Page 1

DYNAMIEK

Clubblad van Nijmegen Atletiek Oktober 2013

Fotografie: Pita Aldenhoven

Enthousiaste B en C-pupillen en trainers na afloop van de BC-pupillendag

Beste clubgenoten Wat hebben we genoten van deze atletiek zomer! Na de Nijmegen Global Athletics in juni waren we helemaal opgewarmd voor een bruisende zomer vol topprestaties. NK’s, jeugd EK, WK en veel landelijke wedstijden, zoals de competitie en de stedenwedstrijden. De prestaties waren ook om van te genieten. Jos Verweij behaalde in Heerde een 2e plaats bij het verspringen op het NK Masters. Op hetzelfde NK kwam Cyriel Janssen tot een 4e plaats bij het speerwerpen. Helaas ontbrak Miranda Boonstra op het WK in Moskou. Op het NK atletiek liet ze echter zien dat ze nog steeds aan de top meedraait en dat leverde naast een zilveren medaille op de 5 kilometer ook een gouden plak op op de 10 kilometer en derhalve wederom voor Miranda een Nederlands kampioenschap. En om haar vorm te bevestigen richting de marathon van Amsterdam won ze 29 september voor de 3e maal op rij het NK 10km op de weg, ditmaal tijdens de Singelloop voor reuma in Utrecht.

Inhoudsopgave: 1. Beste clubgenoten 3. Nieuws van de jeugdatletiek Overzicht C/D junioren kleine finale stedenwedstrijden Pupillen finale stedencompetitie Op weg met de jongens-junioren-AB-ploeg 9. Nieuws van de recreanten Sportief wandelen Nordic walking – mijn sport Een Brusselse (halve) marathon 12. Clubrecords 12. Sjaak Arts Herfstloop 14. Roparun Radboud Running Nijmegen 16. Colofon Kopij voor Dynamiek 4 inleveren bij de redactie uiterlijk 29 november.

1


Beste Clubgenoten Sjoerd Weijers eindigde op het datzelfde NK atletiek als 9e op de 1500 meter, nadat hij eerder al als 7e was geëindigd op het NK junioren. Jill Emmerzaal gooide zichzelf naar een 4e plaats op de discus en Ward Melssen gooide zijn speer ver genoeg voor een 9e plaats. Een goed NK atletiek dus voor onze vereniging. Ook Laura de Vaan deed weer van zich spreken. Tijdens de wereldkampioenschappen paracycling in Canada won ze zowel in de wegwedstrijd als op het onderdeel tijdrijden een zilveren medaille. Maar we zijn er nog niet. De C/D junioren hebben de kleine finale van de stedenwedstrijden gewonnen, het vrouwenmastersteam is 6e geworden in de finale van de landelijke competitie en de pupillen zijn als 2e geëindigd in de grote finale van de stedenwedstrijden. Allemaal prestaties van formaat.

Inmiddels hebben we er ook alle sprongwedstrijden voor de pupillen weer op zitten. Ook hier werden vele persoonlijke records verbroken en lieten de atleten allemaal zien dat ze ook dit jaar weer progressie hebben gemaakt. De ‘afsluiters’ van het seizoen zijn zoals gebruikelijk de Nationale Estafette Kampioenschappen en de Sjaak Arts Herfstloop. De oogst bij het NEK bedroeg 1 gouden plak (dames masters 4x100 meter) en 2 bronzen plakken (jongens pupillen C 4x40 meter, jongens pupillen B 4x 40 meter). De herfstloop deed zijn naam eer aan. Op een prachtig parcours op Heumensoord, met een heerlijk zonnetje verliep de wedstrijd geolied. Drie Nijmegen Atletiek atleten wonnen bij de senioren: Isis de la Paz (5km Vsen), Anja van Eldik (5km V40) en Renate Verriet (10km V40). Ook bij de pupillen was het volop prijs voor Nijmegen Atletiek. Met winst voor Luca Sillen, Teun ter Haar en Yasmine Abbes.

Fotografie Adri Klaassen

Zwoele Atletiekzomer

Organisatorisch gebeurt er ook van alles. Laat ik beginnen met het bestuur. Inmiddels is het bestuur weer uitgebreid. Kees van Rooijen is toegetreden tot het bestuur en neemt als taak de sportief inhoudelijke kwaliteit van de vereniging voor zijn rekening. Dit houdt in dat Kees zich vooral gaat bezighouden met de kwaliteit van de trainingen en trainers en ervoor gaat zorgen dat we ook invulling gaan geven aan de kwaliteiten kennisdoelstellingen zoals deze in onze visie ‘Nijmegen Atletiek op koers’ zijn beschreven. Ook gaat Kees voorlopig de schakel vormen tussen de afdeling loopsport en het bestuur. Voorlopig, want we zijn naarstig op zoek naar een nieuw bestuurslid dat deze rol op zich wil gaan nemen. Ook heeft Peter Lindeman aangegeven dat hij de rol van penningmeester niet langer kan vervullen door zijn nieuwe werkzaamheden in Eindhoven. Peter heeft het afgelopen anderhalf jaar erg veel tijd gestoken in deze rol en kiest er nu voor om de beperkte tijd die hij nog beschikbaar heeft voor de vereniging te spenderen aan het geven van trainingen. Dus potentiële penningmeesters! We hebben een vacature. Naast bovenstaande twee bestuursfuncties hebben we nog meer mensen nodig en is er altijd wat te doen. Dus ben je geïnteresseerd om je actief in te zetten voor je club, schroom niet om dit aan één van de bestuursleden, trainers, verenigingsmanager of anderen kenbaar te maken. Gezamenlijk kunnen we dan kijken welke behoefte jij hebt en hoe we je kwaliteiten het beste kunnen aanwenden voor Nijmegen Atletiek.

Noteer vast in je agenda: donderdag 28 november is er weer een algemene ledenvergadering. Punten op de agenda van deze vergadering zijn: Benoeming bestuursleden, verbouwing clubhuis, begroting 2014, financiële voortgang 2013 en contributie 2014. In de loop van oktober zullen we een definitieve agenda communiceren en zorgen dat de vergaderstukken beschikbaar komen. Als afsluiter (meer ruimte krijg ik niet van de redactie!) de verbouwing. Inmiddels zijn de tekeningen van het clubhuis aangepast. De verbouwing is inmiddels ‘gereduceerd’ tot een grote opknapbeurt van een aantal faciliteiten in het clubhuis, het verplaatsen van de bar en de keuken, het verplaatsen en vergroten van de toiletten voor zowel de dames als de heren, het creëren van voldoende ruimte en faciliteiten voor de fysiotherapie en het creëren van een tweetal vergaderruimtes. De plannen liggen inmiddels bij de afdeling sportzaken en vastgoed van de gemeente Nijmegen. Vanuit hun ervaring en expertise hebben we hen gevraagd met ons mee te kijken naar de plannen, voordat we de formele trajecten ingaan. De volgende stap is het formele traject en ik heb goede hoop dat we dat richting het einde van het jaar kunnen afsluiten. Tijdens de algemene ledenvergadering zullen we de tekeningen presenteren en wat uitgebreider vertellen wat we gaan doen. Met deze afsluiter wens ik eenieder veel leesplezier met Dynamiek nr. 3 van 2013. Frits de Vogel, voorzitter 2


Nieuws van de Jeugdatletiek Door Peter Laverman De jeugdsectie maakte eind van de zomer een eindspurt voor de afsluitende wedstrijden van het seizoen. De junioren deden op 7 september mee aan de kleine stedenfinale in Wageningen (zie ook pagina 5). De pupillen gingen op 14 september in Zutphen proberen om de eerste plaats te behalen. In het klassement na de eerste 4 wedstrijden stond Nijmegen Atletiek op de eerste plek. Voor de finale begint de puntentelling opnieuw, dus zal alles uit de kast moeten worden gehaald om de grote beker binnen te halen.

Pupillen Tijdens het laatste weekend van augustus vond er weer een zeer geslaagd A-pupillenkamp plaats. Meer dan 30 enthousiaste kinderen hebben genoten van Barry de boze bostrol, Evelien Asprien en natuurlijk.... Luna het Elfje waar het allemaal om draaide dit pupillenkamp. Bonte avond in het clubhuis, spooktocht door Heumensoord, film kijken, speurtocht, veel snoepen en vooral heel veel genieten... Fotografie Pita Aldenhoven

Junioren Bij de CD-junioren is Ilja Lamers-de Graaff begonnen als trainersbegeleider. Ze zal de CD-trainers begeleiden bij de voorbereiding van de trainingen en bij het geven van de trainingen - zowel technisch-inhoudelijk als op het didactische vlak. Daarnaast is Bas Theunissen - die reeds training geeft bij de pupillen en CD-junioren - begonnen als junioren coรถrdinator. Samen met de CD-trainers zullen Ilja en Bas gaan zorgen voor een kwaliteitsimpuls bij de juniorentrainingen. Nog enigszins vermoeide A-pupillen en trainers na afloop van het A-pupillenkamp

Alles uit de kast bij de jeugd!

Heel veel dank aan Pita voor de organisatie en alle andere pupillentrainers voor uitvoering van dit fantastische weekend!! Voorbereiding NK estafette De pupillen en de JD1 junioren waren tegelijkertijd druk bezig met de voorbereidingen voor het NK estafette op 28/29 september in Amstelveen. Maar liefst 5 extra trainingen stonden er gepland op zondagochtend. Deze werden met veel enthousiasme verzorgd door Joeri en Bas (JD1), Margo, Albert en Lidwien (JPA en MPA), Eva (MPB en MPC) en Anne (JPB en JPC).

Fotografie Peter Laverman

Op zondag waren er activiteiten voor de B- en C-pupillen; ook die hebben zich uitgeleefd met een speurtocht door Heumensoord, sportactiviteiten op en rond de baan en ook een springkussen ontbrak niet (zie foto op het voorblad).

De JPC en JPB tijdens de eerste training onder leiding van Anne van Suijdam

In het volgende nummer van de Dynamiek een uitgebreid verslag van het NK.

3


Nieuws van de Jeugdatletiek C/D junioren 1e plaats kleine finale stedenwedstrijden Door Kathy Maassen van den Brink

Stedenfinale Zutphen Jongens C2, 1e plaats Fotografie: Alexandra Sillen

Na 3 stedenwedstrijden stonden de C/D junioren 7e en dat betekende automatisch plaatsing voor de kleine finale op zaterdag 7 september. Dat was wel even wennen, maar de insteek van de dag was dat we voor het maximale resultaat zouden gaan. Het was tenslotte een finale met alles erop en eraan. De week voorafgaand aan de finale was het weer tropisch en benauwend. Op de dag zelf was het heerlijk weer met een temperatuur van rond de 22 graden en de paar druppels regen die vielen, verdampten voordat ze de grond konden raken. Met 29 atleten aan de start en met een onderbezetting op de meisjes D1 (alleen Loes) en jongens C1 (alleen Nart) besloten deze jongens en meisjes te knokken voor wat ze waard waren.

Knokken voor de finale

Fotografie: Alexandra Sillen

Jongens D1, 1e plaats

Meisjes D2, 3e plaats

Dit heeft geresulteerd in mooie resultaten. Overall 1e plaats Jongens D1 en jongens C2 1e plaats Meisjes D2 , meisjes C1 en jongens D2 3e plaats Zie de foto’s van de podiumplaatsen. Helaas waren de jongens D2 al na het laatste onderdeel naar huis gegaan en is er van hen geen foto.

Meisjes C1, 3e plaats

4


Nieuws van de Jeugdatletiek Pupillen tweede in finale Stedencompetitie Door Peter Laverman

Fotografie: Hans van Oostveen

In weer en wind vertrokken 56 pupillen zaterdagochtend 14 september met de bus naar Zutphen. In verband met het slechte weer namen we twee tenten mee om iedereen droog en warm te houden, dat bleek geen overbodige luxe. Omdat Nijmegen Atletiek als eerste was geëindigd in het klassement van de eerste 4 wedstrijden mochten onze pupillen voorop in de vlaggenparade de baan op. Vol enthousiasme werd een gezamenlijk warming-up gedaan met de pupillen van alle verenigingen samen. Daarna begonnen we – nog steeds in regen en wind – met de onderdelen. Na wat problemen bij het hoogspringen met een erg harde mat, kwam iedereen toch tot fraaie resultaten. Bij het verspringen van de JPB sprong Konrad Muller met een sprong van 3.93 m een clubrecord (3.86 m) uit 1987 uit de boeken. Rond de middag werd het droger en aangenamer en konden de laatste onderdelen droog worden afgewerkt. De onderdelen werden afgesloten door de estafettes, een mooie test voor de Nationale Estafette

Kampioenschappen over twee weken in Amstelveen. De estafettes zijn traditiegetrouw een prooi voor Nijmegen Atletiek, ook dit keer bleek dit het geval en gingen bijna alle teams van Nijmegen Atletiek hier inderdaad met de eer strijken.

Je geeft alles wat je hebt, zo simpel is het

Winst ondanks regen en wind Tenslotte werd de dag afgesloten met de prijsuitreiking. Uiteindelijk werd Nijmegen Atletiek wederom tweede met 311 punten, vlak achter AV’34 uit Apeldoorn met 321 punten.

Fotografie: Hans van Oostveen

Opperste concentratie en dan maar loslaten

Tijdens de prijsuitreiking bleek echter dat er fouten waren gemaakt in de berekeningen, waardoor de podia er anders uitzagen dan had gemoeten. Uiteindelijk kregen we pas maandag de gecorrigeerde uitslagen door. Goud was er voor de MPC, zilver voor de JPC, JPB, JPA1 en MPA2 en brons voor MPB en JPA2. De finaledag werd traditiegetrouw afgesloten met gezamenlijk frites eten in het clubhuis. Tenslotte een woord van dank aan alle ploegleiders, trainers, juryleden en ouders voor alle hulp voor, tijdens en na de wedstrijd!

Fotografie Hans van Oostveen

En nog een keer allemaal samen. Zutphen tot ziens.

5


Nieuws van de Jeugdatletiek Op weg met de jongens-junioren-AB-ploeg Door Berry Simons Toen mij in april gevraagd werd of ik misschien ploegleider van de junioren AB ploeg wilde worden was mijn eerste gedachte eigenlijk: Maar ik ken ze helemaal niet. Wie moet ik dan opstellen en op welk nummer? Met de hulp van enkele trainers en Hans van Oostveen kwam ik al snel meer over de sterke punten van de groep jonge atleten te weten. Dan ook maar eens met de jongens zelf gaan praten en eens kijken hoe er getraind wordt. Op een donderdagavond was ik er redelijk snel uit hoe de ploeg er uit zou moeten zien. Niet iedereen was ingedeeld op zijn geliefde onderdeel, maar er stond een ploeg op papier. Na nog wat kleine wijzigingen in de opstelling vertrokken Daan, Adam, David, Bas, nog eens Bas, Dion, Justin, Brord, Koen en Kas op een vroege zondagochtend in mei naar “De Sperwers” in Emmen. Met 3 auto’s richting het noorden voor een mooie atletiekdag. Daan en Adam mochten op de 100 meter sprint de spits afbijten. Beiden waren overigens hun korte broeken vergeten, wat de scheidsrechter van dienst ook al was opgevallen, die bij mij maar eens kwam informeren of er in Nijmegen geen korte broeken gedragen werden. Ach, het was gewoon nog niet warm genoeg, en je moet natuurlijk geen blessures oplopen was misschien, met een knipoog, een betere verklaring.

Dion waagt zijn leven met polsstok hoog

Observaties van een coach David prikte ongeveer tegelijkertijd zijn speer 26 meter 81 verder in de grond. De kop was eraf. Dion waagde zijn leven met zijn polsstok op een afgekeurde polshoog installatie en haalde op een spekgladde aanloop een hoogte van 2 meter 90.

Mooi, daar zit dus veel meer in. Nadat er wat hekjes op een 110 meter lange baan waren neergezet, konden Adam en David aan de slag. Valt nog niet mee om vlak over die hordes te scheren maar met de juiste training gaat het zeker wat worden. Daan liep zijn 400 meter onder de 60 seconden, zijn tijd 59.21. Op de 800 meter liep Bas Theunissen een sterke 2:12.32 een forse verbetering van zijn persoonlijk record. Koen, op de 1500 meter, zag al snel een kopgroep vertrekken maar finishte in een goede 4min. 58. Inmiddels was de zon goed doorgebroken en kon Bas Langhout zijn 3000 in 10 minuut 50 volbrengen. Justin, die hoog en ver voor zijn rekening nam, kwam daarbij tot respectievelijk 1 meter 60 en 4 meter 55. Dion kwam met zijn hoogtesprong precies 10 centimeter hoger. Op de krachtonderdelen, kogel (6.60 meter) en discus ( 18.92 meter) kwam Brord in actie. Prima gedaan jongen! Op de onderdelen ver en hink-stap-springen verdiende Kas de punten voor de ploeg met sprongen van 4 meter 55 en 10 meter 19.

Rennen voor de punten en wellicht een PR

6


Nieuws van de Jeugdatletiek En dan het laatste onderdeel van de dag de 4x100m estafette. Zouden de jongens als ze een nieuw wereldrecord zouden lopen nog zoveel punten kunnen vergaren om op een eerste plaats in het puntenklassement te komen. Helaas.... Foute wissel! Zodat de dag werd afgesloten op een 9de plaats van de 13 deelnemende ploegen. Op zondag 23 juni konden we alweer naar het noorden rijden. Ditmaal was AV PEC 1910 de gastheer voor de tweede competitie wedstrijd . Regen onderweg en het zou de gehele dag blijven regenen. Maar een gezellig samenzijn met andere atleten, schuilen in de kleedruimte en een clubhuis van de juiste afmetingen zorgde naar mijn mening toch voor een geslaagde dag. Dion sprong met een geleende polsstok voor het eerst over de 3 meter. Dus wie weet als je je eigen stok eens vaker thuis laat. Voor de rest was de ploeg ongewijzigd ten opzichte van de eerste wedstrijd. Helaas had Bas Langhout zich ziek moeten afmelden zodat de 3000 meter onbezet bleef. Hoewel er toch geen wijzigingen meer konden plaatsvinden denk ik niet dat een van de atleten echt stond te springen om dat nummer van Bas over te nemen. Koen liep nog een sterke 1500 meter, 6 seconden sneller dan in Emmen. Bas Theunissen was op de 800 meter wat langzamer dan zijn superrace tijdens die eerste wedstrijd. De rest van de jongens presteerde vrijwel gelijk als op die zondag in mei.

Uitstekend getimede afzet

Op de baan gespot En dan het laatste nummer van de dag, het klapstuk! De 4x100m. estafette met aan de start Dion, Adam, Daan en David. Geen wereldrecord maar wel een geldig gelopen race in 51seconden en 18 honderdste. De punten opbrengst van deze dag was goed voor een tiende plaats in het eindklassement.

En kort na de zomervakantie is deze jongensploeg alweer op de atletiekbaan gespot! Ze zijn zich alweer aan het voorbereiden op het volgend seizoen heb ik me laten vertellen. Ben benieuwd voor het volgend jaar..

7


8


Nieuws van de recreanten Sportief wandelen Door Gerard Oudenhoven

uitstekend informeerde maar ook uitnodigde om eens een 3tal keren op “proef” mee te lopen.

Enkele jaren geleden maakten mijn vrouw Marjo en ik voor het eerst kennis met Nijmegen Atletiek. “Nordic Walken” o.l.v. de helaas veel te vroeg overleden Wim Graven. Die maakte ons door zijn aanpak echt enthousiast voor deze tak van sport. Bij een van die gelegenheden sprak Marjo met een dame die meedeed aan sportief wandelen op enkele dagen van de week.

In zekere zin “meegesleept” door Marjo ging ik in februari van dit jaar voor het eerst naar sportief wandelen. Met de nodige scepsis, want wandelen deed ik al heel lang, niet frequent, maar wel jaarlijks de Nijmeegse Vierdaagse. Dat vond ik eigenlijk al sportief genoeg. Dus vroeg ik mij af wat sportief wandelen nou kon toevoegen aan wandelen.

Na het stoppen met werken komt een periode, dat men zich oriënteert op: en hoe nu verder met de overvloedige vrije tijd (altijd oppassen geblazen, voor je het weet heb je het drukker dan ooit). Maar goed, opnieuw kwam het Sportief Wandelen in Nijmegen (inmiddels in mijn agenda afgekort tot “SWN”) in beeld. We gingen op informatie uit en kwamen terecht bij Wilma Faber, die ons niet alleen

Scepsis of niet… we werden geweldig ontvangen door het clubje, dat op die donderdag door Harrie zou worden begeleid. Jonge ouderen van 60 tot pakweg 85 jaar die ons meteen het gevoel gaven er al heel lang bij te horen. Een groepje dat van week tot week varieert van 10 tot 20 man voor een wandeling van 5 á 6 kwartier, afhankelijk van de train(st)er.

Mijn beste ooit! Al snel werd mij duidelijk wat dat etiket “sportief” inhoudt. Snel na de start vanaf het clubhuis in de bossen van “Heumensoord” een warming up: gerichte oefeningen die de spieren los maken en het lijf in de sportieve modus. Dat was al heel nieuw voor me. Vervolgens op de route tempowisselingen (ja, ja.. wij topsporters noemen dat intervaltrainingen). Vervolgens tijdens deze wandeling een of tweemaal een training in, wat ik noem, technisch wandelen: wat is de goede houding, wat is de goede snelheid, hoe kun je je aanpassen aan de omstandigheden en toch goed blijven lopen, ademhaling etc. etc. Kortom, we zijn aan het SPORTEN!

missen en hebben daar een tocht vanuit Cuijk graag voor over. Met spijt moeten we soms overslaan door andere verplichtingen en vrije tijdsbestedingen. En of het ook zinvol is: dit jaar liep ik de Vierdaagse voor de 21e keer….mijn beste ooit!!

Alleen dat? Nee hoor, er wordt wat afgepraat onderweg. Over van alles en nog wat hebben we het. De ene week met die en de andere week weer met een ander. Over politiek, de zorg, de gezondheid, de (klein)kinderen, de vakantie, de crisis, de… enfin letterlijk over van alles en nog wat. Vaak moeten we meedogenloos tot de orde geroepen worden door Annemiek, de trainster of Ger, de trainer. Aan het einde een ‘cooling down’ en dan….. naar de koffie, cappuccino, thee of fris. Met een heerlijke versnapering, ons vaste koekje (biscuit met choco en besuikerd,….. de beheerder van de koekjestrommel heeft een zware aan mij). Dan is het ongeveer 12 uur en gaat iedereen voldaan huiswaarts. Tot de volgende week allemaal! O ja, wat er met de scepsis is gebeurd? Verdwenen als sneeuw voor de zon. We kunnen onze wekelijkse donderdagochtend met SPORTIEF wandelen niet meer Nijmegen Atletiek: óók voor uw Vierdaagsen

9


Nieuws van de recreanten Nordic Walking - Mijn sport Door Dory Theunissen Het is 13 jaar geleden dat ik bij Nijmegen Atletiek ben begonnen, als sportief wandelaarster, en vijf jaar later ben ik Nordic Walking gaan beoefenen. Nordic Walking, uit Finland maar inmiddels helemaal ingeburgerd in ons land

Nordic Walking is een intensieve manier om je lichaam te trainen tijdens het lopen. Je gebruikt alle spieren van je lichaam. Nordic Walking vindt als sport zijn oorsprong in Finland. Het werd daar in de zomer gebruikt als trainingsvorm voor het langlaufen. Waar is de sneeuw ? Ik herinner me nog dat je in die tijd in het bos liep met de poles en dat mountainbikers riepen: "waar is de sneeuw?" Nu hoor je dat nooit meer. Het bewijs, dat Nordic Walking inmiddels is ingeburgerd in ons land ! Nordic Walking heeft het succes waarschijnlijk te danken aan het feit, dat de sport voor iedereen geschikt is. Het is voor jong en oud aantrekkelijk om te werken aan een gezonde en actieve levensstijl. Nordic Walking is uitermate geschikt om –onder begeleiding- in groepsverband te beoefenen.

fotografie Op 6 juni 2013 is het 10 jaar geleden, dat Nordic Walking in Nederland werd geïntroduceerd.

Het is ideaal voor wie een sport zoekt die de gewrichten ontziet en je krijgt er bovendien een betere conditie door. Voor een optimaal resultaat is een techniek-cursus noodzakelijk.

10 jaar Nordic Walking Sociale contacten Bij Nijmegen Atletiek hebben we drie groepen: een rustige groep, een midden groep en een snelle groep waar pittig gelopen wordt. De stokbeweging vergt in het begin enige concentratie. Heel fijn vind ik, dat het een buitensport is. Het bos Heumensoord is lekker dichtbij. Als je wilt kun je deze sport vijf maal per week beoefenen. Het bevordert bovendien de sociale contacten. Fotografie André Thoonen

Eén keer per maand wordt er een lange tocht georganiseerd. Dan gaan sportief wandelaars en Nordic Walkers samen op pad onder begeleiding van een aantal trainers. Dankzij Nordic Walking houd ik mijn conditie op een ideale manier op peil. Een Brusselse (halve) marathon Door André Toonen Een geslaagde missie naar Brussel op 6 oktober 2013, in het weekend dat ook de clubkampioenschappen plaats vonden. De lange afstand groep (wegwedstrijd) onder leiding van Ton van Laethem zijn we met 12 personen naar Brussel afgereisd.

Brussels icoon in Nijmeegse kleuren

10


Nieuws van de recreanten Als je onderstaande tabel bekijkt tel je er 11, Gonnie Spé, terugkomend van een blessure was als enthousiaste supporter onderweg op verschillende locaties te vinden op een gehuurde fiets.

Fotografie André Thoonen

De prestaties liegen er niet om, daarnaast is er nog een poging gedaan om de meeste “Brusselse”-wafels te eten, ik heb dit niet van iedereen kunnen bijhouden, maar volgens mij wint Stijntje als ik Facebook moet geloven gaat ze voor het Europees record. Als ik namens de hele groep mag spreken, bedankt ieder elkaar voor de gezelligheid, het initiatief, de aanmoediging, de voorbereidingen, het haaswerk, fijn gezelschap, mooie foto’s, genot van de loop, geslaagde reis, de hotels, de informatie voor en achteraf, en ten slotte de lekkere wafels. Ieder bedankt

Bruisend Brussel bij de start van de marathon/halve marathon

1 gouden plak en 2x brons afstand halve Gonny van de Hel Stijntje Bokdam André Toonen Jasper Koedam Henriette verbruggen Jan Jeuken

plaats 1 14 22 41 54 174

tijd 1:43:15 1:37:15 1:39:23 1:37:07 2:05:07 1:50:02

categorie F60 senF M55 M50 F50 M50

Overall plaats 1579 842 1085 832 5294 2632

deelnemers 17 497 224 497 144 497

afstand hele Alexandra van Agt Anne-Marie van de Wiel Gerrit Dijkerman Emil Rooijackers

plaats 3 6 132 149

tijd 4:23:32 3:51:39 3:56:48 3:51:39

leeftijd F55 F45 M45 M40

overall 1417 799 945 798

5 36 259 281

afstand 4km Ton van Laethem

plaats 3

tijd 0:21:30

leeftijd M60

overall 353

10

Fotografie André Thoonen

Het winning team van Ton van Laethem

Missie naar Brussel geslaagd

11


Clubrecords Door Gijs Jacobs In voorgaande Dynamiek was het 1500m CR van Trees Rutten nog niet vermeld, dus bij deze alsnog. Eind augustus liep zij in Gemert ook nog een snelle 1000m bij het dit jaar nieuw ingevoerde BNO avondcircuit. In de maand juli vindt traditioneel het NK senioren plaats, Miranda Boonstra was hier goed op dreef met een gouden medaille op de 10.000m en een zilveren op de 5000m. Op beide afstanden waren haar tijden goed voor een nieuw clubrecord van Nijmegen Atletiek. Midden in de

Een overzicht van de recent verbeterde records: Trees Rutten V65 1500m Miranda Boonstra V35/V40 10.000m Miranda Boonstra V40 5000m Mirjam Verweij V45/V40/V35 kogelslingeren Trees Rutten V65 1000m Konrad Muller JPB ver Lars Laverman JPB 4x40m Erik Mies Konrad Muller Julian de Vries

vakantieperiode verbeterde Mirjam Verweij het CR kogelslingeren in maar liefst 3 masters categorieën. Na de vakantieperiode zijn de pupillen traditioneel op hun best, dit gold zeker voor Konrad Muller hij verbrak namelijk twee clubrecords. Allereerst het stokoude verspring record bij JPB uit 1987 en later het 4x40m estafette record samen met zijn clubgenoten Erik Mies, Lars Laverman en Julian de Vries.

6.31.62 35.29.20 16.26.91 16.44 4.13.42 3.93 25.46

Epe Amsterdam Amsterdam Hückelhoven (D) Gemert Zutphen Amstelveen

8-6-2013 20-7-2013 21-7-2013 3-8-2013 23-8-2013 14-9-2013 28-9-2013

Nieuwe meldingen graag naar clubrecords@nijmegenatletiek.nl, ook eventuele opmerkingen kunnen naar dat adres worden gestuurd. Bedenk ook dat, als je aan een wedstrijd meedoet, je een licentienummer moet hebben. Dit nummer wordt pas aangevraagd als de contributie ontvangen is. Geen licentienummer, dan ook geen clubrecord.

Sjaak Arts Herfstloop 2013 Door Lisette Vromans Op zondag 29 september werd het voor het Sjaak Arts team vroeg dag. Voordat om kwart over tien het startschot zou klinken moest er nog heel wat gebeuren. Terwijl er in de maanden daarvoor ook al heel hard was gewerkt. Onze nieuwe sponsor Run2Day had vele spannende ideeën om van de herfstloop een niet te missen sportevenement te maken. Sommige plannen konden we al uitvoeren, de meeste plannetjes moeten echter nog even wachten, tot volgend jaar. Belangrijkste winstpunt: Run2Day verzorgde de tijdwaarneming. Dat scheelt veel tijd en kopzorgen. Het meeste liep dan ook op rolletjes, materialen waren geregeld, hoofdrolspelers aanwezig en met de vele handen van de vrijwilligers, waaronder een heel team jongens en meiden van het Kandinsky college was het opbouwen ruim op tijd klaar. In een zonovergoten Heumensoord, kon Mathieu

Brouwers daarom om kwart over tien precies het startschot voor de Sjaak Arts Herfstloop 2013 geven, hierbij ondersteund door microfonist Jolanda van Veluw die de lopers haarfijn kon uitleggen welke bijzondere loop zij eigenlijk gingen lopen. Neus in de wind De 5 en 10 km lopers startten met hun neus naar een bij vlagen stevige oostenwind maar kwamen al snel in de luwte van het herfstbos terecht. Na een afwisselend, op sommige stukken pittig en gemeen vals plat parcours kwam Ruud van de Meulen (Msen; Cifla) als eerste na 16 minuten en 34 seconden weer over de streep. Christian Bakker (ook Cifla) was met 17:26 eerste bij de M40. Anja van Eldik (V40) zette met 20:49 en 14,4 km/h de vrouwen en Nijmegen Atletiek op de kaart. De eerste prijs bij de Vsen was voor Isis De La Paz (Nijmegen Atletiek), in een tijd van 21:25 12


Sjaak Arts Herfstloop 2013 door alle andere lopers, die stuk voor stuk een mooie sportieve prestatie wegzetten. Medische ondersteuning was niet nodig en dat kwam goed uit want daardoor kon Nic Windt van de medische commissie de microfonist assisteren met de startlijsten en het identificeren van de binnenkomende lopers.

fotografie

Rachel Bruinart stralend over de streep na haar 10 km race

Asssistent microfonist Terwijl de vijf kilometer lopers bleven binnenkomen kwam de voorfietser van de tien km al de bocht omscheuren, met in zijn kielzog Ruud Nefkens (Msen, Cifla) die om 35:10 werd binnen geklokt. De nummer een bij de M40 was Hascar van Rijn in 37:49. Bij de dames werden Marjolijn Jongmans (Vsen) in 48:05 en Renate Verriet (V40) in 48:41 winnaars van hun respectievelijke categorieën. Zij werden gevolgd

fotografie

Zilvester Wemmers (nr. 4 op de 5 km Msen) en Maarten Hendriks (nr 2 op de 10 km Msen en onze internationale deelnemer met de heel Nederlandse naam)

Veel ideeën voor volgend jaar Over de streep Om kwart voor twaalf was de beurt aan de jongste talentjes van Nijmegen Atletiek. Begeleid door hun trainsters begonnen ze aan de 500 of 1000 meter. Om het helemaal precies te maken werd er 60 respectievelijk 120 meter voor de mat gestart. Maar Onno van Run2Day heeft alle tijden en tussentijden goed bijgehouden en ze nu ook allemaal op uitslagen.nl gezet. Aangemoedigd door het enthousiaste publiek kwam iedereen over de streep. Eerste op de 500m was Luca Sillen (2:01). Eerste jongen op de 1000m was Teun ter Haar (3:35), met heel kort daarachter Yasmine Abbes die met 3:55 de 1 km bij de meisjes op haar naam zette. Op naar de Sjaak Arts herfstloop 2014 Daarna nog even opruimen en toen was de Sjaak Arts Herfstloop al weer voorbij. Omdat iedereen winnaar is en er helaas maar een de eerste kan zijn waren er dit jaar geen bekers maar wel een woordje van de voorzitter van Nijmegen Atletiek Frits de Vogel. Verder konden alle finishers vanaf maandag hun persoonlijke finishfoto downloaden, ook zo’n ideetje van onze nieuwe sponsor.

fotografie

Yasmine Abbes (winnares van de 1000m meisjes) even samen met Jaro Halsema (nr 3 bij de jongens op de 500m)

Met veel nieuwe plannen voor volgend jaar gaan we weer snel de datum plannen en opnieuw aan de slag. Want voor je het weet staat de Sjaak Arts Herfstloop 2014 weer voor de deur.

13


Roparun Radboud Running Nijmegen Agenda Radboud Running Nijmegen Team 22 Door Yvon Demouge

Radboud Running Nijmegen (team 22) is een team uit Nijmegen en omgeving dat meedoet met de Roparun. Wat is de Roparun? De Roparun is een ultra-estafette loop van Parijs naar Rotterdam. Het doel is: geld in te zamelen voor projecten die psycho-sociale hulp bieden aan mensen met kanker. Het motto is: "Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven".

Het team bestaat uit 8 hardlopers, 4 fietsers, masseurs en een verzorgingsteam. Om geld in te zamelen organiseert het team het hele jaar door trainingen en sponsoractiviteiten. De afgelopen jaren zijn er veel projecten in Nijmegen en omstreken gehonoreerd door de Stichting Roparun. Zo heeft het Hospice Bethlehem te Nijmegen € 250.000,- toegezegd gekregen. De afdeling kinderoncologie van het UMCN St Radboud en het Taborhuis in Groesbeek hebben al voor meerdere projecten geld ontvangen. Trainingen Iedere eerste zondagmorgen van de maand organiseren we een training voor de teamleden maar iedereen die het “Ropa-gevoel” eens wilt meemaken is van harte welkom mee te lopen, fietsen of afwisselend te lopen en fietsen (we wisselen om de tien minuten). Startpunt: afwisselend café Waalzicht in Lent en clubhuis Nijmegen Atletiek Heemraadstraat in Nijmegen. Meer informatie staat op de site: www.runningnijmegen.nl Opgeven kan bij: secretaris@runningnijmegen.nl

Lopen voor leven Sponsorloop van Nijmegen Atletiek naar het Taborhuis (3,6 km) Het Taborhuis en Radboud Running Nijmegen, team 22 van de Roparun, organiseren jaarlijks samen een sponsoractiviteit voor de Roparun Opbrengst: de Stichting Roparun. Doel: Stichting ROPARUN heeft als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor projecten die de kwaliteit van leven verbeteren van mensen met kanker. Het motto is: leven toevoegen aan de dagen waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven… Wanneer: Zaterdagmorgen 23 november 9.30 uur en zondagmorgen 24 november 10.00 uur wordt er hard gelopen van Nijmegen Atletiek naar het Taborhuis, locatie Parc Dekkerswald. De afstand is 3.6 km als er over de weg gelopen wordt, maar het Parc Dekkerswald kan ook via het bos bereikt worden en alle Nijmegen Atletiektrainers kennen verrassende doorsteekjes die op dezelfde plaats uitkomen. Alle hardloop- en wandelgroepen zijn van harte uitgenodigd om tijdens hun training langs te komen bij het Taborhuis, waar een verrassing klaar staat. Kosten: Iedere vrijwillige bijdrage is welkom.

De bijdrage kun je deponeren in de grote rode bus op de bar in het clubhuis of via een donatieformulier. Na de trainingen wordt er bovendien op beide dagen zelfgemaakte taart en kruidkoek verkocht in het clubhuis. Wat doet het Taborhuis? Het Taborhuis, opgericht in 1990, geeft mensen met kanker psychosociale begeleiding. Het Taborhuis heeft afgelopen jaren een subsidie gekregen van de Stichting Roparun, ook voor komend jaar wordt er weer een aanvraag ingediend Info: www.runningnijmegen.nl en www.roparun.nl Vragen: Yvon Demouge, Hans Elderson, Hans vd Brink, Ed Kamoen of een van de trainers Fotografie Adri Klaassen

Uitleg Taborloop november 2012

14


Roparun Radboud Running Nijmegen Sponsoractiviteiten Pubquizavond Na het succes van afgelopen jaar organiseert het team Radboud Running Nijmegen opnieuw een pubquiz in het clubhuis van Nijmegen Atletiek op een nader te bepalen datum in december: een avond vol met spannende vragen, die je met een team kunt beantwoorden Ieder team bestaat uit minimaal 3 tot maximaal 5 personen. Datum: binnenkort bekend op onze site. Jeugdige atleten klaar voor de Miniroparun in 2013

Miniroparun Op 16 april 2014 wordt voor de 6de keer de Miniroparun georganiseerd op de Atletiekbaan aan de Heemraadstraat. In de ochtend lopen kinderen van basisscholen en in de middag scholieren uit het Middelbaar Onderwijs en als afsluiting tussen 16.00 en 17.00 uur kinderen van sportclubs. In de ochtend is er nog plaats voor een aantal klassen uit het basisonderwijs en na 16.00 uur zijn kinderen van alle soorten sportclubs welkom. Informatie: info@miniroparunnijmegen.nl

Fotografie Adri Klaassen

Ropawandeling Wordt in 2014 op 31 mei gehouden. Het is een culinaire culturele wandeltocht. Verschillende afstanden zijn mogelijk: van 10-40 km. Je loopt gedeeltelijk een stuk 4 daagse parcours, de tocht is dan ook een prima voorbereiding op de 4 daagse. De wandeling wordt gesponsord door de Loperscompany, en ook door bedrijven die aan het parcours liggen . Start: Natuurmuseum Stratemakerstoren aan de Waalkade.

Nuttige èn leuke agenda Lekker eten Om zoveel mogelijk geld te verzamelen voor de hulp aan mensen met kanker werkt het team Radboud Running Nijmegen ook samen met cafÊ Samson. Samson biedt een speciaal Runnersmenu aan voor 13 Euro. Wie dit menu bestelt steunt het team van Radboud Running Nijmegen want van ieder menu van 13 Euro gaat 2 Euro naar de RopaRun. Samson is te vinden in de Houtstraat op nummer 4. Sponsorbijeenkomst 21 augustus groot succes Woensdag 21 augustus heeft Radboud Running Nijmegen, team 22 van de Roparun, in het clubhuis van Nijmegen Atletiek, een zeer succesvolle, gezellige bijeenkomst gehad met al onze sponsoren en met vertegenwoordigers van alle doelen die geld ontvangen hebben van de Stichting Roparun. Sprekers zoals wethouder Bert Frings, Perijn Verheij namens de kinderafdeling Radboud en Carel Sweens en Juliette Vaal namens het Hospice Bethlehem legden aan de ongeveer 70 aanwezigen uit waarom het zo belangrijk is en blijft om Radboud Running Nijmegen te sponsoren in geld of in natura.

Wethouder Bert Frings steunt Radboud Running Nijmegen bij de RopaRun

fotografie

De doelen die geld hebben of gaan aanvragen bij de Stichting Roparun zijn o.a. afdeling kinderoncologie van het UMCN, AYA's, Centrum de Appel, Stichting Caldarium, Inloophuis Marikenhuis (in oprichting), Taborhuis, Hospice Bethlehem Nijmegen, Bijna Thuis Huis Druten en Hospicehuis Beuningen (in oprichting). Onder de aanwezigen waren o.a. Perry Ubeda (ambassadeur van de Miniroparun Kindersponsorloop) en Danny Hoekman. 15


De catering werd verzorgd door ‘UIT Koken’ van Frank Windt en de muzikale omlijsting was van accordeonist Franswa Poerkwapa.

Colofon Nijmegen Atletiek Dynamiek verschijnt vier keer per jaar. www.nijmegenatletiek.nl webredactie@nijmegenatletiek.nl Clubhuis Heemraadstraat 3, Nijmegen Telefoon 024-3562241 Postbus 1303 6501 BH Nijmegen Verenigingsmanager Yvonne van Alebeek: 06 – 18465404 verenigingsmanager@nijmegenatletiek.nl Facilitair Hans Bout facilitair@nijmegenatletiek.nl Ledenadministratie ledenadministratie@nijmegenatletiek.nl

fotografie

Sponsorbijeenkomst: muzikale omlijsting door Franswa Poerkwapa

Meer foto ‘s: www.runningnijmegen.nl

ABN AMRO Marathon Rotterdam 2014 Ook in het jaar 2014 organiseert Nijmegen Atletiek in samenwerking met Like2Run een viertal trainingslopen in Heumensoord in voorbereiding op de ABN AMRO Marathon Rotterdam op zondag 13 april 2014. Deze trainingslopen staan gepland voor: Zaterdag 18 januari 2014: 20 kilometer. Zaterdag 8 februari 2014: 25 kilometer. Zaterdag 1 maart 2014: 30 kilometer. Zaterdag 22 maart 2014: 30 / 32 kilometer. Er zijn verschillende tempogroepen, te weten: 4.30, 4.45, 5.00, 5.15, 5.30, 5.45, 6.00, 6.15 en 6.30. Indien je interesse hebt om als tempomaker / tempomaakster mee te lopen, geef dan je naam en tempogroep op. Als je als tempomaker / tempomaakster GRATIS wilt deelnemen aan de ABN AMRO Marathon Rotterdam geef dat dan ook aan (schrijf je dan niet in via de website, je ontvangt dan op een later tijdstip nadere instructies van mij, hoe je aan te melden). Voor degenen die zich al hebben ingeschreven voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam wordt geregeld dat het inschrijfgeld wordt teruggestort. Reacties graag per email naar f.jeene2@chello.nl

Vertrouwenspersoon Vacature Wedstrijdkleding kleding@nijmegenatletiek.nl Materiaal Harry Hagemans materiaal@nijmegenatletiek.nl Redactie Dynamiek Laura de Vaan, Lisette Vromans en Yvonne van Alebeek redactie@nijmegenatletiek.nl

Media officer Lidwien van Schalkwijk Mediaofficer@nijmegenatletiek.nl Bestuur bestuur@nijmegenatletiek.nl Dagelijks bestuur: Frits de Vogel, voorzitter Wouter van der Loon, secretaris Peter Lindeman, penningmeester Jeugdinfo pupillen en jongeren CD pupillen@nijmegenatletiek.nl junioren@nijmegenatletiek.nl Wedstrijdsecretariaat Thuis: wedstrijdsecretariaat@nijmegenatletiek.nl Uit: Trees Rutten 024 – 3580391 uitwedstrijden@nijmegenatletiek.nl Jury coördinatoren juco@nijmegenatletiek.nl Sectie Wedstrijd atletenraad@nijmegenatletiek.nl Sectie Nordic Walking & Sportief Wandelen sportiefwandelen@nijmegenatletiek.nl nordicwalking@nijmegenatletiek.nl Sectie Recreatief Hardlopen beginnersgroepen@nijmegenatletiek.nl Overname is alleen toegestaan met toestemming van redactie en bestuur Geef aanvullingen, wijzigingen en fouten door aan redactie@nijmegenatletiek.nl

Niet vergeten: Donderdag 28 november algemene ledenvergadering van Nijmegen Atletiek Ledenadministratie: Na grondige controles is de ledenadministratie van Nijmegen Atletiek zo goed als op orde. Dat betekent dat wij nu ook rechtstreeks digitaal verbonden zijn met de ledenadministratie van de Atletiek Unie. Wijzigingen m.b.t. adres, telefoon etc. kunt u zelf doorgeven door in te loggen op uw persoonlijke gegevens bij Nijmegen Atletiek. Daarna gaan ze dus naar de Atletiek Unie. Opzeggen: Nijmegen Atletiek kent een jaarlidmaatschap. Wilt u opzeggen doe dat dan vóór 15 november met een email naar: ledenadministratie@nijmegenatletiek.nl Tussentijds opzeggen is niet mogelijk.

16

Profile for Lisette Vromans

Dynamiek no 3 2013  

Quarterly magazine Nijmegen Atletiek

Dynamiek no 3 2013  

Quarterly magazine Nijmegen Atletiek

Profile for dynamiek
Advertisement