Page 1

AVIOSIM NIEUWSFLITS 2013 JAAROVERZICHT


Het jaar 2013 in vogelvlucht Welkom bij deze speciale editie van de Aviosim nieuwsflits. In oktober presenteerden wij u een aankondiging van het FS Weekend editie 2013. Inmiddels kunnen wij terugkijken op een geslaagd evenement. Een deel van de Aviosim partners waren aanwezig met hun eigen stand om hun producten te promoten aan grote aantallen bezoekers die op 2 en 3 november in het Aviodrome langs zijn geweest. Vrijwilligers van Aviosim hebben zich op meerdere fronten uitmuntend ingezet. Een handvol vrijwilligers was al op vrijdag om 10.00 uur present in het Aviodrome om de reguliere bezoekers te begeleiden in de Aviosim flight simulators. Halverwege de vrijdag is begonnen met het opbouwen van de stands voor NL2000, Simworld en Sismo Soluciones zodat onze partners bij aankomst alleen nog maar hun producten hoefden uit te stallen. Op de Sismo Soluciones stand hebben Fred Koch, Ron van Houten en Damiën van der Aart de Aviosim 737NG MIP (geschonken in 2012 door Sismo Soluciones) aangesloten en helemaal startklaar gemaakt met behulp van de Prosim737 software.

Zowel zaterdag als zondag was een groot deel van onze vrijwilligers er alweer vroeg bij om de simulators “up and running” te krijgen voordat de eerste bezoekers om 10.00uur alweer in de rij bij de kassa stonden. Niet alleen hebben onze leden dienst gedaan als instructeur/begeleider op de NLR Droge Zee RFS, de SARP II radar simulator en de F104 Starfighter Simulator maar zij hebben zich ook actief ingezet om onze partners bij te staan. Zo konden wij net als vorig jaar als extraatje onze partners Sismo Soluciones en Simworld bijstaan op hun stand zodat de bezoekers in het Nederlands geholpen konden worden met al hun vragen zoals veel dat eigenlijk al gewend waren via de Aviosim webwinkel (www.aviosim.org/webshop).


Afgelopen jaar hebben wij wederom een mooi jaar achter de rug met onze webwinkel. We hebben veel bestaande klanten mogen helpen hun systemen uit te breiden of te verbeteren waar nodig. Via onze eenvoudige te gebruiken en snelle support systeem (www.aviosim.org/support) laten klanten een ticket achter waarna één van onze ondersteunende vrijwilligers zo snel mogelijk inhoudelijk zal reageren op dit tickets. De inhoud van deze tickets variëren van vragen met betrekking tot pre-sales tot vragen met betrekking tot after-sales en support. Groot voordeel ten opzichte van andere leveranciers is dat kopers van Sismo Soluciones en Simworld bij ons in het Nederlands terecht kunnen. Dankzij onze korte lijnen met beide leveranciers kunnen wij vragen doorgaans binnen 48 uur beantwoorden en daarnaast hanteren wij geen 9-17 mentaliteit. Aangezien de meeste vragen in de avonduren worden gesteld proberen we ook in de avonduren uw vragen te beantwoorden. Volgend jaar hopen wij wederom nieuwe en bestaande klanten te mogen verwelkomen in onze webwinkel. We zullen de samenwerking met Simworld en Sismo Soluciones onverminderd voortzetten en van beide leveranciers verwachten wij weer mooie nieuwe producten, oplossingen en verbeteringen dus blijf onze shop bezoeken!

Verder verwachten wij ook in het Aviodrome komend jaar te gaan uitbreiden. In een eerdere editie heeft u al kunnen lezen over onze verhuisplannen en verbouwplannen. We zijn de laatste hand aan het leggen aan de finale versies en hopen de bezoekers op zeer korte termijn een 1:1 737NG cockpit te mogen presenteren. Bijkomend voordeel van deze simulator is dat deze ook toegankelijk zal zijn voor mindervalide bezoekers van het museum omdat er geen trappen en drempels overwonnen hoeven worden om in de cockpit te komen. Van deze flits gebruik makende wil ik u allen ook attenderen op de mogelijkheid om Aviosim te komen helpen. Naast vrijwilligers die zich met dagelijkse begeleiding van bezoekers bezig houden zijn wij ook altijd op zoek naar mensen die de technische kennis en expertise hebben om ons verder te helpen het project Aviosim nog succesvoller te maken. Kunt u momenteel geen tijd vrijmaken maar wilt u Aviosim bedrijfsmatig of als particulier bijstaan? Stichting Aviosim Nederland is een door de Nederlandse belastingdienst aangewezen Algemeen Nut Beogende Instelling zodat giften fiscale voordelen genieten. Heeft u spullen die u weg wilt doen maar wellicht nog bruikbaar zijn of overweegt u een financiële bijdrage aan onze stichting? Neem dan contact op met het bestuur via de contactpagina op onze website. Tot slot wil ik alle lezers, vrijwilligers, partners, klanten en geïnteresseerden een mooie jaarwisseling toewensen en een zeer voorspoedig 2014! Stichting Aviosim Nederland Damiën van der Aart Bijschrift bij foto of afbeelding


De simulatoren in 2013 Alle vrijwilligers helpen mee om de simulatoren werkend te houden, maar er is een groep “support” mensen die alle fijne kneepjes van de sim en bijbehorende apparatuur in de luchthouden. Op het forum hebben we dan ook een logboek waarin alle kleine en grote probleempjes vermeld kunnen worden waarna deze weer opgelost kunnen worden door dit team. Het jaar begon dan ook met kleine probleempjes die bijna met regelmaat voorkomen gewoon door dagelijks gebruik van de simulatoren. De simulatoren werken dan ook met draadjes, kabeltjes, veren en kleine elektronische gadgets om zo alles werkend te krijgen. Af en toe moet er dan ook een staal kabeltje worden vervangen voor de yoke’s of een veer worden bijgesteld of een potmeter die weer is aangesloten zit op een interface kaart die ook af en toe uitviel. Er is dan ook dit jaar weer veel van deze kleine vervangingen gedaan het afgelopen jaar. Ook een verf beurt van de yoke’s was uitgevoerd. De Interface kaarten zijn nagekeken en vervangen waar nodig. En de bekleding van de stoelen worden 1 voor 1 aangepakt. Tevens zijn er veel ideeën geweest om de ervaring van de bezoeker nog leuker te maken. Voorbeeld is dat er een camera in de cockpit werd gezet met een TV buiten op de SARP II radarkast om zo wachtende bezoekers beeld te geven wat er binnen in de cockpit gebeurde. Helaas bleek een goede positie erg moeilijk en werd al snel een idee gedaan om het beeld wat je binnen ziet als je vliegt naar buiten te brengen om het 3de scherm achterin te klonen en buiten op de TV te laten zien. Dit bleek een groot succes te zijn maar bracht helaas ook weer andere probleempjes met zich mee, daarom is dit tijdelijk even uitgezet maar wordt snel weer opgepakt om dit toch weer werkend te krijgen. Tevens heeft Prosim een nieuwe instructor station uitgebracht zodat bezoekers nog meer vliegvelden en approaches kunnen maken.


Ook de nieuwste aanwinst die eind 2012 bij ons is gekomen werd goed bezocht, namelijk de F-104 Starfighter. Deze is bij binnenkomst op een plek neergezet om er mee te kunnen werken maar ook om de kleine bezoekers al vast te laten genieten van het vliegen. In dit jaar is deze simulator al voorzien van een interface kaart om zo knoppen en hendels in de sim werkend te maken. Ook onderzoek hoe de rest van de meters en de side-stick werkend te krijgen heeft zijn vruchten afgeworpen en is onlangs de side-stick werkend gemaakt. Ook is er een 2de scherm aangesloten zodat net als de grote sim buiten inzicht te krijgen wat de vlieger binnen ziet. Het begin van dit jaar waren er ook wel wat opstart problemen vooral de stroomvoorziening, de stoppen konden de piek opstart spanningen niet aan en moesten dan ook met regelmaat weer worden omgezet. Dit alles is gelukkig opgelost door opstart instructies. Af en toe hadden we ook wat internet probleempjes maar een nieuwe switch bracht uitkomst en alles werkt weer. Ook waren er vrijwilligers die het aanzicht van alles eens goed bekeken en de handen uit de mouwen stoken om alles weer eens op te ruimen. Ook zijn er diverse experimenten gedaan op de Droge Zee. Een belangrijke is de scenery, we vliegen uiteraard in Nederland met NL2000 maar nu we op alle vliegvelden kunnen landen is de standaard scenery soms incompleet, vandaar dat we geprobeerd hebben om te beginnen met extra scenery te installeren, als eerste staat nu Barcelona en St. Maarten geĂŻnstalleerd. Nu wordt alles nog mooier. Dan de geruchten die gonsde over een interne verhuizing/verbouwing. Er zijn meerdere gesprekken geweest met het Aviodrome om alle spullen die we hebben anders neer te zetten of te verplaatsen. Het eerste idee om naar een andere plek te verhuizen kon door budget redenen niet doorgaan, maar de huidige plek aanpassen (verbouwen) werd, gezien de ideeĂŤn die wij voorstelde, door het Aviodrome gezien als een verbetering. Er is dan ook reeds begonnen met dit hele project door het verplaatsen van de linktrainers die naast ons stonden en de F-104 op deze plek neer te zetten. Er zal in de loop van 2014 nog meer gedaan worden met o.a. de omheining zal worden aangepast, er zal een ruimte gemaakt worden voor de MIP van Sismo Soluciones in geplaats kan worden en als dit gedeelte klaar is zal de grote ruimte met de Droge Zee en de SARPII kast worden aangepakt. Of dit alles het aankomende jaar zal gebeuren is niet zeker, maar een start zal zeker gemaakt worden. Als laatste bedanken we alle vrijwilligers dan ook voor het melden van alle probleempjes en wensen we een ieder een goed en gezond 2014 en hopen op vele mooie vlieg uurtjes in de simulatoren. Namens het support team, Jeroen Huisers


Partners van Aviosim

Aviosim Nieuwsflits December 2013