Tabloid Tuesday, October 21, 2014

Page 1

OCTOBER

21

TUESDAY

GRATIS+ PLATTEGROND

OCTOBER

21

TUESDAY

GRATIS+ PLATTEGROND


COLOFON UP Op zeker: design maakt de wereld beter. Mooier. Handiger ook. En leuker. Zie en ervaar het zelf tijdens de dertiende editie van Dutch Design Week. Slimme oplossingen. Inventief ontwerp. Nieuwe perspectieven. Ontdek de opwaartse kracht van design, laat je inspireren door baanbrekend werk van een opzienbarende hoeveelheid ontwerpers, en word gegarandeerd een optimist. DDW Today Deze dagelijkse tabloid gaat over alles op en rond DDW. Er verschijnen twee weekend- en vijf dagkranten vol informatie, achtergronden, tips en beeldimpressies van Nederlands grootste designevenement. Scoor een gratis exemplaar op om het even welke DDW-locatie, of download ’m via www.ddw.nl.

Carole Baijings, Scholten & Baijings Ambassadeurs van Dutch Design Week

EEN KIJKJE IN DE KEUKEN

TIPS? Mail de redactie via info@hofmandonker.com. Reageren op geplaatste inhoud kan, maar heeft meestal weinig zin. Adverteren wel: neem contact op met Marloes Philipse, marloes@ddw.nl voor de mogelijkheden. REDACTIE Hofman & Donker, www.hofmandonker.com Lisa Klappe Photography, www.lisaklappe.com Scherpontwerp, www.scherpontwerp.nl In nauwe samenwerking met het DDW-team. TEAM Redacteurs: Andreas Donker, Twan Hofman Alphons Janssen Gastbijdragen: Otto van Veen, Rob van Kaam | Fotografie: Jeroen Aarts, Chloë van Diepen, Lisa Klappe, Iris Rijskamp, Jeroen van der Wielen. | Video: Mark Vankan, www.anidesign.nl | Vormgeving: Marc Koppen | Vertaling: Double Dutch, www.double-dutch.nl DRUKWERK EN VERSPREIDING Eindhovens Dagblad, www.ed.nl Foto © Lisa Klappe

SUPPORT ABN AMRO, www.abn.nl VOLVO, www.volvocarsdesign.nl Cover Deelder draait bij De Burger Foto: Lisa Klappe © Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Gepubliceerd door Dutch Design Week 2014 (www.ddw.nl), in opdracht van Capital D (www.capitald.nl).

Vijf jaar lang hebben we met veel plezier gedoceerd aan Design Academy Eindhoven, kompas Atelier. De vijfde verdieping van de academie was een grote werkplaats. Er werd geplakt, geknipt, geschilderd en gevlochten op de ‘ateliermanier’: eerst alles zelf maken van schuim, papier en karton. Dan kijken en voelen. Veranderen en aanpassen. Hoe zijn de verhoudingen, de proporties, de kleuren. Klopt alles? Al doende tot vorm komen.

De term ‘zelfproducerend’ heeft meerdere betekenissen gekregen. Het is niet noodzakelijk dat alles zelf met de hand wordt gemaakt. Het kan ook zijn dat de ontwerper verantwoordelijk is voor de productie (het zoeken van fabrikanten, investeren in de productie en het organiseren van de assemblage). Dit productieprincipe is trouwens typisch een Hollandse vinding, omdat we in Nederland een grote industrie missen.

Er zijn heel wat oud-studenten van ons die hun ontwerpen deze week tonen. Dit werk laat een nieuwe trend zien. Met eigen handen gemaakt. Het zelf produceren is niet nieuw, dat doet Piet Hein Eek al sinds ’91, maar de zelfproducerende ontwerper heeft zich ontwikkeld. Nieuwe technologieën en innovatieve productiemethoden zoals het 3D-printen van kunststof en keramiek en het inzetten van complete robotarmen voor de productie van stoelen, hebben de wereld van het produceren op zijn kop gezet.

Deze nieuwe manier van werken wordt getoond in het nieuwe boek van Inga Powilleit en Tatjana Quax getiteld How we Work. Hierin kunt u een blik werpen in ons atelier, en in dat van 19 andere ontwerpers. Maar tijdens Dutch Design Week is het mogelijk om ateliers, werkplaatsen en studio’s in het echt te bezoeken. Dit is bijzonder! Wij kennen geen enkele andere branche die zich zo openstelt. Geniet ervan en shop ze!

2


THREE ADVICE 2000 ontwerpers, 84 locaties: waar te gaan en wat te zien? Elke dag vragen we de mensen die het kunnen weten drie tips voor dolende bezoekers. Vandaag de persoonlijk adviezen van Alphons Janssen (Scherpontwerp), deze week vliegende reporter voor de tabloid van de negendaagse. Hij spreekt je op locatie toe in de videoclip die vanaf nu te zien is op www.ddw.nl en via social media.

Foto © Lisa Klappe

3 PINKIE PATISSERIE

Petitfours, buches, fiandises, pralines en macarons – ga ze zelf proeven of neem ze mee voor je moeder. Bij Pinkie Patisserie (#07), om de hoek bij Piet Hein Eek, is het alle dagen feest en ben je aan het juiste adres voor zoet met ziel en zaligheid. Het gebak- en chocoladeatelier van de eigenwijze Ruud Adriaens is een aanrader van onze redactie. Een tikkeltje anders, maar lékker! www.pinkiepatisserie.nl

Foto © Chloë van Diepen

2 VAN ABBEMUSEUM

Design in het museum (#56). De Design Academy pakt uit met de tentoonstelling Sense Nonsense, en die ziet er buitengewoon goed uit. Verwacht werk van ontwerpers als Atelier NL, Marcel Wanders en Makkink & Bey. Maar ook van Wim T. Schippers (je weet wel: van die pindakaasvloer) en grafisch ontwerper Jan van Toorn. Ook ’s avonds is er van alles te doen: performances, livemuziek, poëzie en stand-upcomedy. Kijk op de website en vooral in het echt. www.vanabbemuseum.nl

Foto © Chloë van Diepen

3 KELDERMAN & VAN NOORT

Natuurlijk, Kelderman & Van Noort! Want dat is DDW ten voeten uit: bottom-up en met enige regelmaat ook bottoms up. ’t Is niet allemaal design, wel een geweldige plek. Met sympathieke, hardwerkende mensen. En als we zeggen Kelderman & Van Noort (#64), dan bedoelen we natuurlijk het hele NRE-terrein –met onder meer Atelierdorp, Nul Zes, Tom Frencken en Beeldenstorm. www.keldermanenvannoort.nl

Het Klokgebouw is dit jaar thematisch ingericht door artdirectors Kolk & Kusters. Voor de tabloid lichten ze er elke dag een spraakmakend design uit.

CREATIEF MET SCHIMMEL Schimmels roepen bij de meesten niet direct prettige associaties op. Dat verandert meteen na een bezoek aan The Growing Lab, waar te zien is wat je met schimmels allemaal kunt doen en maken. Objecten die gevormd zijn door schimmelwerking, onderzoek naar genetische manipulatie om de organismen extra hard te laten groeien (of, indien nodig, ze wat sneller het hoekje om te helpen), studies naar hoe schimmels kunnen helpen bij afvalverwerking. Die schimmels lusten dingen waar de mens niet aan wil denken. Maar de mens wil deze schimmels wel zien. Foto © Lisa Klappe

3

‘The Growing Lab’ is de combinatie van een autonoom onderzoek in samenwerking met partners als de Universiteit van Utrecht, CNC Exotic Mushrooms en Mediamatic. Het project krijgt steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Maurizio Montalti (Officina Corpuscoli) Klokgebouw (#19)


Foto’s © Chloë van Diepen

DE KLOK ROND

Het Klokgebouw. Misschien wel het epicentrum van DDW. En volgens sommigen misschien wel niet. Hoe dan ook, bij een bezoek aan het Klokgebouw hoeft niemand zich te vervelen. Al was het maar door de enorme verscheidenheid aan presentaties. Van groot en corporate tot klein en persoonlijk. We nemen je kriskras mee op een bescheiden tour.

Die begint, hoe kan het anders, in good old Brabant onder de weinig bescheiden titel Brabant Innovations Global Solutions. Een kleine wereld op zich, waar we de keramische auto van Filip Jonker uitlichten. Een auto die je dwingt voorzichtiger te rijden: betere veiligheidsgaranties zijn er niet. En duurzamer wordt het ook niet snel. De keramische auto is nog als nieuw wanneer een normale vierwieler allang verwerkt is tot een pakketje van 30 x 30 cm. DDW is ook de plek van de onverwachte ontmoetingen. Zo troffen wij een mariachi-band. Waarom, waarheen en waarvoor bleef onduidelijk, maar wij waren niet ongevoelig voor al die poëzie en onvervulde verlangens op muziek.

4


Een passende emotionele staat bij het volgende waar ons oog op viel. Het project Levende Kleuren van Avans Hogeschool en AKV|St. Joost. Over industriële perfectie versus natuurlijke kleurbeleving. Het zal niemand verbazen dat oorspronkelijke kleurbeleving de mens meer welbevinden schenkt. Het onderzoek richtte zich dus op de mogelijkheden van industriële toepassing van natuurlijke kleuren. Een samenvatting waarmee onderzoek en resultaten tekort worden gedaan, maar daarom stellen we voor om zelf te gaan kijken. Luisteren kan ook. Bij Architectural Acoustics. De stellage van kunstenaar Zimoun moet je binnengaan om het te ondergaan. Kartonnen dozen, touwtjes en katoenen bolletjes. Ga dat zien. Sorry, horen.

Kriskrassend op weg naar Collectie Veenhuizen. Vernoemd naar de penitentiaire inrichting Veenhuizen. Designers meet gevangenen. Hoe maak je dagbesteding echt nuttig? Met resultaten die DDW halen. Kijk bijvoorbeeld naar Landwerktuigen (Joost Dingemans) of The White Building (Laura Ferriere en Eléonore Delisse). Zouden Teeven en Opstelten ook langskomen? We hopen van wel. Een van de hoogtepunten van het Klokgebouw vinden we Mind the Step. Een initiatief van drie technische universiteiten waarin techniek en design waarlijk samenkomen. Verbaas je over de toekomst. Dan zuivert onze kleding de lucht. Het BB-suit (byBorre en vele anderen) is maar één voorbeeld van de brave new world die ons wacht. Eerlijk gezegd: we kunnen niet wachten.

Als laatste toch nog even binnengelopen bij de presentatie van Volvo Design Moves Us, lopen we, toeval of niet, Martijn Paulen tegen het lijf in de Volvo van Van Eijk & Van der Lubbe. Terwijl we er waren om het winnende ontwerp van de Design Challenge te zien. Mianne de Vries maakte een vaas en verpakking. De verpakking is een camera en donkere kamer ineen, de vaas het fotopapier. Met een vaas je eigen moment vastleggen: een mooi moment om te concluderen dat we de klok weer rond zijn.

VOLVO DESIGN GUIDE verkrijgbaar: App Store en Google play 5


Interview: Dirk Vander Kooij

‘WANNEER IEDEREEN MET DEZELFDE TECHNIEK GAAT WERKEN, VERLIEST HET ZIJN WAARDE EN UNICITEIT.’ Dirk Vander Kooij (1983) bouwde ruim anderhalf jaar aan een eigen 3D-printer en studeerde in 2010 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. Vandaag is hij vooral bekend als de man achter Endless, een meubelcollectie opgebouwd uit één lijn witgoedpulp, gefabriceerd met behulp van een robotarm. Maar hij doet meer, véél meer. Vander Kooij maakt verschillende concepten tegelijk, zonder dat hij weet of ze ooit tot een eindproduct zullen leiden. Hij is ontwerper, uitvinder en ambachtsman tegelijkertijd.

Foto pa Pieter Vander Kooij © Lisa Klappe

EINDHOVEN PROFILEERT ZICHZELF ALS DESIGNHOOFDSTAD. JIJ BESLOOT VORIG JAAR JE STUDIO NAAR ZAANDAM TE VERHUIZEN. MOGEN WE DAARUIT CONCLUDEREN DAT JIJ ANDERS OVER EINDHOVEN DENKT DAN VEEL VAN JE COLLEGA’S? ‘Het zegt meer iets over het Hembrugterrein in Zaandam. Een groot terrein, met industrieel erfgoed onder de rook van Amsterdam. Het rijk, eigenaar en ontwikkelaar, richt zich op creatieve ondernemers. We waren instant verliefd op ons “Optiekgebouw”, met ruimte voor een werkplaats, een showroom en kantoor. Het is precies zoals wij wensen: veel ruimte en uitzicht, aan het water en omringd door groen.’

6

OVER GROEN GESPROKEN: LATEN WE HET OVER DE RECYCLING VAN WITGOED HEBBEN. WAT ZOU JE LIEVER ZIEN: DAT WITGOED MINDER SNEL WERD AFGEDANKT, OF DAT MEER ONTWERPERS ER IETS NUTTIGS MEE DEDEN? ‘Beide... Overigens zie ik mezelf niet als duurzaam ontwerper, hoor. Het is toch normaal dat je zorgvuldig omgaat met natuurlijke bronnen? Ik slaap er in ieder geval beter van... Natuurlijk probeer ik gerecyclede materialen te gebruiken. We recyclen zelfs ons eigen afval en maken daar weer nieuwe dingen van: de Melting Pot Table bijvoorbeeld, en de Coat Hanger. Als dat om wat voor reden dan ook niet voorhanden is, pas ik nieuw materiaal toe, zoals met het houten Diffuser Cabinet.’


HOE EFFICIËNT IS VOLGENS JOU DE GEBRUIKELIJKE VERWERKING VAN WITGOED? OF HOE FANTASIELOOS? ‘Het is heel efficiënt voor de verwerkers, maar niet optimaal voor de gebruikers van het materiaal. Doordat alles door de shredder gaat, wordt het moeilijker om echt schoon materiaal eruit te vissen. Transparant materiaal is bijvoorbeeld niet uit deze stroom te krijgen, omdat dat later niet meer gescheiden kan worden. Ik heb wel eens een dag meegelopen met een afvalverwerker om het transparante materiaal in een andere bak te gooien, maar uit overwegingen van efficiëntie wordt dat niet doorgezet. Misschien maar beter ook, hoe het nu gaat vind ik eigenlijk wel prima. Puur in kosten gedacht, wordt het namelijk steeds aantrekkelijker om kunststof te gaan hergebruiken. Het komt dus vanzelf wel.’ TIJDENS DDW PRESENTEER JE IN KAZERNE EEN COMPLETE ENDLESS-INTERIEURCOLLECTIE. HOE VER KUN JE MET HETZELFDE CONCEPT NOG GAAN? ‘Die vraag gaat ervan uit dat we ons beperken tot de Endless-techniek. Niets is minder waar. De Endlesstechniek heeft de meeste aandacht gekregen, omdat die nieuw was. Het heeft echt een vlucht genomen. Maar in Kazerne presenteren we Melting Pot Tables, we hebben dit jaar een project gedaan waarbij we op het DGTL Festival prullenbakken maken van plastic bekertjes, en het houten Diffuser Cabinet is ook niet gemaakt met de Endless-techniek. We zijn er nog lang niet klaar mee, we staan pas aan het begin. Maar dat wil niet zeggen dat we ons ertoe beperken.’ DAT MAAKT JE VOOR SOMMIGE MENSEN MISSCHIEN MOEILIJK TE CATEGORISEREN. BEN JE ONTWERPER, TECHNEUT, UITVINDER OF PROGRAMMEUR? ‘Drie van de vier tegelijk, geloof ik. Alleen “programmeur” word ik niet graag genoemd. We zijn onderdeel van twee ontwikkelingen: dat design en technologie steeds meer samenkomen, en dat er steeds meer zelfproducerende ontwerpers komen.’ HOE LANG DUURT HET NOG VOORDAT IEDEREEN ZIJN EIGEN ONTWERP UIT EEN ROBOTARM KAN LATEN VERSCHIJNEN? ‘Ik geloof niet in één techniek om alles te maken. Elke techniek heeft zo zijn voordelen ten opzichte van de ander. Spuitgieten blijft altijd het snelste. Het principe is hetzelfde: kunststof smelten tot een dunne lijn. Alleen wordt het dan ongelimiteerd hard een mal in geramd, in plaats van zeer precies lijntje voor lijntje opgebouwd. Daarnaast heeft elke techniek en ieder materiaal zijn eigen uitstraling. Wanneer iedereen met dezelfde techniek gaat werken, verliest het zijn waarde en uniciteit. Stel je voor dat alle schilders niet meer zouden schilderen, maar alles zouden maken op de computer en uitprinten met een 2D-printer. Dat heeft toch geen waarde meer?’

Foto’s © Lisa Klappe

CRITICASTERS ZOUDEN KUNNEN ZEGGEN DAT WERKEN MET EEN ROBOTARM OOK EEN SOORT SCHILDEREN OP DE COMPUTER IS. ‘Die criticasters nodig ik dan graag uit om een keer een dagje mee te lopen. Dan piepen ze wel anders.’ Dirk Vander Kooij exposeert tijdens DDW in Kazerne (#52) www.kazerne.com

7


MAKE POSSIBLE WHAT WOULD HAVE BEEN IMPOSSIBLE Tijdens Age of Wonderland werken zes niet-westerse ingenieurs, kunstenaars en ontwerpers onder begeleiding van Arne Hendriks in Eindhoven aan conceptuele, sociale en technologische innovatie. De resultaten worden tijdens DDW gepresenteerd aan het publiek bij Baltan Laboratories in samenwerking met Hivos. De komende dagen laten we ze (met dank aan Olga Mink en Baltan Quarterly) alle zes aan het woord. Vandaag, all the way from Indonesia, Seterhen Akbar Suriadinata (a.k.a. Saska). OVER: HIS ARTISTIC PRACTICE ‘I consider myself a pragmatist, so I try to use the most effective ways of doing things. At the moment, I am very much influenced by Lean UX principles, which consisted of Design Thinking, The Lean Startup, and Agile Method, for which I use SCRUM. These are methods frequently used in entrepreneurship and engineering, but they’re very interesting tools for collaboration. I have used these tools since I learnt them while making a startup company called Labtek Indie, which is also a follow-through of Riset Indie’s previous project.’

THE SOCIAL, POLITICAL, AND ECOLOGICAL ASPECTS OF HIS WORK ‘The aim of Riset Indie, in short, is “to know how the world works”. Which implies a broad range of topics to research. We have focused our works on media, technology, and socio-economic interests. Our latest project, the Angkot Day, is more of a socio-economic research, even though it is about transportation. We believe the main problem of public transport in Bandung is not the infrastructure but rather the mindset of the people towards public services. In this case, it is clearly related to the social and political issues.’ THE ROLE OF TECHNOLOGY IN HIS WORK ‘Technology is important for us to make possible what would have been impossible. We’re a small team with networks. Technology enables us to connect to other people for setting up new collaborations, and it leverages and amplifies our work to make sure it reaches the intended goals.’

8

Foto © Iris Rijskamp

HIS PROJECT DURING ‘AGE OF WONDERLAND’ ‘We will be making films and co-creation workshops, and we’re contributing to the Design Rides. We’re going to make a documentary of the Angkot Day that we organized last year. The other film is a research project about the differences between public transport in Eindhoven and in Bandung. We’re also going to host co-creation workshops to challenge artists, designers and engineers to solve a real problem of the Angkot situation in Bandung.’ WHAT HE HOPES TO ACHIEVE DURING HIS RESIDENCY PERIOD ‘I hope we will develop a mutual understanding and exchange of knowledge between people we meet in Eindhoven and our ideas.’


Voor rekening van ABN AMRO

SMART LOGISTICS: MAAK SLIM GEBRUIK VAN DATA

De digitalisering van de samenleving zorgt voor een enorme berg data. Als retailers, producenten en logistieke dienstverleners deze informatie op de juiste manier gebruiken, kunnen ze hun processen verder optimaliseren. Door ICT en datamanagement een centrale plek binnen de totale keten te geven, kan de sector de stap zetten van data beheren naar data beheersen. E-FULFILMENT Internet retail (e-commerce) is booming business. Het logistieke proces erachter (e-fulfilment) is echter ingewikkeld: veel orders, kleine volumes en snelle levering. Op dit moment werken pioniers in de logistieke sector samen aan een regiecentrum van waaruit ze hun supply chains coördineren. In dit Cross Chain Control Center (4C) gebruiken ze slimme ICT-toepassingen en data sharing om goederenstromen te bundelen. Zo zorgen ze voor

een hogere beladingsgraad, minder kosten en een lagere CO2-uitstoot. Daarnaast worden in het regiecentrum informatie- en financiële stromen gecoördineerd. De totale besparingen in de keten kunnen oplopen tot tientallen procenten. SHARING IS CARING Anticiperen en snel schakelen wordt belangrijker dan ooit in de sector. Daarvoor moeten logistieke dienstverleners meer gebruikmaken van de informatie waarover ze beschikken. Wie verder wil komen, zal meer en meer moeten samenwerken en data delen. Dat betekent gemeenschappelijke belangen vinden en strategische partnerships aangaan. Wacht vooral niet af: daag elkaar uit, voeg waarde toe en innoveer. Meer weten over Smart Logistics? Neem contact op met Rahied Alidjan, Sector Analist Transport & Logistiek: rahied.alidjan@nl.abnamro.com. ABN AMRO | DDW Business Lounge (Strijp Area, #20), dinsdag 21 oktober, 15.00-19.00 uur. Besloten evenement, alleen op uitnodiging.

AA_fullcolourC.eps ABN AMRO full-colour for coated paper Width shield: 20 mm Overlap: 0,05 mm

Bingo!

eFocus Workshop

The Internet of Things Designing the User Experience Foto © Chloë van Diepen

Dutch Design Week 2014 Woensdag 22 Oktober eFocus in Eindhoven (Lichttoren 32)

14.00 – 17.00

Meer info & gratis aanmelden via:

http://bit.ly/workshopIoT

Vanavond kun je in het Ketelhuis (#20) weer lekker losgaan op die oerNederlandse traditie slash passie van je oma en haar beste vriendin. Bingo dus, maar dan anders. Wat je precies te wachten staat? Geen idee, maar we waren vorig jaar zo blij verrast door dit idee van Stadvis creative concepts en het Ongemotiveerd Kunstenaars Collectief (OKC), dat we onze recensie van toen graag herhalen: ‘Confetti, polonaise, meezingers en jaren 80-aerobics van Ron Brandsteder maakten het feest he-le-maal compleet. Brabants design op zijn best!’ Verwacht als prijs geen setjes vaatdoeken, kop-en-schotel of potpourripakket, maar B-keus en misbaksels van echte Dutch designers. En het mooiste is: die komen ze met liefde en plezier persoonlijk uitreiken. Voor een goed doel welteverstaan, want de volledige opbrengst van de avond gaat naar Stichting Djenné, die zich inspant voor de bouw van een designschool in Mali. Designer Bingo Ketelhuis (#20) Aanvang: 20.30 uur Entree: € 3,00


Het goede spoor: Design Perron Hoe groter een evenement, des te groter de kans dat je als bezoeker wat mist. Van een ontwerper die op doorbreken staat of een collectief dat het gesprek van de dag blijkt te zijn, tot soms wel een complete locatie. Het is nooit fijn om diegene te zijn die het niet gezien heeft. Gelukkig is er deze tabloid om je te behoeden voor dat vervelende gevoel. Design Perron is zo’n complete locatie die je als argeloze bezoeker, om allerlei verkeerde redenen, zomaar zou kunnen overslaan. Voor al die argelozen hebben we een kort maar duidelijk advies: niet doen, niet overslaan! Neem de kleine moeite om ten oosten van het Centraal Station een van de mooiste rafelrandjes van Eindhoven te bezoeken, en geniet van veel moois, mooier, het mooist. Om er zeker van te zijn dat je niets mist, begin je achteraan, bij JSPR. Een ontwerper die de zaken vooral in het groot ziet. En ontwerpt. Vlak bij JSPR staan acht containers onder de noemer ‘Rotterdam Centraal’. Een sympathiek amalgaam (chic voor allegaartje) van ontwerpers en andere piraten uit de havenstad. Laat je verrassen door de herenschoenenmet-verhaal van Mascolori onder het motto ‘There’s an artist in every man’. Wees gepast geschokt (of geamuseerd) door ‘Kalasjniknuffel’ van Jan Willem Campmans (te zien bij Basematters), geniet van al het moois van Rolf.fr bij galerie NL=US. Doe jezelf een plezier en bezoek en passant ook die andere vijf containers uit Rotjeknor. Inmiddels ben je dicht bij wat inmiddels een jaarlijks hoogtepunt genoemd mag worden: Dutch Invertuals. Ook dit jaar weer een uitdaging voor de geest en het oog. In willekeurige volgorde. Curator en initiatiefnemer Wendy Plomp heeft onder de noemer ‘Cohesie’ het onverenigbare verenigd. Een bijkans ijl hoogtepunt als som van delen die er ieder voor zich ook al mogen zijn. Fotograaf Lisa Klappe viel als een blok voor de raambedekking van Jetske Visser (luxaflex mogen we het niet noemen) en de verslaggever bleef wat langer hangen bij een papieren object dat we met de instemming van bedenkers Alissa + Nienke de ‘Rolling Stones Fanwall’ mogen noemen. Helemaal aan het begin van het perron, tevens het einde van deze virtuele rondleiding, spotten we nog twee fijne kleine jonge initiatieven. ‘Rubia Silk Lab’ van Studio Cotton & Clay over zijde, en natuurlijk kleuren en de chocolade-elpees met je eigen favotune op chocolade. Zien. Bij Pintu. Want morgen heeft ‘men’ het erover. En dan kun jij meepraten. Design Perron Central Area (#73) Dutch Invertuals Central Area (#74)

Foto’s © Lisa Klappe

14


15


Dynamisch keramisch Op uitnodiging van keramiekspecialist Cor Unum gebruikte ontwerp- en kunstcollectief Bossche Makers het duivelse schilderwerk van Jeroen Bosch als inspiratiebron. Tijdens DDW geven ze keramiekdemonstraties in de mobiele galerie op het Design Perron (#73) aan de Fuutlaan. Woensdag presenteert Floris Wubben een collectie hanglampen van lichtdoorlatend porselein (‘Globe project’, 14.00-18.00 uur), vandaag kun je zien hoe Jeroen Wand nieuwe technieken zoekt en vindt (‘Plunge’, 16.00-18.00 uur). Ook de rest van de week kun je de wondere wereld van keramiek induiken, met onder meer de ‘Oscillation Plates’ van David Derksen, ‘Zweitse Revisited’ door Kranen/Gille, en Renate Vos’ ‘Bricolage’. Kijk voor het volledige programma op www.corunum-ceramics.nl.

16


HET UP-GEVOEL VAN: Roos van de Kamp (l) en Mandy Nijhof (r)

Ruben Thier & Iris van Daalen (Studio Thier & Van Daalen) Ontwerpers

‘Helemaal blij met twee prachtige lampjes voor onze nieuwe slaapkamer!’

‘Het weer, want dat maakt alles mooier en leuker!’

Jules Deelder Dichter, schrijver en diskjockey

Victoria Ledig Ontwerper

‘Designweek? UP? Je hart volgen en vooral doen wat je leuk vindt, dan komt het altijd goed. Maar eh… Beter geluid hier: dat zou voor mij een échte UP zijn.’

‘Booze ’n parties.’

Foto’s © Lisa Klappe/Iris Rijskamp

17


OBSERVEREN

Dagelijks regelrecht vanuit Sectie-C: Rob van Kaam (alias Robheid) geeft zijn ogen de kost en legt zijn oor te luister. Foto‘s © Chloë van Diepen

Een van de leukste dingen aan DDW zijn de bezoekers. En het allerleukste: de typetjes en stereotypetjes observeren. En categoriseren. Drie soorten springen er tot nu toe uit op Sectie-C: VITALE VRIENDINNEN Vaak met z’n drieën en allemaal zo rond de zestig. De grijze haren mooi en kek kort gekapt. Gekleed in gedurfde kleurencombinaties, standaard afgewerkt met een iets te opvallende ketting. Ze bekijken het tentoongestelde werk en wisselen vragende blikken uit. Al fluisterend wordt de gezamenlijke mening gevormd. Op naar het volgende raadsel.

JOFELE JONGENS De omvang van de groep varieert tussen de vijf en tien. Steevast uitgerust met een biertje. Allemaal anders gekleed, maar toch hetzelfde. Echte vrienden. Lekker struinen langs ‘de kraampjes’ en steevast schaterlachen uit onbegrip. Wie is er aan de beurt om bier te halen? VAKKUNDIGE MANNEN Gestoken in piekfijn casual chic, vergezeld door een dame in dezelfde stijl. Komen vaak in duo’s, waarbij het kwartet zich verdeelt naar geslacht. De mannen nemen het voortouw en de dames vinden dat wel best. Het werk wordt niet alleen bekeken, maar volledig doorgrond. Dat kan natuurlijk alleen maar door alles ook aan te raken. En vooral te focussen op de onder- en achterkant. Spulleke hoor!

SPEAK UP NOW FUTURE

Talkshow van DDW en VPRO Tijdens de Now Future Talkshow van vorig jaar luisterde een volle zaal naar wenkende toekomstperspectieven geschetst door bezielde designers. Een amalgaam van wilde dromen, concrete plannen en geslaagde testen. Een avond die schreeuwde om een vervolg. Die schreeuw is gehoord: VPRO en DDW organiseren editie 2.

Geen talkshow is compleet zonder spraakmakende gasten. Op deze editie zijn dat onder meer DDWambassadeur Arne Hendriks, Borre Akkersdijk en Joris Laarman. Wetenschapper Maarten Steinbuch schetst de toekomst van transport en robotica; Daan Roosegaarde richt zich tot de zaal door middel van een videoboodschap.

Natuurlijk wil niemand deze avond missen, maar niet iedereen zal ’m kunnen betalen. Tickets, te koop via DDW.nl, kosten € 110,- (€ 75,- voor studenten en DDW- deelnemers). Je krijgt dan wel meteen een DDW passe-partout, en drankjes tijdens de talkshow. Het programma is zowel Nederlandsals Engelstalig.

Dit jaar gaat de avond over mobiliteit, klimaat, stedelijke ontwikkeling, de beïnvloeding van ons geheugen, het financiële systeem, en the internet of things – of, in ontwerperstaal, het (re)design van complexe systemen.

Tijdens het tweede gedeelte van de bijeenkomst wordt er, op basis van inspirerende clips in de traditie van VPRO’s Zomergasten, gediscussieerd tussen publiek en sprekers. Dit alles en meer wordt in goede banen geleid door Marcia Luyten, bekend van Buitenhof.

Klokgebouw, Strijp Area (#19) Zaal open: 19.00 uur Start talkshow: 19.30 uur

18


Door Otto van Veen, honorair consul Polen

LIDEWIJ EDELKOORT ZAG HET AL AANKOMEN Foto‘s © Chloë van Diepen

Als zelfs het deftige Financieele Dagblad in zijn weekendbijlage zes pagina’s besteedt aan Pools design op DDW, dan is dit een teken dat we Polen ook op dit gebied serieus moeten nemen. In Nederland hebben we zo onze standaard beelden over Polen. Maar voor wie richting TAC gaat en de kleurrijke en gevarieerde inzendingen van Pools design bezoekt, zijn hier een paar brillen om anders tegen Polen aan te kijken. Culturele, wetenschappelijke en technologische prestaties zijn een goede maatstaf om de status van een land te bepalen. In dat opzicht is Polen niet alleen een van de grootste en economisch best presterende landen in het nieuwe Europa, je vindt er ook de meeste universiteiten en instellingen voor hoger onderwijs per inwoner. En En waar wetenschap wordt beoefend, ontstaat ook creativiteit. In Polen gaan cultuur en wetenschap hand in hand. Op elke straathoek een drukbezochte boekwinkel. Concerten al maanden uitverkocht. Polen produceert de meeste jazzmuziek in Europa. En nu dus ook het Poolse design in opmars. Sinds drie jaar heeft Polen zijn eigen designacademie: de School of Form in Poznan, mede opgericht door Lidewij Edelkoort. Zij zag het dus al aankomen. Ze is vanavond zelf in het TACgebouw om daarvan te getuigen. Door een poortje kom je binnen in een soort enclave waar je middels een aangenaam overzichtelijke presentatie meteen dat ‘andere’ Polen om je heen ziet én voelt. Conservator Izabela Boloz heeft het land

op de designkaart gezet. Neem de tijd om de heldere Nederlanstalige bijsluiters te lezen, en onderga een creatieve reis door het Polen van nu. De opstelling met een doorlopende tafel maakt alles toegankelijk en tastbaar. Raak het aan, speel ermee. Laat je verbazen door spiegels en meubels van opblaasbaar metaal. Een werelduitvinding is ook de slimme elektronische dobbelsteen die wereldwijd is gelauwerd en waarmee jong en oud naar hartenlust kan gamen alsof het een ouderwets spelletje mens-erger-je-niet is. Het is daarnaast zeer de moeite waard om naar de dagelijkse presentaties te gaan. Vanmiddag om 16.00 uur door Lidewij Edelkoort en woensdag door Zuzanna Skalska. Donderdagmiddag vanaf 13.30 uur is er de workshop Sensory space design. En op vrijdag, zaterdag en zondag is er veel voor kinderen: workshops over eetbaar design en de elektrische wereld om ze heen. Polish Design: In the Middle of TAC (#37)

THE DOUBLE DUTCH QUOTE OF THE DAY

All madness on a small stick. We hebben vaker een goede vertaler nodig dan we denken. Double Dutch. Preferred translator of DDW. Double Dutch | Klokgebouw 180 | 5617 AB Eindhoven | +31 40 368 31 68 | info@double-dutch.nl | www.double-dutch.nl Behalve vertalen kan Gerard van Double Dutch ook heel aardig meubels ontwerpen. Kijk zelf op verdieping 6 van het Klokgebouw.

19


Foto © Lisa Klappe

UPDATE DI. 21 OKT. 09.00-10.00 hrs. Morning tours | Piet Hein Eek – Tour Halvemaanstraat 30 Entrance fee: € 7,50 Strijp Area, #01 Register via: info@pietheineek.nl 10.00-18.00 hrs. 3D Printing Event, 5th edition – Seminar / conference Jakajima, Matchmaker for Innovators Seats2meet, Torenallee 24, Eindhoven Strijp Area, #31 Entrance fee: € 95,00 (students: € 45,00) Register via: info@jakajima.eu 10.00-13.15 hrs. Grow City Farming – Workshop Kleurrijke stad Schellensfabriek, Vestdijk 280 Central Area, #63 Entrance fee: € 6,00 (students: € 4,00), price includes 1 beverage Group participation: at least 10 people, price: € 5,00 p.p. Mini conference € 40,00 p.p. incl. lunch 11.00-12.30 hrs. 3D printing: Design Meets Law – Workshop Ventoux Advocaten Seats2meet Strijp-S, Torenallee 24 Strijp Area, #31 Register via: secretariaat@ventouxlaw.com 11.00-18.00 hrs. Circulaire Economie: hotspot activities – Seminar, conference Stichting Circulaire Economie Seats2Meet, Torenallee 24, 1st floor Strijp Area, #31 11.00-18.00 hrs. Futurebox SMATI Turtle car factory – Workshop Aardschap Klokgebouw 50 Strijp Area, #19 11.00-17.00 hrs. Health Factory – Workshop Philips Design Philips Museum, Emmasingel 31 Central Area, #46 Entrance fee: € 8,00 (students: free)

11.00-19.00 hrs. Uncertainty Studios Lectures – Workshop ArtEZ Hogeschool voor de kunsten Arnhem TAC, Vonderweg 1 Central Area, #37 Entrance fee: € 2,00 (Go as you please ticket: € 1,00) 11.30-12.30 hrs. 2 Weeks. 2 Musicians. 1 Theater. – Film, music Sweatshop Studio Natlab Filmzaal 4, Kastanjelaan 500 Strijp Area, #29 11.30-12.30 hrs. DAE Conversations: Design for business innovation – Design Academy Eindhoven Emmasingel 14, 4th floor Central Area, #41 12.00-15.00 hrs. Age of Wonderland: Workshop DIY Synthesizers. by Andreas Siagian – Workshop Baltan Laboratories / Hivos Natlab, Kastanjelaan 500, Eindhoven Strijp Area, #29 Entrance fee: € 35,00 (students: € 30,00) Register via: www.baltanlaboratories.org

13.00-17.00 hrs. STRP & MU Workspace – STRP Multiphone – Workshop MU Strijp-S, Torenallee 40-06 Strijp Area, #30

18.00-20.00 hrs. Of je kaas lust? – Lecture Dutch Design Starter Seats2Meet Strijp-S (Apparatenfabriek), Torenallee 24, 1st floor, Eindhoven Strijp Area, #31 Register via: info@dutchdesignstarter.com / 06 38 55 38 33

13.30-14.30 hrs. Age of Wonderland: Fighting Jiggers in 3D Using Waste Plastic – Presentation Baltan Laboratories / Hivos Natlab, Kastanjelaan 500 Strijp Area, #29 Entrance fee: € 15,00 (students: € 10,00)

15.00-17.00 hrs. Age of Wonderland: The Prison Triptych Talks by Klaas Burger and Rein Gerri – Lecture Baltan Laboratories / Hivos Natlab, Kastanjelaan 500 Strijp Area, #29

13.30-18.00 hrs. Iedereen aan Tafel – Workshop De Ontdekfabriek Torenallee 22 Strijp Area, #32 Entrance fee: € 7,50 (adults: € 2,00)

15.00-17.00 hrs. Make the Future Meetups – Seminar, conference MAD emergent art center Bibliotheek Witte Dame, Emmasingel, Eindhoven Central Area, #44 Register via: makethefuture. madlab.nl

14.30-16.30 hrs. Age of Wonderland: Fighting Jiggers in 3D using waste plastic – Workshop Baltan Laboratories / Hivos Natlab, Kastanjelaan 500 Strijp Area, #29 Entrance fee: € 15,00 (students: € 10,00) Register via: www.baltanlaboratories.org

12.00-16.00 hrs. Polish Lectures: Siembab & Kawecki – Lecture Culture.pl TAC, Vonderweg 1 Central Area, #37

14.30-17.30 hrs. Drivers 2014 Interactive Business Event – Seminar, conference BNO, ABN AMRO, DDW ABN AMRO House, Klokgebouw 50 Strijp Area, #19

13.00-16.00 hrs. Circulaire Economie bijeenkomsten – Workshop Stichting Circulaire Economie Seats2Meet, Torenallee 24, 1st floor Strijp Area, #31

14.30-17.00 hrs. Make the Future – Innovation Strategies, maker theme session MAD emergent art center Library Witte Dame, Emmasingel 22, Eindhoven Central Area, #44

13.00-16.00 hrs. Pop-up bloggerscafé – Live Blogging Kids Bubblemint Coffeelovers - Van Piere, Nieuwe Emmasingel 44 Central Area

14.30-17.00 hrs. Shapeways Factory Tours – Company visit Shapeways BV, Kanaaldijk-Zuid 3a, Eindhoven Central Area Register via: www.meetup.com/shapeways

15.00-19.00 hrs. Smart Logistics – Seminar, conference ABN AMRO | DDW Business Lounge, Ketelhuisplein Strijp Area, #20 16.00-18.00 hrs. Bossche makers previewed – Phases – Demonstration Cor Unum Ceramics Design Perron, Fuutlaan 12 Central Area, #73 16.00-18.00 hrs. Plug In Paviljoen – Energy Flows, gesprek over de stad – Seminar, conference Plan-S coöperatie u.a. Ketelhuisplein 1 Strijp Area, #26

16.00-17.00 hrs. Polish Design Talks: Lidewij Edelkoort – Lecture Culture.pl TAC, Vonderweg 1 Central Area, #37 Entrance fee: € 2,00 (students: free) with DDW ‘go as you please’ ticket: € 1,00 18.00-20.00 hrs. Crowdfunding Dutch Design-pitches and lectures – Pitch-event Dutch Design Starter Seats2Meet Strijp-S, Torenallee 22 Strijp Area, #31 18.00-20.00 hrs. The Crowd is the Curator – Launch Dutch Design Starter Seats2Meet Strijp-S, Torenallee 24, 1st floor Strijp Area, #31 18.00-21.00 hrs. Design in Context, work from 2nd year Masters at DAE – Vernissage Design Perron NS Loods, Fuutlaan 12 Central Area, #73

19.00-21.00 hrs. Social& Talks – Lecture Vitalis Berckelhof & Corner Spot Molijnstraat 3 Central Area, #76 19.00-23.00 hrs. No Nonsense! Evening event Van Abbemuseum – Exhibition, food, performances, guided tours Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 Central Area, #56 Entrance fee: € 12,00 (Eindhoven City Pass: € 6,00; Library Card: € 9,00; Museum Card / Rembrandt Card / ICOM Card: Free; Students: € 6,00; till 12 years: free; till 18 years: € 6,00) 20.00-22.00 hrs. World Health & Design Forum 2014 – Official Opening Ceremony & Welcome Reception / Seminar, conference Cooperatie Slimmer Leven 2020; Midpoint Brabant; Provincie Noord-Brabant Muziekgebouw Eindhoven, Heuvel Galerie 140 Central Area Entrance fee: € 240,00 (students: € 50,00) 20.30-01.00 hrs. Designer Bingo! – Party Stadvis creative concepts, Stichting Djenné, OKC. Ism Ketelhuis. Ketelhuis, Ketelhuisplein 1 Strijp Area Bingo cards: € 3,00

Joyce Croonen en Leon Cappel

SCULPTAAL

‘Het zonnetje en de relaxte sfeer.’

Rakètage ra•kè•ta•ge (de ~ (v.), -s) ZNW sterk verrijkende ontwikkeling het evenement is een ~ voor zowel bezoeker als deelnemer Bureau Sculptaal is een ontwerpbureau gespecialiseerd in (bedrijfs)naamgeving, taalcreaties en grafisch ontwerp, opgericht in 2007 door ontwerper Joris Visser. Op diverse plekken treft u nieuwe, speciaal voor de DDW ontworpen woorden. www.sculptaal.nl - info@sculptaal.nl - @sculptaal - # sculptaal

Foto © Iris Rijskamp

20