Issuu on Google+

PORTFOLIO


DANIEL WARD BS ARCHITECTURE 512-626-8370 INW553@MY.UTSA.EDU


TABLE OF CONTENTS

SCULPTURE MUSEUM

CAFE BOOKSTORE

RIVERWALK HOTEL

GROCERY STORE

YOUTH DROP-IN CENTER

MULTIMEDIA 40


SCULPTURE MUSEUM A DAM CONTROLS THE FLOW OF WHAT IT CONTAINS


PROJECT DESCRIPTION

SAN ANTONIO, TX

The project was to design a museum to hold the art and sculpture of the surrounding San Antonio artists, and, while responding to the environment, to create a space that was inviting to the pedestrians of both the street and the enveloping river.

In response to the given task, I created a museum following the concept of a dam, which, was used as a metaphor for controlling the flow of the pedestrians coming from on and off the river. I then followed the concept with the building geometry, having the majority of the building “rippling� behind a retaining wall emphasized with scale and material.


THE CONCEPT OF THIS PROJECT EVOLVED FROM THE STRUCTURE AND FUNCTION OF A DAM. THE FUNCTION OF THE BUILDING ITSELF IS TO DISPLAY SCULPTURE, AND THUS THE FLOW OF TRAFFIC THOUGHOUT THE SITE SHOULD BE REGULATED AS THAT OF A DAM.


CONCEPT MODEL

DESIGN DEVELOPMENT

WEST SECTION CUT

NORTH ELEVATION


FIRST FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

WEST ELEVATION

THE MUSEUM CONSISTS OF A SCULPTURE GARDEN WHICH HAS A MASSIVE WALL THAT SEPARATES THE PUBLIC AND PRIVATE SPACES, AND GIVES THE SCULPTURE A BACKGROUND


CAFE

THE CAFE OPENS ITS PAGES TO THE READERS


PROJECT DESCRIPTION

SAN ANTONIO, TX

The goal of this project was to design a bookstore and cafe that responded to the city of San Antonio and created a connection with the neighboring building.

The response I came up with to the given task was to follow a concept of an opening book, inviting people in to “the pages of the store,� emphasizing the concept on the street view of the facade, while creating a comfortable outdoor space on the opposite side including two levels of outdoor terrace in response to the outdoor area on the roof of the neighboring building.


THE CONCEPT WAS BASED ON THE WAY A READER EXPERIENCES A BOOK, BOTH IN THE STORY THE NOVEL CREATES FOR ITS CHARACTERS AS WELL AS THE STORY OF THE READER ITSELF. A BOOK, CONSISTING OF A BEGINNING MIDDLE AND END, IS CONCEPTUALIZED IN THE DESIGN AS THE PATRON WALKS THROUGHOUT THE BUILDING.


SOUTH ELEVATION

THE FACADE FACING THE STREET INVITES THE CLIENT IN WITH ITS INTERESTING GEOMETRY WITHIN ITS SHADING SYSTEM, GIVING SCULPTURAL APPEAL TO THE BUILDING. THEN, ONCE INSIDE, THE CLIENT IS GREETED BY THE OPPOSITE SIDE OF THE BUILDING BEING COMPLETELY EXPOSED TO THE OUTDOOR GARDEN AND TERRACE SYSTEM.

NORTH ELEVATION

SECTION CUT


SITE/ FIRST FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

ROOF PLAN


THE NORTH END OF THE BUILDING SERVES AS AN OUTDOOR ROOF GARDEN AND READING AREA FOR LOCAL READERS AS WELL AS OCCUPANTS OF THE BOOKSTORE/ CAFE.


YOUTH DROP IN CENTER

THE CENTER INVITES THE LOCAL YOUTH WITH OPEN ARMS.


PROJECT DESCRIPTION

SAN ANTONIO, TX

The goal of this project was to create a safe haven for San Antonio homeless youth to “escape” to from the bad examples and influences found on the streets of the city. The issue with this project was that we needed to draw in the homeless youth in need while keeping out the dangerous influences. The building needed to include both public and private hangouts for the youth while still creating a safe and secure environment.

The response I had to the given task was to create a concept of “open arms,” essentially inviting the youth to the doors with a safe and welcoming gesture. To deal with the security, I was able to develop a geometry that allowed for views all around specific parts of the building while still creating a private feel for the private sectors of the building.


THE CONCEPT INCLUDED THE USE THE GEOMETRY OF THE CURVE TO DIRECT THE FLOW OF TRAFFIC AS WELL AS TO ALLOW FOR 360 DEGREE VIEW OUT.


SPACES WERE SEPARATED INTO PRIVATE AND PUBLIC AREAS. BEING THAT THIS WAS A DROP IN CENTER, IT WAS VERY PRONE TO VIOLENT YOUTH, SO THE PRIVATE AREAS WERE FORMED AROUND AN AREA VISIBLE TO A CENTRAL SURVEILLANCE, ALLOWING FOR THE SAFETY OF BOTH THE OTHER YOUTH AND THE BUILDING STAFF.


IN RESPECT TO THE ENVIRONMENT, PHOTOVOLTAIC SYSTEMS AND WATER RETAINING CISTERNS WERE IMPLEMENTED INTO THE DESIGN.


RIVERWALK HOTEL

THE RIVER CONTINUES THROUGH THE STRUCTURE


PROJECT DESCRIPTION

SAN ANTONIO, TX

The project was to design a hotel for the city of San Antonio that responded to the San Antonio river and grasped the ideas and culture of the city.

In response to the given task, I created a hotel that ceremonialized, both through geometry and experience, San Antonio’s most popular attraction, the river. Being at a intersection of two parts of the river, I used the concept of the continuation of the river through the building, which, in turn, created an open air courtyard through the middle of the building and gave the guests views of the river from any room in the hotel.


THE SAN ANTONIO RIVER IS A POPULAR TOURIST DESTINATION CONSISTING OF MANY SHOPS AND RESTAURANTS, APPEALING TO ANY VARIETY OF CLIENTELE WITH ITS GREAT CULTURE AND ART.

THE CONCEPT OF THIS PROJECT WAS TO TAKE THE TASK OF CREATING A RIVERWALK HOTEL AND TO EXTEND THE PLANE OF THE RIVER THROUGH THE HOTEL, GIVING THE GUESTS A REAL EXPERIENCE OF THE RIVER, AS OPPOSED TO JUST VIEWS.


THE CONCEPT MODEL REPRESENTS A CONTINUATION OF THE RIVER, AS SEEN THROUGH A SKEWED MIRRORNECESSARY TO SUPPORT THE IDEA THAT IT IS ONLY A SUGGESTION THAT THE RIVER CONTINUES THROUGH THE HOTEL THE GEOMETRY OF THE HOTEL CORE ALLOWS VIEWS DOWN THE RIVER EXTENDING TO THE DOWNTOWN SKYLINE.

RIVER PLAN

FIRST FLOOR

SUITE PLAN


RIVER PLAN - HEALTH SPA - RESTAURANT - ADMINISTRATION - STORAGE

STREET PLAN - LOBBY - MEETING ROOM - HOTEL BAR - ADMINISTRATION - STORAGE

SUITE PLAN - 6 SUITES WITH BALCONY - EXTERIOR CIRCULATION - PUBLIC EXTERIOR GARDEN - ICE/ VENDING

WEST STREET FACADE

SECTION CUT


OPPOSITE RIVER VIEW

THE RIVERWALK HOTEL TAKES ADVANTAGE OF THE DECENT YEAR ROUND WEATHER AND VIEWS, FEATURING A ROOF GARDEN AND RIVER VIEWS FOR MOST OF THE SUITES.

ROOF GARDEN

RIVER VIEW

BALCONY VIEW


GROCERY STORE

NATURE FLOWS CONTINUOUSLY THROUGH THE SHOPPING EXPERIENCE


PROJECT DESCRIPTION

SAN ANTONIO, TX

The project goal was to create a grocery store that responded to San Antonio culture and tradition, and addressed both the pedestrian and vehicle traffic. The goal was also to create a space welcoming to the surrounding neighborhood located in an area of the city where there is pedestrian activity both day and night.

In response to the given task, I created a building that responded the the immediate streets through its geometry, creating a welcoming facade to the cars as well as people walking by. I also brought up the topograpy to grade from the top of the structure down to the street, giving a familiar scale as you approach the building when walking.


THE CONCEPT OF THE GROCERY STORE IS THE CROSSING OR INTERSECTION OF NATURE AND OUR STRUCTURED SOCIETY. AS WE GROW INTO A MORE AWARE AND NATURE SENSITIVE SOCIETY, THE ARCHITECTURE HAS BEGUN TO EMBRACE THE SURROUNDING NATURE INSTEAD OF JUST DIGGING INTO IT. ON TOP OF THAT, THE ARCHITECTURE NEEDS TO WELCOME THE IMPLEMENTATION AND CONTINUED USE OF WATER RETAINMENT AND PHOTOVOLTAICS.

WATER COLLECTION


BOTH THE FLOW OF WALKING PEDESTRIANS AND VEHICLE TRAFFIC, AS WELL AS THE SUN AND WIND PATHS WERE TAKEN INTO CONERN FOR THE LAYOUT OF THE FLOOR PLANS.

SECOND FLOOR SITE AND FIRST FLOOR PLAN

SECTION CUT

ROOF PLAN


STRUCTURAL MODEL

THE STRUCTURAL SYSTEM CONSISTS OF LOAD BEARING CONCRETE WALLS AND STEEL TRUSSES.


NORTH ELEVATION

EAST ELEVATION


PRESENTATION GRAPHICS

WATERCOLOR-COLORED PENCIL-MARKER



Architecture Portfolio