Page 20

T E M A / F R E M T I D E N S F Ø D E VA R E R

FORBYD BURÆG NU I de seneste 5 år er salget af buræg faldet drastisk, og i dag sælges markant flere økologiske æg end buræg. Buræggene gemmer sig dog stadigvæk på hylderne. Dels er der stadig enkelte detailhandlere i Danmark, som endnu ikke er kommet helt i mål med udfasningen af buræg, og så findes der fortsat mange skjulte buræg i færdigproducerede varer. Derfor ønsker Dyrenes Beskyttelse nu et forbud.

TEKST PERNILLE SCHOUSBOE / FOTO DYRENES BESK Y T TELSE

I 2013, da Dyrenes Beskyttelse for alvor satte fokus på problemerne i burægproduktionen, var over 50 pct. af alle æg lagt af en høne i et bur.

gået væk fra buræg. Det er rigtig gode takter, men realiteten er, at det bliver svært at få fjernet de sidste buræg ad frivillighedens vej.

Det tal er i dag faldet til lige over 21 pct. takket være en stigende modstand imod burægproduktionen hos blandt andet forbrugere, detailhandlen og kantiner.

– I Dyrenes Beskyttelse er vi utrolig glade for, at buræggene er på vej væk fra hylderne og i stigende grad også som skjult ingrediens, men vi ved også, at der er langt igen, førend alle produkter er uden skjulte buræg. Det er derfor, vi ønsker et forbud mod produktion af buræg. Den frivillige vej er god og forbrugernes magt stærk, men lovgivning er også et effektivt redskab, siger direktør Britta Riis.

Mere end 40.000 danskere har spillet en stor rolle i processen henimod et burægfrit Danmark. De har bakket op om Dyrenes Beskyttelses ægtivistkampagne og skrevet sig op som ægtivister. Kampagnen arbejdede for at få supermarkederne til at droppe buræggene. Med ægtivisternes underskrifter i ryggen har Dyrenes Beskyttelse gjort det tydeligt for enhver, at buræg ikke længere er ønsket på butikkernes hylder. DE SKJULTE BURÆG GIVER BEHOV FOR FORBUD

Selvom et fald fra 50 til 21 pct. er meget glædeligt, så er 21 pct. buræg stadigvæk alt for mange. At tallet er så højt skyldes, at der stadig produceres buræg i Danmark, og der i alt fra mayonnaise, til købekager og pasta skjuler sig masser af buræg. Buræg, som selv de forbrugere, som egentlig har valgt buræggene fra, risikerer at få med hjem fra supermarkedet, fordi det er svært at undgå. Det er de æg, Dyrenes Beskyttelse nu sætter yderligere fokus på. Flere supermarkeder er begyndt at udfase de skjulte buræg i egne produkter, og ligeledes er flere kantiner 20

ÆGTIVISTERNE SLÅR TIL IGEN

Efter at Dyrenes Beskyttelse i slutningen af februar er begyndt at samle opbakning til et reelt forbud imod buræggene, har mere end 25.000 danskere bakket op om et forbud med deres underskrift mod de sidste buræg. Et forbud, som allerede er blevet gennemført eller er på vej i andre lande, som vi sammenligner os med. Tyskland, Østrig, Luxemborg og Holland har således alle indført et forbud mod burhøns. – Vores håb er, at politikerne også kan se, at danskerne med deres indkøbskurv siger nej til buræg, og de har en forventning om, at høns ikke længere holdes i bure. Forbrugerne har vist vejen, og nu er det op til politikerne at få indført det forbud mod produktionen af buræg, så burhønsene så hurtigt som muligt kan slippe ud af burene, slutter direktør Britta Riis. DYRENES BESK Y T TELSE

Profile for Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse 2 2019  

Dyrenes Beskyttelse 2 2019