Page 1

13

S TR I K K t i l ba r n

strikkeoppskrifter med garn som støtter Mirasolprosjektet i Peru

DU

S TO R E

A L PA K K A


Design nr. 1 a

SUKKERTOPP

Lekker sommertopp i bølgemønster, med striper og knapper. Strikket i BabySilk

Design nr. 1

ROSENKNOPP

Feminin tunika med hullstrikkede ermer og bole, bærestykket er flettestrikket. Hvis du ønsker kan du forlenge bolen litt så får du en kjole. Strikket i Mirasol.

2


STRIKK TIL BARN OG FORANDRE VERDEN SAMTIDIG Det begynner å bli noen år siden nå, at vi første gang fikk en idé om å lage en skole i Peru. Med iherdig hjelp fra venner, alpakka-entusiaster, faddere, venneskoler og ansatte klarte vi å samle inn penger nok til å bygge skolen, og nå gjør vi det vi kan for å sikre driften. En av måtene vi gjør det på er ved å selge garn hvor en del av omsetningen går til Mirasolprosjektet. Disse garnene er vårt eget Mirasol, og garnene Sulka, T’ika og Miski fra The Mirasol Collection. Men garn i seg selv hjelper ingenting, hvis ikke dere strikker av det. Derfor har vi nå laget dette heftet fyllt med design til barn. Tøffe, vakre, varme og myke gensere, jakker, luer og annet tilbehør til de vi er mest glad i, og alle plaggene er laget med minst ett av disse garnene. Strikker du plagg fra dette heftet gleder du dermed ikke bare det barnet du strikker til, men hjelper også de 60 barna som går på skolen vår i Peru. Det er et slags barn-hjelper-barn-prosjekt. I dette heftet har vi, i tillegg til fine strikkeklær, også skrevet litt om prosjektet og noen av de

som har hjulpet oss, slik at du kan komme litt tettere på dette prosjektet som betyr så mye for oss, og se hvordan din støtte virkelig hjelper. Visste du forresten, at ved å kjøpe dette heftet, bidro du med 10,– kroner uavkortet til prosjektet? Mange av bildene i heftet er tatt på Lunner skole, en ganske ny skole, men som holder hus i noen herskapelige bygninger fra slutten av 1800-tallet. Disse ble bygget av Anton Skøyen, som etter å ha reist til England som en fattig gutt, arbeidet seg opp en formue og bestemte seg for å komme tilbake å etablere et gårdsbruk. Takk til Lunner skole som ikke bare lånte oss så flotte lokaler og noen av modellene til dette heftet, men også engasjerer seg i prosjektet og har valgt å støtte det økonomisk. Det kan du lese mer om på side 14 og 15. Takk også til Liten og Unik klær og interiør på Granstunet for at de lånte oss tilbehør til fotograferingen. Hilsen designerene i Du Store Alpakka.

3


MIRASOLPROSJEKTET, DET VAR EN GANG, ”Det var en gang”, slik begynner alle eventyr, og slik begynner også eventyret om Mirasolprosjektet. En gang for noen år siden, rettere sagt i 2004, var Per og Kari, Du Store Alpakkas gründere, på forretningsreise i Peru. Høyt oppe i de peruanske Andesfjellet hadde de et møte som satte dype spor. Indianerjenta Marisol, da 8 år gammel, og lillebroren hennes Alex, passet familiens alpakkaflokk mens foreldrene var på markedet. Per og Kari ramlet over dem mens de selv var ute og ruslet i den tynne lufta, og de såre, sprukne kinnene til de to barna og de tynne klærne deres i det ugjestmilde klimaet, fikk dem til å ville hjelpe. Å gi dem penger ville ikke nytte, her oppe er det ingenting å kjøpe, og noe annet enn en leppepomade med solfaktor hadde de ikke med seg. Så de gned inn de såre kinnene deres med leppepomaden, og ga den til den lille jenta, før de fant veien tilbake til ranchen de bodde på. Der ba de lederen av ranchen, Moises, om å si dem hva de kunne gjøre for å hjelpe barna, og han kunne fortelle dem at det de trengte mest av alt var en skikkelig utdannelse. I Peru, som i Norge, er skolegang obligatorisk, men den falleferdige skolen på stedet, var ikke noe egnet sted for små barn. I tillegg var det sett på som et nederlag for lærere å bli sendt ut hit i ødemarken, og mange av dem brukte mer tid på å drikke, enn å ta vare på og undervise elevene sine. Det offisielle språket i Peru er spansk, mens disse barna snakker quechua, et muntlig indianerspråk som ikke ligner det minste på spansk, og det er ikke noe krav til at lærerne skal kunne quechua. Dessuten bor de fleste familiene langt unna skolen, de er alpakkagjetere og sprer seg utover høylandet, og barna har derfor flere timer å gå hver vei, noe som resulterte i at de gjerne måtte sove på gulvet i klasserommet i ukene, uten tilgang på ordentlig mat eller en skikkelig seng å sove i. Selv etter 6 års skolegang gikk barna her ut av skolen, uten å kunne spansk, fullstendig analfabeter og uten mulighet for å ta videre utdannelse. Selvverdien deres var på bunn og drømmer for fremtiden hadde de rett og slett ikke.

4


Da de dro fra Mallkini hadde Per og Kari bestemt seg for å gjøre noe med problemet. Det var viktig for dem å ta vare på de som ga dem mulighet til å jobbe med det fantastiske alpakkafiberet. Vel hjemme begynte de å selge nåler og pins i sølv og messing for å samle inn penger til prosjektet, og sammen med blant annet Sanne skole klarte de etter 1,5 år å samle inn nok penger til å starte byggingen av skolen. I 2006 dro de derfor tilbake, sammen med en gjeng venner og forhandlere, for å legge ned grunnsteinen på skolen. De lokale barna og familiene deres hadde stelt i stand en stor fest med dans og musikk og det ble mye snørr og tårer blant de norske tilreisende, noe indianerne syntes var merkelig. Dette var jo en festdag. Fabrikken Du Store Alpakka samarbeider med, Michell, ble også engasjert i prosjektet, og de bidro blant annet med en lokal prosjektleder.

Sammen ble de enige om at skolen blant annet skulle være: - Bygget på indianernes egne behover, uten religiøse styringer. De skulle få den undervisningen de selv så et behov for, og ikke læres opp i vestlige verdier som ikke passer inn i deres levesett. - En internatskole for de som bor lengst unna, med ordentlige soveplasser og næringsrik mat som gjerne tar vare på gamle, lokale mattradisjoner. - Et sted hvor elevene kunne lære om sin egen, spesielle kultur, og lære å sette pris på og være stolt av de tradisjonene de bærer på, i stedet for å se på seg selv som underlegne mennesker etter hundrevis av år under spansk undertrykkelse. - Bygget av lokale arbeidere for å skape flere arbeidsplasser i området. Det ble også bestemt at alle midler som ble gitt til prosjektet skulle gå uavkortet dit, og at administrasjonskostnader skulle dekkes av Du Store Alpakka og Michell. Tomten ble gitt til skolen av Michell slik at den er sikret for evig tid.

5


Design nr. 3 og 4

VAMPYRFRØKEN OG VAMPYRJEGER Se side 10 og 11.

6


Design nr. 2

TWIST, JENTEMODELL

En unisexgenser med smiley’s på bolen og pjona ermer og kanter. Her har vi hakket inn store perler på kantene slik at modellen blir feminin og flott. Se en guttevariant, uten perler, på side 9. Laget i Miski.

ALPAKKARÅD Synes du at ull klør, er du allergisk eller vil du ha noe som er ekstra bløtt mot huden uten å nuppe? Da er alpakka midt i blinken for deg. Alpakka er ikke ull, men hår og kan derfor vaskes som du vasker håret ditt, med sjampo eller med et skånsomt vaskemiddel. Unngå balsam eller skyllemiddel, da blir fiberene er glatte og plaggene dine vil sige.

7


8


Design nr. 2

TWIST, GUTTEMODELL

En unisex genser med smiley’s på bolen og pjona ermer og kanter. Pjoning er en gammel teknikk som ligner på hekling og resultatet er slitesterke plagg slik at denne genseren er super til skolebruk. Laget i Miski.

9


Design nr. 3

VAMPYRFRØKEN

Hun har innsvinget kjole med vampyrmønster på bærestykket og på det dobbelsstrikkede tilbehørssettet som består av lue, puls og løs hals. Se luen på side 6. Vi har satt nagler på bærestykket på kjolen for å gi et tøffere preg, men dette velger du selvsagt selv. Kjolen er strikket i Mirasol, mens tilbehøret er strikket i Miski.

10


TIPS Design nr. 4

VAMPYRJEGER

Tøff guttegenser med vampyrer i Miski, har mye flott tilbehør, her ser du et dobbelstrikket skjerf i Mirasol, mens du finner dobbeltstrikket lue i Mirasol og rillestrikket skjerf i Miski på side 6.

En enkel måte å endre et plagg på kan være å sette på nagler der hvor du synes det passer. Blir du lei av dem så tar du dem bare av igjen!

11


Design nr. 5

SONATE

Unisex vest med fletter på forstykket og rillestrikket belegg i kontrastfarge i halsen og ermefellingen. Strikket i Sulka.

ALPAKKARÅD Alpakka er en av verdens dyreste fiber, men du verden hvor deilig det er å strikke med. Garnet inneholder svovel som gir deg myk hud når du strikker og på samme måte tar alpakka vare på huden til den som er så heldig å få bære det ferdige plagget. Alpakka-en gave fra naturen.

12


Design nr. 6

FRED

Vakker, supermyk jakke med rillestrikk og små fletter på bærestykket og større, diskrete fletter på bolen og ermene. Lukkes med vakre kokosknapper. Strikket i Miski.

13


LUNNER BARNESKOLE - HADELAND Det er et historisk sus over den nye skolen på Lunner. Det gamle gårdsbruket fra 1800-tallet er bakteppet for mange av de flotte bildene i denne katalogen, og som mannen som bygget dette stedet for over 100 år siden, Anton Skøyen, er også barn og lærere ved skolen en hardtarbeidene gjeng. En hardtarbeidende gjeng med et veldig stort hjerte. Høsten 2010 har nemlig elevene i 4b hatt et stort tverrfaglig prosjekt gående, hvor Mirasolprosjektet var tema. Her fikk de lære om Peru, Andesfjellene, alpakkaer og jobbet med prosjektet i alle fag som språk, samfunnsfag, kunst og håndverk og matematikk. Målet for prosjektet var en salgsmesse der elevene skulle selge ting med økologisk profil, som

14

selvplukket, tørket sopp, knaggrekker av grener, stjerner med tørkede appelsiner og glasslykter med snø av sukker, for å samle inn penger til skolen. De hadde også sin egen kafe under messen med fullt ansvar for alt det økonomiske i tillegg til en bakegruppe som sammen med noen av foreldrene stod for serveringen. Før og under prosjektet hadde de besøk av både Kari som fortalte dem om skolen i Peru og Per inspirerte til en hel dag hvor temaet var hippier, «peace and love». Tilbakemeldingene fra foreldrene og elevene har vært udelt positive. Elevene synes det var spennende å jobbe med noe som var helt annerledes enn den daglige undervisningen. De syntes det var gøy å samarbeide og ha ansvar, og syntes det var spennende å reise på bedriftsbesøk og


ikke minst å få besøk selv. Nå gleder alle seg til å ta sykkelprøven så snart snøen forsvinner for da kan de sykle til butikken til Du Store Alpakka på grillfest. Etter at opptellingen fra messesalget og kafeen var gjort, kunne elevene høytidelig overrekke den nette sum av kr. 11.219,– kroner som ble sendt uavkortet til skolen i Peru. Tusen takk til elever, lærere og foreldre ved 4b, og alle andre som har hjulpet til og støttet opp om dette fantastiske prosjektet. Dette er et godt eksempel på hvordan vi sammen kan bidra til noe som er langt unna, men som samtidig knytter nye bånd i lokalmiljøet.

15


16


Design nr. 7

LUNT

Unisexgenser med raglanfelling og lue som passer til. Strikket i dobbelt garn, Faerytale og Mirasol, noe som gir varme, men samtidig lette plagg. Vi har tøffa opp genseren med bronsefargede nagler.

17


Design nr. 8

NYANSER

De forskjellige alpakkaene kan ha over tjue naturlige nyanser p책 pelsen, og i denne genseren har vi brukt fem av dem. Resultatet blir nydelige overganger i stripene og ekstra myke plagg. B책de luen, skjerfet og genseren er strikket i ribbestrikk med fletter i Mirasolgarn.

18


19


Design nr. 9

TILSTEDE

Drømmekåpe til jålete jenter som også liker å holde seg varme. Langs kantene er det heklet løkker med dobbel Faerytale som gir inntrykk av pels. Kåpen er lukket med emaljerte kokosknapper. Strikket i dobbelt garn, Miski og Faerytale.

20


SANNE BARNESKOLE PÅ GRANAVOLLEN - HADELAND Noen av våre bidragsytere har vært med nesten siden første dag. Lenge før første spadetak ble tatt, har elever og lærere ved Sanne barneskole vært engasjerte i Mirasolprosjektet. Hvert år stiller hele skolen opp på skolejogg. Bedrifter, naboer og familiemedlemmer stiller opp som sponsorer og betaler en selvvalgt sum for hver runde deres sponsorbarn løper. Disse pengene går uavkortet til skolen. Til nå har de samlet inn den fantastiske sum av 40.000,– kroner, det har bidratt til byggingen av ikke bare ett, men to klasserom ved skolen i Peru.

I tillegg til skolejoggen har elevene ved Sanne også integrert formidling om prosjektet i undervisningen, og de har laget en kunstutstilling med kafe hvor det ble solgt bilder elevene hadde laget, også dette til inntekt for Mirasolprosjektet.

Sanne barneskole er å regne som Mirasolskolens venneskole. Barna skriver og tegner til hverandre og lærer om hverandres måte å leve på. I tillegg har Per og Kari, for å motivere barna ved Sanne, vist dem bilder fra byggeprosessen og livet i Andesfjellene. Maren og Henning fra Sanne på besøk i Peru.

21


Design nr. 10

KROKUS

Lang genser/tunika i hullstrikk pü tykke pinner med jakke til. Et supert antrekk til jenter i alle aldre. Jakken lukkes med emaljerte kokosnapper. Vi har satt nagler langs halsringningen pü genseren hvis du vil gjøre den litt tøffere. Begge er strikket i Mirasolgarn.

22


Design nr. 11

PIRUETT

Denne poncho/skuldervarmeren strikkes ovenfra og ned s책 her kan du justere lengden slik du vil ha den eller strikke p책 etterhvert som jenta vokser. Lue og votter er varme og gode, da alt strikkes i dobbelt garn, Faerytale og Miski.

23


Design nr. 12

FJONG FLAGGERMUS

Kjempelang genser, som også kan brukes som kjole, har vide flaggermusermer og høye vrangborder. Vi har strikket en vid halsåpning slik at genseren er flott til innebruk, men hvis du vil kan du kneppe på en løs hals. Den festes ved å kneppe gjennom maskene på halsen, de er store nok, slik at du ikke behøver å strikke knapphull. TIPS! Ønsker du å fornye en genser du har fra før, så strikk en løs hals i passende farge, sy på knapper og vips så har du to gensere i en. Denne er strikket i Miski.

24


25


Design nr. 13

DUETT

Varm og vakker skuldervarmer med kombinert løs hals og hette. Skuldervarmeren strikkes i dobbelt garn, hündmalt Faerytale og Mirasol, mens halsen/ hetten strikkes i Mirasol.

26


27


28


Design nr. 14

FLØYEL

Lange gensere strikket i tykt garn er topp mote, men blir ofte veldig tunge og klumpete. Denne derimot blir supermyk og lett, fordi vi har lagt en tråd Mirasol tredobbelt sammen med Faertyale og en tynn glittertråd. Rask å strikke, så her kan det være du ender opp med flere fargevarianter.

ALPAKKARÅD Alpakka er en kamel som er litt mindre enn lamaen og begge lever i Andesfjellene fra 3000 - 6000 moh. Der kan temperaturen svinge med opptil 30 grader på et døgn og derfor trenger alpakkaen hår som isolerer både mot kulde og varme. Altså perfekt for det norske klimaet. Visste du at alpakka er 3 ganger så varmt som vanlig ull?

29


Design nr. 15

GRANITT

Poncho som strikkes som 2 rette stykker og syes sammen etterpå er fint for nybegynnere, det samme gjelder pannebåndet og halsen. Lua er bittelitt mer avansert, men blir kjempepopulær hos husets tenåring. Alt er strikket i Sulka og pyntet med emaljerte kokosknapper.

30


31


Design nr. 16

ISBLOMST

rundstrikket bærestykke strikkes først. så plukker du opp masker og strikker kjoledelen så lang du ønsker. Vi har heklet på kanter med perler og tredd et silkebånd i løpegangen i halsen, som gir det hele festpreg. Mirasolgarn.

32


SOLSIDA BARNEBEITE - HADELAND Det er klart det er fint å hjelpe barn i andre land, tenker du kanskje, men hvorfor skal jeg strikke klær av alpakka til mine egne barn? Rundt omkring i heftet finner du små alpakkaråd om noen av fordelene ved å bruke klær av alpakka, men en gjeng som til daglig erfarer på kroppen hvorfor alpakka er en fin ting, er barna ved Solsida Barnebeite. Dette er en utendørs barnehage på Sagvollen, hvor barna er ute hele året uansett hvordan vær og føre er. Målt mot disse smårollingene blir til og med Lars Monsen for en smågutt å regne. Innehaver Elisabeth Nilsen kan ikke få rost hjemmestrikkede alpakkaplagg nok. Hun mener det ikke finnes noe som er bedre å ha under parkdressen størstedelen av året. Alpakkaen puster, varmer bedre enn saueull og er myk og deilig mot barnehud. Dessuten tørker plaggene raskt etter en lang dag i snø og ruskevær. Etter endt dag henges de til tørk foran bålet i den lille tømmerkoia hvor det blir laget mat på ovnen stort sett hele dagen. Det er ikke småtterier som skal til for mette 30 små Lars Monsen-wannabes som er i full aktivitetet en lang arbeidsdag. Design nr. 17

FROST

Hettegenser med raglanfelling og albuebeskyttere blir hverdagsfin med skjørt som passer til. Miski.

33


Design nr. 18

STAMME

Vest som er strikket p책 tvers med flott krage som strikkes samtidig. Lukkes med h책ndlaget hornknapp. Sulka.

34


Design nr. 19

LILJE

Mønsterstrikket vest med krage og ermekanter som holdes på plass med små knapper. Liten sløyfe i halsen kan brukes til fint. Strikket i Mirasolgarn, så her bidrar du med kr 3,- pr. nøste.

35


EN SKOLE FOR HÅP OG DRØMMER - Spør du et norsk barn hva det vil bli når det blir stort, skorter det som regel ikke på svar. Det er brannmann, astronaut, president, frisør, modell og filmstjerne. Da vi spurte barna ved Mirasolskolen om hva de ville bli første gang vi møtte dem, forsto de ikke engang hva vi mente. De hadde ingen drømmer, for de visste ikke at det var noe å drømme om. Spør du dem i dag får de stjerner i øynene. De vil gå på skole. Få en utdannelse. Gjøre det foreldrene deres aldri kunne lære dem å drømme om, forteller Kari oss. To år etter byggestart sto Mirasolskolen, i 2008, ferdig og ble tatt i bruk som internat og skolefritidsordning i påvente av at den skulle godkjennes som barneskole. Prosjektet tiltrakk seg dyktige og engasjerte lærere som ville gjøre en forskjell. Lærere som kjente kulturen og språket og kunne hjelpe elevene ut av den analfabetismen som rådet. Allerede før skolen var offisielt åpnet, var selvrespekten og kunnskapsnivået til disse barna økt enormt og da vi dro for å åpne skolen offisielt i 2009 var det en helt annen gjeng som møtte oss. Kontaktsøkende, glade barn, som også lærer foreldrene sine å være stolte av kulturen de kommer fra og å ta vare på både seg selv, tradisjonene sine og miljøet de er en del av. – Disse barna får det beste fra to verdener. De får del av kunnskapene og mulighetene som vestlige barn har tilgang på, i tillegg til at de lærer om sin egen kultur og kan ta vare på den nærheten og kjærligheten til familien og naturen som de fleste av oss har mistet eller er i ferd med å glemme her i vesten, sier Per. Noe av det barna lærer, i tillegg til vanlige fag som språk og matematikk, er å ta vare på naturen rundt seg. I kjøkkenhagen bak skolen dyrker de blant annet quinoa og poteter som er to vanlige og næringsrike vekster som stammer fra området. Dette er en deilig avveksling fra stillesittende skolearbeid, samtidig som det lærer barna å fø seg. Mirasolprosjektet har også vakt engasjement utover Norge og Peru. Dette er prosjektet som for første gang fikk internasjonale garnprodusenter til å samarbeide på

36


tvers av landegrensene. I 2007 ble nemlig The Mirasol Collection lansert i Canada, USA, Storbritannia og Frankrike. Sammen med strikkedesigneren Jane Ellison ble det laget en stor strikkekolleksjon med tilhørende oppskrifter. Denne kolleksjonen gir 9% av innkjøpsprisen på garnet tilbake til prosjektet. Vi har valgt å selge noen av disse garnene her i Norge, og det er dem, sammen med vårt eget Mirasol-garn som er brukt i dette heftet. Kjøper du Mirasol-garnet går 3,– kroner per nøste til prosjektet, og kjøper du dette heftet bidrar du med ytterligere 10,– kroner. Men det er ikke den eneste måten du kan bidra på. Du kan også: - Gi penger direkte til prosjektet ved å sette inn penger på kontonummer 7253.05.14979. - Bli fadder med et fast månedlig bidrag på 250,– kroner, ved å registrere deg på www.dustorealpakka.com/ mirasolshop. - Kjøpe alpakkanåler og -pins i sølv og messing til deg selv eller noen du er glad i. Bor du i nærheten av butikken vår på Gran hender det også at vi selger fine ting som barna ved skolen har laget. Nå før jul hadde de blant annet laget fine julekort som vi solgte til inntekt for prosjektet. Vi vil takke alle faddere, alle dere som har brukt jubileer til å samle inn penger, alle skoler og andre frivillige som har solgt lodd eller avholdt basarer, alle dere som setter inn penger på innsamlingskontoen i det stille, og ikke minst alle dere som kjøper og strikker av garnet vårt. Uten dere hadde dette aldri gått, og vi, sammen med 60 flotte, smarte, glade og talentfulle barn, er evig takknemlige til dere.

37


Design nr. 20

STILLE TIME

Basisgenser som er pyntet med store perler som er strikket inn underveis, og som passer supert til tykke garnkvaliteter. Strikket i Miski.

38


Design nr. 21

HJERTELIG

Tre vakre puter som er heklet med dobbelt garn og pyntet med perler eller knapper. Bruk fantasien og lag dine egne varianter. Vi har brukt Mirasolgarn, Faerytale, T’ika og Miski i forskjelige kombinasjoner.

39


Design: Kari Hestnes og stella Marie Tveter. Foto og Layout: Kari Hestnes. Trykk: granitt grafisk. © Du store alpakka.

Takk til dere alle som bidrar til å la en drøm bli virkelighet!

Design nr. 22

VOLANG

Feminin tunika strikket i Fin lagt dobbelt med en tynn glittertråd og Mirasolgarn i striper. Tightsen er strikket i Mirasol og alt er kantet med volanger i Fin.STRIKK til barn, bok 13  
STRIKK til barn, bok 13  

Strikkeoppskrifter med garn som støtter Mirasolprosjektet i Peru

Advertisement