Page 1

DUT racing team

Nieuwsbrief

Maart


DU

Inhoud - Introductie - Nieuws - Interview met een sponsor, NLR - interview met engineer

Racing

Formula Stude

13 weetjes over DUT #01 De DUT03 is de enige auto in de geschiedenis van Formula Student die niet op de competitie gereden heeft maar wel de Engineering Design Award

#02

De DUT06 is de lichtste auto ooit gebouwd, met 120kg is er zelfs tot op heden geen lichtere auto gebouwd door de concurrentie.


UT

g Team

ent Team Delft Voordat ik met u een blik op de toekomst ga werpen, wil ik graag nog een keer naar het verleden kijken. In september begon een enthousiast team van 75 studenten met het ontwerpen van de DUT13. In oktober en november werd de conceptfase afgerond en legde iedereen zich toe op het uitwerken van het ontwerp, waarna deze eind december met gepaste trots werd gepresenteerd. Het ontwerp van de DUT13 brengt het DUT Racing team opnieuw naar een hoger

Š Paul Brussee

Introductie behaalde punten op de competitie. Ook moet in deze korte tijd de niveau en is dan ook iets waar ieder setup van de accu, electronica, ophanging en het aeropakket teamlid trots op kan zijn. worden geoptimaliseerd, maar ook Echter, om deze zomer met de coureurs moeten worden getraind DUT13 voor de prijzen te gaan en problemen worden opgelost. strijden, moet er nog veel gebeuren. Dit brengt mij bij de toekomst. De De komende weken zijn alle prognose is dat we half april kunnen teamleden nodig voor het beginnen met assembleren van produceren van losse onderdelen. de onderdelen op de monocoque. Kortom; spannend, maar wel Uiterlijk 13 mei moet de auto geweldig dat het mooiste ontwerp zijn eerste meters gaan maken in de geschiedenis, al zeg ik het en de daaropvolgende testfase is zelf, van het DUT Racing Team ontzettend belangrijk aangezien gerealiseerd gaat worden! de hoeveelheid testtijd een sterke correlatie heeft met het aantal - Vincent de Gelder Technical & Finance Manager.


DU

Nieuws

We gaan ook naar Oostenrijk! (FSA)

Racing

Formula Stude

Voor het eerst in 5 jaar weer 3 wedstrijden voor DUT. Vorige maand heeft u al kunnen lezen dat wij naar zowel formula student in Engeland (FSUK) en Duitsland (FSG) gaan. Vorige week kregen wij heel laat op de avond een verrassend bericht uit Oostenrijk. Voor het evenement in Oostenrijk stonden we op de wachtlijst. Maar door het wegvallen van een team die reeds op de deelnemerslijst stond is er een plek over die wij mogen invullen. Dit betekent voor ons dat we een nog intensievere zomer tegemoet gaan.

Maar iedereen is gemotiveerd om sinds 2008 zijn dat er drie officiele ook dit derde event tot een goed evenementen worden aangedaan en succesvol einde te brengen. door het DUT Racing team. Het zal overigens voor het eerst Š FSA media

#03

De DUT13 is niet de eerste DUT auto met een vleugel, in 2002 reed de DUT01 samen met de DUT02 mee in de competitie en was uitgebreid met een enorme vleugel

#04 De DUT04 was zo extreem en op het randje van de regelgeving ontworpen dat direct na de competitie de regels zijn veranderd. Termen als side impact structure werden hierna geintroduceerd.


UT

g Team

ent Team Delft

#05

De DUT 03 introduceerde de term ‘Delft Concept’, ofwel het bouwen van lichtgewicht auto’s met minder vermogen. Nog steeds een concept waar veel teams naar overstappen. Geen van de concurenten woog op dat moment minder dan 200kg, de DUT03 woog 137kg. De jury dacht bij de keuring dat hun eigen weegschalen defect waren.

#06 Naast een nummer krijgt elke DUT auto ook een vrouwennaam, deze naam komt van de vriendin van de teammanager. Heeft de teammanager geen vriendin dan wordt de auto naar diens moeder vernoemd.

Nieuws

Update over de drivetrain

Veel onderdelen van onze motoren zijn afgelopen tijd binnengekomen en zullen binnenkort geassembleerd worden tot onze krachtige elektromotoren De motorassen geproduceerd door AMK zijn afgeleverd. Deze assen zullen straks met een snelheid van 20.000 rpm ronddraaien, zodat acceleraties vergelijkbaar met die in de Formule1 gehaald kunnen worden. De assen worden zodoende behoorlijk zwaar belast en wegen 300 gram, wat over de gehele auto gezien vrij zwaar is. Maar voordat het zover is dat de assen daadwerkelijk de auto gaan aandrijven zal er nog heel wat moeten gebeuren. Zo zal Ter Hoek eerst nog een spie op de as zetten, dit zal gebeuren met behulp van vonkerosie. De motoren zullen per stuk een vermogen van 26 kW hebben, wat vergelijkbaar is met het vermogen van een Mini Cooper. Daarmee verwachten we dat acceleratietijden van 2.6 seconden van 0 naar 100 km/h haalbaar zijn. Deze motor heeft een door het DUT Racing team ontworpen motorcasing en koeling. De behuizing is speciaal door het team ontworpen om de normaal in de industriële automatisering gebruikte motoren van AMK, geschikt te maken voor een racewagen. Andere belangrijke eisen aan het ontwerp waren natuurlijk lichtgewicht en de mogelijkheid tot plaatsing in het wiel. Zoals u ziet heeft VDL ETG geweldig werk vericht bij de productie van de motorcasing.


Interview met Sponsor

NLR

Wat doen jullie voor het team, wat voor Het NLR is een kennisonderneming steun geven jullie?

DU

Racing

Formula Stude

Wat doet het NLR?

die toegepaste kennis ontwikkelt op het gebied van lucht- en ruimtevaart en die vertaalt naar marktgerichte producten en diensten, met als doel de innovatieve kracht en het concurrerend vermogen van de Nederlandse industrie te versterken.

Waar is het NLR actief? Alleen Europa, ook verder op de wereld? Het NLR genereert het grootste deel van zijn omzet uit opdrachten voor Nederlandse bedrijven en voor de Nederlandse overheid. Daarnaast neemt het ook deel in een groot aantal Europese projecten, zoals het CleanSky project, wat als doel heeft de Europese luchtvaart duurzamer en efficiënter te maken. Tot slot vormen de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) een steeds belangrijkere afzetmarkt voor de kennis, producten en diensten van het NLR.

Het NLR geeft het team naast een financiële bijdrage ook ondersteuning bij het ontwerp en de aanmaak van diverse onderdelen. Zo worden de onderdelen voor de wielophanging, zoals de uprights en spindels, gefreesd door NLR. Door de beperkte ruimte en hoge belastingen zijn dit vaak uitdagende draai- en frees-werkstukken. Er is veel tijd, kennis en ervaring nodig om deze onderdelen in een keer goed te maken. Ook op het gebied van composieten wordt jaarlijks bekeken wat er voor nieuwe ontwikkelingen zijn en of die toepasbaar zijn op de auto. Zo is het team in staat om toch ieder jaar weer te innoveren en blijven de studenten daarnaast op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van composieten.

#07

De DUT01, 02 en 03 zijn voorzien van een handgeschilderd Delfts-Blauwe paintjob

Waarom steunen jullie het team? Het NLR en de TU-Delft hebben sinds mensenheugenis een hechte band en een gemeenschappelijk belang. Immers, universiteiten en kennisorganisaties als het NLR zorgen er samen met de industrie voor dat er innovatieve producten ontwikkeld worden in Nederland. Zo kan Nederland blijven concurreren op de wereldmarkt. Dat geldt niet alleen voor de lucht- en ruimtevaartsector. Het NLR ontwikkelt ook “spin-off ” producten. Lichtgewicht composiet producten die het NLR ontwikkelt zijn ook toepasbaar in andere sectoren, zoals het wegverkeer en in de scheepvaart. Het ontwerp van de DUT-raceauto is ook een educatief project. Hoe leer je techniek ontwikkelen, toepasbaar te maken en te verkopen? Het is een oefening in ontwerpvaardigheden, en ook in praktisch management. In initiatief nemen en in teamwork. In PR en sponsoring. En dat allemaal in een hightech omgeving. Het project traint voor het NLR belangrijke vaardigheden van de studenten. Vaardigheden die bepalend zullen zijn voor het maatschappelijk succes van de studenten, na hun studie.


UT

g Team

ent Team Delft

Wat maakt het interessant om het team te steunen, en wat willen jullie bereiken met deze sponsoring? We profileren ons bij de TU-Delft als een hightech onderzoeksorganisatie, waar interessante carrièremogelijkheden liggen voor afgestudeerden van de TU-Delft. We binden de studenten graag aan ons. Zo is een oudteamlid (Senne Sterk) van het DUT Racing team nu een NLRcollega. Daarnaast laten we een breed publiek kennismaken met het NLR. Voor een deel is dat een ander, jonger publiek. Een publiek dat specifiek geïnteresseerd is in autosport en autotechniek. Uiteindelijk versterkt dat het maatschappelijk en politiek draagvlak voor het NLR in onze samenleving.

#08

Oud DUT teamleden werken inmiddels bij Formule 1 teams, Porsche, Mercedes, Tesla, Audi, Shell, NLR en nog veel meer bedrijven.

Senne, kun jij aangeven wat jouw ervaring bij DUT gedaan heeft voor Daarnaast kom je veel (oud-) teamleden weer tegen tijdens je je verdere carrière? verdere carrière. Dat je in het verleden In eerste instantie was mijn deelname aan het DUT Racing team puur uit liefde voor techniek en autosport. Dat het ook een positief effect heeft voor een verdere carrière na de studie is natuurlijk wel mooi meegenomen. Het eerste positieve effect is dat je via het raceteam in aanraking komt met veel verschillende bedrijven waar je een kijkje in de keuken kan nemen. Zo kun je zelf al een aardig beeld vormen welke bedrijven voor jou interessant zijn als mogelijk toekomstig werkgever. En als (oud-)teamlid ben je ook zeker interessant voor deze bedrijven. De ervaring die je onder andere opdoet op het gebied van werken in teamverband, ontwerpvaardigheden, management en het praktisch toepasbaar maken van techniek betekent dat je al een heel groot deel van je inwerkperiode achter de rug hebt. Het feit dat ik actief teamlid ben geweest, was voor het NLR dan ook een hele grote pre om mij aan te nemen.

al hebt samengewerkt aan een complex hightech ontwerp schept een band. Het geeft je dus in veel gevallen al een ingang bij bedrijven en is een solide basis voor je toekomstige professionele netwerk.

#09

DUT was het eerste team dat carbon fibre aandrijfassen gebruikte, zelfs eerder dan Formule 1 teams. Ook was DUT de eerste die velgen van carbon in combinatie met aluminium gebruikte, het gerucht gaat dat Formule 1 teams dit van DUT hebben gekopieerd.


Interview met DUT teamlid

DU

Racing

Formula Stude Hoe ben je bij DUT Racing terecht gekomen?

Op open dagen staan er bij verschillende faculteiten auto’s van DUT Racing met leden die het project uitleggen. Op het moment dat ik een DUT-auto zag staan besloot ik om aan de TU Delft te studeren, opdat ik aan zo’n auto kon meewerken. Aan de TU Delft is het mogelijk om met een minor studiepunten te behalen door je in te zetten voor een studententeam, een D:DREAM project zoals DUT. Van deze gelegenheid heb ik gebruik gemaakt om me bij DUT Racing aan te sluiten.

Wat is je taak in het DUT Racing Team?

Naam: Marinus Geuze Bijnaam: Mars/Wolverine Studie: Technische Natuurkunde DUT ervaring: 6 maanden Taak bij DUT: Ontwerp en de bouw van de accumulator

Het eerste half jaar was het mijn verantwoordelijkheid om de accumulator te ontwerpen, de accu waar de elektriciteit van de auto wordt opgeslagen. Nu het ontwerp af is, is het mijn taak om ervoor te zorgen dat ook de productie van de accumulator goed verloopt. Dit komt neer op 144 aparte cellen per kant van de accu, en omdat we ook nog een reserve accu willen produceren moeten totaal 576 cellen aan elkaar verbonden worden.

Hoe past dit bij je studie: Technische Natuurkunde?

Technische Natuurkunde is een brede studie waarbij een goede basis wordt gelegd voor mechanica,


UT

g Team

ent Team Delft elektromagnetisme, elektronica en fysische transportverschijnselen. Deze kennis kon direct benut worden om zowel het elektronische deel als de warmtetransport voor de koeling van de accumulator te kunnen ontwerpen.

Is het een waardevolle bijdrage aan je studie?

Met het hele proces van ontwerp tot productie van een racewagen doe je zoveel ervaring op, dat de studie zelf er op praktisch gebied niet aan kan tippen. Als voorbereiding op het ingenieurschap na de studie is dit project van onbeschrijfelijke waarde.

#10

DUT doet mee aan Formula Student, dit is de grootste studenten ontwerpwedstrijd ter wereld, wereldwijd doen er zo’n 450 teams aan mee.

#11

In 2008 organiseerde DUT een eigen formula student event. Deze competitie ging de boeken in als het eerste event onder zeeniveau.

“Op het moment dat ik een DUTauto zag staan besloot ik om aan de TU Delft te studeren” Waar zie je jezelf over 20 jaar en hoe zal je ervaring bij DUT Racing je daarbij helpen? Hoewel het ontwerpen van een raceauto een fantastisch project is, zal ik over twintig jaar waarschijnlijk niet meer in de autoindustrie te vinden zijn. Voor mij is het belangrijk om me op zoveel mogelijk vlakken te ontwikkelen. De ervaringen die je als onderdeel van een team als DUT Racing opdoet zijn echter ook in vele andere takken toe te passen.

#12

Slechts één auto heeft buiten Europa een race gereden. In 2008 reed de DUT07 EVO mee in de FSAE competitie op de Michigan International Speedway in de VS.

#13

De DUT01 is niet op terrein van de TU Delft gebouwd maar in een garage bij het naastgelegen TNO automotive, wat een aantal jaar geleden is verhuisd naar Helmond.


DU

Sponsors

Racing

Formula Stude - Faculty of Aerospace Engineering - Faculty of Applied Sciences - Faculty of Industrial Design Engineering - Faculty of Mechanical, Maritime and Materials Engineering - Faculty of Technology, Policy and Management - Faculty of Electrical Engineering, Mathematics & Computer Science

a d va n c e d

lightweight engineering


UT

g Team

ent Team Delft

Specialists in fibre reinforced composites


Nieuwsbrief maart  
Nieuwsbrief maart  

In deze nieuwsbrief vind u een update over de productie, een interview met een sponsor, en zoals u van ons gewend bent dit jaar, een intervi...

Advertisement