Page 1

UHURN Zvono

Kolovoz 2012.

E—magazin, 5.broj

U ovom broju: Ježići iz Pitomače

2

Prvašići iz Bjelovara

3

Mali Cetinjani

4

Voltinašići

5

Udruga Zvono

6

Na kraju....

7

Novi tečaj

8

Posebne zanimljivosti: Glasanje publike je započelo 15.08.2012. http://udrugazvono.weebly.com/ glasovanjeposjetitelja.html Glasanje stručnog žirija počinje 20.08. 2012. Proglašenje pobjednika je početkom rujna 2012.

I pobjednik je… Narodna je poslovica: sve što je lijepo, kratko traje. Nešto što je započelo i krenulo kao inicijativa nas nekolicine okupljenih u udruzi Zvono, proširilo se i izvan granica lijepe naše i postalo Međunarodna revija razrednih stranica. Voljeli bismo nastaviti s Revijom, voljeli bismo svake godine upoznati nove i nove razrede, sredine, učitelje, voljeli bismo da i naša okolina prepozna rad, uloženo vrijeme, entuzijazam, ljubav i prikaz učeničkih postignuća. Možda će biti lakše nakon probijenog leda, ali već sada ova mala zajednica je presretna odazivom učitelja, uspjehom, izlaskom prvog E magazina za razrednu nastavu, prisutnim poletom koji je izazvala Revija. Kao što naslov kaže, ostaje izabrati pobjednike… Glasajte online putem, stručno povjerenstvo će također glasati i vidimo se na dodjeli nagrada u OŠ Velika Mlaka u rujnu 2012. Svima držimo palčeve i za nas ste najbolji! Sandra Vuk


Stranica 2

http://bigblog.tportal.hr/ksenijav

E—magazin, 5.broj

Boc, boc … JEŽIĆI! Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Na što ste posebno obratili pozornost pri izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Razrednu stranicu izradila sam neposredno prije preuzimanja prvog razreda, želeći imati stranicu koja će tijekom četiri godine pratiti, prije svega, aktivnosti mojih učenika i gdje će roditelji dobiti sve važnije informacije o radu u školi, budući da nismo imali školsku web stranicu. Cilj mi je bio da stranica bude pregledna, zanimljiva onima koji ju gledaju, te da bude uvijek aktualna, odnosno, da više prati kontinuitet našeg rada izvan razreda i onog klasičnog rada u njemu. Kako bi uvijek dobili informaciju o našim budućim aktivnostima, redovito ažuriram dodatni sadržaj pa se on mijenja u skladu s aktivnostima. Koristite li razrednu stranicu kao posredan ili neposredan oblik rada s vašim učenicima? Nastojim da roditelji, pregledavajući stranicu, budu u toku rada u školi i da dobiju korisne informacije. Učenicima pak stranica omogućava dobru zabavu, pregledavanje fotografija s izleta, poučne i zabavne sadržaje.

Filmići, fotke, obavijesti ... Što je bilo najteže izraditi?

“ Učenicima je postalo uobičajeno da svakodnevno pogledaju Ježiće i vide što ima novo.“ Učiteljica Ksenija

Posao nije težak, ali iziskuje dosta vremena pogotovo ako se želi obraditi fotografije, napraviti filmić i sl. No, kad je posao ujedno i zadovoljstvo, onda ništa nije teško. Moji učenici, Ježići, su jedinstveni (znam da tako misli svaka učiteljica za svoje učenike) i ništa mi nije teško. Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica? Učenike treba osposobiti za rad s računalom, naučiti ih da računalo ne služi samo za igranje igrica, pokazati im korisne strane Interneta, a osim toga, ovakav projekt jača zajedništvo među učenicima i ističe njihove dobre osobine. Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Ispočetka je stranica bila zanimljivija roditeljima jer su tu uvijek mogli naći informacije o događajima u školi, roditeljskim sastancima pa sve do jelovnika školske kuhinje. Dakle, sve ono što prvašići zaborave reći ako ne zapišu. Kroz brojne fotografije mogli su vidjeti djelić onoga što njihova djeca rade u školi, kako uče i zabavljaju se.

Revija razrednih stranica Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Zato što mislim da je važno povezati se, uspoređivati i učiti od drugih. Ovo je vrlo dobar način da se pokaže što i koliko učiteljice i učitelji rade volonterski i koliko su posvećeni svojem poslu.


http://os-prva-bj.skole.hr/stranice_razrednih_odjela/1_c

E—magazin, 5.broj

Stranica 3

E - komunikacija od RH do Amerike Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Potaknula me potreba e-komunikacije s roditeljima, predstavljanje našeg rada, naših aktivnosti i projekata na webu, te dostupnost određenog, za razred važnog, kataloga informacija. Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu ? Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Naša se razredna stranica može koristiti za upoznavanje s projektnim eTwinning aktivnostima, na satovima sata razrednika i svakodnevno roditeljima za pristup razrednom katalogu informacija Gdje se sve vaša razredna stranica može pronaći, jeste li je do sada predstavili u javnost? O našoj mrežnoj stranici upoznati su roditelji učenika, moje školske kolegice i kolege, kolegice i kolege iz drugih škola RH, naša lokalna zajednica, predstavljena je na portalu Škole.hr, u Školskim novinama, Pogledu kroz prozor, edublogu Zbornice „Tehnologija u obrazovanju“, te ju redovito pregledavaju naši eTwinning partneri iz cijele Europe te moje kolegice iz Kanade i Amerike.

Prvaši iz Bjelovara Koristite li razrednu stranicu kao posredan ili neposredan oblik rada s vašim učenicima? Sadržaje razredne mrežne stranice koristim i neposredno u radu s učenicima i na izvannastavnoj aktivnosti, ali i posredno. Na što ste posebno obratili pozornost pri izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Što je bilo najteže izraditi? Najvažnija je preglednost stranice, brza navigacija i tehnička izvedba (dizajn). Najteže?! Najviše vremena iziskuje svakodnevno ažuriranje, ali i učitavanje prezentacijskih sadržaja.

Prezentacija našeg rada Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako? Zašto je to važno? S obzirom da su moji učenici tijekom protekle nastavne i školske godine pohađali prvi razred i da sam ih tek upoznavala s digitalnim sadržajima, ja sam sama uređivala mrežnu stranicu. Sljedeće školske godine planiram uključivati i učenike u stvaranje (idejama i prijedlozima) i realizaciju (pristupom računalom) mrežnih sadržaja. Važno je jer im se na taj način omogućava ne samo konzumacija digitalnih sadržaja već i sam čin stvaranja i dijeljenja mrežnih sadržaja. Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Želja mi je prezentirati moj i naš rad tijekom protekle nastavne godine, a koji smo samo manjim dijelom prezentirali na našoj mrežnoj stranici.

”Našu stranicu redovito pregledavaju naši eTwinning partneri iz cijele Europe te moje kolegice iz Kanade i Amerike .” Učiteljica Nataša


Stranica 4

https://sites.google.com/site/malicetinjani/

E—magazin, 5.broj

Mali Cetinjani Koristite li razrednu stranicu kao posredan ili neposredan oblik rada s vašim učenicima? Na što ste posebno obratili pozornost pri izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Stranica se koristi u oba oblika rada s učenicima. Na njoj mogu pronaći i razne zanimljive i poučne podatke i tako proširivati svoje znanje. Oni sudjeluju u njenoj izradi i postavljanju materijala koliko je to u njihovoj moći što ih dodatno motivira i potiče na vlastito usavršavanje u čitanju i pisanju literarnih sadržaja. Obratila sam pozornost na njezin izgled i preglednost, ali posebno na sadržaje i materijale na njoj koji će predstavljati nas i naš rad. Sudjeluju li vaši učenici u izradi stranica i kako? Zašto je to važno? Učenici vrlo rado sudjeluju u izradi stranice, raznim prijedlozima, prikupljanjem fotografskih zapisa s neke nastavne aktivnosti u učionici i izvan nje, samostalno kreirajući kraće pisane sadržaje i slično. Ovim načinom suradnje, učenici spoznaju računalo i svijet interneta i u drugom svjetlu. Istražuju korisne podatke, uče pisati na računalu, postavljati fotografije, izrađivati razne prezentacije i što je najvažnije uče se biti temeljiti. Nije bitno napisati bilo kakav rad, on mora biti pravopisno i gramatički ispravan i sadržajno smislen. “ Sudjelujući u njenoj izradi i postavljanju materijala učenike dodatno motivira i potiče na vlastito usavršavanje u čitanju i pisanju literarnih sadržaja.“ Učiteljica Mirjana

Kako je sve počelo? Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Jednostavno želja za izradom razredne stranice postojala je već dugo, ali mi se činilo kako je za njenu izradu potrebno jako puno vremena. Nakon ponuđenog i odslušanog tečaja sve je bilo drugačije. Izrada stranice više nije izgledala strašno, a ja sam stečeno znanje na tečaju htjela i primijeniti. Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Koriste je učenici s roditeljima i prijateljima svakodnevno, prateći obavijesti i događanja u našem razredu, koristimo je i sami u razredu na Satu razrednika. Zajedno s učenicima izrađujem materijale i članke za stranicu, a ponekad se učenici sami iskažu u svom literarnom i likovnom umijeću. Jesu li u izradi sudjelovali i roditelji - koja je njihova uloga? Roditelji nisu sadržajno sudjelovali, za sada, jer je naša stranica jako mlada i u početničkoj fazi, ali su vjerni posjetitelji i obožavatelji stranice. Na roditeljskom sastanku dali su suglasnost za njenu izradu i objavljivanje te se složili s nazivom Mali Cetinjani.

Nastavljamo i sljedeće šk. g. Povodom Dana planete Zemlje posadili smo maslinu u školskom dvorištu. Novac za maslinu prikupili smo prodajući povratne boce.

Hoćete li nastaviti i dalje izrađivati razredne stranice? Upravo se pripremam otvoriti novu stranicu za novi razred i poželjeti učenicima i roditeljima sretan početak nove školske godine. Ove godine su učenici stariji i iskusniji, te će naša stranica biti sadržajno bogatija i potpunija.


https://sites.google.com/site/voltinasici/

E—magazin, 5.broj

Stranica 5

Voltinašići Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Za izradu razredne web stranice me potakla stranica učiteljice Sandre Vuk. Činila mi se jako zgodna i pronalazila sam mnogo korisnih materijala. Potaknula sam i kolegice iz škole koju su također pristupile tečaju i sad imamo četiri razredne stranice. Nakon pohađanja tečaja izrade web stranica u organizaciji Udruge Zvono počela sam sa izradom vlastite stranice. Na što ste posebno pazili u izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Pri izradi stranica pazila sam na sadržaje da budu aktualni i zanimljivi, da privučem djecu da kod kuće otvore i pogledaju što ima novo.Nekada na satu ne stignem obraditi sve što sam planirala i te dodatne sadržaje stavim u Kutak za učenike i tko želi može si pročitati i pogledati.U školi su me izvještavali koliko bodova su sakupili u igricama (Zondle ), donosili potreban materijala za projekte i radionice.

Igrice, slikovnice, vježbe, glazba, zabava,... Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Moja se stranica primjenjuje na nastavi tako da učenici igraju igrice, na satu HJ smo radili tekst za slikovnicu, na LK ilustracije. Stranica služi i kao mjesto gdje će učenici naći zadatke za vježbu, vremenik pisanja provjera znanja, informacije o terenskoj nastavi, izletu i drugo. Napravila sam stranicu za zabavu i slušanje pjesama. Najviše me obradovalo što su se roditelji uključili i slali slike i komentare. Čini mi se da je web bolji način komunikacije od informativke ili pisama koja sam slala svaki petak da roditelji budu upoznati s našim radom. Na ovaj način može se puno bolje prezentirati rad i doći do točnih informacija. Čini mi se da se poboljšala komunikacija na relaciji učitelj – roditelji – učenici. Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Stranicu sam prijavila na Reviju web stranica da vidim gdje sam, kako izgledaju ostale stranice na jednom mjestu. Slučajno sam pronalazila guglajući na mnoštvo prekrasnih web razrednih stranica.

Učiteljica, učenici i roditelji zajedno Što je bilo najteže izraditi? Najveća poteškoća mi je u jeziku ( engleski ) jer sam bolja u njemačkom. Treba mi dosta vremena da prevedem neke stvari i svaki novi program mi oduzme dosta vremena dok ga proučim. Najgore što mi se dogodilo je da nakon nekoliko sati rada sve izbrišem jer sam stisnula tipku koju nisam trebala. No, na pogreškama se uči. Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako? Jesu li u izradi sudjelovali i roditelji - koja je njihova uloga? Moji učenici rade slikovnice, likovne radove, literarne radove , rješavaju zadatke, čitaju dodatne sadržaje, slušaju glazbu ( zadam DZ ) jer imam loš CD player u razredu. Uloga roditelja je da prate novosti, pomažu u kreiranju tako da prikupljaju materijale, šalju slike i ostalo.

”Učenici se osjećaju korisni i uspješni kad odrade nešto dobro na stranici.” Učiteljica Snježana


Stranica 6

http://udruga-zvono.weebly.com/glasovanje-posjetitelja.html

E—magazin, 5.broj

Iz Pogleda kroz prozor, srpanj 2012. Ideja je nastala stalnom suradnjom i povezanošću autora razrednih stranica. Većina autora prošla je i završila tečaj izrade web stranica koji su osmislile i provode učiteljice razredne nastave, naše članice, Dubravka Petković i Sandra Vuk. “Učitelji, samostalno ili u suradnji s učenicima i roditeljima, izrađuju razrednu (mrežnu) web stranicu i na taj način omogućuju prikaz svoje prakse kroz projektne oblike rada, razvijaju kod učenika samostalan, istraživački rad, suradničko i problemsko učenje, ali i ostvaruju kvalitetniju suradnju s roditeljima uključujući ih tako u nastavni proces.”

Projekt poučavanja učitelja putem online tečaja u LMS Moodle Izrada web stranica pokrenut je 2011. i do danas je tečaj pohađalo više od 90 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika. Rezultat vrijednog rada polaznika i voditeljica tečaja je 56 aktivnih razrednih stranica, čime se posebno ponosimo. Najveći broj stranica dostupan je putem poveznice koju autorice podijele sa svojim učenicima i njihovim roditeljima, ali i kolegicama koje također imaju razrednu stranicu. Na taj način se krug zajednice širi i omogućuje se još kvalitetnija suradnja učitelja, učenika, škola koje su geografski udaljene jedna od druge. Cilj revije je omogućiti učiteljima prezentiranje razrednih web stranica, blogova i slično njihovog razrednog odjela, područne škole ili skupine. Predviđene su dvije prve nagrade: nagrada stručnog povjerenstva i nagrada posjetitelja stranice. Ostale stranice također će biti nagrađene simboličnim nagradama.

Što sve možemo vidjeti, naučiti i primijeniti „listajući“ razredne stranice prijavljene na Reviju web stranica? Individualnost i maštovitost u primjeni web dizajna. https://sites.google.com/site/revijawebstranica/home Sam dizajn stranica odaje nam sklonosti autora ka umjetničkom izričaju te unaprijed možemo krenuti u potragu za galerijom likovnih radova učenika čije pregledanje predstavlja pravo zadovoljstvo za posjetitelja. Mnoštvo literarnih radova učenika privući će pozornost na stvaralačke mogućnosti učenika, ali i na kvalitetu rada učitelja na motivaciji na stvaralaštvo. Različiti oblici prezentacijskih alata omogućit će nam vizualizaciju projekata, izleta, izvanučionične nastave i još mnogo čega. Npr. kako i u koje svrhe autori koriste Web 2.0 alate i postavljaju ih na stranicu, koriste li se alatima zaštite autorskih prava i kako su riješili pitanje otvorenosti stranice i sigurnosti na internetu. Pokrovitelj projekta Revija razrednih web stranica je MZOS, a stručni pokrovitelj je AZOO.


I na kraju ...…...

E—magazin, 5.broj

Stranica 7

Poštovane kolegice i kolege sudionici Reviju razrednih web stranica , zahvaljujemo Vam na vašem sudjelovanju. Hvala Vam na Vašoj hrabrosti da svoj rad predstavite i stavite pod lupu šire javnosti i stručnoga povjerenstva. Hvala Vam što ste svojom prijavom još jednom pokazali što sve i koliko kvalitetno rade naši učitelji.

Pozivamo sve sudionike i one koji su vjerno pratili tijek ove revije na svečano proglašenje pobjednika

Nije kraj..... Pratite nas i dalje ! Nakon svečanog proglašenja pobjednika izaći će još jedan broj našeg e- magazina. Sadržavat će sve pojedinosti o proglašenju, nagrađenima i pobjednicima ove revije.

Svim učiteljima i učenicima želimo uspješan početak nove školske godine Na dar vam poklanjamo jednu pjesmu za ljepši početak nove školske godine.

Hvala svim sponzorima i pokroviteljima ove revije


UHURN Zvono Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono Školski prilaz 1, 10000 Zagreb mob: 098/1358-674 e-mail: udruga-zvono@net.hr

Urednica E magazina: Sandra Vuk Novinarke: Marica Jurec i Višnjica Šestak Kolegij: Dubravka Petković i Đurđica Krtanjek i Mirna Grbec.

Posjetite naše stranice: www.udruga-zvono.hr Upoznajte naš novi tečaj: Web

2.0 alati u nastavi

Online tečajevi Udruge Zvono

Korištenjem alata za izradu : prezentacije, online knjige i stripa, plakata, kvizova, audio snimki/glazbe Web 2.0 alati u nastavi započinje ( podcasta), igrica, slideshowa, umnih/ 1. rujna. mentalnih mapa, za suradničko učenje . Sadržaj radionice: Upoznavanje Vrijeme trajanja: 60 dana što su web 2.0 alati, zašto i kada Sve o tečajevima saznajte na stranicama ih koristiti u nastavi. Udruge Zvono. Novi tečaj /radionica udruge Zvono :

E-magazin br.5  

E-magazin revije razrednih web stranica

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you