Page 1

Duvan

De Utvecklingsstördas Väl på Åland r.f. november 2013

Kom ihåg att anmäla dig i god tid till aktiviteterna och samtidigt anteckna tider och datum i din kalender :)

www.duv.ax


- Duvan - De Utvecklingsstördas Väl på Åland r.f.

medlemstidning Innehåll Verksamhetsledaren har ordet….....1

Utgivare:

Fotbollsmatch...………………..….….2

De Utvecklingsstördas Väl på Åland r.f. Kurs och kondoleans…………….….3 Skarpansvägen 30 AX-22100 Mariehamn Teaterföreställning……….…………..4 Telefon: 018-52 73 71 Hemsida: www.duv.ax E-post: fornamn.efternamn@handicampen.ax Layout: Susan Enberg Tryckeri: DUV:s färgskrivare :-) Upplaga: 300 exemplar

Julbasar……………..……..…….…….5 Julfest…………….………..…...……...6 Julkalender.………………….………..7 Internationella handikappdagen…..8 Idrottskväll för alla... ………….……..9 Bowlinglandskamp…………...…….10 Månadsluncher o föräldrastöd.. …11 MUG flyttar………………………..….12 Vårens fritidsaktiviteter………..…..13


Bästa DUVOR! Trevligt att höras igen :). Hösten har gått otroligt snabbt. Här på kansliet fungerar det bra och jag får passa på att hälsa t.f. fritidssekreterare Petra Alén välkommen med i DUV-gänget. Känns otroligt skönt att ha en så stabil och flexibel arbetsgrupp som vi är idag. Jag vill även berätta att vår kanslist/bokförare Carola Hemmälin även har börjat arbeta inom lägerverksamheten. Härligt att arbete tillsammans med flexibla arbetskamrater :). Som ni kommer att märka så är det julen som står i fokus i detta nummer av DUVAN. Hoppas ni har tid och lust att hjälpa till med förberedelserna inför basaren som även i år hålls i samband med julgatans öppnande. Känns bra att vara årets första basar. En sak till - var snabb att anmäl dig till julfesten, vi är bara 110 som får plats. På måndagen samma vecka som julfesten har det blivit dags för Oves humoristiska dramagrupps höstföreställning, läs mer på sid 4. Ni som missade föreställningen i fjol nu har ni chans att få igen lite av vad ni missade, måndagen den 25 november smäller det! Under hösten har det varit starkt fokus i massmedia på hur Ålands Omsorgsförbund, om och hur de uppfyller målet som producent av omsorg till våra medlemmar. Efter alla dessa skriverier skulle det vara intressant att få veta vad anser kommunerna om servicen? Är de nöjda? Vet de vad de betalar för? Det ska bli spännande att gå på Ålands Omsorgsförbund k.f.s fullmäktigemöte torsdagen den 14 november kl.13 på deras kansli. Kom med och lyssna - syns vi inte så finns vi inte. Finns det några åsikter bland kommunerna eller tycker man bara att allt är bra??? Vad händer med omsorgstagarnas serviceavgifter som tas ut av ÅOF som bor i grupphemmen eller inom lägenhetsboendet? Då en enskild klient har överklagat sin serviceavgift till Ålands förvaltningsdomstolen och fått svar att ÅOF:s beslut om avgiften upphävs och ärendet återvisas för ny prövning vid kommunförbundet. Ska bli intressant att se hur de i fortsättningen ska skilja mellan omsorg och uppehälle. Lagstridiga avgifter är väl inte något som fortsättningsvis ska tas ut av omsorgstagarna? Då med tanke på alla de omsorgstagare som har allmän intressebevakare och inte har samma förmån med anhöriga som är aktiva. Fortsättning följer således. Om detta endast är ett enskilt ärende och inte gäller alla omsorgstagare så måste vi hjälpas åt. Hör av er ni som önskar stöd i ärendet. Till sist vill jag skriva ett stort och varmt GRATTIS till vår medarbetare Kika som fyller jämt :). Hipp, hipp hurra till Dig Kika.

Ha en riktigt skön fortsättning på hösten! Önskar kanslipersonalen genom Susan

1


Fotbollsmatch DUV - IFK Mariehamn

Ni som inte hade möjlighet att komma och se fotbollsmatchen mellan DUV och IFK Mariehamn har snart möjlighet att köpa filmen. Filmen finns till försäljning den 28 november på föreningens julbasar och därefter på DUV:s kansli. Pris: 5€ för medlemmar och övrigt intresserade 10€. Matchen är filmad av Petra Alén och Fredrik Scott är den som redigerat och tagit fram filmens layout. Filmen passar utmärkt som ett julklappstips till någon när eller kär.

2


Föräldraträff med temat: ”intressebevakning” Passa på och kom och få information om era frågeställningar kring intressebevakning Tid: 10 december kl.18.30 Plats: HandiCampen, Skarpansvägen 30 Föreläsare: Mikael Lindman från Statens Ämbetsverk på Åland Frågor som berör oss och kan nämnas är: - vad är en intressebevakare - hur får man en intressebevakare? - vem kan utses till intressebevakare - intressebevakarens viktigaste uppgifter m.m. Alla personer blir myndiga vid 18 års ålder. Barn måste ha minst en intressebevakare. Vanligtvis är föräldrarna intressebevakare. Om en förälder avlider blir den andre ensam intressebevakare. Saknar barnet intressebevakare förordnar tingsrätten en intressebevakare. En liknande föreläsning hölls i maj 2012.

Föreningens kondoleans/ gratulationskort målad av konstnären Jonas Wilén kostar 15€. Kortet är framtaget i A4 format. Den finns att köpa på HandiCampen, DUV:s kansli, ÅAB, Nordea samt Nocturne Begravningsbyrå. 3


Teaterföreställning och öppethus med Oves Humoristiska dramagrupp Bästa föreningsmedlemmar, vänner och bekanta, personal och övrigt kulturintresserade varmt välkomna till att njuta av Oves humoristiska dramagrupps höstföreställning.

Showen sprudlar av musik, dans och glädje och lyser upp höstmörkret ända fram till julafton :) Tid: måndagen den 25 november kl. 19.00 Plats: Ungdomsgården Uncan, Norra Esplanadgatan 8 I samband med premiären vill DUV passa på att bjuda till öppethus med glögg och pepparkakor efter föreställningen fram till kl.20.30

4


JULBASAR och julgatans öppnande

torsdagen den 28 november Kl. 18 - 20 Snart är det dags för DUV:s traditionella julbasar. Basaren blir torsdagen den 28 november i samband med julgatans öppnande. Även i år kommer vi att vara vid Restaurang La Strada - mitt i centrum. Stort TACK till ägaren Elof Donning som låter oss vara mitt i stan. För att vi ska lyckas behöver vi DIN hjälp med bakning, pyssel, konst och hantverk. Det är bara DIN fantasi som sätter gränser…. Ring DUV-kansliet tel. 527 372/527 371 och berätta vad du kan hjälpa till med. Till försäljning kommer vi naturligvis också att ha årets fotbollsmatch på DVD och föreningens fina julkalender. Förhoppningsvis kommer vi även att ha små julgranar till försäljning.

5


JULFEST i Ulfsby Fredagen den 29 november kl.18 Jultomten har snart jobbat ett helt år igen för att få komma och träffa världens bästa ”DUVOR” på Ulfsby Källarkrog. Vi bjuds på ett traditionellt julbord med massor av godsaker. Dessutom får vi även i år besök av Ålands Luciakandidater som kommer och lyser upp vår julfest med vackra sånger. Program: - Julfesten börjar kl.18.00 - Luciakandidaterna uppträder kl.19.15 - Överraskningsprogram - Jultomten kommer med säckar fyllda med julgåvor - Lotteri Julbordet kostar 10€ för medlemmar med utvecklingsstörning, för barn i åldrarna mellan 6-18 år 7.50€, barn under 6 år äter gratis. Övriga vuxna 30€. I priset ingår ej dryck. Maten betalas kontant på plats. Julfesten är populär så se till att anmäla dig i god tid. Din anmälan vill vi ha senast fredagen den 15 november på tel. 527 372/527 371 eller per e-post: susan.enberg@handicampen.ax

6


Julkalender 2013 Det är alltid lika roligt att på presentera årets julkalender. Våra bästa säljargument är:  snyggaste bilden  billigast på Åland  bästa vinsterna Årets huvudsponsor är Ålandsbanken som gör det möjligt för oss att trycka upp kalendern med vårt fina färgfotografi. Stort TACK till ÅAB som sponsorerar tryckningen med 1000€. Julkalendern finns i 1 500 exemplar så vi behöver ALLA frivilliga krafter för att få alla sålda. Priset är 6€ per kalender. Vinsterna är nästan uteslutande presentkort och upplevelser vilket gör kalendern extra lättsåld. Kom in eller ring tel.527 371/527 372 om du vill sälja julkalendrar. DUV:s kanslibiträde Ulrica Sund jobbar på kansliet onsdagar och torsdagar kommer gärna till din arbetsplats och säljer eller lämnar kalendrar till försäljning.

7


Planerade kurser o aktiviteter Tiden går snabbt och snart har vi jul och nyår som väntar på oss. I början av januari kommer nr 1 2014 av DUVAN att landa i era postlådor. Därför vill vi gärna informerade om kommande aktiviteter som är på gång under våren:

     

En föreläsning med Juridiskt ombud i Svensk Finland Uppföljning av FDUV:s projekt ”Skräddarsydd boendeservice” för åren 2012 - 2015. Föreläsning i samarbete med FDUV gällande etik och tystnadsplikten Myssöndag på Mariebad Start av damklubb Träffar för våra stödgrupper. Kom gärna med förslag på tema för stödträffarna.

Mer information får ni i kommande nummer av DUVAN.

Kurs i språkträning enligt Karlstadmodellen Tid: 8 - 10 november 2013 Plats: HandiCampen, Skarpansvägen 30 För vem: Kursen riktar sig till familjer med barn med språkstörning. Under veckoslutet ordnas föreläsningar och diskussioner, teckenundervisning och praktiska övningar, kartläggning av barnets språkliga kompetens och möjlighet att göra eget material. Kursledare är Anna Öhman och Fredrika Abrahamsson, två föräldrar till barn med utvecklingsstörning som är utbildade enligt Karlstad modellen. Lärare i Tecken Som Stöd är Ann-Charlotte Åkergård. DUV:s personal är med och organiserar kursen och finns på plats hela helgen. Kursinformation har skickats ut till familjer i DUV samt information i massmedia, via DUV:s hemsida och facebook. Är det någon som känner att de vill delta i kursen hör av er omedelbart. Kursen ordnas i samarbete med FDUV och DUV på Åland. Tack FDUV som ekonomiskt stöder detta utbildningstillfälle!

8


- Idrottskväll för ALLA Här kommer lite bilder från vår aktivitetskväll tillsammans med eleverna från gymnasiets linje för hälsa– och idrott. Det blev en fartfylld kväll med många olika aktiviteter. På bilderna nedan kan ni se hur roligt vi hade. En uppskattad kväll med mycket skratt och glädje. Tusen tack till de duktiga eleverna och deras lärare Kenneth Smulter. Vi ser redan fram emot nästa hösts prova - på - kväll.

9


Bowlinglandskamp DUV - Qvirre 20 - 22 september 2013

Så här glada var DUV:s bowlargäng på segerfesten i Käringsund. Äntligen var det DUV:s tur att vinna landskampen. Segern gav mersmak och vi har redan börjat ladda inför nästa års landskamp i Örebro. Sture Qvist som är ansvarig ledare för Qvirre berättade att nästa år firar Qvirre 40 år och det kommer att bli en extra festlig landskampshelg. Preliminärt datum är sista helgen i maj 2014. Så nu kära bowlare gäller det att träna seriöst. För dig som blir nyfiken och intresserad av att hänga med. Kom upp på DUV:s träningstillfällen i Idrottsgården på tisdagar mellan kl.16-17. I mån av plats kommer det även att vara möjligt att delta som supporter.

10


Månadsluncherna fortsätter….. Tid: Andra onsdagen i månaden kl. 12-13. Datum: 11 december 8 januari, 12 februari, 12 mars, 9 april och 14 maj. Plats: Bistro Savoy, Nygatan 12 OBSERVERA platsen! Här får vi möjlighet att diskutera aktuella frågeställningar och möjlighet att få och ge varandra stöd och råd. Alla hjärtligt välkomna!

- Föräldrastöd i praktiken Våra föräldrastödjare finns för att stödja andra föräldrar till barn eller vuxna med en funktionsnedsättning. Stödjarna är utbildade och har fått handledning från FDUV. De är inte professionella, utan experter tack vare sina egna erfarenheter som föräldrar till barn med en funktionsnedsättning. De finns till för att lyssna och diskutera, ge stöd och information om olika serviceformer. Även ni som är syskon eller mor-farföräldrar tveka inte att ta kontakt om det är något ni funderar över. -

Mia Grönlund tel. 14163, GSM 0457 313 5562. Viveka Lindström tel. 19753 Kristina Hansen tel. 19554 Marika Sund tel. 14652

11


Ungdomsgården MUG flyttar... När vårterminen startar kommer DUV:s ungdomsgård MUG att öppna på en ny plats. Vi kommer att vara i Strandnäs Gård, - Mariehamns ungdomsgård Tvärsan. För många av er är Tvärsan välbekant, det var där vi startade vår ungdomsgårds verksamhet för många år sedan. På bilden ser ni en bild på två glada herrar vid ett av sina Tvärsan besök. Vi öppnar dörrarna vid Tvärsan måndagen den 13 januari kl.18-20.30 Ungdomsgården vänder sig till ungdomar från 20 år och uppåt. Varmt välkomna till vår inflyttningsfest den 13 januari!

De stiliga herrarna i hattar är Daniel och Janne

12


Fritidsaktiviteter våren 2014 Fritidsverksamhet för ungdomar i åldern 12-19 år - Start 13 januari Plats: Uncan Tid: 18.00 - 20.30 på måndagar - ingen avgift Ansvarig ledare: Fredrik Scott Fritidsverksamhet för ungdomar i ålder 20 år och uppåt - Start 13 januari Plats: Tvärsan, i Strandnäsgård intill Rökerirondellen - ingen avgift Tid: 18.00 - 20.30 på måndagar Ansvarig ledare: Patricia Hemmälin Oves Humoristiska Dramagrupp - start meddelas längre fram Plats: Uncan Tid: 18.00 - 19.00 -ingen avgift Ansvarig ledare: Ove Andersson Bowling - Start 14 januari Plats: Idrottsgården Tid: 16.00 - 17.00 på tisdagar Terminsavgift: 35€ Ansvarig ledare: Fredrik Scott Innebandy/fotboll - start 16 januari Plats: Strandnäs Högstadieskola Tid: 19.00 - 20.00 på torsdagar Terminsavgift: 35€ Ansvarig ledare: Fredrik Scott OBS! Kom ihåg benskydd och vattenflaska.

OBS! Höstens aktiviteter slutar vecka 48. Innebandyn/fotbollen slutar vecka 47. DUV:s basar är torsdagen den 28 november och där brukar nästan alla vara med och hjälpa till. Sista gången innebandy/fotboll blir alltså torsdagen den 21 november. Sällskapsdansen kommer att hålla en egen julfest och datum för det meddelas dansarna på plats.

Sällskapsdans/Dunderdans - Start onsdagen den 8 januari - OBS! datumet Plats: Röda Korsgården, Västra Esplanadgatan 8 Tid: onsdagar kl. 19.00 - 20.30 Kursavgift: Medisavgift 52,90 vår– hösttermin Ansvarig ledare: Solveig Krogell

13


DUV-kansliet håller Julstängt 23.12 - 3.1.2014

DUV:s kansli finns på Skarpansvägen 30, 22100 Mariehamn Kansliet är öppet måndag - torsdag kl. 9 - 15, fredag kl. 9 - 13. Verksamhetsledare Susan Enberg E-post: susan.enberg@handicampen.ax

tel. 527 371

Kanslibiträde

tel. 527 364

Ulrica Sund

t.f. fritidssekreterare Petra Alén E-post: petra.alen@handicampen.ax

tel. 527 364

Ungdomssekreterare Fredrik Scott E-post: fredrik.scott@handicampen.ax

tel. 527 373

Kanslist/bokförare Carola Hemmälin E-post: carola.hemmalin@handicampen.ax

tel. 527 372

www.duv.ax

Duvan nr 4 2013