фестивала, не само од кише већ и од економске кризе

е-Билтен: Број 8 - Август 2009.

НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА Жири овогодишњег Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма Награду Гран при ''Наиса'' доделио је Лазару Ристовском за најбоље овогодишње глумачко остварење у српском филму. Награде Цар Константин и Царица Теодора које се додељују за најбољу мушку и женску улогу додељене су Гордану Кичићу и Милици Михајловић. Повеља за изузетну мушку улогу припала је Милутину Милошевићу, док је повељу за изузетну женску улогу и награду критике добила Мирјана Карановић. Награда критике у мушкој конкуренцији припала је Милошу Самолову. Награду за епизодну мушку улогу као и награду ''Радмила Савићевић и Жика Миленковић'' коју додељује Народно позориште у Нишу добио је Петар Божовић. За епизодну женску улогу награђена је Јелена Ђокић. Награда за најбољег дебитанта на овогодишњим Филмским сусретима додељена је Милени Предић.

Награда компаније ''Новости'', ''Она и он'' на овогодишњем Фестивалу глумачких остварења додељена је Слободи Мићаловић и Ивану Босиљчићу. Овогодишњи добитник награде "Павле Вуисић" за укупан допринос филмској уметности је глумац Богдан Диклић.

жирија Дара Џокић. За њима су уследили глумци, представници руководства Града Ниша, чланови Савета и организатори Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма. Фестивалску атмосферу са Летње позорнице у Нишу и отварање ''Филмских сусрета'' пратила је цела Србијa у директном преносу на РТС-у. и других недаћа. Свечано отварање употпуњено је ватрометом и изласком више десетина глумаца на сцену. Посебан допринос гламуру и фестивалској атмосфери пружило је симболично отварање капије Летње позорнице и црвени тепих којим су најпре прошли градоначелник Ниша Милош Симоновић и председница

2


АКТУЕЛНО

www.ni.rs

е-Билтен: Број 8 - Август 2009.

26. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ НИШВИЛ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ Од 13. до 16. августа, на отвореном простору преко пута Салона 77 у Тврђави одржан је интернационални џез фестивал Нишвил.

На Нишвил џез фестивалу наступило је 40 бендова из око 24 земље. 300 музичара наступило је на два стејџа око којих су монтиране трибине са 3.000 места за посетиоце. Испред Београдске капије постављен је и трећи стејџ, на којем је наступило 13 извођача. Музички програм на трећем стејџу сви љубитељи џеза пратили су бесплатно. На дан отварања, у подне, испред Тржног центра Калча организована је парада чланова бендова и музичара који су наступили на фестивалу. На простору поред Планинарског дома у Тврђави, у току вечери, изведен је музички програм за децу. Група београдских џезера , за најмлађе посетиоце, извела је композиције из најпознатијих Дизнијевих цртаних филмова.

26. џез фестивал „Нишвил" отворио је дугогодишњи диригент „Биг бенда" Радио-телевизије Београд, Војислав Бубиша Симић, коме је прве фестивалске вечери уручена награда за животно дело. Прве фестивалске вечери „Нишвила" наступила је холандска саксофонисткиња Кенди Далфер, са специјалним гостом, америчким клавијатуристом и певачем, Ченсом Хауардом, оснивачем састава „Тhе Time" и чланом бенда „Nеw Pоwеr Genеrатiоn" легендарног Принца. Током четири фестивалске вечери публика у Нишу уживала је у музичкима наступима 40 састава, међу којима су Дарко Рундек и његов „Карго оркестар", који су извели својеврстан омаж преминулом великану ромске музике Шабану Бајрамовићу, дувачки оркестар Бобана и Марка Марковића, затим великан арапске и светске сцене, египатски бубњар Yеhyа Кhаlil, пионири британске џез сцене састав „Incоgnitо". Oвогодишњи Нишвил џез фестивал затворио је петоструки добитник награде „Греми" Ренди Брекер.

Слике Фотофиниш, страна 8.

3


АКТУЕЛНО

www.ni.rs

е-Билтен: Број 8 - Август 2009.

НИШ НАСТАВЉА РЕАЛИЗАЦИЈУ РЕГИОНАЛНИХ ПРОЈЕКАТА

ИЗВОРИШТЕ ЉУБЕРАЂА РАДИ ПУНИМ КАПАЦИТЕТОМ

Општина Сокобања потписала је Споразум о формирању Нишког региона за управљање отпадом.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић и директор ЈКП ''Naissus'' Александар Митић, у присуству представника града Ниша и менаџмента ЈКП ''Naissus'', званично су пустили у рад извориште Љуберађа.

Споразум о формирању Нишког региона за управљање отпадом и заједничком управљању чврстим комуналним отпадом су потписали градоначелник Ниша Милош Симоновић и председник општине Сокобања Димитрије Лукић.

Циљ заједничког управљања отпадом јесте дугорочно успостављање одрживог регионалног система управљања отпадом на начин који има минималан штетни утицај на животну средину и здравље садашњих и будућих генерација, уз рационално коришћење ресурса и поштовање савремених приципа управљања отпадом. Градоначелник Ниша Милош Симоновић рекао је да је један од задатака Града Ниша, као регионалног центра овог дела земље, дефинисање заједничких регионалних интереса у сарадњи са општинама у окружењу. Један од циљева Града Ниша је решавање нагомиланих проблема који су

настали као последица лоше политике регионалног развоја, рекао је Симоновић и подсетио на више пројеката које је Ниш реализовао у циљу решавања регионалних проблема из области водоснабдевања и управљања отпадом. За потребе формирања Нишког региона за заједничко управљање отпадом израдиће се и имплементирати Регионални стратешки план управљања отпадом који ће показати које је најодрживије и најисплативије решење из ове области. Регионални план је свеобухватни програмски документ који ће, поштујући принципе интегралног управљања отпадом и све законске мере које дефинишу ову област, предложити елементе за решавање проблема управљања отпадом. Регионални план се доноси за период од десет година, а поново се разматра сваких пет година, за наредних десет година.

У складу са Националном стратегијом за управљање отпадом и у циљу приближавања ЕУ, Град Ниш и Општине Дољевац, Гаџин Хан, Мерошина, Сврљиг и Алексинац, раније су потписале Споразум о формирању Нишког региона за управљање отпадом и заједничком управљању чврстим комуналним отпадом.

4

Услед oштећења на објектима регионалног система "Љуберађа-Ниш" кoje се догодило у новембру 2007. услед великих временских непогода, водоснабдевање града Ниша али и Бабушнице и 16 насељених места у околини, било је прекинуто.

Радови на санацији извориша и доводног цевовода су започети 2008. године и настављени су у 2009. Иако суочени са недостатком финансијских средстава али свесни важности регионалног система "Љуберађа-Ниш" финансирање радова започето је и у потпуности завршено из сопственог буџета. У јуну 2009. године изориште Љуберађа je у пуном капацитету укључено у снабдевање водом свих корисника, од Бабушнице, преко успутних насеља, све до Ниша.


АКТУЕЛНО

www.ni.rs

е-Билтен: Број 8 - Август 2009.

РЕГИОНАЛНА САРАДЊА – УСЛОВ ЗА БРЖИ ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ Градоначелник Ниша Милош Симоновић са сарадницима посетио је општину Мерошина. Представници руководства Ниша и Мерошине разговарали су о могућој сарадњи и реализацији заједничких пројеката који се односе на решавање питања од виталног значаја за унапређење квалитета живота у овим локалним самоуправама. Том приликом договерно је да се имплементацијом конкретних заједничких пројеката покаже да је сарадња две локалне самоуправе неопходна од које ће корист имати и грађани Ниша и грађани Мерошине.

Градоначелник Ниша и руководство Мерошине разговарали су о решавању питања одлагања отпада, о проблемима превоза у Мерошини, водоснабдевању и заједничком раду на уређењу Облачинског језера. Општина Мерошина има велику површину неизграђеног земљишта које би кроз различите пројекте у сарадњи са Градом Нишом могло да буде искоришћено за разне намене, истакли су представници Мерошине.

Градоначелник Симоновић предложио је да за реализацију поменутих пројеката, Мерошина и Ниш заједнички конкуришу код надлежних институција. Говорећи о значају сарадње између градова и општина једног региона, Симоновић је посебно нагласио да је један од основних задатака нишког региона дефинисање заједничких регионалних интереса али и стварање институционалних оквира за развој међурегионалне сарадње. Градоначелник Ниша рекао је да очекује успешну сарадњу две локалне самоуправе на реализацији заједничких пројеката и истакао да ће Град Ниш, као окосница развоја овог дела земље, наставити суштински да промовише значај регионалне политике. Представници руководства општине Мерошине истакли су да од развоја Ниша зависи и просперитет мањих општина у региону и подсетили да је 2002. године покренута иницијатива о припајању општине Мерошина Граду Нишу. Они су нагласили да се Мерошина природно наслања на Ниш и изнели очекивање да ће две локалне самоуправе убудуће сарађивати у свим областима у циљу бржег привредног развоја.

5

ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКТИ НИША И ГАЏИНОГ ХАНА Градоначелник Ниша Милош Симоновић са сарадницима посетио је општину Гаџин Хан. Представници руководства Ниша и Гаџиног Хана разговарали су о могућој сарадњи на реализацији регионалних пројеката који би значајно унапредили развој овог региона. Председник општине Гаџин Хан, Саша Ђорђевић упознао је градоначелника Ниша и његове сараднике са привредном и демографском ситуацијом у тој општини. Говорећи о броју незапослених у тој општини он је изнео податак да је Гаџин Хан једна од 40 најнеразвијенихиј општина у земљи. Ђорђевић је посебно нагласио да би сарадња са Градом Нишом била изузетно значајна за развој општине Гаџин Хан на чијој територији се налази 34 села.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић рекао је да ће један од заједничких пројеката Ниша и Гаџиног Хана бити отварање регионалне депоније. Он је казао да је заједнички интерес две локалне самоуправе у циљу унапређења привредног развоја овог региона и експлоатација потенцијала на Сувој планини и Селичевици. Градоначелник Симоновић предложио је и истакао наставак на страни 6


www.ni.rs

е-Билтен: Број 8 - Август 2009.

АКТУЕЛНО

ГИЉОТИНА ПРОПИСА

наставак са стране 5

У Нишу је одржана последња, од планираних седам, фокус група са представницима пословног и цивилног сектора. У оквиру друге фазе Пројекта, који заједно спроводе ИФЦ и град Ниш, од представника пословне заједнице, њихових удружења и представника цивилног друштва прикупљају се предлози, коментари, примедбе и препоруке на локалне и републичке прописе. Такође, идентификују се и проблеми који у свакодневном раду настају при имплементацији прописа. У том циљу, привредници и грађани су преко Интернета, писаних и електронских медија позвани да дају свој глас и да укажу шта им у раду градских и општинских управа највише отежава остваривање права. Како би се прикупили што квалитетнији коментари и идентификовале препреке које у свакодневном раду са градским општинским управама имају привредници и грађани, ИФЦ је у сарадњи са Регионалном привредном комором Ниш организовао серију од 7 фокус група у којима је учествовало 37 привредника и представника грађанског друштва.

Разговорало се о административним поступцима из области грађевинарства, привреде и пословања, заузимања јавних површина (више различитих основа), грађанских стања и социјалне заштите. Захваљујући Нишлијама који су учествовали у раду фокус група, прикупљени су значајни коментари, примедбе и препоруке на који начин се могу поједноставити административни поступци и унапредити рад управа и запослених у њима. Коментари су се односили на компликоване процедуре и време чекања, непотребну документацију, таксе, као и на однос службеника градских и општинских управа према странкама. Уколико желите, и Ви можете да дате своје допринос. Пошаљите коментар, примедбе или предлоге на e-mail: giljotina@gu.ni.rs.

ПОЗИВ НА САРАДЊУ ГРАЂАНИМА

спремност да за реализацију поменутих пројеката, Гаџин Хан и Ниш заједнички конкуришу код надлежних министарстава. Говорећи о значају сарадње између градова и општина једног региона, Симоновић је посебно нагласио да је један од основних задатака нишког региона дефинисање заједничких регионалних интереса али и стварање институционалних оквира за развој међурегионалне сарадње.

Градоначелник Ниша рекао је да очекује успешну сарадњу две локалне самоуправе на реализацији заједничких пројеката и истакао да ће Град Ниш, као окосница развоја овог дела земље, наставити суштински да промовише значај регионалне политике.

Град Ниш, Управа за планирање и изградњу и Управа за комуналне делатности, енергетику и сао6раћај, почињу припрему за израду: ПРОГРАМА УРЕЂИВАЊА ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА ЗА ИЗГРАДЊУ СА ФИНАНСИЈСКИМ ПЛАНОМ ЗА 2010. годину и ПРОГРАМА ОДРЖАВАЊА КОМУНАЛНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ ЈАВНОГ ЗЕМЉИШТА ГРАДСКОГ И СЕОСКОГ ПОДРУЧЈА СА ФИНАНСИЈСКИМ ПЛАНОМ НИШКИХ ОПШТИНА ЗА 2010. годину. Молимо Вас да Ваше предлоге и сугестије засноване на стварним потре6ама, а које се могу унети у наведене програме, доставите најкасније до 01.10.2009. године на следећу адресу:

Служ6а за послове Градског већа 7.јули 6р.2, 18000 Ниш или на e-mail: inicijative@gu.ni.rs

6

Представник руководства општине Гаџин Хан истакли су да од развоја Ниша зависи и просперитет мањих општина у региону. Они су нагласили да се Гаџин Хан природно наслања на Ниш и изнели очекивање да ће две локалне самоуправе убудуће сарађивати у свим областима у циљу бржег привредног развоја.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 8 - Август 2009.

АКТУЕЛНО

ЕФИКАСНИЈА ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ Савет за заштиту животне средине и одрживи развој Града организовао је округли сто на тему "Децентрализација у области заштите животне средине и укључивање јавности у процес доношења одлука". О укључивању јавности у процес одлучивања, новом зеленом законодавству у области управљања отпадом и преношењу надлежности на локалне самоуправе као и о економским инструментима у области заштите животне средине говорили су Соња Поповић, председнца Савета за заштиту животне средине и одрживи развој Града Ниша, Александар Весић, помоћник министра животне средине и просторног планирања и Василије Даковић, из Управе за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине. Савремени свет је већ дуже

време суочен са потребом заједничке одговорности за квалитет животне средине и чињеницом да се животно окружење мора очувати како за садашњу, тако и за будуће генерације људи на прихватљив начин. Смањење загађења и притисака на животну средину и коришћење природних ресурса на начин да се обезбеди њихова расположивост за будуће генерације захтева инвестирање у превенцију и развој чистијих технологија, поручили су учесници округлог стола. Ступањем на снагу сета нових закона који у доброј мери дефинишу ову област и преношењем надлежности

на локалне самуправе створени су механизми за ефикаснију заштиту и унапређење животне средине, истакли су чланови Савета за заштиту животне средине. Заштита животне средине је област у којој је присутна децентарлизација и да би се тај процес успешно реализовао неопходно је и укључивање јавности, рекла је Соња Поповић. Циљ је да се појединци укључе у процес доношења одлука, да изнесу своје мишљење и да се повежу са надлежним институцијама, истакла је Соња Поповић.

ВИРТУЕЛНА ПРЕДУЗЕЋА У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА Ученици дванаест средњих стручних школа, у Нишу у току наредне школске године, похађаће и наставу која се односи на развој предузетничког духа и вођење предузећа. Додатна настава организује се у оквиру пројекта „Промоција предузетничких вештина у средњим стручним школама". Прехрамбенохемијска школа у Нишу прва је средња стручна школа у којој је почела реализација овог пројекта. У тој школи формирано је осам виртуелних предузећа за која су ученици направили бизнис планове. Међу новооснованим предузећима биће и оних која ће се бавити производњом папирнатих кеса, украсних кутија и бројаница. У наредних годину дана, ученици ће кроз практичан рад научити да отворе, воде и затворе предузеће. Пројекат „Промоција предузетничких вештина у средњим

стручним школама", који је аплициран у оквиру Програма за локални и економски развој на Балкану - LEDIB, суфинансира Град Ниш. Градско веће препознало је значај овог пројекта чији је циљ оснаживање капацитета средњих стручних школа за боље прилагођавање потребама привреде као и развој и промоција предузетничке вештине у средњим школама. То значи да ће ученици у средњим стручним школама на додатној настави пратити предавања и стицати практична искуства из информатичке области која се односе на развој предузетничких вештина. После завршене средње школе, ученици који су пратили

7

Милан Ранђеловић, шеф Канцеларије за локални економски развој

додатну наставу имаће сазнања о својим капацитетима, вештинама и знању за вођење предузећа. Укупна вредност Пројекта износи 2.368.700,00 динара од чега Град Ниш учествује са 936.000,00 динара. Град Ниш ће реализацијом овог пројекта у сарадњи са 12 средњих школа допринети усклађивању образовних профила ученика у средњим школама са савременим потребама друштва.


www.ni.rs

е-Билтен: Број 8 - Август 2009.

АКТУЕЛНО

НОВИ КОЛ ЦЕНТАР У ХИТНОЈ ПОМОЋИ Завод за хитну медцинску помоћ у Нишу добиће савремени кол центар који ће знатно унапредити рад лекара и медицинског особља у тој установи. Садашњи диспечерски центар није у могућности да на адекватан начин врши пријем и тријажу позива и дистрибуцију теренских екипа, локацију пацијената, лоцирање екипа и њихову рационалну употребу. Са постојећом техником лекарима је све теже да одговоре својим задацима, а пацијентима је потребно све више времена да успоставе телефонску везу са Заводом за хитну медицинску помоћ, наводе чланови Градског већа. Како би проблеми са застарелом техником били превазиђени, Градско веће одлучило је да суфинасира oпремање кол центра у овој здравственој установи. Циљ пројекта је да грађани у најкраћем року успоставе телефонску везу са Заводом за хитну медицинску помоћ и да пацијенти на најбржи начин добију лекарску помоћ.

У новом кол центру биће инсталирано 10 телефонских гарнитура и систем за праћење возила Хитне помоћи на терену. Уређаји ће имати и систем за навођење што ће знатно убрзати долазак екипа Хитне помоћи до пацијената. Нова опрема садржи и 10 радио-станица чијом ће употребом лекарима бити олакшан рад на терену током пружања помоћи на јавним манифестацијама. У циљу ефикаснијег рада, Завод за хитну медицинску помоћ убудуће ће користити и два репетитора за фиксну и један за мобилну телефонију. Ова опрема је неопходна, објашњавају у Градском већу , како би био решен проблем на просторима где нема сигнала, одакле грађани не могу да успоставе везу са лекарима Завода за хитну медицинску помоћ. Укупна вредност пројекта 10.525.000,00 динара. Учешће Града у пројекту износи 1.500.000,00 динара.

ЦЕРЈАНСКА ПЕЋИНА – ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛ НИША У селу Церје, започети су радови на изградњи објеката који ће посетиоцима омогућитит лакши приступ до Церјанске пећине. До сада су изграђене две бетонске бране на Церјанском потоку које ће спречити стварање наноса на улазу у пећину због којих је раније улаз углавном био неприступачан. У другој фази радова биће изграђен мост преко Церјанског потока као једини прилаз пећини тако да будући посетиоци на путу до пећине неће морати да газе поток. На тај начин Церјанска пећина биће доступна свим посетиоцима током целе године. Планирано је да у наредној фази уређења буду

изграђени и приступни прилази, паркинг и степенице до улаза у Церјанску пећину. После тридесет година, ово су први радови на заштити и уређењу Церјанске пећине. Изградњу брана, моста преко потока и приступних стаза финансира Министарство заштите животне средине. После тих радова, планирана је и изградња пута од Церја до пећине, у дужини од три и по километра, коју ће финансирати Град Ниш. Руководство Града је

8

ФОТОФИНИШ Фото-клуб ФОН у сарадњи са Туристичком организацијом Ниша и Фото савезом Србије од 14. до 16. августа организовао је такмичење фотографа и изложбу под називом ''Фотофиниш''.

Ниш је био домаћин врхунским фотографима из Србије, Словеније, Македоније и Бугарске. 24 фотографа имали су задатак да за 24 сата на што креативнији начин одговоре на 24 задате теме. Неке од задатих тема биле су историја, археологија, екологија, архитектура, живот улице и вода кроз које су такмичари исказали своје виђење Ниша. По завршетку трке за добрим мотивима, интернационални жири састављен од 24 члана изнео је своје мишљење о фотографијама. Најбоље квалификационе фотографије 24 фотографа из земље и иностранства представљене су на изложби у Европској кући. Фотографије из Ниша, настале током такмичења ''Фотофиниш'' биће касније постављене у Европској кући, а затим и на изложбама у градовима широм Србије.


АКТУЕЛНО

www.ni.rs раније остварило сарадњу са дипломатским и представницима локалних самоуправа Словеније поводом реализације активности које се односе на оживљавање Церјанске пећине и експлоатацију туристичких потенцијала овог дела нашег региона. Током разговора са словеначком делегацијом, речено је да ће Церјанска пећина бити

е-Билтен: Број 8 - Август 2009. најважнији пројекат којим ће Ниш са колегама из Словеније конкурисати код фондова ЕУ. Том приликом објашњено је да ће Ниш бити у прилици да конкурише за средства из ЕУ уколико аплицира заједно са партнерима из ЕУ, зато што је један од услова за приступање европским фондовима, како је речено, да један партнер буде члан ЕУ.

ЛЕТО НА БАЗЕНИМА У ЧАИРУ Град Ниш, Црвени Крст Ниш и Спортски центар Чаир у склопу летњих активности организовали су летње игре на базену Чаир, као и реалистички приказ могућих повреда и незгода које се могу десити у реалном животу, па и на базену.

Обучени тим прве помоћи Црвеног Крста на лицу места је показао како се препознају и санирају повреде. Нишлијама и посетиоцима из суседних општина и градова, током лета, на располагању су три базена, од којих су два затворена и један, олимпијски, отворени са још два мала за наше најмлађе суграђане. Организатори летњих игара на базенима су представници Спортског центра Чаир и волонтери Црвеног Крста Ниш под покровитељством Града Ниша. Организацији летњих игара на базенима у Чаиру допринос је пружио и Дечји културно-образовни и рекреативни центар као и остале градске установе и организације које на афирмативни начин могу показати своје активности.

Свакога дана у току дневног и ноћног купања посетиоци су у прилици да своје рекреативне активности употпуне дружењем са аниматорима аеробика, модерног плеса или пливања. Организатори позивају своје суграђане и посетиоце из околних општина и градова да вреле летње дане проведу на базенима Спортског центра Чаир и да своје идеје о богатијим рекреативним и забавним садржајима поделе са организаторима. Очекује се да ће на купалишном комлексу у Чаиру, вредном милион евра, бити изграђен и базен за скокове у воду. Тако ће Ниш поред Београда бити једини центар који ће моћи самостално да организује спортска такмичења на води.

9

ПУТУЈЕМО У ЕВРОПУ Петнаесторо најбољих студената Универзитета у Нишу посетиће европске метрополе у оквиру пројекта ''Путујемо у Европу''. У жељи да најбољим нишким студентима омогући путовање у Европу, нова искуства, али и могућност усвајања европских вредности, Град Ниш је најбољим академцима обезбедио и финансијску помоћ од по 200 евра. Иако у градској каси посебно нису предвиђена средства за студијску посету Европи, Градоначелник и Градско веће обезбедили су новчана средства од донатора. Најбоље студенте Универзитета у Нишу финансијски ће подржати АИК банка у Нишу. Дугогодишња успешна сарадња са АИК банком резултурала је позитивним акцијама у корист грађана.

Финансијска помоћ за студијску посету Европи, још једна је потврда успешне пословне сарадње локалне самоуправе са привредним сектором, као и намере локалне власти да подржи и унапреди друштвено одговорно пословање. Пројекат "Путујемо у Европу" организује Европски покрет у Србији у сарадњи са Амбасадом Аустрије и СГ Београда. У току путовања, 200 најбољих студената из Србије упознаће културу, градове и становнике Европских земаља, институције и значај децентрализације државе.


АКТУЕЛНО

www.ni.rs

е-Билтен: Број 8 - Август 2009.

ОТВОРЕНА ТРЕЋА МЕЂУНАРОДНА ДЕЧИЈА КОЛОНИЈА ЦРТАНОГ ФИЛМА У Нишу је одржана Трећа међународна дечија колонија цртаног филма под називом ''Пантелеј 2009''.

40 учесника из Русије, Словеније, Бугарске и Србије недељу дана похађало је радионице о стварању филма. У оквиру седмодневне колоније, аниматори су упознали историју Ниша, а у Европској кући одржана је ретроспектива филмова.

Трећој међународној колонији цртаног филма присуствовао је Сесил Гонар, професионални француски аниматор и почасни гост овогодишње колоније, као и Миомир Раичевић, представник Међународног центра за филмове за децу и омладину који окупља аниматоре из 60 земаља света.

Професионални аниматори и представници Града, Миодраг Радовић, члан Градског већа и председник општине Пантелеј, Славиша Динић посебно су истакли значај ове манифестације која ће, како су нагласили, пружити могућност деци да покажу своју креативност и да се активно укључе у стварање филма.

Међународна дечија колонија цртаног филма одржава се под покровитељством општине Пантелеј. Организатори су Студио цртаног филма 98 у Нишу и Удружење грађана Анима.

10

САРАДЊА НИША И ОХРИДА Градоначелник Ниша Милош Симоновић сусрео се у Градској кући са градоначелником Охрида Александром Петреским. Градоначелници Ниша и Охрида разговарали су о могућностима сарадње два града у области туризма. Том приликом дефинисана је туристичка понуда Ниша и овог дела Србије која би била посебно занимљива туристима из суседне Македоније. Градоначелници Ниша и Охрида, Милош Симоновић и Александар Петрески разменили су искуства о сарадњи са европским фондовима.

Александар Петрески градоначелник Охрида Двојица колега разматрали су могућност да два града заједничким пројектима конкуришу код фондова ЕУ и сложили се да би се на тај начин знатно убрзао развој туризма у региону. Чврста сарадња у циљу унапређења и развоја туризма један је од предуслова за долазак инвеститора, закључили су Симоновић и Петрески. Иначе, градоначелник Охрида Александар Петрески боравио је у Нишу у оквиру посете традиционалној културној манифестацији Медијана фест која се одржава у парку Свети Сава.

e-Bilten 8, Avgust 2009  

Осми број електронског билтена Службе за послове градоначелника Града Ниша - Август 2009.