Page 1

FUR BRYGHUS AVIS 2013 det glimrende til en lang række retter – det gode øl øger smagsoplevelsen. Når du skal vælge øl til din mad, er kraftig øl til kraftig mad og let øl til let mad. Det er vigtigt at være opmærksom på, om retten er fed. Så kræves der øl, som kan give maden mod­ svar. Kraftigt øl neutraliserer fedmen ved at ”rense” ganen.

VELKOMMEN Velkommen som gæst på Fur Bryghus. Vi håber, du vil nyde dit ophold hos os, og vi vil gøre alt for, at du får så god en oplevelse som muligt. Området, hvor du nu befinder dig, hedder Knuden. Knuden er på 128 ha og omfatter den nordvestlige spids af Fur. Naturen herude er fantastisk og indeholder unikke udsigtspunkter, dybe molerudgrav­ ninger, skov, hede og strand – kort sagt noget for enhver. Det er muligt at færdes i området. Følg de anviste stier, det giver de bedste oplevelser. Kort om Bryghuset FUR Bryghus blev indviet den 30 september 2004. Det er gået stærkt – rigtig stærkt. Vo­ res øl sælges i hele landet, vi er 17 ansatte, har 30.000 gæster i Restauranten i løbet af året og deltager i en masse forskellige loka­ le, regionale og landsdækkende aktiviteter. Øllets verden En kort introduktion til øllets verden vil vi dog ikke undlade at give dig, nu hvor du har valgt at besøge os. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi gerne så, at der

blev drukket øl til maden i Danmark. Vinen har jo fortrængt øllets centrale rolle. Det skyldes primært to personer – Simon Spies og Tjæreborg præsten. Deres meget gode ide om at sende danskerne til udlandet, startende i de glade 60´ere, betød at hele nationen fik nogle helt andre drikkevaner – nemlig vinen. Vinkulturen har udviklet sig eksplosivt siden, og hvor der til en start var tale om ”Den med Tyren” – Palanca, Pierre Medard, Amselfelder – Baron – hvad det nu var, han hed, så er der jo i dag et kæmpe udvalg af vine fra hele verden. I 2002 blev vinen udfordret, faktisk så me­ get, at der tales om en ølrevolution. Da vi startede var der 26 bryghuse i Danmark. I dag er vi i skrivende stund, ca 120 bryg­ huse, værtshusbryggerier mv. I 2012 kom der over 700 nye øl på markedet i Danmark – vildt set i lyset af hvor mange indbyggere vi er! Her på Fur laver vi ca. 800.000 fl. om året. Vores øl kan købes overalt i landet på restauranter, cafeer, kroer, hoteller, i special­ forretninger og dagligvareforretninger. Øl er en oplevelse i sig selv. Sød musik for smagsløgene. Men samtidigt er øl den per­ fekte ledsager til mad. Øl er forfriskende og med dets styrke, sarthed eller sødme passer

Nu har du fået en grundviden omkring øl­ let – nu er der kun DIG SELV til at begive dig ud i øllets verden, som vi håber, du vil finde interessant og spændende.

Velkommen til FUR Bryghus og øllets verden

Vi holder Fur øl kolde...

Fører hele ølsortimentet

Tlf. 9759 3003 Sundvej 3 · 7884 Fur

Hvordan laver man øllet Før man som forbruger kan nyde en øl, går ugers brygning, hvor brygmestre nøje afstemmer råvarer, og hvor mæskning, urt­ kogning og gæring overvåges nøje, for at processerne går op i en højere enhed. Enhver brygmester har derfor sin egen personlige måde at brygge øl på, og det er netop de forskellige sammensætninger af bl.a. råvarerne, bryghusets særlige gærkul­ tur og overvågningen af produktionen, der giver hvert bryggeri sine unikke produkter. Øl indeholder vand, malt, humle og gær. Vi har to typer af øl – undergæret øl og overgæret øl. Den overgærede øl gærer ved 16-18 grader i 3-4 uger. Den undergærede øl gærer ved 6-8 grader i 6-8 uger. Den over­ gærede øl indeholder flere smagsnuancer, da den gærer ved højere temperaturer, hvorimod den undergærede smager mere af de råvarer, den kommer af. Den overgæ­ rede øl hedder i bund og grund ALE, derfra kommer der Brown Ale, Pale Ale, Strong Ale osv. Den undergærede øl hedder LAGER – derfra kommer Pilsner, Classic, Bock osv.

Besøg vores hjemmeside eller mød os på facebook – vi er mere end en almindelig bondegård! www.ausumgaard.dk

R

www.vibocold.dk

Fur Br yghus ApS Knudevej 3 DK-7884 Fur Tel 9759 3060 Fax 9759 3048 info@furbr yghus.dk w w w.furbr yghus.dk


6 Seks nyheder

Legeplads I sommeren 2012 fik vi etableret en lille legeplads på plænen. Her er der en hoppepude, et gyngestativ, et vippedyr og en lille klatrevæg. Der har været gjort flittigt brug af den, og vi håber den vil summe af glade børn og barnlige sjæle i løbet af året.

FUR VULCANO CLASSIC

– kåret som Danmarks bedste øl

På den store FOOD Contest Messe i MCH, Herning den 13. november 2012 blev vores Vulcano Classic øl kåret som bedste øl. Det var første gang øllene var med i konkurrencen, og der var tale om en blindtest. Brygmester Flemming Asmussen er stolt over udmærkelsen. ”Det er stort fagligt skulderklap, og det er rigtig rart, at andre også kan lide det, man går og brygger sammen”. På Bryghuset er vi rigtig stolte af det på Tom, Søren, Jørgen og Flemmings vegne, at det arbejde de dagligt udfører er resul­ teret i dette meget, meget fine resultat. Kan købes i hele landet.

Sommerkoncert Som noget helt nyt holder vi i år en stor sommerkoncert på plænen foran Bryghuset. Koncerten starter allerede kl. 1700 med Wolf Duo – kl. 1900 kommer Brdr. Olsen – kl. 2100 Peter og de andre kopier. Koncerten foregår i et tæt samarbejde med den lokale afdeling af Kræftens Bekæmpelse, og halvdelen af entre­indtægten går til det gode formål. Billetter kan købes i forsalg hos Fur Bryg­ hus, Dagli Brugsen (Fur), Super Brugsen (Roslev), Dagli Brugsen (Selde), Strøgets Vinhandel (Skive), Prebens Vinhandel (Nykøbing Mors), Vin og Kunst (Struer) og Dahls Vinhandel (Viborg). Prisen er kr. 125,00 + gebyr (25,00) for denne unikke oplevelse.


Øllets dag – Fur Øl- og smagsfestival Den første lørdag i september – i år den 7. september kl. 1100-1700, er identisk med øllets dag. Over hele landet bliver det gode øl sat i centrum og får fortjent opmærksomhed. Vi fejrer det selvfølgelig her på Fur Bryghus med god musik, mad og selvfølgelig øl. I år har vi imidlertid inviteret mange af de lokale butik­ ker på øen til at deltage, så det udover en ølfestival også bliver en smagsfestival – det glæder vi os meget til.

Oktoberfesten på Fur Bryghus Den 22. september 2012 holdt vi vores første Okto­ berfest – nogen­sinde. Det blev en HELT fantastisk af­ ten, hvor Sæbytyrolerne og 250 feststemte og glade gæster udgjorde de perfekte rammer om en flot fest. Vi gentager det igen i 2013 – den 21. september – der bliver rift om billetterne.

Øllet skal ud ”I regn og slud skal posten ud” sang Morten Post i en julekalendersang fra Vinterby­ øster, engang i 70’erne. Det skal øllet også, og det der ikke kommer med den lokale fragtmand fra øen, bliver kørt ud af Søren, Kjeld eller Jannich. Vi har depoter i Odder og i København og her på Fur. Sidste år fik vi nye varebiler til opgaven, og de har nu tjent os det første år. Her er bilerne foreviget i forbindelse med overleveringen.


Fra Muld til Mund På FUR Bryghus stiller vi store krav til vores leverandører, og det kommer i sidste ende vores kunder og gæster til gavn. Kun de bedste produkter bliver anvendt til ølbryg­ ningen og til maden på Bryghuset. Sidste år indtroducerede vi vores samarbej­ de med Herregården Ausumgaard mellem Struer og Holstebro hvor dyrevelfærden er i højsædet. Dette samarbejde fortsætter vi med, og vi serverer kød fra deres Ausum­ gaardgrise her på restauranten, og de får leveret øl der indgår i produktionen af de­ res specielle ølpølser og pølseprodukter i øvrigt. Se mere på www.ausumgaard.dk

I år har vi lavet et samarbejde med Mejnerts Mølle, et økologisk mølleri fra Svebølle, mellem Jyderup og Kalundborg. Fra Muld til Mund varetager Mejnerts mølle hele pro­ cessen fra korn til mel/melprodukter. Vi har lavet en aftale med Mejnerts mølle omkring anvendelse af deres mel i vores brød. Det ser vi meget frem til, og håber vores mange gæster vil sætte pris på brød bagt uden tilsætningsstoffer og i høj kvali­ tet. Mejnerts mølle er gammeldags – på den nye måde. Læs mere på www.mejnertsmolle.dk

JUBILÆUMSÅR 2014 bliver et jubilæums­år. Vi fylder ti år. Ti år er ikke meget, når man ser det i historisk sammenhæng – men vi synes, i al beskedenhed, der er sket en masse på den korte tid. Vi håber at se jer til en masse spændende aktiviteter i 2014.

Fur Br yghus ApS Knudevej 3 DK-7884 Fur Tel 9759 3060 Fax 9759 3048 info@furbr yghus.dk w w w.furbr yghus.dk

Thorvig Tryk . 97524544

Køb varer med hjem fra FUR Shoppen – se vort store udvalg i Pejsestuen og indgangspartiet

FUR Bryghus Avis 2013  

2013 udgaven af avisen fra FUR Bryghus.