Page 1

e-fresco Το φρέσκο περιοδικό της Χίου (κυκλοφορεί μόνο ψηφιακή έκδοση)

υ ο τ ι γ ή ν υ κ υ ο Τ ο ν • μέ μ υ κρ ού ρ υ α σ η θ

• Ο Στέλιος Μπούρας

Φεβρουάριος 2013 www.e-fresco.gr

• Επ ίθεσ στην η κρίσ η

στο fresco


2 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ Πικρές και… γλυκές αλήθειες

Αντιθέτως όμως, η κοινωνία φάνηκε να δίνει την απάντησή της. Γιατί απλούστατα… μαζί δεν τα φάγαμε, κι αν ευθύνεται κάποιος για τη σημερινή κατάντια της χώρας μας, δεν είναι οι πολίτες της, αλλά οι ταγοί της, αυτοί που μας κορόιδευαν κι εξακολουθούν να το κάνουν.

Μαζί δεν τα φάγαμε…

Τα αντανακλαστικά του Έλληνα είναι εντυπωσιακά. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο σημερινός συνταξιούχος βλέπει να χάνονται εν μία νυκτί οι κόποι μιας ζωής και το χειρότερο; Στεναχωριέται δικαίως, γιατί δεν μπορεί να παράσχει όσα παλιότερα στα εγγόνια του. Ταυτόχρονα κόσμος που είχε ξεγελαστεί απ’ το σύστημα και είχε πάρει δάνεια υπολογίζοντας σε «τόσα», βρέθηκε με… καθόλου και δεν ξέρει πού την κεφαλή κλίναι… Υπάρχει όμως και μια… γλυκιά αλήθεια. Αυτά τα εγγόνια, δε θα περάσουν «δύσκολα χρόνια» όπως λέγεται από αρκετούς. Γιατί τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Δε συνηθίζουν στα (πολλά) περιττά έξοδα, αλλά μαθαίνουν ότι όλα γίνονται με μέτρο, οι μετακινήσεις μας, η θέρμανση, τα δώρα κ.α.. Ζούνε σ’ ένα περιβάλλον όπου αξιοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο οι οικογενειακοί πόροι. Κάτι τέτοιο άλλωστε διδάσκεται και στο σχολείο, πώς να μη δημιουργούμε δηλαδή περισσότερα απορρίμματα και άρα πώς να τα αξιοποιούμε, ώστε να μην τα… πετάμε.

Τυχερή η σημερινή γενιά

Η γενιά μας, αφενός μεγάλωσε με το… «λεφτά υπάρχουν» κι όντας καλομαθημένοι, τώρα τα βλέπουμε δύσκολα, αφετέρου συνάντησε άλλες αναποδιές, που ελπίζουμε ότι δε θα συναντήσουν οι νεότερες γενιές. Από μικροί, για παράδειγμα, μας τόνιζαν να σπουδάσουμε γιατροί, δικηγόροι ή καθηγητές κι όταν μεγαλώσαμε ύστερα από πολύ διάβασμα, καταλήξαμε σερβιτόροι ή σουβλατζήδες και άλλοι στο ταμείο ανεργίας. Πιστεύουμε ότι τώρα τα όνειρα των παιδιών θα γίνουν πιο ρεαλιστικά, όσο κι αν αυτό δημιουργεί και μια δόση μελαγχολίας. Η κοινωνία πάντα έχει τις δομές και την αναγκαία αντίληψη, ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών.

Στο τεύχος αυτό εστιάζουμε όμως ειδικά στην καθημερινότητά μας κι εν γένει σ’ αυτό που περιγράφαμε παραπάνω, στον τρόπο ζωής των σημερινών παιδιών, στο περιβάλλον που μεγαλώνουν κι εκπαιδεύονται. Καθημερινά ο Έλληνας βρίσκει τρόπους για να μειώνει τα έξοδά του. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν. Υπήρξαν (και ακολουθούν) πολλές απολύσεις επίσης. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν όλα τα είδη κατανάλωσης, πρώτης ανάγκης και είδη πολυτελείας. Οι αυξήσεις φαινόταν τόσο τσουχτερές, μπροστά στα λιγότερα χρήματα που παίρνουμε όλοι, που θα έλεγε κανείς με μια πρώτη εκτίμηση, ότι θα βγούμε όλοι στο… δρόμο. Αντιθέτως όμως, η κοινωνία φάνηκε να δίνει την απάντησή της. Γιατί απλούστατα… μαζί δεν τα φάγαμε, κι αν ευθύνεται κάποιος για τη σημερινή κατάντια της χώρας μας, δεν είναι οι πολίτες της, αλλά οι ταγοί της, αυτοί που μας κορόιδευαν κι εξακολουθούν να το κάνουν.

Επίθεση στους προδότες…

Τόσο από τις απαντήσεις των αναγνωστών όσο κι απ’ το θέμα όπου περιγράφεται αναλυτικά «η απάντηση» του καταναλωτή στις αυξήσεις των αγαθών πρώτης ανάγκης ή και πολυτέλειας, διαφαίνεται καθαρά ότι οι πολίτες κάνουν επίθεση στην πολιτεία. Γιατί έχουμε ξεπεράσει πλέον το στάδιο κατά το οποίο κάναμε οικονομία για να «τη βγάλουμε». Πλέον κάνουμε οικονομία και σε πράγματα που δεν έχουμε τόσο πρόβλημα, απλούστατα και μόνο για να μην «τους τα χώνουμε». Θα μπορούσαμε να κυκλοφορούμε και με πιο ακριβό ή μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητο, ή και να βάζαμε έναν τόνο πετρέλαιο, αλλά δεν το κάνουμε για να μην τους περάσει. Για να μην πέσουμε θύματα του εκβιασμού τους. Γιατί μπορούμε και χωρίς αυτούς. Άλλωστε χωρίς εκείνους πορευτήκαμε τόσα χρόνια. Καλή ανάγνωση!

Άγγελος Π. Μελέκος

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 3


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 16. Κυριάκος Φρεζούλης Ο πρόεδρος του ΜΕΟΘ, μας μιλάει για το "Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού", το έθιμο που δίνει την εκπαιδευτική διάσταση της "Μόστρας".

ΘΕΜΑ 10. Επίθεση στην κρίση Οι καταναλωτές "απαντούν" στις αυξήσεις, βάζοντας "χι" σε είδη πρώτης ανάγκης.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ 24. ΠΟΛΟ Η σημαντική νίκη του ΝΟΧ επί του ΠΑΟΚ, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στο Κολυμβητήριο Χίου.

πρόσωπο 20. Ο ροκ D.J. Στέλιος Μπούρας μιλάει στο e-fresco. 4 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

fresco Επιμελητής ψηφιακής έκδοσης site director: Γεώργιος Σωτ. Μελέκος Αρχισυντάκτης: Άγγελος Μελέκος Art Director - Φιλολογική επιμέλεια: Μαριάννα Μενή Διεύθυνση Marketing: John Τσούρλος Δημόσιες Σχέσεις: Μαλώσαμε Ηλεκτρονική Επεξεργασία: e-fresco Νομικός Σύμβουλος: Απολύθηκε Copyright: 2010, Ψηφιακό. περιοδικό Fresco www.e-fresco.gr efresco@gmail.com Tel: 22710 24080 - Κιν.: 6947 526664 facebook: Fresco Chios e-Magazine

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ 30. Ο λόγος στους αναγνώστες (επιτραπέζια παιχνίδια) 32. Η βιτρίνα του e-fresco 37. Gadgets για όλους 38. Chios By Night 54. Good Old Days (παλιές φωτογραφίες) 64. Fresco Fun (Αρκάς, ανέκδοτα, χιούμορ) 70. Retro Pages (Pin-Up - Παλιά διαφήμιση) 72. Hot Links (sites που ξεχωρίσαμε) 74. Ιστορικό Λεύκωμα - Γεγονότα του 1978 76. Καλά Νέα ("πράσινα" και άλλα... καλά)


Για να μη χάσετε ό,τι πολυτιμότερο έχετε:

Τα μάτια σας

14

(Φεβρουαρίου)

Απλωταριάς 9 - Χίος - Τηλ.: 22710 42481 e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 5


Οι απολίτιστες σελίδες του

fresco

Δρόμοι για trial...

Σ

τη Χίο η κακή οδοποιία δεν περιορίζεται στις λακκούβες, αλλά και στα... εξογκώματα. Τα παραδείγματα πολλά με κυριότερο τον ανώμαλο δρόμο της Βερίττη, ο οποίος μέχρι να φτιαχτεί (κάποτε...) μπορούμε εμείς να δοκιμάζουμε τα νεύρα και τα οχήματά μας σε καθημερινή βάση. Παράλληλα όμως απ' την οδό Βερίττη, στην Ευρετή, ο συνοικιακός δρόμος μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνος. Ένα κομμάτι τσιμέντου ξεχασμένο στην άκρη του δρόμου, περίσσευμα από τα πρόσφατα έργα, τα οποία δεν τελειώνουν... ποτέ. Το δυστύχημα είναι ότι δεν είναι το μοναδικό σημείο στο νησί, όπου μπορεί να σκοτωθεί τη νύχτα αναβάτης μηχανακιού ή πεζός...

Δ

Καταπιεσμένες... ελευθερίες

εν τους φτάνει που καπελώνουν πινακίδες ΑΜΕΑ, σήματα της τροχαίας, καθρέφτες κυκλοφορίας κ.α. θέλησαν να βάλουν την πινελιά τους και σε πινακίδες επαγγελματιών. Νόμιμες ή παράνομες, οι τελευταίοι "ταγοί" που θα κληθούν να τις χαρακτηρίσουν, είναι οι ελεύθεροι... καταπιεσμένοι "Πικασσό", οι οποίοι αν είχαν λίγη αίσθηση της τέχνης και της ελεύθερης κουλτούρας που αντιπροσωπεύει το σπρέι, δε θα μουτζούρωναν πινακίδες. Θα μας έγραφαν τα μηνύματά τους και τις ζωγραφιές τους στους τόσους άθλιους τοίχους της πόλης, οι οποίοι προσφέρονται γι' αυτό το σκοπό. Κάπου όμως πρέπει να ξεσπάσει μια παιδεία καλλιεργημένη από καριερίστες και γκομενιάρηδες... γονείς.

Απορίες της στήλης Υπάρχουν πολλές απολίτιστες εικόνες στην πόλη μας, άλλες συνηθισμένες κι άλλες... παρανοϊκές, όπως αυτή στα δεξιά μας. Αναρωτιέται κανείς, πώς είναι δυνατόν να είναι μαζεμένα τόσα πλαστικά μπουκάλια μέσα σ' ενα μικρό περιφραγμένο οικόπεδο. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, θα προσέξει δε ότι πρόκειται μόνο για πλαστικά μπουκάλια κι όχι για κάθε λογής σκουπίδια, όπως συμβαίνει δυστυχώς αλλού. Έτσι, αυτή είναι η πρώτη απορία, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα μπουκάλια και μόνο... μπουκάλια, ενώ η δεύτερη απορία είναι πώς είναι δυνατόν στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κων/νου Μονομάχου στο Φραγκομαχαλά κανείς απ' τους αιραιτούς και μη να να μη... συγκινείται. 8 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


Αφιππεύσατε... αρμ

Στον εικοστό πρώτο αιώνα, εν έτει 2013, ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να υπερηφανεύεται ακόμη που μπορεί να τηρεί με στρατιωτική πειθαρχία το πρωτόκολλο του 1912. Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον υπήρχαν έγγραφα όπου κατέγραφαν τους ίππους, όχι των οχημάτων τους, αλλά των... αλόγων, όταν εκείνες τις εποχές προγραμμάτιζαν και το σανό τους για τη μεταφορά υλικού και προσωπικού. Δεν μπορεί φυσικά να ευθύνεται ο εκάστοτε ταξίαρχος γι' αυτή την εικόνα, αντιθέτως μπορεί να καυχιέται ότι κάνει άριστα τη δουλειά του. Η πολιτεία όμως θα μπορούσε να παρέμβει ώστε ένα στρατρόπεδο στο κέντρο της πόλης να μη θυμίζει... στρατόπεδο συγκέντρωσης. Έτσι κι αλλιώς οι φαντάροι, αν θελήσουν, το σκάνε, ασχέτως του ότι δεν το κάνουν λόγω... ευσυνειδησίας.

Το βραβείο του μήνα!

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 9


ΘΕΜΑ

Αυξήσεις το κράτος; Μειώσεις και εναλλακτικές μορφές κατανάλωσης εμείς

Ε

ίναι πλέον φανερό όσο ποτέ άλλοτε, ότι τα τελευταία χρόνια, αυτά τα λεγόμενα… χρόνια της κρίσης που διανύουμε, το κράτος έχει ληστρική διάθεση απέναντι στους πολίτες του. Πάνε οι καλές εποχές κατά τις οποίες μιλούσαμε απλώς για… φορομπηχτική πολιτική ή για το ότι δε γίνονται… αυξήσεις στις συντάξεις ή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Και δε φτάνει φυσικά το γεγονός ότι κάθε τόσο πέφτουν μειώσεις συντάξεων και μισθών, αλλά για πρώτη φορά στη νεότερη

10 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

ιστορία εκτός του ότι καταργούνται και σκεπάζονται ολοένα τα εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν ύστερα από αγώνες και αίμα, μπαίνουν αβάστακτες αυξήσεις σε όλων των ειδών τα προϊόντα. Ακόμη και τα πρώτης ανάγκης, όπως το πετρέλαιο. Τι κάνουν οι πολίτες απέναντι σ’ αυτό το κράτος που μας δίνει λιγότερα και νομοθετεί καθημερινά ώστε να μας «κλέβει» περισσότερα; Επιτίθεται. Όχι με όπλα και λοστούς σπάζοντας αμάξια στην Πανεπιστημίου, αλλά με τις επιλογές του.


Τέλη στα… αυτοκίνητα εσείς; Τέλος τα… αυτοκίνητα εμείς

Η

F

αρχή έγινε με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Ένας φόρος που αρχικά μας «ξίνισε», αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς, τρία αυτοκίνητα και μάλιστα μεγάλου κυβισμού σε πολλά νοικοκυριά ήταν υπερβολή, δύο πολυτέλεια, ένα… ανάγκη. Οι πιο πολλοί πολίτες ανήκαμε, μάλλον όχι πλέον, στη δεύτερη κατηγορία. Είχαμε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, για τα οποία αν το ένα ήταν υψηλού κυβισμού και το δεύτερο χαμηλού, πληρώναμε ας πούμε το ποσό των… 350 ευρώ σε τέλη κυκλοφορίας. Κι ήρθαν έτσι τα πράγματα, ώσπου κληθήκαμε άλλοι να πληρώσουμε 600 κι άλλοι… 1300 ευρώ για τα ίδια αυτοκίνητα. Τα αποτελέσματα όμως υπήρξαν εντελώς αποθαρρυντικά, για τα ταμεία του κράτους. Ο Έλληνας

A

μπορεί να είναι μαλάκας, αλλά δε θέλει να του το λες κατάμουτρα. Αν του το πεις, θα σε πει μπινέ, προδότη και ξεφωνημένη αδερφή που κάνεις βίζιτες και πιάτσα στην πλατεία Κουμουνδούρου. Κάπως έτσι απάντησε ο πολίτης στο κράτος. Αύξηση τελών εσείς; Κατάθεση πινακίδων εμείς. Άλλοι την πάλεψαν με

γυρίστε σελίδα

T A N S

Y

Μπιλιάρδο, Internet, Games Λεωφόρος Αιγαίου 60 Τηλ.: 22710 81565

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 11


Κακά τα ψέματα: Από τότε που η βενζίνη πήγε στα ύψη, εκτός του ότι περιορίσαμε τις περιττές διαδρομές, αρχίζοντας να μπαίνουμε... περισσότεροι σε ένα αυτοκίνητο κι όχι ο καθένας με το δικό του, μάθαμε να... οδηγούμε, καθώς κόψαμε τις... σπάταλες γκαζιές.

ένα αυτοκίνητο, άλλοι το κατήργησαν τελείως, άλλοι παρέμειναν στα δύο και πάντως με πολύ λιγότερα κυβικά και φυσικά εξαφανίστηκε το φαινόμενο… τρία αυτοκίνητα το νοικοκυριό.

Αύξηση στα καύσιμα εσείς; Κομμένα τα σπινιαρίσματα… εμείς

Η

συνέχεια υπήρξε με απάντηση της κυβέρνησης. «Ρε ‘σεις, το πράμα δεν πάει καλά;», είπαν στα παχιά γραφεία συνεδριάσεων, πίνοντας 18άρι ουίσκι. «Τους βάλαμε φόρους στα τέλη κυκλοφορίας να ‘κονομήσουμε κι αυτοί μας έδωσαν πινακίδες, υπολογίζαμε σε τόσα και πήραμε τόσα…». Τα τρία τους… δηλαδή. «Βάρα τους την μπεζίνα», είπε κάποιος εγκέφαλος και δε θέλει πολύ να πει κάτι οποιοσδήποτε κυβερνητικός εγκέφαλος, την επόμενη μέρα είναι νόμος, σα να μιλάει η γυναίκα στο σπίτι, ένα πράγμα… Κομμένες οι σπινιαρισιές και πολλά – πολλά προσπεράσματα: Σε λίγους μήνες, οι Έλληνες οδηγοί άρχισαν να μαθαίνουν τι ρόλο βαράει αυτός ο ρημαδοδείκτης που γράφει economy fuel. Και φυσικά όταν κι όποτε οδηγεί, γιατί πλέον περιορίστηκαν και οι διαδρομές. 12 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

Αύξηση στα τσιγάρα εσείς; Στριφτό εμείς…

Δ

εν την παλεύουμε με τα τέλη, σκέφτηκαν στα κυβερνητικά επιτελεία και την ώρα που άναβε τσιγάρο ένας άλλος εγκέφαλος, του ήρθε η φαεινή ιδέα: «Ρε ‘σεις, θέλετε να κάνουμε το γερό κονόμι; Να βάλουμε φόρο στα τσιγάρο, ταυτόχρονα θα το απαγορεύσουμε κιόλας πετυχαίνοντας δύο τινά: πρώτον θα γλύψουμε τον πισινό της Ε.Ε. για να τα έχουμε καλά με τους εταίρους (όχι εταίρες…) και η απαγόρευση θα δημιουργήσει σύνδρομο στέρησης στα χαρμάνια, για να ψωνίζουν πιο πολλά ακριβά τσιγάρα. Δεύτερη και τρίτη χυλόπιτα κι από ‘δω. Απ’ τη μία κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση να γιγαντώσει τη Nobacco, μια ελληνική εταιρεία ηλεκτρονικού τσιγάρου της οποίας όμοια δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο (ούτε στην Αμερική) κι απ’ την άλλη έμαθε πολύς κόσμος να το… στρίβει με το μάγκα! (με το μάγκα το ‘στριψες, από το λαϊκό άσμα «Πίνω και μεθώ»). Τουτέστιν, οι κούτες τα τσιγάρα μειώθηκαν και αυξήθηκε ο καπνός. Με τον οποίον όμως οι καπνιστές την περνούσαν τρεις και τέσσερεις ημέρες, όταν με τα συμβατικά τσιγάρα πετούσαν (γιατί τα πιο πολλά τα πετάμε…) ένα με δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα (ο μέσος καπνιστής).


Αύξηση στο πετρέλαιο εσείς; Ξυλόσομπα εμείς…

Π

ριν πάμε στα χειρότερα του καπνού όμως, υπήρξε κι άλλη βιόλα. Δεν αναφερόμαστε εδώ στα επιμέρους «χαράτσια» για την ιδιοκτησία και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή στις πολλές άλλες αυξήσεις. Μιλάμε για τις μεγάλες «κέντες» του κράτους, αυτές που θίγουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών,

ανεξαρτήτως συνταξιούχων ή μη, εχόντων ή μη… κατεχόντων. «Ρε μάγκες, όμορφα και ζεστά δεν την απλώνουμε την αρίδα μας εδώ χάμω; Πόσους τόνους πετρέλαιο πληρώνουμε την εβδομάδα για να θερμαίνεται η Βούλα; (η Βουλή). Αναλογιστείτε πόσους τόνους θα χρειαστούν τα νοικοκυριά το χειμώνα που μας έρχεται. Δεν μπορεί, θα ψοφήσουν του κρύου και για να ζεστάνουνε το κοκαλάκι τους θα φουλάρουν τα ντεπόζιτα»… Εσύ είσαι; Επίθεση κι εκεί ο καταναλωτής. Εκτός του ότι ο κόσμος στράφηκε στις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, (πέλετ, υγραέριο, τζάκια, ξύλα, αερόθερμα ή έστω σόμπες), αρκετός κόσμος απλώς φόρεσε τα ρούχα της ντουλάπας του μες ‘το σπίτι, ή έστω μαγείρευε όλη μέρα για να είναι κοντά στο μάτι της κουζίνας και να μη κρυώνει. Πετρέλαιο όμως δεν… έβαλε. Τουτέστιν, πάει και το κονόμι του πετρελαίου…

Φορολογία και στο στριφτό; Χύμα εμείς…

Ρ

ε ‘σεις, να φορολογήσουμε το χασίσι;», είπε ο «ξανθός» έξυπνος της παρέας, αλλά τον πλακώσανε στα φάσκελα, γιατί «το χόρτο απαγορεύεται ρε, θα πρέπει πρώτα να το επιτρέψουμε και ποιος ακούει

Τώρα σε νέο διώροφο μεγάλο κατάστημα για τον άντρα & τη γυναίκα

Βενιζέλου 91 - Τηλ.: 22710 22687 e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 13


Εκτός απ' την άνοδο του χύμα χωραφίσιου καπνού, ανέβηκαν οι πωλήσεις και σε volume tobacco. Καπνούς του εμπορίου που προορίζονται για χειροποίητα τσιγάρα, τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα εργοστασιακά, είναι νόμιμα και δε ζηλεύουν τίποτα απ' τα έτοιμα. Στη Χίο κυκλοφορεί ο καπνός L&M σε συσκευασία κουτιού 33gr, κοστίζει 6 ευρώ και φτιάχνει κανείς έως και 60 τσιγάρα. Φίλτρα, χαρτιά και μηχανές βρίσκει κανείς εύκολα σε Ελληνικά tobacco store στο διαδίκτυο. Let's... skroutz it!

τον Αφτιά και τον Παπαδάκη στα πρωϊνάδικα…». «Θα φορολογήσουμε το στριφτό». «Μα πας καλά ωρέ; Ξανά φόρο στο τσιγάρο, θα μας πάρουν τα ντουμάνια;». Όχι, δε θα φορολογήσουμε όλα τα τσιγάρα, μόνο τα στριφτά». Χαρτί και καλαμάρι οι μάγκες της δημιουργικής λογιστικής και της φορομπηχτικής ελληνικής κουλτούρας του κλέβειν δια του… αρραβώνος, κατάφεραν να μειώσουν τον ελάχιστο φόρο και ν’ αυξήσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αν δεν καταλαβαίνετε δεν υποτιμάμε τη νοημοσύνη σας. Δεν καταλαβαίνουμε ούτε κι εμείς. Το βέβαιο είναι ότι κρινόμαστε εκ του… αποτελέσματος. Τουτέστιν με τη μία ή με την άλλη «μπινιά», το Ελλαδιστάν κατάφερε να φορολογήσει μόνο τους καπνούς και (άκουσον – άκουσον) τα φθηνά τσιγάρα, τύπου Leader, Άσσος άφιλτρο, Zante κ.α. Κι η απάντηση ήρθε κι εδώ άμεσα απ’ το διαδίκτυο: «Πωλείται βιολογικός καπνός χύμα για στριφτό. Τηλέφωνο: τάδε». Βέβαια έπαιξε κι εδώ απάτη, όχι τόσο απ’ τους παραγωγούς καπνού, όσο απ’ τους μεσάζοντες οι οποίοι αφενός τον πωλούν 30 ευρούλια το μισό κιλό, αντί 15 το κιλό που τον παίρνει κανείς απευθείας απ’ το χωράφι, αφετέρου τον διαθέτουν χωρίς οδηγίες χρήσης, με αποτέλεσμα πολλοί καπνιστές να τον πλήρωσαν πιο ακριβά απ’ του εμπορίου. Γιατί ο κάθε «χωραφίσιος» θέλει διαφορετική αντιμετώπιση. Άλλος θέλει ψυγείο, 14 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

άλλος πρέπει να μείνει λίγο ανοιχτός για να φύγει η υγρασία του κ.ο.κ. Σε γενικές γραμμές όμως έπαιξαν και παίζουν πολύ οι χύμα καπνοί, συν το γεγονός ότι αρκετοί ψωνίζουν μέσω διαδικτύου εργοστασιακούς καπνούς σε κουτιά των 100 γρ., οι οποίοι έρχονται στην πόρτα τους κατά πολύ φθηνότερα, με πληρωμένους φόρους και ταχυδρομικά έξοδα. Η ειρωνεία είναι ότι τα δημοφιλέστερα site για στριφτό καπνό είναι… γερμανικά.

Ποιος βγαίνει... χαμένος;

Ε

πιμέρους υπάρχουν πολλά ζητήματα όπου το κράτος θέλησε να βάλει το χέρι του βαθειά στην τσέπη μας. Στο δημοσίευμά μας, αναφέραμε ορισμένα χαρακτηριστικά. Ο σκοπός ήταν ν’ αποδείξουμε, τρόπον τινά, ότι τελικά το έξυπνο κράτος μας, αντί να εισπράττει περισσότερα, κατάφερε να μειώσει κι άλλο τα έσοδά του από τη φορολογία. Ελπίζουμε τα τζιμάνια που αποφασίζουν πώς θα μας τα πάρουν, να αναθεωρήσουν και να σκεφτούν πιο έξυπνα και λειτουργικά στο μέλλον. Αν και φοβόμαστε (γι’ αυτούς) ότι τότε θα είναι πολύ… αργά. Γιατί θα έχουμε συνηθίσει και θα έχουμε προσαρμοστεί σε άλλα δεδομένα.


Κάθε Σάββατο βράδυ Live με τους Δημήτρη Τζούμα και Λευτέρη Τομάζο Ανοιχτά & το μεσημέρι της Κυριακής!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Κυριάκος Φρεζούλης μιλάει για το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού

Η βιωματική διδασκαλία μέσω της Μόστρας των Θυμιανών

Ό

ταν ο Κυριάκος Φρεζούλης (πρόεδρος του ΜΕΟΘ) γύρω στο 2008 άρχισε να διαπιστώνει ότι ατονούσε η Μόστρα της Παρασκευής και οι νέοι δε γνώριζαν τις ιστορίες και τα ιστορικά γεγονότα του χωριού, αποφάσισε να περάσει μέσω ενός παιχνιδιού όλο το ιστορικό των Θυμιανών κι εν γένει του νησιού. Βασιζόμενος πάνω στο βιβλίο του δασκάλου Κυρ. Πρωάκη και στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού της Πάτρας, συνδύασε και την επικαιρότητα και καθιέρωσε τα τελευταία χρόνια το ίδιο παιχνίδι 16 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

και στη Χίο. Μη φανταστεί κανείς όμως ότι πρόκειται για κάτι αμιγώς διασκεδαστικό, το οποίο απαιτεί διάθεση για χαβαλέ. Αντιθέτως. Όσοι συμμετέχουν, προκειμένου να φθάσουν ψηλά ή να κερδίσουν το βραβείο, καλούνται να ψάξουν πολύ, να μιλήσουν με ανθρώπους του χωριού, παππούδες ή επαγγελματίες, να συλλέξουν πραγματικά αντικείμενα και να καταγράψουν μέσω αυτών των συζητήσεων και των πληροφοριών παλιά γεγονότα, προκειμένου να καταλήξουν, με τα σωστά στοιχεία, στο δρόμο που θα τους οδηγήσει στο τέλος. Στην όλη διαδικασία συμμετέχει και το χωριό. Μ’ αυτό τον τρόπο τα παιδιά και οι νέοι μαθαίνουν ιστορία, κοινωνικοποιούνται και ταυτόχρονα συνεχίζεται η παράδοση. Στο τέλος γίνεται ένα μεγάλο γλέντι, όπου χορεύουν όλοι μαζί, πίνουν και τρώνε.


Σύντομο ιστορικό Η μόστρα της Παρασκευής βασίζεται στο παλιό ιστορικό γεγονός, όπου την Παρασκευή, τότε, ήρθε το μαντάτο από τις βίγλες ότι έρχονται οι πειρατές και οι χωριανοί, αντί να οπισθοχωρήσουν και να κρυφτούν μες τα σπίτια τους, πήραν ό,τι βρήκαν και βγήκαν στο Μέγα Λιμνιώνα, στο Στένακα, και τους πολέμησαν. «Έτσι, την Παρασκευή γιορτάζουμε ουσιαστικά την άνοδο της μόστρας, το ξεκίνημα», μας λέει ο πρόεδρος του ΜΕΟΘ Κυριάκος Φρεζούλης. «Αυτό είχε ατονήσει, μ’ αυτό το παιχνίδι το φέραμε ξανά στην επικαιρότητα, καθώς δίνεται η αφορμή στους νέους να ξεκινήσουν το κυνήγι μασκαρεμένοι και να επισκέπτονται τα σπίτια, διατηρώντας ταυτόχρονα το παλιό έθιμο».

Παραδείγματα παλαιότερων γρίφων • Το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκινούν οι γρίφοι, μέσα απ’ τους οποίους γίνεται μια καταγραφή των πραγμάτων, τόσο ιστορικών γεγονότων όσο και επίκαιρων. Έτσι, πρόπερσι τα παιδιά έψαχναν εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι πετροκόποι, οι χτιστάδες και οι πελεκάνοι (οι πελεκητές της πέτρας). Έτσι, ξεχύθηκαν όλοι στο χωριό να βρούνε εργαλεία, να τα φωτογραφήσουν και να καταγράψουν ποιοι τα έχουνε. Παλιότερα έψαχναν να καταγράψουν ποιοι έχουν τα σπαθιά. Πέρσι στο πνεύμα της χρεοκοπίας, έψαχναν τα βρουν τα παλιά ελληνικά χαρτονομίσματα των δραχμών. Καλούνταν δε να εξηγήσουν τι συμβολίζει το e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 17


καθένα με βάση τη ζωγραφιά του, π.χ. ο Ρήγας Φεραίος, ο Κολοκοτρώνης, ο Καποδίστριας κ.α. Οι περισσότεροι τα είχαν πετάξει, αλλά κάποιοι τα είχαν κι έτσι οι «μικροί εξερευνητές» βρήκαν αρκετά.

• Πέρσι επίσης υπήρξε το εξής σενάριο: Πρόκειται να γίνει ένας γάμος στο χωριό, όπου όμως ο γαμπρός είναι ερωτευμένος π.χ. με την κόρη του μάστρο Θοδωρή, αλλά αυτός δεν τον θέλει. Τελικά ο γαμπρός πάει και την κλέβει και ξεκινάει να ετοιμάσει το σπίτι του. Για να το κάνει όμως αυτό, πρέπει να πάει στον επιπλοποιό για να φτιάξει το σπίτι του. Έτσι οι παίκτες καλούνταν να βρουν τους επιπλοποιούς του χωριού, όπου ένας απ’ αυτούς είχε ένα γράμμα, βάση του οποίου

18 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

έπαιρναν μια λέξη. Μετά έπαιρναν επόμενο γρίφο, βάση του οποίου έψαχναν τον τσαγκάρη, όπου μάθαιναν πώς φτιάχνονταν τα παπούτσια. Άλλοτε έψαχναν παγωτατζή ο οποίος έφτιαχνε τα γλυκά, έψαχναν να βρουν σε ποια εκκλησία θα γίνει ο γάμος, όλ’ αυτά με γρίφους. Όταν συνέδεε κανείς όλους αυτούς τους γρίφους και τα γράμματα, έβγαινε η λέξη ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

• Άλλος γρίφος ήταν ο εξής: Μετά από 50 χρόνια δημιουργείται ξηρασία στο χωριό, όμως δέκα σπίτια απ’ όλο το χωριό επιβιώνουν. Γιατί και ποια είναι; Στο παλιό χωριό, στις «Βότες», όλα τα σπίτια έχουνε φουντάνες, έτσι καλούνταν να τα βρούνε, το θέμα ήταν οικολογικό και διδακτικό για τις νεότερες γενιές, καθώς ήδη βλέπουμε τα καινούργια σπίτια να κάνουν το ίδιο.


ελαιοτριβεία. Έτσι πήγαν και είδαν πώς ήταν τα παλιά ελαιοτριβεία, υπήρχε ένα, και πώς γινόταν το λάδι με τις παλιές μεθόδους, με τις πέτρες.

Η λύση των γρίφων

Όποιος βρει τον πρώτο γρίφο της Παρασκευής, παίρνει σειρά προτεραιότητας στους γρίφους του Σαββάτου, παίρνει δηλαδή πρώτος τους επόμενους γρίφους, οπότε βρίσκεται πιο μπροστά απ’ τους υπόλοιπους. Μιλάμε για 13 ομάδες, από 5 έως 15 άτομα η κάθε μία, οι οποίες αμολούνται στο χωριό και γίνεται ένας πανζουρλισμός. Είναι μια ζωντανή περιπέτεια. «Προσπαθώ μόνος μου, για να μη διαρρέουν οι γρίφοι.

• «Είναι το συστατικό της μακροζωίας,

πηγαίνετε να βρείτε πώς γινόταν και να σημειώσετε πόσα υπήρχαν στο χωριό». Επρόκειτο για το λάδι, παλαιότερα στο χωριό υπήρχαν επτά

Τα έπαθλα

Πέρσι αντί να βάζουμε χρήματα, παραγγείλαμε πίτσες, αναψυκτικά και κρασιά, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να περνάνε καλά», καταλήγει ο Κυριάκος.


πρόσωπα

Στέλιος Μπούρας (d.j.):

Ο κόσμος δεν ψάχνει πια τη μουσική, τη μαθαίνει από το κινητό του

Ο

Στέλιος Μπούρας είναι ένας απ’ τους πλέον γνωστούς ροκ d.j. του νησιού, μετά το Μιχ. Κορωναίο (Ντατάνγκα) τον οποίο θεωρεί «δάσκαλό του». Αυτή την εποχή παίζει μουσική στο Booze κι αν τον ρωτήσεις πού οφείλει τη δημοτικότητά του, θα σου απαντήσει ότι δεν έχει, απλώς τον ακολουθεί η παρέα του. Μια παρέα στην οποία, όπως θα μας σημειώσει, δε δίνει μόνο αλλά και παίρνει, αφού μπορεί να «την φτιάχνει» με τις μουσικές του, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που οι εμπνεύσεις ή οι γνώσεις της παρέας συνεισφέρουν στο καλύτερο μουσικό αποτέλεσμα. Ξεκίνησε να παίζει μουσική από 18 χρόνων στο Alter Ego, μετά ακολούθησε στο Rock En Plo και αλλού. Οι "φίρμες" d.j. έχουν ημερομηνία λήξεως Γενικά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πλέον φίρμες d.j., νομίζω ότι ουσιαστικά υπάρχει μόνο ένας συνδυασμός μιας καλής παρέας κι ενός καλού d.j., όπου μετά «ακολουθεί» και το υπόλοιπο κοινό. Μόνο στα μεγάλα εμπορικά μαγαζιά υπάρχουν «φίρμες» αλλά δεν έχουν «ζωή» πάνω από δύο ή τρεις μήνες. Κι αυτό γιατί οι μόνοι πλέον στο νησί οι οποίοι επιλέγουν μαγαζιά με βάση τη μουσική τους είναι οι πρωτοετείς φοιτητές, αργότερα μπαίνουν κι αυτοί στο πετσί της τοπικής… αδιαφορίας. Πού έχει «πιπίνια», να πάμε να γίνουμε… πολλές.

Η μουσική σε ανεβάζει ή σε... κατεβάζει

Δεν είναι ευχάριστο να κλείνουν μαγαζιά, με δυσαρεστεί αυτό ακόμη και για μαγαζιά που ούτε 20 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

έχω παίξει μουσική, ούτε ήμουν θαμώνας. Καλό θα ήταν να υπήρχαν όλα τα μαγαζιά, αλλά να ήταν και κάπως διαφορετικά, αν όχι τόσο στη διακόσμηση και στη νοοτροπία, τουλάχιστον στα είδη μουσικής που ακούγονται. Πολλοί υποτιμούν το κομμάτι «μουσική», όμως αν συνδυαστεί με τα κατάλληλα πρόσωπα στον κατάλληλο χώρο και χρόνο, μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο τόσο για την κίνηση της κάβας του καταστήματος, όσο και για τις θέσεις εργασίας του προσωπικού.

Είμαστε πίσω στο ροκ Νομίζω ότι η νύχτα της Χίου μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη, ήδη κάτι τέτοιο έχει φανεί με τα καινούργια μπαράκια που έχουν ανοίξει κοντά στην Απλωταριά, απ’ όσο ακούω τουλάχιστον. Στο θέμα του ροκ όμως θεωρώ ότι είμαστε αρκετά πίσω, ακούμε συνεχώς τα ίδια και το κοινό που ακούει πολύ ροκ δε βγαίνει απαραίτητα έξω. Ένα απ’ τα καλύτερα μαγαζιά στον τομέα των επιλογών της


μουσικής νομίζω ότι είναι το Plan B., μπορεί να παίξει οτιδήποτε ακούει ο κάθε πελάτης, όσο «περίεργο» άκουσμα κι αν είναι. Στον τομέα της ροκ μουσικής νομίζω ότι το καλύτερο είναι το Booze, όχι μόνο επειδή δουλεύω εδώ… (γέλια!...), αλλά επειδή «δίνει χώρο» σε όλα τα ροκ ακούσματα, δεν είναι παρωπιδάτο.

Νέοι πειραματισμοί στη ροκ σκηνή Η μουσική εξελίσσεται, κάθε δεκαετία οι μόδες αλλάζουν, για να μην πούμε κάθε χρόνο, το ίδιο και στα ροκ ακούσματα. Σήμερα ας πούμε στο χώρο μας, η κατάσταση είναι πιο ποπ-ροκ, πιο alternative και πάρα πολλοί πειραματισμοί, που δεν υπήρχαν παλιότερα, τόσο στο heavy metal, όσο και στο ροκ. Επίσης αυτή την ώρα υπάρχει μεγάλη στροφή στο 70’s, όσον αφορά τα καινούργια τραγούδια, βασίζονται π.χ. σε Led Zeppelin ή Black Sabbath. Υπάρχουν πολλά καινούργια ωραία τραγούδια, αλλά θέλει λίγο ψάξιμο. Δεν αντέχω με τίποτα το dupstep, θεωρώ ότι δεν έχει καμία ατμόσφαιρα ή απλώς δεν είναι του γούστου μου. Το house πάντως το αντέχω, μερικά μου αρέσουν και πάρα πολύ, αλλά όχι

για πολλή ώρα.

Με ανησυχεί Δε βλέπω κρίση στη Χίο, τόσο έντονα, κρίση είχα, κρίση έχω. Απλώς νομίζω ότι υπάρχουν οι κλάψες, οι οποίες όμως υπήρχαν πάντα. Για τη «Χρυσή Αυγή» που με ρωτάς, δεν ασχολούμαι με πολιτικά, αλλά αυτούς τους θεωρώ πολύ σκάρτους. Γιατί είναι ρατσιστές κ.λπ.

Στη μουσική είσαι ρατσιστής; Μου έχει τύχει συχνά να έχω κοινό που ακούει ποπ, αλλά δεν έχω πρόβλημα, αντιθέτως χαίρομαι όταν περνάνε καλά, δεν έχω απαίτηση ν’ ακούνε και να γουστάρουνε εξεζητημένα. Μου αρκεί που τη βρίσκουν με τα εμπορικά ή τα κλασσικά ροκ, αν προτιμάτε. Κι ευτυχώς το κλασσικό ροκ έχει μεγάλο εύρος και πλάτος στις προτιμήσεις του κοινού. Γι’ αυτό άλλωστε προσαρμόζουμε τις μουσικές μας αναλόγως του κοινού. Αν έχω κοινό που ακούει αμιγώς heavy metal, θα παίξω πιο «σκληρά». Δεν e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 21


κάνω όμως το ίδιο όταν υπάρχουν ανάμεσά τους και αρκετοί που ακούνε ποπ, «χιτάκια» ή ποπ-ροκ. Εκεί μαλακώνω τους τόνους, για να ευχαριστηθούν όλοι. Δε μ’ αρέσει η νοοτροπία «δεν είσαι δικός μας, αν σ’ αρέσει μείνε και άκου ό,τι γουστάρουμε». Το κοινό διαμορφώνει το πρόγραμμα, ο d.j. επιλέγει τα τραγούδια και την ώρα που θα παίξει το καθένα. Στα πρώτα μου βήματα έπαιζα μόνο heavy metal, αργότερα με τη βοήθεια και του «Ντατάνγκα» μπήκα και στο χώρο του rock. Με βοήθησαν και κάποιες επισκέψεις σε αθηναϊκά ροκ bar, τα οποία ανακάτευαν όμορφα τα είδη της ροκ. Γενικά δε μ’ αρέσει το μονοκόμματο, να παίζω δηλαδή ένα είδος ή ύφος «στεγνά», άλλωστε κάτι τέτοιο νομίζω ότι κουράζει.

Μου τη δίνει που ο κόσμος δεν ψάχνει για να μάθει μουσική, τα μαθαίνει όλα από το κινητό του. Παλιά έρχονταν συνεχώς και μας ρωτούσαν «τι είναι αυτό το κομμάτι, πότε βγήκε» κ.λπ., κάτι τέτοιο τώρα συμβαί-

Ο Στέλιος Μπούρας επί τω έργον (δεξιά) μαζί με το Μάκη Κορωναίο (Ντατάνγκα) στο Booze

νει μια φορά το μήνα, ενώ παλιότερα μπορεί να έρχονταν και δέκα άτομα κάθε βραδιά. Ο καθένας πλέον πατάει ένα κουμπί με ένα πρόγραμμα στο κινητό και του βγάζει τον τίτλο, τη χρονολογία κ.α.

Τι λείπει;

Δεν μ’ αρέσει η νοοτροπία «δεν είσαι δικός μας, αν σ’ αρέσει μείνε και άκου ό,τι γουστάρουμε». Το κοινό διαμορφώνει το πρόγραμμα, ο d.j. επιλέγει τα τραγούδια και την ώρα που θα παίξει το καθένα

22 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

Ένα στέκι, μια «τρύπα» που παίζει λίγο χιπ-χοπ. Ένα μικρό μαγαζάκι στο οποίο θα μπορούσαν ν’ ακούγονται παράλληλα κι άλλα συναφή ήδη, καθώς συνδυάζεται και με R&B και με το dupstep (που δε μ’ αρέσει…), υπάρχει πολύς κόσμος που ακούει χιπ-χοπ και πολλά πιτσιρίκια με μουσικές μπάντες που παίζουν live.

Νεοροκάδες vs παλαιοροκάδες Στους δεύτερους το κακό είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που ακούνε συνεχώς το ίδιο, θέλουνε το δικό τους όλο το βράδυ και το χειρότερο είναι ότι το άκουγαν ήδη σπίτι τους όλη τη μέρα… Στην ταβέρνα βγαίνεις για να φας ένα φαγητό που δεν το τρως συχνά σπίτι, όχι τα ίδια… Αυτό συνήθως γίνεται με τύπους που θέλουν να εντυπωσιάσουν την παρέα τους, όταν έρχονται μόνοι τους δεν τα κάνουν αυτά. Επίσης έχει ξεφύγει η φάση με το youtube, δηλαδή κατέβαινα πριν με 700 cd, τώρα κατεβαίνω με 1 terra μουσική και δεν τους φθάνουν αυτά που έχω, αλλά έρχονται και μου ζητάνε να παίξω απ’ το youtube συγκεκριμένα τραγούδια…


Κάθε Πέμπτη ζωντανή μουσική με τους:

• Γιώργο Αυγουστίδη (βιολί) • Δέσποινα Τσούρου (φωνή) • Μανώλη Αυγουστίδη (μπουζούκι) • Σοφοκλή Σκούλτσο (κιθάρα)

Και πολύ σούμα! Σας φιλοξενούμε κάθε μέρα και κάθε Τρίτη ξεκουραζόμαστε Θυμιανά - Χίος - Τηλ. κρατήσεων: 22710 33352 - 6949 444 694 e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 23


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤ.: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΛΗΣ

πόλο: ΝΟΧ- ΠΑΟΚ 10-05 12/01/2013

24 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


Κείμενο: Γιάννης Κοράκης (Chios Press) - Φωτογραφίες: e-Fresco

Η σημαντική νίκη επί του ΠΑΟΚ από το ΝΟΧ

Μ

ε βασικό όπλο την πολύ καλή άμυνα στο δεύτερο μισό του αγώνα και εκμεταλλευόμενος την απόρθητη -στη φετινή σεζόν- έδρα του, ο ΝΟ Χίου επιβλήθηκε του ΠΑΟΚ με 10-5 στο πιο σημαντικό παιχνίδι από τα σημερινά ματς της 8ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών στο Ιωνικό κολυμβητήριο του νησιού της μαστίχας και διατήρησε το αήττητο, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 12 Ιανουαρίου. Οι φιλοξενούμενοι Θεσσαλονικείς (11 παίκτες κατέβηκαν στη Χίο) ήταν κοντά στο σκορ μέχρι το τέλος του δεύτερου οκτάλεπτου (5-4), αλλά στη συνέχεια οι Χιώτες έκλεισαν τις διόδους προς το τέρμα του Καραμπέτσου, ο οποίος έπιασε πέναλτι ήταν κι από τους κορυφαίους

του αγώνα και με ένα σερί 5-1 έφτασαν στο τελικό 10-5.

Οι συνθέσεις των ομάδων και τα γκολ ΝΟΧ (Γιώργος Μπελέγρης): Καραμπέτσος, Μιράλης 2, Μιμίδης 3, Κατσουλάκης, Σωτηριανός, Θεοδωρόπουλος 1, Κανδιόγλου, Βιτέλας, Ντούλος, Φουντούλης 2, Μπεριστιάνος, Γαβαλάς, Μισεντζής, Κώστας, Χατζηκυριακάκης 2. ΠΑΟΚ (Μανώλης Γούναρης): Κεχαγιάς, Σαρησάββας, Μιτελούδης, Αλιχανίδης Μ. 1, Παππάς 1, Κόλιανιν 1, Προσινικλής, Χρυσοσπάθης, Παπαποστόλου, Βαχαρέλης, Σολανάκης 2.

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 25


26 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


ΦΩΤ.: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΛΗΣ e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 27

ΜΑΓΑΖΙΩΤΙΣΣΗΣ 4 - ΤΗΛ.: 22710 20069


fresco sports Φωτογραφίες του Νίκου Χούλη αποκλειστικά για το περιοδικό Fresco

Επιλογή των καλύτερων φωτογραφιών από το chiosportsphotos.blogspot.com ΚΟΦΙΝΑΣ - ΛΑΙΛΑΠΑΣ (0-7) - 03/02/2012

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ - ΔΑΦΝΗ (0-3) - 13/01/2012

ΑΙΓΑΙΑΣ - ΝΟΘ (79-84) - 26/01/2012

28 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


ΟΜΗΡΟΣ - ΑΙΓΑΙΑΣ (61-42) - 02/02/2012

Βραβεύτηκε το Code Zero

Γ

ια την περιφέρεια νήσων Αιγαίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά το Code Zero Vodafone βρέθηκε στην πρώτη θέση, έπειτα από μια συνεχή και σταθερά καλή παρουσία καθ' όλη την χρονιά. "Όλα τα μέλη της ομάδας μας, ανταποκρίθηκαν πλήρως και τους ευχαριστούμε πολύ για όλες τις προσπάθειες και τις θυσίες που έχουν κάνει. Η επόμενη χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και ελπίζουμε να είναι τόσο γεμάτη όσο και η προηγούμενη. Δυστυχώς η προσπάθεια μας δεν αναγνωρίζεται στη Χίο όσο θα θέλαμε, αλλά είναι στο χέρι μας αυτό να αλλάξει την επόμενη χρονιά.", δήλωσε ο Μιχάλης Μπελέγρης μετά το τέλος της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Χαλάνδρι. Πηγή: www.chiospress.gr e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 29


ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ

Οι πολίτες περνούν στην αντεπίθεση

Ο

'

λοι έχουμε αλλάξει τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Ακόμη κι όσοι δεν έχουν... ανάγκη π.χ. κάποιοι πλούσιοι αλλά τσιγκούνηδες, παίρνουν φαγητό από τα σισσίτια, για να αποταμιεύουν άλλα 5 ευρώ στον κουμπαρά τους... Όμως το μεγάλο θέμα δεν το έχουν οι πλούσιοι - σπαγκοραμμένοι - αλλά εμείς, οι κοινοί θνητοί, οι καθημερινοί πολίτες, οι Κακομοίρογλου, ο κοσμάκης ή αλλιώς ο... λαουτζίκος. Πώς απαντάμε στις περικοπές και στις αυξήσεις; Με επίθεση. Κι όποιος... αντέξει.

Γιάννης Λουκαράκης Ετών: 42 Εξωτερικός Φρουρός

Μαζί με τη γυναίκα μου είχαμε έσοδα 3.000 ευρώ. Τώρα μπαίνουν στο σπίτι 2.000, εκ των οποίων τα 900 περίπου πάνε σε στεγαστικό. Οπότε κόψαμε ασφάλεια ζωής, περίπου 900 ευρώ, πήραμε ένα υβριδικό αμάξι (μεταχειρισμένο) περιορίζοντας τα τέλη από 660 ευρώ στο μηδέν και την κατανάλωσή του στα μισά. Αλλαγή συμβολαίων στα κινητά, από 85 πέσαμε στα 35 με τους ίδιους χρόνους ομιλίας. Ακόμη, βάλαμε ενεργειακό τζάκι και κόβουμε ξύλα δικά μας ή από φίλους, ψωνίζοντας ελάχιστα. Τέλος, περιορίσαμε τις εξόδους, καθώς και κάποιες σπατάλες του παρελθόντος.

30 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

Άννα Κισσουρά Ετών: 47 Άνεργη

Περιορίσαμε έως μηδενίσαμε την κατανάλωση πετρελαίου, με θέρμανση από σόμπα υγραερίου. Ταυτόχρονα μει-ώσαμε τα έξοδα στα αυτοκίνητα, διώχνοντας τους μεγάλους κυβισμούς και περιορίζοντας τέλη στο ελάχιστο και καύσιμα στο μισό. Δεν ψωνίζω ρούχα εδώ κι ένα χρόνο, δώρα κάνω σπανίως και πιο οικονομικά και τέλος κυνηγάω τις προσφορές από τα σούπερ μάρκετ, ψωνίζοντας τα απολύτως απαραίτητα.


Ματούλα Μελέκου Ετών: 46 Οδοντοτεχνίτης

Delivery τέλος (ποτέ δεν τρελαινόμασταν άλλωστε). Αποστάσεις με το αμάξι τέλος, έχουμε και μηχανάκι. Δώρα τέλος, γλυκά από το σπίτι, ανεκτίμητη αξία. Στα παιδιά ρούχα - παπούτσια, μόνο τα απαραίτητα, σ' εμάς τίποτα (δεν έχουμε χώρο και στην ντουλάπα...). Ποτάκι μόνη μου με δέκα ευρώ, ο άντρας μου τσίπουρο στο καφενείο με δύο ευρώ. Μαγείρευμα κάθε δύο μέρες για να μην καίμε και ρεύμα, τους κυνηγάω και με τα φώτα. Φυσικά (πάντα το κάναμε), οι φακές και τα λαδερά στο μενού, ορθόδοξη δίαιτα, έχουμε και χοληστερίνες. Μη σας περάσει απ' το μυαλό ότι πετάμε ούτε ένα πιάτο φαγητό, είδατε που μειώθηκαν τα σκουπίδια στους κάδους;

Στράτος Κυπριάδης Ετών: 33 Χημικός

Δε θα έλεγα ότι έχω κάνει μεγάλες θυσίες τώρα τελευταία που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Δεν έχω περικόψει χρήματα ούτε από τη διασκέδασή μου, ούτε από τη διατροφή, ούτε από τα ταξίδια μου. Το μόνο διαφορετικό είναι ότι η αποταμίευση είναι σαφώς μικρότερη και ότι αντί να πίνω 40 ποτά την εβδομάδα περιορίστηκα στα δέκα.

Γιώργος Γκίκας Ετών: 54 Ψητοπώλης

Βέβαια και περιόρισα έξοδα. Έκλεισα ένα μεγάλο ψυγείο που έχω στο μαγαζί και το έκανα αποθηκευτικό χώρο. Την παλεύω μια χαρά και με ένα μικρότερο που καίει λίγο και κάνει τη δουλειά του μια χαρά. Βενζίνες και διαδρομές περιορισμένες στο ελάχιστο, μόνο στο χωριό πάω (Καρδάμυλα) κάθε Κυριακή για τους γονείς μου, οι υπόλοιπες μετακινήσεις με μηχανάκι. Φυσικά περιόρισα και τα περιττά έξοδα, λοιπές σπατάλες και αρκετές εξόδους για ποτά.

Μην περιμένετε να γίνετε... έτσι για να κουρευτείτε!

Αυτό το μήνα, ο "ακούρευτος" του "Πετράν" : Χρήστος Σαριγιάννης

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 31


Η βιτρίνα του

fresco

Γιλέκο Fullah Sugah από 27 τώρα 20 €

Γαλλική ολόμαλη κάπα από 115, στα 70 € Γουνάκι από 47 στα 35 €, τσάντα φάκελος από 50 στα 34 €

Παντελόνι από 27, τώρα 20 € Τσάντα Fullah Sugah από 52 στα 30 €

Εσάρπα από 52, στα 30 €


Η βιτρίνα του

fresco

Θήκες καπνού από 6 €

Χειροποίητα κοσμήματα από ασήμι

Ρολόγια Q&Q, CASIO, DUNLOP από 8,90 €

Τάβλι από 14 €

Πορτοφόλια δερμάτινα από 11 €

Διακοσμητικές κιθάρες, μινιατούρες


Ποδήλατα από 165 €

34 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


Η βιτρίνα του Φούτερ από 18,90 στα 10 €

fresco Φούτερ από 20 στα 15 €

Μπουφάν Basehit 88, μόνο 50 €

Μπουφάν Basehit 88, μόνο 50 €

Τζιν από 35, στα 25 €

Τζιν από 59,90, μόνο 30 € e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 35


Gadgets για όλους Αδιάβροχοι 100% σάκοι για όλες τις χρήσεις Εάν οι μέχρι τώρα σάκκοι που διατυμπανίζουν την αποτελεσματικότητά τους στο να διατηρούν τα πράγματά σας στεγνά υπό τις πιο υγρές συνθήκες σας έχουν απογοητεύσει, είναι καιρός να δοκιμάσετε τους Overboard™ Dry Bags. Δεν χρειάζεται πια να στριμώχνετε τα πράγματά σας σε μια πλαστική σακούλα, ελπίζοντας για σωτηρία. Από

δω και πέρα, θα βάζετε τον εξοπλισμό σας σε έναν τέτοιο σάκο. Αυτοί οι επαναστατικοί σάκοι δημιουργήθηκαν για να διατηρούν το περιεχόμενό τους 100% στεγνό και είναι ιδανικοί για τους φίλους της παραλίας, των κάμπινγκ, των θαλάσσιων σπορ και των υπαίθριων συναυλιών.

Γυαλιά... κάμερα Εκ πρώτης όψεως, η εμφάνισή τους δεν υποδηλώνει τίποτα ασυνήθιστο, πέρα από το ασυναγώνιστο στυλ τους. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί ότι κάπου στην αριστερή πλευρά του σκελετού βρίσκεται μία μικροσκοπική κάμερα, η οποία καταγράφει εκπληκτικό HD βίντεο ανάλυσης 1280x720 στα 30FPS. Φυσικά, ένα τόσο διακριτικό gadget δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από εξίσου διακριτική και απλή χρήση. Έτσι, για να ξεκινήσει κανείς τη καταγραφή δεν έχει παρά να πιέσει το On/Off πλήκτρο για 3 δευτερόλεπτα. Πιέζοντάς ξανά το πλήκτρο μία φορά η καταγραφή σταματάει και το βίντεο αποθηκεύεται σε AVI.

http://www.gadget-shop.gr

http://gadgetlife.gr

Συναγερμός για πόρτες Το ανεκτίμητο αυτό και απόλυτα φορητό gadget που μεριμνά για την ασφάλειά σας είναι ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε εσωτερικές πόρτες, οπότε και θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όλους όσους μένουν μόνοι αλλά και τους ταξιδιώτες, που θέλουν να κρατήσουν μακριά οποιονδήποτε τυχόν κακοπροαίρετο εισβολέα και να κοιμηθούν ήσυχοι τη νύχτα. Επειδή ποτέ δεν ξέρετε δηλαδή πόσο ασφαλές είναι στα αλήθεια είναι ένα δωμάτιο σε hostel, ξενοδοχείο ή σε μια φοιτητική εστία, το Ila Portable Door Alarm Wedge θα φροντίσει ώστε κανείς να μη σας διαταράξει την ησυχία σε μια ξένη πόλη ή χώρα. http://gadgetlife.gr

Αντάπτορας SD για iPad Απλοουστεύστε την διαδικασία μεταφοράς αρχείων εικόνας και βίντεο από την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή στο iPad σας με αυτή την εύχρηστη συσκευή που σας επιτρέπει να μοιράζεστε εύκολα τις πιο ιδιαίτερές σας στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Η μεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί απευθείας μέσω USB καλωδίου, ή μέσω καρτών SD/TF. http://www.gadget-shop.gr e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 37


Chios By Night

Το Sueno μετά από το φρεσκάρισμά του άνοιξε ανανεωμένο, με το πιστό κοινό του να το τιμάει δεόντως. Ένα κοινό το οποίο... πολλοί περίμεναν όσο ήταν κλειστό αλλά δεν έκανε αισθητή αλλού την παρουσία του. Αυτό φάνηκε άλλωστε κι από το opening!

38 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


fresco

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 39


Chios By Night

Φτωχότερο το τελευταίο Σαββατόβραδο που βγήκαμε καθώς το Remezzo ήταν κλειστό, όμως το κατάστημα ανοίγει την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου σε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα με ανάλογο event για τη γιορτή των ερωτευμένων!

40 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


fresco

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 41


Chios By Night

Με το νέο αίμα να είναι παρόν στο Metropolis αλλά και τους παλιούς κλασσικούς φίλους να περιφέρονται συχνά - πυκνά, οι βραδιές μας πάντοτε αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εν αναμονή κάποιου μεγάλου event, μάλλον Live, όπως τα καλά που μας έχει συνηθίσει!

42 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


fresco

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 43


Chios By Night

Στην ατζέντα το Cosmo, που τόλμησε πρώτο να μας προετοιμάσει για το αποκριάτικο κλίμα, όχι όμως με αμιγώς αποκριάτικο event αλλά με κάπως... επίκαιρο. "Λεφτά υπάρχουν", ήταν ο τίτλος του, με άφθονα... ψεύτικα χρήματα και περισσότερο κέφι!

44 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


fresco

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 45


Chios By Night

Μεταξύ άλλων εντυπωσιακών events στο Central, ο Αδριανός Παπαδέας ξεσήκωσε και τους φίλους μας "πουρέιτζερς" οι οποίοι έσπευσαν ν' ακούσουν house και να χορέψουν ασταμάτητα. Το κατάστημα συνεχίζει με πρωτοποριακά events να χαλάει κόσμο!

46 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


fresco

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 47


Chios By Night

Πανικός στα γενέθλια του Barcode, όταν το κατάστημα γιόρτασε τα δύο χρόνια λειτουργίας του με τον Πάνο Πισσιτέλη στα decks. Οι εντυπωσιακές νύχτες συνεχίζονται και περιλαμβάνουν όλα τα καλά, από Royal Nights και Live Show μέχρι φοιτητικά πάρτι!


fresco


Chios By Night

Η Λένα Σωτηρίου βγαίνει στην πίστα και χαλάει κόσμο στο "Θάλασσες Live", καθώς η Αθηνά Βελισσάρη αυτή την ώρα καλείται στην πρωτεύουσα. Ο Δημήτρης Λιούντρης, εξακολουθεί να διατηρείται σε φόρμα ενώ το κοινό κάθε Σάββατο "τα σπάει". Επί του πιεστηρίου, μαθαίνουμε ότι το κατάστημα θα είναι ανοιχτό την Παρασκευή, και το Σαββατόβραδο φυσικά, ειδικά γι' αυτή την εβδομάδα!

Λ. Ενώσεως 11 Τηλ. Κρατήσεων: 6948 508300 - 22710 22560


fresco

Λ. Ενώσεως 11 Τηλ. Κρατήσεων: 6948 508300 - 22710 22560


Alternative pics

Α

ίσθηση έκαναν στο "Ρόδι" οι Γιάννης Δάνος, Μιχάλης Γεράνιος, Γιάννης Κάργας και Μάνος Λίνας, όταν το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου έπαιξαν ζωντανά έντεχνα ροκ τραγούδια. Από τους guests δεν έλειπε ο αδερφός του Μάνου, ο Γιάννης με τη Μαίρη Καλδάρα. το "Booze" άλλαξε το όνομα, αλλά όχι η καλή παρέα και οι ροκ - εναλλακτικές - μουσικές. Το κατάστημα καταφέρνει να κρατά ψηλά τον πήχη και χαμηλά τις... τιμές του.

Σ

52 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

Α

νάρπαστοι όπως πάντα οι Μαρκέλλος και Σταμάτης Πούπαλος με το Μανώλη Στάθη στην "Αίγλη" κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Τη βραδιά που βρεθήκαμε εκεί, άδραξε την ευκαιρία και η αδερφή του Μαρκέλλου, η Μαρία, η οποία εντυπωσίασε με τη φωνή της. Όπως διακρίνουμε απ' τις φωτογραφίες (πάνω), εκείνο το βράδυ δεν ανησυχούσαμε καθόλου στην περίπτωση που για κάποιο αστάθμητο παράγοντα παίρναμε... φωτιά!


fresco Τ

ο μουσικό σχήμα στο "Ρούσσικο" στα Θυμιανά εξακολουθεί να γίνεται η αφορμή για να βγαίνουμε έξω τις Πέμπτες. Άφθονη σούμα και πολύ γλέντι από ένα κατάστημα που σέβεται το κοινό του κι από μια ορχήστρα που δε φαίνεται να εφυσυχάζει. άτω η φωτογραφία είναι από τη "Φαίδρα" η οποία άνοιξε ξανά κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Κ

Alternative pics


Δεξιά, ο Άλκης Ζησιόπουλος με το Δημήτρη Κουμπιά στο μπαλκόνι του Hondos Center, σε ένα πρωτοποριακό - για την εποχή event.

54 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

ΦΩΤ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΧΟΥΡΗΣ

Good Old Days fresco


Πάνω, ο Παντελής Λεβίδης, απ' τους πολύ καλούς έγχορδους (μπουζούκι) του νησιού, ο οποίος ήταν και παραμένει μουσικός (και άτομο) χαμηλών τόνων. Πάνω δεξιά ο Στέλιος Μελέκος, παρακολουθεί μουσικοχορευτική παραδοσιακή χορευτική εκδήλωση στην πλατεία του Πυργίου, στα πρώτα του επαγγελματικά χορευτικά βήματα. Δεξιά, ένα απ' τα ξεχωριστά live της "Φαίδρας", η οποία άφησε εποχή τόσο με τις τζαζ, όσο και με τις ρεμπέτικες κομπανίες που φιλοξενούσε. Εδώ, στο σαξόφωνο είναι ο Αλέκος Τέττερης και στο πιάνο ο Μιχάλης Πιλαβάς. Ας ελπίσουμε, τώρα που άνοιξε ξανά, και σε νεότερα!

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 55


Good Old Days fresco

Σ

τη σελίδα γίνεται ιδιαίτερη μνεία σ' ένα απ' τα καταστήματα που άφησε εποχή στη δεκαετία του '90. Πρόκειται για το "Orion", σημερινό Baroom (είσοδος απ' το στενό του Metropolis). Πάνω αριστερά ο Βασίλης Τσίτσικας με τις πρωτοποριακές τζαζ μουσικές του, πάνω δεξιά ο Μπάμπης Τσιπουρλής με τις παροιμιώδεις εμφανίσεις του, αριστερά Σ. Τριανταφυλλίδης και Στρ. Καλαφατούδης, κάτω αριστερά Κ. Πλυτάς & Μ. Μενή και κάτω δεξιά ο Γιώργος Σεζένιας, ο οποίος συνέχισε επιτυχώς τη λειτουργία του καταστήματος ως Internet Cafe.

56 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


58 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

ΦΩΤ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΧΟΥΡΗΣ

ΦΩΤ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΧΟΥΡΗΣ

Τα "ντανιά" με την παρέα τους σε ξέφρενο στιγμιότυπο, κάτω ο Ισ. Τρικύλας με την Αγγ. Κωνσταντίνου στο REX, πιο κάτω τα τότε "γειτονάκια" Λεφτέρης και Κώστας, ο πρώτος από το Enter Cafe και ο δεύτερος από το Metropolis.


Μπείτε στο autopartsmarket.gr ή ελάτε απευθείας στο κατάστημά μας στο Κοντάρι (απέναντι από το Κολυμβυτήριο) Τηλ.: 22710 44810 - Κιν.: 6936 002 530

Όλα για τη Χίο

www.chiospress.gr e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 59


60 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

ΦΩΤ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΧΟΥΡΗΣ ΦΩΤ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΧΟΥΡΗΣ

ΦΩΤ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΧΟΥΡΗΣ

Μεταξύ άλλων, εδώ το REX από το αρχείο του Δ. Βουχούρη, στις δόξες του, ενώ κάτω - κάτω αριστερά και δεξιά διακρίνονται η Τζέλα Γεροντέλη και ο άλλος Άγγελος Μελέκος (το "άλλος" με διττή σημασία...). Όλες οι φώτο φυσικά είναι τουλάχιστον δεκαετίας...


e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 61


e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 63


fresco fun Από το βιβλίο "Η ζωή μετά" του Αρκά - Εκδόσεις "γράμματα"

α ν έ κδ ο τ ο Μαμά, μαμά είδα τον κόκορα δέκα φορές πάνω στη κότα σήμερα!! - Πήγαινε και πες το στο πατέρα σου θα καταλάβει αυτός.. - Μπαμπά, μπαμπά, η μαμά μου είπε να σου πω ότι είδα τον κόκορα δέκα φορές πάνω στην κότα σήμερα... - Με την ίδια κότα ήταν γιε μου? - Όχι! - Ε τραβά πες το στη μάνα σου!!!

64 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


Διαφορές μεταξύ εργοδοτών - υπαλλήλων

Αυτό θα πει... "ξέρω τι θέλω":

í Όταν

σου παίρνει πολλή ώρα, είσαι αργός. Όταν παίρνει πολλή ώρα στο αφεντικό σου, είναι επιμελής.

í Όταν δεν κάνεις κάτι, είσαι τεμπέλης. Όταν δεν κάνει απασχολημένος.

κάτι,

είναι

πολύ

í Όταν κάνεις λάθος, είσαι ηλίθιος.

Όταν κάνει λάθος, είναι απλά άνθρωπος.

í Όταν το κάνεις όπως θες εσύ, δεν κάνεις ό,τι σου είπαν. Όταν το κάνει το αφεντικό σου, είναι δημιουργικός.

í

Όταν το κάνεις μόνος σου, ξεπερνάς τις αρμοδιότητές σου. Όταν το κάνει το αφεντικό σου, παίρνει πρωτοβουλία.

í Όταν παίρνεις θέση, είσαι ξεροκέφαλος.

Όταν παίρνει θέση, είναι αποφασιστικός.

í

Όταν παραβιάζεις έναν κανόνα, είσαι εγωκεντρικός. Όταν το αφεντικό σου ξεχνά μερικούς κανόνες, είναι πρωτοπόρος.

í

Όταν ευχαριστείς το αφεντικό σου, είσαι γλείφτης. Όταν το αφεντικό σου ευχαριστεί το αφεντικό του, είναι συνεργάσιμος.

í

Όταν κάποιος άλλος κάνει τη δουλειά σου, βυσματώνεις κόσμο. Όταν κάποιος άλλος κάνει τη δουλειά του, κατανέμει ευθύνες.

í

Όταν είσαι εκτός γραφείου, "περιφέρεσαι ασκόπως". Όταν το κάνει το αφεντικό σου, είναι σε δουλειά.

Για ό,τι ασυνήθιστο βάζει ο νους σας! e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 65


fresco fun

αποξηραμένα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά Τώρα στο Μπακάλικο μεγάλη ποικιλία σε όσπρια, αποξυραμένα

Βενιζέλου 44 - Τηλ.: 22710 82883 | facebook: Bacalico Delicatessen Chios 66 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


ΚΩΜΜΩΣΕΙΣ

Line

NEW

Εξειδικευμένο Προσωπικό m Νέα τεχνική για ελεύθερα φιλαριστά μαλλιά, με έντονες μύτες, χωρίς ξυράφι!

Χωρίς αλλαγές στις τιμές μας λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α.

Πρωτοπορία στα χρώματα m Ζεστά & γήινα χρώματα, προσαρμοσμένα πάντα στις νέες τάσεις της μόδας


ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

68 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


pin up girls Τα pin-up girls ήταν ελκυστικές γυναίκες σε προκλητικές πόζες, που εμφανίζονταν σε φωτογραφίες, αφίσες, ημερολόγια, εξώφυλλα περιοδικών, κ.α. Εξ ου και ο όρος pin-up που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι τις έκοβαν και τις καρφίτσωναν με πινέζα στον τοίχο. Σέξι αλλά όχι χυδαίες, με μια αθωότητα στο βλέμμα, οι πόζες αυτές έκαναν θραύση κυρίως στις δεκαετίες΄30, ΄40 και ΄50. Στον αμερικανικό στρατό μάλιστα έγινε γρήγορα αντιληπτή η χρησιμότητά τους, σε σημείο κάποια μαχητικά αεροπλάνα να διακοσμηθούν ανάλογα. Η Marilyn Monroe, όπως και πολλές άλλες, ξεκίνησαν

την καριέρα της ως pin-up girl. Θα ακολουθήσει η σεξουαλική απελευθέρωση του ΄60 και το κίνημα του φεμινισμού, οπότε τα pin-up girls σταδιακά θα εξοβελιστούν ως ένα παρωχημένο σεξουαλικό μοντέλο. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα θεωρούνται άψογα δείγματα γραφιστικής τέχνης, γι’ αυτό κι εμείς θα δημοσιεύουμε ένα κάθε μήνα. Πάρτε ψαλίδι και κάντε τη δική σας συλλογή.

$

70 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


H ιστορία μέσα από τη διαφήμιση

SEIKO: "Κάποια μέρα όλα τα ρολόγια έτσι θα κατασκευάζονται 1975: Τα πρώτα ρολόγια quartz ήταν γιαπωνέζικα. Απολύτου ακριβείας, με μεταλλικό, διαστημικό design, χρονόμετρο, μηχάνημα φωτισμού, προχωρημένες τελειοποιήσεις και προσιτή τιμή, τα SEIKO κέρδισαν αμέσως την ελληνική αγορά - όπως και την παγκόσμια...

e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 71


INTERNET

Hot Links

Οδηγός για δωρεάν ή φθηνά βιβλία

Σ

τη Χίο έχουμε φυσικά το δανειστικό τμήμα της βιβλιοθήκης Κοραή, όμως στον ακόλουθο σύνδεσμο:http://genia700euro.pblogs. gr/2010/05/646881.html μπορούμε να βρούμε όλα τα σχετικά links από τα οποία μπορούμε να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας βιβλία δωρεάν αλλά και όλες τις δανειστικές βιβλιοθήκες, οι οποίες απ' όσο γράφει η ιστοσελίδα δεν έχουν ιδιαίτερη... κίνηση. Φυσικά δεν θα διαβάσουμε τις τελευταίες κυκλοφορίες ή οτιδήποτε θα θέλαμε να βρούμε ίσως, όμως σίγουρα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη διάθεσή μας για διάβασμα. Αν και για τον περισσότερο κόσμο το πρόβλημα δεν είναι το κόστος, εντούτοις για τους βιβλιοφάγους η παραπάνω διεύθυνση μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.

Χαρίζω: Ανταλλάσσει μηχανή με... "παπάκι"

Μ

ια ποιοτική δουλειά κρίνεται

απ' την αρχή της. Έτσι, σ' αυτό το site τύπου blogspot, διαβάζει κανείς στο καλωσόρισμα: Χαρί-ΖΩ, χαρίΖΕΙΣ, χαρί-ΖΕΙ. Μια λέξη που τα λέει όλα για... όλους. Οι κυριότερες δωρεάν αγγελίες αφορούν σκυλάκια, όμως στο http://xarizo. blogspot.gr/ μπορείτε να βρείτε ό,τι δε... φαντάζεστε, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα βρείτε κι ότι θα... θέλατε, αφού πρόκειται για ιστοσελίδα ανταλλαγών κι όχι για ένα εμπορικό ιστότοπο. Στο ίδιο πνεύμα, μπορείτε φυσικά να χαρίσετε πράγματα ή ζώα. Από το site πάντως χαρίζονται παιδικά ρούχα, τρεις βιβλιοθήκες, ενώ έως πολύ αστεία θεωρείται και κάποια αγγελία κατά την οποία ο χρήστης χαρίζει μηχανή με αντάλλαγμα... παπάκι. Πολλές είναι και οι αγγελίες ζήτησης, γι' αυτό κανείς θα πρέπει να μπαίνει συχνά και ενημερώνεται για τις προσφορές, αν δε θέλει να χάσει την ευκαιρία. Πάντως ο ιστότοπος βοηθά ιδιαίτερα στις μέρες μας... 72 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr


Για όσους η πρόγνωση του καιρού είναι ανάγκη κι όχι... ψυχαγωγία

Κ

ουραστήκατε με τα προγνωστικά ιστοσελίδων ή των καναλιών τα οποία δεν προβλέπουν ποτέ, ή έστω εξαιρετικά σπάνια, τις βροχοπτώσεις; Η λύση είναι μία και αφορά όλες τις προγνώσεις καιρού, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον κόσμο. Το σύστημα "Ποσειδών" http://www.poseidon.hcmr.gr φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής το πλέον έγκυρο σύστημα μετάδοσης και πρόγνωσης καιρού. Η διαφορά του είναι ότι δεν εξυπηρετεί αμιγώς εμπορικούς σκοπούς κι ως εκ τούτου ο χρήστης θα πρέπει να "ψαχτεί" λίγο αν θέλει να δει τις έγκυρες προβλέψεις ξεχωριστά, όσον αφορά τη θερμοκρασία, τη βροχή, τους ανέμους και τις χιονοπτώσεις (χιόνια στη Χίο σπάνια, αλλά λέμε τώρα... ).

Facebook Graph Search

Η μηχανή αναζήτησης που φτιάχνει το Facebook

Τ

ο Facebook event παρουσίασε αντί για Facebook τηλέφωνο ή Facebook OS, κάτι πολύ καλύτερο και διαφορετικό: το Facebook Graph Search. To Open Graph μόλις έγινε λίγο πιο έξυπνο και πιο ευέλικτο από αυτό που έχουμε συνηθίσει σήμερα. Το Graph Search είναι η νέα μηχανή αναζήτησης του Facebook. Το Open Graph περιέχει όλα τα δεδομένα που διαχειρίζεται το Facebook. Ξέρει ποιοι είναι οι φίλοι μας, που κάναμε Like, πόσες φωτογραφίες “ανεβάσαμε” στο Facebook και τι θέματα κάναμε Share. Πάνω σε αυτό το οικοδόμημα το Facebook έρχεται να προσθέσει το Graph Search, δηλαδή την δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών μέσα από το Open Graph. Το Facebook Graph Search είναι τόσο έξυπνο που μπορεί να καταλάβει και να απαντήσει σε ερωτήσεις γραμμένες σε απλή γλώσσα. Μπορεί για παράδειγμα να ξεχωρίσει ποιοι φίλοι μένουν στην Αθήνα και ποιες φωτογραφίες έχουν τα περισσότερα Likes. Μην μπερδεύετε το Graph Search με μηχανές αναζήτησης όπως το Google. Το Facebook βοηθάει τους χρήστες να μάθουν τι συμβαίνει μέσα στον κύκλο τους, όχι ολόκληρο το web. Αν η πληροφορία είναι διαθέσιμη δημόσια τότε ίσως το ίδιο αποτέλεσμα εμφανιστεί και στο web αλλά το Facebook Graph Search δεν ψάχνει στο web, ψάχνει και βρίσκει πληροφορίες μέσα στο Facebook και μόνο. Τα αποτελέσματα κάθε αναζήτησης είναι ατομικά, δηλαδή κάθε ερώτημα στο Graph Search έχει διαφορετική απάντηση βάση των δεδομένων που γνωρίζει το Facebook από το Open Graph. Προς το παρόν η λειτουργία του Facebook Graph Search είναι διαθέσιμη μόνο σε beta και μάλιστα με λίστα αναμονής. Πρέπει να εκδηλώσετε ενδιαφέρον και να μπείτε στην σειρά για να αποκτήσετε πρόσβαση στο νέο εργαλείο αναζήτησης. http://www.pestaola.gr e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 73


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

Το 1983... Παρ’ ολίγον τραγωδία στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης Ελαστικό του συστήματος προσγείωσης απαρχαιωμένου Μπόινγκ 707 της Ολυμπιακής «σκάει» κατά την προσγείωση και το πλήρωμα κατορθώνει να απογειώσει εκ νέου το αεροσκάφος δευτερόλεπτα πριν αυτό πέσει στη θάλασσα. Μεταξύ των επιβατών και ο υπουργός Δημοσίων Έργων, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Το «Ρεμπέτικο» Το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 24ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου μοιράζονται η «Ρεβάνς» του Ν. Βεργίτση και το «Ρεμπέτικο» του Κ. Φέρρη, με θέμα τη ζωή της τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου. Έξοχη η μουσική επένδυση του Σταύρου Ξαρχάκου.

Το πορνό στην Κίνα Δεκάδες χιλιάδες βιντεοκασέτες και περιοδικά «πορνό» έχουν κατασχεθεί από τις αρχές του 1983 στη Λαϊκή Κίνα στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της «εισαγόμενης πολιτιστικής μόλυνσης», όπως τη χαρακτηρίζει ο κινεζικός Τύπος.

Συλλαμβάνεται αρχιβασανιστής της Γκεστάπο Ο πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο, Κλάους Άλτμαν ή Μπάρμπι, γνωστότερος ως «χασάπης της Λιόν» συλλαμβάνεται στη Βολιβία, όπου είχε καταφύγει μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε αποκτήσει τον τίτλο του «αρχιβασανιστή», καθώς εφάρμοζε ιδιαίτερα σκληρές μεθόδους, μεταξύ των οποίων και το επί ώρες και ημέρες πολλές φορές, κρέμασμα από τα πόδια ανάποδα των Γάλλων πατριωτών, αναφέρει το έγγραφο καταδίκης του από το έκτακτο δικαστήριο της Λιόν, το 1948. 74 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

Από το καρναβάλι του Ρίο

Ενδυματολογικές εντολές από την τουρκική χούντα Η τουρκική χούντα απαγορεύει στους φοιτητές να φέρουν μπλου-τζιν και ζιβάγκο, στις δε φοιτήτριες παντελόνια, μακιγιάζ και μαντίλες. Απαγορεύονται επίσης οι γενειάδες, τα μουστάκια και οι φαβορίτες καθώς, κατά την κυβέρνηση Εβρέν, αποτελούν σύμβολα ιδεολογικής τοποθέτησης.

Αιματηρό το καρναβάλι του Ρίο

132 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 15.738 τραυματίζονται στο μεγάλο γλέντι που συνοδεύει το πενθήμερο αποκορύφωμα του Καρναβαλιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο αριθμός των θυμάτων θεωρείται ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ο πρώτος θάνατος από AIDS

Τον πρώτο θάνατο Έλληνα από τον ιό του AIDS ανακοινώνει ο βελγικός Ερυθρός Σταυρός, που παρακολουθεί την πορεία της νέας ασθένειας.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση …από το Βατικανό

Για πρώτη φορά το Βατικανό εκδίδει έντυπο 36 σελίδων με οδηγίες σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Σύμφωνα με την Αγία Έδρα, το σεξ εκτός γάμου, ο αυνανισμός και η ομοφυλοφιλία αποτελούν «ηθικές παρεκτροπές».


Η τουρκική χούντα απαγορεύει στους φοιτητές να φέρουν μπλου-τζιν και ζιβάγκο, στις δε φοιτήτριες παντελόνια, μακιγιάζ και μαντίλες. Απαγορεύονται επίσης οι γενειάδες, τα μουστάκια και οι φαβορίτες καθώς, κατά την κυβέρνηση Εβρέν, αποτελούν σύμβολα ιδεολογικής τοποθέτησης. Η κορυφαία ελληνίδα ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη

Τα θύματα των πυρηνικών δοκιμών

Σε 220.000 ανέρχονται οι «πυρηνικοί βετεράνοι», δηλαδή οι Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους από τις πυρηνικές δοκιμές των Η.Π.Α. στο διάστημα 1945 -1962, αποκαλύπτει σχετική έρευνα.

Ο μακρύς αγώνας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων ζητεί επίσημα η Ελλάδα από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Λουί Ντε Φινές στο ρόλο του «χωροφύλακα του Σεν Τροπέ».

Φεύγουν από τη ζωή…

Η ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη Πέφτει η αυλαία για την Έλλη Λαμπέτη σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου η κορυφαία ηθοποιός έδωσε την τελευταία μάχη στο 14χρονο αγώνα της με τον καρκίνο. Ο Γάλλος κωμικός Λουί Ντε Φινές Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γάλλος κωμικός Λουί Ντε Φινές, διάσημος από τους ρόλους του ως νευρωτικού «χωροφύλακα του Σεν Τροπέ». Ο πιο δημοφιλής Γάλλος κωμικός των δεκαετιών ’60 και ’70 αναγνωρίστηκε στο χώρο του θεάματος, δημιουργώντας έναν τύπο που έμοιαζε με τον Ντόναλντ Ντακ του Γουόλτ Ντίσνεϊ. Φεύγει ο «πατέρας» του Τεν Τεν Ο «πατέρας» του θρυλικού Τεν Τεν, Βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Ερζέ, πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο των Βρυξελλών από καρδιακή προσβολή. Ο Ερζέ έγραφε και εικονογραφούσε τις περιπέτειες του Τεν Τεν από το 1929 έως το θάνατό του. Η επιτυχία του ήταν τέτοια σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε προκάλεσε τη «ζήλεια» του Γάλλου προέδρου Ντε Γκωλ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο μοναδικός διεθνής ανταγωνιστής μου είναι ο Τεν Τεν». e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 75


Καλά νέα ΠΗΓΕΣ: www.kala-nea.gr | http://ecoatm.com http://www.econews.gr

Π

Η χωματερή που έγινε παράδεισος

όσες φορές δεν έχουμε βρεθεί μπροστά στο δυσάρεστο θέαμα ενός φυσικού τοπίου που έχει καταστραφεί από τα σκουπίδια του ανθρώπου… Κάποιες φορές, όμως, η δύναμη της Φύσης αποδεικνύεται τόσο δυνατή που μπορεί να νικήσει και τον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει στην Glass Beach (Παραλία των Γυαλιών), μια ξεχασμένη παραλία στην Καλιφόρνια, που εξελίσσεται σ’ έναν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό για το απαράμιλλο θέαμα που προσφέρει. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν πού αλλού να πετάξουν τα σκουπίδια τους και κατέληξαν να τα πετούν ομαδικά από την άκρη ενός γκρεμού στη συγκεκριμένη παραλία, στην οποία δεν υπάρχει πρόσβαση από εδάφους. Η συγκεκριμένη διαδικασία, μάλι-

στα, εξελίχθηκε σε… παιχνίδι για τα μικρά παιδιά, που συναγωνίζονταν ποιο θα εκσφενδονίσει πιο μακριά από το γκρεμό τις σακούλες με τα απορρίμματα. Με τον καιρό συγκεντρώθηκαν εκεί και μπάζα, και παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και παλιά… αυτοκίνητα που έπεφταν στο γκρεμό! Η περιοχή απέκτησε ένα νέο όνομα, The Dumps (Οι Χωματερές). Η κατάσταση άλλαξε από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Οι αρχές της πόλης και το τοπικό συμβούλιο δημιούργησαν ένα νέο χώρο ρίψης

απορριμμάτων και χαρακτήρισαν παράνομη τη ρίψη σκουπιδιών στην παραλία. Ακολούθησε μια μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού της παραλίας από τα τοξικά σκουπίδια. Οι καθαριστές, όμως, δεν απομάκρυναν τα εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια γυαλιού από τα σπασμένα μπουκάλια. Η Φύση είχε κάνει το θαύμα της: Τα κύματα είχαν σπάσει τα γυαλιά και τα είχαν μετατρέψει σε εκατομμύρια λεία και στρογγυλεμένα κομματάκια. Ένα απίστευτο θέαμα αν το δεις από ψηλά. Οι επισκέπτες συρρέουν κατά εκατοντάδες με την επιθυμία να πάρουν κάποια κομμάτια γυαλιού μαζί τους. Έτσι, τα γυαλιά που κάποτε ήταν παράνομο να τα πετάξεις σ’αυτήν την παραλία, είναι πλέον παράνομο να τα απομακρύνεις απ’ αυτήν!

Οι atenistas δίνουν ζωή και χρώμα σε παρατημένο πάρκο της Αθήνας

Τ

ο μικρό πάρκο της οδού Ακακίου, κοντά στην πλατεία Βάθης, το πιο παραμελημένο από τις υπηρεσίες του Δήμου πάρκο του κέντρου, ανέλαβε η ομάδα Atenistas να μετατρέψει σε όαση. Έτσι η Green ομάδα των Atenistas ανέλαβε δράση, ζήτησε από τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου την επισκευή των παγκακιών, σχεδίασε και πραγματοποίησε νέα φύτευση και εγκατάσταση οργάνων παιδικής χαράς, ενώ η Creativa ανέλαβε την εικαστική παρέμβαση στους τοίχους των γύρω πολυκατοικιών εμπνευσμένη από το έργο του Mondrian. Μέσα σε λίγες ώρες το παρκάκι έγι-

Ποιοι είναι οι atenistas

νε πραγματικά αγνώριστο, μια όαση ζωντάνιας και φροντίδας για τους κατοίκους που ξεκίνησαν άμεσα να το απολαμβάνουν.

76 | e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr

Οι atenistas είναι μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας που αγαπάνε την πόλη τους και πιστεύουν ότι ο συμβιβασμός με τις πιο προβληματικές της πλευρές διαιωνίζει έναν φαύλο κύκλο ανορθολογισμού, στασιμότητας, δυσφήμησης, υπανάπτυξης και τελικά αυτοϋπονόμευσης των προοπτικών της. Για τους atenistas η Αθήνα όχι μόνο δεν είναι μια «τελειωμένη ιστορία» αλλά ένα αχανές πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές της.


Έ

Το "greek yogurt" μπαίνει στα αμερικανικά σχολεία

να πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να φέρει το «greek yogurt» στα αμερικανικά σχολεία, ξεκινά το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

επεκταθεί σταδιακά και στα σχολεία της υπόλοιπης χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής των Αμερικανών μαθητών φέρει και την προσωπική

σφραγίδα της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, που έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με καμπάνιες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Huffington Post, το «greek yogurt» πληροί τα στάνταρ υγείας που θέτει το αμερικανικό υπουργείο και μπορεί να εισαχθεί στα κυλικεία των αμερικανικών σχολείων ως πρωτεΐνη ή υποκατάστατο του κρέατος

στα γεύματα των μαθητών. Το σχέδιο αυτό των Αμερικανών αναμένεται να δώσει ώθηση σε μια ακμάζουσα αγορά, όπου το κομμάτι της πίτας των 6,5 δισ. δολαρίων ετησίως, που αποφέρουν οι πωλήσεις «greek yogurt», διεκδικούν εξίσου η ελληνική ΦΑΓΕ και η τουρκική φίρμα «Chobani». Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει αρχικά από τα σχολεία της Νέας Υόρκης και, αν κριθεί επιτυχημένο, θα e-Fresco | Φεβρουάριος 2013 | www.e-fresco.gr | 77


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΥΡΙΩΤΗΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (VE) Κιν.: 6938-093899

Μιχαήλ Λιβανού 1, Χίος 821 00 Τηλ./Fax.: 22710 81490 www.vodafone.gr e-mail: skiriotis@vodafone.net.gr

Fresco Chios Magazine - Φεβρουάριος 2013 | e-Fresco  

Σ' αυτό το τεύχος οι πολίτες κάνουν... επίθεση στην κρίση. Ο πρόεδρος του ΜΕΟΘ Κυριάκος Φρεζούλης μας μιλάει για το παιχνίδι του κρυμμένου θ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you