Page 1

Augustus

DUTCH PLAY

Preview

Male suada Quis Dolor set Ipsum mauris sapien vitae soldales erat

VIDEOBEWERKING

Shogun: total war 2

5 videobewerkings programma’s op een rij gezet. Welke zijn goed. Van amateur programma's

Van alles over Shogun: Total War 2. Ook over de nieuwe uitbreidingsset: de ikko-ikki-clan pack.

tot professionele programma’s.

.WINDOWS 8 Er zijn veel geruchten overwindows 8, het besturingssysteem dat Microsoft binnenkort uitbrengt. Wat is waar?


VOORWOORD Wij zijn aangekomen bij alweer het 2e Dutch Play magazine. Bomvol gadgets, game reviews, nieuwe besturingssystemen en nog meer. Dutch Play Magazine verschijnt per maand, maar vanwege verschillende redenen, bijv. dat we met Dutch Play in de finale van de Egeria jonge ondernemersprijs hebben gestaan heeft ervoor gezorgd dat het juli nummer niet uitgekomen is. Maar dit nummerheeft een volledig nieuwe lay-out en zit weer vol met artikelen. Neem gerust ook eens een kijkje op onze nieuwe site dutchplaymagazine.nl. Dit wordt real-time bijgehouden dus altijd artikelen van dit moment. Veel plezier bij het lezen van dit augustus nummer en wij wensen onze lezers nog een fijne vakantie!


Inhoud

pagina 6

pagina 8

pagina 12


pagina 14

pagina 16

pagina 18

pagina 20


Google+ : Het nieuwe Sociale Netwerk van Google Google+, het Sociale Netwerk van Google dat de strijd aan moet gaan met Facebook. Op dit moment nog in een testfase. Op 14 Juli, de dag van de lancering van Google+ heeft Google voorspeld dat binnen 2 weken, Google+ 1 miljoen gebruikers had. 3 weken na deze voorspelling had Google+ al 2 miljoen gebruikers. Omdat Google+ nog in een testfase zit kan niet iedereen zich aanmelden voor Google+. Eerst moet je een ‘invite’ van iemand anders krijgen. Er is veel vraag op internet naar invites voor Google+. Wij zijn aan zo’n invite gekomen. Google+ is niet zomaar wat vrienden, familie en alles op een hoop. Je hebt verschillende

kringen waarin je mensen kunt ‘sorteren’. Je vrienden in een kring, wat collega’s in een kring. Familie in een kring enz.. Je kunt mensen toevoegen aan meerdere kringen en ook verplaatsen van de ene naar de andere kring. Het is makkelijk om foto’s en video’s met vrienden te delen. Je kan ook kiezen met welke kringen je het kan delen zodat bijvoorbeeld een privé foto niet aan je collega’s hoeft te laten zien.

Ook Google+? Als u ook Google+ wilt moet u ook aan een invite zien te komen. Op internet zijn er veel mensen die om invites vragen. Als u goed op internet zoekt kan u misschien wel aan een invite komen. Anders is het wachten tot de officiële lancering van google+......

Je kan ook videochatten met je kringen. Hiervoor moet je eerst een plugin installeren. Iedereen die wilt kan al wel +1 gebruiken, een soort ‘Like’ knop van Facebook.Met deze knop kunnen je vrienden zien wat jij leuk vindt. Om dit te gebruiken heb je alleen maar een Google Account nodig. Tip: +1 is niet een echt onderdeel van Google+ dus verwar Google+ en Google+1 niet.

Veel mensen zouden bij dit artikel denken: ‘weer een nieuw sociaal netwerk, wat moet ik daar nou mee?’. Google+ wil graag de strijd aan gaan met Facebook. Google wil hun netwerk eerst even populair maken door invites weg te geven en dan na ongeveer een half jaar de boel open te gooien voor andere mensen. Zo kan Google+ eerst even bekend worden. Ze hebben de tijd om de apps en de site af te maken. Google+ is serieuzer dan Facebook en daarmee hoopt Google het een groot sociaal netwerk te maken.


De App Google heeft een tijdje na de lancering ook twee Apps gelanceerd. Eentje voor Android en eentje voor de iPhone. De twee apps lijken erg op elkaar. Je kan aardig wat met de apps doen, maar je hebt wel eerst een account voor Google+ nodig om de app te gebruiken en voor een account heb je een invite nodig.

Google+ is een mooi vormgegeven, simpel, serieus sociaal netwerk. Het is alleen de vraag of ze ook echt zoveel leden kunnen krijgen als Facebook. Ik ben benieuwd, maar een ding is zeker, dit is serieuze concurrentie voor Facebook.

In de app kan je foto’s uploaden, je kringen bekijken, je profiel bewerken en nog meer. onderaan de app zit een balk waar je alle notificaties kan zien. Met een druk op de knop zie je alles wat er is gebeurt in de tijd dat jij er niet geweest bent.

+Lennart Kerkvliet Google+ zit nog in een testfase dus er kan nog van alles misgaan. Als u zich opgeeft hou daar dan rekening mee. Alleen mensen van 18 jaar en ouder mogen Google+ proberen.


Mac OS X Lion

Het nieuwe besturingsysteem voor de Mac Door Lennart Kerkvliet

Op 20 Oktober 2010 is Mac OS X Lion aangekondigd tijdens een Apple Special Event. Tijdens de WWDC (Wordwide Developers Conference) heeft Apple Mac OS X Lion officieel aangekondigd. Mac OS X Lion zou in Juli verkrijgbaar zijn en zou alleen verkrijgbaar zijn via de Mac App Store.

Een voorbeeld van Multi-Touch besturingen: als je dubbel tikt op je TouchPad dan zoomt de computer in en als je met 2 vingers omlaag schuift dan scroll je naar boven.

Nu, in Augustus, Is Mac OS X Lion te downloaden via de App Store. Volgens Apple heeft Lion meer dan 250 nieuwe dingen ten opzichte van Snow Leopard. Wij bespreken in dit artikel alleen de belangrijkste dingen.

In sommige applicaties op de Mac staan rechtsboven 2 pijltjes. Als je hier op klikt gaat het programma naar de Full Screen mode. In deze mode kan jij je volledige scherm benutten. Erg handig, vooral als je niet afgeleid wilt zijn van het dock, de bovenste balk en andere programma’s op de achtergrond.

Full Screen Applicaties

Mission Control Multi-Touch besturingen Wat opvalt aan Lion zijn de MultiTouch besturingen. Iedere Mac met een Magic Mouse of een TouchPad heeft kan hier gebruik van maken.

Vroeger had je Expose en Spaces. Dat is allemaal verleden tijd met Mission Control. Mac gebruikers laten vaak veel vensters openstaan.


En als gevolg dat het snel onoverzichtelijk wordt, ook al gebruik Spaces of Expose. Met Mission Control zou dat anders moeten zijn. Met een Multi-Touch gebaar ben je in Mission Control. Al je vensters staan netjes georderd en je kan makkelijk het venster vinden dat je nodig hebt. Je kan zelfs nieuwe Bureaubladen aanmaken en daar dan met Multi-Touch Gebaren doorheen bladeren. Handig? ik vindt van wel.

Mac App Store In Snow Leopard had je een update waarin de Mac App Store in mee gebracht werd. Handig. Maar nu is de Mac App Store een deel van Mac OS Lion geworden. Snel programma’s downloaden, snel bijwerken, en de programma’s zijn goedkoper dan dat je ze loskoopt. en er zitten zelfs gratis programma’s in. Het enige wat je hoeft te doen is een account maken (wat je sowieso nodig hebt als je Lion wilt downloaden). Het is niet echt een toevoeging maar wel een slimme zet van Apple.

Launchpad

Eerst had je de Application folder. Die is er in Lion nog steeds maar er is ook nog een soort toevoeging. Launchpad. Alle Applicaties die je hebt gekocht via de app store of hebt gedownload via internet verschijnen in Launchpad. Launchpad heeft een soort iOS achtige interfase. Je kan net zoals in iOS mapjes maken, pagina’s maken en daar je apps neerzetten. Erg simpel, maar ook erg functioneel.

Hervatten Als je je computer afsluit dan moet je ook eerst alle programma’s afsluiten. Als je veel programma’s open hebt staan duurt dat erg lang. Daarom zetten veel mensen de Mac in de sluimer. binnen 2 sec. uit en binnen 2 sec. weer aan. Maar soms is het goed om je mac even uit te zetten. Als je je Mac uitzet dan gaat de mac niet vragen om de programma’s die nog open staan, maar gaat de Mac direct uit. Zodra je de Mac weer opstart, openen alle programma’s die nog openstonden zich opnieuw, inclusief alle informatie.


Automatisch Opslaan

Het gebeurt wel eens dat je een heel groot document typt, en daarna vergeet je het op te slaan. Al je werk is verloren. Dat hoeft nu niet meer met Automatisch Opslaan. Om de 5 minuten, of als je niks doet slaat hij een versie van het document op, ook als je het nog nooit opgeslagen hebt. Op de achtergrond. Handig, en door speciale technologie zorgt het ook dat het niet veel ruimte in beslag neemt.

Versions

Mac OS X Lion slaat dan wel automatisch al die documenten op, maar hoe moet je daarbij? Met versions! Versions heeft een soort Time Machine achtige interfase. Je kan tussen de oude versies bladeren en het document herstellen als dat nodig is of je kan spullen uit oude versies naar de nieuwe versie verplaatsen. Dit werkt op dit moment van schrijven alleen nog maar met iWork.

AirDrop

Wil je in Lion bestanden op een snelle manier delen met anderen in de buurt? Met AirDrop kun je bestanden draadloos versturen naar iedereen om je heen. Zonder dat daarvoor een Wi-Finetwerk vereist is. En zonder dat je er iets ingewikkelds voor hoeft in te stellen. Wanneer je op het AirDrop-symbool in de navigatiekolom van de Finder klikt, zoekt je Mac automatisch mensen in de buurt (tot op een afstand van tien meter van je vandaan) die AirDrop gebruiken. Als je een bestand wilt delen, sleep je het gewoon naar een naam. Als het bestand wordt geaccepteerd, wordt het volledig versleuteld in de map 'Downloads' van deze persoon geplaatst.

Mail Mail heeft een Lion een volledig nieuwe Lay-Out gekregen dat erg lijkt op de iPad versie van Mail. Verder heeft Mail een Full-Screen mode, en conversations. Met conversations kan je makkelijk een conversatie overzien, in een mooie, logische lay-out. Erg handig en functioneel.


Ook heeft Mail bovenaan een balk met mappen die je vaak gebruikt. Heb je iets anders nodig, druk je gewoon op ‘toon’ en al je andere mappen tevoorschijn. Je kan die mappen verplaatsen naar de ’favorieten’ balk en je kan die vensters tevoorschijn halen.

Lion Server

Met Lion Server (Te koop in de Mac App Store voor €39.99) heb je een server in huis. Je hebt betere toegang tot je iOS devices en heeft iCal server, Mail server en nog veel meer dingen. Voor Lion server moet je eerst Mac OS X downloaden.

Versie: 10.7 Prijs: €23.99 (server €39.99) Grootte: 3.49 GB Uitgever: Apple Inc. Pluspunten +went snel +niet duur +snel

Minpunten -niet heel erg veel veranderd


SHOGUN 2: TOTAL WAR

Male suada Quis Dolor set Ipsum mauris sapien vitae soldales erat

OP 15 MAART 2011 KWAM SHOGUN 2: TOTAL WAR UIT. DIT ARTIKEL GAAT OVER HET SPEL EN DE UITBREIDING. Speelbare facties aan het begin Het eerste uitbreidingspakket van het op 15 maart 2011 uitgekomen Shogun 2: Total War is uit, het

De Chosokabe Clan

LOREM IPSUM DOLOR LIGULA EROS SET... draagt de naam Ikko-Ikki Clan Pack en zal zoals de

naam al zegt veel te maken hebben met de Ikko-Ikki

De Date Clan

De Mori Clan

Clan.

Malesuada quis, egestas quis, wisi. Donec ac sapien. Ut orci. Duis ultricies, metus a feugiat porttitor, dolor De Hattori Clan (alleen met Limited- Collectors en Grand mastersedition) mauris convallis est, quis mattis lacus ligula eu augue. Sed facilisis. Morbi lorem mi, tristique vitae. Maar voordat we het over de uitbreiding gaan hebben komt eerst wat background-informatie over Shogun 2: Total War. Lorem ipsum dolor sit amet, ligula nulla pretium, rhoncus tempor placerat fermentum,

Shogun 2: Total War

De Hojo Clan

faucibus porta egestas, quisque praesent De Oda Clan ipsum fermentum placerat tempor. Curabitur

enim integer ad vestibulum volutpat. Nisl turpis

Devivamus Shimazu aClan auctor, erat mollis sed fusce, turpis

est, vel elit, congue wisi enim nunc ultricies sit,

dictumst congue magnis. Aliquam amet

De Takeda Clan

de eeuws Feodaal magna Maecenas maecenas ullamcorper dignissim molestie, gravida mollis. De tincidunt. game speelt zich afaliquam in het 16 ligulaJapan. nostra, accumsan taciti. Sociis mauris in vitae tortor eros wisi facilisis. Net als Shogun: Total War, een echteTortor klassieker

integer, a Total dolor netus non dui aliquet, sagittis voor War-kenners. felis sodales, dolor sociis mauris, vel eu libero

De Tokugawa Clan

Consectetuer arcu ipsum ornare pellentesque,

feugiat at. Aptent morbi nibh mauris a, tortor eu De Uesugi Clan

cras.Zoals Interdum at. Eget elementum vel vel Donec quam, erat ut vel cursus. in elke Totalhabitasse War game is het hoofddoel vansuscipit. de

clan (alleen bij uitbreiding) est, campagne ipsum purusde pede porttitor class, ut, doormiddel Praesent integer leo orci aliquam,Ikko-Ikki nibh a. Diam wereld te veroveren van 45 aliquet sed auctor, arcu gebied per diam nobis eget, erat. gebieden incl.imperdiet een bepaald te bezitten (dit dapibus libero duis. nec leo, temporibus natoque betekent dat jij als speler de hoofdstad van de regio in integer fringilla viverra ferment scelerisque placerat tempor. Curabitur auctor, erat mollis handennec. hebt) in de grote campaign, in de kleine Ac dolor ac adipiscing amet bibendum sed fusce, turpis vivamus a dictumst congue campaign daarentegen moet je maar 15 gebieden nullam, massa lacus molestie ut libero nec, magnis. Aliquam amet vernietigen maar je moet daarnaast ook een hele factie diam et, pharetra sodales eget, feugiat ullamcorper dignissim (een land in de Total War reeks) uitroeien (dit houdt in, ullamcorper id tempor eget id vitae. Mauris molestie, gravida mollis. al hun steden bezitten). Verder is er ook voor iedere pretium eget aliquet, lectus tincidunt. Porttitor Tortor vitae tortor eros wisi factie een unit lijst. mollis libero senectus pulvinar. Etiam molestie facilisis. Consectetuer mauris ligula eget laoreet, vehicula eleifend. vivamus a dictumst auctor, Als je eenmaal Shogun 2: Total War uitgespeeld hebt Repellat orci eget erat et, sem cum, ultricies erat mollis. (campaign gewonnen, maakt niet uit of het kort of lang sollicitudin amet eleifend dolor nullam erat, is) kun je in een keer alle facties die bestaan spelen. malesuada est leo ac. Varius congue wisi enim Deze Clans hebben allemaal hun respectievelijke Traits natoque turpis elementum est. (soort van talenten) en bonussen. Duis montes, tellus lobortis lacus amet arcu et. In vitae vel, wisi at, id praesent libero


IKKO-IKKI CLAN

Hero System

Versies

In Shogun 2: Total War zal de speler een

Normaal; gewoon de game met handleiding

hero (held) onder zijn bewind krijgen, deze hero zal hem helpen in de strijd, bouw of waar dan ook. Volgens IGN is het een ‘unstoppable force on the battlefield’. klinkt leuk toch? Er zijn echter ook mensen die denken dat het een beetje overpowered is want volgens IGN kan je hero ook een heel leger (20 groepen van units, units zijn gemiddeld 40-120 man groot) tegen houden op een stom bruggetje. The

Limited; alleen voor pre-order, bevat game, handleiding, Nagashino historical battle en Hattori Clan.

Collectors; zelfde als Limited maar heeft nog een bamboe Shogun 2: Total War doos en de historical battle Kawagoe

Creative Assembly gaat hier tegen in en

Grand Masters; zelfde als Collectors op het

zegt dat de heroes wel erg sterk zijn maar

feit na dat deze editie nog een bamboe

gewone high-ranked elite soldaten. Dit wil

schaakspel in het thema van Shogun: 2

zeggen ze kunnen veel klappen verduren

Total War bevat, nu nog exclusief voor

voordat ze dood door de poten zakken

winkels in Australië en het Verenigd

maar zeker geen 800-2400 man

Koninkrijk.

tegenhouden met iets van 40 man. De

een echte must-have dus.

heroes zullen echter wel sleutelunits zijn in het gevecht en ik raad aan gebruik je hero

ikko-ikki Clan Pack; zie alinea

om zwakke plekken snel op te vullen.

Patrick Timmerman Shogun 2: Total War The Ikko-Ikki Clan Pack Deze uitbreiding bevat onder de warrior nun voor iedere factie behalve de Ikko-Ikki Clan andere de Boeddhistisch rebellistische Ikko-Ikki Clan voor multi- en singleplayer een nieuwe agent, de Ikko-Ikki Monk en natuurlijk nieuwe unieke units van de IkkoIkki. De campaign zal ook heel anders verlopen als je de IkkoIkki kiest want zij zijn rebellistisch, boeddhistisch en hebben compleet verschillende units, dit betekent dat je je tactiek en strategie voor het gevecht héél erg zult moeten bijstellen. Kort samengevat; The Ikko-Ikki Clan Pack is een must-have voor echte Total War-fans en kenners!

een ‘hero’


WINDOWS 8 Er doen heel veel geruchten de ronde over windows 8. Windows 8 tablets, windows 8 marketplace enzovoort. Zelf heeft microsoft al aardig wat bekend gemaakt over windows 8 en er is ook een beta uitgelekt. De publieke beta is nog niet uit, maar we kunnen wel wat schrijven over wat tot nu toe bekend is.


WINDOWS 8 MARKETPLACE Wat o.a. door Microsoft bekendgemaakt is is dat er een Marketplace komt met applicaties voor Windows. Een soort Mac App Store dus. Je kan vanuit deze Marketplace applicaties kopen, of ze weggeven aan iemand anders.

WINDOWS 8 TABLET

Microsoft heeft ook al de interface van de nieuwe windows 8 Tablets bekendgemaakt. Deze interface heeft veel weg van de interface van Windows Mobile 7, het mobiele besturingssysteem van Microsoft. Microsoft wil geen aparte versie voor tablets maken, maar windows 8 optimaliseren en zo ook nog mee te doen aan de tabletoorlog. De meeste mensen denken dat het daarvoor te laat is maar Microsoft niet en gaat vrolijk door.

WINDOWS 8 ZELF Microsoft heeft gezegd dat Windows 8 uitkomt in 2012 en geoptimaliseerd zou zijn voor games. een slimme zet, want heel veel games worden gespeeld op Windows. Misschien is de release wel wat vroeg, want op het moment van schrijven is windows 7 nog maar een jaar oud, dus dat betekend dat windows 7 als windows 8 uitkomt pas 2 jaar oud

is. Dat is kort, in vergelijking met windows vista en windows 7, waar 4 jaar tussen zit. Of windows 8 voor Tablets een succes gaat worden is te betwijfelen. en windows 8 zelf zou op zich niet heel veel moeten verschillen van windows 7.


Male suada Quis Dolor set Ipsum mauris sapien vitae soldales erat

HUNTED: THE DEMON’S FORGE REVIEW Het lijkt allemaal erg saai om weer in een fantasiewereld te gaan met classes, quests en eindeloze keuzes, maar bij Hunted: The Demon’s Forge is dat helemaal niet zo, hier heb je twee personages en dat is het.

Hunded: The Demon’s Force is een soort

op een (niet-zo-heel-erg) zeldzame

mix tussen Gears of War en LoTR. Nu willen

obelisk.

we je niet op verkeerde ideeen door te zeggen dat je met een Gears of War of Lord

Om de aanname van GoW te versterken,

of the Rings game te maken hebt, maar je

volgt de game je zoals we uit Gears of War

hebt in ieder geval te maken met een

kennen. Vanuit 3rd person dus, zelfs

anders-dan-normale game.

tijdens het sprinten wiebelt de camera op en neer. De game is geen sandbox, je hebt

Je kan als beide personages spelen, de

altijd wel een route die is uitgestippelt om

Human warrior Caddoc en de a, en ze

te lopen. Eigenlijk hou je je meer bezig met

hebben allebei een eigen speelstijl. Terwijl

je hoofd-quest, maar er zijn altijd wel een

Caddoc met zijn mooie lange zwaard

paar subquesten.

richting de arts in het hiernamaals ramt, geeft E’lara ze een paar sateprikkers voor in de hemel, want haar pijlen zijn even dodelijk als de wapens van Caddoc. Je kan multiplayer spelen. Zowel Split-Screen als xBox Live. Wat natuurlijk erg leuk is. Als je alleen speelt kan je met een simpele druk

16]


EGESTA QUIS SET AHMET LOREM

Caddic

E’Lara

Je zal vast vaak geirriteerd worden door de vijanden, want de game heeft een ambush systeem, wat inhoudt dat je op elk moment op elke plaats aangevallen kan worden. Dit is het leukste als je samen speelt met een vriend, dan krijg je het gevoel van een broederschap om elkaars hachje te redden.

Je hebt ook de Crucible, hier kan je singleplayer levels aanpassen aan je eigen smaak zodat je een soort fantasy game met je eigen twist hebt, een zeer leuke optie.

Hunted: The Demon’s Forge

Justin Brakkee

Pluspunten: ! Te gekke co-op ! Veel actie. ! Community based levels ! Lange verhaallijn

Minpunten: ! grafisch niet wereldschokkend ! Vijanden staan op repeat ! geen open wereld

17]


Preview Male suada Quis Dolor set Ipsum mauris sapien vitae soldales erat

BATLEFIELD 3 Battlefield: Bad Company 2 was een geweldige FPS. Maar met alle BC releases en spin-offs, vroegen wij ons af wat DICE doet met de ‘main’ Battlefield serie. drie jaar geleden – al aan het vooruitlopen op De eerste spellen, waaronder Battlefield 1942

de consoles.

en Battlefield 2, lieten zien wat er allemaal mogelijk is in first person shooters. Battlefield 2 is alweer 5 jaar geleden, en DICE is eindelijk

Het resultaat was, zoals gezien op een demo

klaar om de nieuwe uit te brengen. Battlefield

bij een persconferentie, een scene van een

3 wordt deze herfst uitgegeven op Xbox 360,

amerikaanse marinier die overal heen werd

PlayStation 3 en PC, en uit wat ze hebben

gegooid in een door de oorlog vernietigde stad

laten zien trek ik de conclusie dat het er

op de grens van Irak en Iran. Gebouwen vielen

prachtig uitziet.

in stukken uit elkaar, terwijl ze pluimen rook

Patrick Bach Dice

omhoog stuurden. Eentje viel zelfs op een Dat komt omdat BF3 gebouwd word met de

zwevende helikopter. Het zag er super-

nieuwste DICE technologie. Het is de nieuwste

realistisch uit.

Frostbite engine, die ook werd gebruikt in Bad Company 2, Frostbite 2 genoemd. Het zorgt

"We wisten dat we meer met audio konden

geweldigere ervaring met hetzelfde geheugen?

ervoor dat alles vernietigbaar is. "We actually

doen," zei Bach. Als je vandaag de dag naar

Frostbite 2 was voor ons benodigd om

started with the engine three years ago," zei

de consoles kijkt gebruiken ze allemaal

Battlefield 3 te bouwen. Als we Frostbite 2 niet

Patrick Bach van DICE. "Toen we klaar waren

evenveel geheugen, dus hoe maak je een

hadden gemaakt zouden we BF3 ook niet

met Battlefield 1942 en Battlefield 2 gingen we

geweldigere ervaring met hetzelfde geheugen?

kunnen maken want dan zou het juist een

praten over de volgende Battlefield-stap. We

Frostbite 2 was voor ons benodigd om

achteruitgang zijn, inplaats van een grote stap

zijn goed met technologie dus wouden we iets

Battlefield 3 te bouwen. Als we Frostbite 2 niet

naar voren.

beters maken dan Frostbite 1. De PC’s waren –

hadden gemaakt zouden we BF3 ook niet

18


Battlefield 3 teaser

‘in een tank’

kijk op www.dutchplaymagazine.nl/ 2011/batlefield-3/ voor de teaser.

‘Dice heeft nog geen multiplayer laten zien’ DICE heeft nu nog geen multiplayer laten zien, jammer genoeg. Ik

wat vele Battlefield veteranen vast willen doen. Er zijn wel voertuig-

zou heel graag een paar vliegtuigen willen zien die op een

sequenties, maar het spel maakt duidelijk of je in een voertuig moet of

niksvermoedende target liepen te knallen. Maar zelfs zonder footage van de voertuigen, ziet de story mode er nog goed uit. De karakters zien er helemaal niet uit als die in de Bad Company spellen. Wat je ziet in BF3 is een frisse start. Het speelt zich af in 2014, en de eerste missie volgt een squad van mariniers die door gangen sluipen, gevaarlijke straten lopen, en zichzelf afschermen van snipers. "Het is gebaseerd op een ‘Wat als’ scenario," zei Bach. "We zien

met de voet verder gaat. "Als je een verhaal vertelt moet je de

‘Als we Frostbite 2 niet hadden gemaakt zouden we BF3 ook niet kunnen maken’

speler wel controleren, maar we hebben ook wat sandbox-y dingen. We zorgen ervoor dat je alles uitprobeert…dus het spel is een beetje een tutorial zodat je je niet bang voelt. Als je door singleplayer speelt voel je je veilig om online te gaan omdat je alles een keer hebt uitgeprobeerd."

dat de wereld behoorlijk onstabiel is. We zien het als het schot in Sarajevo waar iets een kettingreactie creeert die groot genoeg is om een wereldoorlog te starten." Zelfs al was de missie vroeg in het spel,

Er wordt een hoop werk gedaan bij DICE met de animaties voor

het klinkt alsof de rest van de wereld ook mee gaat doen.

geweergevechten. Als je schiet schudt het scherm, de effecten van je wapens domineren je speakers, en de interface flikkert als je hevig

Ook al zitten er mariniers in de eerste missie, volgens DICE is het geen

gewond bent . ‘De uitdaging van geweren is niet het geluid of de

squad-gam e zoals Bad Company. Je speelt als sergeant Henry

animatie, dat is best makkelijk. Het moeilijke is de emotie als je een

Blackburn die, aan het begin van de missie, ontsnapt van een

geweer vuurt in beeld en geluid veranderen."

gepantserde wagen met een M16 en een scope. De weg zit al vol met

justin Brakkee

rook, vuur, mensen en een paar voertuigen. Volgens Bach is het niet mogelijk om zo in deze voertuigen te ‘hoppen’

19


Videobewerking Je maakt leuke filmpjes op vakantie, je wil dat graag bewerken. Welk programma heb je nodig, wat voor effecten zijn leuk. En als ik nou eens een soort speelfilm voor de lol wil maken, wat heb ik dan nodig, in dit artikel bespreken we 4 videobewerkingsprogramma’s voor Mac en voor Windows. De prijzen en het besturingssysteem dat u nodig hebt om het programma op

Pluspunten + geschikt voor zowel de iPad, iPhone, iPod Touch en Mac OS X + erg uitgebreid met leuke funncties + gratis bij een nieuwe mac + niet duur + youtube integratie minpunten - niet voor Windows IN WHISTLER - niet heelSKIËN veel functies

te draaien verschillen bij elk programma binnen een paar stappen een dus als u wil bewerken let dan goed op professionele trailer maken. Ga naar deze dingen. http://www.dutchplaymagazine.nl/fotosen-videos/augustus-2011/imovie/ voor We beginnen met iMovie ’11. iMovie is een deel van iLife, dat je gratis krijgt bij een filmpje over de movie trailers. een nieuwe Mac. iMovie is een krachtig programma met leuke opties zoals instant replay, trailers en binnen een paar klikken heb je een hele sportwedstrijd eruitzien als een echte tv sportwedstrijd. Vooral trailers is een leuke optie, je kunt

iMovie is sinds kort ook beschikbaar voor iPhone, iPad en iPod Touch. Hier zitten iets minder opties in maar is wel heel erg prettig en simpel om mee te werken.

Systeemeisen: Mac OS X 10.6.7 of nieuwer/ iOS device met iOS 3.0 of hoger. Prijs: Mac OS X: 11,99 iOS: 3.99

VERJAARDAG VAN ELS 20

IMOVIE ’11


Final Cut Pro X Final Cut Pro X is een soort professionele versie van iMovie, het werkt net zoals met iMovie met gebeurtenisbiblioteken en met ongeveer dezelfde tijdlijn. Het programma oogt ongeveer hetzelfde. Maar schijn bedriegt, in Final Cut Pro X zitten functies in waarmee je heel professionele dingen kan maken, er hangt dan ook een hoog prijskaartje aan, maar wil je echt goed kunnen videobewerken, dan is het geld het zeker waard.

FI N A L CU T P RO X Pluspunten: + uitermate geschikt voor professioneel videobewerken. + Zeer uitgebreid Minpunten: - duur - alleen voor Mac OS X

Systeemeisen: Mac OS X 10.6.7 of nieuwer en een 64-bit processor. Prijs: 239,99

Adobe Premiere Elements 9 Adobe brengt 2 versies uit van Adobe Premiere. 1: de pro versie die bij CS5 hoort, en de Elements, de goedkopere versie voor thuis of voor simpelere filmpjes. Wij bespreken nu alleen Premiere Elements. Met Premiere kan je filmpjes maken, menu’s ontwerpen, DVD’s branden en nog veel meer. In Premiere zitten een aantal opties die erg professioneel zijn, maar Elements is niet compleet, de pro versie is te vergelijken met Final Cut Pro X, maar Elements niet. Elements kun je beter vergelijken met iMovie. Het is een handig programma voor Mac en voor Windows.

Windows Live Movie Maker De naam zegt het al, dit is de videobewerkingsprogramma alleen voor windows. Live Movie Maker wordt bijgeleverd bij het gratis Windows Live essentials. Het is een simpel programma dat je kan gebruiken om snel even een video te bewerken. Bij de wat ‘mindere’ computers, zoals een laptop loopt Live movie maker vaak vast. Dat is niet handig. Het programma wordt meestal meegeleverd met nieuwe windows 7 computers. Het is leuk om hobby filmpjes mee te maken, maar meer ook niet. <

A D OB E PR E MI E R E ELEMENTS 9

Systeemeisen: Windows: 2 GHz processor windows XP S2 of latere versies 1 GB RAM Direct X 9 of hoger 9 GB vrije ruimte Mac OS X: Intel-processor Mac OS 10.5.8 of hoger 9 GB vrije ruimte

Minpunten - niet compleet - niet heel veel opties - veel geld voor weinig - verwacht veel van een Windows als het om HD videobewerken gaat.

WI N D O WS L I V E MO V I E MA KER Pluspunten: + Gratis + simpel + youtube integratie Systeemeisen: Windows Vista of hoger. Verdere systeemeisen zijn onbekend Prijs: Gratis

Lennart Kerkvliet

Pluspunten + leuke opties, zoals WebDVD + simpel + voor zowel mac als windows

21

Minpunten - weinig opties - alleen voor windows - werkt alleen soepel met krachtige computers - irritante interface


COLOFON

Volgende maand

Hoofdredactie Lennart Kerkvliet Justin Brakkee Freek Nijweide

REDACTIE Patrick Timmerman

WEBSITE Robert van der Klis Bart Kromwijk

LAY-OUT Lennart Kerkvliet

preview

CARTOON Diana Baarda

iCloud

22


Cartoon

DUMBPHONE

de tabletoorlog

23

Smartphoneâ&#x20AC;&#x2122;s, wij kunnen niet meer zonder. Toch hebben Smartphoneâ&#x20AC;&#x2122;s ook weer nadelen. Ze zijn bijv. erg snel leeg. Niet handig als jij bijvoorbeeld op vakantie gaat. Maar hiervoor is een oplossing. De Dumbphone! Met deze telefoon kan je alleen maar bellen en gebeld worden. Aan de bovenkant zit een kleine display, en aan de achterkant zit een adresboekje met spelletjes zoals boter, kaas en eieren erin. En de Dumphone is ook nog eens spotgoedkoop! Een echt hebbe-ding dus.


Kijk ook op Http://www.dutchplaymagazine.nl 24

Dutch Play Magazine Augustus  

2e nummer van dutch play, met een vernieuwde lay-out.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you