Page 1

Evan Litvin Professional and Student Work


Contents Washington University in St. Louis

Great Bell at Christ Church

Wandering Without Wondering

Jersey City Social

Old Tom Foolery

Sukkah City St Louis

Wendy, MOMA PS1


Sumers Fitness Center, Washington University in St. Louis Competition through Design Development Bohlin Cywinski Jackson The Sumers Fitness Center is 60,000 Square Feet and includes a recreation gym, indoor track, three basketball courts, offices, locker rooms and various multipurpose spaces. I played a central role in the development of this project from the Competition all of the way to Design Development (current phase). As part of the competition proposal, I composed a 4 minute fly-through animation as well as a series of still renderings. Now in Design Development, I collaboratively built a full Revit model and am currently working to assemble drawings for an early GMP bid set.


General Notes

ROOM SCHEDULE - LEVEL C NAME Department

NUMBER

LEVEL C C01 LOUNGE C02 GENERAL SERVICES C03

SUPPORT

C03 C04

MULTI PURPOSE ROOM TOILET

C05

VENDING

C06

TOILET

11.1 C07

C07B C08

SEATING

C09

SPINNING

C07A

1

1.1

4 4.2

6.9 9

11

14.1

16

20

23

2425

26

27

28

AA

CC CC

FF

ELEV 2

E-2

LL

3402 SF

JUICE BAR

464 SF

551 SF

C03

C07B

CIRCULATION

326 SF

A02 A03

312 SF

A04

198 SF

6.9 9

11

14.1

A09

1168 SF

A10

1983 SF

C11

SPINNING

C09

3402 SF 20891 SF 20891 SF

UP

ELEV 2

UP

80 SF

E-2

TRACK STORAGE

TOILET 198 SF

12' - 0"

16' - 8"

Revisions No.

GD

Description

UNOCCUPIED

MECHANICAL

WOMEN'S REC LOCKER ROOM

1399 SF

1845 SF

ST-4

Revisions No.

A90

16' - 8"

3. User Support Facilities

16' - 8"

123 South Broad Street Suite 1370 Philadelphia, PA 19109 v: 215.790.5900 f: 215.790.5901

8' - 4" 8' - 4"

16' - 8"

VISTING LOCKER ROOM

VARISTY FOOTBALL/ BASEBALL LOCKER

1812 SF

3975 SF

A09

4. Building Support Facilities

A08

6. Training LIGHT WELL

SHELL SPACE

GK

16' - 8"

1 A3.00

16' - 8"

GM

GN 16' - 8"

STAIR 6

GN

ST-6

25' - 0"

G3

8' - 0"

G4 G5

25' - 0"

25' - 0"

G6

8' - 0"

50' - 0"

10' - 0"

G7 G8

G9

G10 G11

LEVEL C PROGRAM SCALE: 1/16" = 1'-0"

VARSITY WOMEN'S LOCKER ROOM

1094 SF

1098 SF

A10

FITNESS, RECREATION AND ATHLETIC CENTER

TRAINING SUITE

A06

4436 SF

A07

PROJECT ADDRESS

PRE-DESIGN

STAIR 6

ST-6

FLOOR PLAN LEVEL A 1/16" = 1'-0" MAY 10, 2013

G2

A1.02

Scale

13302

BCJ Project Number

1 A1.02

© 2013 Bohlin Cywinski Jackson

WASHINGTON UNIVERSITY IN ST. LOUIS VARSITY MEN'S SOCCER/XC LOCKER

FLOOR PLAN LEVEL C

Date

G12G13

Shell Space

PROJECT ADDRESS

Scale

16' - 0"

E-3

PRE-DESIGN

G1

5/15/2013 2:09:37 PM

25' - 0"

Core

ELEV 3

FITNESS, RECREATION AND ATHLETIC CENTER

GP

G2

123 South Broad Street Suite 1370 Philadelphia, PA 19109 v: 215.790.5900 f: 215.790.5901

7. Locker Rooms Circulation

WASHINGTON UNIVERSITY IN ST. LOUIS

GP

10' - 6"

1193 SF

© 2013 Bohlin Cywinski Jackson

GL

GM

A00

A99

6942 SF

GJ

E-3

Date

PROGRAM

GF

GH

ELEV 3

Description

3961 SF

ST-5

Core

Seal

A03

STAIR 5

2. Fitness Facilities

G1

1094 SF

A3.00

CORRIDOR

GE

Circulation

GL

UP

12' - 0"

1. Public / Building Support

GJ

1812 SF

3961 SF 6942 SF 80 SF 93 SF 70 SF 50 SF 779 SF 201 SF 250 SF 229 SF 38247 SF 38247 SF

Date STAIR 4

ST-5

3975 SF

2

ST-1

A05

PROGRAM

STAIR 5

1098 SF

UP

STAIR 1

GC

1983 SF

C07

1399 SF

UNOCCUPIED

326 SF

6519 SF

1191 SF

4436 SF

HH

UP

C06

INDOOR RUNNING TRACK

1845 SF

5937 SF

UP

330 SF

1612 SF

A02

UP UP

3 COURT GYM BELOW

1

1612 SF

Seal

GH

A3.00

MEN'S REC LOCKER ROOM

1191 SF

GB

GF

GK

MECHANICAL

2

LOUNGE

21

Area

1193 SF 5937 SF

KK

A3.00

C10

ST-4

C07A

GE

GG

SH-2

Circulation 4. Building Support Facilities MEN'S REC 3. User LOCKER ROOM Support Facilities WOMEN'S REC 3. User LOCKER ROOM Support Facilities MECHANICAL 4. Building Support Facilities MECHANICAL 4. Building Support Facilities TRAINING 6. Training SUITE 7. Locker VARSITY Rooms WOMEN'S LOCKER ROOM 7. Locker VARISTY Rooms FOOTBALL/ BASEBALL LOCKER VISTING 7. Locker LOCKER ROOM Rooms VARSITY MEN'S 7. Locker Rooms SOCCER/XC LOCKER CORRIDOR Circulation SHELL SPACE Shell Space ELEV 2 Core ELEV 2 Core ELEV 3 Core SHAFT 2 Core STAIR 1 Circulation STAIR 4 Core STAIR 5 Core STAIR 6 Core

A01

FITNESS STAIR 4

FF

SHAFT 2

UP

A04

140 SF

C01

1168 SF

ROOM SCHEDULE - LEVEL A NAME Department

MECHANICAL VAULT

C12

GD

A90 A99 E-2 E-2 E-3 SH-2 ST-1 ST-4 ST-5 ST-6

1070 SF 140 SF

C05

1070 SF

28

A08

E-2

LL

CONTROL DESK DN

27

1036 SF

312 SF

DN

26

551 SF

BRIDGE

30' - 2 1/2"

C03

2567 SF

GC

2425

A07

GA MULTI PURPOSE ROOM

23

A06

VENDING

GB

20

UP

201 SF

DN

16

A05

6519 SF

ELEV 2

C04

C02

622 SF

GA

C90

2. Fitness Facilities 1. Public / Building Support 1. Public / Building Support 2. Fitness Facilities 2. Fitness Facilities Circulation 1. Public / Building Support Circulation

JJ

TOILET

GENERAL SERVICES

BRIDGE CONTROL DESK

201 SF

2567 SF

GG

C90

C08

1036 SF

SUPPORT

KK

CIRCULATION

SEATING

FITNESS

C11 C12

1. Public / Building Support 1. Public / Building Support 1. Public / Building 4.2 Support 2. Fitness Facilities

NUMBER

LEVEL A A00 LIGHT WELL A01 MECHANICAL VAULT

464 SF

12' - 0"

HH

JJ

C10

330 SF 622 SF

16

GG

GG

4

INDOOR RUNNING TRACK TRACK STORAGE JUICE BAR

General Notes

Area

Circulation 1. Public / Building Support 2. Fitness Facilities 2. Fitness Facilities

G3

G4 G5

G6

G7 G8

G9

G10 G11

1/16" = 1'-0" MAY 10, 2013

Date

G12 G13

BCJ Project Number

1 A1.00

LEVEL A FLOOR PLAN SCALE: 1/16" = 1'-0"

A1.00

13302


The Great Bell at Christ Church Competition, August, 2013 Bohlin Cywinski Jackson After discovering the RFQ for this project, I presented it to the firm principals and received permission to pursue the project. Based on our RFQ submission we received a stipend from the client and were chosen to participate in a competition with two other firms. I worked first hand with consultants at CVM Engineers, CVM Construction and George Young Rigging to develop our preposal. I prepared the entirety of the presentation, which was delivered at the Center for Architecture at a public reception.


Wandering Without Wondering Arch602. Instructor: Rachely Rotem People born with a directional or orientational disability experience anxiety, helplessness and utter frustration on a daily basis as this disability hinders their movement through space everywhere they travel. This arts center located on the Bowery in New York City allows users, disabled or not, to intuitively navigate through the building using sense stimuli given off by various programs as a navigational device. This project was published in Rice University’s “Plat Journal.”


DP

DP

DP

A

B

C

studios

offices

library performance

gallery

gallery

performance

studios

library library

library

gallery gallery

offices classroom

studios classroom studios

lobby studios

classroom

lobby studios

performance sight, sound, stillness

library quiet, passage, rest

galleryperformance sight, movement, passage sight, sound, stillness

gallery library sight, quiet, movement, passage, restpassage

lobby movement, entrance gallery sight,social, movement, passage

lobby movement, social, entrance

studios sight, work gallery stillness, sight, movement, passage studios stillness, sight, work

classroom

library quiet, passage, rest offices sight, library quiet,work, passage, rest

classrooms stillness, sight, work offices work, sight, classrooms stillness, sight, work

Cognitive Mapping

Someone with normal navigational abilities can generate multiple routes through an environmentment using cognitive mapping (A), whereas someone with abnormal navigational abilities lacks the ability to intuit multiple routes and often relies strictly on memory and the use of decision points (B).

The Derive

(C) One travels through the city allowing the sights, sounds, and smells of the urban environment to guide their path. This project seeks to capture this experience in a vertical, interior landscape environment.


IKEA!

The Ikea model for navigating retail environments heavily relies on a sensory based derive (A). What begins as a defined sequential path inverts to become open drift space and then condenses back into a path once again (B).

*

Defined Sequential Path

Hill & Valley

(C) Topographical floorplates allow for unlimited overlap of programmatic spaces, encouraging a free derive between spaces without the use of walls.

Drift Space (staged rooms and products) Leading Sight Lines

Sensory Interaction Matrix

A

(D) In order to control the movement of various sense stimulii including smell, sound, and sight, we developed a sectional matrix to use as a guide for how to strategically manipulate the building’s section.

B

Program 2

Program 1

Program 3

C

Sound

Smell

Sight

Multi-Directional

Multi-Directional

Enhanced/Connected

Directional

Containment

Multi-Directional

Containment

Generalized

Directed/Blocked

E


!

sense is experienced again as void arrives at its destination

user is allowed to pass through void and the sense within is revealed

unclear mass invades an adjacent programmed space

?

user has first hand experience of a specific sense in the building

A

Event Space

Sound

Sound generated in the theater is carried up to the roof-top event space as well as down to the library to create auditory connections throughout the building.

Theater

Library

Sight

From each point between these three programs, one can view and walk between all of the adjacencies. The void spans multiple levels creating site lines and access.

Classrooms

Administration Exhibition

Scent

Scent from the cafe connects the entrance to the upper level exhibition and punctures through studio spaces, exposing the public to arts programming.

Studios Studios

Cafe B


Flooring terrazzo flooring wood decking steel structure

Inner Shell perforated cor-ten steel 8’ wide panels 1/4” thickness

Structure structural steel ribbing 2” x 6” dimension

Glass three dimensionally formed acid-etched glass shell

Exploded Void Section (C) Elevations (D)

D

B

C


A Ground Floor Plan (A) East / West Section (B) North / South Section (C)


B

C


Jersey City Social Arch701. Instructor: Matthias Hollwich This project seeks to reinvigorate Jersey City, New Jersey by taking the best housing typologies of Manhattan and vertically stacking them on a site directly adjacent to the Journal Square PATH Station with the goal of better connecting Jersey City to Manhattan. The building utilizes the perimeter block typology to create a central community space for residents. Using only 5 unique plan arrangements and a facade system made up of 6 unique screen printed glass panels, regularity and developer efficiencies drive the aesthetic of this building.


JERSEY CITY SOCIAL

HARLEM HARLEM MORNINGMORNINGSIDE SIDE HEIGHTS HEIGHTS

WALK-UP

UPPER

EAST EAST SIDE HARLEM

UPPER EAST SIDE

PENTHOUSE UPPER WEST SIDE

MIDTOWN WEST

MID-RISE

MIDTOWN EAST

GARMENT MURRAY DISTRICT HILL

STUDIO

CHELSEA

GRAMERCY

GREENWICH VILLAGE

BROWNSTONE

SOHO

LOFT

STUY. TOWN

EAST VILLAGE LITTLE ITALY

LOWER EAST SIDE

TRIBECA CHINA TOWN FINANCIAL DISTRICT

HIGH-RISE

MANHATTAN LIVING

VIEWS TO NEW JERSEY

$$$

$$

$

VIEWS TO NYC

$$$ $$ $ RETAIL + AMENITY


Plaza Strategy

Site

Site Becomes Plinth

Street Level Retail

Roof Becomes Plaza

Plaza Divided to Maximize Commercial and Outdoor Public Space

Additional Store Frontage Vertically Linked by Topography

Form Strategy

Existing Journal Square Proposal Towers compete for views and sunlight

Mega Perimeter Block

Single Loaded Corridor Pushed to Site Perimeter

$$$ $$$

$$

$

Perimeter Block is Broken and Staggered Maximizes Sunlight

Maximizes Views

Double Loaded Corridors Added Where Views Are the Most Valuable


30’

5’

30’

Roof Deck

Penthouses

30’

5’

30’

Residences Double Loaded

Shared Garden

Residences Single Loaded

Retail Retail Whole Foods Market

Parking

PATH Train Access

A

Section (A) Plan Perspective (B)


12.00

12.00

12.00

Outermost boundary of the site borders on JFK Blvd and SIP Ave 12.00

12.00

12.00

36.00

12.00

12.00

12.00

12.00

12.00

12.00

36.00

12.00 12.00

36.00

12.00

12.00

12.00

12.00

Double-loaded corridors on higher floors increases square footage of valuable real estate

double

loaded

single

B

STUDIO

1 BEDROOM

2 BEDROOM

LOFT

BI-LEVEL

TOWNHOUSE

PENTHOUSE

432 SF

864 SF

1296 SF

2304 SF

2304 SF

3456 SF

4608 SF

Single-loaded corridors on lower floors allow efficient use of space for smaller apartment types

loaded

site bo

undary


Section Perspective


Jersey City Social: The Movie

Stills from 10 minute promotional movie detailing all aspects of the project. Full video can be viewed on YouTube.


Old Tom Foolery Booth Built: May, 2012. Budget: $7,000 Intended for events like the International Stationery Show and the International Gift Fair, both held at the Jacob Javits Center in New York City, this deployable trade show booth was designed to display the products of Old Tom Foolery, an internationally renowned, award winning stationary and greeting card company. The goal of the booth is to create a considerable brand presence at the shows at which they exhibit. The booth gives the illusion of a single unified mass but is in fact modular and can be easily assembled and configured based on constantly changing spatial limitations and product lines of the company. Fifty one modules were built in total, though this number can be increased in order to expand the size of the booth for future installations. The modules nest within each other and are easily packed for shipping onto four standard pallets.


Modular Design

This installation consists of seven unique module types that are completely interchangeable and can be configured based on changing product needs and spatial limitations of the client’s trade shows. The initial installation was designed for a “corner” configuration allowing traffic to enter through two sides. Since the initial installation, the booth has also been assembled in a “U” shape, open to traffic on one side. The variety of module types allow for various thicknesses so that it can function as both wall and shelf. There are also utilitarian modules that provide structure and storage with operable doors.

Materiality

Each module is faced with distressed straight grain cedar. The structure was built using ½ inch birch plywood. The top and bottom of each module is painted with a high gloss turquoise hue so that it stands out from the muted earth tones of the distressed cedar fascia. We worked with our contractor to develop a process of rapidly aging new wood. We used a mixture of steel wool aged in apple cider vinegar, which when applied to the wood, distresses it, adding a grey hue, which the client requested.

High-Gloss Turquoise Painted Surface 1/2” Birch Plywood Distressed Cedar Fascia


Assembly

Each module has holes that line up to accommodate multiple configurations. The attachment detail employs a simple bolt and wingnut design. This allows for assembly without the use of power tools.

Bolt Washer Module A Plywood

Washer Wingnut

Fascia

Module B


Custom Signage

Custom signage was an additional aspect of this project. Made from double layered lasercut acrylic, the top layer is white and the bottom layer is clear. This gives the illusion that the letters are floating.


Sukkah City St. Louis Competition Winner, Built: October, 2011 This interpretation of the traditional Sukkah typology stems from the temporal nature of the holiday itself. The form starts flat on the ground and arcs upward culminating in a sharp peak of interwoven rope and natural vegetation framing the sky as a focal point for the sukkah’s inhabitants. Using materials entirely from the earth, including nautical fiber rope and poplar wood, this sukkah is easily constructed from a simple kit of parts in a participatory way.


Sky SKY

Earth Earth

Earth Sky Connection

The sukkah emphasizes the connection between the earth and the sky by pointing towards both domains.


14’ - 6”

Structural Material

The structural frame consists of 4” x 4” Poplar wooden members.

Cladding Material

The enclosure is made up of 1” diameter natural fiber nautical rope. The rope holds the structure in tension and serves to create a moire effect on the surface of the sukkah.

,

Interior 19’ - 0”

i-

Str The

The space is enclosed and intimate, yet left open for small groups of people to gather within and celebrate Sukkot. The ethereal light qualities within the space are generated by the dual-layered, gently undulating skin, which sways with the wind and causes the shadows within to change throughout the day.

Extended Threshold

Creates a transitional space that allows one to acclimate between the exterior and the serendipity of the intimate interior space within the sukkah.

Facade System

System members are routed WoodenFacade structural Wooden structural membersinare routed The to hold ropewill facade to hold rope facade system place. rope then system in place. The rope will then be fixed into place using nails. be fixed into place using nails.

Joinery

StructuralJoinery frame employs reinforced miter and butt-joints. Structural frame employs reinforced miter and butt-joints.

Foundation

The sukkah will be held in place using U-shaped rebars driven into the earth.

Foundation The sukkah will be held in place using U-shaped rebars driven into the ground.


Earth Sky Connection Section Drawing (A) 360 Degree Elevations (B)

A

5

6 1 4

1 2 5

2 3

4 3

6

B


Wendy, Moma PS1 Built: May 2012 As part of the HWKN design team for Wendy, the 2012 MOMA PS1 winning entry, my core responsibility was the execution of the final presentation model. In order to replicate the design of the scaffolding system, I soldered a complex metal frame in which the fabric structure was set.


Model Photo’s


Evan Litvin Architecture Portfolio  

Professional and Student Work, 2014

Advertisement