Page 1


INHOUD 03 Wat is Dynamo? / Productiehuis HipHopLab040 05 Voor wie? / Activiteiten met een doel / Aanmelden? / Klachten en privacy 07 Algemene voorwaarden 09 Workshops OriĂŤntatie 13 Workshops Cultuur 21 Workshops Sport 33 Workshops Educatief


WAT IS DYNAMO?

Dynamo is dé ontmoetingsplek in Eindhoven voor jongeren die zich interesseren voor muziek, sport, kunst, cultuur en andere vormen van ontspanning. Uitgaande van hun eigen kracht krijgen jongeren bij ons de kans zich binnen hun eigen jeugdcultuur te ontplooien, hun talenten te ontwikkelen en deze op velerlei terreinen in te zetten. Zo ook laten jongeren in workshops leeftijdgenoten kennis maken met graffiti, film en theater, rap, dj-ing, verdedigingskunsten, show worstelen, breakdance, boksen of hiphop. Veel jongeren ontpoppen zich bij Dynamo van bezoeker tot organisator van bijvoorbeeld concerten of sporttoernooien. Altijd onder inspirerende begeleiding van medewerkers die affiniteit hebben met jongeren uit alle jeugdculturen. Medewerkers die jongerentrends bovendien weten om te zetten in een brede programmering. Dynamo heeft ook voor uw school of organisatie verrassend veel te bieden. Workshops, seminars, kennismakingsactiviteiten, vrijetijdsbesteding, maatschappelijke stages, afstudeerprojecten, school- of bedrijfsfeesten, festivals, contests, sportactiviteiten, banen- en informatiemarkten. In deze brochure willen wij u laten zien wat wij hebben te bieden aan workshops en modules op het gebied van (sub)culturen.

PRODUCTIEHUIS HIPHOPLAB040

Dynamo is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het kloppende hart van de hip hop cultuur in Eindhoven. Het jeugdculturencentrum is erin geslaagd te bouwen aan een stevig hip hop platform in de stad, genaamd HipHopLab040. HipHopLab040 biedt jongeren de kans zich te ontwikkelen en profileren binnen de urban cultuur. De term “urban” bestrijkt een groot aantal stromingen van hedendaagse culturen die vanaf de jaren ’80 ontstaan zijn. Dynamo richt zich met HipHopLab040 op de hip hop scene binnen de urban culture. Deze scene bestaat uit breakdance, rap, beatproducing, dj’ing en graffiti. Met aftakkingen naar diverse stijlen van dans zoals popping & locking, hiphop dance en funking. De succesfactor zit in het feit dat docenten uit de scene en de leefwereld van de jongeren komen. Zij zijn de pioniers van hun eigen jeugdcultuur. Deze docenten zetten wij dan ook in voor uw workshops. Rolmodellen die uw leerlingen kunnen inspireren!


VOOR WIE?

Speciaal voor jongeren uit het voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universiteit organiseert Dynamo workshops en modules op het gebied van (sub)culturen, sport en sociaal-maatschappelijke educatie. Veel van onze activiteiten sluiten naadloos aan bij de doelstellingen van het vak CKV. Ook bedrijven en organisaties kunnen workshops en modules afnemen bij Dynamo.

beroepenveld en met de maatschappij. Maar natuurlijk hebben de activiteiten ook als doel om jongeren kennis te laten maken met de verschillende vrijetijdsbelevingen na school. En natuurlijk speelt het plezier in sĂĄmen iets doen een belangrijke rol in alle workshops.

AANMELDEN?

Workshops bij Dynamo (eenmalige bijeenkomsten) geven jongeren de mogelijkheid kennis te maken met een bepaalde vorm van sport, creativiteit of educatie. Tijdens een module (serie bijeenkomsten) leren ze meer over de verschillende thema’s, zowel in theorie als praktijk.

Bij Dynamo vindt u vast een workshop of module die perfect is voor de jongeren met wie u werkt. Misschien zelfs een combinatie van verschillende workshops. De kosten verschillen per workshop en zijn afhankelijk van bijvoorbeeld materiaal-, personeels- en ruimtekosten. Voor een prijsopgave kunt u contact opnemen met Rozan van Dooremalen. Voor gegevens, zie achterzijde van deze brochure.

ACTIVITEITEN MET EEN DOEL

KLACHTEN EN PRIVACY

De workshops staan bij Dynamo niet op zich. Ze vormen onderdeel van een groter doel, namelijk maatschappelijke betrokkenheid en participatie. De activiteiten bevorderen samenwerking binnen groepen, laten jongeren kennismaken met het

Natuurlijk gaan we bij Dynamo zorgvuldig om met uw privacy en die van uw leerlingen. De registratie en het beheer van uw persoonsgegevens gebeuren volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). In ons privacyreglement is uitgebreid beschreven hoe we met gegevensverwerking omgaan.

De workshops bij Dynamo zijn leuk, boeiend en leerzaam. Ze staan midden in de belevingswereld van de jeugd en hun subculturen. En omdat jongeren nu eenmaal het meeste opsteken van doen, ervaren en zelf vertellen, geven we ze vaak ook de kans om zelf de rol van gastdocent op zich te nemen. Ontwikkeling van talent staat voorop!

Wij doen ons uiterste best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als u niet tevreden bent over onze dienstverlening of klachten heeft, zijn we natuurlijk bereid met u te praten om tot een oplossing te komen. Elke klacht is voor ons een kans om het de volgende keer beter te doen.


ALGEMENE VOORWAARDEN

Bij de contactpersonen van Dynamo moeten de gegevens van de (contactpersoon van de) school bekend zijn. Dit om het contact zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook willen de docenten van de workshops graag van te voren weten met welke jongeren zij te maken krijgen (leeftijd, opleidingsniveau enz). Bekijk ons aanbod van workshops goed, er kunnen “bijzonderheden� bijstaan die verplicht zijn, bijvoorbeeld sportkleding. Wanneer er niet aan deze voorwaarden worden voldaan kunnen we jongeren weigeren om deel te nemen aan de workshop. Bij annuleren van workshops dit gelieve, minimaal 2 weken van te voren, aan te geven bij Rozan van Dooremalen. Anders zijn wij genoodzaakt de uren alsnog in rekening te brengen. Bij het opzettelijk vernielen van spullen worden de kosten in rekening gebracht van de school. Verdere voorwaarden zijn te vinden bij de omschrijving per workshop. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het aantal deelnemers. We hopen dat we door middel van deze voorwaarden onduidelijkheden kunnen voorkomen en de samenwerking optimaal kunnen maken.


Rondleiding Dynamo

Dynamo is dĂŠ plek waar jongeren hun vrije tijd kunnen doorbrengen. Het jongerencentrum biedt allerlei mogelijkheden en geeft uw leerlingen bovendien de kans hun tijd zinvol te besteden. Het doel is dat de leerlingen Dynamo leren kennen en weten wat het jongerencentrum hen te bieden heeft. De jongeren krijgen een rondleiding door het hele gebouw, ondertussen wordt informatie gegeven over de activiteiten die in de verschillende ruimten plaatsvinden. Lesduur: max. 1 uur Aantal deelnemers: max. 20 personen per ronde (meerdere rondes tegelijk mogelijk) Bijzonderheden: Geen

Uitgebreide kennismaking Dynamo

De opzet van deze kennismakingsmodule is veel uitgebreider dan de rondleiding. De leerlingen wonen een aantal bijeenkomsten van een uur bij, waarin ze actief kennis maken met de verschillende mogelijkheden. De aanpak van deze module is een stuk actiever en directer. De drempel om Dynamo daadwerkelijk zelf binnen te stappen wordt door deze manier van kennismaken een stuk lager.

Het aantal bijeenkomsten en de invulling hiervan, kan in overleg worden aangepast op uw wensen. Lesduur: 8 bijeenkomsten van 1 uur Aantal deelnemers: min. 12 / max. 30 Bijzonderheden: Geen

WerkveldoriĂŤntatie

Deze workshop informeert uw leerlingen niet alleen over de activiteiten die binnen Dynamo plaatsvinden, de jongeren maken daarnaast ook kennis met de organisatorische kant van het jongerencentrum. Zij leren wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van activiteiten. Deze workshop geeft uw leerlingen de kans om kennis te maken met het werk van de sociaal cultureel werkers van Dynamo. Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max 20 Bijzonderheden: Geen


Rap

Rap (Rhythm And Poem) is één van de elementen van de hiphopcultuur. Een rapper, ook wel MC genaamd, vertelt op een ritmische wijze een rijmtekst of improviseert, meestal op een beat, maar soms ook a capella. Het woord rappen komt uit de Amerikaanse straattaal en betekent praten. In deze workshop maken de leerlingen kennis met het fenomeen rappen. Onder begeleiding van de docent leren de leerlingen wat er komt kijken bij het maken van een rap. Dit bestaat uit een klein stuk theorie en een voorbeeld van zijn eigen rappende kwaliteiten, waarna de leerlingen samen gaan werken aan een rap over een zelfgekozen onderwerp. Lesduur: 1 tot 1,5 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: Geen

Beatproducing

Tegenwoordig willen steeds meer jongeren aan de slag met het maken van muziek. Ze willen de nieuwe Pharrel of Dr. Dre worden. Om een volwaardig producer te worden moet je over een brede kennis van audio en muziek beschikken. Om het idee zo goed mogelijk vorm te geven en het daarna maximaal te laten klinken hebben we een unieke producers afdeling opgericht. Hier leren de leerlingen niet alleen hoe beats gemaakt worden, maar ze leren ook goed gebruik te maken van eq`s, compressors en verschillende opname technieken.

Daarnaast komt de nadruk te liggen op creativiteit. Hoe ga je om met het gebruik van samples en geluiden? In deze workshop maken de leerlingen kennis met de programma’s en maken ze hun eigen track. Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 3 / max. 16 Bijzonderheden: Geen

Graffiti

Graffiti is door de jaren heen gegroeid van je naam schrijven op straat naar een volwassen kunstvorm die niet meer weg te denk is uit ons straatbeeld. De invloed van graffiti is onder andere terug te vinden in kleding, reclame’s en videoclips. De magie van de spuitbus is groot en heeft al veel jongeren aangespoord tot creativiteit. Tijdens deze workshop krijgen de leerlingen uitleg over de geschiedenis van deze straatkunst en een demonstratie van de technieken. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag met hun eigen graffiti kunstwerk. Twee varianten: 1. Graffiti spuiten op houten platen 2. Street art op canvas met sjablonen, stiften, plaksels etc. Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: De deelnemers moeten kleding meenemen of aantrekken die (permanent) vies mogen worden.


Dj-ing

De dj is meestal iemand die platen, meestal van het dancegenre, aan elkaar mixt. In tegenstelling tot de radio-dj die de platen via de computer ten gehore brengt, mixt de live-dj met vinylplaten. Door de ontwikkeling van pitch-control bij cd-spelers neemt het gebruik van cd’s echter ook toe. De leerlingen krijgen in de workshop uitleg over de apparatuur die een DJ nodig heeft en de belangrijkste functies van de verschillende onderdelen. De docent vertelt daarnaast iets over de ontstaansgeschiedenis van DJ-ing en legt uit hoe het mixen van nummers in zijn werk gaat. Lesduur: 1 tot 1,5 uur Aantal deelnemers: min. 4 / max. 15 Bijzonderheden: Geen

Light graffiti

Light graffiti is een vorm van street-art waar de spuitbus vervangen is door een zaklamp. Het is een fotografie techniek waarbij opnames, van oplichtende figuren en teksten, worden gemaakt door het bewegen van zaklampen voor de camera of het bewegen van de camera zelf. Resultaat: creatieve foto’s die iedereen tot de verbeelding spreken. Tijdens deze workshop krijgen de leerlingen uitleg over de techniek en het ontstaan van deze creatieve vorm van fotografie. Na een korte demonstratie en wat voorbeeldfoto’s gaan de leerlingen, zowel individueel als in groepsverband, aan de slag met light graffiti.

Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 15 Bijzonderheden: Geen

Zang

Zingen doet iedereen, onder de douche, tijdens het fietsen, of soms in de klas. Zang bij Dynamo is echter meer dan alleen zingen onder de douche. Een zanger(es) is vaak het boegbeeld van een band of is samen met anderen een geheel. De leerlingen zullen in de workshop nummers zingen die op dit moment hot zijn. Ze zingen met een groep, leren meerstemmig zingen en, als iemand wil, mag hij of zij een stukje solo zingen. Begeleid door een professionele zangdocent leren de leerlingen een aantal technieken, zoals een goede lichaamshouding, ademhaling en stemgebruik. Je kunt namelijk op meerdere manieren je stem gebruiken, zodat je leert om je aan te passen op het nummer dat je zingt. Lesduur: min. 1 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: Geen

Theatersport

Theatersport is elke vorm van theater waarbij de spelers het verhaal, de personages en de dialogen ter plaatse verzinnen. Ze stappen dus de scène op met een beperkt aantal elementen (vaak suggesties uit het publiek) zoals de locatie waar de scène zich afspeelt, of het soort personage dat ze spelen, en


improviseren de rest op het moment zelf. Improvisatievoorstellingen zijn vaak komisch, maar er zijn ook improvisatievormen die niet noodzakelijkerwijs humoristisch van opzet zijn. Een populair voorbeeld van theatersport zijn de Lama’s die onder jongeren zeer bekend zijn. Uw leerlingen gaan aan de slag met korte scetches waarin ze leren instinctief en spontaan in te springen op thema’s. Een gegarandeerde workshop vol humor!

verleden tijd! Door verschillende technieken gaan we oude kleiding re-stylen, denk aan werken met transfer opdruk, sjablonen, textielstiften, naaimachine, applicaties en meer. De leerlingen worden intensief begeleid door twee ervaren jonge (mode)ontwerpers die dicht op de mode en huidige trends zitten en ervaring hebben met het hergebruiken van materialen. Na afloop mogen de leerlingen natuurlijk hun eigen gere-stylde kledingstuk mee naar huis nemen!

Lesduur: min. 1 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: Geen

Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 10 / max. 20 Bijzonderheden: De leerlingen moeten zelf oude kleding meenemen (broeken, T-shirts, truien etc.).

Beeldverhaal

Beatbox

Met fotografie een verhaal vertellen, dat is het idee achter de workshop beeldverhaal. Na een korte uitleg over compositie, maken de leerlingen in groepen een ‘stripverhaal’ van foto’s rondom een bepaald thema / verhaal. Het thema / verhaal kan ingebracht worden door school, Dynamo of door de jongeren zelf. Creativiteit en samenwerking staan centraal in deze workshop. Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: Leerlingen kunnen hun eigen camera/telefoon gebruiken, mits ze hun kabel meenemen om de foto’s te uploaden.

Re-style fashion

Je kast uitmesten en je oude kleding weggooien is

Beatboxen is het componeren van muziek met je mond. Het is het vijfde element van hiphop, naast MCing, DJing, B-boying/B-girling, en graffiti. Beatboxen is ontstaan in de jaren ’70. In de straten van New York begonnen mensen beats te creëren omdat men geen geld had voor dure computers. Een aantal beroemde artiesten heeft er recentelijk toe bijgedragen dat de beatbox bekender werd onder liefhebbers van popmuziek. De leerlingen zullen in deze workshop kennismaken met de kunst van het beatboxen. Ze zullen zelf aan de slag gaan met o.a. de kick, snare en hi-hat. Aan het einde van de workshop zullen ze ook nog een performance krijgen van de docent! Lesduur: min. 1 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: Geen


Breakdance

Breakdance, ook bekend als breaking of b-boying, is een dansstijl. Voordat de dans “breakdance” of “breaking” werd genoemd, werd het “b-boying” genoemd. Een b-boy (“break boy” of “boogie boy”) is iemand die, op de instrumentale muziek van de scratchende dj, zijn unieke dansbewegingen laat zien binnen een cirkel van mensen. Leerlingen die interesse hebben in dans en breakdance, kunnen bij deze workshop hun hart ophalen. De leerlingen krijgen uitleg over de ontstaansgeschiedenis van breakdance en maken kennis met de technieken. De docent demonstreert een aantal basistechnieken (zoals Freeze, Leg swing en Sixstep) en begeleid de jongeren bij het leren breakdancen. Lesduur: 1 tot 1,5 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.

Popping & Locking

Popping is gebaseerd op de techniek van het snel spannen en ontspannen van de spieren, zodat er een soort schok door het lichaam van de danser gaat, welke ook wel een pop of hit wordt genoemd. Dit wordt gedaan op het ritme van de muziek, in combinatie met verschillende bewegingen en poses. Locking bestaat voornamelijk uit specifieke arm- en handbewegingen gecombineerd met losse heup- en beenbewegingen. Het is een dansvorm die erg op

de presentatie gericht is, het is vaak overdreven en groot gemaakt en er zit veel humor in de bewegingen. Locking wordt beoefend op traditionele funk muziek, zoals James Brown. In deze workshop zullen de leerlingen beide stijlen leren combineren. Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.

HipHop Dance

Hiphop dans is ontstaan begin jaren ‘80 in New York. Vooral in de achterbuurten werd er veel op straat gedanst. Hier komt ook de naam streetdance vandaan. In Europa brak streetdance pas door in de jaren ‘90. Deze stijl had veel invloed op mode, videoclips, graffiti, dj’s, rappers, scratchers etc. Hiphop is een dansstijl die veel verschillende vormen kent, zoals lyrical en new style hiphop. Een kenmerk van de dansvorm is de diversiteit in de bewegingen. Strakke lijnen, vloeiende bewegingen, up-tempo of op de tekst. Uw leerlingen gaan in deze workshop aan de slag met dans en leren ze één of meerdere choreografieën. Tot slot zullen we afsluiten met een cooling down zodat de leerlingen zonder blessures terug in de schoolbanken komen! Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.


Vogue-ing & Wacking

Vogue is populair geworden in de jaren ’80 door de muziek en clips van Madonna. De inspiratie van de bewegingen komen uit het modellenwerk van het tijdschrift “Vogue”. Wacking ontstond in de jaren ’70 en is een afgeleide van jazz dance en locking. Beide stromingen zijn ontstaan in de Amerikaanse gayscene. Tegenwoordig is dit een underground dancescene die internationaal aan het groeien is. In de workshop zullen de leerlingen leren om zelfvertrouwen uit te stralen en vrouwelijke bewegingen toe te passen in hun dans. De workshop is vooral populair onder de meiden. Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max 20 personen Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.

House Dance

House Dancing is ouder dan house muziek. De stroming is ontstaan in de jaren ’80 in de clubs van New York en Chicago. De dansstijl is beïnvloed door o.a. capoeira, tap, jazz, bebop en salsa. De leerlingen leren verschillende technieken van house dancing zoals skating, stomping, shuffling, footwork, lofting en jacking. House dancing valt onder de funkin’ styles en wordt ook in Nederland steeds populairder. Uw leerlingen zullen kennismaken met deze nieuwe vorm van dans die tegelijkertijd een hele workout is.

Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.

Film- en theatervechten

Iedereen die wel eens een actiefilm heeft gezien, zal zich afvragen hoe echt of fake de gevechtsscènes in de film zijn. In deze workshop kunnen uw leerlingen kennis maken met de technieken waarmee in de filmen theaterwereld gevechtsscènes gemaakt worden. Deze workshop bestaat voor een deel uit sport (fysieke technieken) en voor een deel uit acteren (stemoefeningen, showtechnieken). De leerlingen krijgen eerst wat theorie over theatergevechten, alvorens ze aan de slag kunnen gaan met de technieken die nodig zijn om zelf theatergevechten te laten zien. De leerlingen leren fysieke bewegingen en showbewegingen die er spectaculair uit zien voor de toeschouwer. Lesduur: 1 tot 1,5 uur Aantal deelnemers: min. 10 / max. 20 Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.

Fitness

Dynamo beschikt over een mooie sportruimte die is ingericht met de modernste fitnessapparatuur. Vindt u het ook belangrijk dat uw leerlingen voldoende


sporten en bewegen? Laat ze dan eens kennis maken met onze fitnessapparatuur. Onder begeleiding van een professionele instructeur gaan de leerlingen aan de slag met de fitnessapparaten. De leerlingen maken kennis met de verschillende apparaten en krijgen uitleg over het nut en het effect op de spieren van de verschillende apparaten. In de ruimte staan ruim voldoende apparaten voor krachttraining en conditietraining en de grote verscheidenheid aan apparatuur zorgt ervoor dat er ieder wat wils is. Lesduur: 1 tot 1,5 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 15 Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.

Spinning

Spinning is staand of zittend fietsen op een speciale stationaire fiets (hometrainer), waarbij muziek gebruikt wordt onder leiding van een spinninginstructeur. Tijdens de workout wordt de weerstand van de fiets aangepast, afhankelijk van het tempo en de soort oefening. Omdat er veel verschillende ritmes in een spinningles gebruikt worden en door de diverse zittende en staande technieken ontstaat een positief trainingseffect op hart, longen en beenspieren. Tijdens deze workshop gaan uw leerlingen actief en intensief werken aan hun conditie. Spinning zorgt voor een leuke kennismaking met de sport en voor vele druppels zweet bij uw leerlingen!

Lesduur: 1 tot 1,5 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 14 Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.

Boksen

Tijdens deze workshop krijgen de leerlingen uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de bokssport. Vervolgens gaan de leerlingen aan de gang met het praktijkgedeelte van de workshop. Ze krijgen enkele basistechnieken van het boksen aangeleerd door een professionele docent. De leerlingen krijgen de kans om te oefenen op bokszakken en elkaar (met stootkussens). Dit is een leuke workshop voor leerlingen die willen kennis maken met boksen. Ook voor de meiden op uw school! Lesduur: 1 tot 1,5 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 16 Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.

Showworstelen

Professioneel worstelen is een vorm van worstelen waarbij de worstelaars geld ontvangen voor hun deelname aan wedstrijden. In de geschiedenis betekent dit, in het Noord Amerikaanse en Europese professionele worstelen, dat de uitslag van te voren is vaststaat. Professioneel worstelen is enorm


populair in Amerika, Japan en Mexico. Show worstelen is een vorm van theatrale ‘gevechten’ waarin het meer om de show gaat dan om een daadwerkelijke wedstrijd. Dit komt naar voren in deze workshop, waarin de leerlingen kennis maken met deze sport. Naast een hele hoop fysieke oefeningen krijgen de leerlingen ook uitleg over de recente ontwikkelingen in deze sport. Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.

Paal-fitness

Tegenwoordig wordt paaldansen steeds meer als een nieuwe kunstvorm gezien. Het is een combinatie van krachttraining en cardio en is daardoor een complete workout voor het hele lichaam. Bij paalfitness maak je acrobatische oefeningen aan een verticale paal. De technieken bij paal-fitness zijn dan ook niet eenvoudig. Ze vereisen een goede conditie, kracht, controle van het lichaam en vooral een flinke dosis zelfvertrouwen. Vooral de arm-, been-, bil- en buikspieren worden sterk ontwikkeld. De leerlingen krijgen zowel conditietraining, d.m.v. oefeningen op muziek, als paal-fitness technieken. Het is momenteel een trendy sport onder meiden.

Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: max. 14 personen Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/ aantrekken. Liefst een korte broek en een strak shirt. Sportschoenen zijn verplicht.

Zumba

Zumba is een combinatie tussen aerobics, samba en salsa. Door deze mix is de lesvorm erg toegankelijk voor meerdere doelgroepen. Je danst los van elkaar waardoor de leerlingen niet met partners hoeven te werken. Latin is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de muziekwereld, ook onder jongeren wordt dit meer en meer een muziektrend. Ook in de sport blijven de Latijns-Amerikaanse invloeden niet uit, zowel bij dans als nu ook in combinatie met aerobics. Een combinatie van salsa-, reggaeton- en merenguepasjes op latin muziek, vooral op conditie gericht. Lesduur: 1 tot 1,5 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.


Martial Arts Workout

Martial Arts workout is een zeer dynamische en uitdagende sport waarbij diverse vechtsporttechnieken op muziek worden uitgevoerd. Deze technieken komen voort uit kickboksen, karate en andere oosterse vechtsporten. In de workshop staat het trainen van het uithoudingsvermogen en het verbruiken van veel calorieĂŤn centraal. Daarnaast heeft het beoefenen van de Martial Arts Workout de volgende positieve effecten: verbetering van coordinatie en leningheid, spierversteviging, vetverbranding, conditietraining, leren van zelfverdedigingstechnieken en toename van kracht. Lesduur: 1 tot 1,5 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 20 Bijzonderheden: De deelnemers moeten gemakkelijk zittende, niet te warme kleding meenemen/aantrekken. Sportschoenen zijn verplicht.


Thema “Verslaving”

Dat jongeren experimenteren is onderdeel van het groeiproces naar volwassenheid. Uit de feiten blijkt dat jongeren tijdens deze levensfase ook met alcohol, drugs en roken in aanraking komen. Op zulke momenten komen ze voor keuzes te staan. Het is belangrijk dat jongeren aan het denken worden gezet over wat nou eigenlijk hun mening is. Hoe denken zij bijvoorbeeld zelf over blowen en drinken? Wat vinden ze wel en niet kunnen als het om drugs gaat en waarom? Deze themabijeenkomst wordt voor u op maat gemaakt. U als docent heeft een signalerende functie in de klas. Zo kan het zijn dat u opmerkt dat er problemen ontstaan rondom drugs of gamen. Maar het kan ook zijn dat u een algemene workshop wilt over verslaving. De workshop wordt gegeven door ervaringsdeskundigen, wat een grote impact heeft op uw leerlingen. Leerlingen horen van hen hoe verslaving in de praktijk in zijn werking gaat. Lesduur: 1,5 tot 3 uur Aantal deelnemers: min. 6 / max. 30 Bijzonderheden: Geen

Thema “Relationele en seksuele vorming”

Relationele en seksuele vorming op school komt aan bod bij diverse vakken zoals biologie en maatschappijleer. Soms worden mensen van buiten gehaald, bijvoorbeeld studenten geneeskunde. De voorlichting blijft op vele scholen beperkt tot

louter technische informatie. In deze workshop gaan we in op de beleving van de leerlingen. We creëren veilige situatie waar ruimte is om ervaringen en denkwijzen te delen. Als docent geeft u aan welke onderwerpen u belangrijk vindt, zoals soa’s, anticonceptie, zwangerschap, relaties, maatschappelijke en/of godsdienstige normen en waarden, voortplanting, ontwikkeling en gevoelens. Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 4 / max. 20 Bijzonderheden: Jongens en meiden gescheiden en docenten liefst niet aanwezig in de workshop, dit om een veilige omgeving te creëren.

Thema “Veiligheid en maatschappij”

Vanuit de beleving van jongeren wordt er gekeken naar thema’s op het gebied van veiligheid en maatschappij. Doel van de workshops is jongeren te laten nadenken over het thema en daarover een eigen mening te vormen. Voorbeelden van thema’s zijn: criminaliteit, internet, alcoholgebruik, uitgaan en sociale omgang. De workshops worden aangepast aan de wensen van de school en aan het niveau van de doelgroep. Interactie, het delen van ervaring en discussie staan centraal, gekoppeld aan de juiste feiten en informatie. Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 4 / max. 20 Bijzonderheden: Geen


Thema “Overeind”

In samenwerking met de gemeente Eindhoven en het Veiligheidshuis heeft Dynamo het initiatief genomen om een documentaire te maken over uitgaan op Stratum. Het is een documentaire dóór jongeren, vóór jongeren en mét jongeren. Overeind gemaakt door twaalf jongeren. Zij zijn op onderzoek gegaan naar de belevingen van stappers op stratumseind en hebben de thema’s geregisseerd. Ontluisterend en soms hard maar altijd realistisch. Onderwerpen die voorbij komen zijn o.a. seksuele intimidatie, discriminatie, geweld en veiligheid, deurbeleid, comazuipen en drugs. In deze workshop zal de documentaire (deels) bekeken worden en leerlingen kunnen hun eigen ervaringen uitwisselen met elkaar en de docent. Lesduur: 1 tot 2 uur Aantal deelnemers: min. 4 / max. 30 Bijzonderheden: Geen

Thema “Open your mind”

De workshop “Open your mind” heeft als doel het samenbrengen van diverse achtergronden en wederzijds respect stimuleren. Door deze methodiek in te zetten maken uw leerlingen pas echt goed kennis met elkaar. Dit wordt o.a. bereikt door emoties en ervaringen met elkaar te delen. Aan de hand van een spel wordt de workshop geopend, de leerlingen worden op hun gemak gesteld en langzaam aan worden problemen bespreekbaar gemaakt. Dit alles gebeurd op niveau van de jongeren. Het is een unieke

workshop die ervoor kan zorgen dat jongeren zich meer met elkaar kunnen identificeren en de basis te leggen voor een betere omgang met elkaar. Lesduur: 3 tot 4 uur Aantal deelnemers: min. 60 / max. 100 Bijzonderheden: Leerkrachten zijn ook onderdeel van de workshop en veel voorkomende problematieken kunnen voorafgaande aan de workshop worden aangegeven.

Social media workshop voor docenten

Jongeren zijn steeds meer online te vinden. Recent onderzoek van Youngworks toont aan dat 90% van de Nederlandse jeugd één of meer profielen op een sociale netwerksite hebben. Werk je met jeugd en wil je ze blijven bereiken? Dan kan je bijna niet meer om sociale media heen. Tevens roept sociale media ook veel vragen op. Hoe werken die kanalen nu? Hoe ga je om met twitterende scholieren over je school? Hoe kan je sociale media productief inzetten in de les? In een workshop van drie uur zullen Nina Hoek van Dijke (jongerencommunicatie) en Iris Heuer (social media marketing) je meenemen op ontdekkingsreis langs de verschillende sociale media en beantwoorden al je vragen. Aan het eind van de dag ga je geïnspireerd weg met praktische ideeën voor het inzetten van social media in de les, op school of persoonlijk. De workshopdatum wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid aanmeldingen.


Lesduur: 2 tot 3 uur Aantal deelnemers: min. 4 / max. 30 Bijzonderheden: Geen

Mediawijsheid

Het internet is een plek waar jongeren zichzelf kunnen ontdekken en uiten, dingen kunnen creëren, vrienden maken, verliefd worden enzovoorts. Het is een plek waar veel positieve dingen gebeuren, maar er zijn ook gevaren. Het internet is anoniem, je weet het nooit 100% zeker wie je tegenover je hebt. Het internet is voor eeuwig, een dronken foto verwijder je niet zo maar. Communicatie op het internet is niet altijd aardig, er wordt gepest, bedreigd en gescholden. Jongeren hebben veel kennis van het technische aspect van internet, maar er zijn zich vaak niet zo bewust van het persoonlijke aspect van internet.

Mediawijsheid: Vriendschap, (dis)likes & (dis)respect!

Door social media, virtuele werelden, games en chatten komen jongeren in aanraking met anderen op het internet. De ene keer zijn dit bekenden, maar soms ook onbekenden. Ook ‘’Ik heb 200 vrienden op Hyves, is een veel gehoorde kreet’’. Wat zijn vrienden? En hoe ga je met elkaar om online? Onderwerpen als pesten en online flirten horen hier ook bij.

De workshop eindigt met tips en trics. Er wordt op een positieve manier op een rijtje gezet hoe je met elkaar om kunt gaan op internet. Deze tips & trics kunnen eventueel op papier meegegeven worden. Lesduur: 1 of 2 uur Aantal deelnemers: min. 10 / max. 30 Bijzonderheden: Geen

Mediawijsheid: Ken jij je digitale ik?

Iedere jongere heeft wel een of meerdere profielen op social media. Hoe richten zij die eigenlijk in? Wat is belangrijk en wat niet? Waar letten ze op? En wat voor dingen staan er eigenlijk nu op het internet? Wat zou er kunnen gebeuren als ze hun adres en telefoonnummer op een website of Hyves hebben staan? En die gekke foto’s? Wat voor gevolgen hebben die? De workshop zal bestaan uit een open gesprek/discussie over profilering op het internet. En zal worden afgesloten met tips & trics, er wordt op een positieve manier op een rijtje gezet waar je op moet letten als je het internet opgaat en een eigen profiel aanmaakt. Met het oog op het heden & de toekomst. Lesduur: 1 of 2 uur Aantal deelnemers: min. 10 / max. 30 Bijzonderheden: Geen


DYNAMO

Catharinaplein 21 5611 DE Eindhoven T (040) 239 31 10 www.dynamo-eindhoven.nl Contactpersoon: Rozan van Dooremalen E r.v.dooremalen@dynamo-eindhoven.nl

Dynamo workshop boek  

Zie www.dynamo-eindhoven.nl voor meer informatie.

Advertisement