Page 1


VÄ L KOM M EN T I L L J B K A R L STA D O N L I N E ! Varmt välkommen till JB Karlstad Online! Det här är den första digitala versionen av vår populära webbtidning Insikt. Vår webbtidning startade för över fyra år sedan och på den har vi publicerat hundratals reportage, filmer och bildspel av våra ambitiösa elever vid John Bauergymnasiet i Karlstad. I denna tidning presenterar vi aktuella nyheter, framförallt med John Baueranknytning. Det kan röra sig om allt från internationella projekt till avslöjande lärarintervjuer. Jag hoppas att du får många av dina frågor om JB besvarade i vår tidning. Varför några av JBs lärare ser ovanligt läskiga ut väljer jag emellertid att inte uttala mig om... Missa inte våra webbtidningar: www.e-mag.nu www.tidningeninsikt.se På återseende! Erik Axelsson

2 

J B K A R L S TA D   O K T O B E R 2 0 11


Innehåll 4 TJEJKVÄLL! Tjejkvällen hösten 2011 i Karlstad var populärare än någonsin. Självklart hade vi reportrar på plats!

5

FLORISTUTSTÄLLNING

John Bauergymnasiets floristelever ställde ut bordsdekorationer med temat “Det dukade bordet” under Tjejkvällen. Vi rapporterar!

6-7

E-MAG

En presentation av JB Karlstads fantastiska EU-projekt som låter elever resa ut i Europa.

8-9

GYMNASIEFORUM

Den 5-6 oktober var det gymnasieforum i Karlstad. John Bauergymnasiet medverkade givetvis och i montern trängdes hundratals intresserade grundskoleelever.

10

GRUNDSKOLEELEVER PÅ BESÖK

Under vecka 43 fick John Bauergymnasiet besök av grundskoleelever. Deras höstbilder hittar du här!

11

LÄRARINTERVJU

Vi avslöjar allt om estetlärare Wiggos förkärlek för bombastiska framtidsepos.

12-13

KICK OFF PÅ BODA BORG

Läskiga skyltar och hårt arbete på Boda Borg.

14

JB KARLSTAD

En kort presentation av vårt arbetssätt och vilka gymnasieprogram vi erbjuder .

15-17

VÅRA MEDIEINRIKTADE STUDIEPROGRAM

En presentation av våra två medieinrikade studieprogram: ”Estet - Media och digitalt skapande” samt ”Samhäll - Media och journalistik” .

O K T O B E R 2 0 11   J B K A R L S TA D

3


K

LOCKAN ÄR INTE ens sju på kvällen men kvinnor i alla åldrar flockas redan på gatorna i Karlstad. Hela centrum är upplyst av lampor, glada färger och rosa ballonger och folk plockar gratisprover i alla stånden som står på rad på Drottninggatan. Det här kan bara betyda en sak, det är Tjejkväll i Karlstad! För fjärde gången i rad anordnar Karlstad succén “Tjejkväll”, en chans för alla butiker i Karlstads centrum att visa sina höstkollektioner och ge ut gratisprover på allt de har i sina butiker. Men det är inte bara butikerna som visas upp utan kvällen ger även en möjlighet för både kvinnor och män att ta sig ut, träffa folk och kanske hitta ett fynd eller två. – Det är en väldigt kul idé det här med Tjejkväll, tycker Joanna 16 år. Det ger alla en chans att få se vad som finns i butikerna och ger även butikerna en chans att glänsa.

Det var inte bara ute på stan som det festades, nej både i Duvanhuset och Mitt i City var det aktiviteter. Mitt i City bjöd på runwayshow, jeansnitning, män målade i silver, kvinnor i rosa peruker och godisutdelning. I Duvanhuset var det också en massa hålligång. Livemusik, god mat, gratisprover och mycket mer! De hade

Hela kvällen var lyckad och vädret var på tjejernas sida. Det var som en sensommarkväll, det märktes på värmen men också på alla människor som satt ute och vilade från allt omkring dem. – Ja, det är svårt att undgå att detta är mycket populärt, det är folk överallt, säger Berit Nilsson och hennes två väninnor. Det är andra gången de är här och det är lika kul som förra gången. “Ge oss

“Ge oss mer REA och vi kommer nästa gång också”, säger de och skrattar. “Och mer karlar!” bland annat en tävling kallad “Det dukade bordet”. På det bordet ingick porslin från Cervera, dukning av Feeling, mat från Melkers och blomarrangemang av några mycket duktiga floristelever på John Bauergymnasiet. Allt till ett pris av 10 000 kr.

lite mer REA och vi kommer nästa gång också” säger de och skrattar. “Och mer karlar!” Text: Moa Djärv Foto: Amanda Lennartsson

TILL VÄNSTER Tjejkvällsbilen parkerad utanför Mitt i City i Karlstad.

TILL HÖGER Vackra bordsdekorationer av floristelever vid John Bauergymnasier. 4 

J B K A R L S TA D   O K T O B E R 2 0 11


U

NDER TJE JKVÄLLEN I Karlstad den 29 september stod det fyra dukade bord på fyra utvalda platser i Duvanhuset. Dessa bord var med i en tävling som kallades “Det dukade bordet”. På borden ingick porslin från Cervera, dukning av Feeling, mat från Melkers och blomsterarrangemang av några mycket duktiga floristelever på John Bauergymnasiet. Hur fick då eleverna idéer till alla dessa blomarrangemang och hur kom de fram till resultatet?

– Vi fick några riktlinjer av affärerna, som att de ville ha naturtema och lite båtstil, säger en av John Bauereleverna som deltog i projektet. Därför gjorde vi blommorna i naturens färger. De gröna färgerna representerar såklart ängar och gräs, de blå blommorna vatten och himmel och barken träd.

en blomsterkorg, men de bestämde sig senare för att använda glaskrukor. Eleverna tycker det är fantastiskt roligt med Tjejkväll och inte minst den nya idén med Det dukade bordet. Nästa år hoppas de att de får göra nya blomsterarrangemang att ställa ut på Tjejkvällen!

Eleverna hade många idéer om vad de skulle göra och de var inte direkt enade. De skissade på flera olika Text: Moa Djärv former och färger och kom till slut Foto: Amanda Lennartsson fram till det resultat de ville ha. Men de har ändrat sig många gånger! Till exempel så skulle de egentligen ha

DET DUKADE BORDET

O K T O B E R 2 0 11   J B K A R L S TA D

5


6 

J B K A R L S TA D   O K T O B E R 2 0 11


I N T E R N AT I O N E L LT

J B K AR LSTAD L ANSE R A R E - MAG John Bauergymnasiets medieinriktade utbildningar har fått igenom ett EU-projekt som går ut på att driva en internationell webbtidning tillsammans med skolor runtom i Europa.

F

ÖR TVÅ ÅR sedan åkte medieprogrammets arbetslagsledare Erik Axelsson och skolans EU-ambassadör Wilfredo Vigorena till Jerez i södra Spanien för att knyta kontakter med en spansk skola. Under detta förberedande besök lades grunden för detta EU-projekt. Utöver den spanska skolan ingår också skolor från Italien, Tjeckien och Turkiet i projektet. SYFTE Projektet kallas E-Mag och innebär att de deltagande skolorna tillsammans utformar och driver en webbtidning som visar vad det innebär att leva i olika kulturer. Återkommande teman i tidningen är mat, konst, traditioner och sport. Projektet har flera viktiga syften, bland annat: • att elever och lärare ska få ett internationellt perspektiv i undervisningen • att främja kunskap om och förståelse mellan Europas kulturer • att stimulera till språkinlärning och språklig mångfald • att utveckla elevers färdigheter inom media.

Media har en viktig roll då det i första hand är elever på skolans medieinriktade program som kommer att delta i projektet. I webbtidningarna kommer det bland annat att publiceras texter, fotobildspel, filmer och animeringar. UPPLEVELSER Under de närmaste två åren kommer elever och lärare att resa till de skolor som deltar i projektet och lära sig mer om dessa kulturer på plats. Sammantaget rör det sig om fyra resor och omkring 4-10 elever kommer att följa med på respektive resa. – Tänk vilken fantastisk möjlighet för våra elever att lära sig mer om olika kulturer genom att besöka dessa länder och prata med tjejer och killar i samma ålder om hur man ser på livet, säger Wilfredo Vigorena. Text: Erik Axelsson

O K T O B E R 2 0 11   J B K A R L S TA D

7


SUCCÉ PÅ GYMNASIEFORUM Den 5-6 oktober ägde gymnasieforum rum i Tingvallahallarna i Karlstad. Intresserade grundskoleelever fick då bland annat veta mer om John Bauergymnasiets olika programinriktningar.

OVAN John Bauergymnasiet gjorde ett starkt intryck på mässan.

8 

J B K A R L S TA D   O K T O B E R 2 0 11


O

NSDAGEN DEN FEMTE oktober strax efter klockan åtta släpptes besökarna in till gymnasieforum i Tingvallahallarna i Karlstad. Här var Värmlands olika gymnasieskolor samlade i olika montrar för att visa upp sina utbildningar för omkring 1700 intresserade elever i årskurs 9.

i ordningsställas: från Estetprogrammets bildskärmar till Floristprogrammets blomsterarrangemang. John Bauergymnasiets tyngsta pjäs var en vit bardisk som hade transporterats ända från Jönköping. – Det krävdes fem personer för att baxa bardisken på plats, säger matematiklärare Eva Nilsek.

HEKTISKA DAGAR

På torsdagskvällen skulle allt utställningsmaterial monteras ner igen. Det som inte lärarna hann med lämnades åt skolans ledningsgrupp, som fick ställa in halva fredagens ledningsmöte för att få undan allt utställningsmaterial i tid.

John Bauergymnasiets personal hade två hektiska dagar. Flera hundra elever var nyfikna på skolans olika program. Men det var inte bara skolans lärare som deltog, utan flera av skolans elever var även med och representerade sina program. – Våra elever har gjort en fantastisk insats i år, säger fotolärare Robert Hammar. TYNGSTA PJÄSEN För lärarna på John Bauergymnasiet började förberedelserna redan på tisdagen. Det krävdes många bussturer för att transportera allt material. Sedan skulle allt

INSTÄLLT LEDNINGSMÖTE

Text: Erik Axelsson Foto: Amanda Lennartsson

NEDAN Jeffrey Lang, mässansvarig på JB Karlstad, ler glatt åt framgångarna under gymnasieforum.

O K T O B E R 2 0 11   J B K A R L S TA D

9


GRU N DS KO LEE L E V ER PÅ BESÖK Nyfikna grundskoleelever vill lära sig mer om JB!

U

NDER TISDAGEN OCH onsdagen vecka 43 har John Bauergymnasiet fått besök av massor av elever som har visat intresse för skolans olika gymnasieprogram. Skolans studie- och yrkesvägledare Viktoria Johannesson har fungerat som koordinator mellan de olika skolorna. – Intresset har till och med varit större i år än förra året, vilket känns väldigt roligt, säger hon. Från Ilandaskolan i Skåre kom de fyra unga tjejerna Julia Lövenhamn, Linn Johansson, Louise Claesson och Matilda Kronstrand på besök. Samtliga tjejer var nyfikna på skolans medieinriktade samhällsprogram. Först fick de en kort rundtur på skolan och möjlighet att lära sig mer om programmet. Sedan fick de delta på en fotolektion, där fotolärare Robert Hammar lät tjejerna gå ut och fota i fria former. Tjejerna valde att hylla hösten med några spontana hoppbilder! Text: Erik Axelsson Foto: Alexandra Ljunggren


LÄRARINTERVJU

EN HELT VANLIG HELG MED WIGGO? Har du någonsin funderat på vad din 38-åriga estetlärare ska göra till helgen? Vi har svaret!

W

IGGOS STORA PASSION för science fiction började någon gång i slutet av 80-talet, då han kom till Mjölby som 14-årig flykting från Chile. Till en början kände han sig ensam i det nya landet, så när han såg Steven Spielbergs ET på biografen i Mjölby kände han igen sig i rymdvarelsens alienation. Det var också under de första åren i Sverige som han såg Star Wars för första gången: – Jag såg de tre originalfilmerna i ett streck på VHS och sedan dess har jag varit fast, säger Wiggo. PASSION FÖR STAR WARS Wiggos intresse för Star Wars blev snabbt en passion som har påverkat honom mycket genom livet. Det var till exempel hjälteidealen i filmserien som fick honom att söka sig till försvaret: – Hade det inte varit för Star Wars hade jag nog inte börjat arbeta inom det militära, och då hade jag nog inte heller fortsatt min karriär som lärare. STAR WARS PÅ BLUE RAY Under hösten släpptes äntligen Blue Ray-utgåvan av Star Wars och till helgen har Wiggo samlat sina kompisar från förr för att se alla sex filmerna inklusive allt extramaterial. – Allt som allt rör det sig säkert om över 15 timmar speltid, men vi har laddat upp med whiskey och ostkaka, så det ska nog gå bra, skrattar Wiggo. Text och foto: Erik Axelsson

O K T O B E R 2 0 11   J B K A R L S TA D

11


K ICK O FF PÅ B O DA B OR G Tänk om man fick vara med på Fångarna på fortet på TV, få springa i tunnlar, leka med spindlar och gissa gåtor. Fast då måste man vara kändis…Vad gör man då? Man gör precis så som John Bauergymnasiets mediaelever i årskurs 1 fick göra på sin kickoff, åka till Boda Borg!

OVAN Förväntansfulla medieelever väntar på att få komma in på Boda Borg. 12 

J B K A R L S TA D   O K T O B E R 2 0 11


D

EN 24 OKTOBER en kall måndagsmorgon satte vi oss, skolans mediaettor, på en vit Väsebuss som skulle ta oss till Karlskoga, eller rättare sagt Boda Borg. Vi skulle äntligen få åka på vår efterlängtade kickoff.

En kickoff är något alla ettor på John Bauergymnasiet får uppleva. Det innebär att hela klassen får åka till ett ställe för att lära känna varandra och komma lite närmare som grupp. Detta brukar göras tidigt på terminen, bara någon vecka efter att skolan börjat, men på något vis fick vi aldrig chansen att åka någonstans. Detta resulterade i att vi fick åka nästan två månader efter skolstarten, men bättre sent än aldrig! Vad är då Boda Borg? Låt mig säga så här då. ”Ni ser tre olika skyltar här. Grön, röd och svart. Tro nu inte att den gröna är lättare än svart. Alla tre är lika svåra. För den gröna måste man vara väldigt smart och

snabbtänkt. Den röda är lite mer fysisk och den svarta är extremt fysiskt arbete men även psykiskt”. Fast Boda Borg är inte bara läskiga skyltar och hårt arbete, det ger även en chans för alla att ha kul, sätta sina tankar på sin yttersta spets, låta sina muskler arbeta, inte bara i armar och i huvud utan även skrattmusklerna riktigt rejält. Resultatet av resan då, vad blev det? Betyget blir ett solklart A. Även fast vi i klassen redan känt varandra ett tag och blivit som en enda stor familj gjorde denna resa oss gott. Vi hade det verkligen kul, och om jag fick bestämma åker vi gärna på en kick off till, när vi börjar tvåan! Text: Moa Djärv Foto: Linna Andersson

OVAN Till lunch bjöds det på tacobuffé. Efter en förmiddag full med lekar var de flesta ordentligt hungriga. O K T O B E R 2 0 11   J B K A R L S TA D

13


OM JB KARLSTAD I denna artikelserie får du lära dig mer om JB Karlstad, vilka vi är och vad vi står för. I blickfånget denna gång är våra två medieinriktade studieförberedande program.

P

Å JB JOBBAR vi på ett kreativt och inspirerande sätt. Du kan själv forma din utbildning genom individuellt val, eget gymnasiearbete och fördjupningsveckor så att du kan fokusera på vad du vill bli bra på. Vi hjälper dig att utvecklas och förbättra dina studieresultat. Du uppmuntras att tänka på nya sätt och att ta egna initiativ och din personliga mentor coachar dig under skoltiden. Du får också gå kursen entreprenörskap och du får en egen dator som arbetsverktyg. På JB får du jobba i projekt, nära verkligheten med större uppgifter och roliga uppdrag.

14 

J B K A R L S TA D   O K T O B E R 2 0 11

På JB i Karlstad erbjuder vi följande program: • Samhäll - Media och journalistik • Estet - Media och digitalt skapande • IT - Teknik och support • Teknik - IT och systemutveckling • Samhäll - Idrott och ledarskap • Idrott - Hälsa och ledarskap • Ekonomi - Entreprenörskap • Handel - Entreprenörskap • Florist


RE RP EO PR OT RA TG AE GS EE SR E IREI E

E s te t - M ed i a och d i gi t a lt s k ap ande Vill du jobba med ljud, bild och design? Vill du jobba med TV och radio? Vill du kanske resa jorden runt och f책nga den perfekta bilden som naturfotograf? Vill du bli riktigt duktig p책 att jobba med layout och animeringar? D책 ska du v채lja Estet - Media och digitalt skapande!


R E P O R TA G E S E R I E

P

Å ESTET - MEDIA OCH DIGITALT SKAPANDE pluggar du nära verkligheten och innehållet i alla kurser är färgat av ditt val mot media och digitalt skapande. Din arbetsdator är fylld med professionella program (såsom CS5.5) och du upptäcker olika digitala verktyg som används inom mediabranschen. Verktygen använder du i ämnen som Digitalt skapande och Estetisk kommunikation och även i högskoleförberedande kurser som Engelska och Samhällskunskap. Du skapar dig en tydlig bild av hur det är att jobba i mediebranschen genom studiebesök, praktik och spännande gästföreläsare. De projekt och uppgifter du jobbar med är kopplade till branschen. Genom detta skapar du värdefulla kontakter och fyller din egen portfolio med skarpa uppdrag som du senare kan söka både utbildningar och jobb med. Du får helt enkelt förbereda dig för framtiden.

16 

J B K A R L S TA D   O K T O B E R 2 0 11

År 1: Första året på programmet får du upptäcka olika

digitala verktyg som används inom mediebranschen. Dessa använder du i projekt och uppgifter i mediakurser som Digitalt skapande och Estetisk kommunikation men även i högskoleförberedande kurser som Engelska och Samhällskunskap.

År 2: Andra året fokuserar du på att utvecklas inom

det digitala skapandet utifrån de krav som ställs i branschen. Du börjar fylla din portfolio med skarpa uppdrag och väljer själv kurser i ditt individuella val. Då kan du antingen fördjupa dig i mediaämnen eller bredda dig för högskolan med exempelvis Moderna språk eller mer matematik.

År 3: Tredje året läser du fördjupningskurser inom till

exempel Medieproduktion och Svenska. Dessutom väljer du själv genom valbara kurser och gymnasiearbete vilken riktning din utbildning ska ta. Dina val kan hjälpa dig att uppnå en särskild behörighet för högskolan eller ge dig möjlighet att specialisera dig inom mediaområdet.


R E P O R TA G E S E R I E

Samhäll - Media och journalistik Drömmer du om att rapportera nyheter framför kameran i en TV-studio? Vill du göra karriär som journalist? Kanske rapportera om världshändelser eller politik? Då ska du välja Samhäll – Media och journalistik!

D

ET HÄR ÄR programmet för dig som vill få en spetsutbildning inom media och kommunikation, bli en god kommunikatör eller en skicklig skribent, men som samtidigt vill fördjupa dina studier och läsa vidare på universitet. På vårt program pluggar du nära verkligheten och innehållet i alla kurser färgas av journalistik. Du upptäcker mediabranschen, PR och journalistens roll i kurser som Journalistik, reklam och info. Du blir duktig på att kommunicera slagkraftiga budskap och lär dig knepen för att höras i mediebruset. Du skapar dig en bild av journalistik som ämne och yrkesområde genom studiebesök och möjlighet till praktik. Med utrustning på skolan som kameror, programvara (såsom CS5.5) och fotostudio får du chansen att prova på medieområdet och hitta din specialitet redan under skoltiden. Med projekt som är kopplade till branschen får du erfarenhet i hur jobbet går till och du lär dig att uttrycka budskap med text och bild. Du får helt enkelt förbereda dig för framtiden.

År 1: Under första året upptäcker du journalistens

roll och mediabranschen i kurser som Digitalt skapande och Fotografisk bild. Med uppdrag och projekt lär du dig att uttrycka budskap med text och bild i till exempel webbtidningar. Dessutom pluggar du flera högskoleförberedande kurser som Svenska och Moderna språk.

År 2: Andra året fortsätter du att utvecklas i rollen som

journalist med fokus på omvärlden och de verktyg som används i media. Med kurser som Medier, samhälle och kommunikation samt Medieproduktion fördjupar du dig i mediaområdet medan du i moderna språk och individuella val har möjlighet att bredda dig för universitet och högskola.

År 3: Tredje året läser du både breddande och fördju-

pande kurser inom bland annat Psykologi, Journalistik och Medieproduktion. Genom individuella val och gymnasiearbete formar du också din egen utbildning för att uppnå särskild behörighet för högskola eller en specialisering inom journalistik och media.

O K T O B E R 2 0 11   J B K A R L S TA D

17


JB Karlstad #1  

A JB College Karlstad Magazine Production.

JB Karlstad #1  

A JB College Karlstad Magazine Production.

Advertisement